Natrag   Forum.hr > Društvo > Prirodne znanosti

Pogledaj sve najave/obavijesti (2) Najave/obavijesti u podforumu : Prirodne znanosti
22.10.2009. until 22.11.2024.
Pravila i preporuke

Podforum Prirodne znanosti dio je Forum.hr-a, stoga na njemu vrijede opća pravila, no nije loše ponoviti gradivo i uvesti dodatna:

1. Žalbe se javno iznose isključivo na podforumu "Poruke, žalbe, komentari", a sve žalbe izvan njega automatski će biti brisane. Ako nešto ne želite iznositi javno, otvoreni su vam PM-ovi moderatora. Molimo da to ne iskorištavate.

2. Brisanja mišljenja neće i ne smije biti! Ne iskorištavajte to.

3. Vrijeđanja, svađe i prepucavanja koja nemaju veze sa temom brisat će se bez puno komentara.

4. Ne otvarajte threadove ogromnim uvodnim postovima.

5. Postavljene fotografije ne smiju prelaziti 640 px po duljoj stranici, ili ako se radi o panorami, 850 px. Ne stavljajte više od 4 slike u jednom postu. Ne stavljajte teške slike (tolerirat će se slike do kojih 100 kB).


Preporuke

Ovo nisu pravila, nego samo male preporuke da bi vas se ozbiljno shvatilo.

1) Kritičnost prema izvoru informacije jedna je od važnijih stvari u životu. Internetska stranica nekog poznatog sveučilišta ima puno veći kredibilitet nego stranica nekakvog "UFO 'instituta'".

2) Ako već nekog citirate, dobro je napisati koga i u kojem kontekstu je to rečeno. Ako je s internetskih stranica, onda je link više nego dobrodošao, a ako je iz knjige onda ime autora i ime knjige (za one jako ambiciozne može i ISBN broj).

3) Argumentirajte. Tvrditi da je nešto činjenica zato što vi tako kažete, zato što je vama to "normalno", zato što tako piše u "svetoj knjizi" i slično, samo će imati suprotni učinak, a i malo tko će vas ozbiljno shvatiti.

4) Ako morate napisati podulji post, strukturirajte ga tako da bude lakši za čitanje.Kvaliteta foruma je u rukama forumasa, stoga kako bi je odrzali na odredjenoj valjanoj razini odlucili smo nadodati poneko pravilo i preporuku o tome kako forumavati.

Zamolili bi vas da ih procitate i slijedite.

Updated guidlines za PZ forumase

Prije svega ne zaboravite ovo je podforum Prirodne znanosti, dakle svi threadovi i diskusije moraju biti odgovarajuceg sadrzaja.

Otvaranje threada - New thread

1)Pretrazite forum za mogucu vec postojecu temu u kojoj mozete naci odgovor ili postati ukoliko zelite ponovo aktivirati diskusiju. S druge strane, necroposting nije pozeljan.

2)Ukoliko se radi o ”basic science” pitanju na skolskoj ili studentskoj razini preporucava se potraziti odgovor na podforumu namjenjenom tome, Kutak za školarce i studente/Upomoć, spašavajte!.

3)Koristite se "standardnim jezikom" ukljucujuci kapitalizaciju i interpukciju. Izbjegavajte chatspeak i SMS skracenice.

4)Imenujte izvor citiranog materijala iz web stranica ili tiskanog izvora.

5)Naslov threada trebao bi sadrzavati “key words” pitanja ili teme o kojima zelite diskutirati.

6)Navedite svoje pitanje jasno u samom postu, nedovoljno je osloniti se na naslov threada ili linkove koje post sadrzi.

7)Pobrinite sa za valjani kontekst vaseg pitanja te poradite na konciznosti i preciznosti izrazavanja u skladu s vasim mogucnostima.

8)Budite strpljivi te suzdrzite se od bumpinga i floodinga vlastitih threadova, kao i od slicnih neprimjerenih forma forumske komunikacije.

Odgovaranje na temu/post - Reply

1)Fokusirajte se na temu threada.

2)Suzdrzite se od predpostavljanja baziranog na neznanstvenim cinjenicama.

2)Ne odgovarajte na postove koji nezadovoljavaju kriterije primjerenene ovom podforumu ili sadrze jedan od sljedecih problema: nedostatak konteksta, ponovljeni (zatvoreni) thread, neznanstveni sadrzaj, spam, troll itd. U navedenim primjerima potrebno je jedino prijaviti post.

4)Kod threadova vama nejasnih ukoliko imate zelju sudjelovati pitajte za razjasnjene i pokusajte se informirati i skupiti osnovno znanje o temi.

5)Provjerite vas reply prije postanja.

Forum postoji zbog forumasa stoga svaki komentar, kritika ili sugestija su pozelji te za to postoji odgovarajuci sticky, koristite ga. Prijedlozi za poboljšanje podforuma.


Edited by the PZ moderators.
Endimion17 is offline  

 
Kreni na podforumSva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:24.