View Full Version : Čovjek kojeg nije bilo
Gianluca Vialli
18.04.2003., 13:29
....i, jeste gledali?.....kakav vam je film?....
....ja sam jučer pogledao.....meni je film fantastičan......cijela ta atmosfera, nekakva tjeskoba....pokušaj običnog čovjeka da napravi nešto sa svojim životom, da izađe iz te kolotečine.....i njegova nevažnost.....znanjem o istini o ubojstvu Big Davea on i izlazi, po vlastitim riječima, iz cijelog tog filma, kao da je iznad svega....i cijelo vrijeme sam imao taj neki "lebdeći" osjećaj....čestitke Coenima na genijalno uspjeloj atmosferi....
....predodređenost za to da bude brico....jer, iako nije bio osumnjičen za Daveovo ubojstvo (mada je priznao da ga je ubio, ali nije bio tako shvaćen....i opet ta nevažnost, nesposobnost upravljanja vlastitom sudbinom), završio je optužen za drugo ubojstvo, s kojim nije imao veze.....i krug je bio zatvoren....
.....svaka čast B. B. Thorntonu....minimalizmom je dočarao svu tu tugu, tjeskobu, nezadovoljstvo.......uživio sam se totalno u njegov lik....
....kakvi su vaši dojmovi?.....ako niste gledali, brzo pogledati....
Pozdraf...:)
Mikilegendo!care!
18.04.2003., 15:01
Izvrstan film, mozda najbolji koji su braca Coen ikad napravili. Sve u tom filmu je na mjestu: scenarij, fotografija (genijalno!!!!), rezija...
Takodjer, izvrsno poigravanje film noir elementima, najbolje jos od L.A Confidential.
Obavezno gledat. :)
panon youth
18.04.2003., 18:16
jeste li vidjeli billy boba u ulozi brice. one njegove kratke cik-cak pokrete škaricama dok puši cigaretu poput kauboja i promatra tjeme dječaka....ja sam se tim prizorima tiho smijao
da, nije on minimalizmom dočarao svu tugu, tjeskobu...., minimalizam je u samoj biti njegova lika, minimalizam propadanja, beznačajnosti....
cijeli film podsjetio me na camusa i mersaulta, slična stvar je i ondje, jer ed je također stranac, iako je svima tako poznat, definiran svojom funkcijom, on je brico and nothing else, da, on nikako ne može biti ubojica, on je samo brico, običan čovjek, suvremen čovjek kako bi rekao odvjetnik
sve u svemu genijalan film:top:
ninocka
18.04.2003., 22:52
Negdje 2/3 filma, film je fakat bio napet i zanimljiv, a poslje ko da nisu baš znali kaj bi. Inače, Thorntonu baš paše da govori "barber"
Meni je bio barem 20-30 minuta predug. Malo se razvodnjava pred kraj, ono kad počinje tipični koenovski egzistencijalizam. Braća su puno bolje to napravila u "Fargu".
Meni je taj film onako. Imala sam isti dojam kao nakon Burtonove Planete majmuna; kao da su se redatelji suzdržavali od pune doze svoje kreativne ludosti.
Oba su mi filma suspregnuta i mislim da su ostali filmovi braće Coen bolji; previše su energije potrošili na izgradnju vizualnoga stila i nije im ostalo više ideje za narativno razigravanje. Burton i Coeni su na neki način pljunuli sebi u lice tim filmovima; gdje su tu baš one komponente zbog kojih ih volimo - prepoznatljiv čudački svijet, vizualna dojmljivost, fabularno divljanje...
Gianluca Vialli
19.04.2003., 01:14
jeste li vidjeli billy boba u ulozi brice. one njegove kratke cik-cak pokrete škaricama dok puši cigaretu poput kauboja i promatra tjeme dječaka....ja sam se tim prizorima tiho smijao
....i ja sam se smijuckao....ali, znaš na koji dio sam se stvarno nasmijao, onako glasno, od srca?....kada dovodi pijanu ženu doma, priča kako su se upoznali, kaže da je žena nakon dva tjedna predložila brak...u tom trenutku ga prekida telefon, zove ga Big Dave....Ed odlazi u trgovinu, ubija Davea, vraća se, sjeda na krevet i nastavlja: Nakon dva tjedna je predložila brak :D :D :D
Malo se razvodnjava pred kraj, ono kad počinje tipični koenovski egzistencijalizam. Braća su puno bolje to napravila u "Fargu".
Ne znam, meni se film čini dosta kompaktan....nikako predugačak.....a kad smo već kod Farga.....možda je svetogrđe :D , ali eto.....ovaj film mi je bolji od Farga.....
Ne znam, meni se film čini dosta kompaktan....nikako predugačak.....a kad smo već kod Farga.....možda je svetogrđe :D , ali eto.....ovaj film mi je bolji od Farga..... [/B]
Moram priznati da mi "Fargo" nije potpuno sjeo kad sam ga gledao prvi put. Nakon par godina gledao sam ga na TV-u i uživao od prve do zadnje sekunde. "Skužio sam ga", kak bi se popularno reklo.
Kod "Čovjeka..." mi se čini da su se braća previše 'igrala' citatima, žanrovskim i inim konvencijama, a manje 'pričala priču'. Film sam inače gledao tri puta - dvaput u Motovunu i jedanput u redovnoj distribuciji - dakle dovoljan vremenski razmak da sredim dojmove, ali svejedno sam svaki put imao taj osjećaj.
Nemojte me shvatit krivo, ja još uvijek smatram film vrlo dobrim.
Ollienntsh
20.04.2003., 01:08
The Man Who Wasn't There - da, izvrsna atmosfera, dobra gluma B.B.T.-a (mene malo podsjeca na Humprey Bogarta u Casablanci):D. Vrijedilo je pogledat.
Ali meni se urezao u upamcenje O Brother Where Art Thou?
Stalno sam pjevusio Soggy Bottom Boys...
Oba-dva filma su :top:
Krofnica
20.04.2003., 16:54
Sve je super, oni su mi inače super, osim možda pred kraj, malo je razvučeno.
A sve ostalo je tako apsurdno da predstavlja logičan slijed radnje.
Industry Of CooL
22.04.2003., 06:00
Roger Deakins je bog:top:
Sjecate li se "Barton Finka"?..taj film me rasturio,a Deakins je bas
od tog filma poceo suradivat s bracom kao direktor fotografije...
Kod nas je malo ljudi gledalo "Barton Finka" jer ga se nemre posudit...moja preporuka:cool:
Inace,volite li vise njihove filmove poput.."Arisona Rising","Big L."
"O Brother..."..ili "Blood Simple","Miller's crossing","Barton Fink",
"Fargo","The Man Who Wasn't There" ??
Braca Coen su KooL
:s
strpljivi_diskutant
24.04.2003., 12:48
Inače ne posuđujem VHS, ali kad sam vidio da dobijem dvije kazete u kutiji - mam sam posudio...
Uzeo sam jednu od njih i ubacio...
Film je fenomenalan...Kao prvo crno-bijeli je. To me totalno iznenadilo. Ta crno-bijela tehnika savršeno upotpunjava atmosferu.Inace - film je bio nominiran za Oscara za najbolju fotografiju (sad ne znam jel dobio).
Billy Bob me oduševio - tip je totalno flegma, odglumio je odlično, čak sam i ja poželio pušit cigarete kad sam njega vidio u filmu :)Sopra... ups Gandolfini je već standardno dobar, ali umire brzo, pa ga i nema toliko.Ne znam za vas, ali meni ga je teško dočarat kao nekog drugog lika osim Tonya, ali ako se ufuram onda nekak i mogu (to mi je uspjelo za ovaj film). Ostali glumci su na razini filma - to znači vrlo dobri...
Film nema happy end (što je po meni vrlo dobro) i ima tu najmračniju atmosferu koju sam vidio...Atmosfera me se najviše još dojmila u filmu.
Pogledao sam prvu kazetu. Prvo sam mislio da je film tolko dugačak da ne stane na jednu ili da su na drugoj neki dodaci, ali kad ubacih drugu - iznenađenje - isti film, samo u boji...
Sad mi je drago što sam prvo slučajno uzeo onu s crno-bijelim filmom...
Jel gledao joško? Komentari?
panon youth
24.04.2003., 14:07
imaš već topic o filmu malo niže;) , a moderator može njega spojit na ovu anketu
gledao sam samo crno bijeli, mislim da u boji to nije - to
wes craven
24.04.2003., 14:48
Film je odlican, ali ga ne treba uzimati kao bezrezevno dobroga. Istina je da B. B. Thorntonu odgovara uloga, al nisam fasciniran njime. Pa on u svakom filmu glumi istog tipa - hladam , sutljiv... (OK, sad se sjecam samo onoga fima sa Hale Berry kako se ono zove??). Raspon njegovog glumljenja me pomalo podsjeca na Richarda Geera, a to nije kompliment.
I ona nesreća sa pusenjem u autu. Izgleda da su amerikanci totalno fascinirani pusenjem pa u svakom filmu moraju ubaciti nekavu oralnu bizarnost - pogledati "Ispovjest opasnog uma".
Zaplet filma je OK i vidi se da su film radili majstori.
Gianluca Vialli
24.04.2003., 14:51
Da, imaš dolje topic....;) :) ....da, jel moguće da moderator spoji onaj moj topic na ovu anketu, možda bi bilo dobro....
.....gledao sam samo crno-bijeli....i vjerujem da je tako puno, puno bolje....
strpljivi_diskutant
24.04.2003., 17:17
A još sam i tražio :confused:
Bravo ja!
:lux:
Ollienntsh
25.04.2003., 22:33
Nisam ni taknuo DVD u boji!
binguli
26.04.2003., 00:05
Taj film u boji je svetogrđe. ne znam kome je palo na pamet da farba ono što su Cohenovi zamislili crno bijelo. Film je remek djelo.
Gianluca Vialli
27.04.2003., 19:03
Pa on u svakom filmu glumi istog tipa - hladam , sutljiv... (OK, sad se sjecam samo onoga fima sa Hale Berry kako se ono zove??)
Monster`s Ball.....ne znam, nisam gledao.....pa, ajd, ni u Banditima ne glumi svoju tipičnu ulogu.....
Raspon njegovog glumljenja me pomalo podsjeca na Richarda Geera, a to nije kompliment.
Pa, dobro, ne bih baš rekao ko Gere....ali, definitivno ta usporedba nije kompliment....:D :D ......ali, kad bi se i složili da su mu uloge malog raspona, svejedno ništa ne može nadmašiti ljigavost Richarda Gerea.....ovog je bar zanimljivo gledati.....
beheaded
10.07.2003., 13:41
binguli kaže:
Taj film u boji je svetogrđe. ne znam kome je palo na pamet da farba ono što su Cohenovi zamislili crno bijelo. Film je remek djelo.
Film je prvo zamišljen u boji, kasnije su se odlučili i za c-b izdanje.
Slažem se s prvim Viallievim postom.
Meni su, uz ono "Mr. Crane, I wanna help! Mr Crane!" u autu, u sjećanju ostale scene:
- žena Big Davea dolazi na vrata Craneu, ima izbečene, zastrašujuće oči, a vjetar njiše grane u pozadini, KAKAV NEMIR :D
- Crane brije nogu ženi u kadi , a na kraju filma briju njemu prije nego puste struju
- Onaj debeli brico, brat Craneove žene, počne laprdat gluposti kad mu sestra kasni na suđenje
Ja sam dobio samo 1 kazetu, tražio sam c-b, nije bez vraga...
Volim braću Coen. :klap:
mirrorball
10.07.2003., 17:37
beheaded kaže:
Ja sam dobio samo 1 kazetu, tražio sam c-b, nije bez vraga...
....kod posuđivanja tog filma vidim tko zna ponešto o filmu...Naime 9 od 10 ljudi kad me pita zašto su dvije kazete, i kad im velim da je jedna CB a druga UB uzimaju onu u boji uz komentar "Pa ne budem valjda gledal' crno-bijeli film" :bljak: Čak i na moju opasku da je film "u orginalu" CB i da je snimljen pred dvije godine, i da je potpuno drugačiji doživljaj kad ga se gleda u CB verziji ne padaju na plodno tlo...Film u boji je ipak film u boji:bang:
...cijeli film podsjetio me na camusa i mersaulta...
da, ja sam se isto sjetio camusa dok sam ga gledao...
a jedna od jacih scena mi je kad je zaposlio onog novog bricu koji stalno blebeće. on zatvara brijacnicu, mali nesto sere o piletu, a thornthon kaže: " for all know, he talked to himself on the way home" :)
i nakon toga kad se vraća doma, svi idu u suprotnom smjeru, svira munlajt sonata, pljuga u ustima ..."it was like i was a ghost walking down the street..."
azimuth
15.07.2003., 12:19
Jedan od najboljih neo-noir filmova.Crno-bijela slika potpuno pristaje prici,atmosferi.Thorton uvjerljiv.
Jel ovaj DVD od Večernjeg s crno-bijelo verzijom ili u boji?
beheaded
02.11.2004., 21:06
c/b verzija s dodacima u kojima te Frances McDormand uvjerava da ne želiš pogledati verziju u boji. :)
chypssa2
20.05.2005., 13:48
Film je okrutan, al ne bih baš išao tako daleko da kažem najbolji od Cohena...Big Lebowski mi je draži...subjektivno, naravno, govoreći...
Glupinickname
20.05.2005., 13:52
Meni osobno najdrazi film brace Coen. Pogledal sam ga do sada jedno tri - cetiri puta. Mozda se malo previse lako mogu ufurat u egzistencijalne probleme brice.
:zubo:
chypssa2
20.05.2005., 18:21
Valja i ne zaboraviti Fargo... Koja je to boleština tek! Ja sam se lomio od smjeha cijelo vrijeme onda me puklo da se to zbilja desilo. Hotdamn!
Glupinickname
20.05.2005., 19:54
chypssa2 kaže:
Valja i ne zaboraviti Fargo... Koja je to boleština tek! Ja sam se lomio od smjeha cijelo vrijeme onda me puklo da se to zbilja desilo. Hotdamn!
Ne nije. Kasniej su braca Coen priznal ida su sve izmislili.
Undertow
21.05.2005., 09:10
Naravno da je crno-bijela verzija puno bolja! ;) Uopce mi nije jasno zasto su stavljali i u boji! Naravno, film je genijalan... mjestimice, pa ne bi nazvao to dosadan no malo prazan hod... ;)
cno - bijela verzija je, naravno, bolja od one u boji.. :)
badlydrawngirl
21.05.2005., 17:56
crno-bijela verzija je zakon, a film mi genijalan :s
Travis Bickle
26.10.2010., 14:34
crno-bijela verzija.
A sad o filmu:
najbolji film kojeg odgledao u zadnje dvije godine. Odličan u svakom smislu(osim onog sranja sa alienima), b.b.thornton je zaslužio oscara za ulogu.
Ed Crane mi je jedan od omiljenih likova ,volio bi biti kao on.
Kraj je maestralan ,navijao sam da se izvuče ,ali ovako je kraj dao točku na i cijelom filmu.
10/10.
Odličan film, na trenutke coenovski usporen, ali kao cjelina je jako dobro napravljen. Billy Bob standardno razvaljuje.
@Travis Bickle - dosta ljudi nije pogledalo ovaj film i htjet će nakon što pročitaju ovu temu, tako da bi mogao maknuti svoje komentar o kraju filma ;)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.