PDA

View Full Version : Pitanje u vezi SIDE


MissMusculo
13.06.2005., 11:03
Ej Pozdrav svima nesto mi nije jasno u vezi prijenosa virusa HIV npr da li se virus moze prenjeti ako osoba ude u zarazenu 2,3 puta znaci bez nekog duzeg spolnog kontakta i bez svrsavanja da li su mogucnosti zaraze u tom slucaju velike ili vrlo male?

smjeskica
13.06.2005., 13:54
sa kondomom ili bez?

MissMusculo
13.06.2005., 13:58
Bez kondoma...nepromisljeni , glup i rizican sex je u pitanju..

Mladenac
13.06.2005., 14:03
ja mislim da ne jer nisu "oštećene stijenke" da bi virus mogao proći.

btw samo se ti testiraj

MissMusculo
13.06.2005., 14:25
Ma joj isla sam se testirati neznam ni kako funkcioniram od petka..ne spavam, ne jedam, iskljucila sam mobitel ne komuniciram s nikim..
Problem se javio sto nekih mjesec dana nakon tog sexa ja sam jednu cijelu noc imala visoku temperaturu, drhtavicu ono strasno drugo jutro mi je sve proslo i nakon toga sve ok tada sam odlucila da se trebam ici testirati ali sada ...grozno se osjecam ne bih pozelila tako nesto nikome..stalno razmisljam o tome i ne samo o tome vec i o Talijanu s kojim sam bila pred 5 godina koji mi je tada bio tako egzotican i simpatican jer je bio 10 godina stariji od mene i puno je putovao...sada me glava boli i od njega ..Ludujem..

kemik
13.06.2005., 14:27
cekaj, ti si se s njim posevila prije 5 godina ili nedavno?
nist mi nije jasno od ovog sto ti pises

e, da - visoku temperaturu i drhtavicu na jednu noc NISI imala od hiv-infekcije...

djulbe-secer
13.06.2005., 14:30
hmm

no comment.

MissMusculo
13.06.2005., 14:40
M znam Kemik sva sam rastresena taj rizican seks sam imala pre nekih mjesec i pol ...ali sada kada sam otisla na testiranje sjetila sam se jos jednog rizicnog od pred 5 godina...

kemik
13.06.2005., 14:55
zaboravi rezultate tog testiranja... terba proci 3-6 mjeseci da se antitijela mogu detektirati...

smjeskica
13.06.2005., 16:42
Cuj...mogucnost zaraze definitivno postoji, testirala si se--pokusaj se smiriti do rezultata (fazon je sto ces morati cekati par mjeseci da znas za sigurno).
A kemik ti je dobro rekla temperatura i groznica ti ne znace nista--vjerovatno je pomalo rijec i o autosugestiji.
Sretno.


(nadam se da ces se prema eventualnim partnerima odnositi odgovorno )

MissMusculo
13.06.2005., 16:43
a zasto mislis da viroza koju sam imala tu jednu noc nema veze s time da se virus poceo aktivirati? Mislim prvenstveno radi te viroze sam posumljala i odlucila se testirati..

MissMusculo
13.06.2005., 16:53
ali opet i ako rezultat ovog testa nece biti pouzdan ipak cu znati ako budem negativan da ako sam zarazena onda je to od zadnjeg partnera i bezobzira na sve normalno je da cu se odgovorno ponasati. Samo prvenstveno sam isla na testiranje zbog tog zadnjeg puta i to me najvise brine ali test cu sigurno ponoviti za 5 mjeseci opet nisam uopce razmisljala o tome da treba proci 6 mjeseci..
znam da ne bi trebala kalkulirati ali ako sam se zarazila pred 5 godina od tog svog decka stranca mislim da bi do sada vec osjecala neke komplikacije a i imala sam podosta partnera nakon njega i sa svima sam sada u ok odnosima , jedan je cak i dobio dijete mislim neznam nikad se nezna..joooj stvarno grozno sama se sebi cudim kako sam mogla tako neodgovorno ponasati samo zelim svima reci da imaju pameti u glavi...da im se ne desi kao ovo meni..

smjeskica
13.06.2005., 17:10
MissMusculo kaže:
a zasto mislis da viroza koju sam imala tu jednu noc nema veze s time da se virus poceo aktivirati? Mislim prvenstveno radi te viroze sam posumljala i odlucila se testirati..
Zato sto ne vjerujem da se virus aktivirao nakon mjesec i pol i odmah ti izazvao ociti pad imuniteta.
To prije 5 godina je vec druga prica...i ne mora znaciti da bi do sad osjetila simpotme-virus moze biti godinama neaktivan.
Ali ovo su sada vec naklapanja--ne mozes mnogo osim da cekas rezultate i da ponavljas testiranja te da se pokusas onoliko koliko je to moguce manje nervirati (a znam da je to prakticno nemoguce) jer stres itekako djeluje na imunoloski sistem a to te onda moze samo jos vise zabriuti i onda upadas u zacarani krug.
Nadam se najboljem.

lilo
13.06.2005., 19:04
Klinički sindromi

Dugotrajni i polagni razvoj bolesti jedno je od osnovnih obilježlja infekcije HIV-om. HIV-bolest je kronični i progresivni proces koji započinje ulaskom virusa u krvotok, te tijekom infekcije (medijan u odraslih je 10 godina) dolazi do postupnog i nepovratnog uništavanja imunološkog sustava. Infekcija HIVom može se očitovati u različitim oblicima pormećenog zdravstvenog stanja.

Nakon infekcije, tijekom prvih nekoliko mjeseci, blaži oblik poremećenoga zdravstvenog stanja očituje se vrućicom, malaksalošću, glavoboljom, makularnim osipom, gubitkom tjelesne težine, povećanim limfnim čvorovima, kandidozom u usnoj šupljini i prisutnošću specifičnih protutijela na antigene HIV-a u serumu bolesnika. Znakovi bolesti polako jenajvaju tijekom tri tjedna, a potom mogu i potpuno nestati. Taj se stadij zove ARC (AIDS Related Complex). Tijekom vremena ARC se razvije u AIDS u neutvrđenom razmjeru bolesnika.

Drugi oblik poremećenog zdravstvenog stanja očituje se pojavom AIDS-a. AIDS (sida) pojavljuje se tijekom 8 do 10 godina od početka infekcije.

talia
13.06.2005., 19:15
MissMusculo kaže:
ali opet i ako rezultat ovog testa nece biti pouzdan ipak cu znati ako budem negativan da ako sam zarazena onda je to od zadnjeg partnera i bezobzira na sve normalno je da cu se odgovorno ponasati. Samo prvenstveno sam isla na testiranje zbog tog zadnjeg puta i to me najvise brine ali test cu sigurno ponoviti za 5 mjeseci opet nisam uopce razmisljala o tome da treba proci 6 mjeseci..
znam da ne bi trebala kalkulirati ali ako sam se zarazila pred 5 godina od tog svog decka stranca mislim da bi do sada vec osjecala neke komplikacije a i imala sam podosta partnera nakon njega i sa svima sam sada u ok odnosima , jedan je cak i dobio dijete mislim neznam nikad se nezna..joooj stvarno grozno sama se sebi cudim kako sam mogla tako neodgovorno ponasati samo zelim svima reci da imaju pameti u glavi...da im se ne desi kao ovo meni..


Znas sta, zvucis totalno parnoidno, malo si preuvelicala, izvodis preuranjene zakljucke, jos uvjek ne znas nista i vjerojatno nemas nista, ne panicari.
Slazem se da si bila neodgovorna, ali, ponavljam, najverojatnije su OK i zdrava, samo uspanicena :w

club delicious
13.06.2005., 22:11
Stvar je vrlo jasna: ili jesi ili nisi. Odeš se testirat ako je od odnosa prošlo 3 mjeseca (toliko treba da se formiraju protutijela) i gotovo. Vjeruj, nagađanja jesi nisi, ovo sam, ono sam, su glupost. To te proždere cijelog. Ne znaš gdje ti je glava a di rep.
Jedino je sranje ako od tog zadnjeg odnosa nije prošlo 3 mjeseca i Pt se nisu stigla formirati. Naime, rutinska metoda za tesiranje je ELISA (enzyme linked immunosorbent assay), to je serološki test koji je gotov za 10 min, samo se rezultati čekaju oko 3-4 dana (ovisi o laboratoriju).
Simptomi? Zaboravi simptome. Za 1. stadij HIV infekcije karakteristično ja da uopće nema simptoma, i to može potrajati godinama dok ne krene nizbrdo. Zato je HIV i problem; nema simptoma ili su nespecifični, ljudi misle da su ok, ne znaju svoj HIV status i zaražavaju druge oko sebe. To je najtragičnije u čitavoj priči.

MissMusculo
15.06.2005., 13:57
znanstveno je dokazano da rizik prijenosa side pri jednom spolnom odnosu je vrlo malo od 0,3 do 0,6 posto ali ipak postoji to sam danas saznala nakon sto sam razgovarala sa strucnjacima iz tog podrucja i da je u Hrvatskoj najcesci prijenos Hiv-a bas nezasticeni sex stoga kondom ipak treba biti obaveznan