PDA

View Full Version : Moja isprobana jela i slastice


happygoose
17.06.2005., 13:50
Volim kuhati...uzivam gledati ljude kako zadovoljno jedu...:D



Danas, a prosli vikend isprobana ...



TART NORMANDE ( ili po domaci pita od jabuka)

#Jedno tjesto za pite

(naime tu u fra se kupi gotovo..ili prhko ili lisnato, vec izrezano i okruglo tijesto...) ja koristim lisnato, ono nase hrvatsko se razvalja tanko recimo 3-5 mm....i izrezete ga na velicinu protve.

#4 do 5 jabuka..bilo kojih..ja volim granny smith

60 gr secera ili vise ako su kiselije jabuke..ili jednostavno volite slatko:D

#4-5 velikih jusnih zlica marmelade od marelica

#Zagrijati pecnicu na 220 stupnjeva C.


Treba vam okrugli protvanj(ne duboki, 1,5cm do 2cm), namastiti ga(margarin/maslac), staviti tijesto, odrezati visak pri rubu.
Oguliti jabuke i izrezati ih na tanko, tanko pa skoro na 2mmm a moze i tanje.
Posloziti ploske u protvanj, spiralno u krug pa zavrsite u sredini.
jabuke posipati secerom, ravnomjerno, i sve staviti u pecnicu.
Preporucam staviti na sredinu ili nize, ovisno o vrsti pecnice.
Peci oko 30 do 40 minuta, ili dok se secer ne karmelizira.

Kad je pita gotova, cetkom ili velikom zlicom premazati pitu marmeladom od marelica.
Posluziti toplo sa svjezim tucenim vrhnjem, ja dodam i kuglicu sladoleda od vanilije.

Dobar tek!



:W

happygoose
22.08.2005., 17:24
"Piletina sa parmezanom" ili Chicken Parmigiana:D


daklem....

4 fileta pilecih prsica:D (ludo,pileca prsica):D
ulje
brasno
krusne mrvice za przenje
1 jaje
250 g pradajz sosa....ili paradjaz sosa sa komadicima paradajza
50 g ili koliko volite basilika
50 g parmezana...ako imate pravoga josh i bolje..;)
100 g mocarele....

zagrijati pecnicu na 180 C...

lagano istuci prsica, pa ih pripremiti za przenje...klasika...prvo u brashno, pa u jaje, pa u mrvice....

Zagrijte ulje u dubokoj tavi, ja stavim oko dva prsta ulja, i ispecite filete dok ne dobiju zlatnu boju na obje strane.

Pomjesajte paradajz sa basilikom...

Poslozite filete u vatrostalnu posudu, ja je namastim sa maslinovim uljem prije toga, i i dodjte paradjaz sos sa basilikom.
Pospite parmezanom, i poslozite narezanu na krishke, mocarelu na vrh...

Pecite 20 do 25 minuta....

E sad netko voli manje sosa, neko vise parmezana, ili vishe mocarele... kad jednom napravite ovaj recept modificirajte ga sljedeci put po vashim zeljama....uglavnom klinci vole ovako napravljenu piletinu, sa strane malo integralne rize i zelenu salatu...

Dobar tek!


:w

happygoose
22.08.2005., 18:02
Moja dva omiljena francuska recepta...:)

jedan je "Coq au vin" , a drugi je "Quiche Lorraine"(inace super za rucak na poslu)


"Coq au vin"

1,5 kg piletine (jedno cijelo pile te tezine)
30 g maslaca ili margarina
15 ml ulja
12 komada..otprilike..neko voli vishe ili manje...malih lukovica
12 komada srednje velicine sampinjona
3 krishke speka
1 mrkvu
1 luk
2 zlice nekog brandy-ja

500 ml dobrog crvenog vina( za one koji mogu doci do francuskih vina "Cote du Rhone" se preporuca)

185 ml pileceg temeljca( za one koji ga nemaju upotrijebite pilecu kocku)

jedan svjezanj svjezeg "bouquet garni-ja" ili domacu verziju sushenog lovorovog lista(komada jedan) malo timijana, malo ruzmarina , pershina, basilika.....( malo znachi oko dva prstohvata)

30 g brasna
i extra 30 grama maslaca na sobnoj temp.


izrezite pile na osnovne komade....batake,karabatake, prsa, krila, ledja(ko voli)...itd...

1.

poprzite na 15 g maslaca lukovice dok ne posmedje 5-8 minuta. Izvadite iz tave na tanjur.
2.
u istoj tavi poprzite gljive i spek izrezan na kockice.

3. u dubokom loncu na ostatku maslaca (15 g) poprzite nasjeckanu mrkvu i cijelu glavicu luka.Izvadite van.

Na tu masnocu, dodajte komade pileta i przite dok ne pozlati sa svih strana.Sad, lonac maknite sa vatre, dodajte brendi, pustite da ispari, zatim dodajte vino, pileci temeljac, mishanciju zacina, izmjeshanu mrkvu i luk.

Zakuhajte, a zatim smanjite temp. i kuhajte na lagonoj vatri poklopljeno, ne smije vam kipiti van ispod lonca....toliko lagano.....i to 35 do 40 minuta.
4. Iscijedite sadrzaj lonca kroz cjediljku, povrce vam vise ne treba.

Izmjeshajte brashno i maslac, vratite iscijedjeni sos u lonac i polako dodavajte izmjeshani maslac i brashno, ako imate onu metalnu ruchnu mjesalicu ili kako se vec zove jos bolje...ne zelite da vam se naprave grudice......sad vratite piletinu,lukovice, gljive i spek....i kuhajte na lagnoj vatri josh 5-10 minuta.....

uz to super ide temfani krumpir i prilog od povrca....grashak ili prokulice...

dobar tek





:w

aola
22.08.2005., 21:46
bravo happygoose,
svidjaju mi se recepti! :top:

Karmela
22.08.2005., 22:51
Sto su lukovice? Inace i moja mam kuha Coq au vin, ali ona to zove paprikas ( i koristi bijelo vino). :D

Pita od jabuka zvuci tako finooooo :klopa: da mi dodje da je probam sama napraviti.

Znas li raditi soufflé (koji uspjeva :zubo: )?

happygoose
23.08.2005., 08:38
Karmela kaže:
Sto su lukovice? Inace i moja mam kuha Coq au vin, ali ona to zove paprikas ( i koristi bijelo vino). :D

Pita od jabuka zvuci tako finooooo :klopa: da mi dodje da je probam sama napraviti.

Znas li raditi soufflé (koji uspjeva :zubo: )?

po do,aci bi to trebale biti "luchice"/"lukovice"
evo slikica....

na engleskom , mislim da se zovu "pickling onions".....


http://www.bulbsdirect.com.au/images/ALLTRO.jpg

sta se tiche suflea, uspiju dok ih ne izvadim van.....:D kad nadjem neki koji uspijeva, postati cu.....;)

happygoose
23.08.2005., 08:41
aola kaže:
bravo happygoose,
svidjaju mi se recepti! :top:

hvala,:angel: :mig: :)

happygoose
23.08.2005., 09:07
"Quiche Lorraine"

ovu verziju ja najvishe volim......ima ih tako puno.....ima jedna pekara koja ih radi drugacije i to je jedini recept "kisha" osim moga:D koji volim....kad je gotov taj njihov kish je debel oko 5-6 cm....svi poznavaoci ovog finog jela...znaju da je to mastodonska velichina...:D


Lisnato tijesto, ako je moguce nabaviti ono koje je se prodaje vech razvuceno.......cetri lista.....(karmela ako citash, to ti je "filo pastry" tijesto)

a mozhe i obichno tijesto od brasna i margarina/maslaca...ali ne da bude previshe prhko....mora se dati razvuchi...

3 jaja, lagano ih istuchi
125 g jogurta vulgaris:D
80 g sunke za pizzu ili bilo koje drugo, tipa tirolska ili slichno, recimo ostaci ostataka iz friga....ili sjeckani spek...
jedan manji luk, ako ima mladog luka josh i bolje(komada dva)
malo preshina
100 g renadanog sira, tipa gauda,ementaler ili slichno...

Zagrijati pechnicu na 180 C, okrugli protvanj (20- 23 cm promjer)
namazati maragarinom i obloziti tijestom......preporucha se da se tijesto prekrije vlaznom krpoa s da sa sne posushi...dok se pravi smjesa.....

Pomjeshajte jaja, jogurt, sunku, luk, pershin i sir.......tu smjesu sad uspite u protvanj i stavite peci 40 minuta...

mozete posluziti toplo ili hladno izrezano na krishke, sa svjezom salatom ili sirom i vrhnjem....

dobar tek,

:w

happygoose
23.08.2005., 09:17
Ovo je recept koji sam dobila na jednom davnom tredu, i to od Septembar........napravljen je tako vech jedno pet- sest puta...i definitivno funkcionira....:) radi se o KREMSHNITAMA....
Septy hvala josh jednom....nema nist ljepse nego kad napravish ove kremsnite...

KREMSHNITE


Sastojci:

1 paketić lisnatog tijesta
1l mlijeka
6 jaja
8 dg škrobnog brašna (gusnela)
7 dg brašna (ako nemate škrobnog brašna, stavite ukupno 15 dg običnog)
30 dg šećera u prahu
2 vrećice vanili šećera
slatko vrhnje po želji


Priprema:
Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte u dva lista veličine 30x20 cm. Listove tijesta probušite vilicom na par mjesta i pecite na visokoj temperaturi, svaki list odvojeno. Ispečeno tijesto ohladite i ostavite u tepsiji, a drugi list nasjecite na jednake četvrtine (po želji, koliko želite da su vam velike kremšnite).

preporucham rezati tijesto skarama, sto veche skare to bolje....tijesto je urednije izrezano, ovo je takodjer savjet sa tog treda...



Dok se tijesto peče, pripremite kremu.

Brašno (škrobno i obično) razmutite s 5 žlica hladnog mlijeka. Žumanjke izmiješajte, prelijte kipućim mlijekom i stavite kuhati 10-15 minuta na umjerenoj temperaturi. Neprestano mješajte kuhačom.

Bjelanke istucite s ostalih 15dg šećera u čvrsti snijeg, dodajte vanilin-šećer i lagano umiješajte u skuhanu vruću kremu od žumanjaka.

Gotovu kremu izlijte u već pripremljenu tepsiju u kojoj je na dnu ispečeno tijesto. Na kremu složite izrezane pečene četvorine tijesta i površinu pošećerite šećerom u prahu.

Kremšnite izrežite do donjeg lista i servirajte.

Po želji se na ohlađenu kremu može dodati tučeno slatko vrhnje.

PS. KAD NEMAM LISNATOG, KORISTIM PETIT KEKS
PSS. AKO NEMAS SKROBNOG BRASNA, DODATI ZELATINA OBAVEZNO, da ih ne bi zlicom ko pesica jela





Dobar tek,

:w

happygoose
23.08.2005., 09:38
"Palachinke" ovo je recept za americhanske palacinke.... samo josh jedna verzija ovih palacinka...

moja kikica ih voli...ako to neshto znachi...

155 g brasna
1 jaje
265 ml mlijeka
30 ml octa
50 g secera
3g prashka za pecivo....nije greda ako stavite i 5 g(pola vrecice)
5 g sode bikarbone
60 ml ulja

1.
pomjesajte mlijeko i ocat.

2.u jednoj zdjeli pomjeshajte brashno, secer, prashak za pecivo, sodu bikarbonu....

3.u drugoj pomjesajte ulje i jaje..

4.
dodajte mjesavinu ulja i jajeta brashnu, pa zatim lagano umjesjate mjeshavinu mlijeka i octa...

sasvim lagano to sve promjesajte, nemojte mikasti mikserom, radite sve rucno.....stvoriti ce vam se male grudice...to je sasvim ok, nemojte ih pokushavati razbiti.....smjesa je gotova i spremna za pecenje...

koristite sasvim malu tavu...i nemojte peci na maksimumu....cekajte dok vam se ne stvori korica na rubu i onda ih okrenite....

mozete ih posluziti sa bilo kojim namazom...ja volim sa pekmezom od jagoda.....

dobar tek,



:w

Karmela
23.08.2005., 14:25
...sta se tiche suflea, uspiju dok ih ne izvadim van..... kad nadjem neki koji uspijeva, postati cu.....
:top:
Lisnato tijesto, ako je moguce nabaviti ono koje je se prodaje vech razvuceno.......cetri lista.....(karmela ako citash, to ti je "filo pastry" tijesto)


:rofl: :kiss:

BBlue
27.08.2005., 23:12
happygoose kaže:
"

Lisnato tijesto, ako je moguce nabaviti ono koje je se prodaje vech razvuceno.......cetri lista.....(karmela ako citash, to ti je "filo pastry" tijesto)


:w

Filo pastry je kod nas zapravo tijesto za savijače...;)

happygoose
06.09.2005., 16:29
ono kao savijaca od jabuke aka sthrudul....:D ;)

BBlue
08.09.2005., 08:43
Upravo to!;)

FFE
17.09.2005., 18:57
Bravo, odlicni recepti. Vidi se da volis i uzivas kuhati, tvoj muz i tvoja kcer su pravi sretnici.:top:

happygoose
26.09.2005., 14:22
Fala:D

happygoose
26.09.2005., 14:37
Ovo je kruh od banana.....

mozda su neki culi, neki i probali:D ...a ja ga napravim barem jednom tjedno....
Klinci ga vole, super je kad se posluzi topli, uz kavu, bijelu kavu ili caj....
Ne treba dugo da se napravi...


Banana kruh

185 g secera

...naime ovo je po receptu, ako netko ne voli bijeli secer, moze i smedji, a kolicina je isto tako po zelji....ja stavim pola- pola, i obicno samo 100 g, dobro ispadne...

105 g margarina/ maslaca

2 jaja

315 g banana, zdrobljenih, onak kashasto,koji veci komadic ako ostane nije problem.

(obicno to ispadne oko tri banane, molim vas sve, koristiti prezrele banane, ne bash sad one crne, ali ako imaju koju masnicu nije "bed", nikako one tvrde svjeze josh zelene)

235 g brashna

4 g sode bikarbone, ja josh dodam zlichicu prashka za pecivo


Ugrijati pecnicu na 175 C

Namastiti pleh, za ovaj "kruh", bilo bi najbolje ako imate onaj duboki, a uski pleh...neam pojma kak se to zove kod nas:D
Sirok je mozda 10- 15 cm, a dugacak oko 30cm....dubok oko 10..nisam svoj mjerila pa pogadjam..

Izmjeshajte pjenasto margarin/maslac sa secerom, pa dodajte jaja, i banane.
U to dodjate brashno, sodu i prashak za pecivo, i lijepo to sve izmijeshati kuhacom dok se sve ne poveze.
Izliti u pleh i peci 1 sat na 175 C.
Kad je gotovo izvaditi vanka i pustiti da se malo ohladi, tako da se moze rezati....
dobar tek....:W

Hmmm
26.09.2005., 17:27
Pohane jabuke :top: , svi znate kako se poha , samo bez mrvica i s manje soli :) Narezite ih debelo :) Što žuće to bolje. Pospite šećerom i malo cimeta.
Hint : Kad ih vadite iz ulje , dobri fora su oni 'brisači' u rollama ,jer nitko ne voli masno.



Piletina na naglo u umaku od gljiva

Piletine po zelji (prsa preferirano) , okrenut na naglo .Mislim da danje pojasnjenje nije potrebno , i pazite se salmonele.

Umak :
Tavica fina , unutra sampinjone , malo bijelog vina , cesnjaka po zelji , persina malo ... sol papar , vrhnje za kuhanje , vrganj ili neka druga aromticna gljiva.

Mislim , sto cu vam pricat ....cesnjak na sitno , sitnije!!:D , stavit na jedno 2-3 min , onda gljive dok ne puste sok ... kad puste sok ,staviti vino(bijelo poluslatko) smanjiti vatru i pustit da krcka (zaklopiti tavu). Nakon što su gljive otpustile svu vodu , staviti vrhnje i kuhat sve skupa do zeljene gustoce. Par minuta prije nego sto sve izvadite , naribajte aromaticne gljive i obavezno zaklopite.
Naravno ako zelite moze malo vegete , ali onda manje soli.

Isto tako , ovaj umak od gljiva je upotrebljiv sa rižom i tjesteninom =(ovdje je fino josh stavit malo sunke izvrsno!)

Servirajte preko toplog mesa , prilog riža ili pire :)Salata kupus zacinjen bucinim uljem.

Kod ovog recepta je vrlo bitno da ne pretjerujete sa uljem.Ukoliko to ne učinite i koristite nemasno vrhnje nije tako kalorično jelo.

U slast !

Karmela
26.09.2005., 17:57
happygoose kaže:
Ovo je kruh od banana.....

mozda su neki culi, neki i probali:D ...a ja ga napravim barem jednom tjedno....
Klinci ga vole, super je kad se posluzi topli, uz kavu, bijelu kavu ili caj....
Ne treba dugo da se napravi...


Banana kruh

185 g secera

...naime ovo je po receptu, ako netko ne voli bijeli secer, moze i smedji, a kolicina je isto tako po zelji....ja stavim pola- pola, i obicno samo 100 g, dobro ispadne...

105 g margarina/ maslaca

2 jaja

315 g banana, zdrobljenih, onak kashasto,koji veci komadic ako ostane nije problem.

(obicno to ispadne oko tri banane, molim vas sve, koristiti prezrele banane, ne bash sad one crne, ali ako imaju koju masnicu nije "bed", nikako one tvrde svjeze josh zelene)

235 g brashna

4 g sode bikarbone, ja josh dodam zlichicu prashka za pecivo


Ugrijati pecnicu na 175 C

Namastiti pleh, za ovaj "kruh", bilo bi najbolje ako imate onaj duboki, a uski pleh...neam pojma kak se to zove kod nas:D
Sirok je mozda 10- 15 cm, a dugacak oko 30cm....dubok oko 10..nisam svoj mjerila pa pogadjam..

Izmjeshajte pjenasto margarin/maslac sa secerom, pa dodajte jaja, i banane.
U to dodjate brashno, sodu i prashak za pecivo, i lijepo to sve izmijeshati kuhacom dok se sve ne poveze.
Izliti u pleh i peci 1 sat na 175 C.
Kad je gotovo izvaditi vanka i pustiti da se malo ohladi, tako da se moze rezati....
dobar tek....:W

Ove koje mi kupujemo u lokalnoj Bakery imaju u sebi i komadice oraha.
A ide i zima sto znaci da cu ja peci vise i da pocinje sezona dinner parties :klopa: :cerek:

happygoose
26.09.2005., 20:28
:top:

ja kad ih ima u trgovini, stavim "pecans", a mogu se staviti i ovi obicni vulgaris orasi....:D

tilla
27.09.2005., 14:16
a je li znaš pitu od limuna kako rade u francuskoj?

:)
inače, sve pohvale za recepte:top: napišem što sam probala i kako mi je uspjelo:)

happygoose
28.09.2005., 09:58
Probaj, a ako nesto nije jasno...samo pitaj.....

Ja nisam nikada radila pitu od limuna, francusku ili bilo kakvu drugu:o

Ovdje rade varijajcije na temu , a svima je zajednicko to kaj je baza "Flan"ili "Custard" ili po domaci, puding, nesto slicno onome kaj mi radimo kao filu za kremsnite...sa manje ili vise limuna....

Nije na odmet reci da je Flan..... Flan.. kolac sam za sebe....

recimo ovo je zanimljivi recept...nisam nikad probala pa ne mogu garanitrati...





TOULOUSE-LAUTREC'S LEMON PIE ..........TL pita od limuna


3 eggs .........3 jaja

3/4 cup sugar ...120 g secera

Juice and grated zest of 1 lemon ....sok i naribana korica jednog limuna

1 crust pastry, uncooked .... jedno nepaceno tijesto za pite

1/3 cup butter .....40 g maslaca


Beat eggs until thick. Beat in sugar, juice, and grated zest and pour into shell. Cut butter into pieces and lay on top. Bake at 375 deg. for 20 minutes or until puffed and light golden brown. Cool slightly before serving.


Izlupati:D jaja(mikserom) dok smjesa ne postane gusta.Dodati zatim secer i limunov sok, te naribanu koricu limuna.
To sve uliti u tijesto koje je prethodno stavljeno u namasceni lim(kalup za pite, obicno je to promjera 20 cm i otprilike 2-3 cm visine stranica, ima ih i kod nas za kupiti)
Izrezati komadice maslaca i staviti ih na vrh te smjese.
Peci na 190 C, 20 minuta ili dok ne bude onako zlatno zute boje.

Ostaviti da se malko ohladi prije posluzivanja.
:W

happygoose
28.09.2005., 10:20
I recept za tijesto za "Tart" ili pitu..:D


Sastojici

220 g brasna
3- 5 g soli
150 g margarina
6-7 jusnih zlica hladne vode

Priprema
1. Pomjeshati sol i brasno. Razmrviti i rukom povezati margarin sa brasnom. Najbolje je koristiti hladan margrain.

2. Polako dodavati zlicu po zlicu vode,i sa vilicom mjesati... pa onda rukama zamijesiti dok se sve ne poveze...

Ja obicno stavim barem sat vremena u firgo...prije nego ga koristim.

:)

happygoose
28.09.2005., 10:45
Ovo je link na mjere koje su preracunate iz anglosaksonskih u metricke...

http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=75551

FFE
28.09.2005., 13:12
happygoose kaže:
Ovo je kruh od banana.....

mozda su neki culi, neki i probali:D ...a ja ga napravim barem jednom tjedno....
Klinci ga vole, super je kad se posluzi topli, uz kavu, bijelu kavu ili caj....
Ne treba dugo da se napravi...


Banana kruh

185 g secera

...naime ovo je po receptu, ako netko ne voli bijeli secer, moze i smedji, a kolicina je isto tako po zelji....ja stavim pola- pola, i obicno samo 100 g, dobro ispadne...

105 g margarina/ maslaca

2 jaja

315 g banana, zdrobljenih, onak kashasto,koji veci komadic ako ostane nije problem.

(obicno to ispadne oko tri banane, molim vas sve, koristiti prezrele banane, ne bash sad one crne, ali ako imaju koju masnicu nije "bed", nikako one tvrde svjeze josh zelene)

235 g brashna

4 g sode bikarbone, ja josh dodam zlichicu prashka za pecivo


Ugrijati pecnicu na 175 C

Namastiti pleh, za ovaj "kruh", bilo bi najbolje ako imate onaj duboki, a uski pleh...neam pojma kak se to zove kod nas:D
Sirok je mozda 10- 15 cm, a dugacak oko 30cm....dubok oko 10..nisam svoj mjerila pa pogadjam..

Izmjeshajte pjenasto margarin/maslac sa secerom, pa dodajte jaja, i banane.
U to dodjate brashno, sodu i prashak za pecivo, i lijepo to sve izmijeshati kuhacom dok se sve ne poveze.
Izliti u pleh i peci 1 sat na 175 C.
Kad je gotovo izvaditi vanka i pustiti da se malo ohladi, tako da se moze rezati....
dobar tek....:W

Wow, ovo zvuci odlicno, moram probati. Inace, pravila sam kremsnite po tvojemu receptu i ispale su odlicno, samo drugi puta moram poduplati sastojke jer za moj pleh za pecenje je ispalo pretanko. A probala sam i pletinu sa sezamom, no mislim da je to od neke druge forumasice, odlican recept.

happygoose
28.09.2005., 13:30
ispravak netocnog navoda:D

kremsnite sam ja prepisala od Septy...;)

no u svakom slucaju, ispadnu fenomenalno....

happygoose
30.09.2005., 14:12
Juha od grashka


500g svjezeg grashka(moze i zamrznuti)
150g speka narezanog na kockice
1 manji poriluk
2 cheshnja cheshnjaka
1-2 lovorova lista
1 snitu starog kruha, moze i svjezu ako nema staroga narezanu na kockice


Ocistiti i narezati luk, poriluk i ceshanjak.
Preprziti na ulju, da dobije zlatnu boju.zatim dodati grashak i lovorov list. U to dodati spek i kruh.
Sve zaliti sa dvije litre vode i zasoliti i popariti po zelji.

Kuhati pola sata polupokriveno na umjerenoj vatri.
Juhu zatim ocjediti, sacuvati vodu, a grashak i ostalo, propasiratim a ako netko ima onaj mikser drobilicu moze sve i tim rucnim mikserom samljeti....izvaditi van lovoro list prije toga.

Pomjesati vodu od kuhanja i miksanu/pasiranu smjesu, i ostaviti da zakuha.

Tko voli moze dodati i malo vrhnja za kuhanje ili mlijeka....
Juha je gotova, servirati toplo, a za ukras mozete narezati malo poriluka(kolutove) i staviti na vrh i posipati sa malo crnog bibera.

Dobar tek:W