View Full Version : niveliranje
žensko nepametno
21.06.2005., 15:04
Trebam s nečim zaravnati pod u potkrovlju, jer blago rečeno lagano je grbav. Pod su znači grede, 5cm daske i brodski pod. S obzirom da mi je brodski pod dosta uništen mislili smo ga zamijeniti laminatom, a da pritom ne moramo ništa demontirati. Na podu du lagani valovi, te kad smo informativno stavili komad laminata on se lijepo uvijao pri hodu. Ima li tko kakvih iskustava kako bi mogli poravnati te "valove", da li postoji kakva suha nivelirajuća masa recimo u granulama.
ima od knaufa
Kauf suhi nasip PA granulacije 1 - 6 mm ide za veće debljine ili EPO - Leicht (2K epoksidne smole i granulat) visina nasipa do 80 cm. bar kako mi je rekao voyager,a
li nisam sigurna da ce ti to biti dovoljno, mozda kakve osb ploce jos na to???
ili bi trebalo provjerit da li bi se brodski pod dao zravnat brusenjem???
žensko nepametno
21.06.2005., 15:50
Najveću neravninu ispod koje je nosivi zid mislimo poblanjati, kao i sve oku vidljive neravnine. Gdje bi bilo za kupiti tih suhih nasipa?
odi na www.knauf.hr i tamo malo iscitaj sta ima, vjerojatno u svakom knauf centru
kod niveliranja podova koji se nalaze na podaskanim gredama treba imati na pameti jednu bitnu stvar a to je deformacija gredi do kojih je došlo iz razno raznih utjecaja i postoji mogučnost da to deformiranje nije završeno, odnosno da gede i dalje rade u određenim smjerovima, ukoliko je to slučaj ta daljnja deformacija će se nataviti i utjecati na novonivelirani pod
u takvim slučajevima je obično najbolje skinuti stare daske dolje pregleati stanje gredi i ponovo predaskati pod, može i sa već postojećim daskama koje je potrebno po potrebi poravnati (hoblanjem)
ovo je mukotrpnija varijanat jer se obično između greda (ispod dasaka) stvaljala šuta i tko zna šta sve ne ali je pouzdanija jer na taj način praktično sanirate i pod
druga varijanta je da se po gredama postavi distancna letvica i da se cijeli pod ponovo predaska u istom nivou, tu je problem što gubite cca 6-8 cm u visini prostorije što i nije neki veliki problem ali je problem u visini vrata jer praktično dobivate svijetli otvor od cca 190 cm što je prenisko
ne pricamo ovdje o smjesama za niveliranje stila murexin nego o suhom granulatu, mozda ne bi smjelo imat toliki impakt daljnje igranje daski jer su to zrnca,samo po meni bi na to mozda trebale ici i osb ploce :confused:
ukoliko pod i dalje radi neravnine će se i dalje prenosti na slijedeći sloj, to je niminovno i u tako se u praksi pokazalo
često se u takvim slučajevima pod riješava na način da se drvena podloga poravna djelomičnim hoblanjem i brušenjem pa se postavlja podloga tipa neke spužvice i na to se stavlja tepison kojih danas ima jako kvalitetnih, obzirom da se radi o potkrlovlju tepison je dobar izbor
da, ali problem je sto je ona vec nabavila laminat, barem sam ja tako skuzila
vec sam predlozila brusenje brodskog, mozda bi deblja spuzvica nesto rijesila,
a s obzirom da je laminat plivajuci pod :D , mozda bi dobro otplivao koju godinicu
chani kaže:
da, ali problem je sto je ona vec nabavila laminat, barem sam ja tako skuzila
vec sam predlozila brusenje brodskog, mozda bi deblja spuzvica nesto rijesila,
a s obzirom da je laminat plivajuci pod :D , mozda bi dobro otplivao koju godinicu
žensko nepametno kaže:
te kad smo informativno stavili komad laminata on se lijepo uvijao pri hodu.
dijagnoza:
prebrz jezik
voyager
22.06.2005., 08:20
fikus kaže:
druga varijanta je da se po gredama postavi distancna letvica i da se cijeli pod ponovo predaska u istom nivou, tu je problem što gubite cca 6-8 cm u visini prostorije što i nije neki veliki problem ali je problem u visini vrata jer praktično dobivate svijetli otvor od cca 190 cm što je prenisko
Ovo je najgora varijanta jer će se grede dodatno opeteretiti tlakom distancera i to na mjestu najvećeg progiba.
Poravnanje podova na nosivim gredama se radi tako da se skinu daske, evakuira šuta, pa se grede na bokovima pojačavaju fosnama obostrano a sve se spreže horizontalnim vijcima kroz fosne i gredu.
Zatim se stavlja neka lakša izolacija (nemoj vraćati šutu) i ponovo stavlja pod, koji se ovaj put oslanja na fosne koje su cijelom dužinom spregnute sa gredama.
hehe, evo jos jedna za fikusa koji je sad naveo i voyagera,ali nema veze, bar nesto novo saznamo
S obzirom da mi je brodski pod dosta uništen mislili smo ga zamijeniti laminatom, a da pritom ne moramo ništa demontirati.
voyager
22.06.2005., 08:35
"Plavi Jadrane moj opet si mi jako skup" - a što bi išla na Jadran kad ima valove i u kući.
Kad se sanira neka se sanira kako Bog zapovjeda
žensko nepametno
22.06.2005., 09:51
Sanaciju poda smo odradili prije petnaestak godina kada smo počeli uređivati potkrovlje. Pošto smo imali dovoljno visine moja želja je bila da se vide grede pa smo cijeli pod podizali za cca pola metra tako što smo na nosivi zid nadozidali par redova cigle i na to stavljali grede 20x20. Na to smo pribili jelovu dasku 5cm i završno jelov brodski pod. Najveća neravnina je iznad nosivog zida jer su majstori pretjerali sa zidanjem u odnosu na vanjski zid cca 2 cm. Nakon tih nešto godina drvo je odradilo, a naročito brodski pod koji nije bio dovoljno suh, te se raspucao vrlo ružno na tom mjestu. Inače sigurno nikada ne bi mijenjala drvo za laminat! Pošto smo u rekonstrukciji prizemlja kuće pa smo financijski kratki kao dobro riješenje učinio mi se laminat jer ga se da naći već u nivou cijene tepisona. Tepisone mrzim jer zadržavaju prašinu i nikada se ne mogu očistiti kao podovi, a i imam psa koji se eto baš sada linja.
voyager kaže:
Ovo je najgora varijanta jer će se grede dodatno opeteretiti tlakom distancera i to na mjestu najvećeg progiba.
Poravnanje podova na nosivim gredama se radi tako da se skinu daske, evakuira šuta, pa se grede na bokovima pojačavaju fosnama obostrano a sve se spreže horizontalnim vijcima kroz fosne i gredu.
Zatim se stavlja neka lakša izolacija (nemoj vraćati šutu) i ponovo stavlja pod, koji se ovaj put oslanja na fosne koje su cijelom dužinom spregnute sa gredama.
ta varijanta se koristi kad se želi podignuti ukupna visina poda, i uglavnom se izbjegava jer je skupa, da bi to napravio korektno ne smiješ koristiti građevinsku dasku jer ima puno kvrga i nepavilnosti pa se na tim mjestima daska deformira i odbovaš isti problem koji si imao, ako to želiš izbječi moraš koristiti suhu stolarsku građu u klasi čpč koja te kosta minimalno 2.500,00 kn/m3 a ti za čas nabereš kubik dva
inače nije problem opterečenja greda jer one su i napravljene da drže nekakvo željeno opterečenje, problem je u tome što se građa uglavnom kod izgradnje objekta stavlja sirova, pa je uslijed sušenja iste, sjedanja objekta razno raznih opterečenja došlo do deformacije greda, obzirom da je objekt stariji proces deformacije bi trebao biti završen te se stoga kao što sam rekao skine daščani pod grede se pohoblaju ili pobruse da se maknu neravnine (gredu treba dobiti u liniji, ne mora čak ni biti horizontalna) te se na svaku gredu pribijaju distanceri po potrebi raznih debiljna tako da se cijeli pod pokuša dobiti u horizontalnu plohu (okoliko je negdje došlo do kosine tu se podmeču kajle pod distancere) nakon toga slijedi izolacija pa ponovno daskanje, ukoliko stare daske nisu strunule trebalo bi njih koristiti jer su sigurno suhe, samo bi prije toga bilo poželjno odnesti ig kod nekog stolara da ih prizmira
inače kad govorimo o bilo kakvim drvenim konstrukcijama gdje su postavljeni nekakvi uvjeti tolerancije tu uvijek moramo imati na pameti da se takve konstrukcije ne smiju raditi od tzv. građevinske daske bez obzira na njezinu suhoću jer zbog velike količine kojekavih kvrga takav element će se uvijek deformirati, te se iz toga razloga koristi tzv. stolarska građa koja je skupa ili gotovi lamilirani elmenti koji su isto skupi, pa ukoliko je riječ o nekom jednostavnijem zahtjevu cijena materijala ne drži kalkulaciju
žensko nepametno kaže:
Tepisone mrzim jer zadržavaju prašinu i nikada se ne mogu očistiti kao podovi, a i imam psa koji se eto baš sada linja.
danas imaš tepisona koji su po razno raznim karakteristikama superiorni u odnosu na neke jeftine laminate, obzirom da si rekla da se radi na tavanu obično prašina koja se uglavnom unosi preko obuće se strese dok dođeš do tavana, zatim kad računaš da se na laminati vidi i svaka manja kolićina prašine često brisanje vlažnom krpom uništava laminat jer se određena količina vlage upija u laminat bočno koji s vremenom počima bubrit dok kod tepisona treba samo usisati, a da ne spominjem tepisone sa antialaergijskim, antibakterijskim i sličnim sredstvima
glede psa, pas je domaća životinja i mjesto mu je vani u dvorištu a ne u kući, ako baš želiš imati psa u kući onda sad počima ljeto pa kad budeš išla na debilaciju bikini zone, daj da ti i psa izdepiliraju i nemaš beda
voyager kaže:
"Plavi Jadrane moj opet si mi jako skup" - a što bi išla na Jadran kad ima valove i u kući.
Kad se sanira neka se sanira kako Bog zapovjeda
:top:
chani kaže:
bar nesto novo saznamo
pametnom čovjeku sto riječi i šaka za vrat dosta
treba znat biti skroman,pa priznat da ne mozes biti u svemu "pametan"
evo ja priznajem da mozda znam 1% teorije o zavrsnim radovima, a o praksi necu previse spekulirati jer mozda ne znam sta je prolazna,a sto vrhunska ocjena;)
chani kaže:
treba znat biti skroman,pa priznat da ne mozes biti u svemu "pametan"
sad će tebi striček fikus nešto reći (odnosno napisati) o pameti
u principu uopće nije problem biti pametan, problem je uvijek biti pametan, a to skoro nikome ne polazi za rukom
chani kaže:
a o praksi necu previse spekulirati jer mozda ne znam sta je prolazna,a sto vrhunska ocjena;)
prolazna ili vrhunska ocjena je uvijek u građevinarstvu vezana uz cijenu radova, kod nas je problem što ljudi stvari pojednostavljuju pa evo npr. kažu vrata su vrata a npr. sobna vrata se kod nas mogu kupiti od 500,00 do 12.000,00 kn pa onda ne možeš otići kod nekog od naših vrhunskih majstora gledati vrata od 12.000,00 kn pa otići kod nekog drugog i kupiti vrata za 650,00 kn pa prigovarati jer ta druga najvjerovatnije imaju greške i tolerancije koje su dozvoljene za taj platni razred, i u konačnici i vrata od 500,00 kn mogu dobiti vrhunsku ocjenu ako ocjenjuš proizvod u tom platnom razredu
kod nas narod kaže:
gleda zelje grabi meso
prolazna ili vrhunska ocjena je uvijek u građevinarstvu vezana uz cijenu radova
mislis cijenu radova u koju ulazi materijal plus ruke zajedno ili se to moze rasclaniti po faktorima jer ipak postamo na odredenom podforumu?
tek toliko da si klarificiram tvoju misao da ne naprezem previse mozak odgovoran za logicko zakljucivanje
chani kaže:
mislis cijenu radova u koju ulazi materijal plus ruke zajedno ili se to moze rasclaniti po faktorima jer ipak postamo na odredenom podforumu?
tek toliko da si klarificiram tvoju misao da ne naprezem previse mozak odgovoran za logicko zakljucivanje
cijena radova je ukupna cijena nekakvih radova mi to obično volimo reć cijena franco tehnički pregled
kod nas je problem u tome što je došlo do nakaradnih odnosa u građevinarstvu pa investitiri kupuju materijal a za radove ugovaraju nekog trećeg ili petog, naravno da se tu otvra prostor za prebacivanje krivnje s jednog na drugog
u pravilu bi na osnovu nekakvog troškovnika ili zahtjeva trebalo ugovoriti radove sa jednim izvođačem s tim da su sve obveze njegove, te imati nadzor koji će to kontrolirati i stvar bi trebala šljakati, problem kod nas je u tome što se nadzorom bavi svatko a većina njih u stvari pojma nema i kad još k tome dodamo da se ista tvrtka bavi projektiranjem, izvođenjem i nadzorom pa činjenicu da su na jednom objektu izvođači a nadzor im je iz druge tvrtke koja istovremeno gradi po njihovom projektu na kojem je nadzor četvrta tvrtka koja je projektant na prvom objektu, odmah vam je jasno da je sukob interesa ogroma i da se je praktično dobio jedan interesni lobi koji djelomično radi na štetu investitora
da bi se ukupno popravilo stanje u građevinarstvu, koje je usput katastrofalno jer su zakon o građenju pisali profesori sa građevine i arhitekture, potrebno bi bilo pod hitno uvesti institut nadzora u građevinarstvu i to na način da bi tvrtke koje se bave s tim morale dobiti ovlaštenja od države na osnovu stručnih ispita koje bi polagali njihovi uposlenici, s tim da bi se svakom promejnom kadra u toj tvrtki trebalo zatražiti produženje licence, da bi se izbjeglo da tvrtka zaposli ljude dobije licencu pa otusti ljudi i nastavi raditi kao što se radi i sada, i naravno uz obvezatno plaćanje police za odgovornost iz djela u vrijednosti najmanje 50 % vrednosti objekta na kojem vrši nadzor, u tom slučaju investitor se ne bi zezao sa kojekavim izvođačima nego bi sve nepravilnosti i greške koje je u toku radova morao uočiti nadzor naplatio iz police nadzora, pa bi se onda oni milili da li bi potpisivali kojekve situacije i obračune
sad malo on topic
ako kupiš deklasirane pločice onda ti ih ni najboli majstor ne može postviti idelano ali ti ih može postaviti dobro za taj platni razred, a ako kupiš keramiku ekstra klase onda ti ju nekakav fuš majstor ne može ni slučajno dobro postaviti, ali kad već biraš tako jeftin materijal znači da se ne radi o zahtjevnom polsu te da trebaš angažirati i majstora prosječne kvalitete koji to može napraviti korektno opet govorim za taj platni razred
čast majstorima no ima li potrebe komplicirati?
valoviti dasku da pohobla na podu, znači tu gdje je, dalje je sve lako, spužvica, laminat.
nakon toliko vremena daske, grede su im se fiksirale i vjerojatno nemaju tenzije daljnjeg izobličavanja. da je prizemlje ili podrum u pitanju još nekako.
što bi moglo biti loše da pohobla pod na licu mjesta
?najbrže, najjeftinije i najbolje rješenj s obzirom da sama veli da ne bi ništa demolirali.
Jos je 1 varijanta ostala .
Daske pritegni sa kvalitetnim vijcima i na njih postavi OSB ploce, a na to laminat .
Glede mase za niveliranje , nece valjati na daskama koje se pomicu , jer ce sve ispucati.
Glede suhih nasipa za izravnavanje , nece valjati jer se vremenom , tamo gdje se hoda pomicu u kuteve , pa nastaju ulegnuca.
Lee Champa
24.06.2005., 08:41
A da na daske postaviš armirano betonsku ploću od 5 cm, a na to ploćice:W
a koliko kosta ta tvoja ideja?:W
chani kaže:
a koliko kosta ta tvoja ideja?:W
koliko sam ja skužio ništa
fikus kaže:
danas imaš tepisona koji su po razno raznim karakteristikama superiorni u odnosu na neke jeftine laminate, obzirom da si rekla da se radi na tavanu obično prašina koja se uglavnom unosi preko obuće se strese dok dođeš do tavana, zatim kad računaš da se na laminati vidi i svaka manja kolićina prašine često brisanje vlažnom krpom uništava laminat jer se određena količina vlage upija u laminat bočno koji s vremenom počima bubrit dok kod tepisona treba samo usisati, a da ne spominjem tepisone sa antialaergijskim, antibakterijskim i sličnim sredstvima
glede psa, pas je domaća životinja i mjesto mu je vani u dvorištu a ne u kući, ako baš želiš imati psa u kući onda sad počima ljeto pa kad budeš išla na debilaciju bikini zone, daj da ti i psa izdepiliraju i nemaš beda
Koliko sam razumio laminat je kupila i nema vajde o filozofiranju sta i kako.Nadam se sam da si uzela malo kvalitetniji s obzirom na faktor psa te da je naucen da ne obavlja nuzdu unutra jer kako je fikus vec naveo manu bocnice.
A sto se tice psa kojem je mjesto vani se debelo ne slazem, jer najbrzi put kojim se moze upropastiti pas je ostaviti ga samog...
da bi tvrtke koje se bave s tim morale dobiti ovlaštenja od države na osnovu stručnih ispita koje bi polagali njihovi uposlenici, s tim da bi se svakom promejnom kadra u toj tvrtki trebalo zatražiti produženje licence, da bi se izbjeglo da tvrtka zaposli ljude dobije licencu pa otusti ljudi i nastavi raditi kao što se radi i sada, i naravno uz obvezatno plaćanje police za odgovornost iz djela u vrijednosti najmanje 50 % vrednosti objekta na kojem vrši nadzor, u tom slučaju investitor se ne bi zezao sa kojekavim izvođačima nego bi sve nepravilnosti i greške koje je u toku radova morao uočiti nadzor naplatio iz police nadzora, pa bi se onda oni milili da li bi potpisivali kojekve situacije i obračune
Da malo izdvojim, bilo bi idealno kad bi svi majstori imali licence te testiranja u praksi i teoriji jer kad bi se to desilo uz kvalitetan nadzorni sustav doslo bi do manjka pravih majstora te kvalitetnima bi mogla porasti placa na nekakvu normalu, a ne da ju ruse "majstori" iz okolnih krajeva.Doslo bi do nekakve vrste prociscenja situacije koja na zalost je takva kakva jest,te su aktualni nekakvi "ratovi s majstorima".:rolleyes:
ako kupiš deklasirane pločice onda ti ih ni najboli majstor ne može postviti idelano ali ti ih može postaviti dobro za taj platni razred
Gle,posve normalna konstatacija, prirodno da cu parket od 50 kn pokusat izvuci da izgleda fenomenalno koliko je god to realno moguce jer sami postupak je isti, eventualno kod ovog je prisutno vise kitanja, ostavljanja "jaja" kod brusenja i slicno.
žensko nepametno
26.06.2005., 07:47
maler kaže:
Koliko sam razumio laminat je kupila i nema vajde o filozofiranju sta i kako.Nadam se sam da si uzela malo kvalitetniji s obzirom na faktor psa te da je naucen da ne obavlja nuzdu unutra jer kako je fikus vec naveo manu bocnice.
A sto se tice psa kojem je mjesto vani se debelo ne slazem, jer najbrzi put kojim se moze upropastiti pas je ostaviti ga samog...
Laminat je kupljen, nadam se da je dovoljno kvalitetan, 8,3 mm sa svim mogućim zaštitama, namijenjen je i za poslovne prostore. Što se tiče psa nuždu obavlja vani, a u stanu ostavlja samo dlake!
žensko nepametno kaže:
Laminat je kupljen, nadam se da je dovoljno kvalitetan, 8,3 mm sa svim mogućim zaštitama, namijenjen je i za poslovne prostore. Što se tiče psa nuždu obavlja vani, a u stanu ostavlja samo dlake!
depiliraj ga
fikus kaže:
depiliraj ga
sta si sad ekspert i za grooming:B
chani kaže:
sta si sad ekspert i za grooming:B
ja sam pragmatična osoba što znači da nemam nikavih predrasuda u poslu i da koristim sva moguča pozitivna iskustva, tuđa i svoja, bez pretjerane filozofije
ak ti smetaju dlake depilraš ih, jednostavno zar ne
sve cekam da se javi neki zastitar zivotinja i ocerupa ti te pragmaticne "listove",al valjda ne zalaze previse ovdje:B
žensko nepametno, kako napredujes s svojim pothvatom?
žensko nepametno
29.06.2005., 07:43
Pa našla sam granulat koji bi mogao zadovoljavati. Znam kad ovo napišem da će se naći ljudi koji će me jako popljuvavati. Granulat sam našla u vlastitoj garaži, tj. skladištu. Bavili smo se izradom plastičnih proizvoda, te imam puno skladište polipropilena ili tako nekako. To je granulat 2-3mm nepravilnih oblika i malih strugotina, pa se da izvrsano da poravnati. Ipak se ne radi o neravninama od par cm nego par mm, te ono što smo probno napravili mislim da će biti ok.
žensko nepametno kaže:
Pa našla sam granulat koji bi mogao zadovoljavati. Znam kad ovo napišem da će se naći ljudi koji će me jako popljuvavati. Granulat sam našla u vlastitoj garaži, tj. skladištu. Bavili smo se izradom plastičnih proizvoda, te imam puno skladište polipropilena ili tako nekako. To je granulat 2-3mm nepravilnih oblika i malih strugotina, pa se da izvrsano da poravnati. Ipak se ne radi o neravninama od par cm nego par mm, te ono što smo probno napravili mislim da će biti ok.
za svaki slučaj raspitaj se malo o elektrostatičkom elektricitetu prije nego to ugradiš
žensko nepametno
29.06.2005., 14:26
Možda će elektricitet držati pseće dlake na jednom mjestu!:D
fikus kaže:
... interesni lobi koji djelomično radi na štetu investitora ... to na način da bi tvrtke koje se bave s tim morale dobiti ovlaštenja od države na osnovu stručnih ispita koje bi polagali njihovi uposlenici, s tim da bi se svakom promejnom kadra u toj tvrtki trebalo zatražiti produženje licence, da bi se izbjeglo da tvrtka zaposli ljude dobije licencu pa otusti ljudi i nastavi raditi kao što se radi i sada, i naravno uz obvezatno plaćanje police za odgovornost iz djela u vrijednosti najmanje 50 % vrednosti objekta na kojem vrši nadzor, u tom slučaju investitor se ne bi zezao sa kojekavim izvođačima nego bi sve nepravilnosti i greške koje je u toku radova morao uočiti nadzor naplatio iz police nadzora, pa bi se onda oni milili da li bi potpisivali kojekve situacije i obračune
sad malo on topic
Svaki je ovlašteni inženjer i osiguran na solidan iznos koji debelo prelazi vrijednost prosječnih kuća i investicija o kakvima ovdje govorimo. Te poslove i ne smije obavljati nitko osim njih, te je sva odgovornost na njima. Na većim investicijama se ugovaraju i dodatne police osiguranja. Nedavno je projektant Bundestaga tužen zbog grešaka u projektu, polica je to pokrila. Ali za takav rezultat, mora i usluga biti valjano plaćena... Da kod nas počnu investitori potezati projektante i nadzorne inženjere za njihove police, prvo bi par ljudi izgubilo licencu, a onda bi svi počeli plaćati realnu cijenu projekata i nadzora, a ne 10€ po kvadratu, ili manje...
finta, ti si pisao o gotovom parketu da je osjetljiv na vlagu, majstor mi je jedan rekao da tesko ako je neki kvalitetni, jer oni u tvornici su razmisljali kao kako ga napraviti, nesto u stilu kad si panelku vidio da se piga radi vlage (tj. u koliko slucajeva) tj. da je taj parket nekako slagan u vise kontra slojeva te je kao dobro zasticen tvornickim lakom,uranjan u lak i bla bla
ne mogu sve zapamtiti
nesto u stilu kako su to super fini utori koji sjedaju na milimetar i sl.
finta kaže:
Svaki je ovlašteni inženjer i osiguran na solidan iznos koji debelo prelazi vrijednost prosječnih kuća i investicija o kakvima ovdje govorimo. Te poslove i ne smije obavljati nitko osim njih, te je sva odgovornost na njima. Na većim investicijama se ugovaraju i dodatne police osiguranja. Nedavno je projektant Bundestaga tužen zbog grešaka u projektu, polica je to pokrila. Ali za takav rezultat, mora i usluga biti valjano plaćena... Da kod nas počnu investitori potezati projektante i nadzorne inženjere za njihove police, prvo bi par ljudi izgubilo licencu, a onda bi svi počeli plaćati realnu cijenu projekata i nadzora, a ne 10€ po kvadratu, ili manje...
kad si se već dotaknuo njemčije onda napiši sve šta treba, a ne navoditi samo neke detalje o tamo, tako da se neki neupućeni zavaravaju
u njemačkoj se cijena projekta kreće do 3% vrednosti investicije, u to je uračunata kompletna dokumentacija uključujući izvedebeni projekt i nacrte te svi trokovnici napravljeni na bazi njemačkih normi, tako da projktant po završetku projekta praktično zna vrijednosti svih radova i materijala koji su navedeni u troškovnicima i investituru prezentira vrijednost investicije a automatizmom se zna i vrijednost projekta
naravno da se tamo i ugovara projektantski nadzor kojim projektant kontrolira uzvođača da li radove izvodi po projektu ili je samovoljno mijenjao projekt (kod nas čest slučaj) to se radi iz razloga jer projektant snosi sve troškove koji nastanu radi greške u projektu
kod nas skoro ni jedna projektantska kuća ni ne zna napraviti točan projekt, a da ne govorimo o izvedbenom, a troškovnici ukoliko ih uopće i ima su koma u kojim a skoro u svima na kraju piše " dimenziju i količinu / broj komada / kvadrata / kubika prekontrolirati na objektu " i " stavke po izboru projektanta " pa je onda logično da nitko nije u mogučnosti predvidjeti koliko će kosštati investicija pa tako ni projektanti ne mogu naplaćivati vrednost projekta na osnovu vrednosti nego se služe selskom metodom po kvadratu
spletom okolnosti radio sam i po njemačkim i po našim projektima mogu vam samo reči na osnovu mog skromnog mišljenja da naši projketi obzirom kako su napravljeni su bezobrazno skupi a dobar dio ne bi smio ni ugledati svjetlo dana, a da ne kažem da dobar dio projektanata može dobar projekat napraviti samo kad projketira po izvedenom stanju
chani kaže:
nesto u stilu kad si panelku vidio da se piga radi vlage (tj. u koliko slucajeva)
ja u puno slučajeva
BTW piga se panelka i bez vlage ako su letvice radial - flader unutar panelke loše raspoređene, a uslijed vlage se piga sve šta ima u sebi i malo drveta
vjerojatno je mislio panel u kucnim uvjetima tj. kao i kad metnes parket, ne stavljas ga ispred kuce da upija vodu
panel je ploca od 2 kvadrata,a gotovi parket je koliko 5x25?
edit; kuzis na sta sam aludirala, hrpa malih plocica parketa stisnutih jedno u drugo valjda ima manje sanse da se skoriti nego ogromna panelka, a sto se tice usporedbe s panelkom valjda mi je nastojao objasniti kako je taj parket raden, ma ne znam ja to valjda dobro prenjeti
btw je li netko bacio jos koji zastitni sloj laka na gotovi parket kad je poslozen te koji lak je upotrebljavao?
znam da to znaju ljudi stavljat na losiji laminat...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.