PDA

View Full Version : Voli tko kamione??

NoLuck4Me
22.06.2005., 15:08
ima li koji surfer da možda ima kamione ili da ga zanimaju slučajno al ne tamiće i ove male-govorim o dugoprugašima od 400ps pa do 600ps,pravim mrcinama koje zahtjevaju respect na cesti,npr MB actros,Scania R,Volvo FH,Man tg-a a i ostali.Za one koji nemaju,kakav je vaš stav prema tim vozilima??

voyager
22.06.2005., 15:36
Može li MAN 26.430, šticar sa HIAB kranom?

nervozni_postar
22.06.2005., 15:39
:flop:

NoLuck4Me
22.06.2005., 15:44
dobar je,to je takoreć skoro novo-common rail i to:top:

Secundo
22.06.2005., 18:08
Mrzim kamione ispred sebe :mad:. Nemam niš protiv onih iza mene, dok drže razmak.

miha1
22.06.2005., 19:18
Secundo kaže:
Mrzim kamione ispred sebe :mad:. Nemam niš protiv onih iza mene, dok drže razmak.
normalno da ih mrzis jer su brzi od tebe.
ja ih postujem jer me pomalo strah onih debelih kamiondzija u poflekanim otkusuljama sa osmjehom na licu tipa MICI SE SA CESTE DA TE NE SATREM!!! :D

vectrav6
22.06.2005., 19:41
MAN 33604, 6x4

joujou
22.06.2005., 19:42
:bljak:

mobyXXL
22.06.2005., 21:04
to je umjetnost vozit i većina papaka tj vozača B kategorije ni ne kuži koji je jebeni problem vozit čak i mali kamion po uskim uličicama u Zagrebu. Nepregledni su i ogromni i ubrzavaju za pol sata do 100 a većina ni ne ide toliko. A kad se zašpuraš zbog ogromne mase ga nemožeš ni normalno zaustaviti. Jebeš auto to nakon pol sata zna svaki debil vozit što se vidi i po tome da kod nas svaki debil može imat vozačku (B kategorije) dok za vožnju kamiona ipak treba uključit mozak jer inače napraviš masakr

super surfer
22.06.2005., 23:54
prva asocijacija - strah
ne znam da li se itko sjeća onog prastarog filma iz 70-tih u kojem neki crni kamion cijeli film ganja nekog tipa u autu? film mi je toliko upečatljiv, a neka b-produkcija... :bonk:

druga asocijacija - poštovanje
uvjek im se mičem, i propuštam ih ako je potreba, jer ih cijenim kao profesionalce, ipak treba voziti takvu mrcinu :top:

Tonii
23.06.2005., 04:42
super surfer kaže:
prva asocijacija - strah
ne znam da li se itko sjeća onog prastarog filma iz 70-tih u kojem neki crni kamion cijeli film ganja nekog tipa u autu? film mi je toliko upečatljiv, a neka b-produkcija... :bonk:

yeeeees, jos ka dite san gleda taj film........ludilo od filma....a bome i strah me bilo kasnije :s :top:

Kleine
23.06.2005., 09:58
volim :cerek: :cerek: i kamone i buseve... i idem polagat, i idem vozit :cerek:

grogo bolger
23.06.2005., 10:12
@super surfer jel možda znaš ime tog filma(ili neko drugi), baš si me fino podsjetio :top:

voyager
23.06.2005., 10:27
joujou kaže:
:bljak:

Posadio bih ja tebe na dizalicu bez rastegnutih podupirača pa bi stvarno bilo :bljak:

:D

super surfer
23.06.2005., 10:28
@ grogo bolger
mala ispravka, nisam on već ona :cheer: , i na žalost et-d-moument se ne mogu sjetiti imena dotičnog filma... :(
a sad ću malo prosurfat po netu, po film-i-sličnim stranicama, možda se tamo nađe... a možda mi u međuvremenu i vijuge prorade :D

super surfer
23.06.2005., 10:43
@ grogo bolger
i u rekordnom roku sam ga našla... :raspa:
kak sam si ponosna na sebe... :D
film se na američanskom zove "duel", evo link

http://us.imdb.com/title/tt0067023/

grogo bolger
23.06.2005., 10:47
@super surfer sorry za omašku :mig:,
trebala si napisati "super surferica" :zubo:

hvala za naslov filma, imao sam noćne more od njega i danima sam se bojao kamiona, a i danas mi izazivaju strahopoštovanje :D

super surfer
23.06.2005., 10:50
@ grogo bolger
u tom je štos, zavaravanje protivnika... :)
a što se tiče naslova filma, nema frke, jer je i mene mučilo, tako da mi nije bio bed...

eisenfaust
23.06.2005., 11:46
jel netko možda vozio Unimog?

terza
23.06.2005., 11:55
Sjecam se i ja tog filma, gledao sam ga sa nekih 10ak godina.. Atmosfera je bas bila jeziva.. Kao da je neki dobar horor.
Steven Spielberg :s :s

AmADin_gospo
23.06.2005., 12:20
odoste vi sa teme... ajmo sad fino natrag .....

imam B kategoriju vozačke dozvole a vozim i motore i kamione (jebga, štela sam...)
Kad vozim:
AUTO: plašim se sviju na točkovima ocim pješaka( ko zna kakve su druge budale za volanom)
KAMION: ne plašim se nikoga osim nekog drugog večeg kamiona.
kamion i jeste i nije teže voziti, tj mora se biti vazda na oprezu, nema naglih kočenja, naglog vintanja volana, preticanja (osim ako je ravnica i nisi natovaren), nema zavlačenja po sokacima i uličicama, dok sa druge strane ima svojih prednosti kao što su preglednost, lakoča upravljanja (kamioni inače imaju veliki anšlak), možeš ga parkirati gdje god hočeš bez straha da če ti ga odnjeti pauk, velika naravno nosivost, itd, itd i na kraju jedna od najvažnijih stvari...

KRALJ SAM ULICE I NEMOŽE MI NIKO NIŠTA :headbang: :headbang: :gitara: :gitara: :amen:

P.S. još da dodam da najbolje vozne karakteristike među kamionima , prema meni, ima ZASTAVA 110 vojni kamion za prevoz ljudstva i tehnike hehehe

Lee Champa
23.06.2005., 15:27
jel netko možda vozio Unimog?
Cijeli rat :top:
Najbolje terensko vozilo:top:

Tonii
23.06.2005., 15:43
a sjecate se onog filma kad je lik kamionom prevozio nitro-glicerin? Isto zakon od filma!

eisenfaust
23.06.2005., 15:55
Tonii kaže:
a sjecate se onog filma kad je lik kamionom prevozio nitro-glicerin? Isto zakon od filma!

eee, "Nadnica za strah" ili sl. jako dobro!

bodul
24.06.2005., 01:01
Unimoga , Pincgauera , Kenworta , ...
A jeli se Hummer racuna pod auto ili kamion :D

Lee Champa
24.06.2005., 08:48
A jeli se Hummer racuna pod auto ili kamion

Ni jedno ni drugo jer ga ima Ljubo Č.R.:D

AmADin_gospo
24.06.2005., 11:00
buraz, "HUMMER" je čekić a ne auto ili ti kamion :D :D :D :D
inače to je i biciklo

joujou
24.06.2005., 13:15
voyager kaže:
Posadio bih ja tebe na dizalicu bez rastegnutih podupirača pa bi stvarno bilo :bljak:

:D

stvarno misliš da si ja mogu dočarati tu sliku :confused:

:rofl:

voyager
24.06.2005., 15:40
Evo inspiracije pa zamisli (http://www.hiab.com/cargotec%5CWeb%5Cproductdb.nsf/DocsByID/5BFB6296D819AA8BC1256E930027BB4D/$file/Loglift105Z.jpg) :D

voyager
24.06.2005., 15:42
A nešto i za ljubitelje vlakova, a koji ujedno mrze kamione:

http://www.firstcoastnews.com/includes/buildasx.aspx?fn=mms://wm.gannett.speedera.net/wm.gannett/wtlv//2005-02-17/trainsemi.wmv&sp=

joujou
24.06.2005., 17:10
voyager kaže:
Evo inspiracije pa zamisli (http://www.hiab.com/cargotec%5CWeb%5Cproductdb.nsf/DocsByID/5BFB6296D819AA8BC1256E930027BB4D/$file/Loglift105Z.jpg) :D

pravi si frajer :top: :rolleyes: :rolleyes:

NoLuck4Me
25.06.2005., 16:39
[ Jebeš auto to nakon pol sata zna svaki debil vozit što se vidi i po tome da kod nas svaki debil može imat vozačku (B kategorije) dok za vožnju kamiona ipak treba uključit mozak jer inače napraviš masakr [/B][/QUOTE]

Ovo ti potpisujem!!!:top:

Svicar
25.06.2005., 17:27
Imate čudnovat stav o toj vrsti vozila a i o njihovim vozačima.Zamolite nekog vozača damu pravite par sati društvo u vožnji pa tek onda dajte dojmove.Vi se borite sa 5-6 brzina dok kamioni su obično 12-16.tek kočeje njima,pa tek gabariti.

kowalski
27.06.2005., 12:43
Secundo kaže:
imam fobiju od kamiona IZA sebe,nikad ne znaš hoće li skužiti kad ti kočiš,i ako hoće,može li i on na vrijeme stati...možda zato što inače ne podnosim likove koji ti se napucaju na zadnji branik...a i već su me jednom naguzili u autu(auto,ne mene!),a i starog koji je u životu razbio samo dva auta je speglao kamion.od fiata 128sc je ostala čitava samo prednja maska,tako da je kasnije imao malo redizajnirani kupe...starom fala Bogu nije bilo ništ.

AmADin_gospo
27.06.2005., 13:20
kamionđije se jedino plaše drugih kamiona, stoga ajmo svi početi vozati kamione pa se necemo plašiti puno toga :D :D ma nema jebeno dobrog osješaja kad sjedneš za 8-osovinca i kad pičiš po ravnici, jebe ti se za sve i svakoga, kad ti niko nemože ništa..... KRALJ SI.... :top:

rosenkranz
27.06.2005., 15:50
sjednes u iveka, prikopčiš 13 metarsku šlepu s zakretnom zadnjom osovinom i napelaš ju tam kam ni auto nebi

sam sam to imal za reč

AmADin_gospo
27.06.2005., 16:25
ma kakav IVECO bolan nebio... to ti je aman isto ko i TAM-ić :D nego pogledni malo na MAN, MAC, KAMA3, FORD, SCANIA, itd itd, nedavno na netu nadjem sliku MAC-ove trans-atanske krstarice ili bolje reči voza koji prevozi nekakvo gorivo a to je kamiončina od 1200 kW na koju je zakačeno 13 prikolica pa jebote to je strava i z pogledati a kamoli voziti ili sresti na ulici da to prođe pored tebe (preticanje nemojte ni da pomislite jer smo skontajte kiliko je ta kompozicija dugačka),
inače gledajte Paris-Dakar pa vidite koji su najbolji kamioni (KAMA3 narvno i MAN)

Devey
28.06.2005., 22:29
NoLuck4Me kaže:
ima li koji surfer da možda ima kamione ili da ga zanimaju slučajno al ne tamiće i ove male-govorim o dugoprugašima od 400ps pa do 600ps,pravim mrcinama koje zahtjevaju respect na cesti,npr MB actros,Scania R,Volvo FH,Man tg-a a i ostali.Za one koji nemaju,kakav je vaš stav prema tim vozilima??

Moj stari vozi Mana 19-403 Silent. Kad čovjek sjedne u takvo nešto to je potpuno novi svijet, svijet samo za sebe, imat ispod sebe motor od 450hp. Strava:cool: A ono o ne zavlačenju u male ulice obilaženju "na knap", moraš se provozat s mojim stari--cesta koja obilazi plitvice, noć, kiša (gdje ćeš bolje), ravne ceste niotkud, obilaženje u zavoju i onim malim ravnim dijelovima, skoro sam pobjego van od straha. Bolesno!:top:

AmADin_gospo
29.06.2005., 10:49
Devey, što jest ,est, od jaran mi je stari pro. vozaž i on može izdravjati kamijom gdje večina ljudi nemoče ni sa običnim autim proči, šta češ kad kamionđije faktički "žive" na tim točkovima i moraju da se uštele. ja im skidam kapu, :top: :top:

NoLuck4Me
22.07.2005., 20:04
Devey kaže:
Moj stari vozi Mana 19-403 Silent. Kad čovjek sjedne u takvo nešto to je potpuno novi svijet, svijet samo za sebe, imat ispod sebe motor od 450hp. Strava:cool: A ono o ne zavlačenju u male ulice obilaženju "na knap", moraš se provozat s mojim stari--cesta koja obilazi plitvice, noć, kiša (gdje ćeš bolje), ravne ceste niotkud, obilaženje u zavoju i onim malim ravnim dijelovima, skoro sam pobjego van od straha. Bolesno!:top: :top:

E maleni vozim ih i ja,očito si opisao obilazak plitvica preko ličkog petrovog sela-ni ja ne volim tu cestu,pogotovo kad je kiša a još i noć.

gogo_og
23.07.2005., 15:24
imam samo kipere Iveco eurotrakker 410E42 8x8 3 kom,MAN 41.403 8x4 2 kom,i Scaniju sleper 164G 530 KS,

lego
23.07.2005., 19:25
Meni su kamioni super, ne vozim ih al budem jednog dana;)
Citam casopis Kamion&Bus pa dosta znam o njima.
Vozio sam manje kamione i kombije.
I usto narednih 7 mj radim sa vozacem kamiona koji je bio u Iraku, Rusiji, i cijeloj europi.
Godisnje mijenja putovnicu;)
Pa cu jos ponesto naucit o kamionima, voznji i ostalim cakama.
I da dodam da vas Man nikad nece ostavit na cesti, jedino da mu motor ispadne:D

AmADin_gospo
25.07.2005., 13:53
lego kaže:

I da dodam da vas Man nikad nece ostavit na cesti, jedino da mu motor ispadne:D

S ovim se potpuno slažem ne kaže se đabe, nemaš kamion dok nemaš MAN :top:

Kleine
26.07.2005., 14:19
rosenkranz kaže:
sjednes u iveka, prikopčiš 13 metarsku šlepu s zakretnom zadnjom osovinom i napelaš ju tam kam ni auto nebi

sam sam to imal za reč

13,60m :D :cerek:

nevjerojatan je osjecaj vozit kamion, imat ga pod kontrolom, znat se sparkirat,smotat u pravom trenutku...nes ti vozit auto... ja se spremam polagat sad...jednostavno sam zaljubljena u kamione i buseve..:cerek:

NoLuck4Me
04.09.2005., 02:12
Kleine kaže:
13,60m :D :cerek:

nevjerojatan je osjecaj vozit kamion, imat ga pod kontrolom, znat se sparkirat,smotat u pravom trenutku...nes ti vozit auto... ja se spremam polagat sad...jednostavno sam zaljubljena u kamione i buseve..:cerek:

Udaj se za mene pa ćemo se vozit čitav život!:p :p :p

Kleine
05.09.2005., 14:12
NoLuck4Me kaže:
Udaj se za mene pa ćemo se vozit čitav život!:p :p :p

deal :cerek: :p

Azrael20
15.10.2007., 11:39
Moj stari vozi Mana 19-403 Silent. Kad čovjek sjedne u takvo nešto to je potpuno novi svijet, svijet samo za sebe, imat ispod sebe motor od 450hp. Strava:cool: A ono o ne zavlačenju u male ulice obilaženju "na knap", moraš se provozat s mojim stari--cesta koja obilazi plitvice, noć, kiša (gdje ćeš bolje), ravne ceste niotkud, obilaženje u zavoju i onim malim ravnim dijelovima, skoro sam pobjego van od straha. Bolesno!:top:
MAN 19-403 ima 400 konja.a moj stari vozi MAN-a F21 19-502...V10 motor,18273 ccm,2 turba...da vidis to cudo,na mjestu mu pumpas gas cijeli se pocne ljuljat...a tek koliko srce...necemo ni pricat...

Azrael20
15.10.2007., 11:45
(KAMA3 narvno i MAN)
kamaZ

Vale41
15.10.2007., 12:43
mi smo imali scaniu tegljača, prodali (krepo sam od tuge jer sam se na njoj učio vozit). to je bio pravi kamion, kad mu u leru das gas a kabina se ljulja, a tek zvuk, kad ti srce počne tuć... a kad si kreto s njom, doslovno je ljepila za sic...

sad imamo man-a šumara s dizalicom, 26-372 troosovinac ide ko sam vrag,prava pila, tara 18t, u brutu bude i do 60t al ideeeeee. ne mos vjerovat sta mjenjac nosi

NoLuck4Me - svaka cast da se neko sjetio otvorit ovakvu temu.

voyager
15.10.2007., 12:50
... od prije par godina. Ali tema je zaista dobra.

Vale41
15.10.2007., 12:54
stvarno nisam ni gledo godinu, 2005. al svejedno, tema je prva liga

Psyche
15.10.2007., 18:32
K.O.

http://campaign.scania.com/v8/application.swf

Insp. Harry Callahan
15.10.2007., 19:58
Najcool truck:

http://www.horrordvds.com/reviews/a-m/mo/mo_shot5l.jpg

I spot iz filma(OBAVEZNO POGLEDATI):

http://www.youtube.com/watch?v=_jvqPvDUEW8

Mogu samo zamisliti koji gušt mora biti krstariti sa takvom jednom mrcinom i slušati ovu stvar :s :s :s :s :s :s :s

crvek2
16.10.2007., 12:30
kamioni su mi druga ljubav...najbolji su mi oni americki mackovi i ini s njuskama, a kamoli tek oni kaj glume vlakove dole u australiji....kaj se marke tice patim na scaniu, volva, daf i man. kad sam pomislim kakve su to grdosije s po 400-500 konja i najmanje pet put vecim okretnim momentom od snage koju posjeduju. u njima se zaista osjecas kao car.

I wonder
16.10.2007., 12:44
nisam vozio te američke kamione, ali sam često puta pričao sa ljudima koji jesu.

u usporebi sa europskim kamionima, to su krame. nakićene i napirlitane krame koje imaju više snage (do 1 000 KS) ali koje su daleko neudobnije za voziti i troše ogromne količine goriva.

iako je nekad Mack imao garanciju od milion kilometrara, to će i skoro svaki europski kamion odvoziti bez problema.

oni koje oduševljava pomicanje kabine kad se da gas, pa to je šestak in-line, postavljen uzdužno na smjer vožnje. šestak od 12, 16 ili više litara zapremnine. sa ogromnim klipovima i cilindrima (svaki po 2 000 ccm zapremnine) i radilicom i zamašnjakom koji se skidaju viljuškarima.
pa normalno da će zanjihati cijeli kamion kad mu daš gas.
to rade i mali auti i džipovi, di nebi oni.

Vale41
16.10.2007., 14:43
Istina da se tresu zbog toga, ali to je super osjećaj!
Što se tiče američkih kamiona, mislim da su jednostavno smeće, da se neko ne uvrijedi. Neudobni su do boli. Pa oni damperi imaju drvene klupe umjesto siceva... šta drugo reć

Actros1841
16.10.2007., 20:03
nisam vozio te američke kamione, ali sam često puta pričao sa ljudima koji jesu.

u usporebi sa europskim kamionima, to su krame. nakićene i napirlitane krame koje imaju više snage (do 1 000 KS) ali koje su daleko neudobnije za voziti i troše ogromne količine goriva.

iako je nekad Mack imao garanciju od milion kilometrara, to će i skoro svaki europski kamion odvoziti bez problema.

oni koje oduševljava pomicanje kabine kad se da gas, pa to je šestak in-line, postavljen uzdužno na smjer vožnje. šestak od 12, 16 ili više litara zapremnine. sa ogromnim klipovima i cilindrima (svaki po 2 000 ccm zapremnine) i radilicom i zamašnjakom koji se skidaju viljuškarima.
pa normalno da će zanjihati cijeli kamion kad mu daš gas.
to rade i mali auti i džipovi, di nebi oni.

Wonder, prijatelju, ovo potpisujem potpuno,
Jedina prednost američkih kamiona jeste sigurnost vozača ( mislim na njuškaše) i to što im zakon omogučva da imaju praktički neograničeno veliku kabinu za spavanje ( sleeper)

Imao sam priliku na jednom Truck stopu u Njemačkoj kad je bila promocija od strane časopisa da vozim jedan Kennworth....od onih starih tipa ...a ni noviji po pitanju tehnike nisu puno modeniji ...malo što se tiće motrinke inaće sve kao i prije 30 godina....

Večina američkih kamiona ima Fuller mjenjač bez sinhrona....sa 18 brzina ( naravno svaka ima još i među brzinu) .....ti Wonder znaš kak se vozi bez sinkrona.....međugas, duplo kuplanje....a na kuplungu nema pomočne hidraulike ( sjeti se starog FAP-a) večina nema čak servo na volanu!

Gibnjevi su naprijed i straga lisnate operuge!!!!
Ništa od zračnog ogibljenja!

Zbog velikog osovinskog razmaka imaju i veliki radijus za okretanje, ali su zato prilično stabilni ( stabilniji od europskih) na ravnim dionicama....
Troše više od Eu kamiona ( dvostruko skoro)
Tamo gjde u EU kamionu imaš računar za prikaz stanja motora i zraka i svih tih caka , na američkim je masa običnih kip šaltera, i urica!

Na fuller mjenjaču ako nisi od prve pogodio pravu slijedeću brzinu , onda ti često ne ostaje drugo nego stani i kraj pa kreći ispočetka....tako brzo naučiš i kretanje i šaltanje i kad treba u koju brzinu .....sama kabina je uska...vozačko sjedalo je užas božji.....ništa od onih finih europskih zračno ogibljenih....ovdje su još uvijek opruge u igri.....

Uglavnom što meni fali na europskim kamionima to je veći sleeper, ali to je zbog toga jer zakon ne dopušta veću ukupnu dužinu kompozicije....
Kad bi u EU mjerili kao u americi kamion tek iza sleepera to bi bio raj na zemlji!

Svima koji kakiju po kamionima....neka si samo zamisle bi li bilo i njihovog osobnog omiljenog vozila kad kamioni nebi dovezli dijelove i komponente u tvornicu.....

ili kako bi vam bilo kad bi po toaletpapir morali ići sami u tvornicu i onda bi dobili samo ako donesete sirovinu ( tj celulozu i stanićevinu) .....

Ni odjeće i obuće nebi dobili dok ne donesete kožu i konac ....itd.

Kao profi vozač nikad nisam osječao mržnju prema vozačima osobnih vozila, samo sam ponekad poželio da ( u EU se razmišlja o tome) da svaki kandidat za B kategoriju mora odvoziti 1-2 sata na 40 tona kamionu....mislim da bi mu ubrzo bilo jasno koliko svoj život izlažu opasnosti kad se na pola metra prije semafora upucaju ispred kamiona....

Jednostavno zbog konstrukcije vozač nije u stanju vidjet bahate vozače koji uletavaju sa strane ili se guraju pred njega....

Što se kočnica tiće, danas kamioni koče bolje od mnogih osobnih automobila, i same sile potrebne za vožnju ( kočnica , gas , mjenjač, volan ) nema razlike od osobnih vozila....razlika je u "guzometru" vozača, koji mora voditi brigu o tome da ne izvrne cijeli kamion zbog pomicanja tereta ili prebzog ulaska u zavoj ....to je umjetnost .....voziti zavoj i osjetiti onu granicu kad je frka!

Sve i da želi izbjeć nalet na osobni auto, i pokuša zaobići , kamion će pri tome manevru postat nestabilan i prevrnut se....

Svaki koji pljuje po nekadašnjim stereotipima vozača ( majica bez rukava itd) nema pojma da danas vozači niti su prljavi niti se znoje...svi kamioni imaju klimu ....a na svakom odmorištu imaju na raspolaganju tuševe .....
Možda neznaš ali večina vozača u međunarodnom prometu je vrlo obrazovana, neki govore po 3-4 jezika tečno....
i sposobni su snaći se u izvanrednim okolnistima prije nego slinavac koji ih degradira na "potkošulje".

Takav slinavac nije nikad ni provirio u kabinu jednog kamiona za duge pruge, jer da jeste vidio bi da je u tom kamionu čišće nego u njegovom osobnom autu, da su stakla uvijek čista, da nema prašine nigdje....konačno svaki je vozač ponosan na svoj kamion koji mu je danima radno mjesto, dnevni boravak i spavača soba.

Mislim da takvima doma nije tako čisto i uredno kako je vozaču u kamionu ....

I kao što kaže, svaka čast na tom postu.....svaka budala može položit za B....
u malo riječi puno rečeno.....

cvio14
16.10.2007., 20:30
evo za ljubitelje kamiona i ostalih grdosija jedan forumčić
http://teretna-vozila.com/

Svicar
16.10.2007., 20:31
Neznam ostaviti fotku na forum,ali Actros 2636(Hladnjaca) tjedno par dana po par sati vozim.

Opremljen je samo tako,samo drzis upravljac,razmak sam drzi,pazi na crte(samo sto tada rucno krzi iz zvucnika)na cesti i td.

http://img31.picoodle.com/img/img31/6/10/16/t_Oktober051m_df8ef40.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/6/10/16/f_Oktober051m_df8ef40.jpg&srv=img31)

I wonder
16.10.2007., 20:45
Jedina prednost američkih kamiona jeste sigurnost vozača mislim na njuškaše
je, istina.
a kolko mora on sa tom njuškom izaći van u raskršće da bi vidio da li mu itko dolazi?
ako je za birati, ja uzimam trambus kabinu. jebeš njušku.

švicar
trebal si samo naglasiti da to nije slika kokpita, nego slika tvog radnog mjesta.

kolega na poslu je jedno duže vrijeme bio privatnik sa prikoličarem. on kaže da svaki onaj koji je zaradio penziju na šleperu, da mu treba dignuti spomenik.
i ja se slažem s time.
sad je malo lakše sa GPS-om, satelitskom vezom i laptopom. ali prije....

Svicar
16.10.2007., 21:03
Ovako izgleda sa suvozcevog mjesta,ima jos izvedva sa ravnim podom kojem je visina 1.65 m,mozete sada zamislit na kojoj visini su oci od vozaca,sirina sanduka je 2.6m a sa tim se voziti po vrletima prevoja po CH koji su redovito preko 2000m.

http://img31.picoodle.com/img/img31/6/10/16/t_Oktober056m_0077fbc.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/6/10/16/f_Oktober056m_0077fbc.jpg&srv=img31)

fangs
16.10.2007., 21:11
Kamioni su mi tako reć u genima i svaki put kad idem negdje po Europi po autobahnima se divim tim "kamiondžijama", i stvarno mi je sve veća želja da odradim koju takvu turu :cerek: ...to mora bit predivan posao ako ga voliš, ali isto tako vjerujem da je i teško bit po nekoliko dana u kamionu i na cesti, ali valjda se naučiš, jer ovi današnji kamioni su stvarno kuće. :s
btw Actros buš mi mogal sredit koju turu za koju godinu :cerek: :D

I wonder
16.10.2007., 21:21
Ovako izgleda sa suvozcevog mjesta,ima jos izvedva sa ravnim podom kojem je visina 1.65 m,mozete sada zamislit na kojoj visini su oci od vozaca,sirina sanduka je 2.6m a sa tim se voziti po vrletima prevoja po CH koji su redovito preko 2000m.

2,60????
pa kaj nije 2,50? a sa retrovizorima može preko toga.

Actros1841
16.10.2007., 21:27
Kamioni su mi tako reć u genima i svaki put kad idem negdje po Europi po autobahnima se divim tim "kamiondžijama", i stvarno mi je sve veća želja da odradim koju takvu turu :cerek: ...to mora bit predivan posao ako ga voliš, ali isto tako vjerujem da je i teško bit po nekoliko dana u kamionu i na cesti, ali valjda se naučiš, jer ovi današnji kamioni su stvarno kuće. :s
btw Actros buš mi mogal sredit koju turu za koju godinu :cerek: :D

@fangs
Nema frke....
@ I Wonder
2,60 dozvoljeno samo za hladnjače!

Inaće ono što Švicar kaže, grmi iz zvučnika.....na što misliš Švicar? na to da asistent traka vožnje ? On nije tako jak i više sliči zvuku na rifljači.....

ili misliš na ono krrrrr krrrr kkrrrr kad ne ubaciš u brzinu kako spada? naime ako nisi do kraja stisnuo kvačilo ima problema sa prebacivanjem pa onda da te upozori javi ti iz zvučnika ( jer elektronika je prepoznala i nije ubacila brzinu) !

Inaće Švicar noćas u 2 odoh ja s 40 tona na Brenner....Modena, Bologna!

Svicar
16.10.2007., 21:27
2,60????
pa kaj nije 2,50? a sa retrovizorima može preko toga.

Retrovizori su tocno 2.9 m/barem u mom slucaju,kada se vracam sa ture po Alpama cesto ga tovarim na vlak,nemogu uci u natkriveni dio,nego samo na platformu,hladnjace su siroke 2.6,i busevi su sada 2.55

upravitelj
16.10.2007., 21:28
ne daj bože nikome sjesti u neki američki kamion!!! posebno nekome tko je navikao na europske kamione. fullerov mjenjač koji, kao što actros1841 kaže, kad profulaš ubaciti u višu brzinu malte ne moraš stati pa ispočetka...a da ne govorim šta se dešava kad ti neki pametni izleti sa sporedne:mad: :mad: :mad:
dođe ti da se streljaš od muke zbog jebenog mjenjača:flop:
a opet imao sam priliku vidjeti uživo kako to radi onaj koji je na to navikao, amera u svom elementu... zapravo oni koriste kvačilo samo pri pokretanju a za ostala mijenjanja ne. da nisam vidio teško bi povjerovao, a ovako kad čovjek gleda izgleda tako jednostavno.

Thorin
16.10.2007., 21:34
buraz, "HUMMER" je čekić a ne auto ili ti kamion :D :D :D :D
inače to je i biciklo

A da nije hammer čekić?

Svicar
16.10.2007., 21:38
@fangs
Nema frke....
@ I Wonder

Inaće ono što Švicar kaže, grmi iz zvučnika.....na što misliš Švicar? na to da asistent traka vožnje ? On nije tako jak i više sliči zvuku na rifljači.....

ili misliš na ono krrrrr krrrr kkrrrr kad ne ubaciš u brzinu kako spada? naime ako nisi do kraja stisnuo kvačilo ima problema sa prebacivanjem pa onda da te upozori javi ti iz zvučnika ( jer elektronika je prepoznala i nije ubacila brzinu) !

Inaće Švicar noćas u 2 odoh ja s 40 tona na Brenner....Modena, Bologna!

Ne,,bas ruzno krci(barem kod mene),idemi na zivce, jati nepazim i to svirka non stop,pomijesa se sa glazbom od radija,a to mjenjac,ne,to ide samo tako(ujutro zna malo oklijevati)))),kod ovog novog je drugacije (ona potvrda kada su ubacio i tj. kada smiejes pusti kvacilo)a kod stare linije je bilo bas simpa slusati ono klak ili cak kada potvrdi.
Nego mi je nesto lijen,ima osjecaj da on spava kao ja ujutro kada krenem u 4 da vozim(inace samo vozim na zamjeni i po potrebi),novi je stvarno tih i samo cuje brundanje ,milina za spavati,kod novog mi se svidjaju ona plavicasta svjetla osvjetljenja kabine.

<Pazi na taj prijevoj,neznam kakv retarder imas,ovaj je solo 26 tona i dosta dobro trpi,ali sa 40 tona jojjjjjjjjjj

I wonder
16.10.2007., 21:42
pa nisam znal da on vozi tank za otrove.
i busevi su sada 2.55
ni to nisam znao dosad.
zapravo oni koriste kvačilo samo pri pokretanju a za ostala mijenjanja ne. da nisam vidio teško bi povjerovao, a ovako kad čovjek gleda izgleda tako jednostavno.
ista stvar je bila na starim dafovima (po njima napravili RABA-e).
mehanički mjenjač, bez sinhrona, samo krećeš s kvačilom.

Svicar
16.10.2007., 21:57
pa nisam znal da on vozi tank za otrove.

ni to nisam znao dosad.

ista stvar je bila na starim dafovima (po njima napravili RABA-e).
mehanički mjenjač, bez sinhrona, samo krećeš s kvačilom.

Svezi sirine 2.6,m moralo se,dabi hladnjaca drzala -25 mora neka deblja stijenka kao izlator da bude,a tovarise u paletama koje su dvije po 1.2 ili uzduz tri 0.8 m,ali zbog ramova jako tesko je rasporedit prostor,zbog toga je dozvoljena ta sirina.U mome slucaju nisu palete,nego posevna prirpemljena kolica koja idu sine i tako se ucrvste.

Netko je spomenio snage u USA od 1000 konja,samo fantazija,Evropski kamioni su jaci,danasnji standard od 40 tona je 460 konja a na gore,a fuler mjnejac je zabava,milina ga vozit,ustvari imas samo cetiri prebacivanja sa PALIJOM a ostalo je sa dugmicem,tj,tva splita.

Actros1841
16.10.2007., 22:00
<Pazi na taj prijevoj,neznam kakv retarder imas,ovaj je solo 26 tona i dosta dobro trpi,ali sa 40 tona jojjjjjjjjjj

Nemam retarder, samo 2 stepena motorna...za gore ionako nije problem, za dolje nesmijeü ionako do Modone više od 60km/h i zabranjeno preticanje....tako fino u 7u i drži ko grom....

Mr. Wolf
16.10.2007., 22:05
Mene je jedino strah balavaca za volanom grdosija, pogotovo kiperi po gradu. Kepec se iz svojeg golfa II preseli za volan grdosije i onda je king of the road. Inače stari mi je profi 35 godina, tak da znam kakav je kruh i gušt.

Svicar
16.10.2007., 22:08
Nemam retarder, samo 2 stepena motorna...za gore ionako nije problem, za dolje nesmijeü ionako do Modone više od 60km/h i zabranjeno preticanje....tako fino u 7u i drži ko grom....

Kako sedma,ovaj ima pet ti koljena(u jednoj rucici sa tempomatom ali radi smao tako) sedma jel to ustvari pola cetvrte?

Dasa Balkanac
17.10.2007., 02:07
zar nije 7 zapravo 3.brza na tom mjenjacu?

I wonder
17.10.2007., 11:23
Netko je spomenio snage u USA od 1000 konja,samo fantazija,Evropski kamioni su jaci,danasnji standard od 40 tona je 460 konja a na gore,a fuler mjnejac je zabava,milina ga vozit,ustvari imas samo cetiri prebacivanja sa PALIJOM a ostalo je sa dugmicem,tj,tva splita.

ja sam spomenul.
nisam ih vidio uživo, ali mi čovjek koji ih je godinama vozio rekao da neki nabrijavaju malo te svoje mrcine pa dosegnu 800-900 KS, ali i troše do 70 litara.

Vale41
17.10.2007., 19:50
@ Actros1841 - svaka cast na onom postu gore. jedino mi se ne sviđo ovo sa "njuskasima". ti kamioni mi se opce ne svidaju a mislim da im je pod nogama prazno.
sto se tice mjenjaca, mislim da najbolji raspored brzina ima fuler od 12 brzina, dakle prve cetiri a onda druge cetiri polovis kao sto ZF ima svih osam + polovice.
na ovom manu sto sad imamo je ZF, 4 brze 4 spore i jos sve polovis (dakle 16 brzina) i smatram da su prve cetiri dovoljne same sebi i da su polovice visak.

fangs
17.10.2007., 20:28
Može malo objašnjenje o tim kamionskim mjenjačima...te polovice?

werdas
17.10.2007., 22:07
jedno laičko:kak se mjeri kolko kamion troši?
i kak to izgleda kad se prebaci u ono L/100km?

I wonder
17.10.2007., 22:13
polovice na mjenjaču.

neznam kak to radi u samom mjenjaču (mehanički) ali se šalta ovak.
normalno voziš, kad dođeš na gornju granicu okretaja, prebaciš prsten na mjenjaču, a osjećaš kao da si prešaltao u višu brzinu.
to je kao mijenjanje brzina ali bez stiskanja kvačila. puno se brže obavi. isto radi prema dolje, kad ti treba snaga.

kod kamiona se mjeri potrošnja pun (max težina) i prazan.
šleperi i prikoličari troše od nekih 20-tak litara prazni do 35, pa i 40 litara puni, ovisi o konfiguraciji ceste.
onaj brijeg koji ti u malom autu ni ne osjetiš, sa premalo konja u kamionu moraš šaltati po 3 brzine naniže.

upravitelj
17.10.2007., 23:42
[QUOTE=I wonder;10811227]polovice na mjenjaču.

normalno voziš, kad dođeš na gornju granicu okretaja, prebaciš prsten na mjenjaču, a osjećaš kao da si prešaltao u višu brzinu.
to je kao mijenjanje brzina ali bez stiskanja kvačila.

prsten ili prekidač, nije bitno, ovisno o modelu, no kvačilo MORAŠ stisnuti kad poloviš brzinu. npr. voziš u 6. sporoj i za vrijeme ubrzavanja čvakneš prekidač prema gore, i tek kad dosegneš željeni broj okretaja samo pritisneš i pustiš kvačilo te si onda u 6. brzoj. recimo da ubrzavaš i dalje - samo što ovaj puta dok ubrzavaš vratiš isti prekidač u položaj spore brzine te ovaj puta moraš pomaknuti ručicu mjenjača te ubaciti u 7. brzinu. pošto je prekidač bio u sporim brzinama u tom trenutku voziš 7. sporom. itd...

upravitelj
18.10.2007., 00:01
evo slikica kako izgleda mjenjač (zapravo sama ručica) kod volva fh12. meni odličan mjenjač (ručni) jer ima 3+3 brzine s time da se svaka da poloviti. manje šaltanja i samim time manje umora vozača

http://i23.tinypic.com/1zoam13.jpg

prekidač na lijevoj strani ručice služi za polovljenje dok prebacivanjem drugog u gornji položaj šaltaju se 4, 5. i 6. brzina

Svicar
18.10.2007., 00:15
evo slikica kako izgleda mjenjač (zapravo sama ručica) kod volva fh12. meni odličan mjenjač (ručni) jer ima 3+3 brzine s time da se svaka da poloviti. manje šaltanja i samim time manje umora vozača

http://i23.tinypic.com/1zoam13.jpg

prekidač na lijevoj strani ručice služi za polovljenje dok prebacivanjem drugog u gornji položaj šaltaju se 4, 5. i 6. brzina

Da i 4 rikverca))))

Ne,kod MB imas 16 stupnjeva na raspolaganju,ali na displeju imas osam tj.svaku stupanj dvije.Ali nekrece se nikad prvom kao kod osobnog auta,obicno drugom ili trecom donjom(tako cu ih nazvati) tj. trecom ili petom(ako govorimo da imamo 16 stupnjeva),Poslije ide kao igra,dok ubrzavas pripremis stupanj,stisnes pedalu i komp uzme koliko misli da treba(nije uvijek tocan u procjeni),ako je frka u brdu onda polovis i za to postoji drugo dugme,nemores nista zeznuti,kod usporavanja,retarder ili motorunu,vec sto imas na raspolaganju(niznda sluzi samo kod naglog kocenja i zasstavlnja ili neka ispoomoc drugim kocnicama)sto ,kada usporis rucicu nazad,zatim pedalu kvacila(moze i istovremeno),oglasi se potvrda zamjene i to je to.

Ovdje se vidi jedna neruedna kabina(vjerovatno preuzimanje od kolege)i vidi se Actros prve generacije,cijela procedura,startanje motora, pokretanje vozila(obratite pazornost na rucicu i oblik prekidaca za izmjenu brzina),voznja,pri samom kraju pri dolasku u kruzni kada vozac prebacuje u nizu i kao to brzo radi.To je Actros genaracija I a das je generacija III koji je mnogo brzi(mislim na izmjenu brzina),ima napredniju logiku pri izmjeni stpupnjeva,postoji i izvedba sa potpuno atomatizovanim mnjenjace gdje komp radi doslovce sve,nekoristi se pedala kvacila a prekidac izmjene brzina samo kad je frka i da vozac neostane na cjedilu u velikom brdu.

http://www.youtube.com/watch?v=xV0sT6DqCaw

Jedan primjer kako se nebi trebalo radit,vozilo je na tempomatu maximalne brzine,(na displeju vidi i trokutic na gore stobi znacilo da je u 16tom stupnju),tip ga stavlja u N ili neutral,odma gasi tempomat i kamion ubrzava,pri ulasku u tunel se vidi koliko je vozac na visokom i kako je cesta uska.. .
Sve se dobro zavrsilo a i mjuza je OK.

http://www.youtube.com/watch?v=IeX1KLW8hNY&mode=related&search=

I ako vam vrijeme dozvoli uzivanje u voznji Scanie velike snage,lijepog zvuka V8 motora,u ovom slucaju tvornicki vozac daje upute "Slovencu",koliko vidim ista ima atomatski ( kod Scanie je12 stupnjeva i uglavnom je sada kod svih tako,od nedavno cak i Mercedesu) mjenjac(Scania nebi bila ono sto jeste da nebude malkice drugacija,kod kretanja i zasutavljana vozila MORA se stisnuti kvacilo)ali ugodjaj je stvarno OK.
http://www.youtube.com/watch?v=-HrbOmRBxiU&mode=related&search=

I wonder
18.10.2007., 13:27
prsten ili prekidač, nije bitno, ovisno o modelu, no kvačilo MORAŠ stisnuti kad poloviš brzinu. npr. voziš u 6. sporoj i za vrijeme ubrzavanja čvakneš prekidač prema gore, i tek kad dosegneš željeni broj okretaja samo pritisneš i pustiš kvačilo te si onda u 6. brzoj. recimo da ubrzavaš i dalje - samo što ovaj puta dok ubrzavaš vratiš isti prekidač u položaj spore brzine te ovaj puta moraš pomaknuti ručicu mjenjača te ubaciti u 7. brzinu. pošto je prekidač bio u sporim brzinama u tom trenutku voziš 7. sporom. itd...

nemoraš.
kod starijih dafovih mehaničkih getriba, bez sinhrona, spliter nije bio vezan za kvačilo. samo je trebalo pomaknuti spliter, pustiti gas i imaš bržu.
mislim da je slična fora bila i na starim tatrama.

za one koje zanima, te kamionske getribe su nešto slično kao brzine od bicikala.
bicikl imaj naprijed dvije šajbe, a otraga 7.
od dvije prednje, jedna je manja (spora) druga je veća (brza).
tak i kamion ima 5 (ili 3, ili 6 ili 8. to su one stražnje šajbe) sporih brzina, i još toliko brzih brzina. prebacivanje se vrši prekidačem ili pneumatski.

kad si u brzima, imaš još svaku brzinu razdijeljenu na dva dijela. isto, brzu i sporu. kao što navode ovdje, kod nekih za to prebacivanje (polovljenje, spliter) treba stisnuti kvačilo, kod nekih netreba.
a služi za:
npr. pun kamion nailazi na uzbrdicu. ideš gore punim gasom ali te teret usporava. negdje pred kraj, izvukao bi gore, ali se motor muči. ako ideš šaltati cijelu brzinu na dolje, gubiš puno vremena i brzine (teret + kamion = 40 tona).
ovako, sa spliterom, prebaciš u sporiju, pustiš i stisneš gas, motor dobi okretaje i snagu i izvučeš uzbrdicu.
da ne spominjem uštede na getribi i kvačilu jer ih čuvaš od dinamičkih udara uzrokovanih puštanjem kvačila na brdu.

Vale41
18.10.2007., 15:37
Ne znam kako kod vas, ali na ZF-u kad polovis moras stisnit kvacilo inace nece prebacit.
i wonder - kad vec ugusis kamion u brdu onda ti polovljenje ne pomaze, moras ic dolje za cijele brzine jer na polovicama dobivas oko 200 okr a ak ga ugusis na 1100, 1300 ti je malo za dic ga

fangs
18.10.2007., 19:25
bicikl imaj naprijed dvije šajbe, a otraga 7.
od dvije prednje, jedna je manja (spora) druga je veća (brza).
tak i kamion ima 5 (ili 3, ili 6 ili 8. to su one stražnje šajbe) sporih brzina, i još toliko brzih brzina. prebacivanje se vrši prekidačem ili pneumatski.

Znači kad normalno prebaciš npr. iz 4. u 5. onda je u petoj na toj "bržoj" šajbi i ako hoćeš možeš prepolovit petu pa prebaci naprijed na "sporiju" šajbu, a iza ostane 5.?
I te polovice postoje samo za na niže? Nemožeš polovicom u više, jer po defaultu kad normalno prebacuješ u više onda je na "bržoj" šajbi? Jesam dobro shvatio?

upravitelj
18.10.2007., 20:50
Znači kad normalno prebaciš npr. iz 4. u 5. onda je u petoj na toj "bržoj" šajbi i ako hoćeš možeš prepolovit petu pa prebaci naprijed na "sporiju" šajbu, a iza ostane 5.?
I te polovice postoje samo za na niže? Nemožeš polovicom u više, jer po defaultu kad normalno prebacuješ u više onda je na "bržoj" šajbi? Jesam dobro shvatio?

možeš poloviti svaku brzinu. npr, voziš u 4. sporoj, i dok ubrzavaš "čvakneš" prekidač u položaj za brze i kad dosegneš željeni broj okretaja stisneš i pustiš kvačilo i sada si u 4. brzoj. ako bi sad prebacio u 5. a prekidač ti ostane u položaju za brze nastavio bi voziti u 5. brzoj. isto tako možeš biti stalno na sporim te bez problema mijenjati brzine bilo na više ili na niže. brzine poloviš u pravilu kad si pod teretom.

I wonder
18.10.2007., 23:20
Ne znam kako kod vas, ali na ZF-u kad polovis moras stisnit kvacilo inace nece prebacit.
i wonder - kad vec ugusis kamion u brdu onda ti polovljenje ne pomaze, moras ic dolje za cijele brzine jer na polovicama dobivas oko 200 okr a ak ga ugusis na 1100, 1300 ti je malo za dic ga

zato ga poloviš ranije, pa ti motor ni ne dođe tak nisko.

fangs
18.10.2007., 23:32
možeš poloviti svaku brzinu. npr, voziš u 4. sporoj, i dok ubrzavaš "čvakneš" prekidač u položaj za brze i kad dosegneš željeni broj okretaja stisneš i pustiš kvačilo i sada si u 4. brzoj. ako bi sad prebacio u 5. a prekidač ti ostane u položaju za brze nastavio bi voziti u 5. brzoj. isto tako možeš biti stalno na sporim te bez problema mijenjati brzine bilo na više ili na niže. brzine poloviš u pravilu kad si pod teretom.

Znači onda u biti potpuno isto ko na biciklu. :top:

A jel se po defaultu vozite u "brzima" pa da se mogu polovit prema dole po potrebi ili obrnuto?

Vale41
19.10.2007., 14:01
po "defaultu" se bozis kak oces, s tim da mozes preskakt polovljenje prve tri jer nisu potrebne a kreces 2. npr

werdas
19.10.2007., 17:20
kod kamiona se mjeri potrošnja pun (max težina) i prazan.
šleperi i prikoličari troše od nekih 20-tak litara prazni do 35, pa i 40 litara puni, ovisi o konfiguraciji ceste.

pa nije uopće tak puno kad se zbroji kolko teret vuće...20L mogže i neki malo bolji auto bez problema pocugat
fala na odgovoru :top:

upravitelj
19.10.2007., 18:40
Znači onda u biti potpuno isto ko na biciklu. :top:

A jel se po defaultu vozite u "brzima" pa da se mogu polovit prema dole po potrebi ili obrnuto?

a sad baš i ne znam koliko ima sličnosti mjenjača kamiona i bicikla, i wonder je dao usporedbu za objasniti kako to zapravo radi, nisam stručnjak. a kako kažeš "po defaultu" nema nekog pravila, ovisno o cesti, opterećenju, krivinama, uglavnom sve se svodi na osobnu procjenu vozača i njegovo iskustvo. normalno je da nećeš poloviti kad si prazan, mozda jedino u blagoj krivini u višim brzinama, ne znam, teško je ovako reći. sve ovisi o vozaču i cesti. :top:

evo i slika mjenjača, stari i novi...

http://i20.tinypic.com/9itl44.jpg

fangs
19.10.2007., 19:21
a sad baš i ne znam koliko ima sličnosti mjenjača kamiona i bicikla, i wonder je dao usporedbu za objasniti kako to zapravo radi, nisam stručnjak.
Ma normalno, nisam mislio na tehničke djelove, nego princip rada što je wonder usporedio :top:

I wonder
20.10.2007., 13:36
ma nema nikakve sličnosti između tih mjenjača. to sam samo dao za usporedbu.

ove spore i brze brzine imaju razliku kao da na biciklu mijenjaš brzine na onom prednjem mjenjaču, kod pedala. kad si manjoj ploči, imaš 7 brzina. dođeš do 7. i nemreš brže.
pa kad hoćeš ići brže, prebaciš na veću ploču naprijed, a stražnji mjenjač opet u prvu. samo to sad više nije prva nego osma brzina. isti je princip na kamionu. samo ovisi dal imaš 3, 4, 5, 6 ili 8 brzina za mijenjati u svakom modu, brzom i sporom.

polovljenje se koristi zbog brzine šaltanja.
neideš cijelu brzinu na dolje (recimo, iz 12. u 11.) nego samo za malo digneš okretaje a time i snagu.
dok bi kod pravog šaltanja na niže izgubio par sekundi, sa polavljanjem izgubiš minimalno jer netrebaš micati ručicu mjenjača. samo pustiš gas i stisneš i pustiš kuplung (kod nekih i bez kuplunga).

znači, sistem je prošireni H. isti raspored brzina kao kod luksuznih auta, samo je proširen pa imaš recimo 6 brzina + rikverc.
na istom mjestu je 1. brzina i 7.
na istom mjestu je 2. brzina i 8. brzina. itd.
u kojoj je stvarno brzini, ovisi o položaju prekidača. ako je u sporima, bit ćeš u 1. ako je u brzima, bit ćeš u 7.

jesi sad shvatio do kraja?

Vale41
20.10.2007., 19:41
I wonder - zavisi koji je mjenjac. Tak je na starim scanijinim mjenjacima

I wonder
20.10.2007., 20:18
pa, skoro da svaki proizvođač ima svoj sistem. jedino ako je getriba ZF-ova, onda možeš računati da znaš kak radi.

stariji renaultovi kamioni su imali šaltanje spore-brze na pneumatiku. mjenjač u leru desno= brze. mjenjač uleru lijevo= spore.
mercedesi su imali kokot gore- dolje.
scanie su imale klizni prekidač gore- dolje.
MAN-ovi su imali prsten koji se je mical lijevo- desno.
volvov EGS za autobuse ima elektronsku getribu na kojoj samo nasloniš mjenjač na brzinu koju hoćeš, a elektronika ga sama ušalta. uz to, nema posebno 7. brzine nego imaš prekidač na vrhu šaltunga. kad si u 6. i hoćeš 7. stisneš prekidač, pustiš stisneš kuplung i to je to. kao overdrive.
s vremenom su svi mijenjali sisteme pa ispada da sa svakim novim tipom kamiona trebaš učiti brzine. ali ako znaš osnove, sve je lako i brzo.

Vale41
20.10.2007., 20:27
To sto kazes za renaultove u "leru" lijevo spore, desno brze, tak je na ZF-u.
A i to da svaki ima svoj mjenjac - istina, a sta ces.

CDRW
20.10.2007., 21:47

Tak je i na starim MAN-ovima no mislim da je to ZF getriba. Pokazival mi je davno jedan lik kak se šalta na starom 18.353 Silent mislim.

Svicar
20.10.2007., 22:00

Danas samo tri firme imaju svoje(kucne) mjenjace,Mercedes,Scania i Volvo,ostali koriste ZF mjenjace,uglavnom se izbacivaju palije i sve ide kao automatizovanom kvacilu i utomatskim mjenjacima,najcesce 12 stupnjeva,i to klaun ili nesinhornizovanim mjenjacima.
Zasto toliko brzina,zasto ne recimo 5-6,zbog potrebe za optimalnim obrtajima posto je kod kamionskih motora mali opseg korisnih obrtaja,najcesce od 1000-1700 obrtaja,sve ispod je malo a i preko toga takodjer(preko toga se ide samo pri kocenju motorom radi boljeg ucinka).
Netko je spominjao Scanu stari mjenac,oni su imali 5 brzina u dvije grupe,ZF mjenjac ima 16 stupnjeva i to osnovnu kutiju od 4 brzine,ispred reduktor(obicno) 1:3.4(grupa)i iza reduktor 1:0.2(split ili polovice)tako se dobije 16 stupnjeva.
Ovo pokretanej rucice lijevo ili desno je uzimanje druge grupe,toje se skorom izbacilo,sada se vise ide na salter.Malo je neobican osjecaj,krenes trecom,ubacis u cetvrtu,ubrsas,prebacis salter gupe i opet u prvu,mali apsurd ali navika cini sve,kod Scanie je jos smjesnije,kod nje imas tri brzine i to prva je dole nekako napako.Kod Volva ide kao kod auta,ali samo do trece(gore na fotografiji se vidi kao da ima 4 stupnja,ali to je C ili super spora brzina i nekoriti se) brzine,ima zgodan salter za srednji prst(on zna nekad biti i za nesto drugo koristan),obicno se krece drugom,treca,salter grup,kada je rucica udje u neutral automatski dolazi veca grupa ,samo se tipicno KLAK cuje(pjesaci i biciklisti se u gradu nekad trznu kada to cuju)pa opet u prvu,ako si pod teretom odna u gornjoj grupi jos uzimas polovice.
Kod novog MAN-a TGA linije kod izvedbe sa manuelnim mjenjacem isto je kao kod DAF-a(16 stupnjeva)ali je jedno H a ne 2H(2H se kaze kada zakretanjem rucice ides u drugu grupu),stim da postoji jos jedno dugme za palac koje sluzi malo konfora da nemoras stiskati pedalu kvacila,nego samo to dugme i hidraulika radi to.
Inace,kamioni najlakse idu uzbrdo,ali jako tesko nizbdo,to zna nekad biti i opasno.

Actros1841
20.10.2007., 22:36

Nije.... Mercedesov mjenjač, tiptronic ....nema ručica samo joystick.....za cijele brzine ....i manji prekidač za pola gore ili dolje....

Kod mjenjanja samo lupiš ručicu naprijed ........u displeyu se pojavi brzina koju on misli da treba....ako ti se ta ne sviđa ....korigiraš ga....kad si stisnuo kvačilo brzina je promjenjena!

Jedino ako znaš da će dignut ili spustit ( prema broju okretaja i brzini) za 2 ili 1,5 brzinu...a ti želiš samo 1 gore ....onda lijepo prije palcem stisneš gumb i lupiš iz zgloba prema naprijed ........kvačilo i brzina promjenjena!

Svicar
20.10.2007., 22:53
Jedino ako znaš da će dignut ili spustit ( prema broju okretaja i brzini) za 2 ili 1,5 brzinu...a ti želiš samo 1 gore ....onda lijepo prije palcem stisneš gumb i lupiš iz zgloba prema naprijed ........kvačilo i brzina promjenjena![/QUOTE]

Onda ce biti da ja radim krivo,ja tako radim kada krecem,ali mi tada uzima po dvije da nemoram dva puta tuci,nego tako uzmem dvije i krecem.

Actros1841
20.10.2007., 23:21
Onda ce biti da ja radim krivo,ja tako radim kada krecem,ali mi tada uzima po dvije da nemoram dva puta tuci,nego tako uzmem dvije i krecem.

Ne radiš krivo, za kretanje moraš ( iz neutrala ) stisnut taj gumb....onda ubaci u 2. brzinu....ako si prazan lupiš sad bez gumba još jednom pa je u 4. brzini....ako sad imaš uključenu motornu ( ručica povućena) kad ga lupiš za gore ...ići će sam samo 1 gore... ako imaš dovoljno speeda ( nakon ubrzanja ...on prepoznaje i koliko si natovaren ( prema ubrzanju ) može čak za 2 preskočiti ali češće 1,5 ode gore ....) inaće mercedesov tiptronic "pamti" tvoj stil mjenjanja i prilagođava automatske odluke prema tome....zato uvijek frka nakon što mi netko vozi kamion dok sam na godišnjem ili slobodnim danima.

Vale41
21.10.2007., 11:06
@ CDRW - je, to je ZF-u na manu 26-372
@ Svicar - znao sam da Scania i Volvo imaju svoju mjenjace, al sam mislio da i drugi imaju

Svicar
21.10.2007., 11:22
@ CDRW - je, to je ZF-u na manu 26-372
@ Svicar - znao sam da Scania i Volvo imaju svoju mjenjace, al sam mislio da i drugi imaju

Imali su ,ali vise ne,Mercedes ima svoj i on je tu dobar,ima kapacitete i ide (ima vec 20 godina odakada vozaci uzivaju u EPS-ovim blagodetima),dok Volvo vec krisom gleda u ZF isto stoji i kod Scanie,cim je MAN capi isto slijedi,nadajmo se da je VW nece mnogo zacijenit.
Za par godina palije nece vise biti u ponudi,sjetite se mojih rijeci,danas se kamioni mijenjao cesce nego netko cipele,nema tu romantike,samo gas,profit i kupuj(banka i lizing rade cuda) novi,danas ulje u motoru vise traje nego gume..

Vale41
21.10.2007., 12:11
isto stoji i kod Scanie,cim je MAN capi isto slijedi

sta mislis pod ovim kad man capi scaniu?
i sta s vw-om?

CDRW
21.10.2007., 13:56
MAN pokušava kupit Scaniu (ili kako se to lijepo kaže - udružit će se). Tvrdio mi je frajer iz Scania servisa da je to već gotova stvar.

Za VW neznam kaj je mislio.

Actros1841
21.10.2007., 15:01
MAN pokušava kupit Scaniu (ili kako se to lijepo kaže - udružit će se). Tvrdio mi je frajer iz Scania servisa da je to već gotova stvar.

Za VW neznam kaj je mislio.

VW je večinski aktionar ( vlasnik MAN-a) u MAN....i određuje politiku...
VW bi rado spojio MAN, Scaniu i svoju špartu teških privrednih vozila iz Mexica i Brazila.....nikad čuli za 40 tonac od VW?

Ujedno VW drži veliki dio dionica od Scanie ( neznam koliko točno ali oko 40 %)

Actros1841
21.10.2007., 15:20
Najnoviji Constelation od VW ( za južnu Ameriku ) na bazi Scania...

http://img91.imageshack.us/img91/1092/465616e5ec1cms4.jpg

http://img529.imageshack.us/img529/9972/465626e7a015fa7.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/1996/465636e8c963dd6.jpg

http://img148.imageshack.us/img148/9277/465646e9ebdavw9.jpg

VW je nedavno dodatno kupio 15 % dionica MAN-a a MAN je dao brokerima nalog za kupovinu minimalno 5 % akcija Scanie A vrste ( više prava u glasovanju ) jer bi ga preuzimanje po najvišoj cijeni ( kao što predviđa švedski zakon ) koštalo preko 600 milijuna €... dok se MAN i Scania nadigravaju dotle VW skuplja vrhnje od oboje i prodaje Hrvatima preskupe Golfove i Passate ......

CDRW
21.10.2007., 15:26
Aaaaaaa,
Hvala Actros.

Vale41
21.10.2007., 15:50
ovaj vw tegljač sam vidio, al da man kupuje scaniu to nisam znao
edit: al je ruzan ovaj vw! vidi se ova maska po uzoru na scaniu

fangs
21.10.2007., 15:58
A jel Ford vlasnik i Volvo trucks?

Actros1841
21.10.2007., 16:41
A jel Ford vlasnik i Volvo trucks?

Koliko znam nije...nije ni vlasnik Volva osobnih ...samo ima veliki udjel u firmi ( zato je Volvo po meni prestao biti dobar auto)

Volvo Trucks su kupili Renault Trucks!

I wonder
21.10.2007., 17:38
ma samo mi još fale vw kamioni na cestama!!!!!!!

kao da ih i ovak vw-a nema dosta. (nebi to bio problem, ali su ovi kamioni ruuuuuuužniiiiiiiiii).

Svicar
21.10.2007., 18:01
ma samo mi još fale vw kamioni na cestama!!!!!!!

kao da ih i ovak vw-a nema dosta. (nebi to bio problem, ali su ovi kamioni ruuuuuuužniiiiiiiiii).

Ma nisu ruzni,morali su biti takvi,u Brazilu je malo toplije i morali su smanjiti staklene povsine,a tamo je narod zilav pa izdrze i kada nije komotno(do nedavno su teski kamioni bili samo sa VW LT kabinama,koje su MAN i VW vec zajedno radili),ulazio sma u isti,istrumenti od POLA,volan nij evelik,palija samo takva,ali nije ruzan,sa vana boze moj,nelici na Scaniu koliko god to nekom izgledalo,maska je od njihovog novog dostavnog vozila koji rade zajedno sa Mercedesom.
U ovom slucaju je samo VW znacka,sve je od drugih fimi,motori su od MWM(divizija iz Brazila)ili Cummins,mjenjaci od ZF ili nesto iz USA,i td.

Vale41
21.10.2007., 18:15
nisam rekoda lici na scaniu nego ovaj tamnoplavi dio maske u sredini podsjeća na scaniu

I wonder
21.10.2007., 21:30
Ma nisu ruzni,morali su biti takvi,u Brazilu je malo toplije i morali su smanjiti staklene povsine,a tamo je narod zilav pa izdrze i kada nije komotno(do nedavno su teski kamioni bili samo sa VW LT kabinama,koje su MAN i VW vec zajedno radili),ulazio sma u isti,istrumenti od POLA,volan nij evelik,palija samo takva,ali nije ruzan,sa vana boze moj,nelici na Scaniu koliko god to nekom izgledalo,maska je od njihovog novog dostavnog vozila koji rade zajedno sa Mercedesom.
U ovom slucaju je samo VW znacka,sve je od drugih fimi,motori su od MWM(divizija iz Brazila)ili Cummins,mjenjaci od ZF ili nesto iz USA,i td.

neznam kak tebi, ali meni su ovi sa slike ružni do bola.
a inače smatram da su čak i oni stari kamazi imali neki svoj šarm.

jedini dobitak je što će takve kamione svi lokalni šerifi iz bosne znat poipravljat. jer, ipak je to auto vw.

fangs
21.10.2007., 21:31
E kad ste već kod tih vlasništva, čiji je Iveco?

Actros1841
21.10.2007., 21:41
Iveco je skoro pa 100% u vlasništvu Fiata...

Iveco je nastao kao grupacija složena od Magirus - Deutz, Fiata i ne sjećam se još koje firme... Iveco je kratica nove grupacije ...I (industrial ) VE ( Vehicle) CO ( corporation) ....zato im je dugo kvaliteta bila na razini Fiata ( mada su stari teški Fiati bili kvalitetni i dugotrajni kamioni)

@CDRW... upravo sam kupio novi Lastwagen i Omnibus ....tu se spominje da VW trenutno drži nešto oko 38 % dionica Scanie.....s tendencijom da bez problema može i bez odobrenja Švedske kupiti do 49,9 % Scanie.... a u MAN je ionako već večinski gazda...i dokupio je 15 % novih udjela.....

I wonder
21.10.2007., 21:49
Iveco je nastao kao grupacija složena od Magirus - Deutz, Fiata i ne sjećam se još koje firme...

još je u igri bio OM.

od OM-a su preuzeli motore a ostalo od drugih jer je OM imal najbolje motore za kamione u italiji.
npr. mali kamion je imal 4 cilindra, 3 500 ccm i mislim 96 KS (bez turba). u taj motor je išlo 14 kila ulja i 20 litara antifriza. ja nisam nikad čul da je netko zaklal zaj motor.

poslije su prodali licencu zastavi, i tako su nastale zastave 619 (super kamion) i 624 (zastavin derivat sa i bez turba, živo sranje).

Dasa Balkanac
22.10.2007., 23:56
nema veze sto je ovaj vw ruzan,nek nam ga daju po dobroj cijeni sa svim blagodatima za vozace i bit ce dobro.actros1841,imas pm

Azrael20
26.10.2007., 13:47
u vezi one potrosnje...man 19.502 sa prikolicom(ne sleper),18273 ccm,mehanicko ubrizgavanje,35 tona bloketa uz 12%-tni uspon - potrosnja oko 70lit.

Vale41
26.10.2007., 14:21
pa logicno s tim teretom, kubikazom i jos uspon. kak je sam izmjereno - jel se cijelo vrijeme vozio po brdu?:confused:
cuo sam da ti manovi 502 nisu dobri da im puca radilica od te snage jer ipak je to previse konja za takvu tehniku

Quentin
02.11.2007., 00:22
MAN 33.600

Nije lijep ali je koristan :top:

http://img213.imageshack.us/img213/7643/clk0046fb1.th.jpg (http://img213.imageshack.us/my.php?image=clk0046fb1.jpg)

vucko88
15.11.2008., 21:04
vozim atega 1518.nije veliki kamion ali nisam zato ovdje.
da li netko zna mozda kome se treba obratiti za voznju u irak???
ozbiljno pitam. :ne zna:

marq.fcb
15.11.2008., 21:23
vozim atega 1518.nije veliki kamion ali nisam zato ovdje.
da li netko zna mozda kome se treba obratiti za voznju u irak???
ozbiljno pitam. :ne zna:

možda ovdje :ne zna:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=199537