View Full Version : Uholaži
Tigrica
29.06.2005., 10:31
jel imate i vi problema s uholazima? to su one bube tanke s dugim tilcima na glavi,... ulaze mi svuda po kuci iz dvorista... ima ih najvise u kupaoni gdje je vlaga... na rucnicima, spuzvama za kupanje, sve mi usrase... jedu hranu od papiga :D, kazu da nisu opasne, osim za biljke, imam vrt u dvoristu, ali tamo ih nisam primjetila! :mad:
(sad smo ih nadam se primirili s nekim sprejom protiv buba)
imate ih i vi u basci, na cvijecu...? sta znate o njima?
nasjeckaš malo slame ili sijena, staviš ispod kutijice koja je malko odškrinuta, da se mogu uvuči unutra. uholaže će se tu skrivati od svjetla i onda ti:clint:
mora da imaš neku vočku blizu kuće. preblizu čak, ili što slično.
Tigrica
29.06.2005., 16:02
keš kaže:
mora da imaš neku vočku blizu kuće. preblizu čak, ili što slično.
... nemam nijednu vocku!
a susjedove su dosta udaljene od naseg vrta...
hvala za savjet!
DarthFlake
29.06.2005., 18:20
ja ih isto imam po kuci ..al imam i vrta i vocnjaka tak da ih na svakom koraku ima..osim ove godine..valjda su pocrkale od malo jace zime..
sto je ok..jer mi se fakat gade iznad svih granica..
i opce nisam nasla nacina da ih se riješim..kad vidim ubijam i to je otprilike to..
i pokušala sam čak i detaljno svaku rupicu oko rozora zakrpati di sam mislila da se mozda provlace..al nema veze..opet ih ima..al ovo za slamu ej tocno to su zivotinjice koje se skrivaju na mracna i vlazna mjesta gdje obicno nesu svoja jaja..i sto je zanimljivo mame čuvaju jaja dok se male bube ne izlegnu.. (ako nisam pomjesala s nekim drugim necim)
Tigrica
30.06.2005., 09:22
DarthFlake kaže:
ovo za slamu ej tocno to su zivotinjice koje se skrivaju na mracna i vlazna mjesta gdje obicno nesu svoja jaja..i sto je zanimljivo mame čuvaju jaja dok se male bube ne izlegnu.. (ako nisam pomjesala s nekim drugim necim)
a a znaci da jaja imam mozda u kupaoni :eek:
bile su i na spuzvama za kupanje!!!!
ma fuj, mrzim te uholaze, jel istina da se zavuku u uho i hoce jest bubnjic, barem po imenu bi mogla biti istina?
Tigrica
30.06.2005., 09:51
chani kaže:
ma fuj, mrzim te uholaze, jel istina da se zavuku u uho i hoce jest bubnjic, barem po imenu bi mogla biti istina?
ma bas suprotno, uho-LAZI - one ne ulaze u uho, to je LAZ.
Cula sam da su dobile ime po tome jer se djeci LAZE da ulaze u uho kada nisu dobra. ;)
a opet, ... jednom mi je jedna ispala iz posteljine :confused:
našla sam u knjizi da je to naizgled opasan kukac i da je vrlo koristan jer se hrani lisnatim ušima
DarthFlake
01.07.2005., 17:38
moze ta buba meni biti korisna koliko god hoce..al je gadna.. :bljak:
radje cu uzgajati bubamare...i one se hrane ušima..
i da navodno i jesu dobile ime to tom svom običaju da ulaze u male tamne vlažne rupice - poput uha..e sad dal je ikome ikad uslo to u uho..i da nekim slucajem nije htjelo van..ne znam..
e da i vjerojatno i imas negdje po kupaoni jaja..
al sumnjam da su u spuzvi ili necem sto se tak cesto koristi..prije su negdje gdje nema toliko prometa..
Tigrica kaže:
Vjerojatno si je pokupila dok ti se posteljina sušila. One se obozavaju uvuć u vlažnu robu.
Ja ih na balkonu imam koliko hoćeš, što god podignem nađem jednu. Meni su pojele sav bosiljak.
Tigrica
04.07.2005., 10:56
Uranus kaže:
Vjerojatno si je pokupila dok ti se posteljina sušila. One se obozavaju uvuć u vlažnu robu.
sigurno ih nisam pokupila dok se posteljina susila, jer je bila susena u dvoristu na drugom dijelu grada kod mojih, jer smo se mi tek selili... kakve smo srece, uselimo se u sve novo, a napadose nas te odvratne bube! :mad:
sinoc mi je cak jedna ispala iz posude za kruh, htjela sam vecerati, ali mi se zgadilo...otisla sam praznog stomaka u krevet...
gdje li ih jos necu naci, stvarno mi se sve gadi..........
pogotovo DarthFlake je spomenuo jajasca, jel mogu tako neku bolestinu pokupiti?!
:bljak: :bljak: :bljak:
DarthFlake
04.07.2005., 12:08
a sumnjam da bi prenjele nesto zarazno..
osim toga sigurno ti nece iznesti jaja u kruh ili nesto takvo sto jedes..
a samim diranjem jaja isto nebus nis dobila...
sto ih ne cini manje gadnim - naravno :zubo:
a sto se tice susenja vesa vani..e to se ljepi na morki ves ko ludo
ja uvijek istesem i dobro pregledam sve kaj susim vani jer ih uvijek ima barem 2-3..
Tigrica
04.07.2005., 13:17
DarthFlake kaže:
a sto se tice susenja vesa vani..e to se ljepi na morki ves ko ludo
ja uvijek istesem i dobro pregledam sve kaj susim vani jer ih uvijek ima barem 2-3..
a ja pregledam rucnike prije nego se obrisem njime :D
skoro sam jednom lice s bubom obrisala :horor:
agronom
06.03.2007., 17:17
Ja sam imao strasnih problema sa uholaži na krizantemi. Uvlačile su se u cvat jele ga i srale po njemu. Inace uholaž (Forficula auricularia) je definiran kao koristan kukac u literaturi ali od nje nikakve koristi, draža njoj bila moja krizantema od lisnih ušiju kojih fala bogu nije falilo. Može ih se suzbiti kemijskim putem ali treba biti oprezan sa fitotoksicitetom preparata. Kažu da ih je dobro loviti u klopke: stavi se prazna konzerva s uljem od tunjevine to navodno vole...ako je ko probao neka javi. Najbolje uništit njihova staništa, vlažna sjenovita mjesta, hrpa drva, slame isl.
Ja sam imao strasnih problema sa uholaži na krizantemi. Uvlačile su se u cvat jele ga i srale po njemu. Inace uholaž (Forficula auricularia) je definiran kao koristan kukac u literaturi ali od nje nikakve koristi, draža njoj bila moja krizantema od lisnih ušiju kojih fala bogu nije falilo. Može ih se suzbiti kemijskim putem ali treba biti oprezan sa fitotoksicitetom preparata. Kažu da ih je dobro loviti u klopke: stavi se prazna konzerva s uljem od tunjevine to navodno vole...ako je ko probao neka javi. Najbolje uništit njihova staništa, vlažna sjenovita mjesta, hrpa drva, slame isl.
ma jel to ona buba sto na kraju repa ima ko neka lažna klješta a tjela crvenkasto smedjeg oko 8mm duga?
agronom
08.03.2007., 22:50
Tako je
Tako je
preselite se na jug! ovamo je nema:)
agronom
09.03.2007., 14:38
preselite se na jug! ovamo je nema:)
IMa ima
Dekriza
11.03.2007., 00:23
mogu ući u uho, jer je i uho rupa a to im paše, i da tako su dobile ime
imam noćne more zbog njih:eek:
agronom
11.03.2007., 00:33
ma bas suprotno, uho-LAZI - one ne ulaze u uho, to je LAZ.
Cula sam da su dobile ime po tome jer se djeci LAZE da ulaze u uho kada nisu dobra. ;)
evo pravog odgovora
IMa ima
možda al je ne srećem baš nikako!:)
Špranja
15.03.2007., 02:15
Prema enciklopediji Vrt (engleskog Royal Horticultural Society) uholaže napadaju grmove, trajnice, jednogodišnje biljke - najčešće dalije, krizanteme i pavitine..., a mogu i marelice i breskve...svestrane su, očito...
Danju spavaju, noću se hrane...
O "korisnosti" - ni riječi...
Zaštita: 1. naopačke postavljene posude ispunjene sijenom ili slamom u koje će se danju skrivati, pa vi onda.... 2. prskati bifentrinom ili permetrinom
Haludovo
17.01.2010., 23:51
Uholoža je veoma korisna u vočnjacima i vrtovima, jer gdje ima njih tu nema lisnih ušiju.
U mojoj okolini je zaštićena. Svaka koja se nađe u sobi, ide van u prirodu živa i zdrava:)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.