View Full Version : Ideja za prichu...
Glupinickname
01.07.2005., 18:52
To bi bila epska fantasy prica o mocnom kralju koji putuje naokolo po divljem i opasnom svijetu maca i magije i dozivljava svakojake avanture. I onda kralj ne bi bio dobar neg zao i pomagao bi seksi carobnicama do magicnog artefakta velike moci. A pomagao bi im zapravo sam zato da se posevi s njima i izvuce neku korist od tog artefakta za sebe. I onda putovali bi po mocvarama, planinskim pecinama i morima i borili se protiv majmuna - ptica i pasa - ptica i demona i na koncu ne bi nasli artefakt jer se ovaj od starosti vec rasprao.
Kak vam to zvuci?
Da je živ, to bi trebao sam Sam (sam Sam, geddit, geddit) Peckinpah režirati.
Arathorn
01.07.2005., 19:09
Zvuči...kao da uzmeš standardan fantasy roman i pišeš sve obrnuto. Dakle, dobro zvuči. :zubo:
Glupinickname
01.07.2005., 19:44
Arathorn kaže:
Zvuči...kao da uzmeš standardan fantasy roman i pišeš sve obrnuto. Dakle, dobro zvuči. :zubo:
Kaj...da? :confused:
Da kažem nešto konkretno :zubo: .
Zvuči kao zanimljivi sažetak, međutim trebalo bi ipak više detalja za neku detaljniju ocjenu.
Glupinickname
01.07.2005., 20:30
ljiga kaže:
Da kažem nešto konkretno :zubo: .
Zvuči kao zanimljivi sažetak, međutim trebalo bi ipak više detalja za neku detaljniju ocjenu.
Evo ukratko radnje: kralj - carobnjak sretne zensku. Ona mu da i totalno je dobra. On onda pristane njoj pomoci da nadju artefakt. I onda oni putuju. I putuju i onda se kralj bori protiv pasa-ptica i totalno je dobar. I onda jos putuju i onda se kralj bori protiv diva od magle i totalno je dobar. I onda jos putuju i prebiju neke zombije i jos cucki-ptica i kralj je totalno dobar. I onda sretnu nekog tajanstvenog tipa. I onda putuju po podzemnim tunelima. I onda putuju preko podzemnog mora. I onda dodju do velkog dvorca di je artefakt. I tam je velki monster i on im da artefakt da si ga uzmu. Al on ne radi. Kralj i zenska su onda tuzni. Kraj.
Osim kratkog sadržaja bitno je odrediti i "stil pisanja". Hoće li to biti komedija koja će se sprdavati sa fantasy klišejima. Ili će biti mračno satiričan tekst u stilu Krvi i mesa (http://www.imdb.com/title/tt0089153/). Ili će npr. biti potpuno ozbiljan horror štimung sa naglašenim osjećajem očaja kada se ustanovi da navedeni artifakt ne radi.
Arathorn
01.07.2005., 21:05
glupinickname kaže:
Kaj...da? :confused:
Da. Zanimljivo je promatrati priču sa one druge strane, strane negativaca. Pogotovo ako još nije prisutan happy end...to me odmah čini veselijom osobom. Sama ideja o protagonistima mi je poprilično zanimljiva, no na radnji bi definitivno trebalo još poraditi. Osim ako ne misliš pisati parodiju, tada bi se predložena radnja jako lijepo uklopila u cjelinu.
Khaleesi
01.07.2005., 21:31
Arathorn kaže:
Da. Zanimljivo je promatrati priču sa one druge strane, strane negativaca. Pogotovo ako još nije prisutan happy end...to me odmah čini veselijom osobom. Sama ideja o protagonistima mi je poprilično zanimljiva, no na radnji bi definitivno trebalo još poraditi. Osim ako ne misliš pisati parodiju, tada bi se predložena radnja jako lijepo uklopila u cjelinu. Eeee... sad sam se sjetila one tvoje price o Ancient Evil Awakes, ono je bilo genijalno :) :cerek: lijena mrcino :rospija:
Glupinickname
01.07.2005., 21:49
Oh, odustajem! Cini se da je vama "Elric" dobar. Ili to, ili ste nevjerojatno konstruktivne osobe spremne dijelit savjete cak i kad neko ima groznu ideju za pricu.
Naime, prije dva dana sam u Profilu kupio "Elrica" od Michaela Moorcocka u izdanju Fantasy Masterworks. Nedugo sam procitao frendovu kopiju "Dancers at the End of Time" i ta mi se lagana komedija o Eternal Championu toliko svidjela da sam bio spreman pokusati sa Elricom. I poceo sam ga citat. I… lose mi je. Zbilja lose. Skoro pa lose ko Forgotten Realms knjige.
Ja sam cuo da je Moorcock velki i vazan pisac fantasya. Citao sam nekoliko njegovih romana (Behold the Man, Nomad of the Time Streams, Dancers at the End of Time) i bili su mi u najgorem slucaju okej. I *ovo* je ono po cemu ga pamte? Tip napise mrtvo ozbiljnu Sword & Sorcery pricu o totalno prenabrijanom D&D liku koji je kao strasno depresivan i angsty. On zbari seksi picica nakon cega joj pomaze naci magicnu knjigu. Ona zeli preko nje dobiti krila i moci letit. On zeli otkrit dal njegovo postojanje ima smisla. Njih dvoje putuju po divljini, dozive cetiri random encountera. Ona je sva nesposobno zensko a on se stalno duri ko goticari. I onda nadju knjigu koja im se u rukama raspadne u prah, Elrik padne na koljenja i vikne "NOOoooOOoo!!!!", ostavi zensku i kraj.
Zbilja ne znam… meni je ovo zvucalo ko nemastoviti D&D session:
DM: "Danas cete traziti mocni magicni artefakt i putem do njega ubijati hrpu monstera."
Ja: "Geez, DM-u, zbilja si se pretrgo da to smislis, jel'da?"
Zbilja me zanimalo kak ce ljudi reagirat ak to predstavim ko svoju ideju za pricu: dal ce im to biti smijesno kolko i meni. Al, bit ce da imam tak dobru reputaciju na forumu da su ljudi mislili kak se iza mog opisa krije jos nekaj. Mozda sam trebao otvorit lazni nick i reci da bi se radnja dogadja u Forgotten Realmsima :zubo:
Kako bilo, kuzim da je Elric kul i relativno originalna kreacija u fantasyu: ipak je izmisljen prije poplava Anne Riceovskih androgenih dekadentnih vampira i bishounen zenskastih likova u japanskim crticima. No, cak i kao takav lik, Elric mi se u ovo malo kaj sam procital od knjige ucinil smijesno kliseiziranim: tip pod kontrolom svog maca ubije svoju curu i uzrokuje propast svog trulog, dekadentnog otoka. I tip ima – donekle razumljivo - uzasnu griznju savjesti zbog toga. Pet godina kasnije, on se jos uvijek place (doslovno), budi nocima sa krikom na usnama (doslovno) i uzdise nad svojom krivnjom i besmislom vlastite egzistencije.
Onak, get on with a FUCKIN' life, man!
Moj dosadasnji dojam sa Elrikom najbolje sazima moj dojam sa geografskim imenima u tom svijetu. Hwamgaarl, R'Lin K'ren A'a, Imrryr, Phvm… to su fantasy imena koja bi – valjda – trebala zvucat egzoticno i cudno no, umjesto toga jednostavno su mi losa i smijesna.
Opcenito, Elrik me uzasno podjseca na fantasy price Clarka Ashtona Smitha: dekadentni svijet zla i mocnih magija, mocni carobnjaci, velki vladari, bogate & opojne zenske… Ne znam, iako igram D&D godinama, nek mi se takav Sword & Sorcery sviejt uvijek cinio uzasno djetinjastim. Najbolji nacin da ga prihvatim mi je bio kod Vancea i Laibera koji se u svojim romanima uopce ne trude prikriti da svoje price shvacaju kao ugodni i zabavni vic.
Arathorn
01.07.2005., 21:57
glupinickname kaže:
Oh, odustajem! /cut/
Ajde ne kuknjaj. :) Pročitaj što sam gore napisao. Ideja o pričanju priče iz perspektive negativca je dobra. Ideja o nedostatku happy enda je dobra. Radnju rekoh da treba popraviti, osim ako nije parodija. Kad rekoh treba popraviti radnju, suptilno sam htio sugerirati da je radnja totalno sranje. :)
Da ponovim.
ljiga kaže:
Osim toga nisi definirao jeli to sprdačina, satira ili horror.
Ako malo bolje razmisliš mnogo dobrih knjiga se može tako kratko opisati na način da se čine očajnima i bogami i obratno. Uz to ja sam tu uračunao i tvoj stil pisanja. A sad, umjesto da čitaš Elrika marš se prijaviti za testera mojeg za sada eksperimentalnog remek-dijela. Ionako za sad nije dugačko :zubo:
Arathorn
01.07.2005., 22:39
Khaleesi kaže:
Eeee... sad sam se sjetila one tvoje price o Ancient Evil Awakes, ono je bilo genijalno :) :cerek: lijena mrcino :rospija:
Woohoo! Pozitivna kritika! Woohoo! :D
Da i ja počnem objavljivati tu po forumu pričice?
Khaleesi
01.07.2005., 23:00
Arathorn kaže:
Da i ja počnem objavljivati tu po forumu pričice? da :klap: :klap:
oces da nadjem ancient evil???
Glupinickname
01.07.2005., 23:01
Arathorn kaže:
Da i ja počnem objavljivati tu po forumu pričice?
Ja vec tjednim planiram napisat jedNu al nikak da ulovim vremena. Steta, jer je imam slozenu u glavi. I ne, nije ovak glupa ko ova pricica gore. Valjda.
Arathorn
01.07.2005., 23:06
Khaleesi kaže:
oces da nadjem ancient evil???
imam ga i ja, s tim da sam ispravio dio pravopisnih pogrešaka :) ali ih još ima
Khaleesi
01.07.2005., 23:09
Arathorn kaže:
imam ga i ja, s tim da sam ispravio dio pravopisnih pogrešaka :) ali ih još ima salji :klap: salji :klap:
Arathorn
01.07.2005., 23:13
glupinickname kaže:
Ja vec tjednim planiram napisat jedNu al nikak da ulovim vremena. Steta, jer je imam slozenu u glavi. I ne, nije ovak glupa ko ova pricica gore. Valjda.
Meni se svako malo rode ideje....ali sam jebeno lijen....i rijetko kad bude nešto od toga. A publika grinta i grinta. :zubo:
Blackadder
01.07.2005., 23:30
A da napravimo nešto što bismo svi radili? Npr. odredimo o čemu se radi i tko će što pričati i svako napiše svoje poglavlje? Svatko neka se bavi nekim aspektom svijeta u kojem se zbiva radnja i nek svatko ima svog favourite junaka (il što već) o kojem se priča u dotičnom poglavlju, a da pri tom postoji neko globalni glani junak ili grupica istih koji se provlače iz priče u priču...
I ja imam ideja - one su najmanji problem. :rolleyes:
Arathorn
01.07.2005., 23:39
Khaleesi kaže:
salji :klap: salji :klap:
your wish is my command, m'lady. daklem, zainteresirani mogu baciti pogled na moju rukoumotvorinu klikom (http://www.inet.hr/~zmrcelic/ancient_evil_awakes.htm).
[edit]
ne obazirite se na gramatičke i pravopisne pogreške, nije mi ih se dalo otklanjati :o
Nephrite
01.07.2005., 23:47
glupinickname kaže:
Oh, odustajem! Cini se da je vama "Elric" dobar. Ili to, ili ste nevjerojatno konstruktivne osobe spremne dijelit savjete cak i kad neko ima groznu ideju za pricu.
Naime, prije dva dana sam u Profilu kupio "Elrica" od Michaela Moorcocka u izdanju Fantasy Masterworks. Nedugo sam procitao frendovu kopiju "Dancers at the End of Time" i ta mi se lagana komedija o Eternal Championu toliko svidjela da sam bio spreman pokusati sa Elricom. I poceo sam ga citat. I… lose mi je. Zbilja lose. Skoro pa lose ko Forgotten Realms knjige.
Ja sam cuo da je Moorcock velki i vazan pisac fantasya. Citao sam nekoliko njegovih romana (Behold the Man, Nomad of the Time Streams, Dancers at the End of Time) i bili su mi u najgorem slucaju okej. I *ovo* je ono po cemu ga pamte? Tip napise mrtvo ozbiljnu Sword & Sorcery pricu o totalno prenabrijanom D&D liku koji je kao strasno depresivan i angsty. On zbari seksi picica nakon cega joj pomaze naci magicnu knjigu. Ona zeli preko nje dobiti krila i moci letit. On zeli otkrit dal njegovo postojanje ima smisla. Njih dvoje putuju po divljini, dozive cetiri random encountera. Ona je sva nesposobno zensko a on se stalno duri ko goticari. I onda nadju knjigu koja im se u rukama raspadne u prah, Elrik padne na koljenja i vikne "NOOoooOOoo!!!!", ostavi zensku i kraj.
Zbilja ne znam… meni je ovo zvucalo ko nemastoviti D&D session:
DM: "Danas cete traziti mocni magicni artefakt i putem do njega ubijati hrpu monstera."
Ja: "Geez, DM-u, zbilja si se pretrgo da to smislis, jel'da?"
Zbilja me zanimalo kak ce ljudi reagirat ak to predstavim ko svoju ideju za pricu: dal ce im to biti smijesno kolko i meni. Al, bit ce da imam tak dobru reputaciju na forumu da su ljudi mislili kak se iza mog opisa krije jos nekaj. Mozda sam trebao otvorit lazni nick i reci da bi se radnja dogadja u Forgotten Realmsima :zubo:
Kako bilo, kuzim da je Elric kul i relativno originalna kreacija u fantasyu: ipak je izmisljen prije poplava Anne Riceovskih androgenih dekadentnih vampira i bishounen zenskastih likova u japanskim crticima. No, cak i kao takav lik, Elric mi se u ovo malo kaj sam procital od knjige ucinil smijesno kliseiziranim: tip pod kontrolom svog maca ubije svoju curu i uzrokuje propast svog trulog, dekadentnog otoka. I tip ima – donekle razumljivo - uzasnu griznju savjesti zbog toga. Pet godina kasnije, on se jos uvijek place (doslovno), budi nocima sa krikom na usnama (doslovno) i uzdise nad svojom krivnjom i besmislom vlastite egzistencije.
Onak, get on with a FUCKIN' life, man!
Moj dosadasnji dojam sa Elrikom najbolje sazima moj dojam sa geografskim imenima u tom svijetu. Hwamgaarl, R'Lin K'ren A'a, Imrryr, Phvm… to su fantasy imena koja bi – valjda – trebala zvucat egzoticno i cudno no, umjesto toga jednostavno su mi losa i smijesna.
Opcenito, Elrik me uzasno podjseca na fantasy price Clarka Ashtona Smitha: dekadentni svijet zla i mocnih magija, mocni carobnjaci, velki vladari, bogate & opojne zenske… Ne znam, iako igram D&D godinama, nek mi se takav Sword & Sorcery sviejt uvijek cinio uzasno djetinjastim. Najbolji nacin da ga prihvatim mi je bio kod Vancea i Laibera koji se u svojim romanima uopce ne trude prikriti da svoje price shvacaju kao ugodni i zabavni vic. The funniest thing is: Moorcock je Elrica zamislil kao odrasli odgovor djetinjastom LotR-u.
I shit you not. Moorcock je napisal par eseja o tome kak je LotR kao Winnie the Pooh za fantasy, dok je Elric jako zreo i slično.
I skroman je.
Glupinickname
02.07.2005., 00:12
Nephrite kaže:
The funniest thing is: Moorcock je Elrica zamislil kao odrasli odgovor djetinjastom LotR-u.
I shit you not. Moorcock je napisal par eseja o tome kak je LotR kao Winnie the Pooh za fantasy, dok je Elric jako zreo i slično.
ZNAM! Ono malo pohvala koje sam cul na racun Elrika je upravo bilo u tom stilu. Na White Wolvom sajtu sam vidio jedan a na Wikipediji drugi clanak o tome da kak je Elrik zamisljen ko reakcija na LotR koji je, eto, eskapisticki fantasy.
I to je tip pohvale nad kojim ostanem zujat. Jer, moj dojam je da Elric u svom svome angstu i depresiji nije nista manje eskapisticki nego LotR. Jedina razlika izmedju ta dva djela je da su glavni likovi LotRa simpaticni maleni buce a Elrik je zgojavi antipaticni goticar. Kaj se pak tice radnje, obje su mi jednako udaljene od bilo cega s cim imam posla svaki dan. Epski fajt Dobra protiv Zla ili epski angst zlog lika? Svejedno!
Elrikovi problemi - ubijanje ljubavnice, izdaja i unistenje carstva - su mi tolko prenapuhani da se, ni uz najbolju volju, nemrem poistovjetit s njima. Zbog istog razloga su mi vampiri Anne Rice isli na jetra: "Oh, kako je svijet prekrasan. Ali tako je grozan! Ja ne mogu podnijeti groteksnost egzistencije!" Al, nekak imas energije 250 godina kukat o toj "groznoj" egzistenciji, jel?
Na kraju krajeva, Elrik mi tak i tak puno vise vuce na americki sword & sorcery engo na Tolkiena. Tolkien pise fini, gospodski (Moorcock bi reko "malogradjanski") epski fantasy. Moorcock je, uz sav svoj trud, puno blizi sword & sorcery sundu poput Ashtona Smitha, Burroughsa, Howarda i kompanije i ne cini m ise nsita bitno pametniji i bolji od njihovog.
Najbolje ideje kod Moorcocka su mi sam koncept multiverzuma i sukoba Reda i Kaosa zbog cega se stalno ponavljaju isti likovi i slicne price: Eternal Champion otkriva da njegova strana nije tak super ko sto bi trebala biti i otkriva vaznost ravnoteze Reda i Kaosa. Da ocu bit zloban, reko bi da tip nema ideja pa se ponavlja, al necu, jer meni je to super. Volim kad pisci u svojim djelima tak krenu kontinuirano istrazivat isti svijet ili likove.
A o sword & sorceryu kao podvrsti fantasya bi se dalo pricati. Nemrem poricati da nema privlacnosti u njemu al... Kvragu, zakaj je tak djetinjast?
Khaleesi
02.07.2005., 00:19
Nema komentara na Ancient Evil Awakes :tuzni:
-Almighty_Watashi-
02.07.2005., 08:33
glupinickname kaže:
A pomagao bi im zapravo sam zato da se posevi s njima i izvuce neku korist od tog artefakta za sebe.
Samo? :confused:
I onda putovali bi po mocvarama, planinskim pecinama i morima i borili se protiv majmuna - ptica i pasa - ptica i demona i na koncu ne bi nasli artefakt jer se ovaj od starosti vec rasprao.
Kak vam to zvuci?
Htio sam rec "ak dobro napises, moglo bi bit oke, al fali ti kraj" dok nisam vidil ostatak topika :zubo:
Arathorn
02.07.2005., 09:02
Khaleesi kaže:
Nema komentara na Ancient Evil Awakes :tuzni:
nema :tuzni:
Nephrite
02.07.2005., 13:04
glupinickname kaže:
ZNAM! Ono malo pohvala koje sam cul na racun Elrika je upravo bilo u tom stilu. Na White Wolvom sajtu sam vidio jedan a na Wikipediji drugi clanak o tome da kak je Elrik zamisljen ko reakcija na LotR koji je, eto, eskapisticki fantasy.
I to je tip pohvale nad kojim ostanem zujat. Jer, moj dojam je da Elric u svom svome angstu i depresiji nije nista manje eskapisticki nego LotR. Jedina razlika izmedju ta dva djela je da su glavni likovi LotRa simpaticni maleni buce a Elrik je zgojavi antipaticni goticar. Kaj se pak tice radnje, obje su mi jednako udaljene od bilo cega s cim imam posla svaki dan. Epski fajt Dobra protiv Zla ili epski angst zlog lika? Svejedno!
Elrikovi problemi - ubijanje ljubavnice, izdaja i unistenje carstva - su mi tolko prenapuhani da se, ni uz najbolju volju, nemrem poistovjetit s njima. Zbog istog razloga su mi vampiri Anne Rice isli na jetra: "Oh, kako je svijet prekrasan. Ali tako je grozan! Ja ne mogu podnijeti groteksnost egzistencije!" Al, nekak imas energije 250 godina kukat o toj "groznoj" egzistenciji, jel?
Na kraju krajeva, Elrik mi tak i tak puno vise vuce na americki sword & sorcery engo na Tolkiena. Tolkien pise fini, gospodski (Moorcock bi reko "malogradjanski") epski fantasy. Moorcock je, uz sav svoj trud, puno blizi sword & sorcery sundu poput Ashtona Smitha, Burroughsa, Howarda i kompanije i ne cini m ise nsita bitno pametniji i bolji od njihovog.
Najbolje ideje kod Moorcocka su mi sam koncept multiverzuma i sukoba Reda i Kaosa zbog cega se stalno ponavljaju isti likovi i slicne price: Eternal Champion otkriva da njegova strana nije tak super ko sto bi trebala biti i otkriva vaznost ravnoteze Reda i Kaosa. Da ocu bit zloban, reko bi da tip nema ideja pa se ponavlja, al necu, jer meni je to super. Volim kad pisci u svojim djelima tak krenu kontinuirano istrazivat isti svijet ili likove.
A o sword & sorceryu kao podvrsti fantasya bi se dalo pricati. Nemrem poricati da nema privlacnosti u njemu al... Kvragu, zakaj je tak djetinjast? Ukratko, slažem se.
U biti najbolju priču o Elricu nije ni napisal Moorcock, već Neil Gaiman u "Smoke & Mirrors" kolekciji.
Nighthawk
06.07.2005., 00:28
Arathorn kaže:
nema :tuzni:
Čekaj da pročitam! Tek kliknuh na link, dopusti da moje oči upiju radnju :)
Onda mogu komentirati kao jedan totalno lijeni wannabe pisac drugome :zubo:
Nighthawk
06.07.2005., 01:35
Okay, pročitah.
Ne da sam cjepidlaka, ali imaš dosta gramatičkih i pravopisnih grešaka :zubo:
Ali other than that it's good ;)
Jedine primjedbe se svode čisto na tehničku stranu, rephrasing, dodavanje rečenica, dotjerivanje... purely technical stuff :)
Arathorn
06.07.2005., 09:02
Nighthawk kaže:
Okay, pročitah.
Ne da sam cjepidlaka, ali imaš dosta gramatičkih i pravopisnih grešaka :zubo:
Znam, bio je disclaimer, uvijek na drugo čitanje skužim gdje su i ne da mi ih se ispravljat. :)
Ali other than that it's good ;)
Well, thank you, kind sir. :)
Arathorn kaže:
your wish is my command, m'lady. daklem, zainteresirani mogu baciti pogled na moju rukoumotvorinu klikom (http://www.inet.hr/~zmrcelic/ancient_evil_awakes.htm).
[edit]
ne obazirite se na gramatičke i pravopisne pogreške, nije mi ih se dalo otklanjati :o Svidža mi se, vrlo dobar ugođaj.
A sad probaj isti takav ugođaj postići i na materinjem :p
Arathorn
06.07.2005., 11:13
ljiga kaže:
Svidža mi se, vrlo dobar ugođaj.
/me glad :)
A sad probaj isti takav ugođaj postići i na materinjem :p
Žalim, ne ispunjavamo želje iz bajki. :zubo:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.