View Full Version : Doniranje organa nakon smrti
*cactus*
14.01.2003., 22:31
gospodo forumaši,
neznam kakvo je vaše mišljenje o tome,
ALI JA SAM DEFINITIVNO ZA --DARIVANJE svojih organa poslije smrti, ili u slučaju da znam da ću umrijeti...ja stvarno ne razumijem ljude koji su toliko SEBIČNI, da su protiv...
mislim, koja svrha od tih organa koji tebi ionako više neće trebati, istrunut ce skupa sa tobom u grobu...
a nekome mogu spasit život!!!
...zalažem se za to i podržavam sve one koji su za, a oni koji su protiv, ne želim osuđivati nikoga, ali to je sebično....željela bih da me svu razrežu ako treba, sve organe da mi povade...nije ionako više bitno...
SAMO NEKA SE SPASI MAKAR JEDAN ŽIVOT....
moja donorska kartica je uvijek samnom...pozdrav svima.
da čujem vas, kakvo je vaše mišljenje u vezi toga?
:top: :top:
Secundo
15.01.2003., 08:58
I ja sam za. Napisao sam to eksplicitno u oporuci: "Ako ikad umrem, svi moji organi se smiju eksplantirati". ;)
Mislim da je vecini ljudi tesko razmisljati o vlastitoj smrtnosti, sto je preduvjet za ispunjavanje donatorske kartice. Drugi vjerojatno misle da ce ih, ukoliko stradaju, doktori dokrajciti da bi dosli do njihovih organa. Treci zele odstupiti sa ovog svijeta kako sa na nj i dosli: Citavi i kompletni. Ipak, sve to ne pravda cinjenicu da puno ljudi umre cekajuci organ.
Secundo kaže:
Drugi vjerojatno misle da ce ih, ukoliko stradaju, doktori dokrajciti da bi dosli do njihovih organa.
ja ne mislim. znam. rekose mi to ljudi koji se time bave... (necu navesti ni imena osoba ni ustanovu) jer sam ja pocela s time kako je super tipizirati se unaprijed i biti donor...
promjenila sam misljenje nakon tog razgovora.
Zar zaista? U Hrvatskoj to rade? Brrrr, strasno. Napisi nesto vise o tome ako ti nije problem.
ne samo u HR. u nekim zemljama te su mreze (prodaja organa) puno bolje organizirane pa gdje ima potraznje nadje se (stvori se) i ponuda...
prvo sam to cula od lijecnika u obitelji. onda sam profesionalno imala kontakte s ljudima koji se bave tipizacijom (korak koji je nuzan za transplantaciju). i onda su mi oni rekli: nikad se nedaj tipizirat! (osim kao mi stvarno treba za bolesti). jer jednom kad udjes u registre ako bolestan lezis, a taman uleti netko (po mogucnosti bogat) kome si ti dobar donor, moze ti se nesto "slucajno" desit...
takve stvari se ne pricaju javno, ali ljudi s kojima sam bliska (obitelj i prijatelji/kolege) su smatrali da trebam biti upozorena.
nazalost, kao i sve ostalo, ljudi nadju nacina da plemenite ideje savrseno upropaste :(
inace, da zivimo u idealnom svijetu, smatrala bih da ako sam svjeze-mrtva, mogu moje organe davati kud zele...
Eh, a ja bas znatizeljna glede mog HLA....sva sreca da nema teorije da se dam tipizirati, ja od doktora i inace bjezim glavom bez obzira! :D
lahor kaže:
Eh, a ja bas znatizeljna glede mog HLA....sva sreca da nema teorije da se dam tipizirati, ja od doktora i inace bjezim glavom bez obzira! :D
just for fun, mozes otici u neki privatni lab da ti traze tumorske markere ili onaj za ankilozantni spondilitis ili tako nesto veselo :D nije HLA/MHC ali naucis isto nesto o svojoj DNA :)
inace, negdje gdje ustanove bolje financijski stoje, moze se desiti da te tipiziraju kad ti vade krv (za bilo koji drugi nalaz) i da ti to ni ne znas. pitajmo se, da li smo svi vec negdje zavedeni u neke registre :eek: zona sumraka...
(shalim se, bar se nadam.... cula sam da je to moguce i da ostoje sumnje ali ne znam da li se to stvarno desava. nadam se da ne.)
negdje sam pročitao (nemojte me razapeti ako to nije točno) da je svatko od nas potencijalni donator organa
ono, tipa, nekim je zakonom (ne znam kojim, ne sjećam se) liječnicima odobreno uzimanje organa za presađivanje s mrtvih osoba
dakle, prema tome, svatko od nas može se samo izjasniti da NE ŽELI da njegovi organi budu presađivani, i tek u tom slučaju se osiguravaju (e sad, koliko je i to sigurno) da njihovi organi neće završiti u nečijem drugom tijelu
ja osobno nemam ništa protiv toga da moji organi budu presađeni nekome kome su potrebni... kad umrem, ja ih ionako više neću trebati, a nekoga mogu spasiti
softic kaže:
negdje sam pročitao (nemojte me razapeti ako to nije točno) da je svatko od nas potencijalni donator organa
ono, tipa, nekim je zakonom (ne znam kojim, ne sjećam se) liječnicima odobreno uzimanje organa za presađivanje s mrtvih osoba
dakle, prema tome, svatko od nas može se samo izjasniti da NE ŽELI da njegovi organi budu presađivani, i tek u tom slučaju se osiguravaju (e sad, koliko je i to sigurno) da njihovi organi neće završiti u nečijem drugom tijelu
ja osobno nemam ništa protiv toga da moji organi budu presađeni nekome kome su potrebni... kad umrem, ja ih ionako više neću trebati, a nekoga mogu spasiti
da, mislim da si u pravu... sjecam se sad da su me s tipizacije poslali advokatu/biljezniku da sastavim oporuku, da se izjasnim protiv i da opunomocim nekoliko ljudi koji ce potpisati protiv.... ja sam naravno, sve to skupa zaboravila, ali sad se sjecam da su mi rekli da odem to napraviti :rolleyes:
*cactus*
15.01.2003., 19:50
luca kaže:
ne samo u HR. u nekim zemljama te su mreze (prodaja organa) puno bolje organizirane pa gdje ima potraznje nadje se (stvori se) i ponuda...
prvo sam to cula od lijecnika u obitelji. onda sam profesionalno imala kontakte s ljudima koji se bave tipizacijom (korak koji je nuzan za transplantaciju). i onda su mi oni rekli: nikad se nedaj tipizirat! (osim kao mi stvarno treba za bolesti). jer jednom kad udjes u registre ako bolestan lezis, a taman uleti netko (po mogucnosti bogat) kome si ti dobar donor, moze ti se nesto "slucajno" desit...
takve stvari se ne pricaju javno, ali ljudi s kojima sam bliska (obitelj i prijatelji/kolege) su smatrali da trebam biti upozorena.
nazalost, kao i sve ostalo, ljudi nadju nacina da plemenite ideje savrseno upropaste :(
inace, da zivimo u idealnom svijetu, smatrala bih da ako sam svjeze-mrtva, mogu moje organe davati kud zele...
:eek: :eek:
ajme....čula sam tako nešta ali nisam se obazirala, misleći da su to samo prazna naklapanja zlih ljudi....
a možda sam ipak bila oduvjek previše naivna...
ajme...ajme... :flop: :(
ako je i to istina....pravo veli luca, ljudi nađu načina da plemenite ideje savršeno upropaste...:( :(
ma nemam komentara....ne mogu jednostavno vjerovati da ljudi mogu biti tako...tako....odvratni
:( :(
pakleni_patuljak
15.01.2003., 21:59
luca kaže:
Ti to ozbiljno?
Mislim, a ja sam se raspitao jer znam da treba napraviti neki karton da bi se znalo pristajem li na donaciju u slučaju neke nesreće. Ali sad.... :eek: :(
*cactus*
15.01.2003., 22:42
ma nije problem doći do i dobiti donatorsku karticu...ispuniš je i imaš ju stalno pri sebi ko osobnu..
ali....ma, još ne mogu da vjerujem u kakvom jebenom svijetu živimo :(
mislim, stvarno....odvratno :flop:
luca kaže:
just for fun, mozes otici u neki privatni lab da ti traze tumorske markere ili onaj za ankilozantni spondilitis ili tako nesto veselo :D nije HLA/MHC ali naucis isto nesto o svojoj DNA :)
luca, je ti to imas malo crni smisao za humor :D ? Mene slat vadit krv, pa jos da traze HLA B27 ili jos gore tumorske biljege (mozda brca, taj je bas fin)?....Eh, ne znas ti za moju famoznu needle phobiu :D
luca kaže:
inace, negdje gdje ustanove bolje financijski stoje, moze se desiti da te tipiziraju kad ti vade krv (za bilo koji drugi nalaz) i da ti to ni ne znas. pitajmo se, da li smo svi vec negdje zavedeni u neke registre :eek: zona sumraka...
Mene sigurno nisu tipizirali :D Zadnja krvca je izvadjena prije 6 godina i to u labu gdje sigurno ne rade takve stvari. Dakle, sad imam jos jedan razlog zasto se ne dati vampirima :D
Inace, u Hr vam doktori vez icijeg pristanka mogu povaditi sve sto hoce kad ste jednom otegnuli papke...A samo ako izricito vasi bliznji dokazu da ste vi protiv (valjda treba biti vasa pismena izjava ovjerena kod jav. biljeznika), onda ne smiju eksplantirati. Bila je pred koju godinu nekakva afera kad su povadili organe bez pristanka roditelja nekom mladicu pod prilicno sumnjivim okolnostima.
Luca, jesi se ti onda tipizirala ili ne kad su te slali kod odvjetnika?
Da zelim nauciti nesto vlastitoj DNA, poslala bih onom Englezu uzorke da saznam od koje sam od 7 Evinih kceri :) A tko zna, studiram antropologiju, rade oni svakakve stvari s DNA i u Zg, mozda cemo imati priliku nesto saznati i o sebi :)
illegale
15.01.2003., 23:36
Svijet je otiso u *****. Ali stvar se da rijesit.
Sto se tice luco tvoje price, to je upravo razlog zasto mi ne pada na pamet pristati na davanje svojih organa. Ne zalim riskirati svoj zivot radi tudjeg. Normalno.
btw, i ja sam se isto raspito oko toga kad sam htio potpisati za doniranje organa, kad ono...
*cactus*
15.01.2003., 23:53
...a jebi ga...makar imam donatorsku karticu...i ja sam se zamislila nakon svega ovog...
:(
ne kaže se badava, blažen onaj koji živi u neznanju
....ali meni se ipak čini da bih ja radije znala neke stvari, nego živjela život kao naivka, i gledala ga kroz 'ružičaste naočale' :rolleyes: :(
makar jesam u dosta stvari naivna da je to upravo...ko dijete koje svima vjeruje i misli da ako ono ne misli zlo da to ne misle ni drugi :rolleyes: :(
još uvjek neznam šta činiti
Sad mene zanima gdje ste vi to trebali potpisivati, zar zaista odmah tipiziraju sve koji potpisu (nije li to malo skup i neisplativ sport?) i tko to obavlja u Hrvatskoj?
Jer koliko sam ja cula ona obicna donorska kartica ne znaci nista, nigdje niste upisani.
Tu u US imaju sistem da na svoju vozacku dozvolu dobis mali znakic ,srce i to je znak da si pristao biti donor svojih organa poslje smrti.Sad mi je zao sto sam pristala,valjda me nisu negdje utefterili.Ici cu to promjeniti.Uvijek mozes svojima usmeno izrazit zelju da ako se nesto takvoga desi da mogu donirat tvoje organe.Imam prijatelja koji je spasen transplatacijom jetre i zato sam oduvjek bila za doniranje,doniram krv i mislim da je to najplemenitije sto mozes napraviti.To sto je nase drustvo zona sumraka,zalosno:mad:
pakleni_patuljak kaže:
Ti to ozbiljno?
ja sam upozorenje/savjet shvatila ozbiljno. zato jer je doslo od ljudi koji su u toj bransi iz dva nezavisna izvora (lijecnicki i tipizacijski).
*cactus* kaže:
ali....ma, još ne mogu da vjerujem u kakvom jebenom svijetu živimo :(
mislim, stvarno....odvratno :flop:
welcome :(
lahor kaže:
1. luca, je ti to imas malo crni smisao za humor :D ?
2. Inace, u Hr vam doktori vez icijeg pristanka mogu povaditi sve sto hoce kad ste jednom otegnuli papke...A samo ako izricito vasi bliznji dokazu da ste vi protiv (valjda treba biti vasa pismena izjava ovjerena kod jav. biljeznika), onda ne smiju eksplantirati. Bila je pred koju godinu nekakva afera kad su povadili organe bez pristanka roditelja nekom mladicu pod prilicno sumnjivim okolnostima.
3. Luca, jesi se ti onda tipizirala ili ne kad su te slali kod odvjetnika?
1. naravno :) pa necu valjda imati ruzicasti humor :D
(nije ovo nista, mi smo na faxu bili grozni... )
2. da, ovo su i meni rekli...
3. slali su me kod odvjetnika/biljeznika (meni sve to isto) zbog tocke 2. svojevoljno nisam bila nikad tipizirana (za sada nema nikakvih indikacija da bih trebala biti), ali kad sam negdje rekla gdje sve ima mojih uzoraka krvi (u drzavnim ustanovama, zavodi, bolnice...) zbog raznih nalaza (npr. kad sam imala mononukleozu, kroz par mjeseci su mi povadili dosta krvi), zena me pogledala i rekla da ne bi bilo lose da se osiguram. jer postoji sansa da je netko napravio tipizaciju i ukucao me u kompjuter (to oni sumnjaju da se desava, ali nisu sigurni). u privatnim labovima se pretpostavlja da se to ne radi jer nekakav mali lab za analizu nema para da sistematski radi tipizaciju. to kosta.
lahor kaže:
Sad mene zanima gdje ste vi to trebali potpisivati, zar zaista odmah tipiziraju sve koji potpisu (nije li to malo skup i neisplativ sport?) i tko to obavlja u Hrvatskoj?
Jer koliko sam ja cula ona obicna donorska kartica ne znaci nista, nigdje niste upisani.
da i mene zanima koji je smisao (s obzirom da ti organe ionako uzmu ako im se svidi tvoj HLA i jedini nacin da ih sprijecis je da izricito NE pristajes) i procedura s donorskom karticom (da li si automatski tipiziran i da li imas uvid u taj svoj file)?
Vlasnik sam donorske kartice već duže vrijeme. Da bi je netko dobio treba im se samo javiti, može se prijaviti i na vauvauvau stranicama. Znači nikakve provjere, tipizacije i sl. nisu potrebne. Nosim je u vozačkoj, u novčaniku, znači da je uvijek uz mene. Moje srčeko, bubrezi, jetra i druge iznutrice su u savršenom stanju. Pregledavali su me (redovno) u Domu zdravlja, po bolnicama i privatnim klinikama. Vjerojatno nitko od njih nije napravio nekakvu tipizaciju ili nešto slično, jer nisam primjetila da me netko želi smaknuti. Po zakonu se stvarno organi mogu uzeti bez pristanka obitelji, samo to lječnici ne rade. Smatram da mi ništa od iznutrica neće trebati na drugom svijetu, a ako može pomoći nekom drugom, što da ne. Naravno da ne bi željela da se moja jetrica presade nekom alkiču koji je sjebal svoj i život svoje obitelji, ali na to ne mogu utjecati.
Luca, da li se tvoja priča odvijala kod nas?
polly kaže:
1. Pregledavali su me (redovno) u Domu zdravlja, po bolnicama i privatnim klinikama. Vjerojatno nitko od njih nije napravio nekakvu tipizaciju ili nešto slično, jer nisam primjetila da me netko želi smaknuti.
2. Po zakonu se stvarno organi mogu uzeti bez pristanka obitelji, samo to lječnici ne rade.
3. Smatram da mi ništa od iznutrica neće trebati na drugom svijetu, a ako može pomoći nekom drugom, što da ne.
4. Naravno da ne bi željela da se moja jetrica presade nekom alkiču koji je sjebal svoj i život svoje obitelji, ali na to ne mogu utjecati.
5. Luca, da li se tvoja priča odvijala kod nas?
1. ako ti je itko ikad uzeo krv, dala si im materijal za tipizaciju. a ne zele te smaknuti dok ti ne znaju HLA. i tada se mora desiti da ti s povoljnim HLA lezis u bolnici (npr. upala slijepog crijeva) i da za to vrijeme netko kompatibilnog HLA zatreba neki organ. registar te nadje kao potencijalnog donora, a ako je recipijent bogat i/ili s dobrim vezama, a nema umiruceg donora na raspolaganju, njima padne na pamet da ga "stvore"...
2. khm.
3. da, samo sto se organi ne uzmaju od mrtvih ljudi nego se covjek ubije i onda se organi uzimaju. najcesce se radi od ljudima koji bi ionako umrli ili za koje nema nade (cerebralno mrtvi).
4. ako je covjek donor, mora biti spreman na svaku opciju. na kraju krajeva, nema nacina da se oderdi tko vise "zasluzuje" neki organ.
5. u Zagrebu.
Ne mrem vjerovat. Ako se to stvarno dešavalo, da su nekog klepnuli jer je nekom trebao npr. bubreg, nije mi jasno kako se nije pročulo. Ipak je to opaka stvar i mislim da bi se oglasilo na sva zvona. Ipak bi si novine znatno podigle tiražu.
Da je u pitanju netko iz moje obitelji čulo bi me se do Boga.
A sad ti reci da je to tako dobro prikriveno da se ne može saznati.
polly kaže:
Ne mrem vjerovat. Ako se to stvarno dešavalo, da su nekog klepnuli jer je nekom trebao npr. bubreg, nije mi jasno kako se nije pročulo. Ipak je to opaka stvar i mislim da bi se oglasilo na sva zvona. Ipak bi si novine znatno podigle tiražu.
Da je u pitanju netko iz moje obitelji čulo bi me se do Boga.
A sad ti reci da je to tako dobro prikriveno da se ne može saznati.
to se desava. naravno da to nije svakodnevni dogadjaj, ipak se moraju poklopiti mnoge stvari da bi se to moglo izvesti (opisala sam u prehtodnom postu). naravno, ako nisi tipiziran, u manjoj si opasnosti. osim toga, rijetke i dobroplacajuce dogadjaje nije tesko zataskati.
Uf, sad sam se sjetila da moje krvi ipak negdje ima....A sto mislis, ako sam to radila jako davno (kao klinka), da li bih ipak mogla biti negdje upisana? Naime, radila sam test na antinuklearna antitijela (tocnije anti-DNA) i jos nekakva cuda koja ni ne znam sto su al ne zvuce lijepo imena pretraga :(....to se ne radi bas svagdje, krv je slana u Zagreb :(
lahor kaže:
Uf, sad sam se sjetila da moje krvi ipak negdje ima....A sto mislis, ako sam to radila jako davno (kao klinka), da li bih ipak mogla biti negdje upisana? Naime, radila sam test na antinuklearna antitijela (tocnije anti-DNA) i jos nekakva cuda koja ni ne znam sto su al ne zvuce lijepo imena pretraga :(....to se ne radi bas svagdje, krv je slana u Zagreb :(
ja ipak ne bih radila totalnu paniku: niti se svakome da tipizirati ljude, niti svatko to zna, niti svatko to moze (treba ipak novaca i remena). s vremenom je to lakse i moze se vise raditi. osi toga ne vjerujem da postoji opca "zavjera" i da svatko tko je dao ikad krv ima svoj karton. vjerujem da postoji odredjena "mreza" koja se time bavi.
dakle
1; mozda nisi tipizirana
2. mozda se neces naci u bolnici na kakvom stolu
3; u isto vrijeme kao netko kome si kompatibilna
4. i tko bas treba neki organ
5. i uz to je dovoljno bogat da ce "mreza" to za njega napraviti
:) vidis nije sve tako crno :)
ono sto su mene upozorili je da ne povlacim vraga za rep...
Luca, pa ovo je zona sumraka.... ja ne mogu vjerovati.
Ovih tvojih pet tocaka je da se covjek smrzne. Fala bogu, ne koristim medicinske usluge, a nemam ni namjeru.
Imam donorsku karticu,nosim je sa sobom stalno :)
lahor kaže:
Luca, pa ovo je zona sumraka.... ja ne mogu vjerovati.
Ovih tvojih pet tocaka je da se covjek smrzne. Fala bogu, ne koristim medicinske usluge, a nemam ni namjeru.
hebemu, lahor, to je bilo predvidjeno da te utjesi :D da poaze kako nije enormna sansa da se to bas tebi desi.
i nisu svi doktori zlikovci i mesari. ima finih, pametnih i odgovornih ljudi. cak nekolicina :)
gandalfina
16.01.2003., 17:54
Sve dam samo da prodam!:D :D
Šalim se..da se to rješiti i na drugi način ako ste toliko paranoični da će se cijelo bolničko osoblje potruditi da otegnete papke nakon eventualne nesreće ako vam na donatorskom kartonu piše DA:
odeš odvjetniku koji napravi oporuku u kojoj obvezuješ starce da u slučaju tvoje smrti daruju organe. Vuk sit, koza cijela. Ovi ne znaju dok ne umreš i to je to.
;)
Luca, kaj ti nosiš tu svoju oporuku ili izjavu ili kaj već stalno sa sobom?
Jer npr. imaš saobračajku, mozak ne radi, u pitanju su sekunde, doktori ne mogu doću do tvojih roditelja, muža,.. i lijepo ti sve povade za daljnju upotrebu jer to po zakonu smiju. I kaj sad?
Ne mogu vjerovati da postoji nekakva opća zavjera. I dalje ću svoju donorsku karticu nositi sa sobom.
Osim toga, ako mi je mozak nepovratno uništen, ebeš takav život.
I kaj ako tebi ili nekom tvom jednog dana rikne bubreg, raspadne se jetra (a to se dešava i onima koji nisu popili niti jedno alkoholno piće u životu).Onda ćeš slegnuti ramenima, reči "takav je život" i ići dogovoritei sve detalje za sprovod. Ili učiniti sve za ozdravljenje, pa čak i stavlljanje na listu za transplataciju?
A finih i odgovornih doktora ima više od nekolicine. Naj biti zločesta.
*cactus*
16.01.2003., 19:44
ma naša luca je samo oprezna, a ako studira antropologiju....pa valjda se kuži.
Ja sam cula isto tak da je u Zagrebu prije par godina kidnapirano dijete od desetak godina.Vracen je na isto mijesto odakle su ga oteli ,ali sa jednim bubregom manje,ups.Pricalo se isto tako po dobro obavjestenim krugovima.
Sto se tice doktora,moju mamu su uzasno sprckali u Petrovoj,prije dvadeset godina i kad je trazila protokol operacije,bio je slucajno zagubljen.Svi doktori su pokrli jedni druge i nikom nis.Imam jos toga u familiji kaj bi mogla ispricat,ali mislim da svi imamo barem po koji primjer.
*cactus* kaže:
ma naša luca je samo oprezna, a ako studira antropologiju....pa valjda se kuži.
luca je molekularni biolog, a ja sam future antropolog..maybe :D
*cactus*
17.01.2003., 22:32
lahor kaže:
luca je molekularni biolog, a ja sam future antropolog..maybe :D
aaaa, i see ! nešto je ona to prije spomenula,,,,
anyway, držim ti :top: :top: :top:
ja sam wannabe antropolog :D
sto se tice moje upucenosti, daleko od toga da mislim da znam tocno kakvo je stanje. ali ono malo sto su mi rekli me ne veseli. jos tijekom studija sam morala biti u kontaktu s lijecnicima i osobljem sa tipizacije (zbog kolegija koje smo kod njih slusali i polagali).
polly kaže:
Luca, kaj ti nosiš tu svoju oporuku ili izjavu ili kaj već stalno sa sobom?
Jer npr. imaš saobračajku, mozak ne radi, u pitanju su sekunde, doktori ne mogu doću do tvojih roditelja, muža,.. i lijepo ti sve povade za daljnju upotrebu jer to po zakonu smiju. I kaj sad?
Ne mogu vjerovati da postoji nekakva opća zavjera. I dalje ću svoju donorsku karticu nositi sa sobom.
Osim toga, ako mi je mozak nepovratno uništen, ebeš takav život.
I kaj ako tebi ili nekom tvom jednog dana rikne bubreg, raspadne se jetra (a to se dešava i onima koji nisu popili niti jedno alkoholno piće u životu).Onda ćeš slegnuti ramenima, reči "takav je život" i ići dogovoritei sve detalje za sprovod. Ili učiniti sve za ozdravljenje, pa čak i stavlljanje na listu za transplataciju?
A finih i odgovornih doktora ima više od nekolicine. Naj biti zločesta.
zlocesta? :confused: sto po tebi znaci "nekolicina"? koji je to broj?
nemam komentara. ako ti se ne svidja sto govorim, zanemari me. imas i ignore listu, pa ju upotrebljavaj :)
sto se tice pitanja: ne, ne posjedujem nikakvu ispravu (usprkos tome sto su me (i ne samo mene) iz doticne bolnice poslali odvjetniku/biljezniku da napravim taj dokument). mrzim administrativne pothvate i ne zelim gubiti vrijeme s time...
kad umrem-umrem. meni svejedno. dok sam ziva i zdrava, sretna sam. kad vise ne bude tako, hebi ga. ja ne zivim u uvjerenju da je moj zivot vrijedan i plemenit.
za svoje ozdravljenje cu uciniti sve sto ja smatram da je potrebno i korisno. za ozdravljenje meni dragih ljudi cu uciniti sve sto mi oni dozvole.
hvala sto se toliko zanimas za moj zivot ;)
Solaris
19.01.2003., 15:05
polly, mislim da nam je luca dala korisne informacije (i upozorenja)...
naravno, nisu velike šanse da nas netko ubije u bolnici zbog organa, ali tko zna što se sve može dogoditi. važno je znati, pa onda odlučiti.
doniranje organa je humano i OK, ali mislim da bi bilo bolje da se sve više radi na usavršavanju kloniranja organa
Solaris kaže:
ali mislim da bi bilo bolje da se sve više radi na usavršavanju kloniranja organa
bilo bi nice: kad se rodis, naprave ti vlastitu banku, i cim kasnije u zivotu imas problem s necim, strucnjaci krenu u uzgoj onog organa koji ce ti trebati :)
ipak, dosta smo daleko od toga. za sada mozemo in vitro izdiferencirati neke jednostvne organe (tipa uska) ...
jos nam fali fundamentalnih podataka o tome kako se zapravo diferenciraju organi i tkiva....
Upravo sam cula uzasno potresnu pricu o mladom tati koji se bori za svoj zivot - nema vise vlastitog srca, otkazalo mu prilikom zadnje operacije - tjednima je vec prikljucen na aparate i ne napusta bolnicku sobu - davatelja nema niti ce ga biti uskoro ( lista je dugacka a on nije ni na pocetku )
Ima dvoje prekrasne djecice u dobi od 3 i 5 godina.
Kakav je vas stav - nakon vase smrti, dati ili ne organe ?
Ja sam za darivanje, ionako ono sto ce dragim ljudima oko mene ostati nije fizicko tijelo ( ono je prolazno i raspadljivo ) pa zasto ne nekome drugome spasiti zivot ?
Opet moja frendica ( koja je cula tu istu pricu ) kaze da ne zeli da njeno tijelo bude oskrvnuto tim cinom
:confused:
beheaded
03.06.2003., 17:59
Kad odrastem, želim biti donor organa.
Inače, starci odmah polude kad kažem nešto takvo, pa nekoliko dana otežano komuniciramo, ali mene ne zanima što tko radi s mojim tijelom kad to više ne osjećam. Moj leš možeš slobodno i jest, a kamoli ne nekom pomoći...
IMF-ovac
03.06.2003., 18:04
Već dosta dugo vremena u novčaniku imam donorsku karticu.
Možda na taj način nekom spasim život...
Bluegirl
03.06.2003., 18:22
Don't take your organs to heaven, we need them here :top: .
IMF-ovac kaže:
Već dosta dugo vremena u novčaniku imam donorsku karticu.
Možda na taj način nekom spasim život...
:top:
bilo bi dobro cuti malo i one koji su protiv donacije organa.
Zasto ne cuti i drugaciji stav ?
Patagonija
04.06.2003., 03:11
Evo zanimljivih razmišljanja sa jedne nedavne rasprave na ovu temu.. http://www.forum.hr/showthread.php?threadid=3168&highlight=doniranje+organa
sorry nisam znala da je tema bila :o
:eek:
Mlada sam, zdrava i lako me likvidirati ( nemam neki bogati kartel iza sebe )
Jos se nisam registrirala ali sam mislila ovih dana, nakon ovoga :confused:
Precious
04.06.2003., 13:12
Svakako darovati! Kaj ću s njima kad umrem?
procitaj citirani post
Fora je u tome da ti mozes ne umrijeti prirodnim putem ako nekome hitno treba tvoj organ a prijavio se za darivanje
Za velike cifre se rade mnoge stvari :(
Ne bi darovala nis... s cim dodoh na ovaj svijet s tim i idem... :cool:
donor sam već neko vrijeme....
Hm..znam da je pojedincima darivanje organa neprihvatljivo,ali meni je to human čin.....pa šta će mi materija kad se duh oslobodi...
zucchera
04.06.2003., 21:50
Ja sam definitivno za dat organe, neka uzmeju sta im treba. Iman karticu za donaciju samnom u novcaniku i obavjestila sam roditelje i brata da znaju.
pa ja sam vec nasla i gdje se te kartice podizu i onda naisla na lucin post
A vjerujem da i tih stvari ima :(
U Australiji imamo dobrovoljno davanje organa dulje vrijemena.
Najnoviji sistem je komputeriziran da su svi davaoci registrirani,
tako da se moze kako je i potrebno cim prije prenesti organ.
Davaoc isto ako pristaje ima na vozackoj dozvoli oznaceno da je "DAVAOC".
U Azijskim zemljama ljudi prodaju svoj bubreg i prenasa se isto,
mnogo ljudi odlazi tamo (dobro stojeci)i tamo imaju i operaciju.
A ljudi svasta pricaju i gledaju previse filmova ( o kradi tudih organa).
U Australiji najbogatiji 61 godinu star ($5 biliona)Mr.Kerry Paker
imao je vise transplanta bubrega, zadnji je dobio od svoga prijatelja,dao mu je jedan od svoja dva, sta dokazuje da se ne dogada kako ljudi pricaju.
:) ;) :cool:
Tuco-il brutto
22.12.2003., 21:24
Neznam da li je ova tema već bila, ali evo. Imam donorsku karticu već dvije godine, i totalno podržavam ovu plemenitu stvar koja spašava živote. Ali negdje sam pročitao da donora u HR. nema baš previše. Dali ljudi samo pušu na prazno, a kad treba nešto napraviti okrenu glavu ili nešto treće?
Što vi općenito mislite o tome?
jurislav
22.12.2003., 21:39
Trebam nekog da mi donira kosu. ;)
Tuco, mislim da su razlozi mnogobrojni. Od toga da doniranje organa kod nas uopce nije dovoljno popularizirano i ljudi nisu educirani, do toga da vlada odredjeno... Hm, misljenje. Evo sto sam ja cuo i to direktno iz lijecnickih krugova: kad sam rekao da bih htio postati donator organa, frend doktor mi je rekao "ni slucajno". Navodno da uz sluzbene liste cekanja za transplantaciju postoje i nesluzbene, one za koje gospoda kirurzi dobivaju desetke tisuca eura ravno u dzepove svojih bijelih kuta. Kad se recimo u prometnoj neesreci nadje polumrtva osoba ciji organi bi odgovarali nekom pacijentu koji je spreman platiti mjesto na vrhu liste, takvog unesrecenog ni ne spasavaju, nego odmah zovu telefonom pacijenta za transplantaciju, pripremaju ga za operaciju, stave podeblji omot u ladicu, puste jadnika (donatora)da umre i transplantacija za zivu lovu moze poceti.
Ovu pricu sam cuo bezbroj puta i mislio sam da je rijec samo o predrasudi bez pokrica, ali nakon sto mi je to isto ispricao jedan doktor... :rolleyes: :eek: :mad:
debelakrava
23.12.2003., 00:23
hej a di se nabavlja ta kartica...mislim, ja sam rekla svim svojim bliznjima (decko, frendice, starci) da obvezno povade sve iz mene sto treba nekom ako mi se nesto desi...al neznam jel to dovoljno ili moram bit upisana u tu karticu...
meni je tak svejedno sta mi bit s tijelom jednom kada sam mrtva...al ako vec poginem zasto nekome ne bih pomogla...iako bih radije pomogla na druge nacine ako je ikako moguce
Tuco-il brutto
23.12.2003., 11:22
Ja sam svoju nabavio i potpisao na jednom sajmu gdje je bio štand Hrvatske Donorske mreže. A ako bi zbilja htjela karticu mislim da će te u svakoj bolnici uputiti na pravu adresu, Probaj i na internetu.
Druga stvar: sumnja uvijek postoji, i zasigurno i ima doktora-mesara koji dižu lovu i na tim groznim stvarima, ali ipak nisu svi takvi, a i mislim da doktori još uvijek polažu nekakvu zakletvu gdje se obvezuju da će štititi prava pacijenata. Treba vjerovati ljudima! :)
Ipanema
23.12.2003., 11:29
debelakrava kaže:
hej a di se nabavlja ta kartica...mislim, ja sam rekla svim svojim bliznjima (decko, frendice, starci) da obvezno povade sve iz mene sto treba nekom ako mi se nesto desi...al neznam jel to dovoljno ili moram bit upisana u tu karticu...
meni je tak svejedno sta mi bit s tijelom jednom kada sam mrtva...al ako vec poginem zasto nekome ne bih pomogla...iako bih radije pomogla na druge nacine ako je ikako moguce
Javi mi se na pm u vezi ovog...
Probala sam ja tebi napisati ali naravno da je box pun :D
Oleander
23.12.2003., 14:31
meni je tak svejedno sta mi bit s tijelom jednom kada sam mrtva...al ako vec poginem
Pročitaj ponovo ovo;
Kad se recimo u prometnoj neesreci nadje polumrtva osoba ciji organi bi odgovarali nekom pacijentu koji je spreman platiti mjesto na vrhu liste, takvog unesrecenog ni ne spasavaju, nego odmah zovu telefonom pacijenta za transplantaciju, pripremaju ga za operaciju, stave podeblji omot u ladicu, puste jadnika (donatora)da umre i transplantacija za zivu lovu moze poceti.
Donatorstvo je dobra stvar, ali treba to drukčije urediti, i uvesti kontrolu.
Acidofil
23.12.2003., 18:12
Dav kaže:
Navodno da uz sluzbene liste cekanja za transplantaciju postoje i nesluzbene, one za koje gospoda kirurzi dobivaju desetke tisuca eura ravno u dzepove svojih bijelih kuta. Kad se recimo u prometnoj neesreci nadje polumrtva osoba ciji organi bi odgovarali nekom pacijentu koji je spreman platiti mjesto na vrhu liste, takvog unesrecenog ni ne spasavaju, nego odmah zovu telefonom pacijenta za transplantaciju, pripremaju ga za operaciju, stave podeblji omot u ladicu, puste jadnika (donatora)da umre i transplantacija za zivu lovu moze poceti.
ja sam upravo zbog toga i odustao od bilokakvog potpisivanja donatorske kartice... i to savjetujem svima.. je plemenito to, i ja sam potpuno za to da povade sve iz mene, al necu na taj nacin svrsit... a-a.. ne vjerujem ja gospodi doktorima.. neg fino sam reko svojima da bi htia dat sve iz sebe...
Tuco-il brutto kaže:
Neznam da li je ova tema već bila, ali evo. Imam donorsku karticu već dvije godine, i totalno podržavam ovu plemenitu stvar koja spašava živote. Ali negdje sam pročitao da donora u HR. nema baš previše. Dali ljudi samo pušu na prazno, a kad treba nešto napraviti okrenu glavu ili nešto treće?
Što vi općenito mislite o tome?
Bila ti je tema... prosvrljaj malo. :)
Ako ne nades, ja da kazem svoje - ne bi donirala organ.
Acidofil
24.12.2003., 01:13
dora kaže:
Ako ne nades, ja da kazem svoje - ne bi donirala organ.
skrtico :p :D
*cactus*
24.12.2003., 22:42
ja jesam za donaciju organa,ALI pod poštenim uvjetima
...ali nakon svega što sam čula i pročitala, bogme i tu...davno, davno se još razvezao jedan topic....
malo sam se zamislila
...ipak želim još živjeti, a ne da me polumrtvu pokradu
...još uvijek imam tu praznu donorsku karticu i ne želim ju ispuniti
...točnije, nemam ju hrabrosti ispuniti nakon svega kaj znam...
:(
Oleander
25.12.2003., 00:44
Ovdje piše više
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=3168
Ljudi ne zele vjerovati da je moguce da postoji neka zavjera.
Ali moguce je.
Ljudi ne zele vjerovati,pogotovo ako su sami takve osobe koje zele pomoci drugima svojim organima,da postoje ljudi koji ce ih pustiti da umru,ako neko dobro plati za njihov organ ili se mozda i pobrinuti da umru,jer nekome treba njihov bubreg,a taj neko dobro placa.
U Srbiji je bila afera oko kradje djece koja je trajala godinama.
Roditeljima su djeca kao umirala,a isla su u ruke onih koji imaju novac.
Lakse je ukrasti jedan organ od osobe koja je ionako u bolnici jer 'nije zdrava',dakle,jer joj se nesto desilo,nego ukrasti cijelu zdravu bebu.
Prilikom bolesti ili neke nesrece nije toliko sumnjivo ako se nesto 'iskomplikuje'.
Tada je bilo nekoliko stranica sa tekstovima (imali su problema,jer niko nije takav sadrzaj htjeo drzati na svom serveru).
Javljale su se i osobe iz Sarajeva kojima su djeca naprasno umirala nakon nekoliko dana (a rodjena su sasvim zdrava) i pod sumnjivim okolnostima,cesto bez izdane umrlice ili sanse da roditelji dobiju tijelo da sahrane bebu.
Sada ne mogu naci sve te stranice,nasla sam jednu.Mozda ne bi bilo lose pogledati.
http://kradjabeba.tk/
Doktori polazu Hipokratovu zakletvu koja ih moralno obavezuje.
Ali sta kad je nekom doktoru odredjena suma novca dovoljna da ne razmislja o ispravnosti svog postupka? ;)
ja hocu da iz mene povade sve kaj se vadit da. al nemam karticu, i ne namjeravam imat.
alica kaže:
ja hocu da iz mene povade sve kaj se vadit da. al nemam karticu, i ne namjeravam imat.
Pa kak ce ti onda vadit? :confused:
Ne treba im dozvola niti rodbine, niti kartica da povade sve sto se povaditi da. Barem prema vazecem zakonu.
Vještac
26.12.2003., 22:43
PSIHOLOŠKI PRISTUP OBITELJI UMRLOGA KOD DARIVANJA ORGANA
L.
U Republici Hrvatskoj sukladno zakonskim odredbama organi umrle osobe mogu se upotrijebiti za presaðivanje ako se ta osoba za života tomu nije protivila, tzv. pretpostavljeni pristanak (engl. "presumed consent", odnosno naèin "opting-out"). Eksplantacijski timovi preporuèuju da se obitelji umrloga pristupi obavještavajuæi ih da æe se uèiniti eksplantacija, za dobrobit drugih bolesnika.
Usmeni pristanak obitelji umrloga može se tražiti tek nakon što je ista obaviještena o bolesnikovu ireverzibilnom stanju i o tome da je nastupila smrt mozga. Na sva pitanja valja posve iskreno odgovoriti. Razgovor valja voditi s najprisebnijim èlanom obitelji. Broj osoba koje sudjeluju u razgovoru valja sveseti na minimum. Usmena potvrda se dobiva od sljedeæih osoba (redoslijed po važnosti):
- suprug/supruga
- punoljetni sin/kæi
- otac ili majka
- brat/sestra
- staratelj
- bilo koja druga osoba, ovlaštena da raspolaže tijelom umrloga.
Važno je ranije saznati njihovu adresu i broj telefona te informirati se o njihovu zanimanju i stupnju obrazovanja. Obitelji valja priæi s puno ozbiljnosti, razumijevanja i suosjeæanja te joj biranim i odgovarajuæim rjeènikom objasniti o èemu se radi, navodeæi kako je bolesnik mrtav te da aparati samo održavaju protok krvi kroz tijelo. Isto tako, potrebno je istaknuti kako bolesnikova smrt može spasiti više ljudi, naglasiti humanost takva postupka, njegovu nužnost i opravdanost. Obitelj se ni u kom sluèaju ne smije prisiljavati, te ni u najmanjoj mjeri pokazati razoèaranje kada postupak izrièito odbiju.
LI.
Ovaj naputak stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 011-01/97-01/100
Urbroj: 534-04-02-03-98
Zagreb, 5. svibnja 1998.
Ministar
prof. dr. sc. Andrija Hebrang, v. r.
Dakle ako se za života nisi pismeno izjasnio protiv toga, smrću mozga automatski postaješ donator:
U Republici Hrvatskoj sukladno zakonskim odredbama organi umrle osobe mogu se upotrijebiti za presaðivanje ako se ta osoba za života tomu nije protivila, tzv. pretpostavljeni pristanak (engl. "presumed consent", odnosno naèin "opting-out").
A od obitelji je preporučljivo tražiti (nigdje nije propisano da je obavezno) usmeni pristanak jer po zakonu pismeni nije ni potreban, nigdje se ne traži pismeno odobrenje obitelji prije eksplantacije organa!
Usmeni pristanak obitelji umrloga može se tražiti tek nakon što je ista obaviještena o bolesnikovu ireverzibilnom stanju i o tome da je nastupila smrt mozga.
U konačnici, znači, svatko tko se za života nije pismeno izjasnio protiv, automatski je donator organa, pismeni pristanak obitelji nije ni potreban, već se samo preporučuje tražiti samo usmeni (nigdje nije specificirano da se i o tome treba voditi zapisnik, već sve ostaje na usmenom svjedočanstvu liječnika-osobe koji kontaktira s obitelji), uveden čisto da se javnosti zamaže oči.
V.
Vještac kaže:Dakle ako se za života nisi pismeno izjasnio protiv toga, smrću mozga automatski postaješ donator
No, ako je tome tako - ja cu se pismeno izjasnit protiv i to potvrdit kod biljeznika.
I nosit tu ovjerenu izjavu stalno sa sobom :D
lahor kaže:
I nosit tu ovjerenu izjavu stalno sa sobom :D
Heh, ne moram ju bas nosit sa sobom, al da ju imam doma u slucaju potrebe da mi neki manijaci ne vade organe... :eek:
Oleander
27.12.2003., 01:37
Donacija organa...nešto što svatko mora odlučiti za sebe, bez obzira s koje strane se nalazio.
Prije nisam puno razmišljala o tome, čitava tema činila mi se morbidno :eek:
Onda sam upoznala jednu osobu koja treba transplantaciju. I promjenila mišljenje. Donacija - OK, može, ali samo kad je eventualni donator sigurno mrtav. Samo, :D, nije to uvijek tako, sve je tu mutno, i zato mislim da je bolje ne imati donatorsku karticu.
A kada bi meni trebao neki organ, ne bi ga htjela, odbila bi sigurno. Ne bi mogla živjeti s tim da je možda netko namjerno pušten da umre da bi ja dobila organ, i ne bi mogla svaki dan živjeti očekujući da netko umre da bi se meni omogućio daljnji normalni život.
Transplantacija - NE.
Ali to je moje osobno stajalište.
a da ti je bolesno dijete? da ti dijete treba transplantaciju da bi zivjelo?
Oleander
29.12.2003., 13:03
alica kaže:
a da ti je bolesno dijete? da ti dijete treba transplantaciju da bi zivjelo?
Pa napisala sam OSOBNO, što znači osobno ovakvo kakvo je sada, načinom na koji ja sada razmišljam, ono što sada jesam.
Dijete nemam, pa o tome ni ne razmišljam. zato sam napisala da je to OSOBNI izbor.
Tuco-il brutto
29.12.2003., 14:52
Čitam post i kontam da sam ovdje jedini koji ima donorsku karticu! Ma stidite se, vi i vaši razlozi:flop:
donorsku karticu nemam ni ja.nisam ju napravila...iako moji najblizi znaju da se ne protivim darivanju svojih organa nakon smrti...ionako ce propasti....
a zasto nisam napravila donorsku katricu?vjerojatno jer sam lijena ici tamo negdje to napraviti..
btw, di se to ide napraviti?
Oleander
29.12.2003., 21:25
Tuco-il brutto kaže:
Čitam post i kontam da sam ovdje jedini koji ima donorsku karticu! Ma stidite se, vi i vaši razlozi:flop:
Potencijalni donor ne mora imati donorsku karticu
Zanimljivo je kako je donorstvo kod nas još na niskim granama, ali zato tračevi i jezive priče kolaju sve u šesnaest.
Mi smo na Motelu imali sličnu temu i od plemenite ideje je skrenula u svađu.
Neka svatko razmisli: što ako taj neki organ spasi mene ili nekog mojeg.Zašto MOJ organ ne bi spasio nekog drugog.
Pa neka to bude i netko s lovom , tko će preskočiti redoviti popis, i takav će se spasiti.
A organi se uzimaju kad je osoba klinički mrtva, odmah.Dakle ona neka rečenica s prve strane da puštaju takvog jadnika da umre nema veze.
Da li glupi (jer ima i takvih) liječnici šire te priče, ne znam, no vjerujem da da.Jer slučajno sam imala prilike čuti kako se neki vrli liječnici ponašaju prema pacijentu s AIDS-om, kome je hitno trebao kirurški zahvat.I med njima ima "korova".
Doniranje je u svakom slučaju vrlo plemenita gesta.
ak me zgazi aftobus, nek mi uzmu sve kaj se uzet da. ako sam mrtva, ne treba mi jetra.
ali, ak me aftobus lupi, i ja jos nisam mrtva, a neko mi scupa srce jer imam donorsku karticu, umjesto da mi ide spasavat zivot.. a-a.
i zabole me jel se to desava u o,oooo1% slucajeva il u svakom drugom.
ja necu riskirat da me netko pusti da crknem ko zivotinja zato sto mu treba moje srce. mom srcu je sasma fino i ovdje gdje je.
ono, ak sam mrtva mrtva i neeema samse da me ozive, nek cupaju sve kaj se upotrijebit da. nek uzmu mozak, mozda se jednom uspije spasit nekako.. steta da propadne :D. nek mi odrezu kosu, prodaju je vlasuljaru nekom i daju pare za crncice u africi, il za prihvatiliste pasa. meni tak svejedno.
al ocu da naprave sve sta mogu.
ne da me puste jer imam super bubrege.
ispravak netočnog navoda..
ne uzimaju se organi iz mrtvih osoba..
donator organa se zova calvadar..(zgodan latinski izraz..)
a to u stvarnosti znači osoba s dokazanom moždanom smrću.
takva osoba ne može živjeti sama od sebe jer mozak je mrtav i ne može vršiti ni minimane funkcije za održanje života..
zato se tijelo umjetno (jel, strojevima) održava u živom stanju, sve do vađenja organa..
a kolko je to humano..
dalo bi se pričat..
Mislis kadaver???
Kadaver = leš.
dal netko zna kak se moze postati donator?
Prije smo u onim starim knjizicama imali mogucnost sami napisati kaj zelimo donirati a danas kad imamo samo one kartice kak to rjesiti?
Secundo
14.01.2004., 14:39
Najvaznije: Ne zaboravi umrijeti, a da si pri tome zdrava ;)
Secundo kaže:
Najvaznije: Ne zaboravi umrijeti, a da si pri tome zdrava ;)
sad mi je toplo oko srca...
Vidi ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=31849&highlight=doniranje+organa)
Ja već duže razmišljam o tome da ispunim donorsku karticu. U međuvremenu sam obavijestila bliske osobe da u slučaju odlaska na vječna lovišta, doniram sve što se može upotrijebiti.:angeleye:
Ako znate nešto o pravnom stajalištu na ovu temu molim iznesite ih ili barem mi ponudite dobar link o tome (moja pretraga je bila više manje bez uspjeha), nema veze ,nemora biti hrvatski site. Najbolje bi bilo ako netko ima baš cijeli hrvatski zakonik o toj stvari (ili barem bolji dio). Molim ako možete dajte komentare na vaš glas u anketi. Unaprijed hvala na suradnji.
Transplantacija ljudskih organa?
Nisam glasao s razlogom, vec zelim reci samo ovo: To ce uskoro biti jedan od Najvecih i NAJGROZNIJIH biznisa "Adamove civilizacije".
Svakako, to govorim jer je vec Odredjenoj grupaciji ljudi poznato da u svijetu ima slucaja ne pruzanja potpune pomoci mladjoj osobi - vec se ceka (katkad uz pomoc) da ta osoba umre - u kojem vremenu, mozda i na drugoj strani svijeta, ceka grupa kirurga da izvrse presadjivanje nekog, za zivljenje kljucnog, organa.
No - mozda se i varam???
Mozda imam samo pobudu da napisem kriminalni roman u kojem bi srz teme bila Ubijanje mladih a siromasnih - da bi Nastavili zivjeti stari a bogati.
stonislav
25.02.2004., 23:06
ja sam uglavnom za tansplantacije, ako daritelj organa to radi dobrovoljno. ja imam tri(!!!) bubrege. u slucaju da neko iz moje obitelj treba jedan bubreg dao bi mu ga.
u njemackoj ima mnogo ljude koji radovoljno nude sve svoje organe nakon smrti. takav ugovor svako moze sklapat. ja mislim da je to u redu. mrtvom ne trebaju organe.
za buducnost imam viziju da ce se jednog dana samo jos transplantirati klonirani organi. znaci organi koji nisu vadjeni iz covjeka nego su u laboru klonirani od vlastitih gena. na taj nacin smanjis rizik da ti organizam odbacuje organ.
Spojila sam sa starom temom, mozda ce ti biti od pomoci.
Donorske kartice koje spominjete su nesto sasvim neformalno, i u biti ne trebaju. Zbog protivljenja rodbine i prijatelja, lijecnici uglavnom oklijevaju raditi ono sto im Zakon dopusta (dakle, davatelj je svatko onaj tko se zazivotno nije izrijekom usprotivio). Mislim da su kartice stoga ipak korisne jer mozda lijecnik nasluti da bi umrli volio da njegovo tijelo posluzi spasavanju tudjeg zivota.
a ja ću samo komentirat kako ne postoje "anti-donorske kartice" - za one koji ne žele donirati organe..
tako bi liječnici odmah znali da se ne radi o donatoru..
ali to nije predviđeno zakonom, nego bi čovjek trebao pisati odgovarajuću izjavu/ ili slično pa s sobom stalno nosit..
očito je da je zakon nepravedan i podilazi medicinskoj struci...
jer očito je da mrtvac nije vlasnik svojih djelova tijela, nego se s njima može raspolagati prema slobodnoj procjeni liječnika..
bilo bi pravedno da u zakonu piše - da se ne smiju uzimati dijelovi tijela bez izričitog dopuštenja osobe (a takvo dopuštenje bi bila npr. donorska kartica)
dakle, ako osoba nema donorsku karticu -ne smiju se uzimati dijelovi tijela..
Violator
26.02.2004., 10:02
Samo odgovor na source post. Nije mi se dalo citati sve te replye.
Govorim vam ovo iz prve ruke. Vrlo sam blizak u radu sa vadjenjem organa, and beLIEve me! :)
Donatorska kartica nista ne znaci nikome. Kada netko dodje unakazen na odjel intenzivne skrbi, ne znam kolko da je unakazen i neperspektivan bez odobrenja roditelja ili blize rodbine nista se ne vadi iz tijela unesrecenog.
Sto se tice zarade doktora na tim stvarima, nema nikakvih dodatnih extra zarada. Po nekakvom protokolu svaka uspijela transplatacija je dodatno placena prema zakonu o placama doktora. Bilo da je transplatacija uspjesno ili neuspjesno napravljena, ona se boduje i ti bodovi se pretvaraju u novac. Isto kao sto se dodatno placa npr. dezurstvo nedjeljom, praznicima i sl. Novac dobijaju oni koji vade organ, i svi koji sudjeluju u tome. Dakle, od kirurga do anesteziologa.
Moje osobno misljenje; neka mi vade sve sto moze nekome pomoci da nastavi svoj zivot. Koji ce meni qratz to kada sam mrtav?!
I jos nesto, na zapadu se bas ljudi i ne kurche sa time da su vlasnici donatorskih kartica jer se dogadjaju svakojake cudne stvari, if ya know what I mean.
stonislav
26.02.2004., 10:53
na zapadu se bas prominenti i milijunasi kurce sa tim donatorskim karticama. u zadnje vrijem su cak prikazivali nekoliko spotova u kojim su prominentni likovi (uglavnom starcine) pravili reklamu za te kartice...:misli:
poison ivy
26.02.2004., 13:03
od moje sestricne frendica je umrla.samo je dosla doma,boljela ju je glava,i onesvijestila se i umrla.:( a bila je tako mala i slatka(5 godina).i sad su njezini starci donirali organe bolnici u zg:(
ja sam za doniranje:top:
Kada netko dodje unakazen na odjel intenzivne skrbi, ne znam kolko da je unakazen i neperspektivan bez odobrenja roditelja ili blize rodbine nista se ne vadi iz tijela unesrecenog.
ovo nije istina.
priju koju godinu je bila latinica- tema transplatacija organa..
u njoj se pojavila i neka žena iz rijeke i ona je izjavila da su bez njezinog pristanka iz njenog 20-god sina (unesrečen u prometnoj nesreći) - izvađeni organi (srce pluća, bubrezi, leće.. i čak spolni ud!?)
nisu joj dati nikakva liječnička dokumentacija i slično.. nakon toga se ona godinama spori s bolnicom, ali dosad bez uspjeha..
izgleda da taj slučaj bio stanovita prekretnica - i da od tada liječnici pitaju rodbinu unesrećene osobe za dopuštenje..
transplatacija organa s umrle osobe je osobito etičko pitanje, i zanimljivo kako to do sada nitko nije spomenuo..
poštujemo naše mrtve, organiziramo pogrebe, pravimo grobnice..
a s druge strane tretiramo ih i kao prikladan izvor rezervnih djelova..
nn-st1 kaže:
- izvađeni organi (srce pluća, bubrezi, leće.. i čak spolni ud!?)
Da, sigurno su mu izvadili 'ono'. :D
jest.
to mi je baš upalo u oči..
jer je ta žena rekla nešto otprilike ovako :
"a zašto su mu uzeli i spolni ud, šta im je on trebao?
zašto mi to nitko od doktora neće kaže?"
i mene je to začudilo.
i zanimljivo što se u latinici taj slučaj nije ozbiljno komentirao (oni prisutni liječnici..) nego je sve izgledalo kao iznošenje izjave dotične žene..ona ispriča svoju priču i nikom ništa..
zanimljiv je i jedan detalj..
izjavila je da je primalac srca i pluća poginuo u saobračajnoj nesreći (jedini poginuli u autobusu !?)
- što je izgledalo kao ono - ima pravde u boga...
Violator
26.02.2004., 14:55
nn-st1 kaže:
ovo nije istina.
priju koju godinu je bila latinica- tema transplatacija organa..
u njoj se pojavila i neka žena iz rijeke i ona je izjavila da su bez njezinog pristanka iz njenog 20-god sina (unesrečen u prometnoj nesreći) - izvađeni organi (srce pluća, bubrezi, leće.. i čak spolni ud!?)
nisu joj dati nikakva liječnička dokumentacija i slično.. nakon toga se ona godinama spori s bolnicom, ali dosad bez uspjeha..
izgleda da taj slučaj bio stanovita prekretnica - i da od tada liječnici pitaju rodbinu unesrećene osobe za dopuštenje..
transplatacija organa s umrle osobe je osobito etičko pitanje, i zanimljivo kako to do sada nitko nije spomenuo..
poštujemo naše mrtve, organiziramo pogrebe, pravimo grobnice..
a s druge strane tretiramo ih i kao prikladan izvor rezervnih djelova..
Totalna glupost. Trust me.
možda..
ali ja pričam tj. pišem ono što sam gledao..
ako laže latinica, lažem i ja.
alica kaže:
ja hocu da iz mene povade sve kaj se vadit da.
mogu oni sve povadit al kaj se sve more iskoristit to je vazno :W
ah da i ja sam za da se sve kaj se da iskoristit a da bi se nekom pomoglo uzme :top: :top: :top:
Violator
27.02.2004., 07:48
nn-st1 kaže:
možda..
ali ja pričam tj. pišem ono što sam gledao..
ako laže latinica, lažem i ja.
Ne kazem da nema doktora monstruma (mogao bih svasta napricati...), ali sumnjam da su mu kitu vadili... ne vidim koristi u tome.
ni ja ne vidim neke koristi,
osim možda kao medicinski izložak..
ajd, malo pričaj o doktorima monstrumima..
Tuco-il brutto
27.02.2004., 08:57
Pa izroda ima i to nitko ne poriče.
Imaš i vozača monstruma i zubara monstruma...
Ali za tako humanu stvar ipak riskiram.
Violator
27.02.2004., 09:13
nn-st1 kaže:
ni ja ne vidim neke koristi,
osim možda kao medicinski izložak..
ajd, malo pričaj o doktorima monstrumima..
Poslovna tajna, sorry.
Delfino
27.02.2004., 12:47
Glasal sam za ne, moja tajna. ;) :D
SilentDriver
28.02.2004., 20:28
za
Ja sam za.Ti koji kukaju kako njihovim voljenima uzimaju organe i koriste ih za neznam kakve pervezije u isto vrijeme te voljene zatrpaju u zemlju i prepusteih na nemilost crvima.Mislim da je ipak bolje da se ono što valja iskoristi za spašavanje nečijeg života.
Violator
28.02.2004., 23:16
Maxet kaže:
Ja sam za.Ti koji kukaju kako njihovim voljenima uzimaju organe i koriste ih za neznam kakve pervezije u isto vrijeme te voljene zatrpaju u zemlju i prepusteih na nemilost crvima.Mislim da je ipak bolje da se ono što valja iskoristi za spašavanje nečijeg života.
Lako je to tebi pricati kada to gledas svaki dan :D
Pa spašavanja života sam se nagledao podosta u svom životu, a krađu penisa još ne vidjeh.
Violator
28.02.2004., 23:31
Maxet kaže:
Pa spašavanja života sam se nagledao podosta u svom životu, a krađu penisa još ne vidjeh.
Ma znam. Tezak pos`o, jel?
Uzmi posudicu za urin pa malo prosetaj po sobi, sada ce pola dvanaest - mozes i drenove i sonde isprazniti :jumping:
Neka,hvala , ne danas.Možda nekom drugom prilikom.:W
Violator
28.02.2004., 23:53
Maxet kaže:
Neka,hvala , ne danas.Možda nekom drugom prilikom.:W
Ma uvijek se izvlachis od ozbiljnih poslova. Vidimo se ujutro! :w
Vidimo!
hmmmm
Znaci li to da ćeš me doći probuditi ,skuhati kavu i donjeti doručak u krevet.
Violator
28.02.2004., 23:56
Maxet kaže:
Vidimo!
hmmmm
Znaci li to da ćeš me doći probuditi ,skuhati kavu i donjeti doručak u krevet.
ti ne radis? what a fuck!
Violator
29.02.2004., 00:00
Maxet kaže:
Pa, ne, a što ces sad?:B
Ici spavati, ceka me napornih 12 sati sutra... hm, a mozda ako je situacija OK bude i 13-14h rada i onda godisnji! :headbang:
Ajme, sto napraviste od teme...sorry, decki..ali to ce vam biti brisano, nista osobno.
Idem sad procitat sto ste uspjeli toliko napisati.
Ocito ste si frendovi s posla..medicinski tehnicari sto li vec..
uglavnom, imate ovo do sutra, a onda ide u ropotarnicu iliti bezdan :)
U Australiji se ne smatra velika stvar biti donor .
Svi koji smo donori imamo na vozackoj dozvoli oznaceno.
Isto ima po cijeloj Australiji komputer link izmedju bolnica za
brzinu procesa.
Jedan poznati 48 godisnji kriketer je bio lupljen u glavu i umro ,njegovih 4 organa su bila presadjena u 4 razlicite osobe.
Ako bi svi mislili kako se trguje i netko ce Vas ubiti zato sta ste donor, ne bi nikada bilo donora, ljudi gledaju previse glupih filmova i slusaju previse prica.
Prosli tjedan smo imali primjer vidjeti, par osoba koje bi bile prije 20 godine mrtve da nije bilo presadivanje srca ili pluca.
Poznato je da mozete otici u Azijske zemlje i imati veoma jeftino
za nase novce, novi bubreg koji daje/prodaje siromasan covjek.
A sa druge strane netko je u Australiji stavio u novine oglas, da mu treba novi bubreg i javio se je donor koji je bio odgovarao i on je dao svoj jedan bubreg za nista.
Violator
01.03.2004., 23:10
lahor kaže:
Ocito ste si frendovi s posla..medicinski tehnicari sto li vec..
uglavnom, imate ovo do sutra, a onda ide u ropotarnicu iliti bezdan :)
Mi smo bolesna bracha :D
MA brisi, nema beda! :top:
Briši, ali mi ćemo i dalje nesmiljeno pripremati ljude za explantaciju.
Joj, nemojte tako :)))
(p.s., necu brisat, danas sam siroke ruke :) )
mala_slatka
02.03.2004., 01:40
ja imam potpisano ,na health card, neka uzmu sve:) ako se bar jedno pomogne bar nesto dobro sam ucinila u ovome zivotu:top:
Violator
02.03.2004., 07:38
Maxet kaže:
Briši, ali mi ćemo i dalje nesmiljeno pripremati ljude za explantaciju.
Tako e! Dzabe vam otpor! Zivjela xplantacija & reanimacija! :five:
Dav kaže:
Tuco, mislim da su razlozi mnogobrojni. Od toga da doniranje organa kod nas uopce nije dovoljno popularizirano i ljudi nisu educirani, do toga da vlada odredjeno... Hm, misljenje. Evo sto sam ja cuo i to direktno iz lijecnickih krugova: kad sam rekao da bih htio postati donator organa, frend doktor mi je rekao "ni slucajno". Navodno da uz sluzbene liste cekanja za transplantaciju postoje i nesluzbene, one za koje gospoda kirurzi dobivaju desetke tisuca eura ravno u dzepove svojih bijelih kuta. Kad se recimo u prometnoj neesreci nadje polumrtva osoba ciji organi bi odgovarali nekom pacijentu koji je spreman platiti mjesto na vrhu liste, takvog unesrecenog ni ne spasavaju, nego odmah zovu telefonom pacijenta za transplantaciju, pripremaju ga za operaciju, stave podeblji omot u ladicu, puste jadnika (donatora)da umre i transplantacija za zivu lovu moze poceti.
Ovu pricu sam cuo bezbroj puta i mislio sam da je rijec samo o predrasudi bez pokrica, ali nakon sto mi je to isto ispricao jedan doktor... :rolleyes: :eek: :mad:
Upravo to!
Moja sestra je ljecnica i na njene oci su raskomadali zenu kojoj je jos tuklo srce i koja je jos imala sanse za zivot (saobracajna).
To je bilo prvi put da je rekla da se srami sto nosi bijelu kutu.
Inace tokom autopsije se vade roznice bez problema, kapci se zalijepe naravno sve bez ikakvog pitanja.
Mafija u bijelom!
Na onom drugom topicu ko da sam kineski čitala:D
1. Što je tipizacija?
2. Što je HLA?
Hvala unaprijed:)
Tipizacija iliti provjera odgovara li organ davaoca budučem možebitnom primaocu.Obično se uzima nešto krvi te limfni čvor iz preponskog područja davaoca za vrijeme pripreme za explantaciju.Naravno da ,osim krvne grupe i Rh faktora postoji još podosta faktora koji utječu na kompatibilnost organa davaoca i budučeg primaoca.
Pravila za explantaciju su poprilično jasna i precizna i nema šanse da se organi uzimaju živim osobama.Da bi se uopće i započeo postupak pripreme za explantaciju potrebno je utvrditi smrt mozga.Tek onda kreću opsežne pretrage i postupci za potvrđivanje moždane smrti, a tek nakon toga se za pristanak pitaju bližnji.A nakon pristanka rodbine prelazi se na postupke potrebne za tipizaciju tkiva i utvrđivanja općeg stanja organa predviđenih za explantaciju. To je procedura i kraj priče.
Srce može kucati još neko vrijeme nakon što vam odcapare glavu.Da li bi takvu osobu smarali živom!? (samo hoću reći da kucanje srca i nije neki znak prevelikog življenja)
Hvala, Maxet, još samo da mi netko kaže što je HLA...
HLA sustav -je glavni kompleks gena tkivne podudarnosti kod ljudi :)
Desiree
07.03.2004., 11:57
Ne znam je li ova tema bila.. Ako je, samo me uputite na neki link i hvala :)
A ako nije, bas me zanima sto vi mislite o tome. Bi li ste vi dali svoje organe nakon smrti?
Meni se osobno da ideja svida, samo me zanima kako se moze nabaviti donorska kartica, sto se treba poduzeti, mozda potpisati neki pristanak ili sl.
Ako netko zna.. Javite :)
:w
Desiree
07.03.2004., 14:31
Hvala moderatoru :kiss:
Eto ponovo malo podatka iz Australije.
Australija 20 miliona stanovnika, 4.7 milion je na donor listi.
Za vrijeme Donor tjedna (kao i smrti poznatog kriketera koji je dao svoje dijelove organe 6 razlicitih osoba), 20.000 osoba se je upisala kao donori.
Momentalnoje 1800 Australijanca na listi za primanje organa.
1488 trebaju bubrege,65 srce,110 za jetra i 124 za nova pluca.
David Claridge 58 godina star je dobio novo srce od 22 godine stare ,koja je umrla od mozak poslijedica, to je bilo 2000, njezini organi su bili podjeljeni 6 osobima.
David je dobio srce samo dva tjedna prije nego su doktori kazali da ce umreti, zivi u Pertu i planira 2.800km biciklisticku voznju do Adelaida od kuda je bio donor , da se upozna sa majkom od donora.
:w :W
Ovoliko gluposti nisam procitao odavno na jednom mjestu.
Dakle SVI se lijecnici koji imaju donora na svojoj skrbi pridrzavaju onog ranije iznesenog naputka o izvjescivanju najblize rodbine i NIKAD unatoc zakonskom propisu koji to dozvoljava nije explantiran nitko bez tog pristanka.
To da se "srce vadi zivom covjeku" necu ni komentirati, kao ni navode o "suboptimalnom lijecenju" u cilju izazivanja necije smrti, a da bi isti postao donor.
Glede "organizirane mafije": ekipa za eksplantaciju i transplantaciju NE sudjeluje niti u lijecenju potencijalnog donora niti u procesu utvrdjivanja mozdane smrti. Dakle obje u ekipe obvijestene tek kada je sve spremno. Tako da je malo nategnuta teorija o sprezi kirurga, anesteziologa (koji su njcesce koordinatori tima" i lijecnika u Hitnoj pomoci (koji ne spasavaju "dobre" donore, nego ih voze direktno u operacijsku dvoranu gdje se eksplantiraju).
Rijecki slucaj imao je jos "bisera" jer je majka koliko se sjecam optuzivala i da je decko eksplantiran jer je bio musliman, da je bio Dan Drzavnosti uskoro, te da se otvaranje necega (ne sjecam se cega) trebalo uspjesnom trnsplantacijom proslaviti.
Dakle, da sumiram: moze vas biti sram iznositi takve pausalne ocjene i objede o stvarima o kojim pojma nemate i o poslu koji nije nimalo lak ni ugodan. Nadam se samo da, potraj li ovakva svijest i sumnja kod ljudi, nekome od vas nece trebati organ kojeg ce vam tada "mafijasi u bijelim kutama" uskratiti.
dr_jekyll
06.05.2005., 12:52
Recimo da ovo ide pod Zdravlje.
Na indeksu objavljena vijest (http://www.index.hr/clanak.aspx?id=264009) senzacionalističkog naslova 'Hrvatima se organi vade bez pristanka obitelji' (kao link na vijest iz ultražutih 24sata).
Da ne opisujem tekst, zaintrigirala me rečenica 'Nakon dugotrajnog procesa suđenja razočarane obitelje gube bitku i na sudu.'
Kao prvo, zašto netko uopće nebi donirao svoje organe nakon smrti? Mislim, realno gledajući, što će ti - ionako više nemaš nikakvu korist od njih? A onda još i obitelj veli ne. Iz kojih razloga?
Da mrtva osoba lijepo i potpuno izgleda?
E sad, ako se recimo radi o hitnom slučaju, obitelj veli 'Ne', doktor ionako uzme organ ako ne može kontaktirati obitelj u roku 24 sata. Pa onda počnu povlačenja po sudovima. Kreteni, a ne razočarane obitelji - pa spašen je jedan ljudski život.
Da meni moji to naprave, digao bi se iz groba ko zombi i proganjao ih barem godinu dana.
violent_femmes9
06.05.2005., 13:37
bila je tema na pravu, prije par tjedana
odnedavno, ukoliko se netko protivi doniranju vlastitih organa nakon smrti, kod svog lijecnika opce prakse treba potpisati izjavu gdje to izricito kaze.
ako nema takve izjave, lijecnici nakon smrti osobe imaju pravo uzeti organe bez da pitaju obitelj.
razlozi zasto bi netko odbio doniranje su vjerojatno vezani za religiju
ja bih svoje rado dala, al znam da nikoga ne bi usrecili :D
dr_jekyll
06.05.2005., 13:57
violent_femmes9 kaže:
ja bih svoje rado dala, al znam da nikoga ne bi usrecili :D
Ovisi što bi dala. ;)
Nisam znao za raspravu na pravu. Članak je današnji, pa eto...
violent_femmes9
06.05.2005., 14:02
dr_jekyll kaže:
Ovisi što bi dala. ;)
Nisam znao za raspravu na pravu. Članak je današnji, pa eto...
:eek:
govorim o davanju organa nakon smrti :zubo:
inace, tema je ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=86339)
Iako liječnici doista pravno ne moraju nikoga pitati za donorstvo organa, 120% sigurno u hrvatskoj nije napravljena niti jedna eksplantacija bez pisanog pristanka obitelji.
Bez obzira za sredstva i lijekove koji se utroše na održavanje donora, dokazivanje moždana smrti i niz dijagnostičkih pretraga ukoliko obitelj kaže NE, sve se obustavlja i bolesnik se skida s respiratora i inotropnih lijekova.
Svojevremeno nam je profesor pricao kako je HR bila članica "međunarodne banke organa", (naziv sam izmislila, ali shvaćate poantu), gdje se organ znači mogao uzeti i iz druge zemlje, ali po potrebu i dati. Navodno HR nije dala niti jedan organ u tu banku, ali uzimala je. Ovo sam vrlo banalizirala da podvučem činjenicu da se organi u HR u prosjeku malo doniraju. Premda stari zakon nije definirao da MORAŠ imati donorsku kartcu, kako trebor kaže, uvijek se pitala obitelj, pa ako kažu ne, nikom ništa. Sad ćeš morati napisati da nećeš, a kako većina ljudi to neće napraviti, bit će puno više potencijalnih organa za doniranje. Ja sam s ljubijem pričala o tome, kaže da on svoje ne bi dao, ja bih svoje, no frks, znači, morat ću ga pokopati cijelog:zubo:
Još samo par opaski...
Donorska kartica nema niti je ikada imala bilo kakvu pravnu valjanost. Smisao famozne donorske kartice je samo i jedino u propagandi donorstva. Pravno ima važnost đepnog kalendara ili iskaznice video kluba.
Ako se dokaže moždana smrt i obitelj pristane na eksplantaciju a nema odgovarajućeg primatelja ili se do njega ne može doći...po organe nekakvom "međunarodnom razmjenom" doći će stranci. Najčešće dolete Talijani, pokupe organe i adio...
Mada bilo i slučajeva da su došli talijani samo zato jer je u nas eksplantacijsko-transplantacijska ekipa bilo većinom na godišnjem. Takvo im je barem bilo objašnjenje a ne bih se čudio da im se nije baš radilo tada recimo...
:rolleyes:
Točno je da je RH svojedobno bila članica tzv. EUROTRANSPLANTA, ali je izgubila taj status upravo radi malog broja organa koje je prijavljivala u zajednički pool a radi priličnog potraživanja.
U zadnje je vrijeme situacija puno bolja što radi velike propagande, što radi uspjeha transplantacije jetre u KB Merkur, a, ne manje važno, i radi stasanja nove generacije savjesnih liječnika širom Hrvatske koji rade u jedinicama intenzivne skrbi iz kojih se najviše potencijalnih donora regrutira. Takvi su onda imenovani i bolničkim koordinatorima za eksplantaciju i vrlo su ažurni. Iako, kao i mnoge stvari kod nas, sve se skupa još uvijek dosta temelji na entuzijazmu pojedinaca, i kao takvo, funkcionirat će neko vrijeme. Jer takav je rad minimalno stimuliran, a vrlo je zahtjevan i fizički i psihološki (razgovori sa obiteljima u njihovim najtežim trenucima i sl.)
Trebor, ne mogu se ne osvrnuti i na neke tvoje primjedbe koje pokazuju upućenost u načine funkcioniranja sustava, ali su, kao i na nekim drugim zdravstvenim topicima pomalo obojane zluradim tonovima. Eskplantacijsko-transplantacijski tim u punom sastavu nužan je preduvjet za uspješno iskorištavanje uzetih i presađenih organa i u njima nema takvih kojima se "ne radi" baš tada. A čini ih toliko mali broj ljudi u RH da izostanak bilo kojeg od njih iz bilo kojeg razloga može ozbiljno ugroziti ishod i u takvim je situacijama bolje ne upuštati se uopće u cijelu proceduru.
Puno je više organa propalo radi nečije lijenosti i nespremnosti da se bakće sa potencijalnim donorom i njegovim održavanjem ranijih godina nego je jednostavnije bilo isključiti potporu i amen.
Sigurno da se ova djelatnost uglavnom bazira na entuzijazmu pojedinaca u JIL-ovima diljem zemlje. Isto tako, poticaj za taj rad nije nešto ali se uredno naplaćuje - kako anesteziologu tako i anest.-tehničaru. Isto tako, svaki eksplantacijski centar u hrvatskoj dobija određenu svotu novaca u obliku paušala baš za ugovorerni broj eksplantacija godišnje. Taj novac ostaje bolnici bez obzira ispunila ona ugovoreni broj eksplantacija ili ne. Isto tako, za djelatnost eksplantacije a neovisno o odjelnom ili bolničkom limitu moguće je nabaviti kojekakve opreme koja se dakako koristi i za sve ostale bolesnike ( recimo UZV, acidobazni uređaj, EEG... ). Hoću reći, ova djelatnost ima ipak svoje nemale prednosti kako za bolnicu, odjel tako i za pojednica koji se njome bavi ( nije nešto kako sam rekao ali se dobije ).
Nema doc zluradosti u mojim postovima. Samo nastojim realno prikazati stvari kakve ih doživljavam. Konkretno, moždana smrt dokazana...telefonski se obavlja bezbroj razgovora s cijelim nizom službi...i na kraju, jedan član eksplantacijskog tima rezignirano i razočarano kaže ( recimo da se zove čorić ) mom koordinatoru da ništa od srca jer eto lik koji ga treba presaditi ode negdje nekim "važnim poslom"...koordinator popizdio jer je izgubio 4-5 sata vremena i spiskao brdo love na čudo dijagnostike...jetra i bubrezi nisu bili za uzeti i eto...ništa od posla.
Inače slažem se da je riječ o zaista malom broju ljudi, to nije sporno. Međutim, ne možeš reći da nema gore opisanih situacija i sve prekriti aurom požrtvovnosti, poštenja i nedostatkom ljudi. Jer ovo srce gore opisano nije presađeno samo zato jer se nekom nije radilo. To uostalom i nije moj zaključak nego koordinatorov a ovaj moj zna kako tko diše u svijetu eksplantacije i transplantacije u nas.
I potpuno se slažem s tvojom zadnjom rečenicom da je puno više organa ostalo neiskorišteno jer se nekome nije dalo gnjaviti s donorom već je samo isključio dopamine i noradrenaline te na kraju samo potpisao smrt. Kako kažeš - jednostavnije je. Nažalost...:rolleyes:
evo... ima vec jako dugo da razmisljam o tome da izvadim donorsku karticu....
na to me potaknula reportaza koju sam vidjela o djevojcici koju je udario kamion dok je prelazila cestu. roditelji su pristali na to da joj uzmu srce, bubrege i jetru. tim cinom su spasili 4 covjeka.
sta vi mislite o tome? da li biste pristali na to?
ako netko zna, gdje bih mogla izvaditi karticu? zvala sam na njihov besplatni 0800 200 063 broj, ali se javlja samo sekretarica...
:) :w
Ja ju imam već godinama.
Ako može kome pomoć, zašto ne.
Ja sam svoju naručila preko net-a http://www.hdm.hr/
Sada se zakon mijenjao i mislim da organe mogu uzeti ako ne postoji izjava da se nedozvoljava uzimanje organa kod izabranog lječnika.
Netko drugi će bolje znat.
violent_femmes9
11.05.2005., 16:36
nedavno (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=95675) smo razgovarali vezano za temu. tamo imas i link na topic na pravu
ispricavam se... iako nosim naocale, nisam skuzila :D
sto se hdm-a tice, bila neki dan na stranici i nemre se naruciti putem weba jer je, navodno stranica u izradi :rolleyes:
pred više od nekoliko godina sam ju uzela na Klinici za urologiju KBC Rijeka, ne znam gdje si, ali probaj pitati u bolnici
violent_femmes9
11.05.2005., 16:43
nisa kaže:
pa nemas se zasto ispricavati, samo sam ti htjela pomoci, nisam te spotala
nisa kaže:
sto se hdm-a tice, bila neki dan na stranici i nemre se naruciti putem weba jer je, navodno stranica u izradi :rolleyes:
Meni radi.
Pošalji im meil.
dzdzihad
11.05.2005., 19:18
u!
više se ne mora vaditi, našla sam kod liječnice da je sada obrnuto- tko se protivi darovanju organa mora potpisati protivljenje kod svog liječnika opće prakse- a od ostalih će se već uzeti što se može i što treba. :top:
u teoriji. u praksi sam prilično sigurna da pitaju obitelj.
vjerojatno da pitaju, al ak mi više ne treba čemu onda pitati. :rolleyes: , nek pomognu kome treba.
Tatsha kaže:
vjerojatno da pitaju, al ak mi više ne treba čemu onda pitati. :rolleyes: , nek pomognu kome treba.
Uvijek se i bez iznimke pita obitelj. Nitko pametan, kako pojedinac tako i ustanova, neće dopustiti da se "vuče" po novinama ukoliko se uradi eksplantacija bez pitanja obitelji, bez obzira koliko imao pravo na to.
Dakle o doniranju organa...dugo sam htio napisati nešto o tome no eto, nisam imao vremena.
U Hrvatskoj (koliko sam shvatio) standardno smo svi donatori organa. Dakle nakon naše smrti mi smo dopustili da se naši organi doniraju onima kojima je to potrebno.
Ako želimo, možemo zatražiti donatorsku karticu i onda potvrđujemo da smo donatori i imamo donatorsku karticu.
Da se razumijemo, ja sam htio donirati organe nakon smrti, no htio sam da to bude MOJA odluka!
Ne mogu vjerovati da mi je to nametnuto i da samo u slučaju ako ne želim donirati organe mogu pisati izjavu kojom to tražim.
Je li to moguće!? I zašto je to tako? Da nam se nametne osječaj krivnje ako recimo ne želimo donirati organe ili nešto drugo?
Inače nakon što sam vidio da je to tako, više ne želim darovati svoje organe nakon smrti!
p.s.-
Ako već postoji rasprava na ovu temu slobodno post prebacite tamo...
Crimson Petal
06.07.2005., 15:04
Pollux kaže:
Ne mogu vjerovati da mi je to nametnuto i da samo u slučaju ako ne želim donirati organe mogu pisati izjavu kojom to tražim.
Je li to moguće!? I zašto je to tako?
nama su nesto objasnjavali da je to po nekom spanjolskom modelu (a tamo valjda zato i imaju puno transplantacija)... znaci, bilo kome se mogu uzeti organi poslije smrti, a da se ne pita obitelj i sl. meni se to isto cini malo... kako da kazem, cudno u najmanju ruku.
bilo bi logicnije da moras potpisati da *zelis* donirati organe, a ne da *ne zelis.*
isto tako, rekli su nam da lijecnici uglavnom prvo pitaju obitelj, ali eto svi smo citali da se dogadja da to obitelj sazna tek poslije, a buduci da nisu svi upoznati s time kako sustav funkcionira, ostanu ljudi u soku.
iako, osobno, da umrem... bilo bi mi tako svejedno hoce mi povaditi organe ili ne. doniranje organa moze samo spasiti jos zivota (i to nekoliko zivota), kad je jedan vec ugasen... no harm done. :)
Koliko kužim - Vojky je nešto bio objašnjavao - takav je bio i stari zakon.
nije te nitko pitao ni dal ces se rodit.
www.hdm.hr
Super...ma nije meni frka poslije smrti da se napravi samnom što god. Ali nije li to odluka koja bi trebala biti moja?
Crimson Petal
06.07.2005., 15:18
evo: http://www.hdm.hr/zakoni.html.
ne bi te pitali ni u ovim zemljama:
Švedska
Austrija
Belgija
Španjolska
Italija
Slovenija
Mađarska
Finska
Francuska
Luksemburg
Norveška
Grčka
Portugal
U većini europskih zemalja, koje imaju "zakon pretpostavljenog pristanka" običaj je da se bliska obitelj neposredno umrlog člana ipak pita za dozvolu za uzimanje organa radi presađivanja.
Pollux kaže:
Super...ma nije meni frka poslije smrti da se napravi samnom što god. Ali nije li to odluka koja bi trebala biti moja? pa u principu i kod nas doktori pitao obitelj za dozvolu, odnosno da li postoji izricita zabrana doniranja. ali zaista, zakon nicim ne zabranjuje uzimanje organa u slucaju da je doslo do mozdane smrti. tako je uglavnom u cijelom svijetu...e sad zasto? mozda zato sto je spasavanje necijeg zivota vaznije od integriteta umrlog tijela?;)
Pollux kaže:
Je li to moguće!? I zašto je to tako? Da nam se nametne osječaj krivnje ako recimo ne želimo donirati organe ili nešto drugo?
Inače nakon što sam vidio da je to tako, više ne želim darovati svoje organe nakon smrti!
p.s.-
Ako već postoji rasprava na ovu temu slobodno post prebacite tamo...
koliko ja znam zakon kaze da se organi mogu uzeti "tek tako" ali se to u praksi ne radi, te je odluka opet na tebi.
Ako smo po defaultu donatori organa.....J*beno :D
Ne moram nigdje ici da bih rekao da zelim dat :zubo:
ZNam, znam..koja sam lijencina :rolleyes: :D
atlantis
06.07.2005., 21:12
donatorsku karticu imam od 2001 godine, tako da mi ov aj zakon ne mijenja nish...
atlantis kaže:
donatorsku karticu imam od 2001 godine, tako da mi ov aj zakon ne mijenja nish... Ako je vjerovati Vojkyu, ovaj zakon samo jasnije govori iste stvari kao i prošli... ipak, koliko znam, s prošlim zakonom donatorska kartica nije baš jako puno vrijedila, tako da ti ipak malo mijenja.
Inače, nekima je integritet umrlog tijela jako bitan: AFAIK Židovi, recimo, moraju pokopati čitavo tijelo, bez "ostataka"...
Zapravo, baš me zanima koliko se to dosljedno primjenjuje u novije doba...
Donorska kartica osim propagande doniranja organa ima pravnu valjanost iskaznice vidio-kluba ili fitnes centra.
Liječnici doista zakonski mogu uzeti organe ne pitajući obitelj. Zapreka može biti izričito protivljenje umrlog da se to uradi. Sada se može raspravljati kako dokazati da je moždano mrtav čovjek nečemu se protivio ili nije al tako je to nekako zamišljeno prije. Nedavne promjene zakona koji reguliraju donorstvo ne donose nekakve bitne promjene osim da bi se svako treba kod svog liječnika izjasniti jeli za to ili nije pa ako nastupi takva situacija kontaktirajući tog liječnika anesteziolozi u JIL-ovima mogu vidjeti može li se u postupak krenuti ili ne.
No dok to ne zaživi puno će vode proći Savom...
Ali u praksi stvar je ovakva...Apsolutno u nas nije bilo uzimanja nikakvih organa bez pitanja i pisane suglasnoti obitelji moždano mrtvog bolesnika.
Bez obzira kakav stav preminuli imao o tome obitelj u nas ima zadnju riječ. Niti jedna ustanova, liječnik u JIL-u još manje, neće si dopustiti zajebanciju po sudovima i novinama da se u tim mučnim trenutcima ide u eksplantaciju protiv volje obitelji.
Samo još na kraju...organi se ne mogu uzeti "tek tako" ili potajno ili prodavati ili slično. To je obična glupost.
Potencijalni donor u nas može biti samo bolesnik u anesteziološkim jedinicama intenzivnog liječenja gdje postoji sva potrebna aparatura za dijagnostiku i održavanje vitalnih funkcija takvog bolesnika.
Ljudi uvijek izmisljaju svasta, mnogo puta smo imali na forumu
pisanje oko gornjega .
Osobe kazu ako imas karticu da dajes organ netko ce te jos manje lijeciti da se dobi organ, te crni market i ostale gluposti.
Istina je da u azijskim zemljama ljudi koji zive tamo prodaju bubreg isto su i operacije napravljene tamo...i to je istina.
Mi u Australiji imamo godinama organizirani donorsku izjavu preko prvo kartice i poslije na vozackoj dozvoli.
Isto postoji system komputerske registracije za cijelu Australiju tako da je lakse sve imati pripremljeno, i rodbina je ponosna kada donor koji naglo umre ostavi (i bliza rodbina odobri organe) da ponekada su po tri zivota spasena.
Zadnji poznati sportas donor ,je dao toliko veliku odusevljenost od publike i rodbine da se je nosilo po parlamentu i svugdje mala vrpca na lijevoj ruci kao narukvica.
Donacija je veoma potrebna i kako trebor kaze ,nitko se ne usudi koristiti system da se uzme organ bes dozvole.
Isto slicna dilima i problem je pravo euthanasije.
Hvala na odgovorima...potvrdilo se ono u što sam i sumnjao. Definitivno nakon smrti sam donator (iako se za to nisam odlučio) i eventualno se pita moja obitelj o tome. A što ako je nekome frka za bubreg, ja poginem mlad i ovo ono...mislim da bi bubreg otišao brzinom svjetlosti i nikoga se ne bi pitalo.
Kao obdukcija i nitko ni ne zna da meni fali dio tjela...
A vjerujte, HTIO sam donatorsku karticu i sada kada vidim da to zapravo nista ne znaci i nema veze s nicim ....cemu onda traziti donatorsku karticu?
Da bolje budem uveden u sistem ili sto?
Akcija2
07.07.2005., 08:37
Pollux kaže:
Hvala na odgovorima...potvrdilo se ono u što sam i sumnjao. Definitivno nakon smrti sam donator (iako se za to nisam odlučio) i eventualno se pita moja obitelj o tome. A što ako je nekome frka za bubreg, ja poginem mlad i ovo ono...mislim da bi bubreg otišao brzinom svjetlosti i nikoga se ne bi pitalo.
Kao obdukcija i nitko ni ne zna da meni fali dio tjela...
A vjerujte, HTIO sam donatorsku karticu i sada kada vidim da to zapravo nista ne znaci i nema veze s nicim ....cemu onda traziti donatorsku karticu?
evo Pollux, cijela tema o ovome što te zanima na politici. nije loša za pročitat (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&postid=3602549#post3602549)
allegra
07.07.2005., 08:43
Pollux kaže:
....cemu onda traziti donatorsku karticu?
ne, nego da obitelji i okolini pokažeš svoj stav prema doniranju organa
u nedajbože najgorem slučaju, da znaju da je to bila tvoja želja i da ih osobodiš moralnih i vjerskih dilema
ja imam donorsku karticu od 2002.
mislim ako nekom mogu mozda spasit zivot nakon moje smrti...zasto ne, i da meni treba jednom neki organ i ja bi bila zahvalna, ionako polako trunes u zemlji i crvi te pojedu...:bljak: i zato, sve ono sto treba van, a ostalo u urnu..;)
koliko sam ja shvatila situaciju s doniranjem organa kod nas, problem je u posvemasnjoj neorganiziranosti i nezainteresiranosti onih koji bi explantacije trebali vrsiti. Sjecam se price iz novina roditelja od jednog poginuog u prometu, koji su molili da se njihovom sinu izvade bubrezi i sto god se drugo moglo, jer je to bila njegova izricita zelja i jer je imao donorsku karticu, a lijecnicka ekipa u bolnici (mislim da se radilo o Pozegi ili nekom drugom malom slavonskom gradu, sorry sto sam zaboravila) je tvrdila da oni nisu opremljeni i ekipirani za to. Kod nas, nazalost, jos uvijek propada previse organa koji bi se mogli iskoristiti i spasiti nekome zivot od ljudi koji su ih (i njihove obitelji takodjer) spremni donirati.
Mislim da se ne morate brinuti da ce vam protiv vase volje neko uzeti organe. Ne uzimaju ih ni onima koji ih nude, tu lezi glavni problem...
:-) kaže:
Koliko ja znam, rijetko tko pregledava prije sahrane svog umrlog da li su mu svi organi na broju. Nitko ne bi ni primjetio da su se doktori počastili...
nego nedavno u sklopu patologije smo imali, jel obdukciju, i fino si covjeka pregledali razrezali i sve... I sad je doktorica rekla nesto u stilu pa ne mozemo vratit sve organe unutra i opet fino poslozit, nesto i ostane... kao visak, nesto u tom stilu, al tad nisam obracao pozornost pa nisam bas siguran da sam shvatio... pa nek me netko demantira ako grjesim...
tako da vise manje puno ljudi ode u zemlju bez originalne postave organa :)
violent_femmes9
07.07.2005., 11:08
Nisam ni čuo ni vidio nego zaključujem iz poznatog stanja "morala" u našem zdravstvu.
A da pokusas ponesto saznati i provjeriti prije nego sto pocnes "zakljucivati" bez istinskih argumenata?
allegra kaže:
u nedajbože najgorem slučaju, da znaju da je to bila tvoja želja i da ih osobodiš moralnih i vjerskih dilema
Sasvim jednostavan i točan odgovor. Nije se još desilo po mom iskustvu da se obitelj protivila eksplantaciji ukoliko je donor tijekom života imao jasno izrečen pozitivan stav prema tome.
Što se tiče onog linka na politiku gdje se vodila slična rasprava napisna je uz par iznimaka zbilja gomila gluposti. Kroz cijelu raspravu ondje se proteže misao da netko nekoga možda i neće liječiti ili ga hoće mrtvog pa da mu se uzmu organi ili da se netko ubije na cesti pa mu se uzmu organi i prodaju ili šta ti ga znam što sve ne.
Budući da se s eksplantacijama relativno često susrećem malo ću pokušati pojasniti nekoliko stvari vezanih uz to a koje mislim ljudi uglavnom ne razumiju.
POTENCIJALNI DONOR MOŽE BITI SAMO BOLESNIK SMJEŠTAN U ANESTEZIOLOŠKOJ JEDINICI INTENZIVNOG LIJEČENJA.
Samo je tako u nas moguće održati vitalne funkcije bolesnika koji je cerebralno mrtav. To znači da se takav bolesnik uvijek ventilira pomoću respiratora, krvni tlak mu se održava s nekoliko vrsta vazoaktivnih lijekova, invazivno mu se monitoriraju hemodinamske funkcije, kontinuirano se prati metabolički status i odmah se po potrebi korigiraju nepravilnosti....Ovo sve pišem samo da naglasim da je nekome tko je umro na bilo kakavom drugom Odjelu ( neurologija, interna, kirurgija...) nikakvi organi nisu mogli biti uzeti jer je to jednostavno nemoguće). Isto tako, nemoguće je nekom već mrtvom bilo što naknadno "uzeti" za transplantaciju. Ili još bolje, što ljudi znaju govoriti, "našli ga na cesti i uzeli mu organe"...jedino u bajkama.
Osim gore navedenog, donor mora biti prikladan za eksplantaciju. Mora biti odgovarajuće starosti. To isto znači da sve maligne bolesti odmah otpadaju. Nadalje postoji i niz sistemskih i zaraznih bolesti koje su kontraindikacija za eksplantaciju. Bolesnika s nekakvim bolničkim inferktom isto se neće eksplantirati. Dakako, ukoliko postoje povrede potencijalnih organa sigurno ih se neće eksplantirati....itd.
U nas je APSOLUTNO NEMOGUĆE NEKOM "UZETI" ORGANE A DA SMRT MOZGA NIJE 100% UTVRĐENA.
Priče o tome da je netko možda imao nekakvu šansu "probuditi se iz kome" su totalne besmislice.
Kliničkim pregledom prvo se može posumnjati da je nastupilo stanje moždane smrti bolesnika. Prvi znakovi ovako nabrzinu... odsustvo svakih pokušaja spontanog disanja i potpuno prepuštanje respiratoru...široke ukočene zjenice koje ne reagirju na svjetlost...obilna diureza tkz. dijabetes insipidus gdje bubrezi produciraju enormne količine urina...itd.
Slijede klinički testovi kojima se utvrđuje odsustvo moždane aktivnosti ( ventilacijski apneja test, kornealni test...).
Ako sve govori u prilog moždane smrti mora se učiniti jedna od pretraga kojom se definitivno, 100%-tno i pravno pravovaljano utvrđuje smrt mozga.
Najčeće se rade perfuzijska scintigrafija mozga, panangiografija mozga ili transkranijalni dopler ( TCD ). Cilj ovih pretraga je da se nedvojbeno utvrdi da cirkulacije unutar mozga nema a kad nema cirkulacije mozak ne može živjeti duže od 3-5 minuta.
Ukoliko se navedenim pretragama sasvim pouzdano utvrdi da APSOLUTNO NIKAKVE CIRKULACIJE UNUTAR MOŽDANOG KRVOTOKA NEMA BOLESNIK JE NEPOVRATNO SASVIM SIGURNO IZGUBLJEN I NEMA VIŠE POVRATKA. Papir s takvim potpisanim nalazom dolazi u ruke anesteziologa/reanimatologa. Pozove se neurolog ili neurokirurg da pogleda snimke pretrage i sam pisani nalaz.
Ispuni se formular "Potvrdnica o smrti mozga" kojeg potpisuju anesteziolog i pozvani neurolog/neurokirurg. Sat i minut potpisa od strane tih dvoje specijalista uzima se kao vrijeme smrti bolesnika. Dakle, bolesnik je od tada pravno mrtav iako mu se rad srca, krvni tlak, respiracije i diureze...održava i balansira aparatima i lijekovima.
Tek se sad ide s mučnim dijelom cijelog posla tj. kontaktira se i obavještava obitelj te se pita pristanak za eksplantaciju.
POTPUNO JE NEIZVODIV EKSPLANTACIJSKI POSTUPAK BEZ UKLJUČIVANJA NAJMANJE 6-7 BOLNIČKIH SLUŽBI ( anesteziologija i intenzivno liječenje, kirurgija, urologija, neurologija/neurokirurgija, radiologija, nuklearna medicina, mikrobiologija, biokemija, transfuzija...).
Ovo pišem samo da naglasim da nema tu poslova "ispod žita" i da je u taj postupak uključena masa ljudi.
Anesteziolog neposredno brine za vitalne funkcije bolesnika. Kirurg vadi limfne čvorove koji se šalju u Zavod za tipizaciju tkiva. Radiolog radi UZV svakog organa pojedinačno, pregledava ih i što je vrlo važno uzima dimenzije istih. Mikrobiološki se analiziraju uzorci krvi, urina po potrebi sputuma da se isključe infekti. Transfuziološki se radi screening na hepatitis, AIDS po potebi i na ostale bolesti, određuje se krvna grupa, Rh faktor i još neke specifične stvarčice koje su potrebne dalje za samu transplantaciju organa. Nuklearna radi scintigrafiju mozga. Biokemijski se neprestano kontroliraju nebrojeni parametri koji se po potrebi moraju odmah korigirati.
Po potebi doći će i okulista, urolog...
PRESUDAN JE PRISTANAK OBITELJI ZA NASTAVK PROTOKOLA EKSPLANTACIJE.
Ukoliko obitelj nije pristala nakon razgovora na eksplantaciju postupak se bezpogovorno prekida i nema tu dalje nikakve priče.
Ukoliko ljudi pristanu na eksplantaciju bolnički koordinator koji je već tu prisutan a najčešće je to anesteziolog, obavještava nacionalnog koordinatora da postoji potencijalni donor i šalje mu svu papirologiju s nalazima, snimkama, pretragama...
Ovdje je potencijalno slaba karika u lancu jer se na osnovu pristiglih nalaza s liste čekanja izabire NE NAJPRVI NEGO NAJPRIKLADNIJI PRIMATELJ ORGANA. Tu se sad recimo ako se zoveš Arsen Dedić i nalaziš se negdje pri dnu liste čekanja može zamisliti da baš tebe izaberu iako ima kandidata koji isto tako mogu organ primiti i nalaze se pri vrhu liste.
No o tome saznanja nemam iako mislim da je to jako teško izvodivo, ne i nemoguće.
Kako god, izabrani primatelj se hitno traži, obavještava i zaprima u transplantacijski centar ( KBC Rebro, KB Dubrava, KB Merkur ili KB Rijeka ).
Oformljuje se eksplantacijeke ekipa koja odlazi u ustanovu gdje je donor. Obično to biva preko noći...ljudi dođu, uzmu organe, ugase se strojevi...i to je to.
Samo još napomena...u nekoliko slučajeva zbog nekakvog X-razloga po organe su došle talijenske eksplantacijeke ekipe. Ovaj X-razlog 99% je bio nemogućnost formiranja eksplantacijsko-transplantacijekih ekipa odnosno narodski rečeno nekome se tada nije radilo...pa su organi završili u nekom talijanu umjesto u hrvatu.
Ovdje treba po meni tražiti i razlog zašto u nas nema više transplantacija...Ljudi koji to znaju napraviti je jako malo i ukoliko netko ispadne iz igre vrlo teško ga je nadomjestiti. Ali to je već tema za drugi topic.
To nije ni trebalo biti duhovito nego je za zapitati se koliko se može imati povjerenja u liječnike koji ti neće napraviti operaciju ako im ne platiš, svi znaju za korupciju u zdravstvu koja je ogromna, ne možeš doći na red za pregled ako ne platiš, a ako platiš odmah se ukaže mjesto kako za pregled tako i za mjesto za ležanje u bolnici, liječnici koriste bolničke instrumente i skupe uređaje za privatnu praksu i zaradu. Ti isti ljudi vade ljudima organe za koje znamo koliki se novci vrte. A uz dozvolu da to rade i bez privole obitelji, za zapitati se koliko ljudi je provjerilo da li su to napravili ili ne čak i kad kažu da neće. Moral im je na takvoj razini da im je ne bih vjerovao!!!
E o tome na starom forumu imao sam jednu temu (prodaja/krađa ljudskih organa) i murija mi je bila na vratima...bilo je svega...:(
Iznio sam neke stvari u javnost koje su dosta pogodile neke hrvatske krugove...
violent_femmes9
07.07.2005., 11:26
Samo sam rekao mišljenje a ne argumente. Tako se osjećam i samo kažem da je moguće. Ne mora biti da se radi. Bilo je filmova o toj temi i mislim da takve stvari treba više kontrolirati jer je moguća zloupotreba.
Nemoj pricati takve stvari napamet, molim te. Bilo je filmova o kojecemu, ali nije u redu reci da se "cascenje organima prilikom obdukcije" dogadja u Hrvatskoj tek tako.
Crimson Petal
07.07.2005., 16:28
lilo kaže:
tako da vise manje puno ljudi ode u zemlju bez originalne postave organa :)
ne znam tocno kakve sad ima veze obicna obdukcija s doniranjem organa :zvrko:, ali jedna cura mi je ispricala kako su, kad je ona bila na obdukciji, mozak poslije ubacili u trbusnu spuljinu i tako zasili. :zubo: kad sam ja isla na obdukciju, nismo ostali da vidimo hoce vratiti sve ili ne. :o kao da je i bitno, uostalom... kad si vec mrtav.
Crimson Petal kaže:
ne znam tocno kakve sad ima veze obicna obdukcija s doniranjem organa :zvrko:, ali jedna cura mi je ispricala kako su, kad je ona bila na obdukciji, mozak poslije ubacili u trbusnu spuljinu i tako zasili. :zubo: kad sam ja isla na obdukciju, nismo ostali da vidimo hoce vratiti sve ili ne. :o kao da je i bitno, uostalom... kad si vec mrtav.
pa veza je u tome sto je svejedno jel taj organ daju nekom il ga se rijese na neki treci nacin, al kao bitno je da ti u oba slucaja ne zavrsis utrku u punom sastavu... Mislim bolje da ga daju nekom nego da...
A za taj mozak je lako moguce, jer su ga narezali na dosta komada trazeci tumore i onda kako da to efikasno vrate u lubanju... lakse je gurnuti negdje u tijelo... Mi smo isto zavrsili ranije tako da ostalo nismo vidjeli...
Crimson Petal kaže:
bilo bi logicnije da moras potpisati da *zelis* donirati organe, a ne da *ne zelis.*
pa ne znam baš. mislim da ima više smisla da ako izričito ne želiš da tvoji organi nekome spase život, to moraš unaprijed reć, nego ako želiš.
i ne kužim zašto netko ne bi htio da njegov bubreg nekome pomogne. šta će mu ako je mrtav?
Secundo
08.07.2005., 10:20
Podržavam novi zakon, i to iz pragmatičnih razloga. Koliko ljudi razmišlja o vlastitoj smrti, pa prema tome odredi što sa organima, tjelom, koji tip sprovoda itd.? Samo mala manjina, i prema tome čekati da se ljudi osvijeste po tom pitanju bi značilo žrtvovati velik broj bolesnika. To nije odgovorno, ljudski život mora biti na prvom mjestu.
Akcija2
08.07.2005., 11:11
alexxx kaže:
pa ne znam baš. mislim da ima više smisla da ako izričito ne želiš da tvoji organi nekome spase život, to moraš unaprijed reć, nego ako želiš.
i ne kužim zašto netko ne bi htio da njegov bubreg nekome pomogne. šta će mu ako je mrtav?
Alex, ta želja da se drugome pomogne, ako si u situaciji, je sasvim ok. i naravno da je podržavam
Mene ovdje u ovom zakonu smeta jer ga držim vrlo opasnim zadiranjem države u privatnost pojedinca , pravo odluke na moje tijelo i to držim vrlo opasnim političkim presedanom.
Još opasnijim po dugoročnost principa demokracije i osobnih sloboda.
Država ni u kom pogledu, kao ni bilo koji pojedinac, ne bi smjela dobiti apsolutno pravo da raspolaže mojim organima - bila ja živa ili mrtva.
Ja, kao slobodni pojedinac moram biti suverena u svojim pravima u odnosu na moje tijelo.
To je po meni jedan od osnovnih principa i prava na slobodu, a tek kad to utvrdimo onda možemo dalje u obaveze , kao npr. moju obvezu da ja kao slobodan pojedinac doniram sve moje organe nekom xy.
Mene ovaj zakon užasava. Sutra iz njega može uslijediti ( sada ću karikirati da pojačam zaključak ) da će država donijeti zakon po kojem su svi ljudi sa dva plava oka dužni darovati jedno za opće društveno dobro ljudi koji ne vide .
Država kao institucija ne smije imati tolika prava nad pojednicem. To nije dobro. Pojedinac mora kontrolirati i korigirati državu
da ali tebi je svejedno sto je s tobom kada si mrtva! A malo je i cudno sto da bi se netko osjecao suvereno nad svojim tijelom netko drugi mora umrijeti jer nema zamjenskog organa. Da li ti je tvoja suverenost u smrti toliko vazna?
atlantis
08.07.2005., 18:46
allegra kaže:
ja sam svojima rekla... roditeljima i bratu... rekla sam i dragom, ipak on provodi najveci dio dana samnom...
kad se postavi ptianje donacije u krugu prijatelja kazem da imam karticu i ako netko pita objasnim stav...
Akcija2 kaže:
Država ni u kom pogledu, kao ni bilo koji pojedinac, ne bi smjela dobiti apsolutno pravo da raspolaže mojim organima - bila ja živa ili mrtva.
ali država nema apsolutno pravo na to. :)
ti, ako nisi ok s tim da se doniraju tvoji organi, iz bilo kojeg razloga, možeš za života odlučiti da ne pristaješ na to. i točka.
atlantis kaže:
ja sam svojima rekla... roditeljima i bratu... rekla sam i dragom, ipak on provodi najveci dio dana samnom...
kad se postavi ptianje donacije u krugu prijatelja kazem da imam karticu i ako netko pita objasnim stav...
I ja isto tako.
+ dodatak da kad zemu doktori kaj im moze koristit nek me moji daju skurit.
A karticu drzim u vozackoj. Fala policajcima kaj su mi podosta kazni za prebrzu voznju oprostili kad su vidli karticu.
Evo kako meni moze biti korisna za zivota, a ja bum nekom korisna posle zivota.
Pollux kaže:
da, baš ćeš zajebat državu. republika hrvatska će trebat rožnicu i ostat će prikraćena za tvoju.
ko malo dijete.
Ovdje taj zakon nije proshao. I drago mi je.
Ne zelim tudje organe u slucaju da obolim, niti svoje planiram dati.
Naime, nekom mishlju sam se bavila dati bubreg jednom u obitelji, ali on meni poceo o lovi. Kao - trebam ja njemu dati 15 000 Eura da on uzme svjez i mlad bubreg u Indiji. :eek:
Saznala sam da na odjelu svi sanjare o tome, a nekoliko ih je uspjelo skupiti lovu i nabaviti novi bubreg na taj nacin.
Onda sam rekla: :nono:
Akcija2
09.07.2005., 01:50
alexxx kaže:
ali država nema apsolutno pravo na to. :)
ti, ako nisi ok s tim da se doniraju tvoji organi, iz bilo kojeg razloga, možeš za života odlučiti da ne pristaješ na to. i točka.
Po meni bi bilo logično da ja ne moram pisati neke zabrane raspolaganja mojim tijelom.
Ja bih eventualno mogla pristati na to da pišem dozvole raspolaganja, a ne da nekome unaprijed branim nešto što mu nikako i ne bi trebalo pripadati bez moje dozvole - jer je moje, a ne njegovo.
Akcija2
09.07.2005., 01:52
iggix kaže:
Ovdje taj zakon nije proshao. I drago mi je.
Taj je zakon -prošao.
alexxx kaže:
da, baš ćeš zajebat državu. republika hrvatska će trebat rožnicu i ostat će prikraćena za tvoju.
ko malo dijete.
Je da...nece ostati uskracen nitko....mozda. No iskreno u hrpi ovih afera u HR i onima koje su bile prije par godina o krađi ljudskih organa radi čega sam se ja jako zajebo što sam pisao...
Iskreno radije bih da me spale. Jer ne volim prisile nikakve vrste ili odlučivanje umjesto mene...kao "to je dobro za tebe"
Pollux kaže:
"to je dobro za tebe" pa nije dobro za tebe. ni nije tu da bude dobro za tebe. bit ćeš mrtav. jedino što bi moglo bit dobro za tebe je da dođe isus himself i digne te iz mrtvih. a tu ti nikakva zakonska odredba nema utjecaja. :D
bajki: Po meni bi bilo logično da ja ne moram pisati neke zabrane raspolaganja mojim tijelom.
Ja bih eventualno mogla pristati na to da pišem dozvole raspolaganja, a ne da nekome unaprijed branim nešto što mu nikako i ne bi trebalo pripadati bez moje dozvole - jer je moje, a ne njegovo.
kad umreš, više nije tvoje, jer ti ne postojiš.
ne znam. meni se više sviđa varijanta po kojoj oni koji su izričito protiv toga moraju to unaprijed reć, nego ona po kojoj oni koji su za moraju to unaprijed reć. jer, ja bih recimo voljela da mene svu raščepušaju, uzmu šta može pomoć nekome, a ostatak spale i prospu nekamo. al ja sam lijenčina i ne bi mi se dalo ić potpisivat kod doktorice izjavu. il di se to već potpisuje. ne da mi se radit stvari koje imaju utjecaj na nešto što će mi se desit dok sam živa, kamo još da se zajebavam s onime što će se dešavat s mojim tijelom kad umrem. :D
Akcija2 kaže:
Taj je zakon -prošao.
U ovoj drzavi nije.
Gle mi lokaciju.
Akcija2
09.07.2005., 15:02
alexxx kaže:
kad umreš, više nije tvoje, jer ti ne postojiš.
ne znam. meni se više sviđa varijanta po kojoj oni koji su izričito protiv toga moraju to unaprijed reć, nego ona po kojoj oni koji su za moraju to unaprijed reć. jer, ja bih recimo voljela da mene svu raščepušaju, uzmu šta može pomoć nekome, a ostatak spale i prospu nekamo. al ja sam lijenčina i ne bi mi se dalo ić potpisivat kod doktorice izjavu. il di se to već potpisuje. ne da mi se radit stvari koje imaju utjecaj na nešto što će mi se desit dok sam živa, kamo još da se zajebavam s onime što će se dešavat s mojim tijelom kad umrem. :D
Pa to s tim zakonom ti se dešava - živoj. A ne mrtvoj. Mrtvu te ne treba nitko:D
Tebe živu tretiraju kao farmu organa. Živiš i hodaš cestom, a na tebi crvenom olovkom iscrtkanim linijama već označeni organi ;)
Mene smeta da me zdravu i živu tretiraju kao potencijalno mrtvo goveče koja ćeka na kuki mesara koji ga treba tranširati i podijeliti na korisne i nekorisne djelove, pa će oni kao odlučiti što im u kojem trenu treba.
Pa bih ja trebala otići negdje i obrisati te linije sa sebe
;)
Ali to je već politika, politika se umiješala u hvalevrijednu osobnu inicijativu ljudi koji žele donirati svoje organe. I to me u stvari smeta, protiv doniranja nemam ništa. :w
Akcija2 kaže:
Tebe živu tretiraju kao farmu organa. ja se uopće ne osjećam kao farma organa. :)
Crimson Petal
09.07.2005., 19:12
lilo kaže:
pa veza je u tome sto je svejedno jel taj organ daju nekom il ga se rijese na neki treci nacin, al kao bitno je da ti u oba slucaja ne zavrsis utrku u punom sastavu... Mislim bolje da ga daju nekom nego da...
gle, procitaj treborov post. uzimanje organa nije bas jednostavno u smislu "ides ulicom, zgazi te bus, odvezu te na patologiju pa ti povade sve organe." ono, ako na obdukciji ostanes bez nekoliko organa, big deal, nece nitko provjeravati, ali uzimanje organa za transplantaciju je ipak malo slozeniji proces.
mislim, u slucaju da su se ti za zivota protivio tome, pa nece ti uzeti organe i presaditi nekome drugom. a sad, ako zavrse negdje drugdje... :zubo:
trebor kaže:
Ovo sve pišem samo da naglasim da je nekome tko je umro na bilo kakavom drugom Odjelu ( neurologija, interna, kirurgija...) nikakvi organi nisu mogli biti uzeti jer je to jednostavno nemoguće). Isto tako, nemoguće je nekom već mrtvom bilo što naknadno "uzeti" za transplantaciju. Ili još bolje, što ljudi znaju govoriti, "našli ga na cesti i uzeli mu organe"...jedino u bajkama.
Crimson Petal
09.07.2005., 19:13
alexxx kaže:
okej, slazem se s ovim.
jednako tako, slazem se i s ovim:
Akcija2 kaže:
kuzis, sto da se donese zakon po kojemu ce se sva tijela umrlih, recimoooo, darovati medicinskim fakultetima. jerbo vec pate od kronicnog nedostatka "nastavnog materijala." mislim da tu ne bi svi vikali "pa to su samo lesevi." iako bi isto bili vrlo korisni.
iako, da, transplantacija ipak pomaze u slucajevima gdje ovisi zivot/smrt, sto je opet isto jako, jako vazno.
:zvrko:
Znate što, ovaj post o kompliciranom vađenju organa...ma komplicirano my ass!
Neka mi netko kaže da nije moguće nekoga zatući negdje odvesti ga negdje izvan grada i u nekom kombiju nabrzaka izmesariti i organ staviti na hlađenje te kroz koji sat ga dostaviti na određenu destinaciju...
A to tjelo baciti u neko polje...
A to se radilo!
Crimson Petal
09.07.2005., 19:29
pa, ono, ako ubacis u kombi i kirurga + anesteziologa... :rolleyes:
plus, pogodis da je to bas osoba ciji organ odgovara osobi koja ce ga primiti. to naravno, obavis uz pomoc kristalne kugle.
da, ja u stvari ne znam zasto ljudi studiraju medicinu? kad se sve moze tako lagano obaviti, samo povedes svog mesara iz lokalne mesnice. :top:
zasto onda imamo samo 3-4 transplantacijska centra u cijeloj drzavi? kad se moze na svakom cosku obaviti?
sad ste stvarno poceli lupetati gluposti. :kava: zapravo, ima ovdje PARANOCINIH ljudi.
Crimson Petal
09.07.2005., 19:32
Pollux kaže:
A to se radilo!
e, a meni djed bozicnjak ostavi svake godine poklon ispod bora! :top:
Crimson Petal kaže:
plus, pogodis da je to bas osoba ciji organ odgovara osobi koja ce ga primiti. to naravno, obavis uz pomoc kristalne kugle.
da, ja u stvari ne znam zasto ljudi studiraju medicinu? kad se sve moze tako lagano obaviti, samo povedes svog mesara iz lokalne mesnice. :top:
zasto onda imamo samo 3-4 transplantacijska centra u cijeloj drzavi? kad se moze na svakom cosku obaviti?
sad ste stvarno poceli lupetati gluposti. :kava: zapravo, ima ovdje PARANOCINIH ljudi.
Ne ne ne...nisam mislio bezveze odabrni ljudi. Postoje zdravstveni kartoni, postoje specijalisticki pregledi. Postoje redovni specijalisticki pregledi...Rekao/napisao bih sada nesto sto sam davno ovdje pisao ali bi zaista mogao opet imati problema pa necu. Recimo samo da eto roznice se jako lako mogu rijesiti, isto kao i jetra, bubrezi...e sada, da li su one nasle primatelja ili ne, to zaista ne znam. No da su iz necijeg tjela (vise njih) izvadjeni, to se dogodilo da.
Bez i kakvih djedova bozicnjaka :(
late bloomer
09.07.2005., 21:51
Crimson Petal kaže:
pa ta 3-4 transplatacijska centra su bitna kad se nekome daje organ, mislim da je puno lakše nekom mrtvom uzeti organ, no što ja znam, ja sam samo laik...
i to paranoični, jer ne želim da mi se dogodi da kad mi život visi o koncu oni odluče presjeći taj konac jer nisam potpisao da ne želim dati organe, e da bi oni moje dali drugima iako sam mogao preživjeti.
nisam protiv doniranja organa, ali o tome što će biti s mojim organima doktori za vrijeme operacije ne bi smjeli ništa znati.
možda bi se dalo smisliti neki sustav prema kojem se se odmah nakon smrti sazna što je pojedinac htio da se učini s njegovim organima, nekakva banka podataka u koju se može ući samo nakon smrti osobe.
vi niste normalni...ljudi godinama 'ratuju' da bi uopce smjeli umrijeti, a vi zamishljate kako vrebaju na svakom koraku vashe bubrege i srca :rolleyes:
i dajte se malo informirajte u kakvim se uvjetima uzimaju organi za transplantaciju pa onda panicharite.
jebate, po vama svaki je usnuli pijanac na klupi u opasnosti :rolleyes:
magic...da bi ti uzeli roznicu samo ti trebaju iscupati oko...
da?
i prst rezhu da bi ti uzeli prsten, znash?
hodat cesh okruzhen tjelohraniteljima? necesh izlaziti iz kuce?
joj dajte molim vas :rolleyes:
allegra
09.07.2005., 23:15
Pollux kaže:
Recimo samo da eto roznice se jako lako mogu rijesiti, isto kao i jetra, bubrezi...
ma da, to je peace of cake izvaditi, može i u haustoru, mo'š mislit :rolleyes:
i to ti je argument da je zakon loše sročen?
a ne čini li ti se da bi, u slučaju ovih kriminalnih radnji kako ih ti navodiš i zamišljaš, onom koji to radi najmanje bilo bitno jesi li ti potpisao da nećeš biti donor?
misliš da bi ga to spriječilo?
Crimson Petal kaže:
gle, procitaj treborov post. uzimanje organa nije bas jednostavno u smislu "ides ulicom, zgazi te bus, odvezu te na patologiju pa ti povade sve organe." ono, ako na obdukciji ostanes bez nekoliko organa, big deal, nece nitko provjeravati, ali uzimanje organa za transplantaciju je ipak malo slozeniji proces.
nisi me razumjela, naravno da znam da to nije tako jednostavno, ali kazem da je za tebe kao mrtvaca konacni ishod isti - pokopaju te s nekim organom manje. A jel taj organ otisao na spaljivanje jer se nije mogao elegantno vartit u leš, neko istrazivanje il je doniran nekome potpuno svejedno. No neki se kao protive doniranju bez pitanja, a ne znaju da obdukcijama i tako ostaju bez nekih organa te se ne pokopaju u punom sastavu.
"Cekati na organ" je politicki korektan izraz za "Cekati da netko pogine/umre/otegne papke kako bi ga operushali i njegove organe dali meni". Ubijte me (i podijelite moje organe :D ), ali ja ne vidim nikakve humanosti u tome.
I ne vidim kakve to veze ima s obdukcijama.
Pollux, ti samo pazi da ti se negdje u Belgiji ili sl. neshto ne desi, pa zaglavish u bolnicu.
Ne samo da imaju svu opremu, vec imaju i hrpe boleshljivih bogatasha s dobrim osiguranjima na listama cekanja. :E
violent_femmes9
10.07.2005., 13:40
iggix kaže:
"Cekati na organ" je politicki korektan izraz za "Cekati da netko pogine/umre/otegne papke kako bi ga operushali i njegove organe dali meni". Ubijte me (i podijelite moje organe :D ), ali ja ne vidim nikakve humanosti u tome.
ali ljudi umiru i tako i tako.
humanije je uzeti npr. bubreg s kadavera nego sa zivog donora, je eksplantacija sa zive osobe predstavlja zdravstveni rizik za donora.
btw. transplantacije u indiji koje si spomenula rade se sa zivih donora, ljudi prodaju po jedan bubreg :(
ako sam dobro shvatila, ti ne bi pristala da ti transplantiraju organ, jer je nehumano biti na listi cekanja? i sigurna si da bi bila sretnija i zadovoljnija s tri tjedne dijalize, da ti nedajboze otkazu bubrezi, a zivog donora nema (osim mozda u indiji ;))?
late bloomer kaže:
pa ta 3-4 transplatacijska centra su bitna kad se nekome daje organ, mislim da je puno lakše nekom mrtvom uzeti organ, no što ja znam, ja sam samo laik...
i to paranoični, jer ne želim da mi se dogodi da kad mi život visi o koncu oni odluče presjeći taj konac jer nisam potpisao da ne želim dati organe, e da bi oni moje dali drugima iako sam mogao preživjeti.
Bez brige takvo nešto se nikako ne može desiti. Nitko kome nije SASVIM SIGURNO utvrđena moždana smrt nije eksplantiran. Ukoliko se na scintigrafiji mozga koja se najčešće radi za dokazivanje moždane smrti prikaže makar i djelić intracerebralne krvne cirkulacije nitko neće takvog bolesnika eksplantirati ma koliko lud bio. To bi značilo da o tome moraju šutjeti anesteziolog i anesteziološki tehničar koji prate bolesnika na pretragu, specijalist nuklearne medicine koji bi morao falsificirati nalaz i inženjer koji radi snimanje, neurolog ili neurokirurg koji gleda nalaz i pregleda slike s pretrage i supotpisuje potvrdu o smrti mozga, sve sestre/tehničari koji rade u JIL-u, bolnički koordinator, nacionalni koordinator i svi članovi eksplantacijeke ekipe koji dođu uzeti organe i svi ostali koji kroz bolničke tračeve saznaju o tome
Pollux kaže:
Znate što, ovaj post o kompliciranom vađenju organa...ma komplicirano my ass!
Neka mi netko kaže da nije moguće nekoga zatući negdje odvesti ga negdje izvan grada i u nekom kombiju nabrzaka izmesariti i organ staviti na hlađenje te kroz koji sat ga dostaviti na određenu destinaciju...
A to tjelo baciti u neko polje...
A to se radilo!
Evo ja ću...nije moguće!
U stvari moram biti precizniji, vrlo lako je moguće nekog odvući izvan grada i u kombiju ga izmesariti i izvaditi organe...al sigurno ne za transplantaciju.
Vrlo jednostavno ću ti objasniti i zašto...eksplantaciju organa mora raditi kirurg koji suvereno vlada transplantacijskom medicinom i sam ju prakticira pa makar kao asistent glavnom kirurgu. Ne dakle bilo kakav kirurg koji se nađe pri ruci. Moraš dakle znati kako organu pristupiti, što prvo podvezati, na kojem nivou presjeći arterije, vene, živce, mokraćne kanale, portalni krvotok....kako i kojom otopinom ispuniti organ da bi isti bio prikladan za transplant itd.
Ti ljudi isključivo rade na odjelima gdje se transplantacije i rade i ima ih na prste dvije ruke u hrvatskoj. Da ne spominjem instrumentarke i perfuzioniste koji idu "u paketu" s liječnicima. Zaboravim spomenuti i anesteziološku ekipu koja obavezno mora biti nazočna.
Ti svi ljudi dakle, moraju učestvovati u ubojstvu nekog, i što je još smješnije podvaliti ustanovi gdje rade nekakav organ nepoznatog porijekla i etiologije bez ikakvih papira i transplantirati ga u nekog bez da itko to skuži...
Svašta. Što reći nego...:kava:
Ok...argumenti su na mjestu...što jest jest...
violent_femmes9 kaže:
ako sam dobro shvatila, ti ne bi pristala da ti transplantiraju organ, jer je nehumano biti na listi cekanja? i sigurna si da bi bila sretnija i zadovoljnija s tri tjedne dijalize, da ti nedajboze otkazu bubrezi, a zivog donora nema (osim mozda u indiji ;))?
Kad se razboli, sumnjam da bi zadržala takva razmišljanja.
Nažalost bila sam u prilici vidjeti što sve ljudi rade da ozdrave kad ozbiljno obole. Ili što su u stanju učiniti kad se razboli netko njima blizak.
Najčešće upravo oni sa najtvrđim stavovima pređu u čistu suprotnost.
allegra
11.07.2005., 15:19
polly kaže:
Nažalost bila sam u prilici vidjeti što sve ljudi rade da ozdrave kad ozbiljno obole. Ili što su u stanju učiniti kad se razboli netko njima blizak.
Najčešće upravo oni sa najtvrđim stavovima pređu u čistu suprotnost.
upravo tako :top:
A jeste vi citale moj prvi post?
Lakshe se odmah servirati kao dushebriznik i humanist nego CITATI ono shto pishe.
Ja se necu bacati s brojkama umrlih i oboljelih bliskih i rodbine da bi obranila svoje stavove. Meni mrtvi i oboljeli kao argumenti ne trebaju.
Cuj, vidjele su one.....Odkud vam pravo da mi se ovdje pravite pametne???
Radi se o mom tijelu i imam pravo izraziti svoje mishljenje ovdje.
Kome se ne svidja - boli me briga....Nisam nikome nametala da misli kao ja.
I da - postoji velika shansa da obolim. :)
I ne serite mi vishe, molim vas. :)
violent_femmes9
11.07.2005., 16:27
pa nemoj se toliko zivcirati.
znaci, ti ne bi isla na listu cekanja za transplantaciju s kadavera kad bi ti otkazao neki organ. OK, tvoj izbor.
ja bih.
iggix kaže:
Odkud vam pravo da mi se ovdje pravite pametne???
kaj nemamo svi mi pravo BAR na forumu se pravit pametni?
jebote, kaj si se zapjenila!!! Pa tko te tjera da uzmes neciji organ?
Nemoj ga uzet, nemoj ga dat, pobrini se da bas svi tvoji organi odu s tobom u zemlju, hell, nemoj ni krv dat da ti transfuzijom daju ako te klopi tramvaj, tvoje je tijelo, radi s njim sto hoces...
Ma, pustite iggix, malko je agresivna.
Ja sam u Njemackoj imala donorsku karticu, a kad se negdje skrasim (ako se ikad skrasim :D) pobrinut cu se da me oslobode viska organa. Kad otegnem papke nece mi trebati.
Vidjevši kakav nam je zdravstveni sustav i kako funkcioniraju zdravstvene službe te uz korupciju i mafiju u zdravstvu....radije bih da me spale. Iako time nikome nisam pomogao (vjerovatno odmogao) radije ću tako nego da me razvuku na sve strane tko god želi.
Zeljko81
12.07.2005., 14:12
baš me zanima da li se mogu donirati spolni organi :D:D:D
nekorišteni :D:D:D
:s
:bljak:
Zeljkoo kaže:
baš me zanima da li se mogu donirati spolni organi :D:D:D
nekorišteni :D:D:D
pa bi li ti donirao da se moze? :p
Zeljko81
12.07.2005., 16:12
vrlo rado :D
:B :W
iskreno, meni drago da je to tako uređeno. Prije sam uvijek mislila da se moram ići negdje registrirat da hoću darovati organe, ali sam brate lijena pa nikako da pitam gdje i kako... onda kad sam čula da se ne moram nigdje registirati odma mi je bilo lakše :)
I neka me rastrančiraju na sto strana kad umrem, daj bože da mogu tolikim ljudima pomoći. Naprosto me zabole šta će samnom radit.
Al vidiš netko je tu spomenuo da medicinskim fakultetima fali leševa, ako sam dobro shvatila. Di se za to može registrirat? Ja sam doduše mislila da bi bilo najbolje da me kremiraju, ali i to puno košta, a kasnije svejedno moraš na groblje, ne mogu te npr. bacit u more, tako da ni to nema puno smisla.
ja sam ZA doniranje organa, imam donorsku (iako čujem da više nije potrebna), ne znam nikoga u svojoj okolini tko ima donirani organ, niti ikoga (na sreću) tko je donirao organ. ali zato znam mnogo ljudi koji su jako skeptični prema cijelom sustavu donacije organa i činjenici da će ih se ''rezat'' nakon smrti mozga.
zanimaju me vaša mišljenja, iskustva...:top:
nemam nista protiv. vecina ljudi isto tako bi dala organ. cak je i pokojni papa rekao: steta je baciti ono sto se moze iskoristiti i nekome spasiti zivot. problem je jedino sto kod nas jos uvijek jako lose funkcionira zdravstveni sustav. tek zadnjih godina se radi, i to zahvaljujuci trudu grupice entuzijasta, na organiziranju efikasnog sustava transplantacije. dakle, organa ima, ali se nedovoljno trose, jer se bolnicama jednostavno ne da transplantirati, iako su ogromne liste cekanja i previse je ljudi kojima zivot doslovno ovisi o darovanom organu. previse ih je nazalost i umrlo cekajuci organ. to je jedna strana problema. druga je u mogucnostima zloupotrebe, kojih ima u manje razvijenim zemljama. dakle, ako sustav nije savrseno organiziran i transparentan, moze doci i do preprodaje organa onome tko vise plati itd.
za one koji zele saznati vise: www.hdm.hr
Crimson Petal
05.01.2006., 14:42
http://www.forum.hr/showthread.php?t=104103
bila je vec tema. :zubo:
bila je prije 6 mjeseci! i ponavlja se uostalom kao i velika većina tema ovjde...
Crimson Petal
05.01.2006., 21:12
bila je prije 6 mjeseci!
da, ali ti ocito nisi bio tu prije 6 mjeseci... :kava: a moderatori ovdje ocito teme ne spajaju. whatever, otvori ti za 6 mj. ponovo ovu temu, i don't care. ako to zanima sto *neki* forumasi misle o ovoj temi, procitaj tamo.
to bi bilo sve od mene. pozdrav. :w
a tinemaš pametnijeg posla nego opominjat ljude da ponavljaju teme? :kiss: blaženi besposličari...
Crimson Petal
05.01.2006., 22:02
tocno. :kava:
Možda sam luda, možda sam glupa, možda sam to sanjala, a možda je to fakat istina. Uglavnom, prosvijetlite me.:zubo:
Jel se neko od vas cijenjenih forumaša sjeća da je prije godinu il dve išla na HRT-u reklama (ili obavijest) da ako NE želiš darovat organe poslije smrti moraš potpisat neki ugovor????:confused:
Kolko god to zvučalo nelogično, ne mogu se oteti dojmu da sam više puta vidla tu reklamu. Da mi srce i razum bude na mjestu, voljela bih vidjeti bar nekoliko osoba koje su također vidle takvu reklamu.:kukuc:
da, je tako je.
Ti potpisuješ ako NE želiš, a ako ne potpišeš, pretpostave da želiš i uzmu ti.
100% sam ziher
Ma odakle to, ne moze biti. Ima li tko link?
MangoAnanas
14.04.2006., 00:48
Iako anesteziolozi u principu traze pristank obitelji, po nasem zakonu ne moraju.
Mozdana smrt se potvrduje cerebralnom angiografijom. Ali, ne znam kako je ako centar nema cerebralnu angiografiju... valjda onda donor ide u drugi centar.
Meni je taj zakon bas dobar :top: ja zelim darovati svoje organe, nisam sebicna. Isto tako, ako jednog dana, ne daj Boze, ako budem morala, primit cu transplantat.
ambasadorica
14.04.2006., 00:54
sad sam se pokušala sjetit neke zapreke takvom zakonu (ako uopće je tako,nisam ziher) i nisam uspjela.:D
(doduše,ni mozak mi nije baš na 100%:visi:)
ne znam kakva je praksa u ostalim eur.zemljama,al vjerovatno je slična/ista jer mi niš ne radimo "na svoju ruku".
kaj se mene tiče,to je u redu:amen:
Detalji: http://www.hdm.hr/zakoni.html
Možda sam luda, možda sam glupa, možda sam to sanjala, a možda je to fakat istina. Uglavnom, prosvijetlite me.:zubo:
Jel se neko od vas cijenjenih forumaša sjeća da je prije godinu il dve išla na HRT-u reklama (ili obavijest) da ako NE želiš darovat organe poslije smrti moraš potpisat neki ugovor????:confused:
Kolko god to zvučalo nelogično, ne mogu se oteti dojmu da sam više puta vidla tu reklamu. Da mi srce i razum bude na mjestu, voljela bih vidjeti bar nekoliko osoba koje su također vidle takvu reklamu.:kukuc:
Sjecam se jednog plakata s tim sadrzajem u kantini u SC-u, koji je visio na desnoj traci za hranu, od prije pola godine-godinu. Ili je to bilo negdje drugdje - znam da sam taj plakat negdje vidio (gledao) i mislim da je bio bas u SC-u.
Iako anesteziolozi u principu traze pristank obitelji, po nasem zakonu ne moraju.
Mozdana smrt se potvrduje cerebralnom angiografijom. Ali, ne znam kako je ako centar nema cerebralnu angiografiju... valjda onda donor ide u drugi centar.
Meni je taj zakon bas dobar :top: ja zelim darovati svoje organe, nisam sebicna. Isto tako, ako jednog dana, ne daj Boze, ako budem morala, primit cu transplantat.
U nas je, kao i u večini europskih zemalja, važeće načelo pretpostavljenog pristanaka što se tiče eksplantacijskog postupka. To doista znači da je svako potencijalni donor ukoliko se tijekom života nije izjasnio za suprotno. Ovo izjasnio znači da je kod svog obiteljskog liječnika ostavio nekakvu izjavu kojom to potvrđuje.
To je ono kako je zakonodavac to zamislio..ali u praksi uvijek je zadnje ono što obitelj kaže. Ako oni kažu "ne" onda nema dalje ništa. Niti jedna eksplantacija za koju ja znam kod nas nije urađena ako se obitelj njoj usprotivila. To je zato iz tri osnovna razloga.
Prvo, baza podataka gdje se može brzo provjeriti jel netko dao ili ne izjavu o nedarivanju nije funkcionalna....
Drugo, neki stavci Zakona, Pravilnika i Etičkog kodeksa koji reguliraju ovu problematiku govore o "poštovanju obitelji" a uvažavanje njihovog stava je upravo to tako da nije ni tu stvar do kraja jasna...
I treće, ja bi rekao i najvažnije, svijest o potrebi i plemenitosti donorstva u nas je na vrlo niskoj razini i nikom doktoru se ne da zajebavati s obitelji, medijima i skandalima ukoliko bez pristanka obitelji ide u postupak eksplantacije.
Iako, ako je donor tijekom života imao pozitivan stav obitelj u pravilu uvijek i da pristanak.
Dakle, nikakve donorske iskaznice ( koje su pravno ništavne ) ili zakonske mogućnosti u praksi doista nisu relevantne. Presudan je stav obitelji.
Što se tiče dokazivanja moždane smrti, tri su najčešće korištene metode po učestalosti - perfuzijska scintigrafija mozga, panangiografija mozga ( cerebralna angiografija ) i transkranijalni doppler ( TCD ). Kao prihvatljive metode mislim da je još dopušteno uraditi EEG i evocirane potencijale ali ne znam da li to kod nas netko uopće radi u svrhu dokazivanja moždane smrti.
Ti potpisuješ ako NE želiš, a ako ne potpišeš, pretpostave da želiš i uzmu ti.
100% sam ziher
Ne bez dozvole obitelji.
Lijepo si to objasnio Trebore. Po zakonu se moze, u praksi se to ne radi bez pristanka obitelji (koja zakonski nije nuzna).
Zvuci kao klasicna prtljavina gdje je zakonom propisano jedno, a provodi se drugo. Da su lijepo napravili u zakonu da je pretpostavka da se vlasnik organa ne slaze ukoliko eksplicitno nije izjavio da se slaze (s eksplantacijom svojih organa), tada bi sve bilo jasno i jednostavno, ovako imamo problematicni zakon koji ne sluzi nicemu.
Hm...da...nije stvar do kraja zakonski logična. S jedne strane svi su donori, s druge strane prema obitelji dužno poštovanje i uvažavanje njihovog mišljenja koje može biti i negativno...hm....
No moram opet naglasiti, bez obzira na zakonske nelogičnosti niti jedna eksplantacija nije urađena a da obitelj nije dala pisani pristanak. Ovo je važno reći jer kako sam rekao prije naš svijet je pun predrasuda o "ubijanju zbog organa", "uzimanju bez dozvole" i sličnim teorijama zavjera koje kod nas u eksplantacijskim postupcima ne postoje.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.