View Full Version : Italija
Uskoro idemo u posjetu Veneciji i idemo kolima preko Trsta. Nemamo puno vremena a supruga bi malo u kupovinu...
Znate li kakav veci shoping centar ili kakve povoljne „outlet”(armani,gucci,malboro) prodavnice garderobe oko/u Trstu.
Svaki savjet dobro dosao...
ForzaFiume
08.07.2005., 17:39
Ja u Trstu volim jedan shopping mall koji se zove Torri d'Europa, nalazi se blizu industrijske zone.... nije outlet, ali je mall genijalan
ForzaFiume
08.07.2005., 22:03
Mozes pogledati na njihovoj web stranici sto imaju i gdje se nalaze http://www.torrideuropa.com
Ima i u centru grada jedan shopping centar, zove se Giulia i on je isto dobar, meni je osobno Torri puno bolji...
Tvrtko1995
09.07.2005., 00:09
Ponte Rosso
tori je i meni super ali oni ne drze gucci, armani i to
meni su dobri ducani po centru onaj dio oko Upina i Coina (dvije navodno najstarije robne kuce u trstu)
Upin, Coin, Standa i Godina.Ah sto se tamo shopingiralo davnih osamdesetih. Kakvih Mallova,toga nije ni bilo. Ali ja bi otisla opet tam oko Upina imas svih tih ducana. Haha,na POnte Roso sam isla kupit pikule i espadrolje.
Ma Trst ti je bezveze vec odavno.. sami kineski ducani i kineska roba.. sto ukljucuje i pazare..
Ima puno bolje robe u Hrvatskoj
ForzaFiume
09.07.2005., 01:16
Ona007 kaže:
Ma Trst ti je bezveze vec odavno.. sami kineski ducani i kineska roba.. sto ukljucuje i pazare..
Ima puno bolje robe u Hrvatskoj
Varas se....... onaj dio oko Ponte Rossa i oko kolodvora je pun kineza,ali taj dio je ionako namijenjen balkanskim svercerima koji preferiraju sve po 2 eura.
Ja osobno mislim da Trst ima puno bolju ponudu nego veci dio Hrv (neznam za Zagreb, tamo ne kupujem) , a osim toga cijene su nize.......
ForzaF Hvala lijepa
Znas li gdje mogu naci outlet prodavnice bolje garderobe u Trstu?
Pozdrav svima.
Otvaram temu jer se želim raspitati o preseljenju u Italiju. Dakle, moj cilj je bio otici tamo, unajmiti stan, živjeti tamo nekih 6 mjeseci s dragim (talijan) dok ne naučim jezik. A onda se zaposliti.
To je, dakle, cilj. Nakon što sam saznala neke stvari, tipa da moraš znati jezik prije, da moraš imati osiguran posao, itd. itd. taj cilj mi je postao smiješan.
Očito je sve kompliciranije.
Molim vas, ako netko zna pouzdane informacije, da mi javi. Zanima me sve, od odlaska u talijansku ambasadu na konzultacije do konačnog preseljenja.
Hvala!
Allora, ragazza zagabriana...
Probati cu ti dati nesto informacija. Odmah cu ti reci da ne znam ni ja precizno skorasnje detalje oko ulaska, buduci da su se stvari promijenile od kada sam ja "usao" (4 anni fa). Ne znam je li trenutno za ulazak vaze neke kvote, ali uglavnom sada se dozvole boravka vezu za ugovor o zaposlenju (zakon Bossi-Fini). Ovo za poznavanje jezika prvi put cujem. Valjda si mislila na zivot tamo, a ne da te netko ispituje kao kriterij za "ulazak". Premda, stvari se mijenjeju, pa se ne bih previse cudio da je sad i to dodano.
Inace, prica i danas ugrubo ide ovako:
Talijanski konzulat (ili ambasada) u HR ti izdaje vizu. Za to ti treba:
1. Ugovor o radu za talijansku firmu
2. Izvadak iz Camere di Commercio gdje je ta firma registrirana (to ti firma treba napraviti i dati)
3. Potvrda o prebivalistu u Italiji. Obicno na pocetku firma nadje za tebe smjestaj, pa ti napravi potvrdu da imas "domicilio". Poslije se covjek snadje sam, napravi "residenzu", a buduci da ti je dragi tamo "domaci", vjerujem da se onda mozes lakse snaci za tu potvrdu, mislim, na neki drugi nacin.
4. Fotokopija putovnice
Onda jos ispunis potrebne formulare, platis neke takse i ako je sve OK, viza ti bude izdana u putovnici za cca. 10 dana.
Poslije, na granici trebas prijaviti prvi ulazak u Italiju, i najkasnije u roku od 8 dana moras s putovnicom, fotokopijama i 6 slika otici u Questuru u gradu (provincia) gdje imas prebivaliste. Tamo ispunis potreban formular, predas papire, uzmu ti otiske, itd. I onda ti izdaju dozvolu boravka - permesso di soggiorno. Prvi put permesso di soggiorno izdaju jako brzo. Oni koji tek dodju imaju prednost. To ti je u biti najvazniji dokument i poslije ti treba za sve zivo. Mislim na ozbiljnije stvari, kao naprimjer najam stana, pa cak i za napraviti pokaznu kartu za gradki prijevoz, itd..
To bi ti bilo ugrubo to. Ako se nesto promijenilo, znaci da su uz ovo i dodali (citaj zakomplicirali) proceduru. I odmah da ti kazem, Italija ima uzasno kompliciranu i sporu birokraciju, tak da su ti mnoge stvari razlicite od grada do grada. To se vidi poslije, ako promijenis mjesto stanovanja i kad se produzuje dozvola boravka. Za svaki papir traze 100 cuda. :D
student_of_history
23.07.2005., 16:34
Pouzdanih informacija nemam jer su sve zastarjele - zivila u Italiji 6 godina u 90-ima. Meni je bilo lagano dobiti studentsku vizu, mozda bi te to zanimalo? Za upis na talijanske faks nije potreban prijemni ispit a upisnina takodjer nije bila pretjerano skupa.
Evo ja ti nesto mogu pomoci posto vec zivim tamo 5god. Valom svih ovih teroristickih napada sad je jos teze dobiti radnu dozvolu. Imas razne dozovle koje mozes dobiti. Na pocetku bi ti preporucio dozvolu za turizam(permesso per il turismo) koja traje 3 mjeseca i u tom periodu trazis posao. Za to ti ne treba nikakva viza nego samo pri izlasku iz Italije permesso moras ostaviti na granici. Naci posao i nije neki veliki problem koliko dobiti radnu dozvolu, Svake godine izdaju odredenu kvotu (broj) stranaca koji se mogu zaposliti. Mislim da je oko 80tisuca, a sto i nije receno da ces sigurno uci jer ima jako puno Albanaca i Afrikanaca koji imaju dodatnu prednost pri dobivanju vize i time je lakse mogu dobiti.Za sve dokumente koje ti trebaju za radnu dozvolu najbolje ti je da se javis u njihovu questuru(policiju) i oni ce ti znati tocno reci kako do vize, jer svake godine izmisle nesto novo. Neznam koju si skolu zavrsila ali imas jednu mogucnost gdje ti ne trebaju kvote vec samo pronalazak posla. Imaju manjak medicinskih sestara i fizioterapeta,. Pomocu sklopljenog ugovora koje su potpisali Italija i Hrvatska trebas imati samo diplomu medicinske skole. Kad dodes u Italiju jos imas za poloziti njihova 3 drzavna ispita i nakon toga slobodno mozes traziti posao.
Ako ti trebaju kakve podobnije informacije i pomoc javi mi na muse@net.hr AUGURI!!!
gatto kaže:
Allora, ragazza zagabriana...
Probati cu ti dati nesto informacija. Odmah cu ti reci da ne znam ni ja precizno skorasnje detalje oko ulaska, buduci da su se stvari promijenile od kada sam ja "usao" (4 anni fa). Ne znam je li trenutno za ulazak vaze neke kvote, ali uglavnom sada se dozvole boravka vezu za ugovor o zaposlenju (zakon Bossi-Fini). Ovo za poznavanje jezika prvi put cujem. Valjda si mislila na zivot tamo, a ne da te netko ispituje kao kriterij za "ulazak". Premda, stvari se mijenjeju, pa se ne bih previse cudio da je sad i to dodano.
Poznavanje jezika važno je kada budeš tražila nostrifikaciju, poslodavci ne inzistiraju na tome. Nostrifikacija ti treba kada budeš tražila radnu dozvolu.
Muse81, ako smijem pitati, gdje si u Italiji?
Hvala svima na odgovorima!
Inače, kako vam je živjeti u Italiji?
AnaVR kaže:
Hvala svima na odgovorima!
Inače, kako vam je živjeti u Italiji?
Meni se svidja, iako, naravno, ima stvari koje su losije, a i onih koje su bolje nego u HR. Pricalo se nedavno o Italiji ovdje:
Jel ima nekog iz Italije (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=102627)
Pročitala sam onaj Topic vec prije. Ja sam, naime, cula da talijani samo jure za lovom, i to ne samo u smislu da puno rade, nego biraju prijatelje ovisno o njihovom statusu.
Takodjer, jedan prijatelj, Hrvat, koji je radio u Milanu u banci dok se školovao (magisterij), kaže da su užasni poslovni partneri jer se ne možeš osloniti na njih po pitanju izvršavanja rokova, kvalitetnog poslovanja itd.
Usput, pronasla sam jedan site: www.croatinitalia.com, odličan je i pruža gotovo sve informacije.
AnaVR kaže:
Pročitala sam onaj Topic vec prije. Ja sam, naime, cula da talijani samo jure za lovom, i to ne samo u smislu da puno rade, nego biraju prijatelje ovisno o njihovom statusu.
Takodjer, jedan prijatelj, Hrvat, koji je radio u Milanu u banci dok se školovao (magisterij), kaže da su užasni poslovni partneri jer se ne možeš osloniti na njih po pitanju izvršavanja rokova, kvalitetnog poslovanja itd.
To da se dosta trci za lovom i da je mnogo toga podredjeno zaradi, to je istina. Medjutim, to ti je tako svugdje na zapadu. Pa i ovo sto se tice biranja prijatelja. Premda, to je generalizacija. Nisu bas svi takvi. Kao i svugdje na svijetu, i u Italiji imas svakakvih ljudi, i dobrih i losih, i simpaticnih i antipaticnih.
Opcenito govoreci, Talijani se po svojem mentalitetu vole dosta pokazivati. Naprimjer, gotovo uvijek kada vidis neki dobar auto (u posljednje vrijeme skupi SUV-ovi), uvijek ces vidjeti na suvozacevom mjestu neku atraktivnu djevojku ili zenu. Po tako nekim stvarima se dosta vidi kako se mnogo toga bira i ide uz novce. Tu spada puno trosenja na garderobu, vecere u ekskluzivnim restoranima, itd. Oni opcenito teze takvom stilu zivota i zbog toga mnogi od njih, pa i oni koji su po svojim primanjima prosjecni, zive iznad svojih mogucnosti.
Sto se tice njihove organiziranosti na poslu, u prosjeku su dosta losi u tome. To ti je tipicno za taj mediteranski mentalitet.
Premda, nije uvijek tako. Ja sam nailazio i na odlicno organizirana poslovna okruzenja. I za razliku od ljudi u HR, puno su obazriviji i kulturniji u odnosima na poslu. Otkad sam ovdje nikad nisam dozivio da se netko na nekog neprimjereno izderao na poslu, itd. Iako temperamentnog karaketa, Talijani rijetko kad pokazuju na poslu neprimjerenu nervozu. Za razliku od toga, u HR je takve nekulture bile za vidjeti svaki dan.
Moje iskustvo u poslu s njima je da se covjek na pocetku treba pokazati korektan, kolegijalan i cim kvalitetniji u izvrsavanju svojih zadaca. I nesmije se njurgati odmah ako se naidje na nesto sto izgleda "neorganizirano". Poslije, kada se stekne povjerenje s njihove strane, s njima je jako lijepo raditi. Rekao bih tecno. Slicno je kao i voziti kod njih. Naoko izgleda kaoticno i preubrzano, a poslije se otkrije kako su u mnogo toga jako prakticni i okretni. ;)
S druge strane, ne znaci da svi imaju ovakva iskustva. Ovisi i kako se netko postavi prema njima i na kakve ljude te situacija nanese.
I jos nesto; kod dogovora s njima, uvijek treba teziti da se sve stavi na papir, potpise, itd. Ugovorima se klanjaju (barem ovi sa sjevera), a ako se ide na rijec s ljudima koje se ne pozna, u Italiji su mnogi slatkorjecivost skupo platili. Istina je da Talijani znaju prevariti i ne ispuniti ono sto su obecali. Covjek na pocetku moze na svasta naletiti.
zvjezdicaiz mora
05.12.2005., 17:57
dijasporo u Italiji ;) , amici :w
ako se zaletim do Ts-a u tjednu između Božića i N.Godine, hoću
li dobiti kakav 20-30 % sconto na kupljenu robu?
ili je potrebno ići nakon 6.01.? grazie:w
Elenoar
05.12.2005., 18:11
Zvjezdice, tesko, ali mozda i hoces.. meni se znalo potrefit..:)
Ali sluzbeni sconti su od 6-og i onda Ti se najvise isplati ici.. Odmah, prve dane, dok jos ima svega, kasnije ostaju uglavnom "strace".
Nisam Ti puno pomogla, jelda? :kukuc:
zvjezdicaiz mora
05.12.2005., 18:38
upravo suprotno !! dragocjena mi je tvoja potvrda :) thx
a pazi sad - 06.01.je petak....Da li će pametno ići u subotu u
shoping(da li će uopće raditi svi dućani)?
Elenoar
05.12.2005., 19:57
Ma sve ce radit, da.. samo ovisi kako. Pretpostavljam da ce Torri d'Europa radit cijeli dan, a ostali ducani kako koji.. Vecina ipak mislim sa pauzom od 12.30 do 15.30. Sretno! ;)
DrSigmundFreud
05.12.2005., 20:10
Kad nas se cijene raspadaju ko prezrele krušve već 27.12.....
spremio sam već ratnu kasu i uzeo godišnji :D
heureka
09.12.2005., 13:43
kakva je situacija sa robom od 14-20 jannuara.. rasproda li se sve sto valja il treba da se nadam da cu nesto pronaci?
DrSigmundFreud kaže:
Kad nas se cijene raspadaju ko prezrele krušve već 27.12.....
spremio sam već ratnu kasu i uzeo godišnji :D
E, bas trebam nekoga iz Beca :)
Gdje se u Becu nalaze ducani s muskom odjecom ali za one koji su van standarda (brojevi 60 pa na vise :D )
Elenoar
12.12.2005., 21:18
heureka kaže:
kakva je situacija sa robom od 14-20 jannuara.. rasproda li se sve sto valja il treba da se nadam da cu nesto pronaci?
Nadaj se.. :cool: :D
DrSigmundFreud
12.12.2005., 21:29
Juraj kaže:
E, bas trebam nekoga iz Beca :)
Gdje se u Becu nalaze ducani s muskom odjecom ali za one koji su van standarda (brojevi 60 pa na vise :D )
...nema niš :rolleyes:
jebiga, idi u Intersport po šator i malo prekroji :zubo:
DrSigmundFreud kaže:
...nema niš :rolleyes:
jebiga, idi u Intersport po šator i malo prekroji :zubo:
Nemrem vjerovat da nema :( Kmee... a bas sam htio za promjenu posjetiti Bec umjesto Minkena :D
Outlet trgovine u Trstu su smjestene u shopping centru Giulia. Zatim ima ih i oko Upima.... samo moras malo prostetai po trstu. i naci ces ih
eto...
Sedmica
05.02.2006., 23:12
Otkad nisam bio u Trstu....:tuzni: :D
dr.kronja is back
06.02.2006., 00:20
sta nije usput za veneciju portogruaro i jos neka pizdarija za kupovat veliki centar mislim da je sve to na a4 trst-venezia ili se varam:misli:
AFRODITA69
06.02.2006., 00:56
Otkad nisam bio u Trstu....:tuzni: :D
isuse bozi-ni ja!!!!!!!!!!zadnji puta sam bila ko mozda 15-ogodsinja curica sa starim...imal je taljanca fiata 125(ak se ne varam)pa si je u trstu sredival auto svako malo...sjecam se da se ulica zvala via tacco i da smo uvjek isli na picu kad smo auto ostavili kod mehanicara...i naravno shopping po konzervirane sode(fanta,coke i sl)bas si mi sad lijepe memorije povratio.a mozda nagovorim frendove da odemo malo...
Tvrtko1995
06.02.2006., 01:43
Najbolji espresso u zivotu sam popio u kaficu na zeljeznickoj stanici u Trstu.
Toliko za sjecanje. A bilo je to...........uuuuuuuuuu........1977.
Elenoar
06.02.2006., 08:23
sta nije usput za veneciju portogruaro i jos neka pizdarija za kupovat veliki centar mislim da je sve to na a4 trst-venezia ili se varam:misli:
Je, ali u Torri imas puno vise izbora nego u Potrogruaru. Jos je jedan veliki shop. centar na izlazu iz Venezie na relaciji Trst-Mestre, oko 5 km prije Mestre, ne znam kako se zove..
Jos je jedan veliki shop. centar na izlazu iz Venezie na relaciji Trst-Mestre, oko 5 km prije Mestre, ne znam kako se zove..
Centro commerciale Panorama. ;)
Sedmica
06.02.2006., 20:20
Najbolji espresso u zivotu sam popio u kaficu na zeljeznickoj stanici u Trstu.
Toliko za sjecanje. A bilo je to...........uuuuuuuuuu........1977.
Ja na autobusnom:) ,valjda su blizu ti kolodvori ne sjećam se više..a konobarica,obučena po talijanskoj modi :) dotjerana,uf:cerek:
eh,to su bila vremena...
Potrebne su mi informacije o zaposlenju u ovom mestu na jezeru Garda.
Unapred Hvala
Otisao bi u trieste kupit neki uređaj. Pa me zanima da li tko zna koliko je povrat poreza.
Koliko znam, trebam u dućanu reći da mi daju potvrdu za taj porez (koji naravno ne znam kak se zove) potvrditi na talijanskoj grani, i pokupit lovu kad odem sljedeći put.
Ili?
Porez se zove IVA i za najveći broj proizvoda iznosi 20%.
to sam tak nekak i mislio, idem kupit Mares Nemo 700€ - 20%=560€ * 7.3 = 4088 kn.
Za ko za jefiniju foru za kupnju tog ronilačkog kompjutera?
Evil Kanevil
28.05.2006., 20:58
Potrebne su mi informacije o zaposlenju u ovom mestu na jezeru Garda.
Unapred Hvala
Nisi rekao da ti te zanima ribanje ili branje limuna.
Moras traziti da ti izdaju fakturu uz racun koji mora biti veci od 150 eura. Istu fakturu moras potvrditi ne na talijanskoj, nego na slovenskoj granici. Nakon toga imas tri mjeseca vremena da s potvrdjenom fakturom u trgovini zatrazis povrat poreza.
Ma uopsteno, bilo sta. Jedan prijatelj planira da ide. Ali mislim da je najbolje raditi u ugostiteljstvu.
Jel` poznaje neko nekog ko vec radi tamo?
formulica
30.06.2006., 19:23
Ima li netko informaciju kako se zove ekonomski fax u Rimu,navodno tamo studiraju djeca šeikova i onih koji imaju tu mogucnost da ga plate?
I koje su procedure kod upisa magisterija po bolonjskom procesu?
Evo, bogati idu ovdje (jer se placa):
http://www.luiss.it/
Ostatak informacija ces pronaci sama na njihovim stranicama.
spensierata
14.11.2006., 10:48
???
Ima nasih ljudi po raznoraznim gradilistima i brodogradilistima.
Inace, nije toliko bitan faks nego da znas raditi ono sto im treba. Npr, ako znas jezik mozes raditi kao konobarica ili prodavacica, ali to su ti place mizerne. Oko 1.000 Eura netto. U najboljem slucaju 1.200. Ta ekipa zivi boze sacuvaj.
Osim toga, zajebancija je napraviti papire.
Po meni, bolje se zivi u Hrvatskoj sa 4.000 kn nego tu sa 1.000 ili 1.200 Eura.
spensierata
14.11.2006., 11:24
Ima nasih ljudi po raznoraznim gradilistima i brodogradilistima.
Inace, nije toliko bitan faks nego da znas raditi ono sto im treba. Npr, ako znas jezik mozes raditi kao konobarica ili prodavacica, ali to su ti place mizerne. Oko 1.000 Eura netto. U najboljem slucaju 1.200. Ta ekipa zivi boze sacuvaj.
Osim toga, zajebancija je napraviti papire.
Po meni, bolje se zivi u Hrvatskoj sa 4.000 kn nego tu sa 1.000 ili 1.200 Eura.
Ma po meni je u Hrvatskoj sa 4000 životarenje, ok, 1000 eura nije baš neš, posebno jer se sam moraš snaći za stanovanje, koje je, vjerojatno, skupo, hmmmmmm
Ma i tu i tamo se moraš snaći, jedina je, i velika prednost, kaj si tu doma...
A kaj ti radiš u italiji?
Izmedju ostalog pisem softver, a u drugom tasku vrtim forum. :D
Niko Nikic
14.11.2006., 20:26
Ja sam radio na crno jedno vrijeme u Italiji i koliko znam, a upucen sam u temu, sad se ne mogu dobiti papiri za rad u Italiji jer je za ovu godinu zavrsen rok za prijavu 21.07. Mozda postoji sansa da se dobije dozvola za sezonski rad sada ali ne vjerujem. Vijesti o Italiji i imirantima mozes procitati na www.stranieriinitalia.com. Dobra je stvar sto bi u skorije vrijeme trebali mijenjati zakon o imigraciji, vecinom u korist imigranata. Govori se da ce se moci uci u Italiju preko sponzora, tj. osobe koja garantuje smjestaj i izdrzavanje za onu osobu koja dolazi traziti posao u Italiji.
???
bit čistačica, njegovateljica
inače, u rijeci jako rijetki imaju plaću 4000 ili više.
A koliko imaju?
spensierata
15.11.2006., 10:14
U cijeloj hrvatskoj rijetki imaju 4000 plaću
Niko Nikic
15.11.2006., 20:00
U cijeloj hrvatskoj rijetki imaju 4000 plaću
Koliko ja znam, prosjecna plata u Hrvatskoj je 500 i nesto eura sto je otprilike 4000 kn...
Koliko ja znam, prosjecna plata u Hrvatskoj je 500 i nesto eura sto je otprilike 4000 kn...
26. listopad 2006.
Tijekom kolovoza 2006. godine zabilježeno je povećanje prosječnih neto i bruto plaća i to na mjesečnoj i godišnjoj razini. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna neto plaća isplaćena po zaposlenome u pravnim osobama tijekom promatranog mjeseca iznosila je 4.633 kune. U odnosu na prosječnu neto plaća u srpnju bilježimo povećanje od 76 kuna, što predstavlja relativni rast od 1,7%. Slično povećanje neto plaća na mjesečnoj razini zabilježeno je i tijekom prošlogodišnjeg kolovoza.
Na godišnjoj razini nastavljen je trend rasta neto plaća već uobičajenim intenzitetom. Tako je u odnosu na kolovoz 2005. godine prosječna neto plaća zabilježila povećanje od 4,9% odnosno od 216 kuna u apsolutnim iznosima. Zadržavanje dinamike nominalnog rasta plaća, uz smanjenje pritisaka na rast potrošačkih cijena, trebalo bi povoljno djelovati i na ubrzavanje realnog rasta plaća odnosno na poboljšanje kupovne moći stanovništva.
http://www.rba.hr/my/research/news_detail.jsp?news_id=20061026m
U Zagrebu je već dosta iznad 5000 kn prosjek.
spensierata
16.11.2006., 08:07
26. listopad 2006.
Tijekom kolovoza 2006. godine zabilježeno je povećanje prosječnih neto i bruto plaća i to na mjesečnoj i godišnjoj razini. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna neto plaća isplaćena po zaposlenome u pravnim osobama tijekom promatranog mjeseca iznosila je 4.633 kune. U odnosu na prosječnu neto plaća u srpnju bilježimo povećanje od 76 kuna, što predstavlja relativni rast od 1,7%. Slično povećanje neto plaća na mjesečnoj razini zabilježeno je i tijekom prošlogodišnjeg kolovoza.
Na godišnjoj razini nastavljen je trend rasta neto plaća već uobičajenim intenzitetom. Tako je u odnosu na kolovoz 2005. godine prosječna neto plaća zabilježila povećanje od 4,9% odnosno od 216 kuna u apsolutnim iznosima. Zadržavanje dinamike nominalnog rasta plaća, uz smanjenje pritisaka na rast potrošačkih cijena, trebalo bi povoljno djelovati i na ubrzavanje realnog rasta plaća odnosno na poboljšanje kupovne moći stanovništva.
http://www.rba.hr/my/research/news_detail.jsp?news_id=20061026m
U Zagrebu je već dosta iznad 5000 kn prosjek.
Je, prosjek plaće između čistačice (1400 kn) i menađera (..... kn) ispadne 4500 kn prosjeka, nemojte se zavaravati, na kraju krajeva u zagrebu je i život dosta skuplji a da ne spominjem porez
Je, prosjek plaće između čistačice (1400 kn) i menađera (..... kn) ispadne 4500 kn prosjeka, nemojte se zavaravati, na kraju krajeva u zagrebu je i život dosta skuplji a da ne spominjem porez
Spinaker je na susjedom topicu iznio meridijan prihoda, nije baš tako... A ni ne ubraja se očigledno vrlo živahna siva ekonomija.
A neto plaća je s plaćenim porezima i prirezom.
dr.kronja is back
17.11.2006., 03:04
a malo si se zahebala najskuplja kosarica za familiju od 4 clana je u puli,malo bolje to istrazi:p
Niko Nikic
17.11.2006., 15:18
Dobro sad, poceli smo malo skretati sa teme, tema je Italija a ne Hrvatska. Znam jednog lika koji je u Italiji napravio radnu dozvolu tako sto je otvorio svoju firmu (fiktivno). To je uradio preko neke zene koja radi u administraciji i nakon sto mu je ona sredila sve papire platio je 2000 eura. Jos je morao da ima polog od 8000 eura kao nekakvu garanciju, to je podigao odmah iduci dan.
miloshz
20.11.2006., 03:30
to sto imas SSS je manje bitno... ali, sta znas raditi? za obichnog shljakera italija mozhe biti gora od hrvatske, posebno ako je clandestino.
niko nikic... dobiti papire preko firme nije toliki problem nigde... ali, jeste ih problem zadrzati ako ta firma ne posluje!
gatto... gde si u italiji? koliko sam shvatio, zhivio si u MI? sad si isto na severu? sta radis [chini mi se IT ili finansije] i koliko si u IT? odakle si iz HR?
u italiji ok prolaze zanatlije i tu se mozhe i na crnjaka opstati.
kako god... u italiji je glavno pravilo da pravila nema i da je moguce i sve i nista.
ako si gradjevinac [ne obichni fizikalac], pokushaj rusiju... nije frka za papire, posla ima i ok je lova. od firmi sto ih drze ljudi iz srbije i bosne - bezhi!
gatto... gde si u italiji? koliko sam shvatio, zhivio si u MI? sad si isto na severu? sta radis [chini mi se IT ili finansije] i koliko si u IT? odakle si iz HR?
Koliko se sjećam, već si me pitao par puta, ali ti nisam stigao odgovoriti, pa da sažmem:
Je, nekad MI, sada PD, a u Hrvatskoj RI. Približavam se. :D
U IT-ju sam, posljednjih godina projekti pretežno vezani za financije. U toj branši sam 9 godina, od čega u Italiji 5. U stvari, posljednjih godinu i pol radim paralelno neke stvari i za Hrvatsku. Prebacujem sve više posao prema Hrvatskoj i imam tamo neke započete nove stvari jer se mislim vratiti u dogledno vrijeme. Sad sam i tu i tamo i već mi je pomalo dosadilo. Htio bih biti pretežito doma, iako se Talijana ni onda neću izgleda nikad riješiti. :D
Šalim se, :) sve u svemu nije loše jer je sve jako blizu, na 3 sata vožnje.
telefonkica
20.11.2006., 14:07
Bok, evo i mene znatiželjne!
:eek:
Budući da završavam faks u vrlo kratkom roku, zanima me kakva je mogućnost nama 'rvatima zaposliti se sezonski na jednom od talijanskih skijališta, po mogućnosti trentino- alto adige regije?! Bilo kakav posao dolazi u obzir,naravno, od pospremanja, peglanja, čišćenja... Dolazimo li uopće u obzir mi iz non-eu zemalja?! Mogu li se ja pojaviti tamo i kucati od vrata do vrata, ima li nade za tako nešto? Da budem iskrena, ja bih malo i skijala,a zarada mi je bitna toliko da pokrije moj boravak tamo. Eto, živim li ja u iluziji da je tako nešto moguće- raditi svakodnevno i skijati se povremeno?! Ako itko išta zna, svaka sugestija je dobrodošla!
Niko Nikic
20.11.2006., 14:48
niko nikic... dobiti papire preko firme nije toliki problem nigde... ali, jeste ih problem zadrzati ako ta firma ne posluje!
On je dobio papire na foru da otvara firmu (permesso per lavoro autonomo) i onda je poslije izvadio ''permesso per lavoro subordinato'' - obicne papire i sad radi kod privatnika, nema firmu vise, to mu je samo bio nacin da dobije papire.
On je dobio papire na foru da otvara firmu (permesso per lavoro autonomo) i onda je poslije izvadio ''permesso per lavoro subordinato'' - obicne papire i sad radi kod privatnika, nema firmu vise, to mu je samo bio nacin da dobije papire.
Moj slucaj je bio u suprotnom smjeru. Ja sam na pocetku bio uposlenik za firmu, pa drugu firmu i imao ''permesso per lavoro subordinato''. Nakon toga sam poceo raditi privatno i trebao napraviti konverziju permessa u "permesso per lavoro autonomo", koji imam i sad.
Kod te konverzije sam izgubio zivaca i zivaca i imao velikih birokratskih problema. Na kraju sam uspio. Ne ponovilo se.
Jer, te procedure kod njih jako variraju od grada do grada. Za "lavoro autonomo" sam se natrcao po uredima i nastajao u guzvama da bi se jednom uspostavilo da mi nesto fali, drugi put da su me poslali napraviti nesto sto mi uopce ne treba jer varira od struke do struke (ako se radi o kategoriji libero professionista, obrt, artigiano i te fore). Mislim da bi sada kod pravljenja takvog permessa u slucaju nekih djelatnosti trebalo imati i ugovor o projektu ili ugovorenom poslu s talijanskom firmom. Meni su to trazili. Postojao je i nekakav godisnji minimalni lordo limit koji bi buduca djelatnost trebala pokrivati. To im je garancija da nisi tamo usao onako bez pokrica o buducem poslu i prihodima.
Niko Nikic
20.11.2006., 15:08
Bok, evo i mene znatiželjne!
:eek:
Budući da završavam faks u vrlo kratkom roku, zanima me kakva je mogućnost nama 'rvatima zaposliti se sezonski na jednom od talijanskih skijališta, po mogućnosti trentino- alto adige regije?! Bilo kakav posao dolazi u obzir,naravno, od pospremanja, peglanja, čišćenja... Dolazimo li uopće u obzir mi iz non-eu zemalja?! Mogu li se ja pojaviti tamo i kucati od vrata do vrata, ima li nade za tako nešto? Da budem iskrena, ja bih malo i skijala,a zarada mi je bitna toliko da pokrije moj boravak tamo. Eto, živim li ja u iluziji da je tako nešto moguće- raditi svakodnevno i skijati se povremeno?! Ako itko išta zna, svaka sugestija je dobrodošla!
Koliko ja znam za ovu godinu u Italiji je gotovo sa papirima, popunjene su kvote. Mozda bi i mogla naci nesto na crno, posto u Italiji nisu toliko stroge inspekcije kao recimo u Austriji, Njemackoj... U Italiji ima zbilja mnogo ilegalaca.
miloshz
20.11.2006., 18:46
gatto... znaci, bivsi sugradjanin. ;) u PD i RI imam prijatelje.
niko nikic i gatto... pa italija je to... da... njihova birokratija je katastrofa... posle iste mi srpska, hrvatska i ruska deluju kao chisto zezanje. ;)
niko nikic... u italiji znas da te niko ne dira ako ne pravis sranja... sto mi je super. jos je i spanija tako dobra.
opet, mislim da italija nije neko reshenje za obichnog shljakera, bio ilegalac ili talijanski drzhavljanin.
italija je najbolja ako imas nesto konkretno sto ces raditi vec ugovoreno ili da dobijes drzavljanstvo [brak ili poreklo], jer je od tih boljih pasosa jedan od najlaksih za dobiti... jedino je lakse dobiti kanadski, australijski i argentinski. mada, ni HR putovnica nije losa... odlicna je! posebno ako te ne zanima rad u EU. ono sto je super kod ITA drzavljanstva je sto imaju fantasticnu diplomatiju i vode racuna o svojima van ITA. dobra stvar kad po svetu lutash na HR i/ili IT pasosh je shto za hrvatsku uglavnom ne znaju gde se nalazi [meni se to deshavalo i u evropi ;)], a italija svugde ima imidzh koji vec ima [majstori su u tome! najvrednija stvar koju sam naucio od talijana je kako se predstaviti i prodati].... takodje, IT shara je super za rad van evrope... u aziji [posebno na bliskom istoku] kao IT drzavljanin za isti posao dobijete bolje uslove nego kao HR.
miloshz
20.11.2006., 18:50
gatto... da... prednost italije je lokacija... meni bilo super... za najvise 12h sam bio u beogradu, parizu, barseloni, budimpesti, ... zapravo, to je prednost milana. nije ono los grad... beograd i milano imaju puno zajednickog [i dobrog i loseg]... posebno sto oba grada najvise volis kad ne zivis u njima, vec samo dodjes povremeno. ;)
Niko Nikic
21.11.2006., 16:25
Evo nekih najava o promjenama zakona o imigraciji. Ovo je samo ''nacrt zakona'' koliko razumijem talijanski, nisam ni stigao procitati pa ako neko dobro zna talijanski i ima vremena nek prevede (gatto...):
http://www.stranieriinitalia.it/news/ddl20nov2006.htm
http://www.stranieriinitalia.it/news/ddl20nov2006.doc
Evo nekih najava o promjenama zakona o imigraciji. Ovo je samo ''nacrt zakona'' koliko razumijem talijanski, nisam ni stigao procitati pa ako neko dobro zna talijanski i ima vremena nek prevede (gatto...):
Prenijet ću, tj. preveo sam ono najbitnije iz članka, za koje pretpostavljam da te najviše zanima:
Zaposlenici za neku firmu (lavoratori subordinati) moći će zahtjevati ulazak na osnovu traženja posla, ali uz "patto" (sklopljeni dogovor - ugovor kao dokaz, valjda) da ih netko može "sponzorirati" (pružiti garanciju) ili se pak emigrant može "sam sponzorirati" s time da napravi depozit s određenom svotom novaca prije ulaska u Italiju. Jebiga, nisu još predložili iznos. :D Najkvalificiraniji djelatnici će moći ući neovisno o kvotama.
Trajanje permessa bit će produljeno (u odnosu kako je sada). Oni koji imaju ugovor o radu na određeno vrijeme dobit će ga na dvije godine, a oni koji imaju ugovor na neodređeno, na tri godine. Rinnovo, tj. produljenje permessa bit će na dvostruko dulji period.
U slučaju da se zakasni s produljenjem permessa, kao što je već predviđeno s nekakvom "direttiva emanata quest' estate del Viminale" - objavljenom ljetos, važit će ista pravila kao i za permesso koji je još važeći. Jebote, ludnica :D, ako to tako prođe...
A tko izgubi posao, ima pravo na permesso u trajanju od godine dana (a ne 6 mjeseci), za naći drugi posao.
Evo, nadam se da je ovo ono što te zanima i da te ne zanima ono za "clandestine" i prijave onih koji ih iskorištavaju na crno i te fore.
Niko Nikic
21.11.2006., 21:10
Prenijet ću, tj. preveo sam ono najbitnije iz članka, za koje pretpostavljam da te najviše zanima:
Zaposlenici za neku firmu (lavoratori subordinati) moći će zahtjevati ulazak na osnovu traženja posla, ali uz "patto" (sklopljeni dogovor - ugovor kao dokaz, valjda) da ih netko može "sponzorirati" (pružiti garanciju) ili se pak emigrant može "sam sponzorirati" s time da napravi depozit s određenom svotom novaca prije ulaska u Italiju. Jebiga, nisu još predložili iznos. :D Najkvalificiraniji djelatnici će moći ući neovisno o kvotama.
Trajanje permessa bit će produljeno (u odnosu kako je sada). Oni koji imaju ugovor o radu na određeno vrijeme dobit će ga na dvije godine, a oni koji imaju ugovor na neodređeno, na tri godine. Rinnovo, tj. produljenje permessa bit će na dvostruko dulji period.
U slučaju da se zakasni s produljenjem permessa, kao što je već predviđeno s nekakvom "direttiva emanata quest' estate del Viminale" - objavljenom ljetos, važit će ista pravila kao i za permesso koji je još važeći. Jebote, ludnica :D, ako to tako prođe...
A tko izgubi posao, ima pravo na permesso u trajanju od godine dana (a ne 6 mjeseci), za naći drugi posao.
Evo, nadam se da je ovo ono što te zanima i da te ne zanima ono za "clandestine" i prijave onih koji ih iskorištavaju na crno i te fore.
Da to je to. Mislim da sam negdje procitao ili cuo da bi polog trebao biti 4000 eura. Nakon ulaska dobija se dozvola za trazenje posla - permesso per inserimento in ..... (nesto jos ima), koja vrijedi godinu dana. Nakon sto se osoba zaposli ima mozda neki probni rok, a mozda i ne, i onda se dobije pravi permesso. E kad bi to tako proslo... Dobro ipak su ljevicari na vlasti.
E kad bi to tako proslo... Dobro ipak su ljevicari na vlasti.
Čuj, držim ti fige. :)
No, meni osobno ipak više vrijede desničari, budući da već skoro 3 godine radim privatno, a ljevičari samo povećavaju poreze i o ekonomiji ne znaju previše, pogotovo u vrijeme današnje globalne konkurencije.
Ma zezam se samo vezano za politiku, jer nisam nabrijan na to, nego na ekonomiju. Osim nekih stvari poput permessa (daj Bože jer sam svašta prošao s debilima), mislim da se u Italiji ništa radikalno neće promijeniti. Italija je zemlja koja u svemu dosta stagnira i posljednjih 20 godina sve je više-manje isto ili se bilježi pad. Tako je više-manje svugdje na "zrelom" ili bolje rečeno "trulom" i zasićenom zapadu koji se bori s mnogim problemima poput globalizacije koju je nespremno dočekao te ogromnim prilivom siromašnih emigranata.
Ja vjerujem u nova tržišta, koja rastu, koliko god bilo kvrgavo. Ni jedna promjena, a u slučaju Hrvatske tranzicija, ne može proći bezbolno. ;)
Svatko ima pravo na svoj odabir i ja nikoga ne želim nagovarati na ništa, ali volim podstaknuti na objektivno razmišljanje. U tvojem slučaju, tržišta čije vrijeme tek dolazi nisu tamo gdje ćeš satima čekati u Questuri s ekipom koja je doplovila u Italiju na orahovoj ljusci da bi se nakon par godina eventualno približila domaćima koji su već niz godina pomalo zbunjeni, a zbog svoje ignorantnosti misle da se svijet vrti isključivo oko njih i sličnih njima. ;)
Niko Nikic
22.11.2006., 17:34
Čuj, držim ti fige. :)
No, meni osobno ipak više vrijede desničari, budući da već skoro 3 godine radim privatno, a ljevičari samo povećavaju poreze i o ekonomiji ne znaju previše, pogotovo u vrijeme današnje globalne konkurencije.
Ma zezam se samo vezano za politiku, jer nisam nabrijan na to, nego na ekonomiju. Osim nekih stvari poput permessa (daj Bože jer sam svašta prošao s debilima), mislim da se u Italiji ništa radikalno neće promijeniti. Italija je zemlja koja u svemu dosta stagnira i posljednjih 20 godina sve je više-manje isto ili se bilježi pad. Tako je više-manje svugdje na "zrelom" ili bolje rečeno "trulom" i zasićenom zapadu koji se bori s mnogim problemima poput globalizacije koju je nespremno dočekao te ogromnim prilivom siromašnih emigranata.
Ja vjerujem u nova tržišta, koja rastu, koliko god bilo kvrgavo. Ni jedna promjena, a u slučaju Hrvatske tranzicija, ne može proći bezbolno. ;)
Svatko ima pravo na svoj odabir i ja nikoga ne želim nagovarati na ništa, ali volim podstaknuti na objektivno razmišljanje. U tvojem slučaju, tržišta čije vrijeme tek dolazi nisu tamo gdje ćeš satima čekati u Questuri s ekipom koja je doplovila u Italiju na orahovoj ljusci da bi se nakon par godina eventualno približila domaćima koji su već niz godina pomalo zbunjeni, a zbog svoje ignorantnosti misle da se svijet vrti isključivo oko njih i sličnih njima. ;)
Vidim da isto razmisljamo sto se tice svega gore navedenog. Hrvatska je trziste cije vrijeme tek dolazi ali jos uvijek mislim da nije skroz doslo. Radije bih sad u Italiju pa tako kao ti poslije nazad u Hrvatsku. Da sam iz Zagreba ili Rijeke mozda bi mi i bilo bolje u Hrvatskoj ali sam iz provincije a tamo je dosta drugacije stanje.
potepuh
22.11.2006., 17:38
Da sam iz Zagreba ili Rijeke mozda bi mi i bilo bolje u Hrvatskoj ali sam iz provincije a tamo je dosta drugacije stanje.
Hm, zar je lakse preseliti se u Austriju ili Italiju, nego Zagreb ili Rijeku?
Niko Nikic
22.11.2006., 18:46
Hm, zar je lakse preseliti se u Austriju ili Italiju, nego Zagreb ili Rijeku?
Zavisi, ako nemas nikog u Zagrebu a imas u Italiji ili Austriji lakse se tamo preseliti.
miloshz
28.11.2006., 01:58
gatto... odlicno napisano i vredi za celu evropu, ne samo ITA! kad odes u neku od tih zemalja o kojima pricas, gledaju te kao gospodina i nema govora o drndanju koje prodjes u evropi. naravno, tamo se tesko mozes ubaciti ako si obichni shljaker. mada... ima jedna stvar u kojoj su talijani maheri i sto sam od njih naucio... znaju se prodati i znaju mnogo dobro srati o onom sto nude! najcesce to nije nista posebno, ali naprave kao da je najbolje. primer je talijanski dizajn. pa milanska dizajn scena je smeshna za london, moskvu, madrid, barselonu, njujork, ...! e... da... u italiji si inovativan i kreativan ako razmisljas i radis kao oni. ;)
da je dobra zemlja da odes turisticki, naucis jezik, uzivas u dobroj klopi, ... to jeste! mada i za to ima boljih mesta.
baby jane
12.02.2007., 15:37
dakle.....zanimaju me iskustva, savjeti i mišljenja ljudi koji žive i rade u Rimu. KOje su realne šanse dipl.ekonomistice koja priča talijanski da nađe posao tamo? gdje uopće početi nešto i tražiti.? koliko se isplati surfati po njihovim stranicama tipa našeg portala 'mojposao'?
svaka informacija mi je korisna..... ima li kakva zajednica Hrvata u Rimu?
POstoji Talijansko-hrvatsko društvo, to znam....koliko je isplativo njih možda tražiti neke korisne informacije?
hvala svima!!
Imas Hrvatski dom.
To je katolicka hrvatska misija, imaju jeftini smjestaj i klopu.
Primaju hodocasnike, putnike namjernike, ali i studente, pokusaj i ti.
A ono sto sam ja naucila, najbolje informacije ti daje ambasada Italije u Hrvatskoj i njihov informativni centar u Preradovicevoj.
Imaju i sve ostale hrv-talijanske linkove.
baby jane
13.02.2007., 15:24
thank you :-) idem naći sve stranice...
clarity
13.02.2007., 20:21
dakle.....zanimaju me iskustva, savjeti i mišljenja ljudi koji žive i rade u Rimu. KOje su realne šanse dipl.ekonomistice koja priča talijanski da nađe posao tamo? gdje uopće početi nešto i tražiti.? koliko se isplati surfati po njihovim stranicama tipa našeg portala 'mojposao'?
svaka informacija mi je korisna..... ima li kakva zajednica Hrvata u Rimu?
POstoji Talijansko-hrvatsko društvo, to znam....koliko je isplativo njih možda tražiti neke korisne informacije?
hvala svima!!
u smislu da ti zelis doci u rim a ne poznajes nikoga? sanse su ti nikakve vjerujem.
ne vjerujem da ti diploma znaci nesto. mozda da upises neki master uz kojeg obicno ide i stage...pa tako dobijes i papire i neko iskustvo...
upisi se na www.JobCrawler.it . dakle upisi koji posao trazis i u kom mjestu pa vidi kakve su ponude(salju ti mail s ponudama svaki dan)
postoji hrv zajednica sv jeronima i tal-hrv drustvo. mislim da su to tamo iste face i ne vjerujem da ce ti pomoci.
a da postoji i hrvatski dom, i hrv konsulat i ambasada.
baby jane
14.02.2007., 22:56
ma imam zapravo tamo nekoga....ne bih bila potpuno sama. ništa još nisam odlučila, ali onako samo pomišljam na to, pa se za početak krenula informirati malo....
samo me zanimalo kakav je zivot u rimu za 'našeg čovjeka'...jer sam čitala ostala mišljenja kako je u drugim regijama i gradovima..
mojoj prijateljici je npr.u milanu grozno.
Ako u Italiji nemas stan ili kucu u vlasnistvu, najveci izdatak je upravo za stanovanje. Cijene podstanarstva su otisle do neba, ne govorim tu o elitnim zonama grada ili povijesnom centru, vec o stanovima u zgradama koje nisu od povijesne vaznosti. Ispod 500 euro ne vjerujem da se moze bilo sto pronaci (npr. blizu bolnice Gemelli jednosobni stan kosta 1000 euro).
Najveci problem u Italiji je sto ne postoji trziste stanova koji bi se mogli unajmiti, nekada su postojale "case popolari" za koje su postojale liste i dodjeljivale su se po nekim prioritetima, ali to je na kraju skoro sve otislo u otkup, nove se ne grade ili vrlo malo, uglavnom nedovoljno. Stan mozes unajmiti jedino od vlasnika (privatnih osoba).
Ako sam dobro shvatila u Nizozemskoj postoji mogucnost najma stana bez vecih problema, ali stan se dodjeljuje prema prihodima, mislim da se ne moze birati jeftiniji stan ako imas x prihode. Dojam je, da i u nekim drugim zemljama, nije veci problem pronaci stan, dok ovdje u Italiji najvise slici na klasicno hrvatsko podstanarstvo (iako su podstanari ovdje zasticeniji nego u Hrvatskoj, ne mogu ti bas otkazati stan u roku od mjesec dana).
Koliko je tesko ili lako pronaci i unajmiti stan u zemljama u kojima zivite?
U svim je zemljama danas manje ili vise ista situacija: ako si spremna ici u provinciju, stan ces naci bez vecih problema, ako zelis stanovati u centrima gdje je ponuda posla najbolja, stvar je potpuno drugacija, stan za povoljnu cijenu je gotovo nemoguce pronaci.
Lijepi pozdravi
Trziste... ta prljava kapitalisticka rijec.
U Parizu na jedan oglaseni stan stigne do 40ak prijava i cijene vec godinama putuju u nebo. Trenutno se racuna da na stanarinu odlazi trecina ukupnih primanja obitelji. U naseljima Prve Korone (predgradja jos uvijek povezana metroom) je situacija ista (zavisno od istok-zapad, bolji-manje bolji, vise manje-razvikan kvart), cijena pada tek na dobrih sat vremena prigradskom zeljeznicom.
Obiteljski stan je od 1500 do 2000 eura (po nekim statistikama 20 eura po kvadratu), manji stanovi se vise traze, chambres de bonne - sobe za sluzincad u potkrovlju koje se sad iznamljuju idu za 450 do 500 eura za 7-10 kvadrata bez wc-a (na hodniku).
Socijalni stanovi je nemoguce dobiti, liste cekanja su beskrajne...
Vec neko vrijeme jedna od najvaznijih tema (popularno zbog nadolazecih izbora) je upravo status srednje klase koja je "prebogata da bi imala pristup socijalnim fondovima a presiromasna da bi se mogla skrpati od 1og. do 1og.)
Iskreno, ja tu ne vidim neko rijesenje, dok ima ljudi koji si mogu priustiti cijene ce ih pratiti. Ne znam tko s druge strane zeli drzavu koja kontrolira bas sve pa ce propisivati i cijene po kvadratu da zastiti svaku kategoriju drusva, to jako smrdi na potpunu kontrolu i "gusi trziste" i protivi se zakoni kapitala... Nije da se zauzimam za ista od toga, voljela bih da ne moram strahovati da cu morati van iz ovog stana i traziti nesto drugo.
el_mariachi
09.03.2007., 10:17
Stanova se uvijek nadje ako si voljan platiti vise. Problematicno je sto svi nastojimo sto jeftninije proci.
Ja sam za svoje radne kolege prosli tjedan nasao privremen stan 45 kvm 900€. Za druge sam nasao manju kucu nista posoebno u nekom zescem selu za 700€ + rezije. Imaju namjestaj.
A ja zivim 5km od prvog ducana.:cerek: i ne bih se ni sa kim mjenjao :zubo:
Secundo
09.03.2007., 10:30
Švicarska je zapravo nacija podstanara, manje od 40% posjeduju nekretninu u kojoj stanuju.
Cijene su u gradovima visoke, kao u ostaloj Europi, u provinciji je moguće naći obiteljski stan za oko 1000 CHF mjesečno.
georgeWtheNuclear
11.03.2007., 01:34
Ja sam prije pet godina na Burnamthorpe i Hurontario area u Mississaugi placao 1270 dolara mjesecno. Bio sam zadovoljan i stanom i kvartom. Parking included.
Ja sam prije pet godina na Burnamthorpe i Hurontario area u Mississaugi placao 1270 dolara mjesecno. Bio sam zadovoljan i stanom i kvartom. Parking included.
George, da li je to bilo u blizini "Marilyn Manroe" zgrade koja se upravo gradi?
A u mojoj se zgradi moze unajmiti dvosobini stan s uredom, isti kao nas, i dva parkiralista za oko 2400 dolara mjesecno. Toliko su trazili prije sest godina. Sada mozda traze manje jer se je toliko tih zgrada nagradilo u ovom dijelu Mississauge.
Ipak, kuca je kuca!
masimo1
11.03.2007., 04:55
U SAD je vecinom najmanji problem unajmiti stan. Trziste je stahovito razvijeno. Trenutacno za de luxe stan pored posla s garazom placam ~$1100 (>100m2), I think so.
Europa, Europa, ... skupa si mi. Kazem ja vama, zivot u SAD moze biti najjeftiniji. :D :s
Whi$key
11.03.2007., 06:11
U SAD je vecinom najmanji problem unajmiti stan. Trziste je stahovito razvijeno. Trenutacno za de luxe stan pored posla s garazom placam ~$1100 (>100m2), I think so.
Europa, Europa, ... skupa si mi. Kazem ja vama, zivot u SAD moze biti najjeftiniji. :D :s
A di je to u Kentucky mozda ili Kansas :zubo:
happygoose
11.03.2007., 10:39
http://www.apartments.com/IMGtour.aspx?page=IMGtour&view=1&property=132489.114&rent_maximum=1200&srt3=0.13&rent_minimum=900&srt2=0.06&srt1=0.64&state=tx&area5=y&rgn1=10&subarea3=y&prvpg=36#photos
ili
http://www.apartments.com/avsummary.aspx?page=avsummary&model_name=Gauguin&rent_maximum=1200&srt3=0.31&rent_minimum=900&srt2=0.04&srank=3&srt1=0.76&state=tx&prvpg=8&area5=y&rgn1=10&property=101959.323.0&subarea3=y
da se naci puno toga u onom cjenovnom rangu koji je masimo naveo....
naravno SA :D TX....:top:
vigor40
11.03.2007., 11:15
Italia , provincia di Vicenza
dvosobni stan , 80 m2 , dvije kupaone , garaza , podrum, parkirno mjesto.
Zgrada potpuno nova , pet minuta hoda od centra grada.
Nenamjesten.
500€
Nadje se i za manje , ali dalje od centra i u starijim zgradama.
Chairman Mao
11.03.2007., 12:32
U DUblinu sam placao €1350 za prizemni namjesten dvosobni stan (2 spavace sobe) u osrednjeoj area centra Dublina u 2001-voj, potom sam placao €1400 za dvosobni stan u finansijskom distriktu (2003 su pale rente 20%) potom sam placao €1450 za penthouse sa pogledom na Dublin bay (rente su dalje pale) a poslije toga sam u strogom centru rentao jednosobni shuebox od 35m2 (2004) za €1000. Onda sam u 2004-toj kupio 90m2 2-s stan u predgradju.
2001-2002 je bilo nemoguce naci stan. Svaki oglas na daft.ie je imao po 30 odgovora u otprilike 5 minuta nakon sta se pojavio na netu. Danas je renters' market jer stanova ima dosta.
Zanimljivo je da je vlada drkala po trzistu sa raznoraznim poreznim mjerama medjutim nije napravila nista osim sto je uvijek sjebala nekoga. Prvo je sjebala first-time-buyere davsi porezne olaksice za investore da olaksa rentanje (nije se olaksalo nista!) a onda je sjebala rentere oporezujuci investicije u nadi da ce first-time-buyeri lakse kupiti nesto (to se isto nije desilo ali su rente skocile). cijelo vrijeme fora je bila u supply-demand i dok demand nije narastao nista se nije normaliziralo. Market rules!
masimo1
11.03.2007., 18:10
A di je to u Kentucky mozda ili Kansas :zubo:
Barem 3/4 USA.
Whi$key
11.03.2007., 19:00
Barem 3/4 USA.
Pa kad bolje razmislim cini mi se da si u pravu, east and west coast drze cijenu do bola a ovo po sredini da se naci za manje pare.
facasplaca
12.03.2007., 03:24
Sad ti je tamo jednosobni stan sa parkingom 1300 mjesecno.
Iz prve ruke.
georgeWtheNuclear
12.03.2007., 03:59
Ajoj, ono je bilo na 22. katu, uistinu prostrani 2 bedroom + den stan u renoviranoj zgradi.
Mene zanima kamo idu te cijene i tko to moze placati. Pa gledam kuce ovdje u Oakville, ne mozes kupiti gotovo nista ispod 500 000. Cak i ako stavis 200 000 dolara down, ostane ti 300 000 dolara za otplatiti. I to ne govorim o nekim super kvartovima. Subdivision kao i svaki drugi. A u starom dijelu grada da i ne govorim...
funkster
12.03.2007., 04:03
JA upravo idem pogledati neki stan u Bangkoku, SUkhumwit area, u biti centar di je dobro povezano sa sky trainom i metroom. Zgrada ima bazen i vrt na krovu zgrade, valjda i teretanu za nekih 250 eura mjesecno. Oko 30-ak kvadrata . Valjda ce biti okej
George, da li je to bilo u blizini "Marilyn Manroe" zgrade koja se upravo gradi?
A u mojoj se zgradi moze unajmiti dvosobini stan s uredom, isti kao nas, i dva parkiralista za oko 2400 dolara mjesecno. Toliko su trazili prije sest godina. Sada mozda traze manje jer se je toliko tih zgrada nagradilo u ovom dijelu Mississauge.
Ipak, kuca je kuca!
2400 mjesecno ===> 300K+ mortgage pa sada ti vidi da li se isplati rentati po toj cijeni
Tvrtko1995
12.03.2007., 04:42
Za koliko ja sad placam kredit, ne bih mogao naci ni supu unutar Perimetra (to je krug oko centra Atlante u poluprecniku od nekih 7-12 milja (jer nije pravilan krug). Cijene u tom dijelu za rentanje se krecu od oko 50$ po kvadratu pa do 150$/m2 (to su otprilike cijene apartmana). sto je u usporedbi za Californijom i NY, Boston (NORTH EAST) gotovo badava.
Mene moja hiza dodje 4.7$/m2 mjesecno...i mogu prakticirati pucanje u konzerve, svirati na 600W pojacalu bass ili voziti motocross....Nitko me ne zajebava.
masimo1
12.03.2007., 06:21
Pa kad bolje razmislim cini mi se da si u pravu, east and west coast drze cijenu do bola a ovo po sredini da se naci za manje pare.
Tako nekako. Ali ni uz east i west coast nije svugde super skupo. U CA je skupo samo u San Franciscu & San Jose bay area i Marin county, Monterey, Santa Barbara i obala prema jugu, Los Angeles, Orange county, San Diego (~2x quoted price). 2/3 CA imaju normalne cijene, pogotovo to rent. Seattle na sjeveru je relativno skup ali nije pretjerano (1.5x my quoted price). Portland pa i cijeli Oregon ima average cijene.
Isto tako je vrlo skupa malo sira istocna obala SAD sa NYC, Boston i sve izmedju, i tako sve do Washington (DC), Chicago, itd.
Ali ostalo, vecinom su cijene puno povoljnije nego u Europi. Mozes dobiti vrlo dobar stan od ~100m2 za ~$1000, negde i za puno manje. Npr. to su cijene za Las Vegas, Phoenix, Salt Lake City, Boise, Denver, Austin, Dallas, Carolina's, ... Naravno, ako ne rentas nesto eksluzivno. A ima i jeftinije u barem nekih 20 saveznih drzava...
Evil Kanevil
12.03.2007., 07:50
JA upravo idem pogledati neki stan u Bangkoku, SUkhumwit area, u biti centar di je dobro povezano sa sky trainom i metroom. Zgrada ima bazen i vrt na krovu zgrade, valjda i teretanu za nekih 250 eura mjesecno. Oko 30-ak kvadrata . Valjda ce biti okej
To je kvart oko Wireless Road?
happygoose
12.03.2007., 09:27
Za koliko ja sad placam kredit, ne bih mogao naci ni supu unutar Perimetra (to je krug oko centra Atlante u poluprecniku od nekih 7-12 milja (jer nije pravilan krug). Cijene u tom dijelu za rentanje se krecu od oko 50$ po kvadratu pa do 150$/m2 (to su otprilike cijene apartmana). sto je u usporedbi za Californijom i NY, Boston (NORTH EAST) gotovo badava.
Mene moja hiza dodje 4.7$/m2 mjesecno...i mogu prakticirati pucanje u konzerve, svirati na 600W pojacalu bass ili voziti motocross....Nitko me ne zajebava.
Kakve su cijene u Atlantic Station-u :zubo: ?
happygoose
12.03.2007., 09:41
Tako nekako. Ali ni uz east i west coast nije svugde super skupo. U CA je skupo samo u San Franciscu & San Jose bay area i Marin county, Monterey, Santa Barbara i obala prema jugu, Los Angeles, Orange county, San Diego (~2x quoted price). 2/3 CA imaju normalne cijene, pogotovo to rent. Seattle na sjeveru je relativno skup ali nije pretjerano (1.5x my quoted price). Portland pa i cijeli Oregon ima average cijene.
Isto tako je vrlo skupa malo sira istocna obala SAD sa NYC, Boston i sve izmedju, i tako sve do Washington (DC), Chicago, itd.
Ali ostalo, vecinom su cijene puno povoljnije nego u Europi. Mozes dobiti vrlo dobar stan od ~100m2 za ~$1000, negde i za puno manje. Npr. to su cijene za Las Vegas, Phoenix, Salt Lake City, Boise, Denver, Austin, Dallas, Carolina's, ... Naravno, ako ne rentas nesto eksluzivno. A ima i jeftinije u barem nekih 20 saveznih drzava...
Znam za ovaj dio TX...za ostale drzave ne znam...za 250.000 se moze naci nova kuca u dobrom (sjevernom ili sjeverozapadnom dijelu grada)...cak i starije, ali manje kuce u nekim starijim eksluzivnijim community...
Cak sto vise, SA ti je jeftiniji od Austina....ali i tamo se pocinje graditi sve vise, posebno oko lake travisa i round rock, georgtown...itd....
SA je eksplodirao u zadnjih par godina sto se tice posla i gradnje....
Trokut koji cine Austin, Houston i Dallas metro...je meni najzanimljiviji...kao i dijelovi sjeverno od SA (Fredericksburg, Boerne), Austina... potez od SA do Austina.....New Braunfels (oktober fest:zubo: )...San Marcos.....nije lose...:)
http://www.perryhomes.com/
A sto se tice stanova...stvarno se moze naci svasta i cijene su ok...kao sto sam navela u postu ranije...za cijenu od 1000$ mozes zivjeti dobro/odlicno..u namjestenom ili nenamjestenom stanu...na dobroj lokaciji...:)
funkster
12.03.2007., 09:46
To je kvart oko Wireless Road?
Je tu ti je negdje. To ti je soi 4 , ista ulica di je i Nana. Vidjeh stan, mislim da cu ga uzeti. Stan na 13-om katu, zgrada ima bazen i ostale facilities, ima cak i neki balkon na kojemu je polu kuhinja, a i lokacija mi pase zbog posla.
happygoose
12.03.2007., 09:55
A sto se tice Nice...zavisi koliko si blizu mora, ima li garazu..sto je jako bitno u ovom gradu..:zubo: ima svakavih cijena....naravno sto platis vise, vise i dobijes ili manje....:rolleyes: moze se naci 60 m2 za 1000 ojra...
http://en.century21.fr/trouver_logement/location-appartement-06000-provence_alpes_cote_d_azur-1_2_3_4_5_pieces-4_5-2_9-0_0_0_0_px-page_1.php
Tvrtko1995
13.03.2007., 00:16
Kakve su cijene u Atlantic Station-u :zubo: ?
SICK.
Ne bih tamo zivio ni kad bi mi placali.
Tvrtko1995
13.03.2007., 00:24
Sve te apartmanske komplekse (pogotovo one sa SEKJURITIJEM) ja nazivam ZOO.
Ima sve karakteristike ZOO-a - natpise na vratima i strelice za izlaz.... Uvijek dobijem fobiju kad tamo idem raditi....
a australiji je velka potrazavanja za stanove, nude i vecu stanarinu nek se trazi,nude i godinu unapred platiti agentu.
stanarine su u nekojm mestima presle gore puno jako vjuznoj australiji rad mnogo posla u divlinji olympic dam ja po 300-700 km do velkog mjesta
rudari vecina zive u caravanima i djele po tri, jerbo rade 2ili 3weeks najednome,pa onda se vrate gdje je zena i djeca.
neki iznajmljuju neki kupe unit ili kucu, zavisi koliko misle odstati.
a placajnje caravana je oko 500$ week tjedan?, kuce stanovi od 250-500 ili vise tjedno, al ce bit vskoro vise u vremenu dolase velki projects na 20 billions i vise, a gdi su koji postoje.
Vreme za dobro stojece za bolje jos vise.
they call me lucky
happygoose
14.03.2007., 20:02
SICK.
Ne bih tamo zivio ni kad bi mi placali.
a sto ne bi...iz stana ravno u ikeu...:rofl: i ostale blagodati shopinga...:cerek:
Tvrtko1995
15.03.2007., 06:33
a sto ne bi...iz stana ravno u ikeu...:rofl: i ostale blagodati shopinga...:cerek:
A u medjuvremenu ti se stan trese jer 2 major highwaya prolaze bas tu negdje ispod zgrade.... Buka je nezamisliva 24 sata, Previse je ljudi nakrcano na malo prostora...Sve u svemu strava i uzas.
Montreal je jos uvijek jeftiniji od vecih canadskih gradova iako su i ovdje cijene drasticno skocile. Vlada regulira povisenje stanarina a postoje i razni socijalni programi gdje stanarina ne prelazi 25% porodicnih prihoda. Naravno, liste su dugacke jer socijanih stanova nema dovoljno.
Od prije nekoliko godina se osjeca velika nestasica stanova i pritisak da samo trziste odredi cijenu ali s obzirom da su place ovdje nize to bi poremetilo socijalnu stabilnost pa za sada vlada pokusava kontrolirati. Ovdje je prava social-demokracija sto znaci da je populacija relativno siromasna pa su i te mjere potrebne da bi se ocuvao socialni mir i kupovna moc.
Obicaj je da se masovno sele 1.7. i dogodilo se da su se familije doslovno nasle na ulici jer nisu na vrijeme nasli pristupacan stan. Dobro, necu sada o inteligenciji i licnoj odgovornosti ... Takvima se na brzinu nasao skuplji stan za koji sada vlada nadoplacuje nekoliko stotina $ mjesecno. Istovremeno ima na stotine praznih stanova ali u jako zapustenim i neurednim zgradama.
Grade se condominijumi na svakom cosku jer su jako popularni a i financiranje je povoljno. Cijene se krecu negdje oko 200 000 $ za 90-100 m2, sa dvije spavace sobe pa skuplje. Jos su jeftiniji ako se kupe prije no sto su izgradjeni i moze se ustedjeti kojih 40-60 000 $. No zbog velike potraznje, sve skupljeg materijala i radne snage, i njima cijena neprestano raste tako da su sve interesantniji kao investicija.
Trenutno je stanje takvo da je lakse i jeftinije kupiti condo nego unajmiti stan.
Mene moj condo od preko 90 m2, u novogradnji od armiranog betona, sa liftom, teretanom, super izolacija i insonorizacija, elektricno grijanje i svi moguci troskovi (hipoteka, porez, condo fees, cable, internet, telefon i mobilni) mjesecno kosta oko 1200 $.
Sad mi je naveci sport - utrka kako da ga otplatim u sto kracem roku! :D
osijek 1200kn dvosobni stan
happygoose
18.03.2007., 09:09
:top: :zubo: :)
alexandre
11.04.2007., 20:28
dobro jel mi moze netko objasniti gdje je najbolje izaci u padovi i
ima li netko ko je u padovi a da je iz hr,bih,scg i slicno????????:top: ciao tutti
Ovisi o tome sto ti se svidja i o drustvu koje imas. Pretpostavljam da si mladja osoba (mozda student) i od nedavno ovdje, pa ces ljude tek upoznati.
Za neke plesnjake i slicno je mozda zgodno da upoznas neke nase studente. Ima ih dosta ovdje. Buduci da me vikendom nema ovdje, a i nisam bas neka najmladja mladjarija, ne znam ti bas preporuciti takva mjesta. Npr, znam da "domordci" s oko 3 banke :D dosta izlaze u Villa Barbieri, diskoteka na otvorenom koja pocinje raditi bas negdje u proljece kad zatopli.
A ovako za popiti cugu radnim danom, ljudi izlaze u kafice i pubove iza 9 navecer. Ima ih dosta i u obliznjim okolnim mjestima, ne samo u centru. Ali opet, za sve ti treba nekakvo drustvo, pa je najbolje da prvo poradis na tome. ;)
dobro jel mi moze netko objasniti gdje je najbolje izaci u padovi i
ima li netko ko je u padovi a da je iz hr,bih,scg i slicno????????:top: ciao tutti
ima
ne znam kaj da ti kazem, ja se još ne snalazim...:zubo:
alexandre
16.04.2007., 12:18
ima
ne znam kaj da ti kazem, ja se još ne snalazim...:zubo:
a gdje si ti sad u padovi?????????:)
aqualung
18.04.2007., 11:30
padova, ah to selo necu nikad zaboraviti, ima ti tamo miljnu nasih, ako ti nasi nisu mili, upadni u neku ekipicu, i zezanciji ili zabavi nikad kraja
inace izlasci bezveze, mislim kao mjesta, tako ekipa je najvaznija
Mezomorph
25.04.2007., 12:30
Volim Padovu - krasan grad.
Niko Nikic
03.07.2007., 11:39
Radio sam prosle godine u Italiji na crno na gradjevini. Covjek za kog sam radio ostao mi je duzan 1000 eura. On je iz Bosne i ima tamo permesso di soggiorno, ali nije privatnik nego je obicni radnik. Zanima me kakva bi situacija bila meni i njemu kad bih ga prijavio Guardia di Finanza i da li se uopce to njima prijavljuje. Ja bih vjerojatno dobio zabranu ulaska na nekoliko godina, a on bi izgubio radne papire. Za to vrijeme dok sam radio stanovao sam kod prijatelja koji je odavde i ima tamo permesso. Da li bi on bio umijesan u sve to, posto ne bih zelio da on ima ikakvih problema. Vjerojatno ne bih dobio te pare da ga prijavim, ali bar bih dobio satisfakciju da me ne pravi budalom. Ako ima neko iz Italije i zna zakone tamo nek se javi... Btw radio sam kod Verone. Duzan mi je od jedanaestog mijeseca prosle godine. Koliko je zastara na to?
Duzan mi je od jedanaestog mijeseca prosle godine. Koliko je zastara na to?
Kao prvo, u ovom slucaju nije jednostavno dokazati da si radio za tog tipa zato sto je bilo na crno. Prema tome, nemas nikakav ugovor s njim ili nekakve fakture koje mogu sluziti kao argumenti da bi se napravila prijava. Na osnovu cega bi ga mogao tuziti?
Ne znam kako idu stvari sa slucajevima na crno i ako je moguce ovo sto pitas, medjutim uzmimo za primjer kad bi se radila prijava izmedju osoba koje su legalno prijavljene (fizickih i/ili pravnih) one se tretiraju kao i domicilne. Onda bi pravnik koji slaze i pokrece tuzbu trebao valjane dokumente na temelju kojih je zasnovan radni odnos i gdje se vidi da je ostecena strana odradila posao koji joj nije placen.
Inace, vrijeme talijanskih sudova nije bas kratko, ali kod takvih stvari ostecenik obicno dobiva rjesenje za isplatu s kamatom (zbog kasnjenja). No kazem ti, u tvom slucaju je jeb sto je crnjak u pitanju.
Niko Nikic
03.07.2007., 12:03
Nemam nikakve dokumente. Znam kako se zove talijan koji je vlasnik firme. Znam gradilista na kojima sam radio. Ja uopce ne vjerujem da bi dobio pare kad bih ga prijavio. Mogu li ga nekako preko Internteta prijaviti jer znam da jos zaposljava tamo ljude na crno da ga uhvate na licu mijesta? Znam da ne dobijam puno osvetom ali bar da znam da sam mu vratio kako tako.
Ako će ti biti lakše pri duši, imaš formular ovdje (http://www.gdf.it/repository/ContentManagement/node/P1475578445/modulo%20x%20esposto.pdf),
pa ti lijepo napiši sve što znaš o zapošljavanju radnika na crno i preporučeno pošalji GF u gradu u kojem si radio (ili osobno).
Ame®icano
04.07.2007., 05:10
brate tu je stanga majka i to po mraku jedna sacekusa:top:
Traziti pravnu zastitu u zemlji u kojoj si ilegalno radio i svjesno krsio zakone mi nema nikakvog smisla. To naravno ne znaci da trebas biti potpuno obespravljen. Posto ne vjerujem da ti drzava niti zakon moze mnogo pomoci, nema druge nego da se za "svoja prava" pobrines sam. Iako sam nacelno protiv upotrebe sile, za neke je ona jedini razumljiv jezik. Ovaj put kronja ima pravo... :rofl:
Radio sam prosle godine u Italiji na crno na gradjevini.
Sto bi vise htio:
a) sjebat covjeka i ne dobit pare
b) ne sjebat covjeka i dobit pare
? Dobit pare i sjebat covjeka neces moc, ako zelis doc do para mozda da priprijetis covjeku da ces ga cinkat i pokusaj mu nekako dat do znanja da ne blefiras. Pravnim putem neces moc dobit odstetu jer se radilo o nelegalnom radnom odnosu, bez ikakvih tragova a i svjedoke ces pretpostavljam tesko nac. Dakle koliko mi se cini jedina metoda ti je "iznuda".
Niko Nikic
05.07.2007., 10:34
Znate li neke "postene" utjerivace dugova? :E
Znate li neke "postene" utjerivace dugova? :E
Iz okolice Napulja? Ili sa Sicilije?
Niko Nikic
05.07.2007., 10:39
On je gore kod Verone ili u Paviji kod Milana. Bilo koje samo da izvuku lovu.
dr.kronja is back
05.07.2007., 15:40
napravi mu sranje ubaci mu neki virus u mjesalicu,pa nek se jebe:D :D :E
popusio si decko,oprosti se od love
to ti je cijena tvoje naivnosti:D
Koliko bi otprilike kostalo?
Pa jeste vi normalni,samo za ovo sto si napisao policija te moze zatvoriti jer spremas ubojstvo ili najmanje pretuci nekoga.
Svasta vidim i citam na ovome forumu ali sakupljanje informacija da netko prebije ili ubije je totalno protiv zakonito ne samo na forumu nego di bilo na svijetu i strogo kaznjivo.:flop:
Secundo
16.07.2007., 15:04
Tako je, i sporni postovi su izbrisani.
Nixon_gorgonzola
18.07.2007., 02:39
Ne nema sanse da dobijes pare, s obzirom da financijski poslovi nisu nigdje registrirani nemozes ni legano nista izvuc.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.