PDA

View Full Version : Brancin na gradele...


hrks
04.08.2005., 14:41
Evo pitanje (zapravo dva).
Pregledavao sam malo starije postove i nasao savjet za gradelat brancina. Ono sto mene zanima je koliko jak zar mora odnosno ne smije bit da ne unistim brancina (govorim o neke dvije-tri ribe svaka do pola kg).?
I druga stvar, ako slucajno sutra padne kisa pa nebum mogo pec u vrtu, kak bi to ispalo na elektricnom rostilju? (osobno mislim da je to steta ribe, ali bi volio cut jos misljenja).
Thnx!:s

Cats
04.08.2005., 14:53
Ako ne možeš peć vani na gradele onda stavi ribe u pleh (što manji, da se što manje osuše), polij maslinovim uljem, i ispod da se ne zalijepe, posoli, pospi travama po želji i peci 15-20 min u zagrijanoj pećnici na 170 i još cca 10 minuta pod infrom, da malo zarešaju.

Bude fino. :)

Kleine
04.08.2005., 15:01
grijeh ga je na elektricni baciti, nije to to....

nije ti bitna velicina ribe, neces ju upropastiti, samo pazi da ti se ne zalijepi, i lijepo ti ribu ocisti u otvor stavi persina i cesnjaka, na gradelu i to trackaj s uljem da se ne presusi.....

dok se riba pece kosaj cesnjak i persin pomjesaj sa maslinovim uljem i kad je riba gotova to preko ribe...:klopa:

dobar tek!

:w

Cats
04.08.2005., 15:03
Ja sam izričito protiv stavljanja češnjaka, koji potpuno ubije fini i nježni ukus friške ribe. :flop:

Kleine
04.08.2005., 15:13
pa nemoras, ga staviti, meni je tada riba bolja...;)

pa malo bijelog vina uz to....:top:


kod nas na moru je tako...

Cats
04.08.2005., 15:15
Koka, moj dida je bio ribar. Na moru. :) I njegove riječi su bile da se češnjak stavlja na pečenu ribu samo ako ista nije friška. Da sakrije miris. :D

Al ti čini kako ti paše. :top:

Kleine
04.08.2005., 15:19
e jebiga.... ja pecam redovno, znaci riba koju jedem je friska... neko voli neko ne. ne stavim puno, pa jedem ribu a ne cesnjak...al da malo gusta. btw. znam je i bez pojest...

hrks
04.08.2005., 15:44
Hvala na savjetima, nece na elektriku pa makar moro pec u šupi:D
Nego, dal mi se moze zalijepit samo ak resetka nije dobro nauljena ili moram na jos nekja pazit? I kak znam kad je spremna za okrenut? Znam kak sve ovo zvuci, ali kaj mogu kad prvi put rostiljam ribu. Pardom, gradelam:)
Pozdrav:cool:

Cats
04.08.2005., 15:48
Bitno je da je rešetka gradela vruća, očišćena od prijašnjih gradelada :D i da je riba suha. Dobro ju pobriši papirnatim salvetama (od role, obične salvete se znaju zalijepit) i maži uljem tek kad je već neko kraće vrijeme na rešetki.

Dobro je ako mažeš ružmarinovom grančicom koju močiš u ulje. I ako u svaki trbuh ribe staviš malo (cm-dva) ružmarina. I ako fete kruha namočiš malo u maslinovo ulje s obje strane pa prepečeš pored ribe.

Ajme, sad ću ogladnit. :zvrko:

Kleine
04.08.2005., 15:52
a sta ja znam ja ocistim gradelu, stvim je na vatru i onda ju ponovo ocistim. kad je gradela dovoljno topla bacim ribu i trackam ju uljem... nije se nijednom jos zalijepila.

neko mi je reko da gradelu treba octom ocistiti, i kao onda se riba ne zalijepi...:rolleyes: nisam se usudila probati. i da nmoj ju odmah okretati...

Kleine
04.08.2005., 15:57
evo za 2 min...:D

x-type
04.08.2005., 22:09
alternativa roštilju je alu folija (u kojoj ga također možeš na roštilju peći) ili u soli -sve to ako je brancin u pitanju!

sara4
05.08.2005., 08:12
Imam elektricni rostilj i riba s njega uopce nije tako losa. Naravno, ako postoji opcija, onda biram gradele, ali u nedostatku istih, elektricni je bas ok stvar i riba je ok, puno bolja nego iz pecnice. Jos kad znas da je to puno zdravija opcija od gradela, onda je riba jos i bolja. :D

luigi19
05.08.2005., 15:50
a sto bi to trebalo biti nezdravo u gradelama :rolleyes:

art vandeley
05.08.2005., 21:51
po meni je, za bijelu ribu (a i za plavu), bitno da žar bude laganiji (hladniji). kod nas ljudi vole napucati gomilu žara, spržiti svu mesinu i onda jesti prepečeno meso (najčešće "pougljenisano"), polu sirove pileće batke(pravi grill meštar se poznaje po batacima) i ribu kojoj je koža toliko spržena da je okus mesa u pozadini okusa "roštilja" (i svaki je grill majstor).. Stavi ribu na minimalno žara, sa strane ostavi žara za svaki slučaj i nema greške (napisao bi sad i kada je gotovo s obzirom na meso, oči, itd, ali ovdje je tolko ribara da me je strah)......

hrks
06.08.2005., 08:16
Hvala svima na savjetima. Moram priznati da je za prvi puta ispalo super. Nije se primila, prepekla, nis. Bilo je bas fino.
Uskoro ponavljam. Mljac!:W

daz
09.08.2005., 07:39
Za pečenje na roštilju uvijek važi zlatno pravilo da žar mora biti jak (naravno ne tolko da rešetka pobijeli ;) ). Ako nije dogode se dvije stvari, a to su da ti se riba zalijepi za žice i da se isuši.

Sorry art ;) (problem spržene mesine se javlja kod ljudi koji se panično boje da im meso, a i riba, ne bi bili dovoljno pečeni, pa ga onda skure....).

Sve to pod uvjetom da ribica nije predebela, pa da se ne stigne ispeći. Sve ispod kile nije problem. Iznad kile je već pomalo škakljivo za roštilj...

Inače, u plehu, u foliji mi je isto izvrsno...

art vandeley
13.08.2005., 14:48
daz kaže:
Za pečenje na roštilju uvijek važi zlatno pravilo da žar mora biti jak (naravno ne tolko da rešetka pobijeli ;) ). Ako nije dogode se dvije stvari, a to su da ti se riba zalijepi za žice i da se isuši.
Evo baš jučer eksperimentirao sa pagarima na gradele. Pripremio sam puno žara od kojeg sam večinu stavio na stranu a ispod gradela stavio minimalno (jedno triput manje nego obićno). Rezultati: 1- na početku se minimalno zalijepila (bez problema se odliepljivala vilicom, bez da je išta ostajalo zaljepljeno za gradele)nakon nekog vremena se i odlijepila (budući da sam koristio one dvostrane gradele ni žešće lijepljenje me nebi previše brinulo).
2. Upravo zbog blagosti žara riba je bila ravnomjerno pečena i sočna, nimalo isušena (nimalo isušena). Osjećao se blagi miris i okus žara koji nije dominirao nad okusom svježe ulovljene ribe.
3. Peklo se triput duže nego što sam prije pekao ribu i bilo je jednako toliko i bolje.

[/B]Sorry art ;) [/B][/QUOTE] :nekužim: zašto sorry???

[/B]Sve to pod uvjetom da ribica nije predebela, pa da se ne stigne ispeći. Sve ispod kile nije problem. Iznad kile je već pomalo škakljivo za roštilj][/QUOTE]...
Sa "jakim žarom" već na pola kila nastaju problemi mladome gilleru. Jednako kao i sa kokošjim batkom - koža i vanjski dio mesa se skuri a unutrašnjost ostaje sirova....

daz
16.08.2005., 08:18
Je, svak' kak mu paše. Ja ribu pečem onako kako bi i kuhar u Babylonu (npr...). Što je riba (meso) duže na roštilju, to se duže isparava tekućina (logično zar ne?). Ako je 3 puta duže na roštilju (a peče se, što znači da i voda isparava), mora biti isušenija neko ona koja se peče 3 puta kraće...

A što se piletine tiče, to si u pravu. Jednostavno se ne stigne ispeći...

sara4
18.08.2005., 11:52
luigi19 kaže:
a sto bi to trebalo biti nezdravo u gradelama :rolleyes:

To da strucnjaci smatraju da je kancerogen. HCA je ove godine uvrsten na listu kancerogenih spojeva.

"HCAs have been shown to cause cancer in lab animals, and may increase the risk of cancers of the breast, colon, stomach, and prostate in humans, according to the American Institute for Cancer Research. They're created when red meat, poultry, and fish "muscle meats" are subjected to intense high heat.

PAHs are formed when animal or fish fats drip onto hot coals. The smoke and fire flare-ups drive these residues into the food. PAHs are thought to increase the risk of stomach cancer."

Evo i jos malo na hr:

"Roštiljate li prečesto, izlažete se visokoj razini kemikalija koje izazivaju rak, objavili su u utorak stručnjaci u Hong Kongu.

Testiranje je otkrilo da je razina kancerogenih policikličkih aromatskih hidrokarbona (PAH) čak 14 puta viša u mesu s roštilja nego u hrani pripremljenoj na druge načine.

Znanstvenici su za vladin ured za hranu i higijenu okoliša testirali 60 uzoraka hrane, među njima i svinjetinu s roštilja iz restorana i tvornica diljem Hong Konga.

Koncentracija PAH-a u mesu s roštilja bila je od 48,6 do 144,7 mikrograma na kilogram, a u mesu iz električne pećnice ili s plinskoga roštilja ta je koncentracija bila 5,1 do 10,4 mikrograma po kilogramu.

Voditelj istraživanja dr. Ho Yuk-yin kaže da ljudi ne bi smjeli jesti previše hrane koje sadržavaju te organske kemikalije.

Prema njegovim riječima, ne treba pretjerivati s roštiljem, a pougljene komadiće treba ukloniti prije jela.