PDA

View Full Version : Zadržavanje na liječenju u psihijatrijskoj bolnici

princ slobode
09.08.2005., 23:47
zanima me mišljenje forumaša o ovoj temi. odobravate li zadržavanje na liječenju u psihijatrijskoj bolnici? dobrovoljno ili prisilno? krše li se time prava? čija? pacijenta ili njegove obitelji? u kojim slučajevima? imate li iskustva o tome?

wuk
10.08.2005., 00:11
samo makni riječ "psihijatrijskoj" i vidjeti ćeš koliko je tvoje pitanje besmisleno.

liječenje je liječenje.
bolnica je bolnica.

bLOODSTONE
10.08.2005., 01:55
princ slobode kaže:
zanima me mišljenje forumaša o ovoj temi. odobravate li zadržavanje na liječenju u psihijatrijskoj bolnici? dobrovoljno ili prisilno? krše li se time prava? čija? pacijenta ili njegove obitelji? u kojim slučajevima? imate li iskustva o tome?

khm..molim?
da, imam iskustva, ljudi se tamo LIJEČE

Crimson Petal
10.08.2005., 02:09
princ slobode kaže:
odobravate li zadržavanje na liječenju u psihijatrijskoj bolnici? dobrovoljno ili prisilno?

odobravam. :zubo: za one ljude kojima je to potrebno. pa bilo to dobrovoljno ili prisilno... (vjerujem da kad govoris o krsenju ljudskih prava prvenstveno mislis na prisilnu hospitalizaciju.)

on the other hand, kako nam je rekla profesorica psihologije u srednjoj. "najveci ludjaci vam ipak nisu u ludnici, nego se setaju po ulicama..." :D :D :D

manja
10.08.2005., 11:17
koliko god mi je bilo uzasno tamo i nako pet god još uvijek razmišljam jel mi to trebalo toliko se je sve vratilo u nekakvu normalu bolest ko bolest sve je to izlječivo :-))i sad idem prema tome da više i neču morati uopće ići tamo uopće samo treba biti uporan i dosljedan i puno raditi na sebi
pozdrav svim ludicama!!!!

kpt. Willard
10.08.2005., 16:25
princ slobode kaže:
zanima me mišljenje forumaša o ovoj temi.
1. odobravate li zadržavanje na liječenju u psihijatrijskoj bolnici?
2. dobrovoljno ili prisilno?
3. krše li se time prava?
4. čija?
5. pacijenta ili njegove obitelji?
6. u kojim slučajevima?
7. imate li iskustva o tome?
1. da
2. oboje
3. ne
4. x
5. x
6. x
7. da

wuk
10.08.2005., 16:58
1. da
2. oboje
3. ne
4. x
5. x
6. x
7. ne

ti ni iz "obične" bolnice ne smiješ samo tako otići

Crimson Petal
10.08.2005., 17:58
evo i zakona o zastiti osoba s dusevnim smetnjama (http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1997/1672.htm).

http://www.mup.hr/zakoni/z104.html

izabelala
11.08.2005., 17:47
i doktori u psihijatrijskim bolnicama su ljudi... i oni greše
mislim da odluka o zadržavanju na lečenju protiv volje bolesne osobe ne bi smela biti na jednom odgovornom licu

ne znam koja je procedura u vezi sa tim u bilo kojoj pravnoj državi

ali osobe koja ugrožavaju sebe i druge... uvek se licemerno prvo stavi ono "sebe", a znamo da ih sklanjamo sa ulica da ne bi nama pravili probleme... treba da budu izdvojene na isti način kao i kriminalci... pa i oni su na neki način bolesni :)

to je nepravedno, uglavnom je društvo odgovorno za bolesti ovih ljudi i trebalo bi svi da snosimo posledice jer bi tako naučili da sprečimo umesto da "lečimo" ili amputiramo

mene ipak najviše potresa to što ljudi koji pate od neke ozbiljne mentalne bolesti nikada ne mogu potpuno ozdraviti... bar kako mi (većina) shvata zdravlje

u svakom slučaju, oni postoje jer treba da postoje

zatvaranje bolesnih je možda i neka opomena nama ostalima da ne smemo da se ponašamo van standardnih normi

:(

Akinetoh blues
13.08.2005., 21:53
Nevjerojatno da na podforumu 'psihologija' nitko nema suvislo mišljenje o psihijatrijskoj ustanovi. :rolleyes:
Osim izabelele s kojom se skoro u potpunosti slažem.

Psihijatrijske ustanove su proizvod našeg vremena koje eto na 'pristojan' znanstven (dakle neosporiv, osim u intelektualnom diskursu) način diskriminiraju određen broj 'ludih' ljudi da bi legitimirali svoju 'normalnost'.

:flop:

Ako postoji volja druge osobe, do osamnaeste godine - roditelji ili skrbnici, poslije društvo (policija, centar za socijalnu skrb, itd…) da osobu zadrži na liječenju vrlo je teško ju osporiti, osobito ako nemaš pojma ni o psihijatriji ni o pravu. Zastrašujuće je što psihijatar koji odlučuje o zadržavanju na liječenju može na bezbroj načina opravdati tvoje zadržavanje.
:D
Treba samo otvoriti Međunarodnu kategorizaciju bolesti i pogledati na primjer bolest poremećaja osobnosti ili ponašanja pa da svatko normalan na ovom svijetu prepozna barem dva tri simptoma koje i on sam ima.

:flop:

Akinetoh blues
13.08.2005., 22:18
Nikad neću zaboraviti jedan stari francuski dokumentarni film koji je radio reportažu (50-ih godina) na otoku gdje su se smještali u bungalovima francuske državljane koje su deportirali iz Pariza - zbog fizičkih deformacija, pa i onih najbanalnijih, kao npr. jer su ružni. Opravdanje bez rukavica je uglavnom bilo to da su preružni da hodaju pariškim ulicama.
Strašan film.
Btw. Uostalom lijepo je o ovome pisao Michael Foucault, Lacan, Cooper…

LoveMeTender
13.08.2005., 22:52
Imam iskustav (ne lichno) ali znam da su tamo drzhali chovjeka mjesec dana, a nisu mogli da mu postave dijagnozu nego samo ga "punili" drogama. :cry:

Dijagnoza je postavljena od sasvim desettog doktora nakon izlaska iz bolnice i bila je bolest koja se itekako mozhe kontrolirati pilulama, bez potrebe za hospitaliziranje ikada.

Crimson Petal
14.08.2005., 00:29
Akinetoh blues
kaže:
Treba samo otvoriti Međunarodnu kategorizaciju bolesti i pogledati na primjer bolest poremećaja osobnosti ili ponašanja pa da svatko normalan na ovom svijetu prepozna barem dva tri simptoma koje i on sam ima.

da, ono, zbog 2-3 simptoma ce te baciti u psih. ustanovu & throw away the key, bas. :kava:

Akinetoh blues
14.08.2005., 14:43
Naravno da ne mora i neće, ali može.
Btw.
Bila je u pravu tvoja profesorica iz psihologije.

magic
14.08.2005., 15:10
shteta shto postoji uzhasavajuce velika mogucnost manipulacije 'prisilnim' ljechenjem, inache bih prva bila ZA.

jer chovjek koji uistinu ima problem i to takav da bi trebao hospitalizaciju, rijetko ce na to pristati dobrovoljno. pa u bolnici zavrshi tek kad nastupi pravo sranje.

Skrbnik sam paranoidnom shizofrenicharu. nikad ne bih pokrenula postupak lishavanja poslove sposobnosti i preuzimanja skrbnishtva da sam ga mogla smjestiti u psihijatrijsku ustanovu uz njegov pristanak. ali to je bilo nemoguce, kao i njegov zhivot izvan ustanove.

inache, za sve one koji seru protiv psihijatrijskih bolnica, jedno pitanje: da li ste i kada posjetili bilo koju od modernih privatnih psihijatrijskih bolnica u Hrvatskoj?

i josh jedno, da li znate dijagnoze tih 'drogiranih'? ako ne, nemojte pizdit. nitko tamo ne drogira ljude. vec im maksimalno pokushavaju omoguciti bar koliko toliko 'ljudski' zhivot. normalno, u skladu njihovim dijagnozama i ponashanjem.

ponavljam, pishem o suvremenim psihijatrijskim ustanovama. ne o ludnicama iz horor filma.

LoveMeTender
14.08.2005., 15:16
magic kaže:
shteta shto postoji uzhasavajuce velika mogucnost manipulacije 'prisilnim' ljechenjem, inache bih prva bila ZA.

jer chovjek koji uistinu ima problem i to takav da bi trebao hospitalizaciju, rijetko ce na to pristati dobrovoljno. pa u bolnici zavrshi tek kad nastupi pravo sranje.

Skrbnik sam paranoidnom shizofrenicharu. nikad ne bih pokrenula postupak lishavanja poslove sposobnosti i preuzimanja skrbnishtva da sam ga mogla smjestiti u psihijatrijsku ustanovu uz njegov pristanak. ali to je bilo nemoguce, kao i njegov zhivot izvan ustanove.

inache, za sve one koji seru protiv psihijatrijskih bolnica, jedno pitanje: da li ste i kada posjetili bilo koju od modernih privatnih psihijatrijskih bolnica u Hrvatskoj?

i josh jedno, da li znate dijagnoze tih 'drogiranih'? ako ne, nemojte pizdit. nitko tamo ne drogira ljude. vec im maksimalno pokushavaju omoguciti bar koliko toliko 'ljudski' zhivot. normalno, u skladu njihovim dijagnozama i ponashanjem.

ponavljam, pishem o suvremenim psihijatrijskim ustanovama. ne o ludnicama iz horor filma.

Nisam posjetila dushevnu bolnicu, a posebno ne neku modernu u Hrvatskoj. Pa ne bih znala.

Ali ono sa "drogiranjem" sam ja napisala, i napisala sam da kroz mjesec dana nisu mogli chovjeku postaviti dijagnozu nego samo ga drzhali po sedativima da bude "miran". Pustili su ga bez dijagnoze. Nakon toga u narednih nekoliko nedelja mu je bila postavljena dijagnoza kroz obichnu psihoterapiju od sasvim desetog psihijatra.

Sada je sve ok, a hospitalizacija je bila samo "uzaludan privrjemeni pritvor".

dijagnoza: manijachna depresija.

edit: plashi me neukost nekih od "struchnjaka" (ovdje u Mkd) i zato imam predrasude o psihijatriskim ustanovima. Ne bih znala kako je u Hrvatsku.

magic
14.08.2005., 16:30
LoveMeTender kaže:
Ali ono sa "drogiranjem" sam ja napisala, i napisala sam da kroz mjesec dana nisu mogli chovjeku postaviti dijagnozu nego samo ga drzhali po sedativima da bude "miran". Pustili su ga bez dijagnoze.

to je uobichajeni postupak kad je osoba kao hitan sluchaj zaprimljena u psihijatrijsku kliniku.

vecina psihijatrijskih klinika pri bolnicama ima zapravo 'ambulantnu' funkciju, odnosno pruzha 'prvu pomoc'. prima hitne sluchajeve odnosno akutna stanja, zadrzhava ih tri do pet tjedana, oporavlja fizichki koliko je moguce, sedira, provodi se odredjena terapija, ukoliko je to moguce i preporucha se daljnja terapija bilo ambulantna bilo u ustanovi.

Psihijatrijska bolnica je ustanova gdje se takvi bolesnici lijeche.

Tako bar funkcionira u Rijeci.

LoveMeTender
14.08.2005., 16:40
magic kaže:
to je uobichajeni postupak kad je osoba kao hitan sluchaj zaprimljena u psihijatrijsku kliniku.

vecina psihijatrijskih klinika pri bolnicama ima zapravo 'ambulantnu' funkciju, odnosno pruzha 'prvu pomoc'. prima hitne sluchajeve odnosno akutna stanja, zadrzhava ih tri do pet tjedana, oporavlja fizichki koliko je moguce, sedira, provodi se odredjena terapija, ukoliko je to moguce i preporucha se daljnja terapija bilo ambulantna bilo u ustanovi.

Psihijatrijska bolnica je ustanova gdje se takvi bolesnici lijeche.

Tako bar funkcionira u Rijeci.

Hajde to ok. Ali nije li upitan njihov rad (ovima ovdje) da mjesec dana nisu mogli postaviti dijagnozu? Pa valjda su struchnjaci?

magic
14.08.2005., 16:45
naravno da se u mjesec dana ne mozhe postaviti dijagnoza kod dushevno oboljele osobe koja je u akutnom stanju psihoze.

s tom se osobom uopce ne mozhe 'raditi'. mozhe ju se samo sedirati dok prodje akutno stanje.

LmT, da li ti znash koliko je osoba umrlo u teshkim psihozama? vjerovatno ne. vjerovatno nikad nisi ni vidjela kako izgleda osoba u psihotichnom stanju. ja jesam. medju 4 osobe u sobi nisam prepoznala vlastitog strica.

LoveMeTender
14.08.2005., 16:49
magic kaže:
naravno da se u mjesec dana ne mozhe postaviti dijagnoza kod dushevno oboljele osobe koja je u akutnom stanju psihoze.

s tom se osobom uopce ne mozhe 'raditi'. mozhe ju se samo sedirati dok prodje akutno stanje.

LmT, da li ti znash koliko je osoba umrlo u teshkim psihozama? vjerovatno ne. vjerovatno nikad nisi ni vidjela kako izgleda osoba u psihotichnom stanju. ja jesam. medju 4 osobe u sobi nisam prepoznala vlastitog strica.

Eto nisam znala da se ne mozhe raditi sa dushevno oboljelim osobama koje su u akutno stanje psihoze.

I nisam vidjela kako izgledaju u tom stanju. Ali opet pitanje. Zashto ga nisu drzhali u instituciji dok mu ne postave dijagnozu? Nego ovo bi sad kad razmislim doshlo ovako: "Smire" ga i puste van kao "nedoljechenog". Iako se ovo ne ljechi, ali ipak je ispalo da su samo pola posla zavrshili tamo. Samo su sanirali momentalno stanje.

Ili je takva praksa psihijatra?

magic
14.08.2005., 16:56
pri otpushtanju iz klinike dobiva se otpusno pismo u kojem jasno pishe shto se poduzelo i shto se dalje preporucha.

daljnji tijek ljechenja ovisi o bolesniku i/ili njegovoj okolini, rodbini, prijateljima.

Nitko ne mozhe nikoga natjerati na lijechenje ukoliko to dotichni sam ne pristane, osim ako ne chini neshto chime ugrozhava sebe ili okolinu ili pak neko kazneno djelo.

LoveMeTender
14.08.2005., 17:27
Hvala na objashnenju.

magic
14.08.2005., 17:36
nema na chemu. no, ja sam laik. bolje objashnjenje dao bi ti tvoj psihijatar. ako te muche takva pitanja, narochito ako nisi sigurna u njihovu struchnost, zashto s njim nisi porazgovarala o tome?

LoveMeTender
14.08.2005., 17:38
magic kaže:
nema na chemu. no, ja sam laik. bolje objashnjenje dao bi ti tvoj psihijatar. ako te muche takva pitanja, narochito ako nisi sigurna u njihovu struchnost, zashto s njim nisi porazgovarala o tome?

O chemu? O chovjeku koji je bio hospitaliziran?

magic
14.08.2005., 17:40
nevezano za njegov sluchaj. u tvoju sumnju u struchnost psihijatara. i nachin lijechenja.

njegov sluchaj sam shvatila kao primjer onoga o chemu razmishljash.

LoveMeTender
14.08.2005., 17:43
magic kaže:
nevezano za njegov sluchaj. u tvoju sumnju u struchnost psihijatara. i nachin lijechenja.

njegov sluchaj sam shvatila kao primjer onoga o chemu razmishljash.

Pa ja ne sumnjam u svim psihijatrima, u moji bar ne sumnjam.

A ionako se ovdje zna da vechi postotak njih ne rade svoj posao, kao i svi drugi doktori. Valjda je kod vas malo bolja situacija. Blizhi ste EU i te stvari. Mi nismo ni izdaleka prilagodzheni EU standardima, te non-stop vichu po nama.

I razmishljam ja o puno stvari koje ovdje ne funkcioniraju, a ovo je jedna od njih.

bLOODSTONE
14.08.2005., 19:40
Lovemetender, nisi li ti autorica onog posta o zlim psihijatrima :)?Uglavnom, sama si rekla da nisi nikad prismrdila nekakvoj psihijatrijskoj ustanovi. Da, naravno da ni ne možeš imati sliku o tome kako to izgleda, što se tamo radi, na kraju krajeva, pitanje je imaš li sliku o tome što je jedna psihička bolest, poremećaj i sl.
Kada netko dobije dijagnozu bipolarnog poremećaja, naravno ovisi o težini poremećaja, normalno je i logično da se zadrži na liječenju u klinici iz više razloga. Ne znam je li tu riječ o tvome poznaniku ili si to negdje čitala. Ali ne vjerujem da liječnici nisu mogli postaviti dijagnozu u mjesec dana, jer ruku na srce, bipolarni poremećaj, tj. kombinacija manije i depresije, je jedan od glavnih poremećaja raspoloženja i vjeruj mi, to prihijatri znaju.
A, što se tiče držanja na sedativima, osoba sa tom dijagnozom mora proći takvo liječenje, npr ako ima epizodu manije, na drugačiji način se ne može "smiriti", ili to ili elektrokonvulz. šokovi, što je manje sretan način terapije.
Nemoguće da je sada sve ok, kada netko boluje od takvog poremećaja, nema izliječenja sa vremenom. Čak ni lijekovi koji su zapravo dosta opasni ne daju uvijek pozitivne rezultate. Ili nije bila riječ o tom poremećaju ili nije bila istinita priča...

Druga stvar, ponekad je teže prepoznati simptome određenih poremećaja, upravo zbog toga što dosta bolesti imaju slične simptome, a recimo, kao i kod antibiotika koji se prepisuju kod organskih bolesti, ne smije doći do pogreške u prepisivanju i određivanju odgovarajuće terapije kod psihičkih bolesti. Ima dosta slučajeva kada liječnici trebaju zadržati pacijenta na promatranju duže vremena, kako bi došli do srži problema i kako bi prepoznali glavno žarište bolesti. Kao i kod prehlade, možeš dobiti kapi za nos i sirup za kašalj, no time samo prikrivaš simptome nečega, no ne liječiš. Itd..mogla bi o ovome...