View Full Version : Povijest Wing chuna u Hrvatskoj
chum_kiu
12.08.2005., 10:37
Molim sve koji nesto znaju o razvoju wing chuna da nesto napisu o tome, od dana kad je dosao pa do danas. Usput nek se vidi i nekakav presjek kako stvari danas stoje i koje sve linije ucenja postoje. Na topic se ne mora i ne treba replay-ati, nek bude nesto slicno kao i tema "linkovi", nek svatko napise svoje.
Wing Tchun je u Hrvatsku po prvi put doveo g. Slavko Truntić. Sad nek neko doda dalje....Svaki po jednu rečenicu...:D :D :D
u 80 godinama majstor Truntić je donio Wing Tsun u Hrvatsku, u kasnijim 80 klub je vodio majstor Prosenica. radila se prilično dobra samoobrana sa osnovnim elementima wing chuna te i full contact sparing ko je bio talentiran i tko je htio.
Nesto prije domovinskog rata kung fu klub "novi zagreb" se nažalost raspao .
Mislim da su mnogi današnji majstori (instruktori) startali u tom klubu ili pod majstorom Truntićem ali su poslije pronašli svoj put.
Dalje nisam mjerodavan!
CHE-Guerrilla
12.09.2005., 23:34
zdral kaže:
u 80 godinama majstor Truntić je donio Wing Tsun u Hrvatsku, u kasnijim 80 klub je vodio majstor Prosenica. radila se prilično dobra samoobrana sa osnovnim elementima wing chuna te i full contact sparing ko je bio talentiran i tko je htio.
Nesto prije domovinskog rata kung fu klub "novi zagreb" se nažalost raspao .
Mislim da su mnogi današnji majstori (instruktori) startali u tom klubu ili pod majstorom Truntićem ali su poslije pronašli svoj put.
Dalje nisam mjerodavan!
ni ovdje nisi mjerodavan :flop: si kung Truntić je wing chun u RH doveo 1976. godine! a i sve ovo dalje je netočno..ova tema zaista nema smisla :flop:
CHE-Guerrilla kaže:
ni ovdje nisi mjerodavan :flop: si kung Truntić je wing chun u RH doveo 1976. godine! a i sve ovo dalje je netočno..ova tema zaista nema smisla :flop:
Sto oces rec da u 80 ma Mile Prosenica nije bio glavni voditelj treninga u klubu. Ili da se nije davalo vise naglaska na samu efikasnu primjenu tehnika Wing Chuna ,a manje na guranje ruku i slicne stvari koje prakticki ne koristis u fajtu. Te da je to do 90 ih mozda bio i jedini wing chun klub u zagrebu. Ili da se klub u dvorani u sopotu nije raspo pocetkom devedesetih !
Sto od toga nije tocno osim sto nisam znao da je trunta doveo wing chun (wing tsun) sredinom 70 tih?
Dakle pitanje za tebe sto od toga nije tocno?
A osim toga vec si i prije pokazao svoje majstorsko znanje kad si odbio testiranje protiv drugih struja wing chuna u zgb,
odnosno demonstraciju svojeg superiornog znanja.
matko3 kaže:
:top:
Dakle moje je daljnje pitanje kako se nakon pocetka devedesetih dalje razvijao wing chun(wing tsun) u hrvatskoj. Koji su novi majstori(instruktori) nastali te od kud su doticni krenuli i koje su dalje puteve poceli slijediti ? Te dali je moja pretpostavka u prvom postu da su svi krenuli prvo iz tog kluba ispravna?
Sve sta je bilo off topic je obrisano.
morbidangel
13.09.2005., 22:36
a i sve ovo dalje je netočno..ova tema zaista nema smisla:flop: :top:
1. Wing chun nema gurajuće ruke (dio Tai Chi Chuana) nego ljepljive ruke; iako postoje neke manje sličnosti
2. U fajtu wc-uner ne koristi ljepljive ruke samo ako je učio iz knjige ili neke videokazete
3. od 1982. u Voltinom WC kung fu klub Istok (sada na Črnomercu): si fu K. Bagadur; najprije učenik S. Truntića i L. Tinga, od otprilike sredine 80-tih počinje kod W. S. Leunga. Kratko vrijeme klub bio u sklopu ELYWCIMAA-e (krajem 90-tih), učenici Planinić, Biljanić (L.Y.) i Bek (L.Y.) otvaraju svoje škole.
Za ostalo zvati 988 :D
:W
CHE-Guerrilla
13.09.2005., 22:54
morbidangel kaže:
1. Wing chun nema gurajuće ruke (dio Tai Chi Chuana) nego ljepljive ruke; iako postoje neke manje sličnosti
2. U fajtu wc-uner ne koristi ljepljive ruke samo ako je učio iz knjige ili neke videokazete
3. od 1982. u Voltinom WC kung fu klub Istok (sada na Črnomercu): si fu K. Bagadur; najprije učenik S. Truntića i L. Tinga, od otprilike sredine 80-tih počinje kod W. S. Leunga. Kratko vrijeme klub bio u sklopu ELYWCIMAA-e (krajem 90-tih), učenici Planinić, Biljanić (L.Y.) i Bek (L.Y.) otvaraju svoje škole.
Za ostalo zvati 988 :D
a tebi se ipak dalo :mig:
CHE-Guerrilla
13.09.2005., 22:56
morbidangel kaže:
3. od 1982. u Voltinom WC kung fu klub Istok (sada na Črnomercu): si fu K. Bagadur; najprije učenik S. Truntića i L. Tinga, od otprilike sredine 80-tih počinje kod W. S. Leunga.
klub je otvoren 1982. pod patronatom si kung truntića
StetoCina
16.09.2005., 13:49
Ja išao jedno vrijeme na wing chun ali sam morao stati kada sam eto poslom otišao radit van :(
No da treninzi su bili kod "dede" u garaži. Jebiga ne sjecam mu se imena ali lik je bio u 70-ima i 80-ima po takmicenjima na dalekom istoku...nisam 100% siguran no eto. I rado bih opet nastavio ali nemam nikakav kontakt njegov i neznam da li i dalje trenira ljude pošto sam i onda upao u tu garazu prek frenda koji je dugo trenirao wing chun jer inace deda nije uzimao novake...
CHE-Guerrilla
16.09.2005., 13:57
StetoCina kaže:
Ja išao jedno vrijeme na wing chun ali sam morao stati kada sam eto poslom otišao radit van :(
No da treninzi su bili kod "dede" u garaži. Jebiga ne sjecam mu se imena ali lik je bio u 70-ima i 80-ima po takmicenjima na dalekom istoku...nisam 100% siguran no eto. I rado bih opet nastavio ali nemam nikakav kontakt njegov i neznam da li i dalje trenira ljude pošto sam i onda upao u tu garazu prek frenda koji je dugo trenirao wing chun jer inace deda nije uzimao novake...
legendarni deda ili si kung i dalje prima praktikante u legendarnu garažu na isti način..stoga mu se slobodno obrati...da, dobro se sjećaš 70-tih i 80-tih je bio po takmičenjima na Dalekom istoku i vraćao se s trofejima, što koje je on sam osvojio, što njegovi tadašnji najkvalitetniji borci koje je vodio kao npr. Vjekoslav Šafranić, Milan Prosenica i drugi...
walterdimov
17.09.2005., 01:26
CHE-Guerrilla kaže:
legendarni deda ili si kung i dalje prima praktikante u legendarnu garažu na isti način..stoga mu se slobodno obrati...da, dobro se sjećaš 70-tih i 80-tih je bio po takmičenjima na Dalekom istoku i vraćao se s trofejima, što koje je on sam osvojio, što njegovi tadašnji najkvalitetniji borci koje je vodio kao npr. Vjekoslav Šafranić, Milan Prosenica i drugi...
Kamo je Prosenica završio početkom 90tih?
CHE-Guerrilla
17.09.2005., 09:49
walterdimov kaže:
Kamo je Prosenica završio početkom 90tih?
U Sloveniji.
walterdimov
18.09.2005., 14:29
CHE-Guerrilla kaže:
U Sloveniji.
Vidio sam negdje na netu da ima školu i u Bosni. :confused:
CHE-Guerrilla
19.09.2005., 13:18
walterdimov kaže:
Vidio sam negdje na netu da ima školu i u Bosni. :confused: njegova organizacija, dakle ne ON, ima škole ne samo po Bosni već i po Slovačkoj, Italiji, Engleskoj itd....
juanpablom
19.09.2005., 15:37
A jel Wing Chun i za malo krupnije osobe ili samo za one elastične i lagane?
walterdimov
19.09.2005., 17:37
juanpablom kaže:
A jel Wing Chun i za malo krupnije osobe ili samo za one elastične i lagane?
Za sve, debele, mršave, visoke i niske...
chum_kiu
28.09.2005., 08:50
Evo vidim da je i Krunoslav Bagadur na forumu pa ako zeli nek napise nesto o povijesti wing chuna u Hrvatskoj!
Bas dobro da je i on na forumu buduci da je bilo dosta napada na njega i njegovu vjestinu od strane sveprisutnog che-a i drugih.
Btw hoce li netko ici na Bagadurov seminar i pokupiti nagradu? sto je uopce nagrada?
Da stvarno... sad i mene zanima... što je velika nagrada?? Jel zna tko?:confused: :confused:
Sawdust Booger
01.10.2005., 21:39
Nagrada je teccaj opismenjavanja, za one koji ne znaju ccitati ;)
Jer da znaju, vidjeli bi da u oglasu pisse "osvojiti opremu za Ving Chun trening"
Sawdust Booger kaže:
Nagrada je teccaj opismenjavanja, za one koji ne znaju ccitati ;)
Jer da znaju, vidjeli bi da u oglasu pisse "osvojiti opremu za Ving Chun trening"
Sorry, nisam vidio da to piše.. Pozdrav :W :W :W :W
CHE-Guerrilla
03.10.2005., 12:40
Ricky kaže:
Sorry, nisam vidio da to piše.. Pozdrav :W :W :W :W btw. a što bi to trebala biti "oprema za wing chun trening" ? :rolleyes: drvena lutka, štap, noževi, ili samo nekakav kung -fu "kimono"? :confused:
CHE-Guerrilla kaže:
btw. a što bi to trebala biti "oprema za wing chun trening" ? :rolleyes: drvena lutka, štap, noževi, ili samo nekakav kung -fu "kimono"? :confused:
pitanje je sad??? Neka neko odgovori na ovo pitanje...:confused: :confused:
CHE-Guerrilla
03.10.2005., 15:02
chum_kiu kaže:
raspitao se
mario poljak je vjezbao kod slavka truntica i polozio za 1 majstorski stupanj. zatim je vjezbao pan nam wing chun kod nekog kineza (van rh) i sad uci pa kua kod kineza Hao-a (Škerlov klub).
još jedna od tvojih u nizu dezinformacija (da ne kažem laži) :flop: ...naime dotični nije nikada položio nikakav majstorski stupanj kod si kung Truntića...dakle opčenito uopće sumnjam da je dotični M.P. majstor wing chuna kao što je onaj tip (bojan? :misli: ) pisao
Sawdust Booger
03.10.2005., 15:07
A kakvi che se sokovi sluzziti na seminaru? Koliko su veliki prozori u dvorani? Koji broj cipela nosi Bagadur? Za koga navija njegov asistent? Kad bih joss samo to znao, odmah bih dossao na seminar...
walterdimov
03.10.2005., 15:24
CHE-Guerrilla kaže:
još jedna od tvojih u nizu dezinformacija (da ne kažem laži) :flop: ...naime dotični nije nikada položio nikakav majstorski stupanj kod si kung Truntića...dakle opčenito uopće sumnjam da je dotični M.P. majstor wing chuna kao što je onaj tip (bojan? :misli: ) pisao
Ja znam jednog Maria koji je trenirao sa Truntom WC kasnije sa Wongom pa Pan Nam WC i sad trenira kod Haa. Dal se on preziva Poljak neznam. Niti da je položio majstorski kod Trunte. Znam samo da je WC-om bavi cca 27god. Osobno ga znam i imam dobro misljenje o njemu.
Sawdust Booger kaže:
A kakvi che se sokovi sluzziti na seminaru? Koliko su veliki prozori u dvorani? Koji broj cipela nosi Bagadur? Za koga navija njegov asistent? Kad bih joss samo to znao, odmah bih dossao na seminar...
pitanja... pitanja... pitanja...:confused: :confused:
a toliko malo odgovora.. teško je to...sve me ovo zbunjuje sada..:) :)
CHE-Guerrilla
04.10.2005., 14:40
walterdimov kaže:
Ja znam jednog Maria koji je trenirao sa Truntom WC kasnije sa Wongom pa Pan Nam WC i sad trenira kod Haa. Dal se on preziva Poljak neznam. Niti da je položio majstorski kod Trunte. Znam samo da je WC-om bavi cca 27god. Osobno ga znam i imam dobro misljenje o njemu. M.P. je trenirao kod si kunga ali nije položio majstorski stupanj..o tome pisah.... btw. pa taj tvoj Mario koliko ima godina ako je 27 godina u Wing Chunu..:confused:
walterdimov
05.10.2005., 00:37
CHE-Guerrilla kaže:
M.P. je trenirao kod si kunga ali nije položio majstorski stupanj..o tome pisah.... btw. pa taj tvoj Mario koliko ima godina ako je 27 godina u Wing Chunu..:confused:
Po izgledu ima prek 40. Taj Mario kojeg ja znam se i dobro kuži u WC i to u sve "sorte".
btw. nije on čovjek kojeg zanimaju certifikati i ostali papiri već znanje
CHE-Guerrilla
05.10.2005., 11:50
walterdimov kaže:
Po izgledu ima prek 40. Taj Mario kojeg ja znam se i dobro kuži u WC i to u sve "sorte".
btw. nije on čovjek kojeg zanimaju certifikati i ostali papiri već znanje super, znači počeo je s Wing Chunom 70-tih :kava:..ne ulazim njegovo znanje...samo ispravih krivi navod da je kod si kunga položio majstorski..ne, nije došao do tog stupnja :kava: :W
walterdimov
05.10.2005., 12:41
CHE-Guerrilla kaže:
super, znači počeo je s Wing Chunom 70-tih :kava:..ne ulazim njegovo znanje...samo ispravih krivi navod da je kod si kunga položio majstorski..ne, nije došao do tog stupnja :kava: :W
Na kraju krajeva ja nisam ni naveo da ima majstorski kod Trunte
CHE-Guerrilla
05.10.2005., 12:42
walterdimov kaže:
Na kraju krajeva ja nisam ni naveo da ima majstorski kod Trunte na početku početaka ja nisam ni rekao da si ti to naveo :W
absolon
05.10.2005., 14:02
jel i ti imas isto garazu za treniranje kao i dedica
CHE-Guerrilla
05.10.2005., 14:07
absolon kaže:
jel i ti imas isto garazu za treniranje kao i dedica ne
... a i malo su se dotaknuli i ljudi iz Hrvatske, one koji su i doveli wing chun u ex Yu...
kopirano:
Prvo znas I sam da je sve bilo spremno I rezirano da se zaustavi cedin pohod na evropu I tingovo carstvo, masinerija novca I titular , zvanja I sl, jer ako je ovo original sto radi ceung, sta je onda ting prodavao ljudima sve ove godine. Cak su boza I segva nudili trunticu da predje na original I da zajednoi budu predstavnici za evropu, tako da danas nebi ni bilo modifikacije u yu, jer je postovao truntu kao svog prvog ucitelja, ali prosenica nije hteo da se odreknu titula I zarade iako su videli da je ovo novo bolje. Boza mi pokazao ti pismo. Posle toga je bokser aziz salihu premlatio prosenicu u ringu u skoplju pa se jos vise kajao.
cijeli link: http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4360453&postcount=359
mislim da ovo i odgovara temi "povijest WC u Hrvata"
Hm..tu stalno neke prepirke ,nakraju samo jedno pitanje koji su danas dojoi aktivni u hrvatskoj i gdje ,bolje reci u zgu ??
happyman
20.06.2007., 11:05
Hm..tu stalno neke prepirke ,nakraju samo jedno pitanje koji su danas dojoi aktivni u hrvatskoj i gdje ,bolje reci u zgu ??
pogledaj datume, matko je od negdje iskopao temu staru skoro 2 godine.
Ah nisam gledao datume ,no nema veze gdje se moze wing chun pogledati u zgu ??
Jericho
20.06.2007., 20:04
google - wing chun
Panzerschreck
20.06.2007., 21:03
Probaj kod Horvata. Ako ti se to svidi onda je wing chun definitivno stil za tebe. :D
Možeš probati i u "školi urbanog preživljavanja". Tamo je uklopljen u još desetak stilova. I navodno užasno efikasna kombinacija :top:
morbidangel
20.06.2007., 21:39
preporučam da odeš i do škole Krunoslava Bagadura. Traži po oglasnoj, ima i broj telefona, adresa...
The Big Green Monster
20.06.2007., 23:15
Za vrijeme akademske godine, možeš doći i u Subos (Martinovka) pogledati treninge Wing Chuna. Točan raspored treninga možeš naći na stranicama Subosa (http://www.subos.hr/).
Thx ljudi!!A sta je sa Zoranom Baracem i klubom mala idea ,njegovo ime nigdje nisam uocio ovdje gdje se spominje wing chun ???
Kolko sam cuo, Zoran je malo u poslovnim vodama pa vodi samo treninge za manju grupu ljudi, iako njegov klub i dalje funkcionira normalno.
Jericho
23.06.2007., 13:04
najbolje ti odi kod Zorana ak već nemreš kod cijenjenog prof. Truntića
conquer_yourself
24.06.2007., 22:45
Kolko sam cuo, Zoran je malo u poslovnim vodama pa vodi samo treninge za manju grupu ljudi, iako njegov klub i dalje funkcionira normalno.
Klub funkcionira normalno, spremamo i sajt sa video klipovima za sve znatiželjne (:
Treninzi su i dalje u Rapskoj (utorak i četvrtak od 20.30) al pošto su trenutno ljetni praznici, sve što ostaje je reći 'vidimo se na jesen'.
Slobodno pitajte ako vas zanima..
pozdrav!
Jericho
24.06.2007., 22:54
a krav maga te ne privlači?
od g.Truntiča si odustao?
morbidangel
25.06.2007., 10:46
S. Truntić još prima učenike? Prije su kakti trebale nekakve preporuke, što ti ja znam, tako da na žalost nikad nisam imao priliku vježbati "pravi" wc nego kod navodnih šarlatana. Kako mi je životna želja vidjeti i probati vrhunskog majstora u akciji molio bih više informacija o dotičnom majstoru, adresu kluba/lokacije gdje se može doći vidjeti, broj telefona, nešto. Može i PM ako je tajna:kava:
Ovo pitanje je za koga ??,Ako je za mene evo replay:).Sto se tice krav mage meni je iskreno cisto ok,no jedini dio koji mi se ne svida je podjeljenost izmedu filozofije i treninga ,to jest krav maga uci prezivljavati ,a u treningu se koriste sparinzi dosta slicni ringu ,sto iskreno je za mene dosjekli mac ,makar te ti sparinzi uce borbi,kordinaciji itd ,isto tako borbu za prezivljavanje pretvaraju u mec ,gdje vjezbaci se krecu napred nazad ,mjere distance ,udarci nisu izvedeni do kraja ,vidio sam par scena gdje ljudi pokusavaju lupiti neki kruzni udarac sa rukom ,a tako okrecu leda protivnicima,dok se rade recimo drillovi sa fokuserima ,vidio sam da ljudi uopce ne paze na distancu ,cak znaju gubiti ravnotezu pri udarcima sa koljenom,nabijaju u te fokusere bez odredenog cilja ,samo da je lupit sto jace ...Nema nikakvog osnovnog stava ,ustvari nema nikakve osnove niti kretanja niti izmicanja .Daleko od toga da nije efektivno i da krav maga nije odlicno sredstvo za samoobranu ,no definitvno nije za mene .Sto se tice gospodina truntica nisam se bogme nesto ni trudio da ga nadem ,jer sam cuo da 1 sat naplacuje 30kuna ,sigurno vrijedi no meni je to previse novca...
kempasgogs
25.06.2007., 11:37
A si fu Veljko Matokovic i njegovi ucenici?
morbidangel
25.06.2007., 12:32
A si fu Veljko Matokovic i njegovi ucenici?
V. Matoković je mrtav. A njegovi učenici - ??? ne bih komentirao jer znam samo za jednoga a taj je kod njega bio kratko vrijeme.
Jericho
25.06.2007., 16:55
pa nazovite ga
postoji telefonski imenik
50 kn po satu, a ne 30kn
predstavite se i možda vas pozove
tako sam i ja
thx ,no mislim da cu na jesen skociti do male ideje i tamo pogledati trening ...50kuna po satu ....je puno i previse ,opet naglasavam nije da ne vrijedi takav trening nema novcanu vrijednost,no u svijetu gdje novac vrijedi ,je puno...
Jericho
25.06.2007., 18:28
istina, puno je to novaca za naše prilike
ali čovjek je vrhunska klasa
Jericho
25.06.2007., 18:28
i ferrari je skup
i ferrari je skup
Zato vozim bicikl !!hehe
morbidangel
25.06.2007., 21:55
istina, puno je to novaca za naše prilike
ali čovjek je vrhunska klasa
Ovo jednostavno vuče za jezik:zubo:
Gdje si do sada vježbao wc da možeš procijeniti? može i na PM ako se bojiš da bi ovo moglo izrasti u još jednan interesantan topic u kojem satter ima puno posla ili ga zaključa.
Jericho
25.06.2007., 22:51
Ovo jednostavno vuče za jezik:zubo:
Gdje si do sada vježbao wc da možeš procijeniti? može i na PM ako se bojiš da bi ovo moglo izrasti u još jednan interesantan topic u kojem satter ima puno posla ili ga zaključa.
no comment
KungFuMonkey
25.06.2007., 22:57
no comment
:rolleyes:
sun tzu
26.06.2007., 10:50
...mene zanima jedna stvar, dali zna tko šta o nekom liku iz Siska, on je generacija sifu Bagadura, navodno je bio u Legiji stranaca pa se valjda vrtio sa drugim imenom ili neš slično čuo sam također da je bio lud ko šlapa, valjda je imao klub prije rata, ako netko nešto zna-dali je aktivan, kak se zove...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.