View Full Version : umrežavanja SOHO usera
demosten
18.08.2005., 15:37
Bok,
Imam problem. Ne uspijevam umrežiti 2 kompa.
Naime oba su WIN XP. Na objama sam stavio 100 MB karticu i direktno ih spojio crossover cablom. lampice svijetle kak trebaju ali svijetle konstantno (inače kada se šalje neke onda trepču).
Ok, hardverski sam spojio.
Na jednom sam stavio sam pokrenuo wizard za stavljanje SOHO mreže. To je ono u Windows exploreru pa my network places pa ima opcija set up home or small office mrežu. Pokrenem wizard. odklikčem kak zahtijeva. izabeme isti workgroup i jedinstveno ime. wizard mi stvori neki disketu koju moram pokrenuti na drugom kompu. pokrenem i po wizardu bi sve trebalo raditi.
A meni je sada problem kaj ja nigdje ne vidim nikoga. pojavi mi se u my network places ta domena koju sam definirao- mshome. ali nikako mi se ne pojavljuju kompjuteri.
Niti kompjuteri komuniciraju (ne svijetli lampica)...
Koji je to problem odnosno kaj da napravim.
waterpony
18.08.2005., 16:12
Prvo pogledaj (u device manager) da slucajno nemas usklicnik kod network kartice - ako imas to je prvo sto moras rijesiti.
Isto tako, odi u control panel -> network connections -> properties, TCT/IP properties - probaj unijeti staticku IP adresu - npr PC1 IP 192.168.0.1, subnet 255.255.255.0, PC2 192.168.0.2, subnet 255.255.255.0 - pazi, subnet mora biti isti na oba PC.
Hope this helps!
demosten
18.08.2005., 19:05
waterpony kaže:
Prvo pogledaj (u device manager) da slucajno nemas usklicnik kod network kartice - ako imas to je prvo sto moras rijesiti.
Thnks tek sada sam skužio da mi je problem u kartici. Idem to sad srediti.
Javlja mi 2 greške konflikt kod drivera i IRQ brojeva.
Idem to riješiti pa ak zašteka ponovo se javim. Vjerojatno mi zato nije ni svijetlilo kak treba :-(
Upravnik
18.08.2005., 21:58
I shareaj nesto na jednom i drugom.
demosten
19.08.2005., 11:39
Upravnik kaže:
I shareaj nesto na jednom i drugom.
mislim da mi nije stvar s šeranjem.
čak i da je kompjuteri bi se vidjeli ...
Bum probal i to ...
demosten
19.08.2005., 15:42
sad sam sredio jedan komp ali mi drugi nikako ne radi.
Naime na jednom je prikazana domena mshome te taj isti komp s diskovima.
ali drugog kompa nema.
kad na drugom kompu kliknem my network places pa onda da vidim sve kompjutere u toj mreži javi mi da je greška
"you might not have the access rights..."
i u drugom redu
"the comp could not locate the domain server"
E sad mi nije ništa jasno.
AxMi-24
20.08.2005., 00:21
Jebale vas domene i sl gluposti.
Dve kante. dve fiksne IP adrese. Ugasi šugavi netbios.
Napravi na obadve kante dva usera tako da na svakoj ima user sa istim imenom i pswd kao na prvom.
I onda fino opališ share preko IP adrese i to je to
\\192.168.0.x\c$ (za admin share c diska (user mora imat admin prava).
I to je to. Nema potrebe komplicirat sa domenama, share grupama i ostalim budalaštinama.
demosten
21.08.2005., 02:27
ma vraga... ne radi.
U biti radi djelomicno.
Ovako. Stavio sam na fixni 192.168.0.2 i s njega ne mogu vidjeti laptop (192.168.0.1) poruka je Windowa cannot find \\192.268.0.1\c$....
U obratnom slučaju vidim- laptop može vidjeti fixni komp.
E sada dali me firewall ubija neznam ali iskučio sam Windows firewall (onaj koji dolazi s SP 2 za win XP) za lokalnu mrežu.
Share sam stavio ali ne kužim kako se fino podešava share.
Ja sam samo stavio share c diska za mrežne korisnike (postoji mi samo još opcija share za korisnike koji se lokalno spajaju - isti komp drugi username...)
Što- što da učinim ja...
banirani bebac
21.08.2005., 04:32
Majstore, hajde odi na oba kompjutera na Control Panel pa System, pa na Computer Name tab i reci nam sta pise na jednom i na drugom.
Petljancija sa domenom je bila potpuno nepotrebna i moguce da je to uprskalo stvar. Domena i ne moze raditi bez domain controllera a tebi niti jedan od kompjutera ocito nije DC.
Onaj kompjuter sa kojeg mozes vidjeti onog drugog (to bi bio laptop ako se dobro sjecam) je vjerovatno podesen (Wizardom?) da je u domeni. Skini ga sa domene, napisi da mu je workgroup ista kao kod onog drugog (ne mora ali je pozeljno). Restartaj oba i morali bi se vidjeti bez obzira ima li sta serano ili ne.
javi sta je bilo.
AxMi-24
21.08.2005., 05:55
inače ti je fileshare na portu 445 (netbios je na 135-139 ali to slobodno blokiraj jer je nepotrebno, Ustvari bi netbios trebao biti ugašen uvijek).
demosten
22.08.2005., 12:47
Bok,
Ovako, sada sam vidio da je sve poludilo...
Ovako laptop sada ne vidi nikoga....
on ima ime> demolaptop
a workgroup je : MSHOME
ima ip adresu (preko ipconfiga procitao): 192.168.0.1
sa 255.255.255.0 maksom
A ovaj drugi mi je poludio. iz nekog neznanog razloga sada je ovako.
ime: demo-staticni
workgroup: MSHOME znaci worgrop i ime su ok
ali sada je ip adresa poludila i postala 169.254.56.192
sa subnetom 255.255.0.0
ali je is dodala još još jedan ethernet adapter: 3.0.0.0 sa 255.255.255.255 subnetom
E sada kako na Windows ME da je složim adresu na 192.168.0.2 (statični)
Kompjuteri mi se sada ne vide nikako. čak i ako stavim \\169.254.46.192\c$ ne vidim (odnosno obratno na drugom kompu)...
banirani bebac
22.08.2005., 16:39
desktop ti je podesen da ip adresu prima od DHCP servera a posto istog nemas sam si je dodijeli preko APIPA
ides na network connections, pa desni klik na tu konekciju, pa properties, pa tcp/ip, pa properties, pa "Use the following IP address", pa upises 192.168.0.2 pa upises masku 255.255.255.0
onaj adapter sa 3.0.0.0 disejbliraj ako vec nije, a ovaj gornji enable
normalno je da se ovako ne vide i ne mogu pingati, nisu u istom subnetu a nemas podesen default gw
kada podesis staticni ip odradi
"ping 192.168.0.2" u command promptu / konzoli na laptopu i "ping 192.168.0.1" na desktopu da vidimo da ipak nema i neki fizicki problem
demosten
22.08.2005., 19:32
ok na i jednom i drugom sam disableo sve konekcije osim ove dvije sa podesenim 192.168.0.1 (laptop) i 192.168.0.2 desktop.
sa istim subnetom.
E sad stavim na laptopu u explorer \\192.168.0.1\c$ radi (to je lokalno)
ako stavim s 0.2 onda ne vidi drugi komp.
na desktopu ne vidi ni u jednom slučaju. ni svoje računalo ni ovo drugo...
Kaj da napravim sad.
sad sam malo fest očajan...
banirani bebac
22.08.2005., 19:35
jesi li odradio pingove na oba racunara?
hajde molim te ponovo odradi ipconfig ali "ipconfig /all" na obje masine pa nam napisi sta ti kaze
imas li kakvih drugih firewall-a ili antivirusa koji su ti trenutno pokrenuti? ako imas, zaustavi.
i da, daj provjeri jel ti file i printer sharing ukljucen na oba (desni klik na konekciju, pa properties, pa vidi ima li kvacica na File and Printer Sharing)...isto vidi za "Client for Microsoft Networks", moglo bi i to biti
demosten
23.08.2005., 09:39
banirani bebac kaže:
jesi li odradio pingove na oba racunara?
hajde molim te ponovo odradi ipconfig ali "ipconfig /all" na obje masine pa nam napisi sta ti kaze
imas li kakvih drugih firewall-a ili antivirusa koji su ti trenutno pokrenuti? ako imas, zaustavi.
i da, daj provjeri jel ti file i printer sharing ukljucen na oba (desni klik na konekciju, pa properties, pa vidi ima li kvacica na File and Printer Sharing)...isto vidi za "Client for Microsoft Networks", moglo bi i to biti
Ne nema pinga među njima.
ipconfig /all
na desktopu
host name demo-staticni
nema DNS servera
nodetype Brodcast
NetBios Scope ID prazan
IProuting enabled No
Winsproxy enabled No
NetBios resolution User DNS No
samo je jedan ethernet adapeter i on je
Description NDIS 5.0 driver
mac adresa 190216080002
DHCP enabled no
IP adresa 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
sve ostalo je prazno Defout gateway Primary Wins server, Secondary Wins server, Lease obtained, Lease Expires...
na laptopu:
host name demolaptop
nema DNS servera
nodetype Unknown
NetBios Scope ID prazan
IProuting enabled No
Winsproxy enabled No
samo je jedan ethernet adapeter i on je
Description pcmica Fast ethernet adapter
mac adresa 00e098920d7f
DHCP enabled no
IP adresa 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
Defout gateway prazno
Na oba je uključeno file sharing na oba je client for microsoft networks, na laptopu je bio uključen windows firewall (onaj koji dolazi s XP SP2) isključio sam ga ali i dalje ne radi. nema pinga (osim pinga samog sebe...)
Ponekad ima nekih gluposti koje se riješe sistemom pokušaja i pogreške, a ja sam takve stvari već rješavao tim sistemom i iz tog "bogatog iskustva" proizašlo je i ovo:
-Na oba kompa dodaj IPX/SPX protokol... a na Win ME još i NetBEUI...
Ako onda ne proradi...
Znam da to može zvučati kao očajna glupost, no, međutim, svaki puta kad bih imao problema sa "viđenjem" kompova različitih Windows OS-ova, pomogla bi (ne znam zašto i otkuda) takva instalacija...
Sorry na smetnji...
banirani bebac
23.08.2005., 19:30
E, majstore, citao sam ove postove ponovo
----------
Naime oba su WIN XP.
----------
pa onda
--------------
E sada kako na Windows ME da je složim adresu na 192.168.0.2 (statični)
-------------
Sa je ovo? Da ti nas malko ne zajebajes? :)
Ako ne, daj disable na desktopu konekciju koja ti je sad aktivna, enable onu drugu (sto ti je bila 3.0.0.0), podesi na njoj staticni IP recimo 192.168.0.3 i pokusaj pingati.
Ako ne radi, problem je u mreznoj, driverima/resursima ili kablu najvjerovatnije.
Ah da, jemas li wireless mreznu u desktopu?
demosten
24.08.2005., 10:37
na laptopu je xp sa SP2 a na desktopu je desktopu je Windows ME. Ovo na pocetku je bio lapsus.
Na destopu je samo fast ethernet mrežna kartica. Ovo kaj se 3.0.0.0 pojavljuje je nekaj od TV streaming i instaliralo mi se (valjda) s grafičkom karticom.
Nemam wireless karticu. Komp je dosta star celeron 333 pa sada umreževam noviji i stariji komp.
sad bum isprobaval pa se javim...
demosten
25.08.2005., 09:50
neznam sve sam isprobal.
Nikako ne radi.
U device mangeru mi pokazuje da network adapter radi kak treba,
u netstat-u ne pokazuje ništa.
U network connectionu mi na laptopu pokazuje da sam primio kod pinga 4 paketa ali ne odgovara laptop.
čak sam i stavio defout router na brodcast domene- i ništa.
Fakat više nisam pameta :-(
instalirao sam ipx protocol
čak sam skinuo i od microsofta novi TCP/IP stack (u verziji 6)...
za kabl ne vjerujem da ne radi jerbo svijetle lampice...
valjda je neka kartica kriva ili neki driver... ki bi ga zna...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.