View Full Version : Vodeni bajcevi za parkete
Neznam jeste li ili niste već o ovoj temi raspravljali ali me zanima kako se bajca s vodenjacima? Da li je isto kao i s uljnim ili nitro ili PU kalsično mazanje i brisanje ili ima neka druga fora? Mi smo probali mazanje i brisanje ali smo se namučili ko konji i nismo uspijeli sve spojeve izbjegnuti. Drvo je pilo ko ludo i ništ se nije moglo pošteno izbrisati.
Hvala
kojim vodenjakom? chromos ih nema, lobov mozda? proma?
onaj obicni za 5 kn vrecica?
koliko sam vidjela kad je meni bajcao s najeftinijim vodenim isto je upijalo ko blesavo, s tim da je nanosio cini mi se u 2x jer sam ja htjela jako intenzivnu crvenu
:D
eh, sto se tice glancanja treba posteno upregnut, uostalom vjerujem da znas koliko neki zaracunavaju love po kvadratu samo za bajcanje, bas je ovaj tjedan jedna forumasica imala problem s majstorima koji su joj sfusali bajcanje...
Bio je Hesseov iz Furnira isto je crveni i to intenzivno skoro prema crnoj. Ali negdje sam čula da se vodenjaci bajcaju i sa spužvama. Mi smo probali sa mazanjem i brisanjem ali teško se briše jel upija ko blesavo. Onda smo probali s valjcima ali na suho i bilo je malo bolje ali još to nije to!
i ja sam cula za spuzve, valjke,krpe nekakve, ne znam stvarno, onaj jeftikaner od 5 kn je bez problema nanasao s penzlom, i sve je bilo ravnomjerno,
zar ne bi na bajcu trebalo pisat kako se nanosi?
je li vam parket dobro pobrusen,navodno hoce neravnomjerno upijat ako nije to dobro izvedeno???
već sam piso o toj temi ne da mi se ponavljati, potražite malo
vodeni bajcevi se više praktično i ne proizvode jer je postupak bajcanja relativno kompliciran jedan od načina u praksi i najčešće korišteni je bio da se spužvom bajc nanese na površinu i dobro protrlja a nakon toga se površina posipa sa piljevinom i četkom se lagano trlja po površini da bi se višak bajca uklonio i da bi se dobio ravnomjeran namaz, uz tako relativno kompliciran postupak kad se još doda da vodeni bajcevi uglavnom nisu UV stabilizirani, te i da se pripremljena smjesa mora potrošiti u relativno kratkom roku jer mijenja boju (inače vodeni bajcevi su uglavnom rađeni na bazi oksida pa je i logično da su mijenjali boju) te da ste praktično morali imati apotekarsku vagu da to možete miješati, sve skupa komplicirano pa se sada uglavnom koriste špiritni, ili nitro bajcevi koji se mogu nanositi i špricanjem što je kud i kamo jednostavnije, po mojoj procjeni špiritni koji se nakon šprocanja utrljavaju sa krpom imaju ljepše nijanse i boje izgledaju dublje i čistije
mislim da se mogu nanositi i spahtlom, samo sto se mora odmah glancati cim nanosis jer ovo gore opisano je valjda postupak iz sredine 20. stoljeca :D ;)
btw kaj fali obicnoj krpi umjesto te piljevine i cetke?
sta ne moze postici ravnomjernost premaza?
chani kaže:
mislim da se mogu nanositi i spahtlom, samo sto se mora odmah glancati cim nanosis jer ovo gore opisano je valjda postupak iz sredine 20. stoljeca :D ;)
btw kaj fali obicnoj krpi umjesto te piljevine i cetke?
sta ne moze postici ravnomjernost premaza?
voda ima viskozitet 10 sec, a špirit, nitro razređivač manje, a aceton 8 sec, možda bi bio mali problem to nanositi sa špahtlom
razlika između krpe i piljevine je u tome da s krpom bez obzira želila to ili ne ipak utljavaš materijal, dok sa piljevinom samo kupiš višak materijala, znali da tim postupkom ostaviš da drvena podloga upije močila (inače močilo je hrvatska riječ za bajc) te na taj način struktura drveta ostaje kao što je i prirodna samo tonirana
inače ovaj postupak nije iz sredine 20 stoljeća nego još davno davno prije pa čak i prije rođenja isusa krista se isto tako radilo pa ako je bilo dobro više od 20 stoljeća zašto ne bi bilo dobro i sad ili novi instant majstori znaju bolje nego tisućljetne generacije prije
ajde objasni malo podrobnije, naneses mocilo na kvadrat-tri, pa naspes piljevinu i mlataras cetkom ili kak, bajc se susi par sati, da li ta piljevina je gore samo minutu dvije pa teras dalje, nije mi bas jasan postupak...
tincek, cak sam cula da neki samo namazu valjkom i nis ne glancaju, samo puste tako i da kao ok izgleda, bas me zanima ustvari kako to izgleda...
da, i mi smo nakon prvog puta kad smo utrljavali tj. mazali i brisali i dobili sve puno spojeva koje nikak nismo mogli izbrisati (bili su tamniji) odlučili probati popraviti pod. Uzeli smo veliki valjak, umočili ga u bajc, ocjedili na mrežicu da bude na suho i onda smo to mazali valjkom. Bilo je puno bolje, puno manje spojeva jer se brže radi i automatski je broj spojeva manji. Sad bumo idući tjedan probali direktno s valjkom znači mažemo bajc kao i lak samo na suho a ne s punim valjkom, a onda bumo i probali sa spužvom da vidimo i to čudo. A inače smo išli sa vodenim bajcom jer gore ide vodeni lak tak da sve bude vodeno i da ništ ne smrdi kak inače smrde klaični nitro ili PU bajčevi.
a mazali ste prvo penzlom?
kojom spuzvom cete probati, imaju bas neke posebne u prodaji za to ili ???
btw i vodeni lakovi imaju neugodan miris, samo nije toliko nagrizajuci
btw chromoden aqua ima oko 28 postotak suhe tvari dok klasicni ima oko 43
to mi nekako malo zvuci, negdje sam citala o lakovima s 60 % suhe tvari ili sam pak nesto pomijesala:confused: , pa nije ni cudo da ih treba sloj vise lakirati,ustvari tincek na koliko slojeva si ti mislila kad si to u prijasnjem topiku spomenula?
edit; na uputstvu od aque pise 3-4 sloja ovisno o debljini nanosa, dok na klasicnom pise 3 nanosa
fikus kaže:
voda ima viskozitet 10 sec, a špirit, nitro razređivač manje, a aceton 8 sec, možda bi bio mali problem to nanositi sa špahtlom
za lobov vodeni bajc pise da se nanosi lopaticom,pa si ti misli...:)
da drugi proizvodaci imaju normalnije stranice,lako bi se moglo provjeriti i za ostale marke
chani kaže:
za lobov vodeni bajc pise da se nanosi lopaticom,pa si ti misli...:)
da drugi proizvodaci imaju normalnije stranice,lako bi se moglo provjeriti i za ostale marke
i na plotu piše ....., a ako nemaš ..... za plot ne možeš ......
močila odnosno kako ih vi zovete bajcevi su u principu tonirana otapala, značu voda, aceton, špirit, nitro i slično u kojima ugavnom postotak suhe tvari ide ispod 2 % što dalje znači da ava ta otapala imaju viskozitet manje od 12 sec, a za one koji ne znaju šta to znači napomenut ću da voda ima viskozitet 10 sec i da što je viskozitet manji tekućina je rijeđa, a što je viskozitete veći tekućina je gušća, još za usporedbu da navedem da uzećemo neka boja tipa sinteteske boje za metal kad otvorite piksu od 0,75 kg iako ste trgovaca tražili da vam da kilu boje, ima viskozitete od 22 do 28 sec i sad me amo zanima kako se nešto sa viskozitetom cca 10 sec može nanositi špahtlom
klasicni chromoden transparent bajc ima sadrzaj suhe tvari 26,pa mi je cudno da su vodeni spali na samo 2%,
pogledaj omjer aque i klasicnog laka
28:43
chani kaže:
klasicni chromoden transparent bajc ima sadrzaj suhe tvari 26,pa mi je cudno da su vodeni spali na samo 2%,
pogledaj omjer aque i klasicnog laka
28:43
brkaš pojmove jer nemaš pojma šta šta znači u praksi a na internetu nisi našla a i kad nađeš opet nećeš znati šta je šta
teorija i praksa su nešto jako različito, a internetska teorija i RL su jako jako različiti
chromoden transparent je nijansirani lak
močilo ili kako to vi zovete je bajc je nešto drugo
a to je jedino sto sam nasla s podacima o suhoj tvari,a da je opisom bilo slicno bajcu, znam da imaju chromosovi nitro bajcevi, ali ne mogu naci podatke o njima
provjerim poslije, ali mislim da se nijansirani lak drukcije zove,
ustvari prepisem ti tocan opis
pod proizvodima za parkete;
/CHROMODEN TRANSPARENT/
Poliuretanska, dvokomponentna i transparentna temeljna boja pigmentirana visokokvalitetnim svjetlostalnim pigmentima.
namjena;
Za transparentno bojanje parketa i drugih drvnih podloga prije nanošenja CHROMODEN lakova za parkete.
meni taj opis zvuci na
bajcanje /transparentno nijansiranje drveta/,
ne znam kako vama zvuci...
fikus kaže:
i sad me amo zanima kako se nešto sa viskozitetom cca 10 sec može nanositi špahtlom
Koliko placas demonstraciju?
bajcevi su u principu tonirana otapala
Sam sebe.....
A koja je definicija Transparenta?
maler kaže:
A koja je definicija Transparenta?
to pitaj Mesića on stalno priča da sve treba biti transparentno, šta mu to znači najvjerovatnije ni on sam ne zna
kod boja pojam transparentno znači (odprilike) prozirno
fikus kaže:
brkaš pojmove jer nemaš pojma šta šta znači u praksi a na internetu nisi našla a i kad nađeš opet nećeš znati šta je šta
teorija i praksa su nešto jako različito, a internetska teorija i RL su jako jako različiti
chromoden transparent je nijansirani lak
močilo ili kako to vi zovete je bajc je nešto drugo
izigrava ulogu bajca hoces tako:B ,
vrazje postotke trazim jer si ti opsjednut njima, ali iz RL znam da su neki vodeni bajcevi/mocila iste gustoce kao i sami vodeni lakovi koje isto mozes nanijeti prvu ruku spahtlom, ali trazim vrazje brojke jer ces ti reci da je to moj subjektivan dojam :rolleyes: , oni tvoji 2% bajcevi su mislim vise u fazi izumiranja
btw tincek, da li je taj hess-ov bajc slicne gustoce ili cak gusci od samog laka Hess?
ako jest najvjerojatnije ga je moguce nanijeti i spahtlom, jer i sami chromosov bajc (pu) su nanosili spahtlom bez obzira sto u uputstvu pise penzl...
samo opet treba znati raditi tako,
pa ne ocekujte od prvog pokusaja zlatno mjesto
btw fikus full nijansirani lak je - chromoden lakboja/sjajna...
chani kaže:
oni tvoji 2% bajcevi su mislim vise u fazi izumiranja
nikada iz jednostavnog razloga jer je močenje (bajcanje) posebna tehnologija u odnosu na klasično lakiranje u bilo kojoj drugoj varijanti
sa bilo kojom drugom tehologijom ne mogu se dobiti takve nijanse kao sa klasičnim močenjem, i zato recept ide ovako
1. močenje
2. temeljni bezbojni lak
3. brušenje temeljnog laka
2a. (alternativa) temeljni bezbojni lak
3a. (alternativa) brušenje drugog temeljnog laka
4. završni bezbojni lak
daljnje mogučnosti ako se lakira zatvorena pora obavezno
5. brušenje završnog bezbojnog laka
6. završni bezbojni lak
to se kod nas zove lakiranje u pet ruku dok npr. amerikaci to zovu lakiranje u osam ruku jer oni svaku radnju posebno tretiraju inače u drvnoj industriji svi proizvodi više kavalitete imaju minimalno po naški tri ruke a po američki pet ruku
btw tebi sam na PM poslao linkove koju literaturu da si nabaviš pa da možeš uopće o ovome raspravljati, znam ja da je lakše pročitati na nekom forumu par riječi nego stručnu knjigu od cca 500 stranica sitnog teksta bez slika sa tu i tamo kojom tablicom ili grafikonom, ali bez toga to ne ide, pa zato i pišete o nečemu što ne razumijete
chani kaže:
btw tincek, da li je taj hess-ov bajc slicne gustoce ili cak gusci od samog laka Hess?
Hesse proizvodi vodena i nitro močila kada govorimo o klasičnom močenju
chani kaže:
izigrava ulogu bajca hoces tako:B
nema izigravanja ili je močenje ili je bojanje to su dvije različite stvari
to ti je kao ona varijanta sa lakom za čamce u lazuri
chani kaže:
btw fikus full nijansirani lak je - chromoden lakboja/sjajna...
1. chromoden pigmentirani polumat i mat lak pigmentirani pu lak u punom tonu po RAL karti npr. RAL 3015 izrazito paše za dnevni boravak vikozitet 40-90 sec suha tvar 40-60% (nema veze sa bajcom)
2. chromoden transparent pigmentirani pu lak 6 standardnih nijansi ili po zahtijevu, suhe tvari 30% viskozotet 25-30 sec u principu je to bezbojni lak u koji je dodano močilo (nema veze sa bajcom osim što je u lak dodan bajc)
3. tekstural transparent, transparentna temeljna boja viskozitet 11-15 sec suhe tvari zanemarivo (to je bajc)
toliko glede Chromosa isto to ili slično tade sve tvornice koje proizvode boje i lakove za drvo naravno pod drugim nazivima
ima istu ulogu zar ne?
nijansira u 12 standard nijansi po izboru ,a ostavlja vidljive godove drveta, a to sto je temeljna boja, znaci da je chromos negdje i napredovao u 21.stoljecu,zar ne,
nece stalno imati isti proizvod za odredenu radnju
meni nije problem procitat knjigu od 500 strana za pol dana, jedini problem mi je otici do sveucilisne knjiznice i
btw nabavila sam jucer sazetu knjigicu od chromosa gdje se CHROMODEN TRANSPARENT pigmentiran visokokvalitetnim svjetlostalnim pigmentima PREPORUCUJE za nijansiranje parketa prije lakiranja chromodenom
(odlomak BOJANJE PARKETA - str. 21 i 22) ,znaci bas taj transparent,
stoga za nedoumice je li mocilo ili unaprijedena verzija tko zeli neka se obrati chromosu ukoliko ga toliko fascinira ,meni je vazno da pofarba parket u crvenu ili bijelu nijansu (koju god),a da se vide godovi drveta
(disklejmer;meni sami taj proces spada pod nazivnik BAJCANJE kao i vecini ljudi koje poznajem osim mozda tebi virtualcu)
uostalom najbolje se zaletit u chromosov ducan i vidjet ste ce nam sve ponudit kad zatrazimo nesto za bajcanje parketa
sto se tice intenziteta nijansi,
kome sta odgovara,zar ne?
btw znam da hess ima vodeni i nitro, kao sto znam da je lobov vodeni gust kao sam lobadur i da se bez problema nanosi pomocu spahtle, a o chromosovom necu (moram vidjet kanticu da se sjetim jel bio chromoden transparent temeljna boja (ne lak) sa 26% suhe tvari i 12 nijansi ili taj tvoj tekstural transparent),ali koji god od ta dva, bio je nanesen isto spahtlom...
za hessov sam napisala prije da mislim da se mogu nanositi i spahtlom,ali nisam sigurna, ako je gust kao i sami hessov lak, onda bi morao ici i na spahtlu
kad si toliki ovisnik o rijecima, u cemu je razlika izmedu temeljne boje i temeljnog laka?:s
btw nisi jos objasnio ono s piljevinom???
sta jedan maze, drugi baca piljevinu,riba s cetkom, baca tu natopljenu piljevinu u smece, pa dalje opet svjezu piljevinu, kak uspije to bas skroz ocistit od piljevine kad je to onak mokro,ljepljivo
ajde oooobjasniiii :confused: :D
maler bar nudi demonstraciju ;) :D
evo dobila sam mailom chromosov cjenik s proizvodima za parkete, u njemu imam samo taj CHROMODEN TRANSPARENT u nijansama vpc 74,00 kn, ako zelis sibnem ti ga na mail,znaci da one sto ti spominjes nisu dio programa za parkete tj. taj tekstural nije namjenjen ponudi za parkete,ali poslala sam mail chromosu pa cu postat poslije sta mi odgovore...
fikus kaže:
2. chromoden transparent pigmentirani pu lak 6 standardnih nijansi ili po zahtijevu, suhe tvari 30% viskozotet 25-30 sec u principu je to bezbojni lak u koji je dodano močilo (nema veze sa bajcom osim što je u lak dodan bajc)
nije lak nego je naglaseno napisana temeljna BOJA, i opet koja je razlika izmedu temeljne boje i temeljnog laka,
ima posebno za kupiti temeljni lak za parkete ,bio Pu ili vodeni te raznorazne inacice koje se mogu upotrijebiti i upotrebljavaju se kao temelj,barem u praksi...
3. tekstural transparent, transparentna temeljna boja viskozitet 11-15 sec suhe tvari zanemarivo (to je bajc)
TEKSTURAL TRANSPARENT je ustvari famozni nitro bajc
tj.Transparentna temeljna BOJA izrađena na osnovi celuloznog nitrata, sintetske smole, organskih otapala i pigmenata
znaci onaj prvi je PU, ovaj drugi nitro, s tim da ovaj nitro tekstural nije uopce naveden pod proizvode za parkete nego namjena mu je
- Primjenjuje se za transparentno bojanje raznih furniranih ploča i površina od masivnog drva PRIJE obrade nitro, kiselootvrdnjavajućim, poliuretanskim i poliesterskim lakovima
a tu se opet doticemo prijasnje teme kad je netko tvrdio da PU nagriza nitro
močila priređena s 10%-tnom, 25%-tnom i 40%-tnom koncentracijom vodenog ekstrakta smrekove kore u kombinaciji sa željezovim (III) kloridom pokazala su se nakon utjecaja UV svjetlosti kao najpostojanija na svim ispitivanim drvnim vrstama,
koja mocila/bajcevi imaju takav sastav,
a da su prisutni na nasem trzistu?
chani kaže:
nije lak nego je naglaseno napisana temeljna BOJA, i opet koja je razlika izmedu temeljne boje i temeljnog laka,
igra riječi, u žargonu se za temeljna ili završna boja kaže za pigmentirane boje, znači puni ton npr. zeleno, plavo, crveno itd, a za temeljni ili završni lak se podrazumijeva za tzv. bezbojne lakove odnosno prozirne koji se sad u zadnje vrijeme i tonirajz+u sa močilima
chani kaže:
znaci onaj prvi je PU, ovaj drugi nitro, s tim da ovaj nitro tekstural nije uopce naveden pod proizvode za parkete nego namjena mu je
- Primjenjuje se za transparentno bojanje raznih furniranih ploča i površina od masivnog drva PRIJE obrade nitro, kiselootvrdnjavajućim, poliuretanskim i poliesterskim lakovima
a tu se opet doticemo prijasnje teme kad je netko tvrdio da PU nagriza nitro
u tome je i bit, prije sam napisao da su močila u stvari otapala sa malo pigmenata (cca 2% i manje) što znači da otapalo ispari i ostanu samo pigmenti kojih ima jako malo pa njihova rekacija sa slijedečim lakovima nije presudna
kako sam več napisao postupak močenja i lakiranja samo da još dodam da drvenu površinu koju močite (bajcate) poslije tretirate sa nekim sustavom završnog bezbojnog laka, što znači da možete močiti vodenim (ona papirna vrečica gdje piše da ide 4 g na 1 l vode ili slične več gotove smjese koje su bolje jer imaju i neke adetive u svrhu konrole sušenja ili uv stabilizacije), širitni, nitro i slično, pa na to možete ići susatvima nitro laka, PU laka, sinteskog laka, pa čak i šelak
znači da močenje nema veze sa lakiranjem, najprije močite pa lakirate izbor laka ovisi o namjeni, npr. lakiranje parketa, namještaja, muzičkih instrumenta, brodova, interijera idr. a izbor močila ovisi o tonovima uvijetima močenja i slično
i na kraju napomena močena površina nije završena površina ona se obavezno mora tretirati lakovima
chani kaže:
močila priređena s 10%-tnom, 25%-tnom i 40%-tnom koncentracijom vodenog ekstrakta smrekove kore u kombinaciji sa željezovim (III) kloridom pokazala su se nakon utjecaja UV svjetlosti kao najpostojanija na svim ispitivanim drvnim vrstama,
koja mocila/bajcevi imaju takav sastav, a da su prisutni na nasem trzistu?
vodena močila daju skoro najljepše boje i tonove ali ih izbjegavaju zbog problema uv stabiliziranosti (iako je kod nekih proizvođača i to poravljeno) i zbog toga što se prilikom močenja njima dižu "dlaćice" na površini pa je nakon prvog brušenja nakon temeljiranja poželjno brušenje raditi ručno da ne dođe do prebrušivanja jer se odmah pogotovo kod tamnih nijansi vidi greška, inače imaju prednost da relativno sporo isušuju pa imete vremena za korekcije i pravilne nanose
danas se močila kad je riječ o nitro i sličnim uglavnom kupuju kao koncentrati i razrijeđuju se uglavnom sa acetonom (da se smanji dizanje "dlačica") i dodaju se razno razni adetivi u svrhu usporavanja, ubrzavanja, vlage u zraku, izbora nanosa, špricanje, valjanje, uranjanje, mazanje i slično
iz nekih osobnih razloga moram biti konkretan pa ne želim navoditi imena proizvođača i dobavljača na našem tržištu ali samo radi orijentacije ću dati podatak da močilo koje imalo vrijedi ne smije biti jeftinije od cca 30 kn za vodene materijale i cca 50 kn za nitro (pakiranja 20 i 25 lit) u veleprodajama bez PDV-a, s napomenom da ako vam dobavljač nudi sve nijanse po istoj cijeni nešto nije u redu jer su neki pigmenti puno skuplji od drugih i ako je materijal uv stabiliziran mora biti bitna razlika u cijeni (crveni tonovi su najskuplji, tako da znate)
što znači da možete močiti vodenim (ona papirna vrečica gdje piše da ide 4 g na 1 l vode
e za taj sam sigurna da ne ide na spahtlu:D
(crveni tonovi su najskuplji, tako da znate)
skuzila sam jer malo malo nesto kod mene ide u crveno:cool:
Fikus, sta neces demonstraciju onog 11 sec/vec kako vec nitro bajca na spahtlu?:p
Moze i lobin vodeni,nisam prevec izbirljiv.
:cool:
maler kaže:
Fikus, sta neces demonstraciju onog 11 sec/vec kako vec nitro bajca na spahtlu?:p
da uopće znaš šta je tehnika močenja ne bi pisao ovakve gluposti, ali neka ti bude ionako kod nas svi sve znaju
moje empirijski potkrepljeno uvjerenje zasnovano na vizualnom dozivljaju je da ovaj put nisi u pravu, jedino ako sam morala parket furati na nekakvu analizu tebi u labos:kava: , ali tvoj problem,
i opet jos mi nisi odgovoril u vezi one piljevine,kakav je to na kraju grupnjak:D ;)
tincek, kako napredujete?
Kako je Fikus već odgovorio tekstural i transparent su temeljne boje ili bajcevi koji ostavljaju vidljivu teksturu drva i samo ga oboje! Razlika je u tome što su Chromoden transparenti poliuretanski bajcevi i ne njih može ići svaki lak bez obzira na kojoj je bazi (pu, voda, kiseli, nitro, alkidni itd.). A teksturali su na nitro bazi i imaju dosta acetona i drugih otapala koji u pravilu ne idu ispod poliuretanskih lakova. Ako se ostavi dulje da suši onda posel može dobro ispasti i neće se nagrist ili pojest. To se jasno vidi kada se poliuretan nanosi na tekstural obojeno drvo naglo počne gubiti boju a ako se nakapa na obojeno drvo PU lak pojede i na mjestima potpuno izbjeli drvo kao da nije bajcano.
Transparenti se najviše nanose mazanjem i brisanjem sa pamućnim krpama a i teksturali isto a mogu se i špricati (teksturali) a transparenti baš i ne tj. ostane flekavo.
Iskreno, bojim se nanjeti vodeni ili neki drugi bajc sa špahtlom uopće ne kužim kak to može upiti svugdje jednako da nema preklopa i da se ne izbrisuje
chani kaže:
moje empirijski potkrepljeno uvjerenje zasnovano na vizualnom dozivljaju je da ovaj put nisi u pravu, jedino ako sam morala parket furati na nekakvu analizu tebi u labos:kava: , ali tvoj problem,
i opet jos mi nisi odgovoril u vezi one piljevine,kakav je to na kraju grupnjak:D ;)
tincek, kako napredujete?
Još nismo bajcali s vodom drugi put ali još neznam s čime, vljcima ili spužvama??? Mazanje kistom pa izbrisavanje nikako jer nam to nije uspjelo prošli tjedan. Koma. A onaj Hesseov je rijedak nekih 11 sek.
Tinćek kaže:
Kako je Fikus već odgovorio tekstural i transparent su temeljne boje ili bajcevi koji ostavljaju vidljivu teksturu drva i samo ga oboje! Razlika je u tome što su Chromoden transparenti poliuretanski bajcevi i ne njih može ići svaki lak bez obzira na kojoj je bazi (pu, voda, kiseli, nitro, alkidni itd.). A teksturali su na nitro bazi i imaju dosta acetona i drugih otapala koji u pravilu ne idu ispod poliuretanskih lakova. Ako se ostavi dulje da suši onda posel može dobro ispasti i neće se nagrist ili pojest. To se jasno vidi kada se poliuretan nanosi na tekstural obojeno drvo naglo počne gubiti boju a ako se nakapa na obojeno drvo PU lak pojede i na mjestima potpuno izbjeli drvo kao da nije bajcano.
Transparenti se najviše nanose mazanjem i brisanjem sa pamućnim krpama a i teksturali isto a mogu se i špricati (teksturali) a transparenti baš i ne tj. ostane flekavo.
Iskreno, bojim se nanjeti vodeni ili neki drugi bajc sa špahtlom uopće ne kužim kak to može upiti svugdje jednako da nema preklopa i da se ne izbrisuje
sad će striček fikus napisati šta treba i poslije ovoga za mene je ova tema :amen: tko je skužio je tko nije bude drugi put i na kraju krajeva pametnom čovjeku sto riječi i šaka za vrat dosta
Chromoden transparenti nisu bajcevi nego tonirani pu lak (znači lak u koji je dodan bajc
bajcevi se različito ponašaju ovisno o mikroklimi najveći problem stvara temepratura i vlaga u zraku (za to se dodaju razni adetivi o kojim sam pisao i zbog toga je taj proces teško odaditi u amateskim sam svoj majstor varijantama jer trebate imati adetive na osnovu iskustva procjeniti kojeg kad i koliko pogotovo kad se radi o poslu koji se ne može odraditi u kratkom roku jer npr. sad se uvijeti od 8,00 do 12,00 promjene bitno i to najviše vlaga zbog koje močilo bijeli)
za veče površine se ni u kom slučaju ne preporučuju nitro močila jer kod močenja je bitno u što kračem roku površinu što jednoličnije istretirati (sad bi vam valjda trebalo biti jasno da je ono sa špahtlom najobičnija budalaština) te se stoga za takve radove preporučava rad sa vodenim močilima
e sad konačno i recept iako sam mislio da vam ga ne dam jer nekom dobrom majstoru otimam kruh iz ruke
potreban alat:
spužva, četka (obično ju zovu pajalica to je ona što ima dugačku dršku a četka stoji okomito na dršku, dlake što mekše), usisavač
potreban materijal:
močilo na bazi vode po mogučnosti uv stabilizirano, sitna piljevina bez hoblovinja
broj radnika: minimalno tri
postupak za velike površine (iznad cca 10 m2):
dva radnika spužvama u raznim smjerovima (kao da utrljavaju samo bez pritiska) nanose močilo u jednoličnom nanosu na površini od cca 2 m2 sa približno jednakim vremenskim pomakom, nakon cca 2-3 min treći radnik posipa ravnomjerno piljevinu na mjesto koje je prvo močeno i u taktu sa prva dva se pomiče po močenoj površini (strašno je bitno paziti da sva površina bude količinski i vremenski isto tretirana) nakon slijedećih cca 1-2 min lagano četkom trlja (bez pritiska) površinu koja je prva močena i istovremeno piljevinu gura prema naprijed, i tako do kraja
potrebno je paziti da se ne rade vremenski prekidi i da se ima isti pomak, ukoliko dođe do usporavanja onda ini koji maži sa močilom lagano tretiraju površinu dok ih ovaj sa piljevinom ne stigne
neka vas ne smeta to što će piljevina upiti bajc i biti kao malo vlažna samo ju gurajte prema naprijed uz konstantno dodavanje nove, kod toga treba paziti da se ne stavljaju velike količine dovoljno je samo malo da se vidi da je ima na površini
nakon što ste površinu samim postupkom preguravanja piljevine u grubo očistili, ostavite površinu da se dobro osuši i tek nakon toga usišite sa usisivačem
tako tretirana podloga nakon nekih cca 2-3 sata spreman je za lakiranje, prvi sloj temeljnog laka jako razrijedite i nanesite ga nakon toga cijelu površinu treba međufazno pobrusti, ukoliko negdje prebrusite zbog dlaćica koje su se digle zbog vode uzmite močilo to popravite a višak obrište sa krpom, nakon toga cijelu površinu treba ponovo premazati temeljnim lakom, pa opet međufazno pobrusti (kod brušenja treba jako paziti jer kad prebrusite lak, pobrustite i močilo i odmah se vidi greška), ako želite lakirati zatvorenu poru onda je potreban još jedan sloj temeljnog laka i narvano još dva sloja završnog laka, toliki broj lakiranja je potreban jer nakon nekog vremena kada bude eventualno trebalo obnavljati lak ne smijete nikada doći do podloge jer ju više nikada nećete moći dobiti ravnomjenom ili će biti potrebno brušenje do podloge uključujući i skidanje površine koja je močena a to je obično malo dublje jer se močilo zavlači u teksturu pa da bi ga skroz skinuli npr. kod hrata bi trebalo skinuti čak i više od 2 mm ikupne površine
za površine koje se moče i lakiraju treba znati da moraju biti pobrušene brusnim papirom granulacije iznad 220 jer će vam se u protivnom kao tamne crte vidjeti svi "risevi" od brusnog materijala
i što se mene tiče ova tema je :closed:
Tinćek kaže:
pise ti i na samom uputstvu kod nekih da se nanosi spahtlom,a ravnomjernost se postize glancanjem,samo sto moras jako brzo raditi
btw na samom nitro teksturalu ti pise da se poslije njega moze tretirati PU lakovima, idem ja opet pisat mail chromosu ili jos bolje ako ti se da nazovi ih i pitaj za konkretnu stvar
2 fikus;
aha,prije isusa su znaci imali usisavac ;) :D
kod močenja je bitno u što kračem roku površinu što jednoličnije istretirati (sad bi vam valjda trebalo biti jasno da je ono sa špahtlom najobičnija budalaština)
ne, nego si ti previse tvrdoglav, nema sanse da je netko drugi u pravu,ako tvoji ne znaju izvest, ne znaci da ne postoje majstori koji mogu i znaju
iako sam mislio da vam ga ne dam jer nekom dobrom majstoru otimam kruh iz ruke
ne boj se, takvih je malo narocito u podrucju kvalitetno izvedenog bajcanja, recept ionako nista ne vrijedi bez prakse,
uostalom vidis kak se tincek muci...
potrebno brušenje do podloge uključujući i skidanje površine koja je močena a to je obično malo dublje jer se močilo zavlači u teksturu pa da bi ga skroz skinuli npr. kod hrata bi trebalo skinuti čak i više od 2 mm ikupne površine
to je istina, kod mene su se fino nakrvili kad su skidali crveni bajc
Striček Fikus, puno hvala!
Bumo probali pa kaj bu bu al bumo probali i nekaj drugačije pa ko živ ko mrtav, ali to bumo izvjestili tek kad bu gotovo!;)
chani kaže:
2 fikus;
aha,prije isusa su znaci imali usisavac ;) :D
naravno usisavač je nešto kontra od mijeha, a mijeh postoji najmanje od kad su ljudi počeli obrađivati željezo
kao što znamo rimljani su kad su vidili da kroz kanalizaciju curi žuta voda skužili da židovi kuju oružje te su nakon toga napravili raciju i uhapsili barabu, nedugo zatim je uhapšen i isus ali iz drugih pobuda, dalje se više manje sve zna
ovo je samo mali prikaz povjesti kojim bi se trebalo neke podsjetiti da se u doba isusa (a naravno i davno prije) kovalo željezo, a kovanje željeza bez kovačke vatre ne ide, a kovačka vatra bez kovačkog mijeha ne ide, a kako su imali i kovačku vatru znači imali su i kovački mijeh, a kako je mijeh nešto kontra usisavača proizlazi da su najvjerovatnije poznavali i usisavač
Tinćek kaže:
Striček Fikus, puno hvala!
Bumo probali pa kaj bu bu al bumo probali i nekaj drugačije pa ko živ ko mrtav, ali to bumo izvjestili tek kad bu gotovo!;)
nema na čemu, samo prije nego kreneš probaj na nekom komadu od cca 2 kvadrata (npr. stara vrata su super za probu) da skužiš kojom brzinom treba ići
STRICEK FIKUS,
hvala na lekciji iz povijesti:D ,
ja bar priznam kad sam u krivu:D
btw o kojim brzinama u procjeni ti govoris, znam da sobica bude zacas gotova,
barem se meni cinilo tako
fikus kaže:
da uopće znaš šta je tehnika močenja ne bi pisao ovakve gluposti, ali neka ti bude ionako kod nas svi sve znaju
Gle stari, ovo je pristojan forum pa necu u detalje,
ne seri o onome sto ne znas ili ne mozes izvesti
ja sam ponudio da to i dokazem za razliku od tebe koji samo skrebeces citate iz knjiga, praksa je jedno,
a teorija drugo u masi slucajeva.
Tincek;
Probaj lobo procolor, ispadne ko spiglo,a kromosov nitro je pak jedan od boljih bajceva, nikad problema s njime.
Ne idu svi na spahtlu, neke mozes izvuci samo s penzlom, ali brze i jednostavnije je u svakom slucaju,a rezultat je odlican
chani kaže:
STRICEK FIKUS,
hvala na lekciji iz povijesti:D ,
bilježim se sa štovanjem
chani kaže:
ja bar priznam kad sam u krivu:D
i ja samo za razliku od nekih ja ovdje ne pišem o nečemu šta neznam, pročitaj malo bolje i proanaliziraj kronologiju mog pisanja o bojama i lakovima pa ćeš vidjeti da sam ti ja sve ono što si ti pitala i slala mailove u chromos već odavno napisao, jednostavnim riječima rečeno brkate neke pojmove te zbog toga ne razumijete materiju, tehnika močenja je tehnika koja svoju najveću primjenu ima u proizvodnji namještaja i interijera, pa je glupo za očekivati da parketari koji i inače nemaju kriterij završne obrade kao namještajci i interijeristi znali o tehnikama močenja kao ovi prvi, a da ne spominjem tehnike izbjeljivanja ili patine, koje se izvode i na podovima, ali ih uglavnom rade namještajci jer parketari ne mogu postići taj nivo kvalitete, obzirom da sam spletom okolnosti sve to prošao uzeo sam si za pravo da iznesem svoja mišljenja i iskustva, te mi je glupo uopće slušati neke priće ja to mogu napraviti i ja to znam i budem demonstrirao, a kad na kraju ispadne kako ispadne onda bezbroj izgovora i opravdanja
chani kaže:
btw o kojim brzinama u procjeni ti govoris, znam da sobica bude zacas gotova,
barem se meni cinilo tako
pa uzećemo prostoriju sa cca 16 m2 za močenje sa vodenim močilima treba više od sata za dobro uigranu ekipu, inače ako ekipa nije uigrana i dečki ili djevojčice to nisu radili šanse da to ispadne dobro su minimalne
prostorija od 18 kvadrata otprilike kojih 30-35 minuta na spahtlu i glancanje, njih dvojica
prostorija od 20 kv. s onim vodenim od par kuna na penzl oko 20-25 minuta,isto dvojica
tincek zvala sam tehnologa ili sta vec je u chromosu, kaze sluzbeno stajaliste jest ono PU nagrizaju nitro kod parketa dok kod namjestaja je druga stvar jer se tamo lak sprica, i sl. , ali nakon mog navaljivanja je rekao da imaju slucajeve gdje nisu imali problema s tom kombinacijom,ali da je bilo i problema, valjda sve ovisi od tehnike i postupka majstora
btw fikus koliko sam ja procitala na onoj stranici maler je zavrsio za drv. tehnicara,
mislim da oni uce i o namjestaju,
a covjek ti nudi da demonstrira pa ti onda prosudi je li to izvrsno napravljeno ili samo hvalisanje,
mada ja iz onog sto sam vidjela kod sebe ispadne odlicno,
ali moj kriterij nije mozda kao i tvoj
pa ne znam zasto ne prihvatis ponudu, jer da nije siguran u sebe i rezultat svog rada ne bi je ponudio
nekad su tvrdili da je zemlja ravna ploca, dok netko nije dokazao da je okrugla
Sandra October
25.08.2005., 21:13
dakle imam potrebu javno zahvalit chani :)
nakon jedne nesretne epizode sa PU bajcom od strane zadnjih fušera i očajničke potrage za dobrim bajcerom (parketari maltene što ne poklope slušalicu samo kad spomeneš bijeli baj..:D ) - chani je dala preporuku.
anyhow, malo me opralo financijski ( skužili su da je panika, mašala, cijenim ekonomski spirit i razumijevanje tržišta potražnje :D ) ali je bajc :cerek: :cerek:
fenomenalno izgleda, ma ni mrlje ... a tko je u bajcu ovdje na forumu ''doma'' - zna koji je vrag radit bijeli bajc
Chani- Hvala :w :top: :cheer: :)
daj samo napisi koji bajc i kako je nanasan
Sandra October
25.08.2005., 21:21
uf ,.. :confused: sad si me zatekla.. ostavila sam ih i kad sam se vratila vidjela sam magiju bezgrešnog bajcanja :D valjda neka čarolija :D
čekaj, bio je bajc L.... nešto :confused: iz megakopa.
brusili su sve ispočetka i onda nanijeli bajc rukom, hebate bili su gola voda kad su bili gotovi :D treća runda laka je stavljena danas, upravo idem u stan vidjet
s obzirom da znam kako rade, vjerojatno lobin bijeli bajc nanesen spahtlom,
ali slobodno ih pitaj cime su radili spahtlom, penzlom, valjkom ili spuzvom...
tincek, da li hess ima bijelu boju u ponudi,kako se uopce krecu cijene i gdje uopce nabavljas hess?
Ima bijeli bajc na bazi vode a ima ih u furniru u Heinzlova/Zvonimirova križanje
A usput imaju u Chromosu bijeli bajc ali rade po narudžbi, otapalni je a ne vodeni i isto se maže i briše ali u svakom slučaju je s njima teško raditi!
Tinćek kaže:
A usput imaju u Chromosu bijeli bajc ali rade po narudžbi, otapalni je a ne vodeni i isto se maže i briše ali u svakom slučaju je s njima teško raditi!
znam, disperzivni i narocito tesko je s njim raditi kad tehnolog preporucuje uzet bilo koju drugu nijansu
Ima bijeli bajc na bazi vode a ima ih u furniru u Heinzlova/Zvonimirova križanje znas mozda cijenu,nije da sam cesti gost jer mi je skroz na drugom kraju grada,
kako napreduje tvoj krvavo crveni hess,jeste li sta uspjeli?
Nismo još bajcali ali čim bumo javimo se:w
Tincek, ne znam kako je rijedak taj hesse, recimo lobin je rijedak otprilike kao bijela kava, zavrsno brusenje obavi s 200 ili finijim , lako je spahtlom to nanositi,ciniti ce ti se neravnomjerno,prelazis sve po redu,ali najveci posao obavi onaj koji to prelazi s krpama, nije lako, ali rezultat je :top: onome tko zna to napraviti.
A valjda znate u kojem smjeru to raditi s obzirom na godove.
Sto se tice brzine, recimo 70 - 80 kvadrata za otprilike sat i pol,
ali krvavih sat i pol, nekad se zna desit da i koljena prokrvare.
Ma znam mi smo se i sad s ovim crvenim izmučili prije 2 tjedna da nam je znoj kapal na nijansu. Ali nije baš dobro ispalo. Palo mi je napamet kak bi bilo da se to valjkom nanosi i to skoro suhim, umičim valjak, ocjedim ga na mrežicu i onda na parket. Dali bi uspjeli spojeve napraviti da se ne vide jer u tom slučaju nebi brisali. Moramo i to probati pa makar ne ispadne dobro ali s obzirom da se taj vodenjak tak teško izbrisaval pomisliš si zašto da ga biršem?
moram priznati da i mene zanima
petrica1
06.02.2007., 12:24
Vidim da se svi muče oko tog bajcanja. Malo sam čitala savjete pa sad kad smo i mi završili s tim da vam i ja dam pokoji jer smo se i mi namučili. Nakon prvog bajcanja zaručnik je pošizio, jer su se vidjele mrlje od povlačenja krpom, tak da se ispočetka brusilo i ponovno bajcalo (s povlačenjem spužve, pa krpe, ali smo nagazili majstore da mora biti uredno) i to u 2 ruke iako svi kažu da se bajca samo 1 ruka, ali smo mi inzistirali, jer s jednom rukom je izgledalo kao da je dijete pofarbalo parket) Bajcali smo jasen (jer je najsvjetliji) u bijelo. Iako nije genijalno sad izgleda pristojno.
jasen mi nije nekaj onak kad je sareni,
neka cudna klasa,
pa cudno upija na razlicitim gustocama godova il kak bi to nazvala nemam pojma,i kad se ide dvaput sto inace nije praksa,isti vrag...
imam negdje fotku mobom zbajcanog jasena u smedju 13
by chromos bajc
i jos kad ide full sjajni lak na njega,
sve zivo se vidi na tak tamnom parketu i jos je nekak saren,
a sve radeno kak treba,finalno brusenje i sl. cuda ...
edit
fotka tog sarenog starog jasena bajcanog u tamni bajc
http://img206.imageshack.us/img206/8876/jasen1ab1.jpg
dok recimo na "ravnomjernom parketu " kao hrast izgleda savrseno...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.