PDA

View Full Version : Help.... amonijak u kolačima?


BBlue
25.08.2005., 18:25
S ljetovanja, osim preplanule boje, nosim i recept za "Viške cvite" .... kolače koji, tvrde znalci, mogu stajati i dva-tri mjeseca, a razlog je što u njih ide amonijak za kolače! Moja su pitanja - kakav je to amonijak, gdje se može nabaviti, i čime se eventualno može zamijeniti.

Nadam se brzom i točnom odgovoru... da bi cviti uspjeli!

njasa
25.08.2005., 18:45
posto nisi stavila cili recept, evo za sve ostale link di mogu nac recept za cviti.
a sta je amonijak za kolace... cekaj da malo proguglam mozda sta nadem, a mozda se koji specjalist prije javi!

luigi19
25.08.2005., 19:12
da, nema recepta, nema amonijaka
(nema prstica, nema cokolade):D

vočko moderato-ooo
26.08.2005., 00:45
ZABRANJENO piškiti u kolaće :92:

Lee Champa
26.08.2005., 11:28
Žlicu umjetnog gnojiva -UREA

BBlue
26.08.2005., 15:53
Neki su odgovori zaista smiješni.... molim "duhovite" da se suzdrže ako nemaju što pametno napisati:B

A za one dobronamjerne, evo recepta, a možda nam netko zajedno pomogne u odgonetanju tajne amonijaka za kolače.

VIŠKI CVITI

1 kg mekog brašna
25 dag masti
30 dag šećera
4 dag amonijaka za kolače
2 dl mlijeka
4 cijela jaja
2 žumanjka
2 vanilin-šećera
korica od 1 limuna i 1 naranče
nekoliko kapi ekstrakta ruma
malo soli

Dobro izmiješati mast i šećer, dodati žumanje (svih 6) i miječati dok se ne dobije pjenasta smjesa. U tu smjesu dodati tri žlice brašna, a zatim snijeg od bjelanjaka. Lagano sve izmiješati, pa dodati amonijak preliven vrelim mlijekom. U smjesu dodati vanilin šećer, koricu od naranče i limuna, ekstrakt ruma, sol, te postupno dodati brašno.

Tijesto razvaljati na debljinu 5 mm, te rezati u obliku cvjetova. Peći na 170 stupnjeva. Hladne cvite posuti šećerom u prahu!

To je originalni otočki recept, a kolač je super. Navodno mu amonijak pomaže da ostanu svježi dva do tri mjeseca.

Na redu su oni koji znaju o čemu se radi, a ostali, please, ignorirajte ovaj post i iživljavajte se na nekoj drugoj temi....

magic
26.08.2005., 16:25
funkcija amonijaka u ovom receptu jest zamjena prashka za pecivo, odnosno kvasca. bar mi se tako chini.


a amonijak u prahu vjerovatno mozhesh kupiti u ljekarni. on je chest sastojak u galenskim pripravcima.

josh ako tetama magistrama obecash donijeti cvite da probaju...;)


ako ne upali, upotrijebi kvasac.

BBlue
26.08.2005., 18:38
Ma to bi trebalo kolače držati svježima dva ili tri mjeseca. Ne vjerujem da bi išao kvasac u prhko tijesto, prašak vjerojatno da, ali je upitno u kojoj količini.... a kolačići su mrak, samo što domaći sastojke kriju "ko zmija noge":)

magic
26.08.2005., 18:41
pa idi u ljekarnu i kupi.

BBlue
26.08.2005., 19:18
Ma naravno... samo sam prije natezanja s nekom nadobudnom magistrom htjela na forumu provjeriti što zapravo tražim......

kemik
26.08.2005., 19:20
I wouldn't...

BBlue
26.08.2005., 19:22
kemik kaže:
I wouldn't...

You wouldn't what?

kemik
26.08.2005., 19:26
stavljala amonijak u kolace samo zato da ostanu svjezi 2 ili 3 mjeseca. mislim, ak ih nemres brze od toga pojest, onda fakat...

magic
26.08.2005., 19:27
kemik kaže:
I wouldn't...


pa nitko ju nece uhititi ako zatrazhi 'amonijak za kolache' mjesto
Amonijevog karbonata ((NH4)2CO3) koji se koristi umjesto kvasca u pekarstvu - od tu kopipejstano (http://www.pse.pbf.hr/hrvatski/elementi/n/spojevi.html#SPOJEVI) ;)

BBlue
26.08.2005., 19:32
kemik kaže:
stavljala amonijak u kolace samo zato da ostanu svjezi 2 ili 3 mjeseca. mislim, ak ih nemres brze od toga pojest, onda fakat...

Ma htjela sam napraviti originalne prema receptu.... a za koliko će se pojesti, to valjda ovisi o rezultatu......

BBlue
26.08.2005., 19:33
magic kaže:
pa nitko ju nece uhititi ako zatrazhi 'amonijak za kolache' mjesto
Amonijevog karbonata ((NH4)2CO3) koji se koristi umjesto kvasca u pekarstvu - od tu kopipejstano (http://www.pse.pbf.hr/hrvatski/elementi/n/spojevi.html#SPOJEVI) ;)

Magic, trebala si vidjeti neke od magistra kako su me gledale kad sam tražila Steviju... srećom ima dobra biljna ljekarna na jarunskom placu u kojoj su cure potražile na Internetu, pa naručile.....

luigi19
26.08.2005., 21:31
BBlue kaže:
Magic, trebala si vidjeti neke od magistra kako su me gledale kad sam tražila Steviju... srećom ima dobra biljna ljekarna na jarunskom placu u kojoj su cure potražile na Internetu, pa naručile.....

daj reci koja ljekarna, to mi je u kvartu, a i ja vec godinama pokusavam doci do tog amonijaka da isprobam neke stvari. :klopa:

BBlue
27.08.2005., 15:24
luigi19 kaže:
daj reci koja ljekarna, to mi je u kvartu, a i ja vec godinama pokusavam doci do tog amonijaka da isprobam neke stvari. :klopa:

Hej, nisi pažljivo čitao.... našli su mi steviju (biljni zaslađivač)! Amonijak za kolače tek pokušavamo pronaći....

undercover
27.08.2005., 18:47
e ljudi to je vjerojatno Hirschhornsalz (njem.) iliti amonijev karbonat, ja to koristim za pečenje medenjaka (izgleda ko soda bikarbona)
kupim ga kad odem u austriju, ima u svakom vecem ducanu (ovo je od kotanyia)

koliko sam skuzila njegova funkcija je da razrahli tijesto kao prasak za pecivo ali za razliku od praska za pecivo ili sode bikarbone ne podize tijesto u visinu vec samo u sirinu...


e sad ja imam vrecicu od 6 dag i traje mi vec par godina a u ovaj recept ide cak 4 dag-malo mi se to cini previse-da nij mozda 4 grama?

joujou
27.08.2005., 18:48
vočko moderato-ooo kaže:
ZABRANJENO piškiti u kolaće :92:

:rofl:

BBlue
27.08.2005., 20:13
undercover kaže:
e ljudi to je vjerojatno Hirschhornsalz (njem.) iliti amonijev karbonat, ja to koristim za pečenje medenjaka (izgleda ko soda bikarbona)
kupim ga kad odem u austriju, ima u svakom vecem ducanu (ovo je od kotanyia)

koliko sam skuzila njegova funkcija je da razrahli tijesto kao prasak za pecivo ali za razliku od praska za pecivo ili sode bikarbone ne podize tijesto u visinu vec samo u sirinu...


e sad ja imam vrecicu od 6 dag i traje mi vec par godina a u ovaj recept ide cak 4 dag-malo mi se to cini previse-da nij mozda 4 grama?

Recept je dobro prepisan - checked, re-checked, and double-checked....:) Pa dobro, zar nitko nema nonicu negdje na otoku, pomozite nama s precima kontinentalcima.....

magic
27.08.2005., 20:16
ne razumijem te :confused:

pa napisali smo ti i shto je to i gdje da pitash.


nisu ti htjeli prodat?

BBlue
27.08.2005., 21:54
Kao što sam i očekivala - tri ljekarne u kvartu - 0 bodova:) Gledali su me u čudu i slali u prodavaonice zdrave hrane (2 puta) dok je jedna bila bez ideja.....

magic
27.08.2005., 22:08
a sad svi k'o na MOdi


IMA U GRAZU :rofl:

undercover
27.08.2005., 22:39
sve mi se cini da ove danasnje apotekarke uopce nista ne muckaju vec samo prodaju gotove lijekove, kad god za nesto pitas gledaju u cudu
prosle sam godine prosla pola grada trazeci benzin za ciscenje i nista, a neke su me cak slale na pumpu!?
na kraju sm otisla u jedinu apoteku za koju znam da sve imaju, samo sta ta nije u zagrebu i naravno kupila benzin:mad:

trebalo bi pronaci neku apoteku u gradu u kojoj radi neka starija apotekarka-ona bi morala to znati
kad otkrijete takvu-javite..

nego vratimo se na cvite
imam par pitanja, sad me namamio taj recept pa bih to rado napravila samo nemam pojma kako taj kolac otprilike izgleda
jel mozemo dobiti malo podrobniji opis?
npr. jel se radi s kalupom ili se rucno oblikuju cjetici, kojeg su otprilike promjera kolaci, kakvog su otprilike okusa i jos jedno pitanjce
ovdje ide kila brasna, pa koliko toga ispadne? ovo mi se cini kao svadbena doza, pa tu ima sigurno nekoliko tepsija-nije ni cudne sto se jede 3 mjeseca:D

e i jos nesto za mene vazno, ne pise koliko se minuta pece pa me zanima jel trebaju potamnit u pecnici, ono izvadim ih kad malo pozlate ili ih se mora izvadit prije? jel izgledaju malo zapeceni ili su svijetli?

undercover
27.08.2005., 22:41
jesam se raspisala...:D :D :D

BBlue
27.08.2005., 23:05
undercover kaže:

nego vratimo se na cvite
imam par pitanja, sad me namamio taj recept pa bih to rado napravila samo nemam pojma kako taj kolac otprilike izgleda
jel mozemo dobiti malo podrobniji opis?
npr. jel se radi s kalupom ili se rucno oblikuju cjetici, kojeg su otprilike promjera kolaci, kakvog su otprilike okusa i jos jedno pitanjce
ovdje ide kila brasna, pa koliko toga ispadne? ovo mi se cini kao svadbena doza, pa tu ima sigurno nekoliko tepsija-nije ni cudne sto se jede 3 mjeseca:D

e i jos nesto za mene vazno, ne pise koliko se minuta pece pa me zanima jel trebaju potamnit u pecnici, ono izvadim ih kad malo pozlate ili ih se mora izvadit prije? jel izgledaju malo zapeceni ili su svijetli?

Nisam vidjela kako se rade (tada bih znala kako izgleda f...ing amonijak). Gotov proizvod je debljine pola cm, reže se kalupom u obliku cvijeta (ali ga možeš izrezati i trakice) i bio je vrlo svjetao. Nisam vidjela ženu koja ih je radila - kekse je donijela njezina kćer, totalno nezainteresirana za kuhinju, ali mi je na traženje donijela i recept. Provjerila i u knjizi o Visu.... recept je točan, ali za potpitanja nisam imala prigode!:)

Inače, pa nije ti to puno keksića od kile brašna - ja od toliko radim šape za Božić - nestanu za trenutak;)

undercover
28.08.2005., 13:14
tnx
za amonijak sam ti rekla izgleda kao bijeli prah samo neznam kako izmjere 4 dag, morat cu si kupiti neku precizniju vagu
ak ne najdes am. u apoteci kad odes u austriju pogledaju u ducanu medju kotanyi-zacinima u vrecici

magic
28.08.2005., 13:22
bash sam jutos pogledala u nashem ducanu - ima chitava polica kojekakvih pomocnih sredstava - vinobrana, vinograda, zhelatina, aroma, pa sam pitala prodavachicu nek seaspita gdje se to mozhe nabaviti.

inache, ona mi je rekla da se taj prashak uz josh neke druge sastojke koristi i za lashtenje plemenitih metala, pa ga mozhda imaju i u onim klasichnim drogerijama :confused:

BBlue
28.08.2005., 16:32
magic kaže:

inache, ona mi je rekla da se taj prashak uz josh neke druge sastojke koristi i za lashtenje plemenitih metala, pa ga mozhda imaju i u onim klasichnim drogerijama :confused:

Ajme, to mi miriše na realnu mogućnost trovanja bliže i daljnje okolice:) Mislim da ćemo morati konzultirati neke prehrambene tehnologe:confused:

Shtefitza
29.08.2005., 04:56
Jedna amerikanka njemackog porijekla dala mi recept (mozda ga i nadjem :zubo: ) za kekse koji se ispeku mjesec dana pred Bozic, pa se onda mjesec dana suse i onda se jedu slijedecih mjesec dana (sve ukupno 2-3 mjeseca,...

RAdilo se samo o dosta gustom i suhom tijestu, koje se jos polagano susi u nekim kutijama, zamotanim u kojekakve pekarske papire... Nije mi nikad palo napamet da idem napravit te kolace. Ali mozda nisu niti losi,...

magic
29.08.2005., 21:11
.

kemik
29.08.2005., 21:19
edit: ovdje je stajalo nesto nadrobljeno sto je islo magic, ali kako je ona obrisala svoj post, obrisala sam i ja svoj.

magic
29.08.2005., 21:34
evo, obrisala sam, a i ti mozhesh onda sve ovo shto si kvotala. nisam izmislila.

club delicious
29.08.2005., 21:35
Moja nona (iz Istre) je uvijek stavljala taj amonijak u one okrugle kekse posipane s kristal šećerom. Znam kad sam bila klinka, da bi bježala iz kuhinje jer me je taj smrad od "amonijaka" užasno iritirao. Ni meni se to ne čini kao dobra ideja.
Opet, u smislu karbonata, nema šanse da je bio za to. Jer ti se keksi ne dižu, nema nikakvog CO2 u njima. To je moglo bit eventualno za produljenje svježine, kao što navodi kemik ili za prhkost. Nemam pojma.
Isto tako znam da ga je držala u friđu u bijeloj okrugloj kutijici, baš onoj apotekarskoj.
Tko zna, možda je ona dolazila preko veze do toga jer je radila na Domu zdravlja.

kemik
29.08.2005., 21:37
magic kaže:
evo, obrisala sam, a i ti mozhesh onda sve ovo shto si kvotala. nisam izmislila.

vjerujem ti da nisi izmislila, ali je u pitanju velika greska. hvala...

kontra
19.02.2006., 12:49
evo, ja izvukla temu iz naftaline ako niste odustale od viskih cvitaka :)
amonijak sam jos nedavno kupovala u ljekarni, ali sam ja u st :rolleyes: inace, stvarno ga ide 4dag i nece nikome nista biti :D
osim za viske cvitke amonijak se koristi i u korculanskim cukarinima koji su slicni, meni jos lipsi, i jos nekim dalmatinskim kolacima :cerek:

BBlue
19.02.2006., 17:42
evo, ja izvukla temu iz naftaline ako niste odustale od viskih cvitaka :)
amonijak sam jos nedavno kupovala u ljekarni, ali sam ja u st :rolleyes: inace, stvarno ga ide 4dag i nece nikome nista biti :D
osim za viske cvitke amonijak se koristi i u korculanskim cukarinima koji su slicni, meni jos lipsi, i jos nekim dalmatinskim kolacima :cerek:

Ja nikada ne odustajem:D

Nabavila iz viške ljekarne - pakiran po 4 dag, ispekla za Božić - od jedne smjese je izašlo 8 limova kolača - i bili su super.:top:

undercover
19.02.2006., 17:55
pa sto nam se nisi vec ranije pohvalila?
8 limova kazes, mislila sam da ce biti nekoliko ali 8 :eek:
jesu jos dobri, ili ste ih vec smazali?:D

BBlue
19.02.2006., 18:59
OMG... pa planuli su do kraja blagdana - iako su došli na red tek poslije kremastih kolačiča...

Tijesto je stvarno izdašno - valja se vrlo lagano, rezala sam ga kalupom za božićne kekse u obliku cvijeta - i ispala je zaista velika količina, jer jako naraste.

Ako hoćeš probati, javi se oko Uskrsa...

Dora K
20.02.2006., 08:35
Moja nona (iz Istre) je uvijek stavljala taj amonijak u one okrugle kekse posipane s kristal šećerom.


Ma nisu valjda ti keksi cukerancići? Mislim da moja nona nije nikad u cukeranciće stavljala amonijak. A opet, traju mjesecima..... :misli:

Cvijetak
24.02.2006., 12:22
osim za viske cvitke amonijak se koristi i u korculanskim cukarinima koji su slicni, meni jos lipsi, i jos nekim dalmatinskim kolacima :cerek:

Možeš li napisati recept za cukarine i, ako imaš, za klašune, bila bih ti zahvalna :kiss:

bondbabe
24.02.2006., 14:15
meni to zvuči slično kao medvjeđe šape a opet šape mogu stajati dugo al ne toliko dugo :)

BBlue
24.02.2006., 16:25
meni to zvuči slično kao medvjeđe šape a opet šape mogu stajati dugo al ne toliko dugo :)

Ne, to s medvjedjim šapama nema veze - tijesto je potpuno drugačije. Inače, šape moraju stajati da omekšaju. Šape su masno orahovo tijesto, viški cviti su prhko tijesto za kekse, a od amonijaka (ledenog kvasca) tijesto raste na očigled. Kad se zamijesti, izgleda kao dizano tijesto, samo puno lakše teksture. Inače, problem je intenzivan bljak miris dok se peku - da mi nisu rekli da to tako treba biti, sve bih bacila u smeće. Još gore je što sam ja u ventilatorskoj pećnici pekla 3 lima odjednom.... ali kad taj dio prođe, zamirišu, i odmah su prhki. Mogu stajati, ali vjerujem da nema šanse da bilo kome odstoje predugo....

kontra
26.02.2006., 13:14
Možeš li napisati recept za cukarine i, ako imaš, za klašune, bila bih ti zahvalna :kiss:

izmisati 8 zumanjaka sa 250g secera, dodat 250g masla, par kapi ekstrakta ruze, bicerin maraskina i nastruganu koricu jednog limuna. usut 1kg brasna i sve zamisit. prelit sa 10g amonijaka razmucenog sa par zlica vruceg mlika. dodat snig od 8 bjelanjaka.

tijesto razvaljat i rizat na trakice duge 10-15 cm, a siroke 2 prsta. pritisnit ih dlanom i spojit dva kraja, da izgleda ka onaj znak 'zaustavimo aids'. slozit ih u tepsiju (malo udaljit jednog od drugog) i pec na 180° do 200°. gotove cukarine namazat ohladenon vodom u kojoj je zakuhala kora od cimeta i posut secerom. :cerek: