PDA

View Full Version : elektrotehnika


zetov
27.08.2005., 19:42
hehe pitanjce ustvari zahtijeva znanje na elektroinstalaterskoj razini.uglavnom ja pojma nemam pa mozda netko pomogne....pojednostavljeno(di ces jednostavnije :))...uticnica 220v klasicna,do sad mi je radila normalno,i odjednom kad god ukljucim lampu malo radi,pocne blitzati i ugasi se.e ja rastavio uticnicu,spojio voltmetar,pokazuje uredno 220 V a kad upalim lampu odjednom voltmetar na nulu i naravno lampa ne radi.cim ugasim lampu(koja ionako ne radi)Vmetar se vrati na 220V!??jel ima netko objasnjenje??:confused:

bariole
27.08.2005., 20:37
Ak si dobro postavio voltmetar onda imaš kratak spoj kada ti je lampa uključena. Rastavi lampu, provjeri prekidač..

zetov
27.08.2005., 21:47
ma ok je stavljen Vmetar.ono,jedan pipak na jednu,drugi pipak na drugu zicu.i nije lampa vec bilo sto da prikljucim na uticnicu.ustvari ovako.imam 3 uticnice na tom osiguracu.jedna mi sljaka kako treba,a ove dvije su mi u kvaru....e sad dali je nesto u zidu u k.spoju iza ove valjane uticnice ili nesto trece neznam...milslim ovak nesto jos nisam vidio...znaci imam 220 na prazno,stavim potrosac-pada mi voltaza na 0 ,otpojim potrosac- skoci mi na 240 i lagano pada ka 220 ,a nakon pola sata stavljam potrosac ,radi mi 2 minute ,pa radi sa laganim prekidima i napokon prestaje raditi :confused: .ko je tu lud sad?!a svo to vrijeme uticnica ispred ove dvije mi radi bez problema.nek i je nesto u kratkom spoju u zidu,ali tada je jasno da osigurac mora izbiti..ali ovakvo ponasanje....:misli:

Prasec
01.09.2005., 12:30
Očito da v lampi imaš kratki spoj. Je, ak je tak onda ti je utičnica v redu.

marijan_e
14.09.2005., 15:52
ovako kad ti uključiš lampu i dobiješ 0V na voltmetru jeli lampa gori ili ne gori. inačene bi trebala gorit ako je 0V
vjerojato ti negdje nije dobar spoj

zetov
17.09.2005., 11:52
ma lampa je nebitna,znaci,bilo kolji potrosac stavim i paralelno spojim Vmetar.ukljucim potrosac on na sekundu radi,na vmetru je 230 i nakon te sekunde vmetar pada na nulu i naravno samim tim i potrosac prestaje raditi...mislim kak niko nezna sto se tu dogadja?:(

bariole
17.09.2005., 12:50
Ajde ne kužim se u kućnu elektriku, ali nešt o strujama ipak znam. I po mojoj logici ako je na voltmetru 0 V onda su tu dva slučaja:
1) kratki spoj
2) uopće nema struje

Ak je kratki spoj to sigurno vidiš. Uređaji ili prekidači bi ti trebali krepavat. Ako kažeš da se ne dešava onda je to slučaj 2).

Dakle kada povućeš struju netko/nešto je isključi..

Jel imaš kavku em sklopku u strujnom krugu? Kakve osigurače imaš? One koji se tope (okrugle koje šarafiš u ploču) ili one koji iskaču (elektromagnetske)? Ako su ovi drugi onda bih se kladio da je u njima stvar.

Kex Doomlich
17.09.2005., 17:06
Isključi osigurač, raskopaj utičnice i vidi jesu sve žice dobro povezane.
Nemaš kaj filozofirat, nije to nuklearna elektrana. :rolleyes:

Kex Doomlich
17.09.2005., 17:12
bariole kaže:
Ajde ne kužim se u kućnu elektriku, ali nešt o strujama ipak znam. I po mojoj logici ako je na voltmetru 0 V onda su tu dva slučaja:
1) kratki spoj
2) uopće nema struje


Ne pričat gluposti. Ako piše 0 V onda nema struje.
Da imaš kratki spoj spalili bi ti se osigurači ili osigurači u kućanskim aparatima ili osigurač u voltmetru ili bi ti nešto grunulo.

Za laike, kratki spoj je situacija u kojoj je otpor odvratno malen (tojest teži nuli), što naravno znači da će napon narasti do ogromnih proporcija i vama će osigurač iskočit.

gamma
17.09.2005., 18:34
Kex Doomlich kaže:
što naravno znači da će napon narasti do ogromnih proporcija

Valjda je struja ogromna, a ne napon - jedino ako mali otpor nema i EMS u sebi... :D

Kex Doomlich
17.09.2005., 18:54
gamma kaže:
Valjda je struja ogromna, a ne napon - jedino ako mali otpor nema i EMS u sebi... :D

:misli: Još nisam dao Osnove... :D

No kakgod, nešt je jako veliko a to nije dobro... :D

gamma
17.09.2005., 19:11
Kex Doomlich kaže:
:misli: Još nisam dao Osnove... :D


Pa što ti treba OEI(I) sa faksa da bi znao što je kratki spoj? :zubo:

bariole
17.09.2005., 20:30
Kex Doomlich kaže:
:misli: Još nisam dao Osnove... :D

No kakgod, nešt je jako veliko a to nije dobro... :D

Kratki spoj su dvije točke na istom naponu. Zato se to tako zove. Dvije točke spojene žicom praktički bez ikakva otpora.

Ovdje je problem što gradska mreža djeluje ko naponski izvor od 220V zbog čega će struja po ohmu (I = U/R) narasti u neslućene visine jer R teži u nulu (kratki spoj). Dakle amperaža je ta koja raste nebu pod oblake.

Ja sam dao OE I i OE II i MUE. :mig:

Istina prije dosta godina, i pri tome nisambaš obožavao te predmete.

gamma
17.09.2005., 20:56
bariole kaže:
Kratki spoj su dvije točke na istom naponu.

Zar točka može biti pod naponom? :zubo:
Ako uvodimo napone ja bih rekao: kratki spoj nastaje između dvije točke koje ne stvaraju razliku potencijala (iliti u praksi malu razliku potencijala) zbog neobavljanja rada savladavanja el. sila na otporima... :D

Kex Doomlich
17.09.2005., 21:29
gamma kaže:
Pa što ti treba OEI(I) sa faksa da bi znao što je kratki spoj? :zubo:

Pa da bi malo točnije znao o čem se radi, treba. :D
Bariole zna kao što vidiš... :D
Ja sam malo zaboravio da je I taj koji ubija. :D

Kex Doomlich
17.09.2005., 21:40
gamma kaže:
Zar točka može biti pod naponom? :zubo:
Ako uvodimo napone ja bih rekao: kratki spoj nastaje između dvije točke koje ne stvaraju razliku potencijala (iliti u praksi malu razliku potencijala) zbog neobavljanja rada savladavanja el. sila na otporima... :D

Ako točke ne stvaraju razliku potencijala onda je to samo potencijal. :D
Zamisli to ovako...imaš izvor kojem se + i - pol nalaze na jako maloj udaljenosti, recimo 5 mm. Ako spojiš ta dva pola žicom dobio si kratki spoj zato jer je otpor koji pruža žica vrlo malen.
Pri "savršenom" kratkom spoju...gdje je otpor 0, udaljenost od jednog do drugog pola bi trebala biti 0, a to je u teoriji nemoguće.

gamma
17.09.2005., 21:42
Kex Doomlich kaže:
Ako točke ne stvaraju razliku potencijala onda je to samo potencijal. :D

Pozvao bih se na drugu liniju svog siga... :D

Kex Doomlich kaže:
Pri "savršenom" kratkom spoju...gdje je otpor 0, udaljenost od jednog do drugog pola bi trebala biti 0, a to je u teoriji nemoguće.

Ne bi li tada došlo do redistribucije naboja u potencijalu, a ne kratkog spoja? :rofl:

Kex Doomlich
17.09.2005., 22:24
gamma kaže:
Pozvao bih se na drugu liniju svog siga... :D

Ne bi li tada došlo do redistribucije naboja u potencijalu, a ne kratkog spoja? :rofl:

Al ga sereš :D

Naravno da će doć do redistribucije naboja...to ti se zove razlika potencijala iliti napon po naški. :D
Teoretski, elektroni će veoma brzo otrčati u pozitivan dio izvora i izvor će se sam, zbog vlastitog unutarnjeg otpora zagrijati, rastaliti ili explodirati...po želji. :D

gamma
17.09.2005., 22:34
Kex Doomlich kaže:
Al ga sereš :D

Ae... :zubo:
Nastavio bih, ali mi se više ne da razlučivati idealne točkaste naboje sa el. potencijalnim energijama i realne izvore napona/struje... :D

Saško
23.09.2005., 10:48
Ne pričat gluposti. Ako piše 0 V onda nema struje.
[/QUOTE]


Glupost. Voltmetar mjeri napon, a ne struju. Napon od 0 V ne znači da kroz strujni krug prolazi struja.
Da bi se problem riješio, mora se znati više podataka:
- pošto je bilo priključeno više trošila na utičnicu, isključuje se kratki spoj na lampi.
- kakav je osigurač tog strujnog kruga - automatski ili rastalni? Kolika mu je nazivna vrijednost struje
- postoji li zaštitni uređaj diferencijalne struje (ZUDS) ili popularnije FID - sklopka i koje je nazivne vrijednosti
- da li je vodič u zidu do utičnice 2-žilni ili 3-žilni, naime u starijim instalacijama se zaštitna (šuko) utičnica spajala sa 2-žilnim kabelom, što se ne radi niti u ludilu

Stanje kakvo si opisao je vjerojatno posljedica kratkog spoja i to je izrazito opasno - zbog vlastite sigurnosti i opasnosti od požara nemoj uključivati ništa u taj strujni krug.
Zanima me i kako mjeriš napon na lampi kada ju uključiš u utičnicu - moraš voltmetar spojiti paralelno, ali gdje ga "upikneš"?

Mislim da ti mogu pomoći jer izgleda imam više iskustva od ostalih ovdjeprisutnih forumaša-teoretičara koji sa svojim EMS-ovima, poljima i teorijama ne bi prepoznali izgorjelu žarulju niti da im padne na glavu.

zetov
03.10.2005., 09:07
Sascha123 kaže:
Ne pričat gluposti. Ako piše 0 V onda nema struje.



Glupost. Voltmetar mjeri napon, a ne struju. Napon od 0 V ne znači da kroz strujni krug prolazi struja.
Da bi se problem riješio, mora se znati više podataka:
- pošto je bilo priključeno više trošila na utičnicu, isključuje se kratki spoj na lampi.
- kakav je osigurač tog strujnog kruga - automatski ili rastalni? Kolika mu je nazivna vrijednost struje
- postoji li zaštitni uređaj diferencijalne struje (ZUDS) ili popularnije FID - sklopka i koje je nazivne vrijednosti
- da li je vodič u zidu do utičnice 2-žilni ili 3-žilni, naime u starijim instalacijama se zaštitna (šuko) utičnica spajala sa 2-žilnim kabelom, što se ne radi niti u ludilu

Stanje kakvo si opisao je vjerojatno posljedica kratkog spoja i to je izrazito opasno - zbog vlastite sigurnosti i opasnosti od požara nemoj uključivati ništa u taj strujni krug.
Zanima me i kako mjeriš napon na lampi kada ju uključiš u utičnicu - moraš voltmetar spojiti paralelno, ali gdje ga "upikneš"?

Mislim da ti mogu pomoći jer izgleda imam više iskustva od ostalih ovdjeprisutnih forumaša-teoretičara koji sa svojim EMS-ovima, poljima i teorijama ne bi prepoznali izgorjelu žarulju niti da im padne na glavu. [/QUOTE]
:) e ovako:1.da!bilo koje trosilo se stavi isto je ponasanje
2.osiguraci su rastalni 20A,zgrada starija od moje bake
3.zimi je tu prikljucena bila termo-pec
4.FID ne postoji
5.vodic je naravno 2 zilni bio ali je netko bas zbog te peci dodavao treci da bi dobio uzemljenje(neznam kada podstanar sam)
6.napon mjerim tako da v metar tj.unimjer piknem na jednu zicu,i drugi pipak na drugu zicu,ako mi je otklon ispod nule onda naravno obrnem to,dok mi je ta dodana zica od uzemljena prazna tj na nju nista ne spajam.znaci kada ga tako spojim ocitavam 230-240 V i onda piknem trosilo i otlon pada na 0!

zzzzzz
03.10.2005., 11:02
hehe pitanjce ustvari zahtijeva znanje na elektroinstalaterskoj razini.uglavnom ja pojma nemam pa mozda netko pomogne....pojednostavljeno(di ces jednostavnije )...uticnica 220v klasicna,do sad mi je radila normalno,i odjednom kad god ukljucim lampu malo radi,pocne blitzati i ugasi se.e ja rastavio uticnicu,spojio voltmetar,pokazuje uredno 220 V a kad upalim lampu odjednom voltmetar na nulu i naravno lampa ne radi.cim ugasim lampu(koja ionako ne radi)Vmetar se vrati na 220V!??jel ima netko objasnjenje??

Zovi egzorcistu.

Kex Doomlich
03.10.2005., 20:22
Sascha123 kaže:
Glupost. Voltmetar mjeri napon, a ne struju. Napon od 0 V ne znači da kroz strujni krug prolazi struja.

Glupost. Struja uopće ne prolazi, nikad...ni kad nema napona ni kad ima. Šta sereš? Ako piše 0 V onda nema ni napona ni struje.


Da bi se problem riješio, mora se znati više podataka:
- pošto je bilo priključeno više trošila na utičnicu, isključuje se kratki spoj na lampi.
- kakav je osigurač tog strujnog kruga - automatski ili rastalni? Kolika mu je nazivna vrijednost struje
- postoji li zaštitni uređaj diferencijalne struje (ZUDS) ili popularnije FID - sklopka i koje je nazivne vrijednosti
- da li je vodič u zidu do utičnice 2-žilni ili 3-žilni, naime u starijim instalacijama se zaštitna (šuko) utičnica spajala sa 2-žilnim kabelom, što se ne radi niti u ludilu

Stanje kakvo si opisao je vjerojatno posljedica kratkog spoja i to je izrazito opasno - zbog vlastite sigurnosti i opasnosti od požara nemoj uključivati ništa u taj strujni krug.
Zanima me i kako mjeriš napon na lampi kada ju uključiš u utičnicu - moraš voltmetar spojiti paralelno, ali gdje ga "upikneš"?

Mislim da ti mogu pomoći jer izgleda imam više iskustva od ostalih ovdjeprisutnih forumaša-teoretičara koji sa svojim EMS-ovima, poljima i teorijama ne bi prepoznali izgorjelu žarulju niti da im padne na glavu.

:blabla: Pametnije bi bilo tebe priključit na strujni krug...pa da vidimo da li ćemo te prepoznat kad pregoriš i padneš na glavu.

Kex Doomlich
03.10.2005., 20:29
Zetove kupi si prokletu novu utičnicu i provjeri žice u zidu. Kaj je tak teško skužit da ti se negdje u zidu žica sjebala? Najvjerojatnije ti ju je neki štakor izgrizao.

zetov
04.10.2005., 11:40
danas mi dolazi elektricar pa cemo otkriti sto se to dogodilo sa tim prokletim instalacijama!

champ
04.10.2005., 12:48
Ako je bila priključena termoakumulacijska peć, moguće je da je izolacija vodića stradala, istopila se, došlo je gotovo već do proboja! Vjerojatno je presjek vodića bio preslab za opterečenje, pa je dolazilo do znatnog pregrijavanja vodiča, a mogao je izbiti i požar!
Čim potekne struja, izolacija se ugrije i popušta, ali osigurač ti je puno prejake amperaže, pa zato ne gori! Moraš pod hitno izvući i zamijeniti gotovo izgorjele vodove!

avendo
07.10.2005., 01:01
Iz navedenog se moze zakljucuti da dolazi
do prekida strujnog kruga zbog slabog kontakta.

Kada uticnica nema potrosaca kontakt je dobari ti imas 220 V cim je pojavi opterecenje odnosno kad struja potece
kontakt se gubi.

Do gubitka moze doci u samoj uticnici ili
u nekoj od razvodnih kutija.

Saško
11.10.2005., 13:43
Kex Doomlich kaže:
Glupost. Struja uopće ne prolazi, nikad...ni kad nema napona ni kad ima. Šta sereš? Ako piše 0 V onda nema ni napona ni struje.



:blabla: Pametnije bi bilo tebe priključit na strujni krug...pa da vidimo da li ćemo te prepoznat kad pregoriš i padneš na glavu.

Odličan odgovor, dostojan jednog intelektualca iz Bosanskog Grahova!!!
Kex Doomlich jesi li ti dopremljen odatle unatrag 15-ak godina ili si samo preuzeo takav mentalni sklop?

Inače, potpisujem odgovor: mijenjati instalacije, ali ne samo tog str.kruga, već (ako je mogućnosti) u cijelom stanu.

zmay
12.10.2005., 09:30
...
6.napon mjerim tako da v metar tj.unimjer piknem na jednu zicu,i drugi pipak na drugu zicu,ako mi je otklon ispod nule onda naravno obrnem to,dok mi je ta dodana zica od uzemljena prazna tj na nju nista ne spajam.znaci kada ga tako spojim ocitavam 230-240 V i onda piknem trosilo i otlon pada na 0!

otklon ispod nule?? nešto definitivno krivo radiš... Bolje se ostavi toga.

avendo
12.10.2005., 15:49
Nisi rekao jeli to jednofazna ili trofazna uticnica.

zetov
16.10.2005., 22:24
pa jebote...da ne povjerujes!gazdarica stana nasla nekog lika iz zagorja,satro elektricar.dosao frajer i nesto kao probistiftom sere po uticnicama i covjek mi kanalicama dofura novi vod do termike i kao to je sad sigurno i lik se spakira i ode,a na moja pitanja u vezi pojave pada voltaze po prikljucivanju trosila naravno nije imao spremnog odgovora.i sad mi ostale te dvije uticnise otvorene sa zivom strujom i sad mislim da cu to sve ipak sam morati rijesiti.da je stan moj naravno da bih stavio cijelu novu instalaciju ali ovako,jeb.. mi se.bitno mi samo da mi sve uticnice funkcioniraju,kako tako.a neznam.moracu nesto iskemijati sam.al tak mi se nedaaa.ma 100%je u zidu nesto sagorilo i to je to.mislim da tu nema spasa sem nove instalacije

Helios
18.10.2005., 11:38
Sascha123 kaže:
Odličan odgovor, dostojan jednog intelektualca iz Bosanskog Grahova!!!
Kex Doomlich jesi li ti dopremljen odatle unatrag 15-ak godina ili si samo preuzeo takav mentalni sklop?



:klap:

Helios
18.10.2005., 11:39
zetov kaže:
pa jebote...da ne povjerujes!gazdarica stana nasla nekog lika iz zagorja,satro elektricar.

Ako stan nije uzasno jeftin, probaj nac novi smjestaj... :rolleyes:

avendo
18.10.2005., 13:06
Ako taj zagorec nije savio odgovarajuci presjek tog privremenog
kabela mogu se dogoditi dvije stvari:

#1 Moze doci do prevelikog pada napona(max.dozvoljeni pad n.
od sata do krajnjeg potrosaca je 3%) odnosno da tvoja pec
vise nema nazivnu snagu.
Snaga grijaca je proporcionalna sa kvadratom struje to znaci
ako imas pad napona 3% snaga grijaca ce se smanjiti
priblizno oko 9%.

#2Ako je mali presjek kabela spojio na znatno jaci osigurac
moze doci pregrijavanja kabela odnosno do ostecenja izolacije to jest do pozara.

Zima tek nailazi pokusaj rjesiti taj problem na adekvatan nacin!

zetov
19.10.2005., 13:51
1.stan i nije bas previse jeftin(180 €),vec trazim nesto drugo

2.zagorec je garant nesto fulao tak da je vrlo lako moguce da se nesto zapali jer je lik majstor tipa "sve znam raditi"

3.hvala decki i uzdravlje,valjda cu prezivjeti zimu

4.ako ne,tj ako izgorim neka se ovo upotrijebi u policijskoj istrazi


hvala:W

etona
01.11.2005., 19:25
imas li plin u stanu?bice po onoj od hl.piva"uz veliki vatromet,leti sve u zrak.."
po mom sudu avendo ti je da odgovor.slab spoj negdi

=StormRider=
02.11.2005., 19:04
zetov kaže:
jel ima netko objasnjenje??:confused:

Voltmetar ti pokazuje razliku napona, dakle očito spajanjem lampe uszokuješ uklanjanje razlike napona koju voltmetar mjeri, ako se uklanja razlika napona, logično je da to znači da se uklonio otpor koji stvara pad napona, a to znači da imaš kratki spoj...

WickerMan^^
08.03.2007., 09:53
Za laike, kratki spoj je situacija u kojoj je otpor odvratno malen (tojest teži nuli), što naravno znači da će napon narasti do ogromnih proporcija i vama će osigurač iskočit.

LoL...OMG...izgleda da si ti ovdje fakat n00b u elektrotehnici...istina je da je otpor između neke dvije točke kruga jednak nuli, pa zato ne trebaš biti neki elektro-maher da bi zaključio da je tada i napon jednak nuli (tj. odvratno malen, a ne obrnuto kak si ti rekao :flop: )...a i jednostavno si sve mogao izvesti iz formule U=I*R, u ovom slucaju R=0, U=I*0=0V...a ne se tu sramotit pricajuci gluposti...:zubo:

tomo
08.03.2007., 21:16
neka si ti njega ubio pa makar to sve bilo trivijalno i tema stara 2 godine:rolleyes: :s

avendo
08.03.2007., 22:33
ovako kad ti uključiš lampu i dobiješ 0V na voltmetru jeli lampa gori ili ne gori. inačene bi trebala gorit ako je 0V
vjerojato ti negdje nije dobar spoj


Prvo bih zelio prijatelju reći da se voltmeter stalno spaja paralelno sa potrošačem odnosno da mjeri napon trošila. Ako volmetar pokazuje da utičnica nema napona a osigurač je u redu znači da u nekoj razvodnoj kutiji imaš slab
kontakt . Naveo si da na istom osuraču imaš još jednu utičnicu koja radi OK
a druga ne radi. Otvori razvodnu kutiju i provjeri spoj mislim da je to problem
napona a osigurač

#include<pavao.h>
09.03.2007., 00:01
Valjda je struja ogromna, a ne napon - jedino ako mali otpor nema i EMS u sebi... :D

točno

#include<pavao.h>
09.03.2007., 00:07
Ajde plz nemojte kenjati, čovjeku treba pomoć, a vi o osnovama, faxu nuklearnim elektranama i šta ti ja znam šta.

Kada uključiš trošilo, poteče struja. ta struja izaziva zagrijavanje žice koje rezultira povećanjem električnog otpora. pošto je (najvjerojatnije) žica negdje oštećena, ili postoji neki labavi tj. loši spoj, javlja se veći prijelazni otpor. kada je veći otpor, struja je manja. zbog još nekih pojava , koje su na razini atoma i tako nekih "zanemarivih" stvari, na trenutke dolazi do prekida strujnog kruga ( zbog povećanog otpora, i negdje gubi kontakt)

timon_
09.03.2007., 00:35
Imas slab spoj negdije na liniji osigurac > uticnica. Zna se dogoditi kod lose izvedenih izolacija. Prvo trebas pogledati da li su zice dobro stegnute na samoj uticnici. Nakon toga, problem moze biti u razvodnoj kutiji (ona podzbukna iznad uticnice do stropa), a nakon toga, glavna razvodna kutija sa osiguracima. Ako nisi vican elektrotehnici zovi elektricara jer struja ne oprasta. Taj problem je posebno cest kod instalacija izvedenih aluminijskim zicama. Ako se ne popravi, taj kvar moze rezultirati zapaljenjem instalacija.

RABANASTRE
12.03.2007., 08:22
Prodajem knjige sa ETF-a smjer telekomunikacije

Saško
13.03.2007., 11:54
Prodajem knjige sa ETF-a smjer telekomunikacije

Što je, ne trebaju ti više, ili odustaješ jer to nije za tebe?

SlaveToTheDark
18.03.2007., 16:39
koji je ono mozak reka da ako je 0V da struja može teć

hehehehehe

koja tupina

Endimion17
18.03.2007., 16:51
koji je ono mozak reka da ako je 0V da struja može teć

hehehehehe

koja tupina

pa može ako je otpor nula. u supravodičima teče struja i dalje, ako se makne napon.

fiki21
19.03.2007., 16:35
pa može ako je otpor nula. u supravodičima teče struja i dalje, ako se makne napon.

ajme majko mila ovdje je riječ o običnoj trofaznoj utičnici a ne o supravodičima i ostalim šemama..de smiri strasti...

sinko za struju ti treba razlika potencijala..ali isto tako imaš struju kratkog spoja kada između priključnica nemaš trošila

Daniels
19.03.2007., 17:51
Ajde plz nemojte kenjati, čovjeku treba pomoć, a vi o osnovama, faxu nuklearnim elektranama i šta ti ja znam šta.

Da, nakon cca 1.5 godinu mu i dalje treba pomoć. :rofl:

puger
24.03.2007., 16:11
ako do sada jos nije izgorio mogo bi i drugima reci kako je to uspio

elektrash
18.05.2007., 12:52
eh ja idem drugi razred elektrotehnike i trebala bih mi sheme od ispravljaca sa 230 V izmjenicne na 12 V izmjenicne i sa 230V izmjenicen na 12 V istosmjerne
pa ako netko ima ili zna neka mi se javi na
elektrash2@hotmail.com
ili neka jednostavno tu stavi sheme
poz

neleOK
18.05.2007., 13:29
D:\elektronika\punjač akmulatora sa reg. NAP..htm
Sa 220 V (AC) na 12 V (DC).

elektrash
18.05.2007., 19:24
kako to mislis gdje da pogledam...????
:confused: :confused:

dataX
18.05.2007., 19:31
kako to mislis gdje da pogledam...????
:confused: :confused:

paaaaa...na D:\

:zubo:

zezam se, evo ja ću ti postati par shema...kasnije :)

elektrash
18.05.2007., 19:47
o hvala to mi bas treba da malo udjem u svijet elektrnike...
:top: :top: :top:

dataX
18.05.2007., 22:48
primjer 1: - nije baš za ulazak :zubo:

http://img254.imageshack.us/img254/8016/acdctny266ml7.jpg (http://imageshack.us)

fiki21
19.05.2007., 12:58
eh ja idem drugi razred elektrotehnike i trebala bih mi sheme od ispravljaca sa 230 V izmjenicne na 12 V izmjenicne i sa 230V izmjenicen na 12 V istosmjerne
pa ako netko ima ili zna neka mi se javi na
elektrash2@hotmail.com
ili neka jednostavno tu stavi sheme
poz

za 230 ac na 12 dc treba ti transformator da smanji napon, onda 4 diode spojiš u gretzov spoj, (10 A) da ispraviš na istosmjernu, i koji otpornik...i nešto za hlađenje...

ista ti je šema ko kod punjača za mobitel...samo što pretvaraš na 12 V..

elektrash
19.05.2007., 18:22
e a koji transformator mi treba...

fiki21
19.05.2007., 18:31
e pa treba ti odgovarajući transformator, jer nevrijedi ti namatati ručno :)
ak bi sam pravio ispravljač, odeš u neki elektroshop i kažeš da ti treba trafo 230 na 12 istosmjerne, i struje do 10 ampera... nije skupo...a možeš i izvaditi iz nečeg starog, ako možeš naći...
on ti ide prije pločice s gretzovim spojem..i moraš pazit da na diodama piše 10 A inače će izgoriti...

dataX
19.05.2007., 18:40
e pa treba ti odgovarajući transformator, jer nevrijedi ti namatati ručno :)
ak bi sam pravio ispravljač, odeš u neki elektroshop i kažeš da ti treba trafo 230 na 12 istosmjerne, i struje do 10 ampera... nije skupo...a možeš i izvaditi iz nečeg starog, ako možeš naći...
on ti ide prije pločice s gretzovim spojem..i moraš pazit da na diodama piše 10 A inače će izgoriti...

fiki, ovo podebljano ne postoji (...trafo 230 na 12 istosmjerne...)
      a gdje to na diodama piše 10A???
      zašto će izgoriti???

elektrash
19.05.2007., 18:42
aah imam ja kod kuce jedno 10 trafo-a i kako cu znati s koliko na koliko smanjuju ili vec to???

dataX
19.05.2007., 18:47
aah imam ja kod kuce jedno 10 trafo-a i kako cu znati s koliko na koliko smanjuju ili vec to???

spojiš na struju i buuuummmmm :zubo:

zezam se, nemoj to raditi :)

elektrash
19.05.2007., 18:49
a kako cu onda znati??

dataX
19.05.2007., 18:52
a kako cu onda znati??

paaa, napraviš to šta sam ti rekao....

ali nježno, jel' kužiš, nježno :zubo:

ozbiljno ti govorim :mig:

fiki21
19.05.2007., 18:53
aah imam ja kod kuce jedno 10 trafo-a i kako cu znati s koliko na koliko smanjuju ili vec to???

ovako...za to ti se radi pokus kratkog spoja i pokus praznog hoda...
dakle pokus kratkog spoja...spojiš primarne stezaljke na izvor a sekundarne kratko spojiš... ubaciš ampermetar i skužiš koliku struju daje na sekundaru...

pokus praznog hoda...
primarne spojiš na izvor a sekundarne ostaviš odspojene... zatim ubaciš između voltmetar i očitaš koliki napon daje...

iz ta dva podatka možeš izračunati omjer zavoja, koliki su gubici, i puno toga...
i prije nego što to napraviš upiši na google ova dva pokusa i nađi literaturu te pročitaj...da bi mogao napraviti proračun...a i da se nebi ozlijedio.. :)

elektrash
19.05.2007., 18:54
paaa, napraviš to šta sam ti rekao....

ali nježno, jel' kužiš, nježno :zubo:

ozbiljno ti govorim :mig:

kako to mislis njezno???

elektrash
19.05.2007., 19:00
a kako cu znati koje su primarne stezaljke
a koje sekundarne??

fiki21
19.05.2007., 19:02
jebote pa nick ti je elektrash!!!!!!!!!!!!!!!!!
hoćeš da ti pošaljem na mail sa faksa skriptu o transformatorima?? ima oko 700KB...

elektrash
19.05.2007., 19:04
ja sam drugi razred a tek se u trecem uci o trafo-ima!!!!
kuish...

elektrash
19.05.2007., 19:09
i koji je primar a koji sekundar????

fiki21
19.05.2007., 19:11
ok, hoćeš da ti pošaljem na mail skriptu... razumjet ćeš ju..osim diferencijalnih jednadžbi, ali teoriju ćeš skužiti. ustvari evo ti link...

http://energetika.etfbl.net/elmasine/elmasine.html#fajlovi

tu nađeš transformatore...nije sa mog faksa al je gradivo isto...

elektrash
21.05.2007., 08:11
e bok,ima li tko shemu za ispravljac sa 230V AC na regulaciju do 20V DC
poz

dataX
21.05.2007., 22:33
e bok,ima li tko shemu za ispravljac sa 230V AC na regulaciju do 20V DC
poz

http://img45.imageshack.us/img45/481/regulatorpt9.jpg (http://imageshack.us)

Ovaj ulazni napon (4,2...40V) je zapravo punovalno ispravljeni izmjenični napon s transformatora. Regulacija se obavlja potenciometrom "P". Maksimalni izlazni napon je cca. 3V niži od ulaznog. IC je LM(..)317K

dubravka*
21.05.2007., 22:46
Koliko je struje potrebo da se sprži mozak?

marijan_e
21.05.2007., 22:57
Koliko je struje potrebo da se sprži mozak?

malo jako malo why

elektrash
22.05.2007., 09:05
eh ali meni treba bez trafo-a i do 24 volta ,dali imas takvu shemu

fiki21
22.05.2007., 21:50
sve su ti sheme iste, razlika je samo u karakteristikama elemenata..nije shema drukcija ako ti treba drukciji iznos napona.. ako ti treba ispravljanje bez trafoa onda je to stvar elektronike, tj sa operacijskim pojačalima jer se s njima sve izvodi.. međutim taj dio gradiva nisam ni počeo listati a već sam trebao, stoga ja neznam..

dataX
23.05.2007., 19:07
sve su ti sheme iste, razlika je samo u karakteristikama elemenata..nije shema drukcija ako ti treba drukciji iznos napona.. ako ti treba ispravljanje bez trafoa onda je to stvar elektronike, tj sa operacijskim pojačalima jer se s njima sve izvodi.. međutim taj dio gradiva nisam ni počeo listati a već sam trebao, stoga ja neznam..

fiki, opet neki ku*rac briješ :rolleyes:

@elektrash; HV2405 (http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/H/V/2/4/HV2405E.shtml) je primjer IC-a koji zamjenjuje transformator, ispravljač i stabilizator napona. U linku ti je stranica na kojoj možeš skinuti datasheet, preporučujem ti da skineš i proučiš malo o čemu se radi (578kB- pdf)

elektrash
24.05.2007., 07:12
pa jel ima to na hrvatskom...
neda mi se to sve prevodit, a ako nema ok ...
samo sa hr bi bilo brze...

dataX
24.05.2007., 14:26
pa jel ima to na hrvatskom...
neda mi se to sve prevodit, a ako nema ok ...
samo sa hr bi bilo brze...

ovo (http://www.design-ers.net/eh-rjecnik.asp) = brže
ovo (http://www.iee.et.tu-dresden.de/cgi-bin/cgiwrap/wernerr/search.sh) + ovo (http://infoz.ffzg.hr/ljubesic/de-hr/default.aspx) = sporije

:D

elektrash
24.05.2007., 19:57
ovo (http://www.design-ers.net/eh-rjecnik.asp) = brže
ovo (http://www.iee.et.tu-dresden.de/cgi-bin/cgiwrap/wernerr/search.sh) + ovo (http://infoz.ffzg.hr/ljubesic/de-hr/default.aspx) = sporije

:D

ah tako sam i poceo...ok onda,polako...cu ja to...

mladzenta
30.05.2007., 20:37
bok ekipo
dajte mi neke sheme za neke strujne krugove da se malo igram s time...., to me jako zanima

inače idem u teh skolu za elektrotehničara

elektrash
31.05.2007., 19:39
a koji si razred elektrotehnicara...

zetov
20.11.2007., 01:00
imali ste pravo,progorjele instalacije, i da, imao sam plin u stanu...

pozdrav iz vječnih lovišta...:ziba:

ps. Elvis je mrtav,vjerujte mi :amen:

domar
24.11.2007., 22:39
Tek sam sada pogledao ovu temu, pa ne mogu vjerovati da se nitko nije javio da ti to popravi, (prije nego što si upoznao Elvisa), ili složi novu instalaciju, pa da ko čovjek živiš u 21. stoljeću!

azzie83
03.12.2008., 13:53
Imam pitanje za sve dipl.ing.el! Moje pitanje glasi: Zašto obajanae bakrene sabirnice mogu voditi veću struju nego neobajane bakrene sabirnice?

ARTETUREN1
03.12.2008., 15:44
Ako misliš na obojane (pofarbane po hrvatski), ne stvara se oksid na površini - (ono zeleno) i time je vodljivi presjek veći to jest ne mijenja se sa vremenom.
Još ako je obojano u tamnu boju bolje je isijavanje topline (cca do 10%) koja se stvara prolaskom električne struje i ujedno smanjuje utjecaj povećanja otpora zbog razvijanja same te topline.