View Full Version : mtu uklopnik
molim pomoć eletroprivreda mi je umjesto one dvotarifne sklopke montirala MTU prijemnik što je to i kako radi molim pomozite:( :(
MSI-2003 predstavlja prijemnik u sustavu daljinskog Mrežno Tonskog Upravljanja (MTU). Realiziran je s najnovijom generacijom RISC mikrokontrolera visoke pouzdanosti, prema IEC-1037 međunarodnom standardu. Priključuje se direktno na NN mrežu iz koje se napaja i dobiva odgovarajuće signale. Na osnovu tih signala tonfrekventni prijemnik MSI-2003 pomoću svojih izlaznih releja upravlja direktno ili indirektno s prebacivanjem tarifa ili drugim, po želji, strujnim krugovima.
Vrsta impulsnog telegrama se prilagođuje za svakog korisnika prema njegovim potrebama, kao i adrese uklopa/isklopa. Moguće je zadovoljiti sve zahtjeve koji se u praksi pojave, s obzirom da promjena podrazumijeva promjenu parametara u EEPROM memoriji ili mikrokontroleru, odnosno promjena je softverskog tipa, a ne hardverskog.
Svi tipovi prijemnika imaju optičku signalizaciju, pomoću LED lampica, stanja (uključ./isključ) izvršnih članova (releja). Prebacivanje izvršnog člana (releja) moguće je izvršiti ručno po potrebi prilikom montaže prijemnika.
Posebno postoji optička LED signalizacija za vrijeme prijema telegrama, nakon što je primljen START signal, a posebno LED indikacija prisutnosti modulirane frekvencije u NN mreži.
Bitna značajka ovog prijemnika je velika selektivnost, te veliki raspon nivoa moduliranog signala koji raspoznaje na svom ulazu. To se postiže puštanjem signala preko dva filtera, aktivnog analognog te digitalnog, prije procesorske obrade. Analogni filter potiskuje komponentu 50 Hz i njezine harmonike, a digitalni svojom visokom selektivnošću izdvaja korisni modulirani signal, te ga prosljeđuje mikrokontroleru na obradu.
Littlefoot
29.08.2005., 09:20
LOL, jako dobro, Ruda! :)
A ukratko - zamijenili su ti nešto staro i mehaničko s nečim novim i tonfrekventnim. Bez brige; sve je OK. Dobio si noviju i bolju stvar od stare.
Littlefoot kaže:
LOL, jako dobro, Ruda! :)
:D
Ne hvali me, ne misliš valjda da sam ja to znal, nije to moje područje:D......to ti je sa googla :B
ako na svom području nemaš mtk signal koji se šalje iz dispečerskog centra HEP-a, onda ne možeš ugraditi MTU uređaj nego moraš imati uklopni sat.
na nekim područjima grada zagreba još ne postoji mreža preko koje se šalje mtk signal ali se polako uvodi i na ta područja.
tebi je svejedno jeli uklopni sat ili MTU, samo što uklopni vremenom zna otiči koji sat naprijed ili kasniti.
zato moraš provjeriti kada ti ukapča skuplju a kada jeftiniju tarifu i prema tome priključivati velika trošila - grijalice, vešmašinu i dr.
pardon, zaboravio sam što si pitao dok sam čitao druge odgovore.
tebi je HEP ugradio MTU uređaj, znači da je na tvom području izgrađena MTK mreža i HEP automatski ugrađuje u kuće i stanove MTU -
sve je OK
Mali Plavi
13.04.2006., 21:30
da li neko možda neko ima shemu mtu-a i shemu njegovog spajanja na mrežu i brojilo?
da li neko možda neko ima shemu mtu-a i shemu njegovog spajanja na mrežu i brojilo?
MTU se spaja na brojilo, ne na mrežu. A da bi ga spojio na brojilo, moraš skinuti plombu, što je protuzakonito. Osim toga, zavisi o vrsti brojila na kojeg spajaš MTU, analogno, digitalno, dvotarifno, četverotarifno, da li je RIZ, Iskra, Vela Luka... I ovisi o tipu MTU-a, da li je shema Y ili X, da li je za kućanstvo ili obrt... Inače, niskofrekventni impuls, kojeg šalje HEP preko MTU-a, prebacuje tarife točno u sekundu, što nije slučaj sa starim uklopnim satovima. Ne diraj ništa!!!
Mali Plavi
09.07.2007., 22:45
MTU se spaja na brojilo, ne na mrežu. A da bi ga spojio na brojilo, moraš skinuti plombu, što je protuzakonito. Osim toga, zavisi o vrsti brojila na kojeg spajaš MTU, analogno, digitalno, dvotarifno, četverotarifno, da li je RIZ, Iskra, Vela Luka... I ovisi o tipu MTU-a, da li je shema Y ili X, da li je za kućanstvo ili obrt... Inače, niskofrekventni impuls, kojeg šalje HEP preko MTU-a, prebacuje tarife točno u sekundu, što nije slučaj sa starim uklopnim satovima. Ne diraj ništa!!!
Znam kolega, sve znam :top:
Dvi godine prakse u HEP-a su učinile svoje :)
Samo ja san tražija shemu za jedan svoj eksperiment, nema veze sa HEP-om ni prebacivanjem tih tarifa.
Čisto da to mogu sam napravit iz svog gušta :)
Kaj je bitno kaj vam je Elektra ugradila? U svakom slučaju bumo svi morali platiti struju koju smo potrošili mi i neki drugi koji je troše mimo vure!
Codegun
10.07.2007., 09:58
Znam kolega, sve znam :top:
Dvi godine prakse u HEP-a su učinile svoje :)
Samo ja san tražija shemu za jedan svoj eksperiment, nema veze sa HEP-om ni prebacivanjem tih tarifa.
Čisto da to mogu sam napravit iz svog gušta :)
znam ja kaj ti hočeš, i mene to zanima ;)
a to je: kako poslati u mrežu signal da MTU prebaci na jeftiniju tarifu!
Jelda?
Mali Plavi
10.07.2007., 14:08
znam ja kaj ti hočeš, i mene to zanima ;)
a to je: kako poslati u mrežu signal da MTU prebaci na jeftiniju tarifu!
Jelda?
Eh moj Codegun, nije to tako lako, pristup brojilu,znači kpmo pod ključem, pa onda plomba, ne isplati se s tim zafrkavat.
Mene je neko vrime to držalo, da provan napravit, al ne isplati se za to,ali jednom možda i da, nikad nezna,zato prethodno treba eksperimentirat ovako,na ''mrtvo'' :D
Al svejedno, ne preporučan to nikome da radi:nono:
Codegun
10.07.2007., 14:21
Eh moj Codegun, nije to tako lako, pristup brojilu,znači kpmo pod ključem, pa onda plomba, ne isplati se s tim zafrkavat.
Mene je neko vrime to držalo, da provan napravit, al ne isplati se za to,ali jednom možda i da, nikad nezna,zato prethodno treba eksperimentirat ovako,na ''mrtvo'' :D
Al svejedno, ne preporučan to nikome da radi:nono:
ali zakaj bi pristupio brojilu, misliš da nije moguće jednostavno u bilo koju utičnicu poslati odgovarajući signal?
Osim ako ima aktivni analogni filtar na izlazu ?
No već vidim digitalni osciloskop i atenuacijsku sondu prikopčanu na 220V kako "vrebaju" signal za okidanje druge tarife i poslije analizu capturanog signala da se vidi kod i modulacija signala. Da, zbilja bi bilo zgodno se time poigrati. Pomalo mi idu sline na usta od same ideje.
Nego, jedno pitanje. Jel onda trebam FID-ovku i kamo je ugurati ? :rofl:
Mali Plavi
10.07.2007., 15:35
ali zakaj bi pristupio brojilu, misliš da nije moguće jednostavno u bilo koju utičnicu poslati odgovarajući signal?
Ne, nije ti to moguće:nono:
Mali Plavi
10.07.2007., 15:36
Osim ako ima aktivni analogni filtar na izlazu ?
No već vidim digitalni osciloskop i atenuacijsku sondu prikopčanu na 220V kako "vrebaju" signal za okidanje druge tarife i poslije analizu capturanog signala da se vidi kod i modulacija signala. Da, zbilja bi bilo zgodno se time poigrati. Pomalo mi idu sline na usta od same ideje.
Dobraaa:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Čuo sam da postoji neka taka sklopka, pa ako ti nebi bilo teško par riječi napisati o njoj!? Kako, zašto, koja boja najviše odgovara krem boji zidova, jel postoji neki model s kojim se i tarife prebacuju po želji? :rolleyes:
Kaj je bitno kaj vam je Elektra ugradila? U svakom slučaju bumo svi morali platiti struju koju smo potrošili mi i neki drugi koji je troše mimo vure!
Bez uvrede, ali baš si MajstorZ, usporedi malo račune od struje, vode i telefona, bez struje se može, ali bez vode...?
Čuo sam da postoji neka taka sklopka, pa ako ti nebi bilo teško par riječi napisati o njoj!? Kako, zašto, koja boja najviše odgovara krem boji zidova, jel postoji neki model s kojim se i tarife prebacuju po želji? :rolleyes:
Fidova sklopka dolazi u par modela, imaš najosnovniju, koja tarife prebacuje otiskom prsta, onda imaš model GT, s kojim tarifu prebacuješ skeniranjem oka, i treći model, GT turbo, gdje tarife prebacuješ snagom misli. I ne zaboravi da sobu ofarbaš u crveno, da ti paše uz nju.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.