View Full Version : Pašteta
Pamtim paštetu iz 60-tih koja se iz velikih važa prodavala na deke u masnom papiru. Nikad više takve paštete :( :(
Predratna jetrena Gavrilovićka je bila OK ali danas zna biti puna masti (kao i sve druge). Više mi se skoro ništa ne sviđa. Tu i tamo kupim neku stranjsku guščju delikatesnu i sl. ali ne vrijedi onih 20+ kuna.
Što da radim, što da kupujem, da se možda prebacim na riblju, možda paštetu od tune? :confused:
Pashtetu jedemo vrlo rijetko, skupe su i umjetne...mjesto toga mazhemo tartar, pashtetu od pilecih jetrica ili pashtetu od tune - sve home-made.
Ma ti na sve imaš turbo odgovor
Da se javiš na Milijunaša? :)
Ili si već bila? :confused:
Nego, s tunom i tartarom sam na ti, ali to s jetricama :confused:
Originally posted by sailor
Da se javiš na Milijunaša? :)
Ne smijem, mrzim Tarika i ja bih ga izvrijedjala...;) :D
A to s jetricama...poprzhish ih na maslacu, ali mekano, da ne dobiju koricu. Pustish da se ohlade, posolish popaprish, malo majoneze, senfa, po zhelji zachinish - tabasco, brandy, cheshnjak, pershin... i usitnish u pashtetu. Jako fino :)
Paštete su najnezdravija hrana puna masit, ima masti pun qrac
penelopa
13.12.2002., 10:42
Pasteta od tunjevine:
Konzerva tunjevine, ocijedjena od ulja
2 kisela krastavca
40 g parmezana
zlica senfa, majoneza, papar, kapare
Magicna, steta sto nisi u Svabiji. Voditelj milijunasa je vrlo sarmantan;) Ruznjikav ali ne smeta. Ne bi mu naplatila:D
FRAJER: Paštete su najnezdravija hrana puna masit, ima masti pun qrac
--------------->>
Chuj FRAJERU, ok, hvala hvala, uchinio si svoju svetu duzhnost upozorivshi nas na shtetnost hrenovki i pashtete josh na onom topiku o hrenovkama...a sad dosta :mad:
Originally posted by penelopa
Pasteta od tunjevine:
Konzerva tunjevine, ocijedjena od ulja
2 kisela krastavca
40 g parmezana
zlica senfa, majoneza, papar, kapare
Ja bih dodao par jaja utvrdo, usitnjenu kapilicu i malo čistog maslinovog :)
Pun qrac dobro :D
Sailor, i meni bez jaja nije dobro ;)
penelopa
13.12.2002., 11:06
Oprostite meni glupoj i zaboravnoj.
2 jaja utvrdo.
Originally posted by magic
Sailor, i meni bez jaja nije dobro ;)
:D
Barem 2 ispod tvrdog, kako reče Penelopa :)
PS Ono gore je kapulica, da ne pomislite možda na kamilicu :rolleyes:
E draga moja, nesh ti dugo bit sretno udata ako vec sad na jaja zaboravljash :rolleyes: :D
Gospon Pes
13.12.2002., 11:42
Ima u HR dimljene pastrve? Ako ima, probajte pastrvu usitniti (vilicom rastrackati ili stapom za piriranje), dodati sitno narezani luk i cvrsto tucenog slaga dok se ne dobije kremasta masa. Ostaviti da malo odstoji da sastojci "upiju".
To na preprzeni tost je nesto super.
penelopa, ti si u Njemackoj, ima od Bärenmarke Rahm u malom cetvrtastom pakiranju i jos je bolje s tim nego sa slagom. Samo razrezi pakiranje i pazljivo odlij tekuci dio, Upotrijebi samo gusto.
Jebate, pes, pa ti znash i kuhat :eek:
A ja mislila da takve kao ti ne znaju nish osim jezikove juhe servirat :D
Gospon Pes
13.12.2002., 11:53
Oh, klopa nije ni pol tak dobra ko juhica, a bogme ni tak cesto ne kuham. :D:D:D
penelopa
13.12.2002., 12:19
Originally posted by magic
E draga moja, nesh ti dugo bit sretno udata ako vec sad na jaja zaboravljash :rolleyes: :D
Al´zato kobasicu mazim, pazim i zovem je Darkic:cool: :D
TeenSpirit
13.12.2002., 17:04
ma eto, ja ponekad si kupim koju pastetu, ne jedem ih cesto, obicno jedem cajnu, katkad jetrenu...znam da je to jedan od zadnjih skarteva sto se nude, unutra ti samelju crijeva, najmanje jetra, prasinu sa poda, znoj (dobro, on se ne melje), psece kosti i slicno...ali nema veze...kad bi se tako gledalo na hranu, pa sta bi onda jeo? :D
TeenSpirit, imaš pravo.
Samo mi nije jasno ako to sve znaš , zašto i dalje kupuješ paštetu.
BOJKOTIRAJTE KUPNJU PAŠTETE!!!
Kad ste vec zapeli za pastetu [btw meni je fina] evo i da saznate kako je nastala...
Nakon sto je iskoristio od mesa sve sto moze[mesar] zagleda se on malo u hrpu iznutrica, loja, crijeva i svega finog i nakon kraceg razmisljanja kaze: PAshteta bi to bilo baciti....:D :D
Originally posted by FRAJER
TeenSpirit, imaš pravo.
Samo mi nije jasno ako to sve znaš , zašto i dalje kupuješ paštetu.
BOJKOTIRAJTE KUPNJU PAŠTETE!!!
A ti ne chitash tudje postove :confused:
Ovdje smo napisali fine recepte za domace pashtete. Ako si protiv kupovnih, pomogni nam da sami napravimo fini namaz :)
I ti, i svi oni koji pishete protiv pashteta.
Odajte mi tajnu kako pecete jetrica.
Operete, susite, samo na ulju ili dodate i vodu?
Muci me ono prskanje ulja.:confused:
Gospon Pes
14.12.2002., 12:24
Mozes ih uvaljati u brasno, prilicno smanji prskanje.
Pastetu nisam nikad radila, ali pretpostavljam da tu ne brasna ni pod razno, dakle govorim o onima koja se jedu przena. :)
Tko voli, fino je na ulju od przenja isprziti luk izrezan na kolutove, pa baciti na jetrica...
Winona2
14.12.2002., 20:56
Originally posted by Namche
Kad ste vec zapeli za pastetu [btw meni je fina] evo i da saznate kako je nastala...
Nakon sto je iskoristio od mesa sve sto moze[mesar] zagleda se on malo u hrpu iznutrica, loja, crijeva i svega finog i nakon kraceg razmisljanja kaze: PAshteta bi to bilo baciti....:D :D
:D
Inace pastetu jedem, guscja - najbolja.
Pukne me , recimo, jednom u dva mjeseca, tak bi vozila na drugi kraj grada u devet navecer samo da ju namazem na kruh + hladno mlijeko uz to.
Bas ste me mamamili na pastetu.
Ona od tune isto super, isprobano.:)
U nedostatku pastete upravo mlatim po gaudi :p
Samantha
15.12.2002., 00:52
Evo imam jedan recept za pastetu,koja ce oborit goste s nogu,onako bas je neobicna i moze li se rec,profinjena.
Prokuhati bijelo vino,dodati u njega pilecu jetricu i kuhati 5 min.da potamni jetrica.Dobro ocijedit,dodat maslac,sol,papar i sve izmrvit mikserom.:)
bigblue2010
15.12.2002., 01:00
[B]Pasteta od pilecih jetrica[B]
225 g jetrica
225 g maslaca
2 velike zlice konjaka
2 male zlice (ravne) senfa
1 mala zlica svjeze sitno nasjeckane majcine dusice (timijana) ili 1/4 zlice suhe
2 cesnja cesnjaka, zdrobljena
sol i papar (najbolje svjeze mljeveni)
U tavi se otopi oko 25 g maslaca i na tome se isprze jetrica, oko 5 minuta, cijelo vrijeme mijesajuci.
Samelju se u multipraktiku, blenderu ili se protisnu kroz cjediljku.
Otopi se oko 150 g maslaca i doda jetricama (ako su u blenderu, onda se maslac doda u blender), doda se konjak i sve sto je ostalo u tavi, iza toga senf i ostalo. Mijesa se dok se dobije glatka smjesa.
Pasteta se stavi u jednu vecu ili individualne posudice. Ostatak maslaca se otopi i prelije po vrhu pastete. Pastetu treba pokriti folijom, ostaviti da se ohladi. Najbolja je ako se ostavi na dnu hladnjaka 24 sata.
To je odlicno hladno predjelo, a dobra je strana sto se moze napraviti dan prije, pa ima manje posla na dan kada dolaze gosti, npr.
[B] Pasteta od dimljene ribe [B]
Moze se koristiti razna dimljena riba, do 3-4 vrste.
1 dimljena pastrva srednje velicine
1 dimljena skusa srednje velicine
(ili 2 pastrve)
oko 200 g dimljenog lososa (ili kombinacija lososa i neke druge dimljene ribe, moze jegulja)
1 vrhom puna mala zlica sitno sjeckanog luka (tko ne voli luk, to moze izostaviti)
225 g maslaca sobne temperature
sok od 1 malog limuna
muskatni orascic,
sol i papar
Riba se ocisti od koze i eventualnih kostiju. Pastrva i skusa se stave u veliku zdjelu, losos se nareze na jako sitne komadice. Losos se doda ostaloj ribi i sve se dobro zdrobi s viljuskom, dok se dobije relativno glatka smjesa.
Tko zeli dodati luk, doda ga, a dalje se dodaje maslac, cijelo vrijeme mijesajuci i drobeci viljuskom, te sok od limuna.
Doda se cetvrtina naribanog muskatnog orascica, te sol i papar po zelji.
Zlicom se dobro natrpa u posudice (ili oklope od kapesanti / St. Jacques), zagladi povrsina, pokrije i hladi sat-dva.
Ove recepte, naravno, nisam osobno ja smislila, nego su od Delie Smith, ali sam oba isprobala i odlicni su.
Kolicine nisu bas male, OK su ako imate npr. 6 ljudi na veceri, kao predjelo, ali ako radite za dvoje, bolje je prepoloviti.
gljive na sitno izrezane (šampinjoni; ak ima vrganja tim bolje)
jedan omanji luk na sitno isjeckan
putar
1-2 žlice masnijeg kis. vrhnja (može ono Mileram od Dukata, a može i Dukatela)
Worcestershire sos
Na putu zdinstati luk i gljive, onak da se pokuha voda iz gljiva. Sve staviti u nekakav multipraktik ili smrviti sa onim štap-mikserom. Dodati vrhnje i par kapi Worcestershire sosa, posoliti i popapriti.
Prije serviranja dobro ohladiti da se stisne.
ovaj recept čak ima i mjere:
50 dag pileće jetrice
8 dag putra
1 svežnjić svježe kadulje
nekoliko bobica kleke (borovice)
1 luk
1 čašica vinjaka
1 čašica prošeka
2 dl vrhnja za kuhanje
1 omot želatine
sol, papar
Nasjeckani luk zdinstati na malo putra s kaduljom i usitnjenom klekom. Dodati usitnjenu jetru i ispržiti. Zaliti s vinjakom i kad se zagrije zapaliti pare što se dižu. Zagasiti s prošekom, smanjiti temperaturu i sve prodinstati. Kad se ohladi, usitniti mikserom (štap ili kaj već imate), posoliti i popapriti. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, icijediti i otopiti u zagrijanom vrhnju. To primješati u smjesu te staviti da se stvrdnjava u frižideru. Ispadne dosta kompaktno, pa se može iskrenuti i fino rezati.
jel zna netko kako se radi ona fina,kremasta pašteta od bakalara koju još i zovu bakalar bianco,a može je se kupiti u mercatorima i billama?
misery-
06.01.2003., 18:07
.. al pašteta od graha rula!:top: - za ozbač;)
tu bar ne stavljaju crijeva, shit il kaj već - just grah:)
sailor kaže:
Što da radim, što da kupujem, da se možda prebacim na riblju, možda paštetu od tune? :confused:
aha.... :)
ima neka od tune (sad u frizideru). fenomenalna
bas se osjeti / vidi da je u redu.
pogledam kako se zove pa javim
Sandra October
22.01.2003., 09:40
uffa, skuz mi for spojling ol d fan bat
:( :( pašteta....:( ewww
eventualno pašteta od bakalara, ostalo :( eww
blondie_30
22.01.2003., 11:29
Lola kaže:
jel zna netko kako se radi ona fina,kremasta pašteta od bakalara koju još i zovu bakalar bianco,a može je se kupiti u mercatorima i billama?
Mislim da znam; bakalar (suhi) se natrga na sitne komadice i onda se pomalo dodaje ulje i "tuce" dok ne postane pjenasto (kompaktno). Jos se dodaju zacini po zelji.
Valjda je to to :confused: Dosta dugo traje dok se napravi.
Znam da u Istri to klopaju sa sirokim domacim rezancima; meni je jako finoooooo, al je dosta tesko (il sam ja previse pojela ;) :D ).
ljutika
22.01.2003., 12:20
1 konzerva tunjevine (ili kuhana svijeza)
dva trokutica topljenog sira
tri manja kisela krastavca
sok od limuna
1 vrecica majoneze
Ocijediti tunjevinu i sve dobro izmiksati. Ja nekada dodam i kukuruz ili sitno sjeckani crveni luk umjesto kiselih krastavaca.
Sandra October
22.01.2003., 12:29
Aj da i ja udijelim recept, uf šta sam ponosna na sebe:D:D
Potrebno:
sušeni bakalar
maslinovo ulje (jednak omjer koliko na kraju dobiješ mesa od bakalara)
češnjaka mašala (4-5 režanja, možeš i manje ako nisi neki ljubitelj istog)
lovor
papar
sol
Bakalar močim 48 sati uz mijenjanje vode barem 2 puta dnevno.
Kuha se ca 3 sata, dok totalno ne omekša (smrdi kuća ko sam vrag:D) skupa sa paprom, soli, lovorom, ca 3-4 krumpira. Očisti svu onu kožu i kosti, ostavi samo bijelo meso i prebaci čisto u novu posudu (najbolje glinenu ako imaš daje mu o'ono nešto' u aromi:)) izlomi meso prstima na sitne komade. Ugrij malo maslinovo ulje i dodaj u meso. Opet malo izlomi prstima. Ne miješaj! Zaklopi lonac i tresi ga. Dodaj ulja ako ti se čini još uvijek suho. Uvališ češnjak, peršin, sol i papar, opet lonac promućkaš i pustiš barem sat da se sastojci međusobno prožmu.
Za paštetu od bakalara sve isto samo dodaj ca 5 dkg maslaca
i 1 dcl slatkog vrhnja i izmiksaj umjesto rada prstića:) i stoji u frižideru 4-5 sati prije posluživanja
:)
riblja pašteta:
konzerva sardina (bez ulja)
putra po želji (hm... ja to od oka, al recimo pola volumena ribica na dalje)
sol
po želji: sok limuna, sitno nasjeckani krastavci...
Ribice i putar se stave u posudu, posole i izmiksa (ja to mikserom vulgaris). Kad se dobije homogena smjesa, doda se kiselina po ukusu i... to je to!
Jako fino, jako jeftino, i jako brzo gotovo!!!:top:
Od kupljenih pašteta jedem samo 'Koketu'. Sve ostale imaju komadiće nečega i komadiće masti. Ova je jedina homogena.
question mark
22.01.2003., 18:45
Zna li iko recept za portugalsku pastetu od slanutka (ima i ime ali sam ga zaboravila)? Znam da ide slanutak i bijeli luk (tons of it) ali trazim pravi recept. Uz vinceka i crni kruh je odlicna.
Možda misliš na hummus - ne znam baš doduše da je to portugalska pašteta
Za hummus se u multipraktiku izmiksa slanutak, maslinovo ulje, zdrobljeni češnjak, sol, po želji papar, limunov sok. Trebalo bi staviti i tahini - to je maslac od sezama, onda smanji količinu ulja.
Recimo količine su: na dve konzerve slanutka od po 250 gr žlica maslinovog ulja i obilna žlica tahinija, ostalog po želji
Madame Hooch
22.01.2003., 19:58
bez mjera - jer sve je stvar ukusa
na ulju ili maslacu (po želji) na staklasto prepržiti na sitne kockice izrezan luk (najbolje su šalote jer se dobro rastvaraju i imaju blagi slatkasti okus)
dodati na jetrica narezana kao za ragu i dinstati bez podlijevanja i bez soljenja
kad se fino zaprže sa svih strana , posoliti i popapriti po ukusu , podlijati sa šalicom vode, dodati lovorov list i dinstati kao za ragu (samo bez dodavanja crvene paprike) dok ne omekšaju i tekučina se prepolovi
ohladiti , usput skuhati jaja na tvrdo
ragu od jetrica i kuhane bjelanjke protjerati jednom kroz mlinac za mljecenje mesa (nije dobro blendati , jer moraju ostati i veća zrnca , ako pretvorite u pastu bit će samo ljeplivo i prekompaktno)
izmrviti kuhane žumanjke i umiješati u mljevenu smjesu
kalup za tortu ili pliču rajnglu (:D :D , al' stvarno ne znam kak se to književno zove ) obložiti tanko narezanom dimljenom slaninom ili hamburgerom te uliti smjesu , poravnati i prekriti šnitama slanine
peči u pečnici na 180C dok se ne prestane ljepiti na metalnu iglu (uglavnon između 45 i 60 minuta)
ohladiti u smočniciili hladnjaku i izvrnuti na tanjur , pri posluživanju rezati kao tortu
mmmm , dobar tek
PS velika prednost - mogu se upotrijebiti bilo koja vrsta jetrica : pileća,svinjska,juneća ali najukusnija je od telećih
radila bi paštetu, ne riblju nego mesnu.recepti??
Flemming
16.06.2004., 08:10
SELJAČKA PASTETA - francuska, provancalska –
za 12 osoba
Sastojci: 2 svježnjića vlasca,
25 g putra,
2 dl bijelog vina,
2 žlice konjaka,
450 g mljevenog mesa od plećke,
100 g sjeckanog špeka
225 g mljevene svinjske jetrice,
2 isjeckana češnja češnjaka,
1 jaje,
1 žličica soli,
1/2 ćličice papra,
malo klinčka,
1/2 žličlice timijana,
Za oblaganje zemljane posude (terrine) uzmite tanka ploške špeka.
Postupak: Na zagrejanom masalcu poprđite vlasac dok ne postane mek. Sipajte vino i konjak i kuhajte dok ne proključa. Sastružite dno, sklonite sa vatre i pustite da se ohladi. Dodajte preostale sastojke za paštetu i izmijeajte. Terrine ili kalup iznutra oblođite špekom, izrucite smjesu i poravnajte površinu. Ploškama špeka pokrijte po vrhu, prekrijte slojem masnog papira ili aluminijumskom folijom i stavite u vodenu kupelj, a zatim u pećnicu zagrijanu na 180o stupnjeva. Nakon 2 sata izvadite i provjerite što ste napravili...:D ...
Terrine ili kalup sa paštetom stavite na drugi lim, a zatim površinu pastete pritisnite tegovima (ili staklenkama nekog povrća). Sve zajedno ostavite preko noći u hladioniku. Tako će se pašteta skrutiti...
Izrušite paštetu iz kalupa. Ako je slijepljena sa posudom, zagrijte vodu i uronite kalup da se pašteta malo opusti. Okrenite kalup, udarite o dno i oslobodite paštetu. Narežite ju i poslužite sa francuskim kruhom i salatom.
Mene zanimaju recepti za riblje pastete, posebno za tunjevinu .
Jeli neko radio sam , ili zna recept ?
riblja... tuna i onaj sir u trokuticima... dal jos sta ide hmmm :misli: ne znam :cool:
Pashtetu s tunom radim na nachin da u tunu dodam ochishcenu i usitnjenu slanu ribu, kapere, cheshnjaka, pershina, tvrdo kuhano jaje, malo maslinovog ulja da 'razrjedim'.
'blazhu' verziju radima na nachin da dodam tvrdo kuhano jaje, soli, papra, malo worch., majoneze i usitnjeni kiseli krastavac.
karamba
18.10.2007., 19:45
Da li netko zna zašto ovu paštetu više ne možemo naći na policama trgovina?
Da li se je prestala proizvoditi?
Helen_marie
18.10.2007., 21:24
joj meni je to bila super pašteta skroz sam zaboravila na nju...nisam ni primijetila da je nema na policama-mljac
OK, OK... mogu googlati, i već jesam :) ali zanima me neki "vaš" recept... naime sutra ću dobiti guščju jetru i napravio bi iz nje paštetu... stoga, Hilfe :)
Pellaprat
21.02.2010., 12:10
OK, OK... mogu googlati, i već jesam :) ali zanima me neki "vaš" recept... naime sutra ću dobiti guščju jetru i napravio bi iz nje paštetu... stoga, Hilfe :)
Di me nađe ? Ranu mi soliš. Prvo očisti sve žilice i komadiće zaostale krvi. Mariniraj jetru u soli, papru, provansalskim travama, muškatnom oraščiću, tawny Portu i konjaku ili Armagnacu 24 sata. Naglo je poprži na maslacu, dodaj ostatke marinade i makni s vatre da ostane krvava (4-5 min za jetru od 350 g). Ispasiraj ju još toplu i pusti da se ohladi. Dodaj 2-3 žlice ulja od tartufa i dobro izmješaj.
Napravi zeleno tijesto za kiflice (izvrstan recept na Coolinarici), obilno ih filaj i ispeci 25 min. Ja bi Simčičev sivi pinot.
Pellaprat
21.02.2010., 12:24
Recept za zelene kiflice (obzirom da tamo ima svega) od Cipelice iz Kanade. Super, ja provjerio.
ja bi bila presretna kad bi mi neko rekao gdje nabaviti guscju jetru, trebala bi mi za poklon. a da je dobra, ofkors. recept zvuci jako fino:)
Pellaprat
21.02.2010., 23:55
ja bi bila presretna kad bi mi neko rekao gdje nabaviti guscju jetru, trebala bi mi za poklon. a da je dobra, ofkors. recept zvuci jako fino:)
Mesnica peradi na Kvatriću do ribarnice, vl. Dalibor Blagus. Toplo preporučam probati i njegove tovljene kopune. Savršeno ! Guščja jetra jeftinija nego u metro-u.
:(... eto skuhao... doduše nisam se držao niti jednog recepta kojeg sam našao na netu (a svaki je različit)... već sam ih pokušavao prilagođavati po svome...
Bazično falio mi je prošek i konjak... jebi ga zamjenio konjak viskijem ali to očito nije to.
Prvo sam na maslacu izdinstao luk i sitno sjecaknu pancetu... onda sam na to dodao od žilica isl. stvari očišćenu jetru i pirjao. Pustio da se malo ohladi, dodao začina (sol, biber, bosiljak, dašak :) ružmarina, malo senfa) izmiksao i rezultat je bio :) :flop:... gorko za popizdit.
Onda sam dodao još začina, ali najviše bibera, ulio i malo vrhnja za kuhanje (i to ide po nekim receptima), viskija... i nakon te intervencije i dalje sam imao neku primarno gorkastu smjesu... onda sam se zaigrao i dodao malo limuna i malo šećera (da, znam... ali jebi ga) i na kraju sam donekle ubio gorčinu ali krajnji rezultat je i dalje bio jedva jestiv... :ne zna:
E sad... u čemu je problem? Možda u ne pridržavanju niti jedng recepta nego u mixu više recepata... ali sumnjam da je to.
Jetra je naprosto bila gorka za popizdit :(... očito sam je trebao pustiti da malo odstoji u npr. mlijeku... valjda bi to pomoglo jer kako i rekoh najveći problem je bila predominantna gorčina koju sam na jedvite jade uspio prikriti ali dodavanjem tolike količine raznih stvari da u konačnici to i nije moglo baš dobro ispasti :(
Zla patka
22.02.2010., 13:38
mozda je guska imala cirozu jetre :D
colbert
22.02.2010., 13:53
Kaj ne postoji vec tema Foie gras? :misli: Znam da sam negdje stavljala recept.
Pellaprat
22.02.2010., 14:23
:(... eto skuhao... doduše nisam se držao niti jednog recepta kojeg sam našao na netu (a svaki je različit)... već sam ih pokušavao prilagođavati po svome...
Bazično falio mi je prošek i konjak... jebi ga zamjenio konjak viskijem ali to očito nije to.
Prvo sam na maslacu izdinstao luk i sitno sjecaknu pancetu... onda sam na to dodao od žilica isl. stvari očišćenu jetru i pirjao. Pustio da se malo ohladi, dodao začina (sol, biber, bosiljak, dašak :) ružmarina, malo senfa) izmiksao i rezultat je bio :) :flop:... gorko za popizdit.
Onda sam dodao još začina, ali najviše bibera, ulio i malo vrhnja za kuhanje (i to ide po nekim receptima), viskija... i nakon te intervencije i dalje sam imao neku primarno gorkastu smjesu... onda sam se zaigrao i dodao malo limuna i malo šećera (da, znam... ali jebi ga) i na kraju sam donekle ubio gorčinu ali krajnji rezultat je i dalje bio jedva jestiv... :ne zna:
E sad... u čemu je problem? Možda u ne pridržavanju niti jedng recepta nego u mixu više recepata... ali sumnjam da je to.
Jetra je naprosto bila gorka za popizdit :(... očito sam je trebao pustiti da malo odstoji u npr. mlijeku... valjda bi to pomoglo jer kako i rekoh najveći problem je bila predominantna gorčina koju sam na jedvite jade uspio prikriti ali dodavanjem tolike količine raznih stvari da u konačnici to i nije moglo baš dobro ispasti :(
ET EGO TE ABSOLVO A PECCATIS TUIS...............
štemajzl
22.02.2010., 19:27
mozda je guska imala cirozu jetre :D
Pa upravo je u tome poanta u tovljenju guske za foie gras da guska dobije cirozu jetra, zar ne?
:kava:
Pellaprat
22.02.2010., 22:35
Pa upravo je u tome poanta u tovljenju guske za foie gras da guska dobije cirozu jetra, zar ne?
:kava:
Nije. Foie gras ili u prijevodu masna jetra je u svakom slučaju bolesno stanje masne infiltracije, tj. pretjerano difuzno nakupljanje neutralnih masti (triglicerida) unutar jetrenih stanica zbog čega dolazi do povećanja mase jetara, i to je steatoza jetre koja bi kasnije mogla preči prvo u masnu degeneraciju pa tek onda u cirozu.
štemajzl
22.02.2010., 23:11
:s:s
Hvala na preciznom pojašnjenju.
... gorko za popizdit.
...
Da se nije kod čišćenja slučajno oštetio žučni mjehur? Bliža mi je pileća jetra nego guščja, i ona je skoro uvijek bez žuči, ali jednom mi je "mala zelena" ostavila traga na komadu jetre - nisam dovoljno oštro odbacio zagađeni dio i rezultat je bio sličan onom koji opisuješ.
Vuvuzela
24.11.2010., 17:16
Meni definitivno Argeta Pikant! :top::top:
Ostalo sve daleko daleko na dnu! :flop:
Zikomid
24.11.2010., 17:21
Argeta losos, Argeta tuna, Argeta pizza.
Koketa.
Zla patka
24.11.2010., 17:47
Meni definitivno Argeta Pikant! :top::top:
Ostalo sve daleko daleko na dnu! :flop:
a ti nisi nikad jeo one narancaste? :eek: :(
bit ce sve ok :grli:
odlicno je, od ... je
Argeta kompletna ponuda:s:s:s
Osim lovačke preskupa je ali valjda sa razlogom
Ostale paštete su:flop:
Adunjanik
24.11.2010., 17:53
ipak RioMare pate Hot :top:
Dajte nemojte hvaliti otpatke od hrane! Pa doma možete napraviti 10 puta bolju paštetu od Argete u 5 minuta!
Čajna i jetrena izvjesnog gospodina G. :cerek: i Argeta tuna.
Domaća pašteta od tune :amen:
*zlata*
24.11.2010., 19:16
Dajte nemojte hvaliti otpatke od hrane! Pa doma možete napraviti 10 puta bolju paštetu od Argete u 5 minuta!
Slažem se.
Nema do domaće paštete.
Ove industrijske niti jedna mi nije fina. Znate onaj vic kako je nastala pašteta? Ja se sjetim toga i nema šanse da bi to jela.
nemoralan
24.11.2010., 19:23
Slažem se.
Nema do domaće paštete.
Ove industrijske niti jedna mi nije fina. Znate onaj vic kako je nastala pašteta? Ja se sjetim toga i nema šanse da bi to jela.
Hehehehe pa šteta bi bilo to sve bacit .....
Nego imate čiste sreće da vas ne moram izvrijeđat s obzirom da je Argeta sada naša, ali siguran sam da ste ju jeli i dok je slovenska bila.
Problem je da to nije vic. Paštete se stvarno rade od zadnjih otpadaka uz dodatak soje, mlijeka u prahu, vode, itd.
I kaj je najgore na reklamama bez ikakvog srama lažu o sastojcima, npr. Pik reklamira svoje paštete kao s najboljim crvenim mesom, a pašteta mesa nije vidjela. Ili Gavrilović reklamira paštete u školi sa porukom: niste cool ako ne jedete paštetu (i parizer i hrenovke).
I ljudi pišu o kupovnim paštetama na gastronomiji ... :flop:
Krkimir
24.11.2010., 20:52
najbolja pašteta je Rio mare :Slin:
obične paštete ne jedem, to je otpad iz mesnice :kava:
Najbolje su mi Argete (pikant, od tune i siciliana), a i jetrena od G. je dobra.
domaća od čvaraka i mljevene junetine, masti, grincajga i začina.
Domaća od kunića, ako nema mogu i pileće jetrice.
domaća od čvaraka i mljevene junetine, masti, grincajga i začina.
Domaća od kunića,...
slušam :ceka:
pileća jetrica :klopa:
Ereshkigal
24.11.2010., 21:19
Inače ne jedem paštetu, ali mm zna pojest za marendu i od kada je probao argetu (sve vrste, ali osobito junior) - više niti jedna druga ne dolazi u obzir.
pileća jetrica :klopa:
To mene pitaš za pileću? Pa već sam napisala tamo na kuncima 1 jetra od kunca = 3 jetre od piceka.
Evo opet:
3 /9 jetrica skuhat sa paprom u zrnu, komadić lovora i sol
3/9 jetrica prerezat pobrašnit i spržit na tavici na maslacu
2-3 tvrdo kuhana jaja
2-3 očišćena inčuna
malo špeka sjeckanog
malo češnjaka
timijana, majorana, muškatnog oraha, papra ako ima bijeli da ne pokrije okuse
ovo se samelje na flaš mašinu, doda se onaj maslac izbalansiraju se začini
domaća/kupovna kuhana ima sad lijepih prešanih za kupit, šunka rezana na male male listiće (5-7 dkg) promiješat stavit u plastičnu posudu
što se ne pojede mora bit dobro zatvoreno jer lako oksidira pa gornji sloj posmeđi, dakle ostatak dobro izravnat ili u one vakum zdjelice ili nalit gore malo novog rastopljenog maslaca.
Domaća od kunića, ako nema mogu i pileće jetrice.
jaooooooooooooo...
U jednoj kvartovskoj mesnici u Parizu kupili dvije kriške paštete od kunića.
Pa jedan kruh i butelju vina.
Eh,nisam se sad trebala toga sjetiti...
Ja radim terinu od teletine i pojede se čim je iz kalupa izvadim.
Recept iz neke stare debele knjige "Narodni kuhar".
atlantis
24.11.2010., 21:23
kupovne pašetete ne jedemo već godinama
Nes-caffe
24.11.2010., 21:30
najbolji namaz za kruh je onaj nakon što se topi mast i rade čvarci , tj. onaj dio masti na dnu koja ima taloga od čvaraka mmmmmmm
jedva čekam ovaj vikend kolinje i domaće proizvode.
a paštete mi samo klinci jedu, jbg oni bi sve pojeli kaj ima na sebi lik hlapića :)
To mene pitaš za pileću? Pa već sam napisala tamo na kuncima 1 jetra od kunca = 3 jetre od piceka.
....
za kunića sam pitala, nisam vidjela taj post
dakle to je isti recept
najbolji namaz za kruh je onaj nakon što se topi mast i rade čvarci , tj. onaj dio masti na dnu koja ima taloga od čvaraka mmmmmmm
jedva čekam ovaj vikend kolinje i domaće proizvode.
a paštete mi samo klinci jedu, jbg oni bi sve pojeli kaj ima na sebi lik hlapića :)
nije se mislilo samo na kupovne paštete,a i ona od tune je već dosadna.
Kak god da ju smućkaš - ista je.Ja je nemrem ni pomirišat,ali djeci još ponekad napravim.
Ali zato kad kuham juhu od domaće predi,svo meso koje ostane uz rebra,batak,zabatak...otrijebim.
To je sirovina za sjajnu terinu-paštetu.
jahorinka
24.11.2010., 21:35
kupovne pašetete ne jedemo već godinama
ni ja ih ne jedem... nikakve čajne, jetrene, pileće... a pobogu ni kunićeve :mama:
ok, :brukica: sad sam nakon iks godina kupila paštetu... i to calvo tunu i argeta tunu i calvo mi je bolja :)
:rofl:
A ima za kupit one skupe gušće, pačje, lososove u ovalnim posudicama, mislim da su danske - nekad danvno sam ih vidjela u tuzexu (to su bili češki dućani u kojima se kupovalo za bonove koje si dobijao za klinrinške dolare doba socijalizma 80-te), te su jako fine ali 150g je 25/30/40 kn. Ima ih u Biloj i u Dioni.
ni ja ih ne jedem... nikakve čajne, jetrene, pileće... a pobogu ni kunićeve :mama:
ok, :brukica: sad sam nakon iks godina kupila paštetu... i to calvo tunu i argeta tunu i calvo mi je bolja :)
A zašto ne kunićeve?
ne kužim...
U Francuskoj,Belgiji,po nekim delikatesama u Njemačkoj i Danskoj pripremaju predobre paštete i terine.
To su vrhunske delicije,trajnosti jedan ili najviše dva dana koje pripremaju majstori-mesari.
Sa začinima,povrćem vinom šampanjcem ili kalvadosm ,a o konjaku da se i ne govori...
Savršenstvo.
Ovak nekaj:
http://www.forum.hr/showpost.php?p=9768808&postcount=1
A ima za kupit one skupe gušće, pačje, lososove u ovalnim posudicama, mislim da su danske - nekad danvno sam ih vidjela u tuzexu (to su bili češki dućani u kojima se kupovalo za bonove koje si dobijao za klinrinške dolare doba socijalizma 80-te), te su jako fine ali 150g je 25/30/40 kn. Ima ih u Biloj i u Dioni.
Ima ih posvuda,ali su preskupe jer to nije baš neka vrhunska kvaliteta.
Puno su bolje one kod Bonkulovića što se režu.
atlantis
24.11.2010., 22:01
ja nemam problem s tim što ih ne jedem :D prvo prestala jest paštete a onda i meso :D
jedino namaz od tunjevine doma napravim :)
definitivno gavrilović paštete...
ostale nisu ni blizu...
Ovak nekaj:
Kakve veze ima ovaj link s paštetama :confused:
Zla patka
24.11.2010., 22:29
Problem je da to nije vic. Paštete se stvarno rade od zadnjih otpadaka uz dodatak soje, mlijeka u prahu, vode, itd.
I kaj je najgore na reklamama bez ikakvog srama lažu o sastojcima, npr. Pik reklamira svoje paštete kao s najboljim crvenim mesom, a pašteta mesa nije vidjela. Ili Gavrilović reklamira paštete u školi sa porukom: niste cool ako ne jedete paštetu (i parizer i hrenovke).
a nece radit pastet od lungica i bifteka... :ne zna:
ali isto tak nije istina da stavljaju papke i ne znam kaj unutra.
u pastetu idu (konkretno gavrilovic JP100 ): svinjsko masno tkivo, voda, svinjska jetra, svinjsko meso, bjelancevine mlijeka, zacini, sol, E621 i E250
sto sve djeca u skolama jedu, iskreno bilo bi bolje da zive na frankfuter hrenovkama (koje su, btw, odlicne).
sjecam se super uzine iz svojih skolskih dana - kruh i gore kras ekspres:s :rolleyes:
nema ljeta bez pasteta :D
more nije more ako u podne na plazi nisi otvorio konzervu pastete (koja se prije toga grijala na +60 u gepeku) izlio dva prsta na pecivo i uz to jogurt... i pomidor hladjen u moru :klopa: :Slin:
pollyca, ja sam ovu od čvaraka počela radit prema uputama zunzare i anerri s ovog topica: http://www.forum.hr/showthread.php?t=255161
sad je radim bez vage, otprilike, kaj imam u frižu, uvijek ispadne drugačije, možeš stavit i neke druge začine koji ti pašu....crvenu papriku npr.
pileću nikak da probam, ovaj recept mi se čini ok... http://www.coolinarika.com/recept/zacinjena-domaca-jetrena-pasteta
ovu s kuhanom junetinom....to je malo teže...
jedan naš prijatelj, županjac, majstor je za to i nikad nismo uspjeli napraviti tako dobru kao on, a slijedili smo upute....
uglavnom, kad je kolinje onda imaš tih dana prilike napravit. svinjsku jetru narezanu na ploške bacit na naglo na tavu i dobro je samljeti x 2 puta, kuhano juneće meso isto tako dobro samljeti i sav onaj grincajg iz juhe.....sve to povezuješ s onim talogom od svinjske masti gdje ima mrvica čvaraka i dodaješ začine...sol, papar, češnjak, može crvene paprike i što ti već od začina odgovara...ako ti se masa čini prečvrsta, dodaj malo juhe gdje se kuhala junetina.
mi smo radili s pola kile jetre i pola kile mesa al nekako se ta jetra prejako osjetila i nije nam naš rad uspio, a njegova je prefinaaaa....
kako rekoh, slijedili smo njegove upute jer nam nikakve mjere nije dao već nam je onak prepričal: "jedno x kile ovoga, jedno xkile onoga, jedno xxgrama blabla..." on to radi odokativno i očito je stvar u rukama..
možda se javi netko iz slavonije gdje se vjerujem, ta pašteta češće pravi:mig:
jahorinka
24.11.2010., 22:40
@dlap1307 - nisam se mislila upuštati u rasprave i sl. :ne zna:
ak ti je fino :klopa:, jedi :mig:
ja neću... jer su mi se paštete zamjerile i nisam baš neki mesožder... :zvrko:
a na kunića gledam ko slatko živinče :cerek:
ja nemam problem s tim što ih ne jedem :D prvo prestala jest paštete a onda i meso :D
jedino namaz od tunjevine doma napravim :)
dok se samo sjetim onih pašteta na šniti kruha u školi za užinu :mama:
čiju/kakvu tunu koristiš za namaz? :kokice:
:fleksitarijanka:
@kladionica
jel taj slavonac inače tu paštetu pakuje u crijeva.
Imam ja sličan recept, ali mi to zovemo jetrenice, u početku su mazive, što ostane nakon 5 dana mora se podimit - onda je kobasa ili smrznut - onda više nije mazivo.
ne, ne puni u crijevo....ostavi u vatrostalnoj zdjeli dobro zatvorenoj folijom i poklopcem u frižideru. prije nego jedu izvade zdjelu da smjesa malo "otpusti", omekša radi mazanja
atlantis
24.11.2010., 23:42
dok se samo sjetim onih pašteta na šniti kruha u školi za užinu :mama:
čiju/kakvu tunu koristiš za namaz? :kokice:
:fleksitarijanka:
dugo smo koristili jednu iz metroa (nema je više za kupit, samo ona užasno preskupa rio mare) a sad je to eva :)
dugo smo koristili jednu iz metroa (nema je više za kupit, samo ona užasno preskupa rio mare) a sad je to eva :)
Meni je najbolja Maruzella tuna - jeftinija i ukusnija od rio mare
a nece radit pastet od lungica i bifteka... :ne zna:
ali isto tak nije istina da stavljaju papke i ne znam kaj unutra.
u pastetu idu (konkretno gavrilovic JP100 ): svinjsko masno tkivo, voda, svinjska jetra, svinjsko meso, bjelancevine mlijeka, zacini, sol, E621 i E250
sto sve djeca u skolama jedu, iskreno bilo bi bolje da zive na frankfuter hrenovkama (koje su, btw, odlicne).
sjecam se super uzine iz svojih skolskih dana - kruh i gore kras ekspres:s :rolleyes:
nema ljeta bez pasteta :D
more nije more ako u podne na plazi nisi otvorio konzervu pastete (koja se prije toga grijala na +60 u gepeku) izlio dva prsta na pecivo i uz to jogurt... i pomidor hladjen u moru :klopa: :Slin:
Da odeš u Gavrilović i malo popričaš s ljudima, vidjela bi da nikome ne pada na pamet jesti paštetu, parizere i hrenovke koje sami proizvode, a pogotovo to ne bi nikad dali jesti svojoj djeci.
Zla patka
25.11.2010., 11:08
Da odeš u Gavrilović i malo popričaš s ljudima, vidjela bi da nikome ne pada na pamet jesti paštetu, parizere i hrenovke koje sami proizvode, a pogotovo to ne bi nikad dali jesti svojoj djeci.
slucajno znam neke ljude koji rade tamo... neki u proizvodnji, neki na drugim mjestima
i svi jedu skoro sve proizvode (ne jedu one koje inace ne vole) bas zato kaj znaju sto ide unutra :mig:
ti isto znas nekoga tko radi tamo? :)
A zašto ne kunićeve?
ne kužim...
U Francuskoj,Belgiji,po nekim delikatesama u Njemačkoj i Danskoj pripremaju predobre paštete i terine.
To su vrhunske delicije,trajnosti jedan ili najviše dva dana koje pripremaju majstori-mesari.
Sa začinima,povrćem vinom šampanjcem ili kalvadosm ,a o konjaku da se i ne govori...
Savršenstvo.
Ovak nekaj:
Ispričavam se:
krivi link.
Ovo je ispravan na terinu- paštetu.
http://us.123rf.com/400wm/400/400/stockbroker/stockbroker0808/stockbroker080801817/3432005.jpg
Polka,hvala na upozorenju.
Ispravak netočnog navoda: :D
Ispričavam se:
krivi link.
Ovo je ispravan na terinu- paštetu.
http://us.123rf.com/400wm/400/400/stockbroker/stockbroker0808/stockbroker080801817/3432005.jpg
Polka,hvala na upozorenju.
Nije polka (osim ako te nije obavijestila na PP), nego -> Kakve veze ima ovaj link s paštetama :confused:
:lol: Nisu ti valjda naškodile kupovne paštete. :mig:
Ispravak netočnog navoda: :D
Nije polka (osim ako te nije obavijestila na PP), nego ->
:
hvala.
Navod je samo djelomično točan.
PP jest,ali nije Polka.
trustno1
25.11.2010., 16:17
argeta kokosja naj naj na svijetuuu;0)
ursula1000
25.11.2010., 17:22
Volim većinu vegetarijanskih namaza volim, Tartex i tak to :)
U par navrata sam jela rumunjsku vege paštetu koja ima apsolutno identičan okus ko ova klasična mesna, jako jako fina (donio mi više puta frend vegetarijanac koji puno putuje po svijetu). Marka Unicarm (http://www.unicarm.ro/):D
"Obične" paštete više ne jedem jer sam jednom od Gavrilovićke dobila gadan osip, urtikariju po cijelom tijelu pa su mi se te mesne zamjerile, ne jedem ih već godinama :ne zna:
slucajno znam neke ljude koji rade tamo... neki u proizvodnji, neki na drugim mjestima
i svi jedu skoro sve proizvode (ne jedu one koje inace ne vole) bas zato kaj znaju sto ide unutra :mig:
ti isto znas nekoga tko radi tamo? :)
Da, slučajno znam i bio sam u tvornici više puta :) I nitko tamo ne jede svoje proizvode :)
Žale se što stavljaju isključivo uvozno meso u proizvode, jer kao fol kooperanti ne žele uzgajati svinje (moš mislit kako ne žele, ne plaćaju im godinama, zašto bi uzgajali).
Zla patka
25.11.2010., 20:02
Da, slučajno znam i bio sam u tvornici više puta :) I nitko tamo ne jede svoje proizvode :)
Žale se što stavljaju isključivo uvozno meso u proizvode, jer kao fol kooperanti ne žele uzgajati svinje (moš mislit kako ne žele, ne plaćaju im godinama, zašto bi uzgajali).
ja isto bila u tvornici :) i kao sto rekoh jedu zaposlenici i kupuju. za pocetak jedu za rucak... ne kuhaju im ziher proizvode konkurencije.
da, koristi se vecinom uvozno meso jer nema dovoljno domaceg uzgoja i to je razlog.
a i po kvalitetu pastete i hrenovki je bolje sto se uvozi meso jer onda nema tih famoznih otpadaka koje bi stavljali unutra :)
sto se tice uvoznog mesa - koriste ga svi u hrvatskoj (neki vise, neki manje), a i tak je nebitno otkud je meso dok god je dobre kvalitete.
reci.. da nisi ti mozda neki bivsi zaposlenik? :D
i ne, ja nisam zaposlenica niti mi placaju za reklamu :D
Što se tiče gušćih pašteta ako misliš na orginal francuske Rougie su ti od 100-600kn u dučanu Ces’t La Vie probaj sa gljivama
Inače ti postoji privatnik iz portugala koji radi gušću paštetu naravno francuzi probali kao dobra je ali nije to to :rolleyes: kao nije im dovoljno gorka
da li je ima u RH :ne zna:
ja isto bila u tvornici :) i kao sto rekoh jedu zaposlenici i kupuju. za pocetak jedu za rucak... ne kuhaju im ziher proizvode konkurencije.
da, koristi se vecinom uvozno meso jer nema dovoljno domaceg uzgoja i to je razlog.
a i po kvalitetu pastete i hrenovki je bolje sto se uvozi meso jer onda nema tih famoznih otpadaka koje bi stavljali unutra :)
sto se tice uvoznog mesa - koriste ga svi u hrvatskoj (neki vise, neki manje), a i tak je nebitno otkud je meso dok god je dobre kvalitete.
reci.. da nisi ti mozda neki bivsi zaposlenik? :D
i ne, ja nisam zaposlenica niti mi placaju za reklamu :D
Nisam zaposlenik, ali sam radio za njih. Ja tamo nisam upoznao čovjeka koji ima iti jedne dobre riječi za proizvode koje rade.
I kvaliteta mesa koje se uvozi je katastrofalno i da i u tom slučaju ima otpadaka koji završavaju u pašteti, hrenovkama i parizeru i nekim drugim proizvodima. Samo malo oko formule za gavrilovićeve mesne paštete, sadržaj mesa u pašteti je ispod 30%.
Sam ti uživaj u tome i sretno :)
ajmo skratit rapravu oko tehnološkog procesa u mesnoj industriji
znam i ja par ljudi koji su radili u mesnoj industrij, čak i zver
i svi uredno jedu hrenovke i paštete i tirolske,....
svi su radili u velikim fabrikama, ne u malim privatr mesnicama
ukratko, tko hoće nek jede, tko neće ne mora.......
i ajmo dalje o paštetama :D
Zla patka
25.11.2010., 22:42
OT
danas sam si fino roknula krisku finskog kruha i gore jetrenu... doduse nije bila iz gepeka pa nije bila tekuca
osim domaće, najbolja mi je cekinova pileća.
pačje i ine delicije rijetko jedem..
leeloo27
25.11.2010., 23:14
Meni je najbolja argeta. To je jedina pašteta od koje mene ne boli želudac. :top:
Onu pikovu ne bi više jela pa makar crkla od gladi, bolio me želudac od nje 2 jebena dana.
Gavrilovićeva jetrena i argeta pileća ili kokošja,nisam sigurna :klopa:
a od domaćih ona od čvaraka :klopa: :klopa:
ajmo skratit rapravu oko tehnološkog procesa u mesnoj industriji
znam i ja par ljudi koji su radili u mesnoj industrij, čak i zver
i svi uredno jedu hrenovke i paštete i tirolske,....
svi su radili u velikim fabrikama, ne u malim privatr mesnicama
ukratko, tko hoće nek jede, tko neće ne mora.......
i ajmo dalje o paštetama :D
ja sam se nadala da ćemo ovdje razmjenjivati savjete i recepte za domaće paštete...
Pellaprat
28.11.2010., 12:32
ja sam se nadala da ćemo ovdje razmjenjivati savjete i recepte za domaće paštete...
pa možemo...
Pa ajmo više. Ja sam za.
Evo za početak jedna pašteta i jedna terina, a ona meni najdraža dolazi čim mi netko pokloni zeca.:rofl:
http://robi666.blogspot.com/search/label/Svinjetina
saharasaharović
28.11.2010., 20:08
jetrena-gavrilović
Pa ajmo:
Avokado i tuna
2 odreska tune marinirajte u vinu,ružmarinu i lovoru barem 12 sati
Naglo ih prepecite na malo maslinova ulja.
Narežite i sameljite.
Dva zrela avokada prerežite na pola,izdubite meso ostavljajući sloj od oko pola cm uz koru.
Veći dio mesa zgnječite vilicom,a trećinu narežite na kockice.
Izmješajte u zdjeli tunu,avocado,malo posolite,dodajte žlicu konjaka ili prošeka.1/2 dl slatkog vrhnja,malo ljute papričice...
Smjesom napunite polovice avokada,pospite obulno komadićima preprženih pistacija.
Ispričavam se ako je tema bila,kako ju radite? htio bi dobiti nešto najsličnije ovoj: http://www.baccala-della-mamma.com/recept_1.asp
Koji bakalar koristite,u nedostatku pravog,od ovih smrznutih:ima Ledov filet od 600 g, i od nekog Pedra od 500 g. Ledov piše da je iz Njemačke i Islanda,a ovaj španjolski.
Pellaprat
28.10.2012., 13:25
Lani, pred Uskrs i Božić Konzum je imao vrhunski suhi bakalar iz Norveške, I klase. Vakumiran u debelom PVC-u, s norveškim žigovima i garancijom arktičkog bakalara, skrei, (Gadus morhua) koji se uglavnom lovi oko norveškog otočja Lofoten. Fan sam bakalara i tako dobrog još nisam jeo. Nadam se da će ih Toda uvesti i ove godine.
Kod pripreme bakalara sam tradicionalist. Poštujem dva recepta Dike Marjanović Radice i to mi je najbolje. Bakalar kuhan kao delikatesa i Bakalar u mlijeku. Dika je bila izuzetni protivnik mlaćenja suhog bakalara jer to je potpuno nepotrebno, čak šteti konačnoj teksturi mesa. Močila ga je 3 dana, mijenjajući vodu dva puta dnevno. Bakalar se za to vrijeme višekratno savija rukama, kad god vam padne na pamet, što više puta to bolje. I za mene, ono najvažnije; bakalar se kuha u nesoljenoj vodi jer inače otvrdne i bude drvenast, meso se cvjeta. U vodi ga se kuha kratko, čim zavrije makne ga se s vatre, osoli i ostavi stajat deset minuta, nakon čega ga se ocijedi, razmrvi, očiste sve drače, meso položi u drugu posudu, zalije s 1,25 dcl maslinovog ulja na svakih cca 30 dag, popapri, doda 4 sitno kosana čena češnjaka i peršuna. Zdjelu se poklopi i rukama trese dok sok ne postane bijel kao mlijeko. Tada se posudu s bakalarom položi u drugu posudu s vrelom vodom i tako u vreloj vodenoj kupelji kuha 1 sat, povremeno, kutalj po kutalj podlijevajući vodom u kojoj je zakuhao. Kad je gotov dio ovog bakalara poslužim tako, po originalnom receptu, a dio pripremam bjanko, dakle kao paštetu, isključivo u velikom mužaru, gnječeći ga tučkom, dolijevajući malo po malo najbolje maslinovo ulje, sve dok ne nastane homogena pasta koju serviram uz pasutice.
Prema drugom Dikinom receptu, bakalar se namoči i sirovom povade kosti. Stavi ga se u protvan, s pola čaše maslinovog ulja i pola čaše maslaca. Zalije ga se mlijekom te kuha pola sata poklopljenog u pećnici. Soli i papri ga se vrelog, kad je gotov. Ovako pripremljen bakalar sam također, na isti način kao i prvi, pretvarao u paštetu i ne znam koji je način bolji.
Uršula, sestra moje bake, a Dikina frendica, o kojoj sam pisao na prošlom natječaju je tvrdila da Dika, bez obzira na napisane recepte, bakalar nikada nije pustila da vrije u vodi, ako je trebalo, vodu je više puta dovodila do vrenja ali ne i da zakuha. U takvoj vodi je praktički poširala bakalar koliko je već prema receptu vremena trebalo.
Od svježih bakalara, ove smrznute ne koristim, kupujem svježeg u Metro-u.
Lani, pred Uskrs i Božić Konzum je imao vrhunski suhi bakalar iz Norveške, I klase. Vakumiran u debelom PVC-u, s norveškim žigovima i garancijom arktičkog bakalara, skrei, (Gadus morhua) koji se uglavnom lovi oko norveškog otočja Lofoten. Fan sam bakalara i tako dobrog još nisam jeo. Nadam se da će ih Toda uvesti i ove godine.
Kod pripreme bakalara sam tradicionalist. Poštujem dva recepta Dike Marjanović Radice i to mi je najbolje. Bakalar kuhan kao delikatesa i Bakalar u mlijeku. Dika je bila izuzetni protivnik mlaćenja suhog bakalara jer to je potpuno nepotrebno, čak šteti konačnoj teksturi mesa. Močila ga je 3 dana, mijenjajući vodu dva puta dnevno. Bakalar se za to vrijeme višekratno savija rukama, kad god vam padne na pamet, što više puta to bolje. I za mene, ono najvažnije; bakalar se kuha u nesoljenoj vodi jer inače otvrdne i bude drvenast, meso se cvjeta. U vodi ga se kuha kratko, čim zavrije makne ga se s vatre, osoli i ostavi stajat deset minuta, nakon čega ga se ocijedi, razmrvi, očiste sve drače, meso položi u drugu posudu, zalije s 1,25 dcl maslinovog ulja na svakih cca 30 dag, popapri, doda 4 sitno kosana čena češnjaka i peršuna. Zdjelu se poklopi i rukama trese dok sok ne postane bijel kao mlijeko. Tada se posudu s bakalarom položi u drugu posudu s vrelom vodom i tako u vreloj vodenoj kupelji kuha 1 sat, povremeno, kutalj po kutalj podlijevajući vodom u kojoj je zakuhao. Kad je gotov dio ovog bakalara poslužim tako, po originalnom receptu, a dio pripremam bjanko, dakle kao paštetu, isključivo u velikom mužaru, gnječeći ga tučkom, dolijevajući malo po malo najbolje maslinovo ulje, sve dok ne nastane homogena pasta koju serviram uz pasutice.
Prema drugom Dikinom receptu, bakalar se namoči i sirovom povade kosti. Stavi ga se u protvan, s pola čaše maslinovog ulja i pola čaše maslaca. Zalije ga se mlijekom te kuha pola sata poklopljenog u pećnici. Soli i papri ga se vrelog, kad je gotov. Ovako pripremljen bakalar sam također, na isti način kao i prvi, pretvarao u paštetu i ne znam koji je način bolji.
Uršula, sestra moje bake, a Dikina frendica, o kojoj sam pisao na prošlom natječaju je tvrdila da Dika, bez obzira na napisane recepte, bakalar nikada nije pustila da vrije u vodi, ako je trebalo, vodu je više puta dovodila do vrenja ali ne i da zakuha. U takvoj vodi je praktički poširala bakalar koliko je već prema receptu vremena trebalo.
Od svježih bakalara, ove smrznute ne koristim, kupujem svježeg u Metro-u.
:s
Ako ga opet i nabave to neće biti prije Božića,to mi je malo prekasno :rolleyes:
Taj svježi u Metrou,koliko je kg i koja je zemlja porijekla
Pellaprat
01.11.2012., 19:54
:s
Ako ga opet i nabave to neće biti prije Božića,to mi je malo prekasno :rolleyes:
Taj svježi u Metrou,koliko je kg i koja je zemlja porijekla
Svježi bakalar u Metro-u je 75 kn/kg, težine od 1 do 4 kg, očišćen, bez glave. nije pakiran, prodaje se iz kašete, zemlju porijekla ne znam. Ima izraženo bijelo meso i vrlo je kvalitetan.
Lani je Toda vakumirane, suhe uvezao koncem 11. mjeseca.
Outmind
01.11.2012., 21:31
Pomalo sam već postao opsjednut pronalaženjem kupovne jetrene paštete koja stvarno i ima okus po jetri! Sjećam se da se, a nije to bilo tako ni davno, možda pred 10-ak godina, kod nas mogla kupiti sasvim solidna jetrena pašteta, mislim da je bila od pika, nisam siguran.
Sada međutim nema, barem koliko ja znam, AMA BAŠ NIKAKVE jetrene paštete koja zaslužuje to ime. Jedem doduše gavrilovićevu jetrenu paštetu, i iako je jedna od rijetkih probavljivih pašteta danas, sa jetrom gotovo da i nema veze. Jednom prilikom im je, pretpostavljam sasvim slučajno, komadić jetre "upao" u jednu od pašteta, i to je bio odjek dobrih starih dana.
Probao sam i paštete u crijevu, i iako nisu nužno loše, opet to nije to.
Možda netko od vas gastronoma ima riješenje?
Svježi bakalar u Metro-u je 75 kn/kg, težine od 1 do 4 kg, očišćen, bez glave. nije pakiran, prodaje se iz kašete, zemlju porijekla ne znam. Ima izraženo bijelo meso i vrlo je kvalitetan.
Lani je Toda vakumirane, suhe uvezao koncem 11. mjeseca.
Zanimljivo,jel deklariran kao Gadus Morhua? Nije tako skupo,ako je kg 75 kn,oni smrznuti od leda su oko 50 kn,ali 600 g....nadam se da je ovaj svježi kvalitetniji
Pellaprat
02.11.2012., 04:23
Zanimljivo,jel deklariran kao Gadus Morhua? Nije tako skupo,ako je kg 75 kn,oni smrznuti od leda su oko 50 kn,ali 600 g....nadam se da je ovaj svježi kvalitetniji
Deklaraciju ???:confused:
Kiksy, to su ribetine u kašeti koju izabereš ko na peškariji, a prodavač ju vagne i nalijepi cijenu. Zamisli da prodavačicu upitaš da li je to pravi Gadus Morhua i imate li o tome popratnu dokumentaciju. :zubo: To ti je isto ko da prodavačicu na ribarnici kada se kune da su zubatac i šanpjer jadranski, tražiš njihovu domovnicu. :cerek:
Puno su kvalitetniji od Ledo smrznutog filea.
Pellaprat
02.11.2012., 04:27
Probao sam i paštete u crijevu, i iako nisu nužno loše, opet to nije to.
Možda netko od vas gastronoma ima riješenje?
A da si ju napraviš sam i zamrzneš ?:ne zna: Mislim da ti za cca 2 - 3 kg treba cca 1 sat.
Deklaraciju ???:confused:
Kiksy, to su ribetine u kašeti koju izabereš ko na peškariji, a prodavač ju vagne i nalijepi cijenu. Zamisli da prodavačicu upitaš da li je to pravi Gadus Morhua i imate li o tome popratnu dokumentaciju. :zubo: To ti je isto ko da prodavačicu na ribarnici kada se kune da su zubatac i šanpjer jadranski, tražiš njihovu domovnicu. :cerek:
Puno su kvalitetniji od Ledo smrznutog filea.
Da,ali viđao sam svašta na ribarnicama,i priča da je jadransko a ono uzgoj,ko zna otkud....
inače tog bakalara nemaju trenutno,zvao sam ih jutros, može se naručiti ali minimum 5 kg,i cijena je oko 100 kn/kg. To važi za riječki Metro. Kažu da će ga biti više pred Božić.
Pellaprat
02.11.2012., 17:15
Da,ali viđao sam svašta na ribarnicama,i priča da je jadransko a ono uzgoj,ko zna otkud....
inače tog bakalara nemaju trenutno,zvao sam ih jutros, može se naručiti ali minimum 5 kg,i cijena je oko 100 kn/kg. To važi za riječki Metro. Kažu da će ga biti više pred Božić.
Znači poskupio. :tuzni: Zadnji put sam ga kupovao negdje u travnju. :(
Pozdrav svima!
Imam pitanje vezano uz domaće pastete.
Koliko ih se dugo moze čuvati u frizideru?
Tnx
Pellaprat
13.11.2012., 20:23
Pozdrav svima!
Imam pitanje vezano uz domaće pastete.
Koliko ih se dugo moze čuvati u frizideru?
Tnx
To zavisi o više faktora. Od čega je pašteta izrađena, postotak soli, postotak masnoća, higijena izrade, način čuvanja, da li je u posudi vakuum, kako je zatvorena itd. Najčešće je to od 2 do 7 dana ako nakon izrade nije izvršena sterilizacija. Za tvoju sigurnost savjetujem ti višak paštete odmah zamrznuti i po potrebi je lagano preko noći otopiti u hladnjaku.
jel neko pravio paštetu od čvaraka. jeli čemu.
Radi moja sveki.
Ja probala po receptu Mire Vučetić.
Meni su bolji čvarci s lukom.
pileća i čajna gavrilović:klopa::zubo:
Pellaprat
13.12.2012., 20:58
Svake godine u ovo vrijeme radim ovu (P.K. I i II ) (http://robi666.blogspot.com/), no isprobao sam i ovaj rececept sa "klasičnim svinjskim" čvarcima.
Za 1 kg paštete:
-35 dag čvaraka (ne smiju biti oni čipsasti, potpuno ocijeđeni)
-20 dag masnije pirjane svinjetine od vratine
-20 dag pirjane svinjske jetre
-5 dag popečenog, staklastog luka
-1 dcl masne goveđe juhe
-10 dag kožica i želatine od raskuhane svinjske nožice
-5 većih čena češnjaka
-sol, papar, začini za paštete
Sve sastojke dobro rashlađene u hladnjaku izmiksati do homogena smjese.
Glavni frajer kaže:
13.12.2012., 21:07
čajna gavrilović:klopa::zubo:
znam neke koji je jedino priznaju za paštetu :klopa:
meni su pak dobre, i jedino njih jedem, riblje paštete :klopa: :klopa:
ima u Varaždinu za kupiti neka Norveška pašteta koja u sebi sadrži i postotak janjeće jetre, mislim da oko 30% :misli: a košta 18 kuna 90 ili 100 grama, iz vana bi ju čovjek lako zamijenio za kekec (http://vierd.blog.siol.net/files/2008/05/kekec-copy.jpg) paštetu :zubo:
još uvijek razmišljam dal da riskiram tih 18 kuna ili ne :rofl:
alba chiara
14.12.2012., 11:22
trazila sam dobar recept za pastetu od tune, znam ima ih more... ali ja bi nesto jednostavno brzo ukusno i provjereno :)
vise ne znam dali da vjerujem komentarima sa coolinarike, jer evo zadnja tri deserta cije sam recepte uzela s coolinarike, ispali su pa jednostavno - lose.
ne, nisam ja kriva jer ne znam raditi kolace, ni svekrvi nisu uspjeli :)
zato da vas pitam ovdje, :moli: ima netko kakav dobar recept za pastetu od tune? hvala.
Pellaprat
14.12.2012., 12:33
trazila sam dobar recept za pastetu od tune, znam ima ih more... ali ja bi nesto jednostavno brzo ukusno i provjereno :)
vise ne znam dali da vjerujem komentarima sa coolinarike, jer evo zadnja tri deserta cije sam recepte uzela s coolinarike, ispali su pa jednostavno - lose.
ne, nisam ja kriva jer ne znam raditi kolace, ni svekrvi nisu uspjeli :)
zato da vas pitam ovdje, :moli: ima netko kakav dobar recept za pastetu od tune? hvala.
Nipošto !
Kod njih 95 % napisanog ne valja. Od recepata do njihovog lažnog međusobnog hvaljenja, ijujukanja, pusica i prevelike ljubavi u komentarima jedna drugoj. Još su im recepti najmanja strahota, to samo ne znaju, ostalo lažu. :rolleyes:
bilaboja32
14.12.2012., 13:50
Evo moj recept za paštetu od tunjevine!
1 konzerva tunjevine (ja kupujem postirsku)
cca 1/2 dukat namaza
malo maslaca
malo maslinovog ulja
2-3 masline, kapare
1-2 mljev. oraha
soli po želji
kap limuna (ako fali kiseline)
i to je to, nikakva majoneza, krastavci ni jaja ne dolaze u obzir
Jel netko probao možda one paštete iz Kauflanda, sa okusima fazana, patke i divljači?
Danas sam ih primjetio, a ne znam jesu li čemu :D
ja sam jeo od jelena s brusnicama ak se ne varam, bila je 50% na sniženju i zato sam kupio i skroz je ukusna :top:
20 kuna ne dam za paštetu, tak da čekam opet sniženje :zubo:
alba chiara
15.12.2012., 20:04
Evo moj recept za paštetu od tunjevine!
1 konzerva tunjevine (ja kupujem postirsku)
cca 1/2 dukat namaza
malo maslaca
malo maslinovog ulja
2-3 masline, kapare
1-2 mljev. oraha
soli po želji
kap limuna (ako fali kiseline)
i to je to, nikakva majoneza, krastavci ni jaja ne dolaze u obzir
hvala! :mig:
ja sam jeo od jelena s brusnicama ak se ne varam, bila je 50% na sniženju i zato sam kupio i skroz je ukusna :top:
20 kuna ne dam za paštetu, tak da čekam opet sniženje :zubo:
ovo definitivno moram probati :D obozavam jelena s borovnicama, pa mozda ova pasteta uspije ublaziti moju zelju za tim barem do proljeca pa onda navala na jelene... :o
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.