View Full Version : Prestrašno!
Pred par dana naišla sam u kući na torbu u kojoj su bile potvrde o kreditima koje je bez znanja mog muža i mene podigla moja majka. Radi se o znatnim sredstvima, no ona ne želi o tome ni razgovarati. Nakon očeve smrti, odrekla sam se svoga dijela nasljedstva u kući roditelja u korist majke, i cijela je kuća na njoj.
Najgore je u cijeloj priči to što smo se spremali uložiti za koji mjesec znatna sredstva u obnovu kuće.
Osjećamo se užasno. Reći joj da smo to našli i da znamo kakva je situacija? Pustiti da i dalje skriva pa diskretno to otići vraćati?
Što?
Ili pustiti da se stvari zakuhaju do kraja, pa pustiti sve nizbrdo?
Mogu li se ja kao jedini zakonski nasljednik nekako zaštititi od tog duga za koji nisam znala sve dotle dok se nije umnožio do te mjere da je to gotovo nerješivo? I uopće, kako s pravne strane u ovom slučaju zauzeti stav?:eek:
kreditima za šta? za koga? kakve veze imaju s kućom? ima hipoteka na kuću?
prometej
02.09.2005., 10:05
tiha kaže:
Pred par dana naišla sam u kući na torbu u kojoj su bile potvrde o kreditima koje je bez znanja mog muža i mene podigla moja majka. Radi se o znatnim sredstvima, no ona ne želi o tome ni razgovarati. Nakon očeve smrti, odrekla sam se svoga dijela nasljedstva u kući roditelja u korist majke, i cijela je kuća na njoj.
Najgore je u cijeloj priči to što smo se spremali uložiti za koji mjesec znatna sredstva u obnovu kuće.
Osjećamo se užasno. Reći joj da smo to našli i da znamo kakva je situacija? Pustiti da i dalje skriva pa diskretno to otići vraćati?
Što?
Ili pustiti da se stvari zakuhaju do kraja, pa pustiti sve nizbrdo?
Mogu li se ja kao jedini zakonski nasljednik nekako zaštititi od tog duga za koji nisam znala sve dotle dok se nije umnožio do te mjere da je to gotovo nerješivo? I uopće, kako s pravne strane u ovom slučaju zauzeti stav?:eek:
Odrekla si se svoga dijela nasljedstva koje bi te pripadalo nakon pok oca, u korist majke. Dakle, kuća je vlasništvo tvoje majke. I onda tvoja majke podiže kredit a tebi se pali alarm? U čemu je problem? Majka je neodgovorna pa te strah da ne propadne ono čemu se nadaš nakon njene smrti? Ako je tako, zašto si se odricala svoga dijela? Ako je majka pak razumna, čega se onda bojiš? Vratit će kredit.
Drugim riječima, ne možeš ništa....
krediti nisu hipotekarni, nego gotovinski, uz polog čekova, kred. kartica, ovo kaj se po oglasnicima nađe uz ogromne kamate.
Moj strah nije u smislu toga da se nečemu nadam nakon njene smrti, jer ni u čemu ne ovisim o toj kući ni o majci. Strah je u činjenici da je ona to skrivala i da mi za to ništa ne znamo, a istovremeno se s nama dogovara oko adaptacije kuće...
Molim, meni to djeluje kao dvostruka igra.
Napominjem da ona ima mirovinu od 3000 kn, da osim telefona mi podmirujemo sve njene režije i da ljetuje s nama o našem trošku.
Želim čistu situaciju, znati s čim raspolažem, to je valjda normalno.
Pa sto ti imas s njenim kreditima ? Nit si joj jamac niti suduznik.
A ako mislis da je poslovno nesposobna i da ne zna sto cini, lijepo advokatu pa na sud i pokreni postupak za skrbnistvo. Pa kako sud odluci.
Juraj, hvala, to je već konkretnije. Molim da mi protumačite kakav je to postupak za skrbništvo, kakve ima pravne postavke i što ja time dobivam kao osoba koja postupak pokreće?
tiha kaže:
kakve ima pravne postavke i što ja time dobivam kao osoba koja postupak pokreće?
dobivaš to da oduzimaš majci poslovnu sposobnost a ti dobijaš obAVEZU DA upravljaš njenim poslovima i obavezama, tj da se skrbiš za nju i njene poslove.
ako su krediti gotovinski,kako ti nije palo na pamet da ti mater uzima kredit da daa novac za adaptaciju stana? i što onda ako su gotovinski? penzioneri ne mogu dobit drugih kredita..
n-n, uopće nije bitna namjena dizanja novca, nego činjenica da ona posuđuje bez našega znanja. Dakle, ili joj je svejedno kakvo će stanje ostaviti iza sebe (jer ima 72 godine), ili nam nešto namjerno čini kako bismo došli u probleme. Mislim da ni jedno ni drugo nismo zaslužili!
hasselbaink
02.09.2005., 11:39
ja jos ne shvacam kako su krediti tvoje majke tvoji problemi?
ako ima 72 god, onda vjerojatno ne shvaća da se radi o gulikožnim kreditima, nego je pala na slatkoriječive priče kreditodavca i uopće tek odnedavnu priliku da i penzioneri podižu gotovinske kredite..
daKLE, trebao je malo popričat o toj vrsti kredita, što je to i kako funkcionira.. za što,uostalom, još nije ni kasno..
hasselbaink kaže:
ja jos ne shvacam kako su krediti tvoje majke tvoji problemi?
Problemi su ako je namjeravala uložiti znatna vlastita sredstava u imovinu koja bi sutra mogla na prodaju radi namirenja dugova.
tiha kaže:
n-n, uopće nije bitna namjena dizanja novca, nego činjenica da ona posuđuje bez našega znanja. Dakle, ili joj je svejedno kakvo će stanje ostaviti iza sebe (jer ima 72 godine), ili nam nešto namjerno čini kako bismo došli u probleme. Mislim da ni jedno ni drugo nismo zaslužili!
A zasto bi vas morala pitati za dozvolu ?
Osobe sa 72 godine su uglavnom pri zdravoj pameti i znaju sto i zasto rade.
Kakve probleme VI mozete imati ? Nikakve. Njezin kredit, njezini nofci.
AxMi-24
02.09.2005., 12:15
Pa izdržava majku praktički a i planira uložit u kuću koja bi mogla otić na bubanj zbog kredita.
To da majka prebaci kuću na nju pa da nema ništa od čega bi se krediti mogli naplatit onda još i nebi bila tolika frka (uvijek se ima osobni stečaj). Ali kad je ovako zbilja nije zabavno.
Mislim da treba popričat sa starom i znat na čemu si. I ako imaš love nemaš je vjerojatno toliko da bi bacala na renoviranje kuće koju će zaplijenit neki kreditni institut.
Tako je, AxMi. Jest njena stvar što će sa svojom kućom, ali onda neka prema nama nema nikakvih potraživanja u smislu pomoći. Ne može s jedne strane koristiti financijsku potporu, a s druge nas dovoditi u probleme.
Problem je u tome da u ovoj situaciji možemo jedino ići na prodaju nekretnine radi namirenja u slučaju da ona umre, jer su to obveze s kojima nismo računali.
Sve u svemu, odvratno.:bljak:
tiha kaže:
Tako je, AxMi. Jest njena stvar što će sa svojom kućom, ali onda neka prema nama nema nikakvih potraživanja u smislu pomoći. Ne može s jedne strane koristiti financijsku potporu, a s druge nas dovoditi u probleme.
Problem je u tome da u ovoj situaciji možemo jedino ići na prodaju nekretnine radi namirenja u slučaju da ona umre, jer su to obveze s kojima nismo računali.
Sve u svemu, odvratno.:bljak:
Ne vidim da je tu išta tako odvratno i bljak s mamine strane prema vama.
A kakvi ste vi prema njoj inače? mozda ste vi njoj u nečemu odvratni i bljak pa se žena snalazi za novac sama kako zna i umije.
Ne vjerujem da je ona digla kredit u vrijednosti te nekretnine.
Naslijediti cete nekretninu, naravno i mamine eventualne dugove ali sigurno oni nisu u vrijednosti te nekretnine.
Ti govoriš koda mamu već pokapaš.
Mora postojati razlog zasto je mama digla taj kredit.
Zasto ne razgovaraš s njom nego ju a priori ocrnjuješ?!
coflek, hvala na odgovoru, to kakvi smo mi prema njoj pročitaj par postova više... nikakav ljudski odnos ne može biti takav da ide na štetu drugoga, a da za to istovremeno ima opravdanja. Mi bismo očekivali otvorenost u toj situaciji i to je sve. Shvati da nam se sada bitno i dugoročno mijenjaju planovi. Ako na prvo mjesto stavimo pomoć njoj (a hoćemo), najprije moramo doći u fazu da joj uopće damo do znanja kako sada znamo za sve...
Rekoh već, ne ovisimo o toj nekretnini jer smo sami stvorili krov nad glavom i normalan život. Ne želimo ni na koji način sebe dovesti u situaciju da se naš korektan odnos prema njoj dovede u pitanje, jer to nije slučaj. Dakle, stvar moramo postaviti u realne odnose, a to znači nažalost da ona neće ostati u krugu obitelji...
Tiha, to što ćete vi napraviti vaša je stvar.
Samo, meni se čini da je vama bad reći joj za to zato što ste zavirili u torbu bez njenog znanja ili?
Ako nije to, zasto ne razgovaraš s njom otvoreno i pitaš ju zašto je dizala taj kredit s obzirom da ima pristojnu mirovinu, a i vi joj financijski pomazete.
je, bad nam je jer očito nije htjela da mi to znamo. to je izlaganje šoku...
Imao sam vrlo sličnu situaciju i znam kako se to rješava. Jednostavno moraš nagovoriti majku da ti prepiše kuću na tebe, i istovremeno napraviš s njom ugovor o doživotnom uživanju u kući. Tako se rješavaš mogućnosti da ti i kuće ode pod hipoteku, jer ako još nije, biće vrlo brzo kad ti se majka zakopa do dna. Poslije možeš raditi adaptacije po kući kakve hoćeš, ali niti slučajno prije dok kuća gruntovno nije prenesena na tebe. Takve ugovore ti radi svaki javni bilježnik i troškovi kolko se sjećam nisu bili veći od 600 kn. Znam da će ti biti najteže privolit majku na takav ugovor, ali to se danas masovno radi, jer se time osigurava prvenstveno ona koju ne možeš do smrti izbaciti iz kuće, i ti koja punopravno polažeš sva prava na kuću bez bojazni da bi se bilo kakav vjerovnik ili nekakava "zalutala" rodbina nakon njene smrti i ostavinske rasprave mogla pojaviti kao potraživaoc imovine. Naravno, ovako ona na ostavinskoj raspravi ne posjeduje ništa pa se ništa nemože niti uzeti ili dijeliti.
Sad što se tiče njezinog kredita, pitanje je kako ga vraća. Ako joj skidaju sa penzije, onda to i ne mora biti tragično, no ako bi trebala ugovorne rate mjesečno nositi nekamo, onda postoji velika šansa da će prestati to raditi i da će joj cjekokupni dug odjednom doći na naplatu i do suda na kojem ona kao gruntovni vlasnik nekretnine može izgubiti tu kuću zauvijek. Sud ti u tom slučaju sjedne na nekretninu i blokira bilo kakve preinake dok se suđenje ne završi. Obično to ispadne vrlo loše za tebe. Zato, prvo odmah hitno na gruntovni i provjeri da li se neko već upisao na nekretninu ili samo predbilježio. Ako je to tako, neka ti Bog pomogne.
Pa vjerojatno i tvoju mamu muci to sto je uvalila u dugove i nema pojma kako da vam kaze pa zato sve i skriva od vas. Mozda je uzela jedan kredit misleci da ga moze bez problema otplacivati, pa je vidjela da to bas i nece ici pa drugi da bi pokrila prvi i sad se nasla u situaciji iz koje nema izlaza.
U tom slucaju, da vi pocnete s razgovorom da ste to vidjeli, tvoja bi mama osjetila veliku griznju savjesti koju ionako vec osjeca, ali i olaksanje jer je s nekim 'podijelila' probleme.
Bez obzira na to sto ste zabadali nos tamo gdje mu nije bilo mjesto (ali, eto, i to se nekad isplati jer tko zna koliko bi novaca utrosili u adaptaciju), mislim da trebate sto prije sloziti strategiju kako prici mami i razgovarati o tome jer sto duze cekate, dug ce biti veci. Bez razgovora ne mozes znati nista, a tako ni razloge zbog kojih je mama dignula kredite. Mozda su razlozi sasvim u redu, a mozda je netko ucijenjuje ili tko zna sta...RAZGOVARATI!
Još sam nešto zaboravio.
Nemoj slučajno da ti zamaže oči sa nekakvom oporukom nakon smrti, jer to te ne vadi iz dreka. Po oporuci, pa makar ti ona ostavila sve u 100% udjelu, ukoliko će se pojaviti vjerovnici, njih će se prvo namiriti. To s oporukama je čisti pušing. Samo te prijenos vlasništva (darovnica) sa ugovorom o doživotnom uživanju mogu spasiti. Kreni i spasi što se spasiti dade.
Sve vas sto se cudite kaj je nekog briga za zaduzivanje staraca podsjetio bih da nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja, po sustavu kvantitativno ogranicene odgovornosti.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.