PDA

View Full Version : Multipla skleroza, koliko nas ima?

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Aleks 2
19.04.2009., 08:22
Hvala na odgovoru dadana!

Ponekad namam dovolljno strpljenja ni za ovo dijete, a htijela bih još barem jedno.

bfilip65
19.04.2009., 10:40
evo i mene da se uključim malo ravno s mora
vrijeme je baš koma , oblačno i ne vrijedno spomena nemam pojma što bi uopće mogla radit po ovakvom vremenu nego se samo izležavati i premišljati o bolesti:((

nego htjela sam reći ovo u vezi živciranja
ja posljedice osjetim isti tren , noge mi postanu teške i počne mi se lagano vrtit u glavi
još sam neki dan čupala travu po vrtu i sad još imam i upalu mišića na nogama , pa ovo vrijeme pred kišu satralo me skroz se osjećam izmučeno te jedva čekam ponovne zrake sunca da i ja s njim dođem k sebi
lijepi vam pozdrav želim

kika/30
20.04.2009., 13:01
Hej kika/30
4 tjedna bez prestanka mi se vrtilo u glavi. Primala sam se za zid kad sam isla jesti i na wc, jer nista drugo nisam mogla, ali evo povuklo se i sad sam bas super. Mislim da nema interferon nikakve veze s tim. Ja nisam na betaferonu, ja sam na rebifu, al sam vrtoglavice imala i prije nego sam se pocela pikati. Meni se vrti u jesen i u proljece. Mislim da nas ova promjena vremena ubije u pojam. Ja sam nosila u HZZO papire za ispostavu racuna za interferon, ali tamo su mi rekli da ja nemam nista sa da ce to sve rijesit bolnica. Meni su odobrili opet na 6 mj.
I jos samo da vam se svima pohvalim da danas putujem na more i jako sam sretna.
Pusa svima i drzite mi se.

Evo drago mi je za tebe,nadam se da ce i meni proci samo od sebe,a takoder sto si otputovala na more,iako je oblacno i sprema se kisa..al sve jedno dobro dode promjena,uzivaj

elena_1
20.04.2009., 13:02
Ne mogu slati pp šteka mi komp.pa kada bude ok javim se kome sam trebala odgovoriti. Pronašla sa i kupila royal jelly, symmetrel i neurobion počela sam piti pa ćemo vidjeti možda se budem bolje osjećala.Veliki pozdrav svima

kika/30
20.04.2009., 13:29
Sta jos toliko traje??Dobro meni je najbitnije da znam da je uzrok betaferon a ne neko pogorsanje,jer bojim se ici kod mog neurologa upravo da mi ne ukine nebi bas voljela ni najmanje to a koiko traje,traje izdrat cemo,moramo a i mozemo mi to,ja sam danas za svaki slucaj isla u laboratorij vaditi krv dati urin i urinokulturu pa se narucujem definitivno na kontrolu taman ce i nalazi biti gotovi pa obavim sve to da se rjesim,puno hvala na odgovoru!!

tynaz
20.04.2009., 19:09
pozdrav svima!
eto, ja nesto citala sve ove stranice i nikak procitat ni pola jer nemam vremena zbog 2 mala klinca..
uglavnom, jos sam friska u svemu ovom. na srecu, do sad nisam uzimala interferone, ali cini se da cu uskoro morati. citam da godinu dana nakon pocetka uzimanja interferona traju vrtoglavice, mucnine, u pocetku i visoke temperature..ako sam dobro skuzila. zanima me kak uz sve to znate da vam je bolje? se to nekak osjeti? sto osim tih vrtoglavica osjecate i da li se uopce osjeca nes senzacionalno? mene malo frka tih interferona. veli moja mama: sva kemija na jednu stranu pomaze, a na drugu steti. sto vi mislite o tome? nadam se da se nitko nece nac uvrijeden ovim postom, al ja stvarno nemam iskustva i zanima me sto bi trebala ocekivati nakon pocetka terapije?
sto misle oni koji uzimaju avonex i rebif o povecanju koncentracije cega god u tome? naime, nacula sam da krece neka studija o tome. da li bi vi pristali na tako nesto? mislim, da li bi bili pokusni kunic? i kako znati koji interferon vam vise odgovara? dr odlucuje o tome?
ajme, koliko pitanja...nadam se samo da ce mi netko od vas odgovoriti..
hvala unaprijed!

S N A V E
20.04.2009., 19:58
da li mi neko nesto rec o injektoru za rebif inekcije.kako se koristi i da li je to svako dobije uz inekcije. ja jos nista nisam dobila pa me zanima da li cu

dadana
20.04.2009., 21:43
samo kratko da kažem alex jedno ko nijedno dvoje ko desetero ja imam 2 dječaka vjeruj da bi htjela jednu curicu ali te strah žensko djete je za roditelje a ova dvojca akoboga kad se ožene šta ja znam šta će biti a s druge strane kažem nek su mi živi i zdravi biće kako bog hoće

ajant
20.04.2009., 22:02
:kiss::kiss:Što se tiče gripe hvala Bogu nisam je imala cijepim se od kada imam ovu dijagnozu tako mi je neurolog rekao, :kiss:

Kakva su saznanja drugih o cijepljenju, meni je dr rekla da se ne smijem cijepiti ni protiv gripe, hepatitisa, itd, te da se ako putujem na neko egzotično mjesto javim da vidi koja cjepiva smijem uzeti

pozdrav svima

tynaz
21.04.2009., 06:41
nitko? dajte mi, pliz, odgovorite. kog drugog da pitam ak necu vas koji znate iz prve ruke kak je to??
p.s.ja isto imam 2decka i isto bi htjela curicu, al me frka jer mi se drugi relaps desio nakon drugog poroda pa sam u bolnici i upoznala zenu koja je rekla da joj je porod pokrenuo sve i da nikad vise ne bi rodila da joj se ne pogorsa(a i ovak joj je koma..al je bar pozitivna!!).

CASSIE
21.04.2009., 08:07
uglavnom, jos sam friska u svemu ovom. na srecu, do sad nisam uzimala interferone, ali cini se da cu uskoro morati. citam da godinu dana nakon pocetka uzimanja interferona traju vrtoglavice, mucnine, u pocetku i visoke temperature..ako sam dobro skuzila. zanima me kak uz sve to znate da vam je bolje? se to nekak osjeti? sto osim tih vrtoglavica osjecate i da li se uopce osjeca nes senzacionalno? mene malo frka tih interferona. veli moja mama: sva kemija na jednu stranu pomaze, a na drugu steti. sto vi mislite o tome? nadam se da se nitko nece nac uvrijeden ovim postom, al ja stvarno nemam iskustva i zanima me sto bi trebala ocekivati nakon pocetka terapije?
sto misle oni koji uzimaju avonex i rebif o povecanju koncentracije cega god u tome? naime, nacula sam da krece neka studija o tome. da li bi vi pristali na tako nesto? mislim, da li bi bili pokusni kunic? i kako znati koji interferon vam vise odgovara? dr odlucuje o tome?
ajme, koliko pitanja...nadam se samo da ce mi netko od vas odgovoriti..
hvala unaprijed!

Simptomi mogu biti ti koje si nabrojala, ali baš da traju godinu dana. Ja sam recimo prije početka terapije čula sve o interferonu, nuspojavama, ali ih ja nisam imala. Prihvatila sam da se može dogoditi svašta, ali se nisam bedirala zbog toga i na svu sreću sve je izostalo. Vrtoglavice mogu biti od MS-a, a ne od interferona. Gle svaki lijek ima nuspojave, ali ne mora to baš kod tebe biti.
Nema senzacija kod pikanja interferonom i kratkoročno nećeš osjetiti vatromet, ali dugoročno može smanjiti broj šubova i usporiti tijek bolesti.

Aleks 2
21.04.2009., 08:33
nitko? dajte mi, pliz, odgovorite. kog drugog da pitam ak necu vas koji znate iz prve ruke kak je to??
p.s.ja isto imam 2decka i isto bi htjela curicu, al me frka jer mi se drugi relaps desio nakon drugog poroda pa sam u bolnici i upoznala zenu koja je rekla da joj je porod pokrenuo sve i da nikad vise ne bi rodila da joj se ne pogorsa(a i ovak joj je koma..al je bar pozitivna!!).

Draga tynaz!
ja sam takodjer nova u ovome, za sada još ne koristim interferone.
Nemoj biti nestrpljiva već će ti se netko javiti i dati kakav odovor.
Što se tiče poroda toliko razmišljam o tome ali još nisam razgovarala sa svojom neur. ali ću morati. Prvi put sam rodila sa 21.god. zapravo koliko se sijećam nisam imala nikakve smetnje za vrijeme trudnoće i dojenja. Tek kasnije kad sam se odlučila za kontr.pilule. Kad sam ih počela koristiti stanje mi se pogoršalo nevjerovatnom brzinom i jačinom. Ja nisam imala pojma što mi se događa. Tek sam onda išla neur., atek nakon godine dana na magnetsku.Jer je trebalo toliko čekati. Kako sad stvari stoje ja mislim da ću se ipak odlučiti za još jedno.

bfilip65
21.04.2009., 10:11
drage moje cure

nije baš da ću vas utješiti ali ja sam isto prvi napad imala 7 mj poslije poroda koji je bio na carski
nikada do tada u životu nisam bila bolesna čak niti prehlačena cijeli sam život bila kako ono ljudi kažu ko iz kamena isklesana čak niti prije napada nisam imala nikakvih smetnji samo sam se jedno jutro probudila slijepa na desno oko
sada već mogu reći da ima nekih tegoba u vidu vrtoglavica i užasnih glavobolja
što se tiće djece imam dva sina i mislim da neću više roditi ali mi je neurologinja u zg rekla da ukoliko se odlučim da je to izvedivo koliko sam ja shvatila postoji neka terapija koju ti daju odma poslije poroda da sprijeće ev. napade ali to zbilja morate razgovarti sa svojim neurologom jer ja nisam bila zainteresirana kad mi je to govorila pa govorim po sjećanju
draga alex sad mi je jasno zašto mi moja ginekologinja ne želi dati kontr. pilule pa čak niti sp.jetr se boji što bi to moglo izazvati
bilo kako bilo ne predajemo se i cure sve koje želite bebice kod neurologa po savjet rješenja uvijek ima
pozdrav svima :)

elena_1
21.04.2009., 13:03
Meni su rekli da se obavezno cijepim to i radim od kada imam dijagnozu.
Drugi neznam neka ti odgovore bolje čuti više iskustava i savjeta od dr.

sneza
21.04.2009., 13:47
da li mi neko nesto rec o injektoru za rebif inekcije.kako se koristi i da li je to svako dobije uz inekcije. ja jos nista nisam dobila pa me zanima da li cu

nazovi bolničku ljekarnu koja ti nabavlja REBIF i reci da nemaš injektor
mislim da to dobiješ od tvornice koja ga proizvodi, a mogu ti ga ja dati jer ga ne koristim:)
a onda možemo:kava:

tynaz
21.04.2009., 17:34
puno vam hvala na odgovorima!!
jedino me jos zanima kak znate koji interferon? dr ga preporuci? i sto mislite da bi moglo prouzrociti povecanje tjedne doze?
btw, ja sam imala 2carska, jedan za drugim. dr kaze da je velika vjerojatnost da je drugi relaps bio zbog odredene kolicine stresa koja se javlja kad je porod jedan za drugim, tj.kronicne iscrpljenosti jer i dan danas stariji mali se budi nekoliko puta nocu pa nije bas da spavam.. kroz par godina bum mozda spavala pa tko zna.. :mig:
aleks2 - sretno! bit ce sve ok!

kika/30
21.04.2009., 19:05
evo,uzasno se osjecam,vrti mi se za poludit,kad ce to vec proci??

dobila sam nalaze od krvi leukociti su jos vise povecani od zadnjeg puta,jetrene p.su mi povecane,peti mjesec betaferona,malo sam zabrinuta,sta to znaci,ma toliko me toga opterecuje,a znam da se nesmijem sekirat al jace je od mene

biba01
21.04.2009., 19:50
trebala mi neurologu s tim nalazima: pogotovo zbog jetrenih proba

biba01
21.04.2009., 19:53
i uistinu nije baš normalno imati takve nuspojave zbog interferona - toliko dugo

S N A V E
21.04.2009., 21:32
hvala svima koji su se potrudili da mi odgovore. vec sam dobila injektor od sneze. snezo hvala.

kika/30
22.04.2009., 15:06
i uistinu nije baš normalno imati takve nuspojave zbog interferona - toliko dugo

mislim da me nisi shvatila,leukociti su mi povecani nekih dva mjeseca ne drasticno ali u roku od dva mjeseca sto sam vadila krv dva puta malo su porasli a sta se jetrenih tice prvi put su bile super a nakon mjesec dana su porasle,bas sam danas zvala glavnu sestru za betaferon i rekla joj to i kaze da si kupim silimarin i da popjem cijelu kutiju pa nakon toga opet vadit krv,nadam se da ce onda biti bolje,hvala na odgovoru

sanya7
22.04.2009., 15:24
:bara::bara:[QUOTE=kika/30;20149136]mislim da me nisi shvatila,leukociti su mi povecani nekih dva mjeseca ne drasticno ali u roku od dva mjeseca sto sam vadila krv dva puta malo su porasli a sta se jetrenih tice prvi put su bile super a nakon mjesec dana su porasle,

Draga moja, nek te ne brine jer svi moraju raditi jetrene probe, i kontrolirati krvnu sliku ako su na interferonu. Takav je utjecaj lijeka betaferona, da se u puno slučajeva poremeti krvna slika, i rad jetre...Meni je bila loša slika, a sad nakon godine dana, već je bolja...Osim toga, imala sam jako povećani kolesterol, čak 8.5, a nakon što su se stvari malo ustabilile, pao mi je ispod 5. Sad, što se tiče umora, temperature, eto baš sinoć me tukla sa 37,7 C. Samo sam vadila zub i to je dovoljno da mi je tijelo reagiralo temperaturom. Sve nam je teže podnošljivo, sve nas lakše umara, nemamo snage ni za što, a OSOBITO MI KOJI SE TEŽE I PUNO, PUNO DUŽE NAVIKAVAMO NA BETAFERON. jA evo već godinu dana na Betaferonu, ali još mi je jako teško, i umorna sam, i smalaksala, i zanosi me čas lijevo, čas desno, a najviše mi se tresu noge, kao dijetetu kad tek radi prve korake... Čekam, da vidim kad će proći, jer u ovih godinu dana nisam imala goreg pogoršanja.Nije mi ništa oduzeto bilo, ni ruke, ni noge, ni dio trupa, ni lice...Ipak hodam, i radim po kući koliko mogu...Zato ću nastojati izdržati još jednu godinu, možda se vratim u malo bolju formu s vremenom...Kako god bilo, moja Kika, ove promjene vremena, i temperatura su za nas loše, zato najčešće imamo šubove u proljeće i jesen, kad se mijenja vrijeme i temp. Pozz svima, i NEDAJTE SE!!!:mig:

kika/30
22.04.2009., 15:55
hvala na odgovoru,pozz

nana13
22.04.2009., 20:13
pozdrav svima.već duže vrijeme pratim vaš forum, pa sam odlučila podjeliti svoje iskustvo s vama. moj suprug boluje od multipla skleroze. godinu i pol dana je bio na betaferonima svaki drugi dan si je davao injekcije.ali je dobio melanom na oku, tako da je podhitno završio na operaciji i ostao bez oka. morao je prestati s interferonima,

biba01
22.04.2009., 20:23
kika, dobro da si ipak pitala stručnu osobu.
ja sam 2,5 g bila na betaferonu i osim prvih dva dana temperature nisam imala nikakve nuspojave. Krvna mi je slika bila cijelo vrijeme dobra. Govorim iz osobnog iskustva kada kažem da mi je čudna tako duga prilagodba na lijek.
Znam osobe kojima je interferon upravo iz takvih razloga ukinut: povišene jetrene probe, reakcija na sam lijek - pa zato kažem.

ammara
22.04.2009., 22:19
@Aleks

Ovo o nerviranju...Svi smo takvi,čini se..Mislim,ljudima pucaju živci i kad ih boli zub ili stomak,a nama je mozgić u pitanju.Meni je kao i curama koje su odgovorile,čim se iznerviram-bole ruke,noge teške,vrti mi se i frfljam..Doduše,ove tabl koje sad pijem s me nekako ojačale,manje se općenito uznemiravam..A i ranije sam pisala,uvijek "u šteku" imam nekih apaurinčića od 2 mg,pa ako osjetim da će stvari izmaći kontroli,da se neću moći smiriti uz najbolju volju ( a često bez ikakvog razloga sam nekakva usplahirena),onda ga klepim i mirna Bosna.:)
Ne volim tablete,ali je manja šteta od jednog u toliko vremena,i to baš taj mali od 2 mg,nego od stresa i napetosti.

@Elena1 No sikiriki,eto sad imaš dobar dio svega već kod sebe:)

ja.............
23.04.2009., 07:17
bok.
molila bih vas da mi kažete postoji li mogućnost izliječenja od MS ako postoji kako???? kako ste vi primjetili?? koji je najgori oblik tj. koje su njgove posljedice?????
znam da je puno pitanja al zanima me.....

ja.............
23.04.2009., 07:18
????????

sneza
23.04.2009., 10:13
????????

ne znam kakav odgovor očekuješ na ova pitanja :confused:
za ovu bolest nema lijeka :flop:
prošvrljaj malo po ovim stranicama i naći ćeš odgovore na većinu pitanja :)
ali i puno podrške :)

sneza
23.04.2009., 10:17
hvala svima koji su se potrudili da mi odgovore. vec sam dobila injektor od sneze. snezo hvala.

draga SNAVE sretno u davnju REBIFA i sigurna sam da ćeš ga bolje podnositi od BETAFERONA :top:

S N A V E
23.04.2009., 10:34
snezo,znas ti da se ja u ovom ne snalazim pa bi mi trebale instrukcije, drugi put mi posalji e-meil ako se tako pise pa da te kontaktiram na msn-u .sinoc sam dala prvu inekciju i nisam imala temp. nadam se da ce tako i ostati.samo sam teze zaspala a to mi je bilo od betaferona. i da oprema me ceka u bolnici tako da ces dobiti natrag injektor.ili makar posalji pp a i to sam jedva ukapirala a sad se sa tim donekle snalazim.pozdrav

Aleks 2
23.04.2009., 11:49
hvala svima na odgovorima. tek sam danas stigla do foruma. Meni je veliki problem to živciranje, sekiranje ili nerviranje na bilo koji način.(Već sam i sama sebi dosadna s tim.)

Ali mislim da ću biti bolje sada kad više ne radim, jer me taj posao koštao najviše živaca i zdravlja, a nit su ljudi skojima sam radila bili vrijedni toga niti posao koji sam radila. Nikad mi nije bilo ovako loše kao sada, a to je sve posljedica tog okruženja. trebat će mi dugo da se oporavim.Više to neću spominjati, te proklete dvije godine. I sada osjećam iznemoglost samo kad se sjetim.
valjda sada kad sam se malo opustila sve izranja iz mene. Mislim da mi stvarno treba stručna pomoć.

Žao mi je što vas ugnjetavam sa svojim monolozima.

ammara
23.04.2009., 18:09
Ma kakvi daviš! Svi smo mi tu jedni za druge.I vjeruj,moraš vježbat ne-živciranje,jer ćeš ga imati i bez posla i suradnika:) Stvar je u našim mozgićima,no dobro je da si bar to stresno mjesto izbjegla,treba se kloniti koliko možemo.Ipak,ne misli da je time sve riješeno već vježbaj hladnokrvnost,neka ti ništa ne bude važnije od tebe,ili dovoljno važno da sebe uvališ u relaps!Sretno,i slobodno se ovdje "istresi" kad osjetiš potrebu:)

Svjetlost
23.04.2009., 20:11
bok.
molila bih vas da mi kažete postoji li mogućnost izliječenja od MS ako postoji kako???? kako ste vi primjetili?? koji je najgori oblik tj. koje su njgove posljedice?????

Mogućnost za izlječenje od MS je psihoterapija.Pisao sam nešto o tome prošle godine i najvažnije da se krene čim prije.Govorim to iz vlastitog iskustva.:)

koka36
23.04.2009., 20:30
Mogućnost za izlječenje od MS je psihoterapija.Pisao sam nešto o tome prošle godine i najvažnije da se krene čim prije.Govorim to iz vlastitog iskustva.:)

jesi ti to patentiro da te prijavimo za nobelovu nagradu

Svjetlost
23.04.2009., 21:02

Bio bi Vam veoma zahvalan.Postoji još jedna osoba koja bi sigurno bila za kanditaturu,a to je moj neurolog.:)

tynaz
23.04.2009., 23:17
a ja bas htjela pitat kaj mislite o odlasku psihologu ili kom se vec ide da bi se naucili nosit sa stresom i manje zivcirali oko gluposti(mene iznervira kad vidim tockicu na tepihu, prasinu i sl. pa sam jedno vrijeme sve ribala svaki dan, al sam skuzila da je to too much uz 2klinca i posao i ne radim to vise svaki dan :rolleyes:). netko mi je nedavno preporucio nesto u tom smislu, al ja sam skepticna obzirom da se sama pokusavam naucit ne nervirat, al bas ne ide pa si mislim - tko bi me to mogao naucit kad sama sebe ne mogu smirit u konkretnim situacijama mada se trudim?! dakle, da li ima smisla i da li je to nekome pomoglo.

dadana
23.04.2009., 23:24
pa vjeruj da pomaže ja sam lično čistila laminat da bude kao staklo med lizat sa njega jer djeca mala da nedaj bože stave ruke usta a nešto prljavo uzalud potrošeno vrijeme sad to neradim više toliko ne gledam jesul prozori prljavi i ostale gluposti ni ja nisam sve usavršila ali pokušavam jednostavno biti cool

polly
23.04.2009., 23:56
a ja bas htjela pitat kaj mislite o odlasku psihologu ili kom se vec ide da bi se naucili nosit sa stresom i manje zivcirali oko glupost.
sigurno bi bilo pozitivno
e sad malo teže je nać psihologa s kojim ćeš kliknut
možda ti se javi netko sa osobnim iskustvima, a imaš i podforum"psihologija" di forumaši razmjenjuju iskustva, pa možda da tamo pitaš :ne zna:
ja nemam iskustava, a cijeli život sam živčenjak pa znam kak vam je :zubo:
samo kaj mene nikad nije prašina mučila :D
onak sam, od histerije do depresije :zvrko:

evo i moj potpis na listu :top:

mislim da su psiholozi potrebni, neke ljude spase, ali da će izliječiti ms ili neku težu boleščinu, bome neće, nažalost :tuzni:
bilo bi super kad bi to bilo tak jednostavno

ancola
24.04.2009., 01:38
bok.

1.POZITIVAN MENTALNI STAV 2. PODRŠKA OBITELJI I PRIJATELJA 3.NE KOPAJ PUNO PO INTERNETU 4.PROMJENI MALO STIL ŽIVOTA 5.MOLITVA KAD GOD PRONAĐEŠ 5 MIN.ZA SEBE 6.KONZUMIRAJ Revita MATIČNU MLIJEČ-nije reklama nego osobno iskustvo

kika/30
24.04.2009., 12:33
hvala na odgovoru,pozz

ma meni vrag neda mira,jucer sam zvala tu glavnu sestru za betaferon (Al ce poludjet koliko sam dosadna,al uostalom placaju je za to,salim se) sve joj rekla i ona ce meni kupi sylimarin pij te tablete,neka laganija hrana,koju naravno bas i ne konzumiramo previse al sada cu se sigurno pridrzavati svega (nadam se) i kaze za mjesec dana vadi kks i jetrene pa se cujemo,al stvarno ova medicinska sestra je toliko ljubazna ma sve najbolje pohvale za nju,jer toliko puta sto sam imala subove i sta sam dozivjela,nikad nisam naisla na takvu m.sestru,i eto me pijem taj sylimarin,mozes si mislit dodem u apoteku onako ljuljajuci se i petlja mi se jezik i jos kupujem sylimarin koji se preporucuje alkoholicarima za obnavljanje jetre,doduse u svemu tome ja sam se jos i smijala tako da su ljudi mogli svasta zakljucit,al eto jedno iskustvo,meni smijesno,he jos samo je trebalo da zapnem i da me strpaju na psihijatriju za ovisnike od alkohola,heh,he,he eto malo smijeha,pozzz svima drzite mi se

kika/30
24.04.2009., 13:01
[QUOTE=tynaz;20182291]a ja bas htjela pitat kaj mislite o odlasku psihologu ili kom se vec ide da bi se naucili nosit sa stresom i manje zivcirali oko gluposti(mene iznervira kad vidim tockicu na tepihu, prasinu i sl. pa sam jedno vrijeme sve ribala svaki dan, al sam skuzila da je to too much uz 2klinca i posao i ne radim to vise svaki dan :rolleyes:). netko mi je nedavno preporucio nesto u tom smislu, al ja sam skepticna obzirom da se sama pokusavam naucit ne nervirat, al bas ne ide pa si mislim - tko bi me to mogao naucit kad sama sebe ne mogu smirit u konkretnim situacijama mada se trudim?! dakle, da li ima smisla i da li je to nekome pomoglo.[

citam ovo tvoje i sjetim se sebe na pocetku bolesti,ustvari nakon par pogorsanja,u potpunosti te razumijem o cemu pricas,radila sam u marketu i takoder 2 klinaca a hvala bogu u kuci uvijek ima sta da radis,mislila sam da cu poludjet od svega toga,isla sam psihologu,on me poslao psihijatru,dali mi antidepresive a ja umijesto da mi,bar mislim,bude bolje meni sve gore,pala u depresiju i svasta,jednoga dana malo sam si kockoice u glavi poslozila pogledala to 2 djece i shvatila da nema smisla vise tako,nasla sam si neke zanimacije,kad mogu radit kod kuce,posto sam u mirovini,radim,uglavnom radim ono sto moj organizam trazi od mene,valda treba vremena da covjek to shvati,ja ponavljam od antidepresiva sam tonula iz dana u dan,neznam mozda nisu bili dobri ili ??uglavnom rijesila sam se toga,bacila one zelene crvene i neznam ni ja kakve tablete i rekla si one nece biti jace od mene pa tek mi je 30 sta ce biti kasnije,eto to ti je moje iskustvo,u jednu ruku drago mi je da sam to dozivjela a u oba dvije da sam se toga rjesila,naravno i menui dodu dani kad poludim radi "tockice na tepihu"ali pokusavam se suzdrzat,ili se isplacem do bola i ajmo dalje,za sada sto se psihe tice super sam,pa eto vrijedi ne predavat se dvoje djece uzivaj sa njima smij se igraj,eto mene to opusta,veliki pozdrav i nedaj se

kika/30
24.04.2009., 13:08
pozz aleks,ona poruka je namjenjena i tebi pa procitaj,nedaj se imas nasu podrsku :)

sanya7
24.04.2009., 13:43
pozz aleks,ona poruka je namjenjena i tebi pa procitaj,nedaj se imas nasu podrsku :)

Kika, eto, kao da čitam svoju priču, samo što ja nemam djece, starija sam, i neću ih niti imati... Bolesna sam 16 god. i od toga makar pola vremena su ljudi, zli naravno, mislili da bauljam jer sam pijana, drogirana i sl. Neka vas to ne uzbuđuje, jer kad na to prestanemo obraćati pažnju, možda savladamo stres i nerviranje. Inače sam prošla sve-psihijatre, male zelene tabletice, ali dok nisam sve bacila u smeće, nisam došla k sebi. Kako? Jednostavno je: RAZMISLIMO SVI KOLIKO ŽIVOTA ŽIVIMO, I ČEMU SE ZBILJA ISPLATI TROŠITI ŽIVCE I ZDRAVLJE?!! ZAPRAVO, KOLIKO UOPĆE NAM JE ZDRAVLJA JOŠ OSTALO ??? VRLO MALO, ZAR NE!? E, PA BAŠ TO MALO ŽELIM SAČUVATI ZA SEBE, ONDA I ZA SVOJE NAJDRAŽE, I NIŠTA, BAŠ NIŠTA NA SVIJETU NIJE MENE I MOG ZDRAVLJA VRIJEDNO! IONAKO SA SOBOM U GROB NIŠTA NEĆEMO PONIJETI....
A, ONO MALO ŠTO IMAMO, PODIJELIMO SA SVOJIM NAJMILIJIMA...!
pozz svima!!!:D

sanya7
24.04.2009., 13:48
[QUOTE=Aleks 2;20166686]hvala svima na odgovorima. tek sam danas stigla do foruma. Meni je veliki problem to živciranje, sekiranje ili nerviranje na bilo koji način.(Već sam i sama sebi dosadna s tim.)

Ali mislim da ću biti bolje sada kad više ne radim, jer me taj posao koštao najviše živaca i zdravlja, a nit su ljudi skojima sam radila bili vrijedni toga niti posao koji sam radila. Nikad mi nije bilo ovako loše kao sada, a to je sve posljedica tog okruženja. trebat će mi dugo da se oporavim.Više to neću spominjati, te proklete dvije godine. I sada osjećam iznemoglost samo kad se sjetim.

Aleks, pročitaj gornju moju poruku namjenjenu Kiki, isto vrijedi i za tebe...
Ne oslanjaj se puno na kemiju i psihijatre...SAMA SI MORAŠ NAJVIŠE POMOĆI...I MOJ SAVJET:što manje čitaš o bolesti, i kopaš da više saznaš, to će ti biti bolje...Najbolje mi je bilo dok nisam ništa znala, ili samo ono osnovno!
NE DAJ SE!:mig:

mblaž
24.04.2009., 14:12
[QUOTE=Aleks 2;20166686]hvala svima na odgovorima. tek sam danas stigla do foruma. Meni je veliki problem to živciranje, sekiranje ili nerviranje na bilo koji način.(Već sam i sama sebi dosadna s tim.)

Aleks, pročitaj gornju moju poruku namjenjenu Kiki, isto vrijedi i za tebe...
Ne oslanjaj se puno na kemiju i psihijatre...SAMA SI MORAŠ NAJVIŠE POMOĆI...I MOJ SAVJET:što manje čitaš o bolesti, i kopaš da više saznaš, to će ti biti bolje...Najbolje mi je bilo dok nisam ništa znala, ili samo ono osnovno!
NE DAJ SE!:mig:

mblaž
24.04.2009., 14:26
Pozdravljam vas sve. Prvi puta pišem na ovom forumu. Imam 38 godina. Lani u 2.mjesecu sam imao lagane vrtoglavice koje su nakon 1 mjeseca prošle same od sebe. Ove godine u isto vrijeme (veljača) mi je počela trnuti lijeva noga od kuka pa sve do stopala. Vid mi je oslabio i dobio sam naočale. Prva 3-4 dana uz naočale mi je bilo super. Onda mi su se u desnom oku, u desnom kutu počele javljati dvoslike. Užas. Ne možeš voziti, hodati. Izgledaš kao nenormalan. Posjet doktoru, uputnica neurologu, neurolog uputnica za bolnicu. U bolnici pretrage, ništa bolje. Napravljen mi je magnet mozga. Doktorica mi je rekla da neman nikakak tumor, niti moždani udar. Počinjem primati 5 dana infuziju kortikostereode i zadnji dan neku injekciju "depo".
Nakon toga sam otpušten kući bez dijagnoze. Doktorica mi kaže ..."da imam bolest poznatu u Svijetu, za koju nema lijeka, te da tzv.šubove mogu primiti za 1 godinu, možda 2, možda nikada..." Sretan sam izišao iz bolnice (18dana), sa full poboljšanjem vida, jedino mi desno stopalo i dalje trne. Glup osjećaj.
Pretražujem po internetu i mislim po onome što čitam da imam MS. Nije u redu što mi konkretno nisu rekli šta mi je. Jedino što još moram napraviti punkciju likvora i magnet vratne kralježnice, pa vjerujem da mi zbog cjelokupnih nalaza još nije rekla šta mi je.
Uglavnom dani kada čitam o MS su mi u bedu.
Da li mi netko može nešto više reći, što mogu očekivati, odnosno da mi netko iz svog iskustva kaže nešto više.
Puno vam hvala. Pozdrav!

Malden
24.04.2009., 14:43
Pozdravljam vas sve.....

Nažalost, kao što si i sam rekao, simptomi "smrde" na MS. Ja sam prošao sličnu priču (dvoslike, trnci, zanošenje u hodu i dr.) ali mi je u otp. pismu pisalo "encefalomielitis disaminata" (sinonim za MS). Da... meni su i likvor tada punktirali, terapija je bila također infuzije kortikosteroida ....Medrol mislim. Tek kasnije, u jednom otpusnom pismu su mi pod DG. napisali "Sclerosis multiplex" i sad se pod tim vodim. Ipak me čudi da nemaš nikakvu dijagnozu, pa to je osnovno a tek zatim ide liječenje - terapija.

Pozz,

Mladen.

Malden
24.04.2009., 14:52
....Doktorica mi je rekla da neman nikakak tumor, niti moždani udar...

....moj dobar prijatelj, liječnik, rekao mi je kad sam mu priopćio svoju dijagnozu: "Glavno da nije tumorčina!"

bfilip65
24.04.2009., 17:03
dragi mblaž

meni isto tako nisu htjeli napisati tu u zadru da imam multiplu niti mi to stoji u otpusnom pismu
sve pretrage koje tebe čekaju sam napravila i kad su nalazi došli iz zg dr mi je rekla isto što i tebi može se ponoviti za mjesec, godinu, dvije ili nikad
ja se naravno s tim nisam pomirila nego sam si dogovorila pregled kod dr dežmalj u zg u bolnici sestara milosrdnica i ta dr mi je potvrdila da se radi o ms-u na temelju onih nalaza koje sam dobila tu u zadru i na temelju otpusnog pisma
od tada je prošlo dvije godine imam nekih tegoba u vidu užasnih glavobolja, vrtoglavice nekad jaće nekad slabije povremeno trnci ali se nedam
zaklela sam se i sebi i bogu da ću se boriti do zadnjeg atoma snage kako god znam i umijem više neidem ni na kontrole pa čak niti kod dr opće prakse jednostavno se pravim kao da sam potpuno zdrava i pokušavam što manje razmišljati o bolesti i okupirati se drugim stvarima
inaće imam još i bolesnog sinčića pred kojim je operacija pa me i to dodatno snaži da ne razmišljam previše o svojim problemima
i kao što je neko već spomenuo kad mi je nateže isplačem se i ajde dalje u nove pobjede
pozdrav svima
zaboravih reći da od svih napisanih vitamina koje bi trebala piti pijem samo neurobion jedu dnevno te povremeno omegu 3 i sad sam si kupila matićnu mlijeć ali je prerano govoriti jeli mi lakše s njom ili bez

ivana25021974
24.04.2009., 17:44
Pozdravljam vas sve. Prvi puta pišem na ovom forumu. Imam 38 godina. Lani u 2.mjesecu sam imao lagane vrtoglavice koje su nakon 1 mjeseca prošle same od sebe. Ove godine u isto vrijeme (veljača) mi je počela trnuti lijeva noga od kuka pa sve do stopala. Vid mi je oslabio i dobio sam naočale. Prva 3-4 dana uz naočale mi je bilo super. Onda mi su se u desnom oku, u desnom kutu počele javljati dvoslike. Užas. Ne možeš voziti, hodati. Izgledaš kao nenormalan. Posjet doktoru, uputnica neurologu, neurolog uputnica za bolnicu. U bolnici pretrage, ništa bolje. Napravljen mi je magnet mozga. Doktorica mi je rekla da neman nikakak tumor, niti moždani udar. Počinjem primati 5 dana infuziju kortikostereode i zadnji dan neku injekciju "depo".
Nakon toga sam otpušten kući bez dijagnoze. Doktorica mi kaže ..."da imam bolest poznatu u Svijetu, za koju nema lijeka, te da tzv.šubove mogu primiti za 1 godinu, možda 2, možda nikada..." Sretan sam izišao iz bolnice (18dana), sa full poboljšanjem vida, jedino mi desno stopalo i dalje trne. Glup osjećaj.
Pretražujem po internetu i mislim po onome što čitam da imam MS. Nije u redu što mi konkretno nisu rekli šta mi je. Jedino što još moram napraviti punkciju likvora i magnet vratne kralježnice, pa vjerujem da mi zbog cjelokupnih nalaza još nije rekla šta mi je.
Da li mi netko može nešto više reći, što mogu očekivati, odnosno da mi netko iz svog iskustva kaže nešto više.
Puno vam hvala. Pozdrav!

bok
ne želim ti da imaš MS kao ni nikome aji tvoj slučaj me podssjeća na mene. Ja sam prvi puta bila 2002. u bolnici mjesec dana i od toga dobila pet dana kortiće i zadnj dan depo i puštena kući s objašnjenjem da nije ništa strašno samo moram promijeniti način života, ma šta to značilo. tri godine sam živjela kao i prije i nikada mi nitko nije rekao što mi je dok 2005. nije nastupilo pogoršanje i od tada je sve gore. mislim da je dosta toga moglo biti drugačije da su mi rekli o čemu se radi. i sama kontrola kod neurologa bi onda dostajala a meni nitko nije rekao. moj savjet ti je da napraviš sve nalaze i zahtjevaš da ti otvoreno kažu o čemu se radi jer kod ove bolesti je važno na vrijeme reagirati da se spriječe veće posljedice. Puno sreće svima

tynaz
24.04.2009., 18:46
i ja se slazem da je bolje reagirati prije nego kad se ful pogorsa i zato mislim da cu krenut s interferonima mada me frka toga svega jer sam osoba koja ne uzima ni tabletu za glavobolju osim ako nije ful jaka. nakon ovog zadnjeg suba sam i ja pocela piti m.mlijec, omegu neuro i neurobion, ali mi nije nis bolje, kao da se u jednom trenu povuklo, a danas pocelo jace trnuti i diglo mi se do koljena. ali, bar hodam... inace sam sebi na zadnjem mjestu (znam da je to lose), ali nekak sam se odlucila na sve to jer mi stalno svi govore da moram bit zdrava ne zbog sebe nego zbog djece koja su mala i trebaju me. i nekak sam i sebe uvjerila u to. jedino sto mi jos definitivno fali je kontrola emocija. i stupnja nerviranja. i zato sam pitala da li mislite da mi eventualno moze pomoci neka strucna osoba kad vec sama sebi ne mogu jer explodiram u trenu nekad i zbog ne tako bitnih stvari, al kad skuzim da nije tak bitno, vec je gotovo jer sam explodirala :D

kika/30
24.04.2009., 19:18
Kika, eto, kao da čitam svoju priču, samo što ja nemam djece, starija sam, i neću ih niti imati... Bolesna sam 16 god. i od toga makar pola vremena su ljudi, zli naravno, mislili da bauljam jer sam pijana, drogirana i sl. Neka vas to ne uzbuđuje, jer kad na to prestanemo obraćati pažnju, možda savladamo stres i nerviranje. Inače sam prošla sve-psihijatre, male zelene tabletice, ali dok nisam sve bacila u smeće, nisam došla k sebi. Kako? Jednostavno je: RAZMISLIMO SVI KOLIKO ŽIVOTA ŽIVIMO, I ČEMU SE ZBILJA ISPLATI TROŠITI ŽIVCE I ZDRAVLJE?!! ZAPRAVO, KOLIKO UOPĆE NAM JE ZDRAVLJA JOŠ OSTALO ??? VRLO MALO, ZAR NE!? E, PA BAŠ TO MALO ŽELIM SAČUVATI ZA SEBE, ONDA I ZA SVOJE NAJDRAŽE, I NIŠTA, BAŠ NIŠTA NA SVIJETU NIJE MENE I MOG ZDRAVLJA VRIJEDNO! IONAKO SA SOBOM U GROB NIŠTA NEĆEMO PONIJETI....
A, ONO MALO ŠTO IMAMO, PODIJELIMO SA SVOJIM NAJMILIJIMA...!
pozz svima!!!:D

Svaka čast,eto baš si me dirnula ovime,bravo!!!!

kika/30
24.04.2009., 19:26
Puno vam hvala. Pozdrav!

Možda nisu htjeli napisati dijagnozu dok ne naprave punkciju,meni su takoder kao i mladenu odmah napisali isto tako ali poslije punkcije,nedaj se!

STEA
24.04.2009., 19:40
ii zato mislim da cu krenut s interferonima mada me frka
...i zato sam pitala da li mislite da mi eventualno moze pomoci neka strucna osoba kad vec sama sebi ne mogu jer explodiram u trenu nekad i zbog ne tako bitnih stvari, al kad skuzim da nije tak bitno, vec je gotovo jer sam explodirala :D

mislim da te svi kužimo, to o eksplozivnosti, jedan je od ružnih vidova bolesti...
a opet, kažu ( a i sama sam se osvjedočila) da upravo zbog toga šubovi i kreću...

ipak, obzirom na namjeru da kreneš sa interferonom, posjete psihijatru ni u ludilu ne priznaj neurologici (naravno, osim ako ti se depra ne pogorša!).
naime, to im je osnova za ukidanje terapije koju plaća HZZO.
Glupo, al istinito

polly
24.04.2009., 20:38
.. Bolesna sam 16 god. i od toga makar pola vremena su ljudi, zli naravno, mislili da bauljam jer sam pijana, drogirana i sl.

mislim da smo svi prošli priču sa teškim alkoholizmom :rofl:
danas mi je to urnebesno smiješno, prije 18 god kad sam čula "vidi ju, pijana flaksa po cesti, a dvoje male djece ima, fuuuuuuuuuuj" sam plakala kak kišna godina

polly
24.04.2009., 20:41
Puno vam hvala. Pozdrav!

nemoj biti u bedu
38 godina? sigurno znaš neke svoje vršnjake koji već godinama nisu tu, pa s te strane gledano ms nije najgori životni zgoditak koji si izvukao

zasigurno ti nitko ne može reći što te očekuje, svatko od nas je priča za sebe

Svjetlost
24.04.2009., 22:09
Puno vam hvala. Pozdrav!
To isključivo ovisi o vama.Ponavljam da MS nije neizlječiva bolest.Kada se ukloni uzrok imunitet počinje vršiti svoju funkciju,a to je zaštita našeg tijela.Dokle god ne uklonimo uzrok na razini naše psihe imunitet divlja i okreće se protiv nas.
Moje iskustvo je da su se rezultati pokazali već nakon trećeg puta iako sam bio dosta težak slučaj.Treba puno upornosti i vjere,a onda rezultati ne izostaju.Potpuno ozdravljenje ne dolazi brzo,ali je moguće.:)

Aleks 2
24.04.2009., 22:41
Ljudi!!!:):):)
Ne mogu vam opisat koliko mi znači što sam se prijavila na ovaj forum. Tu ne moram objašnjavati što je meni zapavo, jer dočim ti kosa ne odpada ili nisi sav u zavojima, ljudi ne shvaćaju što ti je. Vidim da me ovdje savršeno shvaćate.

Ne znam na koji bih post prije odgovorila.Pokušat ću napraviti zbirni odg.
Postajem malo sentimentalna kad čitam sve ovo. Još nedavno sam bila na čudu sama sa sobom. Pitala sam se zašto baš meni, pa nikad mi nije bilo niš. Pomišljala sam da će mi to proć, kako je i došlo. Moš mislit. Priča se nastavlja, dobiva nove epiloge iz dana u dan. Svaki dan mi je neizvjestan, nikad ne znam kako će završit. Probudim se dobre volje, a do podneva, se još pet puta isplačem ili posvađam s mužem i tko zna kakva ću na kraju ić spavat. Ali tu nalazim puno odgovora, i još bolje, sudjelovanje na forumu mi djeluje i nekako terapeutski. Dobro se osijećam nakon što pročitam par poruka. Eto ti psihologoje.
Mislim da bi svatko od nas trebao ić psihologu.Kad se sijetite da idemo zubaru kad nas boli zub ili oftamologu kad imamo problema sa vidom, ili ortopedu za stopala, da ne spominjem da smo svi završili kod neurologa, zašto se onda ne bismo pobrinuli i za tu psihološku stranu.
Što se tiče neta i surfanja malo sam pretjerala i sad mi je glava puna što potrebnih što nepotrebnih informacija o MS. Pogledala sam jedan video na youtbe-u i skoro sam počela plakat ko godona. Stvarno ima svega, potrudit ću se da to više ne gledam.

Htjela sam toliko toga napisat ali ali dok jedno napišem drugo zaboravim.

U svakom slučaju hvala

polly
24.04.2009., 23:09
To isključivo ovisi o vama.Ponavljam da MS nije neizlječiva bolest.

poneki oboljeli imaju samo jedan relaps u životu i stanje im se kroz neko vrijeme popravi 100%
poneki imaju nekoliko relapsa i svaki put im se isto stanje popravi 100%
većina oboljelih nije te sreće
jedino što je sigurno je da sa nama ništa nije sigurno
lijepo, pohvalno, pozitivno i svašta dobro je biti uporan i imati vjere, ali oprosti iznosiš neisitine
drago mi je da ti je dobro, ali ajd budi pristojan pa ne pričaj o potpunom izljiećenju "samo ako to želimo"
vjerujem da bi 99,9% nas izabralo da bude zdravo i da svu svoju snagu ulažu u to, ali ne ide pa ne ide
rad na samom sebi će nam pomoć da se lakše nosimo sa problemima i to je definitivno potrebno, ali nas sigurno neće izlijećiti

Aleks 2
24.04.2009., 23:11
mblaž

Kad sam ja bila u bolnici na pretragama srela sam dečka koji mi je rakao kako je njemu trebalo deset godina da mu dijagnosticiraju MS. Ali ako smrdi ko, da prostiš, g...o, izgleda ko g...o onda nema šta drugo bit nego .......da se ne ponavljam

CASSIE
25.04.2009., 07:34
Ma takve vas volim. Čista ste mi pozitiva ovih dana.
Jutro je prekrasno, pa se nadam da će i svima nama ovaj dan biti odličan.
Pusa svima.

ivana255
25.04.2009., 12:12
možete l mi reć dali postoji mogućnost izliječenja MS
ako da kako

tynaz
25.04.2009., 13:46
STEA, hvala na savjetu!!
btw, ja sam apsolutno energicna i pozitivna i mislim da ne padam bas u depre nego, naprotiv, vrlo sam vesela osoba, ali osjecam da mi energija brzo ode pa to nadoknadim odmorom.

kika/30
25.04.2009., 19:24
Evo samo da vas sve lijepo pozdravim,danas mi je bio od samog jutra dosta tezak dan,a vani sunce prelijepo,a ja u kukuruzu,bit ce bolje sutra..
Toliko bih toga zeljela napisati i podjeliti sada tu sa svima vama al jednostavno nemogu,vikendi su mi inace dosta naporni klinci nisu u skoli,treninzi,trci vamo trci tamo i eto rezultata,pazi da mali nebude gladan,mala da nebude zedna pa mozda ce kisa,pa kada ce doci,sto se ne javljaju..i tako,jedva cekam da legnem u krevet,da me vise nitko nista ne pita,da me svi ostave na miru i znate vec sami kako je kad se skupi...nista drzite mi se,biudite mi i dalje rame za plakanje,budite mi i dalje tu da se i nasmijem!Samo budite tu i ne ostavljajte me!

PUSA!!

ryan5
25.04.2009., 20:20
poneki oboljeli imaju samo jedan relaps u životu i stanje im se kroz neko vrijeme popravi 100%
lijepo, pohvalno, pozitivno i svašta dobro je biti uporan i imati vjere, ali oprosti iznosiš neisitine
drago mi je da ti je dobro, ali ajd budi pristojan pa ne pričaj o potpunom izljiećenju "samo ako to želimo"
vjerujem da bi 99,9% nas izabralo da bude zdravo i da svu svoju snagu ulažu u to, ali ne ide pa ne ide
rad na samom sebi će nam pomoć da se lakše nosimo sa problemima i to je definitivno potrebno, ali nas sigurno neće izlijećiti

Hvala,Polly što si ovo tako lijepo sročila gosp.Svj,jer mi je ta svjetlost tak bještila...

Malden
25.04.2009., 20:28
ako da kako

...da, naravno: ne piješ tjedan dana i bijeli miševi odu sami a teturanje i frfljanje prestane nakon dva tjedna. ;)

M.

Aleks 2
25.04.2009., 21:20
Evo samo da vas sve lijepo pozdravim,danas mi je bio od samog jutra dosta tezak dan,a vani sunce prelijepo,a ja u kukuruzu,bit ce bolje sutra..
Toliko bih toga zeljela napisati i podjeliti sada tu sa svima vama al jednostavno nemogu,vikendi su mi inace dosta naporni klinci nisu u skoli,treninzi,trci vamo trci tamo i eto rezultata,pazi da mali nebude gladan,mala da nebude zedna pa mozda ce kisa,pa kada ce doci,sto se ne javljaju..i tako,jedva cekam da legnem u krevet,da me vise nitko nista ne pita,da me svi ostave na miru i znate vec sami kako je kad se skupi...nista drzite mi se,biudite mi i dalje rame za plakanje,budite mi i dalje tu da se i nasmijem!Samo budite tu i ne ostavljajte me!

PUSA!!

Nemoj se kika bedirat. Meni je svaki dan takav. Da se mene pita nikad ne bih izlazila van iz kuće i nitko mi nikad ne bi ušao u kuću. Ali što ćeš nitko nije, kako se ono kaže, otok sam za sebe. Šalim se.
i meni je najbolje doba dana kad spremim malu na spavanje dignem noge u zrak i buljim u tv.
Samo da naš, cijeli dan sam bila recimo dobre volje, a maloprije sam u kupaoni (umjesto da okupam malu) plakala ko kišna god. a sad sam opet ok.
Možda sam jednostavno emocionalno nestabilna osoba,pa pada mi na pamet da možda ne mogu baš za sve kriviti MS.Ali to sam samo ja.

SUTRA ĆE BITI BOLJE!!!!
POZDRAV
Jedno usputno pitanje za svih, što mislite o Supradyn multivitaminskim tabl. koštaju 100kn. Ostala sam ko pegla. Da li ča vrede?Hvala

Svjetlost
25.04.2009., 21:23
Ne iznosim neistine.Zašto je tako teško prihvatiti da je moguće doći do izlječenja? Osobama koje ovdje traže pomoć ili rješenje sigurno nije ugodno čuti riječ neizlječivo.MS je komplicirana bolest i to stoji,ali ako se uzroci počinju liječiti u početnom stadiju veoma su velike šanse u pozitivan rezultat.
Nije li malo čudno da usprkos naprednim medicinskim uređajima i ulaganjima za pronalazak lijeka još se uvijek tapka u mraku.
To da nekome ne ide ili da nije spreman do kraja raditi na sebi,razumijem.Nije lagano kopati po svojim strahovima,bijesu ili ljutnjama.Neki idu do kraja,a neki odustaju.U tome je jedina razlika.
Vi ste dosta često na ovom forumu,pa očekujem kao bivši MS-ovac puno više
pozitive za novooboljele i da čim manje koristite riječ neizlječivo.Unaprijed zahvaljujem:)

Svjetlost
25.04.2009., 21:42
ako da kako

Počni čim prije sa psihoterapijom koju će vjerojatno ponuditi neurolog.Izlječenje je moguće:)

sanya7
25.04.2009., 22:41
Nemoj se kika bedirat. Meni je svaki dan takav. Da se mene pita nikad ne bih izlazila van iz kuće i nitko mi nikad ne bi ušao u kuću. Ali što ćeš nitko nije, kako se ono kaže, otok sam za sebe. Šalim se.
i meni je najbolje doba dana kad spremim malu na spavanje dignem noge u zrak i buljim u tv.
Samo da naš, cijeli dan sam bila recimo dobre volje, a maloprije sam u kupaoni (umjesto da okupam malu) plakala ko kišna god. a sad sam opet ok.
Možda sam jednostavno emocionalno nestabilna osoba,pa pada mi na pamet da možda ne mogu baš za sve kriviti MS.Ali to sam samo ja.

SUTRA ĆE BITI BOLJE!!!!
POZDRAV
Jedno usputno pitanje za svih, što mislite o Supradyn multivitaminskim tabl. koštaju 100kn. Ostala sam ko pegla. Da li ča vrede?Hvala

dobra večer, onima koji su budni, a laka noć onima koji su umorni...
Što se tiče Supradyna, ja sam ga koristila u više navrata...Ništa puno drugačije od ostalih vitaminskih pripravaka... To je da poboljšaš imunitet, i nadoknadiš ono što tijelu fali... Ipak shvatila sam,najbolje je sve prirodno...
Različito voće, limun, med, sirova naribana cikla, sok od domaćeg paradajza...sve su to stvari koje sadrže puno neprocjenjivih vitamina i minerala, i sadrže ANTIOKSIDANSE.. i na prirodan način, bez kemije pomažu našem tijelu...POKUŠAJ!!!
Inače, danas je i meni od jutra nekako loš i težak dan, mada ne znam koji i nije takav...Vani je sunce, a ja ko mumija... Jedva vučem noge..Zapravo sam ko ZOMBI, cijeli dan...I sad, eto malo da se utješim da nije meni najteže...na ovom FORUMU... LJUDI, OVAJ FORUM JE NAŠA PSIHOTERAPIJA.. PUSA SVIMA...:W

tynaz
25.04.2009., 23:54
ok, svjetlost - kazes da si ex MS-ovac. na temelju cega je to zakljuceno i koliko dugo smatras da si ex?
ima puno u psihi, ali cinjenica je da medicina tvrdi da je neizljecivo. meni je bilo sve super 11g i zaboravila sam sve sto mi je bilo taj prvi put, tim vise sto je bila mogucnost da 1.put nije bilo zbog MS-a nego iz drugih razloga, al me ovo sad strefilo nakon 2uzastopna poroda. duboko sam uvjerena da se ponovilo (u drugom obliku) iskljucivo zbog izmorenosti i neispavanosti jer sam ultra super zadovoljna svojim zivotom i nisam depresivna jer nemam vremena za to. nisam isla na psihoterapije, ali sam citala puuuno o tome kako smanjiti stres. i jesam, al ne dovoljno, mozda 30%, pa me zanima kako mi netko drugi moze promijenit zivot, ako ja uz sve napore i bavljenje sobom(i kroz `alternative`)nisam puno napravila. smatram da je i zivot u gradu dovoljno stresan i nabrijan i to nitko ne moze promijenit, kao ni cinjenicu da imam 2male djece kojima ne mogu rec - ajd` sad vi spavajte jer sam ja iscrpljena! ti mozda zivis u drugim uvjetima pa se mozes posvetit sebi. a mozda su ti se samo neke druge okolnosti u zivotu s MS-om drugacije poklopile. dakle, ponavljam pitanje - na temelju cega smatras da si ex i koliko dugo?

tynaz
26.04.2009., 00:11
svjetlost, procitala sam neke tvoje postove unazad. da li mozes reci tko je ta osoba ili dr s kojim si radio pa te doveo do stanja u kojem si sad? pp? i da li si morao drasticno promijeniti svoj zivot? ja ne znam... ja stvarno ama bas nista u svom zivotu ne bi mijenjala i apsolutno sam zadovoljna i poslom i obitelji. znam da vani postoje i fakulteti koji se bave uzrocima bolesti koje proizlaze iz psihe i ima nesto u tome, al ovo s MS mi je malo too much.

koka36
26.04.2009., 01:09
svjetlost, procitala sam neke tvoje postove unazad. da li mozes reci tko je ta osoba ili dr s kojim si radio pa te doveo do stanja u kojem si sad? pp? i da li si morao drasticno promijeniti svoj zivot? ja ne znam... ja stvarno ama bas nista u svom zivotu ne bi mijenjala i apsolutno sam zadovoljna i poslom i obitelji. znam da vani postoje i fakulteti koji se bave uzrocima bolesti koje proizlaze iz psihe i ima nesto u tome, al ovo s MS mi je malo too much.

ne obaziri se na takve, ovdje na forumu smo imali slučaj kad je oboljeli vjerovao jednoj takvoj kao što ovaj gore trabunja i sad je pokojni. Ako ti se traži nači češ postove njegove žene kad je krenuo na te tretmane i nakon mjesec dana ili nešto više je čovjek umro zbog tretmana. Odgovor nadrilječnice je bio da je umro jer oni oko njega nisu vjerovali da če ozdraviti. tolko o ozdravljenju moleči se bogu i ostalim glupostima

Svjetlost
26.04.2009., 08:37
[QUOTE=tynaz;20216066]ok, svjetlost - kazes da si ex MS-ovac. na temelju cega je to zakljuceno i koliko dugo smatras da si ex?
Uzrok MS je ovisnost ili nesamostalnost zato jer osoba nije okončala ovisnu fazu djetinjstva i plaši je mogućnost preuzimanja odgovornosti za vlastiti život.
Smatram da sam bivši 4 godine i to ne samo ja nego i moj neurolog.Ukoliko postoji Vaš inters možemo vrlo lagano otići kod njega u bolnicu Sveti Duh u Zagrebu,pa se to lagano potvrdi.:)

Svjetlost
26.04.2009., 08:55

Ta osoba je doktor koji se bavi psihoterapijom.Život nisam morao mijenjati,ali je potreban određen rad na sebi.MS je psihosomatska bolest i zato se ne mogu naći uzroci na razini tijela.Zbog čega Vam je to malo previše? Zar mislite da već ne bi našli lijek da uzrok postoji na razini tijela? U tim fakutetima je budućnost za naraštaje koji dolaze po pitanju zdravlja.Zašto se pojavio opet napad,ako ste toliko zadovoljni u svom životu.Svaki oblik bolesti nam samo ukazuje da nešto krivo radimo i da to trebamo promjeniti.:)

Svjetlost
26.04.2009., 09:03
ne obaziri se na takve, ovdje na forumu smo imali slučaj kad je oboljeli vjerovao jednoj takvoj kao što ovaj gore trabunja i sad je pokojni. Ako ti se traži nači češ postove njegove žene kad je krenuo na te tretmane i nakon mjesec dana ili nešto više je čovjek umro zbog tretmana. Odgovor nadrilječnice je bio da je umro jer oni oko njega nisu vjerovali da če ozdraviti. tolko o ozdravljenju moleči se bogu i ostalim glupostima

Ako je psihoterapija nadrilječništvo onda živimo u različitim stolječima.Molitva nije glupost jer i ona pomaže da zadobijemo mir i ljubav koji je potreban svakoj osobi,a pogotovo osobama sa autoimunim oboljenjima.:)

STEA
26.04.2009., 09:31
[QUOTE
Uzrok MS je ovisnost ili nesamostalnost zato jer osoba nije okončala ovisnu fazu djetinjstva i plaši je mogućnost preuzimanja odgovornosti za vlastiti život.[/QUOTE]

e, majko moja, na ovakve izjave "stručnjaka" prvo iskočim iz kože, a onda se sjetim da nije vrijedno, i da mi steti...

ajd, molim te, ak si "ex", odi se zabavljati negdje drugdje, nas ostavi na miru...

CASSIE
26.04.2009., 09:45
Joj i ja čitam i sve ne vjerujem. Bože dragi pa kaj ima i takvih bisera. Milo moje da je sve tak jednostavno ja nikad ne bi dobila MS.

dragona1
26.04.2009., 10:14
[QUOTE=Svjetlost;20217817Uzrok MS je ovisnost ili nesamostalnost zato jer osoba nije okončala ovisnu fazu djetinjstva i plaši je mogućnost preuzimanja odgovornosti za vlastiti život.
Smatram da sam bivši 4 godine i to ne samo ja nego i moj neurolog.Ukoliko postoji Vaš inters možemo vrlo lagano otići kod njega u bolnicu Sveti Duh u Zagrebu,pa se to lagano potvrdi.:)[/QUOTE]

Ovo je isto revolucionarno otkriće UZROK MS. Do sad se nije znalo što je uzrok. Tvoj dr je stvarno zaslužio nagradu.
Mene bi samo zanimalo prema čemu ti je dijagnosticirana MS i koji od tih nalaza i dijagnostičkih postupaka sad pokazuju b.o. (možda MR,nalaz likvora VEP,SSEP). Ako si imao dijagnozu MS morao si proći sve ove pretrage i na njima (možda ne baš na svima) imati promjene koje ukazuju na MS.

U prvom licu
26.04.2009., 10:25
[QUOTE=tynaz;20216066]ok, svjetlost - kazes da si ex MS-ovac. na temelju cega je to zakljuceno i koliko dugo smatras da si ex
Uzrok MS je ovisnost ili nesamostalnost zato jer osoba nije okončala ovisnu fazu djetinjstva i plaši je mogućnost preuzimanja odgovornosti za vlastiti život.
Smatram da sam bivši 4 godine i to ne samo ja nego i moj neurolog.Ukoliko postoji Vaš inters možemo vrlo lagano otići kod njega u bolnicu Sveti Duh u Zagrebu,pa se to lagano potvrdi.:)

Svjetlost, svaka cast. Apsolutno se slazem s tobom u vezi uzroka. Ja za sebe mogu da potvrdim da je tacno to o ovisnosti i strah od preuzimanja odgovornosti. Prosvjetlio si mi put u borbi protiv ms. Veliki pozdrav!

tynaz
26.04.2009., 11:38
svjetlost, ja kazem da se napad ponovio iskljucivo zbog iscrpljenosti i neispavanosti. uvjerena sam u to. isto tako vjerujem da ima puno u psihi, ali u molitve apsolutno ne vjerujem. a i ne znam koja je svrha da neki psihoterapeut prica o molitvama(ako je, a tako sam shvatila).
izmedu ostaloga, volim cuti i tuda misljenja pa sama prosudit sto mislim da mi odgovara. nova sam tu s vama pa ne znam price od prije jer,kako rekoh, nemam vremena iscitavat sve te stranice. hvala na upozorenju. nisam ni mislila da bi mi iskljucivo psihicki tretman mogao pomoc. svjesna sam da se dosta toga promijenilo u mom zivotu i da tu nema puno mjesta za mene(jos koju godinu),ali tak je kak je jer nemam izbora, djeca me trebaju. i to je, izmedu ostaloga, uzrok ovog sto se desilo. uglavnom, ja tvrdim da sam apsolutno svega svjesna i radim na sebi, ali me zanima kakva su iskustva s psiholozima/psihijatrima kako bi mogla samostalno prosudit dal mi to treba. svaka infrmacija je dobrodosla, tipa ona o hzzo-u.

tynaz
26.04.2009., 11:40
[QUOTE

od kud ste ovo izvukli, nisam skuzila tko je to rekao?

Svjetlost
26.04.2009., 11:45
[QUOTE

e, majko moja, na ovakve izjave "stručnjaka" prvo iskočim iz kože, a onda se sjetim da nije vrijedno, i da mi steti...

ajd, molim te, ak si "ex", odi se zabavljati negdje drugdje, nas ostavi na miru...[/QUOTE]

MS i uzroci za mene nisu zabava.Odgovori su bili upućeni drugoj osobi i ako Vas ne interesiraju zanemarite ih.:)

Svjetlost
26.04.2009., 11:48
od kud ste ovo izvukli, nisam skuzila tko je to rekao?

Pročitajte p.p.:)

polly
26.04.2009., 11:48
Vi ste dosta često na ovom forumu,pa očekujem kao bivši MS-ovac puno više
pozitive za novooboljele i da čim manje koristite riječ neizlječivo.Unaprijed zahvaljujem:)

ja sam vrlo jednostavna osoba
kako god bila crna istina, draža mi je od šarenih laži

mislim da svi mi i te kako radimo na sebi, krvavo i mukotrpno
tvoji optužujući upisi ukazuju na pomanjkanje kućnog odgoja, elementarne kulture, bilo kakvog shvaćanja i suosjećanja

kika/30
26.04.2009., 12:00
e ovo je stvarno previse i nemogu danas citat,ne mogu jednostavno vjerovat,a zahvaljujem se onima koji su mi odgovorili,mislim svasta!!

tynaz
26.04.2009., 17:01
joj, ljudi, nemojte se uzrujavat za bezveze.
svatko ima pravo iznijet svoje misljenje,a mi se mozemo ili ne moramo slozit s njim. i ja mislim da se MS ne moze izljecit ak tako doktori kazu,a jedan poznatiji neurolog nam je i kucni prijatelj tak da ne bi muljao ziher, ali ipak volim cuti i tuda misljenja jer nisam na cisto s alternativom, a o psihoterapiji ne znam puno. a u nasem slucaju covjeku svasta pada na pamet. psiha definitivno ima veliku ulogu, a, kao sto rekoh, vani postoje i fakulteti koji se bave djelovanjem psihe na bolesti. ne vjerujem u potpuno izljecenje, ali u eventualnu obnovu dijela mijelinske ovojnice i odgadanje simptoma da.ipak, ja nisam imala problema 11g! sto je vrlo dug period za MS..

ryan5
26.04.2009., 17:16
Glupo je pričati uopće tako,pa naravno da svi mi u dubini sebe vjerujemo u izliječenje.E ja mislim da sam baš ja ta i da mi se neće desiti turbo progresija,ako Bog ili nešto drugo da pa neću ni trnčića ikada više osjetiti.

I eto tynaz,ti si jedna kojij se desilo to da nisi imala problema 11g.,svi već valjda znamo da se slučaj razlikuje od čovjeka do čovjeka.No što je to tako posebno što si ti radila 11g.,a da znaš da ja ne radim upravo isto.(a nije mi dobro bilo svih god. bolesti)Nemoj ovo shvatiti negativno...samo se nadovezujem na ovu glupu raspravu o psihoterapiji...Ustanovili smo odavno da se nemremo i nesmijemo živcirati...hej pa to su sve naši živčeki,a i MOZAK je stvarno famozan organ,zar nE?

CASSIE
26.04.2009., 17:18
Ma OK je mišljenje, ali trabunjati bezveze je malo upitno. Naravno da je psiha 80% tebe i tvoje bolesti, ali samo u tom dijelu kako ćeš se nositi s bolešću, da li ćeš pokleknuti, itd. Ali da ćeš se izliječiti. Stvar je u tom da ima i benigni oblik multiple, to ti je ono, super ti je 11 god. i onda te malo šubne i tak do smrti, ali to ne znači da si se izliječio. Za sada je to tak. Naravno da si svi želimo da nađu lijek. Vrtili su se doktori oko stresa, psihe, ali ništa nisu mogli dokazati.

polly
26.04.2009., 18:54
meni ide malo na jetricu izjava da bi se izliječili samo da hoćemo :rofl:
umijesto da se osvjetljeni i prosvjetljeni malo informira o samoj bolesti i bude sretan što nema problema, dođe nas ovdje podjebavat (eskjuzmi on maj frenč, ali nemrem nać izraz koji bi bio prikladniji) takvim izjavama

ja sam fakat sretna kaj pojedinci nemaju problema ili ih stepe jednom i nikad više, al' mi se ne sviđa stav meni je dobro,'ko ti kriv kaj tebi nije

tynaz
26.04.2009., 19:05
polly, ja se apsolutno slazem s tobom.
ja sam imala srecu da mi nis nije bilo 11g i propitujem se sto je to bilo sto sam te sve godine radila pa je bilo sve ok. jedini extra stres sada su mi djeca. prije sam aktivno vjezbala, a to, naravno, ne radim od kad sam zatrudnila 1.put. to je jedina promjena u mojem zivotu - ne vjezbam, a to me nekad stvarno ispunjavalo, a sad nemam vremena za to. pitam se da li sam se prije praznila kroz taj odredeni oblik vjezbanja,a sad tog vise nema, pogotovo od kad je doslo 2.dijete.. no, tko to zna?? s ovim se nikad ne zna..

femmelatin
26.04.2009., 19:18

Kako si došao do toga? Pitam zato, jer sam na prvu sumnju da MOŽDA imam MS odmah krenula na psihoterapiju i idem već dvije godine.

U međuvremenu sam pročitala knjigu Why do people get ill (koju je u suradnji s biologom napisao psihoanalitičar) i tamo su naveli primjer žene koja je dobila simptome MS, isti joj je i dokazan, no odmah je krenula na psihoterapiju i nikad više simptoma nije imala.

femmelatin
26.04.2009., 19:46
I da, nije mi jasno kaj ste svi tako planuli na Svjetlost, niti su mu postovi bili bezobrazni, niti nekulturni, niti se radi o ikakvom nadriliječništvu.

OK, ne vjerujete da vam može pomoći, ali jeste li probali? Ja idem već dvije godine i smatram da mi pomaže, pa na kojem god nivou - emotivnom, fizičkom, kvaliteta života općenito.

Izjave "svi mi radimo na sebi" itd. - uz svo dužno poštovanje, ne znate o čemu pričate.
O psiholozima neću raspredati jer nisu liječnici, no ja idem normalno i redovno kod psihijatra na psihoterapiju i to na šifru MS, znači dijagnoza G35 se smatra legitimnim razlogom za psihoterapiju.

Naravno da uz to radim i sve ostalo što smatram da bi mi moglo i trebalo pomoći, od vitamina i drugih suplemenata a čekam hoće li mi odobriti i interferon: nitko ne kaže da treba odbaciti klasično liječenje.

Ali ljutiti se, zgražati se i kolutati očima a da niste probali - zašto?

Ja sam redovno zaposlena, radim ko konj, i prekovremeno i vikende, stresan posao, pa nađem vremena tih 35 minuta jednom tjedno (da ne ispadne da je to samo za dokoličare i "puknute" alternativce).
Škoditi ne može u svakom slučaju, ali baš se pitam, ima li tu na forumu ili uopće u Hrvatskoj nekoga s dijegnozom MS a da je na kontinuiranoj psihoterapiji, pa da iznese svoje iskustvo.

Prije psihoterapije imala sam 2 ispada bolesti (prvi prije 3 godine), na terapiji sam pune dvije godine, krenula sam odmah nakon drugog relapsa. Nemam tegoba, tu i tamo mi trne stopalo ili vršci prstiju. Ne znam čemu to mogu zahvaliti (s obzirom da je službena dijagnoza pala prije 6 mnjeseci) još ne primam nikakve lijekove, a osim psihoterapije idem i na akupresuru i jelovnik si slažem prema zahtjevima bolesti te vježbam jogu.

Osobno, bila bi najsretnija da je uzrok isključivo psihičke naravi i nemaM s tim nikakvih problema, niti to znači da sam "luda", kao ni ostalom bilo tko s dijagnozom MS. Ako mi psihoterapija može pomoći da ne dobijem novi relaps - super, odlazak na terapiju jednom tjedno ne boli, a svo vrijeme svijeta je preda mnom. :)

dragona1
26.04.2009., 19:59
ja sam također zaposlena puno radno vrijeme, posao stresan, dvoje djece (koja to više i nisu) problemi na poslu i doma... mislim da psihoterapija može pomoći, ali ne može riješti probleme radi kojih smo upali u psihičku krizu. Ne možemo živjeti pod staklenim zvonom da nas se problemi ne dotiču. Onaj tko može niti ne treba psihoterapiju, a oni koji su i sami svjesni radi čega su loše (a to su problemi egzistencijalne, a ne psihičke) prirode niti uz kakvu psihoterapije neće biti bolje.
Svjetlost mi nije odgovorio na moje pitanje o nalazima prije i poslije (zanima me ako nema više lezija, kako se mijelin regenerirao?) to bi bila revolucija u znanosti regeneracija mijelina psihterapijom.
Ja pokušavam i bioenergijom i homeopatijom i svim što mi je dostupno, održavam stanje kakvo je (noge utrnul, glava puna rupa ,vrtoglavice), ali niti za jedno ne bih mogla ovako rezolutno reći to je to , to je lijek.

tynaz
26.04.2009., 20:01
femmelatin, sve je to ok. ali mene zanima i dalje na osnovu cega se netko nakon psihoterapije smatra izljecenim? po meni je jedini relevantan pokazatelj magnetna i punkcija. punkcija prije svega, jer se po njoj tek 100% vidi dal je ili nije MS. ja sam svih ovih proteklih godina, osim aktivnog prof vjezbanja, isla i na reiki, i kod raznih bioenergeticara i na razgovore u neki `studio za poboljsanje kvalitete zivota`(ak se ne varam, takav je bio naziv, bila 2x), i na yogu, i kod homeopata(dakle, svasta sam poduzimala)pa na svojem primjeru ne kuzim kako netko tvrdi da je izljecen nakon x godina (a manje od 5!). i ja sam zaboravila na MS u meduvremenu pa me sad ovo 2x u kratkom vremenu strefilo.
btw, koliko kostaju ti psihoterapeuti i koliko je tih seansi il kak se to zove tjedno i koliko je min potrebno? privatno ili soc?

femmelatin
26.04.2009., 20:01
joj i ja mislim da se MS ne moze izljecit ak tako doktori kazu,a jedan poznatiji neurolog nam je i kucni prijatelj tak da ne bi muljao ziher

Prije 100 godina se nije moglo nešto izlječit, pa se danas može. Ljudi su umirali od neizlječivih bolesti kojima se danas smijemo.

Meni se sviđa nešto što je napisala Louise Hay:

Incurable: cannot be cured by outer means at this point. We must go within to effect the cure.
Znači definicija neizlječivog bi za nju bila: izlječivo iznutra. Također navodi moguće mentalne / emotivne uzroke raznih bolesti (što u zapadnoj medicini rade oni koji se bave psihosomatikom), pa tako i MS-a.

femmelatin
26.04.2009., 20:05
Onaj tko može niti ne treba psihoterapiju, a oni koji su i sami svjesni radi čega su loše (a to su problemi egzistencijalne, a ne psihičke) prirode niti uz kakvu psihoterapije neće biti bolje.

Ja isto ne mogu i neću tvrditi da je psihoterapija univerzalni lijek. Istina da ti ona neće riješiti egzistencijalne probleme, barem ne efektom čarobnog štapića, no može riješiti duboko potisnute emotivne probleme koji su možda negativno utjecali na fizičko stanje.
Da se radi samo o egzistenciji, bogati ljudi ne bi bili bolesni, pa znamo da nije tako.

femmelatin
26.04.2009., 20:10
femmelatin, sve je to ok. ali mene zanima i dalje na osnovu cega se netko nakon psihoterapije smatra izljecenim? po meni je jedini relevantan pokazatelj magnetna i punkcija. punkcija prije svega, jer se po njoj tek 100% vidi dal je ili nije MS. ja sam svih ovih proteklih godina, osim aktivnog prof vjezbanja, isla i na reiki, i kod raznih bioenergeticara i na razgovore u neki `studio za poboljsanje kvalitete zivota`(ak se ne varam, takav je bio naziv, bila 2x), i na yogu, i kod homeopata(dakle, svasta sam poduzimala)pa na svojem primjeru ne kuzim kako netko tvrdi da je izljecen nakon x godina (a manje od 5!). i ja sam zaboravila na MS u meduvremenu pa me sad ovo 2x u kratkom vremenu strefilo.
btw, koliko kostaju ti psihoterapeuti i koliko je tih seansi il kak se to zove tjedno i koliko je min potrebno? privatno ili soc?

Ja se ne smatram izlječenom, istinaibog ne želim se smatrati ni bolesnom. MS je takva bolest da se povlači i vraća, a ja je imam tek 3 godine i sve nalaze koji govore u prilog dijagnozi. Pitala sam neurologicu, što ako dođe do potpune remijelinizacije (što ona kaže da je moguće) briše li se dijagnoza, pa mi je rekla da ne, ostaje (na papiru) i prati se dalje.
MR ću sigurno raditi redovno, LP me više neće vidjeti, jednom mi je bilo dovoljno -no meni osobno pokazatelj može biti da se generalno dobro osjećam i da nemam simptoma.

Idem na uputnicu, jednom tjedno, ne određuje se trajanje nego kreneš pa ideš. Sad već dvije godine i nisqam ni blizu da prekinem - i ne želim prekinuti. No ozbiljna terapija traje cca 3-4 godine. Iako može biti i manje, a nekima i više.
Može se i privatno a cijene su visoke - 200-500 kn termin od (valjda) 60 minuta.

tynaz
26.04.2009., 20:13
dragona1, slazem se. +i dalje pitam i ja o nalazima prije i poslije. za lezije na mozgu znam da imaju i ljudi koji nemaju nuzno MS pa to ne uzimam kao relevantno(2 osobe u bolnici su ih imale, a likvor nije potvrdio MS).
femmentin, tko je napisao onu knjigu kaj si spomenula? da znam potrazit. i ja vjerujem u mentalnu podlogu bolesti. kao sto sam napisala, znam da postoje faxovi vani koji se bave time. ali ne znam nikoga tko bi mi konkretnim primjerom rekao - gle, punktirali me i nemam vise! jer mi se to cini out of sense, prema doktorima. vjerujem u produljenje razmaka izmedu 2relapsa i to je to. zar mojih 11g nije produljenje? btw, i ja sam bila uvjerena da nije MS neg nes drugo i da je moj neurolog pogrijesio... a gle ono..!

tynaz
26.04.2009., 20:16
femmelatin, sorry, krivo utipkala :mig:
zanima me i ono nesto sto je spomenula aleks, a to je da ak ides kod psihoterapeuta, da nemas pravo na terapiju interferonom prek hzzo-a. jel imas ti takvih saznanja?

femmelatin
26.04.2009., 20:24
Joj, bolnu točku si dodirnula. Neurologica zna da idem na terapiju i nije mi to spomenula, no u uvjetima piše da ne smiješ imati psihički poremećaj. E sad, kaj im to znači i što oni smatraju poremećajem, ne želim ni razmišljati. Znam samo da sam pričala s psihijatrom koji kaže da će priložiti nalaz prema kojem nemam kontraindikacija (npr. depra je kontraindikacija, a ja u biti i nemam psih. dijagnozu), ukoliko budu stvarali probleme (nadam se da neće).

Knjigu su napisali darian leader i david corfield, psihoanalitičar i biološki kibernetičar (?!) , why do people get ill, ima je kod nas za kupiti - roza sa žutim slovima.

femmelatin
26.04.2009., 20:28
A što se same dijagnoze tiče, koliko sam shvatila nema one jedne jedine svete pretrage koja nepobitno dokazuje imaš ili nemaš, već samo indikativne pretrage. Skup nalaza i skup simptoma. Ok, kaj se skupa nalaza tiče, moji su se svi uklopili.
Tako da mislim, kad bi netko ustvrdio da je zdrav i da mu sve nalaze ponove i da su svi savršeni i da nema ni jednog simptoma, baš me zanima jel bi netko rekao da više nemaš?
No u konačnici, je li bitno što piše na papiru dok se dobro osjećaš? To bi trebao biti jedini kriterij.

koka36
26.04.2009., 20:58
femmelatin, sorry, krivo utipkala :mig:
zanima me i ono nesto sto je spomenula aleks, a to je da ak ides kod psihoterapeuta, da nemas pravo na terapiju interferonom prek hzzo-a. jel imas ti takvih saznanja?

Jedna od nuspojava interferona je mogučnost kojekakvih psihoza samim tim se isključuje davanje interferona osobama koje več imaju nekih problema (depresija i sličnog)...

tynaz
26.04.2009., 21:03
hvala za autore knjige! potrazit cu.
kad sam bila u bolnici 2 zene su imale lezije, ali su im tek nakon nalaza likvora(koji se,koliko sam shvatila,radi zadnji)rekli da nemaju MS(blago njima). zato nekak mislim da je punkcija najbitnija za dijagnozu. uz lezije, naravno.
i bas zbog onog sto kazes, nije mi jasno kako netko tvrdi da nema vise MS uopce(javim ti se kad stignem). vjerujem u odgodu, ne i u kraj. pa bar sam tu ja koja nije imala nista 11g! naravno da sam sve ove godine bila uvjerena da nije MS jer, eto, imam i cistu na glupom mjestu,a ista je mogla isto tako uzrokovat taj prvi relaps, tako su govorili i neki doktori. al, evo me tu, kod vas, svjesna da moram prilagodit zivot dijagnozi. i, da - trazim razlog zasto je sve ove godine bilo ok i kako mogu produljit vrijeme do slijedeceg relapsa. pa da izdrzim ok bar dok djeca ne narastu dovoljno da ne ovise o meni.

tynaz
26.04.2009., 21:05
koka36, hvala na objasnjenju. svaka informacija mi dobro dode.

Svjetlost
26.04.2009., 21:19
Kako si došao do toga? Pitam zato, jer sam na prvu sumnju da MOŽDA imam MS odmah krenula na psihoterapiju i idem već dvije godine.

U međuvremenu sam pročitala knjigu Why do people get ill (koju je u suradnji s biologom napisao psihoanalitičar) i tamo su naveli primjer žene koja je dobila simptome MS, isti joj je i dokazan, no odmah je krenula na psihoterapiju i nikad više simptoma nije imala.

Pročitajte si knjigu od Caroline Myss i Norman Shealy -IZABERIMO ZDRAVLJE.Odlična odluka što ste se odmah odlučili na psihoterapiju i na dobrom ste putu.Želim Vam čim bržu normalizaciju vašeg imuniteta.:)

femmelatin
26.04.2009., 21:21
Po onom što sam ja čitala, kortikosteroidi znaju izazvati anksioznost pa i psihotični ispad, a najčešća psihička nuspojava interferona je depresija.

femmelatin
26.04.2009., 21:24
Pročitajte si knjigu od Caroline Myss i Norman Shealy -IZABERIMO ZDRAVLJE.Odlična odluka što ste se odmah odlučili na psihoterapiju i na dobrom ste putu.Želim Vam čim bržu normalizaciju vašeg imuniteta.:)

Nisam tako stara, ne moramo biti na vi. :mig:
Hvala na preporuci.

dadana
26.04.2009., 22:55
zdravo svima da se i ja nadovežem na ovu diskusiju upoznala sam ženu koja je obolila prije 8 god i ja sva sretna pošto sam sviježe u ovome da je svašta nešto pitam.Kad ona meni ma nemoj slučajno da radiš idi u penziju nađi nekog da ti pomaže ti se nesmiješ umoriti sekunde itd sve sami crnjak mislim ja šta je sad nemogu pod stakleno zvono.JA SAM SE LIČNO IZGUBILA toliko negative u toj ženi da sam prekinula svaki kontakt snjom.Ja mislim da je dosta toga u psihi istina da radim sa hemikalijama i da mi je posao fizički i psihički jako težak ali mi moramo gledat da radimo ono što nas ispunjava.Neznam dali griješim ali ako radimo ono što nas raduje bar malo smaknemo ono što nas tišti zaboravit bar kad te boli glava nešto trne ili žiga meni je to bolje nego se pitat šat če bit ako se umori ili preopteretim.Pisala sam vam za gripu mene tad niko nije mogao ubijediti da neče biti pogoršanja ali hvala bogu nije ja sam samu sebe več vidjela u bolnici mislim da i sami sebi skačemo nogama u stomak dobro je ako neko uspije zato svaka čast svakom ko rasčisti sam sa sobom pa če lakše i sa ms

Aleks 2
27.04.2009., 09:56
Rasčistiti sam sa sobom.Hm, nije to baš tako lako.

polly
27.04.2009., 10:00
I da, nije mi jasno kaj ste svi tako planuli na Svjetlost, niti su mu postovi bili bezobrazni, niti nekulturni, niti se radi o ikakvom nadriliječništvu.

ja skaćem na "bolesni ste jer to želite"
i takvu izjavu stvarno smatram krajnjim bezobrazlukom
sigurno da ima ljudi koji žele biti bolesni, koji svaku sitnicu pretvaraju u osobnu tragediju nesagledivih razmjera, ali tvrditi da su svi takvi mi je stvarno pretjerano

nisam kolutala očima na spomen psihologa ili psihijatra, napisala sam da to smatram izuzetno dobrim i korisnim
osobno mislim da psihoterapija i šarene tabletice neće nikoga izlijačiti od ms ili bilo koje teže bolesti, ali će pomoć da se osoba zna bolje nositi sa svojim životo, da bude zadovoljnija, sretnija,... a time će imati i manje fizičkih problema
a probala jesam i trenutno ne idem

polly
27.04.2009., 10:09
Kad ona meni ma nemoj slučajno da radiš idi u penziju nađi nekog da ti pomaže ti se nesmiješ umoriti sekunde

mislim da ne vrijede ista pravila za sve

nekako mi se sa sadašnjih 45 godina i preko 24 god staža sviđa ideja o penziji :zubo:
ali te penzije su mizerne, mislim da bi me dopalo ispod 2000, a mjesečno pol od tih novaca pojedem u obliku raznih tabletica, pripravaka,...
za moje psihičko zdravlje je bolje da se svaki dan jedva odvučem na posao i poslije oteturam crknuta soma, nego da sjedim kući sa nekom mizerijom
financijska samostalnost mi je jako bitna, stvarno ne bi mogla sjedit kući i tražit da netko financira moje potrebe sve dok mogu migat :D

Neznam dali griješim ali ako radimo ono što nas raduje bar malo smaknemo ono što nas tišti zaboravit bar kad te boli glava nešto trne ili žiga meni je to bolje nego se pitat šat če bit ako se umori ili preopteretim.
ako griješiš, griješim i ja :D

biba01
27.04.2009., 11:14
Po onom što sam ja čitala, kortikosteroidi znaju izazvati anksioznost pa i psihotični ispad, a najčešća psihička nuspojava interferona je depresija.

KAKVE TEME, JAO!
Depresija je za primanje interferona više kontraindikacija nego nuspojava.
Svi lijekovi imaju svoje nuspojave, to je normalna stvar. kada sam počela uzimati interferon rekla sam svoijima da ako slučajno vide da virim kroz prozor da me odmah za noge hvataju....i ništa nije bilo, nikakvih nuspojava.
Slažem se da je 90% toga u glavi, ali MS nije psihosomatska bolest. Vjerujem da svi mi ovdje već napamet znao definiciju naše bolesti. Samim time smatram da 100% -tno izliječnje psihoterapijom nije moguće, da može olakšati i donekle biti produktivno, ok. Netko se nalazi u tome, netko u Bogu, dalaj lami i tko zna čemu već - slažem se apsoultno sa Polly: nismo bolesni jer to želimo, nismo bolesni jer nismo razriješili bitke iz djetinjstva sa majkom, ocem ili stričevima, niti zato što mi susjeda nije dala da se igram s njom jer nisam imala original barbiku.
Ne sviđa mi se činjenica za jedan izvorni američki "proizvod", odnosno popularna psihologija i raznorazni priručnici za samopomoć mogu ljude uvjeriti da je sve izliječivo i da je sve u mojoj glavi - ako želim bit ću zdrava! e jbg, ne ide to tako. Dr. Phil nije svemoguć: možda su američke žene pametnije od nas pa hrpom priručnika i knjiga ostaju vitke i uspijevaju prebolijeti sve muškarce u svom životu....pa čak i sve one apatije, depresije i neuroze uzrokovane nerazjašnjenim odnosima iz djetinjstva...

biba01
27.04.2009., 11:19
glava je bitna...ali potrbna su 10 dr. phila da bi dečku od 34 g. objasnila zašto ima rak testisa i dati mu do znanja da se može izliječiti...valja samo kupiti priručnik kako se u tjedan dana izliječiti od raka....

femmelatin
27.04.2009., 11:31
ja skaćem na "bolesni ste jer to želite"
i takvu izjavu stvarno smatram krajnjim bezobrazlukom

Pažljivo sam pročitala njegove postove i nigdje to nije rekao, e sad što netko iščitava i kako si što interpretira, to je pitanje osobnog doživljaja. Može se netko slagati i neslagati, može i ne mora biti istina, ali čovjek stvarno nigdje nije napisao - bolesni ste jer to želite biti.

osobno mislim da psihoterapija i šarene tabletice neće nikoga izlijačiti od ms ili bilo koje teže bolesti

Psihoterapija je terapija razgovorom, šarene tabletice su farmakoterapija. Ponavljam, idem 2 godine na psihoterapiju a nemam nikakav psihički poremećaj ni dijagnozu i u životu nisam popila ni tabletu za smirenje a kamoli što više.

biba01
27.04.2009., 11:35
a ako mogu birati, pošto će svaka grana liječnika imati svoju klasifikaciju bolesti, ja bih radije da se ms svrstava u demijelinizacijske bolesti nego u psihosomatske. Za prvo nisam kriva, desilo se. A kad ju već imam radije tako nego da smatram da sam si sama natovarila bolest. Šta je, tu je! Idemo dalje

biba01
27.04.2009., 11:37
svatko ima svoju psihoterapiju!
Moja je navlačenje gumenih rukavica i drljanje kupaone....kakav stress release

polly
27.04.2009., 11:37
Psihoterapija je terapija razgovorom, šarene tabletice su farmakoterapija.

spominjali su se i psiholozi i psihijatri i razgovori i tablete
izrečeno nije išlo tebe nego je to samo moj izrečen stav

femmelatin
27.04.2009., 11:38
K
Ne sviđa mi se činjenica za jedan izvorni američki "proizvod", odnosno popularna psihologija i raznorazni priručnici za samopomoć mogu ljude uvjeriti da je sve izliječivo i da je sve u mojoj glavi - ..

Čemu cinizam? I opet brkanje lončića. Ne radi se ni o kakvoj popularnoj psihologiji ni o dr. Philu. Radi se o klasičnoj psihoterapiji, začetnik koje je naš susjed Austrijanac, a nikakav Amerikanac.
Psihoterapiji koja se specijalizira na Medicinskom fakultetu kao subspecijalizacija psihijatrije. Zaboga, imamo cijelu Kliniku koja je državni referentni centar za psihoterapiju, koja održava terapije ratnim veteranima oboljelim od PTSP-a, ženama oboljelim od raka dojke itd itd. dakle nikakva alternativa, ni dr. Phil, ni popularna psihologija.

biba01
27.04.2009., 11:41
moj je moto NE ČAČKAJ MEČKU U ONU STVAR
ne dao bog da mi zatreba psiholog ili psihijatar: tko zna što bi sve otkrila o sebi...možda i imam problema kojih nisam ni svjesna...a možda ih nisam svjesna jer ne želim pa mi je tako bolje...
a pločice u kupaoni samo šute i blistaju...

polly
27.04.2009., 11:46
moj je moto NE ČAČKAJ MEČKU U ONU STVAR
...

pa nije loše počačkat mečku :zubo:
prvo padneš, ali se poslije uzdigneš i lakše kreneš dalje
dobro je neke stvari izvest načistac

zavidim na pločicama, ja sam u fazi "ništa neće pobjeć i sutra će biti tu" :rofl:
a fizički sam tak i tak nesposobna za veliko drljanje :D

biba01
27.04.2009., 11:48
malo jesam cinična, priznajem. I kako sam navela podržavam psihoterapiju - onima koji smatraju da im je potrebna. Znaš kako kažu, sit gladnomu ne vjeruje. Ali, moje je mišljenje da navedena knjiga Why do people get ill (NISAM ČITALA) bez obzira što je napisana od strane psihoanalitičara i biloškog kibernetičara podjseća na popularnu psihologiju , možda se varam...ali ne može to biti rješenje za naše probleme. Pa da je tako, usitinu bi si dala truda i poradila bi na sebi maksimalno ako to znači da ću ozdraviti. To ja želim reći: moraš vjerovati da bi ti pomoglo.

femmelatin
27.04.2009., 11:50
a ako mogu birati, pošto će svaka grana liječnika imati svoju klasifikaciju bolesti, ja bih radije da se ms svrstava u demijelinizacijske bolesti nego u psihosomatske. Za prvo nisam kriva, desilo se. A kad ju već imam radije tako nego da smatram da sam si sama natovarila bolest. Šta je, tu je! Idemo dalje

E sad si pogodila srž problema!

Jer većina ljudi koji ne žele ili ne mogu prihvatiti da su neke bolesti psihosomatske, odbija to iz razloga što si onda impliciraju krivnju.
Pa da te odmah razuvjerim, cilj psihoterapije nije da ti natovari krivnju, niti je na tebi krivnja za psihosomatsku bolest, već je samo psiha uzrok.
Između bespomoćnosti (desilo se) i osjećaja krivnje, radije biraš bespomoćnost, no to stvarno nema veze s krivnjom. To je misinterpretacija psihosomatskih bolesti - mnogi ljudi danas misle da to znači okrivljavanje pacijenta, a neki još uvijek misle da su to glumljene bolesti.

Evo, npr. ja imam astmu od 6. godine života. Astma je službeno psihosomatska bolest. Pa nitko nikada neće reći astmatičaru "sam si kriv", to je nonsens. Kod mene je obiteljska situacija sasvim sigurno pogodovala razvoju astme, bilo bi čudo da se nisam razboljela. Ali nisam ja za to kriva!

Međutim, znati uzrok ti daje određenu slobodu i mogućnost. Ako je "desilo se", onda si bespomoćan. Ali ako je "znam otkuda to dolazi" onda ti se otvara barem neka mogućnost da preuzmeš kontrolu nad svojim zdravljem, to nam daje moć.

Ja se nisam izlječila (još) i možda se i ne uspijem do kraja izlječiti ali se osjećam mnogo bolje dok mislim (i vidim) na koje sve načine psiha djeluje i kako je uopće moglo doći do tih bolesti, jer mi to daje nadu da ću jednom, nešto, nekako to uspjeti riješiti. Pritom ne odbacujem ni jedan vid pomoći i dijagnotike somatske medicine.

biba01
27.04.2009., 12:01
[QUOTE=femmelatin;20235997]E sad si pogodila srž problema!

Između bespomoćnosti (desilo se) i osjećaja krivnje, radije biraš bespomoćnost, no to stvarno nema veze s krivnjom.

Apsolutno! Ja se ni u kojem segmentu ne osjećam krivom! Niti na relapse gledam kao na posljedicu mojeg lošeg djelovanja sa vlastitom psihom - na to ne mogu utjecati i zato radije biram bespomoćnost.
Da sada neki ljudi ne steknu loše mišljenje o meni: dosta sam jaka osoba i nikada nisam na sebe gledala sa žaljenjem, nikda nisam ništa skrivala: znači da sam se ipak suočila sa svojim stanjem, ne negiram bolest. Samo ja drugačije gledam na sve to, nisam duhovna osoba - ovo sada nema nikakve veze sa psihoterapijom - meni ne može netko doći i reći da ga je vjera izliječila jer ja u to ni najmanje ne vjerujem.
Da sam svega svjesna, jesam!

femmelatin
27.04.2009., 12:02
malo jesam cinična, priznajem. I kako sam navela podržavam psihoterapiju - onima koji smatraju da im je potrebna. Znaš kako kažu, sit gladnomu ne vjeruje. Ali, moje je mišljenje da navedena knjiga Why do people get ill (NISAM ČITALA) bez obzira što je napisana od strane psihoanalitičara i biloškog kibernetičara podjseća na popularnu psihologiju , možda se varam...ali ne može to biti rješenje za naše probleme. Pa da je tako, usitinu bi si dala truda i poradila bi na sebi maksimalno ako to znači da ću ozdraviti. To ja želim reći: moraš vjerovati da bi ti pomoglo.

Super je imati mišljenje a nisi ni pročitala!
No to nije knjiga za samopomoć, niti nudi rješenja, ali razmatra uzroke i vrlo je poučna. Recimo tu knjigu ima doma moj psihijatar (a nije mi to on preporučio, nego sam sama našla, pohvalila se, onda mi je rekao da je i on ima).

Uglavnom, nisam ovdje da nikog uvjeravam, svatko ima pravo na svoje mišljenje, reagiram jedino kad vidim da netko ima pogrešnu informaciju ili predodžbu - tipa, spomene se psihoterapija i odmah smo na jeftinoj popularnoj psihologiji made in usa, a to naprosto nije točno - zato reagiram.

Kao što rekoh, ni ja ne smatram da samo i jedino psihoterapija može nekog izlječiti, treba tu dodati još mnogo faktora, od prehrane, vježbe, lijekova itd. itd. ali ne vidim niti jedna razlog zašto ne bih pokušala: niti me košta, niti me boli, niti mi uzima vrijeme, a pomaže mi da postanem zrelija, emotivno stabilnija, da se bolje nosim s problemima.
Dvije godine sam bez relapsa. Možda je slučajno. A možda nije.

biba01
27.04.2009., 12:06
[QUOTE=femmelatin;20235997]Međutim, znati uzrok ti daje određenu slobodu i mogućnost. Ako je "desilo se", onda si bespomoćan. Ali ako je "znam otkuda to dolazi" onda ti se otvara barem neka mogućnost da preuzmeš kontrolu nad svojim zdravljem, to nam daje moć.

[/QUOTE

dobro, tu i autosugestija može odigrati veliku ulogu. Ljudski je um jako oružje.

femmelatin
27.04.2009., 12:06
Apsolutno! Ja se ni u kojem segmentu ne osjećam krivom! Niti na relapse gledam kao na posljedicu mojeg lošeg djelovanja sa vlastitom psihom - na to ne mogu utjecati i zato radije biram bespomoćnost.
!

Ali to nije izbor između bespomoćnosti i krivnje, krivnja niti ne postoji. Taj izbor si ti iskonstruirala, jer nemaš info. Pročitaj bilo koji udžbenik iz psihosomatske medicine i nigdje nećeš naći rečenicu: psihosomatske bolesti imaju oni koji su si sami krivi za bolest i zapravo žele biti bolesni.

Pitanje: ako psihosomatska bolest ne znači da si ti kriva za nju, bi li onda mogla prihvatiti da je nešto psihosomatsko?

(jer ne znači, NEMA krivnje, nema osude, ako se ne osjećaš krivom za nešto što ima veze s tijelom, fizičkim, zašto bi osjećala krivnju za nešto što ima veze s psihom? nema psihosomatsku bolest onaj tko ŽELI biti bolestan, ni onaj tko je nesposoban - ima je onaj kod koga su utjecaj imali psihički faktori, koji ništa više ni manje ne podrazumijevaju krivicu nego fizički faktori)

biba01
27.04.2009., 12:11
Super je imati mišljenje a nisi ni pročitala!
No to nije knjiga za samopomoć, niti nudi rješenja, ali razmatra uzroke i vrlo je poučna. Recimo tu knjigu ima doma moj psihijatar (a nije mi to on preporučio, nego sam sama našla, pohvalila se, onda mi je rekao da je i on ima).

Uglavnom, nisam ovdje da nikog uvjeravam, svatko ima pravo na svoje mišljenje, reagiram jedino kad vidim da netko ima pogrešnu informaciju ili predodžbu - tipa, spomene se psihoterapija i odmah smo na jeftinoj popularnoj psihologiji made in usa, a to naprosto nije točno - zato reagiram.

Kao što rekoh, ni ja ne smatram da samo i jedino psihoterapija može nekog izlječiti, treba tu dodati još mnogo faktora, od prehrane, vježbe, lijekova itd. itd. ali ne vidim niti jedna razlog zašto ne bih pokušala: niti me košta, niti me boli, niti mi uzima vrijeme, a pomaže mi da postanem zrelija, emotivno stabilnija, da se bolje nosim s problemima.

a upravo sam navela u postu da nisam pročitala knjigu i da se mpžda varam.

femmelatin
27.04.2009., 12:12
OK.

Vratimo se na izbor. Znači, nije izbor između bespomoćnosti i krivnje, nego između bespomoćnosti i moći.
(mislim da je onda lakše izbrati):mig:

biba01
27.04.2009., 12:17
Ali to nije izbor između bespomoćnosti i krivnje, krivnja niti ne postoji. Taj izbor si ti iskonstruirala, jer nemaš info. Pročitaj bilo koji udžbenik iz psihosomatske medicine i nigdje nećeš naći rečenicu: psihosomatske bolesti imaju oni koji su si sami krivi za bolest i zapravo žele biti bolesni.

Pitanje: ako psihosomatska bolest ne znači da si ti kriva za nju, bi li onda mogla prihvatiti da je nešto psihosomatsko?

(jer ne znači, NEMA krivnje, nema osude, ako se ne osjećaš krivom za nešto što ima veze s tijelom, fizičkim, zašto bi osjećala krivnju za nešto što ima veze s psihom? nema psihosomatsku bolest onaj tko ŽELI biti bolestan, ni onaj tko je nesposoban - ima je onaj kod koga su utjecaj imali psihički faktori, koji ništa više ni manje ne podrazumijevaju krivicu nego fizički faktori)

vidim da me se krivo shvaća: niti se osjećam krivom niti sam indiferentna, rečenica desilo se jednostavno odražava moj stav prema svemu tome. Ne da mi se čitati udžbenike i priručnike.
A pitanja kao što su tvoja gore i općenito stil izražavanja neodoljivo podjećaju na rečenice iz priručnika za samopomoć....pa nisi ti kriva, pa nije to tvoj izbor...

biba01
27.04.2009., 12:23
OK.

Vratimo se na izbor. Znači, nije izbor između bespomoćnosti i krivnje, nego između bespomoćnosti i moći.

nemam šta birati. Jel' imam multiplu? Imam! Da li sam si smaa kriva? Bog te pita? Da li sam iz Gorskoga Kotara? Nisam! pa možemo do sutra ovako....IMAM MULTIPLU, ŽIVIM S NJOM I ZA SADA MI JE SUPER - DA LI JE ZBOG MOG IZNIMNO DOBROG PSIHIČKOG STANJA ILI INTERFERONA isto tako nitko ne zna...do kada? nitko ne zna! jesam li bespomoćna u vezi toga? jesam! imam li moć? imam...

vidiš koliko kontradikcija?

Malden
27.04.2009., 12:32
....Pitanje: ako psihosomatska bolest ne znači da si ti kriva za nju, bi li onda mogla prihvatiti da je nešto psihosomatsko?

"Catch 22"
autor Joseph Heller.

M.

Malden
27.04.2009., 12:35
OK.

HUGO:

"Odaberi nešto. Sigurno ćeš pogriješiti! HA,HA,HA,ha,ha...."

biba01
27.04.2009., 12:39
"Catch 22"
autor Joseph Heller.

M.

baš tako...ne znam u kojem si ti kontekstu mislio

biba01
27.04.2009., 12:46
ima još jedna o autosugestiji i psihoterapiji
Coelho - Veronica je odlučila umrijeti

biba01
27.04.2009., 12:47
toliko o izboru i moći ljudskog uma....

biba01
27.04.2009., 12:55
ne želim da me se pogrešno shvati: psihoterapija u rukama kvalitetnih doktora je dobra, uostalom svatko za sebe zna što mu najviše odgovara, ali autosugestija je druga strana ove medalje. ne osprovaam činjenicu da su to školovani ljudi i da u određenim situacijama je svima nama potrebna nekakva terapija - ali ja samu sebe najbolje poznajem, ne želim da mi se stavljaju u glavu stvari koje možda i nisu takve kakve se njima čine

sneza
27.04.2009., 13:44
imam jednog prijatelja psihijatra u New Yorku. On se čudi da mi na interferonu moramo tajiti da smo depresivni. Tamo je normalno da se uz interferon daju antidepresivi:ne zna:

femmelatin
27.04.2009., 13:54
n ali ja samu sebe najbolje poznajem, ne želim da mi se stavljaju u glavu stvari koje možda i nisu takve kakve se njima čine

Zašto misliš da bi ti netko stavljao nešto u glavu? :confused:

Moram te ispraviti: na psihoterapiji ti nitko ne "stavlja nešto u glavu" niti ona s tim ima veze. Predugo mi je sad objašnjavati, no u najkraćim crtama: na terapiji ti pričaš o tome kako se osjećaš, a terapeut sluša, tu i tamo nešto pita i pomaže da nešto shvatiš. Ništa puno više od toga, a eksplicitno je teraputu zabranjeno: davati savjete, nametati svoje mišljenje, stavove ili vrijednosti, manipulirati na bilo koji način. Zaviri koji put na podforum psihologija, gdje se ljudi žale što ih terapeut NE savjetuje (također ne znajući da on to ne smije raditi). Ako se promijeniš tijekom terapije to je rezultat tvog vlastitog rada, no ne postoji unaprijed zadani modul u koji se trpaju pacijenti.

Na vlastitom primjeru mogu reći - teraput mi nikada nije rekao kakva sam ja, kakva bih trebala biti, što da radim, a kad ga i pitam što vi mislite, uzvraća protupitanjem, npr. zašto je vama bitno što ja mislim? Poanta je (između ostalog) da sam sebe bolje upoznaš i sam dođeš do nekih stvari.

Psihoterapija ima svoje zakonitosti, postavke i logiku, i još ću jednom ponoviti: nema nikakve veze sa self helpom.

Ne smatram da bi svi trebali ići niti da je ona univerzalan lijek, ništa tome slično, ali smeta kad netko apriori kritizira a ne zna zapravo o čemu se radi. :(

Aleks 2
27.04.2009., 14:01
Ovo o psihoterapiji baš i nije bilo lako pratiti.Par puta sam se vraćala i čitala iz početka.

femmelatin
27.04.2009., 14:01
imam jednog prijatelja psihijatra u New Yorku. On se čudi da mi na interferonu moramo tajiti da smo depresivni. Tamo je normalno da se uz interferon daju antidepresivi:ne zna:

Hmmm, bit će da je zato što traže bilo koji razlog da rasterete državni proračun i da što manji broj ljudi dobije lijek na teret HZZO-a. Okrutno ali istinito.

femmelatin
27.04.2009., 14:05
nemam šta birati. Jel' imam multiplu? Imam! Da li sam si smaa kriva? Bog te pita? Da li sam iz Gorskoga Kotara? Nisam! pa možemo do sutra ovako....IMAM MULTIPLU, ŽIVIM S NJOM I ZA SADA MI JE SUPER - DA LI JE ZBOG MOG IZNIMNO DOBROG PSIHIČKOG STANJA ILI INTERFERONA isto tako nitko ne zna...do kada? nitko ne zna! jesam li bespomoćna u vezi toga? jesam! imam li moć? imam...

vidiš koliko kontradikcija?

Ne znam zašto se ljutiš. Ja ti ne želim ništa sugerirati, niti ti dajem savjete što da radiš, niti namećem svoja uvjerenja.
Pokušala sam samo objasniti svoje stajalište, što ne znači da drugi nemaju pravo na svoja. Reagiram samo kad vidim da netko tvrdi nešto što znam da nije točno. Mnogo je predrasuda vezano za psihijatre i psihoterapiju, što nije čudno, jer kako bi netko znao ako nije ili sam išao, ili proučavao literaturu? Kao da sam ja znala.

A informacije iz Oprah showa ne bi trebale nikom biti relevantne.
Radiš što možeš i hoćeš da bi ti bilo bolje, svatko ima svoj put i način, amen.

femmelatin
27.04.2009., 14:09
A pitanja kao što su tvoja gore i općenito stil izražavanja neodoljivo podjećaju na rečenice iz priručnika za samopomoć....pa nisi ti kriva, pa nije to tvoj izbor...

Hvala na "komplimentu", no nisam ih čitala.

biba01
27.04.2009., 14:13
stvar je u tome da bi si ja stavila u glavu...
a ja ti se ne ljutim, možda tako zvuči ali ne...
svatko je svome telu gospodar....

tynaz
27.04.2009., 18:35
fakat ste se raspisale..
ne znam, ja mislim da to sa psihoterapijom eventualno bi moglo pomoc da se produlji stanje mirovanja bolesti, ali isto tako smatram da je nemoguce dokazati da je bas to pomoglo ili nije.

ancola
27.04.2009., 19:43
Revita Orange Revita Diet Orange Revita Fe Forest berries Revita Orange Oriblete
Vesti iz Altameda REVITA Info
MLM sistem RQC Club Distributivni centri REVITA prezentacije Plan prezentacija regionalnih menadžera

MATIČNI MLEČ
Matični mleč
Matični mleč i zdravlje
Sastav matičnog mleča
REVITA proizvodi na bazi matičnog mleča
REVITA PROIZVODI
Revita Orange
Revita Diet Orange
Revita Fe Forest berries
Revita Orange Oriblete
Revita kapsula Diet Apple
POSLOVNA REŠENJA
MLM sistem REVITA Plus
REVITA Quality Club
Zvezde MLM sistema REVITA Plus
Distibutivni centri
Plan prezentacija
Plan prezentacija regionalnih menadžera
ALTAMED
O nama
Poslovna filozofija
Dosadašnji rezultati i priznanja
Kontakt
INFO CENTAR
Vesti iz Altameda
REVITA Info
REVITA I VI
Najčešće postavljana pitanja
Plan edukacije iz MLM-a
Knjiga utisaka

POČETNA STRANA / O REVITI

Matični mleč i zdravlje

Blagotvorno dejstvo matičnog mleča na ljudski organizam poznato je od davnina. Novija naučna istraživanja i eksperimenti potvrdili su takvo dejstvo:

mleč biostimulator i ćelijski regenerator
mleč i nervni sistem
mleč u pedijatriji
mleč u gerijatriji
mleč i sportisti
mleč i kardiovaskularna oboljenja
mleč i imune snage
mleč i tumori
mleč i polne zlezde
MLEČ BIOSTIMULATOR I ĆELIJSKI REGENERATOR
Naučnim eksperimentima in vitro i in vivo dokazana je sposobnost matičnog mleča da regeneriše ćelije organizma.
Velikim brojem klinickih istraživanja dokazano je da mleč regeneriše ćelije pankreasa, pogotovu ß Langerhansova ostrvca, čije oštećenje dovodi do šećerne bolesti.
Sniženje šećera u krvi izaziva peptid sa hormonskim dejstvom izolovan iz belančevina mleča.

MLEČ I NERVNI SISTEM
Korišćenje matičnog mleča smiruje uznemirene osobe, vraća miran san, pomaže kod senilnosti, Parkinsonovog sindroma, asteničnih neuroza, neuroza sa povećanom emocionalnošću i dr. (rezultati istraživanja Vitek i Janci, Bratislava 1968).
Takođe, oduvek je bilo interesantno pitanje da li matični mleč utiče i na oporavak oštećenih nervnih ćelija. Iz iskustva korisnika odgovor je pozitivan. Dugo se, međjutim, čekalo na naučnu verifikaciju ovakvog zaključka. Istraživanje čiji rezultati potvrđuju dejstvo mleča na oporavak ostećenih nervnih ćelija obavljeno je u Jugoslaviji 1999. godine (M.Simić. D.Drekić. D.Roksandić, Z.Prolić).

MLEČ U PEDIJATRIJI
Mnoga istraživanja potvrđuju visoku efikasnost primene matičnog mleča kod bolesne i iscrpljene dece.
Posebni rezultati postignuti su u lečenju dece obolele od hipotrofije, čak i u onim slučajevima u kojima klasična terapija nije davala nikakve rezultate. Već posle sedam dana primene mleča primećivalo se povećanje telesne težine, poboljšanje opšteg stanja, apetita, sna, turgera tkiva, elastičnosti kože i potkožnog masnog tkiva (Lebedova 1959, Rosal 1960.).
Kod prevremeno rođjene dece korišćenje mleča dovodi do bolje adaptacije na život van utrobe zato što izbalansiranost komponenata mleča bitno utiče na regulaciju i poboljšanje imuniteta (Dmitrijeva 1994.).

MLEČ U GERIJATRIJI
Pozitivni efekti matičnog mleča kao prirodnog anabolika uočavaju se u njegovoj primeni kod svih oblika oslabljenosti organizma usled oboljenja ili starosti.
Posebno dobri rezultati postignuti su u izlečenju sklerotičnih i klimakteričnih procesa (Ludjanski 1994.).

MLEČ I SPORTISTI
Sportistima matični mleč povećava radnu sposobnost i izdržljivost, jer stimuliše anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu. Takođe, eksperimentalno je dokazano da mleč pojačava tkivno disanje i oksidativnu fosforilizaciju (Nikulin, Jakuseva 1989.).

MLEČ I KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA
Kardiovaskularna oboljenja predstavljaju primarni uzrok narušavanja zdravlja savremenog čoveka. Utvrđeno je da su povećani trigliceridi i masti zajednički imenitelj kardiovaskularnih bolesti. U bolnici St.Marry u Njujorku, krajem 80-tih godina 20. veka, na velikom broju pacijenata rađjeno je kliničko ispitivanje delovanja mleča na smanjenje povišenih lipida.
Kod svih pacijenata zabeležen je značajan pad masnoća u krvi pa je mleč preporučen kao korisno sredstvo za dopunu terapije u lečenju kardiovaskularnih bolesti.
Takođe, kod sistematskog korišćenja mleča uočeno je smanjenje broja napada stenokardije i njihovo kraće trajanje, uz smanjenje intenziteta bola.
Dokazano je da mleč normalizuje (snižava) krvni pritisak koji često predstavlja uzrok srčanih oboljenja.
Iz ovoga se može zaključiti da je matični mleč dobra dopuna u lečenju kardiovaskularnih bolesti i, što je još značajnije, da je odlična preventiva od ovih oboljenja.

MLEČ I IMUNE SNAGE
Imuni sistem je poslednja linija odbrane koja se aktivira onda kada infekcija već prodre u organizam. Kada imuni sistem popusti, dolazi do pojave teških oboljenja. Matični mleč ima nezamenljivo mesto u jačanju i odbrani imunog sistema. Sadržaj raznovrsnih jedinjenja, proteinske kombinacije, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline (posebno Omega 4 i 6), kao i svojstva mleča da vrši detoksikaciju, REVITAlizaciju i regeneraciju ćelija, dovode do jačanja i boljeg funkcionisanja imunog sistema.
Matični mleč, zahvaljujući sadržaju nezasićenih esencijalnih masnih kiselina i vitamina E i A u svom sastavu, pomaže eliminaciju slobodnih radikala, izazivača niza teških oboljenja, iz reda najopasnijih toksina koji dospevaju u ljudski organizam iz vazduha, vode i hrane.

MLEČ I TUMORI
Tumori spadaju u najteža oboljenja koja postepeno preuzimaju primat od kardiovaskularnih bolesti. Uslovljeni su nepravilnim životom, lošom ishranom, povećanom radijacijom, sve prisutnijim stresom... Iako su tumori poznati još od davnina, na žalost, do danas nije pronađen uspešan lek za borbu protiv njih.
Mleč, time što oporavlja imuni sistem i eliminiše slobodne radikale, omogućava obolelom organizmu da se toliko oporavi da može da izdrži radio i hemioterapiju. I ne samo to. Mleč neutrališe i dejstva radijacije kao i razna zračenja kojima smo svakodnevno izloženi. Takođe, u najnovijim istraživanjima lipidne frakcije mleča došlo se do rezultata da ona (posebno 10-hidroksi decenska kiselina) može čak i da zaustavi razvoj tumora.

MLEČ I POLNE ŽLEZDE I ORGANI
Mleč sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa, povećava prokrvljenost, stimuliše deobe ćelija i tako omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Kod žena pozitivno dejstvo mleča ispoljava se i u periodu menopauze, stanja kroz koje 10-15 odsto žena teško prolazi jer zbog prestanka funkcije jajnika dolazi do hormonalnih poremećaja. Klinička ispitivanja pokazala su da primena mleča smanjuje neprijatne senzacije i tegobe kao što su povećana razdražljivost, depresija, znojenje i sl..
Mleč je koristan i za muškarce. Povećava prokrvljenost prostate (glavne, seksualne, muške žlezde), pomaže smanjenju otoka, smanjenju pritiska na uretru, lakše se izbacuje mokraća, smanjuje se mogućnost stvaranja rezidualne mokraće i sprečava sekundarna infekcija.

Svjetlost
27.04.2009., 20:22
Sigurno nije slučajno.Treba čim više osoba kao što ste Vi i onda će se i povećavati broj osoba koje dolaze do rješenja za ozdravljenje.Tražio sam i tražim još uvijek druge mogućnosti za ozdravljenje,ali za sada jedino sam ostao na psihoterapiji.Osobi može jedno vrijeme biti bolje,ali ako nije uklonjen uzrok napad se ponavlja.
Trebate čim više pričati o tome tako da se vidi da ne postoje samo neki pojedini slučajevi,nego da ih ima puno više.Sa time se razbija tvrdnja da je MS ili bilo koja autoimuna bolest neizlječiva.Takve informacije donose znanje novooboljelim i daju im puno preciznije puteve koji vode do izlječenja psihe,a sa time i tijela.:)

biba01
27.04.2009., 21:15
ja sam skoro 5 godina bez relapsa
a možda je zbog interferona...
šta nije bilo od jabuke?

biba01
27.04.2009., 21:18
samo da se ne ureknem!!!!!

biba01
27.04.2009., 21:35
Sigurno nije slučajno.Treba čim više osoba kao što ste Vi i onda će se i povećavati broj osoba koje dolaze do rješenja za ozdravljenje.Tražio sam i tražim još uvijek druge mogućnosti za ozdravljenje,ali za sada jedino sam ostao na psihoterapiji.Osobi može jedno vrijeme biti bolje,ali ako nije uklonjen uzrok napad se ponavlja.
Trebate čim više pričati o tome tako da se vidi da ne postoje samo neki pojedini slučajevi,nego da ih ima puno više.Sa time se razbija tvrdnja da je MS ili bilo koja autoimuna bolest neizlječiva.Takve informacije donose znanje novooboljelim i daju im puno preciznije puteve koji vode do izlječenja psihe,a sa time i tijela.:)

pa ja doista ne znam šta rade znanstvenici kao što je Đikić, Živadinov i drugi specijalisti kada si ti tražio i još uvijek tražiš mogućnosti za izliječenje...zašto još tražiš ako si izliječen?

biba01
27.04.2009., 21:39

pa di su ti ljudi, što se ne jave...kako to da nitko osim tebe ne zna za njih, ili je ovo sve neka nova religija/sekta...pa ćemo poput nekih sekti/religija na kraju vjerovati da ms nije autoimuna bolest već vanzemaljci u nama koji svako toliko isplivaju na površinu da nas malo zaj...

biba01
27.04.2009., 21:40
samo da se zna, nemam ništa protiv vanzemaljaca...ako slučajno postoje!

biba01
27.04.2009., 21:42
i čitaju ovaj forum...

femmelatin
27.04.2009., 22:03
E pa stvarno, što još neću doživjeti, u 21. stoljeću: kao klijentica psihoterapijske klinike u državnoj bolnici, odjednom sam sektašica, a da to ni ne znam!?
Pa nisam čak ni članica kluba šahista ili petrinih pletilja. A nisam ni religiozna, barem ne u klasičnom općedruštvenoprihvaćenokatoličkom smislu. :D
Čak niti ne poznam ljude s MS-om, u biti vidjela sam dvoje dok sam išla na pretrage i davnih dana jednu susjedu koju je odmah puklo u kolica. Ni u udrugu se ne želim učlaniti.

Moj psihijatar nikad nije ni spomenuo da me psihoterapija može izlječiti, a kad sam krenula tek se sumnjalo na dijagnozu. Inicijalno, cilj mi je bio naučiti se nositi sa stresom na poslu. Da bi psihoterapija mogla pomoći i u slučaju ove dijagnoze, pročitala sam nedavno, pa mi je tim više drago što idem. I svejedno planiram iskoristiti bilo koju mogućnost koju će mi pružiti neurolozi - od viška glava ne boli.

Ali s obzirom da smatram kako su tijelo i psiha neraskidivo povezani, prilično sam sigurna da u svakoj bolesti ima nekog međudjelovanja. Od onih za koje već i vrapci na grani pjevaju - kao da potiskivanje ljutnje vodi do čira na želucu i visokog tlaka pa nadalje.
Mnogo je zanimljivije i u konačnici produktivnije biti otvoren za nove ideje i saznanja, nego a priori odbacivati ih.

p.s. vanzemaljci :cerek: dobra si!

femmelatin
27.04.2009., 22:05
fakat ste se raspisale..
ne znam, ja mislim da to sa psihoterapijom eventualno bi moglo pomoc da se produlji stanje mirovanja bolesti, ali isto tako smatram da je nemoguce dokazati da je bas to pomoglo ili nije.

Pa da, vrlo je teško dokazati išta kod tako kompleksne bolesti. Ali ja bih mogla preživjeti i nedokazano, samo da mi je dobro. Pa od čega god.

femmelatin
27.04.2009., 22:08
ja sam skoro 5 godina bez relapsa
a možda je zbog interferona...
šta nije bilo od jabuke?

to je super :)
eto, krajnje nebitno otkud poboljšanje, ne postoji jedan put ni jedno rješenje

loza u škripu
27.04.2009., 22:26
Dragi moji ! Evo me prvi puta na forumu uopće ponukana potragom za informacijama o MS-u .Ne bolujuem od MS-a ali mi se dogodio netko poseban sa tom dijagnozom...za mene je ovo nešto sasvim novo ...Za mene je MS samo dijagnoza...on je za mene najzdravija ,najljepša , najpametnija , jednostavno najdivnija osoba koju ja poznajem..:) Htjela bih čuti što imaju za reći ljudi koji žive s oboljelima od MS-a a i vi sami...kako uopće gledate na ljude oko sebe ?! Nemam dileme , jednostavno želim biti čim informiranija...mislim da bi mu tako bila bolje podrška...i čini mi se da mu je teško u potpunosti pustiti me blizu sebe...ne znam čega se boji...ja se ne bojim ničeg... :grli::rock:[/U]....

tynaz
27.04.2009., 23:30
Pa da, vrlo je teško dokazati išta kod tako kompleksne bolesti. Ali ja bih mogla preživjeti i nedokazano, samo da mi je dobro. Pa od čega god.
slazem se i zato nista ne odbacujem nego samo citam i slazem svoje kockice u glavi.. btw, jel ima ona knjiga za kupit u algoritmu il negdje drugdje i koliko kosta?
a sto se tice suzivota s MS-ovcem i biti isti... meni moj MS stvarno ne predstavlja nikakav psihicki problem ili blokadu. h..mi se sto drugi misle o tome. samo mi ide na zivce ak vidim dozu sazaljenja jer mi stvarno nije potrebna. ja volim svoj zivot upravo takvog kakav je i jedino sto bi mijenjala je upravo dijagnoza jer me sad pocelo malo mucit kaj ak dobiju moja djeca (a valjda nece). ta tebi bliska osoba, loza, sigurno smatra da bi ti mogla bit na teret i to ne zeli, a to je stvar toga kako cete vi odlucit zivjet s tim. ja se trenutno jedino osjecam kao jos jedan odljev novca zbog eventualnih kasnijih izdvajanja zbog terapija, medicinskih ili nemedicinskih. treba samo pozitivno misliti i to je to! bitno je stanje uma jer kad si ti pozitivan, sve ti je odmah ljepse. a pozitiva mozda moze puno utjecati na te neke druge stvari u svezi bolesti. think pink!

mblaž
28.04.2009., 07:41
Puno vam svima hvala na odgovoru. Lakše je čovjeku kada pripada zajednici. Imaš gdje otići, pričati, saznati nešto. Nisi sam.

CASSIE
28.04.2009., 07:51
Ma kakvi sam, gle koliko nas ima. Još kad bi vas više dolazilo u Udrugu Grad Zagreb, pa gdje bi nam bio kraj. Aha, sad sam i ja malo sektašica.

biba01
28.04.2009., 09:22
E pa stvarno, što još neću doživjeti, u 21. stoljeću: kao klijentica psihoterapijske klinike u državnoj bolnici, odjednom sam sektašica, a da to ni ne znam!?
Pa nisam čak ni članica kluba šahista ili petrinih pletilja. A nisam ni religiozna, barem ne u klasičnom općedruštvenoprihvaćenokatoličkom smislu. :D
Čak niti ne poznam ljude s MS-om, u biti vidjela sam dvoje dok sam išla na pretrage i davnih dana jednu susjedu koju je odmah puklo u kolica. Ni u udrugu se ne želim učlaniti.

Moj psihijatar nikad nije ni spomenuo da me psihoterapija može izlječiti, a kad sam krenula tek se sumnjalo na dijagnozu. Inicijalno, cilj mi je bio naučiti se nositi sa stresom na poslu. Da bi psihoterapija mogla pomoći i u slučaju ove dijagnoze, pročitala sam nedavno, pa mi je tim više drago što idem. I svejedno planiram iskoristiti bilo koju mogućnost koju će mi pružiti neurolozi - od viška glava ne boli.

Ali s obzirom da smatram kako su tijelo i psiha neraskidivo povezani, prilično sam sigurna da u svakoj bolesti ima nekog međudjelovanja. Od onih za koje već i vrapci na grani pjevaju - kao da potiskivanje ljutnje vodi do čira na želucu i visokog tlaka pa nadalje.
Mnogo je zanimljivije i u konačnici produktivnije biti otvoren za nove ideje i saznanja, nego a priori odbacivati ih.

p.s. vanzemaljci :cerek: dobra si!

ovo apsolutno nije bilo upućuno tebi.
a i moram se malo zezat...

loza u škripu
28.04.2009., 09:41
Tynaz , hvala na odgovoru !Namjera mi i je "think pink" jer druge nema:cerek:....imati dobru emociju narednih 5 mjeseci , 5 godina ili 20 godina...čisto je svejerdno...bitno je imati dobru emociju...a i sve je nepredvidivo..treba biti zahvalan na baš ovom trenutku i ovom danu...a sutra...sutra je za sve ali baš za sve enigma...možda baš mene sutra pogodi auto !:eek:
Ljudi ...drži te se ! :top:

polly
28.04.2009., 09:49
Ma kakvi sam, gle koliko nas ima. Još kad bi vas više dolazilo u Udrugu Grad Zagreb, pa gdje bi nam bio kraj. Aha, sad sam i ja malo sektašica.

da sekta :rofl:
mogli bi si kakav znak raspoznavanja stavit :D

a udruga, treba vremena i za to
posel, djeca, šetnje, vježbice, kuhanje & peglanje, školica, čitanje, kupanje psa,....dan bi trebao imati bar 48 sati :D
a i ja van foruma nis bolesna :D

kika/30
28.04.2009., 10:56
Revita Orange Revita Diet Orange Revita Fe Forest berries Revita Orange Oriblete
Vesti iz Altameda REVITA Info
MLM sistem RQC Club Distributivni centri REVITA prezentacije Plan prezentacija regionalnih menadžera

MATIČNI MLEČ
Matični mleč
Matični mleč i zdravlje
Sastav matičnog mleča
REVITA proizvodi na bazi matičnog mleča
REVITA PROIZVODI
Revita Orange
Revita Diet Orange
Revita Fe Forest berries
Revita Orange Oriblete
Revita kapsula Diet Apple
POSLOVNA REŠENJA
MLM sistem REVITA Plus
REVITA Quality Club
Zvezde MLM sistema REVITA Plus
Distibutivni centri
Plan prezentacija
Plan prezentacija regionalnih menadžera
ALTAMED
O nama
Poslovna filozofija
Dosadašnji rezultati i priznanja
Kontakt
INFO CENTAR
Vesti iz Altameda
REVITA Info
REVITA I VI
Najčešće postavljana pitanja
Plan edukacije iz MLM-a
Knjiga utisaka

POČETNA STRANA / O REVITI

Matični mleč i zdravlje

Blagotvorno dejstvo matičnog mleča na ljudski organizam poznato je od davnina. Novija naučna istraživanja i eksperimenti potvrdili su takvo dejstvo:

mleč biostimulator i ćelijski regenerator
mleč i nervni sistem
mleč u pedijatriji
mleč u gerijatriji
mleč i sportisti
mleč i kardiovaskularna oboljenja
mleč i imune snage
mleč i tumori
mleč i polne zlezde
MLEČ BIOSTIMULATOR I ĆELIJSKI REGENERATOR
Naučnim eksperimentima in vitro i in vivo dokazana je sposobnost matičnog mleča da regeneriše ćelije organizma.
Velikim brojem klinickih istraživanja dokazano je da mleč regeneriše ćelije pankreasa, pogotovu ß Langerhansova ostrvca, čije oštećenje dovodi do šećerne bolesti.
Sniženje šećera u krvi izaziva peptid sa hormonskim dejstvom izolovan iz belančevina mleča.

MLEČ I NERVNI SISTEM
Korišćenje matičnog mleča smiruje uznemirene osobe, vraća miran san, pomaže kod senilnosti, Parkinsonovog sindroma, asteničnih neuroza, neuroza sa povećanom emocionalnošću i dr. (rezultati istraživanja Vitek i Janci, Bratislava 1968).
Takođe, oduvek je bilo interesantno pitanje da li matični mleč utiče i na oporavak oštećenih nervnih ćelija. Iz iskustva korisnika odgovor je pozitivan. Dugo se, međjutim, čekalo na naučnu verifikaciju ovakvog zaključka. Istraživanje čiji rezultati potvrđuju dejstvo mleča na oporavak ostećenih nervnih ćelija obavljeno je u Jugoslaviji 1999. godine (M.Simić. D.Drekić. D.Roksandić, Z.Prolić).

MLEČ U PEDIJATRIJI
Mnoga istraživanja potvrđuju visoku efikasnost primene matičnog mleča kod bolesne i iscrpljene dece.
Posebni rezultati postignuti su u lečenju dece obolele od hipotrofije, čak i u onim slučajevima u kojima klasična terapija nije davala nikakve rezultate. Već posle sedam dana primene mleča primećivalo se povećanje telesne težine, poboljšanje opšteg stanja, apetita, sna, turgera tkiva, elastičnosti kože i potkožnog masnog tkiva (Lebedova 1959, Rosal 1960.).
Kod prevremeno rođjene dece korišćenje mleča dovodi do bolje adaptacije na život van utrobe zato što izbalansiranost komponenata mleča bitno utiče na regulaciju i poboljšanje imuniteta (Dmitrijeva 1994.).

MLEČ U GERIJATRIJI
Pozitivni efekti matičnog mleča kao prirodnog anabolika uočavaju se u njegovoj primeni kod svih oblika oslabljenosti organizma usled oboljenja ili starosti.
Posebno dobri rezultati postignuti su u izlečenju sklerotičnih i klimakteričnih procesa (Ludjanski 1994.).

MLEČ I SPORTISTI
Sportistima matični mleč povećava radnu sposobnost i izdržljivost, jer stimuliše anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu. Takođe, eksperimentalno je dokazano da mleč pojačava tkivno disanje i oksidativnu fosforilizaciju (Nikulin, Jakuseva 1989.).

MLEČ I KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA
Kardiovaskularna oboljenja predstavljaju primarni uzrok narušavanja zdravlja savremenog čoveka. Utvrđeno je da su povećani trigliceridi i masti zajednički imenitelj kardiovaskularnih bolesti. U bolnici St.Marry u Njujorku, krajem 80-tih godina 20. veka, na velikom broju pacijenata rađjeno je kliničko ispitivanje delovanja mleča na smanjenje povišenih lipida.
Kod svih pacijenata zabeležen je značajan pad masnoća u krvi pa je mleč preporučen kao korisno sredstvo za dopunu terapije u lečenju kardiovaskularnih bolesti.
Takođe, kod sistematskog korišćenja mleča uočeno je smanjenje broja napada stenokardije i njihovo kraće trajanje, uz smanjenje intenziteta bola.
Dokazano je da mleč normalizuje (snižava) krvni pritisak koji često predstavlja uzrok srčanih oboljenja.
Iz ovoga se može zaključiti da je matični mleč dobra dopuna u lečenju kardiovaskularnih bolesti i, što je još značajnije, da je odlična preventiva od ovih oboljenja.

MLEČ I IMUNE SNAGE
Imuni sistem je poslednja linija odbrane koja se aktivira onda kada infekcija već prodre u organizam. Kada imuni sistem popusti, dolazi do pojave teških oboljenja. Matični mleč ima nezamenljivo mesto u jačanju i odbrani imunog sistema. Sadržaj raznovrsnih jedinjenja, proteinske kombinacije, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline (posebno Omega 4 i 6), kao i svojstva mleča da vrši detoksikaciju, REVITAlizaciju i regeneraciju ćelija, dovode do jačanja i boljeg funkcionisanja imunog sistema.
Matični mleč, zahvaljujući sadržaju nezasićenih esencijalnih masnih kiselina i vitamina E i A u svom sastavu, pomaže eliminaciju slobodnih radikala, izazivača niza teških oboljenja, iz reda najopasnijih toksina koji dospevaju u ljudski organizam iz vazduha, vode i hrane.

MLEČ I TUMORI
Tumori spadaju u najteža oboljenja koja postepeno preuzimaju primat od kardiovaskularnih bolesti. Uslovljeni su nepravilnim životom, lošom ishranom, povećanom radijacijom, sve prisutnijim stresom... Iako su tumori poznati još od davnina, na žalost, do danas nije pronađen uspešan lek za borbu protiv njih.
Mleč, time što oporavlja imuni sistem i eliminiše slobodne radikale, omogućava obolelom organizmu da se toliko oporavi da može da izdrži radio i hemioterapiju. I ne samo to. Mleč neutrališe i dejstva radijacije kao i razna zračenja kojima smo svakodnevno izloženi. Takođe, u najnovijim istraživanjima lipidne frakcije mleča došlo se do rezultata da ona (posebno 10-hidroksi decenska kiselina) može čak i da zaustavi razvoj tumora.

MLEČ I POLNE ŽLEZDE I ORGANI
Mleč sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa, povećava prokrvljenost, stimuliše deobe ćelija i tako omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Kod žena pozitivno dejstvo mleča ispoljava se i u periodu menopauze, stanja kroz koje 10-15 odsto žena teško prolazi jer zbog prestanka funkcije jajnika dolazi do hormonalnih poremećaja. Klinička ispitivanja pokazala su da primena mleča smanjuje neprijatne senzacije i tegobe kao što su povećana razdražljivost, depresija, znojenje i sl..
Mleč je koristan i za muškarce. Povećava prokrvljenost prostate (glavne, seksualne, muške žlezde), pomaže smanjenju otoka, smanjenju pritiska na uretru, lakše se izbacuje mokraća, smanjuje se mogućnost stvaranja rezidualne mokraće i sprečava sekundarna infekcija.

Interesantno i korisno,jos jednom hvala!!!

femmelatin
28.04.2009., 10:58
Ja se divim svakom tko uspije osim posla bilo što drugo. Ja se ne mogu natjerat ni da si skuham nešto, treba mi opaka snaga volje, i za odvježbat i za bilo što. Ne kaj ne bi mogla nego sam LIJENA. Dođem doma i samo želim buljiti u tv, litati ili sjedit na telefonu.

kika/30
28.04.2009., 11:08
Ja se divim svakom tko uspije osim posla bilo što drugo. Ja se ne mogu natjerat ni da si skuham nešto, treba mi opaka snaga volje, i za odvježbat i za bilo što. Ne kaj ne bi mogla nego sam LIJENA. Dođem doma i samo želim buljiti u tv, litati ili sjedit na telefonu.

Ne brini ,nisi jedina i ja sam takva,ono sto napravim do 1 sat to je sve drugo mi se vise nist neda :)

biba01
28.04.2009., 11:17
to je super :)
eto, krajnje nebitno otkud poboljšanje, ne postoji jedan put ni jedno rješenje

a tko će ga znati...od čega je i kako je! samo da je dobro

biba01
28.04.2009., 11:20
ja sam išla na fitness par mjeseci i kako mi je kolegica odustala od toga i ja sam. pa sam lijepo sjela u auto i otišla si kupit razna pomagala: kupila sam si utege, nešto što ni ne znam kako se zove za bedra i loptu za pilates...
utezi mi stoje ispod tv-a, a lopta za pilates je izuzetno dobro sredstvo za odlaganje robe. toliko o mom vježbanju kod kuće.

polly
28.04.2009., 11:27

lijenost mogu zvati imenom mojim :D
ali ako zadsjednem, sutra se teže ustanem
ako ne skuham, požderat ću sendvić a ne smijem žitarice i udebljat ću se k'o prase
prisiljavam se čitat i učit jer bi mi se pamet zakrečila, na najboljem je putu pa vježbam :D
idem na talijanski jer sam prisiljena onda negdje otići van ustaljenih ruta i komunicirati sa nekim novim ljudima, uz put sam i cimericu nagovorila na školicu jer bi inače sama odustala :zubo: (trik za ustrajnost)
šetam jer moram, imam psa
pokušavala sam s vježbanjem, ali to mi baš i nije išlo :tuzni:
ne volim da mi nepoznata osoba prčka po stvarima, pa opcija o kućnoj pomoćnici ne dolazi u obzir tak da vježbam s prozorima, pločicama,.... ne tako često kao nekad, ali vježbam
kod "vježbanja" me više ometa ra nego ms, trenutno bi si najrađe sve zglobove na rukama potukla čekićem :mad:
i tak.....ide život :D

polly
28.04.2009., 11:31
utezi mi stoje ispod tv-a, a lopta za pilates je izuzetno dobro sredstvo za odlaganje robe. toliko o mom vježbanju kod kuće.

to ti u 99,9% slučajeva tako završi :rofl:

ja sam već spomenutu cimericu prije 3 dod. nagovorila na yogu
e sad, problem je u tome da ja masu vježbi ne mogu napravit
pa sam nakon par mjeseci ja odustala, ali bar žena ide i dalje redovito :D

biba01
28.04.2009., 11:36
ma da je problem u tome...lijena sam, ne da mi se.
ali, našla sam na netu neke vježbe pa počinjem, u ponedjeljak...nema smisla početi sredinom tjedna

ryan5
28.04.2009., 11:44

I opet se vraćamo u krug,i opet sretno zaključujemo da svi imaju svoje načine.
Moja snaga volje za vježbanjem je iznimna za razliku od volje za krenuti na psihoterapiju.Drugim riječima,moja psihoterapija je vježbanje.

I tako dalje...i tako bliže...svi sretni i zadovljni...:cerek:

ryan5
28.04.2009., 11:45
ma da je problem u tome...lijena sam, ne da mi se.
ali, našla sam na netu neke vježbe pa počinjem, u ponedjeljak...nema smisla početi sredinom tjedna

Nikako,nikako....sredinom tjedna:lol::lol::lol:

femmelatin
28.04.2009., 13:36
Moja snaga volje za vježbanjem je iznimna za razliku od volje za krenuti na psihoterapiju.Drugim riječima,moja psihoterapija je vježbanje.

Meni za psihoterapiju ne treba snaga volje, pa je to olakotna okolnost. Ja naime VOLIM ići tamo. :cerek: Em što me zanima samo po sebi, em što sam se navukla totalno i ne mogu zamisliti da mi ovaj jedan dan kaže - gotovi smo. Mislim da bi ridala 3 dana, neutješno... :rofl:
Zamisli benefit - 35 minuta pričaš kaj god hoćeš, a čovjek te mora slušati, be kritiziranja, pametovanja i savjetovanja. :D Pa di to ima?

Za joga vježbe, to je već drugi par rukava. Traje isto kao termin na terapiji ali mi je tlaka samo takva.

polly
28.04.2009., 13:50
Zamisli benefit - 35 minuta pričaš kaj god hoćeš, a čovjek te mora slušati, be kritiziranja, pametovanja i savjetovanja. :D Pa di to ima?

meni je lakše postavit pločice u kupaonu nego pričat, pogotovo o sebi :D

samalis
28.04.2009., 13:57
Ama, je li vi to ozbiljno raspravljate ovolike stranice o psihoterapiji kao konačnom lijeku (jednom od mnogih) za MS? Ili je neka šega-šala-pošalica?
To bi svakako trebalo povezati sa preletima NLO. A možda Ameri to znaju jer imaju zarobljene izvanzemaljce te zato idu puno psihoterapeutima.
Manite se ludosti. Psihoterapija je O.K., ali da se izliječi MS..?

P.S. Elena izvini. Rijetko se ligiram jer sam puno u bolnici.

biba01
28.04.2009., 14:24
Ama, je li vi to ozbiljno raspravljate ovolike stranice o psihoterapiji kao konačnom lijeku (jednom od mnogih) za MS? Ili je neka šega-šala-pošalica?
To bi svakako trebalo povezati sa preletima NLO. A možda Ameri to znaju jer imaju zarobljene izvanzemaljce te zato idu puno psihoterapeutima.
Manite se ludosti. Psihoterapija je O.K., ali da se izliječi MS..?

P.S. Elena izvini. Rijetko se ligiram jer sam puno u bolnici.

NISAM JEDINA SA VANZEMALJCIMA!!!!

femmelatin
28.04.2009., 14:54
meni je lakše postavit pločice u kupaonu nego pričat, pogotovo o sebi :D

Pa ni meni nije lako pričat o sebi, pa onda pričam o drugima.:D
Vježba čini čuda. A možeš i šutjet cijeli termin i nikom ništa.

polly
28.04.2009., 15:22
A možeš i šutjet cijeli termin i nikom ništa.

onda bi vodila unutarnji monolog
isuse, pa mogla sam do sad opeglat veš/napisat zadaću/bacit jedan hrkanac/skuhat ručak za sutra/dovršit one 4 knjige, ostalo mi samo par stranica/oprat psa/nazvat starog (OK, to ipak ne)/popričat s djecom/očitat zveri bukvicu/......zakuhala bi kak expres lonac :rofl:
e i sad To još MORAM i platit, bolje da sam otišla kozmetičarki (kojoj ne idem, al' to nije bitno jer MOGLA sam :lol:)
dolazimo do zaključka da sam ja sama sebi najveći problem i kad raskrstim sama sa sobom (ne sa odrastanje, ne sa drugim) bum ozdravila :s :s :s

tamara 2
28.04.2009., 16:52
pozdrav svima ,evo vratila sam se sa putovanja sa suprugom i htijela bi se ovim putem zahvalit ANCOLI na onom proizvodu što mi ga je preporučio ,oribletama od Revite ,ne da mi se povratila energija i samopuzdanje več su nestala stvarno ona depresivna i tmurna stanja u kojima sam se često nalazila.Suprug mi često dobaci da nisam ona ista od pre par mijeseci.Uz to dosta bolje hodam,vid mi se prilično popravio a stolicu kontroliram bolje nego prije.Imam slijedeči tijedan pregled kod neurologa pa se čujemo ,pozdrav svim forumašima a Ancoli da postane tata!!!

femmelatin
28.04.2009., 17:26
e i sad To još MORAM i platit, bolje da sam otišla kozmetičarki (kojoj ne idem, al' to nije bitno jer MOGLA sam :lol:)

Ja ne plaćam, tj. plaćala sam participaciju cca 25kn. Sad imam dopunsko.

sanya7
28.04.2009., 18:08
Ako je psihoterapija nadrilječništvo onda živimo u različitim stolječima.Molitva nije glupost jer i ona pomaže da zadobijemo mir i ljubav koji je potreban svakoj osobi,a pogotovo osobama sa autoimunim oboljenjima.:)

Štovani gdine, poznajem ljude koji su poput tebe bili ex po 14 čak i 20 godina, pa se simptomi ponovo jave, čim dođe do nekog životnog stresa, ili drastične promjene...
Bilo bi mi drago da si u pravu...I ja sam bila ex četiri godine, i onda opet ponovo, i ponovo...
MOLITVU PODRŽAVAM U POTPUNOSTI...Čini dobro svima, a ne samo bolesnima....Postajemo BOLJI I TOLERANTNIJI LJUDI.:D

tynaz
28.04.2009., 18:21
eto, ja sam bila ex 11g :)
btw, ne raspravlja se o psihoterapiji kao nacinu izlijecenja MS nego kao o mogucnosti da se produlje razmaci izmedu 2 suba.

elena_1
28.04.2009., 19:07
Želim da ti bude bolje i bit će imala sam i ja zadnji relaps jak ovo je najsporije oporavljanje,ali polako ide samo treba biti uporan vidjet ćeš.

Pa je ću poludit ne mogu odgovarat nikome na pp,komp.mi je poludio.

Svjetlost
28.04.2009., 19:52
Štovani gdine, poznajem ljude koji su poput tebe bili ex po 14 čak i 20 godina, pa se simptomi ponovo jave, čim dođe do nekog životnog stresa, ili drastične promjene...
Bilo bi mi drago da si u pravu...I ja sam bila ex četiri godine, i onda opet ponovo, i ponovo...
MOLITVU PODRŽAVAM U POTPUNOSTI...Čini dobro svima, a ne samo bolesnima....Postajemo BOLJI I TOLERANTNIJI LJUDI.:D

Simptomi se mogu javiti i nakon X godina zato jer nisu uklonjeni uzroci koji se nalaze na razini psihe.O tome ja čitavo vrijeme govorim.
Zahtjevi situacije osobu navode da uzmakne na emocionalno područje tijekom djetinjstva,tako oslobađajući sve te nerazriješene osjećaje ovisnosti i nesposobnosti.Zbog toga se psiha odrasle osobe suočava sa psihom djeteta.
Integrirajte psihu djeteta koje zove u pomoć i psihu odrasle osobe i simptoma više neće biti.Pomognite tom djetetu u Vama da odraste jer ono će iznova i iznova tražiti pomoć na vrlo uvjerljiv način koji se ne može ignorirati.I zato je potrebna psihoterapija,a i molitva zahvalnosti za naše zdravlje,mir,ljubav tome doprinosi.:)

biba01
28.04.2009., 20:12
a pitala sam se gdje je svjetlost dana?

Aleks 2
28.04.2009., 22:37
Simptomi se mogu javiti i nakon X godina zato jer nisu uklonjeni uzroci koji se nalaze na razini psihe.O tome ja čitavo vrijeme govorim.
Zahtjevi situacije osobu navode da uzmakne na emocionalno područje tijekom djetinjstva,tako oslobađajući sve te nerazriješene osjećaje ovisnosti i nesposobnosti.Zbog toga se psiha odrasle osobe suočava sa psihom djeteta.
Integrirajte psihu djeteta koje zove u pomoć i psihu odrasle osobe i simptoma više neće biti.Pomognite tom djetetu u Vama da odraste jer ono će iznova i iznova tražiti pomoć na vrlo uvjerljiv način koji se ne može ignorirati.I zato je potrebna psihoterapija,a i molitva zahvalnosti za naše zdravlje,mir,ljubav tome doprinosi.:)

o kakvoj diječjoj ovisnosti i nesposobnosti pričate. Zar nisu sva djeca takva ili možda mislite na odrasle koji imaju problema sa sazrijevanjem. Nije mi baš jasno?

re-xp
29.04.2009., 00:14
nekoliko bazičnih informacija na temu psihosomatike i MS-a

http://www.lebensnerv.de/basis/frameset2.html

ammara
29.04.2009., 08:05
Ovo što Svjetlost piše...Da,to je to!Moje iskustvo.

Aleks 2
29.04.2009., 10:03
Ovo što Svjetlost piše...Da,to je to!Moje iskustvo.

Da i moje! Ali da nije to kao i horoskop, u svemu i sa svačim se možeš povezati.

Aleks 2
29.04.2009., 10:05
nekoliko bazičnih informacija na temu psihosomatike i MS-a

http://www.lebensnerv.de/basis/frameset2.html

Link je na njemačkom

biba01
29.04.2009., 10:15
ja ne shvaćam o kakvim iskustvima vi govorite...kako su vas ista izliječila. Molila bih objašnjenje jer i ja želim biti izliječena!

biba01
29.04.2009., 10:19
.
Integrirajte psihu djeteta koje zove u pomoć i psihu odrasle osobe i simptoma više neće biti.Pomognite tom djetetu u Vama da odraste jer ono će iznova i iznova tražiti pomoć na vrlo uvjerljiv način koji se ne može ignorirati.

?

biba01
29.04.2009., 10:25
interesantna je činjenica da gosp. svjetlost na niti jedno pitanje ne daje konkretne odgovore, mislim konkretne! a ne miješanje psiha djece i odraslih - a možda ja sve krivo shvaćam! to bi vjerojatno bila ista stvar kada bi me neki religiozni fanatik pokušao uvjeriti da me vjera u boga može izliječiti. Svakome svoje...

femmelatin
29.04.2009., 12:33
Moram priznati da ni ja ne kužim. Npr. ja sam oduvijek bila hiper samostalna, od škole, hobija, pa danas do posla, i više se ja brinem za roditelje nego oni za mene. Tako da to ne kužim.
Inače sam s drugih strana našla neke osobine koje su navodni mogući psihološki faktori kod ljudi s MS-om u smislu da pogoduju bolesti, a to su bile (prvi izvor) - mentalna čvrstoća, čelična volja, nefleksibilnost, strah i (drugi izvor) - perfekcionizam, control freak.
Opet, za sebe ne mislim da sam takva, bar ne nočigled, iako sam u zadnje vrijeme shvatila da u nekim aspektima i jesam. No analogija je jednostavna, npr. psihička nefleksibilnost rezultira u fizičkoj nefleksibilnosti. Čelična volja, rezultira u teškim "čeličnim" ekstremitetima, npr. ne možeš hodati, kao da ti je netko uteg stavio? Možda to znači da bismo trebali biti opušteniji, manje pokušavati kontrolirati vanjske okolnosti, ne težiti savršenom, prihvatiti da smijemo biti i (psihički) slabi i da to nije strašno?

Ne znam, samo glasno razmišljam.
Na sve ovo ne gledam kao na recept za čudesno ozdravljenje, nego kao na novi prozor i okvir gledanja iz kojeg se može nešto naučiti.
Ne smatram da mi je glavni problem dijagnoza, već da mi dijagnoza govori da negdje postoji problem, a ja želim naći gdje.

Tko me pitao za knjigu Why do people get ill? Dakle ima je u knjižarama, ja sam je kupila u Profilu u Branimir centru, a košta oko 150kn ako se dobro sjećam. U njoj nema nikakvih savjeta ni preporuka, već je samo sistematizirano razmišljanje o utjecajima psihe na tijelo i njihovom međudjelovanju.

biba01
29.04.2009., 12:43
da, ali koliko god mi pitanja postavljali nema kvalitetnih odgovora.
tu i tamo pokoji post gdje moram priznati mi je sve mambo džambo...i to je to. zato i kažem da mi sve ovo nalikuje na sektaške principe - možda ako se kvalitetno i objasni možda se još netko i nađe u svemu tome...ne znam. danas nisam dovoljno pametna

biba01
29.04.2009., 12:45
Integrirajte psihu djeteta koje zove u pomoć i psihu odrasle osobe i simptoma više neće biti.Pomognite tom djetetu u Vama da odraste jer ono će iznova i iznova tražiti pomoć na vrlo uvjerljiv način koji se ne može ignorirati.

šta meni znači ova rečenica?

Vava11
29.04.2009., 12:57
Dragi svi,
rasprava mi je zanimljiva i nekako ne mogu odoliti da se ne umiješam. Dakle, svaka čast Svjetlosti, ali vjera je dar od Boga, pa je netko ima, a netko nema. Vjera i molitva mogu pomoći da prihvatiš svoju bolest, ali nema te čiribučiriba mogućnosti: ja vjerujem i molim i ozdravit ću. To isto mislim i o psihoterapiji. S Polly se potpuno slažem u svemu što je napisala na tu temu, pogotovo da ima drugih poslova koje moram obaviti (a tako mi je sve teško u ovoj boleštini). Ti poslovi koje obavljam su na korist moje obitelji, moje djece i pričinja mi zadovoljstvo da sam nekome na korist, a ne na teret (tko zna što me čeke i moju obitelj samnom). Tu se nalaze pozitivne misli i optimizam: ja sam nekome korisna i netko me treba, iako sam bolesna zauvjek.

femmelatin
29.04.2009., 14:29
tu i tamo pokoji post gdje moram priznati mi je sve mambo džambo...i to je to. zato i kažem da mi sve ovo nalikuje na sektaške principe - možda ako se kvalitetno i objasni možda se još netko i nađe u svemu tome...ne znam. danas nisam dovoljno pametna

Što "sve ovo"?
Na jednom forumskom topicu sigurno nećeš dobiti sve odgovore, ja npr. kopam na sve strane i trudim se imati otvorenu glavu za razne ideje. Zacijelo ne postoji jedno univerzalno i znanstveno potvrđeno rješenje, no unatoč tome ja sam odlučna naći rješenje koje radi za mene.

Utoliko smatram da ništa što sam napisala na utjelovljuje sektaške principe jer ništa ne propovijedam, a ako ti je nešto od mojih postova mambo džambo (ne znam što?) - reci što pa možda mogu objasniti.

Gotovo na svim stranicama koje sam uspjela prekopati se navode razne mogućnosti poboljšanja, od joge i meditacije do pihoterapije, načina prehrane, a to preporučuju i liječnici. Ne znam što je tu sporno i mambodžambasto.

Jedino što nije univerzalno dokazano što kako i na koga djeluje, alui to su sve stvari koje mogu samo pomoći a neškodljive. Tko se u nečem pronalazi, to će izabrati.

femmelatin
29.04.2009., 14:35
Znam samo da skoro svi ljudi, bolesni od bilo čega, znaju govoriti da su spremni učiniti sve da bi ozdravili, no to "sve" zapravo znači, sve ono u što vjerujem ili sve ono što je dokazano, ili sve što ne zahtijeva puno vremena jer treba oribati pločice, ili sve ako dolazi u formi tablete ili injekcije. Ja sam svoje sve dosta proširila, ali recimo, moje sve ne uključuje molitve jer nisam religiozna, no uključuje VJERU da je sve moguće, pa tako i ozdravljenje, dopuštam sebi tu mogućnost. Ali, NE, neću piti posvećene čajeve, šišmiševa krilca i neću otputovati u južnu Ameriku nekom vraču. "Sve" ima svoje granice.:D

polly
29.04.2009., 14:42
sve što ne zahtijeva puno vremena jer treba oribati pločice

a što da im radiš kad se neće same :rofl:

re-xp
29.04.2009., 14:53
Link je na njemačkom

O samoj zakladi i čime se bavi, imaš na engleskom.

Iz pregleda navedenih etioloških modela na njemačkom može se kopati po netu
po ključnim riječima povezanim sa MS-om napr.CHARCOT(1874),PAULLEY
(1976/77),"Giving up - given up -Komplex" i tako dalje i tako bliže.
Stalno izviru nove ključne riječi. Radoznalosti nikad kraja.
Sve, radi jebenog stava.

femmelatin
29.04.2009., 15:20
a što da im radiš kad se neće same :rofl:

tako je, pokaži ti njima :D

myrnna
29.04.2009., 16:11
pozdrav svima nakon dugo vremena! psihoanaliza i psihoterapija su odlicne stvari, svima nam je potrebna i mentalna higijena, ako nista drugo! :)

Aleks 2
29.04.2009., 16:37
Ovako, odlučila sam da na internet više ne idem do daljnjeg (što se tiče MS, jer su mi se sve te informacije izmiješale).
Mislim da ću otoći do udruge oboljelih od MS-a, radoznalosti radi. Ali ću najprije skoknuti do svoje neurologice, da joj se pokažem da sam živa, jer ja sam isto spremna sve napraviti za svoje ozdravljenje osim ić na kontrolu.
Zatim ću se raspitat da li ja preko HZZO-a imam pravo na psihoterapije ili tako nešto.Bilo bi super da da jer smatram da ne mogu sama do onog ovisnog dijeteta u sebi, pa se nadam da će možda psihijatar ili psiholog uspijeti pomiriti to ovisno dijete i odraslu osobu i natjerati ih da se dogovore koja će od njih već jednom oribati pločice, oprati tlo, popeglati robu, sredit prozore, itd.j jer smo već tri tjedna "sve tri" doma a ništa se ne dešava, a roba se gomila...

femmelatin
29.04.2009., 16:49
Dobra si. :D
A koje sve tri, ja pobrojala samo dvije?!
I za slučaj da si mislila ozbiljno, da, imaš pravo na psihoterapiju. Sistem je takav da prvo tražiš od dr opće prakse uputnicu za pregled (iako nije zapravo pregled nego razgovor), a kasnije na preporuku shrinka za psihoterapiju, uputnica pokriva mjesec dana, pa po novu.
Ako si se samo zezala, zanemari. :D

polly
29.04.2009., 16:50
A koje sve tri, ja pobrojala samo dvije?!

pa dijete, odraslu osobu i samu sebe :zubo:

Aleks, jel sam ja to dobro izborjala?

biba01
29.04.2009., 17:04
Što "sve ovo"?
Na jednom forumskom topicu sigurno nećeš dobiti sve odgovore, ja npr. kopam na sve strane i trudim se imati otvorenu glavu za razne ideje. Zacijelo ne postoji jedno univerzalno i znanstveno potvrđeno rješenje, no unatoč tome ja sam odlučna naći rješenje koje radi za mene.

Utoliko smatram da ništa što sam napisala na utjelovljuje sektaške principe jer ništa ne propovijedam, a ako ti je nešto od mojih postova mambo džambo (ne znam što?) - reci što pa možda mogu objasniti.

Gotovo na svim stranicama koje sam uspjela prekopati se navode razne mogućnosti poboljšanja, od joge i meditacije do pihoterapije, načina prehrane, a to preporučuju i liječnici. Ne znam što je tu sporno i mambodžambasto.

Jedino što nije univerzalno dokazano što kako i na koga djeluje, alui to su sve stvari koje mogu samo pomoći a neškodljive. Tko se u nečem pronalazi, to će izabrati.

ti uporno sve moje postove pripisuješ sebi a nijedan od zadnjih nije tebi upućen već svjetlosti....

biba01
29.04.2009., 17:06

u ovom sam se postu ja čak i složila s tobom

ancola
29.04.2009., 17:06
Dragi svi,
rasprava mi je zanimljiva i nekako ne mogu odoliti da se ne umiješam. Dakle, svaka čast Svjetlosti, ali vjera je dar od Boga, pa je netko ima, a netko nema. Vjera i molitva mogu pomoći da prihvatiš svoju bolest, ali nema te čiribučiriba mogućnosti: ja vjerujem i molim i ozdravit ću. To isto mislim i o psihoterapiji. S Polly se potpuno slažem u svemu što je napisala na tu temu, pogotovo da ima drugih poslova koje moram obaviti (a tako mi je sve teško u ovoj boleštini). Ti poslovi koje obavljam su na korist moje obitelji, moje djece i pričinja mi zadovoljstvo da sam nekome na korist, a ne na teret (tko zna što me čeke i moju obitelj samnom). Tu se nalaze pozitivne misli i optimizam: ja sam nekome korisna i netko me treba, iako sam bolesna zauvjek.

svaka čast Vava sviđa mi se ovo tvoje mišljenje ,ma svima dajem za pravo ali ove tvoje riječi neznam šta bi reka osim u mojim si molitvama i ti i svi ode na forumu

biba01
29.04.2009., 17:08
Što "sve ovo"?

ne tražim ja odgovore na vse jer znam da ih neću naći...već mjesto gdje se bez susprezanja mogu izblebetati...

Aleks 2
29.04.2009., 18:29
pa dijete, odraslu osobu i samu sebe :zubo:

Aleks, jel sam ja to dobro izborjala?

Da upravo sam tako mislila, a što se tiče terapije ozbiljna sam.

Thanks!!!!

Missy1
29.04.2009., 19:24

Kad smo kod vjezbanja, pogledaj ovo. Zena ima MS i uz vjezbanje trenira i njezin kucni ljubimac.

http://www.youtube.com/watch?v=YMXwXP_TJYE

femmelatin
29.04.2009., 20:16
ti uporno sve moje postove pripisuješ sebi a nijedan od zadnjih nije tebi upućen već svjetlosti....

A-ha! Možda zato jer je post bio odmah ispod mog, pa zaključih da se na njega i odnosi.

Aleks 2
29.04.2009., 20:18

video je super

femmelatin
29.04.2009., 20:19
Uglavnom, ako netko ima bilo kakvo pitanje ili nedoumicu u vezi psihoterapije (procedura i ostalo) javite mi se na PM, ipak ovdje ima onih kojima to smeta.

tynaz
29.04.2009., 20:24
e, super su. pas je predivan. a da je moj pas bar pola toga kak ovaj nju prati...
aleks2, super si, bas si me nasmijala!
femmelatin, ja sam pitala za knjigu. nisam ni ocekivala konkretne odgovore jer sam svjesna da ih nema. a moram rec da sam se prepoznala u onom s perfekcionizmom i control freak.. al, ja sam toga svjesna,a ne znam kak da popustim. i kak je ono s onim sto je rekla, ja mislim, aleks, da nemas pravo na interferon ak ides kod psihoterapeuta?
ne znam kak vi, al ja sam u razgovoru s nekoliko zena koje imaju dijagnozu MS zakljucila da smo sve perfekcionisti i da volimo da je sve po spagici, kak se veli. a to ukljucuje i ribanje podova i plocica pretjerano cesto.

tynaz
29.04.2009., 20:31
femmelatin, isprazni inbox

femmelatin
29.04.2009., 20:38
Evo ja baš čekam interferon pa ću ti javiti jesu me odbili zbog psihoterapije. ALI, terapija može ići i na šifru G35, znači MS. A jedino mora biti uvjet da nema psihičkog poremećaja. Na terapiju mogu ići i psihički zdravi ljudi, tako da je bitno staviti šifru MS-a, tako je bar meni terapeut rekao. Ako me odbiju, on će napisati nalaz i žalit ćemo se.

Što se perfekcionizma tiče. Moja mama, 36 godina ima MS. Osim kad je dobila prvi napad, nije se sustavno liječila ni kontrolirala, tu i tamo toplice, sporadično neki vitamini i sl tablete protiv bolova za glavu. Na nogama je bila do 2000. Od tada kolica i polako ide na gore. Sad ima 56 godina. Cijeli život se bavila pločicama i ribanjem podova, sve mora biti čisto, svi su joj bili prvi osim nje same, ja, tata, susjedi, familija, ona je sebi uvijek bila zadnja.
Tako da... Nemojte. Nema to smisla. Meni bi danas bilo draže da je kuhinja manje blistala i da me manje mazila, a da danas stoji na svojim nogama i da ju ne moram hraniti jer ne može sama držati žlicu.

femmelatin
29.04.2009., 20:43
ispraznila

Aleks 2
29.04.2009., 20:58
e, super su. pas je predivan. a da je moj pas bar pola toga kak ovaj nju prati...
aleks2, super si, bas si me nasmijala!
femmelatin, ja sam pitala za knjigu. nisam ni ocekivala konkretne odgovore jer sam svjesna da ih nema. a moram rec da sam se prepoznala u onom s perfekcionizmom i control freak.. al, ja sam toga svjesna,a ne znam kak da popustim. i kak je ono s onim sto je rekla, ja mislim, aleks, da nemas pravo na interferon ak ides kod psihoterapeuta?
ne znam kak vi, al ja sam u razgovoru s nekoliko zena koje imaju dijagnozu MS zakljucila da smo sve perfekcionisti i da volimo da je sve po spagici, kak se veli. a to ukljucuje i ribanje podova i plocica pretjerano cesto.

Samo da ne bude zabune link je preporučila missy1 ako se ne varam. svejedno hvala,meni se također jako svidio.
Što s tiče interferona ne namjeravam ih tražit a nebi ni imala pravo nanjih svejedno. neki dan sam poslala mail udruzi oboljelih od MS i kako sam shvatila moraš dobiti dva relapsa u dvije godine da bi mogla dobiti int. Za one koji ne znaju http://www.sdmsh.org/- imaju SOS-MS.Žena mi je odmah drugi dan odgovorila na pitanje.

femmelatin
29.04.2009., 21:12
Valjda nisu dignuli na tri? Mislim da je neka cura prije tjedan-dva napisala da su je odbili jer nema tri. U mom zahtjevu su dva. Najbolje da dignu na deset, da nitko nema pravo, ali će država uštedjeti. Za još neki šminkerski auto ili javni wc (sorry na cinizmu).

Aleks 2
29.04.2009., 21:35
Što se perfekcionizma tiče. Moja mama, 36 godina ima MS. Osim kad je dobila prvi napad, nije se sustavno liječila ni kontrolirala, tu i tamo toplice, sporadično neki vitamini i sl tablete protiv bolova za glavu. Na nogama je bila do 2000. Od tada kolica i polako ide na gore. Sad ima 56 godina. Cijeli život se bavila pločicama i ribanjem podova, sve mora biti čisto, svi su joj bili prvi osim nje same, ja, tata, susjedi, familija, ona je sebi uvijek bila zadnja.
Tako da... Nemojte. Nema to smisla. Meni bi danas bilo draže da je kuhinja manje blistala i da me manje mazila, a da danas stoji na svojim nogama i da ju ne moram hraniti jer ne može sama držati žlicu.

Znam što želiš reći.Odmah sam se sjetila svog djeteta. Kako to da ste ti i tvoja mama oboljele od istog. Kolike su šanse za to. Znam da Ms nije nasljedna.

Sad mi kuća odjedom izgleda puno čišće.

tynaz
29.04.2009., 21:47
femmelatin, nekak me rastuzila tvoja prica.. imas pravo za to da ne treba gubit vrijeme na gluposti. al to treba naucit i zato me zanima ovo s psihoterapijom.. btw, sorry ak sam slucajno poslala pp vise puta..vise ne znam jer nije htjelo primit pa sam par puta kliknula i ne znam kaj se vise desilo.
znam da je missy poslala link za zenu i pesa.

Aleks 2
29.04.2009., 21:55
Valjda nisu dignuli na tri? Mislim da je neka cura prije tjedan-dva napisala da su je odbili jer nema tri. U mom zahtjevu su dva. Najbolje da dignu na deset, da nitko nema pravo, ali će država uštedjeti. Za još neki šminkerski auto ili javni wc (sorry na cinizmu).

Što je sa tim interferonima jer očito ih svi koristite ako ih ne koristite onda ih čekate da vem se odobre. Meni ih moja neur. nije ni spomenula. ja sam za int. čula tek kad sam otkrila ovaj forum.

Iako,... imala sam relaps nedavno i to dupli vid, prilično intenzivno, ali nisam odmah išla kamo sam trebala. Najprije sam išla uredno po uputnicu kod doktorice opće prakse za neuroft., onda sam se išla naručit. Pa su me zvali da mogu doć odmah na pregled, pa sam ja otišla odmah, tak nakon tijedan dana. do onda mi se vid malo i poboljšao. Trebala sam drugačije, znam, prošla baka sa kolačima.
Sad ti dokaži da je to bio relaps.
Cinizam, sarkazam potpuno razumijem.

koka36
29.04.2009., 23:01
Što je sa tim interferonima jer očito ih svi koristite ako ih ne koristite onda ih čekate da vem se odobre. Meni ih moja neur. nije ni spomenula. ja sam za int. čula tek kad sam otkrila ovaj forum.

Iako,... imala sam relaps nedavno i to dupli vid, prilično intenzivno, ali nisam odmah išla kamo sam trebala. Najprije sam išla uredno po uputnicu kod doktorice opće prakse za neuroft., onda sam se išla naručit. Pa su me zvali da mogu doć odmah na pregled, pa sam ja otišla odmah, tak nakon tijedan dana. do onda mi se vid malo i poboljšao. Trebala sam drugačije, znam, prošla baka sa kolačima.
Sad ti dokaži da je to bio relaps.
Cinizam, sarkazam potpuno razumijem.

Krivi utisak si dobila, interferon koristi možda tek trečina oboljelih ako i tolko.

Aleks 2
30.04.2009., 09:28
Krivi utisak si dobila, interferon koristi možda tek trečina oboljelih ako i tolko.

Tako znači. Hvala!

sanya7
30.04.2009., 10:10

video je super

video je zaista fantastičan! Eto kako nam pomažu životinje i njihova privrženost, samo ako im pružimo ljubavi.:s

femmelatin
30.04.2009., 13:07
Odobrili su mi interferon, tj betaferon. Jutros sam podigla rješenje. Uh, malo me frka, ali valjda ću ga dobro podnositi. Znači, nije im smetala psihoterapija i nisu digli (još) prag na 3 relapsa. Moram otići do bolnice da mi vele kaj dalje.

Aleks, male su šanse, praktički nikakve, ja nikad nisam ni pomišljala da to mogu dobiti, ali jbg. Utješno je, kako mi je neurologica rekla, da ako jedan član obitelji ima MS, pa dobije drugi, taj drugi ima puno blažu varijantu. Ja sam tulila 3 dana kad se potvrdila dijagnoza, jer kako mi mama oduvijek to ima, ja sam bila ziher da svi završe u kolicima. Zato sam i odgađala pretrage godinu i pol. No sad su mi objasnili da nije moja mama jedina s MS-om i da ne završe svi tako. (da sam to prije znala, prije bi otišla pretrage i mogla sam se već 2 godine liječiti)

femmelatin
30.04.2009., 13:09
Za interferon treba ispunjavati određene uvjete, mora biti relapsno remitirajući oblik, potvrđena dijagnoza, dva liječena ispada u 2 godine, tako nešto. Raspitaj se kod onih sa duljim stažem i pitaj svoju neurologicu.

polly
30.04.2009., 13:12
Odobrili su mi interferon, tj betaferon.

jeee :cheer: super
baš mi drago, znam koliko si to željela :grli:

biba01
30.04.2009., 13:17
[QUOTE=femmelatin;20302800]Odobrili su mi interferon, tj betaferon. Jutros sam podigla rješenje. Uh, malo me frka, ali valjda ću ga dobro podnositi. Znači, nije im smetala psihoterapija i nisu digli (još) prag na 3 relapsa. Moram otići do bolnice da mi vele kaj dalje.
/QUOTE]

ajde super...ne sekiraj se dobro će ti biti...

femmelatin
30.04.2009., 13:48
jeee :cheer: super
baš mi drago, znam koliko si to željela :grli:

hvala :cerek:

rossoneri83
30.04.2009., 15:26
Dragi svi,

NE POSTOJI NEIZLJECIVA BOLEST,SAMO NEIZLJECIVI LJUDI.........

Bozica Kovacic
30.04.2009., 15:46
Slazem se sa ovim da ne postoji neizljeciva bolest, samo neizljecivi ljudi

zmajček zagi
30.04.2009., 16:18
Za interferon treba ispunjavati određene uvjete, mora biti relapsno remitirajući oblik, potvrđena dijagnoza, dva liječena ispada u 2 godine, tako nešto. Raspitaj se kod onih sa duljim stažem i pitaj svoju neurologicu.

malo morgen.....
ja u jednoj godini imam dva lijecena relapsa, relapsno remitirajući oblik MS-a,
a ne zele mi odobrit interferon, jer kako kazu ' oba puta na istom mjestu ' (oko)....
i uvijek nesto novo....... bla, bla, bla.....

femmelatin
30.04.2009., 17:05
Pa ne bih ulazila u raspravu jer stvarno ne znam kako to ide, ali meni je dr kao krunski dokaz da je to ms navela to što je neuritis prvi put bio na lijevom a drugi put na desnom oku. Znači simptomi se moraju seliti.
Da je bio samo na jednom, jedan put, to vode kao cis, klinički izollirani sindrom. Kad krene šetati okolo, potvrđuju ms. Samo, ako je tebi već potvrđen, onda bi dva relapsa trebala biti dovoljan uvjet, bez obzira što je na istom mjestu. Ali to je moje laičko nagađanje.

tynaz
30.04.2009., 18:09
femmelatin, super za betaferon! bas me zanima kak ce ti bit.. javljaj!

ancola
30.04.2009., 19:24
evo vratija se iz Zagreba sa redovite mijesečne kontrole ,Campath sam primijo u drugom mijesecu,nema nikakvih nuspojava ,sve je OK.tREBAM GA PRIMIT JOŠ JEDNOM U 2.MJ.2010. TRI DANA INTRAVENOZNO I TO JE TO .Inače Alemtuzamab (Campath) počme dijelovat za oko 6 mijeseci kako neki kažu al koga sam god upozna rekli su da nisu imali nekih večih nuspojava niti relapsa.Stazu od 10 m u 1.mijesecu sam prelazija za 6.5sek.a sad za 2.7 sek.Dr.Bošnjak koji je kontrolor ove studije jako je zadovoljan mojim tijelesnim napretkom a ja još više

CASSIE
30.04.2009., 19:44
Odlično. Sve ima izgleda da će taj lijek imati najbolje djelovanje na MS. Drži se.

ancola
30.04.2009., 21:08
Odlično. Sve ima izgleda da će taj lijek imati najbolje djelovanje na MS. Drži se.

Tako je šta se tiče zaustavljanja daljne progresije Campath je največe dostignuče medicine do sad,al ćuja san od jedne prijateljice a dosta se šuška o tome u zadnje vrime da u 6.misec iz Švicarske dolazi BAŠ LIJEK za multiplu koji se testira od 2004.al zbog nekih nuspojava još ga dorađuju.Neznam kako će se uzimat al imam osiječaj da je konačno to ONO šta ćekamo svi mi.Ko prvi šta sazna neka napiše,ala osiječam se ka dite kad mu je rođendan i zna da stiže neki lipi poklon.Sretan vam 1.Maj i lipo se odmorimo svi,par jedan dan zaboravimo na ovo sr...,posli kiše uvik dolazi sunce ,pozdrav ekipi iz Varaždinskih toplica ,oriblete vam stižu sutra popodne

dadana
30.04.2009., 22:55
ako bogda još ovako pozetivnih vijesti svima nam dobro dođu sretan praznik i da se svi lijepo odmorimo bar meni je prijeko potrebno danas sam radila 14 sati a sutra sa dijecom jer su me bukvalno željna pozdrav svima:D

latika3612
30.04.2009., 23:35
bok zanima me jel netko zna ima li razlike izmedu multi skleroze i multiple ili je to isto??tnx

koka36
01.05.2009., 00:03
bok zanima me jel netko zna ima li razlike izmedu multi skleroze i multiple ili je to isto??tnx

isto

koka36
01.05.2009., 00:23
Da i ja dam utiske nakon što je je supruga 4 mjeseca u studiji također jednog novog ljeka Laqinimoda. To je trenutno jedini ljek za MS koji se uzima oralno dakle bez pikanja ili infuzija.
Kad je počela s uzimanjem došlo je do dosta jake reakcije u vidu povračanja i jake mučnine koja je trajala nekih desetak dana. Kad je to prošlo pojavili su se bolovi u zglobovima koji su i sad prisutni ali više kao neko peckanje. Prošle su 3 vizite i rezultati testova su vrlo dobri ( uporedba brzine pređenog puta, penjanja po stepenicama i slično). Isto tako prije nekih mjesec i pol ili dva došlo je do šuba (blažeg, deformiranje jedne strane lica, otežanog govora) koji se supruzi i inače pojavljivao u prolječe pa je pretežno uvjek u ovo vrijeme primala kortiče. Ovaj put se sve povuklo, recimo vratilo na staro u roku 5-6 dana.
Supruga je također bila u toplicama (crikvenica) i tamo je imala mali ispad koji se povukao u roku 24 sata. Istina do tog pogoršanja je došlo zbog nerviranja ali to kod nje zna jako pogoršati stanje.
Uglavnom supruga više ne koristi štaku osim kad ide na dulje relacije više iz sigurnosti, šub se povukao u potpunosti nakon par dana i vjerujem da je tome ipak pomogao taj lijek.

tynaz
01.05.2009., 11:24
ajme, bas ste mi uljepsali dan!! stvarno je lijepo cuti ovako lijepe vijesti! sretno dalje supruzi, koka36 i nadam se da ce onaj lijek iz svicarske fakat bit to to sto svi cekamo!
pozdrav svima i ugodan vam produzeni vikend!

STEA
01.05.2009., 14:19
a sta da vam kazem, stvarno sam oduševljena tim vjestima, a i vama koji ih s nama dijelite, jer sam bog zna (a i svi vi/mi sami) koliko nam dobre vijesti trebaju...

ancola, tebe posebno pozdravljam.
moram priznati, tvoje spominjanje REVITE u toliko postova, pomalo mi je išlo na živce; izgledalo mi k`o dosadna reklama...
a onda, ma rekoh, da probam...
i tako, moram ti se ispričat i potvrditi, matična mliječ fakat dobro dodje
otkad ju trošim,energije ko u priči
pozdrav

CASSIE
01.05.2009., 15:20
Blago vama, ja sam neko vrijeme pila Revitu i nikad mi nije bilo tak loše ko od nje. Kak ja ne pijem baš sokove, valjda mi je bilo previše slatkoga. Tako da je odlično da vam odgovara.

ancola
01.05.2009., 15:46
a sta da vam kazem, stvarno sam oduševljena tim vjestima, a i vama koji ih s nama dijelite, jer sam bog zna (a i svi vi/mi sami) koliko nam dobre vijesti trebaju...

ancola, tebe posebno pozdravljam.
moram priznati, tvoje spominjanje REVITE u toliko postova, pomalo mi je išlo na živce; izgledalo mi k`o dosadna reklama...
a onda, ma rekoh, da probam...
i tako, moram ti se ispričat i potvrditi, matična mliječ fakat dobro dodje
otkad ju trošim,energije ko u priči
pozdrav

Fala ti Stea drago mi je čut ,dosta njih mi šalje povratne informacije o Reviti na priv.poruke ili na telefon ,volija bi da javno napišu na forum,izvini ako sam ti iša na živce ali volim prenosit moja iskustva ne samo o reviti nego o svemu šta pomaže ,novim lijekovima,terapijama itd.Pozdrav