View Full Version : Multipla skleroza, koliko nas ima?
pitanje na koje sa svih strana dobijam drugi odgovor: da li mi za vrijeme trudnoće trebamo posebnu skrb (naravno redoviti neurološki pregledi se podrazumijevaju) ili ne?
uopće nisam vidjela ovo pitanje :zvrko:
ukoliko ti ne treba, ne
čini ono što osjećaš da možeš
više se odmaraj, više se posveti sebi, radi stvari koje te vesele,....
ako je pitanje vezano uz ovaj trenutak, kad stisne zima rađe ostani doma nego da hodaš okolo
ako te posao veseli, ako ti nije prenaporan, ako ideš na njega autom, samo nastavi dok osjećaš da možeš
koja korist ako ostaneš doma na bolovanju koje ti možda i nije potrebno a taj prazni hod će te samo nervirati :ne zna:
jedino sto mislim da ti je isplativije ic na dijagnozu cuvanje s ginekoloske strane nego zbog dijagnoze. ne sjecam se vise zasto..
mislim da je zbog prosjeka primanja
bar je nekad bilo čuvanje 100%, a bolovanje prema pravilniku o radu firme (a po zakonu to može pasti na 70%)
hvala svima na odgovoru. Ma pitanje je općenito jer planiram...
hvala svima na odgovoru. Ma pitanje je općenito jer planiram...
a buš vidla kako ćeš se osjećati kad se planirano i ostvari
ovisi i o poslu, naravno da ti je pametnije ostat doma ako premećeš kašete u dućanu, ali ako radiš neki fini uredski posao bez velikih stresova i još k tome ako stvarno voliš to što radiš ako te posao veseli i ispunjava, definitivno je bolje raditi
ja sam se sjajno osjećala u obje trudnoće, poslije malo manje sjajno no sve u svemu bilo je OK
slažem se...nisam tip koji će sjediti doma, previše crva u guzici...imam ok posao tako da mi to nije problem
kažem ti, vidjet ćeš kako ćeš se osjećati
meni je bilo super, niš mi nije smetalo, bila sam totalno neopterećena ićim, sretna, vesela,.... (inače sam pomalo žifčana i grizem često :D) radila sam doslovno do zadnjeg dana
da sam po cijela jutra grlila školjku, da sam imala ikakvih problema ostala bi kući i onda vjerojatno grizla i više nego redovno :zubo:
meni je posao podosta važan, čisto psihološki
onak, samostalna sam, privređujem, ..... i te stvari, pa se odvućem na posao i kad bi mnogi ostali na bolovanju
malininja
02.10.2009., 17:01
Demijelinizacijske su bolesti ona patološka stanja pri kojima dolazi do oštećenja mijelinske ovojnice koja obavija živča na vlakna u mozgu i leđnoj moždini ili na perifernim živcima.
Matična mliječ obnavlja mijelinsku ovojnicu i ako matična mliječ obnavlja mijelinsku ovojnicu, a stopostotni je prirodni proizvod sintetiziran u organizmu pčele radilice, zašto je to zabranjeno reći na ovom mjestu.
Pa kamo sreće da postoji proizvod koji u liječenju bolesti može pomoći, a istovremeno u organizmu radi doslovce čuda ili zato što nije proizvod Plive ili koje već farmaceutske kuće ne smije biti ovdje spominjan.
Vjerujte mi. Zdravom čovjeku je sve oko bolesti nevažno, bez veze. Kad izgubi zdravlje ili kad Vam zdravlje izgubi roditelj, dijete, prijatelj, počnete se ponašati drugačije. A u takvim trenucima svaka informacija, svaka nada, svaki izgled da se oboljelom zdravlje vrati - znači jako puno.
Jednom će ta nada biti neki Silimarin ili Interferon, ali neki put i ljekovito bilje, domaće jabuke ili matična mliječ.
Totalno je nebitno što, važno je jedino da pomaže.
Znam da zdravima i onima kojima su svi oko njih zdravi ovo izgleda kao proseravanje, tako dugo dok na svojoj koži ne osjete drugačije.
polly, je to nes sa placanjem za bolovanje u trudnoci. da, meni se nije isplatilo bit na ms dijagnozi prek neurologa, a vecina ginica ce ti napisat cuvanje zbog ms dijagnoze. istina, meni je jedan te isti drzavni ginic u prvoj trudnoci rekao da mi zbog dijagnoze bolovanje ne treba, a kad sam dosla drugi put trudna rekao je-ms, trebali bi ostat doma (inace sam kod privatnog).
No_stress
02.10.2009., 20:46
Malininja, mislim da nije zabranjeno reći da matična mliječ pomaže, ali ono što je mene osobno smetalo je konstantno napinjanje na kupnju dotičnog proizvoda koji nije (opet po mome mišljenju) niti približno onakav kakvim se ovdje prikazuje. Zašto? Odgovor je jednostavan, preradom matične mliječi, odnosno, liofiliziranjem većina ljekovitih svojstava matične mliječi se gubi. I tu mi cijela priča pada u vodu. A da ne pričam financijsku stranu. Preporuka konzumacije tog proizvoda (info iz horvačanske) je u vrijednosti minimalno 250-300 kn mjesečno (možda je čak i više, sad se više ne sjećam), a prirodna matična mliječ, dakle neprerađena sa svim svojim pozitivnim svojstvima za 3 mjeseca konzumacije košta oko 350-500 kn (ovisno o pčelaru).
femmelatin
03.10.2009., 18:05
pitanje - da li vam se dogada da vas nesto jako nasmije pa onda iz ludog smijeha briznete u neutjesan plac, a sve to traje par minuta? ja sam to povezivala s trudnocom jer mi se to desilo 2-3puta dok sam bila trudna pa reko-gle, hormoni luduju! al vise nisam trudna duze vrijeme pa mi se desilo 2-3x i nije mi uopce jasno - da li to mozda ima veze s ms? ono, citala sam da ljudi padaju u depresije zbog dijagnoze pa je i ovo mozda povezano... ima netko ideju, s cim bi to mogla povezat?
To se događa mojoj mami (MS veteranka) i da, ima veze s MS, nagle promjene raspoloženja. Ona je imala (tj ima) napade plača ili smijeha, onako, skoro pa niotkuda.
nemoj zezat! znaci, ima veze.. meni se to prvi put desilo u trudnoci pa sam se nadala da nema, al kad me ovo strefilo neki dan, zabrinula sam se.dobra rijec - napadi.kak je bilo tebi kao djetetu kad si to vidjela? naime, mene copilo pred starijim djetetom i bas mi je bilo bad, a nemres to zaustavit.. ono, nes me ful nasmije i ja iz tog smijeha pocnem ridat.. glupo, tim vise sto nema razloga za to jer mi je ustvari nes bilo jako smjesno.
femmelatin
04.10.2009., 09:07
Mislim da ona nije imala te prelaze iz smijeha u plač, ali baš te takve neobjašnive napade smijeha i plača nitokuda - da. Kad kažem neobjašnjive, mislim u disproporciji s događajem, znači, ok, bilo je razloga za nasmijat se ili rastužiti, no vidiš da je to nekako prenaglo i preintenzivno. A ono, s tim napadima plača mi nije baš bilo ugodno, nije ni danas a imam preko 30 godina. Nemoj se uzrujavati zbog toga, djetetu objasni, ako je dovoljno staro. Meni je tata kad sam imala cca 6 godina održao taj govor, da su mu doktori rekli da bude spreman na takve stvari, nagle promjene raspoloženja. No tada se puno manje znalo i o samoj bolesti i sve. Utoliko ja preventivno idem na psihoterapiju, kao i zato da naučim živjeti s dijagnozom bez živciranja, uostalom znaš to već. Kako ti ide s interferonom, niš se ne javljaš? Ja sam malo šlampava, zaboravim si dati navečer pa onda ujutro nadoknađujem, ali evo da pokucam o drvo - 5 mjeseci je prošlo, nuspojava nemam (bilo ih je prvih nekoliko tjedana), sam proces skratio se s počenih 15 minuta na 7-10 (dok sve pripremim), nisam počela pobolijevati ni od kakvih strašnih bolesti, kako ovdje neki tvrde, bila na moru, sunčala se, kupala, hodala satima po suncu, rolam se, vježbam, radim i super se osjećam. Nadam se da ćeš i ti tako!
p.s. evo našla sam na starnici o MS-u ovo:
"PSEUDOBULBAR AFFECT (Nekontrolirani smijeh i/ili plač)
Mali postotak osoba koje boluju od MS-a proživljava teži oblik emocionalne nestabilnosti koji podrazumijeva nekontrolirane epizode smijeha i/ili plača koje su nepredvidive i izgleda da imaju malo ili uopće nemaju veze sa stvarnim događajima ili osjećajima osobe. Smatra se da su te promjene rezultat ozljeda ili oštećenih područja u emocionalnim putevima u mozgu. Važno je da to znaju članovi obitelji i njegovatelji te da shvaćaju da osobe s MS-om ne mogu uvijek kontrolirati svoje osjećaje."
izvor:
http://www.multipla-skleroza.com/
femmelatin
04.10.2009., 09:26
"Kako se procjenjuju stupanj oštećenja i progresija oštećenja u bolesnika s multiplom sklerozom?
Stupanj invalidnosti u bolesnika s multiplom sklerozom procjenjuje se uz upotrebu standardiziranih oštećenja od kojih je najpoznatija Kurtzke Expanded disability status scale (EDSS ljestvica). S pomoću te ljestvice procjenjuje se stupanj oštećenja u 8 funkcionalnih sustava, a to su:
* sustav voljne motorike (piramidni sustav)
* strukture malog mozga
* strukture moždanog debla
* osjetni sustav
* funkcije sfinktera
* vidne funkcije
* intelektualne funkcije
* ostalo
EDSS 1,0 do 4,5 odgovara bolesnicima s MS-om koji su samostalno pokretni. EDSS od 5,0 do 9,5 upućuje na teže poremećaje kretanja.
Kurtzkeova Expanded Disability Status Scale – EDSS
0,0 Normalan neurološki status
1,0 Nema neuroloških ispada, no postoje minimalni znakovi u jednom funkcionalnom sustavu (FS)
1,5 Nema neurološkog ispada, ali postoje minimalni znakovi poremećaja u više FS-a
2,0 Vrlo mali ispad jednog FS-a
2,5 Blagi ispad u jednom FS-u ili minimalan u 2 FS-a
3,0 Umjereni ispad u 1 FS-u, ili znakovi u 3 – 4 FS-a, potpuno pokretan
3,5 Potpuno pokretan, ali s umjerenim ispadom u 1 FS-u i više od minimalnih znakova u ostalim
4,0 Potpuno pokretan bez pomoći, samostalan oko 12 sati na dan usprkos relativno teškom ispadu može hodati bez pomoći ili odmora oko 500 metara
4,5 Potpuno pokretan uz pomoć, veći dio dana pokretan, ali uz ograničenje potpune samostalnosti koje zahtijeva manju pomoć, može hodati bez odmora 300 metara
5,0 Pokretan uz pomoć ili uz odmor nakon hoda od 200 metara; oštećena je potpuna svakodnevna aktivnost"
izvor.
http://www.multipla-skleroza.com/
Ako je itko imao ikakvih sumnji, invalidnost ne nastaje postavljanjem dijagnoze nego oštećenjima funkcionalnih sustava. Osoba s MS-om može imati EDSS 0 ili 1 i nema tog liječnika ili komisije koji će takvu osobu proglasiti invalidom, a još manje slati u invalidsku penziju - niti za to ima potrebe. Na mom nalazu piše - neurološki status uredan (znači EDSS 0 ili 1). Toliko o tome.
je, pa zato meni ni ne pada na pamet trazit invalidnost i sl.
femmelatin, tnx za ono sa smijehom/placem. to mi stvarno objasnjava to sto se meni dogada. istina, dogada se samo kad je nesto stvarno jako smijesno(ne samo meni!), a ono sto me zabrinjava je da taj ludi smijeh prelazi u ridanje i ne mogu to zaustavit i nije mi jasno zasto kad mi je nesto smijesno!
sto se tice interferona, sva sreca da ne moram sama nis mixat kao ti jer sam i ja dosta povrsna. jednom sam ono zeznula jednu injekciju, a skoro svaki put zaboravim da si moram dat(ili mi muz daje, s obzirom da su mi neka mjesta teze dostupna, tipa straznjica i rame(a treba bit pod 90%)). jednom sam se isto tek slijedeci dan ujutro sjetila da si nisam dala.. sva sreca da nije ljeto jer imam 2 crvene fleke na trbuhu od uboda. bas sam se ponadala kak nemam reakcije, a ono te 2 fleke se ne daju. a kaj sad, pod majicom su. i nekak me sve vise pece taj ubod.. al, sto se tice zdravlja - nemam rijeci! prije sam osjetila svaki put kad bi bila pod stresom da mi nekak ta negativna energija ide u noge, a sad ne! +to sto se stvarno osjecam bolje i odmornije. ne znam dal ti osjecas takav napredak,al ja stvarno mogu rec da osjecam da mi je bolje i fizicki (nema umora) i psihicki(mozda bas zato jer vise ne osjecam kak mi sve negativne emocije idu u noge pa sam i ja mirnija i stvarno se puno manje nerviram).
femmelatin
04.10.2009., 19:44
Super, baš mi je drago zbog tebe! Te fleke sam ja imala dok mi nisu dali aplikator, a čim sam ga dobila, nisam ih više dobivala. Znači samo vlastoručni ubodi su bili praćeni crvenilom. Prošlo je nakon par tjedana. Ja si s aplikatorom mogu sama dati i u rame i otraga, nije mi problem. Kak to da ne miješaš ništa? Ja moram fiziološku otopinu ubrizgati u prah, promiješati, zatim zamijeniti igle, staviti špricu s manjom iglom u aplikator i onda si tek ubrizgavam. Trik je u tome da ga što jače pritisneš na kožu, iako ti se čini da ako bude pliće da je ugodnije, ali nije. Što dublje, to manje boli i onda se niše ne vidi.
Neku razliku ja ne primjetim, jer tjelesnih simptoma nisam imala ni prije terapije, ni sad. Zadnji put sam neki simptom imala prije godinu i 9 mjeseci. Ono čemu se ja nadam je da će mi terapija usporiti ili zaustaviti nastanak mijelinskih oštećenja.
Razlog zašto ne možeš kontrolirati smijeh i plač je fiziološke prirode - vjerojatno je lezija u blizini ta dva emotivna centra u mozgu.
Stranica čiji link sam stavila je odlična, piše je pod supervizijom dr. Brinar doktorica iz njenog tima (dr. Zadro) i stvarno je jednostavnim jeziko sve odlično rastumačeno.
Yoko&John
05.10.2009., 12:36
edit:
O metodama i načinima poput ovdje editiranog otvorite temu na Alternativi! Budući da je cjelokupni megapost copy/paste odnekud, to neće biti tako teško.
Prorokovanja ovakvih "spektakularnih" izliječenja metodama potpuno nepoznatim, neprovjerenim i nepriznatim...savršeno se uklapaju na Alternativu i siguran sam da će ekipa tamo biti oduševljena.
O metodama i načinima gore opisanim otvorite dakle temu na Alternativi.
hvala
femmelatin
05.10.2009., 14:32
Nije prvi put da ovo čujem, no pitam se - postoje li dokumentirana izlječenja i zašto klasična medicina ne istražuje i ne provodi takvu terapiju? Ako je moguće, bez teorija zavjere. Inače, ima ljudi, i to ne mali broj alergičnih na ubod pčele.
znaci, trebala bi jace pritisnut? a ja brijem da se ne smije jako.. mozda me bas zato jace pece..
ja ne muckam jer sam na rebifu, a ti si, ak se ne varam, na betaferonu. i imam injektor od pocetka.
ja danas pricala s jednim frajerom koji radi s ljudima koji imaju ms, al lijeci prirodnim putem i ima neke svoje tekucine s kojima se maze. ne znam detalje koliko je uspjesan, al navodno je. veli on da je za ms najgori otrov kava. i rekao mi je ono sto u stvari znam - da moram jesti tunu i srdele, sto bas ne radim, moram priznat. kaze i da je za ms jako korisna fizikalna terapija i vjezbanje. btw, jel ima netko od vas da ne pije kavu?
znaci, trebala bi jace pritisnut? a ja brijem da se ne smije jako.. mozda me bas zato jace pece..
ja ne muckam jer sam na rebifu, a ti si, ak se ne varam, na betaferonu. i imam injektor od pocetka.
ja danas pricala s jednim frajerom koji radi s ljudima koji imaju ms, al lijeci prirodnim putem i ima neke svoje tekucine s kojima se maze. ne znam detalje koliko je uspjesan, al navodno je. veli on da je za ms najgori otrov kava. i rekao mi je ono sto u stvari znam - da moram jesti tunu i srdele, sto bas ne radim, moram priznat. kaze i da je za ms jako korisna fizikalna terapija i vjezbanje. btw, jel ima netko od vas da ne pije kavu?
Injektor moraš pritisnuti,a ne samo prisloniti na kožu.Ne znam baš zašto te peče,ali probaj se ne bubati u mišić,opusti se i stavi led poslije.
Što se tiče kave,to je stvar pojedinca.Znaš da kavu ne preporučaju ni nems-ovcima.Ne kava,ne cigarete,ne crveno meso,me zasićene masti...bla,bla...Ja kavu pijem...
ma, da, al ovaj kaze bas za kavu da je dovoljna jedna kava u tinejdžerskoj dobi da potakne ms. ono, ms i kava - NO WAY. pa pitam, onak, radoznalosti radi, dal pijete kavu. nije meni on nis rekao za crveno meso, cigarete i alkohol neg za kavu. ja sam inace 100%-tni nepusac i 99%tni antialkoholičar, al kavu dnevno popijem tu i tamo. ma, ono, zanima me dal ima itko među vama da ne pije kavu.
femmelatin
05.10.2009., 21:30
Ne, baš suprotno. U knjizi od Vide de Marin, koja je jedna od naših najpoznatijih neurologinja, baš savjetuju kavu za MS. E sad, tko je tu lud?
A kavu piju više manje svi, pa nemaju baš svi MS. Meni je Brinarica rekla da je samo bitno ne pušiti.
edit:
O metodama i načinima poput ovdje editiranog otvorite temu na Alternativi! Budući da je cjelokupni megapost copy/paste odnekud, to neće biti tako teško.
Prorokovanja ovakvih "spektakularnih" izliječenja metodama potpuno nepoznatim, neprovjerenim i nepriznatim...savršeno se uklapaju na Alternativu i siguran sam da će ekipa tamo biti oduševljena.
O metodama i načinima gore opisanim otvorite dakle temu na Alternativi.
hvala
pa o korisnosti pčelinjag otrova u liječenju oboljelih od ms smo ovdje već pisali, ne baš puno ali jesmo
i kod nas se ljudi time bave, zaozbiljno, nije to razina "pijte varikinu i život vam bude haj"
a postoji i masa čisto znanstvenih istraživanja na tu temu a tebi su dostupnije nego meni pa pogledaj
nemreš baš sve prebacivati na alternativu
ako ćemo tom logikom onda je i neurobion alternativa a masa nas ima recept za taj mišung vitamina
ma, da, al ovaj kaze bas za kavu da je dovoljna jedna kava u tinejdžerskoj dobi da potakne ms. ono, ms i kava - NO WAY. pa pitam, onak, radoznalosti radi, dal pijete kavu. nije meni on nis rekao za crveno meso, cigarete i alkohol neg za kavu. ja sam inace 100%-tni nepusac i 99%tni antialkoholičar, al kavu dnevno popijem tu i tamo. ma, ono, zanima me dal ima itko među vama da ne pije kavu.
pijem kavu, odmah ujutro popijem kanticu od 3 dl nesice bez ičeg, sama voda i zrnca
ne pušim, osim pasivno, vjerojatno svi tak pušimo
alkohol popijem tu i tamo, ali se ne opijam, to mi se desilo samo jednom sa 3 god kad je deda ostavio otvorenu klet pa sam se nacicala vina na šlauf :D
bar 50% mojih problema je počelo znatno prije ispijene prve kave :ne zna:
možda je problem u onom šlaufu i vinu u njemu :rofl:
Welcome back Ancola:angel::angel::afro::kiss::kiss::kiss::kiss:
A sada nakon ugodne dobrodošlice doista mi treba nekoliko savjeta
- Koja bi bila najbolja MR u Hrvatskoj, mislim najprecizniji aparat sa najviše Tesla?
-Jeli netko od vas imao problema sa mokrenjem...jučer sam cijeli dan bila na WCu, mislim 30-ak puta...Ne znam jeli to prehlada jer sam se u četvrtak kupala na Cresu...ili je to poremećaj sfinktera ( urgentna inkontinencija) kao posljedica dugogodišnjeg MSa
Zahvaljuejm na odgovorima:D
Welcome back Ancola:angel::angel::afro::kiss::kiss::kiss::kiss:
A sada nakon ugodne dobrodošlice doista mi treba nekoliko savjeta
- Koja bi bila najbolja MR u Hrvatskoj, mislim najprecizniji aparat sa najviše Tesla?
-Jeli netko od vas imao problema sa mokrenjem...jučer sam cijeli dan bila na WCu, mislim 30-ak puta...Ne znam jeli to prehlada jer sam se u četvrtak kupala na Cresu...ili je to poremećaj sfinktera ( urgentna inkontinencija) kao posljedica dugogodišnjeg MSa
Zahvaljuejm na odgovorima:D
aparat na kojem sam ja do sada radila mr je od 1,5 T; a bolji je onaj od 3 T - samo su liste čekanja...ubij bože
a to sa mokrenjem ti ne mora biti povezano - ja se svake godine u ovo doba lagano prehladim jer se iz principa ne vadim iz japanki i to ti je to...možda malo i nervoza i eto piškenja po cijeli dan. Urološkog čaja...i kako kaže ona cura u reklami: mama mi je uvijek govorila da obujem papuče, velike gaće i nemoj piti urosal jer meni nije napravio ama baš ništa!
ja pijem kavu...i ne vjerujem baš u ovu tezu
fala, fala Biba 01...budući da nisam iz Zga, zanima me gdje je taj MR od 3 Tesla (pretpostavljam kao i svi u Zgu) i mogu li ići na taj privatno?
Tenkju
e sad za zagreb ne znam - znam da je u rijeci na Sušaku mr od 3T
fala, fala Biba 01...budući da nisam iz Zga, zanima me gdje je taj MR od 3 Tesla (pretpostavljam kao i svi u Zgu) i mogu li ići na taj privatno?
Tenkju
veli naše zdravstveno da ukoliko se na pregled čeka više od mjesec dana, onda se taj pregled može obaviti privatno a zdravstveno vraća novac u potpunosti (ne ono s poreznom olakšicom)
ja sam prije 2 tjedna u vinogradskoj dobila termin za magnet 30.04.2010. :raspa:
uzela sam ga samo zato da mogu potraživat novce od zdravstva :zubo:
što se tiče privatnog čekanja, moja mama poradi nekih ortopedskih problema ide u medikol na uputnicu i magnet je čekal kod njih cca mjesec i pol
da li ovo uistinu funkcionira i u praksi ili samo na papiru?
kod nas u rijeci ne savjetuju privatno ići na mr jer su uređaju preslabi
ja pijem kavu...i ne vjerujem baš u ovu tezu
Ne verujem ni ja. Tim pre što se zvanično ne zna uzrok uzrok MS-a.
Kafu pijem, crnu, domaću, tursku ili kako je već neko zove. 2-3 dnevno, male, bez šećera. Eventualno umesto nje produženi espreso. Za kafu znam da je dokazano diuretik, laksativ..., tj. zbog nje ideš u WC češće. Sa druge strane, nekoliko šoljica kafe dnevno je, opet dokazano, preventiva za rak debelog creva. Naravno, ne treba preterivati sa kafom, jer nije baš sjajna za želudac.
Od tih par šoljica kafe dnevno mnogo je gore što pušim. Alkohol ne pijem, jer, jednostavno ne mogu da progutam ni pivo, ni vino..., imam utisak da ću da povratim. Pokušavao sam da popijem, ali, jednostavno, ne mogu.
Dakle, ispada da je uzrok MS-a kafa, pušenje, alkohol, stres, virus, živine plombe, crveno meso, nedostatak sunca, mononukleoza,..., glad u svetu, topljenje glečera, nestajanje kišnih šuma, globalno zagrevanje...
da li ovo uistinu funkcionira i u praksi ili samo na papiru?
pa neki su na forumu rekli da funkcionira :ne zna:
osobno ne znam nikog tko je tako nešto probao
zato i pitam...malo mi je to sumnjivo...ako je tako onda je milinović stvarno odriješio kesu
evo jedan post (http://www.forum.hr/showpost.php?p=22741093&postcount=11)o povratu novca
Tenkju
Provjeri na Šalati u Neuron klinici (nisam siguran jel točno ime)
Ne, baš suprotno. U knjizi od Vide de Marin, koja je jedna od naših najpoznatijih neurologinja, baš savjetuju kavu za MS. E sad, tko je tu lud?
A kavu piju više manje svi, pa nemaju baš svi MS. Meni je Brinarica rekla da je samo bitno ne pušiti.
on nije rekao da je kava=ms nego da potice nastanak, pocetak ms kod onih koji imaju predispozicije ili sto vec. po njemu je kava na prvom mjestu losih navika i totalno nezdrava. a preporucuje fizikalne terapije i vjezbanje (istina, ja sam intenzivno vjezbala nekoliko sati dnevno onih 12g dok mi nije bilo nista..a onda sam zbog stjecaja okolnosti naglo prestala i ponovilo se..). znam neke osobe kojima je pomogao 100%tno pa se pitam.. dakle, da li ima netko da ne pije kavu?
pušim i pijem kavu :kava:to mi pomaže
jednom na upit neurologa da li pušim i mog potvrdnog odgovora, rekao je nešto u smislu kao pušenje pomaže kod provodljivoti impulsa kroz živce:mig:
znam da je pušenje nezdravo, ali to mi za sada ne smeta:ne zna:
Kvazar1
07.10.2009., 21:12
Malininja, mislim da nije zabranjeno reći da matična mliječ pomaže, ali ono što je mene osobno smetalo je konstantno napinjanje na kupnju dotičnog proizvoda koji nije (opet po mome mišljenju) niti približno onakav kakvim se ovdje prikazuje. Zašto? Odgovor je jednostavan, preradom matične mliječi, odnosno, liofiliziranjem većina ljekovitih svojstava matične mliječi se gubi. I tu mi cijela priča pada u vodu. A da ne pričam financijsku stranu. Preporuka konzumacije tog proizvoda (info iz horvačanske) je u vrijednosti minimalno 250-300 kn mjesečno (možda je čak i više, sad se više ne sjećam), a prirodna matična mliječ, dakle neprerađena sa svim svojim pozitivnim svojstvima za 3 mjeseca konzumacije košta oko 350-500 kn (ovisno o pčelaru).
Mislim da nisi baš u pravu. Malo sam čitala, malo učila a i raspitala se.
Liofilizacijom se ne gube ljekovita svojstva.
Postupak osigurava- nepromjenjivost kemijske strukture i ljekovitih / aktivnih tvari/ supstanci.
Liofilizacija se odvija u vakuumu, pri niskim temparaturama (-20 do -40), a nekada i više itd.
Na taj način se liofiliziraju ( i dodatno filtriraju/ čiste- process purification, od potencijalnih onečićenja) mnogi lijekovi koje koristimo,upravo su napravljeni ovim postupkom.
To je postupak koji je prisutan posebice kod proteinskih (peptidnih) lijekova čija je osnovica lanac aminokiselina , neki od njih su i za MS ( Copaxone, Enkorten, Semax itd.).
Dakle ovo nije postupak kao što je sterilizacija na visokim temparaturama.
Jedino pitanje, u čemu si moguće u pravu je: da li se ova liofilizacija matične mliječi odvija po pravilu kontroliranog postupka, ali pacijentima očito pomaže, očito je i da je sve o.k. jer se primjenjuje oralno.
Pitanje koje ostaje u zraku je: kako koristiti matičnu mliječ (koja podiže imunitet), sa lijekovima koji ga potencijalno ili stvarno OBARAJU u liječenju MS?
Da li je onda bit liječenja MS u podizanju imuniteta ili obaranju (jer je obaranje imuniteta pristup većine priznatih terapija trenutno u primjeni, većine terapija trenutno u istraživanju, izuzev peptidnih lijekova i pomoćnih lijekova, vitamina itd.). Čini se da je tu bit problema i nedostajućeg odgovora.
femmelatin
07.10.2009., 23:48
Kvazar, ti jako jednostrano (i stoga pogrešno) shvaćaš pojam imuniteta i njegovog "podizanja" ili "obaranja", nije sve tako crno bijelo. Za boga miloga, da ti lijekovi tako obaraju imunitet, onda bi svi oni koji ih uzimaju morali živjeti u sterilnim uvjetima. Nije isto kad se organizam brani protiv vanjskih virusa i bakterija i kad organizam ne razlikuje strano tijelo od vlastitog. Ne znači isto modulirati imuni odgovor (ciljano) i "rušiti imunitet". Ali to bi ti trebao, napokon, objasniti neki stručnjak, ovako samo nagađaš, konstruiraš neke svoje teorije bazirane na krivoj interpretaciji poluinformacija. Uporno.
Ja uzimam interferon, a po preporuci liječnika uzimam i c vitamin i druge stvari koje jačaju obrambene sposobnosti organizma i to nije ni u kakvoj međusobnoj kontradikcij.
Mislim da nisi baš u pravu. Malo sam čitala, malo učila a i raspitala se.
Liofilizacijom se ne gube ljekovita svojstva.
Postupak osigurava- nepromjenjivost kemijske strukture i ljekovitih / aktivnih tvari/ supstanci.
Liofilizacija se odvija u vakuumu, pri niskim temparaturama (-20 do -40), a nekada i više itd.
Na taj način se liofiliziraju ( i dodatno filtriraju/ čiste- process purification, od potencijalnih onečićenja) mnogi lijekovi koje koristimo,upravo su napravljeni ovim postupkom.
To je postupak koji je prisutan posebice kod proteinskih (peptidnih) lijekova čija je osnovica lanac aminokiselina , neki od njih su i za MS ( Copaxone, Enkorten, Semax itd.).
Dakle ovo nije postupak kao što je sterilizacija na visokim temparaturama.
Jedino pitanje, u čemu si moguće u pravu je: da li se ova liofilizacija matične mliječi odvija po pravilu kontroliranog postupka, ali pacijentima očito pomaže, očito je i da je sve o.k. jer se primjenjuje oralno.
Pitanje koje ostaje u zraku je: kako koristiti matičnu mliječ (koja podiže imunitet), sa lijekovima koji ga potencijalno ili stvarno OBARAJU u liječenju MS?
Da li je onda bit liječenja MS u podizanju imuniteta ili obaranju (jer je obaranje imuniteta pristup većine priznatih terapija trenutno u primjeni, većine terapija trenutno u istraživanju, izuzev peptidnih lijekova i pomoćnih lijekova, vitamina itd.). Čini se da je tu bit problema i nedostajućeg odgovora.
u biti ona ti radi balans u organizmu,ćega je previše smanjuje ,ćega je premalo-povećava.Isto tako ima nevijerovatno pozitivan učinak kod imunološkog,nervnog i kardiovaskularnog sustava.Njena osnovna zadaća kod ms-a je da obnavlja mijelinsku ovojnicu i pospiješuje rad receptora u mozgu koji proizvode trans emitere,nervne impulse .
Kvazar1
08.10.2009., 18:45
Kvazar, ti jako jednostrano (i stoga pogrešno) shvaćaš pojam imuniteta i njegovog "podizanja" ili "obaranja", nije sve tako crno bijelo. Za boga miloga, da ti lijekovi tako obaraju imunitet, onda bi svi oni koji ih uzimaju morali živjeti u sterilnim uvjetima. Nije isto kad se organizam brani protiv vanjskih virusa i bakterija i kad organizam ne razlikuje strano tijelo od vlastitog. Ne znači isto modulirati imuni odgovor (ciljano) i "rušiti imunitet". Ali to bi ti trebao, napokon, objasniti neki stručnjak, ovako samo nagađaš, konstruiraš neke svoje teorije bazirane na krivoj interpretaciji poluinformacija. Uporno.
Ja uzimam interferon, a po preporuci liječnika uzimam i c vitamin i druge stvari koje jačaju obrambene sposobnosti organizma i to nije ni u kakvoj međusobnoj kontradikcij.
Ne konstruiram teorije i nisu pogrešne, nego opravdane hipoteze.
Postavljam pitanje a to nije " konstrukcija teorije" kako kažeš: SAMO PITANJE??
Ako si toliko sigurna, da ono nema smisla: dokaži, svojom teorijom "razlike imuniteta" jer pad imuniteta nije samo bitan za bakterije i viruse, nego i autoimune i niz drugih bolesti itd.itd. Prema tome po meni ti griješiš jer TVRDIŠ bez dokaza a ja samo opravdano pitam, jer možda netko ovdje zna odgovor ili izvor dobre informacije.
Jesi li sigurna da ne bi bilo isto (ili bolje) sa samim vitaminom C i tim drugim stvarima koje jačaju imunitet i bez interferona, imaš li dokaz ?? ili je to samo preporuka tvoga liječnika?
Činjenica je da + i - otprilike daju 0, ako doktor ne kaže drugačije.
Tako logično pitam i za terapiju koja smanjuje imunitet u kombinaciji sa terapijom koja povećava imunitet, meni to sliči takođe na (0), ali ako ima neko razumno objašnjenje, bilo bi mi drago- čuti ga, jer odgovor mojih doktora je- ne znam o tome mnogo. Dakle ostaje moje pitanje.
Ne konstruiram teorije i nisu pogrešne, nego opravdane hipoteze.
Postavljam pitanje a to nije " konstrukcija teorije" kako kažeš: SAMO PITANJE??
Ako si toliko sigurna, da ono nema smisla: dokaži, svojom teorijom "razlike imuniteta" jer pad imuniteta nije samo bitan za bakterije i viruse, nego i autoimune i niz drugih bolesti itd.itd. Prema tome po meni ti griješiš jer TVRDIŠ bez dokaza a ja samo opravdano pitam, jer možda netko ovdje zna odgovor ili izvor dobre informacije.
Jesi li sigurna da ne bi bilo isto (ili bolje) sa samim vitaminom C i tim drugim stvarima koje jačaju imunitet i bez interferona, imaš li dokaz ?? ili je to samo preporuka tvoga liječnika?
Činjenica je da + i - otprilike daju 0, ako doktor ne kaže drugačije.
Tako logično pitam i za terapiju koja smanjuje imunitet u kombinaciji sa terapijom koja povećava imunitet, meni to sliči takođe na (0), ali ako ima neko razumno objašnjenje, bilo bi mi drago- čuti ga, jer odgovor mojih doktora je- ne znam o tome mnogo. Dakle ostaje moje pitanje.
Imunosupresivi ne lječe MS. Upotreba opravdana je samo u akutnoj fazi, prilikom ekscitacije bolesti ,jer se tada supremiranjem( potiskuje) reakivnost stanica obrambenog mehanizma (uz nus pojave).
Matična mliječ je imunosimulativna, a kod MS -a treba voditi računa o prisutnim antigenima u organizmu i potencijalnoj progresiji imunoreaktivnosti.
C vitamin je antioksidant i nema razloga ga svrstavati u imunostimulatore.
Dodatni unos raznih antioksidanata sa sinergičim djelovanjem prema mojim iskustvima je vrlo korisno, obzirom da organizam ne proivodi u dovoljnoj količini endogene antioksidante radi neutralizacije slobodnih radikala(koji su dosta povečani zbog kroničnih upalnih procesa).
Pitanje koje postavljaš je logično. Tvrdnje o odgovorima tvojih doktora su uvriježene. Razumno objašnjenje češ dobiti samo od sebe razumjevajući
prirodu bolesti.
Imunomodulacija sa interferonom kod ljudi koji ga koriste u dužem razdoblju ne registriraju korist preparata.
Molekularna mimikrija antigena sa mijelinskom strukturom je ključni uzrok upalnog procesa u CNS-u (autoimunih procesa).
Terapija reduciranja antigena sa ciljanim suportivima fizioloških procesa koju provodim duže od 5 godina daje dobre rezultate.
Homeostaza je osnovni kanon.
Pitanje je samo,kako to postići ?
Terapija reduciranja antigena sa ciljanim suportivima fizioloških procesa koju provodim duže od 5 godina daje dobre rezultate.
Homeostaza je osnovni kanon.
molim za nas laike ako možeš objasniti gore navedenu rečenicu
femmelatin
09.10.2009., 19:50
Imunosupresivi ne lječe MS. Upotreba opravdana je samo u akutnoj fazi, prilikom ekscitacije bolesti ,jer se tada supremiranjem( potiskuje) reakivnost stanica obrambenog mehanizma (uz nus pojave).
Matična mliječ je imunosimulativna, a kod MS -a treba voditi računa o prisutnim antigenima u organizmu i potencijalnoj progresiji imunoreaktivnosti.
Imunomodulacija sa interferonom kod ljudi koji ga koriste u dužem razdoblju ne registriraju korist preparata.
Molekularna mimikrija antigena sa mijelinskom strukturom je ključni uzrok upalnog procesa u CNS-u (autoimunih procesa).
To što u upotrebljavaš izraze i rečenice koje zvuče jako stručno, možda može fascinirati nekoga skromnijih intelektualnih kapaciteta.
Ipak, već i površnim pogledom na stil pisanja obogaćen gomilom gramatičkih i pravopisnih pogrešaka uz copy-paste izraze iz medicinskih članaka, nabacane bez reda i smisla, nije teško zaključiti da uopće ne znaš što si upravo napisao (napisala?).
Zato mi nećete ni ti ni Kvazar zamjeriti što se ne namjeravam upuštati u raspravu s vama oko stručnih tema, već ću svoje liječenje i dalje povjeravati onima koji su tome posvetili desetke godina svog obrazovanja.
Isto bih savjetovala i drugima.
Forum i internet mogu biti korisni za razmjenu iskustava, ali doktor Forum i doktor Internet nisu najbolje mjesto za donošenje odluka o liječenju. A nema goreg nego kad ljudi koji nemaju nikakvo medicinsko obrazovanje krenu sijati paniku i konstruirati svakakve teorije bazirane na informacijama i poluinformacijama koje ne znaju pravilno rastumačiti - iz jednostavnog razloga što medicina nije pečenje kolača.
Liječite se kako vam god paše, zaista ne vidim zašto sijete paniku oko lijekova koje same uopće ne koristite niti vas itko na to tjera. A nas koji ih koristimo poštedite pametovanja. Hvala.
p.s. medicina nije matematika, pa paralele s plusom i minusom koji daju nulu nemaju smisla
vigilanty
09.10.2009., 22:49
Mislim da MR na poliklinici "Neuron" ima 3 tesla. Ne znam da li se jako dugo čeka.
Kvazar1
09.10.2009., 23:34
To što u upotrebljavaš izraze i rečenice koje zvuče jako stručno, možda može fascinirati nekoga skromnijih intelektualnih kapaciteta.
Molim vas da nam svojim akademskim zvanjem, otkrijete vaše intelektualne kapacitete ( ako je to mjerilo bar formalnog intelektualnog kapaciteta), iako po stilu pisanja nisam optimistična.
Ipak, već i površnim pogledom na stil pisanja obogaćen gomilom gramatičkih i pravopisnih pogrešaka uz copy-paste izraze iz medicinskih članaka, nabacane bez reda i smisla, nije teško zaključiti da uopće ne znaš što si upravo napisao (napisala?).
Zato mi nećete ni ti ni Kvazar zamjeriti što se ne namjeravam upuštati u raspravu s vama oko stručnih tema, već ću svoje liječenje i dalje povjeravati onima koji su tome posvetili desetke godina svog obrazovanja.
Isto bih savjetovala i drugima.
Re-xp možda pogriješi u hipu pišući i to sporadično ili slučajno, ali od ranije znam neke njene postove i ona (ili on), vrlo dobro zna što piše, neovisno o tome koje je struke.
Bez nakane da budem advjetnica nekome, milim - iako nisam sigurna da Re-Xp jeste stručnjak ili nutricionista ili imunolog, tako mi sve skupa zvuči.
Zadnji dio vaših savjeta mi djeluju, kao preporuke naših doktora, "bez pogreške".
Forum i internet mogu biti korisni za razmjenu iskustava, ali doktor Forum i doktor Internet nisu najbolje mjesto za donošenje odluka o liječenju.
Ali jesu za postavljanje pitanja, vi kao da ste (u sticanju svog intelektualnog kapaciteta- kako navodite), čitali samo knjige koje sadrže DOGME i ne daj bože da netko postavi neko drugo pitanje ili da sam slobodno misli.
Za vas je interferon "Bog i svi sveci" ili nekome Tisabry itd. i nitko vam pravo na to subjektivno mišljenje ne osporava, ali dozvolite drugima da misle i drugačije i da postavljaju razna pitanja, za to forumi služe ili ste do te mjere na crti obrane interferića, da ne možemo niti pitati?... neovisno da li neku terapiju netko koristi ili ne.
p.s. medicina nije matematika, pa paralele s plusom i minusom koji daju nulu nemaju smisla
Da medicina nije matematika, kao student to "mislim" - možda i znam iako.....je majka logike.
Usput (ispričavam se vašem intelektualnom kapacitetu), od cca. 5 000, poznatih i registriranih lijekova u svijetu- većinu najboljih nisu izmislili ni doktori medicine ni farmaceuti, nego kemičari, fizičari pa su treći po redu medicinari i bliža struka.
Kod ovih prvih je matematika (čitaj logika), osnova KNOW HOW a ne ono "šta im doktori kažu".
pitanje - da li se netko od vas lijeci iskljucivo prirodnim putem/preparatima i da je odbio medicinu, tj.lijekove (odnosno, da su mu lijekovi bili potrebni, a odbio je jer smatra da mu je bolje prirodno, da ne truje svoj organizam kemijom)?
femmelatin
10.10.2009., 17:21
Zašto pitaš? Planiraš prestati s rebifom?
"Zgodno" kod MS-a je da je vrlo teško dokazati djelotvornost ili nedjelotvornost bilo kakvog liječenja iz jednostavnog razloga što je bolest kronična, nepredvidiva i službeno se smatra neizlječivom. Kad sam ja pitala, što ako nastavim biti bez simptoma, ako dođe do REmijelinizacije i nalaz MR-a bude uredan - bi li to značilo da više nemam MS. Odgovor je bio negativan. Netko može biti godinama bez simptoma (nekih 10% sretnika i zauvijek), a to i dalje ne znači da se izlječio. Tako da, vrlo je teško povezati trenutno dobro ili loše stanje s time kako se liječiš ili ne liječiš. Tu je svojedobno pisao jedan momak, koji tvrdi da se izlječio, nije ovdje otkrio točno čime, ali ja sam s njim razgovarala i ono što je meni rekao ne poklapa se s onim što je napisao, no poanta je da tvrdi:
a) da je izlječen
b) da je to postigao prirodnim putem
No kad sam ga pitala je li ponovio pretrage, MR i ostalo kako bi to izlječenje potrkijepio i opipljivim dokazima, a ne samo svojim tvrdnjama da mu je super - rekao je da nije. Zašto nije? Pa nema novaca za MR. Zašto se ne naruči? Pa posvađao se s doktorima.
No dok on ne pokaže da su mu nalazi uredni, ne može ni znati ni tvrditi da se izlječio. A s obzirom na doživotnost, progresivnost i nepredvidivost bolesti - nakon 2,3 ili 5 godina on ponovo može imati simptome.
Tako da treba s velikom oprezom uzimati priče o čarobnim, čudesnim izlječenjima.
ne, sam pitam. je, to je najgore kod ms-a sto jednostavno NE ZNAS. kad bi ja znala sto me drzalo 11g bez simptoma.. aktivno vjezbanje? no, sve bu nekak kak nam je zacrtano. ne mislim prestat kad sam pocela. vidjet cemo kak bude kroz neko razdoblje.
znam za spiku sa Svjetlosti. ja ti ne mogu vjerovat u ono s napitkom, cajem il kaj je vec. i, da, ne kuzim zasto nije otisao na MR, a tvrdi da je ok. a mislim da mu samo 5g nije bilo nis. pih!
dali simptomi MS koje je netko od vas imao su nekontrolirani trzaji tjela tj misica razno raznih malo noga malo ruka trup?
te dali su simptomi trnci ili utrnuće koje je stalno ili koje dođe pa za par minuta prođe?
trnci koji su stalno. meni su poceli u tabanima pa se penjalo gore. bljak osjecaj!
femmelatin
10.10.2009., 22:10
To jesu simptomi MS-a, kao i nekoliko drugih bolesti ili stanja, kako tjelesnih tako i psihičkih. MS se teško dijagnosticira i nije dovoljno imati jedan simptom. No sasvim sam sigurna da to sve već znaš.
Paccolina
11.10.2009., 00:00
Pozdrav svima! Dugo vec trazim nesto slicno, nekog sa istim problemom, i super mi je da imam mjesto gdje ce me razumjeti :top:
Imam 34 godine, MS mi je dijagnosticirana prosle godine u decembru, nakon sto sam provela 9 mjeseci kod neurologa uporno pokusavajuci naci razlog zasto me ponekad probode u lijevoj podlaktici, poput udara struje. Ja sam cak na nekom forumu to pronasla kao moguci simptom MS- a, te sam s tom idejom i otisla dr., trebam li reci da me niko nije shvatio ozbiljno? Ja sam imala tako snazan instinkt da je nesto opasno lose, toliko sam bila ubjedjena da sam vec mjesecima prije dijagnoze u stvari prozivjela tak shok nakon MR- a i lumbalne punkcije. Sama dijagnoza mi nije bila neka novost, mada mi je tada ubijena posljednja nada. U svakom slucaju, to probadanje koje se javi vrlo rijetko, i traje par sekundi mi je bio jedini simptom u zadnjih nekoliko godina. Jos nesto cega se jasno sjecam, a sto mi je bilo jako cudno, jeste da sam prilikom setnje gradom, prije nekih 7- 8 godina, odjednom osjetila kao da sam udarila u nevidljivi zid, jednostavno kao da mi je neko izbio tlo ispod nogu. Prilikom pretraga, dr. je trazila da se sjetim svega sto sam bolovala, svih neobicnih pojava, pa sam joj tako i ovo ispricala. Rekla mi je da je to tipicno za MS. Trenutno koristim antidepresiv (Zoloft), C Vit 1000 mg, te Alpha D3 tbl. Sto se tice Interferona, znam da sam bila na listi na konziliju ljekara, ali s obzirom da mi niko nista nije rekao, pretpostavljam da ga nisam ni dobila. Bila sam pod utiskom da se on prima svega dvije godine, ali iz nekih postova ovdje vidim da se prima i duze :confused: Sad cekam knjigu, MM je narucio sa Amazona Dr. Swank dijetu, trebala bi stici u novembru, planiram se pridrzavati dijete, a inace sam prestala jesti crveno meso u junu mjesecu ove godine. Uporno se nagovaram da pocnem sa vjezbama, ali to ide tesko...
Jos jednom, drago mi je da ovaj forum postoji :top: :kava: Veliki pozdrav svima!
Svjetlost
11.10.2009., 10:57
ne, sam pitam. je, to je najgore kod ms-a sto jednostavno NE ZNAS. kad bi ja znala sto me drzalo 11g bez simptoma.. aktivno vjezbanje? no, sve bu nekak kak nam je zacrtano. ne mislim prestat kad sam pocela. vidjet cemo kak bude kroz neko razdoblje.
znam za spiku sa Svjetlosti. ja ti ne mogu vjerovat u ono s napitkom, cajem il kaj je vec. i, da, ne kuzim zasto nije otisao na MR, a tvrdi da je ok. a mislim da mu samo 5g nije bilo nis. pih!
To je sasvim normalno što ne vjerujete.To je jedan od problema oboljelih zato jer ne vjeruju da rješenje postoji.
Ako se ne ukloni uzrok ,bolest se može pojaviti i nakon 30 godina.Ja sam o uzrocima MS već pisao tako da se u svakoj knjižnici može to naći.
Što se tiče vaših 11 godina bez simptoma,možda su se oni ponovili zato jer ste se vratili osobi zbog kojih je MS i počela.Samo ste ponovili obrazac zbog kojeg je bolest nastupila.:)
femmelatin
11.10.2009., 13:35
Okrivljavanje drugih nije baš produhovljeno objašnjanje.
Paccolina
11.10.2009., 14:27
Ima li neko iskustva sa Swank dijetom? :confused:
... naprotiv, zivot mi se izmjenio iz temelja i ja to ponovljeno(ali u drugom obliku) gledam kao svojevrsni shok organizma zbog naglih totalnih promjena.
Paccolina
11.10.2009., 14:39
Ah da, zaboravih upitati: ima li neko da je bez terapije, bilo interferonom, enkortenom? Vec sam pisala da su vitamini i AD moja jedina terapija...
Sigurna sam da negdje vec ima odgovor na ovo pitanje, ali toliko toga ima za procitati, pa sam mislila da preskocim :mig:
Jos nesto, sto vise postova citam, sve sam opustenija i s vise humora :confused: prilazim svom stanju. Svi ste jako hrabri, i koliko vidim najvaznije je odrzati vjeru. Na kraju, sta drugo preostaje?
Paccolina
11.10.2009., 14:48
... naprotiv, zivot mi se izmjenio iz temelja i ja to ponovljeno(ali u drugom obliku) gledam kao svojevrsni shok organizma zbog naglih totalnih promjena.
Pa da, nakon dijagnoze detaljno sam proucila svoj zivot, trazila vezu izmedju dogadjaja i bolesti, trazila nekog u familiji cije bi stanje odgovaralo MS -u, i kako god postavim stvari dodjem do zakljucka da me je stres, i iskljucivo stres doveo do ovoga. Djetinjstvo mi nije bilo bajka, nosim neke bolne uspomene, u tinejdzerskim godinama sam odrastala u ratu, a u zrelim je sekiracija vec nacin na koji rijesavam probleme. Tek sad imam mirniji pristup problemima. Na ruzan nacin mi je saopsteno da usporim...
To je sasvim normalno što ne vjerujete.To je jedan od problema oboljelih zato jer ne vjeruju da rješenje postoji.
Ako se ne ukloni uzrok ,bolest se može pojaviti i nakon 30 godina.Ja sam o uzrocima MS već pisao tako da se u svakoj knjižnici može to naći.
Što se tiče vaših 11 godina bez simptoma,možda su se oni ponovili zato jer ste se vratili osobi zbog kojih je MS i počela.Samo ste ponovili obrazac zbog kojeg je bolest nastupila.:)
resistance is futile...
you will be assimilated...
tko tebe kamenom ti njega...ms-om
genijalno
drugi su krivi :amen:
malo primitivne psihologije na djelu i sve je supaČ :D
Svjetlost
11.10.2009., 20:45
tko tebe kamenom ti njega...ms-om
Na žalost upravo tako.Koliko istine ima u tome.Oboljeli od MS nisu svjesni koliko su moćni,ali sva sreća prekrasne osobe.:)
Oboljeli od MS nisu svjesni koliko su moćni,ali sva sreća prekrasne osobe.:)
a u čemu se ta moć očituje?
moija je rečenica bila sarkastična.,...a znam koliko sam moćna i bez ms-a
.,...a znam koliko sam moćna i bez ms-a
moćna sa i bez :)
samo sumnjam nekako da je mislio na moć nas kao osoba, neovisno o ms
zmajček zagi
11.10.2009., 22:38
pitanje - da li se netko od vas lijeci iskljucivo prirodnim putem/preparatima i da je odbio medicinu, tj.lijekove (odnosno, da su mu lijekovi bili potrebni, a odbio je jer smatra da mu je bolje prirodno, da ne truje svoj organizam kemijom)?
Nakon dijagnoze CIS-a odbio sam slijepo ispitivanje Rebifa, iz razloga jer nisam vjerovao da imam MS.
Kad sam shvatio o kakvoj se bolesti radi bio sam u banani i podsvjesno sam si predbacivao zasto nisam na tert HZZO-a ipak pristao na placebo ispitivanje,
jer u meduvremenu sam iz CIS-a, presao u RRMS ( dva puta opticki neuritis u godini dana ) iako u drugi put sumnjam iz razloga sto nisam ponovo oslijepio i MR to nije pokazao.
Danas sam sretan sto sam odbio, jer osjecam se izvrsno, i psihicki i fizicki ( koristim preparate na bazi propolisa, sa maticnom mlijeci, neuorobion forte i pomalo pazim na prehranu ), a Boze moj ako dodje do pogorsanja, znam zasigurno da ce moj izbor biti jedan od peptidnih lijekova.
Veliki pozdrav svima, a posebno Mladenu !!!
Yoko&John
12.10.2009., 13:10
Pozzzzz!
Ja sam Sanja Petrić,pčelarka iz sl.broda.
C/p sam napisala zato što sam htijela da bude uočljiviji!!!!
Inače Apitoksinoterapija je grana Apiterapije koja je prihvaćena u konvencionalnoj medecini.
Narode moj dragi,vjerujte i uživajte u svakom lijepom trenutku!!!!
mama Sanja
zmajček zagi, koliko si tako bez simptoma? ja sam sad na rebifu, al ne u studiji neg normalno. pocela jesam i necu sad sigurno stat, al se pitam da li sam odlucila ispravno.. a, tko ce znat....?
zmajček zagi
13.10.2009., 01:20
zmajček zagi, koliko si tako bez simptoma? ja sam sad na rebifu, al ne u studiji neg normalno. pocela jesam i necu sad sigurno stat, al se pitam da li sam odlucila ispravno.. a, tko ce znat....?
Od 4mj. 2008g., kada sam prvi put lezao na Rebru, u Zagrebu.
Kako je tada doslo do djel. oporavka vida, tako vidim i danas.
Nemoj se opterecivat sa nepotrebnim stvarima. Bit ce sve o.k.
Najteze si odradila kad si odlucila, i to smatraj ispravnom odlukom.
Nosonja
13.10.2009., 01:52
Pozdrav svima
Evo opet da se malo javim nakon dugo vremena posto ponekad i procitam na ovom forumu nesto sto me zaista nasekira. Pisete da jedan doktor kaze nemoj jesti crveno meso, pogotovo svinjetinu, jedan kaze nikako ne pusiti, treci kaze da bi bilo najbolje prestati disati jer je zrak zagadjen. Ja vam osobno mogu reci da oni nemaju pojma, a u to sam se uvjerio vec dosta puta i mogu vam reci da kada im dodje osoba koja boluje od MS-a njima padne mrak na oci jer nemaju pojma sto da rade s vama. Lijeka nema, ozdravljenja nema, vi ocekujete da vam nekako pomognu a oni zapravo ne znaju sto uciniti s vama. Zato i daju takve glupe savjete.
Ja osobno imam MS vec 14 godina i imao sam cudnih simptoma za koje nisam znao uzrok.MS mi je dijagnosticirana prije 6 godina nakon izrazito stresnih sizuacija kada se stanje pogorsalo. Tek kada sam se rijesio stresa i nerviranja sve je krenulo na bolje. Pušim vec 24 godine oko dvije kutije na dan, pio sam alkohol (pivo) i nista mi nije smetalo. Nisam na nikakvoj terapiji a i ne zelim biti jer tko zna sto ce mi uvaliti. Sada jedem sve sto mi pase i pijem sve sto mi pase i ne obazirem se na bolest niti se opterecujem s njom. Imam dosta lezija u podrucju medule oblongate tj. u podrucju x zivca koji upravlja autonomnim zivcanim sustavom i imam problema s zelucem i crijevima i primijetio sam da mi jedino pomogne helex (psihofarmak-anksiolitik) i nista vise. Kada se jako uzrujam malo se tresem ali sam vec 6 godina bez nekakvih ispada i relapsa. Zasto je MS bolest zapadne hemisfere? Zato sto u juznoj ljudi nisu optereceni novcem i materijalnim stvarima. Zasto je u Hrvatskoj porast oboljelih od MS-a?
Zato sto smo mi narod koji previse trazi od zivota i previse ocekuje. S obzirom na stanje u drzavi ja procjenjujem da ce za 10 godina 90% stanovnistva bolovati od MS-a.
Pozdrav
Pozdrav svima
Evo opet da se malo javim nakon dugo vremena posto ponekad i procitam na ovom forumu nesto sto me zaista nasekira. Pisete da jedan doktor kaze nemoj jesti crveno meso, pogotovo svinjetinu, jedan kaze nikako ne pusiti, treci kaze da bi bilo najbolje prestati disati jer je zrak zagadjen. Ja vam osobno mogu reci da oni nemaju pojma, a u to sam se uvjerio vec dosta puta i mogu vam reci da kada im dodje osoba koja boluje od MS-a njima padne mrak na oci jer nemaju pojma sto da rade s vama. Lijeka nema, ozdravljenja nema, vi ocekujete da vam nekako pomognu a oni zapravo ne znaju sto uciniti s vama. Zato i daju takve glupe savjete.
Ja osobno imam MS vec 14 godina i imao sam cudnih simptoma za koje nisam znao uzrok.MS mi je dijagnosticirana prije 6 godina nakon izrazito stresnih sizuacija kada se stanje pogorsalo. Tek kada sam se rijesio stresa i nerviranja sve je krenulo na bolje. Pušim vec 24 godine oko dvije kutije na dan, pio sam alkohol (pivo) i nista mi nije smetalo. Nisam na nikakvoj terapiji a i ne zelim biti jer tko zna sto ce mi uvaliti. Sada jedem sve sto mi pase i pijem sve sto mi pase i ne obazirem se na bolest niti se opterecujem s njom. Imam dosta lezija u podrucju medule oblongate tj. u podrucju x zivca koji upravlja autonomnim zivcanim sustavom i imam problema s zelucem i crijevima i primijetio sam da mi jedino pomogne helex (psihofarmak-anksiolitik) i nista vise. Kada se jako uzrujam malo se tresem ali sam vec 6 godina bez nekakvih ispada i relapsa. Zasto je MS bolest zapadne hemisfere? Zato sto u juznoj ljudi nisu optereceni novcem i materijalnim stvarima. Zasto je u Hrvatskoj porast oboljelih od MS-a?
Zato sto smo mi narod koji previse trazi od zivota i previse ocekuje. S obzirom na stanje u drzavi ja procjenjujem da ce za 10 godina 90% stanovnistva bolovati od MS-a.
Pozdrav
Objasni ti meni zašto onda najbogatija društva na svijetu (Danska, Norveška, Finska) imaju največi postotak oboljelih dok ih recimo u Japanu (ljudi koji su najviše pod stresom zbog kulturoških navika) gdje se ubijaju zbog minute zakašnjenja metroa nema oboljelih.......
Inače tebi za informaciju u RH je registrirano oko 2000 oboljelih dok se smatra da ih ima oko 3000 što je manje od promila ukupne populacije republike Hrvatske.
Dakle teorija ti baš ne drži vodu....
Paccolina,
Ma ja ne koristim nikakav lijek. Iako sam simptome imala godinama, dijagnoza mi je postavljena u siječnju i potvrđena u svibnju (nakon tri bolnička liječenja). Iako mi je ponuđeno sudjelovanje u pokusnom lijeku, uzela sam si vremena da razmislim i zaključila da je jedina razlika između mojih simptoma i problema od lani i ove godine saznanje da sam bolesna. E pa onda se liječim kao i prije: kad imam loše dane, više se odmaram ili preležim uz koji analgetik, a u boljim živim kao i prije. Uzimam vitamine i malo pazim na prehranu, malo vježbam i ne mislim o bolesti, osim što mi je drago svratiti na ovaj forum ali i u Udrugu MS, jer i tamo srećem drage i optimistične ljude.
Nosonja
13.10.2009., 20:22
Bravo majstore nego objasni ti meni zašto onda najbogatija društva na svijetu (Danska, Norveška, Finska) imaju največi postotak oboljelih dok ih recimo u Japanu (ljudi koji su najviše pod stresom zbog kulturoških navika) gdje se ubijaju zbog minute zakašnjenja metroa nema oboljelih.......
Inače tebi za informaciju u RH je registrirano oko 2000 oboljelih dok se smatra da ih ima oko 3000 što je manje od promila ukupne populacije republike Hrvatske.
Dakle teorija ti baš ne drži vodu....
Bilo bi ih i u Japanu pun k----c , ali oni sto su podlozni stresu su se godinama sami iskorijenili na nacin da kad zakasni metro on se ubije pa se kod njih ne stigne dijagnoza postaviti. A sto se tice Danske, Norveske i Finske sto im to vrijedi sto su bogati kad ne smiju pusiti, piti, seksati se i skrti su ko sam vrag. Stalno rade i misle da je novac sve u zivotu.
Procitaj si istrazivanja dr. Radoslava Kukica o povecanju MS-a nakon rata u Slavoniji i Baranja, ili od doktorice Marijane Bras o povezanosti MS i stresa a pogotovo PTSP-a. Kod mene je godinama dijagnoza bila PTSP koja je kulminirala u MS.
Stres je glavni pokretac ove bolesti, samo sve ovisi koliko je tko otporan na stres. Japanci na preveliki stres reagiraju samoubojstvom, ovi ostali sto si navela,gomilanjem novaca u carapu i bolescu tipa MS.
Moje misljenje je moje misljenje. Da i jos nesto. U Hrvatskoj se "smatra" da ih ima oko 3000. Tko to smatra?
zmajecek zagi, tnx!
ja ne bi krenula da je u pitanju studija, al sam se odlucila kad znam da koristim nesto sto je vec cista spranca..
nosonja, slazem se s tvojim tezama o ms i stresu 100%.
MarijanaRed
13.10.2009., 20:37
Pozz svima! :)
Evo, ja već 13-i put piknuta inteferonom i od sutra startam solo, dobih injektor, pa ću se igrat. :)
Nego, zakurila sam po prvi put, bacilo me u krpe, al danas sam ok i znam da je zato kaj sam na 100% lijeka, al me zanimalo dal je još koga? Kakvi su sve simptomi? Piše mi, da, al imam laganu bol u oku koju ne znam smjestiti nigdje (osim k vožnji biciklom preko mosta - vjetar i suze, jel?), da se ak izrazim, pa ne znam ni dal da ju zanemarim i mislim da je simptom primanja interferona ili da odem na Hitnu?
Ak tko zna o čemu pišem, please, neka da savjet.
Fala :mig:
Bilo bi ih i u Japanu pun k----c , ali oni sto su podlozni stresu su se godinama sami iskorijenili na nacin da kad zakasni metro on se ubije pa se kod njih ne stigne dijagnoza postaviti. A sto se tice Danske, Norveske i Finske sto im to vrijedi sto su bogati kad ne smiju pusiti, piti, seksati se i skrti su ko sam vrag. Stalno rade i misle da je novac sve u zivotu.
Procitaj si istrazivanja dr. Radoslava Kukica o povecanju MS-a nakon rata u Slavoniji i Baranja, ili od doktorice Marijane Bras o povezanosti MS i stresa a pogotovo PTSP-a. Kod mene je godinama dijagnoza bila PTSP koja je kulminirala u MS.
Stres je glavni pokretac ove bolesti, samo sve ovisi koliko je tko otporan na stres. Japanci na preveliki stres reagiraju samoubojstvom, ovi ostali sto si navela,gomilanjem novaca u carapu i bolescu tipa MS.
Moje misljenje je moje misljenje. Da i jos nesto. U Hrvatskoj se "smatra" da ih ima oko 3000. Tko to smatra?
Registrirano u udrugama preko 2000 (ako te baš zanima mogu ti dati točan broj).
Pošto udruge surađuju s 99% neurologa koji se bave MS putem njih je došlo do procjene da još ima oko 1000 njih koji nisu evidentirani u udrugama.
Naime kad se učlanjuješ u udrugu dobiješ upitnik koji treba ispuniti tvoj neurolog tako da neurolozi vrlo dobro znaju ko je registriran a ko nije.
...jedino šta je istina je da stres može uzrokovati šub a to da je glavni uzrok bolesti je stvarno glupost. (poznam par osoba koje su oboljele s 12-14 godina ).
edit:
formulacije tipa "pisanje gluposti" i sl nisu u duhu ovog pdfa pa ih izbjegavaj.
Nosonja
13.10.2009., 21:59
Za tvoju informaciju, clan sam udruge (nije bitno gdje) uredno placam clanarinu, nastojim pomoci koliko mogu, upoznat sam sa svime ali izbjegavam susrete oboljelih jer imaju izrazito negativan ucinak na mene. Sudionik sam Domovinskog rata s 19 godina, prve tegobe su se pojavile nakon godinu dana provedene na mjestima gdje normalan covjek bas nema hrabrosti ici. I onda ces mi reci da stres nije aktivator ove bolesti (bolje da katem strah). Uostalom ja nisam rekao da je stres uzrok, ali da je aktivator to jest, a šub se može javiti bilo kada.
Uostalom da vidis moju dokumentaciju i slike MR-a cudila bi se kao puran glisti jer po dr. Brinar sam medicinski fenomen samo zato sto sam shvatio zasto sam obolio. Ti si vjerovatno jedan cool tip pa si dobila MS jer si to zeljela ili ti je bilo dosadno u zivotu.
Nitko od mojih predaka sve do pradjedova i prabaka nije bolovao od MS-a i svi su dozivjeli duboku starost jedino sam ja obolio.
Za "one gluposti" se obrati lijecnicima pa im to osobno reci jer koliko vidim na ovom forumu tvoja mora biti zadnja. Zbogom
[QUOTE=koka36;23043938]Registrirano u udrugama preko 2000 (ako te baš zanima mogu ti dati točan broj).
Pošto udruge surađuju s 99% neurologa koji se bave MS putem njih je došlo do procjene da još ima oko 1000 njih koji nisu evidentirani u udrugama.
Naime kad se učlanjuješ u udrugu dobiješ upitnik koji treba ispuniti tvoj neurolog tako da neurolozi vrlo dobro znaju ko je registriran a ko nije.
Što se tiče ostalih gluposti koje pišeš (naročito PTSP, izmišljotina samo takva) jedino šta je istina je da stres može uzrokovati šub a to da je glavni uzrok bolesti je stvarno glupost. (poznam par osoba koje su oboljele s 12-14 godina ).[/QUOTE
Za tvoju informaciju, clan sam udruge (nije bitno gdje) uredno placam clanarinu, nastojim pomoci koliko mogu, upoznat sam sa svime ali izbjegavam susrete oboljelih jer imaju izrazito negativan ucinak na mene. Sudionik sam Domovinskog rata s 19 godina, prve tegobe su se pojavile nakon godinu dana provedene na mjestima gdje normalan covjek bas nema hrabrosti ici. I onda ces mi reci da stres nije aktivator ove bolesti (bolje da katem strah). Uostalom ja nisam rekao da je stres uzrok, ali da je aktivator to jest, a šub se može javiti bilo kada.
Uostalom da vidis moju dokumentaciju i slike MR-a cudila bi se kao puran glisti jer po dr. Brinar sam medicinski fenomen samo zato sto sam shvatio zasto sam obolio. Ti si vjerovatno jedan cool tip pa si dobila MS jer si to zeljela ili ti je bilo dosadno u zivotu.
Nitko od mojih predaka sve do pradjedova i prabaka nije bolovao od MS-a i svi su dozivjeli duboku starost jedino sam ja obolio.
Za "one gluposti" se obrati lijecnicima pa im to osobno reci jer koliko vidim na ovom forumu tvoja mora biti zadnja. Zbogom
Da ja sam naveče smetalo ovog foruma, da si ga čitao onda bi to znao, isto tako bi znao da ja nemam MS nego moja supruga.
Interesantno kako ja isto tako sudionik rata nisam dobio MS a supruga ju dobila (sigurno jer mora mene trpiti).
Brinar hm jel to ona divna doktorica koja naplačuje 300-400 kn za sat razgovora.......
ketamine
13.10.2009., 23:24
no dobro..da sazmemo ovu temu u jednu zdravu cjelinu citljivo sirokom puku prema vasim misljenjima MS je iskljucivo plod stresova i naglih promijena u okolini tj. situacija koje ocito psihicki naglo zbunjuju tjelesni organizam i tu dolazi do poremecaja?
je, tko to zna?? sam kaj je definitivno to okidac.
marijanared, ja imam samo crvene fleke na mjestu uboda(fala Bogu pa nije ljeto!). al mozda nuspojave ovise i o vrsti interferona..
Nosonja
14.10.2009., 01:33
Da ja sam naveče smetalo ovog foruma, da si ga čitao onda bi to znao, isto tako bi znao da ja nemam MS nego moja supruga.
Interesantno kako ja isto tako sudionik rata nisam dobio MS a supruga ju dobila (sigurno jer mora mene trpiti).
Brinar hm jel to ona divna doktorica koja naplačuje 300-400 kn za sat razgovora.......
Mislim da si u pravu sto se tice tvoje supruge. Ja sam s dijagnozom MS-a uspio napraviti dvoje djece i oni su mi lijek.
Brinarica je za mene sasvim pristojna doktorica, jes da se placa ali ako si ikad bio kod nje onda bi shvatio i vidio da zena ima znanje i iskustvo. barem u ono doba dok sam isao kod nje nisam imao problema s cekanjem na MR i mjesto u bolnici za lijecenje. Inace cijena je 500 kn
Drzi se i ne sekiraj suprugu.
Lijepi pozdrav
ima li ko da je u nekoj novoj studiji nekog novog lijeka osim ova tri-četri
eh sad...nemoj molim te pretjerivati s ovim podvučenim. Teorija da je stres neki pokretač MS, o tome se može diskutirati. Međutim u nastavku, teorija da u Japanu nema MS-a zato jer se prethodno potencijalni bolesnici ubiju stvarno je "čudnovata"...:kava:
al' ste se zahuktali....
što liječnici imaju pravo odavati moje podatke udrugama bez mojeg pristanka?
no dobro..da sazmemo ovu temu u jednu zdravu cjelinu citljivo sirokom puku prema vasim misljenjima MS je iskljucivo plod stresova i naglih promijena u okolini tj. situacija koje ocito psihicki naglo zbunjuju tjelesni organizam i tu dolazi do poremecaja?
jok
stres je samo okidač, kao što mogu biti i fizičke traume,.... i tako dalje
a preddispozicije moraš imati da bi okidač imao kaj i okinuti :D
a vezano uz prethodnu raspravu
- nit se japanci ubijaju kak nenormalni, niti se skandinavcu suzdržavaju od alkohola i seksa te ubijaju u teškom radu
paće obrnuto :D
- gospoja brinar radi i u bolnici i privat, pa kako tko voli
- kaj se tiče "delanja" djece mislim da je oboljelim muškima daleko lakše nego ženama
"delanje" je zabava, no trudnoća i porod su u pravilu okidači
a kaj se tiče ljekovitosti imanja djece, slažem se u potpunosti
MarijanaRed
14.10.2009., 11:10
je, tko to zna?? sam kaj je definitivno to okidac.
marijanared, ja imam samo crvene fleke na mjestu uboda(fala Bogu pa nije ljeto!). al mozda nuspojave ovise i o vrsti interferona..
Hmmm... Ne znam kaj da napravim, malo mi je bolje oku, al opet... Zvat ću ja glavnu sestru na Rebru, pa pitat dal je od toga ili da brinem.
Uglavnom, imam i ja dvije flekice, al pa nije valjda tak strašno, tynaz? :)
Meni se praktički ni ne vide. Al pikat ću se u trbuh, danas startam solo :) Thnx
femmelatin
14.10.2009., 11:13
Prvi pregled kod Brinarice je 500 kuna, kasnije 400, konzultacije 300.
Kad zubaru privatnom ostavimo par tisuca kuna, ili ginekologu za standardni pregled s papa testom i uzv petstotinjak i više - to nitko ne smatra čudnim.
Ona po zakonu ima pravo držati privatnu ordinaciju i odrediti cijenu uslugama - no nitko nije prisiljen ići privatno.
al' ste se zahuktali....
što liječnici imaju pravo odavati moje podatke udrugama bez mojeg pristanka?
Iz čega si izvukla ovakav zaključak......
Kad se učlanjuješ u udrugu dobiješ upitnik koji ispuniš (klasika godina rođenja, bračni status, radni status i slično) i ti se podaci kasnije koriste u statistikama i sličnom.
Dobije se i papir kojim tvoj neurolog potvrđuje da doista imaš MS i ništa više. Nijedan zdrastveno medicinski podatak se više ne traži ni od tvog neurologa ni od tebe.
Niko od neurologa ne prijavljuje oboljele udrugama. Samo se barata s brojem jer je on bitan kako udrugama tako i neurolozima jer se MS još uvjek tretira kao vrlo rijetka bolest i zato se njeno lječenje i financira iz posebnih fondova.
Nemoraš brinuti da neko zna tvoje podatke ukoliko nisi osobno otišla u neku od udruga.
Mislim da si u pravu sto se tice tvoje supruge. Ja sam s dijagnozom MS-a uspio napraviti dvoje djece i oni su mi lijek.
Brinarica je za mene sasvim pristojna doktorica, jes da se placa ali ako si ikad bio kod nje onda bi shvatio i vidio da zena ima znanje i iskustvo. barem u ono doba dok sam isao kod nje nisam imao problema s cekanjem na MR i mjesto u bolnici za lijecenje. Inace cijena je 500 kn
Drzi se i ne sekiraj suprugu.
Lijepi pozdrav
Doktorica koja je dostupna samo onima koji plačaju za mene nije pristojna pogotovo ne kad u isto vrijeme radi i u bolnici s istim tim bolesnicima i tamo nikad nije dostupna.....
Vidiš moja supruga se lječi kod nepristojnog doktora koji se usudi ništa ne naplatiti. Njegova bezobraznost ide toliko daleko da je na vlastito inzistiranje natjerao mene i suprugu da mu dovedemo našu kčerku koja ima problema sa štitnjačom kod njega na pregled... Poslao ju je na vrlo skupe pretrage krvi a i jučer je zvao da ju sutra odvedemo na MR koji nam je on osigurao (čekanje eto 2 dana) i to vidi vraga sve besplatno.....
Iz čega si izvukla ovakav zaključak......
nije zaključak već pitanje jer je na kraju rečenice upitnik
Doktorica koja je dostupna samo onima koji plačaju za mene nije pristojna pogotovo ne kad u isto vrijeme radi i u bolnici s istim tim bolesnicima i tamo nikad nije dostupna.....
Vidiš moja supruga se lječi kod nepristojnog doktora koji se usudi ništa ne naplatiti. Njegova bezobraznost ide toliko daleko da je na vlastito inzistiranje natjerao mene i suprugu da mu dovedemo našu kčerku koja ima problema sa štitnjačom kod njega na pregled... Poslao ju je na vrlo skupe pretrage krvi a i jučer je zvao da ju sutra odvedemo na MR koji nam je on osigurao (čekanje eto 2 dana) i to vidi vraga sve besplatno.....
svaka čast na tome i moram priznati da je ovakva situacija doista rijetkost i drago mi je zbog tvoje supruge i kćeri, međutim smatram da se mi sada svi spakiramo i odemo tom liječniku da će mu trebati 1 dan da počne naplaćivati svoje usluge zbog prenatrpanosti
svaka čast na tome i moram priznati da je ovakva situacija doista rijetkost i drago mi je zbog tvoje supruge i kćeri, međutim smatram da se mi sada svi spakiramo i odemo tom liječniku da će mu trebati 1 dan da počne naplaćivati svoje usluge zbog prenatrpanosti
Ja ne smatram da svi morate iči tom doktoru jer na sreču ima takvih više ja samo komentiram kako postupaju neki doktori a kako drugi a te druge se pretežno hvali jer eto doktor s njima razgovara sat vremena (za 500 kn bi ja s njima razgovarao 2 sata i vjerovatno bi mu mogo reči isto ko i doktorica)
nije zaključak već pitanje jer je na kraju rečenice upitnik
Sori krivo sam se izrazio
koka, a zasto, molim te, ako si upucen, postoji u tom upitniku za udrugu rubrika o visini prihoda? ja sam se skroz zblesila kad sam to vidjela. nisam ziher, al mislim da ima i rubrika o prihodima cijelog kucanstva. ne moramo to mozda ispuniti, al zar nije to glupo?! u danasnje vrijeme za takve stvari se ne pita i tko je uopce blesav da to pise?? ili je to samo apepe - ako prode, prode? kaj ih briga koliku ja ili bilo tko drugi ima placu, honorare il sto god?
... Poslao ju je na vrlo skupe pretrage krvi a i jučer je zvao da ju sutra odvedemo na MR koji nam je on osigurao (čekanje eto 2 dana) i to vidi vraga sve besplatno.....
ma jel to za onu pretragu na koju se regularno čeka mjesecima? i to teško oboljeli čekaju mjesecima, nerijetko oni koji taj pregled neće niti dočekati
i po čemu si sad ti koji si iskoristio vezu ispao bolji od onih koji plate privatno pretrage?
ajd prvo sebe pogledaj u ogledalo, pa se primi metle i pometi svoj prag, a onda počni popovati drugima
Hmmm... Ne znam kaj da napravim, malo mi je bolje oku, al opet... Zvat ću ja glavnu sestru na Rebru, pa pitat dal je od toga ili da brinem.
Uglavnom, imam i ja dvije flekice, al pa nije valjda tak strašno, tynaz? :)
Meni se praktički ni ne vide. Al pikat ću se u trbuh, danas startam solo :) Thnx
pa, meni se fleke na trbuhu vide jasno :D ubod i crveni krug. blago crveni, al se vidi dovoljno. a meni su rekli da se svaki put pikam u drugo mjesto. dobila sam knjizicu s tockama pikanja i da si svaki put biljezim datum i gdje sam se piknula. to je dobro jer kakva sam ja, sutradan bi trebala dobro razmislit gdje sam se piknula dan prije. :rofl:
Kvazar1
14.10.2009., 20:41
eh sad...nemoj molim te pretjerivati s ovim podvučenim. Teorija da je stres neki pokretač MS, o tome se može diskutirati. Međutim u nastavku, teorija da u Japanu nema MS-a zato jer se prethodno potencijalni bolesnici ubiju stvarno je "čudnovata"...:kava:
Ma to Nosonja kaže "figurativno", ne misli doslovce.
Japanci su pragmatični ljudi i do cilja dolaze najkraćim putem.
Jednostavno umjesto nekoliko rupa u mozgu (lezija), što aktivnih što neaktivnih koje napravi MS,oni se praktički odluče za samo jednu jedinu rupu, koju naprave sami.
Japanci ko´ Japanci........
Nosonja
14.10.2009., 23:20
Ma to Nosonja kaže "figurativno", ne misli doslovce.
Japanci su pragmatični ljudi i do cilja dolaze najkraćim putem.
Jednostavno umjesto nekoliko rupa u mozgu (lezija), što aktivnih što neaktivnih koje napravi MS,oni se praktički odluče za samo jednu jedinu rupu, koju naprave sami.
Japanci ko´ Japanci........
E hvala ti Boze sto me konacno netko shvatio.:)
Paccolina
15.10.2009., 17:18
jok
- kaj se tiče "delanja" djece mislim da je oboljelim muškima daleko lakše nego ženama
"delanje" je zabava, no trudnoća i porod su u pravilu okidači
a kaj se tiče ljekovitosti imanja djece, slažem se u potpunosti
U potpunosti se slazem, meni je bebach najbolja terapija, zbog njega se ne predajem, mastam o tome da cu biti u stanju cuvati unucad :mig:
Da li se neko, nakon dijagnoze, usudio na drugo, trece dijete? Meni bi bilo jako zao da ostavim bebacha bez brace/ seke, ali se ne usudjujem ostaviti ga bez mene...
koka, a zasto, molim te, ako si upucen, postoji u tom upitniku za udrugu rubrika o visini prihoda? ja sam se skroz zblesila kad sam to vidjela. nisam ziher, al mislim da ima i rubrika o prihodima cijelog kucanstva. ne moramo to mozda ispuniti, al zar nije to glupo?! u danasnje vrijeme za takve stvari se ne pita i tko je uopce blesav da to pise?? ili je to samo apepe - ako prode, prode? kaj ih briga koliku ja ili bilo tko drugi ima placu, honorare il sto god?
to je klasično pitanje u manje više svakom upitniku...
Inače taj upitnik se službeno zove Zdrastveno-socijalni list i visina primanja je vrlo važna socijalna komponenta.
Ako se ne varam tamo se pita i gdje ko živi, vlastiti stan, podstanar, kod roditelja i hrpu drugih podataka. To isto neko može smatrati spornim i tvoje je osobno pravo da na pitanja koja smatraš spornim preskočiš.
ne slazem se da je pitanje o placi klasicno pitanje u svakom upitniku. ja to nisam vidjela do sad nigdje. to je privatna informacija. po tome svakom na cesti mogu rec - dobar dan, imam tolko i tolko para i zivim tu i tu. a velika vecina ljudi pa i prijatelja taji visinu svojih prihoda. ne znam, mene je sama cinjenica da je ta rubrika tamo neugodno iznenadila. a s kim zivis i sl. gledam vise kao da li ti treba pomoc eventualnih voontera ako si nepokretan i nemas nikoga. bez obzira na prihode. moje misljenje.
nosonja, i ja kuzim sto si htio reci, don`t worry.
paccolina, nama se, eto, desilo drugo dijete. istina, nisam prije drugog poroda imala potvrdenu dijagnozu. al, razlika je premala izmedu djece pa je to, vjerujem, bio okidac. da se nije desilo, mozda se ne bi nis desilo..šbb kbb. al mi je drago da se desilo i jedino za sto ja zivim je da ih odgojim i podignem, kak se veli, i da budem ok bar do njihove 25. a onda kaj bu bu, sam nek oni zrastu da se ne moraju jos za mamu brinut.
ma jel to za onu pretragu na koju se regularno čeka mjesecima? i to teško oboljeli čekaju mjesecima, nerijetko oni koji taj pregled neće niti dočekati
i po čemu si sad ti koji si iskoristio vezu ispao bolji od onih koji plate privatno pretrage?
ajd prvo sebe pogledaj u ogledalo, pa se primi metle i pometi svoj prag, a onda počni popovati drugima
ja sam iskoristio vezu???????????????????????????????????
o čem ti trabunjaš.
Doktor naručio pretragu i osigurao da se pretraga obavi, nit ga je to ko tražio , molio a najmanje platio.
Ili je sad i obavljanje pretraga u normalnim terminima kriminal....
Vjeruj mi kod tog doktora na MR ne čeka niko....
ne slazem se da je pitanje o placi klasicno pitanje u svakom upitniku. ja to nisam vidjela do sad nigdje. to je privatna informacija. po tome svakom na cesti mogu rec - dobar dan, imam tolko i tolko para i zivim tu i tu. a velika vecina ljudi pa i prijatelja taji visinu svojih prihoda. ne znam, mene je sama cinjenica da je ta rubrika tamo neugodno iznenadila. a s kim zivis i sl. gledam vise kao da li ti treba pomoc eventualnih voontera ako si nepokretan i nemas nikoga. bez obzira na prihode. moje misljenje.
nosonja, i ja kuzim sto si htio reci, don`t worry.
paccolina, nama se, eto, desilo drugo dijete. istina, nisam prije drugog poroda imala potvrdenu dijagnozu. al, razlika je premala izmedu djece pa je to, vjerujem, bio okidac. da se nije desilo, mozda se ne bi nis desilo..šbb kbb. al mi je drago da se desilo i jedino za sto ja zivim je da ih odgojim i podignem, kak se veli, i da budem ok bar do njihove 25. a onda kaj bu bu, sam nek oni zrastu da se ne moraju jos za mamu brinut.
Neželim biti odvjetnik nikome ali za mene je visina primanja (koju traže u upitniku za konzumovu karticu za bodove) podatak ko i za vlasništvo nad nektetninama. dozvoljavam da to neko ne želi da se zna iz bilo kojih razloga,
Ja samo pokušavam objasniti zašto je taj podatak recimo udruzi potreban.
Pošto je dosta članova u invalidskim mirovinama njihova primanja su iznimno mala. trenutno je u izradi novi zakon o invalidskom dodatku. To je inicijativa udruge sljepih ali i ostale udruge pokušavaju da se tim zakonom obuhvate svi.
Tako bi se ponovno uveli invalidski dodaci ukinuti prije desetak godina. Naravno da je onda udruzi bitan podatak o prosječnim prihodima članova kad nastupaju prema ministarstvu.
U ponedeljak nisam radi posla stigao na ručak koji je bio organiziran za sve predstavnike udruga MS u RH (bili su prije toga kod Mesića) ali je bila supruga (da se malo hvalim dodjeljeno nam je priznanje od strane saveza udruga MS RH vjerovali vi to ili ne).
Kolko je ona uspjela zapamtiti (nažalost to nije puno) do sad je dogovoreno da sama dijagnoza automatikom nosi 50% invliditeta. Dali če taj postotak nositi i neku novčanu nadoknadu još se pregovara.
ja sam iskoristio vezu???????????????????????????????????
o čem ti trabunjaš.
Doktor naručio pretragu i osigurao da se pretraga obavi, nit ga je to ko tražio , molio a najmanje platio.
Ili je sad i obavljanje pretraga u normalnim terminima kriminal....
Vjeruj mi kod tog doktora na MR ne čeka niko....
ne budi bezobrazan
svi znamo da se na magnet preko uputnice čeka mjesecima u bilo kojoj ustanovi, čak i kad plaćaš ne možeš doći na red od danas na sutra
tu popljuješ ljude koji idu privatno doktorima i to pošteno plate, a s druge strane se hvališ kako zaobilaziš liste čekanja
ma totalno krasno, za svaku pohvalu
jesi li platio ili si samo cendrao čovjeku totalno je nevažno, pomaknuto je mjesto drugim ljudima
i nemoj pokušavati nalaziti izlike jer znamo da je upravo tako kao što pišem
bfilip65
15.10.2009., 23:23
samo da kažem da sam se za magnet upisala u devetom mjesecu, na redu sam 08,03,2010 toliko o čekanju
lijepi pozdrav svima:)))
Nosonja
16.10.2009., 01:11
samo da kažem da sam se za magnet upisala u devetom mjesecu, na redu sam 08,03,2010 toliko o čekanju
lijepi pozdrav svima:)))
Upisao se jucer mailom na MR u KBC Dubrava i dobio termin 29.3. 2010. Mozak, lumbalna i torakalna kraljeznica i strah me sta ce se sve pronaci tamo. Zadnji put bio na magnetu 2007. nakon 7 mjeseci cekanja i ovo sad je odlicno
bfilip65
16.10.2009., 07:50
zadnji magnet sam napravila u 05/2007 a vjerujem da će i kod mene svašta naći, ali se uopče ne opterečujem time kao što je ancola jednom napisao jebeš ms ima puno važnijih stvari od toga ne želim se uopče opterečivat s tim i gledam da sa smješkom na licu prevladam sve simptome koji se usput pojave pa tako i ovu glavobolju koja me doslovno izluđuje već treći ili četvrti dan:eek::kava:
a ti si, koka, neka faca u tom udruzenju? aj, dobro je imat info. a jel to sto si aktivan u udruzi razlog da si tu svaki dan? nekak mi je bilo neshvatljivo da netko kao ti (tko nema ms) bude na ovom forumu svaki dan. ono, prije bi ocekivala da se javi tvoja supruga. no, nema veze. btw, i ja se slazem da nije bas normalno da dobijete red za 2dana. al, znam da se zna desit da netko odustane zadnji cas iz nekog razloga ili imaju manje pacijenata bolnice u njihovo vrijeme pa ubace nekog drugog, odnosno nekog izvana. ne treba platit, sam moras imat nekog tko zna kad je `rupa`. nego, kaj nisu rekli da ce se smanjit vrijeme cekanja na MR?
a ti si, koka, neka faca u tom udruzenju? aj, dobro je imat info. a jel to sto si aktivan u udruzi razlog da si tu svaki dan? nekak mi je bilo neshvatljivo da netko kao ti (tko nema ms) bude na ovom forumu svaki dan. ono, prije bi ocekivala da se javi tvoja supruga. no, nema veze. btw, i ja se slazem da nije bas normalno da dobijete red za 2dana. al, znam da se zna desit da netko odustane zadnji cas iz nekog razloga ili imaju manje pacijenata bolnice u njihovo vrijeme pa ubace nekog drugog, odnosno nekog izvana. ne treba platit, sam moras imat nekog tko zna kad je `rupa`. nego, kaj nisu rekli da ce se smanjit vrijeme cekanja na MR?
Nisam ja nikakva faca nego osoba koja je uvjek spremna pomoči bilo kome. Tako pomažem i udruzi oko organizacije roštiljada, izleta, prijevoza članova i slično.
Oko ovog MR-a, ja stvadno neznamn o čem pričate, moja supruga nikad nije čekala na MR, čisto sumljam da ijedan pacijent tog doktora i ostalih doktora s Sv.Duha čeka po 3 mjeseca za MR. Oni jednostavno imaju princip da pacijenta naruče u bolnicu na dva-tri dana i onda se obave sve potrebne pretrage (MR, krvna slika, okulista i druge pretrage). Jednostavno oni tako rade sa svima.
Evo znam da se još neki tamo lječe s ovog foruma pa bi ih molio da me demantiraju ako nisam u pravu.
ok, mislila sam `faca`, a pod tim sam mislila da si vrlo aktivan tamo. i joj, ne mogu si pomoci, al kaze se - sumNJam. ne znam zasto, al uvijek me zapece kad cujem taj lj u toj rijeci.. sorkach.
No_stress
17.10.2009., 09:30
Nisam ja nikakva faca nego osoba koja je uvjek spremna pomoči bilo kome. Tako pomažem i udruzi oko organizacije roštiljada, izleta, prijevoza članova i slično.
Oko ovog MR-a, ja stvadno neznamn o čem pričate, moja supruga nikad nije čekala na MR, čisto sumljam da ijedan pacijent tog doktora i ostalih doktora s Sv.Duha čeka po 3 mjeseca za MR. Oni jednostavno imaju princip da pacijenta naruče u bolnicu na dva-tri dana i onda se obave sve potrebne pretrage (MR, krvna slika, okulista i druge pretrage). Jednostavno oni tako rade sa svima.
Evo znam da se još neki tamo lječe s ovog foruma pa bi ih molio da me demantiraju ako nisam u pravu.
Istina je, ovo za MR, i mene su prošle godine u Vinogradskoj primili na bolničko liječenje tjedan dana samo da bi mi mogli odmah napraviti MR...
Luscinia
17.10.2009., 10:09
Evo, ja nova ovdje, nova s MS- om.. al eto, snalazim se.. mlada sam ja još, tek 19, pa mi je lakše... vidim da je situacija s MR-om svugdi ista.. ja još to moram napravit (MR mozga) da bi kao bili sigurniji...
Istina je, ovo za MR, i mene su prošle godine u Vinogradskoj primili na bolničko liječenje tjedan dana samo da bi mi mogli odmah napraviti MR...
to je druga stvar
sigurno nitko ne dođe kod specijaliste u ponedjeljak u ambulantu, a on ga naruči na magnet u srijedu
bolnička liječenja i dnevne bolnice imaju prioritet, ali opet ne van dodijeljenih termina na razini bolnice
van toga su samo hitni slučajevi, kad nekog skršenog dovezu, a nitko od nas nije hitan slučaj
kaj se svetog duha tiče, moja mama je ove godine čekala magnet par mjeseci
Paccolina
17.10.2009., 11:50
Paccolina,
Ma ja ne koristim nikakav lijek. Iako sam simptome imala godinama, dijagnoza mi je postavljena u siječnju i potvrđena u svibnju (nakon tri bolnička liječenja). Iako mi je ponuđeno sudjelovanje u pokusnom lijeku, uzela sam si vremena da razmislim i zaključila da je jedina razlika između mojih simptoma i problema od lani i ove godine saznanje da sam bolesna. E pa onda se liječim kao i prije: kad imam loše dane, više se odmaram ili preležim uz koji analgetik, a u boljim živim kao i prije. Uzimam vitamine i malo pazim na prehranu, malo vježbam i ne mislim o bolesti, osim što mi je drago svratiti na ovaj forum ali i u Udrugu MS, jer i tamo srećem drage i optimistične ljude.
Jedna od dr. koja je bila prisutna kad su mu saopstili dijagnozu, je nesto slicno rekla (na moje pitanje sta da radim). "Zivi kao prije, ukljuci vjezbanje i vise ribe u prehranu." A ja sam cak i bila na listi za taj pokusni lijek, ali su iz nekih razloga ukinuli tu opciju, uopste, ne samo meni. Bila sam potpuno izgubljena u pocetku, mislila sam prihvatiti sve sto mi ponude. Tek sad vidim da se u stvari ne nudi puno, cak i kad se nesto nudi, pa sam vise informacija dobila no ovom forumu nego bilo gdje drugo.
ja sam prije 3 sedmice bila non stop na injekcijama za glavobolju onda sam si uključila tablete ge- 132 i hvala bogu od tad nijednom tako mi je drago da sad sam našla nešto što mi je pomoglo
ne znam šta da kažem al ovi sa sv.Duha su stvarno vanserijski doktori,ne samo meni nego i dosta ljudi šta znam je magnet sređen za tri-četiri dana ako ih prije hospitliziraju,dr.Vladić stvarno max.izlazi u susret svakome a šta je najzanimljivije naljuti se ako mu doneseš neku sitnicu u znak zahvalnosti.Antone ti si kralj!!!U srijedu mi je mijesečna kontrola kod njega i uvijek se radujem susretu sa njim jer zraći nekom posebnom dobrotom i iskrenošću.Kakvo je vrijeme u Zagrebu zna li tko ?
femmelatin
18.10.2009., 10:54
Ne znam koliko je pametno pisati na javnom forumu tko kome sređuje pretrage, s imenima i prezimenima. Bez obzira na dobnrotu i simpatičnost.
Ne znam koliko je pametno pisati na javnom forumu tko kome sređuje pretrage, s imenima i prezimenima. Bez obzira na dobnrotu i simpatičnost.
zakaj ne bi bilo pametno?
meni je ovo jako vrijedna informacija
drugi put kad moja mama dobije višemjesečno čekanje na magnet na sv. duhu , lijepo bu otišla do ravnatelja i porazgovarala se s njim
na sreću znamo kak se i ancola i koka i gosn doktor zovu pa ne bu problema s dokazivanjem zaobilaženja lista čekanja :zubo:
PASKVAL
18.10.2009., 18:15
Pozdrav svima. Ms imam već više od 10 godina, interferon primam zadnje tri godine. U posljednje vrijeme ozbiljno razmišljam o prvom djetetu, što bi značilo prestanak uzimanja interferona. Nekako me strah da mi se nešto ne dogodi kad prestanem uzimat interferon. Ima li netko na forumu sa sličnim problemima i dilemama, imam osjećaj da me niko ne razumi. Za sada sam u dobrom stanju i nemam većih problema..
ja sam prije više od 6 mj nakon 2,5 g interferona iz istih razloga ga prestala i uzimati. Rečeno mi je da je to čisto moja odluka, isto sam ok i nemam nikakvih simptoma ni zaostalih oštećenja od prethodnih šubova. Za sada nisam imala nikakve negativne posljedice od prestanka...iako se savjetuje duža uporaba interferona. Smatram da sam dobro odlučila - dok je bolest u stabilnoj fazi
Pozdrav svima. Ms imam već više od 10 godina, interferon primam zadnje tri godine. U posljednje vrijeme ozbiljno razmišljam o prvom djetetu, što bi značilo prestanak uzimanja interferona. Nekako me strah da mi se nešto ne dogodi kad prestanem uzimat interferon. Ima li netko na forumu sa sličnim problemima i dilemama, imam osjećaj da me niko ne razumi. Za sada sam u dobrom stanju i nemam većih problema..
ako nije tajna, koliko imaš godina?
PASKVAL
18.10.2009., 20:42
ako nije tajna, koliko imaš godina?
Nije tajna, 31.
femmelatin
18.10.2009., 20:51
zakaj ne bi bilo pametno?
meni je ovo jako vrijedna informacija
drugi put kad moja mama dobije višemjesečno čekanje na magnet na sv. duhu , lijepo bu otišla do ravnatelja i porazgovarala se s njim
na sreću znamo kak se i ancola i koka i gosn doktor zovu pa ne bu problema s dokazivanjem zaobilaženja lista čekanja :zubo:
Pa da, TEBI je vrijedna. :mig:
Samo kaj gosn doktor sigurno ne bi cijenio što ga zahvalni pacijenti (javno) spominju u tom kontekstu.
u kakvom kontekstu?Ode se piše o Bošnjakici,Brinerici,Matijaci,svima zašto ja ne bi hvalija Vladića?Čovijek je samo takav,samo ne znam dali se inaće čeka ili oni koji su u studiji sa eksperimantalnim lijekovima,kao ja na primjer imaju neku prednost.To stvarne ne znam ,a ti Polly odi do Vladića direktno i reci mu iskreno šta želiš,ne triba ti ravnatelj za to
ne znam šta da kažem al ovi sa sv.Duha su stvarno vanserijski doktori,ne samo meni nego i dosta ljudi šta znam je magnet sređen za tri-četiri dana ako ih prije hospitliziraju,dr.Vladić stvarno max.izlazi u susret svakome a šta je najzanimljivije naljuti se ako mu doneseš neku sitnicu u znak zahvalnosti.Antone ti si kralj!!!U srijedu mi je mijesečna kontrola kod njega i uvijek se radujem susretu sa njim jer zraći nekom posebnom dobrotom i iskrenošću.Kakvo je vrijeme u Zagrebu zna li tko ?
Na žalost, nije sa svima pacijentima tako na Sv. Duhu. Imam sasvim drugačije iskustvo, ali nema smisla da ga opisujem, tek informacija da ne mora sve ići tako jednostavno i brzo samo jer je dotični doktor "kralj".
Vrijeme u Zgb-u ti je hladno i vjetrovito. Preporučam zimsku odjeću.
pozdrav svima!
Pa da, TEBI je vrijedna. :mig:
Samo kaj gosn doktor sigurno ne bi cijenio što ga zahvalni pacijenti (javno) spominju u tom kontekstu.
ako je sve po propisima i bez mita i korupcije, zašto ne?
femmelatin
19.10.2009., 10:41
Pa očito nije po propisima, jer dok neki moraju čekati mjesecima, drugima se sredi za dva dana. I još se time hvale. Koliko se ja sjećam, to nije po propisima. Postoje liste čekanja.
u kakvom kontekstu?Ode se piše o Bošnjakici,Brinerici,Matijaci,svima zašto ja ne bi hvalija Vladića?Čovijek je samo takav,samo ne znam dali se inaće čeka ili oni koji su u studiji sa eksperimantalnim lijekovima,kao ja na primjer imaju neku prednost.To stvarne ne znam ,a ti Polly odi do Vladića direktno i reci mu iskreno šta želiš,ne triba ti ravnatelj za to
nisi shvatio o čem pišem ;)
pročitaj ponovno
nije po propisima jer neurologija nema svoj aparat pa da je rezumljivo kratko čekanje
osim toga na taj aparat imaju pravo i pacijenti van sv. duha pa su liste duge
Pa očito nije po propisima, jer dok neki moraju čekati mjesecima, drugima se sredi za dva dana. I još se time hvale. Koliko se ja sjećam, to nije po propisima. Postoje liste čekanja.
e to je smisao mojih upisa
mene je na ovo zabavno dopisivanje potaknuo koka tim što je pohvalio neurologa koji je sredio magnet za dva dana i to čak zbog bolesti koju ne liječe neurolozi, dok drugi pacijenti čekaju mjesecima i to poneki u takvom stanju da svoj red neće niti dočekati
s druge strane naša kokica ne bira riječi kad se obreca na ljude koji višemjesečna čekanja zaobilaze odlaskom u privatne ordinacije i to plate svojim novcem koji su pošteno zaradili ili su zaradili njihovi roditelji, partneri, djeca, prijetelji,...
da nema ovih detalja u drugom odlomku vjerojatno ne bi ništa niti napisala
Paccolina
19.10.2009., 11:52
Imate li losa iskustva sa MS na poslu? Malo sam nejasno postavila pitanje, a htjela sam reci: znaju li vasi poslodavci da imate MS? Kakve su reakcije? I kako vi uopste radite svoj posao, imate li poteskoca? Pretpostavljam da je vecini umor problem, sto nije iskljuciva veza sa MS...
sarkazam!
sarkazam!
malo sam glupa zadnje dane :zvrko:
opravdanje nalazim u prehladi i temperaturi :D
Imate li losa iskustva sa MS na poslu? Malo sam nejasno postavila pitanje, a htjela sam reci: znaju li vasi poslodavci da imate MS? Kakve su reakcije? I kako vi uopste radite svoj posao, imate li poteskoca? Pretpostavljam da je vecini umor problem, sto nije iskljuciva veza sa MS...
znaju i ne smeta im dok normalno radim svoj posao,meni u ugostiteljstvu se malo teže nametnit ,kao i nekima koji rade teži fizički posao,mada je doša zakon ako te poslodavac zaposli,ti moš bit u invalidskoj mirovini ali radiš na ugovor o dijelu i on za tebe ne plača nikakve doprinose,ni mirovinsko,ni socijalno,zdrastveno-samo porez na dohodak,zavisi na koliko si prijavljen.Ako ti da otkaz zbog ms-a jadan ti je on i njegova firma do kraja života.Njima je u interesu zaposlit nekoga sa ms-om samo šta im je tlaka zafrkavat se sa administracijom,večina ih izbjegava taj ugovor o dijelu jer nisu pročitali očigledno novi zakon od 01.01.2009.Pozdrav i vidimo se u sridu na Sv.Duhu ujutro da vidim di su ti zločesti doktori,ne smim više nikog hvalit,prvo R..... a sad doktore,chaoooo!!!
Aleks 2
21.10.2009., 20:51
bok ljudi
evo da se i ja malo javim
posao mi je krenuo
kada dođem doma prilično sam umorna, kuću sam zapustila skroz
umor me jednostavno svlada tako da već u 9 spavam ko beba
ajde na svu sreću imam podršku i razumijevanje od muža pa koji put i on skuha i stavi prat posuđe u perilicu, samo ga još moram naučit prat robu i peglat:D
sve u svemu dobro se osjećam za sada
pozdrav
P.S.Možeš li ancola reć neštoviše o to zakonu iz 01.01.2009.
bok ljudi
posao mi je krenuo
ajde na svu sreću imam podršku i razumijevanje od muža pa koji put i on skuha i stavi prat posuđe u perilicu, samo ga još moram naučit prat robu i peglat:D
pozdrav
pitat ću ti sutra u pravnu službo udruge oboljelih od ms-a u Splitu,ili ih ti nazovi i traži Slavka on je naš tajnik 021 468 225 reci da imaš ms i on će ti sve obijasnit,aj laku noć satran sam,jučer radija do 2 iza ponoći ,jutros iša na kontrolu na sv.Duh u Zagreb,vratija se popodne u 5 i opet radija do sad ,oleee ,živile pčeleeee!!!
bok ljudi
posao mi je krenuo
pozdrav
http://www.mirovinsko.hr/default.asp?id=2093
Bok ms-ovci,da li netko možda ide skoro u toplice?pozdrav svima!!!!!!:):):)
insatiable
22.10.2009., 20:35
evo samo da vas malo pozdravim..nisam dugo bila.
i jedno usputno pitanje ..znate sto o dr.klisovicu sto radi u kb dubravi?
hvala!
i drzite se!
laura051
22.10.2009., 22:09
Odlučila sam prekinuti svoju terapiju Betaferonom. Te inekcije su me mučile više nego moja bolest. Odvratno je bost samog sebe i ja to stvarno više ne mogu. :( Da skratim priču ostala mi je jedna kutija koju bih htjela prodati nekome po jeftinijoj cijeni nego što sam ja plaćala. Ako je netko zainteresiran neka mi ostavi poruku.
Pozdrav,
molila bih vas za savjet i razuvjeravanje, ako je ikako moguće :)
Već par dana imam vrtoglavice, od prekjučer i jake bolove u listovima, u dijelu prema stopalu, koji su koliko znam ničim izazvani, više kao stezanje u mišićima, znači pri istezanju noge, ne toliko pri mirovanju. Sve bi to bilo ok da nisam prije par dana za vrijeme razgovora osjetila jaku bol u lijevom oku toliku da sam viknula i uhvatila se za taj dio glave. Trajalo je možda par minuta i ponovilo se ali u manjoj mjeri tijekom narednih par dana. Vid je ok, nemam nikakvih problema s njim, čak niti najmanju dioptriju. Od čega mi se javila bol u oku?
Strašan sam hipohondar i pokušavam se razuvjeriti ali mi ne uspjeva i cijelo vrijeme mislim na ms :(
molila bih vas za savjet i razuvjeravanje, ako je ikako moguće :)
(
odi doktoru i ostavi se samodijagnostike
nakon toga odi na kamenita vrata (ili na slično mjesto) i zapali najveću svijeću koju možeš u ime zahvalnosti što boluješ samo od hipohondrije
te se okreni veselijim stvarima u životu
puno sreće :)
femmelatin
23.10.2009., 10:21
Upiši u google anxiety symptoms, naći ćeš sve opisano.
Ili da ti olakšam, evo linka:
http://www.anxietycentre.com/anxiety-symptoms.shtml
Liječnik izbora - psihijatar.
Paccolina
23.10.2009., 14:40
odi doktoru i ostavi se samodijagnostike
nakon toga odi na kamenita vrata (ili na slično mjesto) i zapali najveću svijeću koju možeš u ime zahvalnosti što boluješ samo od hipohondrije
te se okreni veselijim stvarima u životu
puno sreće :)
:D Upravo tako, mislim da nemas razloga za brigu...
Paccolina
23.10.2009., 14:50
Da pitam ja dragu bracu/ sestre po dijagnozi :mig: - super mi je da se pomalo vec salim na svoj racun - kako reagujete na lose vrijeme? Kod nas vec par dana pada kisa, i nisam imala bas nekih tegoba, osim uobicajenog umora, ali sam nocas osjetila cudan bol u ledjima. Cini mi se negdje u lumbalnom dijelu, jako cudan bol, koji nije trajao dugo, ali me zabrinuo. Jos jednom sam prije osjetila takav bol, i upravo je bilo jako kisovito vrijeme, te sam ja sve to nekako povezala sa lumbalnom punkcijom koju sam imala :ne zna:
Jednom sam na nekom forumu naisla upravo na gdju koja se zalila na bolove u kicmi pri svakoj promjeni vremena, te je to povezala sa punktiranjem.
Inace, kao dijete od 17 mjeseci su me punktirali, zbog sumnje na meningitis, znaci da sam punkciju radila dva puta u zivotu, ako ima veze...
BTW, vrat mi je ukocen, boli me kad okrecem glavu - ima li to sve ikakve veze sa MS, jer sam sklona sve pripisati zlocestoj teti MS... Uaaaa MS :flop: ishhh!!!
ja nemam takvih problema..
Kvazar1
23.10.2009., 22:11
ja nemam takvih problema..
Ni ja, ima li to kakve veze sa MS ?:D
ja da :D
ajmo glasove brojat
ja nisam sklona sve pripisivati ms, zakaj ne bi bilo i nešto drugo u pitanju pa da se i za to drugo adekvatno pobrinemo i liječimo
femmelatin
24.10.2009., 00:01
Nisam imala traumatičnu LP ali znam curu kojoj su sfušali (nema MS) i ona dan-danas ima bolove u leđima. I navodno svi koji su to vidjeli/pregledali, samo joj govore - odite onom tko vam je to napravio.
- odite onom tko vam je to napravio.
kaj, da ga zaštiha? :zubo:
moji su kičmeni problemi još od osnovnoškolskih dana, nema to kod mene veze sa punktiranjem
Paccolina
24.10.2009., 10:20
Koja slucajnost, sinoc razgovaram sa curom koja nema MS, i zali se na isti bol u ledjima - kao neko peckanje i stezanje... A meni je vrat i dalje ukocen, MM me malo masirao, ali ne pomaze mi to bas, ujutro ustajem kao da me neko zacementirao preko noci :( Uglavnom, dodajem i ovo na listu za sljedeci razgovor sa dr... :bang:
pitanja
24.10.2009., 12:40
Koja slucajnost, sinoc razgovaram sa curom koja nema MS, i zali se na isti bol u ledjima - kao neko peckanje i stezanje... A meni je vrat i dalje ukocen, MM me malo masirao, ali ne pomaze mi to bas, ujutro ustajem kao da me neko zacementirao preko noci :( Uglavnom, dodajem i ovo na listu za sljedeci razgovor sa dr... :bang:
I mene bole vrat i leđa. Odjednom je počelo, a nisam ništa teško dizao.
Moj neurolog tvrdi da to nema veze s MS pa sam otišao kod fizijatra koji smatra da me boli “zato što ne vježbam“. Onda sam otišao kod kiropraktičara koji tvrdi da ima MS pacijente i da im je pomogao ublažiti bol. Tražio je da mu donesem slike magnetske. Nakon što je pogledao nalaz magnetske objasnio mi je što smije “dirati“, a što ne. Išao sam na pet tretmana (ponovno za mjesec dana), a i vježbam doma. S vratom je sada bolje, no leđa me i dalje bole, manje nego prije ali bole.
Bilo mi je čudno što moj neurolog smatra da bolovi u leđima nemaju veze s MS pa sam pitao drugog neurologa za mišljene koji mi je potvrdno odgovorio. Prepisao mi je neurontin.
Javim rezultat.
femmelatin
24.10.2009., 17:10
Puno više ljudi ima bolove u leđima nego što ih ima MS. Razlozi mogu biti od kičme, lošeg držanja, nekretanja, sportske povrede, možete se zaležati, pa onda stres itd itd itd.
femmelatin
24.10.2009., 17:12
kaj, da ga zaštiha? :zubo:
moji su kičmeni problemi još od osnovnoškolskih dana, nema to kod mene veze sa punktiranjem
Tako nekako.:D
A ono, postavili su se po principu - ne bi se štel mešati. Sfušalo ju i sad nitko to ne želi popravljati, ako se uopće može.
odi fizijatru
raspitaj se, probaj nać nekog pametnog i voljnog za rad i odi
“zato što ne vježbam“
to je vrlo, vrlo često glavni razlog
Puno više ljudi ima bolove u leđima nego što ih ima MS. Razlozi mogu biti od kičme, lošeg držanja, nekretanja, sportske povrede, možete se zaležati, pa onda stres itd itd itd.
pokoja kila viška :zubo:
Tako nekako.:D
A ono, postavili su se po principu - ne bi se štel mešati. Sfušalo ju i sad nitko to ne želi popravljati, ako se uopće može.
taj stav mi je jako poznat
mom starom su tak sfušali prijelom ruke u draškovićevoj da je skoro bez glave ostal
uz puno muke i truda jedva se uspio dogovorit "popravak" u vinogradskoj
da bi prije 3 godine moja mama prošla kalvariju sa operacijom mrene u dubravi
nemreš nać privatnika kojeg bi platio koliko god traži a koji bi se usudio popravljat
ma treba to na goli otok poslat na koje leto da meditira
na stranu sve odozgo
dragi kičmenoproblematični moj savjet vam je da probate sa jogom
pri tome mislim na vježbanje, tko želi i filozofiju uz to nek samo krene, ali to nije za mene
ja sam jogu vježbala godinama i puno mi je pomagala baš za bolove u kičmi, ramenima i vratu
sad ne vježbam jer sam lijena, nezainteresirana i isuviše zakočena za tako nešto
ma glavni razlog je lijenost, ostalo su izgovori :D
tko je u zagrebu, medicalyoga je sasvim dobro mjesto za tako nešto
nema filozofije i ne divljaju sa intezitetom i tempom
Luscinia
26.10.2009., 09:26
Čitam tu vaše komentare i pitam se zašto nisu svi s MS tako kao vi ovdje.. Joj kad sam bila u toplicama, samo su me plašile ove s MS-om kao da mi nije dovoljno to šta imam tek 19 god. i šta sam ex studentica sestrinstva (pa znam dosta toga)! jooooj
Čitam tu vaše komentare i pitam se zašto nisu svi s MS tako kao vi ovdje.. Joj kad sam bila u toplicama, samo su me plašile ove s MS-om kao da mi nije dovoljno to šta imam tek 19 god. i šta sam ex studentica sestrinstva (pa znam dosta toga)! jooooj
na boj se ništa ,mi smo uz tebe i svi se ode znamo a ne znamo.Ms ti je prije 15-20 god bila vauuu,šta je to,neizlječivo,kolica,štake,a zašto.Zato šta onda nije bilo nikakve dijagnostike,magnetna rezonanca nije postojala kod nas,nije bilo nikakvih likvora,vepova,niko nije znao šta je to.Kod multiple je najbitnije dobit dijagnozu šta prije (mada je u nas to teško izvedivo ako več teže ne hodaš itd.)i krenit sa adekvatnom terapijom.Danas je medicina dosta napredovala a i sama informiranost je na večem nivou.Prije nije bilo ovoliko literature,interneta a sam ovi forum je nekima neka vrst melema i izvor informacija koje recimo naši roditelji nisu imali pa svima dobro dođe da prime savijete od osoba koje su to prošle.Javi se ako ti išta treba mi smo ti tu 24 h dnevno,a informacija možeš dobit više od neurologa jer oni rade sa više bolesti a mi smo koncentrirani isključivo na malu zloću MULTIPLU
gdje si bila u toplicama :)
Luscinia
26.10.2009., 21:33
na boj se ništa ,mi smo uz tebe i svi se ode znamo a ne znamo.Ms ti je prije 15-20 god bila vauuu,šta je to,neizlječivo,kolica,štake,a zašto.Zato šta onda nije bilo nikakve dijagnostike,magnetna rezonanca nije postojala kod nas,nije bilo nikakvih likvora,vepova,niko nije znao šta je to.Kod multiple je najbitnije dobit dijagnozu šta prije (mada je u nas to teško izvedivo ako več teže ne hodaš itd.)i krenit sa adekvatnom terapijom.Danas je medicina dosta napredovala a i sama informiranost je na večem nivou.Prije nije bilo ovoliko literature,interneta a sam ovi forum je nekima neka vrst melema i izvor informacija koje recimo naši roditelji nisu imali pa svima dobro dođe da prime savijete od osoba koje su to prošle.Javi se ako ti išta treba mi smo ti tu 24 h dnevno,a informacija možeš dobit više od neurologa jer oni rade sa više bolesti a mi smo koncentrirani isključivo na malu zloću MULTIPLU
hvala.. ma da ti se doktori bar obrate kako triba.. al eto.. neću se još žalit na njih.. ma meni je super.. ja hodam normalno, mnogi mi i ne viruju da iman multiplu jer u malim sredinama je to još uvik bauk...
Luscinia
26.10.2009., 21:34
gdje si bila u toplicama :)
Varaždinske toplice.. i prvih par dana mi je bilo grozno..
znam, jer se nisi htjela družiti :rofl::mig:
femmelatin
26.10.2009., 23:38
hvala.. ma da ti se doktori bar obrate kako triba.. al eto.. neću se još žalit na njih.. ma meni je super.. ja hodam normalno, mnogi mi i ne viruju da iman multiplu jer u malim sredinama je to još uvik bauk...
Ma nije u malim sredinama nego u skučenim mozgovima.
Mislim, što kome ima MS biti bauk, ako je sami nemaju?!
Jel se to njih tiče?
Hoće se mijenjati?
Kao da osobi s dijagnozom sama bolest nije dovoljno teška, nego da još oni oko nje gledaju na to kao na neki bauk. Možda i je. Ali ne za njih, nego za onog tko je bolestan.
Nek o##### u skokovima.
Luscinia
27.10.2009., 07:02
znam, jer se nisi htjela družiti :rofl::mig:
Ma ja sam takva osoba, najprije moram izvidit situaciju.. još uz to, Dalmatinka u Zagorju :mig:
Luscinia
27.10.2009., 07:06
Ma nije u malim sredinama nego u skučenim mozgovima.
Mislim, što kome ima MS biti bauk, ako je sami nemaju?!
Jel se to njih tiče?
Hoće se mijenjati?
Kao da osobi s dijagnozom sama bolest nije dovoljno teška, nego da još oni oko nje gledaju na to kao na neki bauk. Možda i je. Ali ne za njih, nego za onog tko je bolestan.
Nek o##### u skokovima.
Ma joj ja šetam tu po selu i sve me gledaju ko neko neobično stvorenje jer hodam.. a najjače mi je kad me zaustave i kažu: "O pa ti možeš hodat!".. al navikla sam na sve više.. Pa za mnoge je multipla još uvik stanje di se završi odma u kolicima.. Al mi zato moramo bit hrabri- dignit glavu i ić dalje!
femmelatin
27.10.2009., 10:22
Je#o ih selo. Ignoriraj to. Nisi ni trebala reći, tvoja dijagnoza - tvoja privatna stvar.
Mislim stvarno, di si našla šetati po selu s tom dijagnozom, baš si drska?! Nabavi si kolica, pa jednom mjesečno projuri glavnom ulicom, čisto radi zabave. Onda odi u crkvu i u pola mise ustani iz kolica. Proglasi čudesno ozdravljenje. :D
Postat ćeš popularna, o tebi će pisati Arena, Moja tajna i Moja sudbina.
A susjedima ćeš dati doživotnu zanimaciju uz kavu i jutarnje ogovaranje prek ograde. :bara:
nebute se vi tu dugo busale
kad vam koka uleti i objasni vam da ste invalidne u svakom pogledu mam bu muk nastal :zubo:
Luscinia, :top:
sve je lakše kad je zdrav duh, a vidi se da toga u tebe ima na pretek
Luscinia
27.10.2009., 12:01
Je#o ih selo. Ignoriraj to. Nisi ni trebala reći, tvoja dijagnoza - tvoja privatna stvar.
Mislim stvarno, di si našla šetati po selu s tom dijagnozom, baš si drska?! Nabavi si kolica, pa jednom mjesečno projuri glavnom ulicom, čisto radi zabave. Onda odi u crkvu i u pola mise ustani iz kolica. Proglasi čudesno ozdravljenje. :D
Postat ćeš popularna, o tebi će pisati Arena, Moja tajna i Moja sudbina.
A susjedima ćeš dati doživotnu zanimaciju uz kavu i jutarnje ogovaranje prek ograde. :bara:
haha.. što me nasmija.. dobar je taj savjet:top: kako se ja toga samo nisam sitila..:ne zna: :mig:
femmelatin
27.10.2009., 15:22
kad vam koka uleti i objasni vam da ste invalidne u svakom pogledu mam bu muk nastal :zubo:
Ne spominji ime ------ uzalud. :D
Luscinia
27.10.2009., 19:22
Luscinia, :top:
sve je lakše kad je zdrav duh, a vidi se da toga u tebe ima na pretek
Ah, ja se vodim za onom Merlinovom pjesmom: "Ma šta će ti te suze, od plača se ne jača.." :) Imam ja i loših dana, al živ se čovik na sve navikne.. tako i ja na to.. ne dam da drugi vide kad me boli.. jer ljudi ko ljudi, samo će sažalijevat.. ovako, okružila sam se ljudima do kojih mi je stalo i koji su bili uz mene u najtežim danima.. znam kad mi bude teško kome se mogu obratiti.. a i rad s bolesnim ljudima kroz srednju me puno toga naučio! :angel:
Termination
31.10.2009., 11:05
Molim vas da ne postate samo smajliće. Time zaspamavate temu i činite je nepreglednom. Inače se to na drugim podforumima kartonira kao Offtopic/Spam.
ima tko kakvih iskustva s Borisom Blazinicem? ono, kakav vam se cini kao psihoterapeut il kako vec glasi njegova titula? jel bio netko kod njega na nekoj individualnoj terapiji i kako je to izgledalo?
femmelatin
31.10.2009., 16:37
Nikad čula, tko je to? Gdje radi? Jel popularan?
femmelatin
31.10.2009., 17:11
Evo, malo sam se potrudila i našla:
http://www.youtube.com/watch?v=Lhl9jFK8aOs&feature=related
Šteta što ga prekinu u pola izlaganja pa ne čujemo što on zapravo preporučuje. Ima još jedan filmić gdje drži govor pred udrugom nekom, ali taj govor zvuči kao recitacija iz bilo koje knjige za samopomoć, no nijednu konkretnu stvar nije rekao.
on ti radi za udrugu ms-a, ak se ne varam, kao psihoterapeut. nasla sam linkove o njemu, google rula, al me zanima dal ima tko neka osobna iskustva. ono, tipa - dal se isplati njemu obratit, koliko je dobar u tome sto radi i da li prica nes konkretno il opcenito?
femmelatin
01.11.2009., 10:53
Ne bih znala. Ovo što sam vidjela me se nije dojmilo, iako sam ja apriori za bilo kakav smislen psihološki pristup. Možda će ti nešto više moći reći netko od ovih što su po udrugama.
je, njih cekam..
e, da - zanima me i koliko svoju teoriju bazira na vjeri (vidjela sam prilog o tome da se ukljuci i crkva).
anyone?
je, njih cekam..
e, da - zanima me i koliko svoju teoriju bazira na vjeri (vidjela sam prilog o tome da se ukljuci i crkva).
anyone?
Šta te točno zanima?
Njemu mama ima MS pa ponekad održi predavanja o samopomoći i slično....
Ako si u zagrebu stavio sam par stranica prije raspored predavanja u udruzi. on ima dva ili tri do nove godine i slobodno svratiš i sama vidiš o čemu priča.
Kolko znam radi i s pojedincima ali neznam kolko je baš dostupan (malo je razvikan po televiziji i tako).
Od onih par predavanja na kojima sam ja bio baš nisam primjetio da nešto puno spominje vjeru (vjeru kao vjerovanje u boga) nego više samopomoć kroz vjerovanje samom sebi.
Moj savjet je ako baš misliš da ti treba psiholog da se obratiš nekom manje razvikanom psihologu koji če se posvetiti tebi a ne usput obavljati hrpu drugih poslova (vođenje svojih firmi i slićno).
Moje osobno mišljenje o njemu baš nije neko ali kao što znaš da je to onda sigurno krivo mišljenje.
Zato dođi jedan četvrtak u udrugu kad ima predavanje i sama procjeni......
12.11. i 19.11. blažinić ima predavanja u udruzi
aa-haaa...! zato se on poceo baviti time.. nisam znala da mu mama ima MS..
mislis da je prezauzet vodenjem svojih firmi? zato nema vremena za udrugu? naime, ja sam svojevremno cula da on vise nije toliko u kontaktu s udrugom, ali vidim da je ipak pronasao vremena.
no, i sama se pitam koliko netko tko nema MS moze drzati predavanja na tu temu i pricati o samopomoci i ne znam sto, ako to nije iskusio. zbog rada s ljudima koji imaju MS i citanja literature? valjda.. bas zato me zanima da li netko zna kakav je na individualnoj terapiji. predavanja me se nisu bas dojmila, ne zato sto ih drzi on nego uopce ne vidim sebe da tamo sjedim i slusam sve ono sto je on ispricao. ili bilo tko drugi na nekom slicnom predavanju, koja i inace drzim izuzetno dosadnima. ja ne znam kak vi, al nema predavanja na kojem se meni ne pocne spavat i misli mi odlutaju!
anyone?
p.s. hvala za termine predavanja. cut cu se s njim pa vidim..
femmelatin
01.11.2009., 19:06
To što on nema MS nema nikakve veze s tim može li nekome pomoći. To bi bilo kao da rezoniraš da muškarac ne može biti ginekolog i poroditi ženu jer sam nije žena pa što on može znati o rađanju, ili kako psihijatar može razumjeti depresivnu osobu ako sam nije depresivan. Nauči se, zato postoje škole.
Radi li on to što radi kvalitetno, to je drugi par rukava.
ma, dobro, to sam mislila.. al mi nitko ne odgovara..
Luscinia
03.11.2009., 12:59
Bokić! Evo da se "pohvalim"- bila na MR-u (nakon čekanja od otprilike 2 miseca)... kontrast mi je predivno šibnila, al nema veze. Nalazi za dva dana... da vidin još i to!
Da li mi sa MS-om imamo možda pravo na besplatno cjepivo protiv gripe (domaće) i protiv one svinjske (uvozne)?
Da li mi sa MS-om imamo možda pravo na besplatno cjepivo protiv gripe (domaće) i protiv one svinjske (uvozne)?
http://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/tko-se-sve-treba-cijepiti-protiv-nove-gripe.html
da.....
neki preporučuju neki zabranjuju, moja supruga se ne cjepi jer joj doktor ne preporučuje cjepljenje
kaj bute vi s tim cjepljenjem? ja radim u okruzenju gdje boleština ima napretek, al se nekak nadam da ne bu mene i mislim si dal mi treba jos i to pikanje... kaj misle vasi doktori?
Luscinia
04.11.2009., 18:25
Pa obične gripe se ne treba previše bojat. (Lezi i odmaraj 8 dana), al ova nova je opasna...
Bozica Kovacic
04.11.2009., 18:31
Ja se ne mislim cjepiti protiv gripe. Doktor mi nije bas odusevljen s tim.
E drustvance.... Ide ko iduci tj. na edukaciju u terme Jezercica?
PASKVAL
04.11.2009., 18:51
Ni moja doktorica nije za cijepljenje protiv gripe......
Mui Special
04.11.2009., 20:00
Ja sam lani cijepivo platila jer moja dr. ne smatra MS kroničnom bolešću... Malo neobično iz moje perspektive ali ne kužim se u terminologiju... :ne zna:
Ja sam lani cijepivo platila jer moja dr. ne smatra MS kroničnom bolešću... Malo neobično iz moje perspektive ali ne kužim se u terminologiju... :ne zna:
promjeni doktoricu jer te krade
Luscinia
04.11.2009., 21:32
a i ta je neka pametna! :p I "jako" dobro zna o kroničnim bolestima! O Bože dragi ko nas liječi! Moja je zasad ok! :lol: baš se brine o meni, ja joj jedina s multiplom pa me drži ko kap vode na dlanu! :cerek:
a i ta je neka pametna! :p I "jako" dobro zna o kroničnim bolestima! O Bože dragi ko nas liječi! Moja je zasad ok! :lol: baš se brine o meni, ja joj jedina s multiplom pa me drži ko kap vode na dlanu! :cerek:
Cjepivo protiv svinjske gripe - potreba ili propaganda?
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/41442/Cjepivo-protiv-svinjske-gripe-potreba-ili-propaganda.html
http://blogs.redding.com/tpratt/archives/2009/10/health-experts.html
U tekstu je navodeno da se imuni sastojak cjepiva zvan (MF-59) pokazao kao sastojak koji izaziva autoimune bolesti poput MS (multipla),rematoidni artitis i lupus.
Valjda doktori znaju što moraju znati .
malo se previše strke i frke stvorilo oko ovog cjepiva - na portalima svakakve vijseti, od toga da se eksponencijalno povećava broj zaraženih, što neki tvrde da je patka jer da se npr. od 100 oboljelih svinjskom gripom uistinu ju imaju njih 10 ili manje. Sama činjenica da su neke vlade uvele obavezna cijepljenja malo je čudna i ide u prilog teoriji zavjere i profita.
ja se neću cijepiti...nisam ni protiv obične gripe nikada...
Luscinia
06.11.2009., 14:04
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/41442/Cjepivo-protiv-svinjske-gripe-potreba-ili-propaganda.html
U tekstu je navodeno da se imuni sastojak cjepiva zvan (MF-59) pokazao kao sastojak koji izaziva autoimune bolesti poput MS (multipla),rematoidni artitis i lupus.
Nisam mislila da ne zna u vezi cjepiva, nego je ta doktorica rekla kako multipla nije kronična bolest, pa sam to komentirala. Ja se neću cijepit jer nisam nikad do sad, a gripu sam imala jednom u životu!Neće grom u koprive! :lol:
Drago mi je da teorije zavere nisu prisutne samo u sredini u kojoj ja zivim. Ovde je vec danima nemoguce naci zastitne maske, rukavice, dijetetske proizvode za jacanje imuniteta, razne propolise, razna ulja iz ajkula, lososa i drugih manje poznatih stanovnika svetskih mora, pa asepsoli i druga sredstva za dezinfekciju...
Ljudi cekaju satima da od lekara dobiju na recept redovne terapije kako ne bi placali, a onda odu u apoteku i potrose silan novac na raznorazne gluposti.
kaze... U tekstu je navodeno da se imuni sastojak cjepiva zvan (MF-59) pokazao kao sastojak koji izaziva autoimune bolesti poput MS (multipla),rematoidni artitis i lupus.
1. MF59 kod mene ne moze da izazove MS. MS mi je vec izazvana.
2. Zasladjivac iz koka-kole ziro je dokazano kancerogen.
3. Ugljen-dioksid je otrovan, ali covek ne bi mogao da zivi bez njega.
4. Botoks je najjaci poznati otrov. Mala kolicina cistog Botoksa je dovoljna da pobije celu svetsku populaciju, pa se ipak Botoks jako puno koristi u medicini i daje ljudima.
5. MF-59? Cak i da vakcina sadrzi neku opasnu materiju to ne bi pisalo na ampuli i tesko da bi neko uspeo da sazna sastav vakcine.
6. A kiseonik?
...
Za stavke 2-... osnovno pitanje je pitanje kolicine, tj. kolicine koja dospeva u organizam.
super znači napokon je nađen uzročnik MS-a
nego jesi počeo piti varikinu čujem da vam je to novi sveti gral, ljek za sve bolesti....
...
.
a mogli bi e bdotaknut i največeg od svih zala - E 330 :D
a mogli bi e bdotaknut i največeg od svih zala - E 330 :D
Ja iz straha ne bih ni pominjao opasni E330. :s
Poslednjih godina internetom i e-mailom kruže liste "sumnjivih" E, naročito onih koji se navodno plasiraju na ovdašnje tržište kako bi ih se razvijeni svet oslobodio. Aditiv E 330 pominje se kao uzročnik upale usne šupljine i uzročnik pojave raka, sve prema istraživanjima "klinike za pedijatriju i onkologiju iz Diseldorfa".
Ko bi rekao da je E330 obična limunska kiselina prisutna u većini voća i povrća (čak se i utrkujemo u traženju namirnica sa sto većom količinom).
Zato, oprezno sa E330! :D:D:D
"klinike za pedijatriju i onkologiju iz Diseldorfa".
koja ne poznaje vlastit materinji jezik :rofl:
pitanja
08.11.2009., 17:52
zašto doktor na kontroli gleda jezik i zube?
Luscinia
08.11.2009., 18:58
Pa sad, jezik gleda zbog toga što je i on mišić i također se znaju dogodit nekakvi "ispadi". za zube nemam pojma- prvi put čujem.
Bozica Kovacic
08.11.2009., 20:44
ha????? Nikad mi nitko na kontroli nije gledao jezik i zube.
Stvarno neznam odgovor na to.
ha????? Nikad mi nitko na kontroli nije gledao jezik i zube.
Stvarno neznam odgovor na to.
ne gledaju zube već sluznicu i prokrvljenost, za neke je simptome bitna mogućnost npr. ne znam kako se to stručno kaže, pučenja usnica i naboranja čela. To je i za moždane udare bitan dio pregleda, jer se na taj način može utvrditi koji su nervi oštećeni
Luscinia
09.11.2009., 13:01
ne gledaju zube već sluznicu i prokrvljenost, za neke je simptome bitna mogućnost npr. ne znam kako se to stručno kaže, pučenja usnica i naboranja čela. To je i za moždane udare bitan dio pregleda, jer se na taj način može utvrditi koji su nervi oštećeni
točno, a meni je doktor rekao kako i gledaju jezik kao mišić tj. zdravo seljački rečeno- jel jezik "stoji" kako treba! :p a sluznice se gledaju uvijek.. nevezano za bolest. (bar bi trebali)...
postoji teza da postoji oštećenje u živcima ako jezik ne stoji u sredini kad se isplazi, već bježi na jednu stranu,
Bozica Kovacic
09.11.2009., 14:55
Aha...
Kvazar1
09.11.2009., 20:15
postoji teza da postoji oštećenje u živcima ako jezik ne stoji u sredini kad se isplazi, već bježi na jednu stranu,
Je to je samo za ženske utvrđena dijagnostička metoda.
Kod muških se gleda neki drugi mišić ( nije deminutiv od riječi Miš), te gleda da li stoji pravo ili ide u jednu stranu.
E sad, ako je lijevo, to je više tendirajuće ka SPMS a udesno...... itd. Najbolje je ako je pravo oliti ga ravno- ne mora biti čak niti RRMS itd...:D.
Ima tu i metod putem graha.... ali to drugom prilikom:p
Nego kako ste u ova kišna vremena i u napadu SG (rok,rok gripe)?
Ja nikako da pretrčim 1000m a da se ne zapušem.
Je li i kod vas tako?
a ak' je jugoistočno ondak se radi o BSMD? :zubo:
mislim da "pitanje" ima uglavno khm pitanja
kaj se tiče jezika, moj je utrnut zadnjih par godina
totalno zgodan osjećaj
malo fufljam i petljam jezikom, vele da je to seksi :ne zna:
valjda misle da sam supijana :D
gadno je kad čeljust trne, e to već nije zabavno
inače ja sam izvrsno
nego, kaj je to trčanje :confused:
Ahoj, ajd da se i ja malo oglasim. Kao prvo jedna možda pomalo stupidna konstatacija, ali sam primjetila da uvijek kad se pohvalim da mi je Ok, e onda se baš nešto dogodi. Ne znam kako je s drugima ali kod mene je tako. Nego zanima me jeli netko imao neugodnu senzaciju kao utrnulost trupa. Naime, ja sve osjećam, ali je čisto taj neugodan osjećaj stezanja. Pored toga u zadnje vrijeme mi se događa da mi i kod genitalija bude taj neugodan osjećaj (onako kao kad vam gaćice uđu)...Ako ste imali takvih senzacija, što ste učinili? Kakva su iskustva sa Campathom?
Bozica Kovacic
09.11.2009., 21:55
Ahoj, ajd da se i ja malo oglasim. Kao prvo jedna možda pomalo stupidna konstatacija, ali sam primjetila da uvijek kad se pohvalim da mi je Ok, e onda se baš nešto dogodi. Ne znam kako je s drugima ali kod mene je tako. Nego zanima me jeli netko imao neugodnu senzaciju kao utrnulost trupa. Naime, ja sve osjećam, ali je čisto taj neugodan osjećaj stezanja. Pored toga u zadnje vrijeme mi se događa da mi i kod genitalija bude taj neugodan osjećaj (onako kao kad vam gaćice uđu)...Ako ste imali takvih senzacija, što ste učinili? Kakva su iskustva sa Campathom?
Sve ovo vezano za utrnulost sam dozivjela u nekoliko navrata. Zadnji put mi je utrnulo SVE,al bas sve od glave do noznih prstiju.Nista ja nisam poduzimala po pitanju toga. Stisnula zube i cekala da prođe. I svaki put je proslo. Proci ce i tebi. Budi samo jako,jako pozitivna. Proci ce.
Nego zanima me jeli netko imao neugodnu senzaciju kao utrnulost trupa. Naime, ja sve osjećam, ali je čisto taj neugodan osjećaj stezanja.
baš tako, kao zagrljaj
prvi puta ove godine
meni je sa campathom super,hvala dragom Bogu da san ga dobija kod one randomizacije iz Cambriga,e da zva me danas dr.Vladić i reka da ne uzimam slučajno cijepivo protiv svinjske gripe,ja sam ga pita jel baš mi šta smo na campathu a on je rekao da poručim mojim doli svima ni ko je na campathu,ni rebifu,interferonu ili ničemu, nije bitno.Ja sam normalno pita zašto a on kaže da ovi lijek koji još nije do kraja testiran u stvari sadrži neki protein koji pogoršava stanje oboljelima od ms-a.Na to sam ga pita kako da se zaštitim a on mi je reka da nastavim pit ono šta pijem do sad (mm)!!!
Je to je samo za ženske utvrđena dijagnostička metoda.
Kod muških se gleda neki drugi mišić ( nije deminutiv od riječi Miš), te gleda da li stoji pravo ili ide u jednu stranu.
E sad, ako je lijevo, to je više tendirajuće ka SPMS a udesno...... itd. Najbolje je ako je pravo oliti ga ravno- ne mora biti čak niti RRMS itd...:D.
Ima tu i metod putem graha.... ali to drugom prilikom:p
sarkastičan ili....?
Kvazar1
10.11.2009., 16:06
sarkastičan ili....?
Niti sarkastičn-a niti cinična, učinila mi se dobra prilika za šalu u ravoju dijagnostičkih metoda, doduše ponekad one imaju uzročno posljedičnu poveznicu ali ne i znanstveno dokazanu činjenicu (mislim na validiranu dijagnostičku metodu).
No svejedno, cilj je dodatna šala na račun ovog groznog vremena koje mi ne dopušta standardnu rekreaciju koju prakticiram.
Da nije toga (a od srijede kažu počinje lijepo vrijeme), bila bih u top formi.:)
To je to !
Niti sarkastičn-a niti cinična, učinila mi se dobra prilika za šalu u ravoju dijagnostičkih metoda, doduše ponekad one imaju uzročno posljedičnu poveznicu ali ne i znanstveno dokazanu činjenicu (mislim na validiranu dijagnostičku metodu).
No svejedno, cilj je dodatna šala na račun ovog groznog vremena koje mi ne dopušta standardnu rekreaciju koju prakticiram.
Da nije toga (a od srijede kažu počinje lijepo vrijeme), bila bih u top formi.:)
To je to !
sve je u neurološkoj dijagnostici kako ti kažeš znanstveno nedokazano: kako se mjeri esencijalni tremor, što znači Lhermitteov znak, pretrage tipo dotakni kažiprstom vrh nosa i lijevo uho, hodaj po traci, petom dotakni lakat i slično...pa valjda nešto i znače ti znakovi
a tek dijagnostika u psihologiji i psihijatriji....
pitanje-da li je kod svih tih gripa temperatura nesto sto je stalno prisutno il padne u normalu i prema veceri raste? ono, nikak da skuzim po simptomima razliku izmedu svinjske i obicne gripe.. jucer me copilo nesto pa pitam.
I mene malo muče gripozna pitanja. Prvo sam mislila ne cijepiti se protiv svinjske gripe, jer cijepivo još nije dovoljno ispitano i jer navodno ima neke sastojke koji pogoršavaju stanje autoumunih bolesti, pa i MS-a. No, sinoć je na "Otvorenom" bila tema svinjska gripa i je zvala jedna gledateljica koja ima MS i dijete od godinu dana i tamošnji su joj gostujući liječnici preporučili cijepljenje. I što sad - cijepiti se ili ne?
pitanje-da li je kod svih tih gripa temperatura nesto sto je stalno prisutno il padne u normalu i prema veceri raste? ono, nikak da skuzim po simptomima razliku izmedu svinjske i obicne gripe.. jucer me copilo nesto pa pitam.
individulano :D
ja sam ju imala samo jednom, prije koju sitnu godinicu
oborila me na 3 tjedna, temperaturu sam imala konstantnu oko 39 i trebalo mi je 3 mjeseca da dođem na staro
a imaš pak slučajeva di se temperaturra neznatno podigne i sve prođe za 5 dana
ovisi o osobi i tipu gripe koja je te sezone u modi
ja se neću cijepiti protiv niti jedne, pa kaj bog da :D
ja se ne bi cjepila, al me zanima upravo to - MS, na interferonu, mala djeca doma i gripa(kakva god jer, ak se ne varam, razlika je proljev i povracanje kod svinjske i eventualne komplikacije). a moje pitanje nije figurativno nego fakat sam nocas kurila i grlo me boli. jel netko tko se pika imao gripu prije? sto smijemo uzimati od lijekova za skidanje temperature, grlo?
Luscinia
11.11.2009., 09:38
Eh kad spomenuste ovu svinjsku gripu... Ljudi moji, meni nije jasno kako se ona javlja samo u gradovima! A neki doktori su za cijepljenje, neki protiv i sad ti budi pametan!
ja više nisam na interferonu ali u doba kada jesam rečeno mi je bilo da ne smijem uzimati acetilsalicilnu kiselinu/andol ili aspirin. Uzimala bi paracetamol i ibuprofen. Naravno, što manje to bolje ali kada se ne može onda je to to. Kada me tempreatura i pogodila prije par godina pao je i stari mamin recept: rakija na krpu pa na stopala
Eh kad spomenuste ovu svinjsku gripu... Ljudi moji, meni nije jasno kako se ona javlja samo u gradovima! A neki doktori su za cijepljenje, neki protiv i sad ti budi pametan!
to je zato što po gradovima ljudi idu doktoru za najmanju pizd...razlike u imunitetu, mentalitetu i još kojem tetu...
ja mislim da će suprugova baba koja živi na selu nadživjeti sve nas...
Luscinia
11.11.2009., 10:06
to je zato što po gradovima ljudi idu doktoru za najmanju pizd...razlike u imunitetu, mentalitetu i još kojem tetu...
ja mislim da će suprugova baba koja živi na selu nadživjeti sve nas...
uf onda i ja na dobrom putu dugog života! :mig:
btw sutra iden na kontrolu, pa ću pitat šefa šta kaže za svinjsku gripu i tako to...:top:
meni dr dala voltaren rapid za temperaturu. dobila i tamiflu..i nema pikanja do daljnjeg(a taman sam skuzila da mi tijelo postaje lagano ovisno o interferonu. ne znam dal je to teoretski moguce, al mene sve pocne nes bolit u tijelu i lagana malaxalost u udovima i onda skuzim da kasnim s pikanjem 2-3h).
femmelatin
11.11.2009., 16:12
Mislim da je to nemoguće. Ja kasnim s pikanjem često i po 12 sati, npr. umjesto da se piknem u 8 navečer, zaboravim pa nadoknadim ujutro. Nikad ništa nisam primijetila.
MarijanaRed
11.11.2009., 19:11
Hmmm... Ja u zadnje vrijeme primjećujem laganu bol/neugodu na koži prilikom vlastitog ili tuđeg dodira. Jel to možda zbog interferončeka? Jel zbog kašnjenja s davanjem istog? Naime, ne piknem se više dopodne već poslijepodne.
I please, dajte mi napišite na koja mjesta se pikate interferonom :) Meni su ruke crvene i svrbe me već, pa sam ga danas maznula u škembicu, međutim peklo me još cca. sat vremena poslije. A rečeno mi je da u noge najviše boli. Aaaa :p
Nego, pitala ja dr. Habeka u vezi sa cijepivom protiv gripe i rekao mi je da se smijem pikat.
Kaj vi mislite? Iskustva? Uf!
ne znam, femmelatin, al ja fakat postanem zivcana il osjetim u misicima ono kao od gripe. nije da kasnim puno, kasnila sam 3x i to umjesto u pol9, piknula sam se oko 22h,23h. i svaki put me to neko tjelesno stanje podsjetilo.
marijanared, ne kuzim - kaj nisi dobila papire s mjestima pikanja? pika se u ruke, noge, straznjicu i trbuh. i to svaki put negdje drugdje. znaci da kad se piknes u lijevu ruku, slijedece pikanje u istu ti je tek nakon 8.uboda u ova druga mjesta. ak se pikas 3x tjedno, znaci tek treci tjedan u petak. a mene nekad boli, a nekad ne. valjda fulam, ne znam. moram se jos posavjetovat s glavnom sestrom da mi zorno pokaze gdje se tocno pika. meni je jedino problem kaj mi ostaju crvene fleke od uboda, al kad sam lijena otic u ljekarnu kupit nesto za to.
Kišničovek
11.11.2009., 19:54
Pozdrav svima,
novi sam ovdje no moram reći da povremeno već duže vrijeme čitam što pišete, ponekima sam zapamtio i nickove, a sad sam se eto i ja odlučio logirati. Nick sam odabrao s teškom mukom u moru svih lozinki i svega kaj moraš u današnje vrijeme pamtiti :), al kad eto volim kišu, odlučio sam biti kišni čovek...a i nick je bio slobodan i tako to krene i evo mene....Znam da ovo nije mjesto na kojem bih dobio stručni savjet, ali je svakako jedno od onih na koje najčešće svratim kad imam bilo kakvih običnih ms-ovskih nedoumica,a vođen željom da kroz iskustva ljudi koji imaju i ovaj (MS) životni problem još ponešto saznam o ovoj boleštini i hendlanju s njom. Od MSa bolujem već više godina , zaprav i više od jednog desetljeća . Suočen sam s ovom bolešću od svojih mlađih dana, al fala Bogu , još uvijek sam pokretan i društveno aktivan, al prisjećam se i početaka , potvrde dijagnoze, i tada grozničavog surfanja, u potrazi za osnovnim podacima i ne baš jednostavnog pronalaženja istih, sve do pojave internetskih HR "početaka" kad ste jedino o MSu na HR jeziku , mogli saznati sa sad već povijesnih privatnih Zoranovih web stranica i kad ste konačno mogli skužiti da niste jedini na ovom govornom području kojima je Bog dodijelio slične karte i stoga mi je drago da je tehnologija napredovala pa se eto na jednom mjestu mogu pročitati ,savjeti ( bez stalnih navlačenja liječnika za rukav), ali svakako i prije svega iskustva oboljelih. Eto nadam se da sam se zadovoljavajuće predstavio prvim postom, a sad i pitanje koje me ponukalo javiti se, a koje je već , od strane jedne forumašice postavljeno, a nikakvo iskustvo ili saznanja nisu odpisana ( bar ih ja nisam uspio pročitati).
Naime ne zanima me smijem li se cjepiti, nego, već u slučaju oboljenja, smije li se tamiflu ( antivirusni lijek) piti kad ste na interferonu. Zahvaljujem na svakom odgovoru koji ste eventualno dobili od svojih lječnika ili iskusili na vlastitoj koži.
Pozdrav svima.
Kišničovek
11.11.2009., 20:33
Meni su ruke crvene i svrbe me već, pa sam
Kaj vi mislite? Iskustva? Uf!
Pa eto da se i aktivno ulključim i odgovorim ali isključivo na osnovu svoga iskustva s interferonom.
Crvene flekice pojavljuju se na prijašnjem mjestu uboda ( prema onome što sam ja primjetio) i to najčešće malčice prije nego što treba nastupiti redoviti termin sljedećeg pikanja. Tak je bar kod mene, ne uvijek ali često.
Ak niš drugo barem znaš di si se zadnji put piknul-a :lol:.
U svakom slučaju treba mijenjati mjesta uboda i važno je ista prije pikanja adekvatno dezinficirati alkoholom i vatom..
Usput, sve što od sad pa nadalje u ovom podforumu napišem treba shvatiti kao moje vlastito bolesničko iskustvo, a nikako kao zamjenu za pravi liječnički savjet ili dijagnozu. Čisto da smo na čisto :).
evo, meni moja dr rekla da uzimam tamiflu i dok traju nuspojave da se ne pikam(5dana).
a desava se ono cega sam se bojala - mlađi mali zakurio.. wish me luck!
MarijanaRed
11.11.2009., 23:01
tynaz, nisam dobila nikakve papire :confused: i rekla mi je glavna sestra da se pikam u ta mjesta, al ništa o tome da ne smijem u isto mjesto više puta za redom. Poslušat ću savjet, bost ću se svaki put u drugo mjesto, hvala! :)
I da, Kišni čovječe, dobra! Bar znam gdje sam se piknula zadnji put :D
Kvazar1
11.11.2009., 23:17
I mene malo muče gripozna pitanja. Prvo sam mislila ne cijepiti se protiv svinjske gripe, jer cijepivo još nije dovoljno ispitano i jer navodno ima neke sastojke koji pogoršavaju stanje autoumunih bolesti, pa i MS-a. No, sinoć je na "Otvorenom" bila tema svinjska gripa i je zvala jedna gledateljica koja ima MS i dijete od godinu dana i tamošnji su joj gostujući liječnici preporučili cijepljenje. I što sad - cijepiti se ili ne?
Još u kolovozu sam pisala, da bi trebalo razmotriti činjenicu, što je sa pacijentima koji su na terapijama koje smanjuju imunitet i da bi se u očekivanju svinjske gripe trebalo bolje naoružati informacijama i rješenjima koje moraju ponuditi liječnici.
Iako sama nisam na imunosuprimirajućoj terpiji, zbog mase prijatelja pa i ljudi na ovom forumu, to me živciralo, što se šuti u kontekstu nadolazeće gripe.
Ja na sreću evo i u drugoj godini za redom, nisam po prvi put u životu imala gripu, pa mislim da će to biti i ovu treću 2010 i mislim da je to dobrim dijelom zahvaljujući mojoj terapiji.
Po meni nije dovoljno reći da su najugroženije grupe djeca starci i kronični bolesnici.
Ljudi sa autimunim oboljenjima moraju imati izlaznu varijantu i dodatna rješenja, KOJA NA ŽALOST OD STRANE DOKTORA NISU PONUĐENA.
Neki su mi rekli da pričam poluinformacije i nepotrebno dižem tenzije.
Eto sada je tenzija u cijeloj državi i okruženju i mislim da je tada trebalo reagirati - još u kolovozu, tražiti rješenja za očekivanu situaciju a ne sada onu koja traje.
J
Eto sada je tenzija u cijeloj državi i okruženju i mislim da je tada trebalo reagirati - još u kolovozu, tražiti rješenja za očekivanu situaciju a ne sada onu koja traje.
pa ministar je juče iznašao rješenje :confused:
sauna
na 90, a svi virusi crkavaju na 40
ma što je on meni pametan
i nije što je samo pametan, nego je i lijep
njega bi svaka žena poželjela imat
da mu jetricu sjecka :zmaj:
kika/30
12.11.2009., 13:34
Evo mene malkice,nisam se dugo javljala,citam vas i pratim,zadnje pogorsanje sam imala u 6.mj.lijeva ruka,lijeva noga i desno oko..zadnja mr.2007(cini mi se) i direkt iz bolnice poslali me na novu magnetsku gdje su se pokazale nekakve novonastale lezije....vazno da se ta lijeva strana donekle popravila!
Bockam se godinu dana onako kako je nacrtano u knjizici:svaki put na dr.mjesto,nesto posebno da sam primjetila i nije,malo mi se vise poznaje po nogama al prode taman kad dode red na njih i tako,bila sam u Varazdinskim toplicama 2 tjedna bilo mi je super..napunila baterije taman za godinu dana (ajde ne bas toliko dugo),protiv gripe sam se cijepila samo jedne godine i nikad vise..cijelu zimu imala sam osjecaj da sam bolesna,ovako pazim se koliko mogu,mada klinci pokupe i donesu kuci sve vrste bolesti ali eto me ziva i kako ja u zadnje vrijeme kazem pa ja sam zdrava imam samo ms!!
femmelatin
12.11.2009., 14:42
Kvazar:
Niti je interferon od jučer niti je gripa od jučer. Protiv gripe postoji cjepivo. Pacijentima s MS-om preporučuje se cijepljenje bez obzira jesu li ili nisu na interferonskoj terapiji. Da, dižeš tenzije, siješ paniku, barataš poluinformacijama. Ako ne paničarim ja koja primam interferon, onda mi ne treba ni dušebrižnika da me straše. Svi mi koji smo na toj terapiji terapiji imamo svoje liječnike za sva pitanja koja nas zanimaju, kao i info-telefon proizvođača.
Za one koje zanima - ja sam sad točno 6 mjeseci na interferonu, još ni kihnula nisam, radim u timu od 15 ljudi i u zadnjih 10 tjedana imali smo 11 bolovanja i sa svima njima sam bila u kontaktu i nisam se zarazila. Toliko o tome da mi je imunitet kompromitiran.
femmelatin
12.11.2009., 14:47
tynaz, nisam dobila nikakve papire :confused: i rekla mi je glavna sestra da se pikam u ta mjesta, al ništa o tome da ne smijem u isto mjesto više puta za redom. Poslušat ću savjet, bost ću se svaki put u drugo mjesto, hvala! :)
I da, Kišni čovječe, dobra! Bar znam gdje sam se piknula zadnji put :D
Kako to? Ne znam jesi li na betaferonu ili rebifu, no uz betaferon dolazi u svakom pakiranj knjižica sa svim uputama - od indikacija, preko nuspojava pa do točnog i preciznog plana pikanja (crtež tijela s prednje i stražnje strane, označena mjesta za ubode, kalendar...).
Raspored ide:
lijeva ruka
desna ruka
lijevo trbuh
desno trbuh
lijevo noga
desno noga
lijevo stražnjica
desno stražnjica
zatim opet lijevo ruka
Kvazar1
12.11.2009., 15:37
Kvazar:
Niti je interferon od jučer niti je gripa od jučer. Protiv gripe postoji cjepivo. .................................................. .................................................. ........
......................, još ni kihnula nisam, radim u timu od 15 ljudi i u zadnjih 10 tjedana imali smo 11 bolovanja i sa svima njima sam bila u kontaktu i nisam se zarazila. Toliko o tome da mi je imunitet kompromitiran.
Pravo si čudo " imunomag", ali ako uzmeš na nos malo papra budeš kihnula garant (nazalna kongestija, zar ne)? Malo sutra.....
Kako to? Ne znam jesi li na betaferonu ili rebifu, no uz betaferon dolazi u svakom pakiranj knjižica sa svim uputama - od indikacija, preko nuspojava pa do točnog i preciznog plana pikanja (crtež tijela s prednje i stražnje strane, označena mjesta za ubode, kalendar...).
Raspored ide:
lijeva ruka
desna ruka
lijevo trbuh
desno trbuh
lijevo noga
desno noga
lijevo stražnjica
desno stražnjica
zatim opet lijevo ruka
u doba kada sam se ja "pikala" nakon 6 mjeseci sam odustala od trbuha...više nisam pratila po knjižici gdje se bodem već sam išla po nahođenju...ne treba ni od toga raditi bauk
femmelatin
12.11.2009., 16:41
Pa nijedno mjesto nije mi bauk, dapače, trbuh mi je omiljen jer ima špekića i igla fino uleti, a niš ne osjetim. :D
MarijanaRed
12.11.2009., 16:50
Raspored ide:
lijeva ruka
desna ruka
lijevo trbuh
desno trbuh
lijevo noga
desno noga
lijevo stražnjica
desno stražnjica
zatim opet lijevo ruka
Ja sam na rebifu i dobih samo injektor i lijek za doma + usmeno objašnjenje, to je sve. :)
Uglavnom, thanks!
Al drito u špekić za ubuduće :D
femmelatin
12.11.2009., 17:04
Ako želiš, mogu dati skenirati shemu tijela i kalendar pa ti pošaljem. Onda si praznu iskopiraš i svaka shema ti je jedan mjesec.
Ja sam šlampava i zaboravna (otprilike 5 puta mjesečno navečer zaspim prije pikanja i onda nadoknađujem ujutro, pa sve pomičem itd.) tako da mi to super koristi, da se totalno ne pogubim.
Što se crvenila tiče, meni se crvenilo na mjest uboda javljalo prvih par tjedana a prestalo otkad imam aplikator - ne znam je li to dvoj povezano ili je slučajnost. Uglavnom, što okomitiji i dublji ubod - manja reakcija.
Ja sam na rebifu i dobih samo injektor i lijek za doma + usmeno objašnjenje, to je sve. :)
Uglavnom, thanks!
Al drito u špekić za ubuduće :D
Za rebif ti je isata stvar.Ruke,bedra,trbuh,guza...lijevo-desno...pa opet.Čudno kako nisi dobila upute,ali nije frka.Prosurfaj malo po stranicama proizvođača,ima čak i filmić"Kako se ubosti".No,stvarno nakona nekog vremena,to stvarno ide "po vlastitom nahođenju":)
femmelatin
12.11.2009., 17:10
ne znam, femmelatin, al ja fakat postanem zivcana il osjetim u misicima ono kao od gripe. nije da kasnim puno, kasnila sam 3x i to umjesto u pol9, piknula sam se oko 22h,23h. i svaki put me to neko tjelesno stanje podsjetilo.
meni je jedino problem kaj mi ostaju crvene fleke od uboda, al kad sam lijena otic u ljekarnu kupit nesto za to.
1. u ljekarni ti neće ništa dati: dok sam ja imala crvenilo nema koga nisam pitala, od sestre, doktorice opće prakse, neurologice pa do ljekarne i ovih iz Barra i nitko nije imao nikakav savjet osim leda i ledenih obloga (niškoristi)
Računaj da će proći s vremenom i da će ti se to s vremenom prestati javljati.
2. s obzirom da si ja u ovih 6 mjeseci nisam dvaput dala u isto vrijeme i nije bilo nikakvih reakcija... :ne zna:
Luscinia
12.11.2009., 20:23
Večer! Evo ja upravo došla od doktora koji na pitanje o cjepivu meni odlučno rekao ne! Ni protiv obične ni protiv svinjske... uglavnom, kaže da se maksimalno čuvam, pridržavam se tih nekih narodnih lijekova (ispiranje usne šupljine toplom slanom vodom, često pranje ruku, vitamin C i dr.) i da se vidimo za 2 mj. jer nema potrebe za čestim kontrolama :top: ...kaže sa imam mozak :top: (doduše s jednom "ogromnom" lezijom- 8mm i nekoliko manjih, al sve u svemu nije moglo bit bolje).. i ja sad sva sretna došla doma, jer koliko god mi taj doktor bio drag ( :cerek::cerek: ), neću ga jedno duže vrime vidit (ako Bog da)...
Još jedan post u kojem iti spomeneš R i slijedi ti parcijalni ban sa Zdravlja. Više dosadio s tim...
Pa nijedno mjesto nije mi bauk, dapače, trbuh mi je omiljen jer ima špekića i igla fino uleti, a niš ne osjetim. :D
meni je trbuh bio najgori - zato sam ga u posljednjih godinu i pol izbjegavala - nema baš špekića na njemu!
nisam mislila da radiš bauk, nego ubodeš se tamo gdje ti je najbolje. Što se tiče crvenila i oteklina, možda sam ih par puta imala - nakon uboda bi stavljala oblog od leda i to je to
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.