View Full Version : Multipla skleroza, koliko nas ima?
. Ja ne znam da li se trzam u snu ili ne (to je pitanje tipa: Sjećaš se kad si bio beba) i divim se onome ko to zna.
meni su na to nježno ukazali :zubo:
muž mi pobjegao spavati u drugu sobu, a ja imam 1,60 krevet samo za sebe :cerek:
u stvari znam za trzanje jer me probudi
a tek trnci :tuzni:
Pozdrav ekipici!Dugo me nije bilo i sad mi se nakupilo puno pitanja.
Fossil,rekla si da primaš Betaferon,jeli to Scheringov interferon?To mi pitanje jedino pada na pamet...
Malo me zabrinule vaše izjave o zaboravljivosti,ali valjda se i to da izdržati.
agnessa
19.09.2006., 08:39
Daaaaan! :W
Evo pozdrava i od jedne "ukočene"...mada iskreno mislim da sam to pokupila na propuhu (a možda se i samo zavaravam). Anerri.....hehehhe.....sad bome ne mogu plesati na Labuđem jezeru :trio: i više bi mi odgovarali smajlići sa štakama...heheheh:vidiga:
U subotu me uklještilo u vratu.:tuzni:..pa krenulo na rame pa sad i cijela kralješnica sijeva ko luda. Mišići su mi kao da sam trčala maraton....i još sam se takva opet odvukla na posao. :zvrko: Ipak mislim da ću se pokupiti kući na odmor...samo mi se spava....:zzz: :hrk:.....
Lipi moji pa paaaa
PS. Samalis, baš super da si otkrio opciju za onemogućavanje prikaza smajlića..:zubo:.sad mi možemo "raspaliti" po njima....:cerek:
samalis
19.09.2006., 08:53
Nemojte misliti da nekoga branim, ali dosta ljudi ce vam reci da izgledate odlicno iz dobre namjere. Naravno, ne svi. Ja to malo drugacije gledam jer nemam MS ja, vec moja djevojka (uskoro supruga - jos 20-tak dana). Narvno uvijek imate neke ljude koji to govore sa iscudjavanjem u smislu: "Pa ti hodas?!"
Na takve osobe ne obracajte paznju i borite se dalje.
Zelim vam svima zivot bez relapsa kako je Samalis naveo primjer da je kod vecine.
P.S. bas me zanima koji su to americki predsjednici, jer koliko znam Regan je imao Parkinsonovu bolest, a nisam cuo ni za jednog sa MS-om.
Znaš, u pravu si. Ima tu dosta i dobrih namjera. Ali "Put do pakla je popločan...". Nakon ovoliko godina mogu prepoznati je li namjera dobra ili loša. Ali to nema veze niti me interesira. Ja sam to naveo samo kao primjer s čim moramo živjeti i s čim se susrećemo skoro svakodnevno. Godinama. Svakodnevno. Pa, dosadilo brate! Preko glave. Ne trebaju mi ni dobre ni loše namjere. Samo, neka me puste na miru. Eto, to je poenta.
P.P.S. Prati: http://www.whitehouse.gov/history/presidents/, pa se malo namuči (Ne podrazumijeva se onaj predsjednik iz TV serije “The West Wing”!
Buba,ne brini ,sve je dobro dok se ne budi.Najozbiljnije mislim. Grčevi u stopalima znaju biti gadni,onda je buđenje i šetnja na redu.neka uzme nešto lagano par dana prije zaspivanja,Apaurin ili Normabel(identični su),2 mg ili Praxiten,ovaj 2. meni pomaže.Anksiolitici,smire i opuste.(možeš i ti,da ujutro nemaš podočnjake). Al' je lijep ovaj svijet...Nema veze,nek' boli(mene naravno).Bolje išta nego ništa.:rofl: (sad se valjam od smijeha)
draga annerri i ostali!
hvala veeelika na odgovoru i savjetima!
zasad on nije ni svjestan tih spazama, nisu ni bolni ni dovoljno jaki da ga probude, tako da bi koja tabletica definitino više pomogla meni ; ) , mada su me i vaše reakcije već sasvim dovoljno umirile. pobojala sam se da je to neki predznak relapsa, pa noću uredno grickam noktiće i čekam ; ), ali sad će biti bolje. (a ako se ipak javim na forum oko 3 u noći, šaljite mi praxiće : D)
imam nadu da će ovi tipkani smajlići s razmacima ostati u ovom obliku da ih svi možemo čitati... : )
beskrajno hvala još jednom!
Možda postoji jednostavan odgovor - Momak ima ružne snove! A svi se ljudi zbog toga trzaju.
sve dok ne sanja severinu i slične, ja zadovoljna : )
Pozdrav ekipici!Dugo me nije bilo i sad mi se nakupilo puno pitanja.
Fossil,rekla si da primaš Betaferon,jeli to Scheringov interferon?To mi pitanje jedino pada na pamet...
Malo me zabrinule vaše izjave o zaboravljivosti,ali valjda se i to da izdržati.
Scheringov je,navodno najjači od svih. Tako kažu doktori,ako je njima vjerovati....
samalis
19.09.2006., 16:03
sve dok ne sanja severinu i slične, ja zadovoljna : )
Džaba grad za dukat kad' dukata nema. Pa tako i za njega. Džaba puna soba Severina. Ali to ga (mislim tvog momka), izgleda, ne spašava. Ženski rod je bar u jednoj stvari svugdje na svijetu izgleda isti....
agnessa
19.09.2006., 17:17
Džaba grad za dukat kad' dukata nema. Pa tako i za njega. Džaba puna soba Severina. Ali to ga (mislim tvog momka), izgleda, ne spašava. Ženski rod je bar u jednoj stvari svugdje na svijetu izgleda isti....
:misli:...hmmmm......u čemu je to ženski rod svugdje na svijetu isti?!:rolleyes:
annerri
19.09.2006., 20:25
:misli:...hmmmm......u čemu je to ženski rod svugdje na svijetu isti?!:rolleyes:
Ispod kože? Iznad? U kupaonici valjda. Ni tu čak. Npr. kod mene na ogledalu stoji napisano: POČEŠLJAJ SE . Plazi li ovaj smajlić jezik? :p :rofl:
Zbrčkali mi se dani,nisi li ti u Beču ?
Buba,ono "par dana prije zaspivanja" i nije neki savjet,sad sam tek vidjela.Kao,popij u ponedjeljak da bi zaspao u petak.Tako ispalo;)
Sad ću probati nešto staviti da se imate čim baviti , (nisam sve sama prepisala,bez brige).
annerri
19.09.2006., 20:34
KAKO PREPOZNATI I DIJAGNOSTICIRATI MULTIPLU SKLEROZU
Multipla skleroza (MS) je kronična bolest središnjeg živčanog sustava (SŽS) koju karakteriziraju oštećenja mijelina i aksonalna oštećenja praćena upalnom reakcijom. U početnoj fazi bolesti moguća je remijelinizacija, a kada nastupaju aksonalna oštećenja dolazi do trajne onesposobljenosti bolesnika. Lezije kod multiple skleroze se mogu naći istovremeno u različitim dijelovima SŽS, te su stoga simptomi različiti i mnogobrojni i pojavljuju se u različitim funkcionalnim sustavima.
lezije u piramidnom sustavu uzrokuju slabost do oduzetosti pojedinih dijelova tijela (pareze ili paralize);
oštećenja u malom mozgu (cerebralnom sustavu) uzrokuju smetnje ravnoteže, nestabilnost (ataksija), drhtanje ili trešnju (intencijski tremor), smetnje koordinacije;
oštećenja u moždanom deblu dovode do nistagmusa, poteškoća govora i gutanja,
oštećenja senzornog (osjetnog) sustava mogu uzrokovati smanjen osjet, parestezije (mravinjanje, trnjenje, osjećaj obamrlosti),
poremećaji sfinktera dovode do smetnji kod mokrenja ili stolice,
oštećenja kognitivnih funkcija dovode do simptoma demencije,
oštećenja vida su u vidu smanjene oštrine vida i skotoma.
Karakteristika kliničke slike je razasutost u vremenu i prostoru.
U kliničkoj slici se javljaju razni simptomi poput klijenuti pojedinog ekstremiteta, trnjenja dijelova tijela, smetnji vida, dvoslika, koji traju najmanje 24 sata, a odlučujući su u postavljanju dijagnoze relapsnog oblika bolesti.
Početni znaci i simptomi bolesti su najčešće (prema Paty-u i Ebersu): smetnje osjeta (30-50%), vidne smetnje (16%), spasticitet (10%), internuklearna oftalmoplegija (17%), smetnje hoda (18%), slabost nogu (10%), poremećaj sfinktera (3-10%), vrtoglavica (4-14%), pojačani refleksi (20%).
Tijek bolesti kod MS-a je različit, no uglavnom se razlikuju 4 glavna tipa:
Relapsirajuće remitentni oblik (RRMS) u 80-85% oboljelih.
Primarno progresivni oblik (PPMS) u oko 10% oboljelih.
Sekundarno progresivni oblik (SPMS), 50% RRMS u prvih 10 godina prelazi u SPMS,
a 90% unutar 25 godina.
Progresivno relapsirajući oblik (PRMS)- u oko 5%
Postoje po tijeku i tzv. benigni oblici bolesti, s rijetkim relapsima bolesti ili sporim napredovanjem smetnji, te maligni oblici s vrlo teškom kliničkom slikom od samog početka.
Učestalost relapsa je oko 0,5 po bolesniku u 1. godini, u 2. godini 0,9-1,8 po bolesniku.
annerri
19.09.2006., 20:37
Dijagnoza
U postavljanju dijagnoze multiple skleroze (MS) odlučujući značaj imaju klinički simptomi bolesti. Oni većinom odgovaraju demijelinizacijskim i aksonalnim oštećenjima središnjeg sustava (SŽS-a).
U procjeni težine neurološkog ispada koristi se ljestvica prema Kurtzkeu (EDSS).
U skraćenom obliku koriste se funkcionalni parametri, a prema zahvaćenju broja funkcionalnih sustava (FS) težina bolesti gradira se od 0 do 10 i to tako da se EDSS označuje kao stupanj:
0 u normalnom neurološkom statusu
1,0 ako postoje minimalni simptomi u jednom FS-u bez znakova onesposobljenosti
1,5 ako postoje minimalni simptomi u više od jednog FS-a ali bez onesposobljenosti
2,0 ako postoji blaga onesposobljenost u jednom FS-u (1 FS stupnja 2; ostali 0 ili 1)
2,5 ako postoji blaga onesposobljenost u 2 FS-a (2 FS-a stupnja 2; ostali 0 ili 1)
3,0 ako postoji izrazena onesposobljenost u jdenom FS-u (1 FS stupnja 3; ostali 0 ili 1)
ili postoje minimalni simptomi u tri ili četiri FS-a (3/4 FS-a stupnja 2; ostali 0 ili 1), ali bez ograničenja sposobnosti
3,5 ako postoji smanjena sposobnost, uz težu onesposobljenost u jednom FS-u (1 FS stupnja 3) te jedan ili dva FS-a stupnja 2, ili dva FS-a stupnja 3, ili 5 FS-a stupnja 2 (u ostalih FS-a 0 ili 1)
4,0 ako postoji smanjena sposobnost u jednom FS-u stupnja 4 (ostali 1 ili 0) ili kombinacija oštećenja više FS-a manjeg stupnja, što usprkos teže onesposobljenosti omogućava potpunu samostalnost i kretanje 500 m bez pomoći i odmaranja
4,5 ako ostoji smanjena sposobnost u jednom FS-u stupnja 4 (ostali 0 ili 1) ili kombinacija oštećenja više FS-a manjeg stupnja, što usprkos teže onesposobljenosti omogućava potpunu samostalnost i kretanje oko 300 m bez pomoći i odmaranja
5,0 ako postoji smanjena sposobnost u jednom FS-u stupnja 5 (ostali 0 ili 1) ili kombinacija oštećenja više FS-s manjeg stupnja što uzrokuje težu onesposobljenost i maksimalnu mogućnost kretanaj bez pomoći oko 200 metara
5,5 odgovara stupnju 5, ali onesposobljenost omogućuje kretanje maksimalno 100 m
6,0 oštećenje FS-a odgovara kombinaciji više od 2 FS-a stupnja 3, postoji izražena onesposobljenost i kretanje uz pomoć pomagala oko 100 m bez zastajkivanja
6,5 kretanje u dužini od 20 metara bez zastajkivanja moguće je samo uz obostranu pomoć pomagala, oštećenje FS-a odgovara kombinaciji više od 2 FS-a stupnja 3
7,0 nemogućnost kretanja više od 5 metara, ograničenost na invalidska kolica, oštećenje FS-a odgovara kombinaciji više od jednog FS-a stupnja 4
7,5 ograničenost na invalidska kolica uz mogućnost kretanja tek nekoliko koraka, oštećenje FS-a odgovara kombinaciji više od jednog FS-a stupnja 4
8,0 ograničenost na krevet ili na invalidska kolica, provođenje većeg dijela dana izvan kreveta, zadržavanje većine funkcija samostalne njege. Oštećenje FS-a odgovara kombinaciji nekoliko FS-a stupnja 4
8,5 ograničenost na krevet veći dio dana, djelomično zadržavanje dijela funkcija samostalne njege. Oštećenje FS-a odgovara kombinaciji nekoliko FS-a stupnja 4
9,0 bespomoćnost i vezanost uz krevet, moguća je komunikacija s okolinom i samostalna prehrana. Oštećenje FS-a odgovara kombinaciji većine FS-a stupnja 4
9,5 potpuno bespomoćni bolesnik vezan za krevet, ne može komunicirati niti jesti (gutati), oštećenje FS-a odogovara kombinaciji gotovo svih FS-a stupnja 4
10,0 smrt zbog MS-a
Džaba grad za dukat kad' dukata nema. Ženski rod je bar u jednoj stvari svugdje na svijetu izgleda isti....
Ispod kože? Iznad? U kupaonici valjda. Ni tu čak. Npr. kod mene na ogledalu stoji napisano: POČEŠLJAJ SE . Plazi li ovaj smajlić jezik? :p :rofl:
Buba,ono "par dana prije zaspivanja" i nije neki savjet,sad sam tek vidjela.Kao,popij u ponedjeljak da bi zaspao u petak.Tako ispalo;)
Sad ću probati nešto staviti da se imate čim baviti , (nisam sve sama prepisala,bez brige).
Hihihi, možda je sav ženski rod na svijetu isti po tome što se boji da im dečko ne sanja neku lokalnu Severinu... : )))))
A i ovo 'popij u ponedjeljak da bi zaspao u petak' me nije ništa manje nasmijalo... : )))))))) Bez brige, draga Annerri, sve shvatila i hvala ti još jednom!
Idem sad pročitati tvoje postove o dijagnostici MS-a. Bit će, čini mi se, i noćas 'udri brigu na veselje'. Nadam se da mi podočnjaci dobro stoje, inače će ovo moje muško stvarno morati sanjati Sevku ; )
Sklerozica
19.09.2006., 22:02
annerri
Odakle je ova "tabela" ?
Sklerozica
19.09.2006., 22:35
Možda postoji jednostavan odgovor - Momak ima ružne snove! A svi se ljudi zbog toga trzaju. A možda je i reakcija na umor!
Tačno, ni to nije isključeno. Meni se trzala samo leva noga pa mislim da kod mene nisu bili snovi u pitanju. :) Ovde je smajli pošto je samalis isključio prikazivanje istih.
annerri
20.09.2006., 11:52
annerri
Odakle je ova "tabela" ?
Ovo sam uredno prepisala iz ZBORNIKA RADOVA III. SIMPOZIJA OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE održanog u Varaždinskim Toplicama 17.-19. 09.2004. g.koji je organizirao SAVEZ DRUŠTAVA MULTIPLE SKLEROZE HRVATSKE(SDMSH),a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.Tiskalo ga je i u cijelosti isfinanciralo Ministarstvo obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti (ministrica g-đa Jadranka Kosor).
Članku je autorica prof.dr. Slava Podobnik Šarkanji. S obzirom da nigdje nije navedeno da je zabranjeno prepisivanje i objavljivanje bilo kojeg dijela smatram da treba biti dostupno svima, jer su ovo međunarodni kriteriji za procjenu stanja i stupnja bolesti u kojem se oboljeli nalazi. Postoji i dio gdje su točno navedeni paraklinički kriteriji,tj. potrebne bolničke pretrage. O tom naknadno. Uglavnom je sve to potrebno obaviti da bi se utvrdio EDSS,a da bi se moglo odobriti besplatno dobivanje interferona. Ni meni nije jasno kako i zašto ti kriteriji variraju od pacijenta do pacijenta ili im se prepisuju različite vrste. Postoji link HZZO-a gdje je lista svih lijekova, nabavne cijene itd.,a tamo su navedeni kriteriji koje sam napisala ranije . Pozdrav svima
annerri
20.09.2006., 13:29
PARAKLINIČKI KRITERIJI
Osim kliničkih kriterija vrlo važnu ulogu u postavljanju dijagnoze bolesti imaju paraklinički pokazatelji, ato su magnetska rezonanca (MR),evocirani potencijali i laboratorijska pretraga likvora.
MR-om SŽS-a mogu se uočiti demijelinizacijska oštećenja u T2 mjerenoj slici,progresivna atrofija,kao i lokalna aksonalna oštećenja u T1 mjerenoj slici("black holes").Lokacija i morfologija demijelinizacijskih oštećenja SŽS-a imaju važnu ulogu u razlikovanju MS-a spram drugih bolesti koje također uzrokuju oštećenja SŽS-a (vaskulitis,akutni diseminirani encefalomijelitis-ADEM, i dr.)
Što je pozitivan MR?
3 od 4 slijedeća kriterija:
Jedno aktivno oštećenje ili 9 T2 hiperintezivnih oštećenja ako nema aktiivnih oštećenja
1 ili više infratentorijskih oštećenja
1 ili višejukstakortikalnih oštećenja
3 ili više periventikularnih oštećenja
1 oštećenje kralješnične moždine može zamijeniti 1 oštećenje mozga
Što znači diseminacija MR oštećenja u vremenu?
aktivno oštećenje u MR-u najmanje 3 mjeseca nakon kliničkog napadaja na mjestu različitom od prvog napadaja ili
u nedostatku aktivnog oštećenja nakon 3 mjeseca praćenja,aktivno oštećenje
nakon slijedeća 3 mjeseca ili novo T2 oštećenje
Vidni evocirani potencijali(VEP)omogućuju omogućuju utvrđivanje usporenog provođenje neuralne aktivnosti demijelinizacijom zahvaćenog optičkog živca
Laboratorijska pretragalikvora od velike je važnosti.Ona je značajna u razlikovanju ADEM-a od MS-a (broj stanica,proteini),a značajan je nalaz oligoklonalnih traka i IgG indeks.
Klinički i paraklinički pokazatelji su korišteni za postavljanje dijagnoze MS-e. Najdulje su upotrebljavani Poserovi kriteriji (od 1983.-2001.) Od 2001.g. koriste se novi dijagnostički kriteriji.
Za postavljanje dijagnoze MS-e prije svega je potrebna detaljna anamneza i detaljan neurološki pregled koji će učiniti iskusan neurolog koji se uže bavi tim područjem. Neophodno je omogućiti liječnicimai oboljelima dostupnima dijagnostičke pretrage koje su potrebne pri postavljanju dijagnoze.
samalis
20.09.2006., 18:56
[QUOTE=annerri]Ispod kože? Iznad? U kupaonici valjda. Ni tu čak. Npr. kod mene na ogledalu stoji napisano: POČEŠLJAJ SE . Plazi li ovaj smajlić jezik? :p :rofl:
Jesam u Beču. Radim! U stvari sada pijem dobar espresso u Maria Hilfe Strasse. Ali danas je svejedno gdje si.
Hoćete li mi objasniti kako se može reći "Da ne sanja Severinu (ili neku drugu, svejedno)". Ovo čisto, jer se i ja nalazim povremeno u sličnim situacijama. Da li je to ljubomora (kao da čovjek moće uticati na snove)? A ne znam muškarca koji bi postavio tako šašavo pitanje. Eto, u tome je razlika!
A ne znam muškarca koji bi postavio tako šašavo pitanje. Eto, u tome je razlika!
o muškarci postavljaju i šašavija pitanja
u tome ti je sva ljepota muško-ženskih odnosa
mene ne bi smetalo da sanja bilo koju krasoticu (mom Sevka baš ni lijepa žena), jer na snove ne možeš utjecati
al' da dira, već bi se drukče spominjali :clint:
uživaj u Beču
nas izgleda isti kapital (austrijski) hrani
annerri
20.09.2006., 20:02
Da, da. A gdje si ti? Ovdje će jedno jutro svašta osvanuti.Ako ja još ostanem ja.Pusa tebi i curama.:kiss:
Sklerozica
20.09.2006., 20:26
S obzirom da nigdje nije navedeno da je zabranjeno prepisivanje i objavljivanje bilo kojeg dijela smatram da treba biti dostupno svima, jer su ovo međunarodni kriteriji za procjenu stanja i stupnja bolesti u kojem se oboljeli nalazi.
Znači, nema problema ako ja to prosledim dalje. :)
Ako imaš još ovako "egzotičnog" materijala, bio bih ti zahvalan ako bi ga postavila ovde.
annerri
20.09.2006., 20:34
Znači, nema problema ako ja to prosledim dalje. :)
Ako imaš još ovako "egzotičnog" materijala, bio bih ti zahvalan ako bi ga postavila ovde.
Glasno reci. Mene su strahovi odavno prošli.Što ti treba? (ne otvaram nikom,a iza vrata držim željeznu štangu,manje više me znaju.Nisam opasna,al' znam udariti).:rofl: :rofl: :rofl:
Sklerozica
20.09.2006., 20:45
Joj nemoj štanglu. :)
Na ovu podelu o "procjeni stanja i stupnja bolesti u kojem se oboljeli nalazi" sam sada prvi put video. Nailazio sam na komentare o tome ali sada sam prvi put video "tabelu". U principu me zanima sve o MS-u i dosta toga sam već skupio ali uvek se nađe nešto novo i zanimljivo te stoga ako imaš još nešto a da ga pritom nema negde na internetu, ti napiši ovde.
Sklerozica
20.09.2006., 20:58
Još jedno pitanje. Prof.dr. Slava Podobnik Šarkanji je autor sva tri teksta koja si postavila ovde?
annerri
20.09.2006., 22:17
Još jedno pitanje. Prof.dr. Slava Podobnik Šarkanji je autor sva tri teksta koja si postavila ovde?
Da, prevedeno,izvore ću staviti naknadno.Otprilike 7 svjetskih organizacija i znanstvenika su sklopili ovu tablicu.Nisi valjda mislio da je ovo ispalo nekom samo ovako? Ovo su sitnice koje moraju svakom dostupne. Pa čak i oboljelima.:rofl: :top: :rofl:
Sklerozica
20.09.2006., 22:31
Nisi valjda mislio da je ovo ispalo nekom samo ovako?
Nee, pitao sam da bih znao koga da stavim kao autora teksta. Sada stoji da si ti postavila tekst na www.forum.hr :)
Da, da. A gdje si ti? Ovdje će jedno jutro svašta osvanuti.Ako ja još ostanem ja.Pusa tebi i curama.:kiss:
tu :kiss:
i doma trenutno, mislim ne delam
kaj taj tekst ne skeniraš, staviš kak fotku negdje na net i pukneš link?
meni se to ne bi dalo prepisivat
u stvari lako za dalo, samo bi uspjela toliko tipfelera nalupat da bi bilo lagano nečitljivo :zubo:
annerri
20.09.2006., 23:04
tu :kiss:
i doma trenutno, mislim ne delam
kaj taj tekst ne skeniraš, staviš kak fotku negdje na net i pukneš link?
meni se to ne bi dalo prepisivat
u stvari lako za dalo, samo bi uspjela toliko tipfelera nalupat da bi bilo lagano nečitljivo :zubo:
Počelo mi je pucati sve,kakve Motzartove kuglice,kakvi bakrači? Nitko nije kriv,ali mi se ovo malo svega pretvara u malog bijelog patuljka.A kad to raznese sebe,majko mila.Ko je ostavio roge u pećnici?(a da sam ja to sve napravila,ne bih se osjećala ženskom,nego kao "Zvoniili ste milorde". Ima dana.(ovdje su mi neki čudni,dolaze i odlaze, sad sam i paranoidna).
agnessa
21.09.2006., 07:30
Ja onako...pomalo...ovdje ...više niš ne razumijem....:misli: :misli: :misli:
annerri
21.09.2006., 18:22
Ništa misliti.Ali i ne odmah olovku. Spremi ovo da se možeš pratiti. Tablicu na zid iznad glave i svako jutro znaš gdje si.:zubo:
annerri
22.09.2006., 12:25
Nigdje nikog...Nastavite li ovako ispali smo s top-liste.Aggy, makni nogu s gasa,vidiš što su ti ocu s koljenom napravili:horor: Odoh i ja:kava: Pusa svima:kiss:
covekov pratilac
22.09.2006., 15:00
I šta sad ispada, da li su odlika MS oslabljeni ili pojačani refleksi ?
agnessa
22.09.2006., 15:13
Anerri..hihihihhi....:zubo: Ma ja stalno nešto žvrljam tu :rolleyes: i ne kužim kako su ovi s ambrozijom stalno na vrhu....a nas kad ne pogledam dva dana :ceka:već smo negdje u podnožju liste i trebam povećalo da vas nađem. :tuzni:
Ne znam di se gracie izgubila...:eek: nikako da se javi kako je.
Ja danas opet na put..:driver: .evo za koju uru vremena a baš mi se i ne ide. Najradije bi se zatvorila doma i ne izašla iz stana do ponedjeljka. Takvog sam raspoloženja da se nadam da me neće zaustaviti neki policajac :troll:jer mi se baš i ne priča s nikim. pfffff
Ljudići..pa paaaa
PS. Pratilac-nemam ti pojima.....
annerri
22.09.2006., 15:30
I šta sad ispada, da li su odlika MS oslabljeni ili pojačani refleksi ?
Vlastiti refleksi pojačani, trbušni uglavnom ugasli (ne mora sve zakačiti,nekad slijeva,nekad zdesna).Zato nas je povremeno teško nasmijati(škakljanje ne pali!).:rofl: I ja danas režim na sve :mad: Ali vama svima pusa:kiss:
annerri
22.09.2006., 15:50
ja već imam plan za uništavanje ambrozije.Javni radovi,sve gotovo za 5 dana.Svima koji nemaju pametnijeg posla(a ima ih ima...),kosu i srp u ruke.'Ko sabotira, njega:bonk: Tako treba rješavati,brzo i učinkovito.A jesam danas:zmaj:
to bi to po starom
radna obveza :rofl:
naj biti aždaja
malo čokolade, malo više vina i :zvrko:
annerri
22.09.2006., 23:58
Moram ti nešto poslati. Ja se cerekam danima(i noćima).Nemoj ti meni ,staro, novo. Bolje...!!!!:kiss: ) moram si svijetleću tipkovnicu staviti,tu je sve,mozak,duša i tijelo).Osim toga, mi smo savršeni...:rofl: :rofl: :rofl:
agnessa
23.09.2006., 13:05
Joj,joj,joj......evo mene ljudići moji nazad. Došla sinoć u dva u noći nazad doma i oči su mi ko u sove :eek: . Nije za mene noćna vožnja...ajme meni. Kako to vama ide od ruke? Ja sam mislila da ću skrenuti na kraju na neku benzinsku i odspavati tamo do jutra. :zzz: Na sreću neki autobus prašio ispred mene pa sam mu se zaljepila da tur i tako uspjela lakše doći do kuće. :p
Osjećam se kao da sam pila cijelu noć...iscrpilo me totalka....:bicedobro:
annerri
23.09.2006., 13:06
Ja ću se opet:bonk: Bolje mi vijuge rade:confused:
agnessa
23.09.2006., 13:08
Ja ću se opet:bonk: Bolje mi vijuge rade:confused:
:lol: :lol: :lol: :trio: :lol: :lol: :lol:
annerri
23.09.2006., 13:12
Joj,joj,joj......evo mene ljudići moji nazad. Došla sinoć u dva u noći nazad doma i oči su mi ko u sove :eek: . Nije za mene noćna vožnja...ajme meni. Kako to vama ide od ruke? Ja sam mislila da ću skrenuti na kraju na neku benzinsku i odspavati tamo do jutra. :zzz: Na sreću neki autobus prašio ispred mene pa sam mu se zaljepila da tur i tako uspjela lakše doći do kuće. :p
Osjećam se kao da sam pila cijelu noć...iscrpilo me totalka....:bicedobro:
:rofl: :rofl: :rofl: Mogla si završiti u kolodvorskom spremištu. Na spavanje:zzz: Ja odoh na kavu:kava:
annerri
23.09.2006., 13:15
Ako ne zalutam...:zivili: :brukica:
ja već imam plan za uništavanje ambrozije.Javni radovi,sve gotovo za 5 dana.Svima koji nemaju pametnijeg posla(a ima ih ima...),kosu i srp u ruke.'Ko sabotira, njega:bonk: Tako treba rješavati,brzo i učinkovito.A jesam danas:zmaj:
Oooo, annerri, moje čestitke na edukativnom pristupu za MS.Moran priznati da sam i sam ponešto naučia iz tvog pisanja u mom odsustvu.Uvik učim.
Drugo fala na uništavanju ambrozije (za nas Astme), u sridu si pogodila (tri punta) i predlažen te za novog vovodu. Krajnje je vrime da to jednon bude žena.
Za ukupne aktivnosti pak imaš od mene kutiju Enkorten-a, naravno nakon šta ga ja iskušan ovih dana u Sarajevu (naša sam špurius a tu je i Samalis ako zatriba).
Ima još dobrih vijesti za MS. naime pošto je Enkorten predviđen da se aplicira ka i šećeraši injekcijon, moja prijateljica koja ima probleme sa rukama i prstima ( u fazi kočenja i gubitka kontrole), nije oduševljena time.
E za to se pobrinia Laquinimod, koji je završia fazu II ka i Enkorten ali se uzima
ORALNO a takođe je imunomodulatorni lijek za MS.
Da van ne dužin (iden spustit koltrine nervozan sam) a banja se čovik u šumi, evo van rezulatat za Laquinimod koji se uzima ka tableta, mislin da je i to veoma dobro:
Background: Laquinimod is a novel immunomodulatory substance developed as an orally available disease modifying treatment in multiple sclerosis (MS). The purpose of this study was to evaluate safety, tolerability, and efficacy on MRI lesions of two different doses of laquinimod compared with placebo in patients with relapsing MS.
Methods: In this multicenter, double-blind, randomized trial, patients with relapsing MS received 0.1 mg or 0.3 mg laquinimod or placebo as three daily tablets for 24 weeks. Gadolinium-enhanced brain MRI scans were performed at screening, every eighth week during treatment, and 8 weeks after end of treatment. The primary efficacy variable was the cumulative number of active lesions over 24 weeks. Safety measures included adverse events, physical examination, and laboratory variables.
Results: Of 256 screened patients, 209 were randomized (67 to 74 patients per group) in 20 centers. There was a significant difference between laquinimod 0.3 mg and placebo for the primary outcome measure (mean cumulative number of active lesions reduced by 44%). In the subgroup of patients with at least one active lesion at baseline the reduction was slightly more pronounced (52%). No differences with respect to clinical variables (relapses, disability) were found. The safety profile was favorable; there were no clinical signs of undesired inflammatory manifestations.
Conclusion: Oral laquinimod in a dosage of 0.3 mg daily was well tolerated and effective in suppressing development of active lesions in relapsing multiple sclerosis. :s
Lipi pozdrav i ponovno duži izostanak (dok se vratin sa podhrastova u Sa.) od dosadnog irboD-a!!
:)
covekov pratilac
23.09.2006., 17:59
Dobri, tek što dođe odma i ode :) Šta znači to što mi se desni očni kapak, zatvara sam od sebe, povremeno. u jednom ranijem postu, koji je prethodio raspravi o lekovima, napomenuo sam da mi je neurolog rekla, da nemam MS, da su svi ti simptomi od "emocija". Gledala mi oči sa lampom, pomerala olovku, "pogađao" sam nos, iz ležećeg položaja sam podignuo noge sa pregibom u kolenima, hodao nogu pred nogu...
agnessa
23.09.2006., 18:09
Dobri, tek što dođe odma i ode :) Šta znači to što mi se desni očni kapak, zatvara sam od sebe, povremeno. u jednom ranijem postu, koji je prethodio raspravi o lekovima, napomenuo sam da mi je neurolog rekla, da nemam MS, da su svi ti simptomi od "emocija". Gledala mi oči sa lampom, pomerala olovku, "pogađao" sam nos, iz ležećeg položaja sam podignuo noge sa pregibom u kolenima, hodao nogu pred nogu...
Bojim se da više ni oni sami ne znaju što je i kako........:flop: :flop: :flop:
annerri
23.09.2006., 18:12
Meni je emocija pun kufer.Ne trebam milost( a otom potom).Ovdje je samo borba ostala, i to sa ljudima koji znaju.Pa dok izdržimo.Svima poljubac i:kiss:
Meni je emocija pun kufer.Ne trebam milost( a otom potom).Ovdje je samo borba ostala, i to sa ljudima koji znaju.Pa dok izdržimo.Svima poljubac i:kiss:
annerri, nisam navika da si malodušna.Doist si lipo sve pojasnila kad je u pitanju EDSS.Ma bit će šta mora biti ali se mora i boriti.
Za one koji će se malo više mučiti sa engleskim da im uštedim vrime, malo sam brzinski sam raniji tekst prevea.Dobar je rezultat, posebice za lijek za MS i to koji se aplicira oralno.Stalno ima nešto novo dakle....
Liječenje Laquinimodom smanjuje razvijanje aktivnih oštećenja snimanih magnetnom rezonancom kod RR multiple skleroze
C. Polman, magistar, doktor nauka; F. Barkhof, magistar, doktor nauka; M. Sandberg-Wollheim, magistar, doktor nauka; A. Linde, magistar; O. Nordle, T. Nederman, doktorirao na Laquinimodu u studijskoj grupi za povratnu multiplu sklerozu* :s
Sa odsjeka za neurologiju (Dr.Polman) i radilogiju (Dr. Barkhof), VU Medicinskog centra u Amsterdamu, Holandija; odsjeka za neurologiju (Dr. Sandberg-Wollheim), Univerzitetska bolnica Lund; iz Active Biotecha (A. Linde, O. Nordle, and Dr. Nederman), Lund, Švedska.
Kontakt osoba kojoj se treba obratiti za kopije istraživanja je Dr. Chris Polman, profesor neurologije na VU medicinskom centru, ulica de Boelelaan 1117, NL-1007 MB Amsterdam, Holandija, e-mail: ch.polman@vumc.nl
Opće informacije: Laquinimod je nova imunomodulatorna substanca razvijena u formi oralnog tretmana za modificiranje bolesti multiple skleroze (MS). Cilj ove studije bio je određivanje sigurnosti, tolerantnosti i efikasnosti djelovanja na oštećenja snimana magnetnom rezonancom dvaju različitih doza Laquinimoda u poređenju korištenjem placeba kod pacijenata sa RR multiple sklerozom.
Metode: U toku ove multicentrične, dvostruko slijepe randomizirane studije pacijenti sa RR multiple sklerozom primali su 0.1 mg ili 0.3 mg laquinimoda ili placeba u tri tablete dnevno u periodu od 24 tjedna. Prilikom probira urađeno je gadolinijem-poboljšano skeniranje mozga magnetnom rezonancom, svakih osam sedmica tokom tretmana i osam sedmica nakon završetka tretmana. Primarna varijabla učinkovitosti bila je zbir aktivnih oštećenja u periodu od 24 sedmice. Mjere sigurnosti uključivale su negativne efekte, fizički pregled i laboratorijske varijable.
Rezultati: Od 256 probranih pacijenata, 209 bili su odabrani metodom nasumičnog odabira (67 do 74 pacijenta po grupi) u dvadeset centara. Primjećena je značajna razlika između laquinimoda od 0.3 mg i placeba za prvo mjerenje rezultata (zbir aktivnih oštećenja smanjen za 44%). U podgrupi pacijenata sa najmanje jednim aktivnim oštećenjem na početnim fazama smanjenje je bilo malo izraženije (52%). Nisu primjećene nikakve razlike u pogledu kliničkih varijabli (povrat nesposobnost). Sigurnosni profil je bio pozitivan; nije bilo kliničkih znakova neželjenih upalnih pojava.
Zaključak: Laquinimod za oralnu uporabu u dozama od 0.3 mg dnevno je veoma podnošljiv i uspješan u smanjivanju razvitka aktivnih oštećenja kod RR oblika multiple skleroze.
Opp. Dobri: Ovo triba razumit u ukupnoj studiji ka postotak smanjivanja dinamike lezija (pogledaj cijeli link) http://intl.neurology.org/cgi/content/abstract/64/6/987
*Članovi studijske grupe za RR su nabrojani u Apendiksu.
Studiju podržava Active Biotech.
Čin dođen sa podhrastova iden za annerri donit i jedan laquinimod. Je da moje godine teško podnose toliki put ali što je tu je.
Ja se ne znam bolje šalit. Lipi pozdrav odo je među jarane !!!!
agnessa
23.09.2006., 19:30
Ja se povlačim odavde. Svima sve najbolje i pusa.
annerri
23.09.2006., 20:52
Da ne bi, ,a ja ostadoh sama na ledini? Sad ste primijetili da ovdje ljudi dolaze i odlaze. Ne pitaj me ništa... Sve ovako:klopa: :bonk: :bonk: :bonk: :Snajper: Tu je pjesma zastala.... Ovdje stvorovi dolaze i odlaze,samo smo mi vječni(pazite da vam nešto ne uvale,poslije će biti "Nisam ja odavde". Ja nikad ne spavam.Zato su mi podočnjaci savršeni.(sutra ću se uozbiljiti,hoću...sutra malo).:rofl: :rofl: :ziba:
covekov pratilac
23.09.2006., 21:10
Da ne bi, ,a ja ostadoh sama na ledini?
Ne možemo biti sami i da hoćemo, uvek je neko tu :)
Razvij misao do kraja, pogotovo drugi deo posta
Ma gdje se ti povlačiš?!!!!Nemooooooj!!!:confused: :confused:
annerri
23.09.2006., 21:22
Ne možemo biti sami i da hoćemo, uvek je neko tu :)
Znači,paranoja otpada. nisam sama ? Ili bi nekom bilo i drago ovako:visi: He, nisam ja od te sorte,moram do kraja istrčati.i Da nitko nije rekao da je umoran( i to smo prošli!).
annerri
23.09.2006., 21:26
Ma gdje se ti povlačiš?!!!!Nemooooooj!!!:confused: :confused:
Nema odlaska,ludilo smo odavno prešli(i prošli). Umorna je katkad, znam, ali nema odustajanja! Ovaj mi je najdraži...:bonk: :bonk: :bonk:
covekov pratilac
23.09.2006., 21:29
Znači,paranoja otpada. nisam sama ? Ili bi nekom bilo i drago ovako:visi:
lol zanimljive asocijacije ;) i ja sam nekad tako mislio, ali nije tako, svet nije zao, svet je glup i nezainteresovan , velika većina, niko ne može sam , drago mi je da to shvatam, bez obzira, na sve što će se desiti
Ma di ćete, ne mogu se ni spakirati ka čovik a svi govore nešto nerazumljivo?
Skupljajte iskustva, tražite prijetelje,ulazite u udruženja :cerek:
Ja slučajno imam prijatelje na klinici indirektno. Znam i neke mlade doktore koji ambiciozno rade na projektima i u poziciji sam pomoći prije svega sebi, ali bi volia i svim drugima koliko je moguće.
Žena i ja vozimo moju prijateljicu gore pa kada iskustva sa podhrastova osobno konzumiram, vidiću i za priju što mogu na nurologiji napravit. Ako uspijem javim se Smamlis-u (nekako).Vidite da je čovik bia spreman doći po mene u Mostar. Fala još jednom.Znam da se u Mostaru sprema kongres nurologa, možda to ima veze sa tamošnjim istraživanjima. Znam da se priprema specijalizirana klinika za MS. Zar to nisu dobre vijesti !!! Možda se i sretnemo na nekoj od tih klinika.
Puno sriće i bez panike.....ako tribate friških vijesti samo pozovite već će se neko javiti ako ne baš osobno irboD.Ćao :kiss: :love:
covekov pratilac
23.09.2006., 22:18
Ćao svima, kapetan poslednji napušta brod...:rofl:
annerri
23.09.2006., 23:25
Ćao svima, kapetan poslednji napušta brod...:rofl:
Po
P
Poslije mene nećeš sigurno.(ostavi jednu dasku, nema zvijeri kontra mene).:top:
Ovo je moj favorit-:bonk: :bonk: :bonk: A za agnesssu, evo ih;:trio: :rock: :kada: I pozdrav svima::five:
covekov pratilac
23.09.2006., 23:57
Poslije mene nećeš sigurno,ostavi jednu dasku
Film mi je dosadio, i ko kaže da brod tone? :p
Anneri, pazi da ne sagoriš od tog osećanja, ja te bar razumem, ali kad bi se pitali, o smislu postojanja, tek onda ne bi bilo smisla, da bar neko na vreme objasni da je najvažnije upasti u tu kolotečinu zvanu život. If I could take the pain for you, a neko drugi za mene...:D
samalis
24.09.2006., 21:42
Žena i ja vozimo moju prijateljicu gore pa kada iskustva sa podhrastova osobno konzumiram, vidiću i za priju što mogu na nurologiji napravit. Ako uspijem javim se Smamlis-u (nekako).Vidite da je čovik bia spreman doći po mene u Mostar.
Dobri, ja sam ti u Austriji. Neću se vraćati do kraja mjeseca ili početkom sljedećeg! Pa rekao sam na forumu! Radim i ne znam kada ću završiti posao!
A usput ću raditi i imunološke testove.
annerri
24.09.2006., 22:00
OSOBE KOJE SE BORE MOGU POBIJEDITI BOLEST
(priča koja prilično ilustrira naše stanje?
Kad je sobni liječnik u jednoj bolnici am. savezne države connecticut.dr Mihail Dimancescu,obilazio bolesnike s primarijusom neurološkog odjela,došli su i do kreveta 24-godišnje žene koja je već 3 mj. ležala u komi. " Ne vjerujem da se više može povratiti".Nakon nekolpko tjedana se probudila iz kome.Dr.Dimancescu ju je upitao da li se čega sjeća dok je bila u komi."Sjećam se da je jedan liječnik rekao da više neću ozdraviti.Odlučila sam dokazati kako se vara".
Novija grana medicine,psihoneuroimunologija,proučava utjecaj psihičkogg stanja na otpornost tijela.U središtu njihove pozornosti su raspoloženje,mozak i obrambeni(imunološki) sustav.Psihičko raspoloženje (osjećaji,duševno stanje i način prevladavanje problema) izrazito utječu na obrambeni sustav.
annerri
24.09.2006., 22:23
Na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Ohiu dokazano je oštećenje koje stres može prouzročiti obrambenom sustavu.(uzimani su krvni uzorci studentima medicine prije polaganja ispita).Ispitni stres je porazno djelovao na obrambeni sustav.Smanjila se aktivnost fagocita,a smanjila se i too korjenito i njihova sposobnost lučenja interferona,prirodne bjelančevine koja štiti od virusnih zaraza.
Nije slučajnost da nam se kod stresa(a izgleda da nam ga mogu lako izazvati,što namjerno,što nenamjerno).opće stanje pogorša,ne samo naizgled.Osobna mrzovolja je sitnica,ali to nam "spaljuje" mijelin.Zato ja odsad
čitam napreskok postove.Zato,Agnessa, preskači ponešto.I ostali naravno.Imamo mi još puno pred sobom,dobrog i lošeg.:top: :kiss:
samalis
24.09.2006., 22:47
OSOBE KOJE SE BORE MOGU POBIJEDITI BOLEST
(priča koja prilično ilustrira naše stanje?
Kad je sobni liječnik u jednoj bolnici am. savezne države connecticut.dr Mihail Dimancescu,obilazio bolesnike s primarijusom neurološkog odjela,došli su i do kreveta 24-godišnje žene koja je već 3 mj. ležala u komi. " Ne vjerujem da se više može povratiti".Nakon nekolpko tjedana se probudila iz kome.Dr.Dimancescu ju je upitao da li se čega sjeća dok je bila u komi."Sjećam se da je jedan liječnik rekao da više neću ozdraviti.Odlučila sam dokazati kako se vara".
Pa je li to ti sada moraš pasti u komu da ozdraviš. Ja znam Džonijevu pjesmu: Izlazak iz kome, kolsalna stvar.
Ergo, koma je dobra. Pa se trebamo komirati. Jesi li to mislila? Pa hajde da se komiramo!
annerri
24.09.2006., 23:55
Koliko sam tipfelera stavila,blizu sam(vidiš Polly,čak i slova dupliciram).
Neće nitko od nas u komu,ali kad netko napusti stranicu zbog lijeka, nabliži naziv mu je "na vrbi svirala",onda nešto ne valja s našom voljom. A kolega se već liječi,pa ma gdje ti bio...Čini mi se da ću u najboljem slučaju dobiti tepsiju baklava ili bureka,(koje,na žalost ne jedem godinama,osim u snu).:top: :amen:
covekov pratilac
25.09.2006., 00:01
Ja od sad za smanjenje stresa uzimam povećanu dozu sedativa...:p
annerri
25.09.2006., 00:08
Ja od sad za smanjenje stresa uzimam povećanu dozu sedativa...:p
Ja ću se tepsijom u glavu,što veća fizička trauma,to manja psihička.:rofl: :bonk:
covekov pratilac
25.09.2006., 00:14
Ja ću se tepsijom u glavu,što veća fizička trauma,to manja psihička.
Ova ti je šala istinita (ali ne baš na taj način), i prestani više sa tim čekićastim smajlijem !
annerri
25.09.2006., 00:36
OK,od sada plazim jezik i plešem r&r. :p :rock:
A kad se umorim prelazim u navijačice:cheer: ;)
covekov pratilac
25.09.2006., 00:44
OK,od sada plazim jezik i plešem r&r. :p :rock:
A kad se umorim prelazim u navijačice:cheer: ;)
Now you talking ! :cheer:
Šta li nam donosi nadolazeća zima ,I wonder?
Danas me baš jako bolela glava, i tek mi je sad bol minuo...
annerri
25.09.2006., 00:58
Ja sam večeras popila najobičniji paracetamol(glavobolja).I djeluje. A ono sa kapkom...Mislim da nema direktne veze sa MS.Makar jedna znanica ima stalno poluspuštene kapke(ima MS) i stalno djeluje pospano.A vid joj je sasvim u redu. Moguće da su samo oslabili okolni mišići, koliko se sjećam ,nitko od liječnika nije tomu pridavao neku veću pažnju.:confused:
covekov pratilac
25.09.2006., 01:02
Kad te boli glava, u kom delu te boli ? Mene boli u predelu malog mozga i povremeno slepočnice.
annerri
25.09.2006., 01:28
Uglavnom potiljak (da,područje malog mozga),a katkad se i bol širi po po tjemenu.Tad mi i temperatura lagano skoči(ona zbunjujuća.oko 37,2).Paracetamol i prođe. Uglavnom vezano uz uzrujavanje. Odoh i ja polako.:zzz:
covekov pratilac
25.09.2006., 01:34
laku noć...
clarity
25.09.2006., 05:27
[QUOTE=Dobri]
White, mala ispravka ipak....u priopćenju FENE je rečeno da je riječ o imuno-modulatornom lijeku a interferon beta djeluje ka imuno-supresiv.Dakle ipak su različiti po svoj generici pa time i djelovanju.U pravilu imuno-modulatori ka šta je poznato (iako ih je pravih malo), modulitraju imunološki sustav u ŽELJENOM -POTREBNOM pravcu,u pravilu podižući razinu imuniteta, dok imunosupresivi CILJANO potiskuju imuni odgovor.
DOBRI dvije osobe su ti prenijele ono sto su saznale od strucnjaka i vidim da se stalno informiras, ali kako to da nisi shvatio da je interferone beta IMUNOMODULATOR! to procitas na svim od milijun stranica na netu :) vjerovatno te zbunjuje to sto je i copaxe imunomodelator, jer oni jesu razliciti, ali nisu imunosupresivi gdje spadaju razliciti antibiotici i kemioterapici kojim je cilj zaustaviti imunoloski sistem da bi zaustavili i antitjela(u biti blokiraju reprodukciju celula, i na taj nacin i imunitet) imunosupresivi se upotrebljavaju tamo gdje se ne moze upotrijebiti interferone beta zbog kontradikacija ili zbog nedjelovanja.
vidjela sam da o IMUNOMODELATORIMA copaxu i interferonu beta si napisao uglavnom sve :top: pa sam morala upetljati se s ovom malom ispravkom :)
samalis
25.09.2006., 08:39
Koliko sam tipfelera stavila,blizu sam(vidiš Polly,čak i slova dupliciram).
Čini mi se da ću u najboljem slučaju dobiti tepsiju baklava ili bureka,(koje,na žalost ne jedem godinama,osim u snu).
Znaš šta! Nije problem za baklave (svakako dolazi Bajram za 20-ak dana). Samo mi žao da se ne udebljaš! A, ako si spremna preuzeti rizik, reci gdje da ti se isporuče! A ja ću čovjeka vjerovatno zateći na Podhrastovima (nisam ni ja Boga gađao kamenjem da ostanem ovdje još puno vremena).
I još nešto. Povlačim sve što sam rekao o piscima koje ne razumijem! Ovo što si postala na forum je definitivno moja noćna mora. Nikako ne mogu da uhvatim ni kraj ni početak. Ali, definitivno, ukoliko čovjek povadi sve nalaze i pretrage, garant će biti bolestan. Pa bio on/a i najzdraviji.
P.S.Ništa mi ne valjaju imunološki nalazi. Traže da se ponovi još jednom najmanje.
samalis
25.09.2006., 09:20
Znaš šta! Nije problem za baklave (svakako dolazi Bajram za 20-ak dana). Samo mi žao da se ne udebljaš! A, ako si spremna preuzeti rizik, reci gdje da ti se isporuče! A ja ću čovjeka vjerovatno zateći na Podhrastovima (nisam ni ja Boga gađao kamenjem da ostanem ovdje još puno vremena).
I još nešto. Povlačim sve što sam rekao o piscima koje ne razumijem! Ovo što si postala na forum je definitivno moja noćna mora. Nikako ne mogu da uhvatim ni kraj ni početak. Ali, definitivno, ukoliko čovjek povadi sve nalaze i pretrage, garant će biti bolestan. Pa bio on/a i najzdraviji.
P.S.Ništa mi ne valjaju imunološki nalazi. Traže da se ponovi još jednom najmanje. A traže i lumbalnu punkciju, VEP, MRI (nabrajali su duže vremena šta treba, ali sam siguran da sam ovo dobro razumio) i da ležim kod njih u bolnici.
P.S. O parama još ne pričaju. Jadna mu majka ko bude plaćao!
annerri
25.09.2006., 11:41
Samalis rekao si da imaš MS i to progresivnu?? Zbog čega ponavljanje sve tri glavne pretrage( za MR mi je jasno,služi kao pokazatelj širenja lezija),ali lumbalna punkcija likvora i VEP(vidni evocirani potencijali)? Čudno,čudno...A Dobri i ti ste jako vezani očito. Toliko da te i spominje na forumu bih net.ba (tako nekako),a i White lady, da ne zaboravim. Osim toga on nema MS!!! A ovdje daje čitave formule,kako li ih je samo uspio prepisati?????? I nije mu jasna toliko jednostavna razlika između imunomodulatora i imunosupresiva.
A na " lijekove" tipa Enkorten ne idem,mislim da su to tamo dobrovoljci,možda čak i zdravi.Ili bolesni,skoro pa slično. Za rezultate će se trebati dugo pričekati,ako samo jednom od njih bude lošije,sve pada u vodu. Za sada se ipak rebamo okrenuti iskustvima jednih drugima,ovdje i neke naizgled sitnice mogu biti važnije od šlepera ampula i tabletica.Pozdrav
uuu, pa tu se svašta napričalo ovih par dana što nisam bila, fino se tu zabavlja : )
ja opet malo u panici, dečku prije dva dana (pribrojimo još koji dan koliko je vjerojatno tajio i čekao da prođe) utrnula noga do kuka, prste kaže da jedva osjeća. imate li kakav savjet dok čekamo termin kod neurologa?
je li dobro i dalje šetati ili da miruje? ne znam koliko pomaže masaža...?
joj kako mi je drago da postojite! kad ovako zagusti, on postane utučen, pa gledam da ga ne ispitujem previše, zato mi vaši savjeti znače neizmjerno mnogo.
annerri
25.09.2006., 12:24
Uvijek šetnja,masaža ne. Neka si elastičnim zavojima učvrsti zglobove-ne prejako stegnuti.Ako osjeti žarenja na pojedinim mjestima pomažu hladni oblozi
Ne pretjerivati niti u šetnji,niti mirovanju.Drugo mi trenutno ne pada na pamet.Ako počne gubiti osjet toliko da noga postaje gumena i ne može na nju,neka ide hitno u bolnicu,stavit će ga na metilprednizolon,mnogima pomaže.Treba spriječiti razvoj upalnih žarišta.Samo smireno.Ja sam čekala da samo prođe(i jest),ali je moglo i loše ostati. Infuzije su sigurnije. Drž' se:top:
annerri
25.09.2006., 12:30
Buba,utrnuće ili oduzetost pojedinih ekstremiteta spada pod hitne neurološke tretmane u bolnici . Ne treba niti uputnica,koliko znam.Samo se ne dajte otpiliti,ili da netko kaže da nema slobodnih kreveta...Svašta sam ja svojedobno čula...
Buba,utrnuće ili oduzetost pojedinih ekstremiteta spada pod hitne neurološke tretmane u bolnici . Ne treba niti uputnica,koliko znam.Samo se ne dajte otpiliti,ili da netko kaže da nema slobodnih kreveta...Svašta sam ja svojedobno čula...
draga annerri, da, tako i ja mislim i zapravo sam mislila jednostavno ga u neko lijevo doba otpremiti na neurologiju, sad samo i njega trebam pridobiti za tu ideju. ovaj put primarni liječnik - neurolog - bolničko liječenje mi je predug i sulud kad se zna o čemu se radi, jedino je problem što je on svjestan da će završiti u bolničkom krevetu na infuziji pa to odgađa... ma UH, teške stvari, šta da ti pričam kad i sama znaš...
annerri
25.09.2006., 12:47
Neka ide 3 dana, izdržat' će. Ja sam čekala 3 tjedna da ju osjetim u potpunosti,a moglo se dogoditi i da se ne vrati nikad. Zato-pravac tamo. Sigurno će pomoći,svi kažu da pomaže. Kad šub sam popusti,metilprednizolon (pulsna terapija)više nema smisla. (ovi postovi idu 2m na h,stalno moram vraćati na početak,a i sad te vidim-sad ne vidim).Javi kako se razvija situacija.
Neka ide 3 dana, izdržat' će. Ja sam čekala 3 tjedna da ju osjetim u potpunosti,a moglo se dogoditi i da se ne vrati nikad. Zato-pravac tamo. Sigurno će pomoći,svi kažu da pomaže. Kad šub sam popusti,metilprednizolon (pulsna terapija)više nema smisla. (ovi postovi idu 2m na h,stalno moram vraćati na početak,a i sad te vidim-sad ne vidim).Javi kako se razvija situacija.
hoću, puno ti hvala, draga! :s
moram upregnuti sva diplomatska i ženskomolećiva sredstva i odvući ga u bolnicu, nema druge...
hoću, puno ti hvala, draga!
moram upregnuti sva diplomatska i ženskomolećiva sredstva i odvući ga u bolnicu, nema druge...
Moja djevojka je imala utrnuce cijele lijeve strane tijela jos pocetkom maja, nije primila pulsnu terapiju i jos uvijek ima utrnuce. Kod nje je motorika ok i to utrnuce se odrazilo samo na senzibilitet. Osjecaj na dodir je bio umanjen i sada se polako vraca a osjecaj za temperaturu i dalje nema. Nije se odlucila za pulsnu terapiju jer to nosi i odredjene rizike. Sta je ispravna odluka, to ti niko ne moze reci i na kraju ce tvoj momak morati sam donijeti tu odluku. Doktori kazu da to nije nikakav rizik a onda ti daju papir da potpises da tu terapiju primas na svoju odgovornost.
Zato ti savjetujem da po pitanju odlaska u bolnicu upotrijebis sva sredstva, ali da odluku o pulsnoj terapiji donese sam. Pored rizika koje sa sobom nosi, desava se i to nerijetko da ova terapija nema nikakav ucinak.
samalis
25.09.2006., 14:52
Samalis rekao si da imaš MS i to progresivnu?? Zbog čega ponavljanje sve tri glavne pretrage( za MR mi je jasno,služi kao pokazatelj širenja lezija),ali lumbalna punkcija likvora i VEP(vidni evocirani potencijali)?
E vidiš, ja ne razumijem zašto većina vas ne radi redovno te kontrole (osim toga to nisu tri GLAVNE pretrage). Pa sasvim je normalno da se prati tok bolesti. Je li misliš da MRI ili VEP treba jednom da se uradi i onda gotovo!!?? Pa nijedan nalaz MRI-a mi nije bio isti (lezije se drugačije raspoređuju i grupišu). Opet, lumbalna punkcija se radi da bi se uradile analize koje se ne mogu uraditi kod nas, a i kod nas se u datim trenucima liqor može testirati samo na reagense koji su u tom trenutku dostupni. Kada kažem trenutku, mislim na vrlo kratak vremenski rok u kojem se može raditi testiranje liqora. Pa ukoliko neki reagens dođe npr. 2 dana po punkciji ništa se ne može uraditi. A reagenasa nema, jer generalno, ima mnogo pametnijih stvari na što Zavod treba trošiti novac.
Međutim, ovdje (u Austriji) je situacija drugačija. Oni ne rade te nalaze zato da bi kontrolirali stanje, već rade nalaze da bi kontrolirali doktore odavde. Na izuzetno fin način (ne direktno, nikako) ti kažu da ne vjeruju doktorima odavde.
Ne možeš kod njih doći jednostavno i reći nešto kao ja trebam uraditi tačno te pretrage. Ne! Oni idu od početka. A svaki sljedeći put je lakše.
A što se tiče Dobrog, mislim da si lupila nešto u šta ni ti ne vjeruješ! Momak je bolestan i valjda treba da se liječi. I ja ću se potruditi da mu pomognem, kao i svakome drugome čovjeku u nevolji. I jednostavno ne vidim na koji si način povezala mene s njim! Mislim, zaista te ne razumijem. Ja sam poodavno rekao da bih poludio tražeći sve te podatke s kojima vi baratate, a koji vam na kraju kažu ono što ste znali i na početku. Vama svaka čast kada to možete. A iskreno ni ja ne znam razliku između imunomodulatora i imunosupresiva. Ne zato što ne razumijem već zato što me apsolutno ne interesira, a i zato što bi mi ta informacija predstavljala višak koji mi ni na koji konkretan i realan način ne bi mogao pomoći. Ili se možda varam? Da li je nekome pomogla činjenica da zna što su imunomodulatori i imunosupresivi te koje su razlike između njih.
A kako rekoh i ranije, nijednom lijeku ne vjerujem pa ni Enkorten-u.
S druge strane, tamo negdje 1989 godine sam kupio prvi računar. I od tada nikada nisam odigrao ni jednu igricu na računarima. A ovo je, zaista, prvi forum na koji sam se ikada u životu uključio pa mi puno stvari nije jasno!
Ali ono o čemu ste pisali ranije u svezi strahova itd., tek mi sada postaje jasnije.
samalis
25.09.2006., 14:53
Samalis rekao si da imaš MS i to progresivnu?? Zbog čega ponavljanje sve tri glavne pretrage( za MR mi je jasno,služi kao pokazatelj širenja lezija),ali lumbalna punkcija likvora i VEP(vidni evocirani potencijali)? Čudno,čudno...
E vidiš, ja ne razumijem zašto većina vas ne radi redovno te kontrole. Pa sasvim je normalno da se prati tok bolesti. Je li misliš da MRI ili VEP treba jednom da se uradi i onda gotovo!!?? Pa nijedan nalaz MRI-a mi nije bio isti (lezije se drugačije raspoređuju i grupišu). Opet, lumbalna punkcija se radi da bi se uradile analize koje se ne mogu uraditi kod nas, a i kod nas se u datim trenucima liqor može testirati samo na reagense koji su u tom trenutku dostupni. Kada kažem trenutku, mislim na vrlo kratak vremenski rok u kojem se može raditi testiranje liqora. Pa ukoliko neki reagens dođe npr. 2 dana po punkciji ništa se ne može uraditi. A reagenasa nema, jer generalno, ima mnogo pametnijih stvari na što Zavod treba trošiti novac.
Međutim, ovdje (u Austriji) je situacija drugačija. Oni ne rade te nalaze zato da bi kontrolirali stanje, već rade nalaze da bi kontrolirali doktore odavde. Na izuzetno fin način (ne direktno, nikako) ti kažu da ne vjeruju doktorima odavde.
Ne možeš kod njih doći jednostavno i reći nešto kao ja trebam uraditi tačno te pretrage. Ne! Oni idu od početka. A svaki sljedeći put je lakše.
A što se tiče Dobrog, mislim da si lupila nešto u šta ni ti ne vjeruješ! Momak je bolestan i valjda treba da se liječi. I ja ću se potruditi da mu pomognem, kao i svakome drugome čovjeku u nevolji. I jednostavno ne vidim na koji si način povezala mene s njim! Mislim, zaista te ne razumijem. Ja sam poodavno rekao da bih poludio tražeći sve te podatke s kojima vi baratate, a koji vam na kraju kažu ono što ste znali i na početku. Vama svaka čast kada to možete. A iskreno ni ja ne znam razliku između imunomodulatora i imunosupresiva. Ne zato što ne razumijem već zato što me apsolutno ne interesira, a i zato što bi mi ta informacija predstavljala višak koji mi ni na koji konkretan i realan način ne bi mogao pomoći. Ili se možda varam? Da li je nekome pomogla činjenica da zna što su imunomodulatori i imunosupresivi te koje su razlike između njih.
A kako rekoh i ranije, nijednom lijeku ne vjerujem pa ni Enkorten-u.
S druge strane, tamo negdje 1989 godine sam kupio prvi računar. I od tada nikada nisam odigrao ni jednu igricu na računarima. A ovo je, zaista, prvi forum na koji sam se ikada u životu uključio pa mi puno stvari nije jasno!
Ali ono o čemu ste pisali ranije u svezi strahova itd., tek mi sada postaje jasnije.
[QUOTE=Dobri]
White, mala ispravka ipak....u priopćenju FENE je rečeno da je riječ o imuno-modulatornom lijeku a interferon beta djeluje ka imuno-supresiv.Dakle ipak su različiti po svoj generici pa time i djelovanju.U pravilu imuno-modulatori ka šta je poznato (iako ih je pravih malo), modulitraju imunološki sustav u ŽELJENOM -POTREBNOM pravcu,u pravilu podižući razinu imuniteta, dok imunosupresivi CILJANO potiskuju imuni odgovor.
DOBRI dvije osobe su ti prenijele ono sto su saznale od strucnjaka i vidim da se stalno informiras, ali kako to da nisi shvatio da je interferone beta IMUNOMODULATOR! to procitas na svim od milijun stranica na netu :) vjerovatno te zbunjuje to sto je i copaxe imunomodelator, jer oni jesu razliciti, ali nisu imunosupresivi gdje spadaju razliciti antibiotici i kemioterapici kojim je cilj zaustaviti imunoloski sistem da bi zaustavili i antitjela(u biti blokiraju reprodukciju celula, i na taj nacin i imunitet) imunosupresivi se upotrebljavaju tamo gdje se ne moze upotrijebiti interferone beta zbog kontradikacija ili zbog nedjelovanja.
vidjela sam da o IMUNOMODELATORIMA copaxu i interferonu beta si napisao uglavnom sve :top: pa sam morala upetljati se s ovom malom ispravkom :)
Na samim vratima sam ovo vidia.Ma možda se nismo dobro razumili, priča je bila oko toga da li je interferon beta po djelovanju sličan ENkorten-u, tvrdilo se da jeste.Ja sam tu prema svojin saznanjma napravia razliku i reka da je djelovanje sa Enkorten-om IMUNOMODULATORNO i ciljano podiže imunitet dok interferon beta nema IMUNOMODULATORNO djelovanje u tom pravcu i da je po efefktu sličniji imunosupresivima (odakle pojava osjećaja gripe-prehlade, povećanje temparature) itd., to se obično događa kada PADNE imuni sustav ili postoji takav nagoviještaj.
Tu je razlika sa Enkorten-om koji to ne stvara, dapače prema rezultatu podiže imuni sustav i pacijenti osjećaju dodatnu snagu, pokretljivost.
Dakle kao IMUNOMODULATORI, drugačije djeluju i na različit način MODULIRAJU imuni odgovor.Vjerojatno se nismo razumili a možda san i ja falia slučajno nešto pojasniti.
Sve je ovo i logično jer je riječ o sasvim različitioj generici.U Enkorten-u su dva nuropetida (Met-Enkephalin i ATCH 1-13), kao regije hormona Proopiomelanokortina (POMC), koji su inače u organiznmu izravno zaduženi za antiinflamaciju i podizanje imuniteta, stoga se sa razlogom očekuje da djeluju neuroprotetktivno/antinflamatorno-što se i dokazuje- (posebno kod MS-a) ali i drugih inflamatornih i autoimunih bolesti.Skužajte opet na opširnosti iako san na vratima možda san šta falia, vidimo se (čuj vidimo), čujemo kad se vratin.Sritno svima !!!:love:
annerri
25.09.2006., 17:18
clarity,bar se ti javi.Odavdde je većina utekla,zahvaljujući svakakvima.
Dobro većer svima evo mene nakon par dana i s nekim svojim iskustvima o ljekovima a eto proba sam i intereferon te homepatsko i reiki terapiju ali etoga ništa me nije diglo iz kolica dobro interferon sam korista dok sam još hoda ali mi nakon 4 miseca nije više ništa mijenja pa sam ga presta davat a sad samo pijem samo vitaminske ABC jedne tablete za probavu i to je sve i ne pijem nikakve tablete za spavanje ili smirenje sve sam to presta uzimat i mogu vam reći da spavam odlićno i sad mi preostaje samo da se izborim vježbanjem da ponovno prohodam i to mi je cilj!:cool: VAMA SVIMA PUNO POZDRAVA p.s samalis reci mi kako si se uspija dignit iz kolica:top:
annerri
25.09.2006., 20:23
Stvarno misliš da će to pojasniti? Čuda se događaju uvijek negdje drugdje. Ovo kako se mi ustanemo i idemo dalje je samo snaga(unutarnja uglavnom).Ustati se s progresivnom je doista začuđujuće. Ne kažem da je nemoguće,ali uvijek postoji... Ovi znalci ovdje su mi bili fascinantni danima,i ja ću napustiti polagano sve. (još imam dojam da nam je netko u stanju prodati svašta,makar je tek u ispitivanju,ne bih se čudila da su kutije već u ophodnji.A ako se svi malo vratite,već se nude donijeti besplatno,majko mila...).
annerri
25.09.2006., 22:24
Dobri, predobri, a da ti ideš svojim putem? Kud hoćeš,samo dalje...Liječi svoje brige i jade negdje drugdje,nismo mi za tebe, a ni ti za nas(uglavnom). Pošteno? A da,lipi pozdrav do idućeg susreta.:bicedobro: :lol: :lol: :lol:
covekov pratilac
26.09.2006., 17:07
Dobri, nam je kazao mnogo toga korisnog, Aneri i ja ga pozdravljamo ovaj put, hvala mu na dobroj volji ? Kako je Aneri, šta radiš, ja sam juče gubio vreme po šalterima, čime se zanimaš?
covekov pratilac
26.09.2006., 19:33
clarity,bar se ti javi.Odavdde je većina utekla,zahvaljujući svakakvima.
Kako to da shvatim, Aneri ? Оbrаzloži to , malo. Mislim da si sebična.
annerri
26.09.2006., 20:19
Ja sam izgubila volju i za šaltere, i preko veze i bez veze... Ovaj nije šljakao, bem ti strance,tako nam je i trebalo...:mad: :rofl:
clarity
26.09.2006., 20:21
[QUOTE=Dobri]
....................
Tu je razlika sa Enkorten-om koji to ne stvara, dapače prema rezultatu podiže imuni sustav i pacijenti osjećaju dodatnu snagu, pokretljivost.
Dakle kao IMUNOMODULATORI, drugačije djeluju i na različit način MODULIRAJU imuni odgovor.Vjerojatno se nismo razumili a možda san i ja falia slučajno nešto pojasniti.
Dobri (dragi i simpaticni) ja tebe razumim i tvoju logiku :zubo: ali ti ne mozes na osnovi tvojih spoznaja opovrgavat cinjenice i odredjivat u koju skupinu ulazi interferon beta.i spravljati dogtore istrazivace i FENU (u tri posta si reka da oni grise) dakle udahni duboko i procitaj ova dva posta ako treba nekoliko puta :) interferon beta je imunomodulator dakle cilj mu je 'modulirati' imuni odgovor . to sto U NEKIM SLUCAJEVIMA oslabi imunitet je jedan od nezeljenih efekta iliti nus pojava a ne da mu je to cilj tj indikacija.
ovim zavrsavam diskusiju :kiss:
annerri
26.09.2006., 20:26
Ja još nisam dokučila što njega muči,ali izgleda da ga more veće brige i muke nego nas. I kako se on to liječi,kad mu i gdje padne na pamet? Da ne bi bilo "Zenica blues"?
clarity
26.09.2006., 20:29
anneri pozdrav :) dobri je drag decko, dobronamjeran, kad ne mudruje previse gust mi ga je citati :)
covekov pratilac
26.09.2006., 21:13
Pažljivije čitajte, Dobri je napisao da ima astmu ,a ne MS :)
clarity
26.09.2006., 23:43
Pažljivije čitajte, Dobri je napisao da ima astmu ,a ne MS :)
zasto mnozina? ja nisam nigdi spomenula njegovu bolest, naradje bih da je potpuno zdrav. u maloj diskusiji koju smo imali, bolest je nevazna.
usputno, ni ti nemas MS nego NESTO DRUGO ;)
covekov pratilac
26.09.2006., 23:51
usputno, ni ti nemas MS nego NESTO DRUGO
Molim lepo, šta ja to imam :rolleyes:
clarity
27.09.2006., 00:16
pitas mene? ti ne vjerujes doktoru koji ti kaze da nemas MS i onda pitas mene sto imas. mogu ti samo savjetovati da ako nisi zadovoljan odgovorom doktora napravis privatno pretrage, barem MR .i kad shvatis da nemas MS promjeni doktora odi kod nekog s drugom specijalizacijom . ako bolje pomislim , na tvoje postove ima mogucnosti da ti vec jesi na nekom drugom ljecenju. toliko. ne zelim cinit polemike niti ulaziti u tvoje privatne stvari... bio je samo odgovor na ono''pazljivo citajte'' ja citam vrlo pazjivo ;) laku noc
covekov pratilac
27.09.2006., 00:40
na tvoje postove ima mogucnosti da ti vec jesi na nekom drugom liječenju
Iako nećeš ulaziti u polemike itd. na kakvom misliš da sam lečenju, psihijatrijskom, nisam, na ovo gledam kao na otvorenu raspravu, a ne na ulaženje
u privatne stvari, i koje "druge postove", da ih sam proanaliziram. nikakva šteta od rasprave ako je iskrena
nikakva šteta od rasprave ako je iskrena
Ajd, nemoj se ljutit ;)
Moj bi ti isto naj dobronamjerniji i najiskreniji savjet bio da zatražiš uputnicu i odeš do neurologa
Ono što si napisao nije kvalitetan pregled na temelju čega bi se išta dalo zaključiti
Treba obaviti hrpu pregleda da bi se moglo išta ustanoviti
Samo dijagnozom MS-a na neki način ljutiš (možda ljutnja nije pravi izraz, ali mi trenutno neki pogodniji ne pada na pamet) oboljele, nije to baš laka bolest
Isto kao što nas ljute komentari „ali ti tako dobro izgledaš“, ma mogu oni biti dobronamjerni, ali što će mi tako dobar izgled kad se osjećam kao zadnji periljak na svijetu i kad povremeno moram skupiti svu volju ovog svijeta za išta
Ali dobro je dok je tako, jer može biti i puno gore
Ako se ne varam napisao si da piješ puno sedativa, nisam sigurna da će ti to baš pomoć
Na nagovor doktora ja sam imala s njima kratkotrajnu aferu :cerek: i ne hvala, ne bi nikad više
No dobro, nikad ne reci nikad ;) , ali ako mi bude ovako kako je sada, neću više nikada
Dakle, prvo doktoru opće prakse, pa dobrom neurologu, pa možda dalje
Taj prvi razgovor možeš obaviti i privatno, nije 300 kuna veliki trošak a nakon toga uletiš u sistem i ide na teret zdravstva
Nadam se da će ti naći nešto bezazlenije od MS i da ćeš adekvatnom terapijom rješiti sve svoje probleme
Kad provedeš neko vrijeme na neurologiji, vidiš kako ima teških oboljenja i vidiš kako ponekad ima jednostavnih rješenja, nažalost ne baš prečesto, ali ima
No drage moje i dragi moji, na ovako divan dan, volim jesen :cerek: , želim vam svu sreću ovoga svijeta
annerri :kiss:
Hej ljudi,
ovdje se baš zahuktalo,ali barem su riješene neke dileme koje su se trebale riješiti:p
hoću, puno ti hvala, draga!
Moja djevojka je imala utrnuce cijele lijeve strane tijela jos pocetkom maja, nije primila pulsnu terapiju i jos uvijek ima utrnuce. Kod nje je motorika ok i to utrnuce se odrazilo samo na senzibilitet. Osjecaj na dodir je bio umanjen i sada se polako vraca a osjecaj za temperaturu i dalje nema. Nije se odlucila za pulsnu terapiju jer to nosi i odredjene rizike. Sta je ispravna odluka, to ti niko ne moze reci i na kraju ce tvoj momak morati sam donijeti tu odluku. Doktori kazu da to nije nikakav rizik a onda ti daju papir da potpises da tu terapiju primas na svoju odgovornost.
Zato ti savjetujem da po pitanju odlaska u bolnicu upotrijebis sva sredstva, ali da odluku o pulsnoj terapiji donese sam. Pored rizika koje sa sobom nosi, desava se i to nerijetko da ova terapija nema nikakav ucinak.
hvala ti, Snape, zasad smo odlučili pričekati još dan-dva, jer mu ide malo nagore s tim utrnućem. malo se bojim jedino da se to utrnuće ne pretvori u oduzetost pa utoliko želim da se reagira na vrijeme. ali naravno, odluka je njegova.
koliko se sjećam, vama će uskoro vjenčanje, pa vam želim odsrca sve najbolje : )
annerri
27.09.2006., 10:50
Buba draga, Snape-ovojj djevojci je utrnuće već od maja i još se nije povuklo, a ni osjet za temperaturu se nije vratio. Bojim se da to predugo traje. Ali kod nas je sve moguće.Rekao je da su joj predlagali pulsnu i da je odbila.Ovdje se radi o vrlo očitom šubu,a dalje...svi tvrde da ih vrati pulsna(meni su se osjeti vratili sami,ali da mi se ponovi,znam da bih ovaj put otišla). Pozdrav svima i :kiss:
Buba draga, Snape-ovojj djevojci je utrnuće već od maja i još se nije povuklo, a ni osjet za temperaturu se nije vratio. Bojim se da to predugo traje. Ali kod nas je sve moguće.Rekao je da su joj predlagali pulsnu i da je odbila.Ovdje se radi o vrlo očitom šubu,a dalje...svi tvrde da ih vrati pulsna(meni su se osjeti vratili sami,ali da mi se ponovi,znam da bih ovaj put otišla). Pozdrav svima i :kiss:
Sada neurolozi ne zele pulsnu dok se ne uradi novi magnet a to je krajem novembra. Problem je sto ono nisu jos nacisto je li to ADEM ili MS. Ima nekih stvari koje ih upucuju na ADEm, kao npr. IGg iz likvora je u granicama normale, ali to ne mora nista znaciti.
Ona sada nema utrnuce u smislu mravinjanja vec samo ne osjeca toplo-hladno, normalno se krece.
P.S. Hvala za lijepe zelje, vjencanje je za 10-tak dana.
Pozdrav svima.
annerri
27.09.2006., 11:32
Sada neurolozi ne zele pulsnu dok se ne uradi novi magnet a to je krajem novembra. Problem je sto ono nisu jos nacisto je li to ADEM ili MS. Ima nekih stvari koje ih upucuju na ADEm, kao npr. IGg iz likvora je u granicama normale, ali to ne mora nista znaciti.
Ona sada nema utrnuce u smislu mravinjanja vec samo ne osjeca toplo-hladno, normalno se krece.
P.S. Hvala za lijepe zelje, vjencanje je za 10-tak dana.
Pozdrav svima.
Onda je sve super za sada. MR-su potrebna dva da bi bilo bar malo jasnije: CNS-a i LS-a (mozak i gornji dio kralježnice). I ne mora ništa pokazati,nadam se da će sve biti u redu.:top:
Onda je sve super za sada. MR-su potrebna dva da bi bilo bar malo jasnije: CNS-a i LS-a (mozak i gornji dio kralježnice). I ne mora ništa pokazati,nadam se da će sve biti u redu.:top:
Anneri, hvala na podrsci i razumjevanju. Nadam se i ja da ce biti ok, ali cinjenica je da su plakovi tu, samo se nadam da nece biti gore. Ona sada povremeno ima jos neke simptome kao sto su umor u nogama, stezanje koljena i sl. ali to je povremeno i zavisno od dnevnih fizickih aktivnosti. Kad se preforsira onda se javi umor. Unazad mjesec dana ima cesto bolove u kicmi, primjetili smo da se to intenzivira kada je hladno vrijeme. Mozda sam ja nepopravljivi optimista ali i dalje mislim da ne mora biti MS, jer se ovi simptomi mogu javiti i kod ADEM-a. Razlog za simptome su lezije koje su evidentne, a mislim da se ti simptomi ne mogu smatrati relapsom - bar se tako nadam.
U svakom slucaju kako god bude valja zivjeti dalje i boriti se.
annerri
27.09.2006., 11:53
E da,pratioče,pravac iskusnom neurologu,koji ima iskustva sa MS oboljelima,klinički pokazatelji i dobra obrada su i važniji od parakliničkih,nekad pokažu svašta,a ne mora biti ništa teže.Strojevi griješe.(na svu sreću!).
I ja volem jesen,šljive i jabuke, zamagljene u ranu zoru:cerek: .( Polly :kiss: )
Clarity,nadam se da smo riješili imunomodulatore i imunosupresive,u pravu si,diskusija je nadam se gotova.Završna riječ - ::s
I da ne bi pojedini mislili da sam ja ovdje 24 h - ne, ja sam ovdje 25 h,ne kradem Bogu dane, samo ga gnjavim i žicam bonus.:B :cheer:
Ivan-zg
27.09.2006., 15:02
Možda nikoga ne zanima ... ali možda nekoga zanima..... a ako ništa samo se hvalim.....
Sunny Beach (mjesto mog ljetovanja)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ivansuzuky/album?.dir=520ere2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Nessebar romantični susjedni gradić do kojeg nas je dopeljala kočija (za samo 22€)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ivansuzuky/album?.dir=4fbfre2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Birtije koje su me očarale. Koktel košta 3€, a kada naručiš dobiješ dva (vrlo sretni neki ljudi non-stop imaju neke sretne sate ;-) !!!
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ivansuzuky/album?.dir=a42bre2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Cabrio piknik. Izlet koji košta 30€ po osobi. Cabriolet došao u dogovoreno vrijeme po nas u hotel. Prvo smo išli na jahanje.Zatim nas je odvezao nekih 50-ak km u unutrašnjost do jednog domaćinstva koje proizvodi med, rakiju od meda itd. Tamo smo imali degustaciju. Nakon toga u drugo domaćinstvo gdje smo degustirali šest vrsta vina i dvije žestice :-)). Na kraju su nam vozači spekli klopu na roštilju, a pobrinuli su se da na jezeru imamo razne aktivnosti za opuštanje...
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ivansuzuky/album?.dir=e02fre2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Toliko za sada od mene... Da ne bude totalni OT, mogu vam reći da se osječam jako dobro... jedimo mi se zavrti kada se legnem ili kada ustajem nakon ležanja.... ali uvijek se nekako održim na nogama, možda sam se neć navikao to me mući već 3-4 tjedna:flop:
annerri
27.09.2006., 15:10
Možda nikoga ne zanima ... ali možda nekoga zanima..... a ako ništa samo se hvalim.....
Sunny Beach (mjesto mog ljetovanja)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ivansuzuky/album?.dir=520ere2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Nessebar romantični susjedni gradić do kojeg nas je dopeljala kočija (za samo 22€)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ivansuzuky/album?.dir=4fbfre2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Birtije koje su me očarale. Koktel košta 3€, a kada naručiš dobiješ dva (vrlo sretni neki ljudi non-stop imaju neke sretne sate ;-) !!!
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ivansuzuky/album?.dir=a42bre2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Cabrio piknik. Izlet koji košta 30€ po osobi. Cabriolet došao u dogovoreno vrijeme po nas u hotel. Prvo smo išli na jahanje.Zatim nas je odvezao nekih 50-ak km u unutrašnjost do jednog domaćinstva koje proizvodi med, rakiju od meda itd. Tamo smo imali degustaciju. Nakon toga u drugo domaćinstvo gdje smo degustirali šest vrsta vina i dvije žestice :-)). Na kraju su nam vozači spekli klopu na roštilju, a pobrinuli su se da na jezeru imamo razne aktivnosti za opuštanje...
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ivansuzuky/album?.dir=e02fre2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Toliko za sada od mene... Da ne bude totalni OT, mogu vam reći da se osječam jako dobro... jedimo mi se zavrti kada se legnem ili kada ustajem nakon ležanja.... ali uvijek se nekako održim na nogama, možda sam se neć navikao to me mući već 3-4 tjedna:flop:
Ne, nisam zlobna,zapanjena sam stala...
super, super
baš fino da si se lijepo proveo
a nagodinu, negdje u 10. mjesecu preporučam tunis
safari sa Srečkom, meni bilo izvrsno
ali kratko :tuzni:
planiram i ja nešto za mjesec dana
ove godine mi propalo ljeto, ali jesen je tu
a treba i proslavit nalaze koji su različiti od očekivanih :rofl:
neki bolji, neki lošiji
pusnem neurologicu u čelo šašavo :zubo:
Ivan-zg
27.09.2006., 15:26
super, super
nagodinu, negdje u 10. mjesecu preporučam tunis
Nekako sam bio skeptican spram tunisa nako što sam čitao da su se mnogi razočarali, a zanimalo me crno more, istina prvo je u planu bila Jalta u Ukraini ali oni traže vizu i nema nikakvih ponuda preko agencije.... Ali sa bugarskom sam oduševljen kao i moja ženica...
Nekako sam bio skeptican spram tunisa nako što sam čitao da su se mnogi razočarali
safari preko atlas airtoursa sa srečkom :top:
čovjek je super i u stvari on nosi veći dio aranžmana
imaš tu par slikica pa zirni malo
slike pasa zanemari :zubo:
i ako ideš, naručujem par grana datulje :D
i koju kutiju rahatluka
Ivan-zg
27.09.2006., 15:41
Gdje imaš slikice????
Ove godine sam potrošio buđet za putovanja, za iduču sam dogovorio da idemo u Nicu kod moje tetke. A jednom bi voljeo otići i tamo...
annerri
27.09.2006., 18:01
super, super
baš fino da si se lijepo proveo
a nagodinu, negdje u 10. mjesecu preporučam tunis
planiram i ja nešto za mjesec dana
ove godine mi propalo ljeto, ali jesen je tu
a treba i proslavit nalaze koji su različiti od očekivanih :rofl:
neki bolji, neki lošiji
pusnem neurologicu u čelo šašavo :zubo:
n Jesi koza (kineski,francuski?). Ja odoh na skijanje,držat' ću kočnicu na bobu četvorosjedu.Ajmo svi živit od zraka... Al' je lijep ovaj svijet(ja s čardaka više ne silazim,bez klepetanja molim!). Joj,kak volim Danijelu, volim ,veli: Netko će otići kući praznih...duše?).
kući praznih
annerri
27.09.2006., 18:23
Srećko više nikog ne voli,pa ni sam sebe. Da li je on ikad bio stvaran? Idem ja s nji na skijanje. U Dubai! Ili u Vegas, možda zapnemo Jack Pot(hehe,idem...).
Gdje imaš slikice????
Ove godine sam potrošio buđet za putovanja, za iduču sam dogovorio da idemo u Nicu kod moje tetke. A jednom bi voljeo otići i tamo...
za bi se zaklela da sam link prikeljila :zubo:
poslat ću ti ga
annerri
27.09.2006., 19:05
Ajd Polly,kakav link ,Ja za Dubai, to ti s Ivanom imaš kombinacije... Bem ti morala sam na roditeljski,ajd ,idem drugu srijedu,Moja je farmaceutsku upisala,nisam ti rekla? A da sam lupala po klaviru,sad bi bila na akaddemiji(glazbenoj). Lako tebi za Srećka,taj je sve promašio,hehe:rofl: :rofl: :cerek:
annerri
27.09.2006., 21:12
Čim počnu ozbiljjniji razgovori,svi nestanu. Ima li koga ovdje? (a da je Aggy ovdje,pitala bi vas kao u "Dear John"-u: Imate li vi kakvih...problema?:lux:
covekov pratilac
27.09.2006., 23:38
Ima, ja naprimer...:p
annerri
27.09.2006., 23:46
Mogu si misliti.:rofl: Kao da mi fale slova?:top: (danas ne umirem,danas krepivam...:cerek: ).
covekov pratilac
28.09.2006., 00:17
Hteo sam reći tu sam, a problemi ko svakog drugog dana...
annerri
28.09.2006., 00:26
Hteo sam reći tu sam, a problemi ko svakog drugog dana...
Najbolje da svratimo do Nevade,brže bi išlo.(da problemi...:rofl: )
clarity
28.09.2006., 00:42
annerri :rofl: :zubo: :rofl:
annerri
28.09.2006., 00:49
Ovo je fakat ludilo,kad god otvorim oko,samo ja ispod potpisana.Sutra ću si i sliku staviti(gdje mašem sa Sljemena).:bonk: :kukuc: :cheer:
clarity
28.09.2006., 00:55
samo ne znam dali je dobro smijat se puno prije spvanja, ajde vas dvoje pisite malo ujutro :-)) laku noc annerri i tebi pratioce
annerri
28.09.2006., 01:03
Pa nikog nema,samo ja na straži... Sad me frka lovi da nas ambrozija ne preteče. Eee,nismo ni mi od jučer...:zmaj: :ceka: Ma neka ide sve...:lol:
covekov pratilac
28.09.2006., 01:18
laku noć svima...
p.s. Aneri, podhitno na spavanje :kiss:
annerri
28.09.2006., 01:28
Idem,idem... :kada: :crta:
dragi moji,
evo da vam javim razvoj situacije. kako mi je dečko inače iz rijeke, a ovo ga je utrnuće zateklo u zagrebu, mislili smo pričekati da se vrati i ode u bolnicu u rijeci, ali jučer je potpuno izgubio osjet u nozi, pomutio mu se vid na desnom oku i shvatili smo da je krajnje vrijeme za akciju.
bili smo na hitnoj neurologiji u vinogradskoj, gdje su mu preporučili pulsnu terapiju u rijeci, a ovdje je dobio samo infuziju (mislim ringer (?) i neurobion), od čega mu je sada bitno bolje i lakše, ali definitivno je to šub koji bi valjalo liječiti dalje.
uglavnom, moram vam reći da sam ostala zatečena ljubaznošću i pažnjom liječnika i sestara. divota jedna.
kako on ima malo nezgodna iskustva s liječnicima u rijeci, htjela sam vas priupitati imate li kakav savjet o tome za koga bi se ondje valjalo vezati (on trenutno odlazi na kontrole kod tri različita neurologa, a to i nije najsretnije rješenje; čini mi se, ako me sjećanje ne vara, da naša agnessa gravitira riječkoj bolnici (pardon ako sam fulala), možda nešto zna?) te što poduzeti da ga se stavi na interferon? neurolog se jučer jako iznenadio kad smo mu rekli da mu u rijeci nisu ni spomenuli da ga može dobiti...
još jednom velika hvala i annerri i snapeu i svima vama, spašavate stvar : )
:kiss:
buba, jedno glupavo pitanje
ako vam se toliko svidjela Vinogradska, a sa riječkim doktorima nije nikako zadovoljan, zašto s ne liječi tu
pa nije rijeka toliko daleko od zagreba
Ivan-zg
28.09.2006., 10:40
U Vinogradskoj radi jedna doktorica (Delamaris ili Demirel tako nekako talijansko) koja je navodno najača u Hr po pitanju MS-a pa možda bi bilo pametno prebaciti se k njoj. A ima i jedna medicinska sestra koja je oboljela od MS-a pa su ljudi puni razumjevanja i stvarno zanaju puno (čak iz prve ruke).
Bio sam kod te doktorice na pregledu i isto kao vi sam bio oduševljen viđenim. Ali ja sam kod doktora Radiča u Bolnici Dubrava i vrlo sam zadovoljan s njim. U vinogradskoj je uvijek gužva i treba čekati a kod svog doktora odem na odjel uhvatim ga i riješim sve vrlo brzo.
agnessa
28.09.2006., 10:48
..... čini mi se, ako me sjećanje ne vara, da naša agnessa gravitira riječkoj bolnici (pardon ako sam fulala), možda nešto zna?) te što poduzeti da ga se stavi na interferon? neurolog se jučer jako iznenadio kad smo mu rekli da mu u rijeci nisu ni spomenuli da ga može dobiti...
još jednom velika hvala i annerri i snapeu i svima vama, spašavate stvar : )
:kiss:
Buba....Rado bi pomogla da znam i mogu. Ja samo poslom gravitiram (boravim) u Rijeci a kod napada sam pobjegla doma u Varaždin. Mislila sam da ću bolje proći u Zagrebu ali me nitko nije htio primiti osim oftamologa na Rebru koji je šizio jer su me tri puta vratili s neurologije uz riječi da mi nije ništa a on je odmah rekao da je riječ o internuklearnoj leziji i da sam za hitnu neurološku proceduru. U Novoj bolnici u Dubravi me nisu ni pustili do liječnika. Kako sam rodom taman na pola puta između Zagreba i Varaždina otišla sam u Varaždin i od tamo je dalje sve bilo dirigirano...U Zagreb sam jedino išla u MEDIKOL na MR. (u vlastitom aranžmanu). Sorry....opet je ispalo da pišem nešto što ustvari nikoga ni ne treba zanimati ali nažalost u Rijeci sam samo povezana s kirurgijom......za druge odjele ne znam ništa.
Ja ustvari više nemam pojima što imam a što nemam i kome vjerovati....
Ako vam je u Vinogradskoj bilo sve ok i ja sam za opciju da ostane kod njih....Ako vas naravno budu htjeli primiti. Ja sam u Zagrebu izvukla "deblji kraj"....:tuzni: :tuzni: :tuzni:
prof. dr. Demarin je predstojnica neurologije u vinogradskoj
nju je malo teže uloviti na hodniku, jer je jako zaposlena
ali već šeficu vaskuralne se da, kao i ostale dotorese
i stvarno su sve super i sestre i njegovateljice
čak i čušpajz od korabice :rofl:
buba, jedno glupavo pitanje
ako vam se toliko svidjela Vinogradska, a sa riječkim doktorima nije nikako zadovoljan, zašto s ne liječi tu
pa nije rijeka toliko daleko od zagreba
dapače, polly, pitanje na mjestu. problem je malo u tome što te nitko neće primiti. čak sam i za ovaj, hitan pregled, na 94 dobila preporuku da prvo nazovem u vinogradsku i provjerim hoće li ga primiti.
razmišljala sam da, nakon što još pokuša u rijeci, jednostavno na neko vrijeme prebaci karton u zg (to se može na neko vrijeme i bez promjene prebivališta), pa da krene na obradu ovdje. nevjerojatno što čovjek mora napraviti da bi dobio ne vrhunsku, nego barem korektnu skrb...
nije bitno prebivalište
moj otac je prijavljen u jednom drugom gradu, a i te kako se liječi u zagrebu, dakle dokazano
bum ti PM napisala :)
agnessa
28.09.2006., 14:46
Buba....Rado bi pomogla da znam i mogu. Ja samo poslom gravitiram (boravim) u Rijeci a kod napada sam pobjegla doma u Varaždin. Mislila sam da ću bolje proći u Zagrebu ali me nitko nije htio primiti osim oftamologa na Rebru koji je šizio jer su me tri puta vratili s neurologije uz riječi da mi nije ništa a on je odmah rekao da je riječ o internuklearnoj leziji i da sam za hitnu neurološku proceduru. U Novoj bolnici u Dubravi me nisu ni pustili do liječnika. Kako sam rodom taman na pola puta između Zagreba i Varaždina otišla sam u Varaždin i od tamo je dalje sve bilo dirigirano...U Zagreb sam jedino išla u MEDIKOL na MR. (u vlastitom aranžmanu). Sorry....opet je ispalo da pišem nešto što ustvari nikoga ni ne treba zanimati ali nažalost u Rijeci sam samo povezana s kirurgijom......za druge odjele ne znam ništa.
Ako vam je u Vinogradskoj bilo sve ok i ja sam za opciju da ostane kod njih....Ako vas naravno budu htjeli primiti. Ja sam u Zagrebu izvukla "deblji kraj"....:tuzni: :tuzni: :tuzni:
...
samo ti piši, draga agnessa, mene zanima sve, tu smo da podijelimo iskustva, brige... što se rijeke tiče, probat ćemo još ponešto saznati preko riječkog ogranka Društva, a uvijek ostaje i zagrebačka opcija.
razumijem te skroz oko tog osjećaja da ne znaš ni što ti je ni kome vjerovati... na koncu ispadne da se čovjek napola sam liječi i brine o svojoj bolesti... i to kad mu napokon kažu što mu je, ako kažu ; )
tješi me ipak što znam da postoji masa i humanih i strpljivih liječnika, samo treba doći do njih...
hvala u svakom slučaju!
annerri
28.09.2006., 16:11
Narvno, ja sam noćašnja,ništa pametnija naravno. U Rijeci...ne znam tko ima što tražiti. Neorologija-nula.U Zg, ima ih, ja otišla prije 3 godine,puna dobre volje,kade tamo lažna obećanja.Onda zavrnem na Rebro,svi depresivni(mislim si,da li ja vas ovdje liječim?).Tad smo se rastali........................
annerri
28.09.2006., 16:32
Posvećeno svim mojima...
SVE STE VEĆ UČINILI
(MOJ PRIJATELJ ,KOJEG VIŠE NEMA...)
Sve ste već učinili da nam i smrt bude opsjena
s neznanim početkom
lako je bilo paliti kad su trupci sami gorjeli
od sebe lažna zdanja padala u prah
tek protjeraste gospodare,već ste ih naslijedili.
annerri
28.09.2006., 18:09
S obzirom da ste mi puni dobre volje,ja ću dovršiti ovo...
a mi na tlu,bez snage,čak i bez krvoprolića
budimo se brzo s teškim ozljedama
ne vjerujem da će ikad stići dobre vijesti
ta svuda je ista zima,ista pustoš i nevolja
kad nisam glasnik bit ću možda dub
između svih dokaza od kojih ni jedan nije pravedan
-------------------------------------------------
ako je ovo razmirica neka barem bude konačna.(Ž.Sabol )
covekov pratilac
28.09.2006., 18:24
Šta je to "dub" ?
annerri
28.09.2006., 18:33
Uglavnom odrezano drvo,samo viri panj iz zemlje.Pjesnikčki-hrast koji živi stotinama godina.
covekov pratilac
28.09.2006., 18:46
Evo iz jedne pesme
Odnekud padoh usred sveta
takoh vazduh gorak beše
takoh goru, more takoh
takoh zoru i ozdravih
.....
Odnekud padoh usred sveta
pokraj neke gore divne
videh šume ruho čisto
videh goru i zanemeh...
annerri
28.09.2006., 19:58
Nisu pjesme važne,nego gdje smo mi u njima ostali ( i zaostali). Otvorim Google,kad umjesto drugog O izleti nekakav kolač,svjećica 5 i višnja između. Taman zijevnem na sve,kad nekakav skače ,skije mu u križ,i još poziva na zimovanje. (a ja mislila da je Googlu 8 godinica tek). I sad i to moram računati... Jednu bih stavila,ali ima stranica zvana" Cvilidrete i ekipa",pa kad sam sva kakva već jesam,odem tamo i umirem...:cry: :cry: :angeleye:
agnessa
28.09.2006., 20:11
A ja si idem ispeći puuuuuunu zdjelu pomfrita:cerek: i idem si u dućan prek ceste po pivu :Pivo: i onda gore fino ljutog ketchupa (ne na pivu-jel.....na pomfrit). Ko ga šiša....baš mi se to sad papa......:zubo:
annerri
28.09.2006., 20:27
A ja si idem ispeći puuuuuunu zdjelu pomfrita:cerek: i idem si u dućan prek ceste po pivu :Pivo: i onda gore fino ljutog ketchupa (ne na pivu-jel.....na pomfrit). Ko ga šiša....baš mi se to sad papa......:zubo:
Nek' si se ti vratila,pa makar i piva poginula.Čini mi se da ću i ja Swanka
zafrknuti ovih dana :2up: .A onda,ko živ :cheer: , 'ko drugačiji :Pop: .
agnessa
29.09.2006., 07:44
Nek' si se ti vratila,pa makar i piva poginula.Čini mi se da ću i ja Swanka
zafrknuti ovih dana :2up: .A onda,ko živ :cheer: , 'ko drugačiji :Pop: .
Pa jeb...(biiip!)život i sve po redu! :azdaja:
Kako mi se nije dao guliti krumpir za pomfrit spremim se ja nabrzaka za trgovinu preko puta stana jer radi do 21 h (barem sam mislila:zubo: ) i da ću uz pivo kupiti i onaj gotov pomfrit jer se fino ispeče i za čas bude gotov u fritezi. Dođem ja u pol devet tamo i "poljubim" vrata jer rade samo do 20h :horor: - preuzeo trgovinu novi vlasnik i promijenio radno vrijeme.:rospija: Mislim, drago meni da žene ne moraju raditi do 21h ali kak sam ja bila bijesna :zmaj: !!!!! Ostala i bez pive i bez pomfrita i otišla ljuta spavat......:hrk: Pffffff. Danas nakon posla idem ravno u trgovinu i danas ću se i udavit u pomfritu ak treba!
bluerock
29.09.2006., 10:06
agnessa, između zg i vž? jel bi mogla malo preciznije-ima nas još!
sorry kaj upadam ovak ko grom iz vedra neba, svaki dan čitkaram kaj se dešava s vama i doznajem nove stvari, al na poslu sam pa ne mogu puno.
u dubravu više ni za živu glavu!!! tam su mi rekli da si popijem nekaj za smirenje jer mi je to od stresa!! drugi dan završila na sv. duhu-sreća u nesreći, najbolji dr. na svijetu!!
agnessa
29.09.2006., 11:25
agnessa, između zg i vž? jel bi mogla malo preciznije-ima nas još!
sorry kaj upadam ovak ko grom iz vedra neba, svaki dan čitkaram kaj se dešava s vama i doznajem nove stvari, al na poslu sam pa ne mogu puno.
u dubravu više ni za živu glavu!!! tam su mi rekli da si popijem nekaj za smirenje jer mi je to od stresa!! drugi dan završila na sv. duhu-sreća u nesreći, najbolji dr. na svijetu!!
Blue........hm....poslati ću ti na privat. (Nadam se da ću uspjeti).:rolleyes:
annerri
29.09.2006., 13:50
Tako su meni prodavali priče godinama,dok nisam sama povezala,manje više sve.U bolnicu više ne idem nijednu (bila na više mjesta,naravno da im nisam pokazala miišljenja prijašnja). Da vidimo kol'ko znaju! A znaju...
annerri
29.09.2006., 17:52
Ne dovrših misao. A znaju kol'ko prepišu od drugih. Nije vam čudno da netko objavi preko 300 "znanstvenih" radova, primarijus desetljećima,ima privatnu polikliniku,itd.I na svim poljima je vrhunski/a. I još kad te ne može primiti u redovno radno vrijeme(sastanci,sastanci!),dođi im privatno.Da ne bi.Jest da je blizu,ali mogu ja takve pričekati i pred haustorom,neće se posramiti, ali bar malo neugode pred susjedima nije na odmet.( na SV.Duhu je dr.Vladić,mislim da je zaista vrhunski).
annerri
29.09.2006., 20:11
Dragi moji i svi ostali ,ipak ja odoh svojim bespućima.Nekad sam bila malovoljna,sad ovo niti više imena nema(zlovoljna?).Pozdrav svima i pusa.Kakvo drvo,kakav Godott(fr.i ja -šuplja priča). Samo se bojim da mi nebo ne padne na glavu .:bang: Ne baš svima:kiss:
bluerock
30.09.2006., 07:41
Hmm, moglo bi se raspravljati o tome.. Dr. Dogan je onaj o kojem pričam. Mislim, jel itko zna doktora kojeg nikad prije nisi vidio niti imaš kakvu vezu u toj bolnici ili nekaj slično, a on te tretira ko malo vode na dlanu i komunicira s tobom ko s frendicom, zafrkancija.. što se tiče samog liječenja nije napravio ništa posebno, nemaš kaj izmisliti osim što mi je rekao da moram paziti na prehranu, bitan je njegov stav od prve sekunde. Zbog toga sam se digla, a rekli su mi da se neću oporaviti... sve sam ih sj....!!
annerri
30.09.2006., 16:28
Hmm, moglo bi se raspravljati o tome.. Dr. Dogan je onaj o kojem pričam. Mislim, jel itko zna doktora kojeg nikad prije nisi vidio niti imaš kakvu vezu u toj bolnici ili nekaj slično, a on te tretira ko malo vode na dlanu i komunicira s tobom ko s frendicom, zafrkancija.. što se tiče samog liječenja nije napravio ništa posebno, nemaš kaj izmisliti osim što mi je rekao da moram paziti na prehranu, bitan je njegov stav od prve sekunde. Zbog toga sam se digla, a rekli su mi da se neću oporaviti... sve sam ih sj....!!
To sam ja čula x pita.Feniks je za mene ptičuljak. Zato sam stavila ono kako se žena ustala iz kome,ilustrativno samo.A ne mislim ja ništa crtati .Ima ovdje dovoljno ljudi koji su svladal gradivo .I znaju što nas čeka,uglavnom. Ja se više ne želim zavaravati.Samo neprijatelja treba spreman dočekati. Uvijek je bolje poznavati neprijatelja.Pozddrav
M.S. mi je dijagnosticirana 1994 god. Progresivna! 2,5 godina bio vezan za kolica. Lezije na kičmi i mozgu. Izvadio se. Prednisolon i moj stav da ne prihvatam bolest su me digli i drže. Svako 5 mjeseci primam 3-4000 mg Prednisolona u Sol rein. kroz 3 dana. O bolesti znam ono što želim da znam. A ne želim da me pobijeđuje. Vrijeme je bolje trošiti na planini, čitajuči dobru knjigu, radeći, itd. nego na razmišljanje o bolesti. Probao sam i to. Pa pokupio s neta brdo materijala na više jezika. I čitao. I ne znam opet ništa. Ali znam da ni oni neznaju. Krug. Nema početka niti kraja.
samalis, i mojoj sestri je dijagnosticirana progresivna MS. mi smo se nadali da barem nece biti taj tip, ali kakve smo srece nas ocigledno mora zadesiti najgore od najgoreg. muka mi je od svega, svaki puta kada nazovem sestru kaze mi da je strasno bole noge i osjeca se slabo. bila je tri puta u bolnici u posljednjih sest mjeseci, odnosno od trenutka prve dijagnoze. a ja zivim na drugom kontinentu i stvarno me strah da se stvari jos vise ne pogorsaju. ne znam vise sto nam je ciniti.
annerri
30.09.2006., 17:52
Nada je postoja...dok niste manje -više rekli da niste u fazi borbe,svatko protiv svih. Ja sam još uvijek na svim frontovima, ali ponovno sama.Pozdrav svima.
covekov pratilac
01.10.2006., 17:50
Da li kada se mozak snima sa MR, postoji više režima, jedan režim kojim se mozak pretražuje na sve i svašta ili poseban za pretragu plakova ?
annerri
02.10.2006., 00:43
Da li kada se mozak snima sa MR, postoji više režima, jedan režim kojim se mozak pretražuje na sve i svašta ili poseban za pretragu plakova ?
Ako žele i hoće sve ti pretraže,ne moraš ići nigdje drugdje,npr.jeftini CT je za otkrivanje tumora, aneurizama,kojekakvih naprsnuća itd. Plakove traže ako ideš pod uputnicom S.M.? Tad isključivo na to obrate pažnju.I opet ovisi o stručnosti radiologa,koji čita nalaz,a neurolog ga samo pokušava protumačiti,sebi i tebi.:)
covekov pratilac
02.10.2006., 12:36
Ako žele i hoće sve ti pretraže,ne moraš ići nigdje drugdje,npr.jeftini CT je za otkrivanje tumora, aneurizama,kojekakvih naprsnuća itd. Plakove traže ako ideš pod uputnicom S.M.? Tad isključivo na to obrate pažnju.I opet ovisi o stručnosti radiologa,koji čita nalaz,a neurolog ga samo pokušava protumačiti,sebi i tebi.:)
To pitam, da znam šta da radim kad odem u privatnu ordinaciju, bez ikakvog uputa, da znam šta da im kažem, ne zanimaju me tumori, aneurizme, nego lezije. Kako to da rešim bez uputa, jer već sam napisao šta mi je odgovorila zvanični neurolog. Kako se lezije vide, kao bele senke zar ne ?
To pitam, da znam šta da radim kad odem u privatnu ordinaciju, bez ikakvog uputa, da znam šta da im kažem, ne zanimaju me tumori, aneurizme, nego lezije. Kako to da rešim bez uputa, jer već sam napisao šta mi je odgovorila zvanični neurolog. Kako se lezije vide, kao bele senke zar ne ?
Tu nema nikakvih uputa,posnimit će ti čitavu glavu i pokazat će ako postoji bilo što na mozgu. Lezije su kao bijele mrlje.
covekov pratilac
02.10.2006., 14:05
Ok, hvala
agnessa
02.10.2006., 14:33
Tako je........Lijepo te polegnu na pomični stol, fiksiraju te remenima, dobiješ na lice neku plastiku (kao da ću igrat ragbi:zubo: ) i stavili mi slušalice sa glazbom na uši :zubo: jer je MR pomalo bučan na momente pa je zato malkoc neugodan.
Sve u svemu...uvuku te onda sa tim stolom u bubanj i tak fino slušaš glazbu(al ne možeš plesat..he he :rock: :trio: )i budeš unutra nekih 35 minuta.
covekov pratilac
02.10.2006., 14:44
Kako je sa disanjem kad sve to počne ?
agnessa
02.10.2006., 14:48
Kako je sa disanjem kad sve to počne ?
Sve u redu.......ta plastika na licu ti je mrežasta.......imaš zraka bez brige. Jedino pretpostavljam da ako je osoba možda klaustrofobična pa zbog panike može imati problema s disanjem......ali stvarno nemaš razloga za strah i paniku.....kad te uvlače unutra žmiri ako ti je nelagodno biti u uskom prostoru (bubnju za snimanje).
PS. Oprosti ako sam možda neumjesna što se šalim sa time ali nije stvarno ništa strašno a i moram malko to sve udarit na šalu.....:zubo:
covekov pratilac
02.10.2006., 14:54
PS. Oprosti ako sam možda neumjesna što se šalim sa time ali nije stvarno ništa strašno a i moram malko to sve udarit na šalu.....:zubo:
I ja sam za taj pristup...:p
da, dosta je skučeno
u vinogradskoj nema muzike i nema vezanja
draže mi je da me nisu vezali, prvih par minuta je malo nelagodno u toj cijevi, još da su me svezali :horor:
kolko sam shvatila slikanja su različita, zavisi od uputne dijagnoze
nisu za sve ista i ne dobiva se ista količina slika
no, pratioče zašto ne odeš kod drugog neurologa
pa vjerojatno nije ta žena jedini neurolog u tvome gradu
osim toga MR je podosta skup pregled, čemu trošiti tolike novce, ima boljih načina da se potroše
covekov pratilac
02.10.2006., 15:35
osim toga MR je podosta skup pregled, čemu trošiti tolike novce, ima boljih načina da se potroše
Tih 200 e. sam već prežalio, kad bolje razmislim nemam ni našta da ih potrošim..
zašto ne odeš kod drugog neurologa
pa vjerojatno nije ta žena jedini neurolog u tvome gradu
Zato što ,nažalost ,poznajem kako ta vrsta razmišlja, evo primer od ranije
tam su mi rekli da si popijem nekaj za smirenje jer mi je to od stresa
To je sasvim legitimna dijagnoza, ali ako je donesena posle temeljnog , a ne petominutnog pregleda, onda ima sasvim drugu konotaciju.
Zato što ,nažalost ,poznajem kako ta vrsta razmišlja, evo primer od ranije
.
jedan primjer nije dovoljan
200 EUR? jeftinije nego kod nas
ali nije stvar samo u tom jednom pregledu
i što ćeš samo s tim nalazom? opet ti treba neurolog
covekov pratilac
02.10.2006., 15:57
i što ćeš samo s tim nalazom? opet ti treba neurolog
Onda moram da "ulovim" neurologa, ne ozbiljno sa samim snimkom je mnogo lakše, eksplicitno ću znati da li je ili nije, otićiću na neurološku kliniku, nadam se da će neko hteti da mi pogleda "slike", nisu ni svi lekari glupi i površni.
annerri
02.10.2006., 17:15
Sve u redu.......ta plastika na licu ti je mrežasta.......imaš zraka bez brige. Jedino pretpostavljam da ako je osoba možda klaustrofobična pa zbog panike može imati problema s disanjem......ali stvarno nemaš razloga za strah i paniku.....kad te uvlače unutra žmiri ako ti je nelagodno biti u uskom prostoru (bubnju za snimanje).
Ja nemam pojma,mene su skinuli(sva sreća da gravitacija nije uzela svoje,fakin mije "pomagao", legla u bubanj,a hladnoooo.,opet ovaj došao,pokrio me sdvije deke(samo noge naravno,ostalo je virio iza stakla!), kad ja morala dvije odraditi,mozak i kičmu.Svaka oko 45 min. Još sam se i pobunila u pol 1.posla,pa ajmo ispočetka.Samo mi tuli iz mikrofona-ne kašljati, ne se mica ti ,nemoj ništa.Sve ja izdržala-ajd rekoh jednom i nikad više. I da nije bilo onog malog, ne bih ja niti u WC uspjela zbrisati,a niti u kuhinju(a cure za 10,odmah sam pivu dobila,ej da nema ljudi gdje bi nam kraj bio?). E da, nisam bila gola,da ne bi svašta mislili,dobila ja nekakvu plavu kutu,za smrznut' se,a ljeto ,u hladu 40 stupnjeva u hladu,u podrumu i više.njihovom). Mene više niti džaba nigdje,pa nek se širo-šorom valjda -luđa bit' ne mogu.
agnessa
02.10.2006., 17:28
Ja nemam pojma,mene su skinuli(sva sreća da gravitacija nije uzela svoje,fakin mije "pomagao", legla u bubanj,a hladnoooo.,opet ovaj došao,pokrio me sdvije deke(samo noge naravno,ostalo je virio iza stakla!), kad ja morala dvije odraditi,mozak i kičmu.Svaka oko 45 min. Još sam se i pobunila u pol 1.posla,pa ajmo ispočetka.Samo mi tuli iz mikrofona-ne kašljati, ne se mica ti ,nemoj ništa.Sve ja izdržala-ajd rekoh jednom i nikad više. I da nije bilo onog malog, ne bih ja niti u WC uspjela zbrisati,a niti u kuhinju(a cure za 10,odmah sam pivu dobila,ej da nema ljudi gdje bi nam kraj bio?). E da, nisam bila gola,da ne bi svašta mislili,dobila ja nekakvu plavu kutu,za smrznut' se,a ljeto ,u hladu 40 stupnjeva u hladu,u podrumu i više.njihovom). Mene više niti džaba nigdje,pa nek se širo-šorom valjda -luđa bit' ne mogu.
Eheheheh.......Anne mene uvik nasmije.:p Je, u toj "cijevi", "bubnju" bude jako hladno.....pokrili i mene ali me nisu skidali :horor: ali valjda zato jer je slikana samo glava. Ne znam kako vi ali ja sam dobila 5 ogromnih formata slika a na svakoj najmanje 30-tak slikica glave u svim mogućim presjecima i dvije velike slike glave. I mjuza je bila odlična...heheheh:zubo: :zubo: :zubo: .
Ja išla u pvt kliniku na slikanje "MEDIKOL" u Zagreb i to je predložio neurolog u Vž da me moji sami voze jer da ćemo tako odmah biti načistu što je. Tak je i bilo....:s :s :s
Ne znam kako vi ali ja sam dobila 5 ogromnih formata slika a na svakoj najmanje 30-tak slikica glave u svim mogućim presjecima i dvije velike slike glave.s
a zgodne su slikice :zubo:
mene su moji doma još jedno vrijeme zvali predator :rofl:
sad bi ja opisala koji presjek, kad bi znala opisat
no tko se slikao, zna
agnessa
02.10.2006., 17:44
:lol: :lol: :lol:
annerri
02.10.2006., 17:45
Kak' bilo tak' i prošlo.A zašto ja nisam glazbu dobila?:gitara: Valjda su me provalili da sam stigla od Zdenkice(Kovačiček),Zdravljak preko puta ulaza na St.Ghost.
Al' sam se smrzla... A dr Oršolić,da ne bi netko pao u zabunu,još markerom strelicama označio sve gdje je što bilo. A veli meni neka osobica,zvana primarijus,da je to crnac u tunelu.A uzela tih 20'ak na jednoj,okrenula prema prozoru i pametuje. Rekoh-sad ću se ja tamo pojaviti i reći imkako nemaju pojma.Odmah se uzmucala,valjda je multipla bila prelazna tog trena.:cerek: :kiss: :kiss:
annerri
02.10.2006., 17:48
Polly je još u šumetinama.Tko ne utekne-taj je na....,il' mora loviti,pa kud stigne.
agnessa
02.10.2006., 18:26
Kak' bilo tak' i prošlo.A zašto ja nisam glazbu dobila?:gitara: Valjda su me provalili da sam stigla od Zdenkice(Kovačiček),Zdravljak preko puta ulaza na St.Ghost.
Al' sam se smrzla... A dr Oršolić,da ne bi netko pao u zabunu,još markerom strelicama označio sve gdje je što bilo. A veli meni neka osobica,zvana primarijus,da je to crnac u tunelu.A uzela tih 20'ak na jednoj,okrenula prema prozoru i pametuje. Rekoh-sad ću se ja tamo pojaviti i reći imkako nemaju pojma.Odmah se uzmucala,valjda je multipla bila prelazna tog trena.:cerek: :kiss: :kiss:
Anne.....nisi dobila mjuzu :gitara: jer valjda i to ide u cijenu...:mig:...da vidiš kad uđeš u MEDIKOL ispada kao da si ušla u neku kliniku na New Yorku.....Ma ljudi moji sve je to meni...ne znam što da vam kažem....zezam se ali u sebi vrištim. Zgadi ti se sve to.....
annerri
02.10.2006., 19:16
A da im d-gay(j.... ga opet sam nešto zbrčkala), nije dao otkaz kad sam ja uletila onako puna dobre volje.? Jednom ćemo otići u podrum u s.Duh,tko od tamo iziđe normalan,može kući pjevajući.Ja opet zavrnula Zdenkici,cure toče ispod šanka(ne čitaju valjda ovo neprijatelji?). Reko' ,sve je za 5, sutra ću se ubiti,danas nemam vremena. (već se i taksisti vesele, vele: Opet ona nešto fantazira). A samo s njima komuniciram zadnje dvije godine!
covekov pratilac
02.10.2006., 21:06
Da li kojim slučajem neko sluša Vangelisa ili Depeche Mode ?
agnessa
02.10.2006., 21:14
O daaa...Vangelis me opušta poput klasične glazbe.....:top: :top: :top:
covekov pratilac
02.10.2006., 21:25
Za mene Vangelis, i jeste "klasična glazba", dobra , a bez patetike, btw, poslednji album DM, "Playing the angel" je odličan. Omiljena pesma mi je Nothings impossible :Just give me a reason, some kind of sign
I'll need a miracle to help me this time
I heard what you said, and I feel the same
I know in my heart that I'll have to change
Even the stars look brighter tonight
Nothing's impossible
I still believe in love at first sight
Nothing's impossible
How did we get to be this far apart?
How did we get to be this far apart?
I want to be with you, something to share
I want to be near you, sometimes I care
Nothing's impossible
Nothing's impossible
Nothing's impossible
If you believe in love at first sight
Nothing's impossible
Nothing's impossible
covekov pratilac
02.10.2006., 23:30
Napolju je neverovatno pusto i mirno, u 23.30 po lokalnom vremenu...
annerri
02.10.2006., 23:44
Nisu li Depeche Mode iz 80-ih još? Ako jesu,onda slušam. A Mansona? To pod utjecajem moje klinceze,odmah mi padne napamet "Let iznad kukavičjeg gnijezda". A ona domaća-Blago onom tko rano poludi ,pa mu život u veselju prođe? :rofl: :zubo:
covekov pratilac
02.10.2006., 23:52
Nisu li Depeche Mode iz 80-ih još? veselju
DM traju sve ovo vreme, od osamdesetih do danas, i što je najvažnije očuvali su samobitnost. Manson ne slušam, a "one flew over the cuckoos nest", to je priča za sebe...
annerri
03.10.2006., 00:23
Ja slušam sve i svašta,zaista.A koliko to čujem...Dobri su mi Evanscence(tako se pišu?),Pink,neki novi kojima ne znam ime,samo stavim CD,ako mi se svidi početak,pustim,ako ne,ide druga odmah. Toga klinka moja ima hrpe,ni imena im ne znam.Ja sam još na Police, Stonesima vječnim, Madonna uvijek, zmiksane 80-e,ne znam im svima ni ime,nekima zaboravila,neke nove nikad ni naučila.Izbor za široku publiku,nađe se tu i Brahms
covekov pratilac
03.10.2006., 00:32
Za muziku osamdesetih :top:
Za većinu klasika :flop:
Laku noć, do narednog susreta
annerri
03.10.2006., 00:48
I tebi. :zzz:
agnessa
03.10.2006., 07:10
Uf, uf, uf........glazba 80-tih mi je ipak još uvijek najbolja.....:rock:
No, pazimo mi da nas administratori ne "otpušu" na neku podforum.....ko će vas više naći onda? :zubo: :cerek: :rolleyes:
e jeste legende! : )
na poslu sam i kolega me malo zbunjeno gleda zbog osmijeha s kojim buljim u ekran, skroz ste me nasmijali!
ja osamdesetih bila klinka (sad mi je 30), ali muzika mi se sviđala i onda i sad, samo taj stajling s volančićima... uf. : ) a depeche mode je još uvijek nešto najbolje na sceni. a annerri je, bome, mama i pol, sve pratiš, svaka čast!
dragi mi je sada u rijeci, jučer su ga vozali po bolnici - ne, ne možete na hitnu, šta onda što jedva jedvice hodate i vidite dvostruko (i to se u međuvremenu dogodilo), izvolite po uputnicu (drugi kraj grada, busom), pa izvolite na odjel, pa ne na odjel nego dva sata čekati na red u ambulanti... da skratim (jer priča je neukusno duga) - mora nazvati u četvrtak i vidjeti mogu li ga primiti napokon na odjel na pulsnu terapiju. nek mi oproste svi koje ometaju smajlići, ali ovo zaslužuje jedan čekić po glavi :bonk:
isplanirali smo da ovu obradu i terapiju odradi u rijeci, a onda lagani zaokret prema vinogradskoj (beskrajno hvala polly na savjetima! zaradila si zagrljaj i pol!). nije ovo šala i treba čovjek imati svog, jednog neurologa s kojim će pratiti vlastitu bolest, zar ne?
uh jesam se razblebetala...
pusa svima!
covekov pratilac
03.10.2006., 13:18
No, pazimo mi da nas administratori ne "otpušu" na neku podforum.....
To mi je odmah palo napamet, verovatno oni "ovo" gledaju i dopuštaju, hvala im na tome
@ buba pored prave ljubavi, MS nema šansu
@ buba pored prave ljubavi, MS nema šansu
:romeo: dat ću sve od sebe da potvrdim tu hipotezu! ; )
annerri
03.10.2006., 13:37
Buba,jesu vas za.....:rolleyes: (sad se i meni zavrtilo). Vida Demarin u jednom zdravlju točno navodi što je hitno u neurologiji(sve ću ja jednom sabrati crno na bijelo i istima pod nos).Vaše zdravlje-dvomjesečnik,nađeš po ljekarnama. Upravo navodi utrnuće ekstremiteta, gubitak osjeta istih itd., tu spadamo bez pogovora.
A zašto ja više nigdje po bolnicama,dok ne dođe vrag po svoje? Prije 3 god dok sam još bila puna povjerenja u naše znalce,izjavila pred jednom(tad je bila primarijus,po izgledu oko 6 banki),da tražim nekog mlađeg ,upravo u vezi "praćenja".Pita dotična:" A zašto?".Rekoh:"Ja imam namjeru prebaciti prosjek ,pa da ne moram mijenjati liječnike". :rofl: Ova me upisala uvrijeđena,jasno, u neku svoju crnu knjigu,i od tada ni poziva,ni glasa od njih.Možda je i stranicu isčupala,kad sam vrata zatvorila. Moram otići iz znatiželje vidjeti da li još šefuje... Mijenjaju se prečesto,sigurno dobivaju puno pohvala od očaranih pacijenata. :cerek:
Buba,jesu vas za.....:rolleyes: (sad se i meni zavrtilo). Vida Demarin u jednom zdravlju točno navodi što je hitno u neurologiji(sve ću ja jednom sabrati crno na bijelo i istima pod nos).Vaše zdravlje-dvomjesečnik,nađeš po ljekarnama. Upravo navodi utrnuće ekstremiteta, gubitak osjeta istih itd., tu spadamo bez pogovora. :cerek:
ehehe, sjajna si, annerri! a najsmješnije mi je što sam se (perfidna kakva jesam ; )) i sama mislila raspitati koliko je tko star u vinogradskoj, pa kad već vodi liječenje, neka vodi što duže, jelte... ; ) ja kad organiziram, onda organiziram kako spada, ne...
nekidan sam upravo čitala taj članak (http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/253/1/)vide demarin, ako me izlude, isprintat ću popis hitnih stanja, prilijepit ga na čelo i ne mičem se s vrata ambulante : )
covekov pratilac
03.10.2006., 13:53
Upravo navodi utrnuće ekstremiteta, gubitak osjeta istih itd.
Šta tu još spada, ne računajući probleme sa vidom ?
Ova me upisala uvrijeđena,jasno, u neku svoju crnu knjigu,i od tada ni poziva,ni glasa od njih.
Suptilnost i šala ne prolaze kod sujetnih budala
i sama mislila raspitati koliko je tko star u vinogradskoj, pa kad već vodi liječenje, neka vodi što duže, jelte... ; ) ja kad organiziram, onda organiziram kako spada, ne...
:rofl:
suautorica članka je mlađahna
i simpatična i zgođušna ;)
i kod nje idu MS-ovci
:rofl:
suautorica članka je mlađahna
i simpatična i zgođušna ;)
i kod nje idu MS-ovci
uuuuu... nekako bi mi više odgovarala mlađahna, umjereno simpatična, ekstremno pametna i... grđušna, jel... :D ili bar da nije previše šarmantna ;)
Šta tu još spada, ne računajući probleme sa vidom ?
stavila sam link na članak (http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/253/1), pa poviri : )
annerri
03.10.2006., 14:12
Spada tu svašta,moram prepisati sve ,ali utrnuće ,gubitak osjeta,diplopija (dvoslike),neravnoteža su najvažniji.Ima toga još,ali se može povezati i sa drugim neurološkim poremećajima,pa bolje ne proširivati previše.
A ako nas tko makne sve bum ih tužila predsjedniku.(ili ćemo se zaleći u ambroziju,nikad nas neće pronaći tamo.Znak prepoznavanja-mačeta za pojasom!):cool: E da, :bonk: ovog zaboravih
uuuuu... nekako bi mi više odgovarala mlađahna, umjereno simpatična, ekstremno pametna i... grđušna, jel... :D ili bar da nije previše šarmantna ;)
ma bitno da je pametna, jel?
a kako je mlađahna i udata, onda nije dugo udata pa je bezopasna
osim tog ono kaj je za mene mlađahno, ne mora za vas dvoje bit mlađahno
kak sam sve to uspjela lijepo sročit :rofl:
ma bitno da je pametna, jel?
a kako je mlađahna i udata, onda nije dugo udata pa je bezopasna
osim tog ono kaj je za mene mlađahno, ne mora za vas dvoje bit mlađahno
kak sam sve to uspjela lijepo sročit :rofl:
ma ne brinem se ja da je ona opasna, nego ovaj moj vrag... :E može vidjeti i dvoslike, al i dalje može namignut ;)
šalim se, naravno, lako za sve, bitno da je žena lucidna, humana i da se čovjek može na nju osloniti...
annerri
03.10.2006., 14:25
Buba:s :s :s Ja uzmem 2-3 ista,poslije vidim da toga previše ima,pobacam(u kontejner naravno),shvatim da su otišli svi isti, pa više ništa nemam. A i rušiti sistem moram(ako me nema par dana,znači da razvaljujem i komp kompletan). I ne znam sastaviti isti.Moram naći nekog dobrovoljca...:mig:
agnessa
03.10.2006., 14:49
Jaaaaaaaaj :horor: !!!
Nisam pod pojmom glazbe 80-tih mislila i na one volančiće ili ne daj Bože frizure....đisusssss....:horor:! Samo sam mislila na glazbu :zubo: .
Nije to baš ni moj period (meni je 29 godina) ali svejedno glazba je odlična.
Lijepo je pratioc napomenuo da kraj prave ljubavi MS nema šanse.......bemu samo je teško to naći. Kod mene se svojevrsna priča završila sa neslavnim krajem tako da je pitanje hoće li se ta definicija ikada kod mene potvrditi. Danas je to sve ludo i često ispadne da je bolje biti i sam nego kraj nekog kretena.....Čast izuzecima!:cerek:
Idem sad domeka jer su me izmučili na poslu do zadnjeg atoma snage....pa paaaa
Nisam pod pojmom glazbe 80-tih mislila i na one volančiće ili ne daj Bože frizure....đisusssss....:horor:! Samo sam mislila na glazbu :zubo: .
ma daj
pa baš smo bili slatki tad :cerek:
jel se meni cini, ili se ovdje uopce ne prica o multiploj? :azdaja:
nemojte da vas moram doc mest, molim vas lijepo!
annerri
03.10.2006., 15:22
jel se meni cini, ili se ovdje uopce ne prica o multiploj? :azdaja:
nemojte da vas moram doc mest, molim vas lijepo!
Priča,priča,a i čita.Samo draga MS ima u sebi puuuuuuuuuuuuuuuuuuuno pojedinačnih boljkica,pa ni čitav konzilij ne zna čega bi se prvo prihvatio. Zato sam ja sa četvoro vrhunskih razgovarala,a trebalo im je 2 godinice da povežu materiju .(nije joj u nazivu Multiplexbez veze). Pozdrav na uključenju ,drago nam je čuti nekog iz sjene:kiss: (imaju turbo metle ,čula ja jučer:rofl: ).
vidis, nisam znala da se Depeche Mode pojavljuje u klinickoj slici MS-a :D
ozbiljno, ajd se bar okvirno drz'te teme...
pa sad, o bolesti smo se dosta napričali
a kako nas malo ima nekako je normalno da se topic pretvara u interni klub
kad se netko nov pojavi, pomognemo savjetima kolko možemo
meni se baš dopada kaj smo skrenuli sa svakodnevne kuknjave kaj kome trnu, tko kak ne vidi u datom trenutku, di koga grči, ...
a o ljekovima znamo već sve
pa onda je ljepše spomenut se volančića, Adama Anta (jebote kak se on meni doooopadal :rofl:), zepa i tako toga
atlantis
03.10.2006., 15:36
za covekovog pratioca i ostale borce, meni jedna od najdrazih :)
I'LL FIND MY WAY HOME
You ask me where to begin
Am I so lost in my sin
You ask me where did I fall
I'll say I can't tell you when
But if my spirit is lost
How will I find what is near
Don't question I'm not alone
Somehow I'll find my way home
My sun shall rise in the east
So shall my heart be at peace
And if you're asking me when
I'll say it starts at the end
You know your will to be free
Is matched with love secretly
And talk will alter your prayer
Somehow you'll find you are there.
Your friend is close by your side
And speaks in far ancient tongue
A seasons wish will come true
All seasons begin with you
One world we all come from
One world we melt into one
Just hold my hand and we're there
Somehow we're going somewhere
Somehow we're going somewhere
[interlude]
You ask me where to begin
Am I so lost in my sin
You ask me where did I fall
I'll say I can't tell you when
But if my spirit is strong
I know it can't be long
No questions I'm not alone
Somehow I'll find my way home
:)
annerri
03.10.2006., 16:09
Evo ga:mr.sci.Zvonko Turkalj
specijalist za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
Specijalna bolnica za medicinskku rehabilitaciju
Varažddinske Toplice,tel. 042 63 02 27
Budućii da ne postoji ciljano medikamentozno liječenje MS,od neprocjenjive je važnosti što ranije uključiti ciljane,individualno prilagođene kineziterapijske i fizikalne postupke
Jedna od mnogih metoda:
Radna terapija ,kao skup kreativnih, motoričkih,socijalnih i edukativnih sposobnosti,izuzetno je važna u rehabilitaciji osoba oboljelih od MS. Koriste se sedativne,stimulativne,asistirane i aktivnosti slobodnog izbora.
Sastavni dio rehabilitacijskog procesa je i ublažavanje kognitivnih smetnji(poremećaj svjesne spoznaje osjeta),što se postiže [B] tehnikama kognitivnog treninga: ;)
Jesmo li dovoljno na temi? :confused: Polly za Sabor!!!:kiss:
atlantis
03.10.2006., 16:15
a zgodne su slikice :zubo:
sad bi ja opisala koji presjek, kad bi znala opisat
no tko se slikao, zna
khm... jesi sigurna da je to bilo zbog slika?
:zubo:
:trk:
khm... jesi sigurna da je to bilo zbog slika?
:zubo:
:trk:
bum ti ih pokazala
da vidiš kak buš tek onda bežala, sve bu se prašina za tobom dizala :rofl:
Radna terapija
:lol:
a ono osobnog izbora mi se naročito dopada
si vidla atlantis, meni se slobodni izbor preporuča
kemik me ne bu pomela, bu me s metlom isprašila
kak tepih
annerri
03.10.2006., 16:47
:bara: O krioterapiji i hipoterapiji drugi put. : W
Do tada- :angeleye:
annerri
03.10.2006., 16:56
Ovog sam htjela:angel:
covekov pratilac
03.10.2006., 16:58
Sastavni dio rehabilitacijskog procesa je i ublažavanje kognitivnih smetnji(poremećaj svjesne spoznaje osjeta),što se postiže [B] tehnikama kognitivnog treninga: ;)
O ovom nešto više, izgleda značajno, ozbiljno !
atlantis
03.10.2006., 17:09
:lol:
a ono osobnog izbora mi se naročito dopada
si vidla atlantis, meni se slobodni izbor preporuča
kemik me ne bu pomela, bu me s metlom isprašila
kak tepih
vikend u varazdinskim?
kad nam bu dosadno skoknemo do bake u podrum po malo vinceka :zubo: :D
annerri
03.10.2006., 17:14
Najozbiljnije. Buba je stranicu ispred stavila jedan link, otvori, upucaj u tražilicu br.17(travanj 2001),snaći ćeš se, tu ima dosta o MS. A i neurologija je u manje-više u svim brojevima.Dok sve proučiš,neće ti trebati ni bolnica,ni zdravilnica. Ima još jedna na-ica.:ziba: Moram ići...:kiss:
Vratit' ću se ja...:top:
annerri
03.10.2006., 17:26
13.X je Simpozij u Minervi,i to sam zaboravila. (a šefa kuhinje ću zadaviti,ako je još u igri). Polly,mogla bi im održati predavanje usput,samo 2 dana traje.:W
covekov pratilac
03.10.2006., 17:37
Na sajtu, je pregled poslednjeg izdanja iz kolovoza 2002, vrlo mi je zanimljiv članak o osteopatiji
agnessa
03.10.2006., 20:15
Asti miša......jesam rekla da bu nas administrator došel otpuhati.....:zubo:
Spominjete Minervu......i Vž Toplice......hmmmm.....dugo me tam nije bilo a skoro pa pljunem do tamo od kuće.:zubo:
Vidim da ste se svi nešto raspiiiiiiiiisali....
Aj nasmijali ste me.....a ono o frizurama iz 80-tih...ajmeee....ja sebi nisam bila slatka nikako:cerek: ...izgledala sam ko gitarista iz "Srebrnih krila"........
agnessa
03.10.2006., 20:23
Spominjete Minervu......i Vž Toplice......hmmmm.....dugo me tam nije bilo a skoro pa pljunem do tamo od kuće.:zubo:
Aj nasmijali ste me.....a ono o frizurama iz 80-tih...ajmeee....ja sebi nisam bila slatka nikako:cerek: ...izgledala sam ko gitarista iz "Srebrnih krila"........
annerri
03.10.2006., 21:51
Em ti miša,ne zna on/a ni sam/a gdi je. Meni vihori i oluje dolaze i prolaze,a ja sve jača.Usput,MS u zadnje vrijeme jako šara,više ne uzima samo obrazovane i izabrane(volem ju sve više!),kriterije je izgubila u masama nedefiniranih kreatura koje funkcioniraju (a kaj ćeš,koliko muzike,toliko i perja).A da li sam ja spomenula glazboterapiju? I to ćemo razraditi. A ono o kriterijima:uzima sve,od 16-60.Pa 'ko prođe,ionako mu više nije do ničeg. Da li su mi to suze izazvale smijeh ili se sve okrenulo?:cry: :cry: :rofl: :rofl: :rofl:
annerri
03.10.2006., 22:47
O mrav pogotovu spada u terapeutske glazbene vode,još, da sjedneš u mravinjak...alternativno liječenje. Zaboravite guranje ruku(a netko bi mogao i glavu!) u pčelinjak,vađenje amalgamskih plombi, reiki,trapljenja bez početka i kraja.Nama zapravo treba pastir/ica koji/a će barem pola jada preuzeti na sebe,a ne se baviti nisko-visokim tlakovima,stresnim šećerima zbog prežderavanja,kurjim očima izazvanima neadekvatnom higijenom,i Bog čuje dobro-hipohondrima bez pokrića.Eee,zato je prosjek na medicini 8 godina. :klap: :klap: :klap:
covekov pratilac
04.10.2006., 00:48
Na ovo odgovaram tišinom, jedino mi ona pada napamet
agnessa
04.10.2006., 08:32
Ma anne je zakon......:lux:
Bome od kad je administrator, kako se ono zove...kemik...zaprijetio :azdaja: ja bome drhturim kad bilo što pišem.....:mama:
Sve će nas :tuctuc:tući....uffff....
Lijepo je pratioc napomenuo da kraj prave ljubavi MS nema šanse.......bemu samo je teško to naći. Kod mene se svojevrsna priča završila sa neslavnim krajem tako da je pitanje hoće li se ta definicija ikada kod mene potvrditi. Danas je to sve ludo i često ispadne da je bolje biti i sam nego kraj nekog kretena.....Čast izuzecima!:cerek:
Idem sad domeka jer su me izmučili na poslu do zadnjeg atoma snage....pa paaaa
meni je iz osamdesetih definitivno najveći bed onaj Limahl ako se sjećaš... uhh... koja je to bila zurka...
a čekaj (i oprosti što se petljam, ne bih htjela pretjerati), pa ja sam shvatila da se neslavni kraj ipak preokrenuo u nastavak, da ste se objasnili i da je sad sve ok?! :tuzni: ajooooooj!
al dobro, znaš kak to ide u životu, moraš ih sve izgubit, stoput se razočarati, da bi se stvorilo mjesto za tog jednog koji ti je zaista potreban... a potrebna ti je jedna posebna osoba. nju ne nađeš lako, ali ona jest tamo negdje i srest ćete se bez sumnje. i jedva čekam! : )
Ivan-zg
04.10.2006., 10:55
Mislim koji si ti lik:flop: .... ako pročitaš SVE postove shvatit češ da i DM ima veze s MS-om .:top:
Naime največi problem je kako se smiriti i što smiruje!!!!
A ako nekog smiruje DM, lijepo je od njega što je to podjelio sa ostalima!!!
Recimo ovako alternativni lijek je trava, dakle nema i ima direktnu vezu s MS-om i ovom temom. A ako to tebi nije jasno onda si bolesniji od mene:s !!!
Kao što vidiš neki imaju problema i sa samokontrolom:eek: !!!
agnessa
04.10.2006., 10:55
meni je iz osamdesetih definitivno najveći bed onaj Limahl ako se sjećaš... uhh... koja je to bila zurka...
a čekaj (i oprosti što se petljam, ne bih htjela pretjerati), pa ja sam shvatila da se neslavni kraj ipak preokrenuo u nastavak, da ste se objasnili i da je sad sve ok?! :tuzni: ajooooooj!
al dobro, znaš kak to ide u životu, moraš ih sve izgubit, stoput se razočarati, da bi se stvorilo mjesto za tog jednog koji ti je zaista potreban... a potrebna ti je jedna posebna osoba. nju ne nađeš lako, ali ona jest tamo negdje i srest ćete se bez sumnje. i jedva čekam! : )
Je, je bubić sjećam se Limahla...hihihiih....kao i ostalih frizura 80-tih di je sve kratko samo otraga dugačko...pa onda one lude trajne na glavama.....joj katastrofa.
Ne petljaš se , sve je ok.....ali da.....priča se izokrenula i ja opet solo :tuzni: . Dobro mi je ryan rekla ali što je tu je. Ne kužim ja neke glave ali nema tu pomoći.
No..idemo dalje.....:raspa:
Pssssst.....Ivan nam se rasrdio.....:azdaja:
Mislim koji si ti lik:flop: .... ako pročitaš SVE postove shvatit češ da i DM ima veze s MS-om .:top:
Recimo ovako alternativni lijek je trava, dakle nema ima direktnu vezu s MS-om i ovom temom. A ako to tebi nije jasno onda si bolesniji od mene:s !!!
ivane, ne daj se uzrujavati, kemik opominje po službenoj dužnosti, al mislim da je postalo jasno da ova tema više funkcionira kao klub podrške, ajmoreć, nego kao prava forumaška, tak da bu sve u redu. ;)
agnessa, nego šta, idemo dalje, u potragu za boljim! sad još bolje nego prije znaš što tražiš, pa ćeš, kad nađeš, stvarno 'pronaći'. a onda :Pivo: fešta na forumu!
Recimo ovako alternativni lijek je trava, dakle nema ima direktnu vezu s MS-om i ovom temom. A ako to tebi nije jasno onda si bolesniji od mene:s !!!
kemik je cura za 505 :cerek:
i ne ju dirat ak' se ne želi imati posla s menom, jer ja sam aždaja za 505 :azdaja:
moraš se naučit i šalu iščitat, a ne odmah po drvlju i kamenju
a da smo skrenuli i zabrazdili u druge vode, jesmo i te kak, pa nam je trebala nježna opomena
ovo je ipak ozbiljan forum, ni to moja gastronomija s raspuštenom moderatoricom di svako dela kaj oće :zubo: , čak je i d@d@
kađagugu :lol:
no njih nisam baš slušala, premladi su mi
ja sam više proživljavala početak '80-tih
novo romantizam :cerek: :rofl:
agnessa
04.10.2006., 11:33
ivane, ne daj se uzrujavati, kemik opominje po službenoj dužnosti, al mislim da je postalo jasno da ova tema više funkcionira kao klub podrške, ajmoreć, nego kao prava forumaška, tak da bu sve u redu. ;)
agnessa, nego šta, idemo dalje, u potragu za boljim! sad još bolje nego prije znaš što tražiš, pa ćeš, kad nađeš, stvarno 'pronaći'. a onda :Pivo: fešta na forumu!
Bubi.......za :Pivo: feštu :tulum: se bute načekali.......:zubo:
Ivan-zg
04.10.2006., 11:41
kemik je cura za 505 :cerek:
moraš se naučit i šalu iščitat, a ne odmah po drvlju i kamenju
a da smo skrenuli i zabrazdili u druge vode, jesmo i te kak, pa nam je trebala nježna opomena
Poštovana polly,
napiso sam 5 (pet) rečenica i stavio 4 (četri) smajlića, ako si to shvatila kao drvlje i kamenje... sorry nije bila namjera
A u tih četri rečenica sam pokušao objasniti koja je povezanost između DM i MS-a, u jednoj sam malo bacio ne bih rekao kamenje nego prije stiropor... ali ako se neko našao uvrijeđen duboko se ispričavam:s
ma zezam se samo :D
ne znam zakaj mene svi shvaćaju tak ozbiljno :tuzni:
iako :azdaja: ostaje
annerri
04.10.2006., 11:52
Ja napisala roman,sve nestalo.Kopiram sve, naći ću.A ozbiljno je bilo.
Radni naslov - 80-e, makrofazi (ne sarkofazi!!!!!), čuspajz(čašpujz?) :p
A Boy Đuro? Neki dan uredno mete po Londri, vidite da glazba,rad i dobra volja čine čuda. :rofl:
annerri
04.10.2006., 11:56
vota jedna,noćas sam i do Montreala stigla ,išla škicnuti da li prof.dr. Krešimir Krnjević još aktivno radi na McGill-u, (nadam se da je živ,lani je bio),ne nađoh skoro ništa nego našeg radoholičara Primorca,naravno, nekakva svečanost (čini mi se u Matici iseljenika). E, taj dr.Krnjević i njegovi suradnici (puno domaćih),bi mogli nešto smisliti,ako već i nisu.Dobre vijesti znaju stići prekasno,nažalost. Radi se o najobičnijoj aminokiselini(glutamatu),koja je najjači prijenosnik u središnjem živčanom sustavu,a najmanje se na to obraćala pozornost jer je najviše ima.
"Svi su očekivali neku misterioznu molekulu, u malim kkoličinama,a utvrđeno je upravo suprotno,možda baš zato,jer nam je cijelo vrijeme bio pred očima...Nažalost,farmakologija je dosta spora,još 1963.g. smo znali da je glutamat važan...". -imamo mi šansu za izlječenje,samo su vrijeme i kapital na strani farmaceutske industrije. Nećemo više o tom,boli glava.: ;)
annerri
04.10.2006., 12:22
Polly :top: , 505 s crtom!
(nestalo meni dosta toga,sva sreća da su ladice na broju,samo moram pravu izvući) Ovog moram staviti,inače mi je dan propao :bonk:
Aggy,drž' se sebe,bolje sama sa sobom, nego sama sa nekim. A kad se još dvoje sudare od sreće, obično ispadne treće. pa je tu i prijateljica MS, koja zahtijeva uvijek nešto novo...nikad kraja.
Grmi,sijeva,vrijeme je za :tulum:
Ivan-zg
04.10.2006., 12:22
kako te ne bi shvačao ozbiljno pa ipak si ti dama u godinama :kiss: :zvrko: :five:
annerri
04.10.2006., 12:32
kako te ne bi shvačao ozbiljno pa ipak si ti dama u godinama :kiss: :zvrko: :five:
Ovo je za Polly bilo? ma ona je genijalka.A kuhati zna......:s :s :s
Samo ne znam kako joj utječe na SŽS,kad netko priupita što će sa ostatkom dizanog tijesta ili starim kruhom? :confused: :zubo:
:B
annerri
04.10.2006., 20:51
A gdje ste sad svi? Dopodne svi k'o ptičice,poslijepodne umorni,uvečer gledate kviziće,garant.Jednom ćemo se svi u snu naći,pa će biti:zabušavate,ha? (Kastaneda na Dolcu,1.kumica,desni red).:Slin: :kiss:
agnessa
04.10.2006., 21:27
A gdje ste sad svi? Dopodne svi k'o ptičice,poslijepodne umorni,uvečer gledate kviziće,garant.Jednom ćemo se svi u snu naći,pa će biti:zabušavate,ha? (Kastaneda na Dolcu,1.kumica,desni red).:Slin: :kiss:
Ma kakva fešta.......ja jedva nekaj skuhala poslijepodne i to pojela kao da hoću ući u Guinessovu knjigu rekorda jer su mi se najavili gosti koji....:ceka: ..(da im p..... materina!-nadam se da kemikica ne bu ovo vidla :zubo: ) nisu na kraju ni došli :rospija: . A ni javili da neće doći..:clint:.Ljudi jesam li ja to krajnje netolerantna radi MS-a ili mene ljudi fakat zajebavaju?! Ispričavam se na neprimjerenom riječniku ali mislim da mi je tlak skočio do vrh vrhova!:zmaj:
:.Ljudi jesam li ja to krajnje netolerantna radi MS-a ili mene ljudi fakat zajebavaju?!
ne, neg su oni bezobrazni, nekulturni i neodgojeni
oprosti kaj ja tak o tvojim prijateljima :zubo: ali činjenice su činjenice
koda je u današnje vrijeme problem nekom javit da ti je nešto iskrsnulo i da nemreš doć
drugi put ih ponudi štapićima i vodom ;)
agnessa
04.10.2006., 23:03
koda je u današnje vrijeme problem nekom javit da ti je nešto iskrsnulo i da nemreš doć
Ma nisu ni prijatelji.....poznanici...osobe koje onako "padaju na titule i osobe za koje misle da su po nečemu važne"........bljak.......bemti. Treba to isto onak...otfikariti.:s
annerri
04.10.2006., 23:11
Jedna za goste: :E
VRLO,VRLO UKUSAN KOLAČ
Odlučio sam prirediti pir
Kupio sam brašno,kupio sam sir.
Ispekao kolač za prste polizat'
I čekao da gosti počnu stizat'.
Eto na stolu slastice razne,
al'moji gosti nešto kasne.
Čekao sam čekao,navrle mi sline,
a onda gricnuo da me želja mine.
-Neću više čekati!-sam sam sebi kaz'o
i cio kolač u trenu smaz'o.
A kad se zvonce oglasilo čilo,
na tanjuru ni mrve više nije bilo. (Daniil Harms):kiss:
annerri
05.10.2006., 01:56
Ma nisu ni prijatelji.....poznanici...osobe koje onako "padaju na titule i osobe za koje misle da su po nečemu važne"........bljak.......bemti. Treba to isto onak...otfikariti.:s
Slično se i meni dogodilo ne sekiraj se,lagano ih otpiši,onak' fino.Ja sam jednima sličnima(došli nakon dva sata, a trebali mi zaista tad),kad su pozvonili na portafon odgovorila"Nema nikog doma!". Zamisli priča okolo poslije. Takvi bi ti to napravili i da ti se o životu radi.Ko ih...:hebemu: Samo da ti ne bude zlo ujutro. Čaša mlake vode,žlica meda,prst jabučnog octa(ovo je jutarnji napitak za svakog,. nama paše i za energiju,živce,metabolizam,probavu-sve...nakon toga Lavazza,pa u nove pobjede.Odoh još prolunjati okolo,našla sam nekih ooozbiljnih stvari,od sad svaki 5.post pišem ozbiljno .:rofl: :zzz:
agnessa
05.10.2006., 12:10
Slično se i meni dogodilo ne sekiraj se,lagano ih otpiši,onak' fino.Ja sam jednima sličnima(došli nakon dva sata, a trebali mi zaista tad),kad su pozvonili na portafon odgovorila"Nema nikog doma!". Zamisli priča okolo poslije. Takvi bi ti to napravili i da ti se o životu radi.Ko ih...:hebemu: Samo da ti ne bude zlo ujutro. Čaša mlake vode,žlica meda,prst jabučnog octa(ovo je jutarnji napitak za svakog,. nama paše i za energiju,živce,metabolizam,probavu-sve...nakon toga Lavazza,pa u nove pobjede.Odoh još prolunjati okolo,našla sam nekih ooozbiljnih stvari,od sad svaki 5.post pišem ozbiljno .:rofl: :zzz:
Kak sam ja jučer bila neervozna i grizla bi sve oko sebe :azdaja::cerek: . Ovi se danas ispričavaju i kao došli bi danas a ja njima fino da već imam "popunjen" popodnevni raspored :angeleye: :cerek:
A moš' mislit: čekaju me narezani kesteni samo za stavit u pećnicu....popapati ću ručak i provesti cili dan u piđami.....a njih tko j........ Eto!:klap:
Kako se vi osjećate kad je vani jugo i kiša? Ja sam totalno nepodnošljiva. :tuzni:
annerri
05.10.2006., 12:25
Ovdje je jučer bilo oko podne nevrijeme,grmljavina,meni je čak bolje kad se nebo otvori.Ali malo je prohladno.A za grijanje mi je prerano,tad mi je gore.Ako ovako potraje 3.dan će biti OK.Samo da ne skoči na 25,onda sam gotova.(Zg)
annerri
05.10.2006., 12:34
Neću izdržati da se ne obratim našoj moderatorici,ima je na svim forumima osim kod nas.Ako me ne bude dulje vremena,nema veze sa popravkom lapa.Izbrisana! Al' nema veze,dama uvijek ide sama..:lol: :kiss:
agnessa
05.10.2006., 12:49
Neću izdržati da se ne obratim našoj moderatorici,ima je na svim forumima osim kod nas.Ako me ne bude dulje vremena,nema veze sa popravkom lapa.Izbrisana! Al' nema veze,dama uvijek ide sama..:lol: :kiss:
A kam brišeš? :trk: :confused:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.