PDA

View Full Version : Skupna tema: sterilizacija/kastracija pasa i mačaka


stranice : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

katy_01
09.04.2010., 19:52
pozz svima zanima me koliko dugo traje oporavak kujice od streilizacije,naša ima 5 god. i 15 kg,jako je osjetljiva i ako joj je nešto ona je gotova(prošlo ljeto je ubola osa u nogu mi smo je tješili i stavljali oblog ona je dva sata ležala s nogom u zraku i jaukala) neznam kako bi podnijela operaciju.Inače je opičena i vesela da li bi se promijenila.

teta pehta
09.04.2010., 21:59
Jedna kujica nas je zaustavila na cesti.
http://www.forum.hr/showthread.php?p=26028479#post26028479

Krvarila je. Nemam iskustva s kujama pa ne mogu reci jel bilo obilno, al svakako se ne radi o par kapljica.
Krvarila je jos jedno 5 par dana i sad vise ne krvari, ali je jos blago naotecena i pretpostavka je da je jos u fazi tjeranja.

Kolika je sansa da je skotna? I kad bi to mogli najranije sa sigurnoscu utvrdit?
Namjeravamo je sterilizirat, ali to nebi radili ako je skotna. Sta je tu je.

I jos pitanje, ako daj Bože da nije skotna. Koliko treba proc od tjeranja do sterilizacije?
Hvala.

katy_01
10.04.2010., 08:22
Jedna kujica nas je zaustavila na cesti.
http://www.forum.hr/showthread.php?p=26028479#post26028479

Krvarila je. Nemam iskustva s kujama pa ne mogu reci jel bilo obilno, al svakako se ne radi o par kapljica.
Krvarila je jos jedno 5 par dana i sad vise ne krvari, ali je jos blago naotecena i pretpostavka je da je jos u fazi tjeranja.

Kolika je sansa da je skotna? I kad bi to mogli najranije sa sigurnoscu utvrdit?
Namjeravamo je sterilizirat, ali to nebi radili ako je skotna. Sta je tu je.

I jos pitanje, ako daj Bože da nije skotna. Koliko treba proc od tjeranja do sterilizacije?
Hvala.
po mom mišljenju a i iskustvu tjeranje traje oko 20 dana (kod moje)
ako joj je to prvo tjeranje krvarenje zna biti pojačano i traje oko 8 dana
u tom periodu kujica ne može ostati skotna jer ne dopušta psima da joj priđu, pokrije pikicu repom:rofl:.Tako da vjerovatno nije još skotna(javi nam)Nakon krvarenja počine pravo tjeranje kad može ostati skotna i treba je paziti.Ja svoju našpricam sprejem koji kupim kod vet. da ne miriši drugim psima dok se tjera.E sad za strerilizaciju neznam vjerovatno treba proći mjesec dana od tjeranja i sami se spremamo na to pa me je malo strah baš sam o tome gore pisala.:(

buhica
10.04.2010., 10:38
Prije godinu dana našli smo kujicu i odlučili je udomiti. Sterilizirali smo je kako bismo i njoj i sebi olakšali život jer iz iskustva znam kako je teško udomiti male psiće.
I prije nekih 10 dana ona je počela krvariti i ima sve simptome tjeranja.
Puno mi je dvorište muških pasa koji preskaču ogradu i neki od nih su čak i agresivni (reže i pokazuju zube).
Ne znamo više kaj napraviti!!!
Mužjaci rade štetu jer preskaču ogradu i već su je na nekim mjestima uništili kandžama. Izgazili su svo cvijeće...
A da ne govorim da ovaj koji je najagresivniji predstavlja i prijetnju za klince jer u dvorištu je troje klinaca koji su navikli da se sa naše dvije kuje mogu igrati i dragati ih. Bojimo se da ih ovaj agresivni mužjak ne ugrize kojeg od klinaca pa ih niit ne puštamo same na dvorište.
Ne znamo više šta da radimo :(
Kako je moguće da se sterilizirana kuja tjera!?
Imamo još jednu kuju koju je sterilizirao isti veterinar i NIKADA nismo imali problema s njom niti je pokzaivala ikakve simptome tjeranja...

Maja0406
12.04.2010., 13:34
Ukratko,kujica 15kg,stara 2 godine se prije 10 dana počela tjerati,u četvrtak navečer je prestala krvariti i počela sklanjati rep,ostala je na čuvanju kod mojih roditelja koji ju nisu dobro čuvali i tijekom noći u subotu psi su provalili u dvorište i 99.9% sam sigurna da je sparena.
Ne želim leglo niti da ona bude mama pa ju hoću prije nego to dođe u neki visoki stupanj trudnoće sterilizirati.

Zvala sam veterinarske u Požegi i u Slavnoskom Brodu jer imam preporuke za te ambulante.

Veterinar u Požegi za sterilizaciju kuje koja nije gravidne traži od 750kn do 1000 ovisno o veličini kuje,a kuje koje su gravidne traži 1000-1200kn.
On je rekao da nije bitno u kojem stadiju trudnoće se obavlja zahvat i da se vadi cijela maternica ako je kuja gravidna. Što se tiće šavova kaže da je u cijenu uračunato vađenje nakon 8 dana.

Veterinarka u Brodu je opet rekla da se javim čim kuja prestane pokazivati znakove tjeranja i ubaciti će termin i sterilizirati ju. Za to što je ona vjerujatno trudna nije ništa spominjala da će smetati ako se odmah javim. Ona traži 550kn s obzirom na težinu kujice,šavove također vadi nakon 8 dana,a po kujicu dolazim 2h nakon operacije.

U čemu je razlika u te dvije ponude osim u cijeni koja i nije mala?
Što je bolje za kujicu? I kakve su posljedice ako ju steriliziram u tako ranom stadiju trudnoće?

Molim hitno sve koji nešto znate da napišete,sugerirate,1200kn je malo too much s obzirom da nikakve pogodnosti prilikom plaćanje ne postoje,samo gotovinski,bez rata,obroka itd.

ryell
15.04.2010., 02:54
Ukratko; ovariohisterektomija iliti vađenje maternice skupa s jajnicima je dugotrajniji zahvat, i obavezan ako je kuja gravidna.
Što je trudnoća "dulja", to je zahvat kompliciraniji odnosno traje dulje.
Glavna razlika između vađenja samo jajnika i vađenja svega kompletno je što je kod potonjeg slučaja narkoza dulja, sam rez je veći, a oporavak je dulji samim time jer je veći šok za organizam - logično.
Nije neka razlika sterilizira li se neskotna ili u ranoj fazi skotnosti, osim naravno - toga što se sve vadi. Nema nikakvih ekstra posljedica osim možda dan-dva duljeg oporavka.

lapdog
15.04.2010., 12:21
Da, sve se vadi (i fetusi skupa s maternicom). Mojoj su isto sve vadili (doduše nije bila skotna i ciljali smo idealan termin između tjeranja). Savjetovali su me da je tako najbolje, a meni je tada bilo razumljivo da se tako napravi (što će joj maternica kad nema jajnike logika). Oporavak je trajao par dana, ožiljak se nije vidio već mjesec dana poslje. Nema nikakvih nuspojava (čula sam da kujice znaju ostati inkontinentne, ali mi se čini da je to povezano s jako mladim životinjama-ja sam sa svojom čekala da ima preko godinu, godinu i pol).

Tako da što se tiče samog zahvata, jajnici i maternica, po mom iskustvu sve 5 (opet bi tako da moram), jedino što bi na tvom mjestu pitala, nevezano za "vrstu zahvata", moguće rizike radi pojačanog krvarenja i uopće mogućnost pojačanog krvarenja (s obzirom da se netom prestala tjerati) opreza radi.

Uglavnom, najbitnije je da izabereš veta koji fakat zna što radi i imaš sigurnosti u njega, čak bi nadodala bez obzira na cijenu. Ipak je to samo jednom u životu+ operacija je, koliko god rutinska postala vetovima, ipak operacija.

Maja0406
16.04.2010., 08:15
Što se tiče vađenja samo jajnika ili i maternice zvala sam kao kakva luda razne vetove i po zagrebu i tu kod nas svi redom preporučaju vađenje samo jajnika ako je s maternicom sve u redu što se vidi tijekom zahvata.
Sterilizacija je zakazana za slijedeći petak da budemo sigurni kako su svi znaci tjeranja povukli jer me veterinarka upozorila na moguće krvarenje ako bude prerano operirana.
Pošto sam ja totalni frik kad je moja Nessa u pitanju izdavila sam ju preko telefona svim mogućim pitanjima:)

ryell
16.04.2010., 16:12
"Ako je s maternicom sve u redu" podrazumijeva da kuja nije gravidna, jasno.
Obzirom da si ti kako pišeš "99.9% sigurna da je sparena", ako se vade jajnici, trebala bi se vaditi i maternica.
Javi...

Maja0406
16.04.2010., 17:17
"Ako je s maternicom sve u redu" podrazumijeva da kuja nije gravidna, jasno.
Obzirom da si ti kako pišeš "99.9% sigurna da je sparena", ako se vade jajnici, trebala bi se vaditi i maternica.
Javi...

Gle ne bih znala, svi vetovi koje sam pitala i objasnila kad se parila i da je vjerujatno trudna predlažu samo vađenje jajnika,ali s tim da se to sve radi odmah nakon prestanka znakova tjeranja,znači u skroz ranoj fazi:ne zna::confused: Inače da je kasniji stupanj trudnoće onda ide van sve...Uostalom nemam pojma, najrađe ju ne bi ni stavila pod nož jer se bojim da se ne probudi:(

vinny
16.04.2010., 22:09
Help wanted!

Imamo udomljenu kuju od 2 god. za koju nam je receno da je sterilizirana.
Zadnjih par dana primjecujemo kapljice krvi po kuci.
Ono sto me zanima je da li da odmah trcimo veterinaru ili netko zna o cemu se radi?

Hvala na odgovorima

..angie..
17.04.2010., 18:42
Moze jos jedan "hitan" odgovor. Koliko nakon sterilizacije kuja mora nosit okovratnik? Sigurnosti radi?
Pliz odgovor. Hvala.

Corduroy
17.04.2010., 18:59
10-ak dana. Neko minimalno vrijeme ovako odokativno bi rekao 7 (ali nemoj se toga strogo držati).
Većini kuja obično ne treba ovratnik

..angie..
17.04.2010., 19:18
Ovo je terijerka (znas o cem pricam :zubo: ) okovratnik ima 5 dana. Tj. 6 dan

Corduroy
17.04.2010., 19:23
A čuj, najbolje je 10 dana. Tada se skidaju šavovi (bar kod nas)

..angie..
17.04.2010., 19:33
Ova ima razgradive, tako da se ne skidaju...

St Vanja
19.04.2010., 13:09
Razgradive? Brr. mojoj kujici su dva tjedna nakon pyometre počeli curiti ti razgradivi. Reakcija na alginske konce. Događa se određenom postotku pasa. akose to dogodi tvojoj pasici, a vet to ne shvati ozbiljno- promijeni veta. Ne pretjerujem.

Tinkerbell_ze
21.04.2010., 17:00
Molim vas za mišljenje. Jako volim sve životinje, ali za macama sam luda :cerek:

Ovako, u mom dvorištu se prije mjesec dana pojavila maca (neko ju je napustio i donio k meni) kao i obično, ljudi vide da imam mace i stalno mi donose nove, ne znam kako mogu samo tako :rolleyes: Imam jednu macu i kući i 7 napolju + 5 mačića starih 14 dana (za 3 bebice smo našli udomitelje). Maca se nekako sprijateljila sa ostalim mačjim društvom.

Uglavnom maca je i izbačena trudna i u visokom stadiju je trudnoće. Iz udruženja za zaštitu napuštenih životinja su mi predložili da dovedem i tu macu na sterilizaciju i još jednu koja nije trudna (također je napuštena, kod mene se pojavila prije 3 mjeseca).

Sad sam stvarno u dilemi, stomak mi se prevrće jer ne znam da li griješim ako ju odvedem na sterilizaciju, a drugo, kad pogledam da već imam još dvije bebice za koje se niko nije javio da ih udomi, ne znam šta da radim...

Da li da ju vodim na sterilizaciju ili ne... Ostale mace su sterilizirane... stvarno ne znam šta da radim ... :(

stressee
22.04.2010., 15:42
Odlučili smo sterilizirati svoju pesicu :cerek: Sad ima 8 mjeseci, srednjeg je rasta (ima otprilike 10-15 kg).. Veterinar nam je rekao da je cijena sterilizacije oko 1000 kn.. onak okvirno :( E sad kako su krizna vremena i nije baš lako naći tih 1000 kn, zanima me jesu li cijene svugdje takve?

ja sam danas dogovorila kastraciju i pitala cijenu za psa težine oko 15 kg
i dobila odgovor oko 648 kuna pa +/- oko 20 kuna ovisno o količini anestetika ako sam dobro čula
(al cijenu sam jako dobro čula :D )

Maja0406
23.04.2010., 17:47
Evo da se javim s dojmovima,dok je moja ljubav još ošamućena.
Nessa je sterilzirana danas u 13h u veterinarskoj stanici ARGUS u Slavonskm Brodu. Izvađna joj je i maternica i jajnici (imali ste pravo:mig:),dobila je infuziju jer je malo više krvarila pošto se tek prestala tjerati i sada spava.

Za sad se sve čini dobro,već maše repićem kad mi čuje glas,ali ne može još ni glavu dići što je normalno.Nadam se da neće biti problema!!

Vetica koja je operirala i čitavo osoblje,svi koji su bili tamo su izuzetno pristupačni,vole životinje,odlični su u komunikaciji s vlasnikom,nemam riječ za sve osim pohvala!

Bila sam u pravu glede toga da je ness ostala skotna,kaže veterinarka da ju nismo sterilizirali bilo bi ih 10-ak.

notrzan
23.04.2010., 21:50
Molim vas za mišljenje. Jako volim sve životinje, ali za macama sam luda :cerek:

Ovako, u mom dvorištu se prije mjesec dana pojavila maca (neko ju je napustio i donio k meni) kao i obično, ljudi vide da imam mace i stalno mi donose nove, ne znam kako mogu samo tako :rolleyes: Imam jednu macu i kući i 7 napolju + 5 mačića starih 14 dana (za 3 bebice smo našli udomitelje). Maca se nekako sprijateljila sa ostalim mačjim društvom.

Uglavnom maca je i izbačena trudna i u visokom stadiju je trudnoće. Iz udruženja za zaštitu napuštenih životinja su mi predložili da dovedem i tu macu na sterilizaciju i još jednu koja nije trudna (također je napuštena, kod mene se pojavila prije 3 mjeseca).

Sad sam stvarno u dilemi, stomak mi se prevrće jer ne znam da li griješim ako ju odvedem na sterilizaciju, a drugo, kad pogledam da već imam još dvije bebice za koje se niko nije javio da ih udomi, ne znam šta da radim...

Da li da ju vodim na sterilizaciju ili ne... Ostale mace su sterilizirane... stvarno ne znam šta da radim ... :(

Sama ćeš, nažalost, morati odvagati između emocija i razuma. Makar ni razum ovdje nije posve u pravu, obzirom na visok stadij, ako je zaista tako.

trgovčica
25.04.2010., 16:30
molim pomoć,sterilizirali smo mačku prije dvije godine i veterinar je rekao da ne treba vaditi šavove jer su razgradivi.međutim,na ožiljku joj je cijelo vrijeme bio vidljiv ostatak malog šavića ali rana je super zarasla i maca nije imala baš nikakve tegobe,dapače.ove zime je počela uporno lizati ožiljak i izgledalo je kao da ima neki iscjedak.odveli smo je veterinaru i izvadio je šav (koji se ni nakon dvije godine nije raspao) i rekao da ih je očito dobavljač prevario.dobila je antibiotike,koje smo naravno platili,i rana joj je vrlo brzo opet zarasla.i sad nakon nekog vremena opet se otvorila i to veća nego što je bila.sutra moram do veterinara a ni sama ne znam je li kretenski da idem kod ovog jer mi se čini da je nepouzdan,a opet smatram da je možda najbolje da odemo opet kod istog jer je upoznat sa situacijom a i cini mi se da je njegova obaveza da stvar popravi.inače smo malo financijski kratki a opet ne bi htjela da zbog toga ispašta mica maca:confused:

Tinkerbell_ze
28.04.2010., 17:27
@ Notrzan: Maca nije sterilizirana na moju veliku radost :) ipak su to živi bebići koji treba da se rode :cerek: Sad sam puno mirnija i drago mi je što nije sterilizirana :) ovih dana treba da se porodi :cerek:

Lak
01.05.2010., 13:49
Gdje u Zagrebu povoljno kastrirati mačka, ima oko 6 mjeseci. Mama mi govori da je cijena preko 300 kuna, ali meni to zvuči previše s obzirom da se radi o muškom.

Ovo je ''mali'' Muso

http://img132.imageshack.us/img132/7688/fotografija0031e.th.jpg (http://img132.imageshack.us/i/fotografija0031e.jpg/)

Mislim da je vrijeme da ga se capne.

raimunda
03.05.2010., 12:57
Ne znam za Zagreb, al u Splitu kastracija dođe 250 kn uglavnom.

Lak
03.05.2010., 19:17
Nema veze više, sređeno besplatno capanje, ipak je malac posvojen s ceste, pa ajmo reć da se radi o beskućniku.

Tinkerbell_ze
03.05.2010., 20:28
@ Notrzan: Maca nije sterilizirana na moju veliku radost :) ipak su to živi bebići koji treba da se rode :cerek: Sad sam puno mirnija i drago mi je što nije sterilizirana :) ovih dana treba da se porodi :cerek:

Rodila su se 4 prelijepa bebača prije 5 dana :cerek: Medeni su :cerek:

Zla patka
07.05.2010., 22:38
http://i39.tinypic.com/v3mu76.jpg
the cone of shame!

:D

izvadili joj jajnike i maternicu danas popodne
morali su joj dati dozu i pol anestetika jer je luuuuda... i jos se uspjela probuditi za 35sek, vetovi su bili u soku. htjeli su me zvati da dodjem malo kasnije po nju jer su joj dali vise anestetika, ali jok
i pocela je tulit kao da ju netko kolje :rofl:
nakon par minuta je vec setala okolo...

evo ni sad ne zeli krmit nego svako malo baulja po kuci
i naravno da joj je onaj sprej za ranu koji kao smrdi da ne bi lizala njoj super okusa...tkao da sam joj stavila satelit...
kladili smo se u ambulanti koliko ce joj trebati da ga rasturi

..angie..
08.05.2010., 18:46
Ima li tko iskustva sa ovime:

Macak mi je kastriran prije godinu i pol skoro.
Neki dan je ponovo poceo hopsati po mojoj nozi.. Nije tako cesto, no ipak skace i mrda ju..
Ne razumijem, sta nebi trebao biti miran po tom pitanju?

Orleanska I.
08.05.2010., 21:58
ja sam danas dogovorila kastraciju i pitala cijenu za psa težine oko 15 kg
i dobila odgovor oko 648 kuna pa +/- oko 20 kuna ovisno o količini anestetika ako sam dobro čula
(al cijenu sam jako dobro čula :D )

Mi smo prije 4 dana kujicu od 22 kg kastrirali. Cijena je bila 539 kn. Na sreću, nije kidala šavove, samo liže tu i tamo rano, bili na kontroli, veterinar zadovoljan, a ona se ponaša kao da i nije bila na operaciji. :top:

Zla patka
09.05.2010., 11:17
koliko? :eek: :D
ja sam iskesirala 1400kn :kukuc: pas ima 27kg

nemam pojma
09.05.2010., 15:56
Ispričavam se na padobranskom upadu, ali trebam savjet :D

Imamo pasicu staru 8 godina, njemačka ovčarka, imala je 2 okota. U zadnje 2 godine stalno joj se prave rane koje grize i na tim mjestima skroz ostane bez dlake. Promijenili smo joj i prehranu, pokušavamo sa biljnim preparatima, malo se smirilo, ali i dalje je koma. Pomažu jedino kortikosteroidi.
Pri zadnjem pregledu, vet mi je rekao da predlaže sterilizaciju jer misli da joj to prave hormoni.
Mm-u je neki prijatelj pričao da sterilizacija skrati kujama život. Vet kaže da to nije točno. A mene zanimaju vaša iskustva :ne zna:


hvala svima :)

Orleanska I.
09.05.2010., 16:51
koliko? :eek: :D
ja sam iskesirala 1400kn :kukuc: pas ima 27kg
Izgleda da smo i jeftino prošli. A prijateljica mi se čudila jer je za konja platila oko 1400 kn.

Mm-u je neki prijatelj pričao da sterilizacija skrati kujama život. Vet kaže da to nije točno. A mene zanimaju vaša iskustva :ne zna:
hvala svima :)
Iskreno, nismo o tome razmišljali. Nisam za to nikad čula, samo ono da se neki psi smire, ali meni se čini da se naša kujica nije promijenila.

nemam pojma
09.05.2010., 16:57
Iskreno, nismo o tome razmišljali. Nisam za to nikad čula, samo ono da se neki psi smire, ali meni se čini da se naša kujica nije promijenila.


Ja isto nisam čula za to dok mm-u taj frend nije to rekao. A s obzirom koliko problema imamo s tom njenom kožom, izgleda da ćemo ju morati sterilizirati :ne zna:

Orleanska I.
09.05.2010., 17:05
Čuj, vjerojatno će joj nakon toga život biti kvalitetniji, tj. ne će imati te rane, dlaka će joj opet narasti, ne će sama sebe ozlijeđivati. Vjerujem da ima više pozitivnih stvari u sterilizaciji nego negativnih.

Zla patka
09.05.2010., 18:50
Izgleda da smo i jeftino prošli. A prijateljica mi se čudila jer je za konja platila oko 1400 kn.


prije 15ak godina sam platila 300kn :D na vet.faksu doduse

ovo je privatni vet, plus vadili su i jajnike i maternicu
i pesica je kao da se nista nije dogodilo, odmah nakon operacije je bila u odlicnom stanju
ma dala bi i 3 put vise samo da je sve ok

joj da, meni su i pokazivali maternicu i jajnike :D malo smo kopali po tome i proucavali

Zla patka
09.05.2010., 18:53
Ja isto nisam čula za to dok mm-u taj frend nije to rekao. A s obzirom koliko problema imamo s tom njenom kožom, izgleda da ćemo ju morati sterilizirati :ne zna:

pa definitivno ju je najbolje sterilizirati, ako je problem u spolnim hormonima
i bez brige sve ce biti ok
nece nista krace zivjeti

Orleanska I.
09.05.2010., 23:34
prije 15ak godina sam platila 300kn :D na vet.faksu doduse

ovo je privatni vet, plus vadili su i jajnike i maternicu
i pesica je kao da se nista nije dogodilo, odmah nakon operacije je bila u odlicnom stanju
ma dala bi i 3 put vise samo da je sve ok

joj da, meni su i pokazivali maternicu i jajnike :D malo smo kopali po tome i proucavali

I našoj su kujici izvadili maternicu i jajnike, vet. je isto privatnik, ali znam da ima barem 2 skuplja vet. kod nas u gradu i masno naplaćuju usluge.

Zla patka
10.05.2010., 10:24
I našoj su kujici izvadili maternicu i jajnike, vet. je isto privatnik, ali znam da ima barem 2 skuplja vet. kod nas u gradu i masno naplaćuju usluge.

onda fakat super povoljno

nemam pojma
10.05.2010., 13:36
pa definitivno ju je najbolje sterilizirati, ako je problem u spolnim hormonima
i bez brige sve ce biti ok
nece nista krace zivjeti


Ma zato mi se ni ne ide na tu operaciju jer ni on nije siguran da će joj to pomoći. U biti, ona ima seboreju, a to dosta često uzrokuju hormoni, ali ne mora značiti da je tako i kod nje :ne zna:
ma najvjerojatnije ćemo to napraviti, pa pomoglo joj ili ne, samo ćemo sačekati da prođu vrućine.

Što se cijene tiče, meni je vet rekao cca 450,00 kn operacija i lijekovi. Ali to je "k'o za mene" a i jer je njegova pacijentica. Nisam ni znala da je drugdje tako skupo :eek:

nelly13
11.05.2010., 21:53
ne znam da li je to pitanje bilo, ali kolika je od prilike cijena sterilizacije?

Zla patka
12.05.2010., 20:41
ne znam da li je to pitanje bilo, ali kolika je od prilike cijena sterilizacije?

koja zivotinja, koliko kila itd.
plus da si procitala samo 10 postova iznad svog sumnjam da bi postavila ovo pitanje

Eyecandy
19.05.2010., 19:22
Slučaj I:

Mog prvog mačka, po savjetu veta, kastrirali smo sa 6 mjeseci. Nit' je post'o umiljat, nit' miran, prvom zgodom zbrisao je na neobjašnjiv način i nikada :eek: ga nismo našli:(:(:(.

Slučaj II:

Mog drugog mačka nasljedila sam od prve vlasnice, nije ga željela kastrirati, došao je k meni prije godinu dana, sve je bilo o.k. osim što je, tu i tamo, znao " zaplakati" po noći. Prije tri mjeseca je, po mom mišljenju iz čistog mira :lol:zbrisao noću, kroz malu rupicu na prozoru.
Bila sam očajna, tražila sam ga tjedan dana, i konačno našla. Od tada nikako da se smiri, čitave dane plače, hoda po kući kao lav u kavezu, nervozan je, jede, ali je poprilično mršav, vreba svaku prigodu da zbriše iako je plašljiv k'o ptičica. Obilježava prostor na razne načine.:eek:
Noću mi ne da spavati.:rolleyes:

Ne znam mogu li ga u ovakvom stanju kastrirati ili se treba smiriti. Stalno mislim da će to biti uskoro, ali nikako da se desi.

Bojim se da nakon kastracije ne bude kao i s prvim i da se uopće ništa neće promijeniti.:ne zna:

Žao mi je da se ovako muči.

Što mislite?

St Vanja
20.05.2010., 17:12
Ja nemam pojma. Moj R.I.P. mačak je kastriran pradavne 1987. u dobi od 7 mjeseci i težini 5kg). još ga testosteron nije ni dotaknuo i poživio je još 12 godina kao preslatko ogromno mače od ukupno 7kg (to nabacio kasnije). Narav mu se nije promijenila. Ostao razigran, umjereno mazan i potpuno svoj :cerek:.

Sretno s tvojim macanom!

St Vanja
20.05.2010., 17:13
Ono za testosteron znači da nije imao one prepoznatljive široke jagodične (?) kosti.

Eyecandy
20.05.2010., 19:23
Hvala na odgovoru.:)

Nazvah Bubu i saznadoh da ga mogu odmah capa- capa. Sutra idemo na opći pregled.

Mislim da je krajnji čas jer mi se noćas popiškio na krevet. :eek:

boba07
23.05.2010., 19:57
moj mačak je kastriran u dobi od nepunih 10 mjeseci, narav mu je nepromijenjena, umiljat, razigran, dobar lovac, veliki skitač i tučar (nažalost)...
ostao mu je i nagon za obilježavanjem teritorija - digne guzu, nacilja i zatrese repom, ali ništa ne izlazi:lol:

Bojali smo se same operacije (anestezije), ali već je navečer bio normalan, jeo, pio i mazio se.

Kratka Kavica
24.05.2010., 05:44
Bok društvo. Imam samo jedno pitanjce...

Dali mačku boli dok se tjera (dali su to grčevi ugode ili boli) ?

Dvoumim se oko sterilizacije, maca se strašno hoce maziti dok joj dođu TI dani, ali s vremena na vrijeme jako zareži kao da ju netko kolje pa vas molim da mi odgovorite na postavljeno pitanje da ne učinimo nešto za što cu se kajati.

Maca je u stanu, tako da do neželjene trudnoće nikako ne može doći, a željela bih njezino potomstvo jer je zaista izuzetno dobrog karaktera i izgleda.

Hvala.

nichol =)
25.05.2010., 22:01
pozdrav svima...imam mačka starog 11 mj..i kako živim na glavnoj cesti stalno muku mučim sa njim i njegovim hodanjem po cesti već sam imala slučaj da mi je auto zatepao mačku....e sad htjela bih ga kastrirat no bojim jer sam čula za neke slučajeve da su životinje znale uginut nakon kastrcije.....
što mi vi savjetujete....

nichol =)
25.05.2010., 22:05
moj mačak je kastriran u dobi od nepunih 10 mjeseci, narav mu je nepromijenjena, umiljat, razigran, dobar lovac, veliki skitač i tučar (nažalost)...
ostao mu je i nagon za obilježavanjem teritorija - digne guzu, nacilja i zatrese repom, ali ništa ne izlazi:lol:

Bojali smo se same operacije (anestezije), ali već je navečer bio normalan, jeo, pio i mazio se.

ne bi li mačak nakon kastracije trebao prestati skitati.....ja svog želim upravo zbog njegovog skitanja kastrirat... :ne zna:

ryell
26.05.2010., 06:07
I neki ljudi su znali umrijeti od gripe.
Tako da, kastriraj ga obavezno, jer pogotovo s muškim mačorima je gotovo nikakva šansa da se nešto krivo desi zbog kastracije.
A šansa da ga pogazi auto je daaaaleko veća.

nichol =)
26.05.2010., 10:27
I neki ljudi su znali umrijeti od gripe.
Tako da, kastriraj ga obavezno, jer pogotovo s muškim mačorima je gotovo nikakva šansa da se nešto krivo desi zbog kastracije.
A šansa da ga pogazi auto je daaaaleko veća.

a što je sa onim slučajevima kad živoinje nakon kastracije i dalje skitaju.....nema smisla da ga kastriram a on opet po starom.....ak me razumješ....

ryell
26.05.2010., 11:13
Ne možeš unaprijed znati da li će skitati i dalje, osim ako si vidovita :zubo:
U velikoj većini slučajeva skitanje će ili prestati ili se ograničiti, u svakom slučaju nakon kastracije neće dalje "širiti teritorij".
Ne kastriraš li ga, bolje sigurno neće biti.

nichol =)
26.05.2010., 17:44
hvala

bubbly
27.05.2010., 00:17
Sorry na offtopicu, premjestite pitanje ako postoji odgovarajuća tema, jer ja nisam pronašla...
Uglavnom pitanje je kako kod malih mačića odrediti spol? Hvala!

lapdog
27.05.2010., 17:48
Poslikaj im "to dole" i stavi tu. Ili ih odvedi do veta da ti kaže. Uglavnom, dečkići imaju malu izbočinu, a curice rupicu. Mogu se ljudi lako zeznuti kod tako malih.

Chocofan
01.06.2010., 06:40
bok, vjerojatno to i piše negdje, ali sam na poslu pa ne stignem pročitati svih 20 stranica, pa molim pomoć - dali je kasno kastrirati psa koji je star skoro 6 godina....dosada moji roditelji su bili jako protiv toga, a sad misle da je glupo kastrirati tako starog psa......a situacija je postala nesnosna, bježi svaki dan, nema ga cele dane doma, a sad zadnjih par puta kako se vratio doma je šepao, i povraćao danima, čim je došao sebi, opet je posbjegao...ne želim niti imati psa koji bude na lancu, a dvorište koliko god smo ogradili on i dalje nađe mjesto gdje se uspije provući, zivimo i blizu glavne ceste pa me je i strah da ga ne pogazi auto, ili nedaj bože da bude netko od u autu stradao zbog njega....
inače je veseljak i volimo ga takvog...hoće li se smiriti kastracijom? jer to nebismo željeli

Marija_Kt
06.06.2010., 19:53
pozdrav! imam jedno pitanje pa bi voljela čut vaše mišljenje...
imam žensku macu, stara je oko 11 mjeseci. u zadnje vrijeme se jako često tjera (za primjer: tjera se 5-6 dana, onda je tri dana mir pa se opet tjera). nikad nije imala mačiće niti bila sa drugim mačkama (živi u kući).
zanima me dali bi se maca prestala tjerat ako je steriliziram?

hellie
06.06.2010., 20:58
trebala bi. samo je moraš sterilizirati u razdoblju kad se ne tjera

rijeka511
08.06.2010., 17:57
Moja maca Tami jučer je bila na sterilizaciji i još neće piti (a vrućina?!). Kada počnu piti vodu? Jer jede od jutros. Spava i liže se po trbuhu. Moram joj stavii ovratnik? Bojim se da će podivljati kad joj stavim - jer su u Pet sopu imali samo pseće, a i sama veterinarka kaže da je temperamentna pa nisam pametna. jel tko imao slučaj da si je otvorila ranu ili sta?

Good evil
10.06.2010., 10:49
trebala bi. samo je moraš sterilizirati u razdoblju kad se ne tjera

koliko imam vremena nakon sto se okotila, da je odvedem na kastraciju?
Ima li neko pravilo koliko dana nakon okota može ju se odvest na kastraciju?

lapdog
10.06.2010., 10:55
Kad othrani mačiće i kad joj se sise potpuno povuku.

Pingvich
13.06.2010., 14:27
a što je sa onim slučajevima kad živoinje nakon kastracije i dalje skitaju.....nema smisla da ga kastriram a on opet po starom.....ak me razumješ....

Pošto si odmah na cesti (kolika udaljenost od ceste, 5-10 m?) kastracija neće pomoći da ne ode na nju.
Kastracija će ga sigurno odvratiti od skitnje - jer je mlad i nema još naviku svog utvrđenog teritorija. Dakle, eliminiraš opasnosti nekih daljih cesta, nekog većeg broja prelaska cesta, eliminiraš spolne bolesti, pad imuniteta uzrokovan dugim skitnjama, tučom, lošim hranjenjem u vrijeme izbivanja, a na taj pad imuniteta se vežu razni virusi i bakterije.. koje će opet lakše pokupiti ako ima veliko područje kretanja. Dakle, ne možeš reći da nema beneficija koje kastracija donosi, svejedno.
Ali nije skitnja udaljiti se 5 metara dalje. Nažalost, i pored kastracije se to može dogoditi, ali ako ga ne kastriraš, sigurno će onako lud i napaljen kao muha bez glave stalno trčati preko ceste i stradati, a ovako možda i neće.

Najbolja stvar je kastrirati ga i držati isključivo u kući.


Cocofan:
Nije prestar, tvoj pas ima 6 godina i srednje je dobi.
Kastracijom se uklanjaju nepoželjna ponašanja, ali on će i dalje biti vesel.
Što se tiče toga da pas sam ide uokolo. Ajde se uozbiljite sa time. To uopće nije tako bezazleno, pas mora biti sa vlasnikom, na uzici, ili u svom ograđenom dvorištu. Da li ste vi svjesni koliko je to opasno. Prošle godine sam umalo poginula radi nekoh neodgovornih ljudi koji također misle da nije neki problem što pas šalablazni uokolo. Našao mi se ispred auta i izbjegavajući sam skoro završila u ogradi. Na brzoj cesti. Nije me uopće briga kako ćete to postići, ali držite svog psa u svom vidokrugu.

malegria*
18.06.2010., 04:05
da ne čitam sve, postavit ću pitanje, nadam se da mi nećete zamjerit. :)
udomila sam macu, sad već ima oko 5 mj. namjeravala sam ju dat sterilizirat kroz mjesec dana, no nisam sigurna dal je to prerano? postoji li određena dob u kojoj mačke mogu ić na sterilizaciju ili to nije bitno? također, ljeto je, neće joj vrućina smetat?

Corduroy
18.06.2010., 08:17
Nema. Kad je dovoljno velika da se može sterilizacija napraviti.
Ali, možda bolje na jesen dok nisu velike vrućine

St Vanja
20.06.2010., 22:47
Možda bi bilo dobro da ti je stalno "pod ključem". Meni je mučno kad se sjetim da je malena maca od sada nekih 8 mjeseci na dan sterilizacija 19.05. bila skotna tjednima.....:( smučilo mi se kad mi je vet to rekao. bijednica je zanijela negdje u dobi od nekih 6 mjeseci. Mala skitnica, naravno.

molim iskusnije mačkare da ne izgube živce sa mnom. Ovo je moje mišljenje na osnovi mog vrlo skromnog iskustva.

ryell
21.06.2010., 01:44
Pa ako ne ide van, neće baš ostati skotna po duhu svetome.
Samo treba preživjeti tjeranje (čepići u uši, i podmićivanje susjeda).

guzica
24.06.2010., 10:23
e evo nešto zanimljivo sam našla,meni je super došlo u doba recesije a trebamo kastrirati 2 mačke,nadam se da će još nekome pomoć :) :

Veterinarska ambulanta male prakse Sesvete u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom od 15.05.2010. – 30.06.2010. nudi akcijsku cijenu kastracije i sterilizacije mačaka- za vlasnike potpuno besplatno.

Za sve informacije obratite se na tel. 01 2009700, e-mail rsirovec@gmail.com, web adresa veterinarskapraksa.webs.com, Veterinarska ambulanta male prakse Sesvete, Jelkovec - Sopnica, Rimski put 37.

maya13
26.06.2010., 21:44
da ne čitam sve, postavit ću pitanje, nadam se da mi nećete zamjerit. :)
udomila sam macu, sad već ima oko 5 mj. namjeravala sam ju dat sterilizirat kroz mjesec dana, no nisam sigurna dal je to prerano? postoji li određena dob u kojoj mačke mogu ić na sterilizaciju ili to nije bitno? također, ljeto je, neće joj vrućina smetat?


možda to i je rano... ja sam svog kastrirala 30.12. (tad je imao 8 mjeseci). veterinar mi je rekao da treba to obavit prije nego što se počnu tjerati, ali da bi bilo dobro da ima barem 8 mjeseci.. e sad to je mišljenje tog veterinara. ja bi na tvom mjestu čekala do jeseni/zime.. do tad valjda neće ostat skotna. .a kak je danas sve ludo nikad ne znaš :/

malegria*
27.06.2010., 08:36
ma strah me da ne ostane skotna, već i sad ju jedva držim u kući, svako malo mi pobjegne dok ulazim/izlazim iz kuće pa ju onda moram lovit po dvorištu. ništa, posjetit ću veta pa ću vidjet što će mi preporučit. a znate li možda nešto o cjepivima za "spriječavanje tjeranja"? znam da sam ja tako svoju kuju cjepila, pa smo se nakon nekog vremena odlučili na sterilizaciju, al bilo je to davno..
mislim, malo je nezgodna situacija, ako je još premlada, tj nedovoljno razvijena za sterilizaciju a počinje se tjerati uskoro.. :ne zna:

maya13
27.06.2010., 12:39
ma strah me da ne ostane skotna, već i sad ju jedva držim u kući, svako malo mi pobjegne dok ulazim/izlazim iz kuće pa ju onda moram lovit po dvorištu. ništa, posjetit ću veta pa ću vidjet što će mi preporučit. a znate li možda nešto o cjepivima za "spriječavanje tjeranja"? znam da sam ja tako svoju kuju cjepila, pa smo se nakon nekog vremena odlučili na sterilizaciju, al bilo je to davno..
mislim, malo je nezgodna situacija, ako je još premlada, tj nedovoljno razvijena za sterilizaciju a počinje se tjerati uskoro.. :ne zna:


e ne znam. moj nije davao nikakvih naznaka tjeranja. nisu ga uopće zanimale ženske, samo se htio igrati :)
osim toga, kod mene još uvijek vrijedi da se tjeraju u 2.mjesecu (bar nisam vidla/čula u neko drugo vrijeme). ne znam kak je kod vas, al do drugog mjeseca imaš vremena :D

no najbolje bi bilo da probaš do zime čekat (ako možeš). ja sam čekala zimu najviše zato što nisam htjela da mi ide okolo par dana, dok mu to ne zaraste. a da je ljeto davio bi me stalno da oće van. ovak dok je vani snijeg on je odmarao u kući i bio mir.

hlapichka
27.06.2010., 12:46
macke se pocnu tjerat u vrijeme tjeranja (2.mj i 10.mj cini mi se), ali ako se ne uspiju sparit, nastavit ce se tjerat u individualnim razmacima. jedna "moja" udomljena ima jedva 6 mj a vec se 4. put tjera od 2.mj, bas zato sta je zatvorena i nije se uspjela sparit.
takoder, ako maca ostane bez macica, il kad prestanu sisat, ona se vec opet tjera.
tako da cekaj prvi trenutak kad se nece tjerat i steriliziraj ju, inace ovako nikad neces moc, 6mj za sterilizaciju je ok.

hellie
27.06.2010., 12:54
ženke se mogu i ranije sterilizirati, već sa 6 mjeseci, kod njih nema veze da moraju sazriti. ali mužjake treba što kasnije, kako bi potpuno sazrili, jer ako se mačak prerano sterilizira mogući su problemi sa mokraćnim kamencima. mačore treba najranije sa 8-10 mjeseci, a može i kasnije ako se ne tjera i ne obilježava. ja sam svog sterilizirala kad je imao 15-16 mjeseci i to zato jer mu je urin užasno smrdio i nikako nije prestajao napadati mačku, stalno ju je gazio, stao bi joj na leđa i grizao ju za vrat. nije inače nikad zapišavao okolo i nije tulio ko lud.

Pingvich
30.06.2010., 21:42
Imala sam slučaj skotne 5-mjesečne mace :(
Sigurno da se nije ni počela tjerati, nego na tom području nema nesteriliziranih ženki, pa su ovu malecku ulovili mačori. Ja sam skoro pala u nesvjest: vet mi ju vraća i govori - imala je 3 ploda.. :(

maya13
01.07.2010., 10:39
Imala sam slučaj skotne 5-mjesečne mace :(
Sigurno da se nije ni počela tjerati, nego na tom području nema nesteriliziranih ženki, pa su ovu malecku ulovili mačori. Ja sam skoro pala u nesvjest: vet mi ju vraća i govori - imala je 3 ploda.. :(


nisam imala još iskustva sa sterilizacijom ženskih mačaka (nekak se uvijek zadesi da imam mačore :) ) ali . . zar ne postoji neki rendgen da se pregleda šta ima u njoj?

hlapichka
01.07.2010., 10:52
ja sam imala slucaj 5-mjesećne mace koja se omacila O.o 4 macica, svi zivi i zdravi O.o

lapdog
01.07.2010., 11:13
nisam imala još iskustva sa sterilizacijom ženskih mačaka (nekak se uvijek zadesi da imam mačore :) ) ali . . zar ne postoji neki rendgen da se pregleda šta ima u njoj?

uzv nakon mjesec dana, rtg pokazuje točan broj malih, ali nije preporučljiv (zračenje i to). U ovom slučaju je obavljena sterilizacija i pobačaj, tako se to radi s vanjskim macama.

maya13
01.07.2010., 11:49
uzv nakon mjesec dana, rtg pokazuje točan broj malih, ali nije preporučljiv (zračenje i to). U ovom slučaju je obavljena sterilizacija i pobačaj, tako se to radi s vanjskim macama.


no da moj lapsus, mislila sam na ultrazvuk. rentgen ne smiješ radit ak si trudan (ja sam morala nedavno zbog leđa ić i trebalo je potpisat da nisam trudna). ugl da ,ak je ženska onda bi možda bilo lijepo napravit taj ultrazvuk prije operacije (čudno mi je da to nije po defaultu, al vald bi samo ja to radila da sam vet :D )

hlapichka
01.07.2010., 12:03
kod vanjskih maca je to nazalost "nepotrebno", jer ako vidno nije trudna u svakom slucaju ce se sterilizirat pa makar i pobacaj bio u pitanju. jer nemamo kamo sa micekima i friskom mamom.

lapdog
01.07.2010., 12:48
Jap, ako nije trudna "do grla", ionako ide na sterilizaciju, a vadi se maternica pa se samim time obavi i pobačaj. Ja jedino nisam za sterilizaciju viskoko skotnih životinja i nebih nikada to učinila, no, s obzirom na situaciju, ne mogu osuditi ni one koji i to čine. Nažalost. Da ljudi lijepo paze na svoje mice i steriliziraju ih na vrijeme, mačići uličari bi se lijepo poudomljavali, a mame na vrijeme sterilizirale. No, mačića je više nego udomitelja, kućnih legala je više nego napuštenih, i tako u krug...

maya13
01.07.2010., 13:20
a da shvaćam to, sam meni je žao :(
mislim meni je pobačaj isto što i bacanje (o bože skoro sam napisala izlegnutih mačića :D )u biti meni je pobačaj isto što i bacanje malih mačića u dravu ili bilo koji drugi oblik ubojstva.
nisam čitala prijašnje postove pa ne znam o čem se radilo kod ove mice, ali recimo da svoju idem sterilizirat, prvo bi provjerila dal je već trudna i pobačaj nebi došao u obzir. meni je tog stvarno žao :(

lapdog
01.07.2010., 13:38
Je, i meni. Ali sam istog razmišljanja kao i kad su ljudi u pitanju. Do određenog vremena mi je ok (sad nebih navodila točno vrijeme da ne zeznem), fetus nije jednak živom, rođenom biću. A ako nova živa bića nemaju nikoga da se za njih adekvatno pobrine, onda i bolje da ni ne dođu patiti se. Bilokoje vrste.

Plus uzmeš u obzir situaciju u kojoj je ova država s napuštenim životnjama i detalje nekog specifičnog slučaja i onda skužiš da ništa nije tako crno-bijelo.

Možemo i dalje ići, pa sam, etički, ovako u teoriji, i protiv sterilizacije prije nego ženka bude jednom mama. Ali u svijetu gdje bi svi ti štenci/mačići bili željeni, adekvatno smješteni min. 3 mj uz mamu, u kojem bi se divni ljudi nadmetali tko će dobiti jednog, gdje će svi poživjeti voljeni do duboke starosti. A u ovome, promoviram istu i obrazujem ljude koliko god je moguće. I svojoj najvećoj ljubavi, Koni, nisam mogla dozvoliti da bude mama (doduše, zenula nas je i posvojila si mačju djecu:kava: i moram priznati da mi je to ipak utjeha, koliko god izričit stav o sterilizaciji, pozitivan naravno, imala).

Odgovornost prema drugim živim bićima koji ovise o nama prije svega! Jedini "recept" i jedino ispravno. A ovisno od slučaja do slučaja što ta odgovornost znači. Pa bio to i pobačaj.

ps: U slučaju da imaš macu i ideš je sterilizirati, čuvala bi je od lutanja i sterilizirala pravovremeno, pa onda nikakvih priča o pobačaju nebi ni bilo. Ova maca je uličarka, Pingvich čuda čini s napuštenim i uličnim macama i hvala joj na tome. Ovim joj je pomogla da joj ipak olakša već i onako dovoljno težak život na ulici. Kao što rekoh, ništa nije crno-bijelo.

maya13
01.07.2010., 15:08
Je, i meni. Ali sam istog razmišljanja kao i kad su ljudi u pitanju. Do određenog vremena mi je ok (sad nebih navodila točno vrijeme da ne zeznem), fetus nije jednak živom, rođenom biću. A ako nova živa bića nemaju nikoga da se za njih adekvatno pobrine, onda i bolje da ni ne dođu patiti se. Bilokoje vrste.

Plus uzmeš u obzir situaciju u kojoj je ova država s napuštenim životnjama i detalje nekog specifičnog slučaja i onda skužiš da ništa nije tako crno-bijelo.

Možemo i dalje ići, pa sam, etički, ovako u teoriji, i protiv sterilizacije prije nego ženka bude jednom mama. Ali u svijetu gdje bi svi ti štenci/mačići bili željeni, adekvatno smješteni min. 3 mj uz mamu, u kojem bi se divni ljudi nadmetali tko će dobiti jednog, gdje će svi poživjeti voljeni do duboke starosti. A u ovome, promoviram istu i obrazujem ljude koliko god je moguće. I svojoj najvećoj ljubavi, Koni, nisam mogla dozvoliti da bude mama (doduše, zenula nas je i posvojila si mačju djecu:kava: i moram priznati da mi je to ipak utjeha, koliko god izričit stav o sterilizaciji, pozitivan naravno, imala).

Odgovornost prema drugim živim bićima koji ovise o nama prije svega! Jedini "recept" i jedino ispravno. A ovisno od slučaja do slučaja što ta odgovornost znači. Pa bio to i pobačaj.

ps: U slučaju da imaš macu i ideš je sterilizirati, čuvala bi je od lutanja i sterilizirala pravovremeno, pa onda nikakvih priča o pobačaju nebi ni bilo. Ova maca je uličarka, Pingvich čuda čini s napuštenim i uličnim macama i hvala joj na tome. Ovim joj je pomogla da joj ipak olakša već i onako dovoljno težak život na ulici. Kao što rekoh, ništa nije crno-bijelo.


a ma sve to ok, ne krivim ja nikog, sam govorim da eto da sam ja vet onda bi prvo svaku na ultrazvuk, jer meni je jako žao ubiti mice i bilo što, pa makar onda male morala sebi uzet.

imali smo raspravu jednom u srednjoj u vezi pobačaja, i koliko god bi bilo poželjno da odem na pobačaj da mi se sad zadesi dijete, nebi mogla jer znam da bi kasnije bila sjebana psihički, tak i za ovo. a ako ćemo već o tome dal je to ljudsko/živo biće ili ne, u bibliji piše neš u stilu da je živo biće ono čijim venama teče krv (tak nešt, nisam baš neki vjernik pa ne mogu citirat točno) a u fetusu krv počne teći od 18. dana. a malo tko do 18. dana skuži da je trudan. dakle kak god okrenem, ja to vidim ko živo biće i za mene je pobačaj=ubojstvo. eto tak je ta rasprava bila zaključena :)
al nemojmo sad o pobačajima počet jer će bit žešči oftopik :D

lapdog
01.07.2010., 16:04
Eh da je samo jedna trudna maca... Pingvich, koja je ovo po redu sterilizirana kod vas? 500-ta?

A gle, uopće nema smisla uspoređivati s ljudima (jap, ja sam prva počela svojim jednakim stavom za nas i njih, sorry), životinje ne misle što je bilo, što može biti, što je mogla biti, već žive za ovaj sad trenutak.

Pročitala si me, da, nisam vjernik uopće, ni blizu.

Ponavljam, odgovornost za bića koja ovise o nama, to je jedina filozofija.

A svi bi rado da je ovaj svijet drugačiji i pitomiji. I za njih i za nas. To bi, vjerujem, bitno promjenilo ispravnost mnogih odluka koje donosimo.

maya13
01.07.2010., 17:30
Eh da je samo jedna trudna maca... Pingvich, koja je ovo po redu sterilizirana kod vas? 500-ta?

A gle, uopće nema smisla uspoređivati s ljudima (jap, ja sam prva počela svojim jednakim stavom za nas i njih, sorry), životinje ne misle što je bilo, što može biti, što je mogla biti, već žive za ovaj sad trenutak.

Pročitala si me, da, nisam vjernik uopće, ni blizu.

Ponavljam, odgovornost za bića koja ovise o nama, to je jedina filozofija.

A svi bi rado da je ovaj svijet drugačiji i pitomiji. I za njih i za nas. To bi, vjerujem, bitno promjenilo ispravnost mnogih odluka koje donosimo.

ma znam da mačke neće razmišljati o tome, ali JA hoću, meni je to problem :)
no, nadam se da bude ok sa micama, i da će se jednom ljudi opametit i počet se brinut za živine kak treba

hlapichka
01.07.2010., 20:14
eh bas je u tome stvar, moras nadvladat svoj ego i griznju savjesti za dobrobit maca, jer njima to - u danasnjem svijetu - definitivno pomaže, i fizički i psihički (nemoraju se tuć, izgladnjivat, riskirat zarazne bolesti, brinuti oko macica, braniti macice, strepiti nad macicima, radati mrtve i bolesne macice, i pizdit kad ih neko dubre od covjeka podavi i odjednom odvoji od njih - sto opet uzrokuje upalu sisa, ponovno tjeranje itd itd).

maya13
01.07.2010., 20:46
eh bas je u tome stvar, moras nadvladat svoj ego i griznju savjesti za dobrobit maca, jer njima to - u danasnjem svijetu - definitivno pomaže, i fizički i psihički (nemoraju se tuć, izgladnjivat, riskirat zarazne bolesti, brinuti oko macica, braniti macice, strepiti nad macicima, radati mrtve i bolesne macice, i pizdit kad ih neko dubre od covjeka podavi i odjednom odvoji od njih - sto opet uzrokuje upalu sisa, ponovno tjeranje itd itd).


ma ne ne ne, nisam ja protiv sterilizacije/kastracije, to jako podržavam. ali bi mi bilo žao to napravit ak je maca skotna. dakle ako bi kojim slučajem imala žensku mačku i vodila je na sterilizaciju, onda bi prvo tražila neki ultrazvuk da vidim jel skotna, pa ako je prvo nek se omaci i nakon tog sterilizacija (naravno da nebi bacila mačiće), a ako nije skotna onda može sterilizacija. samo to

Charlotte S.
04.07.2010., 18:03
Molim vas za preporuku dobrih veterinara gdje ste obavili uspjesnu kastraciju.. I cijena bi bila pozeljna da ju navedete ^^

maya13
04.07.2010., 18:46
Molim vas za preporuku dobrih veterinara gdje ste obavili uspjesnu kastraciju.. I cijena bi bila pozeljna da ju navedete ^^

u valpovu, 250kn :)

Charlotte S.
04.07.2010., 22:55
Molim vas za preporuku dobrih veterinara gdje ste obavili uspjesnu kastraciju.. I cijena bi bila pozeljna da ju navedete ^^

Da, zaboravih napomenuti :rolleyes:
Zagreb, muski macor

maya13
05.07.2010., 10:23
Da, zaboravih napomenuti :rolleyes:
Zagreb, muski macor

pretpostavila sam ,al eto morala sam :D
možda bude nekom zatrebalo :p

guzica
05.07.2010., 15:32
Molim savjet od iskusnijih!

Dakle,imam macu,2 godine,živimo u kući na ne baš naseljenom mjestu,jaaaako slabo prometna ulica,a maca je ionak većinom u kući. Imamo samo jednog mačka u blizini,koji je inače prekrasna ruska modra mačka,moja maca je poluperzijska također siva.I svaki okot(jendom ih je bilo čak osmero amlih miceka :eek: ) smo uspijeli podijeliti sve mačiće i to uvijek u dobre ruke.Nikada ne bih bacila mačiće ili tako nešto al uvjerena sam da do toga ne bi ni došlo jer,kako kažem,ih uvijek podijelim. Čak sad već ima zainteresiranih za slj.mačiće. S tjeranjem isto nemamo problema, malo majukanja preživimo.
I neznam,da li je baš NUŽNO sterilizirati ju kad nam nejni mačići unesu takvu raost i veselje u kuću ko mala dječica a na kraju dobiju i toapo dom :cerek:
Šta kažete?

Corduroy
05.07.2010., 15:49
Ne moraš, ako nećeš. To je odluka svakog pojedinog vlasnika

lapdog
05.07.2010., 18:47
Naravno, odluka je na vlasniku, kao i odgovornost za posljedice.

Što ja kažem? Meni je to :flop: jer napuštenih mačića ima puno i previše. A ako bi se netko igrao uzgajivača, neka kupi rasne mačke s rodovnicama, obavi izložbe, napravi uzgojni pregled i razmnaža ih. Ako je jedini razlog uživanje u mačićima, može se biti i privremeni udomitelj već rođenih i neželjenih mačića pa u njima uživati i usput napraviti dobro djelo. Evo, na UM se već traži netko takav. Jedno leglo mi je još razumljivo, netko baš želi zadržati dijete svoje ljubimice, ali sve nakon, s obzirom da radim ovo što radim, ne mogu podržati.

guzica
05.07.2010., 22:05
Naravno, odluka je na vlasniku, kao i odgovornost za posljedice.

Što ja kažem? Meni je to :flop: jer napuštenih mačića ima puno i previše. A ako bi se netko igrao uzgajivača, neka kupi rasne mačke s rodovnicama, obavi izložbe, napravi uzgojni pregled i razmnaža ih. Ako je jedini razlog uživanje u mačićima, može se biti i privremeni udomitelj već rođenih i neželjenih mačića pa u njima uživati i usput napraviti dobro djelo. Evo, na UM se već traži netko takav. Jedno leglo mi je još razumljivo, netko baš želi zadržati dijete svoje ljubimice, ali sve nakon, s obzirom da radim ovo što radim, ne mogu podržati.

hvala na savjetu,baš zato i pitam :top:
Ne igram se ja uzgajivača,neg baš kao što kažeš,uživamo u mačićima :cerek: A dosad ionako nije bilo problema sa udomljavanjem pa si msilim,zaš ne? Ma nema kod nas napuštenih miceka :) Sad se koza ionako tjera opet tak da ćemo svjedno morat pričekat.again. -.-
Al ovo je dobro sa privremenim udomljavnajem..spojiti ugodno sa korisnim :D

lapdog
05.07.2010., 23:36
Kako nema "kod nas" napušetnih? Pa zadnje curke si udomila u Zagrebu, a samo na PŠ je 99% mica iz Zagreba. Ne znam što da ti kažem. Jedno leglo za zadovoljstvo, kažem, mogu nekako shvatiti, ali za daljnje razmnažanje uz ovoliko sirotana bi me pekla savjest.

Privremeno udomljavanje je super ako se ima mogućnosti. Evo upravo guštam u igri 2 mace i psa, a ja uopće nemam mace.:)

guzica
06.07.2010., 09:31
Kako nema "kod nas" napušetnih? Pa zadnje curke si udomila u Zagrebu, a samo na PŠ je 99% mica iz Zagreba. Ne znam što da ti kažem. Jedno leglo za zadovoljstvo, kažem, mogu nekako shvatiti, ali za daljnje razmnažanje uz ovoliko sirotana bi me pekla savjest.

Privremeno udomljavanje je super ako se ima mogućnosti. Evo upravo guštam u igri 2 mace i psa, a ja uopće nemam mace.:)

Ma mislila sam kod mene,moje sve nađu dom..
Ne pece me savjest jer da sam i htjela sterilizirat macu ,nisam bila u mogućnosti..
svejedno,hvala na savjetu,ovo za privremeno udomljavanje mi se cini odlično! :)

Miss Dior Cherie
07.07.2010., 10:31
Prijateljica mi živi u Bosanskom Brodu (ja sam iz Slavonskog), i oko kuće joj se počela motati, vjerojatno napuštena, skotna mačka. Maca je najvjerojatnije u visokom stupnju trudnoće, nije joj jako spušten trbuh ali je poveći. Budući da su tamo u Bosni veterinarske usluge dosta jeftine, ja sam se ponudila da ću platiti sterilizaciju i pobačaj. Je užasno, ali mačka tamo nema šanse opstati s tim mačićima, a udomiti bi ih bilo jako teško. Vjerujem da vam je poznato kakva je situacija u Bosni s mačkama i psima, ljudi sami nemaju što jesti a kamoli da bi se netko mogao za napuštene životinje pobrinuti. A navodno u susjedstvu ima neka baba koja dozvoljava da se kote i baca mačiće, što je još gore. Ne znam jel itko imao isustva s ovakvim slučajem, da li to veterinari uopće rade? Može li doći do kakvih komplikacija? Prijateljica je hranila tu mačku i mačka je skužila da je tamo u njenom dvorištu sigurna pa često navrati, a može joj se i okotiti tamo, a njen otac ne podnosi mačke i stalno govori kako će ih otrovati. Ja nisam u mogućnosti uzeti ih pa sam mislila kako bi sterilizacija bila najbolje rješenje. Nisam pametna.... ima li tko kakav savjet?

St Vanja
09.07.2010., 13:09
Ovdje u Splitu ima veterinara koju bi taj postupak (uz sve rizike) proveli i na skotnoj maci. A ponekad se to gledano izvana niti ne prepozna. Ta njima se događaju i gore stvari: da im donesu leglo i traže eutanaziju za već rođene mačiće.

Nego..otkud ti mišljenje da su usluge steril. u BH povoljne? Na drguik topicima forumaši-ce iz Sarajeva, Mostara...navode cijenu od 150 KM za psa (oko 600 kuna).Kad imaju čitave čopore, to im je sve. samo ne povoljno. U Splitu su cijene od 200-350 kuna za mačku (raspon za 5 ambulanti, s tim da gradski koncesionar ulične sterilizira o trošku grada-vidi Kreketushine postove9.

Miss Dior Cherie
09.07.2010., 13:54
Sarajevo i Mostar su veći gradovi a prijateljica je već vodila svog psa, ovdje je jad i bijeda u Bosanskom Brodu pa ne vjerujem da bi sterilizacija mačke bila više od 100-200 kn. Kod nas u Sl. Brodu je u vet. stanici za žensku mačku 250.

Što se mace tiče, kaže prijateljica da već danima ne dolazi. Nadam se samo da ako i je omacila, da si je našla neko sigurno mjesto i da joj mačiće nitko neće baciti.

lucky13
09.07.2010., 20:34
Danas mi je mačak bio na kastraciji i od kad se vratio povraćao je 4 puta gusto i žuto, veterinar je rekao da je to normalno. Jel normalno da povraća nakon kastracije? Također, vet je rekao da mu ne dajem jesti ni piti do sutra, a operacija je obavljena danas ujutro. Ne znam baš dal je pametno da mu po ovim vručinama ne dajem piti. Zvala sam drugu ambulantu za drugo mišljenje, tamo su mi rekli da bi trebao normalno piti 2-3 sata nakon operacije, a da bi mu trebala pred večer dati jesti. Molim one koji su prošli to sa svojim mačkima da mi vele kaj da radim i da li je to normalno kaj mu se događa?

mopsica
09.07.2010., 20:40
ja bih mu isto dala piti...iako će onda možda opet povratiti

lapdog
09.07.2010., 20:45
Je, normalno je, povraća od anestezije, bude sve ok. Ja bi mu malo dala piti pred spavanje, s tim da malo pričekaš da skupiš bljuvotinu ako je bude i nebi mu ostavljala vodu. Jesti mu daj sutra, do jutra bude puno bolje. Ne brini.

`bubica`
11.07.2010., 15:10
Konačno smo se odlučili sterilizirati našu Reicu (psa), ali rekli su nam da treba pričekati do prvog tjeranja.. Malo smo se raspitali i dobili smo više takvih odgovora.. Neznam.. Ima li netko tko misli drukčije i zašto?
Naša Reica sada ima 1 godinu ali još nije imala prvu `mengu`. Veterinari kažu da je možda nikada i neće dobiti jer je kao mala bila zavezana u vreći pa je to možda posljedica stresa i trauma... Što vi mislite? Ima li netko neki savjet?

Corduroy
11.07.2010., 16:21
Da prođe prvo tjeranje misliš?
Može se slobodno sterilizirati i prije prvog tjeranja, čime umanjiš šanse kasnijih problema sa novotvorinama mliječne žlijezde, piometrom, udomljavanjem.... Doduše, nije strašno ako se i propusti. Mada možeš čuti i na netu pročitati različite nebuloze

edit: Ako se već odlučiš, bolje je prije prvog tjeranja

St Vanja
12.07.2010., 21:57
Hmm...rizik je velik. Kad se kujica približi tjeranu pažljivije će njuškati neke tragove, birano će piškiti na nekim mjestima..ostavljat će poiruke njoj prikladnom mužjaku. tako to valjda redovito izgleda, ali ako ne bude tako? Ako uopće ni ne shvatiš da je u "onim danima"?


A sad moje pitanje. Ljudi, skužajte, onaj moj mali đuki je totalno otkačio. Valjda mu divljaju hormoni. Nestor je udomljen u travnju 2010. od Noine arke, Sesveta, i u ugodovu su napisali kao datum rođenja: 13.05.2009. Prema tome on sad ima nekih 13-14 mjeseci.

Situacija? Rasplače se, razguli, raskuka zbog svake nove kujice, tjerala se ona ili ne. Redovne prijateljice ne izazivaju takvu agoniju kod njega, valjda kao ono: "Vidim je sutra opet na livadi." Dans sam ga odvela na cijepljenje protiv bjesnoće i mikročipiranje. Čitavih pola sata se otimao, kukao, plakao, cvilio...zbog jedne svijetle labradorice i jedne mlade kuje, bijele pit bull terijerke. Oba vlasnika su bili skroz zbunjeni. Njihove kuje nisu ni blizu tjeranja. Čim smo se maknuli od njih, opet se sredio. Sad spava blaženim snom pored mojih bosih nogu (baš grije njegovo krznašce :)).

Još nešto: dosta je čučnuti, pa da ti se on pojavi sa nekim čudnim zamislima, tipa prenje šape na ramenima. I da stvar bude gora, ne bira, muško, žensko, dijete, odrastao....Totalno je otkačio. Divljaju li to hormoni? Što će biti do početka rujna? Tek tada ćemo se smiriti u Splitu, pa imamo sedam mirnih dana za oporavak nakon kastracije?

Hoće li ove epizode postati prošlost i on nastaviti živjeti s nama, zadovoljan, opušten i razigran? hoće li uklanjanje hormona zauvijek izbrisati ovakve agonije iz njegovog života? (To danas je stvarno bila agonija. Kad sam ga gledala danas tijekom tih pola sata..jadničak mali frustrirani izbezumljeni...ne bih mogla zamisliti da to prolazi svaki put kad se neka kujica tjera)


Sad mi recite da neće izludjeti do rujna. I još mi recite da će se super oporaviti nakon kastracije, kako šavovi, tako njegov karakterčić.

animaux
13.07.2010., 10:45
Jedno pitanje, trebala sam dati svoju kujicu sterilizirati, međutim kako je još uvijek kod mene jedno štene na udomljavanju, a njih dvije se poprilično žestoko igraju, bilo me strah da joj ova ne počupa konce. Bila sam do veta i pitala ga i on se slaže da je bolje ne dok je ova malena tu. Problem je što je ovaj vet u kojeg jedinog imam povjerenja otišao na godišnji, a moja Bela bi se trebala početi tjerati u tom periodu pa su nam preporučili injekciju koja odgađa tjeranje 3 mjeseca i da nakon toga dođemo na sterilizaciju. Ima li netko iskustva s tim? Jeli to pametno? Ona je do sada imala jedno tjeranje i to nam je bila noćna mora, stalno je skidala gaćice, lizala se non-stop, vani je još dugo vremena iza tjeranja bježala od muških pasa jer su je u vrijeme tjeranja pokušavali zaskočiti, tako da bih volila to izbjeći najviše zbog nje.

`bubica`
13.07.2010., 11:29
Hmm...rizik je velik. Kad se kujica približi tjeranu pažljivije će njuškati neke tragove, birano će piškiti na nekim mjestima..ostavljat će poiruke njoj prikladnom mužjaku. tako to valjda redovito izgleda, ali ako ne bude tako? Ako uopće ni ne shvatiš da je u "onim danima"?

Ne znam zašto mi onda svi savjetuju da pričekam do prvog tjeranja.. :confused:

papi73
13.07.2010., 12:56
Hmm...rizik je velik. Kad se kujica približi tjeranu pažljivije će njuškati neke tragove, birano će piškiti na nekim mjestima..ostavljat će poiruke njoj prikladnom mužjaku. tako to valjda redovito izgleda, ali ako ne bude tako? Ako uopće ni ne shvatiš da je u "onim danima"?


A sad moje pitanje. Ljudi, skužajte, onaj moj mali đuki je totalno otkačio. Valjda mu divljaju hormoni. Nestor je udomljen u travnju 2010. od Noine arke, Sesveta, i u ugodovu su napisali kao datum rođenja: 13.05.2009. Prema tome on sad ima nekih 13-14 mjeseci.

Situacija? Rasplače se, razguli, raskuka zbog svake nove kujice, tjerala se ona ili ne. Redovne prijateljice ne izazivaju takvu agoniju kod njega, valjda kao ono: "Vidim je sutra opet na livadi." Dans sam ga odvela na cijepljenje protiv bjesnoće i mikročipiranje. Čitavih pola sata se otimao, kukao, plakao, cvilio...zbog jedne svijetle labradorice i jedne mlade kuje, bijele pit bull terijerke. Oba vlasnika su bili skroz zbunjeni. Njihove kuje nisu ni blizu tjeranja. Čim smo se maknuli od njih, opet se sredio. Sad spava blaženim snom pored mojih bosih nogu (baš grije njegovo krznašce :)).

Još nešto: dosta je čučnuti, pa da ti se on pojavi sa nekim čudnim zamislima, tipa prenje šape na ramenima. I da stvar bude gora, ne bira, muško, žensko, dijete, odrastao....Totalno je otkačio. Divljaju li to hormoni? Što će biti do početka rujna? Tek tada ćemo se smiriti u Splitu, pa imamo sedam mirnih dana za oporavak nakon kastracije?

Hoće li ove epizode postati prošlost i on nastaviti živjeti s nama, zadovoljan, opušten i razigran? hoće li uklanjanje hormona zauvijek izbrisati ovakve agonije iz njegovog života? (To danas je stvarno bila agonija. Kad sam ga gledala danas tijekom tih pola sata..jadničak mali frustrirani izbezumljeni...ne bih mogla zamisliti da to prolazi svaki put kad se neka kujica tjera)


Sad mi recite da neće izludjeti do rujna. I još mi recite da će se super oporaviti nakon kastracije, kako šavovi, tako njegov karakterčić.


hm, to vise lici na dominaciju, da malo naglasava i utvrdjuje svoje mjesto u coporu :) moj je isto otkrio "neke stvari"... samo to ne ispoljava "cudnim zamislima"... nego brate mili oduzile su nam se setnje zbog njegovog njuskanja i zapisavanja :) i bila su dva slucaja da su ljudi na livadi na kojoj se skupljaju psi, setali kujice u tjeranju, obezglavio se ... i kad je covjek uzeo kujicu u ruke, moja budalica je skakala u zrak za njom... :facepalm:

ima 11 mjeseci, i ja sam bila za to da mu cvaknemo jajceka prije ljeta, ali nevjerojatno je da sam i medju strucnijim ljudima, ja jedina bila za tu opciju... pa sad budemo izdrzali dok su ove vrucine, pa cemo u rujnu.
svakog je strah bilo kakvog zahvata na njegovom psu, tako i mene, ali ne zelim ni pomisliti sta bi bilo da se neki "jaci" pas namjeri na istu kujicu kao i on... a pusten je samo uz nadzor na livadi medju zgradama... za karakter me bas briga, sad je najbolji pas na svijetu, totalno umiljat, sumnjam da ce postati "zvijer"... ako i bude drugacije, ma to je moj pasonja i sve cemo mi srediti :)

St Vanja
13.07.2010., 13:14
hm, to vise lici na dominaciju, da malo naglasava i utvrdjuje svoje mjesto u coporu :) moj je isto otkrio "neke stvari"... samo to ne ispoljava "cudnim zamislima"...
......
ima 11 mjeseci, i ja sam bila za to da mu cvaknemo jajceka prije ljeta, ali nevjerojatno je da sam i medju strucnijim ljudima, ja jedina bila za tu opciju... pa sad budemo izdrzali dok su ove vrucine, pa cemo u rujnu.
svakog je strah bilo kakvog zahvata na njegovom psu, tako i mene, ali ne zelim ni pomisliti sta bi bilo da se neki "jaci" pas namjeri na istu kujicu kao i on...


Ne znam kako ćemo dogurati do tog rujna kad se mi smirujemo u St i prestajemo skakati na Šoltu/sa Šolte.

A kad smo kod komplikacija, sjeti se samo ludnice koju je Doggy dou priredio Scarlet i Oluji. Na kraju je sve dobro prošlo...samo što je bilo iscrpljujuće...

A kad smo kod drugih mužjaka, tu na livadi imam tri prekrasna prijatelja: Eko, Aston, Goldie. Prva dva su malamuti od 2, odnosno 1,5 godine, a Goldie je gorostasni golden (45kg) od skoro 3 godine. Ali kad zavonja prva kujica...hmmm.prijateljstvo.
A što tek čujem od vlasnika nekih kujica? Pa:ne zna: ljudi, kako ja mogu znati da se kujica tjera? Njušim valjda?

papi73
13.07.2010., 13:37
ljudi, kako ja mogu znati da se kujica tjera? Njušim valjda?

u tome i je stvar, moj pas to skuzi (njusi) prije mene :lol::lol:
onda ja ko bedak trcim za njim i ispricavam se vlasniku dok moj pas skace u zrak i radi salto za njom, iako u sebi vlasniku svasta kazem, jer da bas tih dana mora dovest kujicu na psecu livadu, nije mi jasno... nemamo problem s nekastriranim muzjacima, ovaj moj odmah legne na ledja, ako iko pokaze biiiilo kakvu namjeru dokazivanja, od maltezera do rotica.... i sve je ok uvijek.... ali ode on ako nanjusi... uvjerila sam se, srecom kod nas nema pasa bez nadzora pa si medjusobo pomazemo :)
ja samoj sebi samo stalno lupam glavom o zid sto nisam radila po svom, nego sam slusala druge, do sad je mogao biti miran i on i ja.. kod nas je puno pasa, i ja sam postala nakon tih dogadjaja stresna frikica koja se konstantno boji za kim ce otici.....

St Vanja
13.07.2010., 14:40
kod nas je puno pasa, i ja sam postala nakon tih dogadjaja stresna frikica koja se konstantno boji za kim ce otici.....

Moj svekar je imao pasića koji bi se razgulio (skoro doslovce) za svakom kujicom. Prvi ut je izgledalo smiješno, a svaki idući put bilo je sve gore za gledatri takvu agoniju.

Uostalom, što nas dvije tu brinemo o oporavku nakon kastracije. A da imamo kujice? (Kuja od 40kg, ako je moja ljubav :cerek: meni je-kujica) kolika bi nam tek onda bila frka zbog operacije?

nego, da mi više ne začatavamo topic, jer iznad nas je bilo ozbiljno pitanje. po ovoj temi čujemo se u rujnu.

St Vanja
13.07.2010., 14:42
Konačno smo se odlučili sterilizirati našu Reicu (psa), ali rekli su nam da treba pričekati do prvog tjeranja.. Malo smo se raspitali i dobili smo više takvih odgovora.. Neznam.. Ima li netko tko misli drukčije i zašto?
Naša Reica sada ima 1 godinu ali još nije imala prvu `mengu`. Veterinari kažu da je možda nikada i neće dobiti jer je kao mala bila zavezana u vreći pa je to možda posljedica stresa i trauma... Što vi mislite? Ima li netko neki savjet?


a onda smo se papi73 i ja razblebetale o "lopticama" naših pasa, i odviklu pažnju s ovog pitanja.


Bubice, ne ljuti se.

danaira
21.07.2010., 12:21
Prvi put imamo mačkicu,a u ovom nepreglednom moru postova teško mi je naći slični li isti slučaj .
Znači našli smo mače recimo 10.06. i tada je imala po procjeni veterinarke oko mjesec dana.
Sterilizacija bi trebala biti obavljena s njena navršena 4 mj. ili ti ga prije njenog prvog tjeranja.
Znači u 9. mj. ove godine.
E sad je nas sve frka pošto mi ne znamo točan datum rođenja, da se ona ne počne tjerat,a mi nismo sterilizaciju obavili.
Maca je kućna maca ali s mogućnošću izlaska na dvorište kad poželi jer vrata moraju bit stalno otvorena kako bi pas mogao na dvorište iz dnevnog boravka.
Ja ne mogu hermetički zatvorit sve prozore i vrata.
E sad , kako ne pogriješit? Jel bi bilo rano obavit sterilizaciju prije 9.mj.?

Sekhmet
22.07.2010., 10:11
Jučer su mi dvije mačje ženkice išle na sterilizaciju u azilu jer sam to planirala i prije, a sad se tamo ukazala prilika.
Nego, sinoć kad su došle nazad, jasno - još su teturale pod utjecajem narkoze...no primjetila sam da obje imaju ranicu na desnoj strani glave, kao iznad "jagodice" ako bi opisivala mjesto uspoređujući ljudsko lice....:confused: Nešto poput većeg "uboda"?! Jednoj je malo i krvarila ta ranica,no očistila sam i sve je sad ok. Došle su mi onako slijepljene dlake na stražnjem djelu tijela i po nogicama. Danas dok sam bila kod veta s pesom i pitala njegovu doktoricu jel ona zna zašto bi morale mace to imati za sterilizaciju, a ona veli da nema pojma...:ne zna: Možda paničarim bezveze, ali sad me malo prine da se nije štošta još radilo na njima... Ma neznam ni sama što da mislim.

Ima li netko od vas sličnog iskustva?
Jutros su obje dobro.Vesele, skakuću na prozorsku dasku, odmah ujutro su dobile prvi obrok nakon operacije, jedva su čekale i navalile na klopu...
Djeluju mi dobrog stanja.

musmula
27.07.2010., 23:06
trebala bi savjet...
macka koja ludjacki mijauce jer je polu divlja, i zeli van... je maca koju ja trebam otpeljat na sterilizaciju...
kako ju umirit?
jucer sam ju stavila u sobu, sa njom sa uzela i njenu mamu koju sam nedavno sterilizirala nadajuce se da ce tad bit mirnija... al ona nije prestajala ludjacki mijaukat i skakat na prozor i vrata...
oko 4 sam pustila i njenu kcer(mali cni macic od kojeg je udomiteljica odustala pa je mackica ostala kod nas) pa su se njih dvije natjeravale kojih 15 min i nakon toga opet mijaukanje...
oko 5 sam ju pustila van jer je susjeda zvala i prijetila.. onda znate kako glasno maca mijauce...
dal joj mogu dat kakve tablete ili nesto da ju uspava? jer moji doma nece trpit nespavanje par dana koliko ce se ona derat...

hlapichka
29.07.2010., 10:00
Sterilizacija bi trebala biti obavljena s njena navršena 4 mj.


:eek: koji vet ti je to reko? tako rana sterilizacija se radi samo u ekstremnim uvjetima (maca ulicarka, maca koja mora na operaciju zbog neceg drugog pa se napravi usput). inace najranije sta se preporuca ja 6mj, iako je i to prerano, al eto radi tvoje situacije je ok. ako ti je najbitnije macino zdravlje, bolje da ju steriliziras i nakon tjeranja, cak i ako se spari, nego sa 4mj. par dana nakon parenja neznaci nista, plod se najverovatnije nije ni primio jer se mace pare po par dana a ne u jednom danu. a nemozes ju u kupaonu zatvorit ak se pocne prerano tjerat?

danaira
29.07.2010., 10:09
Sve o.k. na kraju, vetica je na zadnjem pregledu na kraju rekla sterlizacija u 10. mj. ipak --ne u 9. mj.
Svejedno se nadam da se neće počet tjerat prije toga.
Nije da je ne mogu zatvorit u kupaonu nego ne bi željela to radit.djeca otvaraju, zatvaraju vrata , nije to pouzdana metoda. Al bude li potrebno, morat ćemo je negdje zatvorit.Neće bit druge.
Bojim se kako nemam iskustva s macama da mi šta ne promakne tipa da se ipak sparila.

lajkan
29.07.2010., 15:10
Konačno smo se odlučili sterilizirati našu Reicu (psa), ali rekli su nam da treba pričekati do prvog tjeranja.. Malo smo se raspitali i dobili smo više takvih odgovora.. Neznam.. Ima li netko tko misli drukčije i zašto?
Naša Reica sada ima 1 godinu ali još nije imala prvu `mengu`. Veterinari kažu da je možda nikada i neće dobiti jer je kao mala bila zavezana u vreći pa je to možda posljedica stresa i trauma... Što vi mislite? Ima li netko neki savjet?

Kujicu slobodno steriliziraj,ne mora proć prvo tjeranje da bi se mogla sterilizirat. U razgovoru s više vetova dobila sam takav odgovor.Ako si iz Zg-a odi do "Bube" ili nazovi,jako su uslužni sve će ti objasnit i možeš ih pitat kaj god te zanima.Mi smo tamo sterilizirali Taru i drugu kujicu Miny i sve je prošlo super.

Evo šta piše na njihovoj stranici o kastraciji prije prvog tjeranja:

"Koji su pozitivni razlozi da se ženke pasa kastriraju ("steriliziraju")?

Postoje mnoge prednosti kasracija kuja. Najočiglednija prednost je izbjegavanje svih neugodnosti koje dolaze s tjeranjem kuje (iscjedak, promjena u ponašanju, itd) i nastanka neželjenog legla, ali je možda najvažnija prednost sprečavanje nastanka tumora mliječne žlijezde koji je najčešći uzrok smrti kuja. Kuje koje se steriliziraju prije prvog tjeranja, gotovo sigurno neće imati tumor mliječne žlijezde. Što je kasnije kuja kastrirana utjecaj kastracije na vjerojatnost pojave tumora se smanjuje. Važan aspekt kastracije kuja je i smanjenje agresivnosti prema drugim ženkama, opet ako se kuja sterilizira u mladosti."

Evo mi smo Taru prošli tjedan sterilizirali i sve je ok. Ona ima 8mj. i nije se tjerala.

Buba23
02.08.2010., 09:28
Buba23 u još jednoj akciji za životinje :)

Pomažem prijatelju koji ima dvije mačke i želi ih sterilizirati. On živi u predgrađu Zagreba i mace su mu na dvorištu, pa redovito ostanu skotne. S obzirom da ima dvije, financijski mu je teško platiti punu cijenu sterilizacije

Molim vas za savjet- gdje i kako bi mogao dobiti povoljniju ili besplatnu sterilizaciju za mace?

Puno HVALA!

Esta
07.08.2010., 18:51
Konačno smo se odlučili sterilizirati našu Reicu (psa), ali rekli su nam da treba pričekati do prvog tjeranja.. Malo smo se raspitali i dobili smo više takvih odgovora.. Neznam.. Ima li netko tko misli drukčije i zašto?
Naša Reica sada ima 1 godinu ali još nije imala prvu `mengu`. Veterinari kažu da je možda nikada i neće dobiti jer je kao mala bila zavezana u vreći pa je to možda posljedica stresa i trauma... Što vi mislite? Ima li netko neki savjet?

Ovako, ja sam moju Estu (zenka Westija) sterilisala po vetovom savetu posle prvog teranja, koje je ona doduse imala sa 6 meseci, buduci da je terijer, a oni teranje dobijaju prilicno rano.Tako da je ta sterilizacija obavljena sa njenih 9 meseci. Secam se da mi je tad vet rekao da se sterilizacija moze obaviti i pre prvog teranja bez ikakvih problema, ali da je najbolje posle prvog teranja. Ne bih ti znala reci zasto, svom vetu verujem, tako da nisam ni pitala u cemu je razlika. Mogu samo reci da je sve proslo u najboljem redu i bez ikakvih problema.
Medjutim, jedna napomena - u razgovoru sa drugim vlasnicima pasa, primetila sam da su neki veterinari izricito protiv sterilizacije, neki su za ( kao moj vet ), neki savetuju iskljucivo pre teranja...svako ima neku svoju teoriju zasto i kako. Ja nemam bas nikakve veze sa veterinarskom strukom, tako da ne mogu reci ko je u pravu, a ko ne...ja slusam sta mi moj vet kaze.

TurbulentFluid
07.08.2010., 20:39
Evo da pitam mudre ljude ovdje za savijet...

Imam prilično iskustva s sterilizacijom / kastracijom mačaka (4 mužjaka i 1 ženka do sada u našem kućanstvu :) ), ali sada dolazi na red kastracija/sterilizacija pasa... i ulovila me je prpa :eek: znate ono... što ako što kako pa ako ne bude dobro... :eek:

Prije sam uvijek imala muške pse, uvijek pod kontrolom i nikad nismo radili kastraciju niti ih parili (osim njemačkog ovčara, kontrolirani uzgoj). I sada imam muškog križanca haskija (vjerojatno križan s vukom), koji ima 7 godina... a čini se da će se kod nas "naseliti" i kujica aljaški malamut, cca slične dobi (gazda se nije još izjasnio pa malo znam o njoj). E sad... pošto NIKAKO ne želim leglo niti probleme koji će nastati kad se ona počne goniti, na 100 čuda sam... :( Prpa me je sterilizirati kujicu, već sam prije pomišljala na kastraciju psa, to mi djeluje prihvatljivije (medicinski sigurnije, ipak mužjaku nitko ne "ruje" po unutarnjim organima), no to neće zaštititi kujicu od ostalih pasa... :( Jedini izlaz je, izgleda, "riješiti" oboje? Podnose li ovako veliki psi kastraciju/sterilizaciju dobro? I obzirom da su dosta stari? Koliko znam, ženka se je kotila nekoliko puta, je li to plus ili minus...? Bi li bilo onda pametnije sterilizirati samo kujicu, da ih ne "gnjavim" oboje?

Molim iskustva... :(

Esta
07.08.2010., 22:31
Jedini izlaz je, izgleda, "riješiti" oboje? Podnose li ovako veliki psi kastraciju/sterilizaciju dobro? I obzirom da su dosta stari?


Moja najbolja drugarica je imala slicnu situaciju: zenku irskog setera koja je bila nesterilisana, medjutim, u nekom trenutku je usvojila mesanca koji je poprilicno veliki pas - npr. nesto veci od vucjaka. Uglavnom, tada je sterilisala zenku u cetvrtoj godini (nije je nikad parila) i to je proslo bez ikakvih problema. Kasnije je kastrirala muzjaka u otprilike devetoj godini, jer je stalno bezao od kuce kad oseti zenke u teranju i tukao se, a kako nije bas u cvetu mladosti, dolazio je kuci sa sve vecim i vecim povredama. Posle kastracije, on vise ne bezi od kuce, niti ga interesuju zenke u teranju, nema tuce sa drugim psima, tako da je problem resen. Takodje, bez obzira na njegovu starost, operacija je prosla u najboljem redu. Mislim, ne znam da li je to pravilo, ali eto, u njenom slucaju sve je proslo glatko.

lajkan
08.08.2010., 08:53
Evo da pitam mudre ljude ovdje za savijet...

Imam prilično iskustva s sterilizacijom / kastracijom mačaka (4 mužjaka i 1 ženka do sada u našem kućanstvu :) ), ali sada dolazi na red kastracija/sterilizacija pasa... i ulovila me je prpa :eek: znate ono... što ako što kako pa ako ne bude dobro... :eek:

Prije sam uvijek imala muške pse, uvijek pod kontrolom i nikad nismo radili kastraciju niti ih parili (osim njemačkog ovčara, kontrolirani uzgoj). I sada imam muškog križanca haskija (vjerojatno križan s vukom), koji ima 7 godina... a čini se da će se kod nas "naseliti" i kujica aljaški malamut, cca slične dobi (gazda se nije još izjasnio pa malo znam o njoj). E sad... pošto NIKAKO ne želim leglo niti probleme koji će nastati kad se ona počne goniti, na 100 čuda sam... :( Prpa me je sterilizirati kujicu, već sam prije pomišljala na kastraciju psa, to mi djeluje prihvatljivije (medicinski sigurnije, ipak mužjaku nitko ne "ruje" po unutarnjim organima), no to neće zaštititi kujicu od ostalih pasa... :( Jedini izlaz je, izgleda, "riješiti" oboje? Podnose li ovako veliki psi kastraciju/sterilizaciju dobro? I obzirom da su dosta stari? Koliko znam, ženka se je kotila nekoliko puta, je li to plus ili minus...? Bi li bilo onda pametnije sterilizirati samo kujicu, da ih ne "gnjavim" oboje?

Molim iskustva... :(

Ej ma mislim da se nemaš čega bojat. Kujicu steriliziraj prvenstveno iz zdravstvenih razloga,a muškog bi isto bilo dobro kastrirat da bude mirniji.

Samo ti je važno gdje ćeš ih sterilizirat.Baš sam čula dve tužne priče iz manjih gradova gdje su kujice umrle na sterilizaciji jer vetovi nisu bili dovoljno stručni. Važno je da ju steriliziraš kod provjerenog veta za kog znaš 100% da zna šta radi.Nažalost ispada da u manjim gradovima vetovi nemaju tolko iskustva s time pa se dešavaju ovakve stvari.

Eto ja bi na tvom mjestu kujicu sterilzirala,a i muškog kastrirala samo pripazila velim na veta. Ne moraš se bojat sterilizacije nemreš vjerovat kojom brzinom se oporave ak je sterilizacija napravljena kak se spada i kod pravog veta.

Naša Tara je prije neka 3tjedna sterilizirana i oporavak je tolko brz da se nemreš načudit,još smo ju mi morali smirivat i štopat da ne trči i skače,jer ona je već drugi dan htjela ludovat glupača. :D

TurbulentFluid
08.08.2010., 12:42
Hvala puno na ohrabrenju! :)

Ne znam kada ću krenuti s tim, vjerojatno za mjesec dana jer se sada dovoljno pate na vrućini, iako smo na brdima, pa im ne treba "još i to"... I, također, moram biti sigurna da kujica ostaje, sve je nekako "na pola". :confused:

Na veta ću svakako pripaziti, sve životinje vozim u Rijeku kod veta, ovi naši tu su blaga katastrofa - u najboljem slučaju, stručni su za visoku stoku (iako ovca == koza?!), ali najčešće ni za što. :ne zna:

Trenutno se igramo "osvoji zastavu", odnosno nakon par dana kod mene cura je počela zahtijevati "svoj" dio prostora i zahtjevati da hoda ispred psa, što je kod polaraca znak dominacije, a povremeno škljocne zubima i iskesi se na njega... to riješavamo odgojem, polako, no zanima me jesu li vaši psi postali "bolji prijatelji" nakon zahvata...?

Esta
08.08.2010., 13:08
Pa, u slucaju moje drugarice, nista se nije extra promenilo, jer su se psi slagali i pre sterilizacije/kastracije. Mada, mislim da ce sterilizacija/kastracija sigurno pomoci, jer nece biti napetosti koju stvaraju hormoni. A i gledala sam u emisijama Cesara Millana da on savetuje sterilizaciju, a pogotovo kastraciju, da bi se primirili problemi oko dominacije. Uglavnom, srecno, proci ce sve dobro!

lajkan
08.08.2010., 14:49
Hvala puno na ohrabrenju! :)

Ne znam kada ću krenuti s tim, vjerojatno za mjesec dana jer se sada dovoljno pate na vrućini, iako smo na brdima, pa im ne treba "još i to"... I, također, moram biti sigurna da kujica ostaje, sve je nekako "na pola". :confused:

Na veta ću svakako pripaziti, sve životinje vozim u Rijeku kod veta, ovi naši tu su blaga katastrofa - u najboljem slučaju, stručni su za visoku stoku (iako ovca == koza?!), ali najčešće ni za što. :ne zna:

Trenutno se igramo "osvoji zastavu", odnosno nakon par dana kod mene cura je počela zahtijevati "svoj" dio prostora i zahtjevati da hoda ispred psa, što je kod polaraca znak dominacije, a povremeno škljocne zubima i iskesi se na njega... to riješavamo odgojem, polako, no zanima me jesu li vaši psi postali "bolji prijatelji" nakon zahvata...?

Super,super ma Rijeka je velik grad i tamo su vetovi ko i u Zg-u,nažalost u malim mjestima je situacija koma,baš mi je žao zbog toga kada nemreš dobit adekvatnu njegu za svog ljubimca u mjestu stanovanja. :(

Ja za ovo "bolji prijatelji" nemam iskustva,imamo 4 kuje koje su od prvog dana prijateljice međusobno,a i s drugim psima,znači tako da ne znam,bile su takve i prije i poslije sterilizacije.

TurbulentFluid
08.08.2010., 22:48
Hvala puno! :top: Malo ste me osokolili... svi kažu da je sterilizacija / kastracija super i treba napraviti itd, ali operacija je operacija... :( Sad se ipak malo manje bojim za njih... :)

Esta
09.08.2010., 10:05
Hvala puno! :top: Malo ste me osokolili... svi kažu da je sterilizacija / kastracija super i treba napraviti itd, ali operacija je operacija... :( Sad se ipak malo manje bojim za njih... :)

Hehe, evo da te osokolim jos malo...ja sam cak gledala celu operaciju, stajala sam iza svog veta dok je sterilisao Estu, cak ni to uopste nije bilo strasno (ja sam zamisljala gomilu krvi koja tece na sve strane...a videla sam tri kapi...) i traje kratko, nekih 20ak minuta. Cak, kod stenaca postoji jedna komplikacija koja odraslim psima nije svojstvena, a to je da se anestezija u organizmu stenaca mnogo brze razgradjuje, pa je cesto da pocnu da se bude u toku operacije, sto se mojoj Esti desilo, medjutim, odmah joj je dodata nova doza, i sve je proslo super. Tako da ni o tome ne treba da brines. Sve ce biti ok.

Sto se generalno opercija tice, posto je relativno skoro Esta imala jos jednu ( uslo joj je popino prase u sapu, pa je moralo da se izvadi operativnim putem - i tu operaciju sam gledala), meni je bilo jako vazno da budem uz nju kada joj daju anesteziju i kada utone u san, i isto tako da budem tu kada krene da se budi - tad su psi jako uznemireni. To je doduse moje misljenje, vidim da dosta ljudi ne praktikuje to.

hellie
09.08.2010., 11:07
kod nas u ri toga nema. mada ne znam da li bi mogla gledati, nije mi problem na drugim životinjama ali moji nema šanse. mislim da bi i meni morali dati nešto :D.
kad sam mačku sterilizirala samo sam ju dala veterianrki i došla po nju nekoliko sati kasnije. vjerojatno da nije bila velika gužva pustili bi me da ju držim dok ju ne uspavaju. mada je ovako čak i bolje bilo. mačora sam držala dok su mu davali anesteziju i onda kad je zaspao stavila ga u transporter i onda su me poslali doma. i nije mi bilo baš svejedno.
inače kastracija traje svega 5 minuta, tako mi vet rekao, najdulje traje buđenje od anestezije i to je to. jedino što je grozno to čekanje, ja sam izludila skoro, najbolje je tijekom tih par sati zabaviti se nekako, otići obaviti neki posao, bilo što osim sjedit doma i brinut, pogotovo ako ste skloni crnim scenarijima poput mene.

Esta
09.08.2010., 11:33
kod nas u ri toga nema. mada ne znam da li bi mogla gledati, nije mi problem na drugim životinjama ali moji nema šanse. mislim da bi i meni morali dati nešto :D.
kad sam mačku sterilizirala samo sam ju dala veterianrki i došla po nju nekoliko sati kasnije. vjerojatno da nije bila velika gužva pustili bi me da ju držim dok ju ne uspavaju. mada je ovako čak i bolje bilo. mačora sam držala dok su mu davali anesteziju i onda kad je zaspao stavila ga u transporter i onda su me poslali doma. i nije mi bilo baš svejedno.
inače kastracija traje svega 5 minuta, tako mi vet rekao, najdulje traje buđenje od anestezije i to je to. jedino što je grozno to čekanje, ja sam izludila skoro, najbolje je tijekom tih par sati zabaviti se nekako, otići obaviti neki posao, bilo što osim sjedit doma i brinut, pogotovo ako ste skloni crnim scenarijima poput mene.

Pa mozda su i kod nas neki veterinari protiv toga, pa ne dozvoljavaju da vlasnici budu prisutni tokom operacije...ne znam, uglavnom, kod vecine moze.
Pravo da ti kazem, i ja sam poput tebe sklona crnim scenarijima, i sve nekako mislim da ne bih sebi oprostila ako bi nesto krenulo po zlu, da nisam pored nje. A i sebe sam ubedila da je ona sigurnija ako sam ja pored nje (ovo nema veze sa realnoscu - to je cisto psiholoski, da bih sebi olaksala). Nadam se da me niko nece shvatiti pogresno, ne mislim da neko manje voli svog ljubimca ako nije sa njim na operaciji, samo sam ispricala kako se ja nosim sa tim, a i u istu ruku, htedoh da okurazim TurbulentFluid, da sterilizacija nije tako strasna.

TurbulentFluid
09.08.2010., 21:24
Hvala - uspjelo je, i ja sam zamišljala brdo krvi i scene iz dr. Housea! :lol:

Još jednom hvala svima... :) Sutra ću pokušati saznati ostaje li kujica, i vidjeti što (i kada) dalje...

Corduroy
09.08.2010., 21:33
Pa mozda su i kod nas neki veterinari protiv toga, pa ne dozvoljavaju da vlasnici budu prisutni tokom operacije...ne znam, uglavnom, kod vecine moze.


Ovo mi je :eek:
U kirurgiji, po meni, nema tko bit osim kirurga i aisten(a)ta.

Druga stvar je obavljanje nekih jednostavnijih radnji

lorka
16.08.2010., 21:14
U koje je doba starosti najbolje kastrirati kujicu?

Didi
17.08.2010., 16:56
U koje je doba starosti najbolje kastrirati kujicu?Nekome sam jučer odgovarala na to pitanje, možda baš tebi, ali da me ubiješ ne znam na kojoj temi niti mogu naći svoj post. :ne zna: Uglavnom, prije prvog tjeranja, jer se tada rizik od piometre i tumora mliječnih žlijezda praktično smanjuje na nulu, između prvog i drugog tjeranja nešto je veći, a između drugog i trećeg najveći. Nakon trećeg tjeranja zapravo je u zdravstvenom smislu svejedno.

VikiBella
17.08.2010., 17:13
Bok! Imam jedno malo pitanje. Dogovorila sam sterilizaciju kujice za četvrtak u 9h. I pitala sam koliko prije toga joj ne smijem dati jesti, veterinarka nije rekla ništa konkretno, samo da navečer ne jede, da bude natašte i da ujutro obavi nuždu. To je bio prvi poziv, za okvirno ujutro, drugi poziv je bio dogovaranje tog terimna baš u 9h. Tad mi se javio muški glas koji je rekao da joj od 15h u srijedu ne dajem ništa jesti. To mi se nekako čini ipak predugo, 18 sati bez jela i onda još 24 sata poslije toga. Jel bi bilo ok da joj dam zadnji obrok oko 20h u srijedu ili da ipak poslušam ovo?
Još je jedna stvar, što ona živi u dvorištu i ni sama ne znam koliko kosti ima zakopano po svuda pa ne znam hoću li je baš u potpunosti uspjeti spriječiti da ništa ne jede.

Didi
17.08.2010., 17:34
Prvo, čini mi se da bi najbolje bilo primijeniti veterinara - ako možeš i imaš prilike za to. Ne znam gdje živiš. Jedna te ista ambulanta ipak bi trebala davati iste informacije.

Što se tiče gladovanja prije anestezije, za ovakvu restrikciju još nisam čula, bar kad je sterilizacija u pitanju. Situška je normalno pojela večernji obrok, jutarnji smo preskočili, a u jutarnju šetnju išle smo s brnjicom da ne bi štogod usput žvaknula. Ako tvoja pesica sluša i ne smetlari, onda je pokušaj preko noći zatvoriti u kuću pa neće moći doći do kostiju po dvorištu. Ograničavanje hrane nakon operacije odnosilo se samo na taj dan, sutradan ujutro već je normalno jela i pila.

VikiBella
17.08.2010., 17:57
Žena s kojom sam razgovarala je veterinarka i mislim da će ona obaviti sterilizaciju, ne znam tko je muški. Još sam pitala jel treba biti neki određeni razmak u satima i rekla je da ne, samo da navečer ne jede. Nema mi smisla ne jesti od tri popodne, mislim da je 12h sati sasvim dovoljno (ili 13h) posebno jer je ona stalno puštena. Ako bude vani, neću je moći spriječiti da ne jede ako ima što zakopano (ako pak nije to, već će nešto naći iako nemam dojam da je baš luda za hranom). Mogu je zatvoriti u drvarnu ali bojim se da će stalno lajati i ne znam kako bi nuždu obavila, nije navikla biti zatvorena. A i voli žvakati drva.

Područje je Karlovačka županija.
Ma bit će sve ok, samo mi je žao što mora kroz to proći.:(

TurbulentFluid
17.08.2010., 23:25
Kujica ostaje kod mene i izgleda da ćemo ići na sterilizaciju vrlo uskoro!

Nešto mi govori da će biti jaaaako teško nagovoriti ju da istrpi ovratnik... Maca koju smo sterilizirali bila je majstor za skidanje ovratnika i na kraju smo je pustili bez njega, i sve je bilo OK... no pretpostavljam da to nije baš sigurno. Postoji li alternativa?

Didi
18.08.2010., 01:04
Postoji li alternativa?Postoji. Kažeš psu NE i on posluša na nekih dva-tri sata. Onda ponoviš naredbu i tako redom, a navečer moliš Boga da po noći ne liže po sebi i ne čupa konce. :cerek:

Dobro, to se zezam. Ne, nema alternative ako pas pokazuje sklonost da prčka po sebi. Sita je nosila i lampu i majicu. Za svaku sigurnost. Oporavak ionako ne traje dugo pa će valjda izdržati.

Collinna
18.08.2010., 09:13
Postoji li alternativa?

Ne postoji alternativa (koliko ja znam :) ),ali probaj paziti da ga ne skine...
Promatraj njeno ponašanje na početku,pa ćeš shvatiti hoće li bit problema ili neće... :top:
..Ništa pametnije mi ne pada napamet :D

Esta
18.08.2010., 14:12
Kujica ostaje kod mene i izgleda da ćemo ići na sterilizaciju vrlo uskoro!

Nešto mi govori da će biti jaaaako teško nagovoriti ju da istrpi ovratnik... Maca koju smo sterilizirali bila je majstor za skidanje ovratnika i na kraju smo je pustili bez njega, i sve je bilo OK... no pretpostavljam da to nije baš sigurno. Postoji li alternativa?

Verovali ili ne, moja Esta uopste nije nosila okovratnik...konci je uopste nisu zanimali, nije ni pokusala da cacka to mesto...Mozda i kod tebe bude isto.
Takodje, kad je imala konce na sapi (vadjeno joj je popino prase), ni tada nije pokusala da skida konce, vec je samo po malo lizala ranu, ali vet mi je rekao da ako samo lize, bez cupanja konca - da je to ok i da je pustim.

Cruces
18.08.2010., 20:29
Koliko treba biti stara maca da bi ju sterilizirao?

lajkan
19.08.2010., 12:42
Koliko treba biti stara maca da bi ju sterilizirao?

Ženke iza 6 mjeseci starosti,a muški između 8-10mjeseci starosti.

VikiBella
19.08.2010., 16:11
Evo, Luna je danas bila na sterilizaciji. Istovremeno je operirana i hernija tj. bruh. Nije povraćala nakon sedativa. No, doma je povraćala tri puta - žuto i sluzavo. Znam da je povraćnje normalno, ali da li je tri puta previše? Možda sam ja kriva jer sam joj pokušava otvoriti usta da joj smočim jezik pa ju je to nagnalo na povraćanje? Sad je već malo vode popila. Smjestili smo je u garažu, stavili joj deku i plahtu da bude na mekom i čistom, ali se prvo pomaknula na vrata od garaže, na hladne pločice,a kasnije je prošetala kroz dvorište u drvarnu i legla iza vrata gdje nema ni tepiha ni ničeg (inače tamo leži) ali dobro, ima zavoj, nije ga dirala pa nema opasnosti da će se oštetiti ili nešto.
Danas je i čipirana. I sad se čuje neki zvuk, zvuči kao da kuca srce ali nije. Jel to od tog čipa, što se čipovi čuju?:eek:

TurbulentFluid
19.08.2010., 22:08
Hvala svima na odgovorima za ogrlicu... ha nadam se da će biti pametna pa neće pokušavati skinuti ogrlicu niti gristi ranu, ako i skine ogrlicu... Mogu ja raditi i sa "NE!" ali neću moći tjedan dana neprekidno sjediti kraj psa i paziti... :ne zna: Ona je totalno nesocijalizirana što se tiče veterinara i liječenja, cijepljenje i čipiranje je proteklo uz toliko režanja (bezazlenog) da smo na kraju svi umirali od smijeha, a režala je i pola sata poslije, tek da ZNAMO da joj se nije dopalo... :lol:

Ne, čip se ne čuje, lol! Na vratu je "žila kucavica", imaš je i ti... ;)

papi73
19.08.2010., 22:59
:lol::lol::lol::lol:

oprosti sto se smijem, al od srca sam se nasmijala na ovo s cipom :lol::lol::lol:

VikiBella
20.08.2010., 00:13
Drago mi je da vas zabavljam.:D

Ali ozbiljna sam - prije tog zvuka nije bilo. Jel ugradnja čipa onda utjecala nekako na žilu da se jače čuje ili što? I dosta je glasno - ne moram joj se skroz približiti da čujem. Čudno mi je to. :confused::ne zna:

Cruces
20.08.2010., 11:04
Ženke iza 6 mjeseci starosti,a muški između 8-10mjeseci starosti.

A mogu li je ja sterilizirati u 1.mjesecu,sad ima 3 i taman onda,jer ne želim imati male maćiće(stvarno nemam kuda s njima)?

VikiBella
20.08.2010., 12:30
Naravno da možeš, možeš je sterilizirati kad god hoćeš samo ne znam zašto to mora biti baš u 1. mj.? Jer moguće da će se do tad početi tjerati što će biti vrlo neugodno za tebe jer će neprestano mijaukati, a i bolje je obaviti sterilizaciju prije tjeranja zbog nekih zdravstvenih rizika. Ako se bude tjerala, morat ćeš je čuvati od mačora za to vrijeme, a neće ti biti lako tako dva tjedna ili koliko već tjeranje bude trajalo. A i za nju će biti vrlo stresno i frustrirajuće.

VikiBella
20.08.2010., 12:56
Imam još pitanja - Luna se počela liuazti ali još uvijek ima zavoj, dakle ne liže se direktno po rani nego po zavoju rani. Treba li joj zavoj skinuti? Već je živnula, pokušava Belli ukrasti miša.:cerek:
A ujutro se izvalila na leđa da je mazim po trbuhu iako je operirana.:cerek:

Didi
20.08.2010., 13:17
Imam još pitanja - Luna se počela liuazti ali još uvijek ima zavoj, dakle ne liže se direktno po rani nego po zavoju rani. Treba li joj zavoj skinuti? Već je živnula, pokušava Belli ukrasti miša.:cerek:
A ujutro se izvalila na leđa da je mazim po trbuhu iako je operirana.:cerek:Dobro je što je živnula. Zavoj nemoj skidati ako ti to vet nije rekao. Obično kažu da pustiš neka sam padne. Ja sam Siti stavila novi kad je stari otpao, ali je ona imala manje komplikacije pa to nije relevantno. Ovo za pojačani zvuk bila (žile kucavice) isto pitaj veta.

VikiBella
20.08.2010., 16:11
Skinula je sama zavoj. Sad su samo ostale trake koje su ga držale, maknula sam što sam mogla, kad ne bude tako osjetljiva budem ostalo. Danas nisam čula taj zvuk pa je valjda sve ok.:)

mateosss
21.08.2010., 20:57
Oboje. Biras hoces li jedno ili drugo.

U oba slucaja nemas sanse da poslije ima mlade.

Ali, napravi dobro djelo - uzmi neko mache s ulice.

mace s ulice????....ne kuzim sta pod time hoces reci??

mateosss
21.08.2010., 21:00
Imam još pitanja - Luna se počela liuazti ali još uvijek ima zavoj, dakle ne liže se direktno po rani nego po zavoju rani. Treba li joj zavoj skinuti? Već je živnula, pokušava Belli ukrasti miša.:cerek:
A ujutro se izvalila na leđa da je mazim po trbuhu iako je operirana.:cerek:

glee.....i ja imam lunu :)
psa,maltezera...onesvjestila se,bila kod veterinara.....i na infuziji....do jutra se oporavila i lizala po ranii :) sve ok :)))

VikiBella
21.08.2010., 22:08
Super, baš imaju lijepa imena, jel da?:mig:

Evo, tri dana od operacije je ona stara - skače, pokušava gristi...Jedino baš ne želi jesti ali ni prije nije baš bila luda za hranom - kako kojom, čak joj ni konzerve nisu posebno drage. Ali bakina gibanica nestane u trenu.:) Sad mi je baš nekako mršava, ali to će joj trebati još malo vremena da se dobije. I osjetljiva je ako je se pokuša dodirnuti po trbuhu, valjda je ipak još boli. Glavnod a je to sve prošlo i da smo sad mirni.:)

hellie
21.08.2010., 22:24
nemoj ju puštati da skače, pokidat će šavove pa će biti sranja. a normalno da ju još boli, pa ipak je to poveća operacija, ne može se oporaviti za 5 minuta.

VikiBella
22.08.2010., 23:25
Pa nije da joj dajem da skače, ne želim da uopće skače, ali neće me slušati, iako nije još skočila onako kako zna. Jel smije trčati? Ni to ne mogu spriječiti.

Kore
23.08.2010., 22:52
Ne daj joj da trči. Ja sam svoju držala na lajni dok nije povadila konce.
Nemojte se zezat s tim, pucanje konaca nije bezazlena stvar.
Bolje da trpi prisilno mirovanje i ovratnik koji dan, nego da zezne konce.

Konkretno, ja sam svojoj skidala ovratnik dok bi bila doma kraj nje ( naime, grickanje konaca je nije zanimalo, samo bi malo lizala ranu a veterinar je rekao da je to ok). Po noći i dok me nije bilo doma ovratnik je bio obavezan.

VikiBella
23.08.2010., 23:40
Ovratnik ni nema, samo se liže, sad već nešto manje.
Ona je užasno živ pas, teško ju je smiriti. Sad si me zabrinula, ne bih htjela da pokida konce, to bi bilo grozno.
Jel ima netko ovdje čijem psu/mački se to dogodilo?

hellie
24.08.2010., 09:43
moja prijateljica je mačku pustila nakon tri dana van jer kao sve je u redu, maca želi van i maca fino skočila, potrgala si sve konce, na hitnu operaciju morala ići i još je jedno tri dana bila kod veta na promatranju. nije za zezanciju, treba pustiti da rane zarastu. ni vi ne bi trčali i skakali tri dana nakon veće operacije, tako isto ni životinja ne bi smjela

jednostavno ju probaj stalno držati uz sebe, neka leži, fino joj kažeš da legne i maziš ju da se smiri. a u šetnju samo s povodcem.

VikiBella
24.08.2010., 09:52
Užas.:( Možda je glupo pitanje, ali kako se to točno vidi kad se konci strgaju - počne krvariti, rana se otvori ili što? Stalno gledam jesu ti konci u redu, pa mi se učini da ima malo više crvenog nego što je bilo ali ne znam jel umišljam ili je tako bilo.
Moja Luna je vanjski pas, znači nije u stanu nego u dvorištu, a i najživlja je kad vidi drugog čovjeka - to je odmah veselje koje se mora izraziti skakanjem ali to stvarno pokušavam suzbiti, ne samo zbog konaca. Budem sad pripazila više, da se ne kreće previše, ne treba joj još jedna operacija.

hellie
24.08.2010., 10:03
a da ju tih par dana oporavka držite u kući.

vanjske možeš vidjeti, unutarnji kad se potrgaju mislim da se stvori podljev, taj dio je tvrd i osjetljiv jako, desni pobijele i tako. ako se ona normalno ponaša onda je sve u redu.
vjerojatno ti se čini da je više crveno oko šavova, možda jer liže, pa je do toga. ako se brineš zvrcni veta pa provjeri s njime.

VikiBella
24.08.2010., 15:24
Unutranji šavovi? Nisam znala ni da to postoji!:eek: Pa, ona sad stalno leži u drvarni koja je dio kuće, vrata su joj otvorena da može van ako treba na WC. U biti, nema neku potrebu se previše kretati ako nema nikog zbog koga bi se kretala. Sinoć sam ju ostavila da spava unutra. Ponaša se normalno, liže ranu, sad i jede više. Pripazit ću na te znakove, ali ne mogu provjeriti jel taj dio tvrd jer je osjetljiva ako se samo približim tom području. Desni su joj normalne boje.

Kore
24.08.2010., 16:06
Viki Bella, nije mi jasno kako ti veterinar nije dao ovratnik.
U svakom slučaju, na tvom mjestu ne bi radila nikakve " sam svoj majstor" akrobacije bez konzultiranja s veterinarom. Bez obzira koliko ti pas djeluje stabilno, odnosno ponaša se normalno i veselo, operirano područje je još osjetljivo.
Ne znam koliko te veterinar uputio u sam zahvat i oporavak.
Recimo, meni je moj rekao da moja kuja mora ležati na mekanoj podlozi i da joj ne dopuštam ležanje na pločicama, valjanje po zemlji ( zbog struganja konaca) i slično. Znam da svaki veterinar ima svoje " cake", no ja u svoga imam veliko povjerenje i vrlo sam ozbiljno shvatila njegove riječi, pogotovo zato jer sam prvi put sterilizirala životinju i morile su me razne paranoje ( što ako se ne probudi iz anestezije, što ako konci ipak nekako puknu i slično).
Na svu sreću, moja je bila prilično disciplinirana tijekom oporavka.
Savjetujem ti da nazoveš veterinara i konkretno mu kažeš što te muči, dakle da se bojiš pucanja konaca pošto je pas živahan, puno vremena provodi na dvorištu, ne možeš je neprestano držati na oku i slično ( opet ponavljam, ne kužim kako ti nije dao ovratnik).

Mislim da sam vidjela da ti je Hellie preporučila da bude u kući dok se ne oporavi, slažem se s njom.

Kore
24.08.2010., 16:22
Odmah da se ispravim ako sam krivo shvatila - rekla si da ovratnika " nema".

Znači li to da ti ga vet nije dao, ili ti ga je dao, a ti ga ne stavljaš psu?

Ako je ovo drugo, to je ccc :-/

Da, ovratnici su psima neudobni.
Da, živciraju ih.
Da, i meni je bilo žao gledati moju ljubicu kako nespretno i nesretno glavinja s tim čudom oko vrata.
Da, skidala sam joj ga kad bi bila uz mene.

Ali oni su tu radi uspješnog oporavka, a hitni zahvat, ponovno šivanje i anestezija te sve moguće komplikacije koje mogu nastati zbog razderanih konaca je gora pomisao od ovratnika, zar ne?

:-)

hellie
24.08.2010., 16:35
vikibella, ako ona jede i pije normalno očito je sve u redu. uglavnom prati stanje i ti ćeš najbolje prepozati po njenom ponašanju ako nešto nije u redu :). najvažnije je da se ne napreže i da je što manje skače i trči sad tijekom tih par dana dok se šavovi ne povade.

pošto je osjetljiva pasica nemoj dirat trbuh, nema potrebe. desne kad malo pritisneš oni pobijele i kad prestane pritisak boja se odmah vrati, to je normalno, ako se boja sporije vraća ili su onako blijedunjavi to je jedan od znakova unutarnjeg krvarenja ili šoka općenito.
ne znam da li je vet napomenuo da ovih dana treba jesti mekšu hranu, čisto da se manje napreže.
unutarnji šavovi drže zajedno sve to tkivo koje je vet rezao da dođe do jajnika i maternice. oni će se sami razgraditi u tijelu. pa ne moraš brinut oko toga.

VikiBella
25.08.2010., 01:02
Odmah da se ispravim ako sam krivo shvatila - rekla si da ovratnika " nema".

Znači li to da ti ga vet nije dao, ili ti ga je dao, a ti ga ne stavljaš psu?Nisu nam dali ovratnik, nisu nam to uopće spomenuli.:ne zna: Ja sam pitala jel bi ona mogla potrgati konce tako da ih grize, i žena je rekla da joj nijedna kuja nije nikad strgala konce. Ona se samo liže, tako da mislim da nema straha od toga. Sve ono što si navela u prvom postu nije uopće rečeno, iako nije teško zaključiti da bi pas trebao ležati na mekanoj podlozi i mi smo joj stavili deku i jastuk, ali ona je namjerno išla leći na pločice i beton, ne znam zašto, možda joj je odgovaralo da je hladi (tada još nije skinula zavoj). Sad leži na jastuku, unutra je. Najviše aktivnosti pokazuje kad je netko s njom tako da ako je ne vidim preko dana, vrlo će se malo kretati (može ako hoće, ali to radi samo ako ima motivaciju - čovjeka, mačku, psa). Tako da sam je danas više pustila na miru. Navečer sam je ipak malo prošetala ali sam je vodila na uzici da ne može trčati iako ona vrlo rado bi. Šećem sa sestričnom i njezinim psom pa bi se i igrala (grizla) ali joj nisam dala. Bila sam malo nesmotrena na početku(treći dan) pa sam je pustila samu da ide pa je trčala ali sad pazim, još tjedan dana će izdržati. Imamo i mačku koja je sterilizrana ali ona je većinu vremena bila u kući iako je isto htjela van i skakati. Mislim da je za mačke inače to opasnije jer su aktivnije i skaču visoko gore i isto tako natrag pa se jače naprežu, nego psi.

VikiBella
25.08.2010., 01:11
vikibella, ako ona jede i pije normalno očito je sve u redu. uglavnom prati stanje i ti ćeš najbolje prepozati po njenom ponašanju ako nešto nije u redu :). najvažnije je da se ne napreže i da je što manje skače i trči sad tijekom tih par dana dok se šavovi ne povade.

pošto je osjetljiva pasica nemoj dirat trbuh, nema potrebe. desne kad malo pritisneš oni pobijele i kad prestane pritisak boja se odmah vrati, to je normalno, ako se boja sporije vraća ili su onako blijedunjavi to je jedan od znakova unutarnjeg krvarenja ili šoka općenito.
ne znam da li je vet napomenuo da ovih dana treba jesti mekšu hranu, čisto da se manje napreže.
unutarnji šavovi drže zajedno sve to tkivo koje je vet rezao da dođe do jajnika i maternice. oni će se sami razgraditi u tijelu. pa ne moraš brinut oko toga.

Ponaša se normalno, ista je kao uvijek, tako da one priče kako životinje mijenjaju ponašanje nakon sterilizacije nikako ne stoji.:) Tjerala se nije tako da ne znam kakva bi bila da jest, i to bi se vjerojatno korigiralo, ovako je potpuno ista.:) A i rekla sam, nije bila samo sterilizacija nego i operacija bruha, zato ima malo veći rez nego što bi inače imala.

Nisu mi ništa napomenuli za hranu, ali sam to pročitala ovdje pa joj više dajem konzerve, u biti, kao i prije, pomiješam sa suhom pa onda i suha bude mekša (nije da je luda za tim).
Nadam se da će biti sve u redu, glupa sam što sam je pustila da trči taj treći dan:bonk:, iako nije onako kako zna. Tako da će biti sve ok, nadam se. Stalno promatram te šavove i čim se približim prstom njezinom trbuhu, a da je ni ne dotaknem, ponekad kad i samo gledam, ona odmah reagira i počne se lizati.:)
Hvala na savjetima i tebi i Kore!:)

hellie
25.08.2010., 10:19
ma ne brini ništa, očito je sve u redu, da je nešto bilo od to malo trčanja vidjelo bi se jako brzo. nemoj ju stresirati tako da se približavaš trbuhu :D, očito je sve jako osjetljivo, i ne dopada joj se. ako se brineš zbog nečega uvijek je najbolje pitati veta, bez obzira koliko ti glupo ili banalno pitanje zvučalo jer očito se sami ne sjete ništa objasiti. zvrcneš pa objasniš situaciju, da je malo trčala treći dan, ali i dalje se normalno ponaša pa da li ju treba dovesti na pregled, da li treba obrati pozornost na neke simptome ili je sve ok.

marioooo
25.08.2010., 15:14
ej pozdrav. danas sam vodio na sterilizaciju zlatnu retrivericu. ima brzo 7 godina i imala je jedan okot. međutim stvari se nisu najbolje odvijale, nakon sto su je stavili pod narkozu i otvorili, nikako kroz cijelu operaciju (2h) nisu mogli zaustaviti krvarenja. gdje god bi iglom uboli krv se nije mogla zaustaviti. veterninar misli da mozda ima hemofiliju i da se krv nikako ne moze zgrusati. sto se i nije moglo znati s obzirom da se prethodni testovi krvi ne provode, a i vecih problema nikada nije imala. uspio je nekako i zatvorio je, ali sada postoji strah da ima mala unutarnja krvarenja....i sada cekamo, primila je od jutros 3 inekcije za zgrusavanje, infuzijom je primila 0,5l tjelesne tekucine i 0,5l glukoze.....:( :( :(

Esta
25.08.2010., 15:40
O Boze, jako mi je zao, nadam se da ce biti sve u redu. Napisi kako je, kada bude bilo nekih novosti...

Didi
25.08.2010., 17:29
ej pozdrav. danas sam vodio na sterilizaciju zlatnu retrivericu. ima brzo 7 godina i imala je jedan okot. međutim stvari se nisu najbolje odvijale, nakon sto su je stavili pod narkozu i otvorili, nikako kroz cijelu operaciju (2h) nisu mogli zaustaviti krvarenja. gdje god bi iglom uboli krv se nije mogla zaustaviti. veterninar misli da mozda ima hemofiliju i da se krv nikako ne moze zgrusati. sto se i nije moglo znati s obzirom da se prethodni testovi krvi ne provode, a i vecih problema nikada nije imala. uspio je nekako i zatvorio je, ali sada postoji strah da ima mala unutarnja krvarenja....i sada cekamo, primila je od jutros 3 inekcije za zgrusavanje, infuzijom je primila 0,5l tjelesne tekucine i 0,5l glukoze.....:( :( :(Imaš li mogućnost promijeniti veterinara? Meni je ovakvo njegovo objašnjenje nejasno.

Hemofilija je nasljedna genetska bolest, vezana mahom uz muške jedinke, dok je kod ženskih izuzetak. Tako je kod ljudi, a na vidim zašto bi kod pasa bilo drukčije. Drugim riječima, pas hemofiličar od toga boluje od rođenja, a do sada kod nje nisi primijetio takve probleme - primijetilo bi se bar prilikom štenjenja ako već ne kod nekog drugog krvarenja. Pas od sedam godina sigurno bi se bar jednom negdje ogrebao i prokrvario, na infuziju, recimo, ne krvari. Treba razmisliti o otme kad se zadnji put tjerala. Ako nije prošlo dovoljno vremena, krvne žile još su joj proširene pa je moguće zbog toga došlo do krvarenja. Zato se kujice i steriliziraju na polovici između dva tjeranja. Što nisu napravljene prethodne pretrage, isto pokazuje neozbiljan pristup.

Želim curi da se oporavi unatoč takvom veterinaru, a tebi da joj potražiš i nađeš boljeg doktora.

Inače unutarnje krvarenje donekle možeš provjeriti prema boji desni: ako su blijede, to je znak krvarenja, a ako su neodređeno ružičaste, poblijedit će na lagani pritisak i trebat će im puno vremena da vrate boju.

marioooo
25.08.2010., 18:07
Imaš li mogućnost promijeniti veterinara? Meni je ovakvo njegovo objašnjenje nejasno.

Hemofilija je nasljedna genetska bolest, vezana mahom uz muške jedinke, dok je kod ženskih izuzetak. Tako je kod ljudi, a na vidim zašto bi kod pasa bilo drukčije. Drugim riječima, pas hemofiličar od toga boluje od rođenja, a do sada kod nje nisi primijetio takve probleme - primijetilo bi se bar prilikom štenjenja ako već ne kod nekog drugog krvarenja. Pas od sedam godina sigurno bi se bar jednom negdje ogrebao i prokrvario, na infuziju, recimo, ne krvari. Treba razmisliti o otme kad se zadnji put tjerala. Ako nije prošlo dovoljno vremena, krvne žile još su joj proširene pa je moguće zbog toga došlo do krvarenja. Zato se kujice i steriliziraju na polovici između dva tjeranja. Što nisu napravljene prethodne pretrage, isto pokazuje neozbiljan pristup.

Želim curi da se oporavi unatoč takvom veterinaru, a tebi da joj potražiš i nađeš boljeg doktora.

Inače unutarnje krvarenje donekle možeš provjeriti prema boji desni: ako su blijede, to je znak krvarenja, a ako su neodređeno ružičaste, poblijedit će na lagani pritisak i trebat će im puno vremena da vrate boju.

ej, hvala ti puno na odgovoru. prošlo je već dosta vremena od zadnjeg tjeranja...tako da ne vjerujem da je to problem, a i meni je ova priča oko hemofilije malo čudna, s obzirom da je okotila 10 štenaca i nikakvih problema nije bilo....a i znala se ogrebati pa bi i to brzo zaraslo....pitali smo misljenje i drugog veterinara, i jedno sto njemu pada na pamet je da se sterilizirala za vrijeme tjeranja. a nije. tako da ne znam vise sto da mislim......meni se cini da se potrudio veterinar, i bio je doma dolazio iza kod nas, i mi svako malo idemo tamo po infuzije i inekcije....ali opet mozda mi se samo to cini....sad mislim da se ne moze puno toga uciniti.on kaze da je kriticni period 24h, i ako on dobro prođe da je sve ok.a zasad je proslo tek 8 sati. u kuci nervoza na najvecem stupnju :( :( a za desni mi je rekao i veterninar, da je kriticno kad postane boje zuba.zasad nije takav...ali nije bas ni prave boje...cijelo vrijeme to provjeravam..sad je bijelo, pa crveno, pa tamno rozo, svijetlo rozo...ne znam ni ja vise to razlikovati...hvala jos jednom na pomoci, lakse nam je svima kad imamo jos neko misljenje :)

Didi
25.08.2010., 22:34
Mario, onda ćemo se nadati i držati fige. :)

Didi
26.08.2010., 15:04
Mario, onda ćemo se nadati i držati fige. :)Mario, kako joj je? Je li što bolje? :(

marioooo
26.08.2010., 17:56
Jest :) :) :) veterinar je rekao da je on poprilicno uvjeren da je prosao taj kriticni period. i da je imala iskrvariti da bi se to već i dogodilo. vratila joj se boja u desni :) jutros smo bili (bez nje) do vetrinara i dao nam je neku visokoenergetsku hranu, pastu (vitamini) i jos dodatno sirup protiv bolova. rekao je da je sada najvaznije da je sto prije vratimo u normalno stanje, jer nju vjerojatno sve boli. ona je bez volje, nekad zamase repom, da sapu, ali stvarno izgleda kao da se muci. cijelu noc nije zaspala i nije se mogla namjestiti :( kaze veterinar da bol moze negativno psiholoski djelovati na nju, pa se onda teze i oporavi...ali iskreno, sretan sam ako je sve to posljedica same sterilizacije i da je to unutarnje krvarenje stvar proslosti. umalo smo od savrseno normalnog i zdravog psa dobili mrtvog psa :( a sve u najboljoj namjeri smo radili....valjda ce sve nadalje biti ok. maloprije je cak i uzela malo hrane :) :) :)

Didi
26.08.2010., 18:24
Falabogu da je bolje. Sterilizacije inače u najvećem broju slučajeva prođu bez problema - ne znam doduše za starije kujice, sa štencima je valjda lakše, ali koji put i oporavak zna duže potrajati, čak ako i ne dođe do komplikacija kao kod tvoje cure. Moja je Sita sterilizirana sa osam mjeseci pa je dobila edem na trbuhu i špricom su joj u dva navrata izvlačili sukrvicu, ali je na kraju sve dobro prošlo. Samo polako i neka se oporavi. Dan-dva dulje bolje nego da se nešto zakomplicira. Sita je isto prvi dan bila sva krepana, drugi je dan malo živnula, a tek je treći dan počela pomalo hoduckati okolo. I meni se stalno činilo da je boli, ali mi je veterinar rekao da joj neće ništa dati, jer ako joj ublaži bolove, počet će hopsati i pokidati šavove. Ako vi svoju curu možete držati da bude mirna, onda će sve biti u redu. :)

St Vanja
27.08.2010., 11:43
Da te "utješim" kako sam ja imala frku-paniku zbog pyometre (maternica puna gnoja) kod svoje nikad sparene tad jedva 5-godišnje mješanke labradora (daleka 2002.).

Pošo su vadili sve ženske dijelove rez je bio dugačak, duž cijelog trbuha i za nekoliko tjedana nastupila je reakcija na one konce. Ta se reakcija događa ponekad.


sad nešto drguo: pošto hje vet dolazio k vama kući sigurno vam je rekao da kuja sad ne bi smjela ni skočiti, a slizak/penjanje niz/uz stepenice izbjegavati pa makar kujica obavljala nuždu doslovce u stanu. (Moja je, na žalost, pristala samo piškiti po terasi, ali se za "kakice" uporno spuštala/penjala niz/uz skale. I ja sam svoju "bebelu mrcinu" od 40kg stalno nazivala- kujicom:mig:)

SAd vjerovatno pokušava pri hodu držati uvučen trbuh, jer misli da tako manje boli. njoj rezani trbuh doslovce visi prema tlu. Imate li možda neki način da joj trbuh bar povremeno malo povežete, bar nekom maramom preko ramena ili kukova (valjda netko to ovdje zna....) samo da joj ne visi trbuh, da se ne koči od bola. Ne mislim stezati ništa, već samo da ne visi.

I još nešto: vjerujem da ne miriše ugodno zbog sukrvice, možda se i pomokrila pod narkozom (da možda! pod obavezno), ali ipak- neka bar povremeno netko od vas nađe vremena i starih dronjaka da doslovce legne na pod/stari madrac uz nju uz njena leđa, doslovce njena kralježnica uz tvoja prsa/trbuh, jer tako će se u svojoj bespomoćnosti/slabosti osjećati i dalj voljenom/prihvaćenom i- zaštićenom. Moja je (nakon operacije) doma ležala grčevito budna sve dok moja mama nije legla uz nju na taj način. Inače moja bebela je bila s nama od dobi od nekih mjesec dana, pa je ionako imala malo čudne zamisli o nama (mi smo definitvno bili njeni "roditelji").


Nemojte se gristi zbog sterilizacije. voljenim psima uvijek će se dogoditi nešto,ako jesu i ako nisu sterilizirani, izgleda da samo jadne zanemarene čuva neka viša dobrota. tako bi bar trebalo biti.

St Vanja
27.08.2010., 11:47
još nešto: nadam se da joj ništa ne izaziva kihanje/kašljanje, niti je sklona lajanju. Prvih par dana mogli bi je boljeti šavovi zbog naprezanja mišića pri kihanju/lajanju.... Osobno iskustvo. Moje obje kćeri rođene su kirurškom intervencijom. Sve je to super dok ti posjeta ne počne pičati viceve, a kad se počneš smijati-imaš dojam da šavovi pucaju. Pitaj one koji su operirali slijepo crijevo ili prošli bilo koje trbušno sjec!rez!


ni pod razno ti se ne smije dogoditi da joj zastane probava, te se crijeva nadimaju.....

Ma, samo ti lezi pored nje i zagrli je- sve ostalo je, manje bitno.

marioooo
27.08.2010., 17:08
ej, hvala ti na pomoci. ona je danas vec puno bolje, cak je pojela i veseli se svakome :) davamo joj 2 puta dnevno nekakav sirup protiv bolova na biljnoj bazi, pa je moguće da joj i to pomaže....za podvezivanje trbuha da ne visi (naravno bez stiskanja) mogu probati, ali njoj trbuh i ne visi puno, cak mi se cini da se oteklina smanjila duplo od jucer... i ista stvar je kao i sa tvojom kujicom, ta sto piski po kuci (vec se pomalo navikava na to :) ) ali za ostalo vjerojatno se suzdržava, a strah je jer je već malo pojela... u prizemlju kuce imamo veliki vrt u kojem ona cesto bude, ali sada do vrta ima nekih 17 stepenica pa ne znam je li mi je pametno odvesti...mislim znam da bi njoj bilo ful drago, i mogla bi sve obaviti, malo pronjuskati, ali ne znam bi li joj to bio prevelik napor....

hellie
27.08.2010., 18:22
probajte ju staviti na nekakvu deku da legne pa ju ti i još netko samo donijeti tako da se ne napreže.

papi73
27.08.2010., 23:56
kvescn :)
dogovorili smo cijepljenje protiv zaraznih u 9. mj. a planiramo i kastraciju malog cucka u istom mjesecu. da li postoji neki period koji mora proc u medjuvremenu i da li je bolje da odu prvo jajceka ili da padne pikica :)

blue_rainbow
28.08.2010., 13:28
ej pozdrav. danas sam vodio na sterilizaciju zlatnu retrivericu. ima brzo 7 godina i imala je jedan okot. međutim stvari se nisu najbolje odvijale, nakon sto su je stavili pod narkozu i otvorili, nikako kroz cijelu operaciju (2h) nisu mogli zaustaviti krvarenja. gdje god bi iglom uboli krv se nije mogla zaustaviti. veterninar misli da mozda ima hemofiliju i da se krv nikako ne moze zgrusati. sto se i nije moglo znati s obzirom da se prethodni testovi krvi ne provode, a i vecih problema nikada nije imala. uspio je nekako i zatvorio je, ali sada postoji strah da ima mala unutarnja krvarenja....i sada cekamo, primila je od jutros 3 inekcije za zgrusavanje, infuzijom je primila 0,5l tjelesne tekucine i 0,5l glukoze.....:( :( :(

marioooo, da ima hemofiliju, iskrvarila bi kod tjeranja (zato - zbog menzesa - jedinke ženskog spola s hemofilijom budu pobačene vrlo rano, nikada se ne rode). ne znam jel već netko spomenuo, ali to je simptom trovanja! i to bi svaki vet trebao znati. trebala bi dobivat puno vitamina K, injekcije konakiona.
svakako to eliminirajte kao opciju - otrovi dugo ostaju u tijelu, rade golemu štetu i životinja malo-pomalo krvari u sebe, a kad se vidi nešto izvana je obično već prekasno! mi smo nedavno nosili mačku sterilizirat i počela je krvarit, rekla je vetica da misli da je to od trovanja (jer nije jako obilno krvarila, ali više nego normalno). da je nismo nosili na sterilizaciju, ne bi znali da je otrovana i iskrvarila bi tak da joj je to zapravo spasilo život.
kažu ljudi da je bolje čak ne dati lijekove protiv bolova jer onda pas više miruje, teško je velikog psa obuzdat kad se počne veselit, a ne smije se naprezat dok malo ne zaraste i radi rizika od bruha.

marioooo
28.08.2010., 17:50
a da li mislis da je krvarenje jos uvijek kriticno, s obzirom da ce ujutro biti vec cetiri dana od operacije?? i ona mi se cini sve bolje, uporno hoce vanka, a mene strah jos radi stepenica...jedino da je sami prenosimo u njenoj kosari...a uzima redovno vitamine sa hranom. hvala ti na pomoci:)

mopsica
28.08.2010., 17:56
kvescn :)
dogovorili smo cijepljenje protiv zaraznih u 9. mj. a planiramo i kastraciju malog cucka u istom mjesecu. da li postoji neki period koji mora proc u medjuvremenu i da li je bolje da odu prvo jajceka ili da padne pikica :)

nikako u isto vrijeme, barem 2 tj neka bude razmak :mig:

Didi
28.08.2010., 18:26
a da li mislis da je krvarenje jos uvijek kriticno, s obzirom da ce ujutro biti vec cetiri dana od operacije?? i ona mi se cini sve bolje, uporno hoce vanka, a mene strah jos radi stepenica...jedino da je sami prenosimo u njenoj kosari...a uzima redovno vitamine sa hranom. hvala ti na pomoci:)Radije je nemojte puštati da se napreže. Da nije bilo ovih problema s krvarenjem, četvrti dan mogla bi već polako sama po stubama. Ovako, još je malo tjerajte da miruje.

St Vanja
29.08.2010., 09:39
Da se ne počne vrpoljiti u košari dok je nosite niz onih 17 stepenica? I natrag. Možda je bolja deka, pa kad dvoje dovoljno snažnih (ona mora imati bar 30kg) uhvati svatko po dva kuta deke, pasica ostane kao u ležaljci, onako dole ulegnuta. Odnesite je-ako možete- u vrt. Možda će joj trebati i malo više vremena da se namjesti i pokuša olakšati crijeva.

Kore
29.08.2010., 12:50
kvescn :)
dogovorili smo cijepljenje protiv zaraznih u 9. mj. a planiramo i kastraciju malog cucka u istom mjesecu. da li postoji neki period koji mora proc u medjuvremenu i da li je bolje da odu prvo jajceka ili da padne pikica :)

Ja sam pikicu obavila prije sterilizacije.
Znam da između dva cijepljenja ( bjesnoća i zarazne, jel) mora proći minimalno dva tjedna , za sterilizaciju ne znam ali pretpostavljam i više.
Ja sam zarazne obavila čim sam mogla, a sterilizaciju nekoliko tjedana kasnije jer sam čekala da mi se buba malo psihofizički oporavi od šinteraja i da mi ne ide pod nož onako mršava i uplašena.
Najbolje da se posavjetuješ s veterinarom ( koji orginalni savjet :) )

blue_rainbow
29.08.2010., 14:41
a da li mislis da je krvarenje jos uvijek kriticno, s obzirom da ce ujutro biti vec cetiri dana od operacije??

ako je trovanje - a treba to nekak otkrit - kritično je. možda su simptomi trovanja prikriveni lijekovima, ne znam cijelu priču - i da znam - nisam vet, a treba uzimat konakion ako je otrovana oko mjesec dana. iskreno, ne znam kako se testira na otrove, valjda će neki vet znati. jesi blizu Zg? ako jesi (i ako nisi), savjetujem ti da nazoveš 01/2009-700 Veterinarska praksa Sesvete, oni su imali naš slučaj, ili veterinarsku Ljubimac ili već neke u zagrebu koje preporučuju tu na forumu.
daj zovi nekog dobrog veta, čak i ako se ispostavi da je sve ok, nema te kaj bit sram, imaš sasvim dobar razlog za paničarit, nije normalno da pes tak krvari.

Didi
29.08.2010., 19:14
ne znam cijelu pričuDa si pročitala nekoliko postova iznad, znala bi da je kujica je sterilizirana, ali je za vrijeme sterilizacije došllo do problema s krvarenjem. Baš je Mariju, uza svu brigu oko oporavka, stalo do teoretirziranja o trovanju. :rolleyes:

blue_rainbow
31.08.2010., 08:47
da si pročitala nekoliko postova iznad, znala bi da znam kaj se kuji dogodilo i imam iskustva s tim pa tako i dio o "teoretiziranju o trovanju", koji sam sama prošla, ali nisam vet nit imam psa pred sobom pa neću reći "je, pas je otrovan" ili "ne, pas nije otrovan" jer za to nisam kompetentna. đizs :rolleyes:

fala na glupom i suvišnom komentaru, al dobro da ti znaš cijelu priču

St Vanja
03.09.2010., 18:56
Mariooooooo? Sad je valjda već sve u redu: tvoja "curica" se uredno oporavlja?

Uh...što da vam kažem? Imam zakazanu kastraciju za Nestora sad u srijedu. Iskreno- žalim svoje maleno siroče. ali, eto...još bih vie žalila da se spari s nekom kujom (za vikend na Šolti, npr.) i što onda sa 3,6,9, 12..štenaca? Azili su puni odbačenih pasa....iam ih za dvije godine unaprijed.

Djevojče
05.09.2010., 13:02
ovak,u petak je maca sterilizirana,i ostavila sam joj gazu i mrežicu da si ne grize konce i ne liže
jučer je izgrizla gazu i lizala šav pa sam joj opet stavila novu gazu i zavoj, i danas je i to maknula sa sebe,
dal da izvadim to ili ne? do petka je neću puštat van iz kuće
skakala je na stol 2 puta.znam da ne smije al nisam 0-24 kod nje i trudim se da ne skače.vjerujem da niš neće bit,mislim da je najgore prošlo,al ona želi i želi van a ako pustim pobjeći će mi

marioooo
05.09.2010., 17:33
Mariooooooo? Sad je valjda već sve u redu: tvoja "curica" se uredno oporavlja?

Uh...što da vam kažem? Imam zakazanu kastraciju za Nestora sad u srijedu. Iskreno- žalim svoje maleno siroče. ali, eto...još bih vie žalila da se spari s nekom kujom (za vikend na Šolti, npr.) i što onda sa 3,6,9, 12..štenaca? Azili su puni odbačenih pasa....iam ih za dvije godine unaprijed.

ej, ona je sada bolje. skoro pa je sve normalno, kao sto je i prije bilo. jedino sto joj iz rane krvari jos uvijek pomalo, ali idemo redovno u vetrinara i on to ispire i cisti. kaze da su to ostali ugrusci ispod koze i da to nije nikakv problem. i mi joj doma dajemo tablete (stavljamo ih u ranu :) ) koje se razgrade i te ugruške razgrađuju... ali! pojavila nam se nova sumnja...da nije obolila od dijabetesa.... pokazuje sve simptome koji se mogu naci u ovom tekstu http://www.pet-centar.hr/forum/showthread.php?t=136 jedino sto ne mrsavi jos i nije bezvoljna. tekst kaze da se pojavljuje u kuja oko 7. godine (ona ce sada sedam),koje su malo deblje (sto ona jest), da tada pas pije velike kolicine vode i da puno mokri ( od operacije pije neizmjerne kolicine vode; koliko joj das popije sve u sekundi, a samim time i mokri puno), te da se pojavljuje kod kuja prije tjeranja. e sada bi se to moglo povezati i sa komplikacijama pri operaciji! vrlo je vjerojatno da se ona trebala tjerati u skorasnjem periodu. to bi objasnilo krvarenja na operaciji (sto nam je natuknuo drugi veterinar) i potvrdilo sumnje na dijabetes.za koji se nadam da ce ostati samo na nasoj sumnji:( jos bi joj to jadnoj falilo :(:(:(

hellie
05.09.2010., 18:12
pitajte veta da provjeri krv jer sumnjate na dijabetes.

St Vanja
05.09.2010., 19:07
Još i dijabetes?!
Javi kad provjerite.

U utorak Nesti dobija lagani ručak, aonda nekako treba izgurati, odoljeti njegovom tražnju hrane, i odvesti ga u srijedu, oko podne, prazna želuca kod veterinara. "Malo" sam zabrinuta zbog operacije. Šmrc!
Iskreno. Nadams e da će sve biti dobro.


Neki me poznanici pokušavaju odgovoriti od mog nauma:"Znaš, one neće više biti ovakav kakav je sad, promijenit će mu se ponašanje." A kakav je sad? Jadan, izbezumljen, hormoni ga drmaju svom žestinom, a tek kad zavonja prva topla kuja.....

hellie
05.09.2010., 20:24
ma kakva promjena ponašanja. koje nebuloze, nemoj slušati te idiotarije. moji su miceki oboje sterilizirani i cura i dečko i stvarno nema nikakvih promjena u ponašanju. isti su kao i prije.
psić će ti biti samo mirniji jer neće ludovati za svakom kujom i to je to. inače neće biti nikakvih promejna u karakteru.
zašto tako dugo mora biti bez hrane, mojima je bilo samo 8-12 sati od zadnjeg obroka. za mačku su rekli poslije ponoći ništa a operacija je bila ujutro, a mačak je išao popodne pa je on malo dulje gladovao ali tako 12 sati od zadnjeg obroka.

ryell
05.09.2010., 23:40
ovak,u petak je maca sterilizirana,i ostavila sam joj gazu i mrežicu da si ne grize konce i ne liže
jučer je izgrizla gazu i lizala šav pa sam joj opet stavila novu gazu i zavoj, i danas je i to maknula sa sebe,
dal da izvadim to ili ne? do petka je neću puštat van iz kuće
skakala je na stol 2 puta.znam da ne smije al nisam 0-24 kod nje i trudim se da ne skače.vjerujem da niš neće bit,mislim da je najgore prošlo,al ona želi i želi van a ako pustim pobjeći će mi
Ako šizi na gazu i mrežicu, makni joj. Nek liže aku ju već ne možeš spriječiti (odvratiti joj pažnju itd), samo prati da ne počne grickati konce ili ih čupkati van. Pogledaj svako toliko da se nije upalilo (lagano crveno smije biti, a svaki iscjedak ili ako natekne znači posjet vetu i ranije). Ne puštaj ju van iz kuće dok vet ne izvadi konce.

Djevojče
06.09.2010., 00:19
Ako šizi na gazu i mrežicu, makni joj. Nek liže aku ju već ne možeš spriječiti (odvratiti joj pažnju itd), samo prati da ne počne grickati konce ili ih čupkati van. Pogledaj svako toliko da se nije upalilo (lagano crveno smije biti, a svaki iscjedak ili ako natekne znači posjet vetu i ranije). Ne puštaj ju van iz kuće dok vet ne izvadi konce.

ma kad sam s njom odvraćam joj pažnju,no nisam budna 24 sata na dan a nisam ni doma :(
maknula sam gazu i mrežicu i lizala je ranu ,i sad kao da vidim malu sukrvicu :ne zna:
stavila sam joj onaj ovratnik da ne liže ranu,sad ne znam jel dosta širok,valjda je
upalila se rana nije,gledala sam, :(

sad,kak se manifestira bruh?
fakat pazim na nju,svako malo gledam jel dobro,sad sam omotala ranu opet, ovratnik ima, :(

Djevojče
06.09.2010., 10:52
ma kad sam s njom odvraćam joj pažnju,no nisam budna 24 sata na dan a nisam ni doma :(
maknula sam gazu i mrežicu i lizala je ranu ,i sad kao da vidim malu sukrvicu :ne zna:
stavila sam joj onaj ovratnik da ne liže ranu,sad ne znam jel dosta širok,valjda je
upalila se rana nije,gledala sam, :(

sad,kak se manifestira bruh?
fakat pazim na nju,svako malo gledam jel dobro,sad sam omotala ranu opet, ovratnik ima, :(

evo slikica rane jučer i danas
http://img227.imageshack.us/gal.php?g=dsc01819b.jpg
prva je današnja ,druga jučerašnja
:(:(:(

ryell
08.09.2010., 00:36
meni po fotkama ne izgleda da je išta upaljeno ili zagnojeno - ali ja nisam vet :ne zna:
gnoj skužiš, zelenkasti iscjedak (prozirni je okej), smrdi i natekne. na fotki ne vidim niš takvog.
ako ima ovratnik onda si bez brige jer ne može dosegnuti do rane. što se bruha tiče, samo pazi da ne skače i ne divlja, koliko god možeš, jasno.
nek ju vet pošteno pogleda kad dođeš s njom na vađenje konaca.

St Vanja
08.09.2010., 18:19
Samo da javim: danas u 14h Nesti se probudio nakon operacije (kastracije). Od 18h opet je živahan, veseo, razigran....:)

Kakvo olakšanje!

Ima jedna smiješna stvar: i dalje njuška kujice s istim ambicijama, a ja sam ga tako grubo prevarila. Ostao je "bez kuglica", kako to kažu moje male kćeri.

TurbulentFluid
08.09.2010., 18:41
Samo da javim: danas u 14h Nesti se probudio nakon operacije (kastracije). Od 18h opet je živahan, veseo, razigran....:)

Kakvo olakšanje!

Ima jedna smiješna stvar: i dalje njuška kujice s istim ambicijama, a ja sam ga tako grubo prevarila. Ostao je "bez kuglica", kako to kažu moje male kćeri.

Polako, hormoni se gube iz krvi nakon nekoliko tjedana....

hellie
08.09.2010., 19:01
Samo da javim: danas u 14h Nesti se probudio nakon operacije (kastracije). Od 18h opet je živahan, veseo, razigran....:)

Kakvo olakšanje!

Ima jedna smiješna stvar: i dalje njuška kujice s istim ambicijama, a ja sam ga tako grubo prevarila. Ostao je "bez kuglica", kako to kažu moje male kćeri.

ma najvažnije da je sve dobro prošlo. lako za kujice :D

Djevojče
08.09.2010., 19:23
meni po fotkama ne izgleda da je išta upaljeno ili zagnojeno - ali ja nisam vet :ne zna:
gnoj skužiš, zelenkasti iscjedak (prozirni je okej), smrdi i natekne. na fotki ne vidim niš takvog.
ako ima ovratnik onda si bez brige jer ne može dosegnuti do rane. što se bruha tiče, samo pazi da ne skače i ne divlja, koliko god možeš, jasno.
nek ju vet pošteno pogleda kad dođeš s njom na vađenje konaca.


od petka do danas je mirovala,danas je počela divljat,skakat na ormare, nadam se da neće bit problem ,da je dovoljno vremena prošlo:ne zna:
ne mogu je smirit,hiperaktivna je cijeli dan

aham, kakvo vađenje konaca? rekli su mi da se konci mogu sami razgradit ili da ih ja izvadim nakon 10ak dana :ne zna:

Corduroy
08.09.2010., 19:52
Koliko je vremena prošlo?
Nitko ti ne brani, ako nisi zadovoljna izgledom rane, da ju odneseš jedan dan do veta čisto da pogleda.

Djevojče
08.09.2010., 20:29
u petak je sterilizirana
ma ok izgleda rana al je ružan šav

ryell
08.09.2010., 23:34
mačka je kućna a stavili su resorptivne konce na vanjski šav? čudno... to se inače radi s "vanjskim" macama za koje bogapitaj da li će ih se moći uloviti za vađenje konaca.
odi u ponedjeljak kod veta da ju pregleda, nek izvadi konce (on, ne ti) i potvrdi ti da je sve u redu, pa ćete biti mirnije i maca i ti.

hlapichka
09.09.2010., 11:21
s obzirom di je sterilizirana dobro da je ikakve konce dobila :P
djevojche nema svog veta i nemre ic tom vetu di je sterilizirana maca, pa nije bas jednostavno, nit ima para otic novom vetu jer ce joj on naplatit pregled minimalno 80kn. tak da, snalazimo se kak mozemo, ako nema potrebe pricekat cemo jos s vetom...

VikiBella
10.09.2010., 10:56
Evo, samo da kažem kako je Luna prošli tjedan bila na vađenju konaca ( i usput i cijepljena protiv bjesnoće). Sve je u najboljem redu, skoro da se uopće ne vidi da je bila operirana, i dalje voli da ju se mazi po trbuhu - isti pas prije i poslije sterilizacije, iako mi se čini da je dobila malo kg što nije loše, bila je malo mršava prije. I sad se može u miru družiti s muškim psima koji je i dalje doživljavaju na isti način - njuše i ližu guzu:rofl: I brzo se oporavila jer frend mi je rekao da je njegova 7 dana ležala i nije se puno kretala ali je bila starija i već se tjerala. Uglavnom ljudi, sterilizacija je dobra i korisna stvar!:top:

Djevojče
10.09.2010., 15:50
s obzirom di je sterilizirana dobro da je ikakve konce dobila :P
djevojche nema svog veta i nemre ic tom vetu di je sterilizirana maca, pa nije bas jednostavno, nit ima para otic novom vetu jer ce joj on naplatit pregled minimalno 80kn. tak da, snalazimo se kak mozemo, ako nema potrebe pricekat cemo jos s vetom...


80kn da izvadi konce
čuj,od mog dečka mama je završila veterinu,radila par godina u struci i odustala.znala bi izvadit konce,ionak je pregledala miceke ko male, dala im protiv glista ono,tak da ću to napravit

hmm, znači na tak groznom mjestu je sterilizirana :D
dobro se oporavlja,jučer je pobjegla kroz kupaonski prozor van,al nije daleko došla,do garaže,i tam je spavala pa se vratila u kuću.danas se šetala po cesti :confused:
dolazim ja doma,ona šeće po ulici :ne zna:
luda je
a ja moram 7200kn platit školarine do ponedeljka:D:D:D
sad skupljam tatine papire s burze,mamine o dječjim doplatcima,i prihodima,da dokažem ovima na faksu da ja ne mogu dat 2 i pol mamine plaće za svoju školarinu,jer nemamo trenutno,koja gamad :mad:uglavnom,rana je zarasla,konci su još tu, ja se ne usudim to vadit,nit znam kako ni niš,pa ću probat dat dečkovoj mami,

VikiBella
10.09.2010., 19:49
Ja sam gledala kad su mojoj Belli vadili konce - to se svelo da su tupim škarama odrezali konce koji su se vidjeli. Mislim da je kod Lune bila ista stvar iako nisam bila tamo.:ne zna: Znam da sam za Bellu mislila "što smo za to išli u grad, mogli smo to i doma". I, naravno, nisu to naplatili, 20 sekundi posla.

ryell
11.09.2010., 01:05
Paaa, ne znam koji bi vet morao bit toliki gad da mu kažeš "dobar dan, znate kaj, nemam love, mačka je sterilizirana preko neke udruge; pa me zanima da li bi mogli odvojiti pola minute samo da maci izvadite konce. rekli su mi da ih izvadim sama ali ne znam kako". :ne zna:

Mislim, nije nauka izvadit konce, ako je maca mirna ili ako ju ima tko držati. Precvikaš pored čvora i izvučeš cijelu "omču" van, paziš da ne ostane komad konca unutra i to je to. I naravno, da izvadiš sve konce. Ako može dečkova mama to napraviti, super.

Djevojče
11.09.2010., 10:46
Paaa, ne znam koji bi vet morao bit toliki gad da mu kažeš "dobar dan, znate kaj, nemam love, mačka je sterilizirana preko neke udruge; pa me zanima da li bi mogli odvojiti pola minute samo da maci izvadite konce. rekli su mi da ih izvadim sama ali ne znam kako". :ne zna:

Mislim, nije nauka izvadit konce, ako je maca mirna ili ako ju ima tko držati. Precvikaš pored čvora i izvučeš cijelu "omču" van, paziš da ne ostane komad konca unutra i to je to. I naravno, da izvadiš sve konce. Ako može dečkova mama to napraviti, super.

ma mora moć napraviti,nije problem doć vetu,imam u ulici tetu veterinara al tko zna kakva bi joj bila reakcija ...
a dečkova mama je studirala 4-5 il kolko već godina i morala bi znat to napraviti
a danas mi u goste dolazi kuma,medicinska sestra,i ona bi trebala znat to napraviti:D:D:D

ryell
12.09.2010., 00:07
Pa dobro, jel netko izvadio te konce? :D

Djevojče
13.09.2010., 12:44
nije,nismo je mogli nać :facepalm:
sad ,trebam je ulovit,zatvorit u kuću i onda zvat nekog da dođe čupat te konce, da ne dolaze bezveze,a od petka ak dođe,dođe prespavat oko 1-2 ujutro dolje u sobu
nije normalna. sad je podivljala skroz
danas, ona u dvorištu, ide auto,ona hop preko ceste,auto naglo zakoči, super, prešla cestu,živa ,zdrava, ja je zovem natrag u dvorište,da je zatvorim unutra da se smiri,ona ništa, cesta prazna,5 minuta,10 minuta,odjednom hop,ide kamion i ona preko ceste, metar od kamiona je pretrčala.ne da se uhvatit,dođe blizu mene i pobjegne,a konci još uvijek tamo

brankap
13.09.2010., 19:47
nije,nismo je mogli nać :facepalm:
sad ,trebam je ulovit,zatvorit u kuću i onda zvat nekog da dođe čupat te konce, da ne dolaze bezveze,a od petka ak dođe,dođe prespavat oko 1-2 ujutro dolje u sobu
nije normalna. sad je podivljala skroz
danas, ona u dvorištu, ide auto,ona hop preko ceste,auto naglo zakoči, super, prešla cestu,živa ,zdrava, ja je zovem natrag u dvorište,da je zatvorim unutra da se smiri,ona ništa, cesta prazna,5 minuta,10 minuta,odjednom hop,ide kamion i ona preko ceste, metar od kamiona je pretrčala.ne da se uhvatit,dođe blizu mene i pobjegne,a konci još uvijek tamo

Očito je vaš veterinar znao kaj radi kad vam je stavio resorbirajuče konce na ranu,te time žrtvovao moguču rekciju kože na resorbirajuči šav,konci će sami nestat i to je super,da je stavio konac za kožu imao bi puno ljepšu ranu,no taj bi konac ostao u rani i poslije izazivao probleme.

St Vanja
15.09.2010., 09:34
Mislim da je Astral Walker negdje na PŠ napisala da je lako onima što pomažu psima. Opisala je to ovako: zasutaviš auto, otvoriš vrata i pas-hop! sam uskoči. :rofl::lol:
A kako je ona lovila Trixie (mačku, naravno)....!

Pimpinell@
21.09.2010., 13:22
Sutra mi peso, srednja pasmina, 8 godina star ide na kastraciju.

Kakva su vaša iskustva sa postoperativnim tijekom, na što treba pripaziti, kako se ponašati kod izlazaka i šetnje..i koliko dugo..znam da će biti omamljen i najvjerojatnije neraspoložen neko vrijeme.

BUBI69
22.09.2010., 01:24
Sutra mi peso, srednja pasmina, 8 godina star ide na kastraciju.

Kakva su vaša iskustva sa postoperativnim tijekom, na što treba pripaziti, kako se ponašati kod izlazaka i šetnje..i koliko dugo..znam da će biti omamljen i najvjerojatnije neraspoložen neko vrijeme.

Moja kujica od nekih 3 kile jer samo prvi dan bila omamljena. Kasnije kao hiperaktivna, gdje god ju zatvorim ona nadje sebi nesto za bacati, ganjati po sobi, pa ako je u hodniku samo je isla po stepenicama te je zbog toga doslo do komplikacija, pravili su se ugrusci krvi pa je krvarila.
Otisli mi kod veterinara, on joj stisne ranu ono krv siklja na sve strane, pogleda krv snecim i kaze to je stara krv, da je to ova krv sto joj trenutno tece do sad bi pala u sok ili cak uginula. Dobila infuziju, neke vitamine, i kad smo dosli kuci iz jedne sobe iznjeli sve stvari sto su bile, tako da je soba bila skroz prazna i nije imala sto ganjat i ni po cemu skakat, i kasnije je bilo dobro.

Znaci poslije sterilizacije, po mom iskustvu pas treba samo bit miran, bez trcanja i skakanja.

Ja nisam htjeo vodit van pesicu dok joj rana nije zarasla koliko toliko, jer ona je mala sto bi se reklo skoro do poda :) jer sam se bojao mogucih infekcija, tako da sam je pustao da vrsi nuzdu u kuci, samo sam maknuo tepihe. Nakon 5 dana smo krenuli van tek...

Kore
22.09.2010., 12:28
Sutra mi peso, srednja pasmina, 8 godina star ide na kastraciju.

Kakva su vaša iskustva sa postoperativnim tijekom, na što treba pripaziti, kako se ponašati kod izlazaka i šetnje..i koliko dugo..znam da će biti omamljen i najvjerojatnije neraspoložen neko vrijeme.

- ležati na mekanoj podlozi
- vet će ti po logici stvari dati ovratnik kojeg pas ne bi smio skidati dok ne izvadi konce, kako ne bi rastrgao iste ( ja sam skidala ovratnik dok bi pas bio kraj mene, kad me ne bi bilo ili preko noći ovratnik bi bio obavezan)
- šetnje na lajni, bez trčanja i skakanja

hellie
22.09.2010., 12:31
i prvih dana mokra hrana da stolica bude mekša pa da se ne napreže.

alanis
22.09.2010., 13:30
Imam jedno pitanje, ne znam dali sam na dobroj temi, ako postoji bolja za to, neka se preseli.

Uglavnom, stvar je ovakva. Nama se u vikendicu doselila jedna mačka. Počeli smo ju hraniti, pa je tamo i ostala. Kasnije je imala dva mačića koja su si uzeli susjedi, a ove godine 3 mice. Jednu sam ja uzela sebi, druge dvije su ostale kod vikendice. Eh, sad, s obzirom na to da mi te mačke nismo planirali uzeti, niti smo željeli mačku, nego se ona jednostavno doselila, a mi se sažalili i nastavili hraniti i nju i potomstvo, imamo problem. Ako ostavimo te mice gore, s vremenom bi mogle dobiti potomstva još hrpu a ja stvarno ne znam kud bi mi onda sa svim tim mačkama. A za sterilizaciju njih 3 zaista nemamo novaca. Prijateljica mi je predložila da pitam u nekoj udruzi ako se može dobiti kakav popust ili nešto. Pa me zanima ako netko zna nešto o tome, kakve su cijene sterilizacije i dali bi se moglo nešto srediti da to napravimo što jeftinije, jer eto...nemamo novaca, hranimo mačke jer nam je žao gledati ih jadne i gladne, ali ovo nam bi stvarno bio preveliki izdatak.

St Vanja
23.09.2010., 09:27
Kao prvo- gdje si ti, Alanis?

Alanis, na Plavoj šapi imaš među top temama popis udruga i slično. Provjeri imaš li neku udrugu u blizini.Ja sam u Splitu, a čini mi se da su zagrebačke udruge u totalnoj komi, jer im grad baš i ne uplaćuje tzv. dodijeljena sredstva. Ipak-potraži osobe poput (masa ih je....) Astral Walker, Asin, S'sunga i oni bi ti mogli reći gdje se možda da dogovoriti za 200kuna za ženku. ako je to još moguće.... U Zagrebu, čini mi se, u Dumovcu, ali postoperativna njega je koliko čitam...uh! vodi si macu doma, bolje njoj i tebi.


Ivanić Grad ima-o akciju sterilizacije mace za 80kn (osamdeset!!!!!)

U Splitu, možda još uvijek, veterinarska stanica Filipović, dobija od grada sredstva za sterilizaciju uličnih maca. Inače, u splitu je najnajniža cijena za sterilizaciju mace bar 250kuna.


još nešto: baš nemate sreće? Svi mladunci su-ženke?! toliko je lakše naopraviti cak! mačoru pod repom. Bez frke: i oni dobiju anesteziju, ali se oporave za dan-dva, a maca treba bar 5 dana.

St Vanja
23.09.2010., 09:32
Pimpinela@, meni se Nestor oporavio istog popodneva. Nakon samo 3 sata već se mazio, skakao...ipak, vet je rekao da ga ne puštam sa povoca bar do vađenja šavova: podsjetio me da postoje i unutrašnjim šavovi. Sedmog dana šavovi su maknuti i Nesti je ponovo ludovao na livadi sa ostalim psima.


Prije kastracije bio se preobrazio u seksualnog manijaka (pubertet, dob oko 14 mjeseci), a sad je ponovo razigrana, mazna, vesela slatkica, koja ne riskira zdravlje pri susretu sa alfa-komadinama od mužjaka u kvartu.


Željkax je prije par dana svog Legu odvela na cak! koliko čitam, Lega se sabrao već idućeg jutra.

još nešto: nakon akstracije može doći do privremenog pada otpronosti, i na infekcije i na hladnoću. Meni se Nesti popiškio na pločice nakon 2 sata šetnje , samo zato što smo pokisnuli. srećom, lažna uzbuna, mokraćni mjehur je ok.


onda? Javi kako se tvoj pas probudio? Ovo mu je već dan poslije?

alanis
23.09.2010., 09:35
st vanja u samoboru sam...
a kako stvari stoje, selim sa svojom (kućnom) micom u zg i time u principu te mačke prestaju biti moj problem...jer ni ja više neću imati pristupa k njima :(
duga priča, sasvim nevezana za temu...rado bi pomoć micama, ali to je na kraju ipak stvar mojih roditelja kako će s njima, a ja selidbom gubim pravo da se u to miješam :(

Pimpinell@
23.09.2010., 12:24
Pimpinela@, meni se Nestor oporavio istog popodneva. Nakon samo 3 sata već se mazio, skakao...ipak, vet je rekao da ga ne puštam sa povoca bar do vađenja šavova: podsjetio me da postoje i unutrašnjim šavovi. Sedmog dana šavovi su maknuti i Nesti je ponovo ludovao na livadi sa ostalim psima.
onda? Javi kako se tvoj pas probudio? Ovo mu je već dan poslije?


Fala što pitaš, peso se probudio jako brzo, bauljao je odmah po ordinaciji, povratio jednom. Doma smo otišli nakon 3 sata promatranja, sam je odhodao sve i sam je ušao u auto, uza 6 stuba ipak nije mogao...nosili smo ga.
Cijelu je večer preležao i prespavao uz povremeno ustajanje s glavom niže, od narkoze i zbunjenosti.Dobio je ovratnik odmah, ali sam ga makla jer vidim da ga jako zbunjuje sudara se s namještajem i to ga plaši..a za sada se ne liže.
Dežurala sam noćas do 4 sata, i više nisam mogla, a jutros me dočekao poprilično veselo i veselio se šetnjji. Vode je noćas pio dosta, ali jesti još neće ne zanima ga.
Ne cvili ne gnjavi..samo se iznenada zna skočito vjerojatno kad ga zetegnu šavovi.
Malo je još pokunjen, ništa čudno.
Ima samorazgrađujuće šavove..antibiotike je dobio pri operaciji s produljenim djeovanjem i u petak mu trebam početi davati oralno.

Malo zadnje šape drži stisnutije nego inače, ali repom maše uredno. Traži mir ali mu je i dalje jako zanimljivo otvaranje hladnjaka :cerek: :cerek: i žica klopu ali našu.
Dala sam mu samo kocku njegove čokolade kad već neće svoju klopu, a večeras ću mu napraviti puretinu i jogurt, vjerujem da će mu to prijati...
Uglavnom, ja sam jučer popila Apaurin:rofl:

Kod nas je još uvijek jako toplo..stavila sam mu dekicu ali ne želi na njoj ležati, traži na pločice a ni inače nikad nije htio nikakve krevetiće.

St Vanja
23.09.2010., 14:10
Znam da je kod NAS još toplo: ja sam u Dalmaciji. greškom sam se prijavilo kao St Vanja, trebala sam biti: Vanja St (za Split).
neće se valjda još mjehur prehladiti na ploćicama? Moj ne Nestor mršavac s krznašcem debljine max. 0,5cm.

Žica vašu hranu?Da, naravno, što bi drugo psi radili? :rofl::lol:

Pimpinell@
23.09.2010., 14:13
A čuj, ne vjerujem da će išta prehladiti jer i usred zime leži na pločicama a mi povremeno grijemo i to na klimu, tu i tamo..stan je južni cijeli..
A natjerat ga ne mogu, osim da prekrijem cijeli stan dekama ..on ij jako voli gnjčiti i zgurati negdje u neki kantun, ali ne i ležati na njima.

Vanja koje pseto imaš i gdje ga vodiš??

danaira
23.09.2010., 15:55
Da li je 1000 kn za sterilizaciju ženke od 26 kg prenapuhana cijena?
Ili je stvarna cijena?

vau-vau
23.09.2010., 16:02
Da li je 1000 kn za sterilizaciju ženke od 26 kg prenapuhana cijena?
Ili je stvarna cijena?

cijene se tako kreću...na veterinarskom fakultetu je oko 1400kn, a npr.u ambulanti u koju vodim mace je za kuje 900kn... neznam gdje ima jeftinije od toga :ne zna:

danaira
23.09.2010., 16:10
A onda sam ja pogriješila. Računala sam da je top 800 kn.

Kore
23.09.2010., 16:12
Da li je 1000 kn za sterilizaciju ženke od 26 kg prenapuhana cijena?
Ili je stvarna cijena?

Hm, sve varira od veta do veta
Najmanje što sam čula bilo je 200, najviše 1500
Ja sam platila 950 u privatnoj zagrebačkoj ambulanti.

Pimpinell@
23.09.2010., 16:12
Kastraciju psa os 16 ipo kila platila sma 400 kuna, nisam sigurna ali mislim da sterilizacija nije dvostruko od toga ovdje uST

Corduroy
23.09.2010., 18:16
Hm, sve varira od veta do veta
Najmanje što sam čula bilo je 200, najviše 1500
Ja sam platila 950 u privatnoj zagrebačkoj ambulanti.

Tako je. Ali isto tako varira u odnosu na kilažu

Maiya
23.09.2010., 18:26
Moj je muški i preko 50kg. Baš me zanima koliko bi to otprilike koštalo. Morat ću istražit. Ali kako god okrenem, sve mi se čini da bi bilo preskupo.

Pimpinell@
23.09.2010., 19:02
Pretpostavljam duplo od moga..dakle cca 800 kuna..mada, ne kužim zašto jer se prilagođava količina anestetika a sam zahvat je isti kako god okreneš.
Danas imamo komediju doma sam ovratnikom, morala sma ga staviti jer je počelo lizanje..udara u namještaj, ne može se zavuči gdje hoće, zapinje..uvrijeđen je..
Nego..pas mi od jučer nije glasa pustio, ni lavež ni cvilež ni gunđanje..inače ponaša se normalno.

danaira
23.09.2010., 21:14
Moj je muški i preko 50kg. Baš me zanima koliko bi to otprilike koštalo. Morat ću istražit. Ali kako god okrenem, sve mi se čini da bi bilo preskupo.
Tvoj bi u mojoj vet. stanici bio 2000 kn.

Kastraciju psa os 16 ipo kila platila sma 400 kuna, nisam sigurna ali mislim da sterilizacija nije dvostruko od toga ovdje uST
Očito sve ovisi od grada do grada.

A meni je to najbolje obavit šta prije jer kad dobije još koji kilogram preći će i ovu cifru od 1000 kn.:rolleyes:

Pimpinell@
23.09.2010., 21:32
Ne samo od grada do grada već i od veta do veta.
Kad sam prije 10 godina sterilizirala macu, cijene su se također svakojako kretale.Od tadašnjih 300-250 i 150 kuna.Tada je to bila poprilična razlika

St Vanja
24.09.2010., 09:54
http://www.forum.hr/showthread.php?p=29117554#post29117554

Pimpinel@, ovo je Nestor iz Noine arke, Sesvete. Sa mnom od prošlog Uskrsa. Maleni smeđi mješanac goniča (jako nalik Hunteru kojeg baš udomljava Dubravica!

Nesti ide kod dr De Longa, Smrdečac 45. Na njega me uputila Helena fink iz NA Nesi ima poseban popust kod ovog veta, zato što je udomljena životinjica.

Kastracija je plaćena samo 500 (petsto) kuna. Inače, kod De Longa kastracije (uklanjanje spolnih organa) koštaju manje za mužjake nego za ženke (kod kuja ima posla za krepat). Cijena ovisi o veličini životinje: trik je u anesteticima, količini infuzije i slično. Veći pas-veća količina navedenog.

Danaira, ono ti je urnebesna baza. Da trebaš odvesti psa prije nego zbog kilaže prijeđe 1000 kuna troška1 :rofl::lol::rofl::lol:

danaira
24.09.2010., 10:35
Samo se ti smiji St_Vanja :p
Ona po našoj kućnoj vagi ima 26 kg. A kako ta vaga nije baš precizna još se bojim da će mi u vet. stanici reći da ima 30 kg.
A onda će ti značit da i ja imam ... kg!!! :bang:

Pimpinell@
26.09.2010., 11:27
Jako jako zanimljivo.
Ovaj glupson je imao kastraciju u srijedu, od tada dehidrat ne želi ni čut ni vidjet a ja kupila 2 kila TOTW-a 130 kuna..pasmater...uf da si operem savjest
Mislila sam , sad će se raspametiti, ko što se navodno ostali psi raspamete, a ono čorak..:)

St Vanja
26.09.2010., 15:35
A ja kupila 4 kg Royal Canin i to kod veterinara, kad smo išli na vađenje konaca. Uz gomilu trikova nekako ga navedem da pojedesvoju dnevnu dozu, ali sve to treba biti začinjeno komadićem palačinke, nekom svježom paštetom za pse.....ma koje gluposti radosti! :ne zna: Naposljetku odustane od glupiranja i pojede sve iz zdjelice. inače, kako je bio gladan prije kastracije, pa i samo na infuziji na dan kastracije, idućeg dana je krenuo sa labradorskim apetitom.:rofl::lol::rofl:

Očekujem da ga udebljam sa skromnih 13,3 kg na nekih 15kg. Baš iman zvir, a? :rofl::lol:

danaira
26.09.2010., 17:01
Jesi mu ga probala namočit u malo tople vode,a u tu toplu vodu zamutiti samo malo nečeg što miriše na meso tipa juha ili malo konzerve?
Moja starija kuja isto ima periode jedenja i ne jedenja toga. Pa kad neće to ovako rješimo. Sad je opet u fazi da ne moramo radit kerefeke.

Pimpinell@
26.09.2010., 17:31
Ma, moj i inače ima faze kad zajebava s klopom, ali obzirom da je zdravo pseto dobrog apetita i kilo ipo više od prosjeka pasmine uopće ga ne zarezujem zapravo..jest će kad mu se bude jelo.
Ima još jedna stvar, on dehirat ne pojede kao što labradori navale pa sve smažu, on jede kad se njemu jede..nekad je to odmah nakon večernje šetnje a nekad tek kad se uvjeri da su svi drugi jeli i da nema šanse da se ogrebe na drugi način.
Obzirom da ima ovratnik smeta mu da jede iz zdjelice a ako mu ga skinem i čekam da se on smiluje i sjeti se da treba jesti poizat će i ostatke jaja i šavove,a to mu pak ne mogu dopustiti.
Još će dva tri dana dobivati kuhano( što pojede prije nego se zdjelica spusti na pod) a onda nek štrajka kol'ko ga volja...prije ili kasnije pojesti će sve, kao i uvijek.
A možda mu smetaju i antibiotici..tko će ga znati.

St Vanja
27.09.2010., 09:55
......, on jede kad se njemu jede..nekad je to odmah nakon večernje šetnje a nekad tek kad se uvjeri da su svi drugi jeli i da nema šanse da se ogrebe na drugi način.


:rofl::lol::rofl:

Pimpinell@
27.09.2010., 10:03
O daaaa....:)
Ručak je momenat kad smo skupa za stolom a večera se jede kad se tko sjeti, tako da, dragi moj malo gleda u kćer, pa malo u sina, pa malo u mene..a kad rječiti pogledi ne donesu ama baš nikakvu korist ( a nikad ne donesu) onda rezignirano i uz duboki uzdah ode na svoju zdjelicu i demonstrativno je počisti.
Kad niste dali vi meni neću ni ja vama :)

ars_nocent77
27.09.2010., 20:32
Ciao,
Može li mi itko reći, kakva iskustva imate sa sterilizacijom mačaka starijih od 1godine? Bila bih zahvalna.
Samo mi nemojte reći da procitam cijeli topic ispocetka :) osim ako bas moram :)

Pimpinell@
27.09.2010., 20:44
Ja svoju macu sterilizirala kad je imala 10 mjeseci.
Moj brat svoje dvije kad su bile 2 i 4 godine(moja je maca bila podmladak jedne od njih)..uglavnom ..bez ikakvih problema.