PDA

View Full Version : Artičoke


magic
04.05.2003., 11:42
Luda sam za njima!!!!!

Punila ih danas komada 6:

10 dag shunke presitno isjeckane
2 rezhnja cheshnjaka
nekoliko struchka pershin
nekoliko struchaka celera
2 velike zhlice mljevenih suhih gljiva
parmezan (pola vrecice)
3 velike zhlice krushnih mrvica
sol, papar
1 zhlica maslinovog ulja, pola chashe vode

Puniti izmedju listova

Poslagati u duboju tavu na par zhlica maslinovog ulja, przhiti na laganoj vatri. Dodat bob ili grashak, sol, papar i podliti vodom. Przhiti 20 minuta.

Preseliti u expres lonac, kuhati pod pritiskom 15-ak minuta, otvoriti i pustiti na otvorenom da kuha dok tekucina ne ispari.

Da chujem kako ih spremate!

bigblue2010
04.05.2003., 12:33
Nikako jer nemam suvislog recepta (osim kuhane u vodi s umakom od vrhnja, to mi je bezveze). A svaki put ih motrim u ducanu i uzasno me vuce da ih kupim.
Nemam ekspress lonac, mogu ih kuhati samo u vodi i koliko dugo?

magic
04.05.2003., 16:53
Evo, mozhesh probati s onim mojim gornjim receptom.

Nije vazhno ako nemash express lonac, kuhaj ih na laganoj vatri, tu i tam podlij s malo vode, a kuhaj ih dok mozhesh bez problema povuci i izvuci jedan od vecih listova.

Mozhesh i na srednjoj temperaturi u pecnici, pola sata pokriveno folijom, s malo tekucine a onda makni foliju i dovrshi.

Necesh se pokajati...josh ako dodash mladoga grashka ili boba...mljac :)

Shtefitza
04.05.2003., 17:52
Stavim ih u lonac s dosta vode, sol, kuham.

Umak: maslinovo ulje, vinski ocat, svjeze mljeveni biber, sol, dijon senf (onaj sa zrnom gorusice), sve promijesati.


Magic, kako se jedu punjene? Kad otkines listic, punjenje ne otpadne?
Punjenje ti zvuci odlicno! :)

magic
04.05.2003., 18:14
Ne, punjenje ne otpadne. Razmichesh pazhljivo listic po listic, sve do sredine i prstima nagurash punjenje unutra...artichok poprimi izgled rasvalog cvijeta.

Dosta senzualno jelo, vec sam izgled poput velikog tamnog lopocha na tanjuru...otkinesh listic, medju zubima stisnesh listic i vuchesh do kraja, papsh punjenje i mekshi dio lista.

...cuclas, srchesh, oblizujesh prste, jedesh bez pribora, a onaj lagano gorkasti okus...njam !

Vrijedi se potruditi.

njasa
04.05.2003., 22:26
evo jos jedan recept:

na tavi zagrij maslinovog ulja, dodaj bizi, bon, luka, sol, papar, malo vode i krusnih mrvica. nanpuni articoke sa ton smjeso i stavi ih u tecu 20 min da se kuva. ja mislim da je to kastelanski recept, jer mi je to baka pravila, i jos neke starije zene iz kastela, a nigdi drugdi nisam vidila da tako pripremaju articome.
za polizat prste!!!

xxGaladrielxx
03.10.2003., 19:52
kupih i kaj sad? imate li neki dobar recept? i mogu ju koristiti cijelu ili samo srce?

xxGaladrielxx
04.10.2003., 21:54
pa jel moguce da je jedina osoba koja zna pripremiti articoke protjerana s ovog foruma? :(

Barba Branko
11.05.2004., 20:42
Kako se pripremaju artičoke. Ja sam tu totalni laik. Ljiepo milim od A do Ž! Hvala!:s
:W

magic
11.05.2004., 20:55
Barba, prvo kupite artichoke. ;)

Kad kupujete pogledajte im stapku - mora biti zhivozelena i svjezheg izgleda, na prerezu ne smije izgledati drvenasto. Ako je stariji prerez, slobodno zamolite nek vam malo odrezhu.

'Cvijet' artichoke mora imati sjajne i glatke 'latice'.

Za punjenje radije odaberite onu duguljastu vrstu iako oni ogromni okrugli ljepshe izgledaju...njima 'latice' otpadaju kod kuhanja.


Stapku odrezhite i nemojte ju kuhati s artichokama, ponekad zna biti pregorka...ako zhelite experimentirati, prokuhajte ju posebno u osoljenoj i zakiseljenoj limunom vodi pa probajte.

Neki kuhaju par minuta glave artichoka prije pripreme, ja ne. Meni se taj njihov gorkasti okus jako dopada...kao i kod shparuga, npr.

Issa
11.05.2004., 21:01
4 artičoke 10 svježih slatkih feferona 15 dag mozzarelle 15 dag punjenih zelenih maslina 5 rotkvica 1 patlidžan 2 jajabrašno, mrvice 1 glavica salate kristalke ulje, sol, papar

priprava:

Petlidžan i artičoke očistite i narežite na podjednake dijelove. Napravite tekuću smjesu od brašna, vode i soli i umočite patlidžan artičoke i feferone bez peteljki. Mozzarellu izrežite na kockice i zajedno s maslinama uvaljajte u brašno, jaja i mrvice. Pržite na zagrijanoj masnoći zajedno s povrćem. Salatu očistite i usitnite, rotkvice narežite na kolutiće i pomiješajte. Dodajte prženu mozzarellu i povrće.

Issa
11.05.2004., 21:02
8 malih artičoka
150 g mrkve
150 g celera
150 g lučica
2 žlice ulja
1 limun
sol, papar, bijelo vino


NACIN PRIPREME:
Artičokama odrezati tvrde vanjske listove, oprati i politi limunovim sokom. Razrezati na polovice, prokuhati ih u vreloj vodi desetak minuta, a zatim ocijediti. Očistiti mrkvu i celer i narezati na male komadiće. Lučice ostaviti cijele. Povrće pirjati na vrućem ulju, dodati artičoke, doliti bijelo vino i limunov sok, posoliti, popapriti. Poklopiti i lagano kuhati oko 30 minuta, dok povrće postane sasvim mekano. Poslužiti hladno.

Issa
11.05.2004., 21:03
8 artičoka
limunov sok
4 žilce mrvica
1 dl maslinova ulja
4 češnja češnjaka
peršin
sol
papar
500 g očišćenog graška


Opis:
Artičoke očistite i odstranite tvrde vanjske listove (latice), odrežite stabljiku i oštre vrhove listova. Kratko ih prokuhajte u slanoj vodi s malo limunovog soka, a zatim ih ocijedite. Mrvice, nasjeckani češnjak i peršin i papar dobro izmiješajte. Rastvorite listove i među njih stavite pripremljenu mješavinu. U posudu na dno stavite grašak i složite artičoke jednu pored druge tako da budu okrenute prema gore. Prelijte uljem, malo posolite i zalijte ih hladnom vodom skoro do vrha. Kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat, ovisno o vrsti artičoka. Kad veći dio tekućine ispari, dodajte po želji još malo ulja. Poslužite artičoke s graškom na ugrijanim tanjurima.
Napomena: Umjesto s graškom, artičoke na ovakav način možete prirediti i s mladim bobom.

Issa
11.05.2004., 21:04
300 g riže
4 - 5 artičoka
200 g kuhane šunke
crveni luk
polovica limuna
suhi prošek
peršin
sir Ribanac
30 g maslaca
maslinovo ulje


Opis:
Očistite artičoke, odstranite tvrde vanjske listove, narežite na listove, umočite ih u vodi s limunovim sokom. Očistite i nasjeckajte crveni luk te ga pirjajte na 3 - 4 žlice ulja.
Dodajte narezanu šunku i lagano pirjajte.
Pridružite ocijeđene artičoke, sol i papar, pirjajte desetak minuta pa dodajte rižu, čašicu prošeka i kutlaču tople vode.
Na laganoj vatri kuhajte rižoto, dodajući po potrebi samo toplu vodu.
Nakon 20 minuta ugasite vatru pa dodajte obilnu šaku ribanca i maslac te sve promiješajte.
Lagano ohladite i poslužite sa sitno sjeckanim peršinom.

Issa
11.05.2004., 21:05
8 artičoka
2 jaja
1 luk
peršin
ribani Parmezan
juha od povrća
maslinovo ulje

Za preljev:
20 g brašna
juha od povrća
30 g maslaca


Opis:
Očistite artičoke, uklonite im tvrde listove i usitnite u komadiće. Prokuhajte 5-6 minuta u lagano posoljenoj vodi, ocijedite i izradite mikserom u kremu. Zažutite luk narezan na listiće na 3-4 žlice ulja i usitnjenoj vezici peršina, pa ga dodajte kremi od artičoka, podlijte kutlačom juhe, umućenim jajima, posolite i popaprite. Smjesu izlijte u namaštenu vatrostalnu posudu.
Preljev ćete pripremiti tako da rastopite maslac, dodate brašno i postupno podlijete s dvije kutlače juhe, neprekidno miješajući. Posolite i pustite da se preljev zgusne na tihoj vatri. Prelijte složenac preljevom, pospite parmezanom i pokrijte posudu papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 °C.
Juhu od povrća pripremit ćete tako da mrkvu, luk, rebro celera i jednu manju rajčicu kuhate 30 minuta u lagano posoljenoj vodi.

magic
11.05.2004., 21:14
Issa, svaka chast :top:

Vidi se tko voli artichoke.

Issa
11.05.2004., 21:30
magic kaže:
Issa, svaka chast :top:

Vidi se tko voli artichoke.

:o

Ovo je samo iz moje zalihe recepata, nisam ja to radila. Volim skupljati recepte po netu i onda kad ne znam sto bih kuhala prelistavam po njima.

uh, hebem ti sto me sad sram :o

magic
11.05.2004., 21:33
Nema te zashto biti sram :)

Bash lijepo da si to napisala.

traxdata
11.05.2004., 22:00
Issa kaže:
:o

Ovo je samo iz moje zalihe recepata, nisam ja to radila. Volim skupljati recepte po netu i onda kad ne znam sto bih kuhala prelistavam po njima.

uh, hebem ti sto me sad sram :o

tko prizna, pola mu se prasta:D

Barba Branko
11.05.2004., 22:33
Hvala SVIMA, zaista se potrudili, svaka čast!:s
:w
:W

Barba Branko
11.05.2004., 22:43
traxdata kaže:
tko prizna, pola mu se prasta:D

A tko ne prizna prašta mu se eve!;)
:W

Barba Branko
11.05.2004., 22:46
Issa, are you kidding?
Hvla za recepte, isptintano i pohranjeno. Imam i ja neku malu arhivu nekih recepata, pa ako zatreba...:)
:W

njasa
12.05.2004., 09:44
moja mama to ovako radi:
bizi
mladi bob
luk
articoki
krusne mrvice
sol
papar maslinovo ulje


stapku i par vanjskih listova articoka odkidas. u zdjelu umisas bob, bizi, luk, sol papar, krusne mrvice, maslinovo ulje i malo vode. smjesom napunis articoke (izmedu listica, ili naguraj kako god znas). stavi articoke u tecu, ulij dava prsta vode i kuvaj.

ne mogu vam opisat kako ja ovo volim!!!!

RobiKa
12.05.2004., 09:52
njasa kaže:
moja mama to ovako radi:

bizi
mladi bob

luk
articoki
krusne mrvice
sol
papar maslinovo ulje


....

ne mogu vam opisat kako ja ovo volim!!!!

Ovi sa mladin bobon i bižima su zakon, zakon, zakon.

:top: :top: :top:

Njasa vidi se odakle smo!

njasa
12.05.2004., 10:02
RobiKa kaže:
Ovi sa mladin bobon i bižima su zakon, zakon, zakon.

:top: :top: :top:

Njasa vidi se odakle smo!

:D
jucer smo prvi put ovu godinu jeli bob sa manistrom (naravno domaca manistra i mladi bob iz naseg vrta)! za lizat prste :klopa:

sori B.B. sta sam off topic :)

RobiKa
12.05.2004., 10:24
njasa kaže:
:D
jucer smo prvi put ovu godinu jeli bob sa manistrom (naravno domaca manistra i mladi bob iz naseg vrta)! za lizat prste :klopa:

sori B.B. sta sam off topic :)

pih - ja san ima skoro misec dana jia i bob i biže i mlade artičoke iz mamina vrtla (vrtal je ipak još malo južnije) :klopa: :D

xxGaladrielxx
12.05.2004., 17:07
umjesto mrvica stavljam kus-kus
i zao mi rezat vanjske listove. jednostavno ih nakon pecenja skidami postruzem ono meso zubima. vanjski listovi su mi cak ukusniji nego unutarnji.

Barba Branko
12.05.2004., 20:08
Uh, uh! bum popi..il od ovih sugestija. No, sve ću ih isprobat, pa ću vam znat reći koja je varijanta najbolja. :D U svakom slučaju hvala na trudu! :s
:W

magic
12.05.2004., 20:36
xxGaladrielxx kaže:

i zao mi rezat vanjske listove. jednostavno ih nakon pecenja skidami postruzem ono meso zubima. vanjski listovi su mi cak ukusniji nego unutarnji.

tko zna-zna :top:

Dustflower
13.05.2004., 14:21
Najbolji su kad ih se spremi na nacin kao sta je njasa napisala sa mladim bižima i bobom :top:

1rice
14.05.2004., 11:10
ja ih volin punit sa zafrizenim mljevenim mesom, mrvicama,
cesnjakom i persinom...
i onda ih skuvat sa bobon i ostalim pizdarijicama

Barba Branko
14.05.2004., 20:00
:) Ima i u današnjem Glasu Istre recepata za pripremu artičoka.
Zamisli naslov:
Volim te kao artičoku!;)
:W

Barba Branko
15.05.2004., 19:13
Pa to je kartastrofa! u Poreču na tržnici nema artičoka! Kažu - nema ih više! Šta im je sezona prošla? Ipak sam kod jednog individualnog poljoprivrednog proizvođača našao jedan veoma fini
Kiseliš
U pola kilograma bilo je tri srca od artičoke, crvena paprika, masline zelene i crne bez koštica, slatki fefetoni, maslinovo ulje i jabučni ocat. Ali cijena! 90 kuna za kilogram!

A ben, ko voli nek izvoli!
:W

xxGaladrielxx
15.05.2004., 19:58
e Branko, da sam znala da vam je takva situacija u Porecu s articokama, donjela bi ti iz Zg (bila prije desetak dana kod vas i to cijeli tjedan. na vinistri :) ). Tu, u Zg, ih jos ima.

Barba Branko
15.05.2004., 20:04
xxGaladrielxx kaže:
e Branko, da sam znala da vam je takva situacija u Porecu s articokama, donjela bi ti iz Zg (bila prije desetak dana kod vas i to cijeli tjedan. na vinistri :) ). Tu, u Zg, ih jos ima.

I ja bio na Vinistri, Kako se nismo vidjeli. Ali i ovaj kiseliš je SUPER!
A na kojem si štandu bila?
:W

xxGaladrielxx
16.05.2004., 00:52
obisao ili boravio?
nego, jesi li bio na standu tipa kaj distribuira one talijanske namaze (mogu se koristiti i kako umaci)? ludnica. tam sam se hranila :D Dal mi je tip sve deklaracije no nikak da skupim sve sastojke niti za jedan :(

traxdata
16.05.2004., 11:07
jucer sam htjela kupiti articoke, da ih probam konacno u zivotu:D
pregrmila bih i to sti je jedan komad 8 kuna, ali su bile sve neke uvenule, mekane..ma, nema sanse..
a ima manjih i onih velikih..i sad, koje je bolje kupiti? pretpostavljam one manje..

xxGaladrielxx
16.05.2004., 11:30
traxdata, uzmi onu koja ti izgleda svijezija. one su sad na odmaku, pa pozuri. Najgore kaj ti se moze dogodit, kak je meni bilo 1.x, je da su u nutra vec pocel cvasti. No, to ces saznati tek kad ih budes jela. Kod samog srca naici ces na hrpu malih vlakanca. Ako ti se to dogodi, jednostavno ukloni kod jela prstima ili zlicom.
Daklem, uzmi jednu za pocetak i prvo skuhaj u kipucoj vodi u koju iscjedis limun. Napuni ju nakon toga s bilo cim od onih kaj su ti tu naveli, gurajuci smjesu izmedju svakog lista.
Zamotaj u Al foliju (dobro, da ti ne curi, a mozes i staviti za svaki slucaj onako zamotanu u mali protvan)
Nek ti stoji okomito. Peci oko pola sata.

traxdata
16.05.2004., 13:29
uuu, puno hvala, bas bum probala..
a kako su skupe:mad: , nis ne bum bacila, sve bum pojela, SVE!!!:D

xxGaladrielxx
16.05.2004., 14:11
pa zato ti velim: uci s jednom zamotanom u foliju. pa bus vidla jel ti uopce pase :)
e da, meni je fino i sitno narezuckat prsut pa njega pometat. taj nadjev, nije bitno kaj delas, stavi u salicu s maslinovim uljem i sve fino izmjesaj. stavljaj s zlicicom ili prstima.
znas kaj je meni magic rekla: "to ti je najsexy jelo. jedite zajedno i uzivajte"
no, moj dragi nije htio ni blizu njima. da mu je to zamorno prckanje (seljo, kaj ces :D ). I sad zamisli mene pored njega kak uzivam jeduci prstima, sva zamusana, sve mi curi.... jako sexy :D :D

traxdata
16.05.2004., 15:41
mom je sexy kad sam zamrljana i kad jedem ko svinja:D
e da i kad se napucamo luka:D

magic
16.05.2004., 19:03
traxdata kaže:
uuu, puno hvala, bas bum probala..
a kako su skupe:mad: , nis ne bum bacila, sve bum pojela, SVE!!!:D

I meni je prvi put izgledalo da su skupi...

Ali po osobi ti je dovoljan 1 komad...a puniti ih mozhesh i samo cheshnjakom, pershinom, mrvicama i sirom...grashak je takodjer jeftin.

A stvarno su specijalitet...za sladokusce :cerek:

Barba Branko
16.05.2004., 20:18
xxGaladrielxx kaže:
obisao ili boravio?
nego, jesi li bio na standu tipa kaj distribuira one talijanske namaze (mogu se koristiti i kako umaci)? ludnica. tam sam se hranila :D Dal mi je tip sve deklaracije no nikak da skupim sve sastojke niti za jedan :(

Ja sam bio samo posjetioc. Tipa poznajem zove se Jadranko, radi za neku kompaniju u Italiji, ali dalje ti nemrem pomoć. Pokušat ću pronaći neki kontakt, imam ideju, javit ću ti za dan, dva.
:W

xxGaladrielxx
16.05.2004., 22:37
Barba Branko kaže:
Ja sam bio samo posjetioc. Tipa poznajem zove se Jadranko, radi za neku kompaniju u Italiji, ali dalje ti nemrem pomoć. Pokušat ću pronaći neki kontakt, imam ideju, javit ću ti za dan, dva.
o ne, krivo si me shvatil. upoznala sam ja njega. velim, dal mi je deklaracije svih umaka. nego sam te samo pitala jesi li probao te umake :)

Barba Branko
17.05.2004., 12:58
xxGaladrielxx kaže:
o ne, krivo si me shvatil. upoznala sam ja njega. velim, dal mi je deklaracije svih umaka. nego sam te samo pitala jesi li probao te umake :)

O, Yes!:top: Umaci su suppperrrr!:s
:W

P.s. A Jadranko? Šta kažeš za Jadranka? Radio je kod nas u hotelu Kristal u Poreču.
:w
:W

medeja
17.05.2004., 13:06
Kuhala sam ih i gratinirala na razne načine ali su mi najboje iz staklenke, već očišćene i namočene u ulje i začine (ili u vodu).
Dodam vrhnja i još začina, zgrijem i pljusnem preko tjestenine.
Vrlo dobro za na brzaka.

Barba Branko
17.05.2004., 19:56
medeja kaže:
Kuhala sam ih i gratinirala na razne načine ali su mi najboje iz staklenke, već očišćene i namočene u ulje i začine (ili u vodu).
Dodam vrhnja i još začina, zgrijem i pljusnem preko tjestenine.
Vrlo dobro za na brzaka.

Dobra ideja. Manje posla a i efikasno je. Super!
:W

Barba Branko
21.05.2004., 20:58
Finalmente, danas sam u Konzumu našao artičoke i to vrlo jeftine, cijena 22,99 kune za kilogram, kupio sam 4 komada i platio 22,85 kuna. Na tržnici su, čujem, bili po 8 do 10 kuna komad!(?)

U nedjelju će biti janjetina sa artičokama prema receptu iz Večernjakove Proljetne kuharice.
:W

Prvi Vozač
22.09.2004., 10:55
jel zna netko gdje i mogu li se artičoke kupiti u ovo doba godine? I u neko doba godine izuzev sredine petog mjeseca, kad ih viđam na placu?

Volim

artičoke s bobom

U ekspres lonac (može i običan) poslažeš red artičoka, staviš boba, soli, prezli, usitnjenog češnjak i peršina, te tako slažeš koliko ima. Naravno unutra ide i maslinovo ulje. Kuhaš koliko treba. Jednostavno, a nema bolje.
Probao ukiseljene artičoke ali mi nemaju okus. Inače ne volim kiseljene stvari.
Ima li netko iskustva s drugim načinima konzerviranja, možda usoljena voda?


Pozdrav

Od Prvog Vozača

njasa
22.09.2004., 11:23
xxGaladrielxx kaže:
pa jel moguce da je jedina osoba koja zna pripremiti articoke protjerana s ovog foruma? :(

ko je protjeran sa foruma?!?!?!

ovo lito smo imali topis o articocima- ima stvarno dosta recepata.
ja ih najvise volim sa bizima, mladim bobon i krusnim mrvicama- mljac!!!

di si sad nasla articoke friske?

Noemi
22.09.2004., 11:27
Kako izaberes dobru articoku?Smiju li imati ljubicasto na vrhu lista?
I koji dio se priprema,mislim do kud ih gulis:o ?

magic
22.09.2004., 12:09
njasa kaže:
ko je protjeran sa foruma?!?!?!

ovo lito smo imali topis o articocima- ima stvarno dosta recepata.
ja ih najvise volim sa bizima, mladim bobon i krusnim mrvicama- mljac!!!

di si sad nasla articoke friske?


Ma pogledajte datum pochetnog posta :bonk:


to je prvivozach podigao iz pepela prastari topik...pisali smo poslije o artichokama ohoho puta :)


Njaso, nadji topik pa ih spoji ~ valjda si to uspjela nauchiti :B

magriz
22.09.2004., 13:10
Noemi kaže:
Kako izaberes dobru articoku?Smiju li imati ljubicasto na vrhu lista?
I koji dio se priprema,mislim do kud ih gulis:o ?

ljubicasto nis ne smeta, dapace. ja ih najvise volim s bobom i cesnjakom kuhane na leso.:klopa: nista od listova ne gulim prije kuhanja, nego kad jedem odbacis listove koji su drvenasti (vanjski). a peteljku narezem na tanke kolutice i stavim sa strane kuhati.
moji mi salju iz dalmacije na proljece (oko uskrsa) i onda si zamrznem par komada da mogu gustati po zimi, a u trg. centrima ih imas cijele godine, ali nisu tako fine

njasa
23.09.2004., 08:22
magic kaže:

Njaso, nadji topik pa ih spoji ~ valjda si to uspjela nauchiti :B

naravno da nisam naucila!!!! neka ljudi lipo sami traze- ne radim ja usluznu djelatnost, nego tiransku djelatnost :D

parzg13
21.05.2005., 16:13
Trebam pomoć.

Moj si je dragi zaželio papati artičoku, a ja nikad u životu to jela a kamo li vidla kako netko to kuha ili sama radila.
Ipak, ne budi lijena, danas odem ja na plac i kupim spomenuto povrće.

Sad dolazi problem. :bonk:

Kaj s tim??? :confused:

Kak se to čisti???
Pretpostavljam da se odreže dolje ona peteljka ali kaj dalje???
Jel ima neko jednostavan savjet za početnicu.
I neki najjdenostavniji recep vas molim jer onaj koji sam našla tu na forumu mi izgleda dosta komplicirano...

Pliiiiz !!! :s

xxGaladrielxx
21.05.2005., 18:05
evo, stavih vec ovaj link (http://www.hormel.com/templates/template.asp?catitemid=114&id=944) (stoji ja "izvrsnim stranicama za pocetnike) :)

xxGaladrielxx
21.05.2005., 18:34
recepti:
Artičoke s graškom (http://www.coolinarika.com/recept/articoke_s_graskom/)
Artičoke s teletinom (http://www.coolinarika.com/recept/articoke_s_teletinom/)
Artičoke s graškom (http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=1409)
Artičoke sa povrćem i cous cousom (moj omiljeni) (http://www.vegetarijanska-udruga.hr/recepti/glavno-articoke.htm)
ostale potrazi tu (http://www.gastronaut.hr/recupit.asp)

parzg13
21.05.2005., 20:02
Hvala puno xxGaladrielxx.
Sigurno će nešto od ovoga biti sutra za ručak.
Javim kak je ispalo :w

njasa
22.05.2005., 14:16
articoci sa bizima i sa bobom

10 articoka (bez stapke i par vanjskih listova ogulit, ne treba puno)
250 g boba
2 jaja utvrdo
250 grama bizi (150 g za smjesu)
prezla
2 deca maslinovog ulja
papra, vegete i soli

pomisat bize, isickana tvrdo kuvana jaja, prezlu, zacine i ulje. articoke malo razdvojit i smjesu nagurat u njih ( ne trebate svaki list odvajat pa punit, rastvorite articok malo rukama i sam "nabijete" smjesu). articoke poredat u tecu, po njima pobacat ostatak smjese (ako je sta ostalo) bob i bizi, jos malo zacinit maslinovim uljem i dodat max dva deca vode. pola sata na laganoj vatri i gotovo.

obozavam articoke!!!!

cutecat
23.05.2005., 15:00
Ja sam ih u subotu spremala punjene sa mrvicama, persinom i cesnjakom, maslinovo ulje i mladi bob u padeli...Mmm...divota!
Jedino sam zaboravila stavit rukavice kad sam ih cistila i sad imam prste zacrnjene ko placarica...:rolleyes:

Weiss
06.07.2007., 07:50
Preusmjerite me ako već ima tema, ja nisam našla. Uglavnom dobila sam artičoke i nemam pojma što s njima. Našla sam neke recepte, ali nisu mi nešto. Ako netko zna neki najjednostavniji način kako ih pripremiti. Eh i kako dugo mogu stajati u frižideru ili ... ma znate. Hvala :)

d@d@
06.07.2007., 08:55
Tu (http://www.forum.hr/showthread.php?t=49461&highlight=arti%E8oke) ima par recepata, onaj u kojem su punjene s mrvicama je moj favorit.

A možeš ih i skuhat do kraja u vodi s narezanim limunom, u drugoj zdjelici napravit holandez umak i umakat list po list.

Weiss
06.07.2007., 10:12
Hvala na brzom odgovoru!

daklu
29.03.2008., 22:22
eh sad,artičoka je namirnica koja se danas malo upotrebljava.dali netko zna kakav zanimljiv recept?:)

murtela
30.03.2008., 09:24
evo ti moj ,klasični.
opereš artičoke i odrežeš im oštre rubove.
- napraviš smjesu os maslinovog ulja, mrvica, česnjaka, peršina i biža( grašak), te time puniš artičoke.
- u teću staviš malo ulja i poslažeš punjene artičoke (uspravno). Dodaš bob, biže, i sitno sjeckane mlade krumpire. Preliješ vodom i kuhaš jedno 40 minuta.
Ako želiš pomutiti vegeterijanski ugođaj dodaj malo pršuta.

To mi je jedno od najdražih jela :kava:

Shtefitza
30.03.2008., 12:40
Volim onaj jednostavni: Ocistis articoku, skuhas je u puno vode (i malo octa), skidas listice po malo i umaces debeli kraj u hollandaise ili umak od octa, kapulice, maslinovog, bibera i soli. Jedes samo taj debeli dio listica, ostalo bacis. :klopa: Odlicno jelo za grickanje i brbljanje...

Gipsyqueen
30.03.2008., 13:43
TORTA OD ARTIČOKA
Tijesto:
250 g brašna
120 g maslaca
1 jaje
sol
Nadjev:
8 artičoka
sok 1/2 limuna
peršin
1 šalica bešamela
2 žlice vrhnja
strugani parmezan
maslinovo ulje
sol
Tijesto: u centralno udubljenje u brašnu stavite komadiće maslaca, malo soli i žumanjke. Dobro izmijesite vrhovima prsitu dodavajući pola čaše mlake vode. Na kraju napravite loptu i ostavite je 1 sat u frižideru pokrivenu krpom.
Nadjev: odrežite artičokama vanjske listove i vrhove, prepolovite ih, kuhajte oko 15 min u slanoj vodi s malo soka od limuna; ocijedite ih, narežite na kriškice i popržite da porumene 10 minuta na jakoj vatri sa nekoliko žlica ulja. Na samom kraju prženja dodajte oprani i sitno narezani peršin. Ostavite artičoke da se ohlade, a izvadite tijesto koje ste pripremili i razvucite ga do debljine oko 1/2 cm.
Napravite dva kruga, jedan veći od drugog: većim obložite dno i strane podmazane posude i ubacite artičoke koje ste pomiješali sa bešamelom i vrhnjem.
Pospite struganim sirom, pokrijte drugim krugom tijesta, dobro spojite rubove i ukrasite tanko narezanim komadima artičoka. Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na oko 200 stupnjeva C.

Gipsyqueen
30.03.2008., 13:45
Barbieri
PROLJETNI OMLET
Skuhajte 12 raspolovljenih artičoka, pa ubacite u tavu na 2 dl maslinova ulja i 5 dag maslaca, zajedno sa stručkom obarenih vrhova šparoga i 10 dag na trake rezanog pršuta. Kad sve zazlati, prelijte s 8 jaja umućenih pjenjačom s 1 dl mlijeka i 5 dag ribanog tvrdog sira. Pustite da se omlet zapeče pa posolite, popaprite i služite vruće.
(Izvorno staro dalmatinsko jelo.)

Ljelja
30.03.2008., 19:51
srca artičoke, ona ful kuhana i mekana, lijepo pašu na pizzu. uz dodatak kapara.

d@d@
30.03.2008., 20:09
Ovo prvo je najbolje.

Uzeš škare, i obrežeš sve one šiljke - tu je bila nejasna.
Opkuhaš u vodi sa soli i narezanim limunom 10-15 minuta.
Puniš između listića, je pipakavo je, smjesom mrvica + maslinovog ulja + kosanog peršina+ češnjaka + soli + papra (po volji mali limunovog soka, ja umijesto soli stavim sjeckane slane srdele i kapare)

Onda zagriješ maslinovo ulje, streseš na njega pešt (pešt je sjeckani peršin, češnjak i strugani špek - onaj špek za jesti samo ga režeš na kockice pa ga nožem pretvoriš u nešto što sličnije pašteti), kad to napravi vušššš 10 -20sekundi onda na to staviš grašak (ne iz konzerve premekan je) ili još bolje bob, podliješ vodom, smanjiš vatru i naslažeš one punjene artičoke.

Lonac bi trebao širi nego viši.

Naliješ vode, poklopiš i kuhaš na laganoj vatri još jedo 30-45 minuta (ovisno koliko su stari aričoki).

Ono što od boba/graška i safta ostane to u drugom obroku umiješaš u tjesteninu - bude super.


A i onaj recept sa holandezom ti je dobar, ali to je više kao zamjena za kokice pred televizijom. Možeš opkuhane artičoke i konzervirat u mješavini blagog octa i maslinovog ulja pa pastrizirat - ne samo srca, ovako obrezane i onda ih samo servirat sa holandezom.

Ili možeš napravit lažni holandez: 2 žumanjka od tvrdo kuhanih jaja, rastopljeni maslac, malo vode od provrća, sol, papar sok od limuna - mora ostat malo gušće.

undercover
30.03.2008., 21:13
ja ih radim ovako kao sto je d@d@ napisala, sa mladim bobom, ali stavim samo malo vode jer ne volim kad mi je razvodnjen saft

evo nasla sam jednu staru temu s jos par recepata: kako pripremiti articoke (http://www.forum.hr/showthread.php?t=49461)
i
Donatina slana pita od articoka (http://www.forum.hr/showpost.php?p=8052319&postcount=186)

tough_cookie
31.03.2008., 21:42
tenks, undercover :)

undercover
31.03.2008., 23:35
nema na cemu, volim articoke :)

twistoff
07.04.2008., 14:22
srca articoke izmeljes sa parmezanom i sitno narezanim cesnjakom (ostavis to sve malo krupnije), pomjesas tu smjesu sa sitno nasjeckanim spinatom, naribanim sirom i kiselim vrhnjem i peces u rerni nekih 20ak minuta (il dok se sir ne otopi). po zelji nasjeckati malo rajcice sa bosiljkom i posuti po pecenoj smjesi na kraju.

sluzi se sa tortilla chips ili garlic breadsticks.

edipa maas
18.04.2008., 22:08
evo, kupila artičoke i googlam... nikad jela, nikad spremala..
ovaj recept (koji izbaci u prvih deset!) u raznim varijacijama s mrvicama i bobom ne kužim, eksperimentirala sam s bobom i dovoljno mu je doslovno par minuta da bude gotov, inače posivi, a ovaj recept s artičokama kaže sat vremena da se kuha.. ne kužim, šta ostane od tog boba kad se kuha sat vremena!!??

ja bih recept za artičoke koji nije "taj s bobom koji se kuha sat vremena" i da nije kajgana...

neka kombinacija artičoke (na lešo? kako, šta), žitarice, neko drugo povrće...?

murtela
18.04.2008., 23:02
Meni bob nikada ne posivi u toj kombinaciji ali ako se tebi ne sviđa izbaci ga i ostalo po recepturi.S obzirom da živim u danskoj gdje nemogu naći bob ja ti spremam bez njega.
Dakle- otkineš vrhove artićoka ( one bodlje) , namočiš biljke u vodi.
- za to vrijeme napraviš smjesu za punjenje- mladi ( ili obični češnjak) , mrvice, maslinovo ulje i ( a i ne moraš) grašak.
- rukama rastvoriš listove i napuniš ih smjesom
- u teću poslažeš artičoke, oko njih mlade krumpire i sve to preliješ vodom. Možeš dodati i malo koromača.
- i onda sve to kuhaš oko 45 minuta

edipa maas
20.04.2008., 22:55
ove moje su bile "mlade", manje, skoro skroz zelene, malo ljubičaste na tu i tamo nekom vrhu, nisam imala što otkinuti.. ja sam to na kraju skuhala u zasoljenoj vodi i zalila maslinovim uljem kad su bile gotove i jela kao prilog...
dojam.. pola sam mogla "gristi", bilo je mekano, pola je bilo "žilavo" sam bacila.. okus je pao u drugi plan jer mi je sva energija otišla na "pokušaj jedenja".. trgala sam, grizla, pljuvala ono što mi se činilo nejestivim... :ne zna:
Još jedno jelo koje ide na popis onih koje prvo moram probati znalački spremljene i objašnjeno kako da bih se ja opet išla u to upuštati :D

murtela
20.04.2008., 23:00
Ma da kad su jako mlade i ne treba rezati vrhove. Inače ti tvrdi listovi se jedu tako da uzmeš listić u ruku i provlačiš ga između stisnutih gornji i donjih zuba ( ne znam jesam li dovoljno jasna:D) A ako ti se to ne sviđa ili ti se ne da gnjaviti kuhaj samo mekši dio

edipa maas
20.04.2008., 23:22
hvala ti na savjetima :)
ali svrstavam artičoke u svoj folder gdje su i npr. "plodovi mora".. nešto sam probala "u prolazu", nešto sam pokušala sama spremiti nešto sam čitala ali rezultat je nikakav :D
Taj folder mi znači da čekam piliku da mi susretljiv ZNALAC "materije" to pripremi i DEMONSTRIRA i objasni kako se konzumira :)

Hard Candy
11.10.2008., 14:00
Gdje kupiti articoke u trgovackim centrima i u kojem obliku? Nisam nikada jela, a mislim da bi trebala :) Moze neke preporuke za articoke? Hvala

murtela
11.10.2008., 15:06
Svježe artičoke se jedu u proljeće. A ako hoćeš ove iz limenki/staklenki, njih imaš preko cijele godine, prtpostavljam, u svim većim trgovinama. Možeš ih staviti u salate, umješati u neki umak za tjesteninu ili rižot, možeš ih staviti i na pizzu ili jednostavno s jajima ( u omletu)

tough_cookie
11.10.2008., 21:15
osobno mislim da je steta kupovati sad po trgovackim centrima umjetno uzgojene ili uvezene, ili konzervirane, ako zelis probati articoke u punom sjaju - svjeze, s placa, u proljece (ko sto kaze murtela :mig:).

u zivotu sam prvo probala ukiseljene iz teglice (kupila sam ih za neki recept) i na pizzi, i nisu ni blizu pravoj stvari.

zato, strpi se (osim ak zivis u australiji :mig: ) do proljeca i onda kupi friske i probaj. :klopa:

Hard Candy
12.10.2008., 09:17
A bih, al navodno su ultra zdrave za ove neke moje boljke pa sam mislila mozda i prije..

*Flower*
30.01.2009., 19:40
Dobila sam artičoke,one u limenci, i što sad s tim, kako da ih pripremim
ima li netko isproban recept?

njasa
30.01.2009., 19:58
mislim da ima topic sa receptima za articoke. ja bi te iz limenke spremila ovako:
1. na maslinovom ulju bi zazutila kapulu
2. isickat articoke, i malo kapule i dodat na kapulu
3. podlit malo vodom
4. naribat parmezana
5. time polit manistr

ili dodaj vrhnje za kuhanje ako volis...
ja volim friske articoke, jos samo 3 miseca i bit ce ih na pazaru :klopa:

*Flower*
30.01.2009., 20:34
tražila sam ali svugdje se spominju svježe,
a pošto ja nisam nikada radila nikakve,ne znam što bi s ovima iz limenke,
one su vjerojatno kuhane, možda jako mekane pa se ne mogu puniti...:confused:

nisam još otvorila konzervu :D

probat ću ovaj tvoj recept, hvala

murtela
31.01.2009., 12:12
Evo, spojila sam sa starim temama, ako pročitaš pronaći ćeš i recepte za tvoje artičoke iz limenke, to jest skuhana srca artičoka.

Barba Branko
31.01.2009., 19:49
Evo, spojila sam sa starim temama, ako pročitaš pronaći ćeš i recepte za tvoje artičoke iz limenke, to jest skuhana srca artičoka.

Ja uzgajam artičoke u svom vrtu. Jedva čekam proljeće, da u zajednici sa svojim prijateljem Dankom, koji ima pčele i pravi finu medicu, napravim jedan dobar CYNAR :five:

Inače čaj od artičoke i od njihova lišća je lijek protiv povišenog kolesterola. Daklem lijek za smanjenje kolesterola. Naučno dokazano! :mig:

njasa
31.01.2009., 20:15
Ja uzgajam artičoke u svom vrtu. Jedva čekam proljeće, da u zajednici sa svojim prijateljem Dankom, koji ima pčele i pravi finu medicu, napravim jedan dobar CYNAR :five:

Inače čaj od artičoke i od njihova lišća je lijek protiv povišenog kolesterola. Daklem lijek za smanjenje kolesterola. Naučno dokazano! :mig:a di ti ono stojis da ja dodem u lupestinu!?
a sta je cynar :ne zna:

meni su najdrazi sa mladim bobon i mladim bizima- DI-VO-TA

Barba Branko
31.01.2009., 20:26
a di ti ono stojis da ja dodem u lupestinu!?
a sta je cynar :ne zna:

meni su najdrazi sa mladim bobon i mladim bizima- DI-VO-TA

Zini da ti kažem:)

Cynar je slatki liker od artičoke. Možeš ga kupiti u svakom supermarkeru. Ali, to nije to. Zaslađen je šećerom, a ovaj naš je zaslađšen medom. Onaj koji ja pripravim je daleko bolji. Nažalost, prošlogodišnja edicija je potrošena.:cerek:

Čekamo proljeće! :zubo:

*Flower*
06.02.2009., 11:55
evo me na raport:D

jučer sam napravila one artičoke iz limenke, s graškom

imale su okus po kiselom zelju,(bile su u kiseloj vodi) i to mi nikako ne paše uz slatki grašak...

vjerujem da su svježe bolje i svakako ću ih probati jednom

njasa
06.02.2009., 12:18
Zini da ti kažem:)

Cynar je slatki liker od artičoke. Možeš ga kupiti u svakom supermarkeru. Ali, to nije to. Zaslađen je šećerom, a ovaj naš je zaslađšen medom. Onaj koji ja pripravim je daleko bolji. Nažalost, prošlogodišnja edicija je potrošena.:cerek:

Čekamo proljeće! :zubo:

jel mi virujes da nikad nisam cula za cynar? ali bi rado kusala :cerek:

Barba Branko
06.02.2009., 17:20
jel mi virujes da nikad nisam cula za cynar? ali bi rado kusala :cerek:

U svakoj, ili barem u većini trgovina, dge se prodaju liketi možeš kupiti Cynar. Na etiketi je velika slika artičoke. U zdravlje.:top:

Barba Branko
06.02.2009., 17:27
evo me na raport:D

jučer sam napravila one artičoke iz limenke, s graškom

imale su okus po kiselom zelju,(bile su u kiseloj vodi) i to mi nikako ne paše uz slatki grašak...

vjerujem da su svježe bolje i svakako ću ih probati jednom

Ima ih i onih koji su konzervirani u ulju. Uzmi te. Ovi kiseli su pogodni za salate.:)

Štrikalica
06.02.2009., 17:35
Aj, pomozite ljudi - ja nikak nemrem preboljeti činjenicu da su mi artičoke odurne. Ne piše u Svetom pismu da mi moraju biti fine (btw. isti problem imam sa šparogama), al znam kakve stvari volim i koliko volim takve povrćke itd.. pa mi nikako nije jasno niti logično da su mi artičoke tako odvratne! :confused:

Enivej, da skratim samu sebe - uvjerena sam da bih ih zavoljela ako ih uspijem pripremiti na pravi način.. imate neki recept da ih napravim, a da budu malo manje..artičokaste? :zubo:

d@d@
08.02.2009., 20:18
A kako si ih jela?
- s bobom na maneštru (ovo samo za artičoke)
- kuhane u slanoj vodi s raznim umacima
- kiseljene
- u ulju
- zamotane u pršut, šunku, šniclu
- pohane
- gratirane (sirom)
- na pici (pečene kao dodatak nekom drugom jelu)
...
nemam pojma ovo su ti ideje za isprobavanje, a recepti su po internetu, većina i na ovom forumu - ali ako ti ne paše onda :ne zna: ima i drugih povrćka - nima čovjeka koji sve voli. :D

Štrikalica
09.02.2009., 08:58
A kako si ih jela?
(...)
nemam pojma ovo su ti ideje za isprobavanje, a recepti su po internetu, većina i na ovom forumu - ali ako ti ne paše onda :ne zna: ima i drugih povrćka - nima čovjeka koji sve voli. :D

Umm.. nekakve sam kuhane jela.. i one kaj talijani stavljaju na pizzu Ovaj smajlić nije dozvoljeno upotrebljavati na gastronomiji

Bum pronjuškala ove recepte, hvala ti :)

Pojest ću ja tu artičoku jednog dana - i uživati pritom, Bog mi je svjedok! :o :D

sis
09.02.2009., 13:07
Umm.. nekakve sam kuhane jela.. i one kaj talijani stavljaju na pizzu Ovaj smajlić nije dozvoljeno upotrebljavati na gastronomiji

Bum pronjuškala ove recepte, hvala ti :)

Pojest ću ja tu artičoku jednog dana - i uživati pritom, Bog mi je svjedok! :o :D

One kaj talijani stavljaju na pizzu su vjerojatno ukiseljene, pa osim octa, niš praktički ni ne osjetiš. S ukiseljenim šparogama je isti slučaj, nemaju veze sa svježim šparogama.

Štrikalica
09.02.2009., 14:52
One kaj talijani stavljaju na pizzu su vjerojatno ukiseljene, pa osim octa, niš praktički ni ne osjetiš. S ukiseljenim šparogama je isti slučaj, nemaju veze sa svježim šparogama.

wtf ovo sa smajlićem?! :rofl:

aj dobro..

da, mislim da su ukiseljene, ali ja sam uz ocat osjetila i totalnu katastrofu od okusa.. ma opet, znam kakve okuse tj. povrće volim i u kakve otprilike okuse tj. povrća spadaju artičoke - zato sam uvjerena da je problem samo u tome što ih do sada nisam jela pripravljene kak Bog zapoveda :)

Isprobat ću par recepata koje ste naveli pa kud puklo... : ponosito odlazi u maglu s puškom na ramenu ispraćena suzama i mahanjem maramica :

murtela
09.02.2009., 15:59
Predlažem ti da sačekaš proljeće kad se na placu pojave friški artičoki i onda isprobaš neke od gore predloženih recepata. Ove ukiseljenje, baš kao i ostalo ukiseljeno povrće jednostavno nemaju isti okus. Meni su, doduše, drage kao dodatak nekoj salatici, a znaju mi biti ok i na pizzi ali okus je definitivno drugačiji od onih friško spremljenih :)

Barba Branko
09.02.2009., 19:12
Predlažem ti da sačekaš proljeće kad se na placu pojave friški artičoki i onda isprobaš neke od gore predloženih recepata. Ove ukiseljenje, baš kao i ostalo ukiseljeno povrće jednostavno nemaju isti okus. Meni su, doduše, drage kao dodatak nekoj salatici, a znaju mi biti ok i na pizzi ali okus je definitivno drugačiji od onih friško spremljenih :)

Bavoooo Murtela! :top: Nemreš u sijećnju pripremati savijaču od trešanja. Jel tako? Jeste! :cerek: Svejedno na jugu, a i kod nas ima još uvijek zelenih listova artičoke, koji kao čaj liječe povišeni kolesterol. Garantirano!!! A i cynar bormeš, nije loš. :D

Štrikalica
10.02.2009., 09:44
Predlažem ti da sačekaš proljeće kad se na placu pojave friški artičoki i onda isprobaš neke od gore predloženih recepata. Ove ukiseljenje, baš kao i ostalo ukiseljeno povrće jednostavno nemaju isti okus. Meni su, doduše, drage kao dodatak nekoj salatici, a znaju mi biti ok i na pizzi ali okus je definitivno drugačiji od onih friško spremljenih :)


ok, hvala ti na savjetu. :)

Inače, fanatični sam sakupljač kuharica i recepata (iako za 90% tog nemam niti ću ikad imati vremena isprobati, al nema veze :) )..i u tim kuharicama često srećem artičoke.. koje izgledaju taaak fino :klopa:

najviše me zanimaju one punjene sa svime i svačime, a primarno s mljevenim mesom..

pričekat ću onda proljeće i sa friškima napraviti ove punjene.. i izvijestiti vas. :)