View Full Version : Istinu na sunce - porod i cigarete
evo, bas sam se sjetio kako mi je jedna poznanica ispricala da je cijelu trudnochu pusila cigarete, i da si to nikad nece oprostit...
pa me bas zanima, koliko je vas, pushacica, pushilo za vrijeme trudnoche, i koliko dugo kroz trudnochu
aj, priznajte :D :p :D
Reebok kaže:
pa me bas zanima, koliko je vas, pushacica, pushilo za vrijeme trudnoche, i koliko dugo kroz trudnochu
aj, priznajte :D :p :D
Ma ja sam pušila cijelu trudnoću, zadnjih tjedana i češće nego inače jer mi je ginić zabranio snošaj.:D
Velmax,s kojom ti se porodjajnom tezinom rodilo dijete?MOja frendica je isto tako pusila i mali joj se rodio s dve i pol kile,u normalnom roku.:eek:Ja ne pusim pa mi ne ce biti problem ni u trudnoci.
Tri mjeseca prije nego sam odluchila zatrudniti, prestala sam pushiti. Zheljela sam bar neshto shto je u mojoj moci uchiniti za to novo bice.
Bilo mi je jako teshko jer nisam imala nikakvih muchnina i hodala sam za pushachima i njushila zrak :D
Junior se rodio sa 3870, mada mi njegova velichina nije bila nikakav poticaj da se odreknem pushenja...jednostavno sam zheljela da ga bar ja unaprijed ne trujem. I nisam pushila cijelo vrijeme dok sam dojila.
Hej, Rita, nisam mislila na cigarete, malo sam se zezala s Reebokom.;)
Uglavnom nisam pušila u trudnoći, iako sam bila pušač prije toga. Ponekad sam zapalila i popušila cigaretu jer mi se trenutna napetost i nervoza činila također opasno. Klinci mi nisu imali malu porođajnu težinu, oba su bili preko 3 kile, drugi je rođen s 37 tjedana.
I meni je ginekolog koji mi je vodio trudnocu rekao da je bolje i popushiti nekoliko cigareta tijekom trudnoce nego biti nervozna trudnica.
Nekako mislim da nishta umjereno ne mozhe shtetiti. No ja sam prije trudnoce dosta pushila pa sam tako ipak donekle "ochistila" svoj organizam.
Septembar
04.05.2003., 20:13
ja nisam bila pusac kad sam zatrudnila, (prestala 2-3 godine prije), tak da nisam imala tih teskoca, ali znam da kad sam pusila i bezuspjesno pokusavala prestati, bila sam ubijedjena da bi mi trudnoca bila jedina prava motivacija za prestanak, kao sto magic kaze
(doduse u trudnoci sam imala strava mucnine, prva tri mjeseca tyak da sumnjam da bi pusila uopce)
Sorry Velma,tek sam sad skuzila kaj si napisala.Malo sam brzopleto reagirala.Inace sma jako ljuta na zene koje puse i na drugi nacin ugrozavaju zivot bebe.Neke koje poznam su fakat rodile djecu s manjom tezinom,a mislim da je to i dokazano.Jos jedanput,:s
bigblue2010
05.05.2003., 14:58
Ja nisam cak htjela biti u prostoriji u kojoj netko pusi....
allegra
05.05.2003., 21:31
Kad sam saznala da sam trudna prestala sam pušiti.
Inače mi se miris cigarete nije gadio, pa je to bila svjesna odluka. Nisam pušila ni za vrijeme dojenja.
Za razliku od cigarete, crna kava mi se odmah počela gaditi - nisam je mogla piti, a niti sam podnosila miris kave.
Rita kaže:
Inace sma jako ljuta na zene koje puse i na drugi nacin ugrozavaju zivot bebe.Neke koje poznam su fakat rodile djecu s manjom tezinom,a mislim da je to i dokazano.
Ali pusacice uvijek nadu primjer nepusacice koja je rodila laganu bebu (npr. ja) i pusacice (moja susjeda) koja je pusila cijelu trudnocu i rodila srednje tesku bebu, i zakljuce - pusenje cigareta ipak nema veze.
ja popizdim kad vidim trudnicu koja puši, najradije bih je pljusnula da joj cigareta izleti iz usta...
mislim da je strahovito sebično to da se netko ne može tih 9 mjeseci odreći svog gušta u korist bebinog zdravlja..:mad:
sunshine
07.05.2003., 15:33
ja nikotinske cigarete nikad nisam koristila
ni u trudnoci ni izvan nje
ja trosim samo ekoloske :D
BiNebi kaže:
Ali pusacice uvijek nadu primjer nepusacice koja je rodila laganu bebu (npr. ja) i pusacice (moja susjeda) koja je pusila cijelu trudnocu i rodila srednje tesku bebu, i zakljuce - pusenje cigareta ipak nema veze.
nitko ovdje nije tvrdio da je to generalno tako.
Dakle: opce je poznato da nikotin suzuje krvne zile,pa tako i pupcanu vrpcu.Tako beba nije dovoljno opskrbljena u majcinoj utrobi,tj nedovoljno u usporedbi koliko je opskrbljena beba u utrobi majke koja ne pusi.
Dakle, bebe od majki koje su pusile u trudnoci su "vecinom" po tezini ispod "norme" od bebaca majki koje to nisu cinile!Znanstveno dokazano.
Da ne govorimo o ostalim poremecajima koje majcino pusenje mogu izazvati kod bebe.
A zasto?Zasto uopce riskirati ? I mene jos zanima kako si uopce majke koje i dalje puse u trudnoci uzimaju to pravo bebu trovat nikotinom?
Jel mi to netko moze objasnit?:confused:
sunshine
07.05.2003., 21:40
Rita kaže:
A to su?Cista trava:D:D
ma neeeee :D
mislila sam na one obogacene proteinima ;) :D
Lisa kaže:
nitko ovdje nije tvrdio da je to generalno tako.
Dakle: opce je poznato da nikotin suzuje krvne zile,pa tako i pupcanu vrpcu.Tako beba nije dovoljno opskrbljena u majcinoj utrobi,tj nedovoljno u usporedbi koliko je opskrbljena beba u utrobi majke koja ne pusi.
Dakle, bebe od majki koje su pusile u trudnoci su "vecinom" po tezini ispod "norme" od bebaca majki koje to nisu cinile!Znanstveno dokazano.
Da ne govorimo o ostalim poremecajima koje majcino pusenje mogu izazvati kod bebe.
A zasto?Zasto uopce riskirati ? I mene jos zanima kako si uopce majke koje i dalje puse u trudnoci uzimaju to pravo bebu trovat nikotinom?
Jel mi to netko moze objasnit?:confused:
Hm, nisam liječnik i ne znam detalje, no nije li suženje krvnih žila dugoročna posljedica pušenja? Sve žene koje su pušile godinama, a zatim prestale pušiti u trudnoći ili neko kratko vrijeme prije trudnoće, vjerojatno nisu preko noći prestale imati sužene krvne žile? Znači li to da pušačice (i bivše pušačice) ne trebaju ni rađati djecu?
No postoji osim pušenja niz drugih uzroka loše prokrvljenosti, počevši od konstitucionalnih pa nadalje. Znači li to da sve žene koje nisu u savršenoj zdravstvenoj formi ne bi trebale rađati djecu?
Dim cigarete sadrži tvari koje u trenutku pušenja ulaze u krvotok i, između ostalog, smanjuju postotak kisika koji se putem krvi prenosi po tijelu. Za prijenos kisika služi hemoglobin u crvenim krvnim stanicama. (Navodno da pušači imaju prosječno nešto viši hemoglobin kao kompenzaciju.) Loša krvna slika i malokrvnost žene vjerojatno imaju sličan učinak što se tiče prijenosa kisika - smanjen je njegov dotok. Možda bi trebalo osuđivati i žene koje s lošom krvnom slikom planiraju trudnoću?
Da ne govorim o ženama koje svjesno ulaze u rizičnu trudnoću, recimo, one koje su imale prethodni spontani pobačaj ili više njih. Svjesne su opasnosti od prijevremenog poroda, koji osim premale porođajne težine znači i nerazvijenost djetetovih organa, što povlači smještanje u inkubator uz sve rizike koje sve to skupa donosi.
Što je sa ženama koje tokom trudnoće moraju uzimati ljekove zbog nekih kroničnih bolesti?
Pitanje pušenja u trudnoći samo je jedno od pitanja s kojima se svaka žena koja želi postati majka suočava. Nešto niža porođajna težina djeteta nije najgora stvar koja se u tom zamršenom lancu uzroka i posljedica može dogoditi.
Za ostale (dokazane) direktne posljedice pušenja moram priznati da ne znam, iako se iz loše prokrvljenosti može štošta izvesti. No sjećam se da sam o ovoj temi razgovarala s ginekologom i dobila isti odgovor kao i magic, to jest da nekoliko cigareta sigurno neće izazvati neki zamjetan učinak, budući da pušači inače puše desetostruko veće količine cigareta.
Iako ja sebe ne ubrajam među žene koje su pušile u trudnoći, niti nekoliko cigareta koje sam popušila smatram bitnim, čini mi se da neke žene misle da su time što ne puše automatski osigurane od svih mogućih nepovoljnih ishoda. Možda odatle i dolazi taj pomalo isključiv stav jer pušenje je jedan od rijetkih faktora na koji mi svjesno možemo utjecati. Na žalost, dosta toga uopće ne ovisi o našem ponašanju.
dear velmax
ne procita ti moj post kak treba: ako majka pusi u trudnoci ona SVJESNo steti bebi!!! to je njena odluka, pod motom:" ja sam ovisnik i ja ne zelim prestat pusit pa niti za zdravlje svog nerodjenog bebaca; jer sam preveliki egoista!"
ostale tjelesne predispozicije koje bi mogle utjecati na razvoj djeteta koje su po prirodi takve kakve jesu kod majke;citaj ona nema nikakav utjecaj na to ; bilo da imaju losu krvnu sliku, rizicne trudnoce i..i..i.. sve sto si navela, ali pusenje je nesto sto sama odlucujes ciniti,pa i u ime djeteta!
to je ono sto ni pod razno ne razumijem!
penelop@
08.05.2003., 10:55
Lisa:top:
Sa mnom je lezala zena kojoj je beba imala zastoj u rastu. Uredno je pusila. Beba je poslije zavrsila na respiratoru, dugo joj je trebalo da se pokrene. Mozda bi se sve to dogodilo da ona i nije pusila ali je nju poslije proganjalo sto nije ucinila sve sto je bilo u njenoj moci da do toga ne dodje.
Moja trudnoca je bila visokorizicna. Nikad nisam smjela doruckovati prije CTG-a i vizite jer se nije znalo koji cu se dan porodit.
Ja sam ucinila sto sam mogla. Lezala sam, nisam se setkala kao neke i da je poslo po zlu sebe ne bi mogla okrivit. Da sam se zezala i imala pobacaj ne znam kako bi s tim zivjela.
Ja sam prije druge trudnoce pusila, recimo, desetak cigareta dnevno.
Prestala sam cim sam pomislila da sam trudna, dakle, cim mi je menstruacija zakasnila nekoliko dana. A i bilo je vec ljeto pa nisam pusila mozda ni 5 na dan, jer ljeti sam inace manje pusila.
Prestala sam pusiti iz dva glavna razloga: prvi je, naravno ne treba ni reci, zbog bebe, a drugi - cigarete su mi, kao i sva hrana, pocele tako strasno, strasno smrdjeti.
Cudim se svakoj zeni koja nastavi pusiti, ako nista iz ovog drugog razloga.
:confused:
bigblue2010
08.05.2003., 14:40
Joj Velma, koja demagogija.
Nemam vremena prevoditi cijelo poglavlje, ali napisat cu sto se dogadja s plodom kada mama pusi, iz knjige What To Expect When You Are Expecting:
[I]"Efekat pusenja je kao da se fetus nalazi u maternici napunjenoj dimom. Otkucaji srca se ubrzavaju, fetus kaslje i kasljuca i, sto je najgore od svega, ne dobiva dovoljno kisika pa ne moze rasti kako treba"
"REzultati mogu biti katastrofalni. Pusenje je povezano (u americi) s 115.000 pobacaja i 5.600 smrti dojencadi na godinu."
"Pusenje povecava rizik raznih komplikacija u trudnoci. Medju njima su: vaginalno krvarenje, opasnost od pobacaja, abnormalna implantacija ploda, prerano odvajanje ploda od maternice, prerano pucanje vodenjaka, preuranjeni porodjaj. U SAD je 14% nedonoscadi povezano s pusenjem majki.
Postoje cvrsti dokazi da majcino pusenje utjece direktno na fetus na razne nacine. Najrasirenije posljedice: niska porodjana tezina, manja duzina, manji opseg glavice, rascjepi nepca i usnice. Trecina porodjaja beba s premalom porodjanom tezinom je povezana s dimom cigarete. Premala porodjana tezina je glavni uzrok bolesti dojencadi i smrti novorodjencadi neposredno prije, tokom i neposredno nakon poroda.
Potencijalni problemi su: apnea (prestanak disanja bebe) - bebe cije su mame pusile u trudnoci imaju 5 puta vece sanse za SIDS. Bebe nisu tako zdrave kao bebe nepusaca....[I]
I tako dalje. Ima toga jos, stvarno nemam vise vremena.
coolinesay
26.03.2010., 20:56
danas nisam ni jednu. ponosna sam na sebe :D
nema tu šta - može može.. ne može!
cigareta nema kaj radit u ustima trudnica pa makar to bile strastvene pušačice i makar pušile samo jednu na dan. :raspa:
"friška mama"
26.03.2010., 21:08
čim sam počela sumnjati da sam trudna,prestala sam pušiti i klonila se dima cigarete,kao i da nisam pila alkohol,ni gazirano...falilo mi je,ali sam pretrpjela...poslije poroda više nisam ni imala želje pušiti...
slažem se da su žene koje puše u trudnoći sebične...u životu ne bih učinila nešto što šteti mom djetetu,kao da ni sad nedam nikom da puši u mojoj kući ili kući mojih staraca kad je mala tamo...
extreme
26.03.2010., 21:30
kad sam saznala da sam trudna- "skinula" sam se sa kutije na jednu cigaretu dnevno. budući da nisam imala mučnine niti sam povraćala, niš mi nije smetalo prvih mjeseci- to mi je jako teško palo- i odmah po prestanku, u roku nekih tjedan dana sam dobila 5 kg..
al dobro..
a onda mi se dogodio jedan strašan slučaj u obitelji i od nervoze sam se ponovo propušila :(
Sad ulazim u 23. tjedan- svaki dan mi je borba sa svakom pojedinom cigaretom i iako ih popušim manje od 10- nastojim i to smanjiti.
još ne znam kako će to utjecati na porod. Trudnoća mi je za sad savršena, beba zdrava- a vidjet ćemo kak će sve ispasti na kraju..
enigmatic
26.03.2010., 22:39
prije trudnoće sam pušila 10g.uvijek sam govorila da ću prestati pušiti kada zatrudnim,i jesam ali ne odmah.bila sam par mjeseci trudna kada sam prestala. ne znam koji sam dan prestala,prvo sam smanjila i jedan dan jednostavno više nisam zapalila.može se ako se ima volje.
extreme držim fige da uspiješ prestati.a kako će utjecati na porod,može i ne mora.moja mama je pušila i sa bratom i sa mnom.buraz rođen u terminu,sve pet, a ja dva mjeseca ranije,problemi,hoću preživjeti,neću,ali evo me ovdje tipkam.
nije mi lijepo vidjeti trudnicu sa cigaretom,ali nikoga ne osuđujem,svatko zna svoje.nešto najodvratnije mi je kada se puši u rodilištu u wc-u.to je radila naša cimerica.ne mogu shvatiti kako se nije mogla malo strpiti ili otići van ako već mora zapaliti.
coolinesay
26.03.2010., 23:11
extreme, ne daj se.. moraš biti jaka. i to ne zbog sebe... samo si zamisli sliku kako ti nerođeno dijete zakašljava u trbuhu jer se guši u dimu.
meni je pomoglo to što sam tražila članke na net-u o tome. kada vidiš koliko jedna cigareta sadrži štetnih tvari zgadit će ti se to sve samo od sebe.
zaokupi si pažnju nečim. bilo čim... ali nemoj si trovati klinca. nije to lijepo
drž se :top:
extreme
26.03.2010., 23:16
extreme, ne daj se.. moraš biti jaka. i to ne zbog sebe... samo si zamisli sliku kako ti nerođeno dijete zakašljava u trbuhu jer se guši u dimu.
meni je pomoglo to što sam tražila članke na net-u o tome. kada vidiš koliko jedna cigareta sadrži štetnih tvari zgadit će ti se to sve samo od sebe.
zaokupi si pažnju nečim. bilo čim... ali nemoj si trovati klinca. nije to lijepo
drž se :top:
sve znam.. pročitala sam milijun članaka, istraživanja- čini mi se da znam nabrojati svaki sastojak od njih 4000 u toj cigareti..
nastojim koliko mogu, al kad me pukne stres radije zapalim.. s obzirom što sam prošla zadnja dva mjeseca, dobro da nisam završila na psihijatriji, tak da mi se cigarete (koliko god glupo zvučalo) čine stvarno kao manje zlo..
al kao što sam rekla- sa svakom je borba i odgoda za još sat vremena, pa još sat vremena- i tako- dok ide..:(
Ja sam prestala čim sam ostala trudna. Odredila sam si tjedan dana postepenog smanjivanja, svaki dan jedna manje i na kraju sam se jeeedva oprostila od njih. Odonda je prošlo već godina i par mjeseci i presretna sam što ne pušim iako sam se uvijek zamišljala da ću i u stare dane biti puknuta kul bakica sa čikom u ustima. Meni to fora!
Od tri trudnice pušačice iz okoline, ni jedna nije prestala, samo su smanjile za vrijeme trudnoće. Mene bi savjest pekla..
Picek21
27.03.2010., 00:49
a kakav stav imate cure o pusenju za vrijeme dojenja?
ja sam zatrudnila s prvom bebom u 10. mjesecu 2007. i poceo mi je dim jako smrdit (i prije nego sto sam potvrdila trudnocu) tako da sam prestala. nakon jedno 5 mjeseci trudnoce mi se ponovno vratila zelja za cigaretom... i nisam pusila, uzela bi mozda jedan dim cisto da osjetim okus cigarete. za vrijeme dojenja isto nisam pusila, pa sam u meduvremenu ostala trudna s drugom bebom i nisam pusila u trudnoci, ali sad za vrijeme dojenja mi je tak da bi najradije imala 20 cigareta u ustima u isto vrijeme :facepalm: i suzdrzavam se, mozda zapalim 3 cigarete max dnevno i to kad sam na faxu pa znam da malog necu hranit barem sljedeca 3h.
kakav je vas stav o dojenju i pusenju?
inoxica
27.03.2010., 08:11
Ja sam prije trudnoće pušila kutiju dnevno,u trudnoći smanjila na 5-6 cigareta dnevno,rodila zdravo dijete od 3 740 grama...trudnoća je bila uredna i školska :s i nisam niti bljuvala niti mi je bilo muka (iskreno sam se nadala da hoće da prestanem pušiti) i eto...sad mjesec dana poslije poroda pušim 10tak cigareta dnevno...
KatarinaRi
27.03.2010., 08:20
Ima ova tema na trudnica...pljuvačina je trajala mjesecima...ajde nek se tamo svađaju, ovde je ionako napeto:rofl:
KatarinaRi
27.03.2010., 08:21
Ja sam prije trudnoće pušila kutiju dnevno,u trudnoći smanjila na 5-6 cigareta dnevno,rodila zdravo dijete od 3 740 grama...trudnoća je bila uredna i školska :s i nisam niti bljuvala niti mi je bilo muka (iskreno sam se nadala da hoće da prestanem pušiti) i eto...sad mjesec dana poslije poroda pušim 10tak cigareta dnevno...
Ovo je primjer iskrenog posta koji nećemo skoro pročitati...jer se ili laže ili one koje su kao ti se uopće ne javljaju. To što si iskrena ne znači da je ovo OK i da je bilo što pošlo po zlu živa bi se izjela...ali nisu svi sposobni prestati.
pušač sam već desetljeće i koju god., al kada sam planirala trudnoću odrekla sam se cigareta par mjeseci prije. U trudnoći (blizanačka) sam rigala 5mj od svega, a cigaretu nisam mogla vidjeti ni na filmu, susjedu sam mogla nanjušit u susjednom stanu kad zapali. No djeca su imala zastoj rasta, prijevremeni porod... (danas hvala Bogu sve u redu).
Još su mi se 2mj poslije poroda gadile, a počela sam ponovno pušiti tek kad sam prestala dojiti - živci!
Kako sam u bolnici bila duže vrijeme, svega sam se nagledala, bilo ih je doslovno kojima se nije ni šav ohladio, već su trčale zapaliti.
inoxica
27.03.2010., 11:58
Ovo je primjer iskrenog posta koji nećemo skoro pročitati...jer se ili laže ili one koje su kao ti se uopće ne javljaju. To što si iskrena ne znači da je ovo OK i da je bilo što pošlo po zlu živa bi se izjela...ali nisu svi sposobni prestati.
Jesam,iskrena sam,zašto bi lagala da sam prestala pušiti u trudnoći kad nisam :confused: i pušila sam i u kafićima i doma i briga me...ima puno gorih stvari koje trudnice rade pa ih se ne razapinje :kava:
Kažu da svatko zna šta je najbolje za njega...ni ja nikome ne solim pamet to ti ne valja,to ti je super...briga me tko šta radi :raspa:
A da je nešto pošlo po zlu,bi cijela bi se izjela,ali mislim da ne bi mogli dokazati da je/nije to od cigareta...
zaručena
27.03.2010., 12:08
nisam bila okorjeli pušač nikada, pušila sam kutiju u 2 tjedna. nije mi bio problem ne zapalit ni jednu kroz trudnoću.
KatarinaRi
27.03.2010., 12:13
ja popizdim kad vidim trudnicu koja puši, najradije bih je pljusnula da joj cigareta izleti iz usta...
mislim da je strahovito sebično to da se netko ne može tih 9 mjeseci odreći svog gušta u korist bebinog zdravlja..:mad:
I meni se gadi...i drugi i ja sama, ali bi ipak napomenula da cigareta nije gušt nego teška..jebeno teška ovisnost koja se ne liječi riječima To ti nije dobro i odvratan si prema sebi i svima oko sebe....da je tomu tako ne bi bilo ni alkoholičara ni narkomana ni pušača.....a gušti su mi čokolada...koju bi bez većih problema prestala jesti zbog bebe. kao što se zbog bebe odrekneš stotinu stvari...koje ti znače i više od gušta.
~Scarlet~
27.03.2010., 13:12
Prije trudnoće sam pušila nekih 12 g. Bila sam strastvena pušačica, pušila sam cca 10-15 cigareta dnevno, vikendom se zalomilo i više. Govorila sam da nikada neću prestati pušiti i fakat sam bila ovisna i to hardcore.
Kad sam saznala da sam trudna, prestala sam. Obećala sam si da više nikada u životu neću zapaliti pljugu. Prva 2 tjedna su bila koma, dobila sam 2 kg, prestala sam i piti kavu jer me je asocirala na cigarete (a inače sam niskotlakaš i kava mi treba), bila sam luda, živčana, nisam mogla spavati...
Ali prošla je kriza. Daklem nisam zapalila skoro 3 g. i ne fali mi. MM ponekad kupi kutiju, pa uz tekmu popije pivu i zapali cigaretu, onda mi stoje još tjedan dana u kuhinji (i nisu mi napast), posuše se pa ih bacim ili dam starom.
Iskreno, presretna sam što sam se riješila tog zla. Jer ovisnost o nikotinu je prestrašna, ali to znaju samo pušači.
Inače, kad sam išla na kontrole u Petrovu, a na klupicama trudnice s trbuhom do zuba, čik u zubima, kavica... pa nije lijep prizor. Baš je ružno za vidjeti...
Ja osobno ne osuđujem niti jednu trudnicu koja puši, svi znamo posljedice pušenja, samo se nadam da barem smanje.
Mojoj best frendici je muž branio pušenje u trudnoći. Onda je ona došla kod mene i u 2 sata popušila 10 cigareta.
Inače je rekla da bi popušila jednu uz kavu i poslije ručka, ali on je baš bio lud na pljuge. Ovak je zapravo više popušila.
Meni prva tri tjedna dok sam već bila trudna, a nisam to znala, nije pasala cigareta. Zapalila bi uz kavu al nisan uživala. Malo iza sam saznala da sam trudna i jasno mi je bilo zašto mi nije pasa duvan.
Iza toga nisam zapalila niti jednu cigaretu jer mi je smetala na početku dok sam imala mučnine a kasnije kad su mučnine prestale svejedno niti jednu nisam zapalila. Prestala sam piti i kavu. Sve do negdje kad je moja cura imala 6-7 mjeseci. Tada sam već prestala s dojenjem i od tada zapalin 2-3 uz kavu i to je to.
Moram priznat da mi nije padalo na pamet da zapalim u trudnoći jer sam sebi rekla da ne smijem i to mi je bilo dovoljno. Nisam patila za cigaretom. Dok su moje prijateljice pušile kraj mene nije mi ruka letila na kutiju. Nije mi čak ni u mislima bila.
Poznam jednu koja evo održava i drugu trudnoću i dimi li ga dimi. Nije me briga šta neko radi, niti bi joj ikad rekla ili dala naslutit da mi je to nenormalno, al ja to nebi nikad svjesno mogla, da znam da nije dobro, a da ne odustajem.
I meni se gade trudnice sa cikom u gubici... Znam da je to ovisnost, ali u velikom broju slucaja ta ovisnost nije takva da se zena ne bi mogla odreci cigarete. Ja jednostavno to ne razumijem... Ne razumijem kako nekome moze biti vaznija vlastita guzica, nego dijete...Rade bi podnijela bilo kakvu muku, nego svijesno naskodila svome djetetu. A ta stetnost se ne mora pokazati odmah po porodu.
Isto tako mi je ruzno vidjeti mamu sa cigaretom i bebom. Potpuno ista stvar... Negdje sam procitala da se cestice dima zadrzavaju na odjeci i kada se vratite bebi, jer ste do sada pusile na balkonu, one se ispustaju u zrak i opet dolaze do bebe.
Cigarete su fuj!!
meni je T dobro došla ko izgovor da prestanem, iako tada više nisam bila neki pušač, ono 3 cigare na dan (kao mlađa sam znala i po kutiju spžit u disku ko od šale) i to malboro ultra...i eto prestala sam i nikad više nisam počela, nadam se da niti neću...smeta mi tuđi dim, smetao mi je i dok sam pušila...o smrdljivoj odjeći neću niti pričat...
meni su najjače bile trudnice u rodilištu koje su pušile na balkonu sa tokolizom i preparom u žili, ono u jednoj ruci cigara i kava a drugom vuče onaj stalak :lol: svaka im čast kad imaju muda!!
do trudnoće sam godinama pušila kutiju dnevno i otada nikad više.
sad se čudim samoj sebi kad se sitim kako sam ujutro čim bi oči otvorila tapkala rukom u mraku tražeći kutiju..užas
a svaki put kad vidim trudnicu s cigaretom, mislim da me oči varaju, al eto, neki ljudi su jednostavno sebični, njima na dušu i nažalost na štetu njihovim bebačima
evo ja sam pušila prije trudnoće cca10 dnevno,kad mi je menga kasnila 2 dana( tada sam pušila cca5 dnevno) otišla sam na kavu,popušila pol cigarete i pred M nepušećem bacila kutiju u koš..u trudnoći sam povukla bar dimova(ali doslovno par,frendici ukrala dim) kad me je baš ulta kriza ulovila,nisam pila alkohol,jela sam super zdravo,nisam išla na zadimljena mjesta jer mi nije pasalo..bebo se rodo 4360...sad se spremamo na drugu bebu,sad popušim kako koji dan nekad ništa,nekad 1,2,3kom i to napol zagasim..Evo baš sad imam još jednu cigu u kutiji i razmišljam kak ju bum popušila i to bi bilo to..ISKRENO::gadna mi je to navika,pušim isključivo kad sam sama,kraj otvorenog prozora i NADAM SE da ću ovaj put stvarno i tih par cigareta svakih par dana izbaciti iz svog života
ni meni nije jasno kako neko svijesno može pušenjem ugrožavati život nerođenog djeteta
najružniji prizor koji mi je ostao u glavi su dvije trudnice koje su na odjelu, ispred bolnice puše...užas
ako su u bolnici znači da su tamo zbog nečeg i da nije sve ok...
kako sam zadnjih mjesec dana pred porod išla tamo tjedno na kontrole, i nakon poroda još dva tri puta...i viđala sam ih ispred bolnice, užas ako se mene pita!
ili ženska pred odjelom čeka da ju prime jer ima trudove, preslaguje torbicu i vadi cigarete...užas!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.