PDA

View Full Version : Dilema!

Rafa
07.05.2003., 00:14
Molim pomoć. Dvoumim se između dvije VERY low-end kartice. Ne pitajte ništa, ne smijte mi se, samo savjetujte - koju od ovih: :-)

MANLI ATI Radeon 9000 64MB DDR, TV-Out, DVI-Out
ili
Gainward Pro/600 TV, GeForce4 MX440 64MB DDR, TV-Out

Drugo ništa ne dolazi u obzir (spletom okolnosti)
Fala.

AxMi-24
07.05.2003., 00:26
Ja bi izabro ATI (bolja kvaliteta slike)

MaxB
07.05.2003., 01:33
Generalno gledano, Radeon 9000 je malo brzi od GF4MX440 (problem je sto ima vrlo nestabilni framerate pa je u jednom trenutku bitno brzi od MX-ice, a u drugom "trza"), a i, kako je AxMi rekao, daje bolju sliku - igre ljepse izgledaju. S druge strane, neke igre imaju problema - npr. GTAIII - na nekim racunalima javljaju se cudni i ruzni artefakti... Mislim da se isto pojavljuje i u NFS6 (ponekad fale teskture na samim rubovima objekata), ali u maloj mjeri. Vjerujem da je to sve posljedica losih drivera, ali ipak... S druge strane, slika na NFS6 je ljepsa nego na MX-ici.

BTW Ako se odlucis za R9000, a koristis Win XP i TV-Out, imaj na umu da kad koristis TV-Out, na toj rezoluciji moras imati defaultno osvjezavanje (50 Hz) - ne samo za TV-Out, nego i u DirectX-u/OpenGL-u! Hebiga, ti iz ATI-ja stvarno rade sr*nja od drivera. Dakle, ako ces koristit TV-Out na rezoluciji 800x600, u igrama ces imati frekvenciju osvjezavanja 50 Hz na toj rezoluciji! Ja sam pomocu Radeon Refresh Rate Fix-a povisio osvjezavanje na 85 - ne radi TV-Out! Vratio na default - radi.

Preporucujem da uzmes Radeon 9000, ali znaj da je slab - badava ti brzi procesor - zaista nisam primijetio nikakve osobite razlike u nekim igrama (GTA3, MOHAA) izmedju Radeona 9000 na Athlonu XP1800+ i Pentiumu 4 2,4 GHz - dobro, GTA je problematicna igra... MX-ica jos slabija grafika kartica... Sporije vrti npr. UT2k3, ali se ne dogadja da u jednom trenutku sve leti, a u drugim trza.

Jedino sto... Taj Radeon je Manli... Gainward je bolja firma...

slafko
07.05.2003., 08:07
džiforsica...

sick_boy
07.05.2003., 08:57
Vezano uz TV-out i refresh-ove: Neka te to ne smeta. Jer, TV-out koristiš za gledanje filmova (najvjerojatnije), pa si fino napraviš shemu sa TV-outom, gdje ti na TV baca 50Hz (normalno), a na monitor koliko hoćeš (meni stoji na 100 Hz i 1024x768). Nisam tada probao igrice, ali ako se želiš igrati, samo prebaciš na Default single Display (možeš si napraviti i hotkey za to) i imaš normalne refresh rate-ove i u igricama. Dakle, nema potrebe da istovremeno radi i TV-out i DirectX/OpenGL igrica, osim ako se ne ćeliš igrati na TV-u, ali tada ionako ne možeš pobjeći od 50Hz osvježavanja, što je i fizička postavka na TV-u. Nisam siguran kako ovo funkcionira sa 100 Hz TV-ovima.

Osobno imam Radeon već dosta dugo (imao 7500, 9000, a sada imam 9100) i TV-out radi savršeno, a buraz (koji se ima vremena igrati za razliku od mene) kaže da i igrice dobro rade (UT2003, npr., radi k'o zmaj), tako da preporučam. Što se GeForce4MX tiče, nemam vlastitih iskustava, ali imaoci iste se žale na perfomanse i vrlo lošu kvalitetu TV-outa, pa mislim da to ne bi bilo pametno rješenje.

Thurgood
07.05.2003., 09:24
što se tiče GF i tv-outa: ovisi o ugrađenom tv enkoderskom čipu, i to vrijedi ona stara - koliko para... lošije firme stavljaju lošije i jeftinije čipove.
navodno na GF4MX je taj čip integriran na grafički čip i daje lošiju kvalitetu. kažem navodno, na TVtool-ovim stranicama ima detaljan popis tipova tv čipova svih nvidijinih kartica raznih proizvođača pa treba tamo pogledati. ja još uvijek imam MSI GF2 MX400 i ima fenomenalnu kvalitetu tv izlaza, a ni nam monitoru je dobro i naravno dajem glas za GF. na poslu imam ATI neke lijeve firme i isto se ne mogu požaliti, ali svejedno ;)

Castor Troy
09.05.2003., 21:03
A TTTTTTTTT I
A A T I
A A A T I
A A T I

:top: :top: :top: :top: :top: :top: :top:
:s :s

Castor Troy
09.05.2003., 21:04
Joj stari, kak sam se zajebo. A mislio sam na ATI.