View Full Version : Jedno pitanje o Linuxu...
math_baby
11.10.2005., 22:54
Buduci da mi je nazalost (jos uvijek) onemogucen pristup Linux forumu, prisiljena sam ovdje postaviti pitanje koje bi inace islo na Linux podforum.
Naime, zanima me sto trebam uciniti da bih na instalirala minimalnu (ali zaista najminimalniju mogucu) verziju Linuxa. Dakle, verziju koja nema apsolutno nista na sebi osim samo i jedino onih stvari koje su apsolutno nuzne za funkcioniranje samog operativnog sustava.
Ne zelim podici ni jedan servis, ni nista... ni x-windowse ni nista. Samo zelim esencijalni linux. I onda, kad budem imala taj esencijalni minimum, zelim jos podici samo apache server i eventualno mono... ovo mi treba zbog nekih mjerenja.
Dakle, kako to uciniti?
Ne znam bi li mi u tome pomogle minimalne verzije nekih od uobicajenih distribucija (SUSE, RH, ....) ili su i one (cak i ako se instalira minimum paketa koje njihove instalacije nude) jos uvijek overbloatane u odnosu na "minimalni" ideal koji zelim postici?
math_baby:rolleyes:
Shadowman
11.10.2005., 22:58
Kad instaliraš Fedoru, imaš button na kojem piše Minimal. Klikneš to i instalirati minimalno. Sad, koliko je to minimalno, ne bih znao reći. Imaš pak supermalih distribucija, koje stanu na floppy.
math_baby
11.10.2005., 23:00
Shadowman kaže:
Kad instaliraš Fedoru, imaš button na kojem piše Minimal. Klikneš to i instalirati minimalno. Sad, koliko je to minimalno, ne bih znao reći. Imaš pak supermalih distribucija, koje stanu na floppy.
I te distribucije s floppyja imaju najnoviji linux kernel?
Shadowman
11.10.2005., 23:03
Traži.
http://www.linux.org/dist/list.html
math_baby
11.10.2005., 23:06
Shadowman kaže:
Traži.
http://www.linux.org/dist/list.html
Evo, izlistala sam, ali pod "minimal" sam nasla jako puno toga. Ja nemam iskustva s tim stvarima, nadala sam se da mi netko iskusan reci nesto vise od pukog "trazi"...
P.S. OK, kad instaliras minimalnu fedoru, sto tocno dobijes, tj. sto se tocno tada instalira?
Shadowman
11.10.2005., 23:17
Rekao sam ti onoliko, koliko znam. Nikad nisam imao interesa za minimalne distribucije niti sam ikad koju instalirao. Isto tako nikad nisam instalirao minimalnu Fedoru, pa ne znam šta to konretno uključuje. Sigurno ne uključuje nikakav GUI.
math_baby
11.10.2005., 23:19
Shadowman kaže:
Rekao sam ti onoliko, koliko znam. Nikad nisam imao interesa za minimalne distribucije niti sam ikad koju instalirao. Isto tako nikad nisam instalirao minimalnu Fedoru, pa ne znam šta to konretno uključuje. Sigurno ne uključuje nikakav GUI.
OK, Thanks! Od svih ovih izlistanih nekako mi se najvise svidjela ova "Linux4Geeks" distribucija: http://www.linux4geeks.de/
Shadowman
11.10.2005., 23:28
Možda ti je ipak lakše instalirati minimalnu Fedoru. Ionako će uzeti vrlo malo prostora, a apache is included i basic configuration za njega isto (u prevodu, čim instaliraš, odmah radi), a imaju i gotovi paketi za mono. Plus, ako kasnije poželiš još nešto, za Fedoru ima sve. A i lakše dobiješ pomoć, ako negdje zapne.
Gentoo ti omogućuje instalaciju samo najosnovnijih stvari...
A imaš i na zadnjih par PCChipovih DVD-a minimalne distre, od kojih je jedna namijenjena onim posjetnica-CD-ima, a ZenWalk je jedna Slackware-based distra sa samo po jednim programom za svaku namjenu (iako, koliko sam shvatio, potonja ti ne bi odgovarala).
MilkyWay
11.10.2005., 23:46
Hmmm, Fedora nije baš za takve spike. Za to preporučam Gentoo. Njemu stvarno možeš reći: hoću kernel, shell, ovo i ono. Na Fedori sam uspio doći do 30-tak package-a. Dalo bi se to još skratiti. Napraviš ovo što je rekao Shadowman i onda brišeš RPM-ove do dok ide.
A druga opcija je
http://www.linuxfromscratch.org/
gentoo definitivno! dobijes najoptimiziranije, i minimalno - nakon sto napravi onaj osnovi install imas samo kernel kompajler i shell...
onda snimis sto hoces i to je to.
jest da ce trajat dok se sve ne skompajlira al eto...
eventualno uzmi debian sarge - nije naaajnoviji kernel aj je 2.6 serija - ok. napravis install
i kad dodjes do ovog:
http://shots.osdir.com/slideshows/395/25.gif
odaberes sto vec oces :)
math_baby
12.10.2005., 16:54
lilo kaže:
gentoo definitivno! dobijes najoptimiziranije, i minimalno - nakon sto napravi onaj osnovi install imas samo kernel kompajler i shell...
Ok, stavit cu onda gentoo.
est da ce trajat dok se sve ne skompajlira al eto...
Nema veze, ionako necu tu instalaciju raditi ja! :)
Hvala najljepsa na informacijama!
math_baby kaže:
Nema veze, ionako necu tu instalaciju raditi ja! :)
Hvala najljepsa na informacijama!
Naravno da nećeš ti, kad nisi sposobna...
;)
math_baby
13.10.2005., 21:40
lilo kaže:
;)
Meni se jednostavno ne da instalirati bilo sto, tako da instaliranje i konfiguriranje uglavnom prepustam dosadnim ljudima, poput Annatara ili KRT-a (i njima slicnim), koji misle da je to vrhunac zivota!
Ja osobno to smatram drugorazrednom aktivnoscu i gubljenjem vremena (jer, uvijek netko drugi moze umjesto tebe obaviti taj dosadno-rutinski posao, i, plus toga, taj netko nazalost i uziva u tome!).
U zivotu postoji toliko ljepsih i korisnijih stvari, kao npr.: uzivanje u ljubavi, njeznostima i sexu, uzivanje u dobrim vinima, a takodjer i uzivanje u programiranju, algoritmima, matematici itd...
Ali ipak, ljubav, njeznosti i sex su tu zacijelo na prvom mjestu: to je meni uvijek najljepse pogotovo kad nekoga jako volis, toliko da bi bila u stanju umrijeti za njega... :cerek:
oh sezona parenja je pocela...
math_baby
13.10.2005., 22:09
lilo kaže:
oh sezona parenja je pocela...
Hej! :mad: Pripazi malo na rijecnik! ;)
math_baby kaže:
Meni se jednostavno ne da instalirati bilo sto, tako da instaliranje i konfiguriranje uglavnom prepustam dosadnim ljudima, poput Annatara ili KRT-a (i njima slicnim), koji misle da je to vrhunac zivota!
ah, pa ima li ljepse stvari nego kad zajedno rekompajlirate kernele i doslovno i figurativno? :)
na unixoidima takve stvari traju satima..
da, u windowsima je to klik-klik-install.
i gotovo za sekundu.
yebes takav sex :D
math_baby kaže:
Ali ipak, ljubav, njeznosti i sex su tu zacijelo na prvom mjestu: to je meni uvijek najljepse pogotovo kad nekoga jako volis, toliko da bi bila u stanju umrijeti za njega...
dike ter hvaljenja presvetoj math_baby,
smina nje stvorenja hoću govoriti..
stvarno, citajuci tvoje (uglavnom LJES) postove, vidi se kako si nadasve odana i vjerna svome zivotnom odabraniku. :rolleyes:
lovacke price ;)
nego.. daj umri vise za njega :D
Shadowman
14.10.2005., 00:27
What are you bitchXing? :lol:
lilo kaže:
;) Uz Gentoo dokumentaciju, instalaciju može napraviti i zadnji idiot.
Eh, što bi bilo da su kao default editor stavili vim :D
(Meni jedan od prvih emergeva)
P.S. Vidi promjenu u .sig-u :D
lol... Mb fan club mozemo napravit :)
math_baby
14.10.2005., 17:20
trinx kaže:
ah, pa ima li ljepse stvari nego kad zajedno rekompajlirate kernele i doslovno i figurativno? :)
na unixoidima takve stvari traju satima..
da, u windowsima je to klik-klik-install.
i gotovo za sekundu.
yebes takav sex :D
Ja volim brzi sex: volim ono install, next, next, next, next, OK! :D
dike ter hvaljenja presvetoj math_baby
smina nje stvorenja hoću govoriti..
stvarno, citajuci tvoje (uglavnom LJES) postove, vidi se kako si nadasve odana i vjerna svome zivotnom odabraniku. :rolleyes:
Pa da, ja sam njemu nadasve vjerna i odana! On je za mene uvijek No. 1! Eventualni drugi decki (tipa, recimo, cynique-a) mi dodju vise kao tresnjice na vrhu torte... to je tako lijep osjecaj! ;)
judita_baby:rolleyes:
Simba-OS
14.10.2005., 20:03
math_baby kaže:
Ja volim brzi sex: volim ono install, next, next, next, next, OK! :D
:rofl:
Ovo je windows verzija poštapalice: "jeba te zec!" :lol:
Jel to plug & play? :D
Annatar
15.10.2005., 13:58
math_baby kaže:
Meni se jednostavno ne da instalirati bilo sto, tako da instaliranje i konfiguriranje uglavnom prepustam dosadnim ljudima, poput Annatara ili KRT-a (i njima slicnim), koji misle da je to vrhunac zivota!Duso, Annatar nije instaliral OS vec tko-zna-koliko-dugo. Za takve radnje imam 'obicne sljakere'.
A za 'dosadno'... izuzetno sam dosadan. Ad nauseam. A i opcenito nemam pojma o nicemu. Servus.
Annatar
15.10.2005., 14:03
trinx kaže:
nego.. daj umri vise za njega :D Zakon! :D
Moj naklon, gospodicna!
math_baby
15.10.2005., 16:44
Annatar kaže:
Duso, Annatar nije instaliral OS vec tko-zna-koliko-dugo. Za takve radnje imam 'obicne sljakere'.
A za 'dosadno'... izuzetno sam dosadan. Ad nauseam. A i opcenito nemam pojma o nicemu. Servus.
Ako nista ne instaliras, nista ne konfiguriras (a, ranije si priznao da i nista ne programiras), onda se zaista pitam: cime se ti to bavis u IT-u? Hmmmm, mozda si u medjuvremenu presao u mesare... mislim da bi ti to bolje pasalo, obzirom na stil! :D
Annatar
15.10.2005., 17:03
math_baby kaže:
Ako nista ne instaliras, nista ne konfiguriras (a, ranije si priznao da i nista ne programiras), onda se zaista pitam: cime se ti to bavis u IT-u? Hmmmm, mozda si u medjuvremenu presao u mesare... mislim da bi ti to bolje pasalo, obzirom na stil! :DJesam ti ja kriv kaj si ti PRETPOSTAVILA da ja radim u IT-u? Kaj se tice programiranja, bas sam upravo sad podnio neke bug fixeve jednog Makefile-a u centralni repozitorij. No s kompjuterima nemam nikakve veze.
Kaj se tice mesarenja, zar lov na ljude nije upravo to? Meso i krv koja kapa s ostrice... Najblize si pogodila moju profesiju...
gospon annatar, pol kile pilecih bataka i 20 deka jegera, lijepo bih prosila :D
ili mozda doktor annatar? ;) kako preferiras :)
Simba-OS
16.10.2005., 09:35
trinx kaže:
ili mozda doktor annatar? ;) kako preferiras :)
Mani se piletine. Buš gripu dobila. :o
MilkyWay
16.10.2005., 10:19
Simba-OS kaže:
Mani se piletine. Buš gripu dobila. :o
I to onu H5N1. Ko kompjuterski virus. Zbriše ti pol harda.
:lol:
P.S. Ja se zajebavam, a bio bi štos da nas prije nove godine pol pokrepa od tog sranja. :eek:
MilkyWay kaže:
P.S. Ja se zajebavam, a bio bi štos da nas prije nove godine pol pokrepa od tog sranja. :eek:
lol, nema onda vise guzve u rush houru :)
ah, ja sam vegetarijanka ionako :D
uvijek mi ostaje travica na dvoristu :D :D
trinx kaže:
lol, ja odsad jedem krave, jer one nemogu letit...
Simba-OS
16.10.2005., 15:58
trinx kaže:
luda krava :lol:
(Šalim se, ne uzmi za zlo)
:B
eh.. al smo unistili thread... :D
bas slusam jednu ariju iz giordanove opere...
i mislim na shadowmana :D
naime, opera se zove fedora :D
trinx kaže:
:B
eh.. al smo unistili thread... :D
bas slusam jednu ariju iz giordanove opere...
i mislim na shadowmana :D
naime, opera se zove fedora :D
ehh ta trava... si sigurna da ju samo jedes? ;)
pa.. da mi netko sad vidi playlist, pomislio bi da sam pod utjecajem i te trave :)
od opere fedorea preko mozartovog requiema pa sve do YMCA i zeppelina :D :D
ah, zivot je lijep.... :cool:
Shadowman
17.10.2005., 01:18
Dobra Opera. :cool:
MilkyWay
17.10.2005., 20:19
trinx kaže:
Mislim da te to ne bi nikak spasilo...
:lol:
Annatar
23.10.2005., 22:52
trinx kaže:
ili mozda doktor annatar? ;) kako preferiras :) Ljude. Oderane, objesene za prvo drvo, gredu ili kuku. One posebno izazovne primjerke, kicmu i lubanju, preparirane. Trofeje mijenjam za bolju opremu.
Annatar kaže:
Ljude. Oderane, objesene za prvo drvo, gredu ili kuku. One posebno izazovne primjerke, kicmu i lubanju, preparirane. Trofeje mijenjam za bolju opremu.
jebote kako ih ubijes bacis CD? Il ga porezes graficnom kartom?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.