PDA

View Full Version : Pitanja o porezima - razno

mijita
10.05.2003., 02:23
bok,
ja nemam pojma pa pls da mi netko pomogne

1. ak sam ja nezaposlena ali ne dobivam ono sa burze il kak se vec zove neg recimo da imam dosta love da sam u penziji, dal ja ako hocu trgovat s dionicama moram platit porez na dobit?

2. dal moram platit opet porez na dobit ak kupim i prodam neku nekretninu

3. a kaj ak sam ja u penziji i dobivam tih xxx kuna kaj mi je penzija, kak onda stvari stoje???

pls help
unaprijed hvala

Terkeš
12.05.2003., 22:44
nije mi struka, niti se nekaj jako kužim u to... ali čista logika kaže da porez morati plaćati uvijek!!! (moraju političari imati fond iz kojeg će krasti....)....

1. porez na dobit ne plaćaš na mjesečno 1500 kn.. a za sve prek toga ide porez.. koliki je, ovisi i o godišnjim primanjima...
2. ne kužim dobro pitanje.... jel ti to kaniš preprodavati nekretnine? ili kaj?...
3. opet plaćaš porez... onih 1500 je neoporezivo, a za sve ostalo - hebiga :(

13.05.2003., 00:11
mozda moze pomoci oko dionica

http://mojnovac.infopop.cc/6/ubb.x?a=tpc&s=7366045911&f=7666045911&m=3906038702

Pandora10
17.05.2003., 13:56
mijita kaže:
bok,
ja nemam pojma pa pls da mi netko pomogne

1. ak sam ja nezaposlena ali ne dobivam ono sa burze il kak se vec zove neg recimo da imam dosta love da sam u penziji, dal ja ako hocu trgovat s dionicama moram platit porez na dobit?

2. dal moram platit opet porez na dobit ak kupim i prodam neku nekretninu

3. a kaj ak sam ja u penziji i dobivam tih xxx kuna kaj mi je penzija, kak onda stvari stoje???

pls help
unaprijed hvala

1.Porez na dobit obračunavaju i plačaju samo pravne osobe ili poduzeća,a građani - obrtnici plačaju porez na dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak.
2.Kod svake kupoprodaje nekretnina plaća se i porez na promet nekretnina od 5%,a kod prometa novih još i PDV.
U potpunosti su pak oslobođene poreza na promet nekretnina "prve kupovine stana" koje treba dokazati prilikom prijave kupoprodaje na poreznoj upravi,koju treba prijaviti u roku 30 dana,u protivnom se plaća "kazna".
3.Ako je neko u pemziji time nije i oslobođen plačanja poreza.Neoporezivi dohodak kao što je rekao moj prethodnik iznosi 1500 kn,a za područja posebne državne skrbi i više(već prema tome).
Ukoliko građanin u kalendarskoj godini ostvari dohotke a koji nisu plaća ili mirovina,o njima mora podnijeti godišnju poreznu prijavu nadležnoj poreznoj ispostavi,osim ako se radi o izuzecima koji su navedeni u Zakonu o porezu na dohodak.
itd.itd.
U svakoj ispostavi porezne uprave postoje referenti koji vam mogu dati savjet za svaku vrstu poreza(djelatnosti) pojedinačno i o tome što vam je činiti.U slučaju da vam porezni referenti nisu simpatični,potražite poreznog savjetnika.:)

kumek
17.05.2003., 18:12
Samo kratak osvrt na tekst moje ljubimice Pandore.

Svaki gradjanin moze uci u sustav pdv-a ako misli da mu se to isplati, ali nakon ulaska mora tamo ostati barem 5 godina. Ukoliko netko zaradjuje preko 80 000 kuna honorara (a recimo stalno je zaposlen i u tih 80 000 naravno ne ide placa) tada mora uci u sustav pdv-a.

Pandora10
17.05.2003., 20:21
kumek kaže:
Samo kratak osvrt na tekst moje ljubimice Pandore.

Svaki gradjanin moze uci u sustav pdv-a ako misli da mu se to isplati, ali nakon ulaska mora tamo ostati barem 5 godina. Ukoliko netko zaradjuje preko 80 000 kuna honorara (a recimo stalno je zaposlen i u tih 80 000 naravno ne ide placa) tada mora uci u sustav pdv-a.

....samo ako se radi o oporezivim uslugama,jer postoje i usluge(promet) koje nisu oporezive po Zakonu o porezu na dodanu vrijednost,kao na primjer zdravstvene......:love:

mijita
18.05.2003., 18:07
super puno hvala....mislim da cu morat inaci nekog tax advisor-a, tko zna di da nadem takvog??
ili ima prijava...moze na pm!

Staznjevcanec
04.08.2006., 13:40
U 2006. godini sam kupio novi auto. :D Na njega mi je Porezna uprava udarila porez 600 kn :mad: . Zanima me da li mogu taj uplaćeni porez priložiti u poreznoj prijavi i tražiti njegov povrat ?? :confused: :confused:

kemik
04.08.2006., 13:42
naravno da ne.

imas auto, placas porez na njega. u SVAKOJ godini. ako imas para za auto, imas i za porez :D

freelancer
04.08.2006., 14:46
Ja ga ne plaćam kada stigne uplatnica, već ga država sama odbije po poreznoj prijavi na kraju godine, tj cca. prođe 1 puna godina od uplatnice i do kada si naplate istu. :D

polly
04.08.2006., 15:06
i onda platiš i zatezne kamate :zubo:

wapi
05.08.2006., 00:09
i onda platiš i zatezne kamate :zubo:

a u međuvremenu su i porezni dužnik pa ti to loše izgleda ako ti zatreba uvjerenje da nisi ti niti tvoja firma dužan poreza...

bullseye
15.08.2006., 11:10
Ja sam platio 750 za svoju novu octaviu. Nisam dobio nikakav povrat. Da li ga mogu traziti onda.

banderas
15.08.2006., 11:34
Ja sam platio 750 za svoju novu octaviu. Nisam dobio nikakav povrat. Da li ga mogu traziti onda.
Naravno da ne, to je porez na auto i nema nikakvog povrata, jednako kao ni na porez na kuću na moru koja se ne koristi za gospodarske svrhe.
To sve spada u luksuz, a na luksuz se plaća porez.
Ako ne želite plaćati porez na auto, kupite 10 godina star auto, na njih nema poreza.

Inače, ako si platio samo 750 kn za novu octaviu, počasti te poreznike jer su ti neku nulu manje zaračunali jer se porez računa, koliko je meni poznato, kao 5% vrijednosti auta.

Zafashan
15.08.2006., 12:40
Naravno da ne, to je porez na auto i nema nikakvog povrata, jednako kao ni na porez na kuću na moru koja se ne koristi za gospodarske svrhe.
To sve spada u luksuz, a na luksuz se plaća porez.
Ako ne želite plaćati porez na auto, kupite 10 godina star auto, na njih nema poreza.

Inače, ako si platio samo 750 kn za novu octaviu, počasti te poreznike jer su ti neku nulu manje zaračunali jer se porez računa, koliko je meni poznato, kao 5% vrijednosti auta.
Nije.
Ovo o 5% o cemu govoris, to je kao porez na promet (kupoprodaju koji se placa kod kupnje polovnog auta).
Ono o cemu on prica je godisnji porez na motorna vozila, on se razrezuje po razredima, puni zupanijski proracun zavisi o starosti (mislim da je do i preko 5 godina) i klasi motora (mislim da je do i preko 101KS).

banderas
15.08.2006., 19:09
Aha, sorry, krivo sam skužio, mislio sam da govori o tom porezu kod kupovine.

zvonkotelefonko
25.08.2006., 17:22
Dakle,ne mislim raskidati policu,ali mi nesto ipak nije jasno....
Imam u Allianzu policu životnog osiguranja koja sudjeluje u dobiti,i na osnovu koje ostvarujem poreznu olakšicu
Sad,pitanja:
1) U slučaju prijevremenog raskida police tj otkupa,a u roku duljem od 3 godine,da li moja polica ima pravo sudjelovanja u dobiti?

2) Da li drzava oporezuje sa 15% samo ugovorenu svotu,ili i pripadajuću dobit?

Hvala,Zvonimir

Lavica02
26.08.2006., 22:47
1) Da
2) osig. društvo plaća odmah državi 15% na svotu koja se isplaćuje ( dakle na sve ), a temeljem zakonske regulative od 1.1.mislim o.g. tebi taj iznos ide kao plaća pa zavisno od plaće, a temeljem porezne prijave plaćaš i razliku (do 15,25...%) poreza. Pa je onda pamentije za tu godinu ne prijaviti poreznu olakšicu. ---> naravno pod uvjetom da si policu koristio kao poreznu olakšicu

Zafashan
28.08.2006., 15:51
1) Da
2) osig. društvo plaća odmah državi 15% na svotu koja se isplaćuje ( dakle na sve ), a temeljem zakonske regulative od 1.1.mislim o.g. tebi taj iznos ide kao plaća pa zavisno od plaće, a temeljem porezne prijave plaćaš i razliku (do 15,25...%) poreza. Pa je onda pamentije za tu godinu ne prijaviti poreznu olakšicu. ---> naravno pod uvjetom da si policu koristio kao poreznu olakšicu
Molim? Dajte ljudi malo vise i poblize podataka o ovom ad 2)

Lavica02
28.08.2006., 16:46
Da, i ja sam rekla molim? kada su mom poznatom na to opalili porez.

Prvih 15% plaća osig kuća i to je bilo to ---> ako si koristio policu kao poreznu olakšicu. ostatak ti isplatili ns tekući raču, i stvar je bila gotova.
Sada ( mislim da je ipak od prošle godine, ne od ove) isplata od strane police ŽO ulazi kao tvoj dohodak i na to plaćaš porez tj velik je šansa da uđeš u veći porezni razred.
Meni osobno je to čista nebuloza jer ono štediš od svoje plaće ( na koju ti opale xy poreza, prireza...) pa onda kada polica istekne taj iznos ti uđe kao plaća-dohodak.
Evo, Bog blagoslovi google pa tu nešto i piše:

2. OBLICI DOHOTKA

Članak 10.

(1) Porezni obveznici mogu ostvarivati primitke na tržištu rada, robe, usluga i kapitala te davanjem na korištenje imovine i imovinskih prava, a i od osiguranja.

(2) Tuzemnim poreznim obveznicima oporezuju se sljedeći oblici dohotka:

1. dohodak od nesamostalnog rada,

2. dohodak od samostalne djelatnosti,

3. dohodak od imovine i imovinskih prava,

4. dohodak od kapitala,

5. dohodak od osiguranja

A ljudi od struke neka isto kažu neku svoju.
Jer ako su u poreznoj onom mom krivo naplatili, kome da se žali?

svetivitez
30.08.2006., 00:05
Da ne otvaram novu temu imam pitanje u vezi ovoga...
Nedavno je bio kod mene lik iz Allianza i napravio sam tu policu zivotnog osiguranja, sve sam ispunio, potpisao jel... i platio prvu ratu...
Sad mi je prije par dana dosao taj dokument i trebao bih otici u banku otvoriti trajni nalog da preko njega placam to osiguranje...
Medjutim, predomislio sam se, i sad to zelim prekinuti, znaci odustati od toga, sta konkretno trebam napraviti?
Poslat neko pismo Allianzu, nazvat ih, ili sta? Kak' se to prekida ako se uopce moze?
hvala

syrius1
30.08.2006., 10:45
5. dohodak od osiguranja

A ljudi od struke neka isto kažu neku svoju.
Jer ako su u poreznoj onom mom krivo naplatili, kome da se žali?

http://www.ijf.hr/porezni_vodic/

3.5. DOHODAK OD OSIGURANJA
Premije životnoga osiguranja koje imaju obilježja štednje, dopunskoga i
privatnog zdravstvenoga i dobrovoljnoga mirovinskoga osiguranja uplaćene
tuzemnim osiguravateljima do visine od 1.000 kuna mjesečno priznaju se kao izdatak
pri utvrđivanju dohotka. Bez obzira na to koju vrstu dohotka primate (plaću, honorar,
dohodak od obrta ili iznajmljivanja stana) taj izdatak umanjuje vašu poreznu
osnovicu.
No što je dohodak od osiguranja i kako se on oporezuje? Dohotkom od osiguranja
smatraju se primici u visini uplaćenih i porezno priznatih premija osiguranja. Na taj
iznos osiguravatelj obračunava i uplaćuje porez na dohodak po odbitku po stopi od
15% (plus prirez) bez priznavanja osobnog odbitka. To se smatra konačnim porezom
za koji obveznici nisu dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Dakle, prema ovome, porez se ne plaća na dobit ostvarenu kroz osiguranje života

syrius1
30.08.2006., 10:52
Kak' se to prekida ako se uopce moze?
hvala
bez obzira sto si uplatio imas pravo na prekid i povrat premije bez ikakvog objasnjenja ako u roku od 7 dana po primitku police pismeno obavijestis Allianz da odustajes
Ako ne otvoris trajni nalog i prestanes placati a ne trazis povrat ulozenog, polica ce za par mjeseci biti stornirana a opomene koje ce ti slati mozes slobodno baciti u smece

Lavica02
31.08.2006., 15:44
http://www.ijf.hr/porezni_vodic/

za koji obveznici nisu dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Dakle, prema ovome, porez se ne plaća na dobit ostvarenu kroz osiguranje života

Ukoliko nisi predao poreznu prijavu ( ukoliko primaš samo OD) nikome ništa (za tu godinu).

Ali u nastavku na toj istoj stranici stoji:

.........Međutim, primici po osnovi životnog osiguranja i dobrovoljnom mirovinskog stupa mogu se smatrati dohotkom od osiguranja i to ako su premije prilikom uplate bile osobođene oporezivanja.

Mislim to je igra riječi, možeš shvatiti kako ti paše. No da nisam vidjela ne bi vjerovala. Još me bio zvao iz porezne uprave (imao tamo neku poznatu) da mi kaže kako mu žele naplatiti porez na isplaćenu policu. To što su oni željeli to su i napravili.

Zafashan
01.09.2006., 15:31
Dajte ljudi, to treba ispitati. Pa nije u pitanju 2 kune. Razlika moze biti drasticna. Pogotovo jer sada dobivamo povrat samo na uplacene rate a ako nam kasnije maznu porez i na dobit... ne trebam dalje precizirati sto to znaci... za zivce i u iznosu :zubo:

zvonkotelefonko
04.09.2006., 02:46
sori,bio na godisnjem,pa nisam prije nista napisao...
Lavice,puno ti hvala na objasnjenju
trenutno je i gore nego sto sam mislio :(

3007
27.12.2006., 13:58
Legalizirao bih iznajmljivanje postojećeg "viška prostora". Proučio sam brošure porezne uprave i ispada sljedeća računica:

1. Iznajmljivanje (dugoročno, uz ugovor) - porez 15% na 70% najamnine
2. Kratkoročni najam (turistima,putnicima...) do 20 kreveta i max 85000,00Kn - paušalni porez 300,00 kn/krevet

(+eventualni prirez u oba slučaja)

Za npr. garsonijeru - dvokrevetni apartman, uz mjesečnu najamninu od 200€, odnosno 2400€ godišnje po varijanti 1 trebalo bi platiti 252€ poreza, po varijanti 2 samo 600Kn, odnosno oko 80€.

Postoji li nekakva kvaka?

3007
01.01.2007., 12:59
Pa kaj je to tak nezanimljiva tema? Znam da 200€ nije baš neka cifra, ali ako se uzme 4-5 takvih jedinica za iznajmljivanje (prihod još uvijek ispod 85000Kn), razlika u porezu bi bila oko 1000€ - mislim da je to bolje imati nego platiti u proračun (a ujedno podmiriti sve namete).

Tuco-il brutto
01.01.2007., 17:22
A kategorizaciju si zaboravio?
Koliko je meni poznato da bi plaćao paušalno za svaki ležaj moraš biti registrirani iznamljivač a tome prethodi kategorizacija objekta.
Također ako si registriran iznamljivač moraš voditi knjigu gostiju i što je važnije knjigu stranaca, jer oni moraju prijaviti svoje boravište u policiji iako ostaju samo 1 dan. Također moraš imati knjigu žalbe. Općenito reda mora biti.
Kazne za neprijavljivanje stranaca su ti poprilične.
Naravno ne posluju svi baš po špagi :cool:
Ja osobno radim ugovor o najmu (cifre gore spomenute vrijede)

Putnik92
01.01.2007., 18:13
Ne kužim baš pitanje - dvije opcije su međusobno isključive i ne može iznajmljivač birati po kojoj će plaćati porez.

3007
01.01.2007., 23:27
Možda sam bio nedovoljno precizan. Zanima me (konkretno za Zagreb, iako vjerujem da nema razlike ni za ostatak HR), zar ne bi bilo moguće stan koji se inače iznajmljuje dugoročno npr. studentima na godinu dana, uz ugovor o najmu - po varijanti 1, registrirati kao turistički objekt (iznajmljivač - fizička osoba - po varijanti 2) i plaćati paušal, knjiga gostiju bila bi vrlo jednostavna :) , upisivanje i izdavanje računa jednom mjesečno.

Kakav je problem s kategorizacijom? Nisam baš upućen, očito, pa ako može kakvo pojašnjenje...

Naravno, možda je cijela stvar potpuno neisplativo kompliciranje (kao i samo iznajmljivanje ovih dana, kad se uzme u obzir ostvarivi omjer prihoda i vrijednosti nekretnine.

U svakom slučaju, hvala na komentarima.

triax
02.01.2007., 19:45
Možda sam bio nedovoljno precizan. Zanima me (konkretno za Zagreb, iako vjerujem da nema razlike ni za ostatak HR), zar ne bi bilo moguće stan koji se inače iznajmljuje dugoročno npr. studentima na godinu dana, uz ugovor o najmu - po varijanti 1, registrirati kao turistički objekt (iznajmljivač - fizička osoba - po varijanti 2) i plaćati paušal, knjiga gostiju bila bi vrlo jednostavna :) , upisivanje i izdavanje računa jednom mjesečno.

Kakav je problem s kategorizacijom? Nisam baš upućen, očito, pa ako može kakvo pojašnjenje...

Naravno, možda je cijela stvar potpuno neisplativo kompliciranje (kao i samo iznajmljivanje ovih dana, kad se uzme u obzir ostvarivi omjer prihoda i vrijednosti nekretnine.

U svakom slučaju, hvala na komentarima.
Zaboravio si boravišnu pristojbu koja se također može plaćati paušalno, ili je turisti plaćaju po danu.
A studenti - "turisti" bi svakako rado još ekstra plaćali boravišnu pristojbu;)

Putnik92
02.01.2007., 20:27
...zar ne bi bilo moguće stan koji se inače iznajmljuje dugoročno npr. studentima na godinu dana, uz ugovor o najmu - po varijanti 1, registrirati kao turistički objekt (iznajmljivač - fizička osoba - po varijanti 2) i plaćati paušal...
Bi naravno, samo bi rezultat bio taj da bi bio dužan plaćati oba poreza! ;)

Tuco-il brutto
02.01.2007., 20:56
Što ti uopće želiš, nije mi baš najjasnije?
Ako si misliš da taj stan kojeg imaš možeš iznajmiti putnicima namjernicima i zaraditi više nego da ga iznajmljuješ studentima, to je zdrava logika i istinita, ali tada trebaš registrirati djelatnost i poslovanje kao i kategorizacija objekta.
Kategorizacija objekta ti je nešto kao tehnički pregled i osim ako nemaš osnovo kao npr ispravni toalet i struju nećeš šroći, u suprotnom stanovi najčešće dobijaju 1 zvjezdicu.
No iz moga dugogodišnjeg iskustva mogu ti reći da dok god su mi gosti domaći običan ugovor o najmu je pravno potpuno ispravan, čak i ako se potpisuje na jedan dan. Također velika večina mojih gostijiu ni ne traži račun tako da moram priznati dosta toga odradim i na crno.

3007
02.01.2007., 23:33
Što želim? Jednostavno, legalizirati (zbog više razloga) taj dodatni prihod, a pritom, naravno, što manje platiti poreznoj. A ako se odlučim za djelatnost iznajmljivanja "po danu", kome bi se trebalo obratiti za izdavanje odobrenja, kategorizaciju i ostalu papirologiju i koliko bi cijela priča mogla koštati?

Tuco-il brutto
03.01.2007., 21:50
Mislim da trebaš otići u ured za gospodarstvo grada u kojem živiš i obrati se njima oni će te uputiti na komisiju za kategorizaciju koja izlazi svako malo i taj postupak košta oko 750 do 1000 kuna + knjige gostiju, stranaca i žalbe to ti je još oko 250 kn. Mislim da je to sve. Ne znam za pločicu o broju zvjezdica dal je sam izrađuješ ili ti je oni prodaju. Tada si registrirani iznajmljivač privatnog smještaja i možeš se uokolo reklamirati i eventualno otići u specijalizirane turističke agencije koje se bave posredovanjem kod privatnog smještaja. Stvar je u biti dosta jednostavna.
Vani se masa penzionera bavi tim poslom u svom vlastitom stanu/kući iznajmljujući jednu sobu sa jednim/dva kreveta i tako si popunjavaju prihode a i nije im dosadno, imaju koga i za popričati.:)

bane2006
15.01.2007., 23:37
najprije pozdrav...vidom da ste upoznati sa iznajmljivanjem...
konkretno iznajmio bi krevete radnicima na cca 1god dana. ukupni prihod cca 70000. e sad pitanje kako to legalizirat, kako i koliko sa porezima.
dali se moze kao turistima...pausal i to je to...

unapred hvala

Tuco-il brutto
18.01.2007., 15:40
Pa Bane sve ti piše gore jebo ga život.
Ugovor o najmu ti je pravno i svakako ispravan, ja se njime služim već 10 godina i nemam problema, osim ako radnici nisu stranci tada je kompliciranije i kategorizacija je nužna.
U ugovoru navedeš da taj objekt, kuću, stan iznamljuješ radnicima(firmi) na period od 1 mjesec, ili 2 ili više za recimo 10 000 kn. Sa tim ugovorom odeš u poreznu i tamo platiš porez i to 15% na 70% iznosa, tj. na 7000 kn a to ti je 1050kn tj ako imaš i prirez od recimo 3% plaćaš na 7000kn porez od 18% a to ti je 1260kn.
Naravno u ugovoru ne moraš navesti točan iznos.

Ivanko
06.02.2007., 19:28
Evo ovako,
Dosad sam dobitke sa inozemne online kladionice slao preko moneybookersa (internet servis za transfer novca) na svoj devizni racun u RBA i nije bilo nikakvih problema.
Medjutim po novom zakonu, moram otvoriti Devizni ZIRO racun na koji cu primati te uplate, a taj racun podlijeze poreznoj prijavi. Upravo sam se vratio iz banke gdje sam morao otvoriti taj racun, inace bi novce vratili posiljatelju, odnosno moneybookersu.

Zanima me kako to funkcionira u praksi, koliki je porez na takve dobitke, te da li je legalno kladiti se u stranim kladionicama, navodno cujem da nije, al mi u tom slucaju nije jasna mega promocija BWIN.com u RH.
Hvala na odgovorima

Lepus
06.02.2007., 19:55
Evo ovako,
Dosad sam dobitke sa inozemne online kladionice slao preko moneybookersa (internet servis za transfer novca) na svoj devizni racun u RBA i nije bilo nikakvih problema.
Medjutim po novom zakonu, moram otvoriti Devizni ZIRO racun na koji cu primati te uplate, a taj racun podlijeze poreznoj prijavi. Upravo sam se vratio iz banke gdje sam morao otvoriti taj racun, inace bi novce vratili posiljatelju, odnosno moneybookersu.

Zanima me kako to funkcionira u praksi, koliki je porez na takve dobitke, te da li je legalno kladiti se u stranim kladionicama, navodno cujem da nije, al mi u tom slucaju nije jasna mega promocija BWIN.com u RH.
Hvala na odgovorima

Kladenje u stranim kladionicama je polu-legalno, pogotovo ako vrsis uplate preko neke kreditne kartice, ali za sada oni nista ne prigovaraju, jer ih je u principu bas briga (uzimaju kamatu i ovako i onako)
Na onom ugovoru za KK si potpisao da ju neces koristiti za takve svrhe, ali ja redovno dobivam izvjesca od GB i BTW (cak jos dok se zvao BETandwin, po cemu su mogli skontati vec 100 puta)
Sto se tice tog novog zakona...nisam cuo, ali i ako je donesen, onda su tu lobirale domace kladionice....
Nije mi jasna jedna stvar...sto ako tebi neki rodak posalje novce na taj racun...da li i onda placas PDV???:confused:

Ivanko
06.02.2007., 20:00
Na koji ugovor "KK" mislis? Mislis kreditnu karticu?
Al ja nit ne koristim kreditnu za takve svrhe, uplate sam vrsio direktnim nalog na moneybookers kao da je za placanje neceg.. nisu ni pitali.
Al problem je kad vrsim uplatu na svoj devizni sa moneybookers..
Nema to veze sa lobiranjem kladionica, zakon je opcenit i misli se na sve uplate iz inozemstava od pravnih osoba. Ti do odredjenog iznosa mozes primati uplate od provatnih osoba, i to se zove "pomoc" recimo, i ide na obicni devizni racun, a ne na devizni ZIRO racun.

Lepus
06.02.2007., 20:45
Na koji ugovor "KK" mislis? Mislis kreditnu karticu?
Al ja nit ne koristim kreditnu za takve svrhe, uplate sam vrsio direktnim nalog na moneybookers kao da je za placanje neceg.. nisu ni pitali.
Al problem je kad vrsim uplatu na svoj devizni sa moneybookers..
Nema to veze sa lobiranjem kladionica, zakon je opcenit i misli se na sve uplate iz inozemstava od pravnih osoba. Ti do odredjenog iznosa mozes primati uplate od provatnih osoba, i to se zove "pomoc" recimo, i ide na obicni devizni racun, a ne na devizni ZIRO racun.

Sreca da sam ja prestao s internet kladenjem...nista onda povlaci po malo, pa predi na lokalce...znam da je glupo, ali sto ces.....

Ivanko
06.02.2007., 21:39
Necemo offtopic i s glupim komentarima o kladjenju kao takvom, moje pitanje je jasno, da li netko od vas ko se kuzi u poreze zna kako se porezna ponasa prema dobicima sa inozemnih kladionica.

Gustavo
06.02.2007., 23:44
Necemo offtopic i s glupim komentarima o kladjenju kao takvom, moje pitanje je jasno, da li netko od vas ko se kuzi u poreze zna kako se porezna ponasa prema dobicima sa inozemnih kladionica.

Isto kao i na domaćim kladionicama,što ima porezna s tim,imaš račun u banci koja ti uzima proviziju i boli te briga dok nitko ništa ne pita.

Lepus
07.02.2007., 11:53

Pa ti si otvorio topic vezan za oporezivanje dobiti vezano za kladionicu, a ne ja...
I pitao si za legalnost on-line kladenja, zar ne??
Ne pricam ja nista bez veze, jer sve sam to i ja radio...
Gustavo ti je ogovorio, po meni sasvim logicno, jer kladionice ne moraju vise cak ni dobitke vece od 20000 kuna isplacivati preko ziro racuna...
Znaci drzava tu nema nista...proviziju ti uzima MB i on-line kladionica i to je to...

Ivanko
07.02.2007., 12:28
Ne zikis..
Dosad sam normalno primao dobitke na devizni klasicni racun i nitko nista nije pitao.

To je novost u poslovanju banaka tj. zakonu RH.

Evo konkretno, ja sam poslao sa moneybookersa novce na svoj obicni devizni racun u RBA, al su me nazvali iz banke i rekli da ako ne zelim da se ti novci vrate natrag otkud su dosli moram otvoriti Devizni ZIRO racun da novci idu na njih jer je uplata od firme, a to se tretira kao honorar koji se prijavljuje poreznoj, odnosno morat cu objasnit poreznoj otkud novci.

Ne pada mi na pamet vise da saljem novce na devizni, smislit cu neko drugo rjesenje, cheque recimo.. Ovo su me uhvatili na brzaka sam moro odlucit.

Lepus
07.02.2007., 15:20
Ne zikis..

Ne pada mi na pamet vise da saljem novce na devizni, smislit cu neko drugo rjesenje, cheque recimo.. Ovo su me uhvatili na brzaka sam moro odlucit.

Da li je taj nacin proradio u RH, jer znam da prije je prije jedini nacin povlacenja novca bio taj na devizni.....?

xfairguy
07.02.2007., 15:54

Sa čekom ti je ista stvar.

vrag mali
08.02.2007., 13:55
gle, imam frendicu koja radi u financijskom savjetovalištu pa se ako želiš, mogu ti dati njezin broj da ju pitaš...

Ivanko
08.02.2007., 16:23
Ajde daj molim te.. Moze i na PM
Hvala

xball
09.02.2007., 10:40
ako saznaš nešto više ili kako bolje izvući novce, napiši nam!

banderas
10.02.2007., 01:44
gle, imam frendicu koja radi u financijskom savjetovalištu pa se ako želiš, mogu ti dati njezin broj da ju pitaš...

Bojim se da mu neće moći pomoći jer ovaj konkretan problem je posljedica uvođenja oporezivanja priljeva iz inozemstva na devizni račun, ali apsolutno nitko još ne zna kako će se to oporezivati i na koje će se sve priljeve lupati porez, što će npr. biti s autorskim honorarima, hoće li se na njih morati plaćati doprinosi, na temelju čega će se uopće razlikovati autorski od običnih honorara i slično. I same banke su zbunjene i nemaju jedinstveni kriterij koje uplate smiju provesti direktno na devizni (tekući), a koje na žiro račun koji podliježe oporezivanju.
Mislim da će biti jako zanimljivi rezultati poreznih prijava :zubo:

Inače, bila je već tema o uvođenju oporezivanja priljeva iz inozemstva.

Ivanko, mislim da ti je jedini način da sve to izbjegneš otvaranje nerezidentnog računa u nekoj susjednoj zemlji. Jedini problem je što to baš i nije legalno sa strane hrvatskih zakona :zubo:

OldOneGambler
10.02.2007., 16:54
Evo ti informacija iz prve ruke:
I mene su na prepad dobili u RBA i otvorio sam devizni žiro račun ali više me neće vidjeti tamo.
Odi u PBZ i otvori devizni račun te zatraži visa electron karticu.
Sa njome možeš i uplaćivat na Moneybookers jer ima onaj famozni CVV broj na poleđini. Taj račun zajedno sa visa electron karticom te košta 5 eura godišnje ( troškovi ) + jedan izvadak mjesečno o stanju računa koji ti šalju poštom je 2.50 kn, znači sve zajedno su ti godišnji troškovi manji od 10 eura a tu karticu možeš koristiti svugdje po svijetu i kod nas, na bankomatima,trgovinama itd.

I ono tebi najzanimljivije, prije par dana sam zatražio withdraw 200 eura sa moneybookersa na taj račun, lova došla za 3 radna dana uz proviziju 1.8 eura koju je uzeo moneybookers i to je to. Nikakva pitanja tko,što,gdje,zašto i nikakvi šugavi devizni žiro računi i ostale gluposti.

Ajde, pozdrav!

Ivanko
11.02.2007., 17:17
Upravo sam to napravio jos prije par dana.. otvorio racun u pbz.. i poslo pare sa MB.. valjda ce bit ok..

ruud
22.02.2007., 21:39
I kako je prošlo? I ja planiram u pbz i napraviti isto pa me zanima procedura iz prve ruke

walter wingfield
23.02.2007., 18:41
I kako je prošlo? I ja planiram u pbz i napraviti isto pa me zanima procedura iz prve ruke

PBZ funkcionira normalno, u utorak predan zahtjev za isplatu, danas su sjeli novci.

Gustavo
24.02.2007., 12:32
Ma i ja imam u PBZ i već dvije godine dižem i niko ništa ne pita,jedino su prvi put u banci pitali i ja reko to mi autorski honorar iz inozemstva :),a u poreznoj ne vode devizne uplate samo kuniće.

ZOLE12345
31.05.2007., 00:19
Znam da se plaća porez na dobitke s lutrije,ali me zanima u slučaju dobitka na igrama na casinu-on line i na mooneybookersu dali je stranka dužna platit porez RH kada mu novac sjedne na banku.Sa kolegom sam vodio diskusiju o ovome pa skoro 2 sata?jel ima netko kompetentan da mi da odgovor?

ZOLE12345
31.05.2007., 01:00
ili da me bar netko uputi na neki link o tome?

kadulja
18.12.2009., 15:33
Rad u inozemstvu,
Kako bi islo da netko radi u inozemstvu, prima placu u Austrijskoj banci, nigdje ne place porez ali je preko 7 mj. van hrvatske. Ali ne u komadu vec recimo 2 mjeseca radi a 1 mj. je doma. Dali li bi se na njega odnosio porez na dohodak RH?

Leon111
27.03.2010., 23:00
ima li tko iskustva sa ovakvim problemom i ako tko zna šta me slijedi,naime u lipnju 2009g. sam dobio porezno riješenje od 1000kn ,zaboravio sam to platit pa me interesira dali me slijede kamate i kolike jer imam to namjeru ubrzo platit,pošto je rok za to uplatit bio 15dana:confused:

vlado3
29.03.2010., 13:44
ima li tko iskustva sa ovakvim problemom i ako tko zna šta me slijedi,naime u lipnju 2009g. sam dobio porezno riješenje od 1000kn ,zaboravio sam to platit pa me interesira dali me slijede kamate i kolike jer imam to namjeru ubrzo platit,pošto je rok za to uplatit bio 15dana:confused: Pošto je to prihod Jedinica područne samouprave (čitaj Županija) ovisi o tome kako je tko raspoložen za naplatu od dužnika. U mojoj su upravo stigla Rješenja o ovrsi na plaću za takve dužnike (glavnica + kamata + 200 kn troškova)

heybaby
13.06.2010., 11:09
Znači u teoriji ako osoba osvoji dobitak na lotu u npr. Austriji i taj dobitak je nešto veći od 100 000 kn da li ima kakav porez u Hr koji bi zavhatio tu lovu. Unaprijed hvala:mig:

derridalje
27.09.2010., 14:13
Pitanje je u naslovu. :-)

Dakle, u Hrvatskoj radim samo honorarno.
Od priča o porezima i tome sličnom me hvata panika i ništa ne razumijem.
U banci su mi rekli da ako u Hrvatskoj zaradim manje od ______ kuna, ne moram prijavljivati porez.
Ja sam zaboravila koliki su mi iznos rekli. :-D

Može li mi itko pomoći?
Hvala unaprijed. :-)