PDA

View Full Version : Proljev

LukaJ
11.05.2003., 23:21
imam ga često, zapravo svaki dan.

što mi je činiti?

Babilon
11.05.2003., 23:30
Čokolada za kuhanje je tvoj odgovor...ne, ne... JAKO puno čokolade za kuhanje

Mačak Fritz
12.05.2003., 00:28
Kupi si u ljekarni Carbo Medicinalis (aktivni medicinski ugljen).

Cialenga
12.05.2003., 00:42
Odi doktoru. Postoji nekoliko bolesti kod kojih se javlja svakodnevni proljev. Trebalo bi ih dijagnosticirati i lijeciti jer proljevom gubis nutrijente i vodu, a ovisno o uzroku, postoje i neke komplikacije.

mala_slatka
12.05.2003., 03:53
svakako odi doktoru ,ne igraj se s atim ja znam otprilike koaj je to bolest ali na engleskom:mad: potrazit cu u rijecniku kako se zove pa ti javim ,ali ne obracaj paznju na nas odi doktoru:top:

kisha
12.05.2003., 10:56
Od čestog proljeva se može dehidrirati.....što može dovesti do smrti,a da ni ne skužiš.Tako je nedavno profesor s faksa umro :(

magic
12.05.2003., 11:00
Nikakva samoljechenja bez izvrshenih pretraga.

Mogu biti i amebe.

blondie_30
12.05.2003., 13:11
magic kaže:
Nikakva samoljechenja bez izvrshenih pretraga.

Mogu biti i amebe.

Je. Pa Morbus Crohn pa sindrom iritabilnog kolona. A moze biti i nekaj za zelucem ili jetrom ili gusteracom...

Nadamo se da nije nis od navedenog; ajd' bjezi doktoru .....

lahor
12.05.2003., 21:44
Obavezno kod doktora da iskljuce moguce poremecaje.
Ako utvrde da nije nista patoloski, dalje je lako, dijetom se sve da srediti.

question mark
14.05.2003., 20:37
Prije nego sto odes doktoru ustanovi kad i od cega se najcesce desava. Da li je gore kad se nerviras, kad jedes specificnu hranu (alkohol, mlijecni proizvodi, meso...). Da li se cvrstoca i boja mijenja (ako je crna trci doktoru).

Sto se tice hrane zaboravi na pica s ledom, gazirane sokove, alkohol, sladoled, masni sir, crni kruh i zitarice, smanji meso (narocito masno), smanji zacine, jedi dosta kuhanog povrca, jedi rizu kuhanu u slanoj vodi, banane jedi svakodnevno, pij vode na litre (sobna temperatura), malo jace soli hranu (nemoj pretjerivati). Kad prodje nekoliko dana bez proljeva polako pocni vracati ove namirnice u prehranu jednu po jednu i sa par dana razmaka (ako se stanje pogorsa opet ih izbaci). Alkohol i sladoled ostavi za kraj.

Ne smije ti nikada biti hladno, ako su ti ruke i noge hladne probaj ih utopliti, stavljaj tople obloge na stomak (ili kad se tusiras izmasiraj stomak toplom vodom).

Svoju situaciju shvati ozbiljno. Moraces izlijeciti svoj stomak a za to treba vremena. Ako mozes naci neki energetski napitak bez secera i umjetnih boja (obicno ih prave za sportase) bilo bi dobro da ga pijes.

Vilko
20.05.2003., 16:58
blondie_30 kaže:
Je. Pa Morbus Crohn pa sindrom iritabilnog kolona. A moze biti i nekaj za zelucem ili jetrom ili gusteracom...

Nadamo se da nije nis od navedenog; ajd' bjezi doktoru .....

Isto i "question mark",savjet je veoma dobar ,ali najbolje je vidjeti doktora.
Moze biti i na nervnoj bazi?
Vazno je uzimati tekucinu, ja imam cijeli zivot i povezano je sa
anxiety i uz Narkotike koji zatvaraju sve osobe ,ja i dalje imam otvorenu stolicu i uzimam svaki drugi dan tablete za zatvaranje.

Ima osoba koji pate od proljeva dok ima osoba koje nedu na toilet po dva -tri dana, i specijalisti nekada ne mogu pomoci .

sve najbolje...

:) ;) :cool:

nea
21.05.2003., 17:45
Moze biti kolitis, a to je opasno, idi doktoru obavezno. To ti dodje bas na nervnoj bazi.
A ako i nije opasno nije dobro za crijeva.

ruda mraz
25.10.2005., 17:50
stara mi ima proljev, svakih 5 minut je na wc-u i to vec traje od raanoo ujutro.. dajte neki savjet, cokolada za kuhanje i sirova kava nisu pomogli.. dajce cim prije :)

Vilko
25.10.2005., 18:12
ruda mraz kaže:
stara mi ima proljev, svakih 5 minut je na wc-u i to vec traje od raanoo ujutro.. dajte neki savjet, cokolada za kuhanje i sirova kava nisu pomogli.. dajce cim prije :)

daj joj djemizon cep...a ti predji u apoteku...zar je to tako tesko?

jesus vi ljudi nikada zadovoljni kada ste zatvoreni ne valja ...kada je proljev opet ne valja.

Ja inace kada sam trebao i uvijek imam kod kuce ...a bilo je mnogo vremena uzimao sam Gastrostop/Imodium/Loperamide.:rolleyes:

P.S. ako ti se ne zuri mogu ti poslati avionom:D

kpt. Willard
25.10.2005., 20:47
ruda mraz kaže:
Manje mošta piti :nono: :rofl:

Popij hladne kokakole ak imaš :s

Natch
25.10.2005., 20:49
odi joj kupi aktivni ugljen u apoteku. nek uzima prema uputstvu. uz to samo ruski caj i dvopek prva 2-3 dana, kasnije moze kuhane rize i ribane jabuke. i nek se javi doktoru.

je li jela kakve gljive u zadnje vrijeme?

magic
25.10.2005., 20:56
ako ne mozhe povezati s nekom hranom ili slichno, nek se javi lijechniku.

kakve sirove kave, kole i ugljeni...mozhda zheni trebaju lijekovi.

Natch
25.10.2005., 20:58
magic kaže:
ako ne mozhe povezati s nekom hranom ili slichno, nek se javi lijechniku.

kakve sirove kave, kole i ugljeni...mozhda zheni trebaju lijekovi. aktivni ugljen ce joj propisati svaki lijecnik kod proljeva vulgaris i raznih crijevnih viroza....s tim ne moze fulat...kazem jedino ako nije neke gljive jela, il da nije salmonela...al i tu ugljen pomaze, jer vezuje otrove...:top:

magic
25.10.2005., 21:01
nikad ni meni ni mom djetetu nit ikome koga poznajem nije lijechnik zbog proljeva propisao aktivni ugljen.nikad.

Natch
25.10.2005., 21:02
Prema preporukama Američke akademije za kliničku toksikologiju (AACT), od 1997. godine kao metoda izbora dekontaminacije probavnog trakta preporuča se aktivni medicinski ugljen (activated charcoal). Većina autora danas na kraju milenija vjeruje da je aktivni medicinski ugljen najučinkovitiji i najbezopasniji način resorpcije otrova iz crijeva. Pojedinačna doza iznosi 50 g za odrasle, a 1 g/kg za djecu do 12 godine, suspendiranog u malo vode. Djelotvornost je značajno manja ako se primijeni nakon jednog sata. Postupak se može ponavljati svakih nekoliko sati, osobito kod sljedećih otrovanja: fenobarbiton, salicilati, teofyline, digoxin, ciklički antidepresivi, fentoin, karbamezepine, Amanita phaloides i dr. Slabije je djelotvoran kod otrovanja bornom kiselinom, cijanidima, alkoholom, etilen glicolom, korozivima, nekim pesticidima, željezom, jodom, litijem i dr.

Natch
25.10.2005., 21:03
Ukoliko je u pitanju lakši oblik crijevnih infekcija primjenjuje se strategija evakuacije toksina iz crijeva pogodnim adsorbensom (aktivni ugljen, kaoin), spriječava se dehidracija otopinama elektrolita (rehidracijska sol) i nastoji se uspostaviti normalna crijevna flora primjenom živih klica mliječnih bakterija. Dakako, prije svega je bitno provesti stroge dijeteske mjere (lagana prehrana)

Natch
25.10.2005., 21:05
daje se i kucnim ljubimcima kod klasicnih trovanja otrovima za stakore:

Trovanje otrovom za miseve i stakore
Simptomi: U početku lagano povraćanje koje se često previdi, nakon 2 do 6 dana tromost izazvana unutarnjim krvarenjima, blijede desni , jako krvava mokraća, povremeno i krvav izmet
Terapija: Injekcije vitamina K1, eventualno transfuzija krvi
Reakcija: Hitno ići veterinaru. U prvih 30 do 60 minuta izazvati povraćanje (npr. koncentriranom solnom kiselinom - 1 jušna žlica soli na 100 ml vode, najbolje učiniti tek nakon telefonskog razgovora s veterinarom), nakon 1 sata od jedenja otrova više ne izazivati povraćanje nego dati aktivni medicinski ugljen i odmah ići veterinaru

magic
25.10.2005., 21:07
hvala, guglat znam i sama :) i znam shto je medicinski ugljen.

kod nas ga ne propisuju kod obichnih proljeva.

edit: jel ti ris ukrao pass :confused: prestani s tim c/p narochito shto nemaju veze s temom.

Natch
25.10.2005., 21:08
magic kaže:
hvala, guglat znam i sama :) i znam shto je medicinski ugljen.

kod nas ga ne propisuju kod obichnih proljeva. kod nas da...

Ukoliko je u pitanju lakši oblik crijevnih infekcija primjenjuje se strategija evakuacije toksina iz crijeva pogodnim adsorbensom (aktivni ugljen , kaoin), spriječava se dehidracija otopinama elektrolita (rehidracijska sol) i nastoji se uspostaviti normalna crijevna flora primjenom živih klica mliječnih bakterija. Dakako, prije svega je bitno provesti stroge dijeteske mjere (lagana prehrana)

Ona007
25.10.2005., 21:20
treba piti puno vode da ne dehidrira..
i javiti se lijecniku.. jer to moze biti svasta..
dobar lijek je linex

Natch
samo bih htjela naglasit da je aktivni ugljen nesto sto mora imati svaka kucna apoteka, jer je, kao sto smo vidjeli, najucinkovitije i najbezopasnije sredstvo kod svih trovanja i crijevnih viroza...

vrlo je koristan i kod trovanja alkoholom i najotrovnijim gljivama (pogledajte gore u citatu, spominje se i zelena pupavka Amanita Phaloides, kojom su se ovih dana otrovali i neki nasi beraci)...

uglavnom, magic, CUDI me da zena tvog iskustva ne zna nista o aktivnom ugljenu, al vjerujem da ces ga nabaviti nakon ove informacije:top:

trebor
magic kaže:
nikad ni meni ni mom djetetu nit ikome koga poznajem nije lijechnik zbog proljeva propisao aktivni ugljen.nikad.
Vjerujem da je tako. Niti meni isto.
Ali samo zato što ne znaju i jel ih je netko učio da odmah s vrata propisuju dijetu, rehidraciju + antibiotik...a ugljen...u nekakvom priručniku iz 74. piše da se on daje samo kao antidot kod nekih intoksikacija... :rolleyes: ....
A što ćeš...

Inače, s ugljenom se u pravilu kod proljeva ne može pogriješiti. Jedino ukoliko su proljevi crni, boje soca od kave, onda uporaba ugljena može zamaskirati nekakvo gastroenteralno krvarenje što baš nije zgodno. Naime, kad se čovjek nakljuka ugljenom, par dana crno kaki...

Natch
25.10.2005., 21:28
trebor kaže:
Inače, s ugljenom se u pravilu kod proljeva ne može pogriješiti.

tako je..

Carbo medicinalis na hrvatskom se naziva medicinski ugljen. U pitanju je zapravo aktivni ugljen dobiven žaranjem iz različitih organskih otpadaka: Iz mesa (Carbo animalis), iz krvi (Carbo sanguinius), drva (Carbo ligni) uz dodatak sredstva za aktiviranje (različiti anorganski spojevi). Medicinski je ugljen nespecifični intestinalni adsorbens. Djelatno adsorbira velik broj organskih i anorganskih otrova, boja, mikroorganizme i njihove toksine te mnoge lijekove. Medicinski se ugljen ne resorbira i ne metabolizira. Medicinski ugljen dokazano je učinkovit u liječenju crijevnih zaraza. Medicinski je ugljen lijek izbora u terapiji proljeva i nadutosti, jer je potpuno neškodljiv i nema nuspojava. Njegova je prednost u odnosu na druge preparate što se može primjenjivati i kod djece. Dozali u obliku granula ili tableta.
Registrirani u RH za 2005: Carbo medicinalis (JADRAN GALENSKI LABORATORIJ)

magic
25.10.2005., 21:29
Natch kaže:

uglavnom, magic, CUDI me da zena tvog iskustva ne zna nista o aktivnom ugljenu, al vjerujem da ces ga nabaviti nakon ove informacije:top:

ti si dosadna koza :)

magic
25.10.2005., 21:30
Ona007 kaže:
treba piti puno vode da ne dehidrira..
i javiti se lijecniku.. jer to moze biti svasta..
dobar lijek je linex

:top:

gottcha
25.10.2005., 22:29
nek pije tamne čajeve :top:

banderas
27.10.2005., 11:45
Linex u svakom slučaju, proći će joj za dan-dva. Odličan lijek, i bez nuspojava :top: 32 kn ti je kutija.

Medicinski ugljen je super, ali za proljev ne pomaže :D

deatwin
27.10.2005., 12:15
1. ODMAH DOKTORU!!!!!!!!!!!

A kad se vrati.....ako si u gradu-trk u Ilicu 72 i reci da ti daju sve što treba za Ume-šo-kuzu i neka ti napišu našin na koji se radi.
ako ti mama i ostane u bolnici, to joj lijepo skuhaš, pa joj kao juhicu daješ u bolnici kad joj dođeš u posjetu.

Ako si negdje van grada, trk do stabla dunje. Pa lijepo 2-3 lista otrgneš i skuhaš kao čaj. Odvratno za popizditi, ali pomaže. Naravno, NIKAKAV šećer (niti med) ne stavljati u taj čaj :)

I jedno i drugo jesti mlako ili hladno, NE toplo.

ninator
05.03.2007., 10:16
pomagajte!!
muž ima proljev i temp. 37 već tri dana.
nije da se nešto previše brinem,al jebote,okupirao je wc i sad svi patimo zbog toga!!!!!!:)

tweety
05.03.2007., 10:19
pomagajte!!
muž ima proljev i temp. 37 već tri dana.
nije da se nešto previše brinem,al jebote,okupirao je wc i sad svi patimo zbog toga!!!!!!:)

Seldiar tablete,idu i na recepta,ali mogu se i kupiti ( oko 22 kn )

Ivanicapeca
05.03.2007., 10:24
Seldiar tablete,idu i na recepta,ali mogu se i kupiti ( oko 22 kn )

Dodajem u prilog i kilo banana:top:

ninator
05.03.2007., 10:28
e,a sad njega zanima kaj bi to moglo biti
ima i vrtoglavice

Ivanicapeca
05.03.2007., 10:40
e,a sad njega zanima kaj bi to moglo biti
ima i vrtoglavice

Vjerojatno je dehidrirao od pustog sranja. Izgubio je kalij, zato banane pomažu + stišću. Sigurno je iscrpljen. Nek pije neki čaj. Osobno mi je menta u tim situacijama zakon. Ako mu se stanje ne popravi tokom dana, neka ipak ode do dr.

e38cro
29.08.2007., 15:47
bok,

ovako imam problem sa stolicom...
zadnjih 15-ak dana imam proljev, ali ne onaj kako bih rekao regularni proljev...
nego idem normalno jednom na dan na wc, katkad dva puta, ali to je svega bila
možda 2~3dana... znači jedamput na dan, te stolica nije vodenasta, nego je
više kašasta.... nosio sam stolicu na ona testiranja, nemam salmonelu niti
slične bolesti... a mene i danas to muči.... i još jedna stvar znalo me malo boliti
povremeno u ljevom dijelu tijela ... 13~14cm od pupka. na ljevoj strani tijela...
nemam temperaturu, ne povračam, mogu normalno jesti...a tek 18.09 idem na razgorovor kod specijaliste, a za to vrijeme mi je rekla žena kod koje sam dobio nalaze u zaraznoj, da sam možda pokupio nekakav virus za kojeg nema ljeka.
i koji može potrajati i do par mjeseci... inače imam psa. te da dosta mlađih ljudi ima slične probleme, jer previše sjede, istina zadnjih par mjeseci dosta sjedim, manje se krećem... vjerovatno ću raditi prvo ultra zvuk... jer nebih volio da mi cijev guraju u šupak.. što je vrlo vjerovatno neugodno zar ne ?

molim pomoć

hvala

malaria
29.08.2007., 16:09
za proljev ti pomažu tablete Linex

ima ih u svakoj ljekarni, mislim da ih čak možeš kupiti bez recepta

- za ravnotežu probavnog sustava prolife pastile za žvakanje

- da bi nadoknadio izgubljene minerale; imaš za kupiti u apotekama u vrećicama prašak koji sadrži Natrij i Kalij, to je kao 'infuzija' koja pomaže kod dehidracije organizma

yaya
29.08.2007., 16:18
zajebavas ti nas ha?:)

kiseli kupus jedem
29.08.2007., 16:46
ja imam proljev 5 puta dnevno...navikneš se...

a ako imaš nekakav novi virus za koji nema lijeka, gledaj to s vedrije strane - nazvat će ga po tebi...=)

e38cro
29.08.2007., 17:01
ljudi,,, ozbiljno vas pitam... zar može biti da mi je samo poremečena
crijeva ??? jer kada mi se to počelo dešavati, pojeo sam puno majoneze(ozbiljno)... sada neznam kaj da radim
jel ima tko slična iskustva ? :s

amis
29.08.2007., 19:46
:top: enterofuryl- ne znam kako se tačno piše

*jezebel*
29.08.2007., 20:07
imam ti ja vec nekih 10-ak godina, ali je uglavnom psihosomatski. sto se hrane tice, jako volim voce i povrce, ali previse vlakana ti isto moze uciniti stolicu voluminoznijom i neurednijom (to vidis po tome da nemas bas proljev, ali ti je stolica manje kompaktna i tesko se ispire sa skoljke), nemoj se bas prejedati mrkve i sl. ja izbjegavam masno i previse tjestenine pa mi je gi trakt malo mirniji, takodjer mi smeta laktoza pa mlijeko uopce ne pijem (osim kozjeg) i radije uzimam fermentirane mlijecne proizvode. s kiselinom kod problema sa crijevima isto ne valja pretjerivati, ako pijes sokove, pazi da nisu industrijski shitovi natrpani limunskom kiselinom. pobrini se za neki probiotik, vec su ti gore napisali, ne moras nuzno tablete, imas i dobrih jogurtica. sto se tice gorke soli (za rehidraciju), imas je pakovanu u pojedinacnim vrecicama, u apoteci, zove se rehidromix, mislim da proizvodi cedevita, ali sumnjam da ti je potrebna s obzirom na to da nemas bas pravi proljev i apetit ti nije oslabljen pa minerale uneses hranom. natrij, naravno u slanoj hrani, a od svjezega su ti npr. rajcica i grejp bogati kalijem. vino mi ne pase, pivo mi pase, ali ne previse, onako...pristojno. ali nemoj bas sad alkohol da ne dehidriras. nosi tekucinu sa sobom i mrvicu soli unutra, ali nemoj sad soliti sve zivo.

ako bude uzbuna, uzmi seldiar, ali nije bas pametno jer ti se ulijene crijeva. i kupi vlazni toaletni papir da se ne iziritiras.;)

*jezebel*
29.08.2007., 20:14
s obzirom na to da ne navodis i neke druge simptome vrlo vjerojatno da je stres ili neka mala virozica. si bio mozda na moru? jesu te testirali i na amebe? (iako mislim da je kod ameba bas ful proljev.)

e38cro
30.08.2007., 08:21
s obzirom na to da ne navodis i neke druge simptome vrlo vjerojatno da je stres ili neka mala virozica. si bio mozda na moru? jesu te testirali i na amebe? (iako mislim da je kod ameba bas ful proljev.)

puno hvala na odgovorima :s
misliš da nije ništa opasno ? jer tek imam 20godina..
misliš da je od stresa ?
da kažem u kratko.. na wc idem jednom na dan, stolica je katkad polu dobra i pola kašasta, katkad je samo kašasta... nikada nije vodenasta. jedem normalno... te jedino me je znalo katkad zaboljeti na ljevoj strani tijela - cca 15cm od pupka... sada neznam dali to ima kavko značenje?

hvala

mouse
30.08.2007., 10:00
Čaj od bijelog sljeza ili čaj od mente su super za takve probleme. Popij par šalica dnevno, nema pravila, ja pijem malo mentu,kad mi dojadi okus-sljez...

*jezebel*
30.08.2007., 10:40
puno hvala na odgovorima :s
misliš da nije ništa opasno ? jer tek imam 20godina..
misliš da je od stresa ?
da kažem u kratko.. na wc idem jednom na dan, stolica je katkad polu dobra i pola kašasta, katkad je samo kašasta... nikada nije vodenasta. jedem normalno... te jedino me je znalo katkad zaboljeti na ljevoj strani tijela - cca 15cm od pupka... sada neznam dali to ima kavko značenje?

hvala

pa jesi pod stresom? jesi prije imao psihosomatske smetnje?

mozda te boli misic or something, ta bol ne mora nuzno biti povezana sa GI tegobama. malo rjedja stolica bez ostalih simptoma ne bi trebala biti zabrinjavajuca ako ne potraje, vidi sa svojim lijecnikom, ovako se moze samo nagadjati. bol u donjem lijevom abdomenu je cesca nego u desnom kod, primjerice, divertukulitisa, ali vjerojatno ti nije nista. a i ako je, simptomi ti kratko traju i mlad si pa se sve to uz pravilan lifestyle moze rijesiti bez po' muke. jesi se mozda udebljao? imas sala na trbuhu? kile, odnosno debljina u abdominalnom podrucju ti nekad mogu zeznut stvari, mozda da skines koju ako imas viska? bol se u abdomen moze reflektirati i od bubrega, nisam strucna, ali ako je tako nisko (u ravnini s pupkom) onda sumnjam da je od bubrega. ne znam.

btw bakice za proljev propisuju caj od gunje, dosta je dobar... ali ti nemas proljev.

BUBAČ7
30.08.2007., 11:04
Ja imam isti problem bol u donjem djelu trbuha + temp. već 4 dana!!!!!!!
Bila kod doktora dao tablete Seldiar i reko dvopek +čaj od šipka.
by!!!!

*jezebel*
30.08.2007., 11:54
Ja imam isti problem bol u donjem djelu trbuha + temp. već 4 dana!!!!!!!
Bila kod doktora dao tablete Seldiar i reko dvopek +čaj od šipka.
by!!!!

sta...dao ti je samo tako a da nije siguran sta je? mislim...kod proljeva (ako ga imas?) je primarna rehidracija (u kombinaciji s ispravnom dijetom i probioticima), a seldiar se daje (a tako i pise na njemu) prije svega kod proljeva neinfektivnog porijekla - u protivnom je otezano/usporeno izbacivanje uzrocnika iz organizma, dakle u slucaju viroze i slicno seldiar moze biti kratkotrajno olaksanje, ali stvari se poslije mogu vratiti pa bih ti ga preporucila da ga pijes samo ako bas moras (npr. ako su ti stolice vodenaste i ceste pa da ti se ne desi u javnosti), a da radije ostanes doma. jednom sam otisla po seldiar u svoju lokalnu ljekarnu jer ga volim imati za svaki slucaj ako putujem, imam dosta osjetljivu probavu pa se osjecam nesigurno bez njega jer ne mozes uvijek odmirovati doma, medjutim magistra je neka steely lady i jeeeeedva mi ga je prodala, pitala me jel' mi to doktor rekao da kupim, a ja sam lagala da je.

e i jos jedan bakin recept, ali ne znam na koju foru pali i da li uopce pali, to nisam probala od djetinjstva: na zlicicu sirove kave naliti malo rakije i to popapati.

BUBAČ7
30.08.2007., 14:35
Rekao je da ga pijem tri dana i da u ponedeljak dođem ponovo na pregled ak neće biti ok! Mene trenutno hvata mučnina a to je zbog toga kaj niš nisam jela al sama pomisao na hranu diže mi se želudac! Moram priznat da kupaonu nisam vidjela već više od 5 sati što je rekord!!!!!! Juhu!!!!!!! Ponovo mi je počela rast temperatura!!!! by

e38cro
30.08.2007., 15:37
pa jesi pod stresom? jesi prije imao psihosomatske smetnje?

mozda te boli misic or something, ta bol ne mora nuzno biti povezana sa GI tegobama. malo rjedja stolica bez ostalih simptoma ne bi trebala biti zabrinjavajuca ako ne potraje, vidi sa svojim lijecnikom, ovako se moze samo nagadjati. bol u donjem lijevom abdomenu je cesca nego u desnom kod, primjerice, divertukulitisa, ali vjerojatno ti nije nista. a i ako je, simptomi ti kratko traju i mlad si pa se sve to uz pravilan lifestyle moze rijesiti bez po' muke. jesi se mozda udebljao? imas sala na trbuhu? kile, odnosno debljina u abdominalnom podrucju ti nekad mogu zeznut stvari, mozda da skines koju ako imas viska? bol se u abdomen moze reflektirati i od bubrega, nisam strucna, ali ako je tako nisko (u ravnini s pupkom) onda sumnjam da je od bubrega. ne znam.

btw bakice za proljev propisuju caj od gunje, dosta je dobar... ali ti nemas proljev.

pod stresom nisam... sada preko ljeta nisam ništa radio...
ali me zabrinjava kaj tako dugo to traje. već nekih 15.ak dana
ali sam se malo udeblja da jesam
ali nisam predebo.. imam sala..
i kada sam nosio stolicu na analizu u zaraznu.. žena koja tamo radi
mi je rekla da ako sam pokupio neki virus, da to može potrajati i po mjesec
dana.. jer za virus nema ljeka... jel to točno ?
imam psa... jel sam kaj mogao od njega pokupiti ?

kishobran
30.08.2007., 15:44
Probaj Ferzym kapsule, meni su pomogle

http://www.livingiseasy.co.uk/products/cat1/cat9/cat14/Ferzym_Plus_No_1_Probiotic__Prebiotic_formula._Dai ry_and_Yeast_Free_with_innovative_DUAL_COAT_techno logy_-_30_capsules/index.html

Vorda
30.09.2007., 02:54
Ja sam operirao rak debelog crijeva 28.06.2006. od kemoterapije su odustali (pao sam u leukopeniju nakon prve ture od 5 komada, a i tip karcinoma je bio Dukes B bez ikakvih tragova metastaza). Radioterapiju sam "odradio" do kraja. Međutim nakon dva poluuspješna konzervativna pokušaja odstranjivanja tankocrijevne opstrukcije (5.3.2007. i 10.3.2007.) 11.09.2007. sam ponovno operiran pri čemu su odstranjene brojne čvrste priraslice među vijugama tankog crijeva a jedna vijuga (koja je nesrećom došla u zonu zračenja) se resecira. Opreaciju sam odlično podnio, pušten sam kući 19.09.2007. i prvih par dana je sve bilo relativno u redu (stolice koje završavaju proljevom "grupirane su između 13 i 18 sati nakon čega je bio mir. Međutim posljednja tri dana ne silazim s WC-a, proljevi su konstantni i do 30 puta na dan (liječnik u bolnici kaže da se radi o refleksnom proljevu) i već sam totalno sluđen - apaurini, bez obzira na dozažu, uopće ne utječu na mene, jedem najstrožu kolitis dijetu, na liječnički savjet pokušavam sa Seldiarom (ne više od 6 tableta dnevno) a stvar se ne mijenja već imam dojam da je sve gore. Molim nekoga ako ima savjet kako barem svesti broj stolica u neku normalu jer ovako niti ne spavam jer svaki čas moram na WC. Jest da su količine stolice male, ali toliko hodočašćenje me dovodi na rub živaca (da ne spominjem kroničan umor) pogotovo što mi nitko ne zna reći koliko će to dugo potrajati. Lani je sve bilo podnošljivije iako sam prošao operaciju debelog crijeva, radioterapiju i dio kemoterapije, a ove godine mi je samo odstranjen komadić tankoga crijeva i priraslice. Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom primjenjivom odgovoru.

polly
30.09.2007., 08:28
na žalost ne mogu ti nište savjetovati osim da potražiš mišljenje drugog liječnika

jedem najstrožu kolitis dijetu,
moj otac boluje od kolitisa više od 25 god
po njemu znam da propisana dijeta ne mora za svakoga biti dobra, svaki bolesnik mora sam pronaći koja mu hrana odgovara a koju ne smije jesti nikako
u doba dok je aktivno hodočastio po bolnicama dijete u vinogradskoj i na rebru su bile totalno suprotne, pa si ti misli koja je prava i dobra
kroz sve ove godine natače se čajem od stolisnika i kaže da mu je to super i da stvarno pomaže

marta 76
30.09.2007., 11:03
nažalost..ne možemo ti ništa pametno savjetovati, osim posjeta liječniku,
ali mogu ti opisati svoje iskustvo....ako te "utješi"
Takodjer sam operirala tanko crijevo, odstranjeno 20 cm ...zapravo, apces u trbušnoj šupljini.
Stolicu sam dobila 3 dan, još na intezivnoj, kada su me prebacili na odjel nakon prvog obroka (totalno pasirana hrana), jednostavno je iscurilo iz mene..:lol: :lol: bez podražaja, bez "najave" i tako je to trajalo dok se nije uspostavila peristaltika crijeva..
Tanko crijevo je najbitnije, reapsorbira sve hranjive sastojke,

Odem jednom na wc ali znam da ću iza toga morati ići još 1-2..znači grupirane stolice

I danas imam problema ponekad, kako kaže moj gastrić "niz problema funkcionalnog karaktera"

Posjeti opet liiečnika, vjerujem da će se sve stabilizirati i svesti na normalu..i super je da paziš na prehranu ali probaj malo mijenjati, slušaj svoja crijeva što im paše, iako su to bolničke dijete ne mora ti sve pasati...

piješ mlijeko????

stolisnik..menta...umiruju crijeva
:top:

Beboje
25.11.2007., 13:04
Krenulo me s prehladom; curi nos, pa malo na grlo, a onda mučnina i danas proljev. Temperatura nevelika 37,2.

Hara li neki virus možda?

anaxy
25.11.2007., 13:39
Krenulo me s prehladom; curi nos, pa malo na grlo, a onda mučnina i danas proljev. Temperatura nevelika 37,2.

Hara li neki virus možda?

Ja pokupila nešto sa grloboljom, suhim kašljem, curenjem nosa, malaksalosti, bolovi u mišićima, jedva živim, pokupila od radne kolegice, a ona od šefa, a nitko u državi Hrvatskoj (tko radi kod privatnika) ne smije na bolovanje!!!!!!!

Ali G
09.04.2008., 09:08
Znači, sve je počelo jučer u noći, bolovima u mišićima u cijelom tijelu, te praćeno blagom temperaturom. Jučer sam se nekako držao na bayerovim aspirinima c+, da bi popodne počeo dobivati proljev :(

Protekle noći mi se temperatura povećala na 39,9, skidao sam je oblozima od krumpira, tuširanjem. Nakon što sam popio 2 andola, iznojio sam se i temperatura je u potpunosti pala. No međutim, kako bilo što popijem, makar i dva gutljaja, u roku 2-3 minute moram na wc, i to samo izleti iz mene :ne zna:
Napominjem da nemam nikakvih problema s nosom ili grlom.

Danas sam doručkovao samo tost i ruski čaj (koji je naravno odmah napustio moje tijelo :( ), a sada jedem kuhane gunje.

Majka mi je rekla da sam vjerojatno pokupio neki virus, ja se osjećam očajno, šta mi je, koliko će trajati, i šta mi još savjetujete?

Ivanicapeca
09.04.2008., 09:23
Znači, sve je počelo jučer u noći, bolovima u mišićima u cijelom tijelu, te praćeno blagom temperaturom. Jučer sam se nekako držao na bayerovim aspirinima c+, da bi popodne počeo dobivati proljev :(

Protekle noći mi se temperatura povećala na 39,9, skidao sam je oblozima od krumpira, tuširanjem. Nakon što sam popio 2 andola, iznojio sam se i temperatura je u potpunosti pala. No međutim, kako bilo što popijem, makar i dva gutljaja, u roku 2-3 minute moram na wc, i to samo izleti iz mene :ne zna:
Napominjem da nemam nikakvih problema s nosom ili grlom.

Danas sam doručkovao samo tost i ruski čaj (koji je naravno odmah napustio moje tijelo :( ), a sada jedem kuhane gunje.

Majka mi je rekla da sam vjerojatno pokupio neki virus, ja se osjećam očajno, šta mi je, koliko će trajati, i šta mi još savjetujete?

Mama je u pravu. Za proljev nabavi Linex (http://isite10.isite.com.hr/default.asp?gl=20040915000000) ili nešto drugo što sadrži te laktobacile. Proći će ti nakon prve tablete, najvjerojatnije. Stvarno je moćan, pričali su mi frendovi koji su bili u Tunisu i pobrali dizenteriju da ih je spasio.

kiki-ri
09.04.2008., 16:22
Mama je u pravu. Za proljev nabavi Linex (http://isite10.isite.com.hr/default.asp?gl=20040915000000) ili nešto drugo što sadrži te laktobacile. Proći će ti nakon prve tablete, najvjerojatnije. Stvarno je moćan, pričali su mi frendovi koji su bili u Tunisu i pobrali dizenteriju da ih je spasio.

Ja sam to imala skoro 10 dana, za poludit. Samo temp. nije bila tako visoka

valneahana
09.04.2008., 17:26
prati to neko vrijeme a ako će ti temp biti još visoka odi doktoru jer je možda umjesto viroze salmonela u pitanju ili neka druga zarazna bolest.ako ti temp nakon tri dana i dalje visoka moraš otići

Ali G
09.04.2008., 20:42
sumnjao sam već i na salmonelu, ali zadnja 3 dana nisam jeo ništa sumnjivo...

u međuvremenu sam u 11 prijepodne popio 2 andola, odspavao, i temp je relativno normalna, tek sad laaagano raste. (37,5)
Gunje su prorijedile stolicu, ali je još uvijek rijetka.
No,pojavili su se iritantni bolovi u trbuhu svakih pola sata, koji "režu" kojih 3-4 min...i onda prestanu...

Taj linex, to samo zatvori, ili i stvrdne?:rofl:

Ivanicapeca
09.04.2008., 20:48
sumnjao sam već i na salmonelu, ali zadnja 3 dana nisam jeo ništa sumnjivo...

u međuvremenu sam u 11 prijepodne popio 2 andola, odspavao, i temp je relativno normalna, tek sad laaagano raste.
Gunje su prorijedile stolicu, ali je još uvijek rijetka.
No,pojavili su se iritantni bolovi u trbuhu svakih pola sata, koji "režu" kojih 3-4 min...i onda prestanu...

Taj linex, to samo zatvori, ili i stvrdne?:rofl:

Ne, on liječi na način da uspostavi poremećenu crijevnu floru u normalu.
Preporučujem ti umjesto Andola Lekadol. Bolje djeluje u smislu da ne pada na želudac i može se piti svaka 2 sata dok ne padne temperatura. Ako ti se simptomi ne poboljšaju kroz noć, odi na hitnu zaraznu. Sa proljevima se ne treba zafrkavati ako traju dulje od 2 dana.
Imaš bolove u trbuhu vjerojatno zato što te gunja zaštopala pa sve ono što tijelo nastoji izbaciti iz sebe vani, ostaje u tebi. Ti nemaš proljev zato što si pojeo trešnje pa se napio vode, već zato što je u tvome tijelu neki virus ili bakterija koja je napravila "feštu".

p.s.
stari recept: ubij litru coca cole. ta će ubit sve šta te zarazilo i još će te i zatvoriti:top:

Ali G
11.04.2008., 16:35
dakle,rekapitulacija. Kljukam se linexom od jučer. I kao da pomaže. ono, sad više ne idem svakih 10 min na wc, idem svakih sat i pol. temp prošla, sve ostalo prošlo, samo proljev, koji se kao polako stvrdnajva (u najboljem slučaju - više nije vodica :D ), te povremeni grčevi od 3-4 min.

No ove noći su grčevi bili....ufff...:ne zna: jedva dočekao jutro, nešt sitno za ubacit u usta i bayerov aspirin. I onda je opet bio mir. Čak 7 sati sna u komadu. Kod doktora ne idem, ako odem - morat ću na wc. Ako odem- s ovakim imunitetoim - doć ću s jednim virusom - a vratiti se sa 3 :(
IDe li ovo na bolje?? :(
Dosta mi je već ovoga, oću vannn...:eek:

Ivanicapeca
11.04.2008., 16:47
dakle,rekapitulacija. Kljukam se linexom od jučer. I kao da pomaže. ono, sad više ne idem svakih 10 min na wc, idem svakih sat i pol. temp prošla, sve ostalo prošlo, samo proljev, koji se kao polako stvrdnajva (u najboljem slučaju - više nije vodica :D ), te povremeni grčevi od 3-4 min.

No ove noći su grčevi bili....ufff...:ne zna: jedva dočekao jutro, nešt sitno za ubacit u usta i bayerov aspirin. I onda je opet bio mir. Čak 7 sati sna u komadu. Kod doktora ne idem, ako odem - morat ću na wc. Ako odem- s ovakim imunitetoim - doć ću s jednim virusom - a vratiti se sa 3 :(
IDe li ovo na bolje?? :(
Dosta mi je već ovoga, oću vannn...:eek:

Izgleda da ide na bolje. Drmaj i dalje po linexu:top: Ak je ove s dizenterijom spasilo, bude i tebe s tom ptičjom sračkom:mig:
Diži si i imunitet. Meni je super Nativni proplis (http://www.hedera.hr)

Ali G
14.04.2008., 13:08
dakle, grčevi se povukli :s wc se prorijedio, aliii...

gledao malo po netu, pričao sa majkom, i sve mi se više čini da sam ja pozobao rota-virus. Uglavnom, danas mi je 7.dan.

Sve je prošlo osim proljeva. I problema da mi wc uleti nenadano - stisne, i u roku 2-3 minute moram bit na wc-u.. :( Je ta potreba prorijeđena (3-4 puta dnevno), ali svejedno... jučer sam počeo lagano jesti hrenovke i piti vodu i sok... pa ćemo vidit. Ne mogu se više izgladnjivat.

Kada bi mi se stolica trebala unormalit? :kava:

Ivanicapeca
14.04.2008., 13:30
dakle, grčevi se povukli :s wc se prorijedio, aliii...

gledao malo po netu, pričao sa majkom, i sve mi se više čini da sam ja pozobao rota-virus. Uglavnom, danas mi je 7.dan.

Sve je prošlo osim proljeva. I problema da mi wc uleti nenadano - stisne, i u roku 2-3 minute moram bit na wc-u.. :( Je ta potreba prorijeđena (3-4 puta dnevno), ali svejedno... jučer sam počeo lagano jesti hrenovke i piti vodu i sok... pa ćemo vidit. Ne mogu se više izgladnjivat.

Kada bi mi se stolica trebala unormalit? :kava:

Hm, ja bih ipak otišla kod liječnika. Nije dobro niš što traje tak dugo. Možda su neki paraziti, kaj znaš. Odi ti provjeri pa budi miran.

Principessa
14.04.2008., 13:49
salmonela.. :ne zna: čitala san da je možeš dobit na milijun načina, čak uzročnik može biti na kori od voća.. :zvrko:

Ivanicapeca
14.04.2008., 17:37
salmonela.. :ne zna: čitala san da je možeš dobit na milijun načina, čak uzročnik može biti na kori od voća.. :zvrko:

A da je salmonela nebi tak lako prošao bez riganja i užasno visoke temperature. Završio bi po prirodi stvari na hitnu još prvi dan.

micamacazg
09.09.2008., 19:08
Već se tjedan i pol mučim s proljevom. Pokušala sam regulirati dijetom kao što mi je dr opće prakse rekla, a i rekla je ak mi ne bude bolje da dam stolicu na analizu. U međuvremenu sam pila linex kapsule i rehidromix i čaj od šipka bez ičega koji i dalje pijem.
U subotu se to stanje stabiliziralo, a sad mi se opet vratilo, čim sam počela jesti normalnu hranu.
Sutra idem dati stolicu na analizu, ali sad me samo brine zašto to tako dugo traje, nikad nisam imala problema sa time. Dijagnosticiran mi je gastritis, ali već duže vrijeme ne pijem ništa za želudac, a od tableta samo trošim haleu svakodnevno.
Da li je u pitanju crijevna viroza ili je to ipak nešto ozbiljnije, već me fakat frka hvata :confused:

little bee
09.09.2008., 19:33
znam za narodni lijek koji i sama primjenjujem kad me ulovi proljev, a to je čaj od dunjinog lišća. par listova dunje skuham u 2-3 dl vode, popijem i presječe me u trenu :top: e sad, da li se lišće može naći u ljekarni ne znam, ja ga obično načupam u susjedovom vrtu :mig:

micamacazg
09.09.2008., 19:48
Vazno je uzimati tekucinu, ja imam cijeli zivot i povezano je sa
anxiety i uz Narkotike koji zatvaraju sve osobe ,ja i dalje imam otvorenu stolicu i uzimam svaki drugi dan tablete za zatvaranje.

kakve su to tablete za zatvaranje :confused:

Narya
30.01.2010., 15:46
Pozdrav svima!

Već 3 dana imam proljev. Pretpostavljam da je posljedica kure antibioticima prošli tjedan. Pijem Linex kapsule za očuvanje crijevne flore, na dvopeku, čaju i riži sam već 3 dana, ali ne prestaje :( Mislim ide na bolje, rijeđe idem na wc i sve, ali čim nešto popijem/pojedem zagrči me :( Da cijeli dan ništa ne jedem/ne pijem ne bi ni morala na wc... Studiram u zagrebu i nemam tu prijavljenog doktora, pa nemam kod koga otić na pregled/po savjet. Znam da sam to trebala srediti čim sam došla na faks ali eto nisam. Zanima me je li ovo nešto zabrinjavajuće, jel bi trebala na hitnu? :confused: Pijem stvarno puno čaja i ipak ostane više tekućine u meni nego što ode, a znam da je dehidracija najveća opasnost. Nemam temperaturu i ne povraća mi se pa mislim da nije neka gadna infekcija/upala. Je li moguće da samo treba par dana flori da se vrati u normalu nakon antibiotika? Kada se trebam počet baš jako brinut? :confused:
Hvala unaprijed!

zdenka27
31.01.2010., 12:29
Osim onoga što jedeš preporučila bih i čokoladu za kuhanje, banane, a čaj neka bude crni ( indijski ili ruski kako ga nazivaju) bez šećera.
Protiv dehidracije je bolja nemasna juha nego čaj jer ne gubi se samo voda već i elektoliti.
Ne moraš se previše brinuti, ali bolje je to zaustaviti što prije.

Narya
31.01.2010., 22:12
a evo napokon je stalo :rolleyes: satralo me :rolleyes:
sad neću moć na wc tjedan dana nakon svega što sam konzumirala :rofl:

MartinaK
07.01.2011., 22:56
Nadam se da ce mi netko moc pomoc od vas na forumu.
Imam klinca koji od Bozica ima proljev. Koprokultura je b.o. Nallaz na rotari virus je neg.
Alergican je na bananu pa to otpada. Do prije godine dana je bio na soji . Je li mu to moze bit alergijski kad tako dugo traje? Vadili smo krv ali se nalazi dugo cekaju

milfHUNTER
26.04.2011., 07:33
dajte neki savjet kako ozdravit vec 4 dana nisam se maka iz wc-a! jedem dvopek i caj od sipka ali ne pomaze.

Camila
03.05.2011., 12:26
noćas su me već treći put u zadnjih tjedan dana probudili grčevi i hladan znoj i većinu noći sam provela na wc-u :(
prva dva puta sam mislila da sam nešto pokvareno pojela (1. put sam sumnjala na šlag, a 2. put na gibanicu koja je stajala 3 dana u frižideru - ovo je bilo 2 dana za redom) i par dana je bilo sve ok, ali noćas opet :( prije spavanja sam pojela svježe pripremljeni kolač od čokolade i malo glazure na žličicu. počela sam sad voditi dnevnik prehrane, možda se nešto ponavlja.
ono što me zbunjuje je to što mi je preko dana sve ok, nemam mučninu ni proljev, sve normalno mogu jesti. proljev me uhvati samo preko noći i to mi je čudno. od čega bi to moglo biti?

hellich
14.05.2011., 08:17
jucer ujutro kada sam se probudila dobila sam proljev.cjeli dan isla sam samo 3 puta na wc.popila sam 3 djecja lineksa i 2 seldiara.i danas ujutro kad sam se probudila opet sam imala proljev.kako da ga se rjesim? navecer bi trebala ic u svatove ali ako ce bit ovako vjerojatno necu ici

leeloo27
14.05.2011., 11:41
Probaj popiti colu, znam da je čudno ali pomaže.

BlueWhale
14.05.2011., 20:58
noćas su me već treći put u zadnjih tjedan dana probudili grčevi i hladan znoj i većinu noći sam provela na wc-u :(
prva dva puta sam mislila da sam nešto pokvareno pojela (1. put sam sumnjala na šlag, a 2. put na gibanicu koja je stajala 3 dana u frižideru - ovo je bilo 2 dana za redom) i par dana je bilo sve ok, ali noćas opet :( prije spavanja sam pojela svježe pripremljeni kolač od čokolade i malo glazure na žličicu. počela sam sad voditi dnevnik prehrane, možda se nešto ponavlja.
ono što me zbunjuje je to što mi je preko dana sve ok, nemam mučninu ni proljev, sve normalno mogu jesti. proljev me uhvati samo preko noći i to mi je čudno. od čega bi to moglo biti?

Nekad noćni proljevi znaju ukazivati na upalne bolesti crijeva tipa Chron i Ulcerozni kolitis. Ako se nastavi, odi liječniku!

Samsung2007
02.06.2011., 07:22
Pozdrav

Bili smo na odmoru 10tak dana u Turskoj a cim smo se vratili i ja i kcerka smo dobili probleme sa stolicom. Radi s o jakom cestom proljevu koji je izrazito rijedak. Izgubili smo apetit u potpunosti. Ja ne mogu ni tekucine mada njoj dajemo da pije sto vise vode i mlijeka. No proljev se samo nastavlja i evo ovo je vec drugi dan.

Zivimo u Skandinaviji gdje je klima totalno drugacija. Da li moze biti to kao razlog?

Sta mozemo preventivno da uradimo da bi sprijecili ili smanjili proljev? I takodje u kojim slucajevima treba kontaktirati lijecnika?

Normalno imao sam proljev mnogo puta ranije ali ne sjecam se nikada da je bio ovako rijedak

Eshyy
02.06.2011., 09:00
Pozdrav

Bili smo na odmoru 10tak dana u Turskoj a cim smo se vratili i ja i kcerka smo dobili probleme sa stolicom. Radi s o jakom cestom proljevu koji je izrazito rijedak. Izgubili smo apetit u potpunosti. Ja ne mogu ni tekucine mada njoj dajemo da pije sto vise vode i mlijeka. No proljev se samo nastavlja i evo ovo je vec drugi dan.

Zivimo u Skandinaviji gdje je klima totalno drugacija. Da li moze biti to kao razlog?

Sta mozemo preventivno da uradimo da bi sprijecili ili smanjili proljev? I takodje u kojim slucajevima treba kontaktirati lijecnika?

Normalno imao sam proljev mnogo puta ranije ali ne sjecam se nikada da je bio ovako rijedak

Otiđite liječniku, što prije.

Mlijeko za proljev, zaboga, nemojte.

floopy
06.06.2011., 17:49
Ako imaš proljev svaki dan, to je onda problem... ili si u gadnom stresu ili se radi o težoj bolesti. Akutni proljev brzo prođe, a ovo traje... Trebaš ili otići doktoru ili da probaš s većim dozama probiotika, možda se crijeva trebaju oporaviti. Evo o probioticima malo- proljev (http://www.krenizdravo.com/zdravlje/proljev-uzroci-simptomi-i-lijecenje)

BlueWhale
06.06.2011., 22:37
Pozdrav

Od stresa vam nije! Vjerojatno imate infektivni proljev putnika uzrokovan najčešće e.coli na koju niste "navikli" u svom podneblju. Nije neuobičajeno! Potrebno je rehidrirati organizam tj. unositi tekućinu i elektrolite koji se gube proljevom (Na, Cl, K...), možete uzeti rehidratacijsku sol ili neki sličan pripravak koji vam vaš liječnik može preporučiti za oralnu rehidrataciju! U slučaju teže dehidracije potrevna je intravenozna rehidracija. Dakle, najbitnije je kod proljeva spriječiti dehidraciju i gubitak elektrolita. Pozdrav

volky_15
05.07.2011., 20:24
Ovako, dobio sam proljev prije jedno 3-4 dana. Ovih dana sam bio izrazito nervozan, što zbog upisa u srednju, što zbog privatnih razloga... Da nije možda zbog nervoze?
Pijem čaj od šipka (bez ičega), puno tekućine (ne sokovi, samo voda i čaj), jedem kruh, banane, rižu, čokoladu sa rižom i slane štapiće. Uglavnom, na WC idem svakih pola sata do 45 minuta što me stražno živcira i smara. -.-
Stolica je normalne boje, samo što u početku izlazi tekućina, pa tek onda malo kruće. Nisam povraćao niti sam imao povišenu temperaturu, samo proljev.
E sad, što mi je činiti? Da li da odem kod doktora, da li da pričekam još koji dan ili da uzmem neki lijek protiv proljeva? Molim vas brzo za savjet! Hvala!

BlueWhale
05.07.2011., 20:54
Ovako, dobio sam proljev prije jedno 3-4 dana. Ovih dana sam bio izrazito nervozan, što zbog upisa u srednju, što zbog privatnih razloga... Da nije možda zbog nervoze?
Pijem čaj od šipka (bez ičega), puno tekućine (ne sokovi, samo voda i čaj), jedem kruh, banane, rižu, čokoladu sa rižom i slane štapiće. Uglavnom, na WC idem svakih pola sata do 45 minuta što me stražno živcira i smara. -.-
Stolica je normalne boje, samo što u početku izlazi tekućina, pa tek onda malo kruće. Nisam povraćao niti sam imao povišenu temperaturu, samo proljev.
E sad, što mi je činiti? Da li da odem kod doktora, da li da pričekam još koji dan ili da uzmem neki lijek protiv proljeva? Molim vas brzo za savjet! Hvala!

Moraš uzimati dosta tekućine, znači prati kad ideš na WC da nakon tog nadoknadiš izgubljenu tekućinu, možeš uzeti u ljekarni rehidratacijsku otopinu koja sadrži i elektrolite (Na, K, hidrogenkarbonati...) koji se gube proljevom (zajedno s vodom). Oni ti mogu preporučiti koju otopinu i kako se koristi. Znači, kod proljeva je najbitnije da ne dehidriraš.. Od nervoze - da, može, iako može biti i neka enteroviroza bez temperature! Dal da odeš doktoru? - ne znam, ti odlučuješ. Lijek protiv proljeva postoji ali ga liječnik propisuje. :)

antecod2
01.08.2011., 21:20
zaguraj si čep u guzicu... :D :D :D

Artois
23.09.2011., 01:16
Uf,uvatilo i mene. Eto u pola sata drugi put. :D
Sutra cu probat sa limunom i kavom,posto sad nemam limuna,pa ccu vidjet.
A netko je gore napisao caj od listova dunje da pomaze,moze neka iskustva?

leeloo27
23.09.2011., 09:13
S kakvim crnim limunom i kavom? :eek:

Uzmi crni čaj, čaj od šipka, čaj od mente ili tako nešto slično i pij.

flyingappletree
23.09.2011., 09:56
leeloo :lol::lol:

jedna riječ: Rehidromix

hrvoje dr.
23.09.2011., 16:16
Uf,uvatilo i mene. Eto u pola sata drugi put. :D
Sutra cu probat sa limunom i kavom,posto sad nemam limuna,pa ccu vidjet.
A netko je gore napisao caj od listova dunje da pomaze,moze neka iskustva?
Rehidromix+Linex+puno tekućine+lagana prehrana(riža,dvopek....)

Artois
23.09.2011., 16:24
Rehidromix+Linex+puno tekućine+lagana prehrana(riža,dvopek....)

Da rezimiram dogadanja od sinoc:D
Probudio sam se oko ponoci i do jutra do 6h sam 8 puta imao proljev i 4 puta povracao. Vise nisam imao nista u sebi za izbacit.

Popio sam rehidromiks (okus maline),dobra stvar.
Jedan paketic sam popio oko 11h i sad cu kad sam se digao jos jedan paketic. Takoder sam i linex popio jednu oko 11h i sad cu jednu.

U usta nisam nista turio jos. Osjecam se puno bolje.
Sve u svemu,jebeni trip :mig:

*SpHeRe*
18.12.2011., 21:40
zadnjih par dana sam imala neku kašastu stolicu. kako inače imam dosta iritabilna crijeva, nije me to previše zabrinjavalo. ali googlajući sam naišla na podatak da velike količine vode razrijeđuju stolicu. a baš ovih zadnjih dana sam svako jutro pila po 3 čaše vode. je li moguće da je to to?!:confused:

leeloo27
18.12.2011., 21:59
Da si napisala da si svako jutro po 3 litre popila pa hajde. :D Možda si pojela nešto što ti ne štima a budući da imaš ibs ne treba puno da se nadraže crijeva. Ili si neku virozu pokupila.

*SpHeRe*
18.12.2011., 22:24
samo se raspitujem za razne mogućnosti.:rofl:

hrvoje dr.
19.12.2011., 10:27
zadnjih par dana sam imala neku kašastu stolicu. kako inače imam dosta iritabilna crijeva, nije me to previše zabrinjavalo. ali googlajući sam naišla na podatak da velike količine vode razrijeđuju stolicu. a baš ovih zadnjih dana sam svako jutro pila po 3 čaše vode. je li moguće da je to to?!:confused:
Malo dijetalne prehrane i sve će vjerojatno biti OK.

antecod2
26.08.2012., 00:34
UBERI kupinovog lista i napravi čaj od kupinovog lista kad sam ja to popio zacepilo me na 10 dana olaksanje nikad bolje.... :D ...

Lola 27
26.08.2012., 01:06
Ja svaki dan pijem po 3 litre vode.Prije će biti kava ili mljeko.Ako piješ kavu sa mljekom,.Ili kavu.

Morinus
14.09.2012., 11:18
1. dan (srijeda)
krenulo je sa utorka navečer, proljev svakih sat i pol..
u srijedu sam imao temperaturu 37.5, glavobolja i oči su me boljele od temp, i imao sam potrebu svakih sat i pol na wc, jako rijetka stolica, uz bol teško podnošljivu kada me uhvatila potreba..

2. dan (četvrtak)
nema više temperature, glava ne boli, oči ne bole
ali potreba opet svakih sat i pol, uz bolove

3.dan (petak) (danas)
nema temperature, nema bolova toliko intenzivnih
ali potreba opet svakih sat i pol, makar ništa ne izađe, samo par kapi, ali i dalje imam potrebu onako svakih sat i pol, i tokom noći isto, teško je spavati, pronaći neki položaj..

Sada predpostavljam po ovome, da će se iz dana u dan, gubiti simptomi, i bit će sve lakše i lakše, predpostavljam da je ovo obična crijevna viroza, ali nesjećam se da mi je ikada bilo toliko intenzivno, da sam baš onako svakih sat i pol morao na wc, uhvati me potreba makar ništa ne izađe.

Ima li netko slično iskustvo? neke savjete?
Nisam išao doktoru, jer zasada sve se poboljšava..

Pratim dijetu (slani štapići, čajevi sa limunom, tvrdo kuhana jaja, riža.. itd)

hrvoje dr.
15.09.2012., 18:46
1. dan (srijeda)
krenulo je sa utorka navečer, proljev svakih sat i pol..
u srijedu sam imao temperaturu 37.5, glavobolja i oči su me boljele od temp, i imao sam potrebu svakih sat i pol na wc, jako rijetka stolica, uz bol teško podnošljivu kada me uhvatila potreba..

2. dan (četvrtak)
nema više temperature, glava ne boli, oči ne bole
ali potreba opet svakih sat i pol, uz bolove

3.dan (petak) (danas)
nema temperature, nema bolova toliko intenzivnih
ali potreba opet svakih sat i pol, makar ništa ne izađe, samo par kapi, ali i dalje imam potrebu onako svakih sat i pol, i tokom noći isto, teško je spavati, pronaći neki položaj..

Sada predpostavljam po ovome, da će se iz dana u dan, gubiti simptomi, i bit će sve lakše i lakše, predpostavljam da je ovo obična crijevna viroza, ali nesjećam se da mi je ikada bilo toliko intenzivno, da sam baš onako svakih sat i pol morao na wc, uhvati me potreba makar ništa ne izađe.

Ima li netko slično iskustvo? neke savjete?
Nisam išao doktoru, jer zasada sve se poboljšava..

Pratim dijetu (slani štapići, čajevi sa limunom, tvrdo kuhana jaja, riža.. itd)
1.Kolitis dijeta (riža,čaj,dvopek,svj. kravlji sir,kuhana piletina)nakon smiribanja tegoba polako uvoditi ostale namirnice u prehranu bez masnog i slatkog.
2.Probiotik npr. Linex
3.Obavezno paziti na hidraciju pp može i Rehidromix.
4. Mirovanje,ako do ponedjeljka nebi bilo bolje javiti se LOM.

Morinus
15.09.2012., 21:45
1.Kolitis dijeta (riža,čaj,dvopek,svj. kravlji sir,kuhana piletina)nakon smiribanja tegoba polako uvoditi ostale namirnice u prehranu bez masnog i slatkog.
2.Probiotik npr. Linex
3.Obavezno paziti na hidraciju pp može i Rehidromix.
4. Mirovanje,ako do ponedjeljka nebi bilo bolje javiti se LOM.

Danas mi je 4. dan.. već je bolje, imam baš tu dijetu koju si napisao gore. Intervali su sa 1,5 h povećali se na 3h - 5h, nema više bolova, minimalni su, predpostavljam da bi do preksutra trebalo biti gotovo..

Inače bavim se fitnessom, jedem posni sir, piletinu, puretinu, puno voća i povrća, jako puno proteina dnevno, zobene pahuljice itd. pa me zanima kada bih mogao početi s time, jer sam već u ova 4 dana izgubio 2 kile, jako malo sam jeo jer nisam mogao jednostavno.

leeloo27
15.09.2012., 23:41
Ja imam jedno malo glupo pitanje.

Čula sam od dosta ljudi a i sama se uvjerila na svojoj koži da cola kod ovakvih stanja pomaže. Zašto? Čak sam čula od nekih doktora da preporučavaju ako se nema ništa drugo pri ruci onda pit colu. :ne zna:

Tinkerbell 8
16.09.2012., 00:17
ja sam to čula za cocktu.:ne zna:

Morinus
16.09.2012., 11:54
Danas mi je 5. dan, isuse bože osjećam se ko kralj :D više ne kenjam svakih 5min, kako je život dobar xD kako sam sretan xD hhaahah nema bolova, nema ničeg, već 6-7h nisam imao ljevpro..

ovo za coca colu sam čuo - coca cola je dobra jer CO2 u malim količinama spriječava povraćanje.

hrvoje dr.
16.09.2012., 15:48
Danas mi je 4. dan.. već je bolje, imam baš tu dijetu koju si napisao gore. Intervali su sa 1,5 h povećali se na 3h - 5h, nema više bolova, minimalni su, predpostavljam da bi do preksutra trebalo biti gotovo..

Inače bavim se fitnessom, jedem posni sir, piletinu, puretinu, puno voća i povrća, jako puno proteina dnevno, zobene pahuljice itd. pa me zanima kada bih mogao početi s time, jer sam već u ova 4 dana izgubio 2 kile, jako malo sam jeo jer nisam mogao jednostavno.
Nakon normalizacije stolice pričekajte još 2-3 dana s povrćem i voćem nek se crijeva malo odmore.

Ja imam jedno malo glupo pitanje.

Čula sam od dosta ljudi a i sama se uvjerila na svojoj koži da cola kod ovakvih stanja pomaže. Zašto? Čak sam čula od nekih doktora da preporučavaju ako se nema ništa drugo pri ruci onda pit colu. :ne zna:
Je, bilo ti je to na onoj emisiji mislm da se zove Galileo na RTL-u.
Neće pomoći kod zaustavljanja proljeva već kod nadoknade tvari koje se proljevom gube.

dharma108
05.10.2012., 19:51
Suprugu se noćas oko 3h povisila temperatura i proljev svaki sat ili dva.Srčani je bolesnik pa je popio 2 lekadola kad je temp. prešla 38,5.Temp.je pala i bila malo iznad 37C.Cijeli dan svaki čas ide na WC.Sada popodne i naveče temp je porasla ali ne pada od lekadola
.Popio je i Rehidromix.Vaša iskustva i pitanje dali se to moglo razvit od domačeg grožđa koje je dugo stajalo u frižideru i možda je počelo vrenje .Jeo ga je naveče prethodnog dana.

hrvoje dr.
07.10.2012., 11:40
Suprugu se noćas oko 3h povisila temperatura i proljev svaki sat ili dva.Srčani je bolesnik pa je popio 2 lekadola kad je temp. prešla 38,5.Temp.je pala i bila malo iznad 37C.Cijeli dan svaki čas ide na WC.Sada popodne i naveče temp je porasla ali ne pada od lekadola
.Popio je i Rehidromix.Vaša iskustva i pitanje dali se to moglo razvit od domačeg grožđa koje je dugo stajalo u frižideru i možda je počelo vrenje .Jeo ga je naveče prethodnog dana.
Pod prvo ajmo razjasniti što mislite pod time da je srčani bolesnik, te dali je to ustvari ono što vi mislite da je, tj. imali npr. srčanu dekompenzaciju,hipertrofičnu kardiomiopatiju,FA,infarkt miokarda ili ima samo hipertenziju.
Drugo potrebna je kolitis dijeta tj. puno tekućine može i Rehidromix ,probiotik, lagana prehrana čaj,dvopek,kuhana piletina,riža i sl.
antipiretika pp.
Može biti od grožđa.

Leeloo1984
02.11.2012., 11:01
Ovak, proljev sam imala nekih 8-9 dana, ali nisam vršila neku dijetu, međutim, poludjela sam kaj tak traje dugo. Naime, išla sam na wc od 1-2 pa do najviše 5 puta na dan. Stolica je mekana, onako recimo kašasta, svijetle boje, taminiji oker. Na dijetu sam napokon krenula prekjučer, kada sam bila samo na dvopekima, juhici, čajevima i bananama. Jučer isto tako, samo umjesto juhe sam jela rižu sa sluzi i naribanu jabuku. Bilo je tih dva dana super, međutim jutros sam umjesto svopeka pojela svježi sir sa LGG-om i trčala na wc cca nakon dva sata gdje sam dobila totalni proljev, malo taminiji ovaj put. Tak da sam skužila da sir, naravno i mlijeko uopće ne smijem jest/pit. Inače, na početku sam imala grčeve, laganu natečenost/nadutost, nakon dijete, nemam nikakvih simptima, osim sad ovo jutros kad sam morala na wc nakon sira. Inače, jutarnja prva stolica je čak bila okej, nimalo rijetka, pa ni kašasta. Očito sam opet upropastila crijeva, tj. stolicu sa tim sirom. Sad, kaj vi mislite?

leeloo27
02.11.2012., 16:57
Da se s razlogom pazi na hranu kad je proljev u pitanju. :D Treba crijevima podosta vremena da se u potpunosti oporave i uspostave ravnotežu pa im ne treba odmagati sa neprimjerenom hranom.

hrvoje dr.
03.11.2012., 20:56
Ovak, proljev sam imala nekih 8-9 dana, ali nisam vršila neku dijetu, međutim, poludjela sam kaj tak traje dugo. Naime, išla sam na wc od 1-2 pa do najviše 5 puta na dan. Stolica je mekana, onako recimo kašasta, svijetle boje, taminiji oker. Na dijetu sam napokon krenula prekjučer, kada sam bila samo na dvopekima, juhici, čajevima i bananama. Jučer isto tako, samo umjesto juhe sam jela rižu sa sluzi i naribanu jabuku. Bilo je tih dva dana super, međutim jutros sam umjesto svopeka pojela svježi sir sa LGG-om i trčala na wc cca nakon dva sata gdje sam dobila totalni proljev, malo taminiji ovaj put. Tak da sam skužila da sir, naravno i mlijeko uopće ne smijem jest/pit. Inače, na početku sam imala grčeve, laganu natečenost/nadutost, nakon dijete, nemam nikakvih simptima, osim sad ovo jutros kad sam morala na wc nakon sira. Inače, jutarnja prva stolica je čak bila okej, nimalo rijetka, pa ni kašasta. Očito sam opet upropastila crijeva, tj. stolicu sa tim sirom. Sad, kaj vi mislite?
To što ste vi imali NIJE proljev,već kašasta stolica , to vrlo često zavede ordinariusa ,jer se "vjeruje" pacijentu a zapravo se dodatnim pitanjima ustanovi da nije tako kako pacijent misli.
Kaj se tiće prehrane kod proljeva a nije ni zgorega kod kašaste stolice je kolitis dijeta - dvopek, čaj, riža, kuhana piletina kroz dva -tri dana + probiotika.

Lyanna Stark
20.04.2013., 14:24
Imam kasastu stolicu vec vise od dva mjeseca, ponekad i proljev. Sada, zadnja dva-tri dana imam proljev. Da li se trebam javiti lijecniku ili mogu na svoju ruku poceti s ovom dijetom koja se ovdje spominje?

body halleck
20.04.2013., 14:27
Imam kasastu stolicu vec vise od dva mjeseca, ponekad i proljev. Sada, zadnja dva-tri dana imam proljev. Da li se trebam javiti lijecniku ili mogu na svoju ruku poceti s ovom dijetom koja se ovdje spominje?

Svaka trajnija promjena konzistencije/boje/učestalosti stolice indikacija je za što skoriju konzultaciju nadležnog liječnika.
Posebice ako postoje još neke novonastale promjene, koje se vremenski mogu povezati sa navedenim tegobama.

hrvoje dr.
21.04.2013., 09:21
Kolitis dijeta i probiotik vam sigurno neće odmoć,ali obzirom na trajanje tegobe uputno je javiti se LOM i učiniti nalaze KKS,CRP,opće biokem,te obradu stolice.

SuperCow
22.04.2013., 09:33
Imam zatvor i kašastu stolicu (ako to ima nekog smisla). Dakle ne idem na wc po 5-6 dana, i onda kad napokon odem stolica je dakle kašasta i imam bolove u trbuhu i osjećam da se ne isprazni do kraja nego najednom prestane i onda opet 5 dana mučenja. U ranoj sam trudnoći, oko 6 tjedana.
Dvopek i inače jedem umjesto kruha ali ako sad počnem jesti samo to i rižu strah me je da ću pogoršati zatvor. A ako pijem Donat mg (pila sam ga cijeli prošli tjedan i uopće nisam išla na wc do petka, a onda me ubijao trbuh i išla sam 10 puta na wc) i jedem suhe šljive i slične stvari, onda je stolica još mekša i sve to traje samo jedan dan i onda opet zatvor.
Šta da radim da se to stabilizira? Pila sam i neki sirup protiv zatvora ali dobih proljev poslije njega.

leeloo27
22.04.2013., 11:59
Jesi probala nekakve probiotike piti? I probaj povećati unos jogurta, musle, suhog voća, orašastih stvarčica, naravno ako ti ne stvaraju mučninu. :)

SuperCow
22.04.2013., 16:25
Jesi probala nekakve probiotike piti? I probaj povećati unos jogurta, musle, suhog voća, orašastih stvarčica, naravno ako ti ne stvaraju mučninu. :)

Uzimam probiotike najviše ujutro za doručak...imam osjećaj da se trpam svim tim stvarima za ubrzavanje probave i onda svakih 5 dana to dođe na naplatu :D
Ajde da je samo zatvor pa normalna stolica nakon toga ali ovo je neki miks i ne znam što mi više smeta.

leeloo27
23.04.2013., 09:24
Mislila sam na probiotike u kapsulama. Ne bi od njih trebala imati zatvor.

Ovo ti je inače normalno, ako se začepiš i ne ideš po nekoliko dana na wc nije čudno da onda peristaltika u crijevima malo poludi, treba to sve izbaciti iz sebe. Trebala bi piti možda sok od šljiva (staviš suhe šljive u vodu na par sati da se natope i popiješ to ako možeš, čula sam da to dosta dobro funkcionira). A svi lakastivi i prirodni i u obliku sirupa, tableta za žvakanje i sl. ti izazivaju proljev, funkcioniraju na način da ubrzaju peristaltiku a to ima za posljedicu rijeđu stolicu i višestruka pražnjenja.

Sad sam se sjetila, moje frendice su hvalile activiju kao dobru ali je treba svaki dan piti/jesti. Probaj, nemaš šta izgubiti.

Piterson23
18.05.2013., 14:27
Sta protiv proljeva uzeti Kuhanu Cokoladu ili ?