PDA

View Full Version : Pita od sira


sara4
25.10.2005., 16:16
Ima netko dobar recept za pitu od sira?

polly
25.10.2005., 17:44
Meni je ova puno ukusnija nego klasična sa prhkim tijestom a i jednostavnija je za pripremiti.

tijesto:
- 2 jaja
- 2 šalice (od 2,5 dl) šećera
- 2 šalice brašna
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica ulja
- 1 prašak za pecivo
- ribana limunova korica
Jaja i šećer pjenasto izmiksamo. Dodamo ostalo i promiješamo.
Pola tijesta ulijemo u protvu i na pol ispećemo.
Stavimo nadjev i preko nadjeva ostatak tijesta.
Stavimo da se ispeće do kraja.

nadjev:
- 70 dkg sira
- 2,5 dl milerama
- 3 jaja
- 1 šalica šećera
- ribana limunova korica
- 5 dkg ggrožđica
Bjelanjak istućemo u čvrsti snijeg. Ostalo izmiješamo zajedno i rahlo kuhačom umiješamo snijeg.

Ohlađen kolač možemo posut šećerom u prahu.

Ja ne volim jako slatko pa količinu šećera prepolovim. Ovo su originalne količine.

Flemming
02.11.2005., 00:27
Potraži moju legendarnu Sirnicu na Forumskoj kuharici ili preko tražilice.

dehaer
02.11.2005., 18:56
polly kaže:
- 1 šalica šećera
- ribana limunova korica
- 5 dkg ggrožđica
Ja ne volim grožđice, zar nije bolja slana što sliči na burek :confused:?

Može isto ovako ali sa soli i bez ovog slatko-kiselog?

Pobogu. :(

polly
02.11.2005., 19:05
dehaer kaže:
Ja ne volim grožđice, zar nije bolja slana što sliči na burek :confused:?

Može isto ovako ali sa soli i bez ovog slatko-kiselog?

Pobogu. :(


1. O ukusima se ne raspravlja.
2. Ovdje te nitko ne sili da jedeš grožđice, tvoja stvar.
3. Pita u Zgb je slaki kolač od prhkog tijesta.
4. Za štrudlu savit baš i ne treba neki recept.
5. Svježi kvalitetan sir baš i nije kisel. Samo u tragovima.


A sad prikelji svoj recept za savršenu slanu koja liči na burek.

dehaer
02.11.2005., 19:28
polly kaže:
1. O ukusima se ne raspravlja.
2. Ovdje te nitko ne sili da jedeš grožđice, tvoja stvar.
3. Pita u Zgb je slaki kolač od prhkog tijesta.
4. Za štrudlu savit baš i ne treba neki recept.
5. Svježi kvalitetan sir baš i nije kisel. Samo u tragovima.


A sad prikelji svoj recept za savršenu slanu koja liči na burek.
1. (Čak i) na ovom forumu postoji sloboda iznošenja vlastitog mišljenja.
2. Nitko me ne može prisiliti da jedem grožđice.
3. a) Nisam iz Zgba. :flop: b) ... eh.
4. Meni treba.
5. Nisam mislila na sir nego na limun.
6. Pobogu
17475. Nemam recept za slanu
:flop:

Flemming
02.11.2005., 19:34
Pronašao sam. Ovdje sam dao nekoliko recepata, i za rusku sirnicu i bosansku, i onu moju, već dobro nahvaljenu. (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=51782&perpage=25&highlight=sirnica&pagenumber=2)
Ta je slana.

polly
02.11.2005., 19:36
dehaer kaže:
1. (Čak i) na ovom forumu postoji sloboda iznošenja vlastitog mišljenja.
2. Nitko me ne može prisiliti da jedem grožđice.
3. a) Nisam iz Zgba. :flop: b) ... eh.
4. Meni treba.
5. Nisam mislila na sir nego na limun.
6. Pobogu
17475. Nemam recept za slanu :flop:

1. To ti i rekoh. O ukusima se ne raspravlja. Nekom fino, nekom nije. Kako tko voli.
2. Da ali netko drugi voli. Ja masu stvari ne radim striktno po receptu.
3. Zašto flop za Zgb?
4. Pitaj i napisat će ti netko. Ja štrudl savijem bez vage. Ako proguglaš naći ćeš stotine recepata, pa vidi sigurno ima i dobrih.
5. Piše limunova korica, ne sok.

I kolač je stvarno jako dobar :klopa:

smjeskica
02.11.2005., 19:42
polly kaže:



A sad prikelji svoj recept za savršenu slanu koja liči na burek.
Evo mnogul' ja?
Samo fazon je sto ne znam mjere, 100X sam gledala kako mama pravi sirnicu ali ona to odokativnom metodom.

Znaci zamijesi se tijesto za jufku, u brasno (bijelo, "puder" ) ide so, pola fildzana ulja (to je valjda oko 2 kasike) i sa vodom umijesis tijesto- heureka je jednom dobro opisala, da bude tvrdo kao usna resica.
Helem, od tijesta formiras kugle i ostavis da odstoje.
Razvaljas ih oklagijom, premazes uljem pa opet ostavis malo da odstoje a onda razvlacis sto vise mozes, dok ne dobije tanke i velike jufke...one debele rubove odrezes i ostavis da se malo osuse, samo malo, ne smije biti presuho jer ce pucati.

A u fil ide mladi kravlji sir, 3-4 jaja, so, domaca pavlaka, izmijesa se da dobijes zitku smjesu ( ne prezitka da ne bi curila).

Rasporedis fil duz ruba jufke, zaroles ( ne previse da ne bude predebelo) odrezes od ostatka jufke i savijas u male kovrcice.
Ponavljas sa ostatkom jufke i ostatkom fila.
Slozenu pitu malo po vrhu premazes uljem, zapravo i ne moras ako je u fil islo vise pavlake, ona je masna...ako je islo vrhnje onda trebas.

Peces, treba da dobije finu zlatnu boju.
U pravilu sirnica se ne preljeva vec se malo vruca poprska, pokrije i ostavi da "odmekne".

E sad imas varijacije na temu u nacinu slaganja.
Ima polagana, 2-3 jufke, pa sloj fila pa opet 2-3 jufke, ima koncentricno slaganje u tepsiju i sl.

dehaer
03.11.2005., 15:50
Flemming kaže:Pronašao sam. Ovdje sam dao nekoliko recepata, i za rusku sirnicu i bosansku, i onu moju, već dobro nahvaljenu. (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=51782&perpage=25&highlight=sirnica&pagenumber=2)
Ta je slana.
To, to!! :klopa: 'Soli, soli amo, jer utjehe nema u cukru' :(

polly kaže:
1. To ti i rekoh. O ukusima se ne raspravlja. Nekom fino, nekom nije. Kako tko voli.
2. Da ali netko drugi voli. Ja masu stvari ne radim striktno po receptu.
3. Zašto flop za Zgb?
4. Pitaj i napisat će ti netko. Ja štrudl savijem bez vage. Ako proguglaš naći ćeš stotine recepata, pa vidi sigurno ima i dobrih.
5. Piše limunova korica, ne sok.
Mir mir nitko nije kriv ava ava ava nitko nije krava. :D Ispričavam se, ja sam počela.

polly kaže:
I kolač je stvarno jako dobar :klopa:
Vjerujem da jest.

dehaer
03.11.2005., 15:53
smjeskica kaže:Evo mnogul' ja?
Samo fazon je sto ne znam mjere, 100X sam gledala kako mama pravi sirnicu ali ona to odokativnom metodom.

Znaci zamijesi se tijesto za jufku, u brasno (bijelo, "puder" ) ide so, pola fildzana ulja (to je valjda oko 2 kasike) i sa vodom umijesis tijesto- heureka je jednom dobro opisala, da bude tvrdo kao usna resica.
Helem, od tijesta formiras kugle i ostavis da odstoje.
Razvaljas ih oklagijom, premazes uljem pa opet ostavis malo da odstoje a onda razvlacis sto vise mozes, dok ne dobije tanke i velike jufke...one debele rubove odrezes i ostavis da se malo osuse, samo malo, ne smije biti presuho jer ce pucati.

A u fil ide mladi kravlji sir, 3-4 jaja, so, domaca pavlaka, izmijesa se da dobijes zitku smjesu ( ne prezitka da ne bi curila).

Rasporedis fil duz ruba jufke, zaroles ( ne previse da ne bude predebelo) odrezes od ostatka jufke i savijas u male kovrcice.
Ponavljas sa ostatkom jufke i ostatkom fila.
Slozenu pitu malo po vrhu premazes uljem, zapravo i ne moras ako je u fil islo vise pavlake, ona je masna...ako je islo vrhnje onda trebas.

Peces, treba da dobije finu zlatnu boju.
U pravilu sirnica se ne preljeva vec se malo vruca poprska, pokrije i ostavi da "odmekne".

E sad imas varijacije na temu u nacinu slaganja.
Ima polagana, 2-3 jufke, pa sloj fila pa opet 2-3 jufke, ima koncentricno slaganje u tepsiju i sl.
Ovo super zvuči. Flemming, je l' tvoja bolja? :D

Flemming
03.11.2005., 21:23
dehaer kaže:
Ovo super zvuči. Flemming, je l' tvoja bolja? :D
Jeste. :rolleyes:

xxGaladrielxx
03.11.2005., 21:55
ma najjednostavnije ju je napravit od lisnatog tijesta.
U zdjeli si pripremis: kravlji sir pola kg
1 vrhnje
soli
1-2 jaja
po ukusu ili za experimetiranje ovoj smjesi se moze dodat npr feta ili spinat ili buce ili tikvice...
Tom smjesom se mogu filati kore pa ih rolati po 2 te slagati na prethodno dobro namazan protvan margarinom (ili uljem) ili
najjednostavnije - guzvati kore i tak zguzvane utopiti u smjesu. Ostaviti 10-tak minuta da fiino upiju i slagati ih u protvan onak ih malo zmikajuci.
Naravno da u korama mora ostati dosta te smjese.
Dno protvana i na vrhu ove "zguzvanke dobro je staviti po jednu koru bez smjese, samo radi ljepseg izgleda i lakseg serviranja.
Takve zguzvanke cesto delam

dehaer
04.11.2005., 00:12
xxGaladrielxx kaže:
ma najjednostavnije ju je napravit od lisnatog tijesta.
U zdjeli si pripremis: kravlji sir pola kg
1 vrhnje
soli
1-2 jaja
po ukusu ili za experimetiranje ovoj smjesi se moze dodat npr feta ili spinat ili buce ili tikvice...
Tom smjesom se mogu filati kore pa ih rolati po 2 te slagati na prethodno dobro namazan protvan margarinom (ili uljem) ili
najjednostavnije - guzvati kore i tak zguzvane utopiti u smjesu. Ostaviti 10-tak minuta da fiino upiju i slagati ih u protvan onak ih malo zmikajuci.
Naravno da u korama mora ostati dosta te smjese.
Dno protvana i na vrhu ove "zguzvanke dobro je staviti po jednu koru bez smjese, samo radi ljepseg izgleda i lakseg serviranja.
Takve zguzvanke cesto delam
To moja mama uvijek pravi. Mislim da bih ga i sad, da idem u kuhinju tražiti, našla nepojedenog. :flop: Uvijek isto :flop:. Ako je sa sirom - to je :rigo:
Moram joj pokloniti neke nove recepte, najbolje za Božić :( :( EDIT: U, u!! I alatke za kuhinju Koje ja genijalne ideje dobijem rano ujutro... :clint:

:flop:

smjeskica
04.11.2005., 00:20
Flemming kaže:
Jeste. :rolleyes:
:azdaja:

:D

magic
04.11.2005., 07:30
xxGaladrielxx kaže:
ma najjednostavnije ju je napravit od lisnatog tijesta.
U zdjeli si pripremis: kravlji sir pola kg
1 vrhnje
soli
1-2 jaja
po ukusu ili za experimetiranje ovoj smjesi se moze dodat npr feta ili spinat ili buce ili tikvice...
Tom smjesom se mogu filati kore pa ih rolati po 2 te slagati na prethodno dobro namazan protvan margarinom (ili uljem) ili
najjednostavnije - guzvati kore i tak zguzvane utopiti u smjesu. Ostaviti 10-tak minuta da fiino upiju i slagati ih u protvan onak ih malo zmikajuci.
Naravno da u korama mora ostati dosta te smjese.
Dno protvana i na vrhu ove "zguzvanke dobro je staviti po jednu koru bez smjese, samo radi ljepseg izgleda i lakseg serviranja.
Takve zguzvanke cesto delam


ovako ja chesto radim, ali gotovo sam sigurna da ne bi uspjelo od lisnatog tijesta. ono je 'masno' i kompaktno i ne upija nishta. osim toga, ne znam kako bi se moglo toliko tanko razvaljati da bi se guzhvalo i sve to. to radim s kupovnim korama, onim tankim, za savijachu.

xxGaladrielxx
04.11.2005., 07:43
magic kaže:
to radim s kupovnim korama, onim tankim, za savijachu.
ah, sorry. ma i mislila sam na te tanke kore - tijesto na listove - lisnato tijesto :D

magic
04.11.2005., 07:47
xxGaladrielxx kaže:
ah, sorry. ma i mislila sam na te tanke kore - tijesto na listove - lisnato tijesto :D

:nono:

lisnato tijesto je ono 'masno' tijesto. razlista se pri pechenju upravo zbog poprilichne doze masnoce koja se umijesi u slojevima, pri izradi.