PDA

View Full Version : Kompetentnost

adriatic
08.11.2005., 15:49
Jučer sam gledao "Latinicu", a tema je bila (ne)kompetentnost, na mnogim područjima i razinama. Sudionici su se uglavnom složili da kod nas nekompetentnost svuda caruje, pa nam zato ide ovako dobro. :D

Najviše se govorilo o školama i tko tamo smije držati nastavu (časnici HV, vjeroučitelji i sl) o članovima upravnih odbora velikih tvrtki koji odlučuju o navažnijim pitanjima, a toloko su okupirani da im ne bi bilo dovoljno ni 48 sati dnevno da izvršavaju sve svoje obaveze.

Govorilo se i o (ne)odgovornosti i nebrizi države (vlasti) za svoje građane.

Uglavnom se slažem s onim što su sudionici govorili, a zanima me što misle ostali koji su emisiju gledali. :)

Potala
09.11.2005., 00:10
Nisam gledala, ali valjda se i ja mogu priključiti ;)
Nije mi jasno kako se to u školama nastava može držati bez diplome? To je tako u pojedinim školama u manjim mjestima u kojima stvarno nema kadra pa se krpaju iako je protuzakonito ili...?

The_Equilibrist
09.11.2005., 00:39
Nije bas crno-bijelo, ima tu nekoliko nijansi sive. Prvo, ti casnici u skolama bi bili gosti predavaci koji bi ispricali neku svoju pricu, a pravi profesor bi bio prisutan u ucionici. Sto se koncepta tice, niti je protuzakonito, niti je neuobicajeno (klincima u prvom razredu dolaze policajci, zubari i slicno sasvim normalno). Pitanje je sto bi ti vojnici pricali djeci. Mislim, price tipa "napadali smo to i to brdo" i nemaju neku edukativnu vrijednost.

Drugi slucaj su vjeroucitelji, koji nemaju nikakvo psiholosko niti pedagosko obrazovanje, a djeluju kao pravi profesori, samostalno. Nema nikakvog nadzora sto rade. Kako su rekli u emisiji, nerijetko govore potpune lazi (vezano za kontracepciju, homoseksualnost i drugo), a nitko im nista ne moze.

Treca klasa su predavaci predmeta za koje nema raspolozivih profesora. Npr, skola kojoj fali profesor informatike moze zaposliti nekoga tko je zavrsio FER (a nikakve psihologije/pedagogije nije nikad polagao niti cuo za njih), a taj predavac moze onda tek naknadno proci taj tecaj koji mu fali. Problem je sto se tu zaposljavaju svakakvi ljudi, pa engleski moze predavati netko tko je zavrsio ekonomiju. Ideja je da je bolje lose predavanje nego nikakvo. Pa sad..

Dunj@
11.11.2005., 08:15
djelomično sam gledala.

postalo mi smiješno,jer su više od desteljeća hdz-ovci optuživali
bivše za nekometentnost, podobnost i sl, a onda došavši na vlast, preuzeli najgore oblike prethodne vladavine . čak su i komunisti pod kraj itekako vodili računa o kompetentnosti ili barem o formalnom obrazovanju, jer zaboga sve je manje bilo onih zaslužnih iz šume. priroda je učinila svoje, a onda su počeli paradirati i vikati o svojoj ugroženosti toliko dugo i jako da su to mogli isprati samo ratom i postali na kraju stvarno ugroženi.

tako su ovim našima omogućili da se opet jedna generacija poziva na ratne zasluge i da joj to bude najkometentnija svjedodžba.

i sve je počelo ispočetka. samo sam ja 1946 imala 7 godina.

sva je sreća da ovaj puta ipak ne može potrajati toliko dugo.
ipak su neka druga vremena.;)

Gaj Julije R!sXXXIV
12.11.2005., 17:40
Čekaj, gdje su svi oni postovi? :confused:

Dunj@
16.11.2005., 08:10
Gaj Julije R!s XXV kaže:
Čekaj, gdje su svi oni postovi? :confused:

očito u bili nekompetentni;) :D :D

adriatic
16.11.2005., 08:17
Ostali upisi odvojeni su na drugi topic: "Vjeronauk u školama" http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=120098
jer je očito vjeronauk najinteresantniji. ;)

lala
17.11.2005., 22:24
The_Equilibrist kaže:

Treca klasa su predavaci predmeta za koje nema raspolozivih profesora. Npr, skola kojoj fali profesor informatike moze zaposliti nekoga tko je zavrsio FER (a nikakve psihologije/pedagogije nije nikad polagao niti cuo za njih),
Ma za ostale se slažem ali i ja bih dala nekom sa fera da predaje, jedino iz razloga što sam i sama završila filozofski i ti su ti predmeti tzv. zajedničke programske osnove, čista gluparija koja nema puno veze sa praksom ni suvremenom znanošću. To bi prvo tribalo prominit. Jer će se s ovim složit svatko tko je to položio:ništa mu nije pomoglo u radu , te 2-3 skripte. Ali ne znači da smo nekompetentni:D , to više stekneš nekim drugim predmetima.
A rješenje za podizanje kvalitete školovanja svi znamo i kako privuć ambiciozne i sposobne u zbornicu

adriatic
06.12.2005., 15:58
lala kaže:

A rješenje za podizanje kvalitete školovanja svi znamo i kako privuć ambiciozne i sposobne u zbornicu

:confused: :confused: :confused:

Misliš: organizirat mega lutriju za nastavnike.
Prvi zgoditak: SABORSKA MIROVINA :D

lala
07.12.2005., 21:47
adriatic kaže:
:confused: :confused: :confused:

Misliš: organizirat mega lutriju za nastavnike.
Prvi zgoditak: SABORSKA MIROVINA :D

Sjedi, pet!