PDA

View Full Version : Psihoterapeuti, psiholozi, psihijatri - konačna razdjela pojmova

Tustonja
09.11.2005., 12:40
Jedno pitanje koje mi nikako nije jasno, pa molim nekog upućenog da to malo pojasni.
Naime, nije mi jasno tko su psihoterapeuti; jesu li to svi psiholozi, ili samo oni sa dodatnom edukacijom?
Ako su ovi drugi, onda mi molim vas, recite koje su vrste edukacija za osposobljavanje za psihoterpeute, po čemu se razlikuju i koliko uopće imamo psihoterapeuta. Postoji li neko tijelo koje to regulira? Gdje su tu psihijatri u svemu tome? Šta oni rade osim proisivanja lijekova i postoji li neka lista lijekova koju psihoterapeuti mogu propisivati?
Hvala unaprijed

Velvet's Overdrive
10.11.2005., 03:26
Mislim da psihoterapeuti vani mogu propisivati samo neke lijekove jer se sve više počinje svaćati da psihologija i biologija a time i kemija moraju surađivati za uspješno liječenje ali mislim a je u hrv to dopušteno samo psihijatrima.

Da, treba dodatna edukacija za zvanje psihoterapeuta- kontam da je to završeni postdiplomski ali ne znam koji smjer, iako ima ih dosta koji su sebi prikrpili zvanje "psihoterapeut" i ne, ne znam tko bi to treabo kontrolirati

spider jerusalem
10.11.2005., 11:21
Za psihoterapiju postoji dodatna edukacija: gesthalt, transakcijska analiza, kognitivno-bihevioralna itd.

Za sada psihoterapija kod nas nije zakonski regulirana. No udruga psihoterapeuta radi na tome. Ulaskom u Europu trebalo bi se i to promijeniti.

krazykat
12.11.2005., 08:28
Psihoterapija je dodatna obuka, sad zavisi od vrste terapije kako i koliko. Ove koje je naveo Spider su USA porijekla, i rade ih obicno psiholozi. Uspjesne su za skidanje nekih simptoma i za opce stanje nekoga ko nije jako bolestan. I postoji psihoanaliticka psihoterapija, koju obavljaju i Psiholozi i psihijatri, dodatna obuka je vrlo duga, sto je normalno jer je najkompleksnija (sem u zemljama kao Hrvatska gdje su prvi psihoanaliticari formirani po kratkom postupku, da bi se osnivala skola) U nijednom slucaju, univerzitet ne daje dimplome terapeuta. Obuka i diploma se dobiju u specificnim skolama.
Ljekove mogu prepisivati iskljucivo doktori medicine.

Dalibor - od 1983.
12.11.2005., 13:05
Koliko je meni poznato, sam pojam "psihoterapeut" ili psihoanalitičar označava osobu koja naglasak ne stavlja toliko na medikamente (lijekove i kemiju) već na razgovor i "verbalno" sređivanje stvari. Psihijatri su osobe, odnosno termin koji je kod nas opće priznat i korišten, kako bi opisali osobu koja je i psihijatar i psihoterapeut, ali za mene au psijiatri oni koji bez lijekova ne mogu niti prismrdit materji psihijatrije dakle večina ljudova koji se bave pomaganjem ljudiju u njihovim psih. problemosima. Psihoanalitirači su, za mene osobno, ljudi - najčešće privatnici, kod koji legneš na kauč i - bla-bla - dok lijekove koriste samo u extremnim slučajevima...

Little maslacak
12.11.2005., 15:03
Psihoterapeuti bi TREBALI proci edukacije (obicno traju 2 godine) iz odabrane terapije (kognitivno-bohevioralna, gestalt, realitetna...) u toku kojih prvo rade na sebi, a zatim uce kako da rade s drugima. Zvanicno, ako nisu psihijatri (znaci sa zavrsenom medicinom) ne bi trebali prepisivati lijekove, jer je njihov posao da klijentu pomazu razgovorom. Skola psihoanaliticke terapije traje jako dugo, ali mislim da je na podrucju Balkana niko ne drzi, makar ja ne znam nista o tome. A psiholog je psiholog, ljudi moji...bez dodatne edukacije, ljudi nas percipiraju kao ¨one koji daju uvjerenja za vozacki¨. Psiholog u principu, bez dodatne edukacije, ne moze obavljeti terapeutske razgovore. I cini mi se, koliko sam upoznata s tim, da postdiplomski nije dovoljan...postoje kao neki kursevi.

Lady Grey
12.11.2005., 22:35
Little maslacak kaže:
Psihoterapeuti bi TREBALI proci edukacije (obicno traju 2 godine) iz odabrane terapije (kognitivno-bohevioralna, gestalt, realitetna...) u toku kojih prvo rade na sebi, a zatim uce kako da rade s drugima.

Edukacija iz gestalt psihoterapije traje 4 godine.

divlji_Muzafer
13.11.2005., 10:34
o jebo vas patak toliko topica na istu temu......kaj se mene tiče može bit i baba vračara ,,,ak mi pomaže svaka čast....:w

krazykat
13.11.2005., 12:13
Nego sto ! nekad su uspjesnije od doktora... pa nisu ih zalud palili !;)

Tustonja
13.11.2005., 21:56
Ispričavam se ako je ponavljanje topica, ali dosta sam toga pretražio a nisam našao odgovor na to što me zanima.

Može li neko malo (ukratko) usporediti pojedine terapije, ne mora biti ništa stručno, samo mišljenje.

Po nečemu što sam ja čuo od ljudi iz branše, najbolje rezultate kad su u pitanju depresije, opsesivno kompulzivni poremećaji i razne vrste anksioznosti daje kog-bih terapija, ali koja je otvorena pojedinim elementima i gestalta i realitetne terapije (ako sam dobro shvatio to bi bio integrativni pristup)
Dalje, čuo sam da je dosad samo nekoliko osoba (ne više od 4 ili 5) uopće završilo edukaciju iz kog-bih terapije, te da tu postoji monopol nekih osoba, preplitanja interesa i sl.

Nisam psiholog, tako da ako sam nešto lupio, ne zamjerite
:)

spider jerusalem
14.11.2005., 11:11
krazykat kaže:
Uspjesne su za skidanje nekih simptoma i za opce stanje nekoga ko nije jako bolestan.

TA može uspješno lječiti psihoze.

Schiffovi su uspješno radili TA sa šizofrenicima.

spider jerusalem
14.11.2005., 11:14
Tustonja kaže:
Po nečemu što sam ja čuo od ljudi iz branše, najbolje rezultate kad su u pitanju depresije, opsesivno kompulzivni poremećaji i razne vrste anksioznosti daje kog-bih terapija, ali koja je otvorena pojedinim elementima i gestalta i realitetne terapije (ako sam dobro shvatio to bi bio integrativni pristup)

TA edukacija traje 4 godine.

Položeni ispit iz TA za sada ima samo jedna osoba u Hrvatskoj. Sljedece godine nadam se bit ce jos jedna (ne ja :)).

harlequin
14.11.2005., 21:51
psiholozi (kao što sam naziv kaže) su ljudi s završenim studijem psihologije, dok su psihoterapeuti (a i psihoanalitičari, kojih je kod nas malo) završili medicinski fakultet i specijalizaciju iz psihijatrije - to je osnovna razlika u obrazovanju, a dalje postoji više "škola" (terapijskih smjerova i metoda liječenja) i za psihologe i za psihijatre.

Lady Grey
14.11.2005., 23:44
harlequin kaže:
psiholozi (kao što sam naziv kaže) su ljudi s završenim studijem psihologije, dok su psihoterapeuti (a i psihoanalitičari, kojih je kod nas malo) završili medicinski fakultet i specijalizaciju iz psihijatrije - to je osnovna razlika u obrazovanju, a dalje postoji više "škola" (terapijskih smjerova i metoda liječenja) i za psihologe i za psihijatre.

Ispravak netočnog navoda: Psiholozi su završili psihologiju, psihijatri su završili medicinu, ali nisu psihoterapeuti po defaultu. Za biti psihoterapeut trebaš završiti certificiranu edukaciju za neku psihoterapijsku školu. Npr, ja sam završila psihologiju što me čini "psihologom", a kad završim gestalt edukaciju i krenem raditi terapiju bit ću i "psihoterapeut", pa ću se potpisivati kao "Ta-i-Ta, psiholog i psihoterapeut". Btw, sa mnom u gestalt edukaciji nemamo niti jednog psihijatra, ali imamo defektologa i socijalnih radnika, koji se također izučavaju za psihoterapeute.

krazykat
15.11.2005., 05:20
Psihoanaliticar nije obavezno doktor medicine. Dovoljno je da uci zanat jedno desetak godina u odredenom psihoanalitickom institutu. U Zagrebu ih ima dva-tri koji su obavili ubrzani kurs, sto ne znaci da su losi, ako imaju k tome i osobni talent.

Tustonja
16.11.2005., 21:06
krazykat kaže:
Psihoanaliticar nije obavezno doktor medicine. Dovoljno je da uci zanat jedno desetak godina u odredenom psihoanalitickom institutu. U Zagrebu ih ima dva-tri koji su obavili ubrzani kurs, sto ne znaci da su losi, ako imaju k tome i osobni talent.

Psihoanalitičar nije jednako psihoterapeut. Moje je mišljenje da je psihoanaliza uglavnom beskorisna (jednom mi je neko kompetentan objašnjavao da nema psihoanalize bez nekoliko godina konstatnih sesija). Po meni je to obična mamipara za sebične i samožive kako bi bili još usmjereniji na sebe.
Što se tiče psihoterapeuta, mislim da bi to mogli biti isključivo za psihoterapiju talentirani psiholozi sa još nekom minimimalno dvogodišnjom edukacijom iz neke od terapija. Svojevremeno sam znao par briljantnih studenata psihologije, ali ti ne bi mogli liječiti ni laboratorijske miševe, emocionalno totalni sjeb.
Obični psiholozi nekako ipak nekako nemaju dovoljno "alata" za psihoterapiju. Oni bi eventualno bili OK za poslove testiranja, savjetovanja, blažih poremećaja ponašanja, istraživanje tržišta, i sl... a terapiju malo ozbiljnijih poremećaja trebaju prepustiti psihoterpeutima.
Što se tiče psihijatara, za bilo što drugo osim drogiranja nisu nimalo korisni. Oni i psihoterapija su dvije različite galaksije.
Dakle, kad se sve svede, postoji možda desetak psihoterpeuta kod nas, a ostali su prodavači muda za bubrege i lovci u mutnom, jer je to sve još prilično neregulirano.

wuk
16.11.2005., 23:33
Kako mi je super kada ljudi koji nemaju pojma nagađaju :top:

krazykat
16.11.2005., 23:43
I tko to nema pojma ? Tustonja ima pravo kad kaze da treba nekoliko godina konstantnih sesija (3 put sedmicno minimum :D) a to sto on misli da je beskorisno, to je njegova stvar i njegov sistem vrijednosti. Nije psihoanaliza za svakoga ni za sve slucajeve.

Sedmica
17.11.2005., 00:06
krazykat kaže:

Ima ih sedam.
ljudi u pravilu mogu više vjerovati nekome tko je imao tako dugo i teško školovanje i tko je k tome sam morao iznositi svoju "dušu" drugome,ležeći na kauču nekoliko godina.

krazykat
17.11.2005., 21:15
spider jerusalem kaže:
TA može uspješno lječiti psihoze.

Schiffovi su uspješno radili TA sa šizofrenicima.
Mislis na uspjesno lijecenje Johna Hartwella ? Metoda se sastojala u tome sto su pacijenta strpali u kadu s vrelom vodom dok mu se koza nije odlijepila tako da je umro nakon tri dana u bolnici od opekotina ali ozdravljen od sizofrenije ? Tako uspjesna metoda da je Schiffu bila zabranjena praksa. Nazdravlje ti TA.
:bljak:

wuk
18.11.2005., 01:38
Tustonja je napisao vrlo dobar post s kojim se uglavnom slažem, no moj prethodni se nije odnosio na njegov post.

spider jerusalem
18.11.2005., 10:42
krazykat kaže:
Mislis na uspjesno lijecenje Johna Hartwella ? Metoda se sastojala u tome sto su pacijenta strpali u kadu s vrelom vodom dok mu se koza nije odlijepila tako da je umro nakon tri dana u bolnici od opekotina ali ozdravljen od sizofrenije ? Tako uspjesna metoda da je Schiffu bila zabranjena praksa. Nazdravlje ti TA.
:bljak:

Odakle ti to? (dokumentiraj) :confused:
Schiffovi su posvajali shizofrenu djecu i radili reparenting sa njima.

TA terapija nema nikakvih fizičkih intervencija, čak je i dodirivanje pacijenta no no.

krazykat
18.11.2005., 19:02
spider jerusalem kaže:
Odakle ti to? (dokumentiraj) :confused:
Schiffovi su posvajali shizofrenu djecu i radili reparenting sa njima.

TA terapija nema nikakvih fizičkih intervencija, čak je i dodirivanje pacijenta no no.

www.prevensectes.com/at1.htm - 45k

Poznajem nekoliko terapeuta TA, sasvim OK ljudi, ali izgleda da je Schiff ipak bio poseban.

spider jerusalem
21.11.2005., 12:44
Schiffovi su se odvojili od TA i napravili svoju školu. No ipak su uspjeli izlječiti neke hebefrene slučajeve za koje se je do tada smatralo da su neizlječivi.

enter
22.11.2005., 19:23
možete li mi molim vas pomoći.
naime,tražim dobrog psihoterapeuta u zagrebu a da nije privatnik.
treba mom prijatelju netko tko će mu pomoći na temelju razgovora i savjeta a dosta mu je teško.
ili bilo koga ako znate nekoga.

hvala svima ;)

Lady Grey
22.11.2005., 19:30
enter kaže:
možete li mi molim vas pomoći.
naime,tražim dobrog psihoterapeuta u zagrebu a da nije privatnik.
treba mom prijatelju netko tko će mu pomoći na temelju razgovora i savjeta a dosta mu je teško.
ili bilo koga ako znate nekoga.

U svakom većem Domu zdravlja psihijatri rade na uputnice. Ili nek se javi na Rebro, na Kliniku za psihološku medicinu.

harlequin
22.11.2005., 19:52
Lady Grey kaže:
Ispravak netočnog navoda: Psiholozi su završili psihologiju, psihijatri su završili medicinu, ali nisu psihoterapeuti po defaultu.
Nisam ni napisala da su psihijatri psihoterapeuti po defaultu, nego po specijalizaciji i daljnjoj edukaciji.