View Full Version : Perilica rublja - kako popraviti, savjeti
stranice :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Tigrica
10.11.2005., 15:39
ovako...ves masina nece da povuce vodu...koji bi to uzrok mogao biti, nova je, stara oko 5 mjeseci, Indesitova. Jos imam 2 godine garanciju, no dok ovi iz servisa dodju, meni se gomilav prljavi ves.... :tuzni:
prosli puta kada sam je ukljucivala, isto je malo stekala, ali je povukla nakon nekoliko pokusaja...sad nece pa nece....!
jel imao neko takav slucaj? jel moguce da negdje gubi kontakt?!
(vode ima u kuci :D , spojena je na cijev i voda je odvrnuta, da ne bude zabune!)
Prefrknuto crijevo za dovod vode?
Ili crijevo za dovod vode na koji je nestašna mašina pri centrifugiranju sama nagazila svojom nogicom?
Puno kamenca u vodovodu koji je zaštopao ono fino sito na slavini?
Složeniji i "skuplji" kvarovi bili bi neispravan/oštećen elektromagnetski ventil ili programator.
Kad okreneš programator na program za "uzimanje vode" ne čuje se ušutanje, baš ništa? Čuje li se kakvo pojačano brujanje (ne motora nego nekog ventila) ?
Eh, da bar ta tvoja mašina ima Terminal Services tj. RDC pa da ti se remote spojimo i otklonimo kvar :D
Onda kažu što će mi vešmašina koja se spaja na Internet. Ili frižider ;)
Tigrica
10.11.2005., 15:53
Veky kaže:
Prefrknuto crijevo za dovod vode?
Ili crijevo za dovod vode na koji je nestašna mašina pri centrifugiranju sama nagazila svojom nogicom?
mislim da je ovo nemoguce, jer stoji na povisenom metalnom stalku a cijev visi..
Veky kaže:
Puno kamenca u vodovodu koji je zaštopao ono fino sito na slavini?
pa jedino ako se nakon 5 mjeseci koristenja nakupilo? jel to moguce tako brzo?
Veky kaže:
Kad okreneš programator na program za "uzimanje vode" ne čuje se ušutanje, baš ništa? Čuje li se kakvo pojačano brujanje (ne motora nego nekog ventila) ?
ja ne cujem :D , no moj dragi kaze da je cuo neke zvukove;) :D . ono kao da hoce povuci, a ne ide, ....probali smo odvrnuti na neki drugi program, mislim da je bilo uzimanje omeksivaca ili ispustanje, pa je pocela raditi?!
mozda ipak da je do kontakta ili te pumpa za vodu zeza,a to je prilican trosak mada bi trebala imat garanciju na 5 mj. staru masinu
Tigrica
10.11.2005., 16:32
chani kaže:
mozda ipak da je do kontakta ili te pumpa za vodu zeza,a to je prilican trosak mada bi trebala imat garanciju na 5 mj. staru masinu
pa sta sam ja rekla? ;
Tigrica kaže:
nova je, stara oko 5 mjeseci, Indesitova. Jos imam 2 godine garanciju,
skuzila sam sto si rekla,ali nije mi se dalo editirati u nesto razumljivije jer je tad nekaj forum stekal
pumpa za moju gorenje je oko 900 kn barem tako mi je nabajal jedan majstor,
a s obzirom da si na garanciji zelim ti srecu da ti serviser ubrzo dode...
Tigrica kaže:
pa jedino ako se nakon 5 mjeseci koristenja nakupilo? jel to moguce tako brzo?
Nije se moglo nakupiti kamenca, ali je moglo ostati na situ "s*ranja" iz vodovodnih cijevi. Ima rđe , kamenčića, svega. Ja svoju moram čistiti svaki mjesec do dva.
Zatvoriš pipu, odšarafiš crijevo i očistiš filter. :W
Ništa ne prčkaj nego čekaj servis.Svaka intervencija ti može stornirati garanciju.Prerano je za bilo kakvo zaštopljavanje.
Ciscenje filtera i mrezica ne utijecu na servis , a najcesci su kvarovi , koje mozete i sami pogledati.
Johnny B.
11.11.2005., 00:04
chani kaže:
mozda ipak da je do kontakta ili te pumpa za vodu zeza...
:nono:
Pumpa za vodu nema veze sa uzimanjem vode. Njena funkcija je da izbacuje vodu iz perilice.
Za uzimanje vode se koristi elektromagnetski ventil koji kada otvori protok, voda sama utiče u perilicu zbog pritiska u vodovodnoj mreži :)
Johnny B. kaže:
:nono:
Pumpa za vodu nema veze sa uzimanjem vode. Njena funkcija je da izbacuje vodu iz perilice.
Za uzimanje vode se koristi elektromagnetski ventil koji kada otvori protok, voda sama utiče u perilicu zbog pritiska u vodovodnoj mreži :)
kao sto rekoh,majstor je nabajao,sva sreca da sam drugi dan pozvala drugog :D jer prvi mi je provalio da me pumpa hebe jer kao masina ne uzima dovoljno vode i da bu se zapalila :D :D :D pa sam automatski to povezala s Tigricom jer njoj uopce nece uzeti vodu
sad znam nesto novo, hvala Johnny B.:klap:
Evo, drugi su ti već rekli no ne mogu propustiti svoju priliku za mudrozbor. Dakle,... pumpa služi za ispumpavanje vode iz bubnja. Vodu u bubanj propušta magnetski ventil i ne treba je ništa upumpavati jer je voda u cijevi pod tlakom. Ako nešto otvori ventil (dakle, programator je ispravan i proteče struja zavojnicom ventila, btw: hoćete malo teorije elektromagnetizma i pravilo desne ruke?) voda pod tlakom proteče u bobanj. naravno, pod uvjetom da može teči, osim ako je dovod nečime začepljen, a tu u priču ulazi upravo sito. Najlakše i najbrže je provjeriti to sito i ako imaš vode u toj cijevi kad odvrneš slavinu i crijevo i sito su ispravni zovi majstora.
Tigrica
11.11.2005., 10:31
ajd hvala vam svima na savjetima. ako ne dodje danas serviser, mozda cu provjeriti to sa sitom.
Sve je već nabrojeno ali
meni je majstor ugradio "neki ventil" između pipe i crijeva veš mašine. Kao - ako pukne crijevo ili sl. taj ventil će zatvorit vodu.
Mašina uopće nije radila tj. uzimala vodu dok "to" nisam skinul.
Od tad sve u redu.
Tigrica
12.11.2005., 19:57
750 kaže:
Sve je već nabrojeno ali
meni je majstor ugradio "neki ventil" između pipe i crijeva veš mašine. Kao - ako pukne crijevo ili sl. taj ventil će zatvorit vodu.
Mašina uopće nije radila tj. uzimala vodu dok "to" nisam skinul.
Od tad sve u redu.
hm, pa zar nece zatvoriti vodu kad zavrnes pipu? :confused:
Taj dodatni ventil bi trebao zatvoriti vodu kod puknuća crijeva
iako je pipa otvorena. Npr. kad nikog nema doma, mašina radi
i pukne crijevo. Tako nekako su meni objasnili ali mašina s tim nije
htjela radit kao zbog većeg pritiska u vodovod. cijevima .......
Ma važno je da sad radi bez toga.
Tigrica kaže:
ajd hvala vam svima na savjetima. ako ne dodje danas serviser, mozda cu provjeriti to sa sitom.
Gle, nije mi jasno zašto ne provjeriš sito prije nego zoveš majstora. To je posao koji se napravi za tren oka. Ne treba ti nikakav alat, samo malo dobre volje.
Dođe majstor, pa rasplete teoriju, pa moramo to ovako - dajte mi skuhajte kavicu, pa zapali jednu, popije kavicu - usput očisti sito za 28 sekundi i naplati popravak 250 kuna..... i ti začuđeno, tak malo posla a tolika lova.
Ima čovjek praf, ja bi ti naplatio 1259 kuna samo zbog ljenosti.
Kad se zbroji cjelokupni trud svih forumaša da ti pomognu savjetom, za to vrijeme se moglo popraviti 10 veš mašina.
A ti ćeš pogledati sito ako ne dođe majstor :confused: :confused:
Nisam hito biti grub, al ne mogu nježnije:cool:
Tigrica
13.11.2005., 23:48
lbucar kaže:
Gle, nije mi jasno zašto ne provjeriš sito prije nego zoveš majstora. To je posao koji se napravi za tren oka. Ne treba ti nikakav alat, samo malo dobre volje.
Dođe majstor, pa rasplete teoriju, pa moramo to ovako - dajte mi skuhajte kavicu, pa zapali jednu, popije kavicu - usput očisti sito za 28 sekundi i naplati popravak 250 kuna..... i ti začuđeno, tak malo posla a tolika lova.
Ima čovjek praf, ja bi ti naplatio 1259 kuna samo zbog ljenosti.
Kad se zbroji cjelokupni trud svih forumaša da ti pomognu savjetom, za to vrijeme se moglo popraviti 10 veš mašina.
A ti ćeš pogledati sito ako ne dođe majstor :confused: :confused:
Nisam hito biti grub, al ne mogu nježnije:cool:
kao prvo, zasto bi ja njemu morala platiti popravak ako imam jamstvo? koliko znam, kada je pod jamstvom, kvarovi se ne placuju! :confused:
pa cak i da nije tako, nece meni neki majstor tu kafenisati!
i zasto bi ja morala znati gdje se nalazi sito? nisam lijena, ali priznajem nemam pojma sta trebam dirati i ne zelim nista smrdati pa da stvar bude gora, jednostavno ne razumijem se u dijelove ves masine. nisi bio grub, ali sam stekla dojam da me smatras lijenom, a vjeruj mi, da znam otprilike sta moram napraviti, potrudila bih se, ovako bolje ne :nono: .......
i da, ako bas hoces da znas, dragi je pogledao sito i sve je ok! dakle, nije to u pitanju, pa cekam majstora i dalje! :hekla:
u krajnjem slucaju, mogu si je uzeti nazad jer jos nije do kraja otplacena!
Pa ako se začepi sito zbog kamenca to ima veze s garancijom kao i da vešmašina ne radi jer ti pregorio osigurač za struju. Dakle, po meni nema veze s garancijom.
Tigrica
14.11.2005., 09:54
Veky kaže:
Pa ako se začepi sito zbog kamenca to ima veze s garancijom kao i da vešmašina ne radi jer ti pregorio osigurač za struju. Dakle, po meni nema veze s garancijom.
ali kako bi ja mogla znati jel to kvar od zacepljenja sita ili zbog neceg drugog? :confused: , zar ne....
(dobro sad znam da nije sito jer smo provjerili)
Johnny B.
14.11.2005., 10:58
Tigrica kaže:
ali kako bi ja mogla znati jel to kvar od zacepljenja sita ili zbog neceg drugog? :confused: , zar ne...
Zajedno sa perilicom si dobila i knjižicu sa uputama za upotrebu. Na kraju uputa bi se trebao nalaziti popis mogućih "kvarova" koje možeš sama otkloniti. Npr. (Izmišljeni primjer):
Kvar: Perilica ne radi, a ja nemam što obući jer mi je sve prljavo :D
Popravak:
1. Provjerite dali u utičnici ima napona
2. Provjerite jesu li vrata perilice dobro zatvorena
3. Provjerite dali je perilica uštekana u električnu mrežu :D
ako perilica još uvijek ne radi pozovite ovlaštenog servisera, a za to vrijeme skoknite u dućan po novu odjeću jer će popravak biti dugotrajan i skup :D
itd....
Poželjno je uvijek prije pozivanja majstora provjeriti tu listu kvarova i probati otkloniti kvar
:)
Tigrica
14.11.2005., 11:18
Johnny B. kaže:
Zajedno sa perilicom si dobila i knjižicu sa uputama za upotrebu. Na kraju uputa bi se trebao nalaziti popis mogućih "kvarova" koje možeš sama otkloniti. Npr. (Izmišljeni primjer):
Kvar: Perilica ne radi, a ja nemam što obući jer mi je sve prljavo :D
Popravak:
1. Provjerite dali u utičnici ima napona
2. Provjerite jesu li vrata perilice dobro zatvorena
3. Provjerite dali je perilica uštekana u električnu mrežu :D
ako perilica još uvijek ne radi pozovite ovlaštenog servisera, a za to vrijeme skoknite u dućan po novu odjeću jer će popravak biti dugotrajan i skup :D
itd....
Poželjno je uvijek prije pozivanja majstora provjeriti tu listu kvarova i probati otkloniti kvar
:)
naravno da sam to procitala i ne spominje se nigdje nista o situ!!. i uopce vam se necu vise objasnjavati jer ste postali neljubazni. adio!
(Veky, hvala!)
a ti bi se trebao zapitati zasto ne peres gace kada ih kupis nove u trgovini! :B
Johnny B.
14.11.2005., 13:28
Tigrica kaže:
....
Ne znam kako si uspjela moj dobronamjerni post popraćen sa pokojom šalom vidljivo obilježenom smajlićima protumačiti kao neljubaznost :confused:
BTW. jesi vidjela da u zagradi piše: "Izmišljen primjer"
Eh, tako mi i treba kad pokušavam pomoći :(
Tigrica je valjda na rubu zivaca radi hrpe vesa i cekanja, johnny b. ne se zalostiti, mislim da smo uglavnom svi skuzili da zelis pomoci:grli:
Johnny B.
14.11.2005., 14:46
chani kaže:
...johnny b. ne se zalostiti, mislim da smo uglavnom svi skuzili da zelis pomoci:grli:
Hvala, odmah se osjećam bolje :kiss:
:w
Tigrica
14.11.2005., 14:47
Johnny B. kaže:
Ne znam kako si uspjela moj dobronamjerni post popraćen sa pokojom šalom vidljivo obilježenom smajlićima protumačiti kao neljubaznost :confused:
BTW. jesi vidjela da u zagradi piše: "Izmišljen primjer"
Eh, tako mi i treba kad pokušavam pomoći :(
ispricavam se ali ja sam to shvatila kao tezu ironiju :(
Johnny B.
14.11.2005., 14:51
Tigrica kaže:
ispricavam se ali ja sam to shvatila kao tezu ironiju :(
Sve u redu :kiss:
Tigrica se malo razžestila. :D
Čini mi se da postoji još pokoji "vanforumski" čimbenik koji utjeće na loše raspoloženje Tigrice. Jer čitajući ponovo postove ne vidim baš razlog da se netko ljuti na ljude koji žele pomoći. I onda ljutito još veli da smo postali neljubazni.... Čudno :confused:
Da bi pokazao da sam stvarno dobronamjeran, još jedan savijet. Provjeri da li je crijevo odvoda postavljeno na određenu visinu. Jer neke perilice uopće neće početi raditi (primiti vodu) ako je crijevo niže od propisane visine. To je zbog sigurnosti od izlijevanja.
I još nešto. Serviser ti može naplatiti dolazak (ne popravak) bez obzira što je perilica pod garancijom.
I na kraju, iako znam da te to baš neće povrijediti, stavljam te u svoju listu nepoželjnih.
Čisto onako, da mi se ne dogodi ponovo ovakva situacija. Pokušaš nekome pomoći, a on te jednostavno popi*a. :azdaja:
Tigrica
15.11.2005., 09:17
stvarno ne znam koji je vama? iskreno se ispricavam i duboko zalim ako sam nekog povrjedila. jako jako mi je zao i to mi je najmanje bila namjera, oprostite mi, ali ja sam jako osjetljiva osoba i sto sam shvatila vase odgovore kao napad. tako sam vas tu neke shvatila. inace svaku krivo izreceno recenicu ili krivo protumacenu tesko primam i shvacam ozbiljno. kad sam ozbiljna. ;)
i procitala samsve ovo ponovno i ne vidim u kojem djelu posta sam ja tebe uvrjedila. odgovorila sam ti isto kao i ti meni. ti si meni rekao da sam ja lijena, zar ne? i jos si rekao:"Nisam hito biti grub, al ne mogu nježnije", znaci ipak priznajes da si bio malo grub?!
zato se jos jednom svima ispricavam, a vec sam se ispricala i Johnny B., ...koji je isto djelovao ironicno.
eto ja sam vas shvatila krivo, da me zelite ismijati, a i vi ste mene shvatili krivo, kao napad.
Ibucar, molim te da me skines s liste. necu biti mirna ako to bude tako. jako se varas ako mislis da me to nije povrjedilo. to mi se jos nikada nije desilo. i uzasno mi je zao. osjecam se jadno. iako ne kuzim ni ja vas. ja sam se samo obranila.
ne mogu podnjeti da imam "neprijatelje".
:W
Johnny B.
15.11.2005., 11:12
Ajme, bacili ste Tigricu u depru :(
Tigrice, nemoj sve tako uzimati k srcu, jer svatko tko dođe ovamo i podijeli sa drugima svoje znanje, radi to iz čiste dobrobiti i želje da pomogne, a ne zbog namjere da se nekome izruguje ili ga ismijava. Vjeruj mi da nitko od kolega forumaša nije htio biti zlonamjeran :)
Evo ti jedan :kiss: da se oraspoložiš :mig:
Tigrica
15.11.2005., 11:16
Johnny B. kaže:
Ajme, bacili ste Tigricu u depru :(
Tigrice, nemoj sve tako uzimati k srcu, jer svatko tko dođe ovamo i podijeli sa drugima svoje znanje, radi to iz čiste dobrobiti i želje da pomogne, a ne zbog namjere da se nekome izruguje ili ga ismijava. Vjeruj mi da nitko od kolega forumaša nije htio biti zlonamjeran :)
Evo ti jedan :kiss: da se oraspoložiš :mig:
evo i tebi :kiss:
vec mi je lakse
Tigrica kaže:
ne mogu podnjeti da imam "neprijatelje".
:W
Ma evo pusica i od mene :kiss:
Ma nisam te ni stavio na listu, zaboravio. Onda znaš koliko si me naljutila.
Ali zato ću te sada staviti.
Ali u listu prijatelja, naravno. ;)
Povrijedilo me je ovo
naravno da sam to procitala i ne spominje se nigdje nista o situ!!. i uopce vam se necu vise objasnjavati jer ste postali neljubazni. adio!
(Veky, hvala!)
iako možda i nije nekakav razlog, ali hvala Veky, a nama ostalima ništa....
pa ljubomorni smo, pa nas je zato povrijedilo :D
Tigrica
16.11.2005., 10:01
:) dobro! :kiss:
Što je, ljubomorni, ha? Tko vam kriv kad sam bolji majstor od vas :D
Nego, tu se svađate oko bedastoća, a mašina stoji pokvarena. Što je na kraju s mašinom? Nije da valjda još čekaš majstora?
Johnny B.
16.11.2005., 20:14
Veky kaže:
Što je, ljubomorni, ha?...
Sad nam je Tigrica podijelila pusice i odmah smo bolje volje :D
@Tigrica
Još uvijek čekamo update za perilicu :ceka:
Ne stigne replayati, sigurno je bio majstor pa sad pere veš dva dana :D
Tigrica
17.11.2005., 10:28
ma perilica je nekako proradila. bez majstora. mozda zato sto nije prije toga bila u upotrebi mjesec i po dana, pa joj je trebalo da se povrati. ali sto god bilo, sad je dobro i sljaka! :)
al hvala na pomoci svejedno i nadam se da je sad sve ok :five:
svastikuti
17.11.2005., 13:06
Tigrica kaže:
ma perilica je nekako proradila. bez majstora. mozda zato sto nije prije toga bila u upotrebi mjesec i po dana, pa joj je trebalo da se povrati. ali sto god bilo, sad je dobro i sljaka! :)
al hvala na pomoci svejedno i nadam se da je sad sve ok :five:
Mjesec i po !!!? :eek:
I jos se netko pita sto si neljubazna ... :)
Tigrica
17.11.2005., 13:13
svastikuti kaže:
Mjesec i po !!!? :eek:
I jos se netko pita sto si neljubazna ... :)
oprosti ali ne razumijem te :confused:
ROAD RUNNER
17.11.2005., 14:54
Tigrica kaže:
oprosti ali ne razumijem te :confused:
Ej, tigrasta.... mašina ponekad neće krenuti ako nisu vrata dobro zatvorena..
Ona izgledaju ko da jesu zatvorena, ali nije zatvoren i kontakt na zaštitnom prekidaču na vratima.
Kad ti se to dogodi idući put, jednostavno lupi rukom ili nogom po vratima tamo gdje se otvaraju i mašina će krenuti :top:
Tigrica
17.11.2005., 15:27
ROAD RUNNER kaže:
Ej, tigrasta.... mašina ponekad neće krenuti ako nisu vrata dobro zatvorena..
Ona izgledaju ko da jesu zatvorena, ali nije zatvoren i kontakt na zaštitnom prekidaču na vratima.
Kad ti se to dogodi idući put, jednostavno lupi rukom ili nogom po vratima tamo gdje se otvaraju i mašina će krenuti :top:
moguce da je i to bilo! :D
Johnny B.
17.11.2005., 21:59
ROAD RUNNER kaže:
Ej, tigrasta.... mašina ponekad neće krenuti ako nisu vrata dobro zatvorena...
khm....
Johnny B. kaže krajnje "neljubaznim" tonom ;) :
...2. Provjerite jesu li vrata perilice dobro zatvorena....
Prvo provjeri dovod vode,od priključka do perilice.Najbolje da odšarafiš crijevo na perilici (prije toga zatvori ventil) i onda lagano otvori ventil.Tako ćeš vidjeti dolazi li uopće voda do nje.Vjerovatno ima neki filter na dovodu u obliku nekakve mrežice pa je možda tu problem.Malo je vjerovatno,ali najjednostavnije.Idući problem bi mogao iti elektro ventil ili programator,ali tu ti je potrebna pomoć stručnjaka.
pušimalboro
06.07.2007., 17:35
Jučer mi se pokvarila perilica za suđe, tj. neće ništa prati:confused: Marka je Bosch, a perilica je mala i uska. Kad okrenem program na pranje i uključim ju samo jako buči te nakon par minuta stane. Mislim da je problem u dotoku vode jer kad sam ju otvorila unutra nije bilo ni kapi vode. Pokušala sam par puta ali s istim rezultatom. Do jučer je radila besprijekorno!!! Da li netko ima ideju što bi to moglo biti, da li je moguće popraviti ili sam osuđena na kupnju nove? Help!!!:cry:
a jesi je možda prala izvana pa povukla s krpom odjednom preko svih tipki ?
ja imam isto boschovu i upravo tako sam joj "zmrdala" elektoniku :zubo:
majstor to popravi za 3 min.kad skine onu donju masku
...ako je to:confused:
Prvo provjeri dovod vode,od priključka do perilice.Najbolje da odšarafiš crijevo na perilici (prije toga zatvori ventil) i onda lagano otvori ventil.Tako ćeš vidjeti dolazi li uopće voda do nje.Vjerovatno ima neki filter na dovodu u obliku nekakve mrežice pa je možda tu problem.Malo je vjerovatno,ali najjednostavnije.Idući problem bi mogao iti elektro ventil ili programator,ali tu ti je potrebna pomoć stručnjaka.
Kod nas u Varaždinu moramo s vremena na vrijeme učiniti upravo to što je gore opisano jer se nakupi toloko kamenca da nemreš bolivit!
Perilica se, u tom slučaju, malo zalaufa, pa ispušta neki čudan zvuk. Kad očistim filter (mrežicu) dalje radi normalno.
Kad obaviš sve ovo gore opisano, ako ne pomogne,
a prije nego pozoveš servis, probaj još ovo:
izvuci utikač iz utičnice, ponovno ga uključi ali na drugu stranu, samo okreni drugačije, razumiješ?
Ne znam u čemu je štos ali meni je pomoglo u dva slučaja.
Jedan od njih je bila perilica suđa.
Ukopčam je, blinka svjetlo, ali ništa, nikako da krene.
Ili, odradi do ispiranja, a onda stane i opet blinka.
Onda neko vrijeme sve OK, pa opet...
Sve sam isprobala, dovode, odvode, mrežice, filtere, sve...
Ovo pomoglo, od tad ko urica.
Pa probaj.
Možda su mali zeleni.
;)
langeles
08.07.2007., 19:12
Hvala na savjetima, upravo mi dolazi tata pa će mi pomoći oko svega što ste rekli (on se kuži u tehniku puno više od mene). Javim kad isprobam, samo se nadam da je problem u nečem banalnom poput kamenca, inače mi ne gine težak udarac po džepu.
Kad obaviš sve ovo gore opisano, ako ne pomogne,
a prije nego pozoveš servis, probaj još ovo:
izvuci utikač iz utičnice, ponovno ga uključi ali na drugu stranu, samo okreni drugačije, razumiješ?
Ne znam u čemu je štos ali meni je pomoglo u dva slučaja.
Jedan od njih je bila perilica suđa.
Ukopčam je, blinka svjetlo, ali ništa, nikako da krene.
Ili, odradi do ispiranja, a onda stane i opet blinka.
Onda neko vrijeme sve OK, pa opet...
Sve sam isprobala, dovode, odvode, mrežice, filtere, sve...
Ovo pomoglo, od tad ko urica.
Pa probaj.
Možda su mali zeleni.
;)
Štos ti je u tome da danas sve perilice nemaju programator, već procesor upakiran u nekakav chip. Ta se stvar poput svakog kompjutera može zablesirati. Izvlačenjem utičnice ga jednostavno resetiramo. Da li smo je okrenuli za 180° ili ne, to je sasvim svejedno.
innuendo_st
09.09.2007., 18:45
evo ovako, upalim masinu i nece da radi na niti jednom programu osim na programu za izbacivanje vode (pumpa) mislio sam da je problem u elektro ventilu posto masina nebi trebala radit dok se ne napuni vodom, prova sam el. ventil direktno na 220V i radi bez problema, takodjer sam provao hidrostate (ima 2 sa 2 nivoa vode) oni normalno skljocaju i takodjer u tim situcijama masina stoji i ne radi nista osim pumpe, prova sam i motor sa kondezatorom direktno i on takodjer radi, prova sam motoric programatora direktno na 220V takodjer i on radi, e sada u cemu je problem jel moze biti do samog programatora do kontakti u njemu???
innuendo_st
09.09.2007., 19:36
i mislim da nije do brave vratiju , jer radi pumpa...
i mislim da nije do brave vratiju , jer radi pumpa...
Greška! Pumpa radi i u tom slučaju. Najjednostavnije je provjeriti tako da se kratko spoje dva vanjska kontakta (deblje žice) i proba upaliti. Ako je u tome kvar mašina bi trenutno trebala uzimati vodu.
Vremensku bravicu obavezno zamjeniti novom jer ako ostane kratko spojena neće stajati na "STOP" nego voziti u nedogled.
innuendo_st
10.09.2007., 00:15
Greška! Pumpa radi i u tom slučaju. Najjednostavnije je provjeriti tako da se kratko spoje dva vanjska kontakta (deblje žice) i proba upaliti. Ako je u tome kvar mašina bi trenutno trebala uzimati vodu.
Vremensku bravicu obavezno zamjeniti novom jer ako ostane kratko spojena neće stajati na "STOP" nego voziti u nedogled.
da... totalno sam neozibljno postupio kad nisam bravu provjerio...al bilo mi je neobicno posto radi pumpa, i nemam shemu masine, sutra se pozabavim sa time, hvala
molio bih za pomoc, imam perilicu suđa gorenje. Od prije neki dan (neki dan? mislim da ima vec 3 tjedna) suđe je nakon pranja puno fleka a masina trosi sol ko luda (bar prema indikatoru). Kad dodam novu sol, potraje jedva jedno pranje. Cep sa sol mi izgleda ok, dajte mi neki tip, zena mi je za vratom a i ne uzivam prati na ruke. Hvala.
molio bih za pomoc, imam perilicu suđa gorenje. Od prije neki dan (neki dan? mislim da ima vec 3 tjedna) suđe je nakon pranja puno fleka a masina trosi sol ko luda (bar prema indikatoru). Kad dodam novu sol, potraje jedva jedno pranje. Cep sa sol mi izgleda ok, dajte mi neki tip, zena mi je za vratom a i ne uzivam prati na ruke. Hvala.
uh ja imam sličan problem.
Suđe je dobro oprano, ali evo već dva tri dana, bijeli talog po čašama :(
Ima dovoljno soli i isperivača, ne znam koji joj je vrag - jedino pretpostavljam da je mogao otići dihtung sa čepa na rezervoaru za sol - više u rezervoaru nije onako pritisak kad skinem čep - voda ne izlazi van nego je samo do vrha rezervoara. Ima li to veze? Mašina je Boschova i stara je desetak godina, ali je jako dobra - nije imala nekih većih dječjih bolesti do sad i fino pere.
Ajd pliz, zna li tko? :kukuc:
rsts-ri
10.12.2007., 13:24
uh ja imam sličan problem.
Suđe je dobro oprano, ali evo već dva tri dana, bijeli talog po čašama
Ima dovoljno soli i isperivača, ne znam koji joj je vrag - jedino pretpostavljam da je mogao otići dihtung sa čepa na rezervoaru za sol - više u rezervoaru nije onako pritisak kad skinem čep - voda ne izlazi van nego je samo do vrha rezervoara. Ima li to veze? Mašina je Boschova i stara je desetak godina, ali je jako dobra - nije imala nekih većih dječjih bolesti do sad i fino pere.
Ajd pliz, zna li tko?
previše soli ili sjajila operi jednom na dugom progamu bez suđa
Jučer mi se pokvarila perilica za suđe, tj. neće ništa prati Marka je Bosch, a perilica je mala i uska. Kad okrenem program na pranje i uključim ju samo jako buči te nakon par minuta stane. Mislim da je problem u dotoku vode jer kad sam ju otvorila unutra nije bilo ni kapi vode. Pokušala sam par puta ali s istim rezultatom. Do jučer je radila besprijekorno!!! Da li netko ima ideju što bi to moglo biti, da li je moguće popraviti ili sam osuđena na kupnju nove? Help!!!
ako ne uzima vodu moze bit aquastop ili njegova sklopka koja se aktivira i ukljucuje pumpu ako masina pušta vodu,na boschovim modelima s elektronikom problemi su releji kojima kontakti izgore,onda motor non stop vrti ili ne grije.
rsts-ri
10.12.2007., 13:26
model gorenja i koja sol?
Imam Bosch perilicu posuđa i u zadnje vrijeme mi ostavlja pjenu na dnu mašine kao da dobro ne ispire pa ne znam dal neko ima već takav problem i kako ga riješiti prije nego zovem servis. Molim za pomoć perilica je stara godinu dana.
supher mali
06.01.2008., 16:43
jel perilica uopce moze radit bez soli? jel ne ophodno je stavljati unutra... mislim i na senzore
koja je razlika izmedu obicne i soli bas za perilice.
bez deterdenta samo s tabletama radi.
i zasto su te tablete tako skupe. pa zar nema niti jedan HR proizvodac za njih
obicna kemikalija. prasak
i ako ne koristis perilicu zimi. jel krajnje neophodno ono sto reklamiraju? ciscenje s posebni samponom i jedan rad dok je prazna
ZVRKANN
09.01.2008., 10:02
Perilica rublja lupa i skace kad centrifugira a postavljena je u vagu.Da li bi rjesio problem ako promjenim amortizere
Možda nema dovoljno rulja u njoj pa prijeđe na jednu stranu i ispadne iz balansa.
ako je nova, trebaš izvaditi transportne šipke
ako ja stara , otkvačila se opruga ili pukao ili otkvačio amortizer
naj vjerovatnije - malo rublja
vinova lozinka
14.01.2008., 18:45
Gorenje servisu treba okruglih 5 dana :eek: da dođe ustanoviti dijagnozu vešmašini, koja mi je NASUŠNO POTREBNA. Da ne ispalim na živce u tih 5 dana molim nekoga za procjenu kvara (inače idem odmah u dućan po novu).
Dakle:
-ne ispire dobro detargent (stavljam pola doze od zadane i bez omekšivača)
-ne centrifugira (okrene dvaput i stane uz neki čudan zvuk, režanje)
-zato moram otvoriti filter i izbaciti vodu (filter inače čistim redovito).
Jel to veliki (skupi) kvar? Stara je 5 godina.
pumpa vode, neznam cijenu
the_ripper
15.01.2008., 09:21
pumpa vode, neznam cijenu
cca. 200-tinjak kuna. Ja sam mijenjao na svojoj Candy. Posao od 15min.
vinova lozinka
15.01.2008., 12:51
Hvala! Znači računam s 500kn :rolleyes:.
Hvala! Znači računam s 500kn :rolleyes:.
Pumpa 85,00kn, izmjena oko 120,00 + dolazak u kuću.:top:
supher mali
19.01.2008., 00:08
ako voda nije izbacena. centrifuga nece nit krenut? tebi krene pa stane hm... preso stat. segment motora za centrifugu?
ne uzima deterdent? ajme... gume, el ventili...
ajme nova masina ha ha
supher mali
19.01.2008., 00:09
Pumpa 85,00kn, izmjena oko 120,00 + dolazak u kuću.:top:
posteno, plati pdv. i pazi da te ovi s foruma pravo ne vide da se oglasavas na forumima. i to ce zabranit. tako sam cuo ha ha
margoth
20.01.2008., 16:25
kod mene danas panika s perilicom....normalno stavila prati veš i kada je počela centrifuga začuo se neki čudan zvuk; kao da se nešto otkačilo ili neko strano tijelo u perilici....
što se mašina više okretala zvuk je bio sve iritantniji i najednom je nešto zblokiralo, puklo, upalile se sve lampice i zasmrdilo....
sve sam ištekala, ispraznila perilicu, ispustila vodu i sutra zovem servisera....pošteno sam se prepala!
što bi to moglo biti? perilica je whirlpool, godinu dana stara.
kod mene danas panika s perilicom....normalno stavila prati veš i kada je počela centrifuga začuo se neki čudan zvuk; kao da se nešto otkačilo ili neko strano tijelo u perilici....
što se mašina više okretala zvuk je bio sve iritantniji i najednom je nešto zblokiralo, puklo, upalile se sve lampice i zasmrdilo....
sve sam ištekala, ispraznila perilicu, ispustila vodu i sutra zovem servisera....pošteno sam se prepala!
pukao nosač opruge ili se otkvačila opruga, ali tko zna koje su još sekundarne štete kad je bubanj iskočio iz centra
Johnny B.
20.01.2008., 19:30
Meni se čini da se neki komad odjeće (najčešće čarapa, pa provjeri dali ti nedostaje koja) ili neki predmet zakačio između bubnja i kućišta (najvjerojatnije za grijač). U najboljem slučaju čeka te izmjena remena (oko 50 kn) i vađenje spornoga predmeta iz perilice....
Javi nam šta je rekao serviser :)
Davor_SB
22.01.2008., 17:49
Dobar vecer svima!!
Imam jedan problem s perilicom rublja.
Perilica nece da grije vodu iako je grijac u redu.
Dali bi to mogloto biti nekakav problem u programima ili nesto drug??
Molim pomozite!!
Hvala.
Matesonik
22.01.2008., 18:03
Dobar vecer svima!!
Imam jedan problem s perilicom rublja.
Perilica nece da grije vodu iako je grijac u redu.
Dali bi to mogloto biti nekakav problem u programima ili nesto drug??
Molim pomozite!!
Hvala.
Termostat?
margoth
22.01.2008., 19:45
evo, bio majstor pa da izvjestim.
dakle, fala bogu, radi se samo o remenu.
pukao pa ga zapetljalo....
serviser umro od smijeha kad je vidio što je od njega ostalo; cvjetna kompozicija:)
ajd pliz pomoć, da ne otvaram novu temu. prije godinu dana renovirali smo stan. striček majstor u kuhinji nije ostavio ventile za vodu (mješalica je na zidu koji spaja kuhinju i kupaonu), ali je napravio odvod za perilicu. sad bi stavila perilicu, ali neznam kako riješiti problem odvoda bez velikog bušenja i rušenja. pa imam pitanje: da li se dovod može napraviti tako da se spoji na hladnu vodu od pipe?
hvala unaprijed :mig:
ajd pliz pomoć, da ne otvaram novu temu. prije godinu dana renovirali smo stan. striček majstor u kuhinji nije ostavio ventile za vodu (mješalica je na zidu koji spaja kuhinju i kupaonu), ali je napravio odvod za perilicu. sad bi stavila perilicu, ali neznam kako riješiti problem odvoda bez velikog bušenja i rušenja. pa imam pitanje: da li se dovod može napraviti tako da se spoji na hladnu vodu od pipe?
hvala unaprijed :mig:
Stavi T-komad između zida i slavine.Ima kromiranih, a ima i ventila koji služe za tu svrhu.Najbolje odi u trgovinu vodovodnog materijala i objasni za što ti treba.
Stavi T-komad između zida i slavine.Ima kromiranih, a ima i ventila koji služe za tu svrhu.Najbolje odi u trgovinu vodovodnog materijala i objasni za što ti treba.
hvala :mig:
Prije nekog vremena perilica kod susjede je počela ludovati.Kad se ukljući bilo koji koji program pranja počinje uzimati vodu,a onda programator poćne šetnju u krug i uredno pali sve programe bez obzira što prethodni traje svega sekundu do dvije.Kako je bila pod garancijom došao majstor iz servisa i zamjenio grijač koji je bio izgorio.Nakon toga radi normalno???Sad se pojavio isti kvar,naravno nakon isteka garancije.Provjerio sam grijač i on je ispravan.Termostat u hladnom stanju nema prolaz napona.Da li je moguće da je kvar u programatoru,a majstor je iz torbe izvukao stari grijač.Koliko sam upoznat s radom perilice,ako se voda ne ugrije termostat ne može dati nalog programatoru za nastavak rada.
Nakon što se restatira može se ukljućiti ispiranje i daj dio odradi korektno.
Radi se o Indesit perilici,ne znam tip,s punjenjem odozgo.
Molio bi nekoga ako zna u ćemu može biti problem.
Hvala.
Joj,ak je zajeb...
Izgleda da je trebal programator zamjenit, a on uvalio stari grijač kamenac free
Pusti je da vrti tako 24h... Meni proradi posle duze pauze :rolleyes:
Moguće je.
Moguće je i da imaš problema sa kamencem.
Pusti je da vrti tako 24h... Meni proradi posle duze pauze :rolleyes:
Nije moja perilica,kod susjedaje i ne znam kako da im objasnim to s radom 24 sata.Što znaći da proradi poslije pauze?Znaš li možda uzrok tom kvaru?
Moguće je.
Moguće je i da imaš problema sa kamencem.
a svaki slučaj izvadio sam grijač,bilo je nešto kamenca,tanki sloj i to sam očistio,ali svejedno se isto ponašala kao i prije.
Možda je neki kontakt popustio.
Žica ili žice koje vode do grijača,pa on malo radi,a malo ne.
Sad za termostat neznam,ali šta on ne bi trebao vodit struju u hladnom stanju,a prekidat
u toplom.
Pazi... Takav probl sam imao sa masinom za vesh kada stoji mesec dana... Pumpa za vodu zeza i onda poludi... izvrti sve programe i nista ne uradi. Posle nekoliko uzastopnih ciklusa pranja proradi :S
U pitanju je candy. Definitivno sam siguran da je pumpa za izbacivanje vode a to su mi rekli i iz servisa.
Na mashini za sudje imam slican problem isto kad odstoji posto sam leti u lijepoj nashoj :)
Uzima i izbacuje vodu bez prestanka... Uzme pa odmah izbaci... Posle nekoliko sati bezveznog rada masine i mog pomeranja programatora rukom proradi i radi najnormalnije bez ikakvih problema. Tu tipujem na programator ali nemam potrebu da intervenisem jer je jako stara i ne bih nasao deo. U pitanju je Bosh.
Tvoju mogu da zeke i nivometri za vodu... Svashta nesto ali sa danasnjim cenama u marketima... U smece pa novu ali ovaj put neku ozbiljnu marku a ne one matrix, qvadro, vivax...
U drugom postu(slučajno otišlo dva puta) Nedst mi je spomenio da je u pitanju serijski kvar.Perilica nije moja i morati ću prepustiti stvar servisu ili na milost vlasnicima.
U svakom lučaju hvala svima na odgovorima.
boromir
14.04.2008., 07:45
Što mislite o ovakvoj borbi protiv kamenca:
U perilicu rublja uliti litru običnog octa i pustiti je da izvrti program za bijelo rublje (vruća voda). Ocat sigurno djeluje protiv kamenca i mislim da ne bi trebao loše djelovati na perilicu.
Što mislite?
Pozdrav
Ivan Akoide
14.04.2008., 10:13
Ne znam koliko će obični ocat biti jak kad ga perilica rarijedi sa desetak litara vode.
Mislim da je glavni problem kamenac koji se skupi oko grijača. Ako se stvori debeli sloj kamenca, on smanji prijenos topline od grijača na vodu, grijač se pregrijava i na kraju izgori. Na ostalim dijelovima perilice sloj kamenca je redovno tako tanak da ne utječe na njen rad, iako na reklamama za Calgon žele pokazati drugačije. Na grijaču se može, ako je voda jako tvrda, za par godina nakupiti i nekoliko centimetara(!) debeo sloj kamenca. Da bi ocat otopio tako debeli sloj treba popriličan broj sati. Ako ocat miruje mislim da ne može otopiti više od 1mm na sat, ako se mućka onda može više.
Grijač se nalazi na najnižoj točki kade perilice (tako da bude najmanja vjerojatnost da ostane bez vode). Trebalo bi u perilicu usuti toliko octa da pokrije grijač i ostaviti onoliko sati koliko milimetara kamenca očekujemo na grijaču. Mislim da bi 2 -3 cm octa od dna kade bilo dovoljno da pokrije grijač. To se može izmjeriti tako da se provuče slamka kroz rupicu na bubnju prema dnu kade. Koja je to količina octa nisam siguran ali mislim da ne bi trebala biti veća od 5 lit. U Kauflandu se može naći superjeftini ocat 3lit. za 10kn, pa bi cijela operacija stajala 20-tak kn. Perilica se može na kraju uključiti da izbaci ocat (zatvoriti dovod vode i ručno mijenjati programe) ili se jednostavno odvodno crijevo spusti do poda, a ocat se može ponovo iskoristiti drugi put ili za druge svrhe (za koje se inače koristi "Cillit") ako nije "pojeo" previše kamenca u perilici.
"Calgon" a posebno "Cillit" su mali primjeri kako se neukom puku može prodati lijepo upakirana pamet po desetostrukoj cijeni.
"ono" oko grijača i s nutarnje strane bubnja nije isključivo vodeni kamenac
ocat kao kiselina razrijeđen u vodi i s podignutom temperaturom bi jako malo ili gotovo ništa djelovao na nakupine unutar stroja za pranje rublja
nakupina se sastoji od "punila"u kojeg je ugrađen koncentrat deterdženta i koji se s vlaknima od rublja i vodenim kamencem taloži na nutarnjim djelovima perilice
djelovanjem jakih kiselina u koncentraciji od oko 19% i više (solna ili fosforna) može se djelomično razbiti nakupljena struktura i odstraniti , ali teško u cjelosti
redovnom upotrebom "kalgona"utrošit će te puno više novca nego što će te dobiti kao korist
uplakani
14.04.2008., 12:40
"Calgon" a posebno "Cillit" su mali primjeri kako se neukom puku može prodati lijepo upakirana pamet po desetostrukoj cijeni.
ha ha ha ti si jedan od rijetkih koji je skužio prevaru sa calgonom.
Calgon reklama je jako lijep primjer kako od puka napraviti kretene i "usaditi" im potrebu za apslutno nepotrebnom stvari jer najobičnija matematika pokazuje da se nikako ne isplati trošiti novce za nešto što će ti na rok od 4-5 godina uštedjeti 100 kuna koliko košta grijač. Calgon je personifikacija trulog i bezdušnog kapitala , na drugom mjestu su one maskare za produžavanjem trepavica ,hebate kome to treba ?? Očito je da će uporno reklamiranje takovih sranja kod ljudi stvoriti ovisnost
A što se tiče čišćenja, hmmm preventivno mjenjati grijač svake dvije godine ihaaaaaaaaaaaa
ha ha ha ti si jedan od rijetkih koji je skužio prevaru sa calgonom.
iole tehnički obrazovana osoba to je odmah shvatila, ali polje neznanja je veliko i sve ima svoju prođu, naj lakše se zarađuje na preventivi
uplakani
14.04.2008., 14:42
iole tehnički obrazovana osoba to je odmah shvatila, ali polje neznanja je veliko i sve ima svoju prođu, naj lakše se zarađuje na preventivi
nisam sumnjao ali ljudima koji uzimaju sve zdravo za gotovo treba uporno objašnjavati o čemu se radi Kad vidim onu njihovu reklamu na kojoj je kamenac čak i sa vanjske strane bubnja dođe mi da pucam u TV Hebate to samo pokazuje što misle o svima nama. M....r im j.... prepotentnu
Xenia 13
14.04.2008., 16:30
Meni je najbolje ono kad lik kaže nešto u stilu:... I onda trese,skače i lupa...i pokaže grijač pun kamenca.:D Moš mislit, kakve veze ima grijač s amortizerima. Btw. netko reče da je grijač 100 kn, ja platila 60( toliko je valjda kutija kalgona).Porez na budale, što drugo
ili kad kaže "perilice koje ja konstruišem se kvare" koji idijot. ja sam skoro vadio pet kuna i naravno zicu od grudnjaka, onda sam zvao zenicu da joj pokažem kako izgleda bubanj s vanjske strane, kao da je jučer počela radit a ne prije 10 godina
Ivan Akoide
14.04.2008., 22:25
"ono" oko grijača i s nutarnje strane bubnja nije isključivo vodeni kamenac...
nakupina se sastoji od "punila"u kojeg je ugrađen koncentrat deterdženta i koji se s vlaknima od rublja i vodenim kamencem taloži na nutarnjim djelovima perilice...
Imaš pravo. Nisam nikada pokušao otopiti kamenac s grijača perilice octom. Otapao sam kamenac octom sa drugih grijača "čiste vode" i to je uredno funkcioniralo. Baš ću probati da se uvjerim u to što pišeš.
mini-majstor
06.05.2008., 08:02
Pretražujem, ali ništa slično nisam našao. Perilica sve programe radi, ali sporo i teško okreće rublje. Napravi čak i centrifugu, a onda opet pauza, uzme vodu, programator OK, ali čuje se zvuk koji kaže da bi trebalo da se rublje okreće, ali ona ne može. Zašto? Pokušavam sam skužit što bi moglo biti. Perilica je Indesit, kupio pogon Japanac, pa je Hirundo 624XJ, sve inox i stara je 18 godina. Do sada nikad problema, izgleda i do sinoć radila je kao nova. A ovo mi se čini mali kvar. Ima li netko ideju?:confused:[
uplakani
06.05.2008., 09:00
proklizava remen ???
amater_total
06.05.2008., 12:04
Otišli ležajevi ?! Jel ruži dok se pokreće bubanj (probaj rukom). !? Oslabio motor (četkice) !?
Partfiš
06.05.2008., 12:17
Prvo pogledaj da li ti je komad rublja usao izmedju vanjskog i unutarnjeg bubnja. Cesto udje carapa ili sl. manji komad robe.
mini-majstor
06.05.2008., 12:42
Otišli ležajevi ?! Jel ruži dok se pokreće bubanj (probaj rukom). !? Oslabio motor (četkice) !?
Rukom je sve u redu, jedino ponekad ruži dok ispumpava vodu, ružno ruži, ali rijetko. Hvala vam svima dobri ljudi. Pokušati ću sam, jer mama i ja živimo sami (ja sam još učenik:) pa i neznam previše) ali svakako ću se potruditi.
mini-majstor
06.05.2008., 12:43
Prvo pogledaj da li ti je komad rublja usao izmedju vanjskog i unutarnjeg bubnja. Cesto udje carapa ili sl. manji komad robe.
Ovaj "kvar" bi mi bio najdraži, jer ću znati sam. Hvala vam svima
uplakani
06.05.2008., 14:00
hebate amater otkud četkice ?? misliš četkice za zube??
naj draži kvar bi ti trebao biti da proklizava remen , što i ja mislim da je, ukoliko je upala čarapa , ponekad ju je vrlo teško izvaditi , potrebno vaditi grijač i otkloniti uzrok upadanja čarape , potrošrna guma vrata i povećao se razmak između bubnja i kade u dijelu vrata , što guma ispunjuje
ili je kondenzator od motora
amater_total
07.05.2008., 09:16
hebate amater otkud četkice ?? misliš četkice za zube??
Za zube neg kaj ?
Johnny B.
07.05.2008., 22:45
AFAI, kod perilica je kavezni motor tako da nema četkica :ne zna:
Da je kondenzator onda nebi vrtio, već bi pokušavao a nebi mogao. Ako nisu ležajevi, vjerovatno je remen.
amater_total
08.05.2008., 10:41
Moj grijeh. Ja zabrijao...
mini-majstor
10.05.2008., 00:12
proklizava remen ???
naj draži kvar bi ti trebao biti da proklizava remen , što i ja mislim da je, ukoliko je upala čarapa , ponekad ju je vrlo teško izvaditi , potrebno vaditi grijač i otkloniti uzrok upadanja čarape , potrošrna guma vrata i povećao se razmak između bubnja i kade u dijelu vrata , što guma ispunjuje
Da je kondenzator onda nebi vrtio, već bi pokušavao a nebi mogao. Ako nisu ležajevi, vjerovatno je remen.
Stvarno pojma nemam. Sve smo pogledali, ništa pronašli, ali perilica radi :).
Neznam do kada će, ali radiiiiiii. Kondenzator mi je sumnjiv, baš ono šta sam pocrvenio od bajki:).Da, baš tako je bilo, ali kad je došla centrifuga na red, vrtilo je:confused:. Znači, nije kondenzator? Možda bude dobra samo na kratko, ali svima vam puno hvala. Dečki za pet!
go2sleep
10.05.2008., 07:17
Ima i onih s četkicama, ja imam jednu u podrumu u kojoj perem psima deke
Svakih nekoliko mjeseci moram mijenjati četkice koje sam prilagođavam od neke brusilice, jer originalne dođu više nego nova perilica
uplakani
10.05.2008., 08:28
Svakih nekoliko mjeseci moram mijenjati četkice koje sam prilagođavam od neke brusilice, jer originalne dođu više nego nova perilica
ja u podrumu imam jednu bez motora i četkica , čista mehanika Vidim na teveju da na njoj neki vispreni proizvode nek zvukove , što bi se reklo glazbeniraju
Johnny B.
10.05.2008., 22:11
Zanimljivo....
Jel to neka starija perilica?
amater_total
10.05.2008., 23:30
Mislim da su neke stare imale četkice. Mini -majstor rekao 18 godina pa sam malo zabrijao. Te s četkicama morale bi biti starije....
amater_total
10.05.2008., 23:31
Možda je tebi začepljeno nekaj bilo, pa kad centrifuga dođe na red a pumpa nije izbacila svu vodu, mašina kasni i muči se....
Smeće izašlo i sad baca vodu i sve u redu....
go2sleep
11.05.2008., 00:01
Zanimljivo....
Jel to neka starija perilica?
sedam osam godina, neka turska
jednosmjerna struja i programi su joj na kartici
bila je najeftinija u dućanu, negdje oko tisuću kuna
Johnny B.
11.05.2008., 10:33
Ovo me već lagao intrigira. Imaš možda kakav link na stranicu sa tim modelom?
Ovo sa jednosmjernom strujom mi nije jasno, misliš samo na struju za napajanje elektronike, ili za cijelu perilicu?
Ako su joj programi na kartici, da li to znači da nema programator nego samo ubaciš u slot karticu sa željenim programom pranja?
uplakani
11.05.2008., 13:16
sedam osam godina, neka turska
jednosmjerna struja i programi su joj na kartici
bila je najeftinija u dućanu, negdje oko tisuću kuna
da mi je ovo vidjeti i onda slobodno mogu zakovrnuti papke
go2sleep
11.05.2008., 13:18
Ovo me već lagao intrigira. Imaš možda kakav link na stranicu sa tim modelom?
Ovo sa jednosmjernom strujom mi nije jasno, misliš samo na struju za napajanje elektronike, ili za cijelu perilicu?
Ako su joj programi na kartici, da li to znači da nema programator nego samo ubaciš u slot karticu sa željenim programom pranja?
i elektromotor je jednosmjerni, isto izgleda kao anlaser na autu, pojma nemam, ja se u elektroniku ništa ne kužim, nešto malo u autoelektriku
Servis ima samo u Zagrebu negdje na Bukovačkoj
Moram potražiti papire, ne piše ime, bacio sam stražnju stranicu
uplakani
11.05.2008., 13:26
ma ti si nešto pobrkao, otkud istosmjerna struja ??Ne kužim čemu istosmjerna?? Cijela priča ti je neuvjerljiva za popizdit Daj čovječe fotić u ruke i da vidimo to čudo, iskreno ne mogu vjerovati da takovo što uopće netko proizvodi i onda se nađe netko da to još i kupi ??
Ložiš ti nas izgleda
Pretražujem, ali ništa slično nisam našao. Perilica sve programe radi, ali sporo i teško okreće rublje. Napravi čak i centrifugu, a onda opet pauza, uzme vodu, programator OK, ali čuje se zvuk koji kaže da bi trebalo da se rublje okreće, ali ona ne može. Zašto? Pokušavam sam skužit što bi moglo biti. Perilica je Indesit, kupio pogon Japanac, pa je Hirundo 624XJ, sve inox i stara je 18 godina. Do sada nikad problema, izgleda i do sinoć radila je kao nova. A ovo mi se čini mali kvar. Ima li netko ideju?:confused:[
Kondenzator 100%:mig:
moze li mi neko reci kako spojiti el motor ves masine da dobije najvecu snagu i brzinu (centrifuga) motor je od stare gorenje ves masine ima kondenzator i 5 zica plavu crvenu bijelu zelenu i krem
inace zelim ga upotrijebiti za drugu namjenu a neznam kak spojit
thanx
Imaš li Ohm-metar (multimetar)?
Ako imaš i znaš se njime služiti, pomogel ti bum...
motor za okretat ražanj je bolje napraviti od el.motora brisača od auta.
moze li mi neko reci kako spojiti el motor ves masine da dobije najvecu snagu i brzinu (centrifuga) motor je od stare gorenje ves masine ima kondenzator i 5 zica plavu crvenu bijelu zelenu i krem
inace zelim ga upotrijebiti za drugu namjenu a neznam kak spojit
thanx
Motor od perilice je u stvari 2 i 12 polni jednofazni motor.Kad je spojen kao 2-polni onda ima funkciju centrifuge a kao 12 polni ima funkciju lijevo-desno u fazi pranja.
Ako ga želiš spojiti kao centrifugu ( veći broj okretaja ) možeš ga spojiti na dva načina; da se vrti desno ili lijevo.Za desni smjer vrtnje spajaj ovako;
-bijela na NULU ( N )
-FAZU ( L ) na plavu žicu ( time si fazu spojio na glavni namot motora )
-između plave i crvene spajaš kondenzator
Ako imaš strujna kliješta ili ampermetar u tom smjeru bi struja trebala biti oko 3,1 A.
Za lijevi smjer vrtnje spajaj ovako;
-bijela na NULU ( N )
-FAZU ( L ) na crvenu ( time si fazu spojio na pomoćni namot i na taj način
dobio drugi smjer vrtnje )
-kondenzator i dalje ostaje spojen između plave i crvene
Struja koju vuče motor u tom smjeru bi trebala biti oko 1,5A.
Preporučam ti desni smjer vrtnje jer je time dobivaš veću snagu i veći okretni moment.( zelena i krem žica ostaju nespojene )
Na isti način mjenjaš smjer lijevo-desno samo na manjem broju okretaja koristeći zelenu i krem žicu umjesto plave i crvene koje ostaju nespojene.
Ako se upuštaš u ovo nadam se da imaš neko osnovno znanje iz elektrotehnike,jer ako nisi siguran bolje daj to nekome da ti spoji ko se kuži.
Za najveću brzinu trebaš sve polove,znači i sve žice spojene.
Za najveću brzinu trebaš sve polove,znači i sve žice spojene.
KRIVO!!!
To su dva motora u jednom kućištu, te sapajš ili jedan ili drugi namot.
KRIVO!!!
To su dva motora u jednom kućištu, te sapajš ili jedan ili drugi namot.
Točno,za veću brzinu ili centrifugu trebaš motor spojiti kao 2-polni jednofazni motor,prema uputama koje sam napisao.Ako ti upute nisu jasne,nemoj se upuštati u navedeni experiment.
Samo da napomenem,tako spojen motor ( veća brzina-centrifuga ) godinama je bio spojen na pumpicu za bušilicu koja je vršila pretakanje lož ulja iz bačvi u veliki spremnik.
Znači postoje i dva rotora,itd...:rolleyes:
Znači postoje i dva rotora,itd...:rolleyes:
Neznam da li da ovo shvatim kao zajebanciju,ali evo ipak...Motor od stroja za
pranje rublja je asinhroni jednofazni motor na čijem se statoru nalaze dva glavna namota i dva pomoćna namota.Jedan glavni i jedan pomoćni namot
s kondenzatorom služe za centrifugiranje a drugi glavni i drugi pomoćni namot
s kondenzatorom služe za manje okretaje kao funkcija pranja.Prebacivanje s jednog načina rada na drugi način rada vrši programator i naravno rotor je jedan.:D
supher mali
03.08.2008., 21:25
Motor od perilice je u stvari 2 i 12 polni jednofazni motor.Kad je spojen kao 2-polni onda ima funkciju centrifuge a kao 12 polni ima funkciju lijevo-desno u fazi pranja.
Ako ga želiš spojiti kao centrifugu ( veći broj okretaja ) možeš ga spojiti na dva načina; da se vrti desno ili lijevo.Za desni smjer vrtnje spajaj ovako;
-bijela na NULU ( N )
-FAZU ( L ) na plavu žicu ( time si fazu spojio na glavni namot motora )
-između plave i crvene spajaš kondenzator
Ako imaš strujna kliješta ili ampermetar u tom smjeru bi struja trebala biti oko 3,1 A.
Za lijevi smjer vrtnje spajaj ovako;
-bijela na NULU ( N )
-FAZU ( L ) na crvenu ( time si fazu spojio na pomoćni namot i na taj način
dobio drugi smjer vrtnje )
-kondenzator i dalje ostaje spojen između plave i crvene
Struja koju vuče motor u tom smjeru bi trebala biti oko 1,5A.
Preporučam ti desni smjer vrtnje jer je time dobivaš veću snagu i veći okretni moment.( zelena i krem žica ostaju nespojene )
Na isti način mjenjaš smjer lijevo-desno samo na manjem broju okretaja koristeći zelenu i krem žicu umjesto plave i crvene koje ostaju nespojene.
Ako se upuštaš u ovo nadam se da imaš neko osnovno znanje iz elektrotehnike,jer ako nisi siguran bolje daj to nekome da ti spoji ko se kuži.
daj mu shemu - puno pricas
boje sam zaboravi... imam negdje u knjizi
segment za centrifugu spajas direktno na 220, a pokretacki namot preko kondzetatora. ako ces drugi smjer okreni spajanje pomocnog namotaja/segmenta
om metrom mozes vidjeti sto je sto. centrifuga ima naj manji otpor. onda segment za pranje...
supher mali
03.08.2008., 21:32
pranje rublja je asinhroni jednofazni motor na čijem se statoru nalaze dva glavna namota i dva pomoćna namota.Jedan glavni i jedan pomoćni namot
s kondenzatorom služe za manje okretaje kao funkcija pranja.Prebacivanje s jednog načina rada na drugi način rada vrši programator i naravno rotor je jedan.:D
ps maalo si ti previse namotaja ode spomenu..tvoj motor moze sluzit za dvije masine hahah
aj nek neko posta semu... bile su izvedbe s 5 i 6 zica... koliko ih je danas tko to zna
Mali ispravak, kolega:
Za centrifugu je 2-polni namot motora s glavnom i pomoćnom fazom, predviđen za 1 smjer vrtnje
Za pranje je 10 ili 12-polni trofazni namot, spojen u zvijezdu, koji se koristi kao jednofazni, za oba smjera vrtnje.
supher mali
04.08.2008., 01:36
Mali ispravak, kolega:
Za centrifugu je 2-polni namot motora s glavnom i pomoćnom fazom, predviđen za 1 smjer vrtnje
Za pranje je 10 ili 12-polni trofazni namot, spojen u zvijezdu, koji se koristi kao jednofazni, za oba smjera vrtnje.
zvon, zvon. mislim da i namot za centrifugu moze ic u oba smjera
zvon, zvon. mislim da i namot za centrifugu moze ic u oba smjera
Nemože, nije predviđen za to. Jedino ako zamijeniš glavnu i pomoćnu fazu, ali onda nema snage i motor se grije. No to nije namjena nego nužno zlo.
Bocca della Verita
21.12.2008., 15:03
zar je moguce da se ne moze imati ves masina cija se vrata otvaraju sa lijeva na desno?
:ne zna:
mislim da se kao i frižideru , tako i stroju za pranje rublja mogu vrata okrenuti , zovite servis i neka vam prebace ili već u samom prodajnom mjestu tražite preokretanje
Bocca della Verita
21.12.2008., 16:42
to sam i ja mislila.
no, na svim prodajnim mjestima na kojima sam bila, trgovci su samo mahali glavom.
servis jos nisam kontaktirala...nedilja je.
ponadala sam se tu otkriti rjesenje.
ponadala sam se tu otkriti rjesenje.
rješenje je skinuti vrata i prebaciti ih na drugu stranu:D
Bocca della Verita
21.12.2008., 17:48
mislis ili si siguran?
Možeš okrenut vrata na drugu stranu ali onda moraš prebacit nosač od vrata (napravit rupu sa druge strane i cjeli "pantić prebacit"), napravit rupu za bravicu da možeš otvarat vrata i prebacit onaj uređaj koji ne da da se vrata otvore dok perilica radi. Mislim da nije isplativo. :mig:
exAzriel
21.12.2008., 19:10
sve je to OK oko prebacivanja vrata na drugu stranu, no na novim vešmašinama nekih proizvođača to više nije moguće.
A na pitanje zašto, odgovor je, zato jer su vrata povećana :cerek:
Bocca della Verita
21.12.2008., 19:27
to više nije moguće.-na takav odgovor sam naisla u svim ducanima. to se vise ne radi!!??
pobogu, zar nase kupaonice moraju biti prilagodnjene glupim novim standardima?
ne mogu virovat!
:mad:
exAzriel
21.12.2008., 19:56
a nisam ni ja mogao vjerovati, no to je tako.... nažalost....
moja mama ima gorenje mašinu kojoj se vrata otvaraju s lijeva na desno kupljenu prije 3-4 godine.
što ti točno smeta pri otvaranju vrata? jer bez obzira na koju se stranu otvaraju vrata, moraju imati određeni prostor za otvaranje...tako da ti promjena strane otvaranja nemora nužno riješiti problem. još si radije malo provjeri da li možeš drugačije rasporediti prostor oko perilice..
Bocca della Verita
21.12.2008., 22:30
inra, koji model? jel takva vec pronadjena u ducanu ili je posebno narucena?
pilar, wc je toliko malen da masina moze doci samo tu di je i sad. do zida sa svojim lijevim bokom.
pa sad ti stavljaj i vadi robu sa takvom situacijom.
exAzriel
21.12.2008., 22:33
inra, koji model? .
to je bilo prije 3 ili 4 godine....
danas bojim se da je to nemoguća misija....
osim ako u Končaru ne rade po narudžbi, to pak neznam....
AEG, lavamat 62610 i njoj srodni. Kralj na Čulinečkoj, ZG.
Pretpostavljam da se misli da su panti s lijeve, a kvaka s desne strane.
Eto link, ako je to ono kaj tražiš:
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_1956_701548_AEG_pralni_stroj_Lavamat_62610
Sorry zbog slovenske stranice ;)
Sniperman
22.12.2008., 13:28
to više nije moguće.-na takav odgovor sam naisla u svim ducanima. to se vise ne radi!!??
pobogu, zar nase kupaonice moraju biti prilagodnjene glupim novim standardima?
ne mogu virovat!
:mad:
ulicna rasvjeta se nikad ne vuce zbog jedne kuce na kraju ulice...
tako i ovo sa vratima :D
Bocca della Verita
22.12.2008., 14:18
Pretpostavljam da se misli da su panti s lijeve, a kvaka s desne strane.
hvala na trudu, al upravo obrnuto trazim.
zvala sam i kralja, koncar, gorenje...
odustajem :tuzni:
Uzmi onu s punjrnjrm odozgo.
Uzmi onu s punjrnjrm odozgo.
Lapsus,ispravak netoćnog navoda.
Punjenjem.
ne odustati , može se , zovi servisera, to oni za čas prebace
a kak stojiš s prostorom s lijeve strane?
meni je s desna kada, ali mi je s lijeva prazan prostor
kako se vrata na današnjim mašinama uglavnom otvaraju za 180 stupnjeva, nema problema, a nisam neka spretnost i sposobnost
i uzmi vešaricu s veelikim vratima, tako će ti biti lakše
a ako se misliš zezat s okretanjem vrata, prvo provjeri dal' će ti tada vrijediti garancija
exAzriel
22.12.2008., 18:22
ne odustati , može se , zovi servisera, to oni za čas prebace
dobar ti je nick...
tvrdoglav si baš kao tvoj nick.
Od prije dvije godine proizvode se vešmašine na kojima više nema prebacivanja vrata!
Odnosno samo takve možeš naći u našim trgovinama.
Koliko puta to treba napomenuti?
A odgovor direkt iz tvornice je da su zato povećali vrata, da bi veš mogao uvjek lagano ubacivati, ili vaditi iz vešmašine.
Glup argument ali je to danas tako!
Isto kak se kod frižidera više ne mjenja guma na vratima, nego se mjenjaju cjela vrata!
Takav je danas standard ili kak da ga već nazovem!
Meni isto nepašu takva vrata, ali sam morao i mogao kupiti samo takvu!
Ili vešmašinu koja se puni odozgo!
exAzriel
22.12.2008., 18:53
akako se vrata na današnjim mašinama uglavnom otvaraju za 180 stupnjeva, nema problema, a nisam neka spretnost i sposobnost
i to je pisalo u odgovoru iz tvornica veš mašina.
velika vrata plus otvaranje do 180 stupnjeva.
A da prekinem repliku druga mazgova, sad je predblagdansko vrijeme, ionako bu hodao po shoping centrima, neka svakako stane na odjelu bjele tehnike i neka pogleda kako je spigana prednja strana novih veš mašina.
Pa nek onda objasni kak bi se i na koji način mogla vrata okrenuti!
Jedino da izbaci prednju ploču i napravi novu!
To je danas tako, i AMEN!
ELECTROLUX EWN 14991W :kava: Nadam se da cjena nije problem.
hvala na trudu, al upravo obrnuto trazim.
Probaj sa Boschem, nemaju otvaranje na desno, ali su vrata povecana i kut otvaranja na nekim modelima je cak do 180 stupnjeva.
Ako pozurils s kupnjom, dobit ces i i 5 godina jamstva :top:
d.
Žare 23
05.01.2009., 23:18
Ja radim vešmašine ali nisam tak skoro vidio da se mjenja pant da se otvaraju na desno rješi to sa topload modelom manje mjesta zauzima i nisu ni skupe !
Bocca della Verita
07.01.2009., 12:05
kupljena je "normalna"
hvala svima na pomoći
Namjeravam napraviti stolnu brusilicu od elektromotora perilice rublja.
Ima li netko shemu spajanja s tim da ikoristim obje brzine (centrifuga i spori hod). Motor ima izlaznih 5 žica. Pošto sam laik u tom području volio bih neku jednostavnu i preglednu shemu.
treba ti i kondenzator on je odvojen koliko znam na perilicama od motora a upitna je i snaga
znam čak mislim da mi treba 2 kondenzatora i 2 ili 3 prekidača
user zoki
20.01.2009., 19:04
Evo ga . meni zadovoljava sve tvoje uslove .jednostavna i pregledna
http://i42.tinypic.com/307ufk0.jpg
Tu su dva kondenzatora. Koje jačine. Isprobao sam spori okret sa kondenzatorom od 8 uF i radi.
user zoki
21.01.2009., 17:03
E sad ..ne znam ja baš sve ....
Trebaš staviti dva kondenzatora ili preko sklopki prebacivati kondenzator ..
A "jacina "? ..zalegni pod mašinu i procitaj ..ne znam kojeg kapaciteta treba biti ..
Namjeravam napraviti stolnu brusilicu od elektromotora perilice rublja.
Ima li netko shemu spajanja s tim da ikoristim obje brzine (centrifuga i spori hod). Motor ima izlaznih 5 žica. Pošto sam laik u tom području volio bih neku jednostavnu i preglednu shemu.
O tome detaljnije pogledajte ovdje:
http://www.napravi-sam.com/CMS/0091/Content.aspx?EID=2558
Dadichi
21.05.2009., 19:44
Otvori zadnji poklopac, pa vidi kako izgleda (da nije remen).
Vjerojatno je motor, ali premalo informacija.
Jel radi centrifuga?
Mačakvn
22.05.2009., 10:29
Obično ti spadne remen, no malo je informacija ali prvo provjeri remen, ako je spao vrati ga na mjesto a ako se opet dogodi a što je vjerojatno moraš kupiti novi jer se ovaj vjerojatno istegao.
hej, ja imam sličan problem. isto je perilica-sušilica u jednom. kad upalim (nisam sušilicu ni isprobavala- šta da sušim kad ni oprati ne mogu) uzme vodu i prašak pa zuji, zuji uz blinkanje lampica i samo najednom stane. ništa neće, centrifugirati, izbacivati vodu...ma ništa.
kaže prijatelj da je programer. da kupim novi i zamjenim. malo mi glupavo dati 500 kuna da bi ispalo da nije to.
savjeti??
S obzirom da motor ne vrti ni na jednom programu,vjerojatnije je da je ispao remen(neki drugi prijenos),ili da je izgorio kondenzator.
tom_tom
28.05.2009., 08:24
Ne znam koji je model perilice, vjerojatno četkice.
hej, ja imam sličan problem. isto je perilica-sušilica u jednom. kad upalim (nisam sušilicu ni isprobavala- šta da sušim kad ni oprati ne mogu) uzme vodu i prašak pa zuji, zuji uz blinkanje lampica i samo najednom stane. ništa neće, centrifugirati, izbacivati vodu...ma ništa.
kaže prijatelj da je programer. da kupim novi i zamjenim. malo mi glupavo dati 500 kuna da bi ispalo da nije to.
savjeti??
Je li to prvo pranje sa perilicom? (kažeš da nisi sušilicu ni isprobavala je nisi ni mogla oprati)
Da možda nisi zaboravila izvaditi one šipke koje blokiraju bubanj u transportu? :ne zna:
Ne znam koji je model perilice, vjerojatno četkice.Kolko je meni poznato motor perilice rublja nema četkice:kava:
tom_tom
29.05.2009., 17:22
Kolko je meni poznato motor perilice rublja nema četkice:kava:
Onda ti nije ništa poznato. U novije vrijeme (čitaj: 10-ak godina, možda i više) se u perilice umjesto asinkronih, kaveznih motora ugrađuju kolektorski koji imaju elektronsku regulaciju broja okretaja.
Ako perilica normalno prima i izbacuje vodu, odradi kompletan program a bubanj ne vrti, onda su četkice u pitanju. Zato sam rekao da ne znam koji je model perilice, ali vjerojatno je noviji sa kolektorskim elektromotorom.
kopneni02
22.06.2009., 20:40
Kod mene je obrnut slučaj: u bilo kojem položaju programatora perilica krene sa radom i nakon nekoliko sekundi ode u centrifugu. Bubanj se okreće prevelikom brzinom pa je moram isključiti. Model je AEG OEKO-LAVAMAT 265 (mala perilica što se puni odgore). Ako netko zna što je, molim pomoć.
pokrenem pranje, perilica u bubanj pusti određenu količinu vode, mješane sa praškom i čuje se kao zujanje ( pokušaj motora možda da pokrene bubanj), ali bubanj se ne pokreće. također i kada pokrenem program za sušenje ( jer imam ono perilicu i sušilicu u jednom) bubanj se također ne okreće, a on grije unutra, pa pomoć?
Evo, kod mene ista stvar. Radi se o Indesit perilici, 4 godine me služila. Znači remen možda...to bumo provjerili, da je bar samo to, baš mi se ne uklapa kupovina nove perilice.
kopneni02
26.06.2009., 09:13
Evo jedan koristan link:
http://www.indesitservice.co.uk/hs/pages/content.do?keys=FAQ:ERROR_CODES
Njih se može i kontaktirati putem kontakt forme. I ja imam Indesit WD105T. Pretraživanjem interneta sam zaključio kako Indesit nije baš pouzdan, mašine su im osjetljive, tj. nisu robusne kao npr. Gorenje, a error kodove skriva ko zmija noge. Inzistiraju da se mašina nosi u ovlašteni servis (pa čak i ako ti je istekla garancija), pa ću kod kupovine nove mašine voditi i o tome računa.
Karanana
26.06.2009., 12:50
Pogledaj remen, a ponekad zna i filter da bude toliko zacepljen da programator ne ukljucuje motor (upadne carapa u filter ili sta drugo), barem sam imao oba iskustva.
Malo gori kvarovi su da ode programator, ponekad kondenzator na motoru.
kopneni02
27.06.2009., 18:01
Evo, danas sam riješio problem na Indesit perilici. Kad bi se stavilo rublje u mašinu i programator postavilo u početni položaj, perilica bi se pokrenula i onda poludila. Dugme programatora bi se počelo okretati u krug, lampica bi bljesnula sedam puta pa stala i onda ispočetka počela blickati, a bubanj se okretao i glumio da radi, a zapravo radio stalno istu operaciju. Rastavio sam perilicu i krenuo redom. Prvo sam očistio od kamenca sve vodene puteve i pokrenuo sve ispočetka. Kad nije pomoglo, prvo sam izvadio grijač. Univerzalnim instrumentom sam izmjerio otpor. Bio je beskonačan, što znači da je grijač pregorio. Kupio sam u osječkom Konikomu drugi grijač za 99 kuna (u mašini je Aristonov grijač!) i izvršio montažu u perilicu. Sve je normalno proradilo i program je uredno došao do kraja.
cvillidreta
21.07.2009., 19:21
hej jel ima neko korisnicki prirucnik za indesit wd 105t
Johnny B.
21.07.2009., 19:25
ukucaj u google "indesit wd 105t user manual" i uživaj :zubo:
cvillidreta
21.07.2009., 19:28
nema....
radionica
22.07.2009., 10:30
Perilica/sušilica Indesit serije WD je takav fušeraj, da bi ne samo one koji su to sklapali, nego i one koji su to projektirali trebalo natjerati da ručno preu gaće i čarape za vrijeme dok je ista pokvarena u jamstvenom roku!
1. matična ploča sa epromom i elektronikom.
2. termički osigurač
3. istopili se kontakti na spoju strujnog kabela u perilicu (danger!):mad:
4. termički osigurač
5. ventilator sušilice
Plus svako malo treba raskopati sve i očistiti cijeli ventilacijski tunel zbog nakupljenih "mufica" jer su idioti to loše dizajnirali!
Talijanski fušeraj bez premca!:flop:
P.S. Servisi! Nakon dva ovlaštena servisa iz popisa (koji nisu ama baš ništa uspjeli napraviti) i mojeg googlanja koje ama baš ništa nije pomoglo niti su oni errer kodovi točni:
- u Rijeci servis "Unuk" 051 672 636 na Mlaki
- u Zagrebu "TehnoGRUPA" 01 3908720.
kopneni02
25.07.2009., 21:51
Imao sam i perilicu Candy. Unutra su sve bili plastični dijelovi, uključujući i rotirajuće dijelove u programatoru. Brzo je crkla. Indesit WD 105T, iako je sranje od mašine, radila je oko pet godina do prvog kvara. Kupili smo je 2003. Prali smo i sušili do iznemoglosti (pogotovo sušenje zimi, ljeti ionako sušimo vani), četveročlana obitelj s dvoje djece. Sad sam je uspio popraviti i opet radi. Ali da loše pere, istina je. Pokušali smo mijenjati deterdžente, ali nije pomoglo. Znači da je fora u mašini.
kiko1833
19.08.2009., 09:46
dajte mi objasnite na koji pin ide FAZA, na koji pin ide O, te na koji pin idu izvodi sa kondenzatora za 330 o/min...
gledao sam one upute i glup sam....sve je puno faza i pomoićnih faza...gdje je nula...sta je zajednicko...
dajte mi objasnite na koji pin ide FAZA, na koji pin ide O, te na koji pin idu izvodi sa kondenzatora za 330 o/min...
gledao sam one upute i glup sam....sve je puno faza i pomoićnih faza...gdje je nula...sta je zajednicko...
Ako spajaš motor prema http://www.napravi-sam.com/CMS/0091/Rep/alat_od_motora_ves_masine.pdf i slici na strani 481, ilustarcija B: trebao bi staviti kleme kondenzatora na kontakte označene brojevima 1 i 2, a ulaz na kontakte označene brojevima 2 i 4 (neovisno L ili N). Kontakt broj 4 je zajednički , a ako drugu ulaznu žicu omjesto na 2 spojiš na 1 motor će vrtjeti u drugom smjeru.
Nadam se da sam pomogao.Oprez i sretno.
kiko1833
21.08.2009., 09:07
riješeno!!!! fala bog...a sada mi recite zašto je motor vruć onak...dosta s obzirom da radi na prazno 15 - 20 min?
koristim kondenzator koji piše na naljepnici 16 uF... da li za manji broj okretaja koje koristim treba ići jedan manji kondenzić?
riješeno!!!! fala bog...a sada mi recite zašto je motor vruć onak...dosta s obzirom da radi na prazno 15 - 20 min?
koristim kondenzator koji piše na naljepnici 16 uF... da li za manji broj okretaja koje koristim treba ići jedan manji kondenzić?
Normalno je da se motor ugrije za vrijeme rada, koliko je to dosta ili previše ne mogu reći !! Ukoliko je to toliko da se osjeti miris paljevine (miris izolacije namotaja) moram ti reći da je motor pregorio. Obično se i za veći i manji broj okretaja koristi isti kondenzator, ali to sve ovisi o izvedbi samog motora.
E da, provjeri još jednom kako si spojio !!
kiko1833
26.08.2009., 12:52
spojeno je sve dobro, kako bog zapovjeda. ne miriši ili ne smrdi...samo nakon nekog vremena bude vruć....nabavio sam 8uF kondenzator pa cu probat s njime na malim okretajima....odnekud mi je poznato da neke vešmašine imaju dva kondenzatora...pa mi odatle sumnja....vidjet cu ako radi radi...pa javim...inace ta dva kondenzatora su 30 kn....tako da nije bed a ima i skoro svuda za kupit.
to jt to, ako je samo vruć, a ne čuje se paljevina najvjerojatnije je sve u redu sa motorom jer motor kada se duže vrijeme vrti na malim okretajima se nemože dovolno rashladit.
svakako probaj sa slabijim kondenzatorom. dva kondenzatora su obično imale prastare vešmašine i to koliko se sjećam talijanske marke tipa candy i zopas
kiko1833
27.08.2009., 06:41
iz ove je motor iz prošlog stoljeća. `89
bero16v
01.10.2009., 13:05
Hmmm, imam jedan upit vezan za ovu temu.
Ujak mi ima masinicu napravljenu za vrtiti razanj...
Na njoj se nalazi veliki motor koji se pogoni izmjenicnim naponom 220V.
On bi sada htio okrenuti smjer okretanja motora. Na motoru postoji kondenzator...
Ali citajuci ovaj post gore, mislio sam samo okrenuti zice na kondenzatoru, tj na pomocnom namotu. Ali vidim da to nije tako.
Ima tko shemu kako bi se to spojilo... Znaci motor nije od vec masine i vjerujem da nema vise namotaja... Izgleda kao motor od cirkulara..
Zamijeni na motoru glavnu i pomoćnu fazu.
Ako želiš spojit za najveću brzinu, moraš koristit plavu, crvenu i bijelu. crvena je pomoćna faza centrifuge, plava je glavna faza centrifuge, a bijela je zajednički izvod centrifuge i pranja. Bijelu direktno spojiš na 220 V, onda plavu spojiš na kondenzator i na 220 V. Crvenu spojiš na drugi kraj kondenzatora. Namot za centrifugu nemože ić u oba smjera, jer nije namjenjena za to. Ako želiš spojit za nižu brzinu onda koristiš zelenu, krem i bijelu. Zelena je I. Faza pranja, krem je II. Faza pranja, a bijela je zajednički izvod oba dijela. Bijelu opet direkt na 220 V, krem spojiš na kondenzator i na 220 V, a zelenu na drugi kraj kondenzatora. Ako želiš drugi smjer vrtnje, onda zamijeni zelenu i krem žicu. Što se tiče struje koju če motor povuč ovisi o snazi motora te za centrifugu iznosi od 2.7 pa do 3.5 A, a za pranje oko 1.2 do 1.7 A. Naravno struja zavisi o opterečenju na osovini motora, u praznom hodu struja će biti manja jer motor tada uzima iz mreže energiju potrebnu sam da pokrije gubitke praznog hoda, dok će kod opterečenja struja biti tih 3.5 A.
I pranje ima dvofazni namot spojen u zvijezdu, a ne trofazni.
Sasa Tovernic
25.10.2009., 20:39
Stroj radi normalno ali slabije vrti kod centrifuge te veš nije ocijeđen u potpunosti. Da li je u pitanju motor.
Pogledaj ulazni RSO filter da nije možda puknuo ili ima slabiji kontakt.
Pozdrav svima. Dali netko zna kako se vadi grijač na perilici rublja Gorenje Wa 683. Otvorio sam zadnji poklopac i odpojio kleme sa grijača, odvrnuo neku maticu, čini mi se da ona ništa konkretno ne drži, grijač ne mogu niti pomaknut. Frka me je na silu cukat da nesto ne pukne. Što dalje. Hvala.
Pozdrav svima. Dali netko zna kako se vadi grijač na perilici rublja Gorenje Wa 683. Otvorio sam zadnji poklopac i odpojio kleme sa grijača, odvrnuo neku maticu, čini mi se da ona ništa konkretno ne drži, grijač ne mogu niti pomaknut. Frka me je na silu cukat da nesto ne pukne. Što dalje. Hvala.
Gurni taj šaraf s kojeg si skinuo maticu prema unutra, polako razlabavi grijač i šarafcigerom izvadi gumenu brtvu s grijačem van. Pazi da ne oštetiš pri vađenju rubove rupe na bubnju u kojoj je grijač i izbaci kamenac iz bubnja prije stavljanja novog grijača.
Fala majstore. Grijač je rikno jel je na njemu nekakva guma bila ( kao od tenisice unutarnji dio đona, tak nešt) pa je valjda to uz kamenac dovelo do probijanja. oš jednop puno hvala.
Perilica je počela jako lupati, prvo sam mislio da je ležaj, ali sad više nisam siguran :confused:
...kako sam krenuo da raskopavam, našao sam da se bubanj jako mrda unutar kade. Tamo gdje osovina bubnja prolazi kroz kadu se sve rasklimalo??
Jel se to tamo i inače može tako mrdati, ili se meni utor u kadi tamo raspao??
Stara je mašina, candy 1984.g. ...jel se to uopće isplati popravljati i ako su ležajevi u pitanju...jer kako sam malo čitao o mašinama, ispadne da su te stare kvalitetnije od ovih današnjih??
user zoki
24.11.2009., 18:07
ako se klima bubanj otišli su ležajevi o isplativosti ja ne bih ,ako si sposoban da sam promjeniš ležajeve onda se isplati ..promjeni odmah i brtveni set
Johnny B.
24.11.2009., 21:27
Ili ležajevi kao što veli zoki ili je osigurač ispao iz utora na osovini. Sama promjena ležajeva nije pretjerano komplicirana, pa ako je ostatak perilice u redu - mijenjaj.
Jedino ne znam kolika je veća potrošnja starih perilica u odnosu na današnje. Solidna ušteda u struji i vodi bi mogla opravdati kupnju nove perilice :ne zna:
Trnoručica
25.11.2009., 09:06
Perilica je počela jako lupati, prvo sam mislio da je ležaj, ali sad više nisam siguran :confused:
...kako sam krenuo da raskopavam, našao sam da se bubanj jako mrda unutar kade. Tamo gdje osovina bubnja prolazi kroz kadu se sve rasklimalo??
Jel se to tamo i inače može tako mrdati, ili se meni utor u kadi tamo raspao??
Stara je mašina, candy 1984.g. ...jel se to uopće isplati popravljati i ako su ležajevi u pitanju...jer kako sam malo čitao o mašinama, ispadne da su te stare kvalitetnije od ovih današnjih??
Imam isti problem ,samo što se radi o mašini staroj ni godinu dana,kupljena negdje u nekom od centara /ne znam sad di je račun,a mužu kolega dovezao/...i što sam mislila da sam umislila
,sve dok nisam prijateljici spomenula-tamni veš mi smrdi kad ga izvadim iz mašine,kao da je samo namočen i odstajao u vodi -isti slučaj i kod nje ,mašina nova ...ima li još tko takav problem
zove se nebo
25.11.2009., 11:03
Ajoj...i meni je riknula mašina, tj. ne dobiva struju. Nije grijač, nije bubanj...
Pa rado bi kupio drugu , jer mi je ova mala (3 kg veša).
...ali i tu drugu bi radije da je starije proizvodnje dok su ih još radili kvalitetnima. Čujem da ove današnje traju koliko i garancija.
Sad, kakva je situacija bila prije 10g???
A što se tiče kvara...čudno mi je da je ležaj kad se bubanj malo jače klima unutar kade. Koliko sam uspio rastaviti i vidjeti (a nisam uspio izvući remenicu od bubnja...to treba izvlakač vjerovatno???)...uglavnom vidio sam da se cijela ta remenica i osovina i bubanj drže čvrsto...ali onaj utor u kadi u koji to sve sjeda, kao da se razgajbao i tamo ima dosta lufta koji dopušta taj hod bubnja...jel to normalno???
Znači oslonac ležaja...ili čega već (nisam mogao točno vidjeti s čela, jer kao što rekoh nisam izvadio remenicu)...je dosta veći od tog samog dijela unutra...i to se klima???
postoje dva ležaja unutarnji i vanjski a sa unutarnje strane dođe još semering i košuljica ležaja - ustvari guma koja dođe ispred ležaja i bubnja. prvo moraš odšarafit centralni vijak remenice izvadit remenicu pa onda skinut sergej prsten i tek onda sve povuč van sa osovine bubnja.Normalno da prije toga odvidaš križ od bubnja.
Ja pitam jel normalno da se klima...naravno da sam odvidao..ali nemogu iščupat remenicu (bude i to, ali nebitno druga mašina stiže)...mene samo zanima jel bubanj ima mogućnost klimanja unutar kade?? I kolika je težina kvara ako to klimanje ne uzrokuju ležajevi ...nego ležišta ležajeva koja su se rastegla i dozvolila taj luft!!!
il menjaj ležajeve il kupi novu........ ni vrit ni mimo nema toga.
...a šta da ja kupim ležajeve a kvar nije uzrokovan ležajevima :facepalm:
...nova i tak već stiže...i to sam napisao...a i napisao sam točno pitanje koje me zanima....da li se smije klimati bubanj unutar kade...ovo klimanje koje se meni pojavilo poprilično sam siguran nije uzrokovano odlaskom ležajeva. Jedino je moguće da su prvo otišli ležajevi, pa povukli za sobom i raspadanje uležištenja u kadi....
...e sad jedino ako ta uležištenja su grubo i inače izvedena pa je dopušteno klimanje bubnja...zato i pitam ono boldano!
user zoki
25.11.2009., 17:21
...nova i tak već stiže...i to sam napisao...a i napisao sam točno pitanje koje me zanima....da li se smije klimati bubanj unutar kade...ovo klimanje koje se meni pojavilo poprilično sam siguran nije uzrokovano odlaskom ležajeva. Jedino je moguće da su prvo otišli ležajevi, pa povukli za sobom i raspadanje uležištenja u kadi....
...e sad jedino ako ta uležištenja su grubo i inače izvedena pa je dopušteno klimanje bubnja...zato i pitam ono boldano!
Sad budem ja ispolirao kristalnu kuglu pa budem tocno vidio kaj je tvojoj mašini
Pa smije se klimat ili nesmije :ne zna:
...što tu nije jasno??
Ispolirana kugla ti je samo mogla reći da su ležajevi, a da dotični problem nisi osobno vidio...:rolleyes:
Koliko ja znam svaki bubanj je spojen nitovanjem ili varenjem za nosac osovine koja prolazi kroz kadu i ide na lezajeve. Do sada sam u svojoj praksi imao par bubnjeva koji su se raspali ili odvojili od osovine. U svakom slucaju to je popravak koji trazi rastavljanje kompletne perilice i izmjenu bubnja u cijelosti, mada su neki pokusavali i variti bubanj sa nosacima osovine ali treba se dosta potruditi kako bi bubanj bio u centru.Samo klimanje nebi trebalo biti ako nisu otišli lezajevi na osovini ili ako se nije desilo ovo sto sam naveo. Vecinom je se raspadanuje bubnja desavalo na Gorenje perilicama prije par godina ( ne sjecam se serije):)
..e, samo što se meni bubanj ne klima u odnosu na osovinu...nego cijela ta osovina zajedno s bubnjom plešu u onom spoju s kadom.
...ma sad stvarno ionako nebitno...doći će druga mašina i iz nekih drugih razloga.
...a jel vrijede stare mašine za dijelove??
user zoki
26.11.2009., 18:16
..e, samo što se meni bubanj ne klima u odnosu na osovinu...nego cijela ta osovina zajedno s bubnjom plešu u onom spoju s kadom.
...ma sad stvarno ionako nebitno...doći će druga mašina i iz nekih drugih razloga.
...a jel vrijede stare mašine za dijelove??
Uz dobru minicu i izbacenu cicicu za dijelove se može dobiti i do 90% nove
Uz dobru minicu i izbacenu cicicu za dijelove se može dobiti i do 90% nove
Ma da, a što može biti netko dovoljan idiot da ne proba da mašina ne radi :D
Pozdrav svima,
Isprike ako se tema ponavlja ali na prvih par strana je nisam našao. Imam doma problema sa perilicom\susilicom Bosch u jednome. Vjerujem da nije kondenzacijska jer nisam nikada do sada (2-3 godine) prolijevao vodu koja se eventualno kondenzirala.
Uglavnom od jučer je para počela izlaziti kroz otvor za stavljanje rublja i onaj dio gdje ide prašak i omekšivač.
Koliko se dalo provjeriti na uputama sve filtere do kojih mogu, sam pročistio. Zanima me da li netko zna malo više o tome... Uglavnom perilicu sam otvorio i nisam niš' skontao kako funkcionira unutra. Skinuo sam samo gornji poklopac...
Perilica radi normalno dok sušilica isto radi ali se ne odvodi para van... To je ukratko.
Razmišljao sam o ovlaživaču zraka ali nisam imao ovako nešto na umu... :) :ne zna:
Ako se nikad nisi bavio popravkom bijele tehnike - najjednostavnije je da pozves ovlasteni sevis.
Tom
gnovos27
02.01.2010., 19:02
Prije nekog vremena perilica kod susjede je počela ludovati.Kad se ukljući bilo koji koji program pranja počinje uzimati vodu,a onda programator poćne šetnju u krug i uredno pali sve programe bez obzira što prethodni traje svega sekundu do dvije.Kako je bila pod garancijom došao majstor iz servisa i zamjenio grijač koji je bio izgorio.Nakon toga radi normalno???Sad se pojavio isti kvar,naravno nakon isteka garancije.Provjerio sam grijač i on je ispravan.Termostat u hladnom stanju nema prolaz napona.Da li je moguće da je kvar u programatoru,a majstor je iz torbe izvukao stari grijač.Koliko sam upoznat s radom perilice,ako se voda ne ugrije termostat ne može dati nalog programatoru za nastavak rada.
Nakon što se restatira može se ukljućiti ispiranje i daj dio odradi korektno.
Radi se o Indesit perilici,ne znam tip,s punjenjem odozgo.
Molio bi nekoga ako zna u ćemu može biti problem.
Hvala. neznam zašto ali i meni je otišao grijač t.j ne ugrije dovoljno vodu i termostat ne daje prolaz za daljni rad, nakon 3 ponovljena starta grijač ugrije dovoljno vodu i tada termostat daje prolaz za nastavak pranja.
Pozdrav svima, imam jedan glupi problem, pa se nadam da će mi netko znat dat koji savjet :)
Htio sam očistit filter na perilici za rublje Quadro WM 1042-E, ali nikako ne uspijevam maknuti metalnu konstrukciju kako bi došao do njega. Pokušao sam na 100 načina, i nikako ne uspijevam. Naravno, mogao bih iščupat konstrukciju na silu, ali bih više volio neko elegantnije rješenje.
Inače, probao sam sve načine pritiskanja i povlačenja i ne ide. Ima li pametnih savjeta?
Lagano sa malim izvijačem u utor i onda prema mašini gornji krak a prema sebi donji dio izvijača . malo se teže otvara ,,,,, ako je to tip za koji pretpostavljam trebala bi ić cijela donja stranica .
miss-rebel
17.01.2010., 16:08
Da ne otvaram novu temu...
Pokvarila mi se Quadro perilica rublja, a nije stara ni 2 godine.
Stala je prije centrifuge i pokušala sam ju resetirati...
Ali sad se na tom dijelu programa zblokirala i jedino što radi kad ju uključim je povuče vodu i izbaci ju čistu u roku od pola minute i onda počne onako šuštati, kao kad izvlači vodu prije centrifuge....
i uopće ne reagira na drugim gumbima osim na krugu za odabir programa/stop.
Zna li netko ovlašteni servis u Zg i okolici, na internetu uopće ne mogu pronaći... :ne zna:
Lagano sa malim izvijačem u utor i onda prema mašini gornji krak a prema sebi donji dio izvijača . malo se teže otvara ,,,,, ako je to tip za koji pretpostavljam trebala bi ić cijela donja stranica .Super, puno hvala. Bilo me strah tako jako vuć da ne pukne.
Zna li netko ovlašteni servis u Zg i okolici, na internetu uopće ne mogu pronaći... :ne zna:
Prvi link kada u Google upises Quadro Servis..
http://www.inem.hr/serviseri-bijele-tehnike-Hrvatska-po-naziv
Fala majstore. Grijač je rikno jel je na njemu nekakva guma bila ( kao od tenisice unutarnji dio đona, tak nešt) pa je valjda to uz kamenac dovelo do probijanja. oš jednop puno hvala.
Totalno krivo, promijenio sam u dva mjeseca tri grijača, što nije normalno, dal neko zna razlog tome. Navodno nešto oko programatora al ne znam točno, nešto kao da se uključuje prije nego što treba. Dal mogu sam to popravit il mi ne gine majstor, i cijena otprilike za taj popravak.
... Provjeri da ne ostaješ bez vode možda pa grijač pići na suho ... Druga varijanta loša izvedba grijača. ( Znam da će sad biti kritike pa kakva loša izvedba grijača .. No ja sam jednom doduše ne na
perilici već na štednjaku mijenjao 4 grijača u roku mjesec i pol dana i onda dobio poruku od trgovca da je čitava serija bila kriva ).Tek toliko da ne bi mislili da se i to ne može dogoditi.a ovo kaj veliš nešto na programatoru može bit relej , no to već ne bih preporučio za amatera.
... Provjeri da ne ostaješ bez vode možda pa grijač pići na suho ... Druga varijanta loša izvedba grijača. ( Znam da će sad biti kritike pa kakva loša izvedba grijača .. No ja sam jednom doduše ne na
perilici već na štednjaku mijenjao 4 grijača u roku mjesec i pol dana i onda dobio poruku od trgovca da je čitava serija bila kriva ).Tek toliko da ne bi mislili da se i to ne može dogoditi.a ovo kaj veliš nešto na programatoru može bit relej , no to već ne bih preporučio za amatera.
Da se nadovežem na ovu temu,da ne otvaram novu pošto je riječ o perilici.
Problem je sljedeći.Radi se o perilici Končar Ardo staroj četiri godine.
Procurila je i skužio sam da puni vodom dok ne prelije.Kako nema zaštitu voda dođe do pola bubnja i onda procuri negdje.Zamjenio sam presostat i dva mjeseca radi ko curica.Sada se opet pojavio isti problem i kupim novi.Međutim odmah se pojavi isti problem.
Ono što mene zanima je sljedeće.Da li je moguće da je greška u presostatu,ista serija,isti datum proizvodnje ili postoji još neka opcija zbog ćega dolazi do prepunjavanja bubnja.?
Pogledaj crijevo koje ide od presostata na gumu ili na bubanj da nije negdje šuplje. Zna bit zbilja mala rupica i to zna dobro zajebavat.Do prepunjavanja bubnja može doć normalno kao što si spomenuo zbog neispravnog presostata,, eh sjetih se zna se dogodit da ako se prašak zgruda zna zatvorit cijev od presostata. prekontroliraj to sve pa javi da vidimo. Presostat kad puhneš u njega mora napravit tik-tak .
Pogledaj crijevo koje ide od presostata na gumu ili na bubanj da nije negdje šuplje. Zna bit zbilja mala rupica i to zna dobro zajebavat.Do prepunjavanja bubnja može doć normalno kao što si spomenuo zbog neispravnog presostata,, eh sjetih se zna se dogodit da ako se prašak zgruda zna zatvorit cijev od presostata. prekontroliraj to sve pa javi da vidimo. Presostat kad puhneš u njega mora napravit tik-tak .
Puhao sam i sve radi kako treba,provjerio instrumentom,ima prijelaz preko kontakata.Problem je što odradi nekoliko pranja bez problema i onda zašteka.Propuhivao sam crijevo i ono je, bar se tako činilo, u redu.Međutim kad se crijevo skine s bubnja vide se nakupine prljavštine.sad je to sve temeljito oćišćeno i za sada radi bez problema.
eto vidiš ipak mi forumaši nešto međusobno znamo uraditi i pomoći.
zcorko4
06.02.2010., 18:29
perilica je zanusi i stara je nekih 5 godina i do sada je radila jako dobro do danas kada više nije htjela okretai bubanj samo zuji kao da nema snage ga okrenuti kada skinem remen motor okreče jako polako i samo u jednu stranu vodu prima i izbacuje dali je možda problem u kondenzatoru ili nešto drugo molim cjenjene forumaše ako znaju odgovor da objasne. hvala
ajd reci koja zanussi i pročitaj mi one brojeve No i PNC pa ti pogledam u servis manuel. ako nećešm ovdje daj na PVT
Ako motor nema snage da se pokrene onda je vrlo moguće da je crko kondenzator. Kupi u servisu nekom kondenzator za elektromotor istog kapaciteta. Oprez, kupi kondenzator za stalan rad a ne samo za zalet. Jednom sam vidio da je čovjek kupio za zalet, i nakon 10 sekundi sam se čula eksplozija.
zcorko4
06.02.2010., 22:01
Evo ovako perilica zanussi TA 522 TYP.03P22152 230V-50Hz.2300W 10A ProdN;913100011 Ser.Nr.40500123. Hvala na odgovorima. Pitanje još jedo kako se isprobava ispravnost kondenzatora dali ima neki uređaj za testiranje.
eto vidiš ipak mi forumaši nešto međusobno znamo uraditi i pomoći.
Tako je i zahvaljujem na pomoći.
Johnny B.
07.02.2010., 17:45
Kondenzator možeš relativno lako isprobati sa ohmmetrom tj. nekim najjeftinijim multimetrom. Spoji ohmmetar na kontakte kondenzatora i gledaj kako se mijenja vrijednost otpora. Otpor bi u početku mjerenja trebao biti relativno malen i zatim bi se morao povećavati do velike vrijednosti
golf 2 dizelka
07.02.2010., 18:13
a gledaj moj problem...gorenje stara 10tak godina,,,sve radi osim centrifuge,,tj vrtnje..napravi cijelii program a ne vrti...Kad treba upalit vrtnju samo malo skosne i pokrene bubanj i stane,,,na prazno radi ok,,,vec s malo robe nece li ga nece???Sto je njoj ?hvala?
Dadichi
07.02.2010., 20:09
gorenje stara 10tak godina,,,sve radi osim centrifuge,,tj vrtnje..napravi cijelii program a ne vrti...Kad treba upalit vrtnju samo malo skosne i pokrene bubanj i stane,,,na prazno radi ok,,,vec s malo robe nece li ga nece???Sto je njoj ?hvala?
Vjerojatno el. motor (t.j. namotaji od centrifuge).
zcorko4
08.02.2010., 21:15
problem riješen promjenuo kondenzator i sada radi
strumpfeta11
13.02.2010., 14:51
molim pomoć! imam novu perilicu gorenje WA 50109 koja je oprala svega nekoliko puta i danas sam primjetila da ispušta čudan zvuk,nekakvo zujanje...zna li netko u čemu bi mogao biti problem??vikend je pa ne mogu zvati servis...please help!!!:)
Johnny B.
13.02.2010., 15:08
U kojem djelu programa pranja počinje sa zujanjem?
Što se tiće kvara morala bi javiti sama pomoću lampica jer je potpuno elektronička mašina , no moguće je sve i slažem se sa Johnny-em bitno je na kom programu.
strumpfeta11
13.02.2010., 16:23
normalno radi,ali ima čudan zvuk.tako je i na 40 i na 95 stupnjeva i čuje se cijelo vrijeme pranja kad se bubanj okreće....:confused:
a ni lampice se ne javljaju,sve je normalno,osim zvuka...
lupa ili zapinje ili fućka
strumpfeta11
13.02.2010., 16:34
zuji! :zvrko:
Ako se lampice ne javljaju sa sistemom je sve ok ,može bit da možda ne stoji stabilno ili je malo van centra , mada bi elektronika i na to reagirala.
Hm evo i mene otvaram staru temu ali mozda netko zna ?Ista stvar isti problem ne želi uzeti vodu ali uredno pumpa "tiska vodu van"Sumljam na programator jer ne želi uzeti vodu ali isto tako ne želi zavrtiti centrifugu dakle samo mi radi ispumpavanje vode od svih programa na programatoru?Jel to doista do bravice ili programatora?Hvala
Dadichi
14.02.2010., 09:03
Jel to doista do bravice?
Odgovor za eliminiranje sumnje na bravicu si imao dva posta više:
A o tome imaš i ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?t=517997).
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.