PDA

View Full Version : što sa nešpulama?


undercover
12.11.2005., 13:05
dobila vrecicu plodova
nemam pojma jel se to jede ili ne
izgled i miris mi nisu primamljivi

sto s tim?

probala sam gricnut onako sirove i imaju mi okus po kori od sipka:confused:

da bacim, ili cete mi dati koji savjet:D

Mrtva mrkva
12.11.2005., 13:06
Nista, jedes ih tako kako si ih i dobila. Samo ih operi prije. Ne bi trebale imati okus po kori od sipka, dapace, trebale bi biti vise nalik na kiselkastu breskvu ili mango.
Imas ovdje (http://tinyurl.com/88x8y) nesto malo.

undercover
12.11.2005., 13:15
tnx na brzom odgovoru
ovi plodovi na slici mi izgledaju kao dunje a ovi moji su malecki i smeđi

vidim da je jako zdrava samo mi nije bas ukusna sirova-

mozda da napravim kompot

meni to mirise po rogacu, a ima okus kao kora od sipka+ sto spice usta kao sirova dunja

:confused: :rofl:





Evo slike

slika 1 (http://img499.imageshack.us/img499/1779/img08195ca.jpg)

Mrtva mrkva
12.11.2005., 22:31
undercover kaže:
Evo slike

slika 1 (http://img499.imageshack.us/img499/1779/img08195ca.jpg) E pa to i jesu nespule. Meni ono gore sto sam linkala izgleda kao nekakav agrum, ali bit ce da je to nekakva zuta vrsta :confused: I da, spice usta kao sirova dunja. ;) Al trebale bi biti mekse od dunje.

Kompot bi mogao biti dobar... javi kako je ispao :)

polly
12.11.2005., 22:33
Ono na prvoj slici je dunja, ak se ne varam.
Ono na drugoj slici mi izgleda kao mušmula u još nezrelom stanju.
Ak' je mušmula onda ju je trebalo obrat tek poslije mraza i pričekat da sazori ja jelo.
Zrela je kad je mekana i posmeđi.
To nekima izgleda kao truljenje, ali nije trula.
Spada u vrstu namirnica koja se ljudima ili sviđa ili ne.

Meni stari donosi idući tjedan hamper mušmula sa grunta :klopa:

xxGaladrielxx
13.11.2005., 12:13
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Eriobotrya_japonica3.jpg
Eriobotrya japonica
kad odstoji, treba ju pustit cak nekoliko tjedana nakon branja, izgleda ovako (http://www.dnevnik.co.yu/arhiva/03-10-2003/akt/lekar/zdr-hrana6.jpg) i tad je jestiva
nešpula i mušmula je jedno te isto

ornella
13.11.2005., 14:19
...definitivno mi je dobra za jesti.onako iznutra mekana,slatka a korica blago kiselkasta.čak i one sitne koštice koji put pojedem.:D

ornella
13.11.2005., 14:27
...definitivno mi je dobra za jesti.onako iznutra mekana,slatka a korica blago kiselkasta.čak i one sitne koštice koji put pojedem.:D

undercover
13.11.2005., 15:18
a ja one mekane bacila u smece:bonk:
a probala sam onda jos nezrelu
nista, sad moram pricekat da i ostale sazriju
hvala ljudi, javim se ja opet

x-type
13.11.2005., 16:01
čekajte, nemojte me zezat da su mušmule i nešpule jedno te isto! meni prijatelji dalmoši stalno hvale te nešpule, ali budući da ja nikad nisam na moru u jesen, nisam ih probao. ali mušmule jedam. zapravo, ne jedem jer su mi bezveze, al eno je u voćnjaku, rodi ko luda!

xxGaladrielxx
13.11.2005., 16:25
5.23. Eriobotrya japonica Thunb. Lindl.
Japanska mušmula, nešpola
MPŠ - sortna lista (http://www.hzpss.hr/zakoni_doc/zakonisjemenarstvo_017.htm)

polly
13.11.2005., 19:28
:misli: hm, a da to nisu dvije različite biljke?
mušmule od davnih dana rastu i u kontinenetalnom dijelu

što su oskoruše?
znam da je to slično mušmulama samo su manje
nije isto

kad je mušmula sazrela za jelo korica bome nije jestiva, slična je kožici krumpira kuhanih u ljuski
koštice su tvrde, veličeine trešnjinih, samo što su malo plosnate
isto mi ne izgledaju baš privlačno za jelo
malo su veće nego ping-pong loptice

sad ste me zainteresirali
moram pitata starog kad se vrne sa sela, on je dobar u voćarstvu

d@d@
13.11.2005., 22:16
polly kaže:

što su oskoruše?
znam da je to slično mušmulama samo su manje
nije isto


Ja imam oskorušu, to je stablo 20 m visoko, listovi na stablu su u obliku lepeza imaju zelenu glavnu granu i nekoliko pravilno raspoređenih bočnih iz kojih rastu listići veličine oko 5 cm, kora stabla je raspucala, svjetlo sive boje - često puna lišajeva, mahovina, napada je i imela , plodovi su male kuglice veličine manjeg oraha, kad padnu boje su žuto-narančato-crveno (ko domaće jabučice) jako trpke. Jede se nakon što izgnjili, kao kruška "tepka", tj. poprimi stajanjem tamno smeđu boju i bude mekano na dodir, isisa se sadržaj opne - okus je sličan prezreloj kruški. Plod sadrži plosnate koštice veličine cca 5x3x2 mm ima ih 4-5 komada, mi ih popljucamo. Vrlo rijetka starinska sorta, stabla su dugovječna (moje koliko znam preko 100 godina). Od plodova se može peči voćna rakija (ima ih u dobrim godinama do 500 l, od jednog stabla), stariji ljudi ih suše kao šipak i rade čajeve zimi, navodno reguliraju probavu. Rado ih konzumira i stoka.

Ne znam što je nešpula, mislim čula sam, ali nisam probala. :confused:

d@d@
13.11.2005., 22:18
xxGaladrielxx kaže:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Eriobotrya_japonica3.jpg
Eriobotrya japonica
kad odstoji, treba ju pustit cak nekoliko tjedana nakon branja, izgleda ovako (http://www.dnevnik.co.yu/arhiva/03-10-2003/akt/lekar/zdr-hrana6.jpg) i tad je jestiva
nešpula i mušmula je jedno te isto

Ovo na slici znam pod nazivom japanska jabuka ili kaki, ima u prodaji po supermarketima, a vidjela sam i po Istarskim dvorištima, navodno može rast i na kontinentu. Prodaju se stabla u rasadniku u Savskoj.

xxGaladrielxx
13.11.2005., 22:29
d@d@ kaže:
Ovo na slici znam pod nazivom japanska jabuka ili kaki, ima u prodaji po supermarketima, a vidjela sam i po Istarskim dvorištima, navodno može rast i na kontinentu. Prodaju se stabla u rasadniku u Savskoj.]
ma to na toj slici je sitno. to su mali malisni plodovi, kak vrtne jagode.
jap. jabuka ti je ovo (http://home.hiroshima-u.ac.jp/shoyaku/photo/Japan/Hiroshima/011008kaki2.jpg)

xxGaladrielxx
13.11.2005., 22:36
polly kaže:
što su oskoruše?
znam da je to slično mušmulama samo su manje
oskorusa ti je Sorbus domestica
ovo (http://perso.wanadoo.fr/jean-jacques.lelez/arbres/cormes.jpg)

lala
14.11.2005., 00:41
undercover kaže:
dobila vrecicu plodova
nemam pojma jel se to jede ili ne
izgled i miris mi nisu primamljivi

sto s tim?


poslat ću ti svoju adresu....

p.s. ne znam stručne nazive ali nešpula nije ni kaki ni mušmula. Nešpula je nešpula i šteta ju je bilo kako jest osim svježe:klopa:

A ova u mom vrtu je neplodna, izgleda, sramoti me prid susidima...A i stablo mi lipo izgleda, pa mi ga je žao sijeć. Kaki (malo veći, možda crvenkastiji i skroz triba odstajat kad se ubere) mi nije drag. Nešpula ima poveće košpice za svoju veličinu, dvije glatke, smeđe kuglice, nikako kao trešnje i ne tribaju stajat ako lipo sazriju na stablu

dmj
17.07.2006., 18:57
Gle, tema o najboljem voću u svemiru!
Očigledno je da se dva različita ploda u različitim dijelovima zovu nešpulom. Na Lošinju tako nazivamo ovo:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Eriobotrya_japonica3.jpg


Ali ostatak citiranog posta nema veze s plodom na slici. Nešpule se jedu svježe, po mogućnosti u neograničenim količinama, a sazrijevaju krajem petog i početkom šestog mjeseca. Ako ih nekim čudom ima više no što prisutni mogu pojesti u svježem stanju (a nemojte me potcjenjivati po tom pitanju), može se napraviti pekmez, kojem spremno udjeljujem titulu najboljega ikada oprobanog slatkog nadjeva za palačinke.