PDA

View Full Version : Kolko košta programiranje?

Shoki
14.05.2003., 23:24
pozdrav

Zanima me nešto: koliko se zapravo naplaćuje programiranje u Hrvatskoj (i u svijetu) danas??? Znam da je to, ako si dobar, unosan posao, al koliko je to točno unosno?
I kako se to izračunava? Po vremenu pisanja? Linijama koda?

Koliko je danas realno tražiti za neki program od nekih x linija koda? Ili na kojeg je utrošeno y dana?

Jel mi može netko dati 'od oka' računicu?
zahvalan unaprijed :)

Kenny
15.05.2003., 03:29
Shoki kaže:
pozdrav

Zanima me nešto: koliko se zapravo naplaćuje programiranje u Hrvatskoj (i u svijetu) danas??? Znam da je to, ako si dobar, unosan posao, al koliko je to točno unosno?

Zavisi koliko si dobar programer. ;)

I kako se to izračunava? Po vremenu pisanja? Linijama koda?

sve ti je to relativno...
u principu, sve uzimas u obzir... buducu namjenu programa, koliko ce korisnika koristiti taj program, slozenost samog programa, koliko si vremena i zivaca izgubio na pravljenje doticnog programa, ....

Koliko je danas realno tražiti za neki program od nekih x linija koda? Ili na kojeg je utrošeno y dana?

cijenu programa ne mozes racunati po broju linija koda...

napisi za sta, u cemu si ga radio, koliko dugo, koliko ce ga ljudi koristiti, pa bi ti mozda netko i mogao baciti neku 'cifru'...

cunac
15.05.2003., 05:01
Shoki kaže:
pozdrav

ako si stvano dobar 100USD+ / sat ( to vani, nekad u HR oko 100DEM+/sat )
Naravno naglasak je na stvarno dobar, ne da ti mislis da si dobar nego da drugi to znaju

otprilike USD/hour
do 35 dolara jednostavno kodiranje
35-65 srednje tesko , development
65-100 komplicirano development & nesto dizajna
100+ arhitektura i dizajn,mentoring,development .....

naravno tu ima ijos puno drugih faktora pa moze ispasti 50% razlike od ovoga sto kazem

M-klasse
15.05.2003., 05:09
A naravno.. ak radis za firmu.. ona naplacuje 200+ USD po satu :) a tebi sta zapadne :) moja trazi 210 za sitne poslove..

Shoki
15.05.2003., 19:24
Kenny kaže:
napisi za sta, u cemu si ga radio, koliko dugo, koliko ce ga ljudi koristiti,...

Evo ovako: Program služi za updateanje web stranica. Naručio ga je tip koji se bavi davanjem prostora i dizajnom stranica. Pošto ima dosta posla, njemu je tlaka svako malo dopisivati najnovije vijesti svake pojedine tvrtke na njihove stranice. Ono, novosti, nove ponude, oglase,... Tu dolazi moj program. Poveže se na server, skine dotični HTML dokument, editira ga i vrati gore promijenjenog. Sve se to obavlja preko formi, nema editiranja koda, sve to obavlja program. Korisnik se miče po vijestima i mijenja naslov, datum, tekst,... Namjeravam ubaciti i mogućnost stvaranja tabela, mijenjanja boje, fonta, ubacivanja slika,.. ali to u sljedećim verzijama (ako ih bude).

Eh sad: pišem ga cca. mjesec dana, i nije baš da je bilo lako.
Radim u Borland C++ Builderu.

I sad vas ja pitam: koliko je realno tražiti za tako nešto?

cunac
16.05.2003., 13:31
Shoki kaže:
Evo ovako: Program služi za updateanje web stranica. Naručio ga je tip koji se bavi davanjem prostora i dizajnom stranica. Pošto ima dosta posla, njemu je tlaka svako malo dopisivati najnovije vijesti svake pojedine tvrtke na njihove stranice. Ono, novosti, nove ponude, oglase,... Tu dolazi moj program. Poveže se na server, skine dotični HTML dokument, editira ga i vrati gore promijenjenog. Sve se to obavlja preko formi, nema editiranja koda, sve to obavlja program. Korisnik se miče po vijestima i mijenja naslov, datum, tekst,... Namjeravam ubaciti i mogućnost stvaranja tabela, mijenjanja boje, fonta, ubacivanja slika,.. ali to u sljedećim verzijama (ako ih bude).

Eh sad: pišem ga cca. mjesec dana, i nije baš da je bilo lako.
Radim u Borland C++ Builderu.

I sad vas ja pitam: koliko je realno tražiti za tako nešto?

NHF, ali realno gledajuci to se tako ne radi. Meni izgleda da si se ti prihvatio necega sto bas najbolje ne razumijes kako funkcionira i samo ces utrcati u probleme. (sudeci po pitanjima koje si postavljao u proslosti) Samim time tvoj klijent nece biti zadovoljan ,a takodjer "rusis" ugled struke i svoj osobni.

Nadam se da grijesim.

Shoki
16.05.2003., 20:52
Gle: ja nisam profesionalac. Štoviše, ja sam SAMOUK. Student matematike koji se zanimja za programiranje. I to želim jednom radit u životu.

Sve je počelo kad me frend... zapravo poznanik upitao 'Šoki, jel bi ti mogo napravit ovako nešto? Ako bi, bilo bi tu para za tebe...'. Dečko nema blage o programirajnu, bavi se web dizajnom,, dakle grafikom. Ja reko 'Probat ću, javim ti se .' Dakle, nema ugovora ili nečeg, jednostavno me pitao jel mogu, i ja ga eto napravio.

Što se samog programa tiče, shvaćam ja savršeno kako funkcionira i zašto funkcionira. Moja pitanja bila su usmjerena prema alatu, kojeg , mea culpa, nisam poznavao kao što ga poznajem sad. Da, zahvaljujući mnogim dobrim dušama sa foruma i mnoooogo čitanja.

Program je gotov, radi.

I sad me zanima koliko bih mu naplatio taj posao.

Naravno, ne bih nikad pustio u opticaj nedovršeni program, ili program pun bugova, ili nešto za što ne znam kako i zašto radi, glavno da radi, ili nešto tako neprofesionalno. Ja ipak držim do sebe.

cunac
17.05.2003., 05:10
Shoki kaže:

Što se samog programa tiče, shvaćam ja savršeno kako funkcionira i zašto funkcionira.

Nisam mislio na funkcioniranje programa, nego na samu ideju da se vrsi zamjena sadrzaja uzivo , kopiranjem preko postojecega dokumenta. To je jako lose.

Sto se tice cijene , obicno ti nitko ne moze pomoci nego moras sam vidjeti koliko je to realno naplativo.

Shoki
17.05.2003., 16:11
cunac kaže:
...nego na samu ideju da se vrsi zamjena sadrzaja uzivo , kopiranjem preko postojecega dokumenta.

Podaci su spremljeni u zasebnoj datoteci na serveru. Program skida podatke iz nje i u nju, podaci nisu spremljeni u samoj stranici. Onda program skine određenu stranicu, modificira je (ubaci komad na određenom mjestu), naravno da postoji preview prije uploadanja, i pošalje modificiranu stranicu na server. I ako se nešto dogodi, uvijek postoji backup.
Svjestan sam da se to moglo riješiti drukčije (vjerojatno i daleko bolje i elegantnije), ali ovo je bila moja vizija, u skladu sa mojim znanjima i mogućnostima.

I eto: stvar funkcionira.

cunac
18.05.2003., 02:26
Shoki kaže:

I eto: stvar funkcionira.

Sto se desi ako ja u istom trenutku zelim vidjeti stranicu ,a ti ju upravo osvjezavas :D

Issa
18.05.2003., 18:32
M-klasse kaže:
A naravno.. ak radis za firmu.. ona naplacuje 200+ USD po satu :) a tebi sta zapadne :) moja trazi 210 za sitne poslove..

mora da se šalite.
1. programeri rastu kao gljive nakon kise, pogotovo u zadnje vrijeme, danas su svi programeri
2. ako mu ti ponudis 200$/h, doci ce ti barem 20 indijaca koji ce to napraviti za 70$ po satu. Kenjkanje da oni nisu dovoljno dobri, macku o rep.
3. vecina firmi je poslove, pogotovo programerske, prebacila u indiju, kompletne odjele.

Mozes se postaviti na trepavice ja u ovo ne vjerujem. Nitko vise ne placa toliko. To mora da je informacija od prije par godina dok jos ekonomija nije bila u komi.
Evo citam nedavno da je Merrill Lynch nedavno konacno objavio profit nakon niza neuspjesnih godina, ali to je samo zato sto su prosle godine u vise navrata otpustili par desetina tisuca ljudi. Sad se Met Life sprema na jednako izvjesce, a vjerojatni i svi drugi.

cunac
19.05.2003., 01:35
Issa kaže:
mora da se šalite.
1. programeri rastu kao gljive nakon kise, pogotovo u zadnje vrijeme, danas su svi programeri

I ti rade za 20 po satu

2. ako mu ti ponudis 200$/h, doci ce ti barem 20 indijaca koji ce to napraviti za 70$ po satu. Kenjkanje da oni nisu dovoljno dobri, macku o rep.

Uopce nema kenjkanja, ja znam koliko placaju i sto placaju u NYC i ovdje u Torontu. I to nece ponuditi bilo kome, tako da odpada teorija o Indijcima
Evo prosjecni BEA consultant kosta 1800 USD/day

3. vecina firmi je poslove, pogotovo programerske, prebacila u indiju, kompletne odjele.

I to je jos jedna poluistina.
Prebacili su nesto ,ali ne toliko koliko ljudi kukaju , posebno oni iz USA-a

Mozes se postaviti na trepavice ja u ovo ne vjerujem. Nitko vise ne placa toliko. To mora da je informacija od prije par godina dok jos ekonomija nije bila u komi.

To je tekuca informacija, ja ne pricam o obicnom koderu , procitaj malo bolje sto sam napisao
Bottom line je ne salim se.

Evo citam nedavno da je Merrill Lynch nedavno konacno objavio profit nakon niza neuspjesnih godina, ali to je samo zato sto su prosle godine u vise navrata otpustili par desetina tisuca ljudi. Sad se Met Life sprema na jednako izvjesce, a vjerojatni i svi drugi. [/B]

Pa nisu samo programeri otpustani.

hrgan
19.05.2003., 11:53
U Hrvatskoj su programeri većinom na fiksnoj mjesečnoj plaći. OVdje govorim o neto plaćama.

Prema nekim informacijama, početna plaća web programera u nekim manjim tvrtkama u Zagrebu iznosi oko 2000-4000 kn. :flop:

Nadalje, npr. Iskon kao ima početnu plaću za programere 5000 kn i raste s iskustvom/vremenom bla, bla...

U nekim specijaliziranim tvrtkama za izradu uskospecijaliziranih programa početne plaće se kreću od 8,000 kn pa do 12,000 kn.

Također, DBA (database administratori) su plaćani po državnim institucijama od 6,000 kn do 12,000 kn u velikim multinacionalnim tvrtkama sa poslovnicama u Hrvatskoj.

Koliko se sjećam, kolega je radio i u jednoj tvrtki za izradu knjigovodstvenih programa (POS blagajne i sl.) i imao plaću oko 20,000 kn (5-6 godina radnog iskustva) i službeni auto i još neke beneficije. To je najveća plaća u Hrvatskoj nekog programera kojeg osobno znam/sam poznavao. :cool: