View Full Version : Pas i mačka u istoj kući
Imam maltezericu staru tri godine i odluchila sam dogodine usvojiti i jednu macu. Koliko vidim, pesica ih vani bash i ne napada jer ih je krcato a i vece su od nje ;)
Kakva su vam iskustva pas + maca :confused:
pip the mute
12.12.2002., 12:24
pa svi koje ja poznam da imaju kombinaciju pas-macka nemaju nikakvih problema s njihovim ponasanjem. istina, moj macak i nije neki macak jer ne reagira na miseve ali reagira na macje konzerve. hrci, zamorci i ostale male kucne zivotinjice uopce ga ne diraju taman se gostili iz njegove zdjelice.
kako se slazu moja kujica i macka:
el Torro
14.12.2002., 22:31
Originally posted by magic
Dobra. Zapravo, jako loša :mad: :mad: . Štenac i mačak zajedno spavaju u kućici, ovaj stariji pas je toliko naviknuo da ni susjedove mačkurine neće potjerati već skakuće čekajući igru. Čak mu i hranu iz zdjelice jedu :mad:
A moj Macan je prava debela bitanga. Mlad je, tigrast i ima nepresušan apetit. Tu i tamo ga vidim da ulovi kakvog miša ... i nisam siguran da li ga je on ulovio, ili su ga psi ubili :confused: No svejedno ga ja ne dam.
A mačkurine iz komšiluka bih ... :mad: :D
Evo...vecheras smo testirali druzhenje kod jednih prijatelja koji imaju macu. Maca je frktala, puhala, napuhivala se a vendi je krepala od smijeha...i nije joj nish napravila, samo ju je shnjofkala zainteresirano.
Što mislite, koje su šanse da već odrasli (ok, relativno odrasli, 1-2 god) pas i maca koji žive u istoj kući "nađu zajednički jezik"?
Moja frendica ima takav slučaj jer je prije par mjeseci udomila jednu pesicu, a 2 mace ima otprije.
Ima li tko kakvo slično iskustvo?
Dobra. Moj macak je odrastao s psima. Najbolji prijatelj mu je bio jedan Shnautzer. Znali su se igrati satima. Treba imati strpljenja i polako ih upoznati. Dati im dovoljno vremena da se priviknu jedno na drugo. Vise sanse za uspjeh imas s macetom, no sasvim je moguce da odrasli pas i macka toleriraju jedno drugo.
Lampash
15.12.2002., 07:23
Originally posted by Potala
Što mislite, koje su šanse da već odrasli (ok, relativno odrasli, 1-2 god) pas i maca koji žive u istoj kući "nađu zajednički jezik"?
Moja frendica ima takav slučaj jer je prije par mjeseci udomila jednu pesicu, a 2 mace ima otprije.
Ja sam pronaasao i uspio dovesti kuci jednog psa (hrvatski ovcar) nakon nekoliko mjeseci truda. Pas je odrastao o uklopio se u novi dom, skupa s 5 odraslih macaka i s 10-ak pasa.
Nisam gotovo nikad imao problema sa socijalizacijom novih pridoslih i starih mojih pasa i macaka. Jedino sam povremeno imao problema kad mi dodju prijatelji sa svojim psima, onda mi treba puno duze "objasniti" njegovom psu i mojoj macki da se drze razdaljine.
Nisam imao nikada hvala bogu - incidente!
pip the mute
15.12.2002., 13:25
pa sanse su stvarno velike; samo ponekad treba vise vremena, ali na kraju pas i macka shvate da zive pod istim krovom pa vise ne brane svoj teritorij.
mi smo imali srece: trebalo nam je par dana, nekima malo vise (neke psi/macke jednostavno su mali tvrdjeg karaktera) ali na kraju kad se sloze i ne mogu jedno bez drugoga.
pas nasih prijatelja zamalo je uginuo od gladi jer nije htio jesti. naime, naucio je da prvo jede macak (koji je u medjuvremenu umro) pa ga je cekao vise dana da se macak pojavi. a na pocetku suzivota kad su doveli psa u stan, macak je bio preodvratan prema njemu. poslije ih nisi mogao odvojiti.
mogu jos pisati o dobrom suzivotu psa i macke, ali stvarno ne znam neki los primjer.
dakako, macke imaju izrazeniji stav od pasa pa je njih nesto teze socijalizirati.
pip the mute
15.12.2002., 13:30
he, he el torro... to mi je super. macke koje misle da su psi i obratno.:D
i ne mozes im nista, psi ne fermaju druge macke, a macke nece loviti miseve, samo se po citav dan igraju.
Pandora
16.12.2002., 11:17
Originally posted by magic
Imam maltezericu staru tri godine i odluchila sam dogodine usvojiti i jednu macu. Koliko vidim, pesica ih vani bash i ne napada jer ih je krcato a i vece su od nje ;)
Jako moguca i lako ostvariva kombinacija. I sama se bavim istom mislju pa sam vec konzultirala sve zive i nezive izvore kako ne bih fulala. Rezultat istrazivanja je da to apsolutno funkcionira pogotovo ako maca novopridoslica bude jako mlada - macic. Pesica ce ga prigrliti i ubrzo ce biti najbolji kompici. :)
Moja poznanica ima u stanu 7 mačaka, 2 psa i jednog zeca.
Zec je u nezahvalnoj poziciji. Ali uznemiravaju ga samo mlade mačkice i to samo ponekad. Mačke nitko ne dira.....one su glavne u kući. Ali jedna maca ima problema jer su sve ostale sterilizirane, a ona nije...a vrijeme joj je parenja...a ove druge mačke samo je blijedo gledaju koji joj je klinac :D Ali to nema veze s ovim topikom.....aj bok ;)
vjeverica
17.12.2002., 23:52
imam 7 godina starog psa , i uskoro udomljujem macu , pa se nadam ako će biti jako mala , možda se uklope...
inače neko vrijeme je bila kod nas mala mačka , i moj pas ju je samo bledao gledao , a vani naganja mačke...
:confused:
Mislim da je bolja sansa ako se vec ima psa pa udomi macica da se zivotinje sprijatelje.
Mi smo imali macu. Oko godinu dana. Onda je dosao pas i jako se htio s njom igrati - jos je bio stene. Ona nikako nije htjela. U pocetku dok je bio mali znala ga je dode li preblizu i ogrebati sapom po nosu, inace je samo puhala na njega. Pas je zlatni retriever. Sada kada je veci, oni su u nesto boljim ali relativno hladnim odnosima. Ne diraju jedno drugo. Njoj niti nije do druzenja. On bi se igrao. Ona ga pustoi blizu do neke granice a onda ga vrati nazad. No, ipak su se odnosi popravili, a najvaznije je da ne napadaju jedno drugo. Dok maca spava, on ju uopce ne dira. Umiljati su oboje i ne prave nikakvih problema.
Imam mačora (7 kg) koji je nedavno dobio društvo psice. Pas (6 mj.) ga obožava, stalno ga ganja za rep, pa ga liže, pa mu liže uške. Mačak se pusti, a kad mu dosadi onda skoči na stolicu i uhvati malo odmora. Simpa ih je gledati kako se igraju zajedno! Inače mačak ima cca 9 god. (usvojili smo ga kad je imao cca 1 god.), i prihvatio je psa sasvim OK baš kao i onog kojeg smo imali prije ovog. Magic, stvar je u tome da pokazuješ jednak interes prema jednom i dugom, a s vremenom (ako ne odmah) već će se oni sprijateljiti. I još nešto; u početku izbjegavaj da jedu iz iste zdjelice i nek jedu u različito vrijeme. Npr. moje životinjice sad žele jesti iz iste posude zajedno, a na početku smo morali jako paziti na to jer je mačak bio ljubomoran! :)
The Bee
12.07.2008., 18:55
Bok svima. Ja imam punu kuće životinja. Imam mačku koja ima 6 godina i voli biti gazda u kući. Sve je njegovo i on je ispred svih.
Kada je došao mali pas, dalmatiner, bio je nekoliko dana u kući dok se nije navikao na okolinu.
Stalno sam morala paziti da ne ostanu sami. Ali ne da bi ga mačak napadao već su mlade životinjice, bilo mačka ili pas jako razigrani i sve ih zanima, a to može ići na živce starijoj životinji. Pogotovo mačkama. I koliko god puta dobio šapom po njušci nije mu bilo dosta. Sada je vani pa nemam toliko briga. Osim nereda koji mi napravi svakodnevno.
imam jedan mali problem, pa malo podižem temu i molim pomoć
ovako imam mačku (6god) koja se boji psa (živi sa hrv. ovčarom i najbliži kontakt je bilo njuškanje njega dok on spava), mačka spava u kući a veći dio dana je na dvorištu. u petak idem na more, ali ide i moj šogor i dovest će kod nas svoga rota (koji je ubio njihovog mačka), rot će bit na lancu ali mene je ipak strah za moju cicu-micu, mislim da bi umrla da joj se šta desi, mislila sam je ostavit zatvorenu u kući, ali moj sveki će ju sigurno pustit van kad ona počme urlikat
milas_lacrymosa
16.07.2008., 14:23
moje iskustvo?
http://i2.photobucket.com/albums/y28/amy-lee-evanescence/peseki%20i%20mice%20moje/IMG_3314.jpg
:cerek:
Jutro (ovaj crni) je došao kod nas kao odrasli pas, ali mace je prihvatio odmah... Maza ih je isto prihvatila odmah, znala ih je ponekad poganjati, ali bi se već sljedeći trenutak mazila s njima :cerek: fali mi :(
kod nas je to ovako
igra:
http://www.imagesforme.com/images.php/i1600_P2294054.JPG
http://www.imagesforme.com/images.php/i1601_P2294056.JPG
http://www.imagesforme.com/images.php/i1602_P2294057.JPG
http://www.imagesforme.com/images.php/i1603_P2294058.JPG
samo sa jednom macom se ne slaže baš najbolje, a to je zato kaj se međusobno plaše jedna druge i izbjegavaju. sa mačkom i malom macom si je super i to je užitak gledati kak se igraju.
A da tvoj sogor poradi na odgoju svog psa? Najlakse je stavit na lanac :(
Macke se u pravilu boje psa kojeg ne poznaju i bjeze od njega. No, ako je taj rot vec jednu ubio, ja ne bih riskirala. Kasno je poslije plakati
doma u stanu imam 3 mace od cega je jedna slijepa i njemačkog ptičara. do nedavno smo imali i zamorca...ubiti cili život ima glodavce takoder.
pas je dosa prvi,a mace su stigle u razlici od godine dana kad je on vec navrsio 10 godina i mogu rec da se pokazao extra odličan pas. dapače mislim da mu je prisustvo mačaka produžilo život jer je življi i nije sam tako da nema šanse da upadne u depresiju.
e sad on ima vec 14 godina tako ga mace poštuju a najstarija maca koje je ujedno i voda copora jednim djelom se i ponaša ko pas tako da njih dvoje su ko "braco i seka"
naravno proces upoznavanja je isao polako kroz par dana preko staklenih vrata zatvorenog balkona gdje je predsnost imamo naravno pas....isti proces se ponavljao za sve mace.
a sad kad ih pustim u vikendici oko kuce, uvijek pazim na druge pse jer im nevjerujem pa cak ni od suside koji je skoro pa odrastao s mojim mackama
yin yang
25.07.2008., 02:59
imam jedan mali problem, pa malo podižem temu i molim pomoć
ovako imam mačku (6god) koja se boji psa (živi sa hrv. ovčarom i najbliži kontakt je bilo njuškanje njega dok on spava), mačka spava u kući a veći dio dana je na dvorištu. u petak idem na more, ali ide i moj šogor i dovest će kod nas svoga rota (koji je ubio njihovog mačka), rot će bit na lancu ali mene je ipak strah za moju cicu-micu, mislim da bi umrla da joj se šta desi, mislila sam je ostavit zatvorenu u kući, ali moj sveki će ju sigurno pustit van kad ona počme urlikat
A tko ce paziti na hrpu blaga,vi na more a blago u jednu kucu,jos se ne poznaju i ne slazu?!A niste culi svi skupa za razne hotele,maca je mogla ici na jedno mjesto a psi drugdje.Ak se psi slazu,bar ste mogli macu dat na cuvanje,smrc...:(
nisam imala kome dat macu, a psi se ne slažu
enivej dočekala mene moja mica živa i zdrava :) pametnica moja mala crna
Miss Dior Cherie
31.07.2008., 22:27
Moja kujica nije imala nikakvog doticaja s mačkama osim što ih je vani znala poganjati, do prije jedno godinu i pol kad sam našla napušteno mače... prvih par dana sam ga zatvarala u svoju sobu i mislila sam ga udomiti međutim nitko se nije javljao. Ja sam se bojala što bi ona tako malom mačetu mogla napraviti,pa nisam htjela riskirati, ali me tata uvjeravao da mu neće ništa i uzeo mače iz sobe i mazeći ga pričao s kujicom, dao joj da ga ponjuši i pustio mače da slobodno šeta po sobi. Eto kujica danas po stanu bježi od moje mačke jer je ova postala šefica i terorizira mi psa :lol: Od nedavno imamo još jednog člana obitelji, također mače pokupljeno s ceste.
Prokleta
01.08.2008., 09:41
Uff moj pas je uhvatio mačka, strgo mu kičmu i otresao ga o drvo.
:mad: :mad: :mad:
Pa zasto si to dopustila?
speedmaster
01.08.2008., 16:12
ja ti mogu reći da cijeli život imam barem 2 psa u kući i uvijek je neka maca s njima i nikad nije bilo problema. dobro možda ona početna faza prvih par dana dok se ne upoznaju,malo puhanja, lajanja i to je to. ali kad se naviknu jedno na drugo onda stvarno nema problema. ma mačke i psi stvarno mogu biti dobri prijatelji samo ih nemoj u početku previše forsirati, pusti ih da se sami sprijatelje. :)
yin yang
01.08.2008., 23:28
Moj je pas kao već odrastao(2 god),primio u stan mačke cestarice i to odrasle;a da ne napominjem kako je bio problematičan(već sam negdje postala o tome);mislim da se ipak životinje sve dogovore,pa nisu to ljudi.Kao mali je naganjao mace al nikad nije ni uspio dohvatiti nijednu jer ipak su mace brže..A sada..joj a sada imam drugu vrstu problema,neke ulične mace koje su mu draže brani od pasa koji im se približe čak i ako je to kujica iste pasmine njegova frendica,ha,ha,smiješno al ja opet moram jaaako pazit.
Mislim da je svaki pas drukčiji ko i maca,jedna od mojih maca uvijek iskoristi priliku kad joj se približi naš pas,da ga ogrebe po nosu,al zato nju zaobilazi i posebno poštuje.Kao što rekoh,oni se već nekako dogovore.:)
ElliQuinn
02.08.2008., 10:38
Što mislite, pomaže li u privikanju mačke na psa i psa na mačku to što su već imali priliku osjetiti kako onaj drugi vonja?
Dečko mi ima psa, ja mačku, a uskoro počinjemo živjeti skupa i malo me muči kako će se "zvijeri" naviknuti na promjenu i jedna na drugu.
yin yang
03.08.2008., 01:16
Što mislite, pomaže li u privikanju mačke na psa i psa na mačku to što su već imali priliku osjetiti kako onaj drugi vonja?
Dečko mi ima psa, ja mačku, a uskoro počinjemo živjeti skupa i malo me muči kako će se "zvijeri" naviknuti na promjenu i jedna na drugu.
Da,vjerojatno su se zvjerke već nanjušile preko vas;a dali su ikad imale zvjerke neke konflikte ili susrete s drugom vrstom;kakvog su zvjerkice karaktera.Ja npr mogu unaprijed zaključiti jer jedna maca koju imam je zaigrana i jako dobroćudna i znam da bi prihvatila i crnog vraga,samo da je njoj više tih koji će trpit njenu gnjavažu,usto što joj je dosadno jer ju ovi drugi baš ne fermaju koje imam,ima jake majčinske instinkte,iako je kastrirana preuzima majčinsku brigu o drugim macama itd,jedna druga maca je inferiorna i ne zanima ju ništa osim mene kao gazdarice;tj ako ju gnjavi druga zvjerka za igru ona to sve potjera od sebe itd;tako da već puno možete unaprijed zaključiti kakav ce biti njihov odnos po njihovom ponašanju dosad.:)
ElliQuinn
03.08.2008., 10:01
Da,vjerojatno su se zvjerke već nanjušile preko vas;a dali su ikad imale zvjerke neke konflikte ili susrete s drugom vrstom;kakvog su zvjerkice karaktera.Ja npr mogu unaprijed zaključiti jer jedna maca koju imam je zaigrana i jako dobroćudna i znam da bi prihvatila i crnog vraga,samo da je njoj više tih koji će trpit njenu gnjavažu,usto što joj je dosadno jer ju ovi drugi baš ne fermaju koje imam,ima jake majčinske instinkte,iako je kastrirana preuzima majčinsku brigu o drugim macama itd,jedna druga maca je inferiorna i ne zanima ju ništa osim mene kao gazdarice;tj ako ju gnjavi druga zvjerka za igru ona to sve potjera od sebe itd;tako da već puno možete unaprijed zaključiti kakav ce biti njihov odnos po njihovom ponašanju dosad.:)
Mačka mi je vrlo zaigrano stvorenje, ali je prilično plaha i čini mi se da će se bojati psa, ako nad plahošću ne pretegne teritorijalnost. Gricne samo u igri, grebe samo namještaj, da se gnjaviti dok joj ne dojadi pa utekne ili kmekne da joj je dosta.
Pas je dobroćudna zaigrana mazilica, potpuno nepogodna za čuvara jer će prodati dušu za malo češkanja, ali je isto tako glavna u svom psećem reviru.
yin yang
03.08.2008., 23:11
ElliQ ako možete vladati zvjerkama u slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno zločesto;probajte ih upoznati,možda prvo da budu nekim vratima odvojeni(isto kao u opisu za spajanje mačke s mačkom)al da se mogu njuškati,pa onda sve bliži kontakt...Sretno,javite novosti!:top:
Maria Antonette
05.08.2008., 21:43
pa ja imam 7 god starog mjesanca rota/ovcara i 1 god staru macu.pas je starosjedioc u stanu. pocela sam ih upoznavati prije jedno 3-4 mjeseca. imam veliku terasu pa sam to izabrala kao neutralni teren. u pocetku je bilo dosta natjeravanja i frktanja (macka je u nekoliko navrata stjerala psau kut i nije ga pustila da se makne od tamo :D). astor je vecinom sa sigurne udaljenosti znao zalajati na macu,tu i tamo bi je pojurio ako je netko od nas bio prisutan (ljubomora je ipak jaca od straha)
sada se puno bolje slazu,znaju spavati jedan do drugoga,astor cesto zna pozivati macu na igru,a maca je fascinirana astorevim repom:D. jos malo je ljubomoran,ali nadam se da ce uskoro prestati..
uglavnom..treba malo vremena,malo truda i puno ljubavi...:cerek:
Ja cu pustiti da slike govore. Mala cudovista su stigla kad je sefica imala godinu i pol. A ona je gotovo snaucer, pa vam je jasno kakav je karakter. Oni su nju brzo pripitomili, ja sam se s tim puno mucila :cerek:
http://i172.photobucket.com/albums/w11/noricaa/DSC01443.jpg
http://i172.photobucket.com/albums/w11/noricaa/NoraiCO/DSC02754.jpg
http://i172.photobucket.com/albums/w11/noricaa/NoraiCO/DSC02027.jpg
Elektra
05.08.2008., 23:49
@huncut - ovo bih i ja voljela jednog dana u svom stanu :cerek:
yin yang
07.08.2008., 03:04
Huncut slike su prekrasne.Kak su zgodni. Kako sam i rekla oni nisu ljudi,oni se sve dogovore!!! :cerek:
anything but angel
16.10.2012., 11:50
Dakle, imam specifičan problem na ovu temu :zubo: No da krenem otpočetka :o
Naime, imam 2 godine starog zlatnog retrivera. Kad je imao negdje 4 mjeseca u dvorište nam je zalutao susjedov 5-mjesečni mačak. Mačak je već živio s dva psa i bio je manje više priviknut, a moj pas je bio radoznalo štene i njih dvojica su se jako brzo skompali i postali kompanjoni za igru. Vrlo brzo je susjed odlučio da mačka više ne želi zadržati, a ovaj je ionako većinu vremena provodio kod nas i tako smo udomili i njega. Psu se ta ideja da ovaj živi s nama i nije baš najbolje svidjela, posebno kad bi bilo vrijeme hranjenja, no ipak ga je tolerirao i u kući i 99% vremena su se super slagali. S tim da je u njihovom odnosu pas bio glavni, a mačak se ponašao prema njegovim pravilima. Mačak je, nažalost, ovo ljeto pojeo otrov i više nije s nama :( No, dakle, generalno gledajući, imam psa naviknutog na mačke.
Što nas dovodi do sadašnjeg problema: prije 3 dana k nama je zalutalo malo, 3-mjesečno, žensko mače. Curica je jako mazna, privržena ljudima, razigrana te kako mi se sad čini mirnog i poslušnog karaktera. Prvi susret s macom je bio kad se pas vratio iz večernje šetnje, ona se momentalno napuhala i siktala, a on je spustio uši i pobjegao van. Od tada, ako je ona u jednoj prostoriji, on se pokunji i ode u drugu. Kad ju uzmem u ruke i prinesem je njemu da ju ponjuši, bježi unatrag i miče glavu, ne želi ju niti ponjušiti. S tim da morate znati da inače nije niti malo plašljiv pas, dapače, vrlo je samouvjeren, jako je tolerantan i prilagodljiv, znatiželjan, razigran, zaista divan pas s nikakvim problemima u ponašanju. Ona se u međuvremenu čini mi se počinje privikavati na njegovo prisustvo, manje se puše, no danas mu je recimo prišla s leđa i jako zapuhala, a on je odjurio glavom bez obzira, toliko je bio u strahu da nije htio ni jesti dok je nisam stavila van, zatvorila vrata i stajala kraj njega - baš je se izrazito boji :(
E sad mene zanima, što bi vi učinili? Da pričekam još neko vrijeme, pustim ih da se sami dogovore? Ili da udomim dalje macu jer su ovo znakovi da ju on nikako ne prihvaća? :ne zna:
Mislim da ti pas sasvim normalno reagira na opasnost.. Macka je pokazala da ce napasti i da joj se ne priblizava a pas to shvaca..
Moja pesica jako voli macke i mi stalno imamo nove privremene, ne moram reci da nisu svi dobri sa psima.. Pesica zna kome i kad moze prici..
Da joj na silu pod nos guram macku koja puse i grebe i ona bi se maknula..
Pusti ih da se sami upoznaju, samo pazi da ti pas ne bi napao macu ako ona navali na njega, dakle kontroliraj ih ali na nista ne sili..
anything but angel
16.10.2012., 12:25
Kužim da, tako sam nekako i mislila, al reko da pitam. Probala sam, kažem ti, samo to jednom ju uzeti u ruke i približiti ju njemu - ona se tada nije puhala ni grebala, bila je mirna, ali on je očito zapamtio da ranije nije bila "prijateljski" raspoložena i nije je htio blizu, tako da sam odmah odustala, nisam htjela ništa forsirati. Jedino mi ga je žao takvog gledati, ovo je ipak njegov "teritorij" i ne želim da se osjeća toliko ugrožen. No pustit ću da prođe još neko vrijeme, nadzirati ih, pa ću vidjeti kako će se situacija među njima razviti. Hvala ti :)
Moja Kona je idealna sa micama. A evo i zašto. Dok se mice boje-pušu, napuhuju irokez, skrivaju, whatever-ignorira ih i miče se od njih. Čim mace same priđu=više se boje, kreće normalno druženje, pa i u većini slučajeva i igra. Prepoznajem i tvog u ovome, pa bi im na tvom mjestu dala vremena. Njušenje s leđa je isto dobar znak s macine strane-znatiželja postaje veća od straha. Nemoj ih na silu gurati jedno drugome, ignoriraj strah i posveti se jednom i dirugome koliko im je potrebno. Kad budu sami sa sobom veseli i opušteni, budu i u međusobnom kontaktu.
imam dva psa
hrvatskog ovcara,muzijak i zenka koja je skotna
prije tjedan dana je doslo i mace od 2mj, svi su vanka,
maca se pasa ne boji ali je mene strah za nju,
muzijak je radoznao i ljubomoran, njusi je , ide za njom ako maca trci ovaj trci za njom onda maca puse , sikce a ovaj laje .....jel lavez opasnost za macu?
dalje, kuja je skotna , ona macu bas ne dozivljava ali ....ako je u pitanju hrana tu je problem maca se ne boji uopce i prilazi hrani dok jede pas i onda je tako jednom kuja napala i malo raskrvarila
tako da ja sad njoj uopce vise ne vjerujem psu , a tko bi?
ili je kuja samo zivcana i nevozna jer je skotna?
postoji li opasnost da joj sta psi ne naprave, sta uciniti ?
maca je toliko razigrana i ona skace na rep , voli se priblizit previse psu a voli i njihove posude sa jelom :rolleyes:
imam dva psa
hrvatskog ovcara,muzijak i zenka koja je skotna
prije tjedan dana je doslo i mace od 2mj, svi su vanka,
maca se pasa ne boji ali je mene strah za nju,
muzijak je radoznao i ljubomoran, njusi je , ide za njom ako maca trci ovaj trci za njom onda maca puse , sikce a ovaj laje .....jel lavez opasnost za macu?
dalje, kuja je skotna , ona macu bas ne dozivljava ali ....ako je u pitanju hrana tu je problem maca se ne boji uopce i prilazi hrani dok jede pas i onda je tako jednom kuja napala i malo raskrvarila
tako da ja sad njoj uopce vise ne vjerujem psu , a tko bi?
ili je kuja samo zivcana i nevozna jer je skotna?
postoji li opasnost da joj sta psi ne naprave, sta uciniti ?
maca je toliko razigrana i ona skace na rep , voli se priblizit previse psu a voli i njihove posude sa jelom :rolleyes:
ako je maca u dvorištu sa psima, pretpostavljam da su dobar dio vremena bez nadzora, po meni mače od 2 mj nema što tražit vani, al to nemoj shvatit ko pametovanje, već dobronamjerni savjet..ti možeš reagirat dok si s njima, al kad su sami mače je u opasnosti, jer je premalo i normalno da skače za repom, uhom, istažuje, privlači ga miris zdjele..itd
čini mi se da muški pas nema neku namjeru ozljedit mače, da je htio to bi već napravio, kad ju prenapadno gnjavi i laje, upozori ga, čisto da ju ne zgazi il gnječi dok je još tako mala..
što se kuje tiče, normalno je da brani hranu od drugih, kad im daješ obroke, pazi da mače nije u blizinu, kad pojedu, makneš zdjele i to bi trebalo bit ok, ako reži, upozori ju malo...
ja sam udomila kuju od 4 god, potpuno nesocjaliziranu, znajući da naganja mačke, dvaput je to napravila, očitala sam joj takvu bukvicu da sad svaki put kad mačka prolazi pokraj nje, prvo mene pogleda, međutim, kad mene nema, kuja je u dvorištu, mačke u kući, rizik mi je jednostavno prevelik... Drugi pas je odrastao s mačkama i on ih voli, čak se i igraju i spavaju zajedno
ma nisam ja sve rekla , kuja i mace su zapravo od susjede :ne zna:
ali kuca do kuce, bez ograde, non stop su kod mene , ma i ne smeta mi toliko obozavam kuju ko da je moja ,u biti i je moja nevjesta , nosi mlade od mog psa :D
muzijak je moj
mace je njihovo ali posto su ga spasili sa ulice , samo su ga donijeli i misle ako ga hrane 1x dnevno da su mu spasili zivot , ne maze ga , ne paze ga pa onda se ja brinem :ne zna:
jesam ja ocitala bukvicu svome psu a susjed anavodno svom, ali ja i dalje pazim i vicem NE ali sta kad me nema ?maca juce legla na leđa i mlati psa po njusci , ja sam tu ali sta da nisam , bil je pas napao, koliko on uopce ima strpljenja za maciju igru ?
jedva cekam da maca malo naraste
ja zapravo imam vec dvi macke odrasle , kastrirane koje su u kuci i vanka , oni nemaju problem s psima jer nemaju odnos nikakav, i ne priblizavaju se
aha :) šteta da susjedi neće micu držat u kući, premala je i preblesava da tako po vani ide, kad poraste će i ona bit opreznija, a i neće joj bit toliko do igre
teško je reć koliko će pas tolerirat njezino dosađivanje, moj kad mu ne paše ode... al to ovisi od psa
neznam iskreno što da ti više savjetujem, sumnjam da će se susjedi naglo prosvjetlit i promjenit držanje mace, kontroliraj situaciju kad si tam, a kad nisi, neznam...valjda će bit sve ok
oni imaju malu bebu i ne zele je u kuci :ne zna:
zanima me jos nesto , kakva ce kuja bit kad se okoti ? to ocekivamo svaki dan
hocel bit agresivna prema maci ako priđe psicima ?
e to stvarno neznam, moje živine su sve uvjek bile kastrirane... mislim da je to individualno od kuje do kuje, iako mi je logično da joj mače ne predstavlja prijetnju, jer je vjerovatno velko ko i ti štenci koji stižu
a možda da ti uzmeš micu? :cerek:
bi ja rado ali muz nece kaze dosta su mu dvi macke :kava:
a i moja dva macora nisu bas za :D pušu naveliko kad je vide
piko1234
19.02.2013., 11:53
Odmah ću u glavu...trebam pomoć!! Udomili smo prije godinu dana macu, pjegasto tigrastu, sada ima nekih godinu i pol, sterilizirana je. Karakterno je jako zaigrana, ali i dominantna; kada joj dosadi, ne ustručava se zamahnuti šapom. :-P E, sad je nastao problem u tome što smo jučer udomili malenu pasicu od 6 mjeseci. Kad ju je maca vidjela sva se nakostriješila i počela bježati. Jako sam se začudila jer je maca inače dosta dominantna i starija je, a i veća od peseka (mješanac pekinezera), a kada ga je vidjela uhvatila ju je panika. Izgleda da vjerojatno ima otprije nekakve traume od pasa. Maca se sad nalazi na katu, svu njenu hranu i wc smo joj morali odnijeti tamo jer se dolje, gdje je psić, ne usudi doći. Pomozite mi sa savjetima kako da ih priviknem jedno na drugo, s obzirom da je maca već odrasla i panično se boji peseka... :(
oni imaju malu bebu i ne zele je u kuci :ne zna:
zanima me jos nesto , kakva ce kuja bit kad se okoti ? to ocekivamo svaki dan
hocel bit agresivna prema maci ako priđe psicima ?
sve je u redu i sve ce biti u redu
oni se vec poznaju i imaju svoje nacine i rituale
cesto su zivotinje pametnije od ljudi i ne kompliciraju gdje ne treba
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.