PDA

View Full Version : Privatnost forumaškog potomstva

Cats
29.11.2005., 17:19
Već duže vrijeme mi se ovaj problem mota po glavi, pa je možda vrijeme da kažem nešto o tome.

Radi se o privatnosti djece čiji roditelji su članovi foruma. Koliko god je nama svima lijepo i drago vidjeti njihove sličice i čitati što im se događa, kako odrastaju i kakvi su im problemi, a što se i vidi iz hrpe :cerek: postova, s druge strane me žulja - i to JAKO - recentna jasna spoznaja da bi mene osobno silno pogodila činjenica da je moja mama svojedobno tako o meni pisala i iznosila neke moje detalje potpuno nepoznatim ljudima. Pa se pitam, imamo li pravo to činiti bez njihovog znanja, i sasvim moguće, protiv njihove volje?

Reći ćete da sličica slatke bebe ili dražesna pričica o nezgodi vašeg školarca ne može nikome škoditi, ali opet - za koju godinu, kad ta beba nauči izraziti svoju volju, tko kaže da će joj se dopasti ideja da je tu sliku ili priču gledalo (i, o groza :horor: tko zna kako komentiralo) brdo nepoznatih i tko-zna-kakvih ljudi?

Aj,baš me zanima što imate za reć. :)

Natch
29.11.2005., 17:20
bitno je da majka zna cije je dijete:top:

Vanja oko panja
29.11.2005., 17:26
Ma svi se vole hvaliti, bilo djecom bilo partnerom, savrsenim naravno pa kakav drugaciji partner moze biti :D

A ako se imas cime i pohvaliti, ajd sto da ne.

Mislim, ako je sve u pozitivnom tonu, naravno.

A ja sam se naravno mogao pohvaliti samo mackom :( :D

Kyra
29.11.2005., 17:52
Pa u neku ruku ja se slažem s Cats. Meni bi bio bad da moja mama stavlja moje slike na net i da prepričava svaki moj događaj, bitan i nebitan.
Ako netko ima neko svoje iskustvo kojim može nekome pomoći, to je ok. Ali da baš treba navoditi ime svog djeteta i neke druge detalje...mislim da se može i bez toga. :)

Na koncu, uvijek postoje pm-ovi.

Tija
29.11.2005., 18:32
Možda bi se ja nakon ovih postova trebala osjećat loše:confused:
Ne osjećam se uopće:D
Da, imam dijete. Da, zove se Korina. Yap, ima down sindrom. Meni je najlijepša. Nemam što skrivati niti to želim, dapače, sretna sam a prevelika je to sreća pa ju poželim ponekad podijeliti. Ne zamjerite mi, o vi bezgrešni :D ;)
Da li će sutra ona ili moj sin meni zamjeriti što sam napisala poneku anegdotu ili zatražila savjet? Glupo mi je razmišljati o nečemu što će se možda desiti za 10 godina.
A svi mi, priznali ili ne, imamo nekoga tko se sjeća neke pizdarije iz našeg djetinjstva koju mu je prepričala mama. Pa što? :confused:

p.s. da li će mi i pas zamjeriti što sam stavila njegovu sliku? :confused:

chiquita
29.11.2005., 19:56
Tija kaže:
Da, imam dijete. Da, zove se Korina. Yap, ima down sindrom. Meni je najlijepša. Nemam što skrivati niti to želim, dapače, sretna sam a prevelika je to sreća pa ju poželim ponekad podijeliti. Ne zamjerite mi, o vi bezgrešni :D ;)
Da li će sutra ona ili moj sin meni zamjeriti što sam napisala poneku anegdotu ili zatražila savjet? Glupo mi je razmišljati o nečemu što će se možda desiti za 10 godina.
A svi mi, priznali ili ne, imamo nekoga tko se sjeća neke pizdarije iz našeg djetinjstva koju mu je prepričala mama. Pa što? :confused:

:moli: joj tijo pliz pliz pliz nemoj se dat obeshrabrit i prestati pisati o korininim dogodovštinama i dogodovštinama maloga.
to mi je tak super!:D slatkići mali!:cerek: :cerek:

kemik
29.11.2005., 20:13
hm, mislim da je to taman u rangu toga da ti mama prica u ducanu s prodavacicom o tome kako kupuje pti-ber (apsolutno ne zelim naucit kako se taj prokleti keks pise) zato sto imas proljev...

kaj ja znam, majke pricaju o djeci. pokazuju njihove slike strancima. e sad, bili ti stranci na cesti ili na internetu, ne bih rekla da postoji neka opako velika razlika

impoSIBILA
29.11.2005., 21:04
Ooooo!:mirko: a ja baš čekam tehničku podršku(u ljudstvu);) da mi pokažu kako radi taj famozni usb s mog moba pa da šibnem slikice moga ćelapčička i da svima ispričam kako sam ponosna na njega!:cerek:

Tija
29.11.2005., 21:15
chiquita kaže:
:moli: joj tijo pliz pliz pliz nemoj se dat obeshrabrit

neću :grli: ;)

OT: kakva je razlika između stavljanja slika na net sada ili kao nekad slanja slika u novine i biranja najslađe bebe?:confused:

Što je sa onom silnom dječurlijom po reklamama, jumbo plakatima,slika djece po pelenama, kutijama itd itd...

polly
29.11.2005., 21:56
Tija kaže:
:

Ma daj, zašto bi se osjećala loše.

Nisam ti nikad napisala, ali užitak mi te čitat. Tako pozitivnu osobu se rijetko sretne.

Ja o svojoj djeci rjetko pišem. Već su velika, odrasla skoro. Nekakvih pitanja, nedoumica i dogodovština je bilo podosta 10-tak godina ranije.
Sad mogu i same pisat ako hoće. Misalim da se zadovoljavaju čitanjem zasada.

Bila bi izrazito protiv da ovaj forum liči na stranice male dječice u Jamerici di žicaju novac za sexi sličice.

Ovo tu mi dođe k'o seosko sijelo. Pa se malo naklapa, pa se malo žali, pa se malo hvali.
Osim toga mislim da su savjeti napisani u sve ove godine na forumu nekome i pomogli.
A svi započinju sa "moj sin7kćer......"

Samo vi pišite.

verica
29.11.2005., 22:15
Internetski forumi, a posebno oni roditeljski, su neka vrsta virtualne zajednice pa mi je posve normalno da ljudi u takvoj jednoj 'zajednici' žele podijeliti i privatne podatke, i slike svoje djece. Istina živa, često (prečesto) zaboravljamo da nas može čitati baš svatko, a ne samo oni ljudi sa kojima komuniciramo i sa kojima osjećamu neku vrstu bliskosti.

No moram reći i da mi se ne čini da na ovom forumu ljudi previše pišu o intimnim i privatnim stvarima svoje djece.

d@d@
29.11.2005., 22:29
Moje dijete ima pristup svim postovima, ne može ih zabranit, ali može se ljutit. Da i ljuti se povremeno.:D
Sliku nikako ne bi stavila bez njegovog odobrenja, ne bi ni svoju, nekako mi se čini da ako se hoćemo vidjet i pričat u oči onda to trebamo i učinit, a ne na daljinu i ne toliko zbog krive procjene, koliko zbog mogućnosti da se stvari zakompliciraju.

Septembar
29.11.2005., 23:02
princezine dogodovstine su bile tema postova i topica
to mi nije nis "groznije" od pisanja u novine radi tarzenja savjeta i diskusije

al sliku NIKAD nisam nit mislim obajviti

preljepa je za javnost :cerek:

Babanroga
29.11.2005., 23:43
Tija kaže:

potpisujem ... samo sto se moj daunic zove Dominik...
i jos nadodajem:
- ovo sto pisem o downu je neke vrste dnevnik za roditelje koji se nadju u slicnoj situaciji
- kada cu trebati prepricavati buducoj snahi anegdote o kojem od sinova - necu se ponavljati (k'o sto se dogadja mojoj staroj i sveki) jer cu ih znati puno vise :D
- nasa djeca ce mozda razmisljati drugacije - bas radi globalnog sela...

kada cu ih moci pitati za misljenje - dogovorit cu s njima kako dalje, a za sada je ovo moj psihoterapeutski prostor!! :D

Tija
29.11.2005., 23:53
Babanroga kaže:
a za sada je ovo moj psihoterapeutski prostor!! :D

:amen:
i moj. i to mi treba. i pustite me :D :D

prometej
30.11.2005., 08:40
Wooow, kako ste skočile samo zbog jedne izražene Catsine sumnje? Pa to je njeno mišljenje i ona se, u skladu s rečenim i ponaša. Ali da će to nekoga sad pokolebati u iznošenju intimnosti vlasitite djece, naprosto sumnjam...
Ovaj podforum, upravo zahvaljujući svim tim iznesenim pojedinostima, ima i edukacijsku ulogu. Ja sam tu naučio par bitnih stvari....

walter
30.11.2005., 08:45
Prvo su žene dobila prava, sad ih dobivaju i djeca... :rigo:

deatwin
30.11.2005., 08:51
...:) ..daklem moj sinek ima 11 (i da je najljepši i najpametniji na svijetu to već svi i na Forumu i okolonaokološalata znaju :D )...

I sinek zna da njegova mama forumaši .....
I čita što mu mama piše.....ono kaj ga zanima..ili kad zna kaj ću napisati jer se smijuljim za ekranom - pa pita a kaj se smiješ...ili kaj to pišeš...ili neka sasvim deseta situacija koja dovede do toga da zna što pišem....
Koji puta traži da pročita - koji puta ne...

Upoznao je i žive ljudove s Foruma....
Neke nije - ali bi rado, kao i ja :)
Sudjelovao je i u humanitarnim akcijama Foruma....

I nikad mu nije bilo bed što pročita moje mišljenje o nečemu što se desilo, neku dogodovštinu iz našeg života....niti ona koja se boji crnim niti ona koja se boji crvenim nije mu zasmetala ovako javno iznešena....

I čini mi se da neće dugo proći kad će i sam osvanuti nekim nikom na Forumu....jednako kao i klinci moga dragoga (narafski da smo i njima pokazali Forum :) )
Čak sam i rekla sinu njegovom (18 let)..gle, tu ti ima jako pametnih, lijepih, mladih curićaka :)

I kao što reće Verica..."Internetski forumi, a posebno oni roditeljski, su neka vrsta virtualne zajednice pa mi je posve normalno da ljudi u takvoj jednoj 'zajednici' žele podijeliti i privatne podatke....."

Ježiti ga, ja vas doživljavam kao klapu koja se na bazi svakodnevnoga nalazi u jedno veeeeeeelikoj birtiji sa pun kufer separea...i družimo se, ispijamo kavice, pričamo....smijemo se...koji puta cendramo...ljutimo se...sukobljavamo mišljenja...tražimo i dajemo savjete... Prava kvartovska birtija :)

Tak ja nekak o tome mislim...a tako nekako doživljava to i moj sinek...
A kad ga lupi pubertet - ha i tak i tak bu mi sva živo i neživo zamjerao...možda i ovo :D

prometej
30.11.2005., 09:08
prometej kaže:

Ovaj podforum, upravo zahvaljujući svim tim iznesenim pojedinostima, ima i edukacijsku ulogu. Ja sam tu naučio par bitnih stvari....

Recimo, naučio sam da, kad kupuješ stolicu za auto, to nikako nije SAMO I JEDINO stolica. Ima tu raznijeh aspekata koje treba obraditi. O stolici se može diskutirati na jedno 243 stranice a da se samo dotakne bit problema. JEr dječici našoj ništa dovoljno dobro nije.
A tek cjepljenje. Kad to sve pročitam iI da sam normalan poludio bi :D

AFRODITA69
13.12.2005., 02:49
Cats kaže:
Već duže vrijeme mi se ovaj problem mota po glavi, pa je možda vrijeme da kažem nešto o tome.

Radi se o privatnosti djece čiji roditelji su članovi foruma. Koliko god je nama svima lijepo i drago vidjeti njihove sličice i čitati što im se događa, kako odrastaju i kakvi su im problemi, a što se i vidi iz hrpe :cerek: postova, s druge strane me žulja - i to JAKO - recentna jasna spoznaja da bi mene osobno silno pogodila činjenica da je moja mama svojedobno tako o meni pisala i iznosila neke moje detalje potpuno nepoznatim ljudima. Pa se pitam, imamo li pravo to činiti bez njihovog znanja, i sasvim moguće, protiv njihove volje?

Reći ćete da sličica slatke bebe ili dražesna pričica o nezgodi vašeg školarca ne može nikome škoditi, ali opet - za koju godinu, kad ta beba nauči izraziti svoju volju, tko kaže da će joj se dopasti ideja da je tu sliku ili priču gledalo (i, o groza :horor: tko zna kako komentiralo) brdo nepoznatih i tko-zna-kakvih ljudi?

bez teksta.al ono totalno bez teksta.get life woman!

FFE
13.12.2005., 11:34
AFRODITA69 kaže:
bez teksta.al ono totalno bez teksta.get life woman!

zakaj? zato kaj se ti naslikavas po netu jer mislis da bu te netko primijetil? i stavljas slike svoje djece na net? zato si bez teksta? ili nemre tvoj mozak preraditi informacije koje je cats napisala?

apsolutno se slazem sa cats. nije stvar u dijeljenju savjeta, opisivanju dozivljaja, to je slatko za procitati, i ja to volim, ponesto se i nauci, sazna...ali stavljati slike svoje djece na net, davati osobne podatke...:flop: u danasnjem ludome svijetu gdje ne znas tko sve cita i kakvih ludjaka ima u tvojemu susjedstvu. sorry, neka me netko normalan uvjeri da je to OK.

Denys
15.12.2005., 11:55
FFE kaže:

apsolutno se slazem sa cats. nije stvar u dijeljenju savjeta, opisivanju dozivljaja, to je slatko za procitati, i ja to volim, ponesto se i nauci, sazna...ali stavljati slike svoje djece na net, davati osobne podatke...:flop: u danasnjem ludome svijetu gdje ne znas tko sve cita i kakvih ludjaka ima u tvojemu susjedstvu. sorry, neka me netko normalan uvjeri da je to OK.

:top: , tocno.

I ako su maloljetni ne znaci da nemaju pravo na svoju privatnost a moja duznost je da je postujem.

Baan Dar
15.12.2005., 14:44
Cats kaže:
Pa se pitam, imamo li pravo to činiti bez njihovog znanja, i sasvim moguće, protiv njihove volje?

Naravno da nemamo. Ali ja bih ipak tu razlikovao dvije stvari:

-postovi tipa 'vidite mog malog/malu kako je sladak' (priložena slika/opis)
-postovi tipa 'moje dijete je bolesno/ima problem, tražim pomoć'

Uz poštovanje svačije slobode izbora, prvi tip posta meni osobno ne paše pa stoga baš i ne pišem takve stvari.

Anastasia
15.12.2005., 16:27
Cats kaže:

Ja ću ti iskreno reći da je pojava foto albuma djece na ovom forumu mene jako svojedobno šokirala, jer sam veliki protivnik toga. To mi se jako zamjerilo i kod naše Afro - sve dok stavljaš svoje slike i prihvaćaš moguće posljedice toga - ok. Ali kada netko krene stavljati na net tuđe slike, to me užasno smeta i iritira.
I meni su se rodili nećaci i smatram ih najlipšima na planeti, pa ipak, nikada mi ne bi palo na pamet da stavim njihove slike, u ovom moru ljudi, boleština, pedofila, i svačega što se gužva po netu a što mi ni ne znamo...

Rajn@
15.12.2005., 16:47
Evo ja vise djecu ni u setnju necu izvoditi, jerbo ce ih vidjeti gomila nepoznatih ljudi i tko zna kako komentirati.
Prvog slijedeceg koji mi kaze da su mi kceri lijepe cu odvesti na Sud za ljudska prava u Strasbourgu i tuziti.

Mislim, ljudi, ne mozete zivjeti zivot i racunati da ste opkoljeni tisucama bolesnika. Naravno da ih ima, ali bilo bi grozno misliti da ih je vise nego normalnih. :(

Anastasia
15.12.2005., 17:23
Rajn@ kaže:
Evo ja vise djecu ni u setnju necu izvoditi, jerbo ce ih vidjeti gomila nepoznatih ljudi i tko zna kako komentirati.
Prvog slijedeceg koji mi kaze da su mi kceri lijepe cu odvesti na Sud za ljudska prava u Strasbourgu i tuziti.

Mislim, ljudi, ne mozete zivjeti zivot i racunati da ste opkoljeni tisucama bolesnika. Naravno da ih ima, ali bilo bi grozno misliti da ih je vise nego normalnih. :(

Ovdje se otvaraju topici, u kojima ljudi pišu o problemima, i uspjesima, i svakodnevnici svojih mališana. I onda još stave njihove slike. Da bude to sve skupa još više prepoznatljivo.
To je za tebe normalno? To spada u zaštitu nečije privatnosti?
Jesmo ili nismo mi ovdje anonimni? Upoznali smo koga smo htjeli, većinu nismo. Tko je htio - svoju sliku je stavio. Tko nije - nije. Ali to je bio naš odabir.
Naš izbor, za nas same.
I smatram da time što smo nečiji roditelji, tete ili whatever nemamo pravo takvu odluku donositi i za naše klince.
A sad, svakome na volju.

na ulici naravno da moraju hodati, i glupo je to uspoređivati. ali na ovakvim mjestima baš i nije nužno stavljati slike svojih klinaca? ili?

Rajn@
15.12.2005., 17:26
Svatko odlucuje sam hoce li staviti sliku djeteta ovdje ili ne.
Ne vidim zasto bi zato itko bio kritiziran i sta je lose u tome sto je netko ponosan na svoje dijete.

Anastasia
15.12.2005., 17:37
Rajn@ kaže:
Svatko odlucuje sam hoce li staviti sliku djeteta ovdje ili ne.
Ne vidim zasto bi zato itko bio kritiziran i sta je lose u tome sto je netko ponosan na svoje dijete.

nemoj molim te implicirati da oni koji slike ne stavljaju nisu ponosni na svoju djecu ili nećake ili unuke.
ali zar ja imam pravo, kao teta, staviti slike mojih nećaka i učiniti ih tim činom prepoznatljivim, a onda pričati o njihovoj svakodnevnici, problemima i slično?
ti ne bi bila ljuta na svoju majku da je to učinila tebi?
mene je nerviralo kada je moja mama pričala o meni susjedima, a gdje se ne bi razgnjevila da je stavila moju sliku na net i onda prepričavala kao vi ovdje povijest bolesti i sve uspjehe i neuspjehe i slično!
to je narušavanje privatnosti nekoga tko se od toga još ne može obraniti i koji po tom pitanju ovisi o nečijoj moći prosuđivanja.
a ja smatram da bi roditelji trebali znati i zaštititi svoju djecu, a ne da priča o njegovim mušicama, objavi mu još pritom i sliku i omogući svakome s net.a uvid u te informacije koje bi još uvijek trebale spadati u nekakvu privatnost.
Objavljujući sliku skidate anonimnost s te osobe. Kako vam to nije jasno???

Smart_bitch
15.12.2005., 17:55
Anastasia kaže:

Jesmo ili nismo mi ovdje anonimni?

Nismo. Anonimnost na Netu u potpunosti ne postoji.

Sa ostatkom posta se slažem.

meda
15.12.2005., 20:36
ja ne bih nikad stavljala na ni svoje slike ni slike svojih bliznjih.

al ako nekoga to veseli, nek stavlja.

samo mi je zanimljivo da mnogi koji stavljaju slike svoje djece na net nemaju isti stav i prema staljanju svoje slike na isti taj net. niti bi tako olako presli preko toga da neko treci stavi njihovu sliku ;)

Rajn@
16.12.2005., 09:14
:rolleyes:

Privacy is often overrated.
Valjda previse dugo desetljeca nismo znali sto je to, pa sad s tim malo i pretjerujemo.
Izuzetno sumnjam da je itko s ovog foruma prepoznat od strane bilo koga osim ako se sam nije preko PM predstavio.
Kakve su sanse da me prepozna po necemu sto pisem na netu bilo tko iz mog grada od 500,000 dusa?
Uostalom, skoro nitko ni ne pise nista pod Location.
Hocu reci da nitko nije nicim recenim na ovom netu otkrio svoju privatnost mimo nekih opce prihvacenih granica.

u.t.p.m
16.12.2005., 09:19
Cats kaže:

Koji demoni tebe gone?:eek: :eek: :eek: :eek:

Anastasia
19.12.2005., 13:39
Rajn@ kaže:
:rolleyes:

Privacy is often overrated.
Valjda previse dugo desetljeca nismo znali sto je to, pa sad s tim malo i pretjerujemo.
Izuzetno sumnjam da je itko s ovog foruma prepoznat od strane bilo koga osim ako se sam nije preko PM predstavio.
Kakve su sanse da me prepozna po necemu sto pisem na netu bilo tko iz mog grada od 500,000 dusa?
Uostalom, skoro nitko ni ne pise nista pod Location.
Hocu reci da nitko nije nicim recenim na ovom netu otkrio svoju privatnost mimo nekih opce prihvacenih granica.

rajna, ja govorim o postavljanju slika. osobno mislim da nije u redu stavljati na net slike drugih ljudi mimo njihovog znanja, ili kao u slučaju djece mimo njihove sposobnosti da uopće odluče da li žele takvo nešto ili ne.
I ne slažem se s tobom da je privacy overrated. Mislim da je underrated. Da je ljudi, u ovom vremenu medija, televizije, novina, interneta, reality emisija itd... premalo čuvaju. Ali dobro, to je samo moje mišljenje.