View Full Version : Naučna fantastika
Za ljubitelje SF-a :
http://www.znanje.co.yu/index1.php?oblast=zabava&grana=price&tekst=trazenje.html
Jango Fett
17.05.2003., 10:00
Ovo je za chat lab. Znanstvena fantastika nije stvar znanosti u onom smislu u kojem bi trebala biti ovdje.
A možda je znanstvena fantastika ipak stvar znanosti utoliko što autori ozbiljne znanstvene fantastike uzimaju u obzir znanstvena otkriča i nastoje prikazati različite znanstvene teorije u pričama. Pa i zvjezdane staze su primjer kako se zamišljaju rješenja pojedinid problema kao putovanje kroz vrijeme ili susreti sa drugim bičima.
U toj seriji se upravo inzistira na tome da su inteligentna biča humanoidi. Uvijek me je zanimalo koliko je to realno.
AxMi-24
17.05.2003., 15:35
kom1 kaže:
A možda je znanstvena fantastika ipak stvar znanosti utoliko što autori ozbiljne znanstvene fantastike uzimaju u obzir znanstvena otkriča i nastoje prikazati različite znanstvene teorije u pričama. Pa i zvjezdane staze su primjer kako se zamišljaju rješenja pojedinid problema kao putovanje kroz vrijeme ili susreti sa drugim bičima.
U toj seriji se upravo inzistira na tome da su inteligentna biča humanoidi. Uvijek me je zanimalo koliko je to realno.
Nebi se bas sad slozio. Jer onda su i duse i sve ostalo pod znanosti jer imaju otprilike iste veze sa danasnjim teorijama ko i warp i ostala kompanija.
a avo za humanoidi vjerojatno proizlazi iz toga da nam izgleda dosta prakticno takav biti. Mozes puno razlicitih stvari raditi. Tj nisi specijaliziran. Doduse to se bazira na jednom uzorku sto i nedaje bas neku pretjeranu sigurnost.
znanstvena fantastika je dobar pocetak svakom znanstveniku. Znanstvenik isto mora prvo rijesiti neke probleme, a oni proizlaze sasvim subjektivno nekim mastanjem i fantaziranjem. Zvjezdane staze su zakon, cak i neki znanstvenici koji rade problemu kakav bi se zivot mogao razviti na drugim planetama upotrebljava termin warp kao razvijeni oblik raketnog pogona. Mislim da bi znanstvenici trebali biti otvoreni prema tim idejama i drugim slicnim i dokazati da li su one moguce ili ne. A sto se humanoida u Star Treku tice nisu bila sva inteligentna bica humanoidi, nego najcesci zato jer je sminka jeftinija od specijalnih efekata druge vrste.
obožavam SF i mislim da sam pročitala pristojan broj knjiga vezan za taj genre... za mene, SF je promišljanje mogućnosti. što se može dogoditi, gdje, uz koje postavke i hipoteze, možeš lude ideje isfurati kao realne (to i je fora, jedan pomak, jedna odluka mogu odvesti stvari u sasvim drugom smjeru i tko zna kako se što može dogoditi). uz to, može donekle potvrditi Heisenbergovo načelo neodređenosti (u ovom kontekstu ljudi i sociologije, manipulacije i navođenje :) ideja postoji, netko to može promisliti i drugoga navesti da je pokuša i realizirati. npr. put na mjesec :)
kaj se tiče humanoidnih bića.. SF u kojim postoje i druga bića u posve drugačijim životnim uvjetma smatram vrlo posebnim, ali i ne i posebni čitljivim. nekako, taj osnovni, hardverski dio me ne zanima toliko :) puno je lakše pretpostaviti da su drugi slični nama, eventualno s dodacima uz pomoć kojih će biti brži, bolji, jači....
i onda se možeš baciti u težu filozofiju :) svaku, i minijaturnu razliku možeš uzeti kao podlogu na kojoj ćeš izgraditi brave new world...
pia13 kaže:
kaj se tiče humanoidnih bića..
... i jeftinije je napravit masku za čovjeka nego neko potouno novo biće...
U filmovima naravno, danas. Koliko se sjećam nekad su SF priče koje sadržavaju vanzemaljske likove, bile maštovitije, a onda je praksa učinila svoje... :rolleyes:
pia13 kaže:
obožavam SF i mislim da sam pročitala pristojan broj knjiga vezan za taj genre... za mene, SF je promišljanje mogućnosti. što se može dogoditi, gdje, uz koje postavke i hipoteze, možeš lude ideje isfurati kao realne (to i je fora, jedan pomak, jedna odluka mogu odvesti stvari u sasvim drugom smjeru i tko zna kako se što može dogoditi). uz to, može donekle potvrditi Heisenbergovo načelo neodređenosti (u ovom kontekstu ljudi i sociologije, manipulacije i navođenje :) ideja postoji, netko to može promisliti i drugoga navesti da je pokuša i realizirati. npr. put na mjesec :)
kaj se tiče humanoidnih bića.. SF u kojim postoje i druga bića u posve drugačijim životnim uvjetma smatram vrlo posebnim, ali i ne i posebni čitljivim. nekako, taj osnovni, hardverski dio me ne zanima toliko :) puno je lakše pretpostaviti da su drugi slični nama, eventualno s dodacima uz pomoć kojih će biti brži, bolji, jači....
i onda se možeš baciti u težu filozofiju :) svaku, i minijaturnu razliku možeš uzeti kao podlogu na kojoj ćeš izgraditi brave new world...
slažem se.
pada mi na pamet Čahura, gdje djedice i bakice odlaze u neke druge svjetove s vanzemaljcima! Moguće, znanstveno, ali najviše - humano. Ne mogu zamislit humaniji, romantičniji opis odlaska s ovog svijeta, bilo da je smrt, grob, ili nešto transcendentalno......a možda su otišli i tjelesno, fizički? volio bih misliti da je to moguće i ostvarivo za mene osobno, nakon prvih 101 godinu na ovom svijetu.
a sam hardware, brod, leteći tanur, čahura, tehnologija iza te svjetlosne zrake, vrata, stargatea, baš me briga, dokle god garantira izlazak na drugoj strani.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.