View Full Version : Svatovski Kolaci
N-i-N-a
19.05.2003., 13:05
Obozavam domace kolace! Tu gdje ja zivim toga i nema bas i nikako da naletim na osobu koja zna praviti odlicne kolace.
Najvise volim one suhe koji su kod nas tradicijonalni kad su npr. svatovi ili slicno. One male, suhe kockice!
I kako se prave kreme za kolace?
Please, ako moze konkretne vase osobne recepte koji su vam uspjevali... ne vrijedi mi nista prepisano od nekud, jer nece mi uspjet, to znam :(
HVALA unaprijed! :)
N-i-N-a
19.05.2003., 13:09
Mislim na ovako nesto:
http://foto.moljac.hr/ZeljkaPhoto/kolaci-medena.jpg
http://foto.moljac.hr/ZeljkaPhoto/kolaci-3.jpg
http://www.online.hr/kuharica/upload/Kolaci.JPG
question mark
20.05.2003., 03:37
Poceti od svatovskih kolaca i nije bas neka ideja. Ne znam da li trazis nekoga ko zna praviti kolace ili nekoga ko ce te nauciti da ih pravis.
Ona slika pod dva i nije bas suhi kolac, to se u nas zove Gospar kolac (onaj s cokoladom) i mogu ti dati iskusani recept tipa baba-mama-ja i svaka moguca prigoda.:s
N-i-N-a
20.05.2003., 09:14
question mark kaže:
Poceti od svatovskih kolaca i nije bas neka ideja. Ne znam da li trazis nekoga ko zna praviti kolace ili nekoga ko ce te nauciti da ih pravis.
: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :
Istina! Nije to tako lako kao sto ja moda zamisljam...
Hm... pa bilo bi super da me netko nauci, ali sumnjam da to ide preko foruma :D Ja bi sama voljela znati praviti onakve kolace...
Obozavam ih jesti... a uz to sto ih volim jesti, bi voljela znati praviti tako da kad je nekakvo slavlje da mogu kolac napraviti...
N-i-N-a
20.05.2003., 09:15
nea kaže:
Ona slika pod dva i nije bas suhi kolac, to se u nas zove Gospar kolac (onaj s cokoladom) i mogu ti dati iskusani recept tipa baba-mama-ja i svaka moguca prigoda.:s
-------------------------------------------------------------------------------
Ak´ ti nije previse posla, mozes napisati recept... :) bilo bi mi drago!
Gospar kolac ili Zarbo (rekla mama)
Tijesto:
20 dkg masla ili margarina
35 dkg brasna
1 jaje
1 p za p (prasak za pecivo)
1 vanil secer
limunov sok i korice
2 kvasca rastopiti u malo mlijeka sa zlicom cukara i mrcu soli
To sve dobro umjesis i podjelis u tri dijela (kugle).
Naravno rostjeru namastis i pobrasnis i razvijes jedan dio tjesta velicine rostjere i stavis na dno.
Nadjev:
20 dkg samljevenih oraha
20 dkg secera
ovo pomjesati i podjeliti u dva dijela
Na prvo tijesto namazes marmeladu od marelica (vazno zbog ukusa) i posuti pola nadjeva i poprskati sve rumom.
Razviti drugo tijesto i poloziti na nadjev malo lagano pritisnuti da legne dobro i opet namazati marmeladu i posuti ostatak nadjeva i poprkati rumom.
I sad na vrh trece tijesto.
Stvaiti peci na oko 160-170 ,ne smije se prepeci, iako sam i takav jela i volim ga svakakvog :D
Kad se ispece i ohladi, preliti glazurom od cokolade.
Glazura (otprilike)
10 dkg cokolade, malo mlijeka, 3 velike zlice secera i 1 malo maslo
Fino to razmazi, nek se ohladi i rezes na rombove.
Znaci prvo uzduz rostjere ravno i onda ukoso :( (zvuci glupo)
Pisi ako sam sto napisala nejasno, ali pokusala sam napisati detaljno, jer sam skontala da bas nemas iskustva s time.
nea kaže:
slika br. 2 su obicni cupavci, te "breskve" one pole uvaljane u rum i secer i punjene kremom.
Za to bi i ja recept.
Vanilin kiflice.
Bio jedan duuuugi topic od Malika Tintilinica na tu temu.
To je treca slika.
Evo breskvice.
60 dkg brasna
20 dkg masti
15 dkg secera
p za p
3 jaja
Ovo umutiti i praviti kuglice malo manje od vel. oraha.
Nakon pecenja ravni dio izdubiti.
Mrvice usitniti i dodati mljevenih oraha, marmelade i ruma. To ja stavim otprilike.
Puniti breskvice i spajati.
Na kraju svaku polu umakati u razlicite razrjedjene ekstrakte i onda cijelu u kristal secer.
Njami
A imam i recept za onaj kolac pored cupavaca (odozgo cokolada i posut orasima) Trostruki uzitak, taj mi je cak drazi nego ovi prije.
Marija_1963
20.05.2003., 20:46
Ej cure, kuharice, već sam dva tjedna na dijeti, a ove slikice me bacaju u hipoglikemički šok! :D
N-i-N-a
21.05.2003., 09:27
NEA - puno hvala :)
Sve mi je jasno, osim:
koliko mlijeka ide u tijesto? A posto ne zivim u HR i pakovanje kvasca vjerojatno nije isto kao tu gdje sam ja, bi zeljela znati jesu to one kocke kvasca ili kvasac u prahu?
Orahe samljevene na sitno ili grubo?
Jos jednom HVALA :top: cim napravim javit cu kako je ispao!
N-i-N-a
21.05.2003., 09:36
N-i-N-a kaže:
NEA - puno hvala :)
Sve mi je jasno, osim:
koliko mlijeka ide u tijesto? A posto ne zivim u HR i pakovanje kvasca vjerojatno nije isto kao tu gdje sam ja, bi zeljela znati jesu to one kocke kvasca ili kvasac u prahu?
Orahe samljevene na sitno ili grubo?
Jos jednom HVALA :top: cim napravim javit cu kako je ispao!
-------------------------------------------------------------------------------
nea, pardon zaboravih reci o kojem kolacu pisem...
Nije mi jasno koliko mlijeka ide u taj GOSPAR KOLAC!
A ove breskvice su tako lijepe i tako divno izgledaju kad ih vidim negdje, mislim se: "Boze, koji posao! Kako li se to pravi?"
A vidim da u biti nije uopce tesko... sam´ se treba znati kak´ide!
Moze, ako ti nije tesko napisi kako ide taj trostruki uzitak...
Njam :p
Odmah cu u subotu isprobat napravit...
Tenk ju, nea!
Nea - hvala na receptu.
Prosli put sam "pala" :o na tom dubljenju tijesta, pola kolacica se raspalo.
Inace ja nisam jela varijantu sa marmeladom ( probati cu, koja marmelada ? ) nego sa nekom kakao kremom.
penelop@
21.05.2003., 13:25
Winona, dok ne uhvatis ruku pravi malo vece bit ce ti lakse dubit.
A i ako se raspadnu nista strasno, dodajte ruma, oraha/badema/ljesnjaka, vanilin secer, malo mlijeka ako je pretvrdo i oblikujte kuglice, uvaljajte u kokos ili kristal secer i jako ukusne " bombice" su tu;)
Winona pucale su i meni ne brini, i sad ih pravim samo ako sam dobro raspolozena, jer znas kad krene lose, onda bi sve zavitljala. A to se moze dogoditi i nekome ko pravi 100 put.
Meni se narocito dogadja kad pravim kolace kad imam goste, a kad je samo za nas budu samo takvi.
Ja stavljam marmeladu od marelica, od sipka mi je prekisela, a sve druge imaju bas jak i specifican ukus a od marelica da laganu aromu ali ne prevladava.
Nina orahe sitno fino izmelji, mlijeka stavim koliko mi je potrebno da se rastopi kvas, ne znam oko pola deca do 1, a kvas ja koristim u kocki freski, ali mozes i u prahu.
TROSTRUKI UZITAK
Ovo nam je trenutno najdrazi kolac, a posebno klincima,
Tijesto:
6 bjelanaca
20 dkg secera
15 dkg oraha
3 zlice prezle
3 zlice brasna
1 p za p
1 v.s (vanil secer)
Izbatiti prvo dobro bjelanaca nakon 1-2 min dodati na vrh noza soli (da se bolje ubate) i onda dodati sve redom.
Ovo staviti u namasteni i pobrasnjeni pleh i peci do 20 min na 175. Pogledaj i koju min prije da nije gotovo ovisi o peci.
Namociti sa mlijekom i rumom (zato ga djeca vole). Nemoj da pliva.
Krema:
7 dcl mlijeka uzavreti
u to dodati prije izbaceno:
6 zumanjaka
20 dkg cukara
2 praha za puding od vanilije
Kad mlijeko provri prvo dodaj malo mlijeka u ovo gore, pa onda sve uspi u tecu, smanji, mjesaj i paz da ne zagori, mjesaj stalno dok se ne stisne.
Kad se ohladi dodati margarin (250 g)
Kremu prepolovi i u pola stavi 1 cokoladu za kuhanje (10 dkg)
I sad slazes:
Na ono gore tijesto (koje si prvo malo namocila) stavi prvo zutu kremu, pa na nju slozi Petit ber kekse i njih malo namoci u rum i mlijeko i onda na kekse stavi drugi dio kreme u koji si dodala cokoladu.
I samo na vrh posuti sa malo oraha, onako izmedju prsta, vidi na slici.
Meni je ovaj definitivno mrak kolac, samo pazi da se krema dok je kuhas dobro sitisne, da ti se sve lijepi oko kuhace, jer ce inace biti premekan.
Oprosti ako sam ti pisala ono skroz u detalje, ali nekako sam dobila dojam da ti bas tako treba.
I ovaj je najlaksi od ova tri po meni za napraviti.
MARCIPAN (Ne znam zasto se tako zove jer nema uopce marcipana)
Sastojci:
25 dkg cukara
10 zlica vode
20 dkg margarina
15 dkg oraha samljevenih(bolje 100 puta sa poprzenim bajamima)
15 dkg keksa samljevenih
2 rebra cokolade
velika oblatna (samo 1)
Priprema:
Secer I vodu prokuhati, dodati margarin, orahe I kekse. Jos kratko prokuhati.
Veliku oblatnu razrezati na 4 jednaka dijela.
Smjesu podjeliti u dva dijela, u jedan dio staviti cokoladu.
Slagati, oblatna tamni dio, pa oblatna, svijetli dio. (ono nazubljeno od oblatne prema gore)
Ovo sam nedavno provala i strasno je dobro, ja napravila i mi pojeli popodne uz kavu, hm.
Provala sam obje verzije i s orasima i bajamima i puno bolja je sa bajamima.
penelop@ kaže:
Winona, dok ne uhvatis ruku pravi malo vece bit ce ti lakse dubit.
A i ako se raspadnu nista strasno, dodajte ruma, oraha/badema/ljesnjaka, vanilin secer, malo mlijeka ako je pretvrdo i oblikujte kuglice, uvaljajte u kokos ili kristal secer i jako ukusne " bombice" su tu;)
:top:
Cure sto mi radite a ljeto je tu :o
Winona pucale su i meni ne brini, i sad ih pravim samo ako sam dobro raspolozena, jer znas kad krene lose, onda bi sve zavitljala. A to se moze dogoditi i nekome ko pravi 100 put.
Tako i meni.
Obicno znam napraviti nesto za probu, pa tek onda pred goste, ali zna se dogodit da generalna proba bude deset puta bolja od premijere :D ( izuzetak penelopine knedle, od prvi put uspjelo, nahranila 6 gladnih usta ...mojoj slavi nije bilo kraja )
A najgore je kad krene po zlu, a pol sastojaka vec unutra :mad: moj zna reci - idem ja sad do ducana :D
Danas pekla jogurt snite, jedini recept od Malika koji sam nasla ( biskvit tijesto sa jogurtom i gore ona secer glazura )...nea ti si nase novo zlato :) !
Jos trazim biljeznicu s receptima od zadnjeg seljenja...kad nadjes vremena samo ti pisi, ja budno sejvam
question mark
22.05.2003., 20:37
Tiramisu:
1/2 kg Mascarpone sira (nijedan drugi)
kutija piskota (ofrlje, zavisi od tepsije)
4 jaja
8 kasika secera
2 solje jake, hladne, osecerene instant kave u koju po zelji mozes usuti malo ruma/nekog likera
malo kakaa (onog osecerenog)
Umutiti jaja sa secerom do besvijesti. Dodati sir i dobro izjednaciti. Piskote umociti u kavu onako brzinski da ne budu pregnjecave i poslagati u malo dublju tepsiju. Na to staviti pola kreme, jos jedan red namocenih piskota i drugu polovicu kreme na vrh. Posuti kakaom i ostaviti bar nekoliko sati prije papanja da keksi skroz omeksaju.
Glede zarbo pite:
Mlijeko ti treba samo za kvasac. Uzmi kesicu suhog kvasca ili velicine ljesnjaka svjezeg. Pomijesaj sa kasicicom brasna i kasicicom secera (svjezi kvasac izmrvi prstima). Mlijeko ugrij da bude malo toplije od prsta koji umocis u njega. Razmuti kvasac, brasno, secer sa malo mlijeka da dobijes onako kremastu masu a ostatak mlijeka popijes ;) Ostavi desetak minuta da proradi i umijesi u tijesto.
Malo sam predetaljna jer je ovo operacija koja se nama koji znamo sve tajne kuhinje poznata ali sam jako puno prijateljica morala nauciti kako se ovo radi.
evo bas sam pravila gospara
pekla 30 min na 170
i kad ga izvadim stavim krpu na njega i blago pritisnuti da se ne slojevi poslije ne odvoje
sto cu neke stvari mi ne pisu i ne sjetim se dok ne pravim
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.