PDA

View Full Version : U što vjeruješ, ostvaruje se

UnExpected
20.05.2003., 15:16
Odnosno, teza da nas Svemir (Bog, viša inteligencija) podupire u svemu što vjerujemo, na način da
"whatever we believe in becomes true for us".

Drugim riječima, da svojim razmišljanjima, stavovima, osjećajima, riječima i djelima svatko od nas kreira vlastitu stvarnost.

Baphomet
20.05.2003., 15:51
gospa Noris kaže:
Odnosno, teza da nas Svemir (Bog, viša inteligencija) podupire u svemu što vjerujemo, na način da

Drugim riječima, da svojim razmišljanjima, stavovima, osjećajima, riječima i djelima svatko od nas kreira vlastitu stvarnost.

Odakle ti ta teza?

Po meni (i jos nekima), mi sami podupiremo ono u sto vjerujemo.

Ubacivanje nekakve "vise" inteligencije se samo igra uma kako bi se oslobodio tereta osobne odgovornosti.

UnExpected
20.05.2003., 16:15
Pa baš ta teza dajem tebi samom svu odgovornost. Jer ti svjesno odlučuješ što ćeš misliti, odnosno jedina stvar na koju možeš utjecati si ti sam i u što ćeš vjerovati.

Pa tako, ako vjeruješ da je život težak a ljudi zli - takvo ćeš iskustvo imati, a ako se odlučiš na pozitivno razmišljanje - život je lagan, a ljudi dobri - i to će ti se početi događati. U oba slučaja ti sam biraš u što ćeš vjerovati, a Bog te u tome podupire.

To je nešto kao princip slobodne volje u praksi.

naravno, dosadašnja iskustva su te možda "naučila" da je život težžak - ali ti u svakom trenutku možeš odlučiti da odsad vjeruješ u dobro, u ljubav itd. i na taj način sam mijenjaš svoj život na bolje.

A teza? Klasika pozitivnog mišljenja.

Glam
20.05.2003., 20:43
gospa Noris kaže:

:top:

Iskustvo ne proizvodi uvjerenje nego je obrnuto, uvjerenje proizvodi iskustvo.

Essenca
20.05.2003., 21:01
gospa Noris kaže:
Pa tako, ako vjeruješ da je život težak a ljudi zli - takvo ćeš iskustvo imati, a ako se odlučiš na pozitivno razmišljanje - život je lagan, a ljudi dobri - i to će ti se početi događati. U oba slučaja ti sam biraš u što ćeš vjerovati, a Bog te u tome podupire.

gospo..to je cvijetna filozofija, neprimjenjiva do tučka..
U tučku jedino, nakon kus godina mirisanja istog...možebitno da djelo počme izravno slijediti misao...;)

zum..zum

Baphomet
21.05.2003., 00:00
gospa Noris kaže:

Moš' mislit...idem sad u Irak sa pozitivnim mislima i ljudi ce svi biti divni i krasni...da da....idem spasiti nekog čovjeka kojeg cipelare i sada ce mene postediti jer sam "lijepomisleći"?...ah svašta...

gospa Noris kaže:

naravno, dosadašnja iskustva su te možda "naučila" da je život težžak - ali ti u svakom trenutku možeš odlučiti da odsad vjeruješ u dobro, u ljubav itd. i na taj način sam mijenjaš svoj život na bolje.

To je paradoks, ne možeš u svakom trenutku odlučiti da odsada vjeruješ u dobro jer ako imaš tako dobro istreniranu volju i duh onda ti takva vjera nje niti potrebna.

Misli su nemirne, jurcaju, trče, vraćaju se, skrivaju, utjecu na zdravlje...trebaju ti godine rada da ih zauzdas, da svladas koncentraciju, da umiris tijelo i misli. I jos godine da ti "dobre" misli budu spontane a ne nametnute od samoga sebe. Jer ako si nameces dobre misli to ih samo loše misli potiskuje, a one ce si vec naci izlaz iz podruma podsvjesti, ako ne kao misli onda kao bolest.

To sto ti kazes moze proci kroz neki vikend tecaj duhovnosti ali ne i u praksi.

Baffy The Fluffy Slayer

UnExpected
21.05.2003., 12:11
Prvo, vremenski rok nisam spominjala. Naravno da ne ide preko noći. Bile bi potrebne godine rada, za neke stvari mjeseci, jer nije poanta samo pomisliti.

Poanta je povjerovati, jer ako naglas ponavljaš jedno a duboko u sebi osjećaš i vjeruješ drugo...ništa od toga.
Zatim, svatko je odgovoran samo za sebe, tako da:
-naravno da nećeš zaustaviti rat u Iraku, ali možda nećeš SAM nastradati

Kad bi se prestali pjeniti, možda bi mogli razmisliti o filozofiji unutar toga. Pitanje je - zašto je nekim ljudima super, zdravi su, rade posao koji vole i sl, a drugi su vječne žrtve, siromašni, bolesni? Ispada da je Bog nepravedan, jer nekim daje sve, a drugima ništa.

Ali kad razmislimo - što je zajedničko SVIM ljudima, dolazimo do odgovora - sve ti mogu oduzeti, ali jedino ti sam odlučuješ u što vjeruješ i kako razmišljaš. i možda je to ALAT koji nam je Bog svima dao, pa tko ga nauči koristiti - spasit će se.

Tome odgovara poslovica - svatko je kovač vlastite sreće.

bowets
21.05.2003., 17:45
ovo nemogu povezat...

Baphomet
21.05.2003., 23:25
gospa Noris kaže:
Prvo, vremenski rok nisam spominjala. Naravno da ne ide preko noći. Bile bi potrebne godine rada, za neke stvari mjeseci, jer nije poanta samo pomisliti.

Bilo bi zgodno uz takve stvari i pomenuti vremenski period da se ljudi ne dovode u zabludu.

gospa Noris kaže:

Kad bi se prestali pjeniti, možda bi mogli razmisliti o filozofiji unutar toga. Pitanje je - zašto je nekim ljudima super, zdravi su, rade posao koji vole i sl, a drugi su vječne žrtve, siromašni, bolesni? Ispada da je Bog nepravedan, jer nekim daje sve, a drugima ništa.

Tako Ispada da tvoris nekakve ljudske mentalne konstrukcije kako bi opravdala postojanje Boga jer drugacije ne mozes shvatiti njegovo djelovanje. Mozda je sve to samo slucajnost, kao sto je slucajnost da se nase Sunce nalazi u ovom dijelu galaktike a ne u nekom drugom djelu gdje bi ga progutala crna rupa.

gospa Noris kaže:

Ali kad razmislimo - što je zajedničko SVIM ljudima, dolazimo do odgovora - sve ti mogu oduzeti, ali jedino ti sam odlučuješ u što vjeruješ i kako razmišljaš. i možda je to ALAT koji nam je Bog svima dao, pa tko ga nauči koristiti - spasit će se.

Tome odgovara poslovica - svatko je kovač vlastite sreće.

Znači da je Bog ispunio svoju funkciju kada nam je dao taj alat. Dao i otiš'o. Ako je svatko kovač svoje sreće koji će ti vrag Bog tu ;)

Aenea
22.05.2003., 00:55
gospa Noris kaze:

"...U što vjeruješ, ostvaruje se...

..."whatever we believe in becomes true for us"....

...ali ti u svakom trenutku možeš odlučiti da odsad vjeruješ u dobro, u ljubav itd. i na taj način sam mijenjaš svoj život na bolje...

...sve ti mogu oduzeti, ali jedino ti sam odlučuješ u što vjeruješ i kako razmišljaš. i možda je to ALAT koji nam je Bog svima dao, pa tko ga nauči koristiti - spasit će se...

Mislim da ovdje nije alat "vjerovati".
Nego "zeljeti".
"Vjerovati" nije dovoljno za ostvarenje.

Naslov "U što vjeruješ, ostvaruje se",
koregirala bih u "Ono sto zaista zelis,mozes ostvariti".

Prisjeti se svih stvari koje u zivotu jesi postigla.I onih koje nisi.
Usporedi prisutnost i intenzitet zelje (time i ulozeni trud).
Mozda ono sto nisi postigla,nisi ni zeljela...barem ne dovoljno zeljela.

Baphomet
22.05.2003., 08:44
Aenea kaže:

Na osnovi mog iskustva sa tim stvarima mogu slobodno reći da je to netočno, barem što se mene tiče.

Uvijek ćeš privlačiti događaje i ljude koji su "naštimani" na tvoju ličnost. Promjeni sebe, izliječi se, osvijesti...i tvoja će ličnost početi drugačije događaje i ljude, bez obzira željela ti to ili ne.

Sama želja neće ništa promjeniti. Kao što je to negdje savršeno opisano :

"Za čistu volju, neoslabljenu svrhom, oslobođenu strasti za rezultatom, svaki je put savršen."

Aenea
22.05.2003., 09:28
Rijec "zeljeti" koju sam upotrijebila ipak treba
shvatiti u skladu sa ostatkom posta,ne samu za sebe.

Zeljeti kao htjeti,zeljeti kao volja.
Nije se odnosilo na strast,privlaciti, i slicno.
Mislim da se iz mog posta moze to shvatiti
ukoliko se mozda i nisam najbolje izrazila.

Sto se tice ostalih tvojih savjeta,lijepo slozeno.
:) Odaje li osobu koja se vec promjenila,izlijecila,osvijestila?

Danas ne radim i uzivam u predivnom suncanom jutru,
ZELIM to i tebi,Baphomet.

Baphomet
22.05.2003., 10:54
Aenea kaže:
Mislim da se iz mog posta moze to shvatiti ukoliko se mozda i nisam najbolje izrazila.

Nažalost, to mi je mana, uvijek shvaćam doslovno što ljudi napišu i kažu.

Aenea kaže:
Sto se tice ostalih tvojih savjeta,lijepo slozeno.
:) Odaje li osobu koja se vec promjenila,izlijecila,osvijestila?

Promjenio se jesam, izlijecio se nisam, a osvijestio jos manje...cak mislim da je to i skoro pa nemoguce u ovom drustvu.

Sve sto znam je da sam primjetio pravilo da određene radnje donose određene posljedice.

Aenea kaže:Danas ne radim i uzivam u predivnom suncanom jutru, ZELIM to i tebi,Baphomet. [/B]

Ja radim, a oči mi ne podnose jako sunce :cool:

Ali hvala na lijepim željama. ;)

UnExpected
22.05.2003., 15:42
Baphomet kaže:

Uvijek ćeš privlačiti događaje i ljude koji su "naštimani" na tvoju ličnost. Promjeni sebe, izliječi se, osvijesti...i tvoja će ličnost početi drugačije događaje i ljude, bez obzira željela ti to ili ne.

Pa na to i mislim, i o tome cijelo vrijeme pišem, a ti se izruguješ...i onda sam napišeš to isto?
Nije li logično da će pozitivna ličnost privlačiti pozitivne događaje i ljude? A kako se do toga dolazi? Pa vježbom. Naravno, ako samo kao papiga ponavljaš nešto u što ni sam dosita ne vjeruješ i što nije odraz tebe, tvog kakaktera, vjerovanja i stavova...ništa od toga.
kako se vježba tijelo? kreneš u teretanu i danima, mjesecima, pa i godinama radiš neke vježbe. Nakon određenog vremena vidiš da ti se tijelo promijenilo, ojačalo. Isto tako možeš promijeniti sebe, svoja vjerovanja, stavove. Al ne u jednom danu, kao što ni mišiće nećeš dobiti u jednom danu.

VelmaX
22.05.2003., 21:22
gospa Noris kaže:
Pa baš ta teza dajem tebi samom svu odgovornost. Jer ti svjesno odlučuješ što ćeš misliti, odnosno jedina stvar na koju možeš utjecati si ti sam i u što ćeš vjerovati.

Možemo odlučiti što ćemo vjerovati, ali za mišljenje to ne bih rekla.

Misli su povezane sa znanjem, a vjerujemo u ono što ne znamo.

E, sad, zbilja je glupo vjerovati u loše umjesto u dobro - kad već možeš birati.

Ali kako to utječe na krajnji ishod?
Ne znam, iako sam bila u situacijama kad mi, osim nade, ništa nije bilo izvjesno.
I dobro je završilo.;)

Winona
22.05.2003., 22:23
gospa Noris kaže:

To je nešto kao princip slobodne volje u praksi.

A teza? Klasika pozitivnog mišljenja.

gospo Noris u potpunosti se slazem s tobom.
Zivim tu filozofiju i bezbroj puta sam se uvjerila da funkcionira.
Naravno - vjerovanje u takvo sto povlaci za sobom i osobnu odgovornost cemu mnog nisu skloni ;)

Winona
22.05.2003., 22:25
Ali kad razmislimo - što je zajednicko SVIM ljudima, dolazimo do odgovora - sve ti mogu oduzeti, ali jedino ti sam odlucuješ u što vjeruješ i kako razmišljaš. i možda je to ALAT koji nam je Bog svima dao, pa tko ga nauci koristiti - spasit ce se.

:top:

Winona
22.05.2003., 22:30
Aenea kaže:
Mislim da ovdje nije alat "vjerovati".
Nego "zeljeti".
"Vjerovati" nije dovoljno za ostvarenje.

Prisjeti se svih stvari koje u zivotu jesi postigla.I onih koje nisi.
Usporedi prisutnost i intenzitet zelje (time i ulozeni trud).
Mozda ono sto nisi postigla,nisi ni zeljela...barem ne dovoljno zeljela.

Bas obrnuto.
Vjerovati je jace nego zeljeti, ujedno i teze. Zeljeti moze svatko vjerovati moze tek nekolicina.;)

Svi moji uspjesi vezani su uz to u kojoj mjeri sam VJEROVALA u svoj uspjeh, mnoge stvari koje sam zeljela ali dvojila da sam sposobna ostvariti ih - propale su.

Aenea
23.05.2003., 01:47
Vjerovati u uspjeh i vjerovati da cemo nesto uspijeti ostvariti
je valjda normalno ili potrebno razmisljanje kad krecemo u to.
Ali,kao sto sam gore napisala,mislim da nije dovoljno za ostvarenje.
Nije dovoljno bez htjeti/zeljeti/volje.

Baphomet
23.05.2003., 08:44
gospa Noris kaže:
Pa na to i mislim, i o tome cijelo vrijeme pišem, a ti se izruguješ...i onda sam napišeš to isto?

Izrugujem? Pa dobro...svatko to shvaca na svoj nacin.

Mislim dane pisemo isto...koliko sam ja shvatio ti si rekla da je dovoljna želja ili vjera u nešto i da će onda to nešto i doći. Ja kažem da kažem da vjera ili želja ne mogu dovesti do rezultata već samo promjena ličnosti bez želje za rezultatom.

Recimo ovako, ti misliš da je dovoljno koncentrirati se na cilj pa da i dođemo do njega a ja mislim se treba koncentrirati na put do cilja (a cilj je posljedica puta tako da je bezrazložno uopće razmišljati o njemu).

xxx
23.05.2003., 09:02
Baphomet kaže:

Ja kažem da kažem da vjera ili želja ne mogu dovesti do rezultata već samo promjena ličnosti bez želje za rezultatom.

Recimo ovako, ti misliš da je dovoljno koncentrirati se na cilj pa da i dođemo do njega a ja mislim se treba koncentrirati na put do cilja (a cilj je posljedica puta tako da je bezrazložno uopće razmišljati o njemu).

:) :) :)

Ako trcimo samo za ciljem, i vidimo samo njega, mozemo se lako spotaknuti i pasti. uostalom, kako i mozemo trcati za njim ako nisamo istrenirani? ;)
Necemo citavi i bez problema stici.
Put je razlog i "cilj", every moment of searching is moment of finding.

Ali i za krenuti na taj put, je prvo potrebna zelja, volja i vjera.
I ostati neovisan u djelovanju. ;)

Essenca
23.05.2003., 10:43
Uvijek prisutnu dozu ovisnosti je teško izbjeći..
Bolje ju je zato priznati, hodati usporedo s njom, kako bi ju više upoznali i više shvatili, zbog čega je tu..
Nemoguće je da smo na nekom, nazovimo ga početku, tako lahgano i bez napora svjesni što trebamo napraviti, koji korak i u kojem smjeru...I ako smo zbog svega toga još sebi nabacili nešto poput:-ne smijem biti ovisna o cilju, -ne smijem misliti na to i to, onda smo si same sebe još više zatrpali u pravila orijentiranosti isključivo na cilj, a sve u htijenju da to izbjegnemo

Enchantress
18.10.2004., 03:32
U neku ruku sve to funkcioniše.
Metoda vizualizacije i afirmacija je izuzetno moćna i može čoveku pomoći da lako dođe do rešenja mnogih problema, te u svoj život privuče šta želi i iz njega odstrani ono što ne želi. Koristim je često i ponekad se zaprepastim rezultatima, iako znam kako sve to funkcioniše. Nema tu nikakve magije. Jednostavno čovek privlači iskustva u skladu sa svojim uverenjima. Ono što je istinito u našem umu teži da bude istinito i u realnosti. Slično privlači slično. Koliko ćemo uspeha ostvariti koristeći se ovom našom "sposobnošću" (nazovimo je tako) zavisi prvenstveno od naših ličnih ograničenja. Ako smatramo da ne možemo ili ne zaslužujemo da imamo nešto možemo misliti pozitivno, vizualizirati, moliti se ili raditi štagod godinama - rezultat će izostati. Ubeđenje da je nešto za nas stvarno i moguće je ključ uspeha. Ova metoda ne zahteva nikakav trud niti zamišljanje načina na koji će se ostvariti to što smo rešili da u svoj život privučemo. Zapravo to nije ništa drugo do svesno korišćenje mašte da bismo kreirali ono što želimo. :) Nesvesno ionako neprestano kreiramo svoja iskustva u skladu sa onim što prihvatamo kao istinito. Naša lična istina se uvek materijalizuje.
Međutim... Sve je ovo vrlo lako kada se željeno iskustvo ne sukobljava sa konceptima koje imamo o stvarima, svetu i sebi. Što je veće naše ograničenje - to će i ostvarenje naših namera biti teže ili čak nemoguće. Zato je jedan od uslova za kvalitetno i uspešno korišćenje ove naše "sposobnosti" rad na sebi. Što bolje poznajemo sebe, što smo više u skladu sa sobom, što smo iskreniji prema sebi to ćemo lakše privlačiti u svoj život ono što je takođe u skladu sa nama. :) Dok ne spoznamo i ne nadvladamo svoje negativne koncepte o svetu, životu i sebi - nećemo ni moći da stvaramo pozitivna iskustva za sebe i druge.
Sve to zvuči lako, ali i nije baš tako. ;)

tisina
18.10.2004., 22:35
gospa Noris kaže:

Ej ako ja vjerujem recimo sad u Boga to ce s eostvariti po meni pogresno.Jedino ako ja sebi postavim neke ciljeve u zivotu i ako gajim jaka osjecanja za to sto tezim da ostvari to ce se i ostvariti.Bog tu nista ne moze on je izvrsio svoju misiju davno ostvario je ono sto je htio.Mi smo sada sami sebi prepusteni da ostvarujemo nasu zamisao,misiju nazovi ti kako zelis.Zasto bi na sBog popdupirao u necemu sto zelimo ostvarit pitam se?Kad ga ne vidis ne cujes?Zasto mi sami sebi nebi vjerovali u svoje mogucnosti i ostvarili nas cilj.

Tanja art
21.10.2004., 01:07
gospa Noris kaže:

Mislim da jeste tako.......:)

Misli da nas Bog podupire u svemu sto verujemo, ali takodje mislim da posto nas voli, da nas i poucava i pokrece da razmisljamo onako kako ranije nismo mozda razmisljali, da ispravlja nase stavove kako bi se sto vise priblizili njemu, ukoliko mi to stvarno zelimo. Ukoliko zelimo da sto bolje upoznamo Boga on ce nam otvoriti srce i um u toj meri da mozemo da ga spoznamo.....u kojoj smo spremni da ga spoznamo.

Tacno je da svojim razmisljanjem, stavovima, osecajima, recima i delima kreiramo vlastitu stvarnost. Jer sve funkcionise po duhovnim principima koje je postavio Bog i koje ne mozemo zaobici.

Postoje okolnosti na koje mozemo i na koje ne mozemo da uticemo, ali opet one ne treba da nas ometaju u onome sto zelimo da postignemo….U stvari, zavisi mnogo od toga sta nam je bitno u zivotu i sta zelimo da postignemo.

Ono cemu STREMIMO mozemo ostvariti uz pomoc onoga KOME stremimo.
Uz pomoc vodjstva koje dobijamo i koje mozemo prepoznati i od naseg truda i sposobnosti da sledimo to vodjstvo, mozemo ostvariti ono cemu tezimo i postici cilj… kome se nadamo…
Na okolnosti mozemo da uticemo svojim htenjem i ona mogu da prouzrokuju da dobijemo ocekivano i zeljeno vodjstvo...

Bitno je cemu stremimo....U periodu kada sam stremila da upoznam pravu ljubav, pronasla sam Boga . A Bog je ljubav, tj izvor prave ljubavi....Ako ne stremimo ka ljubavi , svetlu, dobru, ne mozemo ocekivati da ce mo upoznati onoga koji je izvor svega toga i da ga mozemo sami svojim intelektom spoznati. Bog se ne spoznje intelektom vec duhom koji nam on daje da bi smo ga mogli spoznati i to ako ga trazimo na pravi nacin, od srca....:)

Tanja

klea
22.10.2004., 10:46
Naravno moramo poznavati duhovni zakon, a on izmedu ostalog ukazuje da kaj god covjek zamisli, prije ii kasnije ce se manifestirati u njegovom zivotu. Znaci neminovno nam je ida izvjezbamo moc imaginacije...i naj koji je svoju moc imaginacije istrenirao da si predocava samo dobro unosi u svoj zivot "svaku ispravnu zelju svog srca"...zdravlje, blagostanje, ljubav, prijatelje, savrseno izrazavanje sebe itd....Da bi uspjesno mogli "trenirati" imaginaciju, moramo poraditi na podsvijest, svijest i nadsvijest.