PDA

View Full Version : Dvije pričice o (psiho)patologiji roditeljstva

Nemruth Dagi
23.12.2005., 13:02
Prva....

veli meni susjeda da će joj danas popodne dovesti unuku (3-4 godine) njeni (sin i snaha) jer moraju imati mira dok kite bor........
nemreš bilivit, da nije istinito bilo bi smiješno....

druga....

neka meni tamo poznata svojeg sina (9 godina) i malu (5) tijekom tjedna stalno šalje kod svojih roditelja. Mali ide u školu pa to ide teže ali kad roditelji- on liječnik ona ekonomista- imaju "teži" dan, mali spava kod bake, ne ide doma. Mala je cijelo vrijeme preko tjedna kod bake i djeda.
No, vikendom su roditelji, doktor i ekonomistica, toliko umorni da djecu opet šalju baki i djedi, da se malo odmore i da budu malo sami.
Bakutaner i dedek su već izmoždeni jer naravno da se djeci dozvoljava svašta i više nego u rodditeljskom domu. Popeli su im se na vrh glave.
Da mogu dali bi otkaz.

Eto......što se danas dogodilo sa nekim roditeljstvom, kao da je zašao u tamno područje patologija...tko je kriv; tempo života, globalizacija, klimatske promjene, promjene svijesti u društvu, neoliberalizam, nedostatak altruizma.....pretjerana individualizacija.....pucanje tradicionalnih vrijednosti....
Roditelji žive svoj život, djeca žive svoj, svatko na svoj način živi a kontakti su mali ako uopće postoje. Kad ih ima to su najčešće razgovori o tehničkim stvarima funkcioniranja u zajedničkom objektu i novcu kojeg nema dovoljno.
Ako ima onda su problemi drugačiji.

Čitam da 1 milijun mladih ljudi u Velikoj Britaniji živi odvojeno od svojih partnera, zajedno su zabavljaju se ali svatko ide svojem domu.....

Svijet ide dalje no mijenja se svijest pojedinca, obitelj je sve više svedena na prisilnu ekonomski zajednicu, svatki član obitelji kao da živi za sebe posebno, odvojeno... roditeljstvo kao da ispunja samo rađanjem svoju svrhu a ne ulazi u odgojnu, duhovnu....povezanost njenih članova.....i ne prenosi znanje učenjem i poštivanjem društvenih odnosa.

I što će dalje biti sa NE odgovornim roditeljstvom????

To nitko ne zna....a možda je bolje da niti ne saznamo...:bang:

Saxophone
23.12.2005., 15:39
tko zna, mozda su im roditelji svingeri, pa preko noci imaju goste ;D

Druid
24.12.2005., 18:56
Stvara se svakim danom sve više "Vrli novi svijet". To je društvena realnost, nažalost. Stvar se može promijeniti, ali vjerojatno neće...

Zapravo stvar se mjenja cijelo vrijeme, ali u korist vrlog novog svijeta...

Što se tiče ovih pričica iz života, komentar na prvu:
Strašno, pa kićenje bora UPRAVO JEST najviše radi djece i to bi trebalo biti njihovo veselje. A ovi roditelji su budale i sebičnjaci i strašno je što takvi ljudi uopće imaju djecu. Ako nisu spremni za djecu nek se posvete svojim karijericama i crknu, a ne da rađaju djecu iz nekih svojih sebičnih motiva "da nastave lozu" ili da utkaju svoje sjeme u neko novo biće... Gade mi se takvi ljudi... I onda se čude dok se djeca, odgajana televizijom i sličnim sranjojlijama prepuštaju eksperimentima s drogom i slično. Pa kako neće kada stvarno ništa nije normalno. Onda obično postane još manje normalno, ali prema tome i ide zar ne?

Silajn
25.12.2005., 06:48
..tko je kriv; tempo života, globalizacija, klimatske promjene, promjene svijesti u društvu, neoliberalizam, nedostatak altruizma.....pretjerana individualizacija.....pucanje tradicionalnih vrijednosti....

Sve gore navedeno je produkt tržišne ekonomije, te njenih, uvjetno, filozofskih načela. 'Normalan život' uglavnom podrazumjeva stalnu jagmu za parama ne bi li se moglo trošiti onoliko koliko politika nalaže.
Najmanje krivim roditelje koji rade od 9 do 5, a da bi zadovoljili 'norme' ili 'plan' i duže, dolaze doma strgani suočit se sa sinom čija se vrijednost u vrtiću mjeri posjedovanjem plejstejšna i kćerkom koja kroz medije 'shvati' da je 10 kila predebela i odlučno prestaje jest.
Obzirom na trenutak i mjesto gdje živimo, nije čak ni toliko loše da neki klinci grade svoj sustav vrijednosti uz bake i dede, a ne uz vlastite zbunjene i sjebane roditelje.

plavva
25.12.2005., 10:11
to se tako desi kad djeca imaju djecu.

walter
25.12.2005., 12:25
Pa okej je da se otac želi odmoriti od djece, ali da se mater želi odmoriti od vlastite djece, svoje krvi, to mi nikako nije jasno. Nikako.

meddo
25.12.2005., 12:42
Pa okej je da se otac želi odmoriti od djece, ali da se mater želi odmoriti od vlastite djece, svoje krvi, to mi nikako nije jasno. Nikako.

A kak se to zapravo možeš umoriti od svoje djece? Eto, to meni nije jasno.

walter
25.12.2005., 13:05
A kak se to zapravo možeš umoriti od svoje djece? Eto, to meni nije jasno.
Meni je žao što to tebi nije jasno, ali ja ti tu ne mogu pomoći.

meddo
25.12.2005., 13:07
Meni je žao što to tebi nije jasno, ali ja ti tu ne mogu pomoći.

A znam, a opet ti fala na objašnjenju.

žaoka_
25.12.2005., 13:13

Valjda i otac može reći za svoju decu da su "njegova vlastita, njegova krv"?!:rolleyes:
Jasno k'o dan- kome deca sede najviše na glavi (pa bila vlastita ili očeva :rofl: ), taj će se prvi i umoriti.

žaoka_
25.12.2005., 13:26
druga....

neka meni tamo poznata svojeg sina (9 godina) i malu (5) tijekom tjedna stalno šalje kod svojih roditelja. Mali ide u školu pa to ide teže ali kad roditelji- on liječnik ona ekonomista- imaju "teži" dan, mali spava kod bake, ne ide doma. Mala je cijelo vrijeme preko tjedna kod bake i djeda.
No, vikendom su roditelji, doktor i ekonomistica, toliko umorni da djecu opet šalju baki i djedi, da se malo odmore i da budu malo sami.
Bakutaner i dedek su već izmoždeni jer naravno da se djeci dozvoljava svašta i više nego u rodditeljskom domu. Popeli su im se na vrh glave.
Da mogu dali bi otkaz.
...
I što će dalje biti sa NE odgovornim roditeljstvom????

To nitko ne zna....a možda je bolje da niti ne saznamo...:bang:

Da bi vozio tomos, potrebna ti je dozvola.
Da bi napravio šupicu u svom dvorištu, potreban ti je štos dozvola (urbanistička, građevinska, pa neka o sigurnosti objekta,...).
Da bi se uslikao sa tetkom iz Beča kraj Šenbruna, potrebna ti je boravišna dozvola ('ajde da zaboravimo na dozvolu za izlazak iz zemlje ako si vojni obveznik, dozvolu za ulazak u stranu državu).

Za pravljenje dece i njihov odgoj ti ne treba dozvola, a ako se pokaže da si neodgovoran roditelj, dete će postati redovan posetilac psihijatrijskih ustanova dok te ne liše roditeljskog prava.

verica
25.12.2005., 13:35
Ne znam zašto bi mislili da je to pojava današnjeg doba, pa bogati ljudi su se oduvijek rješavali svoje djece, predavali ih na brigu dadiljama, slali ih u internate itd. Zapravo, briga o dječjim potrebama je proizvod modernog doba.

Ja poznajem priličan broj roditelja koji na gore opisani način (zlo)upotrebljavaju baka servise, ali bome poznajem još puno veći broj onih koji su itekako povezani sa svojom djecom, i koji su jako puno toga podredili brizi za svoju djecu. U svakom slučaju, puno više nego starije generacije (one koje su danas djedovi i bake).

Nemruth Dagi
27.12.2005., 09:49
Ne znam zašto bi mislili da je to pojava današnjeg doba, pa bogati ljudi su se oduvijek rješavali svoje djece, predavali ih na brigu dadiljama, slali ih u internate itd. Zapravo, briga o dječjim potrebama je proizvod modernog doba.

Ne radi se toliko o bogatsvu, ono ti samo omogućuje da transparetno to radiš..oni koji imaju manje love ti se snađu...eto jedna familija snašla se; djeca vani jedu kod susjeda dok roditelji rade...ne moraju kuhati a kad pospreme stan onda dugo stan ostaje čist.
Kad ti je tuđi klinac tri puta tjedno na ručku onda ga poželiš usvojiti....:cerek: naravno ako ga povedeš u nedelju na izlet onda je jasno da vas dijeli samo drugo prezime sve ostalo je isto...

Slično radi jedna poznata voditeljska televizijska obitelj.....klinci švrljaju po kvartu i tu i tam dođu se doma oprat.