PDA

View Full Version : Zimske/Ljetne gume....

Nyssa
30.12.2005., 16:22
Iskreno..tko od vas po zimi vozi s zimskim gumama?
a tko sa ljetnim.... i nema nikakvih problema?

STINGer
30.12.2005., 16:46
Vozim sa zimskim već mjesec dana i debelo se osjeti razlika.

Brazil
30.12.2005., 16:55
Ja sam na ljetnim.Otkad vozim nisam stavljao zimske gume, imao sam sreću i nikad nisam imao problema pa me to valjda čini previše samouvjerenim.U svakom slučaju loš sam primjer, druge godine sigurno stavljam zimske.

sinisa_7
30.12.2005., 16:56
Ja imam naprijed zimske a otraga ljetne. Dosta loša solucija jer zadnji kraj zna zaplesat.
Na proljeće planiram uzet sve 4 ljetne a prije sljedeće zime sve 4 zimske+felge.

polly
30.12.2005., 17:18
Ja sam na ljetnim.Otkad vozim nisam stavljao zimske gume, imao sam sreću i nikad nisam imao problema pa me to valjda čini previše samouvjerenim.U svakom slučaju loš sam primjer, druge godine sigurno stavljam zimske.

ja isto tako, oduvijek ljetne bez problema

iduću zimu sigurno kupujem zimske :rolleyes: (to sam rekla i lani)
doduše da nađem gumu za 400 kn, kupila bi ih i sad

bbsan
30.12.2005., 17:59
Bilo bi zgodno da kažete i gdje živite i koliko koristite auto, jer je i to bitno. Nije isto imat ljetne gume u Dubrovniku i u Gospiću.

Ja ljeti koristim ljetne (do sad koristio michelinove i toyo modele), zimi zimske (do sad koristio sava eskimo i toyo). Citroen saxo, u Zagrebu sam u podsljemenskoj zoni, a često putujem do Splita, ponekad i negdje u planine tako da mi zimske gume trebaju.

mobyXXL
30.12.2005., 18:35

Ljetne i iskreno dobre su sa dubokim profilom i jedino imam problema pri kretanju iz dubokog snijega kad se u svojoj uskoj posranoj uličici moram krajcat s drugim autom pa ugazit u snijeg. Tamo gdje je očišćeno kak treba tam idem 60-ak km/h skoro kao i ljeti! A čiste ipak dobro, no jučer popodne su zasrali i čitava Dubrava je bila pod snijegom pa smo svi plazili 30. A o zimskim gumama dovoljno govori i tip ispred mene u novom E320CDI kojem je stražnji kraj plesao i to kako. Nije valjda da nema za zimske kao ja koji bi za set felgi i zimskih guma morao pljunut negdje 4000.-. Otkud? Nit sam sin saborskog zastupnika, nit tajkuna. Imam lance i to je to. Zaboli me...

mobyXXL
30.12.2005., 18:37
ja isto tako, oduvijek ljetne bez problema

iduću zimu sigurno kupujem zimske :rolleyes: (to sam rekla i lani)
doduše da nađem gumu za 400 kn, kupila bi ih i sad

PA imaš. Ak je 13-14 cola sava eskimo i semperit nisu loš izbor, ovaj semperit je čak iznenadio na testu OAMTC-a al računaj 4komada x400 ... A ak puno prelaziš onda treba i češće mijenjat :rolleyes:

Vojky
30.12.2005., 18:45

Zimske obvezno, na sva 4 kotača, Sava Eskimo, prošle su bile Dunlop (ne znam koje). Yugo-Tempo, standardna relacija Zagreb - Ivanić-Grad.

Shockwave
30.12.2005., 19:07
Kako sam vecinom na jugu na potezu Dubrovnik Split pretezno sam sa ljetnim, mislim temperature su takve da jedino mozes postici da ti se zimske potrose u jednoj sezoni. Ali nakon jednog iskustva na planini kad idem u sjeverne krajeve ili na planinu obvezno uzmem zimske. Sreca pa imam frenda koji to bas ne koristi a ima ih u garazi na felgama spremne pa mi ih rado posudi na dan dva kad zatreba. I da, ima razlike.

SETRA Samoborček
30.12.2005., 19:30
Ja imam sve 4 zimske, neke Pirelli Winter Carving, neki jeftinjak bio, a nisu ni loše, mada su iz Turske :D

http://www.tirerack.com/images/tires/pirelli/pi_winter_carving_ci2_l.jpg

Thurgood
30.12.2005., 19:50
ove godine sam prvi put u životu kupio zimske. stvar je u tome da do sada nisam bio prisiljen voziti se po snijegu, ali ove godine ipak jesam pa eto... preporodio sam se, opušteno i bez brige se vozim, razlika je golema :top:

meddo
30.12.2005., 20:17
Svaki dan radim približno 70 km, i uredno početkom desetog mjeseca mijenjam ljetne za zimske gume. Zadnjih par dana u Zgb. ama baš nikakvih problema nemam, osim što moram debelo paziti na majstore kojima nije nikakav problem s ljetnim cijelu godinu izdržati. Šatro.

x-type
30.12.2005., 21:15
ja sam ove godine prvi put uzeo zimske. na snijegu i ledu su super, nisam mogao vjerovati. ona priča o 7°C mi ne stoji jer na suhom su ljetne nenadjebive. dakle, zimske su mi dobre samo kad je poledica i snijeg.

polly
30.12.2005., 21:51
PA imaš. Ak je 13-14 cola sava eskimo i semperit nisu loš izbor, ovaj semperit je čak iznenadio na testu OAMTC-a al računaj 4komada x400 ... A ak puno prelaziš onda treba i češće mijenjat :rolleyes:

205/60/16

ne vozam puno, cca 70 km dnevno + izleti, godišnji i tako to

Tomek
31.12.2005., 01:48
Michelin Pilot Primacy 195/55/15 na Citroenu Xsari 1.4i. Široke i niskoprofilne gume nisu za snijeg a još manje za brdo pod snijegom tako da sada prvi puta u 15 godina posjedovanja raznih auta razmišljam o kupovini zimskih guma. Sva sreća da živim praktično na glavnoj prometnici koja se ažurno čisti i soli.

Nezaustavljiva na snijegu je peglica sa zimskim gumama. Mali okretni moment, nisko težište, motor i pogon otraga garantiraju dostizanje zadanog cilja i puno zabave uz potpunu kontrolu. Ali, nažalost, mala udaljenost od tla pa lako nasjedne u dubljem snijegu.

Zato Citroen GSA X1 zbog hidropneumatskog ovjesa sa promjenljivom visinom od tla otklanja i taj problem. Parkiranje na neočišćena parkirna mjesta je samo zahtijevalo nekoliko zaletavanja sa spuštenim ovjesom i izvlačenja sa dignutim ovjesom. A vožnja po dubokoj bljuzgi po obilaznici cca. 80 km/h. Nikakav problem, tu su visoke 15'' gume a samo 145 širine. Jedini brži od mene je bio Audi 100 quattro (osjećate li izviranje nostalgije iz ovih redaka).

STINGer
31.12.2005., 06:06
Zemljo...................

Acidofil
31.12.2005., 11:08
dan prije ove snjezhine kupio sam nove S. Eskimo gume, i do sad nisam znao koji je gusht sa zimskim gumama se voziti.. od sad chu svake zime zimske imati...

Nyssa
31.12.2005., 13:48
ja imam goodyear eagle f1 206/45/16 i nemam nikakvih problema...
podsljemenska zona...svaki dan napravim nekih 60-ak km...

Renault F1
31.12.2005., 14:08
ja imam goodyear eagle f1 206/45/16 i nemam nikakvih problema...
podsljemenska zona...svaki dan napravim nekih 60-ak km...

4x4 pogon?

Jer nema šanse da nemaš nikakvih problema. Ako si ijednom po maloj susnježici vozila.

alfred stokes
31.12.2005., 15:18
Ja san upravo uzel sve 4 ljetne,a nikad nisan ni imal zimske gume
Radim između 25-30000 na godinu i nikad ni problemčića

Ali moja vožnja je 95% tu u mom kraju uz more
Temperature manje od 0 su rijetkost, a neki nazovi snijeg imamo max. 2 dana u godini i tad je krkljanac totalni onih uru dve dok ne prođe ralica :D

Da živim ili vozim po kontinentalnom dijelu valjda bi imal 2 kompleta guma
Ovako mi je to bacanje novaca

maler
31.12.2005., 15:36
Ja sam na ljetnim.Otkad vozim nisam stavljao zimske gume, imao sam sreću i nikad nisam imao problema pa me to valjda čini previše samouvjerenim.U svakom slučaju loš sam primjer
potpisujem to, vec 20 godina ljetne svakakve kvalitete,
radije lance imam u pricuvi...
lokacija ZG, bed je jedino ponekad ako i kad vozis auto koji je spusten te imas siroke gume,ali meni samo i rijetko pri izlasku s parkinga kad mi onak fino ralica natrpa snijeg na auto,inace nemam problema...

x-type
31.12.2005., 15:47
4x4 pogon?

Jer nema šanse da nemaš nikakvih problema. Ako si ijednom po maloj susnježici vozila.
4X4 pogon na snijegu ne znači baš previše ako su gume nikakve. moj frend ima Sorento i one all season gume (s jednom umjesto tri one "zimske" šare). jučer ujutro mu se nije dalo čistit snijeg i jedva jedvice je izašao po kosini iz garaže iz nekoliko pokušaja (naravno, s reduktorom).

VTi underhood
31.12.2005., 15:57
Evo ja sam jučer uzeo Dunlop WinterSport M3... do jučer sam na autu imao Dunlop WinterSport M2 koje su odvozile 3 zime i ovo nešto malo snježnih dana...

Gume izgledaju fenomenalno i nisu jako potrošene, ali našao sam kupca za čeličnjače + gume za dobru cifru pa sam ih prodao i uzeo nove koje sam stavio na alufelge...

Uglavnom...

Razlika između ovih starih guma i ovih novih je neopisiva... auto jednostavno ruje snijeg i vrlo malo proklizava kod kretanja ili skretanja... za razliku od starih guma koje su već počele dosta proklizavati i jednostavno nije to više to...

Tak da sve ove priče kak su ljetne gume dovoljne po meni ne prolaze... jer ako se primjeti DRASTIČNA RAZLIKA između novih guma i umjereno potrošenih guma, onda mogu samo mislit kako se vidi razlika između ljetnih i zimskih... ljetne gume su dovoljne samo onom ko nije probao dobre zimske gume... a kad se to proba, onda se vidi kak se auto mora ponašat po snijegu...

Ne kažem da se s dobrim ljetnim gumama nije moguće vozit... moguće je, ali niti približno tako sigurno i postojano kao sa zimskim...

Billi
31.12.2005., 18:48
ja imam ljetne i fala bogu da sam na godisnjem i ne vozim. koma su.jedva sam dosla do jaruna prije koji dan. kuzim razliku je muz ima dobre zimske. neusporedivo.

Renault F1
31.12.2005., 19:01
4X4 pogon na snijegu ne znači baš previše ako su gume nikakve. moj frend ima Sorento i one all season gume (s jednom umjesto tri one "zimske" šare). jučer ujutro mu se nije dalo čistit snijeg i jedva jedvice je izašao po kosini iz garaže iz nekoliko pokušaja (naravno, s reduktorom).

Čuj, da je imao običan auto, mogao bi glatko zaboravit izlazak iz garaže, ako je s reduktorom bilo teško.

Na skijanju, na uzbrdici je bila kolona auta koji su jedva išli. Stali bi i ljudi su ih morali gurati, a prijatelj sa Sorentom se zaletavao na skijašku stazu sa strane. Onako, iz zajebancije. Hoću reći, njemu je bilo smiješno lagano popesti se dok je drugima auto klizio u rikverc.

Corvin
01.01.2006., 09:00
Normalno da imam 2 kompleta guma.
Mogu razumjeti da netko kaže da nema novce za dva kompleta guma pa se snalazi sa ljetnim, ali maximalno me iritiraju oni koji kažu da njima netreba zimska guma (ne govorim o Dalmaciji).
Auto ima 1200+ Kg, a ima kontakt sa podlogom preko površine veličine četiri dlana. Netka svako tko smatra da netreba zimske gume prošeće u mokasinama
po snijegu i ledu a zatim u gojzericama. Baš me zanima u kojima će manje klizati.

STINGer
01.01.2006., 12:53
Razlika između ovih starih guma i ovih novih je neopisiva... auto jednostavno ruje snijeg i vrlo malo proklizava kod kretanja ili skretanja... za razliku od starih guma koje su već počele dosta proklizavati i jednostavno nije to više to...

Tak da sve ove priče kak su ljetne gume dovoljne po meni ne prolaze... jer ako se primjeti DRASTIČNA RAZLIKA između novih guma i umjereno potrošenih guma, onda mogu samo mislit kako se vidi razlika između ljetnih i zimskih... ljetne gume su dovoljne samo onom ko nije probao dobre zimske gume... a kad se to proba, onda se vidi kak se auto mora ponašat po snijegu...

Ne kažem da se s dobrim ljetnim gumama nije moguće vozit... moguće je, ali niti približno tako sigurno i postojano kao sa zimskim...
Baš tako, razlika je drastična i MORA se probati da se osjeti razlika. Naročito u onom segmentu "ruje po snijegu i proklizavanja kod kretanja".

x-type
01.01.2006., 12:54
Na skijanju, na uzbrdici je bila kolona auta koji su jedva išli. Stali bi i ljudi su ih morali gurati, a prijatelj sa Sorentom se zaletavao na skijašku stazu sa strane. Onako, iz zajebancije. Hoću reći, njemu je bilo smiješno lagano popesti se dok je drugima auto klizio u rikverc.
ali je imao dobre gume, u tome je poanta!
s druge strane,već je spomenuto kak su ove spike o zimskim gumama na suhoj cesti ispod 7°C marketinška priča. i ja to isto tvrdim. zimske gume su ok za cestu pokrivenu snijegom, ledom, bljuzgavicom. na suhom nisu bolje od ljetnih, pa čak niti na hladnoj cesti. 100%. e sad, koliko dana čovjek provede na zasniježenoj cesti?

Acidofil
01.01.2006., 13:26
buraz ima subaru legacy, znachi sva 4 pogon, i auto dobro ide po snjegu sa ljetnim gumama, ali je za stat prava muka, auto samo klizi...

mobyXXL
01.01.2006., 15:51
205/60/16

ne vozam puno, cca 70 km dnevno + izleti, godišnji i tako to

16 cola? Uf nadam se da imaš puno para :rolleyes:

FFE
01.01.2006., 18:06
16 cola? Uf nadam se da imaš puno para :rolleyes:
zakaj, pa nisu bas tak puno skuplje od 15. znam, jer mi muz takve ima.

ja sam vozila sve do prije dva dana s ljetnim gumama, po odvratnome snijegu, i ledu...i klizala sam se, i bilo me frka, ali se srecom nis' nije dogodilo. vozila sam sporo i jako pazljivo. no odlucila sam nabaviti zimske, jer ne ide vise po ovome snijegu...nazvala, slijedeci dan montirane.:top:

Tomek
01.01.2006., 18:11
Zemljo...................
Mjeseče...................

Nyssa
01.01.2006., 18:36
vozila sam s ljetnim gumama po najvecem snijegu po neociscenoj autocesti svaki dan prema zaboku i nisam imala problema... jedini problem mi je bio na parkiralistu od firme kad sam isla doma jer su mi zatrpali auto pa mi je auto proklizio dok ga nisam izvukla sa parkinga a poslije sve ok...

kemik
01.01.2006., 18:39
pa dobro, kaj kod nas stvarno nema odredbe u zakonu po kojem bi se moglo kazniti osobu koja "po najvecem snijegu po neociscenoj autocesti svaki dan vozi prema zaboku s ljetnim gumama?"

mobyXXL
01.01.2006., 18:48
pa dobro, kaj kod nas stvarno nema odredbe u zakonu po kojem bi se moglo kazniti osobu koja "po najvecem snijegu po neociscenoj autocesti svaki dan vozi prema zaboku s ljetnim gumama?"

Ne, nema jer po pravilniku iz 1998 treba imat ili ljetne gume + lance na kotačima kad vladaju zimski uvjeti tj snijeg ili zimske gume bez lanaca

www.hak.hr

MilkyWay
01.01.2006., 18:51
Zimske gume rula. Nikad ne dočekujem zimu s ljetnim gumama.

mobyXXL
01.01.2006., 18:55
Ah da bajdvej oni su dužni očistiti sve ceste nekih 24 sata nakon prestanka pada snijega a zagrebačke nadcestarije imaju čak 180 ekipa koje imaju za čistiti 2000 km zagrebačkih cesta, tj od te kilometraže samo one asfaltirane (cca 1800 km).

No iako snijeg u Zagrebu već par dana ne pada gospoda se nisu sjetila počistiti ceste tam nekog levog prioriteta. Kaj čekaju? Zadnjih par dana ih nisam videl ni na cestama koje inače čiste a kamoli na onima koje obično ne očiste?? Očito da sviraju kurcu jer ak nema snijega nemoraju ni raditi jel? A kad se sutra , prvi radni dan u godini smrzne ova kišurina kaj je padala pa nastane led onda budu glumili budale. A da se malo posole ceste? U nekim slučajevima ne pomažu ni zimske gume...

A kaj je s pješacima? Lome si noge a po jebenom Zagrebu pločnike jednostavno ne čiste. To nek čeka proljeće jebe se njima

Tomek
03.01.2006., 13:42
Reci mi, bez ljutnje, misliš li da su zimske gume toliko superiornije ljetnima na snijegu da se to ne može nadoknaditi umijećem vožnje i iskustvom? Ili s druge strane gledano, mogu li zimske gume u zimskim uvjetima i nevježama dati mogućnost da bez opreza upravljaju svojim vozilom?

Evo ja ću Ti pokušati dati odgovor. U 17 zima koje sam sa raznim vozilima morao prezimiti imao sam zimske gume samo na prvom jer sam ih dobio s njim. I nisam nikad nikoga udario nego su samo mene udarali. Lance sam stavio samo jednom i to niz brijeg jer su ženski putnici zanovijetali da se osjećaju nesigurno (i to nakon što smo isti taj brijeg već svladali u suprotnom (težem) smjeru.

A nije da ne bi rado imao dobre zimske gume. Ali su 800 Kn/komad a one od 300 neću niti gledati jer je dobra ljetna guma ipak bolja od loše zimske. Možda kad kupim skuplji / jači auto od ovoga.

kemik
03.01.2006., 13:45
Reci mi, bez ljutnje, misliš li da su zimske gume toliko superiornije ljetnima na snijegu da se to ne može nadoknaditi umijećem vožnje i iskustvom?

Da, bez ljutnje ti mogu reci da mislim da se nitko, bez obzira kako vjest, ne bi trebao uputiti na put od 70 kilometara po najvecem snijegu po neociscenoj autocesti s ljetnim gumama.

Ma kakve te gume i auto i vozac i horoskop bili...

meddo
03.01.2006., 15:01
Da, bez ljutnje ti mogu reci da mislim da se nitko, bez obzira kako vjest, ne bi trebao uputiti na put od 70 kilometara po najvecem snijegu po neociscenoj autocesti s ljetnim gumama.

Ma kakve te gume i auto i vozac i horoskop bili...

I po mogućnosti sa sve četiri zimske, a ne samo na pogonske kotače, koliko god oni napred ili otraga bili.

barrba
28.02.2010., 21:33
Raspravljam se s jednim mojim frendom oko zimske i ljetne gume u dalmaciji pa me zanima vaše mišljenje. Nemojte se gubiti u dokazivanju kako je ljetna guma za ljeto a zimska za zimu i da je to najsigurnije riješenje jer to svi znamo,dakle: on vozi samo ljetne gume cijelu godin a ja vozim zimske jer smatram da mi je ljetna guma opasnija zimi po poledici i kiši koja u dalmaciji zna bit gadna (nema snijega al ima leda) nego zimska guma ljeti,dakle ne radi se o trajanju gume ili skupoći i ekonomičnosti jedne ili druge opcije več samo tražim da mi odgovorite što je po vama sigurnije,ja viđam naime zimi kad poledi ove sa ljetnim gumama koji ne mogu niti krenuti centimetar s parkinga,stoje u mjestu bez pomaka,da ne pomislim što bi bilo da zakoče pri nekoj brzini dok ja ljeti za zimskima itekako vozim.
Dakle da li je za cijelu godinu sigurnija zimska ili ljetna guma?

barrba
28.02.2010., 21:36
Ili još jednostavnije:da morate izabrati samo jedno od ovo dvoje,što biste izabrali za cijelu godinu: ljetnju ili zimsku?

Bono_
28.02.2010., 21:40
Ako je za cijelu godinu onda bolje ljetna.

Gord
28.02.2010., 21:42

Zimska.

Ili još jednostavnije:da morate izabrati samo jedno od ovo dvoje,što biste izabrali za cijelu godinu: ljetnju ili zimsku?

Bolje se odluči za cjelogodišnju gumu. Vizualno su slične zimskim gumama. I zaista su zadovoljavajuće po zimskim uvjetima.

frenchkey
28.02.2010., 21:45
ja bi odabrao neki novi post , a ne oživlajavat 4 godine staru lešinu od posta

METAN RUNNER
28.02.2010., 22:50
ljetna, ... pogotovo za Dalmaciju

by the way, zimska guma ljeti, na +30°C, pri brzini od 100kmh, ima 7 metara duži zaustavni put

a i potrošiš ju za jednu sezonu, i splališ, izgubi svojstva, plastificira se, pa više ne drži ni na mokrom i skliskom

Lesli Eldridž
01.03.2010., 11:32

by the way, zimska guma ljeti, na +30°C, pri brzini od 100kmh, ima 7 metara duži zaustavni put

a i potrošiš ju za jednu sezonu, i splališ, izgubi svojstva, plastificira se, pa više ne drži ni na mokrom i skliskomTako je:top:

forumer
01.03.2010., 11:41

a i potrošiš ju za jednu sezonu, i splališ, izgubi svojstva, plastificira se, pa više ne drži ni na mokrom i skliskom

jesi kad sam vozio zimske gume ljeti? ne mislim pri tom na 3 dana topline , nego 2-3 ljeta u komadu?

CDRW
01.03.2010., 11:47
jesi kad sam vozio zimske gume ljeti? ne mislim pri tom na 3 dana topline , nego 2-3 ljeta u komadu?

LM-25 otišla u 2 mjeseca Zagrebačkog ljeta. Mogu mislit kako je u Dalmaciji.

Inače ova dilema me podsjeća na onu o magarcu i zmiji ....

slinky884
01.03.2010., 12:04

To ne bi preporučio ni najgorem neprijatelju.

METAN RUNNER
01.03.2010., 12:25

ae, bile su na ženinom autu :rofl:

nakon 3 godine bile su živi užas, iako su prešle samo 10tak tisuća km, .. auto je na gas vrto u trečoj brzini

prije 2 godine sam joj stavio cijelogodišnje, GY 4season 5+, .. za sad su ok.

Quark
03.09.2012., 00:37
Raspravljam se s jednim mojim frendom oko zimske i ljetne gume u dalmaciji pa me zanima vaše mišljenje. Nemojte se gubiti u dokazivanju kako je ljetna guma za ljeto a zimska za zimu i da je to najsigurnije riješenje jer to svi znamo,dakle: on vozi samo ljetne gume cijelu godin a ja vozim zimske jer smatram da mi je ljetna guma opasnija zimi po poledici i kiši koja u dalmaciji zna bit gadna (nema snijega al ima leda) nego zimska guma ljeti,dakle ne radi se o trajanju gume ili skupoći i ekonomičnosti jedne ili druge opcije več samo tražim da mi odgovorite što je po vama sigurnije,ja viđam naime zimi kad poledi ove sa ljetnim gumama koji ne mogu niti krenuti centimetar s parkinga,stoje u mjestu bez pomaka,da ne pomislim što bi bilo da zakoče pri nekoj brzini dok ja ljeti za zimskima itekako vozim.

Ja ne mogu virovat da si ti našu raspravu od prije dvi ipo godine stavija na forum... i nisan siguran da smo baš debatirali na način da glavni parametar bude sigurnost.

Da se predstavim: ja san onaj koji u Dalmaciji vozi cilu godinu na litnjoj gumi a barrba je onaj koji živi 300 metara od mene i duperaje kroz godinu 2 para zimskih guma. Jedne su mu zimske za lito, a druge su mu zimske za zimu. S druge, pak strane, ja duperajen litnje gume 2-3 godine, a kad odu u kurac kupin opet litnje gume. A kad padne "gadna kiša" stojin kući, a kad padne snig isto stojin kući, a kad me zadesi gadna kiša u vožnji onda vozin 25 na sat.

I šta sve to skupa vridi ako se budala u neregistriranom stojadinu koja prima socijalu zabije u tebe? Za neku stvar ti zimske i litnje gume...

Matesonik
03.09.2012., 01:13
Ni jedno rjesenje nije idealno, ali Quark je blize istome. Vama dolje treba ljetna guma valjda 80-90% vremena i logicno je kupiti upravo takvu (zimska guma je redovito ocajna po toplom vremenu, a po skoro svakom vremenu znacajno losije koci od ljetne). A ako barrba jos kupuje savu s3 ili slicnu jeftinu-najjeftiniju zimsku gumu, onda i na mokrom ima klizaliste, sto samo pojacava cirkus kod vas, tamo gdje je vapnenacki sljunak u asfaltu. Sto s onih 10-20% vremena kad bi trebala zimska guma (snijeg, led)? Quark radi ispravno - ne izlazi na cestu s autom. Zapravo, cega sam se nagledao po jubitou ove zime, bolje ne izlaziti na snijeg, kakvih likova ima... :rofl:

Astral07
03.09.2012., 14:29
Pozdrav,

imam dvije zimske gume Sava M+S koje bi htio iskoristit ovu zimu + sljedece ljeto.

Gume su stare 5-6 godina, ali nisu puno vozene i zelim ih u biti potrosit, a ionako trebam kupit 2 ljetne gume pa si tako odgodim kupovinu ljetnih za jednu sezonu.

Dakle zanima me da li je OK takva zamisao?

Zimi imam sve 4 zimske (koje ukljucuju ove dvije sta zelim po ljeti istrosit).

A po ljeti bi imo 2 prakticki nove ljetne na straznjim kotacima, a ove 2 zimske sta zelim potrosit bi stavio na prednje.

da li je M+S guma, guma za sva vremenska doba? sta bi znacilo da bi moglo ovako nesto proci...

misljenja?

Spameripo
03.09.2012., 14:44
Pozdrav,

imam dvije zimske gume Sava M+S koje bi htio iskoristit ovu zimu + sljedece ljeto.

Gume su stare 5-6 godina, ali nisu puno vozene i zelim ih u biti potrosit, a ionako trebam kupit 2 ljetne gume pa si tako odgodim kupovinu ljetnih za jednu sezonu.

Dakle zanima me da li je OK takva zamisao?

Zimi imam sve 4 zimske (koje ukljucuju ove dvije sta zelim po ljeti istrosit).

A po ljeti bi imo 2 prakticki nove ljetne na straznjim kotacima, a ove 2 zimske sta zelim potrosit bi stavio na prednje.

da li je M+S guma, guma za sva vremenska doba? sta bi znacilo da bi moglo ovako nesto proci...

misljenja?

To i ja radim (starije zimske potrošim ljeti).
M+S znači zimske gume (blato + snijeg).

E sad nemoj očekivati sa zimskom gumom na visokim temp neku preciznost, držanje i trajnost (pogotovo ne trajnost, jer koliko se sječam imaš dizela).

imandaric
03.09.2012., 15:06
LM-25 otišla u 2 mjeseca Zagrebačkog ljeta. Mogu mislit kako je u Dalmaciji.

Inače ova dilema me podsjeća na onu o magarcu i zmiji ....

Ma bolje zmija, nego magarac,
jer nisu sve zmije jednako opasne.

Astral07
03.09.2012., 15:12
To i ja radim (starije zimske potrošim ljeti).
M+S znači zimske gume (blato + snijeg).

E sad nemoj očekivati sa zimskom gumom na visokim temp neku preciznost, držanje i trajnost (pogotovo ne trajnost, jer koliko se sječam imaš dizela).
tako je, dizel je u pitanju

trajnost stvarno nije pre bitna, volio bih da izdrze pola godine (od 4. do 10.mj sljedece godine), vozim stedljivo 90% vremena (penzionerski :) )

buduci da u tom periodu predem maksimalno 6000km nadam se da bi mogle izdrzat pa da se iskoristi da ne bacam bas gumu sa puno mesa gore iskljucivo zbog starosti...

hvala na odgovoru