PDA

View Full Version : Kako se riješiti gljivica (plijesni) na zidu?


stranice : 1 [2]

viz
01.03.2010., 13:26
kod postavljanja knaufa (+staklena vuna) dobivam barijeru, hladan zid i topao zrak nisu u direktnom kontaktu.
...

Ispričavam se , mislio sam da stavljate samo knauf bez topl. izolacije (kamene ili staklene vune).
Inače kod unutarnje topl. izolacije su još više izraženi problemi toplinskih mostova.

yeya
01.03.2010., 15:06
@Jurica
Jeste li sigurni da vam u kupaonici ne curi neka cijev, pa stvara tu mrlju na zidu?


Inače kod unutarnje topl. izolacije su još više izraženi problemi toplinskih mostova.

Mozete malo pojasniti sto ste htjeli reci? Ne razumijem bas.

viz
01.03.2010., 15:58
Npr. kod unutarnje toplinske instalacije je teško smanjiti toplinski most između poda i izoliranog zida, noseća konstrukcija (drvo ili lim) od knaufa predstavlja uvijek toplinski most, toplinski most sa pregradnim zidom ili stropom međuetaže je teže smanjiti nego kod vanjske topl. izolacije.

cipal
01.03.2010., 16:28
Ja sam isto kupio nekakvo sredstvo u DM-u na bazi klore (varikine).
Ubija iz naočigled.
Ali meni su se opet vratile.

Završavam sa radovima pa kad sve završim onda ću napisat šta sam sve radio i s čime, a za dogledno vrime su konačni rezultati

yeya
01.03.2010., 17:30
Aha, shvacam sad. Imate pravo! Evo jos jednog razloga za vanjsku izolaciju. :top:

petunija
01.03.2010., 18:53
Problem je u zadržavnju hladnog zraka ispod kreveta, zbog loše ili nikakve cirkulacije toplog zraka. Topli zrak se zadržava uz strop. Kada vlaga u prostoru poraste, a temperatura padne do točke rosišta stvara se kondenzat koji u kombinaciji sa prašinom stvara gljivice.

Da li madrac leži na ploči od iverice ili nečem sličnom ili je na letvicama?

Po meni je problem u hladnom podu (loša izolacija), slaboj cirkulaciji zraka i slabom grijanju. Eventualno se može ispod madraca probati staviti nekakva drvena glatka ploča koja bi spriječila dolazak hladnog zraka i prašine do samog madraca ali to je samo prva pomoć

Hvala na odgovoru isto tako i YEYA, hvala.

Zaboravila sam nešto dodati. Krever je prilično nizak i sa svih strana zatvoren (to je sigurno još jedan razlog), madrac leži na podnici sa letvicama.

Interesantno je, da je prvi madrac na kojem je bila plijesan (kupljen na prezentaciji, pa sumnjam u negovu kvalitetu, ali prilično skup), bio plijesniv ispod letvica na podnici i letvice su bile mokre. Ovaj sada je ispod letvica suh i na tom mjestu nema plijesni. Vrlo čudno. Mislim da je vlaga na prvom nadracu nastala od samog tijela (moja je kći zimogrozna i natrpa na sebe poplune i deke).

Madrac smo uspjeli očistiti sa DOMESTOSOM, odlično je ispao, nestala je plijesan. To je za sada prva stvar, slijedeće, kupit ćemo krevet na nogice, otvoren sa svih strana i viši nego ovaj sada, time da se u ovom zimskom periodu madrac svako jutro poslije spavanja podigne a navećer spusti. To bi sve moglo upaliti.

Slijedeće je, ali neznam kada, da se digne lamina i vinas pločice i stavi parket ili brodski pod. A sada trebam savjet. Šta da stavim kao izolaciju. Rekla sam već da je ispod beton, odnosno temelji kuće.

Hvala.

viz
02.03.2010., 10:05
...Slijedeće je, ali neznam kada, da se digne lamina i vinas pločice i stavi parket ili brodski pod. A sada trebam savjet. Šta da stavim kao izolaciju. Rekla sam već da je ispod beton, odnosno temelji kuće...
Problem je možda i u toku vlage iz tla u pod sobe. Kod rekonstrukcije poda bi bilo dobro da ispod estriha (može i suhi) postavite parnu branu - PE foliju koja mora biti nepropusna i dobro slijepljena i treba bočno izlaziti iznad poda uz dilatacijsku traku od pjenjenog PE.
Ona će uz postojeću hidroizolaciju temelja osigurati prekid toka vlage iz tla u pod sobe.
Detalje takve izvedbe možete naći na web-u. Ispod folije je pametno postaviti 2 ili 3 cm debeo EPS-T za bolju zvučnu izolaciju i za zaštitu od oštećenja folije i/ili obični EPS za topl. izolaciju i zaštitu folije.
Nisam građevinac, već strojar, pa ako sam nešto krivo rekao neka me netko kompetentniji ispravi!
Kod takve rekonstrukcije možete razmisliti i o ugradnji podnog grijanja.
Postoje kem. sredstva za kristalizaciju betona, pa možete njima tretirati betonsku ploču kako bi još više smanjili moguć dotok vlage iz tla.
Ako je neravna betonska ploča - postoji granulat za niveliranje poda.
Podne obloge se biraju prema namjeni prostorije i vašoj želji i nemaju velikog utjecaja na prodor vlage iz tla.

petunija
02.03.2010., 16:12
Kod takve rekonstrukcije možete razmisliti i o ugradnji podnog grijanja.
.

Mislim da je ovo najbolje rješenje i da ću to napraviti. Soba je mala i to neće biti problem. Vjerojatno oni koji postavljaju podno grijanje znaju kako ide taj postupak. Momentalno to sada ne mogu, ali kod rekonstrukcije to dolazi u obzir. A šta staviti na pod, da li može parket?

Stvar je u tome da pod nije uopće mokar i na njemu nema nikakvih gljivica, što znači da tu nigdje ne propušta vlaga. Vjerojatno je to kondenzacija ili kako se to već zove.

Možda netko ima još kakvih pametnih ideja, sve prihvaćam

Josip4
02.03.2010., 18:10
Riješenje za to je da stavite stiropor iznutra pogletate, pobojate i sve će biti pet.
Ja sam isto imao problema sa tim iako imam fasadu, ali nemam stiropor fasadu, pa sam stavio na unutarnji zid stioropor,mrežicu pogletao i više nemam opće problema sa vlagom.

domi0404
02.03.2010., 18:53
Moram se nadovezati za ovu izolaciju zida. Sa stiroporom je privremeno riješenje što se tiće unutarnjih prostorija. Najidealnije riješenje je vani staviti stiropor fasadu. Zbog financija savjetujem barem stavljanja stiropora i mrežice sa ljepilom vani te grund, a završni sloj kad bude novaca s time sigurno riješavate vlagu i izolaciju u kući. Inaće radim stiropor fasade pa znam o ćemu pričam. Sa dobrom fasadom smanjujete grijanje čak za 40 %. Ako sad iznutra stavite stiropor te nakon nekoliko godina stavite fasadu na kuću u toj prostorji morate ponovno skidati stiropor sa zida jer ako zid zatvorimo sa obadvije strane stiroporom vlaga ostaje u njemu i on trune. Ukoliko ne želite vani ništa dirati jedino najkvalitetnije Vam predlažem mineralnu vunu i knauf s time ćete trajno riješiti problem. Matrijal Vam košta sa izolacijom cca 60-70 kn ovisi o debljini izolacije te posao 50-60 kn znači cca 120,00 kn dok vas fasada bez završnog sloja košta cca 130-150 kn ovisi o debljini stiropora.

plavusa123
02.03.2010., 19:18
Samo jedno pitanje: Koliko okvirno dođe m2 stiropor fasade debljine nekih 6cm sa rukama i sa svim. Nemam uopce predodžbe a fasada bi nam hitni trebala

viz
02.03.2010., 19:55
... A šta staviti na pod, da li može parket?

Stvar je u tome da pod nije uopće mokar i na njemu nema nikakvih gljivica, što znači da tu nigdje ne propušta vlaga. Vjerojatno je to kondenzacija ili kako se to već zove.

Možda netko ima još kakvih pametnih ideja, sve prihvaćam

Na pod kod opcije podnog grijanja se stavlja sve što ima certifikat za podno grijanje. Npr. gotov parket višeslojan, laminat, pluto kao gotova višeslojna podloga za sobu ili ker. pločice i granit za kupaonu, kuhinju i blagovaonu, hodnik i sl.
Što je podna obloga većeg otpora prijenosu topline i što su toplinski gubici prostorije veći - potrebna je viša temp. polaznog voda podnog grijanja.

Inače pod ne treba niti biti mokar - na njemu se vrši isparavanje, a kondenzacija se dešava npr. ispod kreveta ili ispod ormara i u uglovima sobe, na prozorima i sl. mjestima gdje je niža temperatura ili postoji otpor cirkulaciji zraka.

zajecka
04.03.2010., 09:31
A sto muz kaze, zasto su mokra?

Muž misli da je zbog toga jer na plafonu, na zidu kod prozora s gornje i donje strane nema kosine, više s gornje str. prozora a i prema dolje, dosta je duboko na van prozor, kao da ima štengu, nemrem to objasniti, nije onako skroz uza zid već ima sigurno 10cm uz rubove prozora onako ravno na van štengicu na koju možeš nešto odložiti. Znači nije kao na ovoj slici na dolje kosina. Nije se moglo drugačije napraviti ili se nije znalo kako radi deke gore i tavana.
http://www.elektrometal-porec.com/baza/drvni-centar/upload/Image/439-roto_m.jpg

Igor1711
06.03.2010., 13:28
[QUOTE=cipal;25317558]Ja sam isto kupio nekakvo sredstvo u DM-u na bazi klore (varikine).
Ubija iz naočigled.
Ali meni su se opet vratile.

Završavam sa radovima pa kad sve završim onda ću napisat šta sam sve radio i s čime, a za dogledno vrime su konačni rezultati[/QUOTE

pa naravno da će se vratiti, sve dok se ne otkloni uzrok nastajanja. varikinom i muffa nešto samo otklanjamo posljedice.

ja sam trenutno na privremenom boravku u jednoj kući i svjesno sam se pomirio sa činjenicom da ću narednih godinu, 2 ili 3 ubijati gljivice varikinom, dakle rješavati posljedice. za rješavanje uzroka, tj postavljanje termoizolacije na fasadu nemam vremena, čitaj novca. zapravo imam, ali njime rješavam jedan drugi objekt.

logicar
07.03.2010., 11:42
Gljivice su posljedica napravljene lose toplinske izolacije gdje na tim djelovima dolazi do kondenzacije vlage koja se upljesnjivi!!

Znaci ako je moguce poboljsati termo izolaciju zidova itd...

vazno je redovito odvlazivati prozracivati prostor..

I za prvu pomoc pocistiti gljivice premazati fungicidom iz boje i lakova..

Kad se boja kupiti boju sa fungicidom ili sto ja napravim posebno kupim fungicid te posto je takuci razrijedim boju dostatnu za farbanje!! Napravi visoku koncentraciju fungicida u boji!!
Tako sam napravio na nekoliko zidova kod nekih ljudi bas sam koncentraciju u boji napravio i vec godinama nemaju gljivice na zidovima pa se cude..
No problem je termo izolacija!!! To se treba rijesiti..

Znaci na jednu veliku kantu boje umjesati i fungicidom razrijediti boju... ici na koncentrat..

jelenajelena
09.03.2010., 11:47
http://www.nanotehnologije.hr/ContentDetails/51/lang/HR/Bioni-Nature.wshtml


jeli ko kosristio ovaj premaz protiv plijesni na zidovima u stanu????

martincius
12.03.2010., 13:02
na kosom stropu je sve super, nimalo vlage nema, cini se da je krov super!
plijesan sam ubila varikinom, smrdilo je da sam skoro pala u nesvijest, al je gadura nestala :top:

hvala, javim cim dobijemo konkretne ponude!

evo da se javim.
stanari u zgradi se ne slazu - tvrde da su oni imali iste probleme prosle zime, ali im se povuklo do podnosljive granice... kako je to moguce?!
a ponudu sam dobila - 210kn/m2 za 10 cm stiropor.

a sada pitanje opet - je li OK ako ja izvana izoliram samo svoj dio? hoce mi biti isti (povoljan) ucinak na kraju?

bari
12.03.2010., 14:33
Pozdrav
Zivim u kuci desetak godina sa izuzetno velikom vlagom. U pocetku je ona bila oko 80%.Imao sam pljesanj po odjeci,madracima ,zidovima,drvetu,mokre prozore,itd. Citajuci neke komentare morao sam se ukljuciti jer tu je napisano nekoliko vrlo losih rijesenja za rjesavanje vlage. Sto je vlaga? Voda u parnoj fazi. Dok je toplo on se ne vidi. Kad dode na hladno mjsto(vanjski zid, prozor,iza ormara ) ona se ohladi i ostaje voda a od vode pljesanj.
Mjenjajuci neke navike u zivotu kao sto su susenje vesa u susilici, ugradnja nape, ventilator u kupaonici uspio sam vlagu smanjiti za 20%. Morate razumjeti kad osusite ves da se voda iz njega samo pretvara u plinsku fazu i zatim odlazi na hladno mjesto gdje ce opet preci u tekucu(po zidu curi voda).Moj objekat je star 35g i ima vec losiju vertikalnu izolaciju pa se vlaga penje okomito po zidovima.Kupio sam odvlazivac zraka i sa njime reguliram vlagu u zraku ali ne i u zidu.Po nekim rjesenjima ovdje na forumu treba stavit stiropor sa unutarnje i vanjske strane .A kuda ce onda ta vlaga? Naravno da ce se nastavit penjat prema plafonu i ugroziti sa godinama stabilnost cijelog objekta. Sto se tice provjetravanja objekta- kakve logike ima da provjetravate prostorije u kojima je vlaga 60% sa zrakom(vani pada kisa) vlaznosti 90%????. sredstvo za unistavanje pljesnji od firme MEFFERT-njemacka odlicno(probao oko 10 proizvoda i ovo je naj). sto se tice cijene stiropora ima u md profilu kompletna fasada(5cm)za 60 kn a toliko ti kostaju i ruke i to vam je sasvim dovoljno za vanjsku izolaciju.

yeya
12.03.2010., 16:02
Moj objekat je star 35g i ima vec losiju vertikalnu izolaciju pa se vlaga penje okomito po zidovima.Kupio sam odvlazivac zraka i sa njime reguliram vlagu u zraku ali ne i u zidu.Po nekim rjesenjima ovdje na forumu treba stavit stiropor sa unutarnje i vanjske strane .A kuda ce onda ta vlaga? Naravno da ce se nastavit penjat prema plafonu i ugroziti sa godinama stabilnost cijelog objekta.

Treba razlikovati kapilarnu vlagu i kondenzacijsku vlagu. Vi imate problema s kapilarnom i u tom slucaju stiropor ne moze pomoci, tu ste u pravu.
Moze vam trajno pomoci samo kvalitetno odrađena i prilično komplicirana sanacija (postupak puno slozeniji od oblaganja zidova).
Medjutim, kod kondenzacijske vlage moze pomoci oblaganje zidova.
Uređaji za odvlazivanje jesu rjesenje, ali ne trajno i efikasno, buduci da trose el. energiju.

bari
12.03.2010., 16:45
U potpunosti se slazem. Ali napisaoi sam i uzroke kondenzaciske vlage te kako ju smanjiti. Nakon ovih mjera(napa,susilica,itd) nece biti potrebe za ikakvim oblaganjima zidova sa nutarnje strane.Iz vlastitog iskustva vam kazem da tako oblozena soba(stiropor)stvara neprirodnu klimu. A vlaga iz zraka koju ste napravili susenjem odjece nece nesti.Treba promjeniti neke navike ali susilica je veliki potrosac struje.
Odvlazivac 300 w , plazma 106 cm 320 w

yeya
12.03.2010., 17:53
Slazem se da se ne moze u jednoj prostoriji kuhati, susiti ves i istovremeno stedjeti na grijanju pa grijati tu prostoriju na 19°C i ocekivati da ce oblaganje stiroporom sprijeciti plijesan.
Medjutim, i dalje tvrdim da odvlazivaci nisu najbolje rjesenje za vlagu, kao i da oblaganje zidova s unutarnje strane nije najbolje rjesenje.
Koliki vam je racun za struju?

toni7
12.03.2010., 19:43
Iznutra nikako oblagati stiropor.Izvana obložiti zidove stiroporom5-10cm,temelje obložiti sa stirodurom,a krovište ako nije izolirano riješiti sa staklenom vunom i knaufom

bari
13.03.2010., 09:13
Ptrosnja odvlazivaca 300 w- da radi svaki dan 3 sata to je potrosnja oko kilovata dnevno. puta trideset dana.
30kw puta 0.92 kn(ako radi po skupljoj tarifi) =
rata struje 30 kuna veca

rijeka53
14.03.2010., 01:52
1) ....grrrrrrrr ta vlaga, dosadila mi borba sa mufom pa razmisljam da u banji poljepim plocice do vrha na 3 m,
sada su na 2m visine. Znam da ce se cijediti voda po plocicama, ali bar necu morati svaki mjesec farbati.....
Nego, moram li staviti neko specijalno ljepilo ili.....

2) velika vlaznost (8o%) u stroj samostojecoj kamenoj kuci bez ikakve izolacije ce biti manja sa grijanjem na klimu i sto paziti pri odabiru, za jednu veliku sobu od 20mq

3) vanjski zid zelim iznutra obuci u knauf radi toplinske izolacije ( kondenzacije+gljivice), sa cime premazati doticni zid prije oblaganja da duze izdrzi jer ce mufa usprkos knaufa stici .....

Hvala

viz
15.03.2010., 07:20
... Sto se tice provjetravanja objekta- kakve logike ima da provjetravate prostorije u kojima je vlaga 60% sa zrakom(vani pada kisa) vlaznosti 90%????...
Kad se provjetrava stambeni prostor, a vanjska temperatura je npr. 22°C ili viša, jasno je da kad je vani 60% rel. vlažnost zraka - slična vlažnost će biti i stanu. Tad nema razloga provjetravati zbog smanjenja vlage u stanu, već zbog osnovnog zadatka provjetravanja - higijene zraka.
Provjetravanje zimi ima neželjenu nus pojavu - sušenje zraka (kad je vanjska temp. niža od stambene), a koje u nekim slučajevima može biti od koristi (visoke vlažnosti stana zbog npr. loše hidroizolacije ili većih izvora vlage).
Logika te nus pojave - sušenja zraka provjetravanjem: Rel. vlažnost zraka ovisi i o temperaturi zraka, pa je stoga uvijek dobro reći da je rel. vlažnost zraka ...% na temp. od ...°C i ...Pa (npr. atm. tlaku). Stoga je bolje reći podatak o apsolutnoj vlažnosti zraka (izražena u g vlage/kg zraka) gdje nije potrebno isticati ostale vrijednosti a da se definira količina vlage u zraku.
Zima je jedino godišnje doba kad je apsolutna vlažnost zraka niža od povoljne u stanu (cca. 8 g vlage/kg zraka = cca. 50% rel. vlage zraka na 22°C na atm. tlaku). Kako se provjetravanjem mijenja zrak u stanu vanjskim, dolazi izjednačenjem vlažnosti i do smanjenja vlage u zraku stana.
Pokus: U jutro izmjerite rel. vlažnost zraka u stanu. Tad, kad je vani niska temp., otvaranjem široko prozora i nasuprotnih vrata/prozora na 5 min. dobro propuhom provjetrite stan. Kad se zrak u stanu ponovno zagrije na temp. cca. 22°C izmjerite kolka je rel. vlažnost zraka!

bari
15.03.2010., 09:39
Odlicno si ovo objasnio @viz.U potpunosti se slazem sa konstatacijom tokom zimskog perioda. Moja je pogreska sto nisam napisao da se radi o jeseni ili proljecu. I onda sve zavisi kakva je godina(recimo jako kisna).

martincius
15.03.2010., 13:19
evo da se javim.
stanari u zgradi se ne slazu - tvrde da su oni imali iste probleme prosle zime, ali im se povuklo do podnosljive granice... kako je to moguce?!
a ponudu sam dobila - 210kn/m2 za 10 cm stiropor.

a sada pitanje opet - je li OK ako ja izvana izoliram samo svoj dio? hoce mi biti isti (povoljan) ucinak na kraju?

citiram samu sebe - mozda niste primijetili pitanje...? :ne zna:

yeya, molim te za savjet... hvala unaprijed!

viz
16.03.2010., 06:58
Topl. izolacija, kao i sve ostale izolacije, mogu biti i štetne. Ako stanuješ u zgradi i među stanirima/suvlasnicima zgrade ne vlada zajednička politika upravljanja zgradom - zasebne intervencije, koje se odnose na izgled cijele zgrade, bez suglasnosti ostalih suvlasnika nisu poželjne. Dakle zbog susjedskih odnosa, stavljanje topl. izolacije na samo svoj dio vanjskog zida, dovodi do štete - pogoršanja međususjedskih odnosa.
Ako dobiješ suglasnost ostalih suvlasnika zgrade (pismenu), topl. izolacija vam može samo koristiti, no učinak ne će biti isti kao da je cijela zgrada kvalitetno topl. izolirana.
Znam da nisam ja kao strojar upitan za savjet, no mislim da sam pomogao u razmišljanju.

Equilibrium4
16.03.2010., 12:57
Slučajno naletih na ovu temu, pa reko da sa vama podijelim svoja iskustva sa vlagom, mokrim zidovim, gljivicama itd.

Dakle, iz mog iskustva da bi imali suhe zidove potrebne su 3 stvari:
- da kuća / stan ima toplinsku fasadu (stiropor i sl.)
- kada je hladno da se prostorije u kojima se obitava redovito griju. Naravno, može se po noći malo smanjiti grijanje, ali kada je dosta hladno - ne smije se potpuno isključivati grijanje
- i na kraju možda i najvažnije - redovito provjetravanje prostorije. Najbolji primjer su vam prozori - ako su imalo zamagljeni - treba otvoriti prozor. Magljenje je pogotovo izraženo ako se blizu kuha, suši se veš u stanu,...

Bio nedavno kod frendova; žale se na gljivice u blagovaoni - a ono prozori im toliko zamagljeni i mokri da im se voda sa njih cijedi niz prozor...

martincius
16.03.2010., 14:43
Topl. izolacija, kao i sve ostale izolacije, mogu biti i štetne. Ako stanuješ u zgradi i među stanirima/suvlasnicima zgrade ne vlada zajednička politika upravljanja zgradom - zasebne intervencije, koje se odnose na izgled cijele zgrade, bez suglasnosti ostalih suvlasnika nisu poželjne. Dakle zbog susjedskih odnosa, stavljanje topl. izolacije na samo svoj dio vanjskog zida, dovodi do štete - pogoršanja međususjedskih odnosa.
Ako dobiješ suglasnost ostalih suvlasnika zgrade (pismenu), topl. izolacija vam može samo koristiti, no učinak ne će biti isti kao da je cijela zgrada kvalitetno topl. izolirana.
Znam da nisam ja kao strojar upitan za savjet, no mislim da sam pomogao u razmišljanju.

u super odnosima sam sa susjedima i naravno da cu ih traziti suglasnost. oni samo nisu spremni uci u tu investiciju, i misle da im nece pomoci.

Banzy
16.03.2010., 15:43
Živim u kući izgrađenoj prije 6 godina.
Na kutu blagavaonice počele su se pojavljivati gljivice (od poda do razine stola). Kut blagavaonice je ujedno i vanjski rub kuće koja je cijela obložena stiropor sep-fasadom. Na tom vanjskom dijelu kuće naslanjamo se na susjedovu kuću tj. zid njegove terase koja je natkrivena. Izgleda da "majstori" nisu postavili stiropor baš na tom dijelu gdje je susjedov rubni zid terase. Pa je moguće da postoji ta toplo-hladna fronta koja uzrokuje gljivice. U blizini toga kuta je i radijator, u blizini kuta je i klizna stijena.
Što mi je za činiti ?
Koliko sam skužio iz komentara......u mom slučaju je neka sanacija praktički nemoguća (morao bih srušiti susjedov zid i postaviti stiropor da bude kao svuda), moguća su ta struganja, čišćenja, premazivanja.
Što je u ovakvom slučaju najkvalitetnije ? Thx

viz
16.03.2010., 16:05
u super odnosima sam sa susjedima i naravno da cu ih traziti suglasnost. oni samo nisu spremni uci u tu investiciju, i misle da im nece pomoci.
Onda ti jedino preostaje da ih vlastitim primjerom uvijeriš u suprotno (da napravite topl. izolaciju vanjskog zida vezano uz vaš stan), te da kasnije napravite topl. izolaciju po cijelom opsegu zgrade. Ako zakonodavac propisuje topl. izolaciju (posredno) - mislim da ne trebate sumnjati u njenu nedjelotvorivost.

viz
16.03.2010., 16:14
Živim u kući izgrađenoj prije 6 godina.
Na kutu blagavaonice počele su se pojavljivati gljivice (od poda do razine stola). Kut blagavaonice je ujedno i vanjski rub kuće koja je cijela obložena stiropor sep-fasadom. Na tom vanjskom dijelu kuće naslanjamo se na susjedovu kuću tj. zid njegove terase koja je natkrivena. Izgleda da "majstori" nisu postavili stiropor baš na tom dijelu gdje je susjedov rubni zid terase. Pa je moguće da postoji ta toplo-hladna fronta koja uzrokuje gljivice. U blizini toga kuta je i radijator, u blizini kuta je i klizna stijena.
Što mi je za činiti ?
Koliko sam skužio iz komentara......u mom slučaju je neka sanacija praktički nemoguća (morao bih srušiti susjedov zid i postaviti stiropor da bude kao svuda), moguća su ta struganja, čišćenja, premazivanja.
Što je u ovakvom slučaju najkvalitetnije ? Thx

Kako se radi o toplinskom mostu, na tom dijelu vam je najniža temperatura u kupaonici i tamo vam se pojavljuje kondenzacija. Uz sanaciju gljivica kemikalijama, ako je moguće sanirajte topl. most sa unutarnjom izolacijom (parna brana obavezna) - no to je već veći zahvat.
U kupaonici je bitno da nakon svakog tuširanja/kupanja udarno provjetrite kupaonicu otvaranjem širom prozora, a inače da je provjetrite kao i sve ostale prostore redovito.

yeya
16.03.2010., 17:59
@martincius, to sto susjedi ne zele fasadu, nece bitno utjecati na vasu ustedu energije. Jedino pripazite da stavite stiropor i na dijelu gdje se stropna ploča spaja sa zidom, da nemate toplinski most tu. Vi ne zivite u nekoj velikoj stambenoj zgradi, zar ne? Necete bas dobiti ovakav (http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/66878/large/) efekt na fasadi (samo obrnuto)?
Uglavnom, mene sad vise brine kako ce to estetski izgledati, nego da nece pomoci nova fasada.
@viz :top:

martincius
16.03.2010., 19:52
@martincius, to sto susjedi ne zele fasadu, nece bitno utjecati na vasu ustedu energije. Jedino pripazite da stavite stiropor i na dijelu gdje se stropna ploča spaja sa zidom, da nemate toplinski most tu. Vi ne zivite u nekoj velikoj stambenoj zgradi, zar ne? Necete bas dobiti ovakav (http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/66878/large/) efekt na fasadi (samo obrnuto)?
Uglavnom, mene sad vise brine kako ce to estetski izgledati, nego da nece pomoci nova fasada.
@viz :top:

e ova fotka, majko mila:))))) to je kad je jedan tvrdoglav:)
ma moglo bi cak ispast simpaticno, ja sam u potkrovlju, ima jos suterenski stan, i prvi kat ispod mene.
kak da pripazim na ovaj spoj...? :ne zna:

hvala hvala hvala na savjetima!!!

sholimov75
30.03.2010., 15:12
pozdrav svim poznavateljima vlage i vlažnih zidova.
Imam stan na moru u stambenoj zgradi, zimi nema nikoga, i čitajući forum očito zid pri samom dnu ima tu užasnu bolest - vlažne kapilare kako su naveli. Prošle godine smo to izdubili i pogletali i bilo je super sve do 11 mjeseca, a kad sam došao u 2 mjesecu imao sam što vidjeti, sve napuhano i popucano. Zanima me da li ima kakva impregnacija da premažem pa da onda sve pogletam i pokrečim. Druga solucija mi se činila Ok, a to je da stavim stiropor. Lud sam i očekujem savjet od nekoga od Vas . Dok sam na moru i na GO da to riješim

yeya
31.03.2010., 08:59
Kod kapilarne vlage ni slucajno ne stavljajte stiropor. Ne postoje ni premazi koji mogu pomoci, buduci da zid vuce vlagu iz zemlje.
Jedini nacin da to sanirate je da prekinete dovod vlage u zid. To se moze postici, izmedju ostalog, injektiranjem određenih sredstava na određeni način, a koliko je ucinkovito neka napise netko tko je to radio. Nije nimalo jednostavno, a nije ni jeftino.

viz
31.03.2010., 09:37
Od svih izolacija (građevinskih), hidroizolacija mi se čini najbitnija (temelja, krova, izrada fasde) jer vlaga brzo uništava objekt.
Kad su spomenute kemikalije: jel' korisno zbog hidroizolacije kod izrade betonske ploče, nad trakastim temeljem, u beton dodati aditiv za kristalizaciju (a možda i kod izrade svih betonskih elemenata kuće)?

yeya
02.04.2010., 08:56
Hidroizolacija je jedna od stvari na kojima se nikako ne smije stedjeti. Sto se tice aditiva, mogu se dodati, ali treba paziti i kako utjecu na nosivost betona. Nema smisla dodavati aditive u sve elemente betonske konstrukcije, jer nisu svi elementi izlozeni prodoru vode, a aditivi poskupljuju beton i mogli bi mu smanjiti čvrstoću.

hopacupa2
10.04.2010., 15:25
Pozdrav

Ovako imam problem sa vlagom na podu i čoškovima zida
Pod je konstantno vlazno-mokar, sa vanjske strane nemam fasadu jer je kuca i ovako na susjedovoj zemlji :( Znaci kuca je uz kucu ali samo jednim djelom,bas moja soba nije naslonjena nego je goli zid.
Vec sam se stvarno zabrinuo za zdravlje jer sam stalno nesto bolestan sad sam cak na bolovanju imam vrtoglavicu reko sam ljecniku za vlagu ali veli da nije od toga valjda zna.
Znaci krenuo sam ozbiljno u borbu protiv vlage pa sam naso ovdje dobru ideju
da razbijem pod znaci isponova da stavim beton i zaljepim plocice,zid da ostruzem duboko gdje su trenutno gljivice i premazem http://www.nanotehnologije.hr/index.aspx jer koliko sam cito je najbolji:
Bioni nature je prvi ekološki premaz u svijetu napravljen u nanotehnologiji sa srebrnim nano-česticama koji trajno sprječavaju nastanak gljivica i plijesni na zidu.
Evo molio bih vas za bilo koji savjet sta se tice poda


http://www.imagesforme.com/upload/e4b5f500.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/c5a597ba.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/9f4083d8.jpg

http://www.imagesforme.com/upload/8783586f.jpg

viz
10.04.2010., 16:01
Problem sa vlagom i gljivama vam se javlja zbog slabe toplinske izolacije i izražajnih toplinskih mostova (npr. na stropu se vide obrisi fert gredica od gljiva). Rješenje vam je toplinska izolacija (najbolje vanjska, a ako ne može dobra će biti i unutarnja). Gljive nisu otrovne, ali kad se suše nisu za neko zdravlje ili kad trunu.
No problem je žbuka, namještaj, tepison - za njih su gljive jako "otrovne" i lako ih unište:-(
Tretirajte ih sa nekom kemijadom na bazi HCl (npr. varikina) uz dobro provjetravanje sobe. Uništenu žbuku i stvari sanirajte i krajem ljeta na posao postavljanja topl. zaštite (vanjski zid, strop i ako se može i pod).
Iduće zime redovito prozračujte sobu i ne mislite na neke skupe kemijade da će vam riješiti rješivo sa jeftinim provjerenim metodama.

oktogon
13.04.2010., 21:56
Kod kapilarne vlage ni slucajno ne stavljajte stiropor. Ne postoje ni premazi koji mogu pomoci, buduci da zid vuce vlagu iz zemlje.
Jedini nacin da to sanirate je da prekinete dovod vlage u zid. To se moze postici, izmedju ostalog, injektiranjem određenih sredstava na određeni način, a koliko je ucinkovito neka napise netko tko je to radio. Nije nimalo jednostavno, a nije ni jeftino.

Učinkovito je ali i sporo te dosta skupo. Osim toga kad se žbuka odbije,injektira masa, mora se čekati neko vrijeme prije žbukanja,gletanja zidova i bojanja.

Jaca mv
16.04.2010., 10:57
Dobar dan!

Čitajući sve ove probleme imam i ja više njih, ali ako mi možete pomoći riješiti jedan bila bih vam jako zahvalna!:s

Podstanarski stan u Dubrovniku u kojem živimo već par godina i još neko vrijeme ostajemo. Kuća je građena vjerojatno nakon 1940-tih (ako ne i ranije s obzirom da su mi neki unutarji zidovi jako debeli), a sadašnja vlasnica je radila preinake tako da su unutarnji tanji zidovi postali vanjski. Na njima nema izolacije niti fasade kako treba. Najveći problem je u kuhinji koja ima mali prozorčić a iznad njga je napa što je vrlo visoko u odnosu na štednjak, tako da dio pare uvijek ide po kuhinji. Zid do prozora se naslanja na susjedovo zemjište tj. zemlja je sa druge strane i svaki puta kada pada kiša voda se slijeva prema nama i zid postaje mokar. Postavljene su pločice do 2m visine , a ostatak je goli zid. Nema izolacije ni sa vanjske niti sa unutarje strane i koliko sam pričala sa gazdaricom nije pri lovi za veče građevinske radove tj. prepušteno nam je da se sami snađemo. U ovih 5 godina svake godine smo strugali i ponovo gletali i bojali zidove ali ove god. je najgore jer je cijelu zimu kišilo doslovno komadi žbuke ispadaju. Moramo to sve srediti pa se pitam bi li mi stiropor bio dovoljno rješenje za idućih 4-5 god. A onda se nadam da ćemo u svoje!!:)
Unaprijed veliko hvala na svakom mišljenju!

viz
17.04.2010., 23:06
... tj. zemlja je sa druge strane i svaki puta kada pada kiša voda se slijeva prema nama i zid postaje mokar. ...
... ove god. je najgore jer je cijelu zimu kišilo doslovno komadi žbuke ispadaju. Moramo to sve srediti pa se pitam bi li mi stiropor bio dovoljno rješenje za idućih 4-5 god. A onda se nadam da ćemo u svoje!
Želim vam što prije useljenje u vlastiti prostor.
Kako mi se čini, tu je problem sa hidro-izolacijom, a ne toliko sa toplinskom izolacijom. Treba riješiti slijevanje vode na zid. Otkapanjem zemlje i postavljanjem vodene brane (folije i zaštite folije) i drenaže bi riješilo problem no kolko je to izvedivo i skupo procijenite sami.
Napa i odvod pare ne stvaraju sigurno probleme otpadanja žbuke. No jedno zanimljivo rješenje je postavljanje ventilatora nape sa vanjske strane vanjskog zida - čime se dobije manja buka (između i prigušivač buke) i napa (tj. odvod zraka iz kuhinje) može raditi stalno, a da ne iritira zvuk. Takvu napu možete kod useljenja uzeti sa sobom.
Stiropor ili neki drugi topl. izolator, što je već rečeno, ne stavljajte nikako jer je problem u hidroizolaciji. Toplinski gubici prema zidu koji ima tlo sa druge strane nisu tako veliki zbog manje temperaturne razlike sa obiju strana zida.

Jaca mv
19.04.2010., 13:49
Želim vam što prije useljenje u vlastiti prostor.
Kako mi se čini, tu je problem sa hidro-izolacijom, a ne toliko sa toplinskom izolacijom. Treba riješiti slijevanje vode na zid. Otkapanjem zemlje i postavljanjem vodene brane (folije i zaštite folije) i drenaže bi riješilo problem no kolko je to izvedivo i skupo procijenite sami.
Napa i odvod pare ne stvaraju sigurno probleme otpadanja žbuke. No jedno zanimljivo rješenje je postavljanje ventilatora nape sa vanjske strane vanjskog zida - čime se dobije manja buka (između i prigušivač buke) i napa (tj. odvod zraka iz kuhinje) može raditi stalno, a da ne iritira zvuk. Takvu napu možete kod useljenja uzeti sa sobom.
Stiropor ili neki drugi topl. izolator, što je već rečeno, ne stavljajte nikako jer je problem u hidroizolaciji. Toplinski gubici prema zidu koji ima tlo sa druge strane nisu tako veliki zbog manje temperaturne razlike sa obiju strana zida.

Hvala na savjetu. Moramo se još jednom porazgovarati sa gazdaricom onda! Znači, ima za kupiti takva napa. A ove stare se ne mogu premodulirati, jeli?
Svejedno puno hvala.

viz
19.04.2010., 20:43
Ovako riješena napa je samo za bolji komfor - da se ne čuje buka koju stvara ventilator. Može se iskoristiti i postojeća napa samo se ostavi kućište-oplošje i predfilter, a izvadi se ventilator. Kod spajanja (najčešće fleksibilnom cijevi) se doda prigušivač buke, a na izlaz vani na zidu (ili na krovu) se montira ventilator. To je riješenje za profesionalne kuhinje, ali ima takvih riješenja i za kućnu upotrebu.
Bitno je da vi riješite hidroizolaciju ili barem smanjite njene probleme. Sa stalnim prozračivanjem kad je visoka vlaga u kuhinji će se samo malo pripomoći riješenju problema.

Jaca mv
21.04.2010., 10:25
Hvala. Koliko sam shvatila iz razgovora sa vlasnicom namjera joj je premazati vanjski dio tj. kut zida koji se spaja sa stazom, nekom vrsti silikona ili nešto slično. U veće građevinske radove nema namjeru ići, pa će valjda ovaj njen sistem biti dobar na neko vrijeme. Samo da već jednom prestanu padati kiše!!!!
Dali bi bilo dobro kuhinju okrečiti vodonepropusnim bojama za kuhinje i kupaone ili ipak obična boja pa da zid diše?

viz
21.04.2010., 16:26
Bolje obična boja da se što prije kad dođu vrućine zid osuši (tad je dobro stalno prozračivanje otvaranjem prozora, a osobito noću kad su velike vrućine zbog udobnosti - odvođenja prevelike topline). Kako je vlaga u zidu, nije dobro zadržati je tamo sa dodatnim otporima vlazi.

Jaca mv
22.04.2010., 14:40
Super, ove obične boje mi nekako više "leže", a što se tiče provjetravanja već sad su vrata i prozori po cijeli dan otvoreni jer je toplo, a ljeti također, obzirom da su kuća i otvori okrenuti prema istoku tj. jugoistoku ( sunca ima prijepodne), tako da nam klima tj. hlađenje netreba. Nadam se da bi kroz nekih 15-20 dana mogli početi sa sanacijom, a do tada će se valjda i vrijeme smiriti i zidovi osušiti.
Još jednom hvala na savjetima!:)

prolaznost
24.04.2010., 01:45
Dragi forumaši....
Moj problem je sve veci....:-) :-(

Laik sam totalni po pitanju adaptacija, renoviranja pa molim za savjet....

Ukratko - živim u stanu u zgradi, na Knežiji, koja je stara 39 godina.
Stan je u prizemlju, 40 m2, suteren, odmah na ulici, sto bi se reklo.
Unazad 3 godine se pocela pojavljivati vlaga u podu, i dolje po zidovima uz pod...Kao zgrada nemamo predstavnika stanara pa je malo teze rjesavati probleme koji se pojave....Tako je i sa vlagom u mojem stanu koji je jedini u prizemlju u cijeloj zgradi....Oplocnici oko cijele zgrade sve vise "tonu" pa vjerujem da je taj vanjski donji dio zgrade "odgovoran" i za vlagu u stanu....
Nekako mislim da bi se iz pricuve trebao rjesavati vanjski donji dio oko i u dubinu prema temeljima zgrade, barem na dijelu gdje je moj stan (mislim na postupak "drenaža" za koji sam samo čula, ali o kojem nemam pojma :-)

No, da skratim - u GSKGu mi kažu da ne vjeruju da se ovako što može realizirati jer je postupak izoliranja vanjskog dijela zgrade koji ulazi u zemlju jako skup....trebala bih skupiti potpise stanara, ali je bitnije pitanje ima li naša zgrada uopće dovoljno novca za ovaj zahvat.....Za što znam da nema jer znam da neki stanari uopće ne plaćaju pričuvu :-(

Dakle - Ono na što mogu djelovati - preostaje mi unutarnja izolacija podova U STANU (i zidova po kojima se vlaga penje iz poda gore).

Bila bih vam jako zahvalna ako imate za preporučiti nekog kvalitetnog i povoljnog majstora, zidara, koga god, za rješavanje ovog jako neugodnog problema. Naravno, financijski sam jako ograničena pa je i to bitan detalj u cijeloj priči. Dobro će mi doći vaša iskustva i savjeti što činiti i kako mislite da je najbolje.

U iščekivanju....sve vas pozdravljam!

:W

I.

yeya
24.04.2010., 20:24
U GSKG-u, po ovome sto vi pisete, ili ne znaju zakone, ili ih namjerno ne zele provoditi. Iz pricuve bi se trebali odrzavati svi zajednicki dijelovi zgrade, ukljucujuci i sanacije temelja, vanjskih zidova koji propustaju vlagu i krova, bez obzira na to sto vlaga u podu smeta samo jednom stanaru ili sto krov prokisnjava samo stanovima na gornjoj etazi. Ti radovi spadaju u nužne popravke. Ovo kazu Zakon (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/265285.html) i Uredba o održavanju zgrada (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/266663.html):

Zakon:

Nužni popravci

Članak 383.

(1) Kada zbog oštećenja zajedničkih dijelova i uređaja nekretnine postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, građevinski inspektor naredit će upravitelju nekretnine, odnosno suvlasnicima ako nemaju upravitelja, izvršenje nužnih popravaka.

(2) Žalba izjavljena protiv rješenja inspektora ne zadržava ovrhu rješenja.

(3) Radi osiguravanja naplate troškova popravaka iz stavka 1. ovoga članka, tražitelj ovrhe ima pravo upisa hipoteke na stan, odnosno drugi posebni dio nekretnine onih suvlasnika koji nisu podmirili troškove popravka.

Čl. 6 Uredbe:

Nužnim popravcima smatra se poduzimanje radova osobito radi:

- sanacije krovne konstrukcije, nosivih zidova, stupova, meðukatnih konstrukcija, temelja,

- sanacije dimnjaka i dimovodnih kanala,

- sanacije ravnih i kosih krovova,

- sanacije klizišta,

- zamjene instalacija na zajednièkim dijelovima i ureðajima zgrade (vodovodne, kanalizacijske, elektriène, plinske, centralnog grijanja i sl.),

- popravka proèelja zgrade,

- izolacije zidova, podova i temelja zgrade.

viz
25.04.2010., 10:24
Zanimljiv tekst općenito o vlazi i zidovima:

http://www.sajema.hr/hr/zanimljivosti/210-zatita-zidova-od-vlage.html

Napokon se počelo pričati i o onome što se odavno znalo, ali se, zbog nekih interesa i marketinga nekih proizvođača i distributera, prikazivalo na drugačiji način!

Citat:
Kako bi se osigurala dobra klima prostora te spriječila oštećenja građevinskih elemenata od vlage mora se omogućiti dovoljno provjetravanje(provjetravanje otvaranjem prozora ili mehaničko provjetravanje i odzračivanje), kojim se prekomjerna vlaga izvodi prema vani. Osim toga za izbjegavanje nastanka kondenzata te za osiguranje najmanje moguće higijenske toplinske zaštite građevinski elementi moraju odgovarati najmanjim zahtjevima norme DIN 4108-2.
Transport vlage iz prostorija odvija se 98 % provjetravanjem te samo 2 % difuzijom.

Proizvođači i distributeri opeke, porobetona, žbuka, kamene vune, itd., navode kao glavnu prednost svojih proizvoda difuziju vlage, paropropusnost i regulaciju vlage. Kolko je to bitno kod projektiranja i izgradnje za klimu boravka u npr. kući - minimalno.

tramper
25.04.2010., 11:02
Kod mene je problem nastao ove zime usljed obilnih kiša. Inače stan je u novogradnji (5godina) i do sad nisam imao problema sa vlagom.
Na jednom zidu mi se je počela farba bubrit i naravno počne se trusit. Gljivica kod mene na sreću nema! Bilo je 4-5 takvih mjesta na zidu i to samo na onom zidu gdje tuče kiša.

Dolaskom proljeća ja sam to dobro ostrugao pa pogletao i ofarbao ali počelo je bubrit opet. Vlage očito još ima u zidu,a ne uspjeva se osušiti prirodnim putom.

E sad me zanima dal bi to uspio riješiti sa onim tzv. odvlaživačem? Negdje sam načuo da se ti uređaji mogu iznajmiti.

Ako netko ima iskustva sa odvlaživačima bi bi zahvalan na savjetu.

odisej77
25.04.2010., 13:50
HTEO BIH DA ZAHVALIM UNAPRED SVIM KOJIMA MI MOGU POMOCI ILI DATI IDEJU KAKO DA RESIM MOJ PROBLEM.
NAPRAVIO SAM KUCU I POSLE GODINU DANA OD POCETKA IZGRADNJE DESILA SE KATASTROFA.
POCELO JE PODRUM DA SE PUNI VODOM I TO NA ISTI NIVO OD 6-8cm SVAKI DAN I VODU MORAM DA ISPUMPAVAM MOTOROM NAPOLJE ZASTO NEMEM KANALIZACIJU U PODRUM JER JE BIO ISPOD NIVOA ULICNE KANALIZACIJE.
KUCA MI RADJENA KVALITETNO KOLIKO ZNAM ALI NASTAO JE OVAJ VELIKI PROBLEM.TEMELJ MI JE:
NOSECA AMIRANA PLOCA OD BETONA 50cm I ZIDOVI SA STRANE PODRUMA SU LIJENI OD ISTOG BETONA.PRIJE LIJENJA PLOCE SU STAVILI NEKO PLATNO KAO IMPREGNIRAJUCE ZA IZOLACIJU A ZIDOVE SU MAZALI BITUMENOM A POSLE SI LEPISI NEKU IZOLACIJU KOJU SU GREJALI PLAMENOM DA SE ZALEPI ZA ZID I KAO DA NE PROPUSTA VODU.
A KOLIKO ZNAM TOKOM KOPANJA TEMELJA POJAVILA SE VODA U JEDNOM COSKU KOJA JE NESTALA PRILIKOM NANOSENJA SLJUNKA NEKIH 10-15cm.
ONDA JE STAVLJENA TA IZOLACIJA PA ARMIRANJE ONDA LIVENJE PLOCE TEMELJA,A NAKON NEKOLIKO DANA ARMIRANI ZIDOVI I LIVENJE ZIDOVA SA STRANE.
A NISAM URADIO DRENAZU OKO KUCE IZVODJAC MI JE REKAO DA NECU IMATI PROBLEMA I VLAGE ALI EVO IMAM PROBLEM OD KOJEG MI GLAVA PUCA SVAKI DAN PODRUM MI SE PUNI SA 3-10cm VODE.
MOLIM VAS UKOLIKO IMA NEKO KO BI MOGAO DA MI DA IDEJU KAKO DA RESIM OVAJ PROBLEM TRAJNO BIO BI MI VEOMA ZAHVALAN.JER ZBOG TE VODE JOS NISAM ZAVRSIO KUCU U KOJU SAM INVESTIRAO SVE STO IMAM
:s:s:s MOLIM VA ZA NEKO RESENJE MAKAR I PROBNO DA BUDE
HVALA UNAPRED pomagajte ljudi nemam gde da zivim

yeya
26.04.2010., 08:51
1. Pisanje velikim slovima na forumu se smatra vikanjem, pa vas molim da to vise ne radite.
2. Kuca nije građena kvalitetno, ako u podrumu zidovi propustaju vodu. Drenaza na kosom terenu je obavezna, izvođač vam je lagao. I ocito je loše izveo hidroizolaciju. To bi se vjerojatno moglo sanirati onim sredstvima za ubrizgavanje zbog prekida kapilarne vlage, ali prije toga treba vidjeti gdje točno i zbog čega točno zid (ili ploča) pušta(ju) vodu. Ako kuca nije zavrsena, gdje je sad taj izvođač?

martincius
27.04.2010., 11:44
Zanimljiv tekst općenito o vlazi i zidovima:

http://www.sajema.hr/hr/zanimljivosti/210-zatita-zidova-od-vlage.html

Napokon se počelo pričati i o onome što se odavno znalo, ali se, zbog nekih interesa i marketinga nekih proizvođača i distributera, prikazivalo na drugačiji način!

Citat:
Kako bi se osigurala dobra klima prostora te spriječila oštećenja građevinskih elemenata od vlage mora se omogućiti dovoljno provjetravanje(provjetravanje otvaranjem prozora ili mehaničko provjetravanje i odzračivanje), kojim se prekomjerna vlaga izvodi prema vani. Osim toga za izbjegavanje nastanka kondenzata te za osiguranje najmanje moguće higijenske toplinske zaštite građevinski elementi moraju odgovarati najmanjim zahtjevima norme DIN 4108-2.
Transport vlage iz prostorija odvija se 98 % provjetravanjem te samo 2 % difuzijom.

Proizvođači i distributeri opeke, porobetona, žbuka, kamene vune, itd., navode kao glavnu prednost svojih proizvoda difuziju vlage, paropropusnost i regulaciju vlage. Kolko je to bitno kod projektiranja i izgradnje za klimu boravka u npr. kući - minimalno.

ovo je jako zanimljivo! ja sam sad u dilemi... problemi s vlagom, nakanila sam stavit vanjsku stiropor fasadu od 10cm samo na svoj dio fasade. da ili ne?

miki ZD
27.04.2010., 19:40
Živim u stanu kojem je dio od pola metra ispod razine zemlje,baš u tom dijelu koji je ispod imam problema sa gljivicama koje se presele i na plafon,dali bi pomoglo da izvana zidove zalijem sa staklenom vodom a iz nutra stavim gips ploče (zelene) sa kamenom vunom i najlonom paronepropusnim

viz
29.04.2010., 15:53
... problemi s vlagom, nakanila sam stavit vanjsku stiropor fasadu od 10cm samo na svoj dio fasade. da ili ne?

U onom članku se govori i o vlazi i njenom negativnom utjecaju na toplinska izolaciona svojstva građ. materijala. Stiropor je jedan od materijala koji slabo upija vlagu, a time mu se i toplinska svojstva teško mijenjaju kod izlaganja vlazi. Neki drugi izol. materijali su više podložni upijanju vlage (min. i staklena vuna, prirodna vuna, celulozni i drveno-vlaknasti izol. materijali, ...) i time više gube na topl. svojstvima - otporu prolazu topline. Stiropor ima neka druga svojstva lošija.

martincius
30.04.2010., 09:00
U onom članku se govori i o vlazi i njenom negativnom utjecaju na toplinska izolaciona svojstva građ. materijala. Stiropor je jedan od materijala koji slabo upija vlagu, a time mu se i toplinska svojstva teško mijenjaju kod izlaganja vlazi. Neki drugi izol. materijali su više podložni upijanju vlage (min. i staklena vuna, prirodna vuna, celulozni i drveno-vlaknasti izol. materijali, ...) i time više gube na topl. svojstvima - otporu prolazu topline. Stiropor ima neka druga svojstva lošija.

hm. dakle zakljucak: staviti stiropor fasadu zbog bolje topl. izolacije?
to me isto muci, u potkrovlju sam: zimi jako hladno, ljeti za svisnut od vrucine.

viz
30.04.2010., 14:11
Zaključak je da je potrebno poboljšati toplinsku izolaciju stambenog prostora po cijelom oplošju (vanjski zidovi, krov, prema tlu) kako bi se smanjili transmisioni gubici topline, tj. kako bi se povećao otpor prolasku topline.
Dakle i prema krovu je bitna toplinska izolacija. Koja, kakva - ima toga dosta na web-u. Prednosti svake se sve nalaze u prospektima proizvođača iste.

marko.zagreb
19.06.2010., 11:21
već dvije godine se borim sa gljivicama.....pa vam prenostim moje iskustvo:

trebalo sam dobiti djete i normalno, išli smo prefarbati stolariju-prozore i nakon toga za 3 mjeseca pojavila se plijesan!!! na svim gornjim kutovima (sjevernog zida iliti vanjskog zida ili zidova koji su spojeni sa hladnim stubištem) donjim djelu itd. najviše plijesni je koncetrirano iza ormara ili nečeg što je prisljonjeno tik do takvog zida.

rješenje:
ako nemate novaca za novu fasadu ili neki zahvat (sa VANJSKE STRANE kuće ili zgrade) onda se morate posvetiti uklanjanju posljedica, a to je farbanje (krečenje) unutarnjih zidova, prozračivanje i razmještaj sobe!

idemo prvo od farbanja:
-premazat zidove sa nekim sredstvom za uništavanje gljivica! sve vam piše na uputstvima za uporabu (koliko puta, u kojem omjeru...) predlažem sredstvo od jupola algicid. to predlažem jer ma najbolji omjer cijene i kvalitete, bočica košta oko 40-tak kuna. nakon toga po potrebi skidanje plijesni (ako im iha puno, netreba ako imate 10 piknica).
i nakon toga premaz sa bojom protiv gljivica, a to je JUPOL CITRO! opet govorim sa srazmjerom cijene i kvalitete! 1 kg košta oko 40-tak kuna. vratimo se na forumaša tisa001 koji je najverojatnije uvoznik njegovih preparata :flop: njihova cijena je oko 200 kuna (kako on kaže 158 +PDV, a tko bi tako govorio nego uvoznik....) i dobijete isto sredstvo kao jupol citro za skoro 4 puta manju cijenu.
ovo mi je druga godina jupol citra i još uvijek ništa od gljivica.


prozračivanje:
ima dosta net stranica u kojima sam izvukao zaključak: minimalno 3-5 puta dnevno po 15 min.

razmješaj sobe:
NAJBITNIJI DIO obavezno razmjestite sobu, na tim zidovima nesmije biti ništa, krevet ili neki niski namještaj mora biti minimalno 15 cm od zida i to je upitno da se u donjem kutu nešto nebi stvorilo (mislim na plijesan). visoki namještaj prebacite na drugu stranu sobe. uvijek se nešto nađe što bi moglo biti na ovoj strani sobe...fotelja, stalak za TV.....


to bi bilo to, i ne bacajte novce na nekakvu nanotehnologiju kao oni imaju garanciju....i jupol citro je ima samo ne istiće na nos kao Bioni Nature.

maler & CO.
19.06.2010., 19:10
A ni ti mi ne zgledaš kao netko, tko nije možda zastupnik. :mig:

Shwake
22.06.2010., 19:57
već dvije godine se borim sa gljivicama.....pa vam prenostim moje iskustvo:
... nakon toga za 3 mjeseca pojavila se plijesan!!! na svim gornjim kutovima (sjevernog zida iliti vanjskog zida ili zidova koji su spojeni sa hladnim stubištem) donjim djelu itd. najviše plijesni je koncetrirano iza ormara ili nečeg što je prisljonjeno tik do takvog zida.
rješenje:
ako nemate novaca za novu fasadu ili neki zahvat (sa VANJSKE STRANE kuće ili zgrade) onda se morate posvetiti uklanjanju posljedica, a to je farbanje (krečenje) unutarnjih zidova, prozračivanje i razmještaj sobe!
... prozračivanje ...
... razmješaj sobe ...Lijepo si to izveo, izuzev zaobilaženja biti problema.
Tako se ne rješavaju gljivice, nego održava stalna borba s gljivicama.
A čini mi se da nikome nije cilj stalno se mučiti sa zidnim plijesnima.

Ne treba se iscrpljivati sa uklanjanjem posljedica problema, nego sa izvorom problema!


Dakle, prije ikakvog zahvata, promisliti vam valja što vam se više isplati;
1. - izdvajati novce za česta čišćenja zidova kontaminiranih plijesnima, ili
2. - stvoriti uvjete da se plijesni (gljivice) ne pojavljuju, ili što manje pojavljuju?

Ako nemamo novaca za ugradnju mehaničkih naprava za eliminaciju vodene pare iz zraka u sobama stana/kuće, a koja vodena para će se zbog termodinamike zraka izlučivati iz zraka na hladnom (vanjskom) zidu stana/kuće htjeli mi to ili ne htjeli, najlakše je ovaj problem riješiti;
1. - prirodnim prozračivanjem prostorija u kojima ljudi borave - otvaranjem prozora,
2. - ukoliko prostorija u kojoj se boravi služi ujedno i za pripremu hrane, ili za kuhanje ili pranje, u takvim prostorijama je obavezno prozračivanje tijekom svake radnje kuhanja ili pranja. U kuhinjama i kupaonicama je zato itekako poželjno ugraditi zasebne odsisne ventilatore za izbacivanje ("zagađenog") zraka iz tih prostorija direktno van u atmosferu.

Efikasne kemikalije koje služe za ubijanje plijesni (biocidi, kao klor) samo su kratkotrajno rješenje. Za mjesec dana će vam se opet pojaviti nove plijesni na istome mjestu ukoliko niste riješili uzrok za nastajanje plijesni, a to je vlažna površina zida unutar prostorije.
Vlaga pogoduje razvoju plijesni i nje se treba riješiti!
Ako nemate novaca, onda s prirodnim provjetravanjem, odn. sa otvaranjem prozora onemogućujte stvaranje vlažnih vam zidova u stanu/kući. I to je to. :kava:

ivyka
24.11.2010., 14:55
Pozdrav, čitam vaše postove i neznam što napraviti... Evo ovako: pred 2 mj smo uselili u malu kućicu, prethodno smo sve zidove sastrugali i pogletali, i naravno sviježe obojali... i več je počela probijati salitra i gljivice. I najgore pogledam iza ormara :sve je puno tih gljivica i na poleđini ormara... Što napraviti, najgore je jer čekamo bebu,sad prvo ja moram spavat u toj sobi a poslije i beba!

mfcc
27.11.2010., 10:53
Pozdrav, čitam vaše postove i neznam što napraviti... Evo ovako: pred 2 mj smo uselili u malu kućicu, prethodno smo sve zidove sastrugali i pogletali, i naravno sviježe obojali... i več je počela probijati salitra i gljivice. I najgore pogledam iza ormara :sve je puno tih gljivica i na poleđini ormara... Što napraviti, najgore je jer čekamo bebu,sad prvo ja moram spavat u toj sobi a poslije i beba!

Odgovor na vaše pitanje možete naći u mojim postovima. Ako što nije jasno slobodno postavite pitanje.

Luivni
28.11.2010., 14:21
ivyka,
u prethodnim postovima su redom dani dobri savjeti. Krenite s nečim što vama najbolje odgovara. Jedino konačno rješenje je dobra toplinska izolacija kuće pa ako je kuća vaša uložite u novu fasadu i dodatnu izolaciju krova. Ako se prozori rose moglo bi se na svaki otvor ugraditi još jedan prozor (može i jednostruki). Kuća se može dodatno izolirati i s nutarnje strane, ali to je vrlo delikatna stvar i najčešće se radi kad intervencije na fasadi nisu dozvoljene - npr, spomenici kulture. Investicija u bolju izolaciju smanjila bi i troškove grijanja. Ako je spomenuta kuća samo privremeno rješenje onda bih preporučila savjete o razmještaju i prozračivanju iz prethodnih postova. Prilikom kuhanja uvijek koristite napu. Nemojte sušiti veš unutar kuće (po radijatorima i slično). Ako postoje neke rolete- venecijaneri, rebrenice i slično, držite ih spuštenim dok u prostoriji ne boravite i preko noći.
Ukoliko se odlučite za izolaciju preporučila bih da konzultirate arhitekta barem u savjetodavne svrhe (u slučaju postave izolacije s nutarnje strane obavezno).
Napominjem da pojedine općine i gradovi sufinanciraju radove na popravljanju toplinske izolacije kuće, a postoji i fond, na državnoj razini, koji povremeno, preko natječaja, dodjeljuje neka sredstva u istu svrhu.

odin_cro
28.11.2010., 22:16
Bok društvance,

pročitala sam sve postove i definitivno ćemo probati nešto od toga. Pred 2 godine smo imali veliki rat sa gljivicama u ormaru. Ormar je tako napravljen da zatvara kut sobe sa vratima. Police leze na golim zidovima od kojih je jedan vanjski. Pogodite sto se desilo, pljesan nam je uništila sva suprugova odjela, koma. Toga je bilo od vrha do dna i u širinu sa svake strane po metar. Prvo sam bila dobro sve zidove našpricala, ocistila i kad su se osušili premazala sa 3 sloja boje koju smo kupili, piše na kutiji "termo boja". Talijanska firma je proizvodi.
Ormar nam je već 2 godine suh i bez gljivica.
Istu stvar sam zamolila majstora ovog ljeta, posto opet čekamo bebu, da mi napravi u našoj sobi. Nisam ga pratila jer sam imala povjerenja ali kad je zavrsio sam doznala da nije našpricao gljivice nego ih je samo izbrusio. Također nije koristio moju boju koju sam imala od prije nego običnu svoju. Rezultat... puna mi je soba gljivica već sad, nakon mjesec dana sto kiša lije.

E sad sam luda i moram opet proći te kutove sama.

Samo jedan mali savjer, trebate gljivice stvarno dobro očistiti. To je najbitnije. Kad farbate zid bojom protiv vlage premazite obavezno površinu koja je do 20 cm šira od zadnje točke gdje su vam se gljivice pojavile.

Jedno pitanje, osim prozračivanja da li mislite da je pametno tu prostoriju konstantno grijati? Sada smo počeli mada nam ne paše spavati u grijanoj sobi.

Posto kiša lije iz dana u dan da li može netko dati savjet koliko treba čekati tj proči lijepih dana da se krene u saniranje ili nije bitno pošto se prostorije griju?

ljudi pomagajte,

pozdrav

Luivni
29.11.2010., 12:44
odin cro
mada vlažno vrijeme doprinosi pojavi gljivica, gljivice u kući se počinju razvijati zbog hladnoće završnih zidnih ploha, a ne zbog kišnog vremena.
Prozračivanje je pokušaj da se količina vlage tj vodene pare iz prostorije smanji zamjenom vlažnog zraka iz prostorije onim sušim vanjskim. Kad je vrijeme kišno, maglovito, strujanje zraka izazvano otvaranjem prozora zamjenjuje ustajali topliji zrak iz prostorije svježijim i hladnijim vanjskim, ali smanjenja vlage u prostoru gotovo da i nema (naročito ako se radi o negrijanim prostorima, a u extremnim slučajevima vlaga bi se u prostoru mogla i povećati). Prozore treba držati otvorenim što duže kad je vrijeme suho kako bi se i zidovi prosušili, ali po vlažnom vremenu nema smisla otvarati prozore radi smanjivanja vlage u prostoriji.
Veliki komadi namještaja smješteni uz zidove ometaju prirodnu cikulaciju zraka u prostoriji i stvaraju “džepove” ustajalog, vlažnog i toplog zraka. Vodena para iz takvih “džepova” se onda kondenzira na hladoj plohi zida i tako stvara idealno mjesto za razvoj gljivica. Zato je važno odmaknuti sve velike komade namještaja od fasadnih zidova i od zidova prema negrijanim prostorima (stubištima).
Kontinuirano grijanje prostorije može pomoći, ali i uz grijanje , opet će postojati hladna mjesta u kutovima zidova prema vanjskom prostoru, naročito uz strop, u kojima bi se mogle nastaniti gljivice.
Jedini pouzdan način da se gljivice trajno uklone je toplinska izolacija kuće.
Druga varijanta (koju smatram palijativnom - “vatorogasnom” mjerom), uz pridržavanje pravila o razmještaju, provjetravanjau i premazivanje fungicidnim sredstvema, je postavljanje odvlaživača - isušivača. Postovi o toj temi su također iscrpni pa malo prošarajte forumom da vidite o čemu se radi.
U saniranje možete krenuti odmah.

odin_cro
29.11.2010., 21:48
Hvala na odgovoru.
Srećom gibamo brzo iz ovog stana pa nas ne zanima da ulažemo u izolaciju koja je definitivno u banani. Eto kako se danas grade stanovi. Izgradi što jeftinije, fušerski a prodaj sto skuplje i briši što dalje.

Idem malo potražiti postove o odvlaživačima. Da li su oni najsretnije rješenje što se tiče zdravlja? Ne znam sta sve sadrže u sebi i na kojem principu rade ali mi je u glavi da nisu baš za konstantnu upotrebu.

chani
04.12.2010., 12:04
gljivica ima i u starogradnji tak da nema pravila... meni je bil mir jedno vrijeme i ovaj mjesec su opet buknule u kuhinji, a tamo cesto i otvaram balkonska vrata tako da nema veze sa prozracivanjem prevec... problem je vanjska izolacija,a zgrada stara prek 40 godina ...opet u radove... problem je sa tim sredstvima sa klorom da nakon par mjeseci/godine napuhnu sloj farbe,a i ocito nisu prevec trajna rjesenja ...

Igor1711
07.12.2010., 06:50
gljivica ima i u starogradnji tak da nema pravila... meni je bil mir jedno vrijeme i ovaj mjesec su opet buknule u kuhinji, a tamo cesto i otvaram balkonska vrata tako da nema veze sa prozracivanjem prevec... problem je vanjska izolacija,a zgrada stara prek 40 godina ...opet u radove... problem je sa tim sredstvima sa klorom da nakon par mjeseci/godine napuhnu sloj farbe,a i ocito nisu prevec trajna rjesenja ...

naravno da ih ima. ono poviše tebe je obično generaliziranje.

a i činjenica je da su zadnje dvije polusezone jesen/zima izrazito potencijalno gljivičaste zbog silne kiše i vlage.
pričaju mi ljudi da su im se prošle zime počele pojavljivati gljivice, a nikad prije nisu.

ja sam prije par dana kupio onaj henkelov ceresit odvlaživač, stavio ga u spavaću sobu, i recimo da sam polovično zadovoljan. iako se u onoj posudici skuplja voda, vode bude i po prozorima. možda da ga postavim bliže prozorima, ili da kupim kakav odvlaživač na struju...hm.

anita j
07.12.2010., 08:59
ljudi, help!
ugl. zbog jakih kiša nastala je velika vodena fleka na zidu u spavaćoj sobi. zgrada je jako stara i ne može se doprijeti do međuprostora između krova i zida.
danas se pojavila druga gljiva na zidu, ali gljiva, ne gljivice.
veličine mog kažiprsta nastanu preko noći! izgleda ko vrganj :D

je li se ikome to dogodilo?? strah me tih klobuka :D

Lion27
07.12.2010., 18:02
A kako se rijesiti mirisa vlage?da li kad se maknu gljivice i ofarba ponovo makne i miris?

bugy_AB
10.12.2010., 14:19
Poz

Ovako živim u malo većoj kući sa tri stana. Naš stan ima oko 90 kvadrata. Užasni problem je kad dođe zima i počne po kući " curiti " sa svih strana. Prek dana se uglavnom grije no kad se ne grije i prek noći svi prozori su zamagljeni i vode ko u priči. Stan je nedavno renoviran iznutra komplet jedino je fasada stara i nema je na nekim mjestima.
Isto tako po svim dijelovima stana se pojavljiva onaj " pikec " na zidovima, vjerojatno zbog puno vlage.
Jel postoji kakvo riješenje za tu kondenzaciju ?

zanny
10.12.2010., 16:26
Poz

Ovako živim u malo većoj kući sa tri stana. Naš stan ima oko 90 kvadrata. Užasni problem je kad dođe zima i počne po kući " curiti " sa svih strana. Prek dana se uglavnom grije no kad se ne grije i prek noći svi prozori su zamagljeni i vode ko u priči. Stan je nedavno renoviran iznutra komplet jedino je fasada stara i nema je na nekim mjestima.
Isto tako po svim dijelovima stana se pojavljiva onaj " pikec " na zidovima, vjerojatno zbog puno vlage.
Jel postoji kakvo riješenje za tu kondenzaciju ?

postoji, zove se fasada i novi zatvori, sve ostalo e bacanje novaca

mfcc
10.12.2010., 20:05
Poz

Ovako živim u malo većoj kući sa tri stana. Naš stan ima oko 90 kvadrata. Užasni problem je kad dođe zima i počne po kući " curiti " sa svih strana. Prek dana se uglavnom grije no kad se ne grije i prek noći svi prozori su zamagljeni i vode ko u priči. Stan je nedavno renoviran iznutra komplet jedino je fasada stara i nema je na nekim mjestima.
Isto tako po svim dijelovima stana se pojavljiva onaj " pikec " na zidovima, vjerojatno zbog puno vlage.
Jel postoji kakvo riješenje za tu kondenzaciju ?

Prvo trebate staviti termo fasadu na zid a onda ukloniti izvore vlage u kući (sušenje veša, kuhanje, kupanje u vreloj vodi,....). Vlagu iz zidova isto tako možete ukloniti sa kvalitetnim odvlaživaćima (Munters,....)

bugy_AB
10.12.2010., 22:38
Prvo trebate staviti termo fasadu na zid a onda ukloniti izvore vlage u kući (sušenje veša, kuhanje, kupanje u vreloj vodi,....). Vlagu iz zidova isto tako možete ukloniti sa kvalitetnim odvlaživaćima (Munters,....)

Dobro fasada. Inače kuća je dosta starija, nisam siguran dal uopće ima kvalitetno temelje napravljeno. Na nekim dijelovima kuće je još kamen korišten.
Ja ak prek noći ne pustim otvorena vrata od sobe a prozor zatvoren ujutro pol zida je prekriveni vodom, odnosno vodenim kapljicama :eek:

d2267
11.12.2010., 06:26
A možda su vam majstori prilikom renovirana(farbanja zidova)koristili neku paronepropusnu farbu ili glet masu.U zadnje vrijeme na tržištu ima sve više preparata na bazi plastike,i kada se isti primjenju gdje i kako netreba dolazi
do problema s rošenjem zidova.

inzr
11.12.2010., 22:20
Moguće je, da, nekakva fasadna boja i zatvorilo je zidove, tj zidovi ne dišu i kondenzira se vlaga. slažem se svašta ljudi koriste za nutarnje prostore, pa im se dogodi ovako nešto.

Koju stolariju imate dli nije slučajno PVC pa ne prozračujete prostorije?

bugy_AB
12.12.2010., 00:51
Moguće je, da, nekakva fasadna boja i zatvorilo je zidove, tj zidovi ne dišu i kondenzira se vlaga. slažem se svašta ljudi koriste za nutarnje prostore, pa im se dogodi ovako nešto.

Koju stolariju imate dli nije slučajno PVC pa ne prozračujete prostorije?

U dnevnom boravku i jednoj spavaćoj sobi je drvena stolarija, a wc i ostale 2 sobe je pvc stolarija plus pvc vrata.
Zakaj je tak; zato jer kuća pripada nekoj zaštićenoj baštini, kultura bla bla, tak da oni prozori uz cestu moraju biti po nekom " starinskom stilu ".

Gljivice su uglavnom po cijeloj kući, sad su se već proširile po zidu od do a zidovi se rose u ove dvije sobe di je pvc stolarija.

AddictedToArt
12.12.2010., 01:18
Uzmeš bočiću iz koje se može špricati, naspeš domestosa u nju, stavi vode koliko i domestosa i pošpricaj, to je to

bugy_AB
12.12.2010., 20:56
Uzmeš bočiću iz koje se može špricati, naspeš domestosa u nju, stavi vode koliko i domestosa i pošpricaj, to je to

Dal domestos skida i spriječava daljnju pojavu ?

Luivni
13.12.2010., 20:36
bugy_AB
Domestos nije rješenje. U tom prostoru očigledno ima previše vlage. Ukoliko je prostor u tvom vlasništvu svakako uloži u termoizolaciju. Budući se radi o zaštićenoj građevini nađi arhitekta koji se bavi fizikom zgrade da kvalitetno riješi dijelove fasade koji se moraju izolirati iznutra. Ako si u stanu privremeno mislim da je najjednostavnije nabaviti odvlaživač. Tema o odvlaživačima postoji pa pogledaj.

chani
14.12.2010., 16:16
Dal domestos skida i spriječava daljnju pojavu ?
Ne sprijecava daljnju pojavu.
Mada meni se domestos cini preslabim, sad sam uzela domestos i nije mi nekaj, prije sam spricala mislim nekakav bref koji je bas bio za gljivice,drugi dan vecina je sama se povukla sa zida. Vidjela sam u Bipi nekakav ceresit za plijesan koji se sprica, oko 65 kn.Da li je to netko isprobao?

I kad se jako grije prostorija uz prozracivanje kod kuhanja, manje se stvaraju, cim ne grijes prevec po zimi,buknu narocito kad je pvc stolarija postavljena u starogradnju.

casio
15.12.2010., 09:05
Ne sprijecava daljnju pojavu.
Mada meni se domestos cini preslabim, sad sam uzela domestos i nije mi nekaj, prije sam spricala mislim nekakav bref koji je bas bio za gljivice,drugi dan vecina je sama se povukla sa zida. Vidjela sam u Bipi nekakav ceresit za plijesan koji se sprica, oko 65 kn.Da li je to netko isprobao?

I kad se jako grije prostorija uz prozracivanje kod kuhanja, manje se stvaraju, cim ne grijes prevec po zimi,buknu narocito kad je pvc stolarija postavljena u starogradnju.

Ja sam imao na jednom mjestu u kuhinji (iza frižidera) gdje je dolazilo do kondenzacije. Kupio sam tekućinu (šprica) Nizozemskog proizvođača Bison.
I nakon 15 minuta se kompletno povuklo, nestalo je i više se nikada nije pojavilo. Užasno smrdi i trebalo je skoro cijeli dan da izračimo prostoriju ali smo se zato riješili te flekice. Nadam se trajno. :s
Isto mi se dogodilo prije mjesec dana u kupaonici na stropu (ugao kosine) i nakon 15 minuta do danas se strop bijeli kao kad je obojan.
Ako netko naleti negdje na to, ja bih kupio još jednu bočicu, pa nek se nađe, posebno zbog mahovine na stazi u vrtu (kockice).

Evo prepisao sam sa deklaracije:
Exsluzivni uvoznik i distributer: Madex d.o.o. Zadar,Slavka Batušiča bb.
Moram priznat da se više ne sjećam gdje sam to kupio, jer ju imam jedno 3 godine, i koristim je kod ovakvih situacija.
Podaci o proizvodu: Tekućina za odstranjenje pljesni, algi i mahovine u vlažnim prostorima u kući i izvan nje.Čsti pločice, utore u kupaonicama, kuhinjama, saunama, bazenima, garažama i spremištima.Također za ćišćenje fasade, balkona i vrtne omamentike.

casio
15.12.2010., 09:22
Evo da skratim muke.Malo sam surfao i telefonirao.
Sada proizvode Bison uvozi TEXO d.o.o. Samobor.
Rekli su mi da imaju distribuciju u Šparu, Metrou,Bauhasu, Pevecu i Baumaxu.
Stvarno bi to preporučio svakome tko ima problema sa pljesni, glivicama, mahovinom.:top:
Obavezno nositi rukavice jer je jako teško skinuti smrad sa ruke i paziti na oči i djeću.
Ja :trk: po zalihu.

chani
15.12.2010., 21:02
Hvala, cak mi je "domaci"maler danas rekao da je vidio par puta to sredstvo da su neki koristili kad sam mu spomenula tvoj prijedlog i gnjavila ga sa tom temom...

plavusa123
15.12.2010., 21:32
I ja sam se dugo mucila s vlagom. Probali sve,od posebnih boja za zidove do raznih smrdljivih sredstava. I sve je bilo privremeno i za jakih kisa vlaga se vracala. Sad smo vanjske zidove presvukli silikonom i bojali. Nakon poplave u Neretvanskom kraju nama nema nista vlage.

Sent from my GT540 using Tapatalk

paullaa
20.12.2010., 13:14
Prvo trebate staviti termo fasadu na zid a onda ukloniti izvore vlage u kući (sušenje veša, kuhanje, kupanje u vreloj vodi,....). Vlagu iz zidova isto tako možete ukloniti sa kvalitetnim odvlaživaćima (Munters,....)

A na koji način da stavim termo fazadu na zid na dijelu kata di je stan. a kad drugi stanari ne žele jer jednostavno nemaj para. nemam ni ja ..ali ..necu valjda njih čekati..ha ha

sandrag
25.12.2010., 10:05
Nama su se gljivice pocele pojavljivati druge zime kako smo uselili u kucu.
Prve zime ih nije bilo.
Na kuci je stiropor 5 cm i PVC stolarija.
Cinjenica je da nismo pravilno prozracivali, te smo imali dosta kondenzata na prozorima.
Sada zracimo 2-3 puta dnevno, sirom otvarajuci sve prozore po 3,4 minuta i situacija je mnooooogo bolja, sto se tice kondenzata. Ponekad se pojavi na prozorima, ali jako malo. Uglavnom ujutro.
Gljivice smo unistavali varikinom, a jednu sobu i plafon u kupatili smo prekrecili i nekim fungicidom (ne znam tocno koji, mm je to radio).
Uglavnom, ja sam surfajuci pronasla i ovo http://www.dracomerx.com/hr/proizvodi/akwapore-st.php
Interesuje me da li mislite da bi i ovo pomoglo?

jelena08
27.12.2010., 07:20
Molila bih da mi pomognete...živim u kući u kojoj su prije jedno 2-3 god počeli vlažiti zidovi i to samo oni koji gledaju na ulicu....jedno metar od zemlje su zidovi vlažni i osjeti se vlaga u zraku ali nema plijesni. Ne znam više što da mislim jer je vlaga na zidovima koji nisu povezani niti se dotiću. Dužinom cijelog hodnika, i 3 spavaće sobe su totalna koma....isto tako žbuka ne odpada niti se zidovi rune samo je sve mokro i vlažno i to tokom cijele godine....da li mi netko može reći zbog čega se to možda dešava ili mi dati neki savjet koga da zovem ili kako da probam riješiti problem....

prvo što sam pomislila je da je možda negdje pukla vodovodna cijev koja lagano ispušta vodu i tako je navlažila temelje i sada se to navuklo na zidove...

hvala :mig:

MyPoison
28.12.2010., 18:46
Živim u prizemlju kuće iznad garaže tj. podruma. U podrumu je vlaga ogromna i na nekim mjestima doslovno izvire voda što se vidi po blatu koje nastaje na zemljanom podu. Međutim problem se proširio i na stan u kojem živim koji je na tom podrumu. Vlaga izlazi na doslovno sve zidove i kapljice se cijede posvuda sa glatkih površina. Prozorska stakla su skroz mokra na većem dijelu kuće. Prozori su od PVC-a pa tu za sada nema neke štete ali vlaga je počela uništavati zidove i laminat. U skoro svim kutevima se pojavljuju crne gljivice, negdje čak i do visine koljena a laminat se napuhnuo na par mjesta. Kako to sanirati? Kolika bi cijena sanacije bila otprilike budući da se radi o velikom stanu (100-tinjak m2 + podrum iste kvadrature)? Kome da se obratim? Nitko od poznanika nema pojma a i ja sam potpuni laik. Želim neko trajno rješenje a ne nešto za kamufliranje problema. Kako se riješti gljivica? Pomognite pliz :s

puležan999
29.12.2010., 15:32
Namjeravam farbati stan nanoteh bojom(boja na bazi srebra),to je boja protiv pljesni,pa bih molio ako neko ima iskustva ili je već farbao sa istom neka mi da neki savjet! Inače 5kg boje dođe 345kn i impregnacija je 145kn,to je navodno netoksična boja za razliku od ostalih!

puležan999
29.12.2010., 15:44
Varikina ruls:lol: Ja sam sa varikinom napravio revoluciju u spavačoj sobi!:s

puležan999
29.12.2010., 15:52
OVAKO URAVO SAM ZVALA ZA TAJ PREMAZ BIONI NATURE navodno odlicna stvar, daju cak i garanciju 5 god da se gjivetine nece vratiti:top:, ali veeelika mana barem meni je to što im je najmanje pakiranje od 5 litara ( 790,00 kn + pdv) što je dovoljno za cca 18 m2, kako je meni to jaaaako puno jer imam problem samo na jednom zidu oko prozora, zanima me jel ima zainteresiranih za podjelu????:rolleyes:

Nanoteh ista stvar samo jeftinije:top::D

puležan999
29.12.2010., 16:34
ne na nogama:D
dakle na mojim zidovima bujaju bukovače skoro...kako se riješiti tog crnila iz ćoškova,pogotovo u spavaćoj sobi di se ne grije su osnovale koloniju...
dali ima neko sredstvo ili neko jednostavnije riješenje da ih se riješim?
hvala

Ofarbaj zidove u crno:rofl:

plagra
31.12.2010., 09:00
U GSKG-u.....a što kad predstavnik stanara ne želi prihvatiti činjenicu da treba sanirati zid?konkretno,naš zid je na sjevernoj strani i to je vanjski zid inače od boravka i u prosjeku jednom mjesečnom mi špricamo sa sredstvom protiv gljivica jer je nemoguće ga gledati na što liči.u toj prostoriji spava i dijete.znači,trebalo bi ponoviti fasadu i izolaciju.zgrada je stara 30 godina.i već smo pitali,pa je predstavnik bio "fin" i rekao da se nema novaca.i tu je svakoj priči kraj.

cibetka
02.01.2011., 21:25
Nažalost tvoj problem može riješiti netko tko će prvo pogledat na kakvom položaju je kuća i odakle tolko vode u podrumu.
Vjerojatno će trebati riješiti drenažom temelja oko cijele kuće ako voda dolazi sa strane ,ako se probija ispod temelja odnosno odozdola to će biti još veći problem jer će trebati izliti se nova podrumska deka koja će se prije izolirati a zidove će trebati injektiranjem ili na neki drugi način napraviti nepropusne za kapilarnu vlagu
Takve intervencije su poprilično skupe treba se raspitati kod više majstora poslušati što savjetuju , jer će tu biti sto mišljenja i sto cijena
Nemoj se bojat zvati majstore da pogledaju od svakog se kad dođe i pogledat nešto naući.
sretno:top::top:

deri valdez
08.01.2011., 12:33
domestos razridjen s vodom pola pola i stavljen u spricu one tekucine za prat stakla.prvo da velim do problema je doslo jer je ormar stavljen u najgori cosak i zena se navabila susit ves u toj sobi.kad sam skonto gljivice prvo sam maknuo ormar osusio gljivice i cosak sa sobnim ventilatorom.obriso prvo sa suhom krpom posprico prvi put nestalo 80 % posprico drugi put nestalo sve.trebalo tri dana da se izlufta i osusi domestos farbat nije trebalo ne kuzi se vise nista.cijela akcija trajala 5 dana.

joanie1
10.01.2011., 15:19
Varikina ruls:lol: Ja sam sa varikinom napravio revoluciju u spavačoj sobi!:s

UPRAVO TO! :mig: Majka me podučila,najjeftinije i najjednostavnije rješenje,varikina u špricalicu neku(meni od sredstva za pranje stakla) :D
i udriiii! Al prvo maknut sve iz blizine i otvorit prozore i luftat jos poslije! Ne ostaje nista,ni na bijelom zidu,ni u boji :)

Igor1711
10.01.2011., 17:29
UPRAVO TO! :mig: Majka me podučila,najjeftinije i najjednostavnije rješenje,varikina u špricalicu neku(meni od sredstva za pranje stakla) :D
i udriiii! Al prvo maknut sve iz blizine i otvorit prozore i luftat jos poslije! Ne ostaje nista,ni na bijelom zidu,ni u boji :)

a ni boje! :top:

zalica
10.01.2011., 20:28
a ni boje! :top:

U mom slučaju: žuto bojana špajza - boja je ostala nedirnuta (isto se ne može reći za donji dio trenerke o koji sam obrisao prst :cerek:)

puležan999
11.01.2011., 13:50
UPRAVO TO! :mig: Majka me podučila,najjeftinije i najjednostavnije rješenje,varikina u špricalicu neku(meni od sredstva za pranje stakla) :D
i udriiii! Al prvo maknut sve iz blizine i otvorit prozore i luftat jos poslije! Ne ostaje nista,ni na bijelom zidu,ni u boji :)

Meni je plavi boja na zidu malo izbljedila,ali bitno da sam se riješijo te napasti:D
Valjda se neće pojaviti do proljeća kad budem ponovno farbo,inače zgrada je stara dvije godine i ima fasadu a vidim da ljudi pišu o nekim crnim flekama,meni su bijele fleke po zidu.:ne zna:

clea...
17.01.2011., 22:22
Zna li netko kakvo sredstvo za uklanjanje plijesni sa zida, a da je isto na prirodnoj bazi ili da bar nije otrovno za životinje (konkretno mačke)?
Tnx.

puležan999
19.01.2011., 17:24
Zna li netko kakvo sredstvo za uklanjanje plijesni sa zida, a da je isto na prirodnoj bazi ili da bar nije otrovno za životinje (konkretno mačke)?
Tnx.

Nema!Ništa šta u sebi nema klor ne može ubiti plijesan:D

Yo!Gurth
27.01.2011., 10:42
Ja sam se do sad već dava puta borio s njima. Prvi put sam probao sa špahtlom i domestosom i bilo je uspješno, a drugi puta sam samo u onu dozu, štrcaljku za pranje stakla ulio pola domestosa i pola vode, poprskao i zid se nakon pola sata bijelio, kao da nikad nisu ni bile tamo.

Eto ovo je jedno dobro i djelotvorno rješenje. Inaće znaju se pojavit opet nakon 3-4mj, ali to samo jedna-dvije mala gljivica, pa i to već u startu poprskam

Livan
27.01.2011., 11:13
Ja imam problema s tim šampinjonima ali možda ne u tolikoj mjeri kako si ja to predstavljam. Nemam izolaciju a plinsko grijanje pa u kutu posebno gdje je jedan zid roza a drugi bijeli, lijepo se vidi da je zid mokar i tu žive gljive i plijesan. I drugi kut je takav (vanjski kutovi) ali se mokrost ili vlažnost zidova neprimjeti ali gljiva svejedno ima. Imao sam ih na ormarima na zadnjim stranicama koji su na tim zidovima. Pošpricao sam ih sa ceresitom i na ormarima se više ne pojavljuju. Zidove sam također špricao s istim čudima pa se nakon mjesec dana pojave.

Problem je slijedeći što su to sve kemikalije na bazi klora i odlično riješavaju gljive ali smrdi za neizdržat a tu se spava i malu bebu imam. Dakako sve ove radnje sam obavljao u 10 mjesecu prošle godine prije nego je beba došla. Sad se gljive pojavljuju a sve što radim je da svakih 7 do 10 dana operem te kutove sa vodom i likvijem jer sa klorom mi baš nije pametno. I tako čekam toplije vrijeme da se sve to osuši, da obojam sa raznim čudima i da se odreknem svega i nađem love za izolaciju.

Pitanje! Kako bi bilo da sad namažem te kutove sa tim fungicidima što se razrijeđuju? Jer imaju kakav miris ili štedno djelovanje na ljude u zatvorenoj prostoriji ili da čekam topliji dio godine pa da ovako brisuckam :rolleyes:

TONI-VU
28.01.2011., 18:03
Prostorije treba provjetravati, ljudi misle da zimski hladan zrak ne suši i tu griješe, radi uštede u grijanju ljudi rađe žive u vlažnim nego u provjetrenim i suhim prostorijama, al unatoć,izolacija ti ne gine.
Maknuti cvijeće iz spavačih soba i veš ne sušiti u kući jer se sva ta vlaga od veše i cvijeća skuplja na zidovima.

tomaš
31.01.2011., 08:30
Sredstvo Bison u Cromosu. Pol litre oko 50 kn ali djeluje savršeno

I ja sam imao problema sa gljivicama u spavaćoj sobi,skoro pol zida i 2 čoška obavezno,užas za vidjeti,probal sa varikinom,ništa,al sam slučajno naletel na tog Bisona za 65 kuna,očistil je zid odlično.Zasad drži,već 3-4.mjeseca.http://www.bison.net/US/en/index.do

puležan999
31.01.2011., 08:39
Ja imam problema s tim šampinjonima ali možda ne u tolikoj mjeri kako si ja to predstavljam. Nemam izolaciju a plinsko grijanje pa u kutu posebno gdje je jedan zid roza a drugi bijeli, lijepo se vidi da je zid mokar i tu žive gljive i plijesan. I drugi kut je takav (vanjski kutovi) ali se mokrost ili vlažnost zidova neprimjeti ali gljiva svejedno ima. Imao sam ih na ormarima na zadnjim stranicama koji su na tim zidovima. Pošpricao sam ih sa ceresitom i na ormarima se više ne pojavljuju. Zidove sam također špricao s istim čudima pa se nakon mjesec dana pojave.

Problem je slijedeći što su to sve kemikalije na bazi klora i odlično riješavaju gljive ali smrdi za neizdržat a tu se spava i malu bebu imam. Dakako sve ove radnje sam obavljao u 10 mjesecu prošle godine prije nego je beba došla. Sad se gljive pojavljuju a sve što radim je da svakih 7 do 10 dana operem te kutove sa vodom i likvijem jer sa klorom mi baš nije pametno. I tako čekam toplije vrijeme da se sve to osuši, da obojam sa raznim čudima i da se odreknem svega i nađem love za izolaciju.

Pitanje! Kako bi bilo da sad namažem te kutove sa tim fungicidima što se razrijeđuju? Jer imaju kakav miris ili štedno djelovanje na ljude u zatvorenoj prostoriji ili da čekam topliji dio godine pa da ovako brisuckam :rolleyes:
Algicid od jupola nema nikakav miris ali u njemu ima klora,pa probaj s tim
premazati zidove,redovito luftaj prostorije u kojima se boravi i kupi uređaj za mjerenje vlage i čim ti vlažnost pređe 50-60% odmah otvori prozore da se vlaga smanji(naravno ako je vani suh zrak).Ja isto imam malu bebu i živim u zgradi staroj dvije godine koja ima kvalitetnu izolaciju pa se pojavljuje plijesan na vanjskim zidovima i prije par dana sam ih išmirglao i premazao algicidom i okrečio bojom jubcitro i maknuo namještaj i ormare sa vanjskih zidova.

puležan999
31.01.2011., 08:42
Prostorije treba provjetravati, ljudi misle da zimski hladan zrak ne suši i tu griješe, radi uštede u grijanju ljudi rađe žive u vlažnim nego u provjetrenim i suhim prostorijama, al unatoć,izolacija ti ne gine.
Maknuti cvijeće iz spavačih soba i veš ne sušiti u kući jer se sva ta vlaga od veše i cvijeća skuplja na zidovima.

Ovo je istina,ja živim na moru i kad je vani bura vlažnost zraka zna biti i 25%:top:

uuffoo
01.02.2011., 09:35
I kod mene pravi posao je ,najjeftinije i najjednostavnije rješenje,varikina.:D

Ja sam špricom poprskao po zidu, lagano pobrisao ubrusima i kroz nekih 20 minuta više nije bilo ni jedne gljivice bio to bijeli, žuti ,ljubičasti zid nema veze u mom slučaju je farba ostala netaknuta (sa češćom upotrebom vjerojatno bi izbljedjela).:bara:

Teeja
03.02.2011., 13:59
Uh... evo problem se našao i kod mene :(

Stavili smo nove prozore u 3 sobe (s tim da se jedna stalno zrači pošto tu nema nikog tako da ta soba nije izložena), ali moja soba i druga... kad sam vidjela te crne točkice, skoro mi je slabo došlo. Zapravo, počelo je utjecati na moje zdravlje... peckanje u grlu i nikako shvatiti od čega je to. A u sobi pak provodim previše vremena (posao kod kuće i sl.). Prvo ću riješiti problem sa domestosom i vodom (najjeftinija opcija), onda premazivanjem s već otrovnijim stvarima heheeh (ali izbivati ću taman 2-3 tjedna da to sve izvjetri) i očito ću morati provjetravati sobu.

Još neki savjet? Hoće li se povući iz organizma simptom koji se pojavljuje ili pak moram u doktora na liječenje?

Soboslikar R
03.02.2011., 19:41
Provjetravaj barem 2-3 puta dnevno po 5-10 minuta (propuh) i nema šanse da se pojave gljivice.

Ili ti je druga opcija nemoj nikako otvarat prozore (kao i 99% onih koji imaju takvih problema) pa stavljaj kemikalije svako malo.

Svrati ti do doktora,ako ti je stvarno do toga došlo.Ništa te ne košta,kažu da može biti vrlo opasno.

BaracudaVk
03.02.2011., 20:09
Kod mene isto Bison djeluje.
U jednom kutu, pojavila se plijesan i sa tim bison, mold remover sam ih riješio.

Vjerujem da ništa ne curi u zgradi, ali da zbog ne grijanja susjednih stanova stvaraju se hladna mjesta koja pogoduju gljivicama :(

tisa001
13.04.2011., 10:59
I kod mene pravi posao je ,najjeftinije i najjednostavnije rješenje,varikina.:D

Ja sam špricom poprskao po zidu, lagano pobrisao ubrusima i kroz nekih 20 minuta više nije bilo ni jedne gljivice bio to bijeli, žuti ,ljubičasti zid nema veze u mom slučaju je farba ostala netaknuta (sa češćom upotrebom vjerojatno bi izbljedjela).:bara:

Varikina definitivno ubija gljivice, ali problem je, ako u prostoru borave djeca, definitivno je ne bih koristio jer u varikini imate klor koji je otrov, a sa zidova klor hlapi, smrdi i truje nas.

tisa001
13.04.2011., 11:07
A problem gljivica u kutovima stana riješio sam s premazom koji je gore spomenut, Bioni Nature. Skup je, ali isplatio mi se svake lipe...

mranderson
13.04.2011., 19:21
A problem gljivica u kutovima stana riješio sam s premazom koji je gore spomenut, Bioni Nature. Skup je, ali isplatio mi se svake lipe...

to ja zovem reklama :flop: :eek: :flop::mad:

petra00
13.04.2011., 19:49
Koristili smo domestos, klor ali problem se brzo vraćao.

Zadnjih godina, 1- 2 puta u jesenje-zimskom periodu premažemo mjesta gdje se pojave algicidom:top:

http://www.jub.si/jub_katalog/media/10.plijesni.alge06.algicid.1.pdf

Gljivice na zidu nemojte skidati strugati i šmirglati, pogotovo ako zid niste tretirali nikakvim sredstvom. Spore se mogu naseliti i na namještaj. Mi smo napravili grešku i dio namještaja je morao u smeće ili smo mijenjali šperploče. Čak smo i namještaj tretirali sa algicidom.:)

Košta 40-tak kn pola litra, ali razgađanje je 1:5 sa vodom i dugo može trajati.
Čep toga smo dodavali na 5 čepova vode i nanosili valjkom ili spužvicama za suđe.

Johnny B.
13.04.2011., 19:56
A problem gljivica u kutovima stana riješio sam s premazom koji je gore spomenut, Bioni Nature. Skup je, ali isplatio mi se svake lipe...
Nije valjda da je opet pala prodaja pa si se došao ovamo reklamirati :lol::lol:

hcerinski
15.04.2011., 18:52
u zadnje vrijeme špricam sa varikinom (klor) i situacija je puno bolja!!! samo ne koristim omjer 1:10 kako je navedeno već puno jaći omjer... malo se osjeti klor ali dok je lijpo vrijeme ujutro našpricam, otvorim prozor i tako cijeli dan...

kajperinja
16.04.2011., 09:08
Zna li netko kakvo sredstvo za uklanjanje plijesni sa zida, a da je isto na prirodnoj bazi ili da bar nije otrovno za životinje (konkretno mačke)?
Tnx.
Postoji sredstvo koje ne sadrzi klor, vec funkcionira na bazi aktivnog kisika (tako pise) .
Ne znam koliko je ucinkovito. Zove se "Aktivni geli odstranjivac plijesni", Mellerud, ima ga u Merkuru.

hcerinski
16.04.2011., 23:02
i koliko to košta za koju količinu?

kajperinja
17.04.2011., 14:05
i koliko to košta za koju količinu?
Mene pitas?
Skuplje je od Muffakilera kojeg su imali prije. Kosta nekih pedesetak kuna, a ima pola litre. Pise da je dovoljno za deset kvadrata. Pise i da je pogodno za djecje sobe i da nema mirisa.

Zmijica
29.04.2011., 11:06
Evo da dignem temu, podijelim iskustva i priupitam za koji savjet.
(Pra)stara zgrada, pvc stolarija, zapadna strana (samo jedan zid je vanjski).
Plijesan se pravi na tzv. toplinskim džepovima, samo na vanjskom zidu, tamo gdje se betonski strop spaja sa zidom od cigle. U kutevima su kolonije, na zidu tu i tamo piknjica uz rubove...
Fasada je u kukiju, izolacija je sloj žbuke :D, ali tome se ne može pomoć, živimo u zgradi i nema se para.

Varikina rulz, ja ju nanosim čistu (Cekinu), s maskom na licu. 3 do 6 mjeseci nema ni traga, a onda krene opet...
Prozračivanje, odmicanje namještaja... isto uspori povratak plijesni.

Plijesan drugog uzroka, nastalu kondenzacijom i previsokom vlagom u zraku (posrijedi je kupaonica bez prozora), riješih Ceresitovim odvlaživačem.
To su one tablete, 2 kom 70-80 kn + plastični držač (držač i tableta mislim 100 kn).
Plijesan sam ubila varikinom, tabletu mijenjam 1 mjesečno i ni piknjice na zidu evo već 6-7 mjeseci :s
Inače bi mi se nakon varikiniziranja vratila plijesan svaka 2 mjeseca.

Oukej, pomirila sam se s tim da gljivetine ne mogu trajno ubit, ali da ih nema 3-4 godine, bilo bi sasvim prihvatljivo.
E sad... vjerojatno ću probati metodu: jupocid, šmirglanje, boja+jupocid, al me zanima jel ima štogod bolje.

Zanimaju me iskustva sa sljedećim preparatima:
http://www.kefa-international.com/en/produkte/biorid.html - Biorid
I one nanoboje? Tko probao? Onak, skeptična sam, a dosta je skupo...

Ak se pisalo negdje, uputite me :)

zviri
29.07.2011., 11:02
ima li itko iskustva sa istima

http://www.nanotehnologija.info/novosti-i-tehnologija/138-fungicidne-i-antibakterijske-nano-boje-za-zidove-nanoteh.html

u fazi smo farbanja stana, posebno dječjih soba u kojima se nakupljaju gljivice uslijed kodenzacije zraka pa bi ih svakako pokušali spriječiti da se ponovno razmnože.

srediti fasadu, izolirati je i sl, nismo u mogućnosti.

zviri
29.07.2011., 16:08
nije nitko koristio?

na netu ne pronalazim nikakve povratne informacije.
do sad smo probaqli svašta, al od ničeg nije bilo spomena vrijedne koristi.

maler & CO.
29.07.2011., 20:42
ima li itko iskustva sa istima

http://www.nanotehnologija.info/novosti-i-tehnologija/138-fungicidne-i-antibakterijske-nano-boje-za-zidove-nanoteh.html

u fazi smo farbanja stana, posebno dječjih soba u kojima se nakupljaju gljivice uslijed kodenzacije zraka pa bi ih svakako pokušali spriječiti da se ponovno razmnože.

srediti fasadu, izolirati je i sl, nismo u mogućnosti.

Ovo bi bilo preopširno pisati kada bi se dublje ulazilo u problem. S obzirom kako ste naveli da očito nemate financijska sredstva za kompliciranije zahvate ukoliko su potrebni, moja preporuka je ovakva s time što imate :

Varikinom pošpricajte gljivice

Osušite fenom to mjesto ukoliko je vlažno

Kupite sredstvo protiv gljivica i pošpricajte ponovno. (Molto, Capatox i sl.)

Bojati možete i klasičnim Sipol Ultra bojom, jer tako je svejedno ukoliko je problem recimo u fasadi.

Provjetravajte prostoriju barem tri puta dnevno, u zimskom periodu i više od toga. Morate znati kako je i vaše disanje u prostoriji jedan uzrok kondezacije, a gdje su tek ostali.

Stvar možete rješavati i odvlaživačima, ali oni puno troše.

To je najjeftinija varijanta ali ne i dugotrajno rješenje. Gljivice, lišajeve i sl. ljudi obično podcjenjuju, to su inače nimalo bezazlene stvari. Pogotovo za malu djecu. LP

zviri
31.07.2011., 21:30
maler, hvala ti na savjetu.

to smo radili do sad, nije imalo nekog efekta, tako da farbamo stan cca svake 2 godine.

nano boje ću odgoditi do daljnjega, sad sam se odlučila probati sa dracomerxovim akwapore st + ovo što si ti rekao.

7822381
15.09.2011., 07:14
Postoji u Španskom dućan sa bojama gdje sam kupio sredstva za gljivice.Sterylfix i Sterylsan.Već tri godine nema gljivica,a cijeli posao tretiranja trajao je 2 sata.Media commerce se zove dućan.

frka5
05.02.2013., 19:24
Lanjske godine sam premazao zid, blizu prozora, varikinom potom s Akwa Pore_ST te otklonio plijesanj, međutim ove godine se ponovo pojavila plijesanj.
Sve sam radio po uputama na kantici 7 dcl.Rečeno je da premaz drži godinama čisti zid.

Imali netko takvo iskustvo i rješenjem?:504:

sedam77
06.02.2013., 20:42
domestos!

goldfish
11.02.2013., 21:18
Zbog krova kojeg trebamo sanirati pojavile su se gljivice na rubu zida,novogradnja,savjet da obrisem zid varikinom je donio pun pogodak,gljivice su se vratie ali nakon duzeg vremena .Dok ne rijesimo problem sa krovom uporno cu ih tamaniti varikinom ,jeftino i efikasno.
Imam veliku tus kabinu u bizzaca plocicama i na takvim malim plocicama na fugama su se pojavile sitne crne tockice.Ribala sam sa svakojakim sredstvima i cetkicom za zube bezuspjesno. Jedan dan sam odlucila da cijelu tus kabinu,2x1,5m plus pod sa tim malim plocicama oribam cetkom i varikinom.Bingo,sve je cisto i nema povratka gljivica ali pazim da se tus kabina ne zatvori poslije tusiranja i da poslije upotrijebim ventilaciju desetak minuta i sve je ok.

Mirta070
21.03.2013., 15:47
Pojavile su mi se gljivice iza ugradbenog ormara, trebalo mi je troje ljudi da ga skinu i isto toliko ce ih trbati da ga stave, vjerovatno je problem bio u tome sto je ormar preblizu zida pa ovaj ne "dise" kako treba! Neki savjet za stvarno dobar Fungicid jer ja stvarno ne mogu svakih par mjeseci micati taj ormar!

bubica1
21.03.2013., 16:03
Pojavile su mi se gljivice iza ugradbenog ormara, trebalo mi je troje ljudi da ga skinu i isto toliko ce ih trbati da ga stave, vjerovatno je problem bio u tome sto je ormar preblizu zida pa ovaj ne "dise" kako treba! Neki savjet za stvarno dobar Fungicid jer ja stvarno ne mogu svakih par mjeseci micati taj ormar!

ugradbeni ormar se uvijek radi bez ledja, bas zbog disanja zida.....

biankoneri
12.05.2013., 13:15
jesu kome pomogli oni odvlaživači zraka ali oni od 1500 do 2000 kn,a ne oni jeftini?

lijepamala
21.08.2013., 14:39
Pozdrav svima!
Našla sam dosta tema o vlazi, plijesni i gljivicama, ali mi se ova cini nekako najaktualnija i ima najveci br. postova, pa cu svoj problem tu iznijeti.

Planiram zasnovati obitelj i preselila sam se kod supruga u stan.
Zgrada je stara cca 6 god., dakle takoreci nova.
E, sad slijedi problem. Sve su prostorije u stanu skroz ok. Nema nikakvih naznaka vlage, a ni mirisa, osim jedne - nase spavace sobe!!!

Tocnije iz nase spavace sobe dolje vode stepenice u kao mali "podrum".
Tamo su vesmasina i susilica za rublje i prostor da se ostavi nesto ako treba...
Velicina 4m2.
Dakle, u tom je prostoru nezamisliva vlaga. Ne trebam se ni spustit dolje, jer miris osjetim vec u svojoj spavacoj sobi.

Cim se spustim dolje, samo na jednom zidu, je velika fleka (40x30) svijetlo zelene boje i taj je dio mokar, izgleda mi kao da se zid nekako ogulio. To su gljivice ili plijesan???:confused:

Suprug kaze da je to zato sto kao ne radi ventilacija (vidjela sam da je na jednom zidu postavljena) jer se to nakon nekog vremena pokvarilo, a njegovi su starci, dok su zivjeli u tom stanu, to potpuno ignorirali.
Ta se ventilacija popravila i kupili smo odvlazivac zraka. Taj se zid pobojao i sad je po njemu to rijeseno.

Ali po mome nije! Zasto? Zato sto ako ja ne ukljucim taj odvlazivac vlaga se i dalje osjeti! Naravno, ne kao prije, ali se osjeti, pogotovo kad vani zahladi, opet u spavacoj sobi osjetim.

Kad sam ga pitala sto ce napraviti po tom pitanju, rekao je da ne dramim i ne kompliciram di ne treba, da ako su njegovi tamo zivjeli 6 god. i nis im nije bilo, da nece ni nama, pogotovo sada kad je to kao sanirano. :eek:

Ne trebam ni govoriti da me to sokiralo.
Jednostavno ne zelim uopce zasnovati obitelj u takvim uvjetima, niti spavati u svojoj spavacoj sobi, jer mi je zdravlje stvarno bitno.
Da, odnos nam se nakon toga uzasno pogorsao, a ja ne znam sta da radim.

Ne razumijem se u to i htjela bih znati kako postojeci problem mogu rijesiti???
Najradije bi izbila van taj zid i nazidala novi! :503::503::503:
Koliko bi uopce kostalo da mi netko to sanira najbolje kako moze??
Cijena mi zaista nije bitna, samo da mogu konacno normalno zivjeti.

oktogon
22.08.2013., 21:23
Pozdrav svima!
Našla sam dosta tema o vlazi, plijesni i gljivicama, ali mi se ova cini nekako najaktualnija i ima najveci br. postova, pa cu svoj problem tu iznijeti.

Planiram zasnovati obitelj i preselila sam se kod supruga u stan.
Zgrada je stara cca 6 god., dakle takoreci nova.
E, sad slijedi problem. Sve su prostorije u stanu skroz ok. Nema nikakvih naznaka vlage, a ni mirisa, osim jedne - nase spavace sobe!!!

Tocnije iz nase spavace sobe dolje vode stepenice u kao mali "podrum".
Tamo su vesmasina i susilica za rublje i prostor da se ostavi nesto ako treba...
Velicina 4m2.
Dakle, u tom je prostoru nezamisliva vlaga. Ne trebam se ni spustit dolje, jer miris osjetim vec u svojoj spavacoj sobi.

Cim se spustim dolje, samo na jednom zidu, je velika fleka (40x30) svijetlo zelene boje i taj je dio mokar, izgleda mi kao da se zid nekako ogulio. To su gljivice ili plijesan???:confused:

Suprug kaze da je to zato sto kao ne radi ventilacija (vidjela sam da je na jednom zidu postavljena) jer se to nakon nekog vremena pokvarilo, a njegovi su starci, dok su zivjeli u tom stanu, to potpuno ignorirali.
Ta se ventilacija popravila i kupili smo odvlazivac zraka. Taj se zid pobojao i sad je po njemu to rijeseno.

Ali po mome nije! Zasto? Zato sto ako ja ne ukljucim taj odvlazivac vlaga se i dalje osjeti! Naravno, ne kao prije, ali se osjeti, pogotovo kad vani zahladi, opet u spavacoj sobi osjetim.

Kad sam ga pitala sto ce napraviti po tom pitanju, rekao je da ne dramim i ne kompliciram di ne treba, da ako su njegovi tamo zivjeli 6 god. i nis im nije bilo, da nece ni nama, pogotovo sada kad je to kao sanirano. :eek:

Ne trebam ni govoriti da me to sokiralo.
Jednostavno ne zelim uopce zasnovati obitelj u takvim uvjetima, niti spavati u svojoj spavacoj sobi, jer mi je zdravlje stvarno bitno.
Da, odnos nam se nakon toga uzasno pogorsao, a ja ne znam sta da radim.

Ne razumijem se u to i htjela bih znati kako postojeci problem mogu rijesiti???
Najradije bi izbila van taj zid i nazidala novi! :503::503::503:
Koliko bi uopce kostalo da mi netko to sanira najbolje kako moze??
Cijena mi zaista nije bitna, samo da mogu konacno normalno zivjeti.

Koliko teksta...kao Ana Karenjina :-)
Jel imaju vrata dolje na toj prostoriji u podrumu ?
Mislim da bi pomoglo skombinirati nešto da se ventilator pali češće (sam).
Ako je vlaga od te perilice/sušilice onda je to ok...ali ako je vlaga od propuštanja iz vana...onda je to složeno za napraviti i nikada nije 100% sigurno da se neće vratiti.

lijepamala
29.08.2013., 15:32
Koliko teksta...kao Ana Karenjina :-)
Jel imaju vrata dolje na toj prostoriji u podrumu ?
Mislim da bi pomoglo skombinirati nešto da se ventilator pali češće (sam).
Ako je vlaga od te perilice/sušilice onda je to ok...ali ako je vlaga od propuštanja iz vana...onda je to složeno za napraviti i nikada nije 100% sigurno da se neće vratiti.

Hey!
Vrata na toj prostoriji postoje i kad su zatvorena osjetno je bolje, ali time nikako ne rjesavam problem koji je i dalje tu. :(

Ventilator radi jako dugo, ali mislim da to nema nekog ucinka, jer dok god gledam taj zeleni kut, zlo mi je.
Muzu vec idem na zivce, jucer mi je rekao da to nije plijesan, nego kao da se to vidi materijal od zgrade koji je zelene boje - vajda samo da vise ne kvocam :rofl:
Zar se ne bi nekako mogao probiti taj zid i opet to napravit ponovo? :confused::ne zna::(

oktogon
30.08.2013., 18:02
Hey!
Vrata na toj prostoriji postoje i kad su zatvorena osjetno je bolje, ali time nikako ne rjesavam problem koji je i dalje tu. :(

Ventilator radi jako dugo, ali mislim da to nema nekog ucinka, jer dok god gledam taj zeleni kut, zlo mi je.
Muzu vec idem na zivce, jucer mi je rekao da to nije plijesan, nego kao da se to vidi materijal od zgrade koji je zelene boje - vajda samo da vise ne kvocam :rofl:
Zar se ne bi nekako mogao probiti taj zid i opet to napravit ponovo? :confused::ne zna::(

Materijal od zgrade ?
Tko je tu --- a tko ------- ?
To što govoriš ovako skužiti može samo čarobnjak.
Normalno da manje smrdi ako su vrata zatvorena. A što se tiče ventilacije, tu treba jaka ventilacija da to izvuče i osuši (ako ima vlage)....
Da to nije samo (nepotrebna) paranoja ? :ne zna:

chani
31.08.2013., 09:53
Postoji sredstvo koje ne sadrzi klor, vec funkcionira na bazi aktivnog kisika (tako pise) .
Ne znam koliko je ucinkovito. Zove se "Aktivni geli odstranjivac plijesni", Mellerud, ima ga u Merkuru.
Taj mi se nije iskazao.

Bison je bolji iako i on nije nesto trajan.

Octenisept ne smrdi, isto ubija gljivice,a mozete ga poslije upotrijebiti i u druge svrhe,samo kupite veliko pakiranje ili se snađite s nekim poznatim tko radi u bolnici... -isto nije trajno rjesenje


citala sam vec prije o alkoholu na nekom građevinskom portalu,ali ovaj clanak me opet podsjetio
http://gorila.jutarnji.hr/profile/svasta/2011/03/02/kako-oistiti-gljivice-ienje-gljivica-sa-zida---vlaga-u-zidovima-kui-i-stanu
ali ima i ovo,ukoliko je tocno
http://wiki.answers.com/Q/What_bacteria_or_fungi_will_alcohol_kill

Postoji u Španskom dućan sa bojama gdje sam kupio sredstva za gljivice.Sterylfix i Sterylsan.Već tri godine nema gljivica,a cijeli posao tretiranja trajao je 2 sata.Media commerce se zove dućan.

znam taj ducan,blizu Mozarta,Oikos centar,
cijena je vjerojatno paprena?

oktogon
31.08.2013., 20:35
znam taj ducan,blizu Mozarta,Oikos centar,
cijena je vjerojatno paprena?[/QUOTE]

Kod njih je sve papreno...imaju dobre proizvode ali zato su cijene paprene.
NE znam kako je sada,prije su često znali biti tanki sa stanjem robe na skladištu. Ispadne kao "imate sreće...imamo to što trebate,sada ćemo vam napraviti"... Oni su jaki u nekim "posebnim tehnikama"-kao Marmorino i "medicinskim" bojama posebno.

lijepamala
02.09.2013., 13:11
Materijal od zgrade ?
Tko je tu --- a tko ------- ?
To što govoriš ovako skužiti može samo čarobnjak.
Normalno da manje smrdi ako su vrata zatvorena. A što se tiče ventilacije, tu treba jaka ventilacija da to izvuče i osuši (ako ima vlage)....
Da to nije samo (nepotrebna) paranoja ? :ne zna:

E, tako vec da. Jer onaj ventilator koji je dolje mi je sve samo ne velik.
Promjer cca 20cm.:ne zna:

Nije paranoja, jer mi stvarno smrdi. Onako bas po vlazi, po starim stvarima, ne znam kak da objasnim. Kao kad udes negdje u neki vlazan podrum i ne mozes ostat unutra od te vlage.

Prvo sam se pitala moze li do toga doci zbog susilice? Negdje sam naime citala da imaju neke koje stvaraju paru u prostoru?:confused:
Ali opet mislim da se tolika kolicina nije mogla stvoriti od toga, jer ja ju evo vec nekoliko mjeseci uopce ne koristim i i dalje je isto...

Ti spominjes vrata... Pa kad ih zatvorim, ne osjeti se u tolikoj mjeri, ali tako ne rjesavam problem:ne zna:
Kad su vrata otvorena, ja taj miris osjetim u spavacoj i dijelom u hodniku, tako da pretpostavljam da nisam paranocina i da to nije bas bezazleno.

Koliko kosta taj velki ventilator kojeg spominjes i gdje to mogu nabaviti?

oktogon
03.09.2013., 19:57
E, tako vec da. Jer onaj ventilator koji je dolje mi je sve samo ne velik.
Promjer cca 20cm.:ne zna:

Nije paranoja, jer mi stvarno smrdi. Onako bas po vlazi, po starim stvarima, ne znam kak da objasnim. Kao kad udes negdje u neki vlazan podrum i ne mozes ostat unutra od te vlage.

Prvo sam se pitala moze li do toga doci zbog susilice? Negdje sam naime citala da imaju neke koje stvaraju paru u prostoru?:confused:
Ali opet mislim da se tolika kolicina nije mogla stvoriti od toga, jer ja ju evo vec nekoliko mjeseci uopce ne koristim i i dalje je isto...

Ti spominjes vrata... Pa kad ih zatvorim, ne osjeti se u tolikoj mjeri, ali tako ne rjesavam problem:ne zna:
Kad su vrata otvorena, ja taj miris osjetim u spavacoj i dijelom u hodniku, tako da pretpostavljam da nisam paranocina i da to nije bas bezazleno.

Koliko kosta taj velki ventilator kojeg spominjes i gdje to mogu nabaviti?

DA bi bilo koristi od ventilatora mora postojati cirkulacija zraka....znači da na jednoj strani u prostoriju koja je problematična ventilator uvlači zrak iz druge prostorije ili iz vana i onda taj zrak "provlači" kroz tu smrdljivu prostoriju i izbacuje van. U kupaonice se stavlja rešetka na donji dio vrata tako da zrak iz hodnika/predsoblja ventilator uvlači u kupaonicu i izbacuje van. To je jedino pravo rješenje. Propuh se tu ne može napraviti a sam ventilatora čak i da je 200m3/minuti neće napraviti puno. Ako ima mogućnosti, na nekom drugom zidu probušiti rupu kako bi se postigao ovaj efekt ili evejntulano staviti rešetku na vrata s tim da ne znam gdje bi se mogle nabaviti rešetke koje se mogu zatvoriti da ipak taj smrdljivo zrak ne ide u spavaću sobu. Ovako je teško to objasniti. Cijeli roman a slabo razumljivo. STavi nekoliko slika da se vidi bolje o čem je stvar.

robif
15.10.2013., 13:47
Imam jedan veliki problem pa ak netko zna kako to rijesiti neka pomogne
naime,kuca je stara 2 godine i ima stiropor fasadu no dogodila se poplava u stanu radi jedne pipe
znaci u 12 mjesecu prosle godine su poplavljeni laminati u prostorijama.voda je plivala iznad njih 1 cm.poslje je sve pobrisano no ubrzo se pocele javljati gljivice po zidovima
to se brisalo i luftalo cijelo ljeto ali jos uvjek toga ima puno,cak se i po plafonu javljaju gljivice i neugodan miris

sta napraviti?
pomozite?

popravljam
17.10.2013., 16:06
Imam jedan veliki problem pa ak netko zna kako to rijesiti neka pomogne
naime,kuca je stara 2 godine i ima stiropor fasadu no dogodila se poplava u stanu radi jedne pipe
znaci u 12 mjesecu prosle godine su poplavljeni laminati u prostorijama.voda je plivala iznad njih 1 cm.poslje je sve pobrisano no ubrzo se pocele javljati gljivice po zidovima
to se brisalo i luftalo cijelo ljeto ali jos uvjek toga ima puno,cak se i po plafonu javljaju gljivice i neugodan miris

sta napraviti?
pomozite?

vlaga i gljivice ti nastaju ispod laminata jer tamo je jako jako teško iskorijeniti bez podizanja laminata i temeljitog isušivanja i premazivanja nekim od fungicida jer laminat ne dozvoljava da se prostor isuši

ivanm50
05.12.2013., 08:08
Imam novi ormar u sobi i pojavila se PLIJESAN u ormaru :503: . Kako se rješiti te plijesni ?

KraljicaSparoga
05.12.2013., 10:15
Dobro operi i pusti da se ormar osuši i provjetri od gljiva.kako su uopce dosle gljivice u novi ormar??

makoy
05.12.2013., 13:57
Nikad nismo imali problema s vlagom i plijesni dok nismo promjenili stolariju. Počeli su nam se vlažiti zidovi i stvarati plijesan:504:
Probali smo premazati i odvlaživače, ali se uvjek vračala plijesan...
Da skratim priču, ugradili smo ventilaciju od tvrtke Lunos i od tada se ne vrača problem. Kod nas je bio slučaj nedovoljne izmjene zraka, kao treba zračit 3 puta dnevno po 15 minuta...ko to radi ?:503:
Toliko.,.,možda nekom pomogne.

mranderson
05.12.2013., 16:20
Nikad nismo imali problema s vlagom i plijesni dok nismo promjenili stolariju. Počeli su nam se vlažiti zidovi i stvarati plijesan:504:
Probali smo premazati i odvlaživače, ali se uvjek vračala plijesan...
Da skratim priču, ugradili smo ventilaciju od tvrtke Lunos i od tada se ne vrača problem. Kod nas je bio slučaj nedovoljne izmjene zraka, kao treba zračit 3 puta dnevno po 15 minuta...ko to radi ?:503:
Toliko.,.,možda nekom pomogne.
hočeš reći dao si izbušiti 'rupe' na, pretpostavljam, plastičnoj, stolariji?? :lol:

KraljicaSparoga
05.12.2013., 17:25
Ma on reklamira tvrtku Lunos...

vlovrec
05.12.2013., 20:07
Kod nas je bio slučaj nedovoljne izmjene zraka, kao treba zračit 3 puta dnevno po 15 minuta...ko to radi ?:503:Ja to radim. Ali ne 15 minuta, dovoljno je 5. U biti ocijeniš, ako vani jako puše onda i 1 minutu je skroz dosta.
Kad smo preko vikenda cijeli dan doma, kuha se i to, i 5 puta dnevno luftamo. Radnim danom, kad smo na poslu od 7-17, onda 3 puta.

makoy
09.12.2013., 08:11
Samo sam rekao kaj je meni pomoglo, da sam naveo ime kemikalija kojim sam mazao zidove prije toga onda bi i njih reklamirao?
Buši se zid ne stolarija.,.,

makoy
09.12.2013., 08:15
Ja to radim. Ali ne 15 minuta, dovoljno je 5. U biti ocijeniš, ako vani jako puše onda i 1 minutu je skroz dosta.
Kad smo preko vikenda cijeli dan doma, kuha se i to, i 5 puta dnevno luftamo. Radnim danom, kad smo na poslu od 7-17, onda 3 puta.


Ha dobro svaka čast, ja sam valjda preljen za to :)

mranderson
03.01.2014., 06:48
gospodo da vas čujem, jel netko probao 'sistem' s "impregnacija za fasadu"+"boja za fasadu" u sobi, zidu ili gdjeveć za riještiti problem...

Naime, ja osobno nisam probao, ali sad me već dvoje ljudi uvjerava da su tako riješili svoje probleme trajno! Jedan je rekao da mu je 'veranda' bila u nemogućem stanju, sve crno! i da je uzeo 'klor', sve fino očistio, dezinficirao, znači dao si je truda da sve jako lijepo očisti. Ostavio da se osuši, i onda je krenuo 'bojati', najprije sa impregnacijom, pa je onda u boju za fasadu, stavio još te impregnacije, umjesto vode, znači napravio je 'smjesu' za bojanje s impregnacijom i bojom za fasade...

rezime:
1. čišćenje klorom
2. sušenje
3. bojanje impregnacijom za fasadu (ne obična impregnacija!)
4. sušenje
5. bojanje s "impregnacijom+boja za fasadu"

veli 'lik' od kad je to napravo, da od plijesni niti traga!, a žena ga tretira ko kralja :lol:

Rade1
20.02.2014., 11:23
Nakon nekoliko godina borbe sa kondezacijskom vlagom i crnim zidovima u svim prostorijama u stanu koji ima demit fasadu,pvc stolariju izolacija u podu, stropu...odnosno napravljeno sve kako treba i potrošenih na stotine kuna na sredstva za uklanjanje gljivica,crnila i ostalog,ugradili smo na preporuku jednog malo upućenijeg građevinara rekuperator zraka koji nije niti malo jeftin! I evo prolazi napokon prva zima bez crnih zidova i branja gljiva po cijelom stanu. Kad samo zbrojim uništena dva madraca od po nekoliko tisuća kuna pa kutnu grt. u dnevnoj od 1000 E,bojanje zidova iznova i iznova trošak za rekuperator od 5.500,00 kn mi je sad vrlo prihvatljiv. P.S Probali smo prije toga i zračiti po 2-3 puta dnevno,odvlaživače zraka... ali sve uzalud!

www2
20.02.2014., 14:17
Prije nego krenem sa svojim problemima samo jedno lagano pitanje.

Koji bi bi bio normalan / prihvatljiv postotak vlage u kući / stanu????

Puno hvala

Rade1
20.02.2014., 20:49
40% do 60%

petra00
20.02.2014., 22:34
Nakon nekoliko godina borbe sa kondezacijskom vlagom i crnim zidovima u svim prostorijama u stanu koji ima demit fasadu,pvc stolariju izolacija u podu, stropu...odnosno napravljeno sve kako treba i potrošenih na stotine kuna na sredstva za uklanjanje gljivica,crnila i ostalog,ugradili smo na preporuku jednog malo upućenijeg građevinara rekuperator zraka koji nije niti malo jeftin! I evo prolazi napokon prva zima bez crnih zidova i branja gljiva po cijelom stanu. Kad samo zbrojim uništena dva madraca od po nekoliko tisuća kuna pa kutnu grt. u dnevnoj od 1000 E,bojanje zidova iznova i iznova trošak za rekuperator od 5.500,00 kn mi je sad vrlo prihvatljiv. P.S Probali smo prije toga i zračiti po 2-3 puta dnevno,odvlaživače zraka... ali sve uzalud!

Koja je marka tog rekuperatora, imaš li link?
Treba li i ventilacioni sustav za rekuperator?
To radi na struju kao i klima uređaj

Ovdje sam pronašla cijenu takvog nekog sistema, je li i kod tebe takav ili je nešto jednostavnije?
http://jutrisa.wordpress.com/tag/rekuperator/

-------------

Koja ti je vrsta PVC stolarije. Koliko stakala, ima li low-e, argon...?
Postoje više klasa prozora. Mi sada u pods. stanu imamo aluminij koji nema zaštitu protiv toplinskih mostova, voda u jutro lije niz prozore.

Kolika ti je debljina stiropora na fasadi?

Pravit ćemo kuću pa me zanimaju te informacije.

petra00
20.02.2014., 22:52
40% do 60%

Evo jedan raniji post dolje.
Ovo što si napisao 40-60% je mišljenje naših stručnjaka. Međutim slušala sam na Tv-u američkog stručnjaka koji isto tvrdi da ne bi trebala biti veća od 45%, da bi bilo zdravstveno ispravno.
I još bi dodala mišljenje jednog njemačkog stručnjaka da temperatura u kući ne bi smjela biti mislim ispod 22 stupnja. I da je pojava gljivica po njegovim istraživanjima najviše zbog pada ekonomije i štednje, te se ljudi slabije griju.


Jedino ovdje sam vidjela ovu preporuku od 45% vlage na našem jeziku. Na drugim mjestima je 60% optimalna vlažnosst, pri kojoj je nama stradao sav namještaj.


http://www.velux.hr/privatni_korisnici/servis/naj%C4%8De%C5%A1%C4%87e_servisne_teme/kondenzacija


Ograničite količinu vlage:
• Ako je moguće, ne sušite rublje unutar kuće
• Zatvorite vrata kuhinja i kupaonica
• Smanjite broj sobnog bilja
• Redovito prozračujte prostor
• Ne dozvolite da količina vlage u zraku prijeđe 45%. Budući da grinje ugibaju ako je količina vlage u zraku ispod 45%, to je dodatna prednost!
• Održavajte stalnu temperaturu prostorije ne manju od 20°C, ako je moguće


Mi se trudimo održavati na 40-50% prozračivanjem, ali stan je loš i zidovi se natapaju kišnicom i kondenzacijom cijevi. Čim sunce ugrije nakon kiše pojavi se pljesan i stan počinje smrditi na vlagu.

Za sad očekujem odvlaživač da kupim tu vodu iz zidova. Ni optimalna vlaga u zraku nemože spriječiti gljivice. Gljive trebaju vlagu i temperaturu određenu da stvaraju svoje micelije. Kao gljivar koji bere na više lokacija, razne vrste gljiva sam upravo to primjetila, da gljivicama trebaju idealni uvjeti. Ako se to makne nema gljiva.
A to ste vi napravili rekuperatorom.

www2
21.02.2014., 07:35
40% do 60%

Meni je vlaga po prostorijama oko 60-70 % i to po cijeloj kući.....gljivice su mi se pojavile u spavaćoj sobi (na sjevernoj strani) gdje mi i beba spava pa sam sad malo zabrinut....kuća je u Kašini i izgrađena 2010 sa dobrom izolacijom (5 cm ) i PVC-om.....

Rade1
21.02.2014., 10:22
Koja je marka tog rekuperatora, imaš li link?
Treba li i ventilacioni sustav za rekuperator?
To radi na struju kao i klima uređaj

Ovdje sam pronašla cijenu takvog nekog sistema, je li i kod tebe takav ili je nešto jednostavnije?
http://jutrisa.wordpress.com/tag/rekuperator/

-------------

Koja ti je vrsta PVC stolarije. Koliko stakala, ima li low-e, argon...?
Postoje više klasa prozora. Mi sada u pods. stanu imamo aluminij koji nema zaštitu protiv toplinskih mostova, voda u jutro lije niz prozore.

Kolika ti je debljina stiropora na fasadi?

Pravit ćemo kuću pa me zanimaju te informacije.

Model rekuperatora je mitsubishi lossnay VL-100U-E. Izgleda kao unutarnja jedinica klime malo manjih dimenzija i ima ispuh i usis zraka promjera 80mm. jedan motor te ogroman sačasti filter i jedan manji crne boje. Potrošnja struje je 24w. Ima dvije brzine rada i kapacitet protoka zraka 400m3 i 250m3 h.
U sporijem načinu rada je kod mene uključen skoro 24 sata na dan a kad se kuha uključimo ga na jače da brže izvuče paru i mirise van. Mirise ili smradove isto tako vrlo brzo zamjeni svježim zrakom.

Pvc stolarija je od marlexa sa low-e premazom 2 stakla, debljina stiropora je 5cm.
Moje mišljenje je da kod ugradnje pvc,alu i slične stolarije je rekuperator zraka obvezna oprema bez obzira dali je objekt novi ili stari, s fasadom ili bez. U suprotnom nastaju ovi ne baš mali problemi. Ja sam ih se napokon riješio nadam se trajno.

petra00
21.02.2014., 23:33
Meni je vlaga po prostorijama oko 60-70 % i to po cijeloj kući.....gljivice su mi se pojavile u spavaćoj sobi (na sjevernoj strani) gdje mi i beba spava pa sam sad malo zabrinut....kuća je u Kašini i izgrađena 2010 sa dobrom izolacijom (5 cm ) i PVC-om.....

Sve će vam stradati pri toj vlagi.
U prošlom stanu smo bili oko godinu dana pri tolikoj vlagi. Kad smo odigli podnice kreveta sa donje strane sam imala što vidjeti bile su totalno zelene.
Maknite djete iz prostorije koja je zahvaćena pljesni, udisat će spore.

Ja sam osobno zaradila reumu kostiju lica od vlage. Nakon obilaska lječnika mi je dr za uho grlo nos to rekao, i to stara dobra doktorica.
Kad smo se maknuli iz tog stana i to se povuklo.

Najbolje sredstvo za čišćenje gljivica za mene je
-Algicid -ovim se natope zidovi, ide 1:5 otopina:voda
-96% alkohol
-i tek onda klor ( iza klora su mi najbreže se vraćale gljivice na zidovima)

Nije mi jasno što je sa tom novogradnjom da toliko stradava.

Koliko ste vremena čekali da uđete u kuću. Nama je savjetovano min 6 mjeseci, a i godina bi bila najbolje.

Možda bi bilo bolje da je deblja izolacija od 5 cm.
I jedina dva rješenja su ovi ventilacijski rekuperatori ili odvlaživači na struju, ako nemožete ventilaciju si ugraditi.

petra00
21.02.2014., 23:44
Model rekuperatora je mitsubishi lossnay VL-100U-E. Izgleda kao unutarnja jedinica klime malo manjih dimenzija i ima ispuh i usis zraka promjera 80mm. jedan motor te ogroman sačasti filter i jedan manji crne boje. Potrošnja struje je 24w. Ima dvije brzine rada i kapacitet protoka zraka 400m3 i 250m3 h.
U sporijem načinu rada je kod mene uključen skoro 24 sata na dan a kad se kuha uključimo ga na jače da brže izvuče paru i mirise van. Mirise ili smradove isto tako vrlo brzo zamjeni svježim zrakom.

Pvc stolarija je od marlexa sa low-e premazom 2 stakla, debljina stiropora je 5cm.
Moje mišljenje je da kod ugradnje pvc,alu i slične stolarije je rekuperator zraka obvezna oprema bez obzira dali je objekt novi ili stari, s fasadom ili bez. U suprotnom nastaju ovi ne baš mali problemi. Ja sam ih se napokon riješio nadam se trajno.

Gdje ste kupili taj rekuperator, firma u kojoj ste kupili?
Da nije ova http://www.veka-ing.com/mitsubishi/rekuperatori/rekuperatori-mitsubishi-electric/ ?

I koliko vas je koštala kompletna ugradnja tog sistema?

Mora li se jače grijati da bi se nadoknadila ta izmjena zraka?
Pretpostaljam da kad se stavi rekuparator ne treba kuhinjska napa?

Pa da, te ventilacijske sisteme već odavno ugrađuju na zapadu. Još prije 20 god sam vidjela slične stvari u skandinaviji, upravo za to su i služile. Oni čak mislim da imaju iza radijatora ugrađene slične sisteme.

mranderson
22.02.2014., 07:16
petra00 oprosti, ali koliko to 'smrdi' na reklamu, pa to je strašno :504:
daj molim te raspravljaj preko pm-a, tko je želio, vidio je.
ovo za reumu lica, od gljivica, njah da, prije nego velim neku ružno ružnu riječ što bi trebala raditi s tim, eto čisto da pitam, jel još netko od vas dobio taj simptom?

Ovo da djeca udišu spore, ha, udišu, je slažem se, trebalo bi ih maknuti iz tih prostorija, ili to svesti na najmanju moguću mjeru...

Ali isto tako ne treba sad s tih gljivica raditi bauk! Misliš da djeci pasivno pušenje manje šteti? Ili recimo taj fini 'purgerski' smogni zrak kad idu u školu?
Ili možda ona predivno-divna hrana u školskoj kantini? A da, ne jedu u onoj prčiji, aha, super, e onda je ona šunka u sendviču iz Konzuma 100% zdrava...
Da da petra00 ti si super mama pa svojoj djeci svaki dan spremaš 'fenomenalne' organski uzgojene orašaste plodove za školu, je da, one su isto 100% zdrave...

Kad su djeca u pitanju, tu sam posebno oprezan, i slažem se da ih treba zaštiti, ali ovaj stav kupite rekuperator od 5000kn, plus ugradnja i bla bla bla riješit će se svi problemi, :503: :503: :503:

Da se vratim na temu, zakaj se našim bakama i dedama nije javljala ta plijesan? se to netko pitao? sad budete svi graknuli, je nisu imali izolacije, nisu imali pvc prozore, ali gospodo draga, plijesan se javlja i kod ljudi koji imaju drvene prozore i nemaju baš najsjajniju izolaciju... Pa gdje je onda 'fora'? Jel se itko pitao s čime su to naši 'stari' mazali zidove? Ha, da vas čujem? Da da znam da je to 'opasno' za raditi s time, ali, jel bilo gljivica, nije, gosopdo, nije...

E da i ne mogu odoliti, ovo čime bi povečala izmjenu zraka, uh, sad ti bi rekel kaj da radiš, ali eto, bum ti rekel ovo koje nije opet baš tak lijepo, ali kad razmisliš i nije baš toliko loše ;) Kupi šator i odi u šumu živjeti, tamo bude izmjene zraka koliko hočeš :cerek:

1popravljam
22.02.2014., 15:17
petra00 oprosti, ali koliko to 'smrdi' na reklamu, pa to je strašno :504:
daj molim te raspravljaj preko pm-a, tko je želio, vidio je.
ovo za reumu lica, od gljivica, njah da, prije nego velim neku ružno ružnu riječ što bi trebala raditi s tim, eto čisto da pitam, jel još netko od vas dobio taj simptom?

Ovo da djeca udišu spore, ha, udišu, je slažem se, trebalo bi ih maknuti iz tih prostorija, ili to svesti na najmanju moguću mjeru...

Ali isto tako ne treba sad s tih gljivica raditi bauk! Misliš da djeci pasivno pušenje manje šteti? Ili recimo taj fini 'purgerski' smogni zrak kad idu u školu?
Ili možda ona predivno-divna hrana u školskoj kantini? A da, ne jedu u onoj prčiji, aha, super, e onda je ona šunka u sendviču iz Konzuma 100% zdrava...
Da da petra00 ti si super mama pa svojoj djeci svaki dan spremaš 'fenomenalne' organski uzgojene orašaste plodove za školu, je da, one su isto 100% zdrave...

Kad su djeca u pitanju, tu sam posebno oprezan, i slažem se da ih treba zaštiti, ali ovaj stav kupite rekuperator od 5000kn, plus ugradnja i bla bla bla riješit će se svi problemi, :503: :503: :503:

Da se vratim na temu, zakaj se našim bakama i dedama nije javljala ta plijesan? se to netko pitao? sad budete svi graknuli, je nisu imali izolacije, nisu imali pvc prozore, ali gospodo draga, plijesan se javlja i kod ljudi koji imaju drvene prozore i nemaju baš najsjajniju izolaciju... Pa gdje je onda 'fora'? Jel se itko pitao s čime su to naši 'stari' mazali zidove? Ha, da vas čujem? Da da znam da je to 'opasno' za raditi s time, ali, jel bilo gljivica, nije, gosopdo, nije...

E da i ne mogu odoliti, ovo čime bi povečala izmjenu zraka, uh, sad ti bi rekel kaj da radiš, ali eto, bum ti rekel ovo koje nije opet baš tak lijepo, ali kad razmisliš i nije baš toliko loše ;) Kupi šator i odi u šumu živjeti, tamo bude izmjene zraka koliko hočeš :cerek:
slažem se sa većinom tu navedenog,a sve što pojedinci navode kao lijek protiv gljivica samo je reklama(neznam iz kojih razloga)ljudi ulažu tiusuće i tisuće kuna u izolacije a samo je strujanje zraka bitno

seronjaa
22.02.2014., 17:35
najbolje zračenje 2,3 put na dan. širom otvorit sve prozore, po mogućnosti napravit promaju. u kupatilu i kuhinji prozore držim na kipi sve dok vidim maglu na prozoru. a inače sam čula da ako su 2 prostorije različito grijane, da vrata između njih uvijek moraju bit zatvorena, jer inače iz tople u hladnu prostoriju ode para, a ne tolko topline. ja sam svoju plijesan pošpricala sa vodom u koju sam pomješala sode bikarbone (kašika na litru), ribala krpom, pa opet pošpricala za prevenciju. prvi put sam probala sirćetom, al na kraju čujem da kiselo pogoduje rastu plijesni, pa jebiga. a čula sam od stručnih ljudi da najbolje djeluje nešto lužnato (znači soda) ili alkohol. bolje probat tako šta, nego klorom trovar sobe. i da, dok sam ribala, stavila sam si šal preko lica da ne udišem spore kolko tolko. valjalo bi masku, al vald je i šal dobar. i kupila sam si i voštanu svijeću, jer kad nju zapališ u prostoriji, neki ioni nešto i onemogućava se kretanje spora plijesni po prostoriji. inače mislim da mi je plijesan došla, jer je pukla cijev, al nemam još dokaza. namještaj mi je bio odmaknut od zida 2,3,5 cm i svuda di je bio tako blizu (na sjevernom zidu) se stvorila plijesan (ali samo na zidu, ne na namještaju, zrak nije bio previše vlažan uopće)..i jebiga, sad mi je namještaj odmaknut po 10,20 cm od zida i čekam gazdaricu da jebeno dovede nekog da vidi tu glupu cijev. :(


Mi se trudimo održavati na 40-50% prozračivanjem, ali stan je loš i zidovi se natapaju kišnicom i kondenzacijom cijevi. Čim sunce ugrije nakon kiše pojavi se pljesan i stan počinje smrditi na vlagu.

:confused: jebote, u mojoj spavaćoj uvijek oko 60 posto. kad zračim 20 minuta uz malo jači vjetar mi se snizi na 40. a grijanje radi dan i noć. jebem ti ovaj stan

petra00
22.02.2014., 18:37
Mranderson ili već kako se vabiš.
Naše bake i djedovi su imali kuće od drugačijeg materijala. Ljudi su gradili kuće od gline,hrastovine, takvih kuća i danas ima. Opeka je bila drugačija. Crijepovi stariji od 40 godina su i danas na kućama, moj ga otac ima.
Moj otac ima i trstiku u potkrovlju, koja je stavljana 80-tih godine, i eno je savršena. Umjesto ovih vještačkih sranja. Mislim da je mješana sa glinom, nisam sigurna. Tad se to stavljalo.
Ljudi su nekada piturali zidove domaćim krečom koji su u selu radili. Prozori s bili sa prirodnom ventilacijom. Zato nije bilo gljivica.
I sami bi napravili kreč, moj suprug to zna napraviti. Ako ikad bude moguće, napravit ćemo. neznam da se pravi kreč ima igdje kupiti.

Ako imaš bližnjeg uputi njemu nekulturne riječi. Ne znam tko vas uči takvim razgovorima sa ljudima.
Ja nisam dobila reumu ličnih kostiju zbog pljesni, nego konstantne vlage u stanu. Zidovi su počeli propuštati silne oborine i popucale su cijevi u stanu zbog loše izvedbe radova,to je trajalo par godina. U tom stanu niti ne znam kolika je vlaga bila, znam da je bilo vrlo neugodno živjeti. I kad bi se kuća ugrijala sa peći na drva je bilo kao da se kuhaš ili ključaš u toj vodi. Većina namještaja je stradala. Uopće nismo imali pljesan po zidu, jer ja odmah to rješim. Nakon svega smo se odselili, gazda nije ništa poduzimao. A bili smo više od 10 god tu, i sve je bilo ok dok voda nije prodla po zidovima.
U zadnje 2 godine mijenali smo 3 stana upravo zbog te vode, ove kiše su počele uništavat stanove i prikazivai svaku grešku na zidovima. Trenutno ne možemo spavati u spavaćoj, jer je zid popustio. Stavim slike pa ćeš vidjeti, novogranja stara 5-6 god. Ne želim više spavati u vodi, a i prozor mora stalno biti otvoren da se suši, nemam gdje sa namještajem.

Da i u tom stanu gdje sam ja dobila tegobe se isto desilo sujedi iznad mene. Zahavćena su bila 4 stana istim problemom. Najčešći simptom je jaka glavobolja kao kod prehlade i upale sinusa. Ali dr je pregledom vidjela da nije upala sinusa. Nego sveži zavežljaj i bježi iz močvare.
I suprug je imao blaže probleme sa sinusima, ali je kraći period bio u kući od mene.
Inače pitaj građevinare nek ti kažu kad spavaju u u kućama koje grade kako se osjećaju nakon spavanja u vlažnom. Ja jesam pitala, zato se niti ne ulazi prvu godinu u kuću. To je bolest. Mi mislili odmah u kuću nakon gradnje, e ne ide tako upravo zbog vlage. Ali mi smo stalno u takvim uvjetima po stanovima koji se uopće ne održavaju jer vlasnici nemaju novaca.

A što ja reklamiram? Da gradim kuću pa mi trebaju informacije, pa me sve zanima. Ventilacije su već decenijama u upotrebi vani. Samo se pitam grade li se tamo ovako kuće kao kod nas????

Živjeli smo na sjeveru Europe u zgradama. Nismo imali ni napa, kuhalo se, roba se sušila u stanu. Nikada nisam vidjela tragove vlage, a vlažnija su područja sa jezerima i novije zgrade(nisu građene prije 2. svjeckog). U zgradama je grijanje bilo dobro, u kupatilima podna grijanja, ventilacije koje se svaku godinu čiste.
Stolarija je bila drvena, ali nešto što nikad nisam drugdje vidjela i nije bilo propuha. I prozori su imali neku ventilaciju, bar mi je suprug tako objanio. Kod nekih zgrada su bili ti neki ventilacijski sistemi iza radijatora.
Nisam ni znala što je pljesan dok nisam došla u Hrvatsku živjeti.

A što onda u našim građevinama nevalja i zašto se novi stanovi zazelene. Definitivno jako dobra kvaliteta gradnje.

Već sam pisala da znam ovdje obitelj gdje su djeca teško oboljela od vlage, završili su sa ljudima od kojih su kupili stan na sudu. Novogradnja je u pitanju. Mjenjali su fasadu na svom stanu, jer je netko stručan procijenio da je problem u pretankoj i lošoj fasadi. I ovi od kojih su kupili stan su ih tužili zbog tih radova na fasadi i naravno izgubili spor. Stan im je bio totalno pozelenio.

Da i ja sam teški zemljoradnik. Moj vrt je pun svačega, a moj balkon ima pola jestivih biljaka. Kompostiram, u zemlju zakopavam lišće da je obogatim, koristim stajsko gnoivo, gljivarim. Imat ću i pčele. Za prirodno od mene dosta.

Ako te i zasmetalo što sam radoznala i što me sve zanima jer je kuća jako skup sport, čemu ove gomile tvom gluposti u postu. Koja moja djeca, ekološki sendvič i bakrači?????

Ako nemaš nikakav pametan savjet što se uopće javljaš? Zanima me o čemu čovjek piše i koliko košta, isto što me zanimalo koliko košta gradnja kuće, fasade, krova.................

Jest Popravljam samo je strujanje zraka bitno i treba nam vratar da otvara po cjeli dan vrata i prozore, i samo se svodi u kišnom periodu na lovljenje kad smijemo tvoriti prozore. Ja ne vidim nikakvu komociju ovog života nego ropstvo. I to uglavnom rade žene.
Kako je rekao i moj arhitkt i nadzornik, i svako tko vidi probleme nakon gradnje, da je ovo kod nas sve sranje kroz gusto granje.
Krovovi pozelene, zidovi propuštaju vodu, koji nadzornici su pregledali građevine ove novogradnje????... u izgradnju ideš a tresu ti se gaće od straha kako će ispasti.

Sa majistorima moraš paralelno raditi da ti se kuća ne raspadne poslije. A novogradnja se doslovice raspada. Kod mene otpada zid, a vidim da stalno neki majistori dolaze u susjedna dva stana. Točno znaš put cijevi kad počen kondenzacija i kad zid počne se mijenjati i otpadati. Sve se to fino zakamuflira popitura i ne znaš u što ulaziš.

Zabrtvili kuće, i "stani" kod prozora ventiliraj po cjeli dan, nesmiješ kuhat, nesmiješ sušiti, a sve to moraš. Pa ja bi radije u starinsku kuću nego ova sranja. I cijela filozofija oko življenja, zračenja, odvlaživanja....

Pa meni se čini puno bolja opcija ventilacije, nego da stojim pored prozora u određeno doba i da molim usjede da mi proluftaju stan ako nisam kući.

petra00
22.02.2014., 18:45
najbolje zračenje 2,3 put na dan. širom otvorit sve prozore, po mogućnosti napravit promaju. u kupatilu i kuhinji prozore držim na kipi sve dok vidim maglu na prozoru. a inače sam čula da ako su 2 prostorije različito grijane, da vrata između njih uvijek moraju bit zatvorena, jer inače iz tople u hladnu prostoriju ode para, a ne tolko topline. ja sam svoju plijesan pošpricala sa vodom u koju sam pomješala sode bikarbone (kašika na litru), ribala krpom, pa opet pošpricala za prevenciju. prvi put sam probala sirćetom, al na kraju čujem da kiselo pogoduje rastu plijesni, pa jebiga. a čula sam od stručnih ljudi da najbolje djeluje nešto lužnato (znači soda) ili alkohol. bolje probat tako šta, nego klorom trovar sobe. i da, dok sam ribala, stavila sam si šal preko lica da ne udišem spore kolko tolko. valjalo bi masku, al vald je i šal dobar. i kupila sam si i voštanu svijeću, jer kad nju zapališ u prostoriji, neki ioni nešto i onemogućava se kretanje spora plijesni po prostoriji. inače mislim da mi je plijesan došla, jer je pukla cijev, al nemam još dokaza. namještaj mi je bio odmaknut od zida 2,3,5 cm i svuda di je bio tako blizu (na sjevernom zidu) se stvorila plijesan (ali samo na zidu, ne na namještaju, zrak nije bio previše vlažan uopće)..i jebiga, sad mi je namještaj odmaknut po 10,20 cm od zida i čekam gazdaricu da jebeno dovede nekog da vidi tu glupu cijev. :(:confused: jebote, u mojoj spavaćoj uvijek oko 60 posto. kad zračim 20 minuta uz malo jači vjetar mi se snizi na 40. a grijanje radi dan i noć. jebem ti ovaj stan


Ni jednu glupost nisam rekla vjeruj mi. Patimo se zadnjih bar 5 godina sa gadnim uvjetima u podstanarstvu.
Živiš radiš i patiš se,a ne mogu ništa u tuđem napraviti što je najgore.
A kad pomislim na seljenje zlo mi je, a supruga moram mjesecima pripremati na to. Srećom ili na nesreću kad je vidio podnice od kreveta u stanu prije ovog je rekao bježimo odavde. Pozelenile skupe podnice.

Ja tenutno zračim i više od 3 puta,a kiša ljeva svaki dan. A tek kad sunce izađe i zatopli sve počinj smrditi po vlagi.
Kad zračim zamotamo se u deke, i vlagomjer pred sebe i dok ne padne ne zatvaram. Tako već godinama živim.
Ako je suprug kući tad se pazi kako se zrači jer njemu to nije jasno što radim i to njemu smeta, boli ga glava od propuha. Ustajem prije svih da kuću prozračim da nekom ne zasmeta.
Ponekda od propuha imam i laganu temperaturu (valjda ga ne podnosim dobaro) i kišem stalno.
Hebemu suvremeno dob.:kava:

Ne znam da je itko koristio ocat i sodu. Soda je slabašna za to.

Alkohol 96 postotni je izuzetno dobar. Ima ga u Kuflan. oko 100kn litra, nerazgođen se šprica. Njega se može i po kuhinji i svugdje. Za klimu ako imaš je odličan za dezinfekciju.
Algicid od Jubola je neko biolopko sredstvo, na bazi mikroorganizama ili već čega nisam sigurna. Može se isto svugdje koristiti.
Mislim da je pola litre 50 kn, nekad je bilo 20 i nešto ali vrazi odmah dignu cijenu kad se poveća potržnja. Od pola litre dobiješ 3 litra tekućine za mazati.

Gljivice je najbolje dobro natopiti 2 puta,pa onda ako hoćeš skidati pa gletati, ili prepiturati.
Algicid sam svaki mjesec ponavljala i meni je to najbolje i isplativije sretstvo. Ima ga u Bauh., ali vjerujem i drugdje.
Blokira dugo razvoj gljivica, moguće da ima i alkoholnu komponentu u sebi.

A klor je da se ugušiš. Od domestosa nisam vidjela neku korist, jedino izosan dolazi u obzir ili iz dm-a njihovo sredstvo na bazi klora.

Cjevi su veliko zlo, znaju popustiti na spojevima. Koju štetu mogu napraviti da vjerovat ne možete.
Ako se to e sanira vidjet ćeš što vas čeka.

Nije ni meni prvu godinu namještaj stadao, vremenom jedna po jedna stvar.
A srce me boli, sve to košta i čovjek se puno odriče da si život upristoji.
Sad imam jedan oramr i stvari su mi po velikim plastičnim kutijama. Dok ne uđem u svoje nećemo više ništa kupovati.
Pa i ako budem na kanti od jupola sjedila dobro, više ne kupujem namještaj. Manje suprug psuje kad se seli, sad već kaže ma za čas pređemo jer je sve manje namještaja.

Rade1
22.02.2014., 19:00
Gdje ste kupili taj rekuperator, firma u kojoj ste kupili?
Da nije ova http://www.veka-ing.com/mitsubishi/rekuperatori/rekuperatori-mitsubishi-electric/ ?

I koliko vas je koštala kompletna ugradnja tog sistema?

Mora li se jače grijati da bi se nadoknadila ta izmjena zraka?
Pretpostaljam da kad se stavi rekuparator ne treba kuhinjska napa?

Pa da, te ventilacijske sisteme već odavno ugrađuju na zapadu. Još prije 20 god sam vidjela slične stvari u skandinaviji, upravo za to su i služile. Oni čak mislim da imaju iza radijatora ugrađene slične sisteme.

Kako vidim neki ovdje su "marketinški" stručnjaci,ja sam samo htio podijeliti s ljudima koji imaju slične probleme riješenje koje sam nakon nekoliko godina bezuspješnog skupljanja savjeta između ostalog i na ovom forumu napokon našao. Nije jeftino ali kako sam naveo prije već da meni vrijedi i puno više kad izračunam koliko mi košta uništeni namještaj a da o zdravlju niti ne pričam. Nisam nabavio preko te firme koje me pitaš nego preko jednog građevinara iz Pule koji mi je poslao dečke da to ugrade. Poslati ću ti njegov broj na mail ili porukom jer nisam ovdje da nikoga i nešto reklamiram

Rade1
22.02.2014., 19:05
Kako vidim neki ovdje su "marketinški" stručnjaci,ja sam samo htio podijeliti s ljudima koji imaju slične probleme riješenje koje sam nakon nekoliko godina bezuspješnog skupljanja savjeta između ostalog i na ovom forumu napokon našao. Nije jeftino ali kako sam naveo prije već da meni vrijedi i puno više kad izračunam koliko mi košta uništeni namještaj a da o zdravlju niti ne pričam. Nisam nabavio preko te firme koje me pitaš nego preko jednog građevinara iz Pule koji mi je poslao dečke da to ugrade. Poslati ću ti njegov broj na mail ili porukom jer nisam ovdje da nikoga i nešto reklamiram
Preporučio bih vam ugradnju nape i uz rekuperator zraka jer ona je ipak tu i da upija masnoću od kuhanjaa ne samo paru i mirise a ono što njoj pobjegne riješiti će on vrlo brzo. Napa produžuje i trajnost kuhinje.

petra00
22.02.2014., 19:19
Pošalji, zanima me to. Hvala na informacijama.

SubSignoVeneni
22.02.2014., 19:21
Ha dobro svaka čast, ja sam valjda preljen za to :)

Ma samo treba steći naviku da se ujutro prozrači sobe. Tijekom spavanja tijelo kroz znojenje izgubi oko litru vode. A gdje su još ostale aktivnosti kroz dan kao kuhanje i peglanje.

Ujutro treba otvoriti širom prozore na dvadesetak minuta. Dobro je to ponoviti i navečer. Kod mene jedino to pomaže protiv gljivica.

Rade1
22.02.2014., 19:26
slažem se sa većinom tu navedenog,a sve što pojedinci navode kao lijek protiv gljivica samo je reklama(neznam iz kojih razloga)ljudi ulažu tiusuće i tisuće kuna u izolacije a samo je strujanje zraka bitno

Upravo to rekuperator zraka i obavlja u prostoru koji je "hermetički" zatvoren a vi u njemu stvarate toplinu, paru, mirise... a nemate vratara koji će vam 24h dnevno raditi propuh.

1popravljam
22.02.2014., 19:33
nemam niti rekuperator a niti vlagu,a tvoje reklamiranje je skoro pa neugodno.razumljivo je da želiš to prodati ali ne omalovažavaj ono o ćemu pojma nemaš

Rade1
22.02.2014., 19:37
I koliko vas je koštala kompletna ugradnja tog sistema?

Mora li se jače grijati da bi se nadoknadila ta izmjena zraka?


Na ovo vam nisam odgovorio, Ovo je najjednostavniji sistem koliko ja znam i koštao nas je 5.500,00 kn Na našu kvadraturu stana od 70m2 nam nije trebao veći/jači Htio sam postaviti slike kako to izgleda ali ne znam kako.

Proizvođač kaže da ima nekakav minimalni gubitak topline ali mi nismo primjetili da nešto više grijemo. Valjda topli i vlažni zrak koji se izbacuje van nekako kroz sistem rekuperatora podgrijava onaj hladni koji dolazi iz vana i na taj način su gubici minimalni. Tako nekako sam ja shvatio princip

Rade1
22.02.2014., 19:44
nemam niti rekuperator a niti vlagu,a tvoje reklamiranje je skoro pa neugodno.razumljivo je da želiš to prodati ali ne omalovažavaj ono o ćemu pojma nemaš

Nikome ja ništa ne prodajem niti reklamiram a ti ako na tvoju sreću nemaš problema sa vlagom prebaci se na neku drugu temu jer si očito na ovoj suvišan i taj koji omalovažavaš tuđe probleme

petra00
22.02.2014., 20:23
Evo da vam pokažem od kud dolaze moji problemi. I da prozračivanje ne može riješiti, nego jedino ovdje mogu kupiti strojček za odvaživanje pa ga nositi po kući

Zadnjih mjesec dana je vjerojatno od svakodnevnih ogromnih oborina popustila fasada. Mislim da se to i ranije dešavlalo po tragovima po zidu koje tek sad shvaćam. Postat ću i ekspert za probleme vode po zidovima.

Ovdje popušta fasada na novogradnji staroj n5kih 5-6 god. Kut zgrade i taj kut je mokar. Ovi žuti tragovi po liniji spoja dva zida.
http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/DSCF7423_zps4c253ea6.jpg

Isti taj kut u dnu pored prozora izbija voda. Ovo sam sstrugala zid koji se pretvorio u prah. Letvice su otpale.

http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/DSCF7424_zps4f99a2cf.jpg http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/DSCF7425_zpscc55fcef.jpg

Druga strana zida pored prozora. Čini mi se da je sve do armature otpalo.

http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/DSCF7426_zps162fece0.jpg

Letvice se odvajaju od vanjskog zida po cijeloj dužini.

http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/DSCF7427_zpse1fba80a.jpg

Zaključani dio stana koji u početku nisam vidjela, nije se izdavao. Zamolila sam da otvorim prostoriju, zato što nisam hodnik i wc mogla zračiti kako treba. Tu me dočekala situacija sa cijevima koje su po stanu. Sve puštaju vodu.

http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/DSCF7428_zps184c4966.jpg http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/DSCF7429_zps31a6b09c.jpg

Eto to je hrvatska novogradnja i kakve zgrade dobijaju dozvole.
Kako u sad se boriti sa vlagom, sem sjesti i plakati.

Sve je namazano sredstvima za dezinfekciju. Dvije prostorije u stanu su uvijek otvorene da se suše, ova što mi u početku nije bila dostupna prostorija i spavaća. Doslovice živimo samo u dnevnom boravku i na propuhu, zadnji mjesec.
Iako mi je vlaga na 40 % u dnevnom i stalno se zrači, vjerojatno su zidovi mokri i u dnevnom iako se ne vidi da prodire voda. I pojavila se vlaga u jednom kutu prema vanjskom zidu (jedan zid je unutarnji), i toje donji dio prema podu. Ili i izolacija zidova ne valja ili se i tu voda natapa.

Zadnji stanovi koje smo gledali nisu bili bolji od ovog čak i gori. Pričajuć sa drugima problemi su slični. Stanovi trebaju renoviranja i otklanjanja grešaka, a za to nitko nema novaca.

1popravljam
22.02.2014., 21:40
po slikama sudeći problem nije u stanu nego na fasadi,što je ,ako živite u zgradi tj novogradnji kud i kamo teži problem koji neće riješiti nikakav strojćić već sanacija fasade

petra00
22.02.2014., 22:31
Pa da u fasadi je. Znam da je rješavanje izvora problema jedino rješenje.

E stan nije naš, pa od sanacije ništa. Gazda je obećao da će doći majistori i ništa od toga, šuplja priča kao i sve drugo što je bilo. Laž za laži, bili smo i pre isključivanjem struje i vode zbog nekih bivših računa prije nas. Morala sam ja to rješiti, pa prebijati od stanarine. Sve je ok ali daj pare i ne traži ništa od gazde.
Jedino rješene je selidba.
Mi ćemo za godinu dana (ako bude sve po planu), preseliti u svoje. Prenijet ću osnovne stvari, a namještaj novi kupiti u kući kad bude spremna za novi namještaj i sigurna da mi stvari neće propasti.

Stroj moramo nabaviti da se uopće može spavati u sobi, ne možemo spavati otvorenih prozora prehladno je za to. A i ne možemo spavati po spužvama u dnevnom, suprug treba odmor da bi radio.

Na kraju će mi kuća biti puna mašinerije za borbu protiv vlage.

petra00
22.02.2014., 23:40
najbolje zračenje 2,3 put na dan. širom otvorit sve prozore, po mogućnosti napravit promaju. u kupatilu i kuhinji prozore držim na kipi sve dok vidim maglu na prozoru. a inače sam čula da ako su 2 prostorije različito grijane, da vrata između njih uvijek moraju bit zatvorena, jer inače iz tople u hladnu prostoriju ode para, a ne tolko topline...............

Evo nešto sa ovog linka. Tražim nešto u vezi poticaja za fasade pa naletim na ovo. http://www.reakvarner.hr/hr/ventilacija/


Treba imati na umu da je kratko prozračivanje potpunim otvaranjem krila prozora i balkonskih vrata osobito s aspekta zaštite od prehlade i uštede toplinske energije za grijanje, bolje od trajnog prozračivanja kroz poluotvorena krila vrata ili prozora. U jednakim vremenskim intervalima na primjer svakih sat vremena otvorim prozor na 5 do 10 minuta i time izmijenimo kompletnu količinu staroga zraka. Na slici su prikazani načini i vremenski period potreban da se cijeli zrak u prostoriji izmjeni.5 do 10 minuta treba za širom otvoren prozor da izmjeni zrak

1 do 5 minuta treba da propuh koroz više otvora izmjeni zrak

30 do 60 minuta i da na kip prozor izmjeni zrak

S tim da na kip i duže provjetravanje ohlade i zidove.

mranderson
23.02.2014., 09:31
Evo nešto sa ovog linka. Tražim nešto u vezi poticaja za fasade pa naletim na ovo. http://www.reakvarner.hr/hr/ventilacija/


Treba imati na umu da je kratko prozračivanje potpunim otvaranjem krila prozora i balkonskih vrata osobito s aspekta zaštite od prehlade i uštede toplinske energije za grijanje, bolje od trajnog prozračivanja kroz poluotvorena krila vrata ili prozora. U jednakim vremenskim intervalima na primjer svakih sat vremena otvorim prozor na 5 do 10 minuta i time izmijenimo kompletnu količinu staroga zraka. Na slici su prikazani načini i vremenski period potreban da se cijeli zrak u prostoriji izmjeni.

5 do 10 minuta treba za širom otvoren prozor da izmjeni zrak

1 do 5 minuta treba da propuh koroz više otvora izmjeni zrak

30 do 60 minuta i da na kip prozor izmjeni zrak

S tim da na kip i duže provjetravanje ohlade i zidove.

Draga petra00 pa kaj ti bi čovjek rekel, ti si zbilja u 'ratu' s tom plijesni :(

Meni se nekak čini da se u svemu tome ti previše trudiš!

Naime, sve mi se čini da ti se stan uopće ne zagrije kako treba, točnije, zagrije se zrak, a zidovi ostanu hladni i zato je tako dugo sve mokro...
isto ja sam ti napisao da su ljudi probali, i kunu se u rezultate s bojom za fasade (prije toga staviti impregnaciju za fasade) i vode sigurno neće biti s unutrarnje strane. Razgovarao sam s ljudima koji su to napravili, i vele da od plijesni od kad su premazali niti p... Negativna strana toga je da se voda s tom bojom 'zatvara' u zidu, ali ako se malo bolje razmisli, ako je mogla doći do unutra, e onda bi po tom istom putu mogla i van... :ne zna:

Isto tako, ja definitivno nisam doktorirao na toj plijesni, ali sve ove zelene, i ovo kaj ti imaš (ne vidim uopće plijesni, nego samo vlažan zid :rolleyes:?) stanje i nije tako opasno.?

Koliko sam ja upućen, najgora i najštetnija je ona crno-crna plijesan koje nema u točkici-dvije, nego sve puno toga...

Velite upalite svijeću, e onda budem vam ja stavil i bubu u uho, a da si kupite onaj mali brener na plin, pa s time skurite prije zid nego ga obrišete, naime plijesan nema šansi na temp većoj od 50, a ovo malo 'čudo' šiša temperature veće od 300! a da stvar bude još bolja, plin kod gorenja ne ostavlja nikakve tragove ako ga se ne drži predugo a plijesan se druge strane opet da dosta lagano očistiti...

Što se madraca tiče, pa vidim da ste toliko toga isprobali, e onda mi nije jasno kako niste došli na ideju da ispod madraca stavite stirodur (ne stiropor jer on ipak malo navlači vlagu)? mislim da bi pomoglo već to da se samo posloži ispod kreveta taj stirodur po cijeloj površini kreveta... Jedino je problem ako vam se madrac vlaži i s gornje strane a to se nadam da nije...

ne znam zbilja ne znam kaj da više velim, ali kako možete smanjiti vlagu u stanu na 40% kad je, vani, danas u Zagrebu relativna vlažnost zraka 86%! halo 86% ...

Ne znam, vidim petra00 da si potrošila već ohoho živaca, zdravlja, vremena i novaca na tu pljesan, po meni, 'okreni' stranicu, kreni jačati tijelo da ti to 'govno' ne smeta... Počni trčati ako ikako možeš, ako ne možeš trčati, hodaj, ali barem 5-6 km dnevno...

Isto tako vidim, selili ste se već xx puta, pa za Boga miloga, kaj niste nigdje mogli naći starogradnju, na južnoj strani, sa recimo stanom u sredini, znači da niste na 'čošku' i da je pritom stan i ispod i iznad vas :ne zna:?

isto se tako borite oko namještaja, pa, ne bi htel biti 'zločest' ali kaj ste zbilja mislili staviti 'stari' namještaj u vaš novi prostor :mig: (moram priznati da nisam baš shvatio jel se radi o kući ili stanu...)

Znam, do novca je jako teško doći, sve mi je jasno, ali isto tako znam da se žene kod uređivanja stana vole 'zaigrati' pa to možda i nije tako loše... budete imali novi prostor i novi namještaj...

Velim, ja bi probao obojati te 'dijelove' sa impregnacijom za fasade i bojom za fasade, i još k tome, priljubiti stirodur (kojeg treba pofarbati jer je odvratno kričave boje) i mislim da se plijesan ne bi trebala javljati kod vas...

petra00
23.02.2014., 14:11
Može se vlaga smanjiti na 40 % pogotovo kad kiša stane, bar kod nas tu. Inače smo više bi se rekli na visoravni i vjetrovito je, koliko je ružno za živjet na vjetrovitom toliko ima prednosti. Ali je zato kiša neprestano padala danima. I mislim da se sudaraju nekakve ciklone i sl. gluposti. Mislim da su ovo krajevi sa najviše oborina.

Baš mi je jedna žena iz Zagreba rekla da kod nas uvijek pada kiša, kad razgovara sa prijateljicom ova uvijek spominje kišu. Pa ljudi koji su iz Slavonije kažu da ovo nisu vidjeli, mislim da tamo nema ovih izljeva sa neba da ne možeš pred vrata izaći. Zato je ovdje i hladnije kad je vjetar(mislim ne hladnije u minus nego dere kosti vjetar), podnošljivija je niža temperatura bez vjetra. Ove kiše nisu bile ovakve kao sad, to je zadnjih par godina ovako gadno.

Ovo za brener je genijalna stvar. Moram si nabaviti jednog. Nisam ja pisala za svjeću.

Nema pljesni u djelu gdje je slikan stan (spavaća soba), jer je već od jeseni preventivna dezinfekcija u tom kutu. Dva puta agicid kad smo ušli, i dva puta klor (nestalo mi algicida). A i kako smo vidjeli vodu u zidu, prestali smo grijati i maknuli se iz sobe.
Stalno je otvorena da se suši. Ali kako da se suši ako nikako kiša nestaje i voda vidno prodire u zid.
Grije se dnevni boravak od jutra do navečer klimom konstantno, temperatura klime 26-30 stepeni ovisno koliko je otrebno grijati. A imamo i radijator na jednom djelu vanjskog zida, pa se nekad prvo njim grije a nastaviti klimom.

Pljesan se pojavila u dnevnom boravku, na vanjskom zidu pri dnu, mislim da izolacija zid-temelji možda nije dobro napravljena. A ista je fasada od istih maistora tu. Mislim da tu gdje je pljesan se pojavila nisam premazivala ničim, ne sjećam se više.

Trčim, trčim za psom svaki dan. Ne brini ja sam ti od onih frikova koji jede domaći med, žuti lan, polenov prah, proso, proteine konoplje, kokosovu mast, svjži sir, kozije mlijeko mi je poslastica....quinou, kineski kupus...da ne nabrajam jer neki za takvu hranu ni čuli nisu. Sviđa mi se čudna hrana, nisam vegetarijanac i volim svinjsku mast, a maslinovo ulje trgnem ujutru kao neko alkohol. Ali dosta o meni.

Problem sa zdravljem je bio prije par godina u stanu gdje su par godina bili konstantno mokri zidovi, ali me nitko nije obilnjo shvatio kad sam upozoravala. Pa čak ni suprug. Onda sam se odličila seliti odmah i sad. Iselili su se i drugi stanari, više je stanova totalno stradalo, još više su cjevi popustile nakon naše selibe i par stanova je stradalo. Ali eto dugi niz godina smo tu lijepo živjeli pa se nismo tako lako mogli pokrenuti. A teško je sve to objasniti šo ne doživiš i ne razumiješ.

Sad smo u stanu podstanari, a pravit ćemo na proljeće kuću. Selidba bi bila nekad iduću godinu, ako Bog da da sve bude dobro.
Pa čuj sav namještaj je naš. Sve je to plaćeno i nije bilo jeftino. Čuvano je, i kupovano da nam bude lijepo i zato što smo godinama bili u istom stanu bez problema. Ali definitivno neće biti nizašto kod seljenja. A kako spavati na podu i kad se preseliš. A teba imati novce i za kuću i za novi namještaj, što će biti veliko pitanje.
Prošlu godinu je dio namještaja kupovan nakon bacanja starog, ali smo uzimali za nuždu i najjeftinije.

Tražili smo stan koji nam paše, ali da vidite što smo vidjeli mjako mila. Ljudi izdaju prizemlje, garaže i podrume. U grad ne bi išla, i zbog žohara i a i beton mi se ne dopada, a i smrad kanalizacije po stanovima. Bili smo i u agenciji i spremni bili platiti njihovu uslugu. Samo sam imla uvjet bez vlage pljesni i žohara, a oni kažu da je to teško naći baš da nijednog nema.
I imamo malog psića koji je bez ikakve štete po stanu(svaki dan se išetava) i nema miris. Ali je ipak uteg za naći stan. Obično dođemo sa njom na viđenje stana da niti nekažemo da postoji, tad se vlasnici stanova poigraju s njom i više im ne smeta. Inače je maltezer koji voli ljude.

Ovo sa fasadnom bojom mi je slično kao sa masnim bojama, i to zakamuflira problem. Vidjela sam kad se to napravi i to u svojoj kući ne bi radila. Trudit ću se provjeravati radnke i radove, prijetiti oklagijom da se uradi kako treba (izolacije i fasada).

Mislim da cjelokupno u Hrvatskoj puno toga smrdi. Nit bi čovjek trebao voditi rat sa majistorima, oni bi trebali radtiti kako treba. A niti bi ovakva novogradnja trebala doći na tržište ovo je sramota. Kupnja stana poštenom radniku je ropstvo za cijeli život i da kupiš nešto ovako. Naše škole i fakulteti, za što završavaju da budu lopovi a ne stručnjaci???
I normalno da smo ljuti kao risevi na sve ovo.

Fi Fi
23.02.2014., 20:11
Čitam vezano za rekuperator zraka,po meni je to također odlična stvar,ali je skupa ko sam vrag,ok rekuperator kao sam rekuperator ajde,ali tu idu cijevi,štemanja,postavljanje cijevi u zemlju... i znam kada smo ga mi namjeravali uzet da bi nas to zadovoljstvo izašlo negdje oko 50-ak tisuća kuna,znači sve uključeno u cijenu,ali tada smo imali neke druge stvari i proritete,pa nismo,ali bi ga definitivno uzela jer to je odlična stvar, i jednostavno poboljša kvalitetu zraka životnog prostora,jer ti je zrak uvijek ugodan

po meni to je LUKSUZ i bez toga se može,ali svi gušti u životu plaćaju :)

inače ovdje pričam o mitsubishiju,a sve ovisi i o modelu,ali koliko znam najjeftiniji je skoro devet tisuća kuna,pa na dalje...

Petra 00 što se tiće odvlaživača moja preporuka je trotec,imam ga i prezadovoljna sam ,a koliko sam vidila ima ga dosta ljudi koji pišu ovdje :mig:

novogradnje su problem,veeeeeeliki,velika većina(govorim o zgradama)jer ih rade tijekom cijele godine,žbuka se ,a znamo koliko žbuka ima vode,koliko estrih sadrži vode i da ne nabrajam,i što se dogodi.Zatvori se zgrada izolacijom(stirpor,dekorativna fasada)ta nakupljena voda nema se gdje posušit, jer je iz vana zatovoreno i vraća se unutra i normalno da bukne vlaga,gljivice,.pljesan i ina čudesa.

Po pravilima mi trebali unajmit industrijski odvlaživač,da izvuče svu tu nakupljenu vodu i tek onda pustit stanove u prodaju,ali kako bi se zaradilo na taj način :rolleyes:

uglavnom,čim prije bježi odatle,stvarno nije lipo za vidit,a kamoli za živit :eek:

mranderson
23.02.2014., 20:48
Fi Fi kad si već navela da si zadovoljana, pa pukni onda sve kak se šika ;)
dakle, trotec, ali koji? koji model? koliko novaca? gdje kupiti? je glasan, jel može raditi i po noći u sobi kojoj se spava... ?

Puno sam razmišljao i ja da kupim to 'čudo', ali nikad novca :(

Fi Fi
23.02.2014., 20:55
Fi Fi kad si već navela da si zadovoljana, pa pukni onda sve kak se šika ;)
dakle, trotec, ali koji? koji model? koliko novaca? gdje kupiti? je glasan, jel može raditi i po noći u sobi kojoj se spava... ?

Puno sam razmišljao i ja da kupim to 'čudo', ali nikad novca :(

već sam pisala na temi o odvlaživačima :mig:,pa malo pogledajte,ali evo ukratko:

trotec ttk100,mi smo ga kupili prije tri godine,naručili sa neta,oko 2500 kn.
uglavnom ga koristimo kada su kiše i velika vlaga u zraku,po meni nije oličenje tišine,a nije ni bučan :ne zna:

petra00
23.02.2014., 22:17
Vidjela sam ovaj rekukuperator na slikama, izgleda kao obična klima unutra, a vanjski dio nije gadan.
Mene baš to i zanima da bi se ugradi kod gradnje kuće. Ako je 5 000kn dobro radije bi to nego klimu, ako je 50 000 bit ću vratar sa zadovoljstvom.

Mislili smo da ćemo uloviti neku olimpiju odvlaživača za 100 eur, ali mi je javljeno da je nestao. Najvjerojatnije će doći Delongi od 220 eu. A bio je 170, stalno mjenjaju cijene. A izgleda da to ljudi sad kupuju.
Mi bi ga koristili samo po noći kad spavamu baš tu u spaaćoj, ona mi je veliki problem. Pa nek drnda naviknut ćemo se, izuzev ako ne bude susjede budio.

uzadnjicas
23.02.2014., 22:20
vezano za rekuperator zraka ...

postavljanje cijevi u zemlju...može pojašnjenje ovoga?

petra00
23.02.2014., 22:24
Evo uspjela sam Radetov rekuperator prebaciti ovdje. I on je želio pokazati, ali nije znao ubaciti slike.
I ovo je mitsubishi ako sam dobro pročitala. Ali nije taj sistem kao što su tebi nudili Fifi.

http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/klima_zps7d479056.jpg

http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/klima2_zpsbb3ad9a2.jpg

petra00
23.02.2014., 22:26
može pojašnjenje ovoga?

Možda je tu bio i sistem toplinske pumpe ili kako se zove onaj sitsem grijanja?

Fi Fi
23.02.2014., 23:00
može pojašnjenje ovoga?

http://www.veka-ing.com/mitsubishi/rekuperatori/rekuperatori-mitsubishi-electric/

ovdje sve piše,pa pogledajte :)

Fi Fi
23.02.2014., 23:09
Evo uspjela sam Radetov rekuperator prebaciti ovdje. I on je želio pokazati, ali nije znao ubaciti slike.
I ovo je mitsubishi ako sam dobro pročitala. Ali nije taj sistem kao što su tebi nudili Fifi.

http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/klima_zps7d479056.jpg

http://i1276.photobucket.com/albums/y468/blubibluberi/klima2_zpsbb3ad9a2.jpg

koji je ovo model rekuperatora :ne zna:
ovo izgleda kao neka klima,pa ako gosp.rade može napisat?

kako vam radi uređaj ako je vanjska temp.npr. 30 stupnjeva,šta onda rekuperira?:confused:

ovo su pitanja za gosp.Radu

petra toplinska pumpa je nešto sasvim drugo :mig:

uzadnjicas
23.02.2014., 23:18
http://www.veka-ing.com/mitsubishi/rekuperatori/rekuperatori-mitsubishi-electric/

ovdje sve piše,pa pogledajte :)

pogledao sam, i ne vidim ništa o ukopavanju cijevi u zemlju? možda sam ćorav. možete ipak objasniti?

Fi Fi
23.02.2014., 23:25
pogledao sam, i ne vidim ništa o ukopavanju cijevi u zemlju? možda sam ćorav. možete ipak objasniti?

Sustav ventilacije pasivnih i niskoenergetskih građevina kao osnovni element ima podzemni izmjenjivač zemlja-zrak. Potrebno je koristiti sustav ventilacije jer su građevine gotovo hermetički zatvorene te imaju jako malu infiltraciju prirodnog zraka na razini od 0,3 do max 0,6 i/h pa da se osigura higijenska izmjena zraka ugrađuju se ventilacijski sustavi. Korištenjem ventilacijskih sustava podiže se kvaliteta života u građevini jer se stalno dovodi svježi zrak te se na taj način izbjegava pojava ustajalog i vlažnog zraka, smanjuje se mogućnost pojave gljivica i plijesni unutar same građevine. Sustav također smanjuje ventilacijske gubitke građevine jer korišteni rekuperator ima mogućnost povrata i do 70% energije iz otpadnog zraka. Kanal se postavlja na dubini od 1,5 pa do 2,0 m ispod razine zemlje gdje je temperatura zemlje tijekom cijele godine stabilna. Kanal za zrak je obložen česticama srebra koje usporavaju razvoj gljivica i plijesni unutar kanala te se pravilnom distribucijom kanala može smanjti stvaranje kondenzata. Srebro ima antibakterijsko djelovanje te onemogućuje razvoj bakterija na stijenkama cijevi. No tijekom procesa hlađenja može doći do kondenzacije na stijenci cijevi te se na kraju cjevovoda nalazi sakupljač kondenzata koji ima revizijski otvor putem kojeg se može pristupiti kondenzatu. Kod građevina koje imaju podrum može se spojiti odvod kondenzata u podrum. Tijekom ljetnog razdoblja vlažni zrak se hladi u kanalu, a u najnižoj točki se svaki dan može akumulirati 5-8 litara vode. Voda se izbacuje iz šahte pomoću automatske uronske pumpe sa plovkom. Ulaz zraka se izvodi kroz zračnicu koja se postavlja iznad razine zemlje da se onemogući ulazak padalina te nanošenje čestica u podzemni kanal. Mreža podzemnih zračnih kanala može biti različitih dimenzija ovisno o potrebnom protoku zraka i dimenzijama same građevine. Podzemne cijevi se postavljaju pod minimalnim nagibom od 2% prema sakupljaču kondenzata. Najčešća je primjena ovih sustava u malim obiteljskim građevinama kada se postavlja samo jedan zračni kanal, ali postoje primjeri primjene i u većim građevinama. Sustav se koristi za dogrijavanje zraka tijekom zime te za hlađenje zraka tijekom ljeta. Primjenom kontrolirane ventilacije moguće je ostvariti velike uštede u sustavu grijanja i hlađenja građevine. Tijekom zime moguće je zagrijati zrak za 9° C dok je moguće tijekom ljeta ohladiti zrak za 14° C pomoću besplatne energije zemlje.

petra00
24.02.2014., 00:57
Ovo je Radetov sistem.

http://mojdom.dnevnik.si/sl/Energija/4154/Nezadostno+zra%C4%8Denje+prostorov+raz%C5%A1irja+v lago+in+plesen

Ovo su sistemi koje sam ja još prije 20 god vidjela na sjeveru Euope. Mi smo inače čini mi se u pelenama u svemu.
Umjestio jednostavnih sistema oni bi uvaljivali američke od 50 000.

http://propack-trade.com/hr/prodajni-program/ventilator-twinfresh-comfo/

http://www.ceneo.pl/11579218

http://instalacjeb2b.pl/produkty/p/8249-rekuperator_kompaktowy_tempero

Rade1
24.02.2014., 10:40
koji je ovo model rekuperatora :ne zna:
ovo izgleda kao neka klima,pa ako gosp.rade može napisat?

kako vam radi uređaj ako je vanjska temp.npr. 30 stupnjeva,šta onda rekuperira?:confused:

ovo su pitanja za gosp.Radu

petra toplinska pumpa je nešto sasvim drugo :mig:

Imate moj opis rekuperatora na stranici 21-22. mi smo ga ugradili lani u 5 mj. jer smo tada bojali na novo cijeli stan i uklanjali crnilo sa zidova. Majstori su rekli da ga možemo upotrebljavati i ljeti jer isto kao i po zimi izbacuje višak vlage iz prostora(sparinu po ljeti) tako da je boravak u prostoru ugodniji. Ne upuhuje vrući zrak izvana kao što ne upuhuje niti hladan po zimi. Ima ogroman sačasti filter u nutra koji valjda odrađuje zagrijavanje/hlađenje zraka. Netko je napisao nešto u vezi štemanja zidova. Mi smo pozvali građevinara koji buši rupe potrebnog promjera kroz zidove tako da je to vrlo pedantno odrađeno. U našem slučaju su rupe promjera 80mm. Nisam htio na forumu pisati ništa o njemu dok ne prođe zima i dok se sam ne uvjerim da to funkcionira jer smo i mi bili malo s rezervom vjerovali da će nam to pomoći a i ne košta malo.

Fi Fi
24.02.2014., 12:50
Ovo je Radetov sistem.

http://mojdom.dnevnik.si/sl/Energija/4154/Nezadostno+zra%C4%8Denje+prostorov+raz%C5%A1irja+v lago+in+plesen

Ovo su sistemi koje sam ja još prije 20 god vidjela na sjeveru Euope. Mi smo inače čini mi se u pelenama u svemu.
Umjestio jednostavnih sistema oni bi uvaljivali američke od 50 000.

http://propack-trade.com/hr/prodajni-program/ventilator-twinfresh-comfo/

http://www.ceneo.pl/11579218

http://instalacjeb2b.pl/produkty/p/8249-rekuperator_kompaktowy_tempero

petra ovo je nešto totalno drugačije(mislim na linkove šta si stavljala)
mitsubishi nije američki,već japanski :mig:
daikin također ima sustave rekuperatora,a oni su također kao i mitsubishi na tim poljima i poljima klimatizacije broj 1.

to košta papreno,ali je odlična stvar,ako se ima viška novca :)

Imate moj opis rekuperatora na stranici 21-22. mi smo ga ugradili lani u 5 mj. jer smo tada bojali na novo cijeli stan i uklanjali crnilo sa zidova. Majstori su rekli da ga možemo upotrebljavati i ljeti jer isto kao i po zimi izbacuje višak vlage iz prostora(sparinu po ljeti) tako da je boravak u prostoru ugodniji. Ne upuhuje vrući zrak izvana kao što ne upuhuje niti hladan po zimi. Ima ogroman sačasti filter u nutra koji valjda odrađuje zagrijavanje/hlađenje zraka. Netko je napisao nešto u vezi štemanja zidova. Mi smo pozvali građevinara koji buši rupe potrebnog promjera kroz zidove tako da je to vrlo pedantno odrađeno. U našem slučaju su rupe promjera 80mm. Nisam htio na forumu pisati ništa o njemu dok ne prođe zima i dok se sam ne uvjerim da to funkcionira jer smo i mi bili malo s rezervom vjerovali da će nam to pomoći a i ne košta malo.

ja sam pisala o štemanju,ali normalno na način,kada se objekt tek krene radit :mig:
nama su tako uštemavali cijevi za klimu po čitavoj kući,znači nema kanalica,sve je u zidu...

ali,ako se radi kada je objekt završen i useljen,malo je teži slučaj to sve štemat..

petra00
24.02.2014., 22:29
Znam da je japanski. Ali odi u skandinaviju pa ćeš vidjet vrlo jednostavne i učinkovite sisteme. Oni imaju i vlagu i kiše i jezera.
Ali kad se gradi zgrada pravi se po nekim standardima, a ne ovako kao kod nas.

Jest drugačije ovo sa linkova, ali su koliko vidim svi neki sistem prozračivanja. I sve to funkcionra i za manje novaca. Za 50 000kn me košta grijanje dokraja života.


E ne mogu naći koji Trotec odvlaživalč imaš.
Da nije nešto ovako http://www.bolha.com/dom/gospodinjski-aparati/vlazilci-cistilci-zraka/razvlazilec-zraka-trotec-16l-24ur-nov-1292222129.html?aclct=1392994266 ili ovo http://www.bolha.com/dom/gospodinjski-aparati/ostali/razvlazilec-zraka-trotec-md01-10-1292230259.html

Fi Fi
24.02.2014., 22:55
Znam da je japanski. Ali odi u skandinaviju pa ćeš vidjet vrlo jednostavne i učinkovite sisteme. Oni imaju i vlagu i kiše i jezera.
Ali kad se gradi zgrada pravi se po nekim standardima, a ne ovako kao kod nas.

Jest drugačije ovo sa linkova, ali su koliko vidim svi neki sistem prozračivanja. I sve to funkcionra i za manje novaca. Za 50 000kn me košta grijanje dokraja života.


E ne mogu naći koji Trotec odvlaživalč imaš.
Da nije nešto ovako http://www.bolha.com/dom/gospodinjski-aparati/vlazilci-cistilci-zraka/razvlazilec-zraka-trotec-16l-24ur-nov-1292222129.html?aclct=1392994266 ili ovo http://www.bolha.com/dom/gospodinjski-aparati/ostali/razvlazilec-zraka-trotec-md01-10-1292230259.html

shvatili smo da se kod nas grade novogradnje,po principu,drži vodu dok majstori ne odu :rolleyes:,ali ja sam govorila o kući,a ne zgradama :mig:

meni je to bila ponuda za kuću,sa ukopom,sa cijevima,sa klimatizacijskim kanalima,rešetkama,instalacijom,sa svime uključenim u tu cijenu,nije to točno 50 000,možda koja manje,ali tu negdje ide :)evo, ovo je odvlaživač kojeg imam:

http://mikroklima.com.hr/susaci-odvlazivaci-zraka/78-trotec-ttk-100-s-susac-zraka.html

petra00
24.02.2014., 23:34
Svaka gradnja bi trebala biti kvalitetna i sa nadzorom. A dobro mjenjat će se stvari. Na Potošačkom kodu vidim da su krenule i tužbe.
Pravit ćemo kuću i iskreno me strah. Najgore što ću baš ja morati nadzirati, i kako jedan građevinar kaže sa mačetom ići na gradilište.
Hvala na linku.

Vidiš ti što je sniženje Tortec (http://www.trotec24.com/gebrauchtgeraete/maschinen/luftentfeuchter-ttk-100-s-warenruecklaeufer.html?utm_source=psmido&utm_medium=portale&utm_campaign=psmido_de)

U Sloveniji je normalna cjena 305 eur takvog.

bonaca55
25.02.2014., 17:10
to je vraceni aparat :(

ja kupujem Trotec u Njemackoj imaju akcije ...usteda do 50% :)
http://de.trotec.com/produkte/maschinen/entfeuchtung/kondensations-luftentfeuchter-mobil/komfort-luftentfeuchter-ttk-e-s-serie/ttk-71-e/

Svaka gradnja bi trebala biti kvalitetna i sa nadzorom. A dobro mjenjat će se stvari. Na Potošačkom kodu vidim da su krenule i tužbe.
Pravit ćemo kuću i iskreno me strah. Najgore što ću baš ja morati nadzirati, i kako jedan građevinar kaže sa mačetom ići na gradilište.
Hvala na linku.

Vidiš ti što je sniženje Tortec (http://www.trotec24.com/gebrauchtgeraete/maschinen/luftentfeuchter-ttk-100-s-warenruecklaeufer.html?utm_source=psmido&utm_medium=portale&utm_campaign=psmido_de)

U Sloveniji je normalna cjena 305 eur takvog.

mala3340
20.06.2014., 13:03
Ove zime pojavila mi se plijesan u spavaćoj sobi( na jednom zidu na površini os 2, 5 metra dugo i 1 metar široko), na ostalim zidovima mjestimice. Sad me zanima koliko je nezdravo boraviti u takvom prostoru( boravila sam 3 h dnevno u toj sobi, spavala sam u drugom stanu). Čitala sam da je opasno biti u takvom prostotu ali ništa specifično nije objašnjeno. Isto me zanima kako se riješiti plijesni- znam da treba neko sredstvo s klorom ali zanima me postupak. Treba li prvo dezinficirati plijesan pa onda mehaničko uklanjanje? Treba li imati zaštitnu odjeću i kakvu? Čak sam negdje pročitala da treba napraviti karantenu prostora kad se ide uklanjat plijesan, to mi se čini malo pretjerano? Molim Vas savjet i što se tiče zdravlja i što se tiče uklanjanja plijesni, nisam uopće bila svjesna da plijesan može biti toliko opasna.

Molim ako netko zna točan postupak i zaštitnu opremu za uklanjanje plijesni bila bih zahvalna

petra00
21.06.2014., 21:54
Pročitaj malo unatrag temi ili na odvlaživačima smo govorili.

Stavi masku na lice i maži, ne struži. Maži dva put algicidom ili 96 postotnim alkoholom. Oni su najlakši za udisati, a i najjača sretstva. Nakon toga farbaj.
Ako je zid oštećen treba ga stući do zdravog djela i gletati.

Ali pročitaj što smo pisali.

petra00
12.07.2014., 23:30
Zanimljivi članci.

http://zeelena.com.hr/eliminacija-plijesni/

http://zeelena.com.hr/uzroci-plijesni/

nonica ivonica
15.07.2014., 22:27
lijep pozdrav svima!
molim vas za savjete i pomoć jer sam očajna :504: kupili sam stan u 9 mj, 35 kvadrata u prizemlju i nakon 2 mjeseca mi se pojavila vlaga, plijesan i gljivice na zidovima. stan mi okupiraju svi mogući majstori od kojih hvala ti Bože svaki ima svoje mišljenje. neki su mi predlagali kopanje temelja, drugi stavljanje hidroizolacije, onda pak ima onih koji kažu da je hidroizolacija budalaština i zapravo nemam pojma kome vjerovati :ne zna::ne zna:
zadnji koji je bio rekao je da je vlaga kondenzacijska, da zidove riješim 96% alkoholom, jer kaže da ih varikina ne ubija, da bacim premaze i da sam onda mirna samo je pitanje do kada. zima se bliži, a čekat da se opet krene slijevat voda po zidovima i iščekivat gjivičaste cimere i nije neka solucija :503:
lijepo vas zato molim da mi predložite što bi bilo najpametnije, čitala sam ovdje da su neki od vas predlagali AKWAPORE ST, pa me zanima da li pomaže i treba li se nakon njega nanosti još nešto preko
također, može li nam biti od pomoći i pdvlaživaći zraka ili je to bacanje novaca

ispričavam se na žalopojkama i eseju, nadam se da će te mi malo olakšati muku :moli::moli:

uzadnjicas
16.07.2014., 05:19
kupili sam stan u 9 mj, 35 kvadrata u prizemlju i nakon 2 mjeseca mi se pojavila vlaga, plijesan i gljivice na zidovima. stan mi okupiraju svi mogući majstori od kojih hvala ti Bože svaki ima svoje mišljenje. neki su mi predlagali kopanje temelja, drugi stavljanje hidroizolacije, onda pak ima onih koji kažu da je hidroizolacija budalaština i zapravo nemam pojma kome vjerovati :ne zna::ne zna:
zadnji koji je bio rekao je da je vlaga kondenzacijska, da zidove riješim 96% alkoholom, jer kaže da ih varikina ne ubija, da bacim premaze i da sam onda mirna samo je pitanje do kada. zima se bliži, a čekat da se opet krene slijevat voda po zidovima i iščekivat gjivičaste cimere i nije neka solucija :503:


koji je izvor vlage? jel to novogradnja pa se nije sve dovoljno osušilo? prodire oborinska voda iz okolnog terena? kapilarno se diže voda iz temelja? negdje nekome curi neka cijev? predobro dihtaju prozori? preslabo je grijanje, a puno se pere rublje i kuha? kakva je termoizolacija zidova?

ako ne utvrdite uzrok, teško ćete dugoročno riješit problem.