PDA

View Full Version : Povišeni Ketoni u urinu, šečer ili???


zipp_girl
02.01.2006., 10:52
Pozdrav svima,
Prvi put sam na forumu i imam jedno pitanje........
Prije par dana sam dobila nalaze kompletne krvne slike i urina i zabrinula sam se oko jedne stvari, a to su KETONI u urinu verijednost 2,5. Moja zabrinutost se dodatno povećala nakom što sam googlala i pronašla podatke da povišenje KETONA zapravo prati šečer. Međutim stanje glukoze u krvi i mokraći mi je sasvim u redu i u granicama normale.
Također sam pročitala da se ketoni mogu povećati ako je čovjek na dijeti ili ako je povraćao u tijeku noći što kod mene nije slučaj........
Molim ako je netko imao sličan nalaz urina s povišenim KETONIMA da mi prenese svoja iskustva.........
Hvala i pozdrav ............

Crimson Petal
02.01.2006., 11:30
koliko ja znam prisutnost ketonskih tijela ukazuje na dijabetes. to smo ucili iz kemije. :zubo: no, malo sam i ja proguglala (http://www.diagnostics.be/products/clinical/quicktest/Urine/urine-9.htm):

Normally no ketones are present in urine. Detectable levels of ketone may occur in urine physiological stress conditions such as fasting, pregnancy and frequent strenuous exercise. In starvation diets or in other abnormal carbohydrate metabolism situation, ketones appear in the urine in excessively large amounts before serum ketones are elevated.

zar ti nije tvoj(a) lijecnik(ca) objasnila nalaze? :confused:

violent_femmes9
02.01.2006., 11:54
ako su ketonska tijela pozitivna, a glukoza u urinu negativna, NE RADI se o dijabetesu. razlog vjerojatno lezi u tome sto si prije davanja uzorka urina bila gladna, tj. nisi jela nista dulje vrijeme.

neregulirani dijabetes (konstantno povishen secer u krvi) prate ketoni u urinu, ali u tom slucaju dolazi i do prolaska secera u urin takodjer (dijabeticka ketoacidoza).

ako ti je secer u krvi bio normalan i u urinu negativan, nemas razloga za zabrinutost. ipak, razgovaraj s lijecnikom.

Dora K
02.01.2006., 12:11
Povišeni ketoni u urinu koje ne prati povišenje GUK-a i glukoze u urinu najvjerojatnije su uzrokovani žeđanjem ili gladovanjem ili kombinacijom istih prije davanja uzorka na analizu.

Ponovi pretragu ;)

zipp_girl
03.01.2006., 06:11
Hvala, puno ste mi pomogli......
U četvrtak idem liječniku pa ću se javiti s najnovijim informacijama
Pozdrav

tinitrus
03.01.2006., 19:39
A što si jela dan prije?;)

zlatokosa.princeza
03.01.2006., 22:50
možeš si kupiti u apoteci ketoglux štapiće mislim da se tak zovu i kad to uroniš mokraću očitava ti se vrijednost glukoze i ketoze. ako e glukoza ok a ketoza povišena to znači da u tvom tijelu nema zaliha ugljikohidrata. jesi možda na kakvoj proteinskoj dijeti?
ketoza je ključ gubitka težine na proteinskim i sličnim dijetama. čim pojedeš jedan obilniji sendvič ili sladoled ili bilo što ugljikohidratno ketoza će nestati.
inače, ljudi su u ketozi najčešće kad s bolesni zato jer ne mogu jesti.
ako ipak primjetiš i da ti je glukoza povišena onda mislim da se moraš zabrinuti

tinitrus
04.01.2006., 19:33
Zlatokosa.princeza:top:

banderas
04.01.2006., 20:03
Pa, zar se ketoni ne javljaju svaki put kad se energija dobiva iz masti jer oni i jesu rezultat razgradnje masti? Glad, povećano vježbanje su daleko jednostavniji uzroci od straha od dijabetesa, a dijabetes nemaš ako ti je u krvi normalan i u urinu negativan, kao što ti je VF već rekla.

Duhec
10.01.2006., 08:56
Ja sam bila u situaciji, kada zbog bolesti nisam jela duže vrijeme, da su mi pronašli ketone u urinu. Kada sam ponovo uredila prehranu, stanje se je stabiliziralo. Liječnik mi je objasnio, da ketoni u urinu ( ako nije dijabetis ) znače, da tijelo troši svoje rezerve, odnosno "samo sebe", jer ne dobiva dovoljno hrane.