PDA

View Full Version : Koliko ono što slušamo može reći o nama?

pozdraf!
21.05.2003., 19:28
''sto slusas?'' jedno je od prvih pitanja koje postavljaju mnogi ljudi kad se upoznaju. jedna moja prija kaze da je ono sto slusamo nasa karakterna osobina, s cime se ja definitivno ne slazem. istina, taj podatak nam moze mnogo reci o nekome, ali nije li predrasuda stvarati si sliku o nekome prema onome sto isti slusa? cesto sam previse ocekivala od nekoga ciji bi mi se glaz. ukus svidjao, pa mi razocaranje nije ginulo... isto tako mislim da nam samo medju mladima to pitanje moze pomoci jer kad covjek odraste, muzika nije vise jedan od glavnih cimbenika koji oblikuju njegovu licnost.

ne znam...komentirajte ako vam se da...

Ollienntsh
21.05.2003., 19:35
To ovisi o tome koliki je interes te osobe za glazbu. Ako je interes velik, onda je to vazan podatak, ali nije cjelovit prikaz (osim kod mene) psihe.

...mogo bi ja bit "psihic" :D

crazy child
21.05.2003., 19:57
Kad si mlađi prave se neke razlike među ljudima po tome kako su glazbeno orijentirani, ono ne mogu se družiti neko ko sluša punk i narodnjake, ali kasnije slušaš sve i nema nekih identifikacija s tim subkulturama. Odrasteš i ne izražavaš svoj stav prema svijetu time da moraš pripadati nekoj grupi. Ono što slušaš govori o nekom tvom senzibilitetu i gl. ukusu, ali naravno da ljudi koji slušaju istu glazbu ne moraju biti slični.

iggix
21.05.2003., 21:26
U principu me ne interesira tko slusa kakvu glazbu, ali ne mogu podnijeti ljude koji o glazbi non - stop pricaju. :rolleyes:

Marija_1963
21.05.2003., 21:54
meni osobno je jako bitno tko sluša kakvu glazbu jer mislim da to puno govori o osobi, da li ćeš se s njom složiti ili ne. Dođem negdje, tamo sviraju bosanski narodnjaci tipa Ilija i Marko, znam odmah na čemu sam, no, thanks!
To ti je slično kao i sa humorom - ako je osobi smiješno ono što i meni - klapa i većina ostalog.

iggix
21.05.2003., 22:08
Marija_1963 kaže:
meni osobno je jako bitno tko sluša kakvu glazbu jer mislim da to puno govori o osobi, da li ćeš se s njom složiti ili ne. Dođem negdje, tamo sviraju bosanski narodnjaci tipa Ilija i Marko, znam odmah na čemu sam, no, thanks!
To ti je slično kao i sa humorom - ako je osobi smiješno ono što i meni - klapa i većina ostalog.

Joj, Marija, na glazbi smo ovdje davno zakljucili: narodnjaci ne spadaju pod glazbu!;) :D

Marija_1963
21.05.2003., 22:43
Ne dolazim često ovdje, više visim na prečkama u kokošinjcu :D , al znaš što sam mislila reći.

mirrorball
22.05.2003., 00:31
Dok sam bio "mlađi" igralo mi je ulogu tko šta sluša, ali sad mi je fakat svejedno ako se s tom osobom dobro slažem. Distanciranje od nekoga samo zbog toga što nam se glazbeni ukusi ne podudaraju u najmanju ruku je podcjenjivanje iste, pa čak i snobizam....

maquialdora
22.05.2003., 12:42
....... yes,,...,... they have our coniciousness...... or maybe not???......

otO
22.05.2003., 15:29
crazy child kaže:
Kad si mlađi prave se neke razlike među ljudima po tome kako su glazbeno orijentirani, ono ne mogu se družiti neko ko sluša punk i narodnjake, ali kasnije slušaš sve i nema nekih identifikacija s tim subkulturama. Odrasteš i ne izražavaš svoj stav prema svijetu time da moraš pripadati nekoj grupi. Ono što slušaš govori o nekom tvom senzibilitetu i gl. ukusu, ali naravno da ljudi koji slušaju istu glazbu ne moraju biti slični.

evo, ni sam to ne bih bolje srocio. sto ti se vise granice ukusa sire, to glazba koju slusas vise postaje odraz raspolozenja, a manje nekakve ideologije.
doduse, neki ljudi nikad ne izadju iz svojih kaveza.

Nimoy
22.05.2003., 15:30
Zapravo mozes puno toga saznat o covjeku kroz glazbu, makar ima puno iznimaka, koje ti nista ne govore...

Nimoy
22.05.2003., 15:35
otO kaže:
evo, ni sam to ne bih bolje srocio. sto ti se vise granice ukusa sire, to glazba koju slusas vise postaje odraz raspolozenja, a manje nekakve ideologije.
doduse, neki ljudi nikad ne izadju iz svojih kaveza.

mislim da pripadnost subkulturama osim sto moze izrazavati potrebu za tinejdzerskom isfurancijom i oslobadjanjem negativne energije, u dosta slucajeva razvija jedinstven pogled na svijet, gdje nije pitanje nekog extremnog bunta, vec jednostavno dozivljavanja svoje okoline. U tome ti glazba moze, a i ne mora pomoci, kao ni utjecati...(primjer za utjecaj glazbe na pogled na svijet ::> Punk - aktivizam(anarhizam u nekim slucajevima)
A slazem se da sto covjek izlazi iz puberteta, oslobadja se svih "etiketa"i pocinje slusati sve razlicitiju glazbu...
U mom slucaju se to takodjer dobro vidi, ali eto ostao sam dosljedan nekim kriterijima po kojima slusam ili volim slusat nesto...

Nimoy
22.05.2003., 15:39
mirrorball kaže:
Dok sam bio "mlađi" igralo mi je ulogu tko šta sluša, ali sad mi je fakat svejedno ako se s tom osobom dobro slažem. Distanciranje od nekoga samo zbog toga što nam se glazbeni ukusi ne podudaraju u najmanju ruku je podcjenjivanje iste, pa čak i snobizam....

meni nije nikad igralo ulogu tko sta slusa,(sto se prijateljstva tice), ali naravno da sam imao neke predrasude i idiotske izjave i omalovazavanja(ne direktna naravno)...

no, to sve prodje, i pocnes shvacat da su istinske zivotne vrijednosti puno vaznije od stila kojeg covjek zivi, i da ti pravi prijatelj uvijek dobro dodje(kao i ti njemu) , pogotovo u ovako u najmanju ruku "cudnim" vremenima, u kojima svjedocimo raznim zalima kojim nas ovo drustvo izlaze...

Žlzc
22.05.2003., 15:45
Naravno da ono što čovek sluša može nagovestiti mnogo o njemu, ako stvari doživimo na pravi način u skladu sa kontekstom. Recimo, ako čovek ne sluša ništa, sa gotovo stoprocentnom sigurnošću se može zaključiti da je gluv. Ako čovek nije gluv, on gotovo sigurno ima bar jednu pesmu koja mu je draga, i ta jedna pesma nije irelevantna kada ga upoznajemo. Ako sluša hiljadu bendova, recimo, ni to nije irelevantno, kao što nije irelevantno koji su to bendovi. Zašto? Naravno, zbog toga što to svedoči o njegovom senzibilitetu. Senzibilitet je jedna od najvažnijih stvari na svetu, jer je izvorište weltanschaunga, koji uključuje čovekove stavove o ljubavi, prijateljstvu, politici i mnogim drugim jako važnim stvarima. Slušanje ove-ili-one muzike ne samo da svedoči o senzibilitetu slušaoca, nego često i jako utiče na čovekov senzibilitet. Dakle, da, smatram da je jako važno šta neko sluša.

otO
22.05.2003., 16:47
mislim da pripadnost subkulturama osim sto moze izrazavati potrebu za tinejdzerskom isfurancijom i oslobadjanjem negativne energije, u dosta slucajeva razvija jedinstven pogled na svijet, gdje nije pitanje nekog extremnog bunta, vec jednostavno dozivljavanja svoje okoline. U tome ti glazba moze, a i ne mora pomoci, kao ni utjecati...(primjer za utjecaj glazbe na pogled na svijet ::> Punk - aktivizam(anarhizam u nekim slucajevima)

pa cisto sumnjam da ce ti pripadnost nekoj subkulturnoj grupaciji pomoci da razvijes jedinstven pogled na svijet. izdvajanje iz "glupe mase" i prikljucivanje nekoj skupini, koliko god da je njihov sustav vrijednosti vec inicijalno blizak tvome, nije nista drugo doli promjena uniforme. slazem se da glazba moze utjecati na tvoj pogled na svijet, ali to ovisi prvenstveno o tebi i o tome hoces li joj ti to dopustiti. jer ne zaboravi da ne traze svi u glazbi dubinu i znacenje, nekim ljudima ona sluzi samo da se zabave sto ih pak, suprotno misljenju nekih glazbenih snobova, ne cini automatski glupljima ili manje vrijednima.

neciji glazbeni ukus govori o osobi tek toliko da ga na brzinu mozes strpati u kakvu ladicu, a misliti da ces nekoga dobro upoznati samo preko glazbe koju slusa je cista intelektualna lijenost. osobno znam jako puno glupih indie/punk/grunge/sto god klinaca i u isto vrijeme jako puno pametnih ljudi koji slusaju narodnjake, plesnu glazbu ili glazbi uopce ne pridaju neku veliku paznju.

Djete Kreten
22.05.2003., 18:31
pozdraf! kaže:
''sto slusas?'' jedno je od prvih pitanja koje postavljaju mnogi ljudi kad se upoznaju.

Uh, mislim da ovo pitanje lagano izumire. Barem ga ja već pregršt vremena nisam čuo niti postavio. A nekad je bilo nezaobilazno. Ono, bok, bok, ja sam... ti si... kaj slušaš?

Malo sa ta kultura slušanja takve i takve glazbe nekako izgubila, zar ne? Valjda smo se proseljačili ili su druge stvari važnije od toga koju ziku slušamo. Baš je Pišta pričao o tome na CCNu pred koji dan...

GothicA
22.05.2003., 20:28
Kažu mi da mi je najveća mana to kaj ljude često svrstavam po glazbi. Često pogađam tko je kakav s obzirom na glazbu koju sluša, ali znam i fulat.
Iako, moram priznat, previše sam se zadubila u sve te stvari i još ko da mi netko narihtava, manje više kak kog ocijenim po glazbi, takav je (bar kolko ja imam prilike prodrijet u tu osobu).
Ne znači sad da ću uvijek biti u pravu, al to mi je nekak važna odrednica.
Možda mi i nije plus, al uvijek ću dat prednost onome koji sluša gothic, metal, punk itd. nego nekome tko sluša hrvatski pop il narodnjake.

Žlzc
22.05.2003., 20:35
A ljubavnik ti je čovek koji obožava Đoku Balaševića*? :rolleyes:

studeni1983
22.05.2003., 20:37
Mrzim ta pitanja! To je ko da se nekom uvališ s pitanjem o njegovom sadržaju govna. Kad sam zivcana, jedem cokoladu (mljac, bas je fina ova s bademima), a slusam Jinxe koje necu slusati kad sam romanticno raspolozena i kad ne jedem nista (hrane me zvuci b.b.kinga). al, nije mi to toliko ni vazno. vidjela sam ja zadrte pankice kako se odvaljuju na narodnjake... hihi... i jazzere koji po tramvajima u walkmanu nose thompsona :) ne bih se ograničavala

Žlzc
22.05.2003., 20:39
studeni1983 kaže:
vidjela sam ja zadrte pankice kako se odvaljuju na narodnjake... hihi... i jazzere koji po tramvajima u walkmanu nose thompsona :)

Pa eto, zar ti to ne govori mnogo o njima?

GothicA
22.05.2003., 20:43
Žlzc kaže:

Da, i misliš da se zbog toga ne znamo sukobiti?

oomph
22.05.2003., 21:07
Imam skoro 30 i uvidjela sam da muzički ukus definitivno prikazuje o kakvoj je osobi riječ.
Ergo, ako upoznaš tipa koji voli magazin, škoru i thompsona, znači da: nećete naći kompromis za izlaske-nema mjesta gdje je dobro i tebi i njemu (forget about koncerti, disko, klubovi itd), kad dođeš kod njega uz seks će ti pustit jelenu rozgu (pada pimpi), a u nedajbožeslučaju vjenčanja htjet će 300 ljudi uz tamburaše skakanje po stolu i seljački bend i gange - fuj
NO THANX

(moj muž je odabran u Jabuci - a very good choice)

(no, ima isfuravatora koji su tobože alternativci a na tulumu znaju sve seljačke tekstove - takvi organiziraju isto seljačke svadbe i provode seljački stil života):flop:

Hugh 'n' Pepper
22.05.2003., 21:19
of kors da muzika govori puno o covjeku...ali ne trazim priujatelje po tim kriterijima, nitko u mojoj blizina ne slusa ono sto ja slusam, ima raznih "repera", ultra rockera, pankera, metalaca, ali to mi ne smeta previse...cak tu i tamo mogu poslusati nesto sto mi puste... :D ali nikad ne davim druge sa glazbom koju ja slusam... ne mora se svima svidjati to....is it? :)

so much...

panon youth
22.05.2003., 22:04
da, senzibilitet, ko što zec kaže, a iz tog stavovi o svem ostalom, jes

al onda opet čovjek koji sluša toma waitsa može imati isti senzibilitet ko onaj koji sluša riblju čorbu(rane radove:D )
ili balaševića.
što mislite, kakvog su sebzibiliteta balaševi fanovi
kolko sam ih ja upoznao, njih i njihove stavove, jako nalikuju mojima, šta reći, to su fine osobe, pošteni ljudi
zagonetka
---------------------------------------------
mislim, možeš ti nekog pročitat iz onoga što sluša, al trebaš bit jako dobar čitač te uzimat u obzir i ono između redova, i u fusnoti, a i na koricama. također trebaš znati što gdje možeš pročitati pa tako u kuharici ne trebaš tražiti povijest francuske revolucije. inače najviše što možeš skužit iz glazbe je kak se neko oblači (onda ide novi topic - koliko on što oblačimo može reći o nama:rolleyes: ), barem kad su subkulture u pitanju

Nikola
23.05.2003., 01:39
Žlzc kaže:

:top: :top:

jebote, a ja vec mislio da je nasla drugog... :D :D

pa kud bas da i on slusa balasevica...

Nikola
23.05.2003., 02:02
panon youth kaže:
senzibilitet

hm, senzibilitet..

sta netko moze reci o mom senzibilitetu ako ja kazem da sam uzivao na balasevicevim koncertima...

a mogu reci da sam uzivao i na zabranjenom pusenju.. (jer sam se napio)

svatko slusa ono sto se njemu svidja... ne laje kuja radi sela...

ja ne slusam balasevica il corbu ili bilo sta drugo zato da bi netko imao nekakvo dobro / lose misljenje o meni... nego zato jer se meni to slusa...

a ako ce nekoga prvo zanimati sta slusam a tek onda kakva sam osoba... onda ja nekog takvog ne trebam za prijatelja!

Hallon
23.05.2003., 08:10
Meni je "još uvijek" bitno tko što sluša, jer sam izbirljiv po pitanju glazbe koju slušam.

Mada rijetko postavljam pitanje tipa: Koju vrstu glazbe slušaš. Nekako mi je otrcano i bezveze pitanje. Ko da nemam kaj pametnije pitat.

Nikad nisam funkcionirao s ženama koje su slušale narodnjake. Vrlo brzo bi mi dopizdilo. :D :rolleyes:

carlotta
23.05.2003., 10:26
Ljudi se uvijek spoje zbog nekog zajedničkog interesa. Ako je nekome glazba izuzetno važna, prirodno je da će mu pitanje "Što slušaš" biti selekcijsko pitanje za odabir društva.

Naravno da otkriva, kao što je reko panon "senzibilitet". Ako je nečiji senzibilitet boy grupe ili kuruza, prihvaćam (iako ne razumijem), ali teško da ću s njima moći uspostaviti nekakav bliskiji odnos i kao što rekoše Smithsi
"...Because the music that they constantly play
IT SAYS NOTHING TO ME ABOUT MY LIFE ..."

Eh sad, ako se meni sad slušaju Bachovi Brandenburški koncerti, a drugi dan Pixiesi, onda bi ja po tom pitanju ispala vjerojatno šizofrena....:D

Hallon
23.05.2003., 16:07
carlotta kaže:
Eh sad, ako se meni sad slušaju Bachovi Brandenburški koncerti, a drugi dan Pixiesi, onda bi ja po tom pitanju ispala vjerojatno šizofrena....:D

E nebi. Ja jedan dan slušam Pearl Jam, a drugi Jazz... A kaj buš na to rekla??? :D

Gianluca Vialli
23.05.2003., 17:52
......pa, sigurno da u neku ruku vrsta muzike koju netko sluša može reći nešto o toj osobi.....

.....složio bih se sa Žele zecom da vrsta muzike sigurno može nagovijestiti senzibilitet osobe.......

.....ali, nemoguće je na temelju glazbenog ukusa napraviti potpuni profil osobe.....a baš to pitanje je idealno za tinejdžere za trpanje ljudi u određene ladice, za generaliziranje i za stvaranje predrasuda..........

....osim toga, bitno je i koliko glazba općenito znači nekoj osobi..........nekome znači puno, puno vremena provodi samo slušajući je, uživa u njoj, istražuje......to mu je velika ljubav i hobi........

...s druge strane, postoje osobe kojima je muzika nešto što svira u pozadini, nešto usputno......dok češu jaja, kuhaju grah, peru auto, ribaju kožu s pete.......

.....i kada neki teen-hevijaner čuje da takva osoba sluša nekakve narodnjake, Mineu i Maju Šuput, odmah, bez da upozna osobu, kaže da je budala, kreten, seljačina, sigurno ima dva razreda osnovne i glup je ko Tomo Šokota......a ne pomisli koliko takvoj osobi muzika uopće znači.....

mislim da pripadnost subkulturama osim sto moze izrazavati potrebu za tinejdzerskom isfurancijom i oslobadjanjem negativne energije, u dosta slucajeva razvija jedinstven pogled na svijet, gdje nije pitanje nekog extremnog bunta, vec jednostavno dozivljavanja svoje okoline. U tome ti glazba moze, a i ne mora pomoci, kao ni utjecati

....mislim da takva pripadnost u većini slučajeva i jest tinejdžersko isfuravanje......jer, takve mlade osobe jednostavno žele pripadati nečemu i nekome.......ne znaju što su, traže se......za to postoje dva načina (ovo je moja teorija, nisu nikakve znanstvene činjenice): prvi je pripadanje nekoj glazbenoj grupaciji......želi se naći vlastiti put, pobjeći od "istosti", naći alternativu......traži se vlastiti stav i pogled na svijet, osjećaj pripadnosti.....žele biti drukčiji od drugih......međutim, svaka subkultura ima svoja pravila......a takvim tinejdžerima je lakše prihvatiti već postojeća pravila koja postoje unutar grupe (koliko god to paradoksalno zvučalo, jer ipak su u buntovnim godinama, kada ne žele igrati po pravilima....ali, za ova pravila misle da su to njihova vlastita), nego izgraditi vlastita unutar nekih općih pravila.........da bi bio metalac, moraš furati majice od nekog super-cool-zakon benda, nositi marte, imati dugu kosu i mrziti šminkere.......i tako misle da su drukčiji, posebni, da nisu poput drugih......poput većine sigurno nisu, ali su zato poput svojih prijatelja, praktički klon do klona......i ne razmiju da su izlaskom iz tog unificiranog pogleda na svijet (dakle, onog protiv kojeg su se bunili) prihvatili isto takvo, također nametnuto od drugih ljudi....samo, za te stavove su umislili da su to njihovi vlastiti..... .....Alane, pitanje za tebe....da bi bio član takve grupe, onda morate imati iste stavove i poglede (s vrlo malim varijacijama)....kako je onda moguće u takvoj grupici imati jedinstvene poglede i stavove?......neki ljudi na kraju pronađu sebe u toj grupi, neki se pronađu izvan nje, a neki se uopće ne pronađu....

.....drugi način pronalaženja sebe je privremeni izlazak iz gomile, ostajanje nasamo sa samim sobom.......budući da ovdje govorimo o glazbi, onda govorim o pronalaženju vlastitog ukusa......bez pritiska sa strane, bez pritiska određene grupe ljudi......

svatko slusa ono sto se njemu svidja

...nažalost, nije uvijek tako.....

Ljudi se uvijek spoje zbog nekog zajedničkog interesa. Ako je nekome glazba izuzetno važna, prirodno je da će mu pitanje "Što slušaš" biti selekcijsko pitanje za odabir društva.

....meni je glazba izuzetno bitna......ali, bitna mi je moja glazba, ne tuđa........ako mi je netko drag kao osoba, nebitan mi je njezin glazbeni ukus......ako sluša nešto što i ja, super, eto još jedna tema za razgovor, ako ne, postoji puno drugih stvari.....i definitivno pitanje muzike nije selekcijsko za biranje društva...

Pozdraf...

GothicA
23.05.2003., 19:01
oomph kaže:
Imam skoro 30 i uvidjela sam da muzički ukus definitivno prikazuje o kakvoj je osobi riječ.
Ergo, ako upoznaš tipa koji voli magazin, škoru i thompsona, znači da: nećete naći kompromis za izlaske-nema mjesta gdje je dobro i tebi i njemu (forget about koncerti, disko, klubovi itd), kad dođeš kod njega uz seks će ti pustit jelenu rozgu (pada pimpi), a u nedajbožeslučaju vjenčanja htjet će 300 ljudi uz tamburaše skakanje po stolu i seljački bend i gange - fuj
NO THANX

(moj muž je odabran u Jabuci - a very good choice)

(no, ima isfuravatora koji su tobože alternativci a na tulumu znaju sve seljačke tekstove - takvi organiziraju isto seljačke svadbe i provode seljački stil života):flop:

Tako je!!! Muž odabran u Jabuci :s
No ima i totalno čudnih ljudi. Nisu fejkeri, al su šareni, najbolje reć nedefinirani. Npr. imam frendicu koja kakti voli Metallicu, ali se trga i na Olivera Dragojevića i na Daleku Obalu. To mi nekak ne ide skup. A onda opet Maidene, pa Olivera etc. Jednom su ju još neki likovi pitali koji ***** ona sluša na kraju. A ne samo da je nedefinirana po glazbi, neg je takva i po karaktera. Sad malo ovo, sad malo ono, pa miješanje i jednog i drugog kaj je kontradiktorno etc.
A njen dečko, čuveni metalac, išao je na koncert Balaševića. Nakon toga sam ga pitala: "Kakav si ti to metalac?" :D Taj tren je zgledao ko da mu je bilo krivo kaj je rekao da je bio na Balaševiću :D

carlotta
23.05.2003., 20:37
Hallon kaže:
E nebi. Ja jedan dan slušam Pearl Jam, a drugi Jazz... A kaj buš na to rekla??? :D

Ne bum niš rekla, jer takve napade imam konstantno....:D

carlotta
23.05.2003., 20:56
[QUOTE]Gianluca Vialli kaže:
[.....ali, nemoguće je na temelju glazbenog ukusa napraviti potpuni profil osobe.....a baš to pitanje je idealno za tinejdžere za trpanje ljudi u određene ladice, za generaliziranje i za stvaranje predrasuda..........

Složila bih se s tim. Ne treba ni implicirati da se radi o potpunom profilu, već samo o ukusu glazbe koja je ovdje jedna komponenta osobnosti.

....meni je glazba izuzetno bitna......ali, bitna mi je moja glazba, ne tuđa........ako mi je netko drag kao osoba, nebitan mi je njezin glazbeni ukus......ako sluša nešto što i ja, super, eto još jedna tema za razgovor, ako ne, postoji puno drugih stvari.....i definitivno pitanje muzike nije selekcijsko za biranje društva...

Nije tebi, nekima je, prije svega onima kojima je upravo pitanje "Što slušaš" od neke krucijalne važnosti za neki daljni nastavak druženja. Jasno da postoje druge vrijednosti, i složila bih se s tim da se uglavnom radi o nekom, ajmo reći snobovskom pristupu, i zato je većina ljudi koje znam tijekom sazrijevanja i odrastanja izabrala druge kriterije za selekciju, pa tako i ja. No, moram napomenuti da ipak lakše uspostavim kontakt s onima koji su mi po pitanju glazbenog ukusa slični, što naravno nije nikakva garancija da će taj kontakt biti kvalitetan i trajan.

Gianluca Vialli
23.05.2003., 23:11
carlotta kaže:

No, moram napomenuti da ipak lakše uspostavim kontakt s onima koji su mi po pitanju glazbenog ukusa slični, što naravno nije nikakva garancija da će taj kontakt biti kvalitetan i trajan. [/B]

.....naravno....lakše je kad imate slične interese, u ovom slučaju slične glazbene ukuse....normalno je da ćeš vjerojatnije tako ostvariti lakši kontakt, ipak odmah u startu postoji barem jedna stvar u kojoj ste vrlo slični.....ali, kao što kažeš, to nije garancija da će taj odnos biti dobar i kvalitetan.....znači, ukus može pomoći u stavu o čovjeku, građenju bližeg odnosa......ali, sumnjam da kod odraslih ljudi može biti presudan.....da može biti onaj čimbenik za ili protiv......

Pozdraf...

bowets
26.05.2003., 17:05
pozdraf! kaže:
''sto slusas?'' jedno je od prvih pitanja koje postavljaju mnogi ljudi kad se upoznaju.

to je prva stvar koji ljudi pitaju zato jer hoce vidjeti dali imaju nesto zajednicko.. sto tko slusa nema nikakvu znacajnost, ali to se pita samo zato da ako druga osaba slusa iste stvari ko mi, onda mozemo poceti razgovor o necemu sto imamo zajednicko..

u mojem slucaju, ja se oblacim ko skejter, slusam trance i dark rock... nisam partijaner a nit neznam skejtat...

muerte
27.05.2003., 09:54
Glupost, uopce nije vazno...
Poznajem mnogo ljudi razlicitih glazbenih sklonosti i zaista mi nije vazno tko sto slusa.To su tinejdjerska preseravanja i nadam se da je vecina medju vama prerasla takve frustracije.
Osim jedino ako je ovaj forum pun balavaca...

muerte
27.05.2003., 09:58
GothicA kaže:

Možda mi i nije plus, al uvijek ću dat prednost onome koji sluša gothic, metal, punk itd. nego nekome tko sluša hrvatski pop il narodnjake.

A noise... jel imam sanse :confused:

Burzum
27.05.2003., 11:19
Black metal ist krieg :D
Tko slusa Burzum,Dark Throne,Forgotten Woods i slicno je sigurno sasvim lud vec sada ili ce mu se to manifestirat kasnije :D
To naravno mislim na one koji to slusaju jer im ispunjava dusu a ne iz djira.

soylent
27.05.2003., 14:52
sve i nista.

glazbeni ukus moze biti:
- furka. znaci moze se skuziti koliko je netko povodljiva budala ;);
- formiran spletom okolnosti. manje fatalno za mentalni sklop doticnoga, a i njegove okoline :) ;
- uzak, usadjen. moze se podosta zakljuciti o necijoj principijelnosti i znanju (obrnuto od kretenoidnih "furasa");
- sirok. to moze govoriti o necijem znanju, sirini duha, kulturi. a u nekim iskompleksiranim slucajevima i o nedefiniranom stavu...
- los. jos ako je doticni svjetan toga, odmah popijem pivu s njim. :D
-dobar. to sam ja. ;)

ima jos podvrsta, ali tko ce ih se sve sjetiti... ;)

soylent
31.05.2003., 15:29
htio sam malo reanimirati topic, jer sam naletio na jednu zgodnu konstataciju, a koja ide uz temu.
naime, vokal placebo (kako se zove taj hermafrodit?! :) ) prije par noci na viva 2 rece da zadnjih pol godina ne slusa bas nista osim-trancea (?!?!).
i sad kako odgovoriti na pitanje autora topica? :D

carlotta
31.05.2003., 16:29
[QUOTE]soylent kaže:
naime, vokal placebo (kako se zove taj hermafrodit?! :) )

Brian Molko ;)

Cinnamon Girl
31.05.2003., 19:55
...s druge strane, postoje osobe kojima je muzika nešto što svira u pozadini, nešto usputno......dok češu jaja, kuhaju grah, peru auto, ribaju kožu s pete.......

APSOLUTNO GENIJALNO I - NA ZALOST - TACNO.

histeria
31.05.2003., 20:33
ma, meni je to zalosno, al stvarno je tak:(

al da se drzim teme, DA;) puno govori

Gilad Pellaeon
31.05.2003., 21:31
Osobe koje slusaju teski metal/rock, tj. dernjavu i udaranje glavom o zid su obocno vrlo agresivne osobe (unutra ili izvana, svejednio). Ne mogu zamisliti sto je bolesno u ludim ljudima pa da im je to dobra glazba. :p
Moze mi netko od takvih objasniti u cemu je stos?

Blizzard Beast
31.05.2003., 22:03
Gilad Pellaeon kaže:
Osobe koje slusaju teski metal/rock, tj. dernjavu i udaranje glavom o zid su obocno vrlo agresivne osobe (unutra ili izvana, svejednio). Ne mogu zamisliti sto je bolesno u ludim ljudima pa da im je to dobra glazba. :p

pa da pokusas poslusat bez predrasuda mozda bi i skuzio

Gianluca Vialli
31.05.2003., 23:31
Blizzard Beast kaže:
pa da pokusas poslusat bez predrasuda mozda bi i skuzio

Vjerujem da predrasude baš i nemaju veze s tim.

Rev
01.06.2003., 00:00
ne možete čovjeka ovako preko foruma nagovoriti da mu se sviđa metal i rock.....

do toga se mora doći sam...

ja sam s 12 godina također slušao i pop i rap, i štatijaznam (tj, MTV)....

tada mi je frend pustio par rock/metal pjesmi i sviđale su mi se, i od tada slušam rock i metal, više ovo drugo....
;)

Blizzard Beast
01.06.2003., 00:00
Gianluca Vialli kaže:
Vjerujem da predrasude baš i nemaju veze s tim.

ako krenes slusat neku glazbu i vec unaprijed mislis da je ona obicno deranje i nabijanje te da su svi ljudi koji je slusaju bolesnici i ludaci tesko da ce ti se svidjet.

inace ja mislim da glazba ne odreduje covjeka ali ipak mi je draza osoba koja slusa istu i slicnu glazbu koja. ako nista druga barem onda imam jednu temu vise za razgovor.

Gianluca Vialli
01.06.2003., 00:15
Blizzard Beast kaže:
ako krenes slusat neku glazbu i vec unaprijed mislis da je ona obicno deranje i nabijanje te da su svi ljudi koji je slusaju bolesnici i ludaci tesko da ce ti se svidjet.

Ma, mislio sam predrasude u ovom slučaju....u postu osobe koja je napisala to za metal......jednostavno mu se ne sviđa.....

....ovo što si napisao o predrasudama je točno......ali, opet....ako mu se ne sviđa metal, može on biti ne znam kako otvoren, ali ga nećeš nagovoriti da to sluša.......

.....takva je moja reakcija prema hip-hopu i tim čudima....koliko god se ja trudio, ja takvu muziku ne mogu slušati........čim ih čujem dobijem osip, sav poživčanim i počnem jesti ćevape bez luka, dakle totalno lud i neuračunljiv čovjek....:D :D (mislim, ko je vidio jesti ćevape bez luka :rolleyes: :D )

....ili kad mi je svojevremeno (davno je to bilo) frend htio uvaljati da počnem slušati Metallicu, Satriania i Dream Theater (ili Theatre, ne bih znao).......brate, ne ide pa ne ide.....tu ne bi niti hipnoza pomogla......:D

Hugh 'n' Pepper
01.06.2003., 02:55
Gianluca Vialli kaže:
čim ih čujem dobijem osip, sav poživčanim i počnem jesti ćevape bez luka, dakle totalno lud i neuračunljiv čovjek....:D :D (mislim, ko je vidio jesti ćevape bez luka :rolleyes: :D )

jebesh cevap bez luka! zagriz taj ce'ap mujadine, jebem li ti vrelu tepsiju!

panon youth
01.06.2003., 03:05
glavno jelo ćevap, baklave za desert...........da znaš to mi baš danas falilo, a nije nam se dalo hodat do starih dobrih šipaca;)

pozdraf!
01.06.2003., 19:35
[QUOTE]Gianluca Vialli kaže:
[B]Ma, mislio sam predrasude u ovom slučaju....u postu osobe koja je napisala to za metal......jednostavno mu se ne sviđa.....

tako sam ja jucer (citaj: subota na nedjelju) zavrsila u rock villageu gdje sam imala priliku cuti death metal uzivo, tako da sada znam i definitivno mogu reci da to nije glazba za mene i moje jadne usi navikle na vesele ska pjesmuljke... ne kuzim ljude koji u tome uzivaju... uzas...

soylent
01.06.2003., 19:53
carlotta kaže:
[QUOTE]soylent kaže:
naime, vokal placebo (kako se zove taj hermafrodit?! :) )

Brian Molko ;)

molko?! otkud je taj svat?

Gianluca Vialli
12.06.2003., 12:26
Većina nas je rekla mišljenje na ovu temu.......a sada...što kažu stručnjaci

Reci što slušaš... (http://www.iskon.hr/znanost/page/2003/06/08/0022006.html)

Pozdraf...

bowets
12.06.2003., 20:15
tuzno je sto se sve moze znanstveno potvrditi

Gilad Pellaeon
12.06.2003., 22:11
Sto mislite o ljudima koji slusaju SAMO klasike?
Ja, volim klasiku, ali u mixu sa drugim stvarima :)

milk
13.06.2003., 08:11
ok...glazba je prije svega bitna jer indirektno definira mjesta na koja će te izlaziti..a time i krug ljudi koje će te potencijalno upoznati..ljudi kojima je glazba šum u pozadini neće ići na koncert, dok ja jednostavno ne mogu ić na seljačka/disco(italo dance poskočice)/čelaveglave/masnivratovi mjesta...
..naravno da ne definira ljude u smislu dobro/loše ali svakako da u pogledu ukusa, zanimacija, pogleda na svijet...
..bitno je..ne presudno.

carlotta
13.06.2003., 08:16
soylent kaže:
molko?! otkud je taj svat?

To ne znam. Placebo mi je o.k., ali ne do te mjere da se bacim u istraživanje njihove biografije.

ABC
13.06.2003., 19:48
Cinjenica je da glazbeni ukus govori puno o nekoj osobi. Dok sam bio mladji to je cesto utjecalo na izbor ljudi s kojima sam se druzio. Ali ruku na srce, cak i oni s kojima se nisam rado vidjao nisu imali bitno drukciji ukus od moga. Podjela je bila ostrija, ali je u isto vrijeme broj ljudi bio manji. S vremenom sreces sve vise i vise ljudi (osim ako zivis u jako malom mjestu i ne mrdas iz njega) i ne mozes si priustiti druzenje samo s ljudima istih ukusa. Ostaje i dalje cinjenica da poznavajuci neciji glazbeni ukus mozes saznati nesto o povijesti ljudi (povijesti u smislu odrastanja), o njihovom obrazovanju, pa cak i o ideoloskim, religijskim i politickim stajalistima.

Iako mi danas nije gotovo nikakav uvjet slaganje glazbenog (ili filmskog, ili bilo kojeg) ukusa da bih od nekoga napravio prijatelja, ipak je lakse naci mjesto za zajednicki boravak i preci prvu fazu poznavanja ako imamo kakvu takvu slicnost u glazbenom ukusu.

I da, nemojmo zaboraviti da je glazba ritam, a ritam je seks, a seks je jebeno bitna stvar. Tesko mogu zamisliti da se valjam s nekim u krevetu i da je sve popraceno Magazinom :) (ipak sumnjam da bih odbio Hale Berry samo zato sto ona hoce slusati "zidam kucu trokatnicu, mjesam malter, motam zicu..." !)

-Watashi!i!i!i-
14.06.2003., 05:21
ne skroz, al poprilicno glazba koju covjek slusa ovisi o njegovim misljenjima, navikama, ponasanju i sl.

Mi otkrivamo glazbu koja nam se svidja al moramo uzet u obzir da i ona otkriva nas, mjenja nas dok nas nosi njen ritam, dok citamo njene tekstove, dok rigamo u WCu a na radiju svira nekaj dosadno, lalalalaprdam bezveze, leteci medvjedici, avijoni, slonovi koji padaju, spoolna bolest, mrav do njih 700... a neznam :o

Ed Hunter
14.06.2003., 10:08
meni muzika znaci sve ... uvijek mi u kuci svira zika i to mora bit takoooo!!! Dok serem dok drkam dok jedem itd... i dok grebem kozu s pete... ponovo eeeeeeee nemres bez muzike!!
danas idem na moreeee!! :P haha :>

Gilad Pellaeon
14.06.2003., 11:35
Koliko tek vrsta glazbe koju zelimo slusati ovisi o trenutnom raspolozenju? (retoricko pitanje):D
Npr, prije spavanja ja uglavnom pustam pjesme sa laganim , smirujucim, opustajucim tempom.
Vi?

ABC
14.06.2003., 16:03
Gilad Pellaeon kaže:
Koliko tek vrsta glazbe koju zelimo slusati ovisi o trenutnom raspolozenju? (retoricko pitanje):D
Npr, prije spavanja ja uglavnom pustam pjesme sa laganim , smirujucim, opustajucim tempom.
Vi?

Ha ha ha. Volio bih vidjeti nekog tko pusta Ministry prije spavanja. Koje droge moras piti da bi zaspao uz 180 bmp i 120 decibela.

Ja imam posebnu kompilaciju za autoceste! ADF i Propellerheads i sl. Samo nek se vrti brze od osovine.

A imam i posebnu za povratak kuci u 5 ujutro. Ima nesto cudno u kombinaciji cesta, izlazak sunca, pocetak mamurluka i Kruder&Dorfmeister Sessions.

Tinchi
15.06.2003., 14:08
Vele da su ljubitelji jazza pomalo shizofreni... Ili bar naginju tome..

Frendovi su me odmjerili i konstatirali da ima istine u tome. Gamad :D

Ne znam za drugo, znam da odabir glazbe nema veze s inteligencijom, ali ima s miljeom u kojem odrastaš i senzibilitetom...

Ja ljubitelje glazbe još dijelim na dvije struje - one koji prednost daju textu i one koji preferiraju instrumentalni dio... Ja spadam u potonje, priznajem da se text nikad ne trudim poslušati, pjevušim neku stvar a uopće se ne trudim razmisliti o riječima... i što govore...

:::bouz:::
15.06.2003., 15:01
Gilad Pellaeon kaže:

a što onda nije u redu s ljudima koji slušaju neku minimalističku elektroniku ili neke tipove koji pjevaju s gitaricom kako je zivot u qrcu i kako će se bacit kroz prozor jer nemaju kisika....

Gilad Pellaeon
15.06.2003., 16:21
Minimalisticka elektronika:confused: :confused:
Das mi neke primjere takvih ljudi sa gitarom bez kisika:D

rocker
15.06.2003., 16:31
iggix kaže:
U principu me ne interesira tko slusa kakvu glazbu, ali ne mogu podnijeti ljude koji o glazbi non - stop pricaju. :rolleyes:

e stvarno ovo i mene nervira.. jos kada ti stane naturati svoje misljenje o tome i tjera te da slusas tu njegovu muziku.. :flop:

15.06.2003., 17:43
Gilad Pellaeon kaže:
Minimalisticka elektronika:confused: :confused:
Das mi neke primjere takvih ljudi sa gitarom bez kisika:D

nemoj to sad shvaćat doslovno...išo sam u neke nepostojeće krajnosti al kužiš na šta mislim

Burzum
15.06.2003., 18:22
Gillead ako zelis znati sta slusaju stvarno ludi ljudi onda poslusaj Burzum.On je lud i ljudi koji ga slusaju su ludi ukljucujuci mene.Dobro si rekao da za slusati zestoki metal (tu bi dodao onaj kao sta je Burzum i slicno) moras biti lud :top:

misery-
15.06.2003., 19:43
ja ne slušam burzum:o

15.06.2003., 20:40
NE NE NE....nemoraš biti lud ako slušaš hevi metal il nešto žestoko...pa kaj ste glupi?

sumski duh
15.06.2003., 20:44
da bi slusao burzum moras prije svega potpuno otupiti sluhom :D
a sory, nisam mogla izdrzat.
ma evo, ja bih isto voljela da meni netko objasni zasto slusa black metal. ostali metalni smjerovi me ne zanimaju, ima stvari koje i ja volim, ali black... tekstovi o tome kako ce bit brija kad stigne vrag na zemlju, kako su oni zli i strasni i neznamsta, a muzika ko najgori techno - bubnjar mlati li ga mlati i sve se to izmjesa u jedan veliki bucni nered u kom ja vise ne cujem glazbu.
inace, nemam predrasuda prema metalcima, niti prema ikome (osim prema glupim ljudima. a glupi ljudi su mi subjektivna kategorija. dobro, jebga, imam predrasude!:p )
...daklem?

misery-
16.06.2003., 10:50
e, glupa jesam!

aHaa.. to sve objašnjava

Burzum
16.06.2003., 10:59
Odgovor za Sumskog Duha-black metal je i glazba i religija pa sama izvedi zakljucak.Kao sta netko tko ne slusa jazz ne moze shvatit odusevljenje jazzera na koncertu kvarteta tako ne mozes ni shvatit black metal ako ga ne slusas.

re-animator
12.08.2003., 22:32
Osim estetskog efekta muzika djeluje i na psihu.Muzika koju slusamo ovisi o emocijama koje želimo izazvat u sebi.Treba li netko biti posebno nabazdaren za Burzum?Black metal je po definiciji ruzna i zla muzika, a Burzum definitivno spada u tu kategoriju.Netko ko to slusa ne mora biti ni ruzan ni zao,ali sigurno želi makar in na kratko osjecati se tako.Nema niceg posebno genijalnog u tome.

Attack
13.08.2003., 01:12
meni je bitno da znam što ljudi oko mene slušaju jer mi to pomalo odaje njihovu osobnost.
sam po sebi mogu sudit ujutro kad se probudim jesam li nadrkan il ne.
nekad slušam nicka Cavea a nekad Cradle of filth a nekad gorana bareta, a sve to ovisi o raspoloženju i meni samom.
zato vjerujem da glazba govori dosta o osobnosti!!!!!!!!!

poštujem svačije mišljenje, ali imam i svoje........
:D

HEKATE
13.08.2003., 01:39
Pitanje Sto slusas je prijeko potrebno da bi znao s kakvom vrstom osobe imas posla. U nacelu nemam nista protiv osobe koja slusa Britni ili takvo sto, samo se takve osobe iz mog iskustva znaju pricat o nekoliko ispraznih stvari....... dosadno. Dakle ako se s nekim druzim normalno da cu izabrat nekoga ko je manje podleagao komercijali ... nije vazno je li to jazz, blues, klasicna muzika, metal...... Opet u uzem izboru dat cu prednost onima koji slusaju slicne stvari ko i ja.... normalno da nece biti vise onih smijesno glupih djecjih ratova punkera i cega vec ali uvijek se ljudi druze sa slicnima jer se slicnosti obijaju na nacin koji se privlace.... glupo receno, ali istinito procitala sam negdje.

HEKATE
13.08.2003., 01:49
Osobe koje slusaju teski metal/rock, tj. dernjavu i udaranje glavom o zid su obocno vrlo agresivne osobe (unutra ili izvana, svejednio). Ne mogu zamisliti sto je bolesno u ludim ljudima pa da im je to dobra glazba.

Tekstovi nisu krajnje besmisleni - imaju smisla.

Samo zato sto im frontmeni imaju raspon glasa po nekoliko oktava ne znaci da se uvijek deru ( ne govorim o nu - metalu).

Neki su gitaristi u istinu sjajni.

Mozda zato????
:confused:

Creeping Death
13.08.2003., 02:06
Gilad Pellaeon kaže:

:headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang:

15 godina sliušam Metallicu,općenito metal i još uvijek imam isti osijećaj uživanja dok mlatim glavom.Ne radim to više tako često ali...
Jučer sam se rasturio uz pijesmu od Metallice - Fight fire with fire.Još me vrat boli.

Što se tiče agresivnosti,da to je točno, samo što uglavnom mi metalci našu agresiju ispucamo kroz glazbu(barem ja) pa mi ne ostane previše za život.

wyrm
13.08.2003., 15:01
BURZUME NE SERI!!!!!!!!!!!!!