PDA

View Full Version : Otvorit kokos


tilla
06.01.2006., 15:09
pomagajte, sve nešto kuham po nekim kao thai receptima u kojim se dosta često spominje kokosovo mlijeko.

e sad; kupila sam kokos, ne mogu ga otvorit, bušilicu nemam:zubo:

ono što se mućka u kokosu je mlijeko? :misli:

ako imate savjet kako da ga otvorim pomagajte:)
plus, što ću s mesom iznutra, imate neku ideju kako da to iskoristim?

p.s. bilo je kupit i kokosovo mlijeko u limenci, ali nisam ga kupila kao računam da je bolje uzet orašasti plod (ako je to uopće orašasti) nego limenku :bonk:

kemik
06.01.2006., 15:11
meso je fino, naprosto ga pojedi.

a kako ces ga otvorit? Tesko :rofl:

imam ja jednu anegdotu, kad smo mama, ja i bratic sat vremena otvarali kokos... Cijeli stan je bio zasran, iskoristili smo 3-4 noza, na kraju nekakvu pilu, ludnica. ni ne sjecam se kako je jadni kokos popustio trima ludjacima...

magic
06.01.2006., 15:12
sumnjam da cesh moci iskoristiti ovo mlijeko u kokosu...ono je ukusno samo u odredjenoj zrelosti ploda. sljedeci put kupi ono u limenci.

tilla
06.01.2006., 15:24
:zubo:

meni to jednostavno tad nije palo na pamet.
mislim, kupit limenku.

uzmeš onu za otvaranje, izrežeš poklopac i i imaš kokos mlijeko.
ok, još u dućanu mislila sam da ima neki trik za otvaranje na mjestu di su mu "oči i usta".

ako mlijeko mu nije dobro, barem da pojedem meso:D

sjećam se jednom davno, uspjela ga je otvorit moja nona, velikim batom za meso, ali je to radila na pločicama:rofl: pa je osim kokosa, razvalila i pločicu.

chrissy
06.01.2006., 17:06
Mi smo se isto dobrih sat vramana mučili s tim, probali smo sa sjekirom, pa s pilicom, onom sjekiricom za meso - natjeravali smo ga po cijelom dvorištu...
Na kraju ga je otvoril stari i to s mačetom - u jednoj ruci mačeta, u drugoj kokos - njemu je uspjelo, ja bi si vjerojatno ruku odsjekla...
Inače to kokosovo mlijeko mi je jedna od odvratnijih stvari koje sam probala u životu, ali meso mi je bilo fino...

Zla patka
06.01.2006., 17:42
ako si kokos kupila negdje u hrvatskoj velika vjerovatnost je da se unutar oraha nalazi plijesanj.od mlijeka ni m.dakle,kupi ono u limenci.
ja kokos otvaram cekicem,prije toga ga umotam u krpu.

enigma
06.01.2006., 18:11
eno ih mi jos imamo u kuci, stoje mi za dekoraciju :D, nakon sto se muz namucio otvorit jedan sa onim velikim nozem/sjekiricom (kako se to ono zove :misli:) za meso i odvratnog okusa mlijeka uopce mi se ne da otvarat ove druge.:zubo:
toplo preporucam mlijeko u limenci.

strom
06.01.2006., 18:37
stavi kokos na panj i ožeži po njemu sa balticom... par puta sam tako kokose razbijal....glavno da stvar pali.....:)

magic
06.01.2006., 19:24
eno ih mi jos imamo u kuci, stoje mi za dekoraciju :D, nakon sto se muz namucio otvorit jedan sa onim velikim nozem/sjekiricom (kako se to ono zove :misli:) za meso i odvratnog okusa mlijeka uopce mi se ne da otvarat ove druge.:zubo:
toplo preporucam mlijeko u limenci.


za 'mlijeko', odnosno taj sok unutra se slazhem. odvratno je.


ali meni je meso kokosovog ploda izvrsnog okusa, prefino za grickanje.

tako mi je i svjezhi ananas nemjerljiv s onim konzerviranim.

52X32X52
06.01.2006., 19:33
uvijek imam borbe s tim kokosima a na kraju ispadne neka trula sprdacina. milijun sam si puta rekao da ih necu kupovat kod nas al svaki put me toliko privuce to razbijanje i sprdanje s nozevima da zaboravim koliko sam mracio prosli put...

grogo bolger
06.01.2006., 20:12
zadnji put sam otvarao kokos sa dijetlom i čekićem :rofl: :zubo:
a to mlijeko unutra :misli: bila je neka vodica intezivnog okusa i bila je odvratna.

di u zg ima kupiti tih limenki sa kokosovim mlijekom ?

magic
06.01.2006., 20:13
negdje sam chitala da kokosovo mlijeko koje se koristi u receptima zapravo i nije taj sok iz ploda, vec pripravak od kokosovog brashna.

alexxx
06.01.2006., 20:18
možda onaj spiralni otvarač za boce da zabušiš? ja se ne sjećam kako smo mi doma otvorili svoj. teško, mislim. :D

magic
06.01.2006., 20:20
onaj iz metroa ima rajfeshlus sa strane :D

polly
06.01.2006., 20:22
negdje sam chitala da kokosovo mlijeko koje se koristi u receptima zapravo i nije taj sok iz ploda, vec pripravak od kokosovog brashna.

navodno (to sam ja čitala) stavi se u mikser (onaj s noževima dolje) ribani kokos i obično mlijeko i miksa pa procijedi

ja ga uspješno otvaram s onom sjekirom za kosti
odvalim jednom i svaki poklekne
neće mene običan kokos zahebavat :E

Noemi
06.01.2006., 20:33
Gledam topic i mislim si kakav problemje kokoš otvorit:rofl: :bonk:

tilla
06.01.2006., 20:44
di u zg ima kupiti tih limenki sa kokosovim mlijekom ?

u metrou.
u coop u king cross.u

ma što će ti limenka, uzmeš kokos drveni ko ja:rofl:

polly
06.01.2006., 20:48
bil je neki dan na teveju neki striček kaj drži svjetski rekord u otvaranju kokosa zubima
za minutu ih cijelo brdo otvori
pošalji mu kokos dhl-om

Kruska
06.01.2006., 20:50
kad smo jednom tako kupili cjeli kokos, moj tata je ugurao odvijač u rupicu i mlatio čekičem.
uspilo je :zubo:

tilla
06.01.2006., 21:11
bil je neki dan na teveju neki striček kaj drži svjetski rekord u otvaranju kokosa zubima
za minutu ih cijelo brdo otvori
pošalji mu kokos dhl-om


si zapisala di je?

što ja znam, ne mogu ga slat neadresiranog dhl.om po svijetu:zubo:

dobardan
06.01.2006., 23:02
znači, ako postoji ikakva šansa da završite na nekom tropskom otoku ponesite neku oštru sikiricu ispod ruke, inače ništa od hrane i kokosa:D

nisam nikad otvarala kokos, nemam pojma, najbliže kokosu sam bila onom u kolaču:zubo:

xxGaladrielxx
07.01.2006., 00:26
Nakon njega slijedi tanka smećkasta "koža", zatim kremasto bjelkasto kokosovo meso koje se jede, i na kraju, u sredini, mutan kokosov sok. Taj se sok često pogrešno naziva kokosovim mlijekom, pošto se pravo kokosovo mlijeko proizvodi iz njegovog "mesa".
i ostatak texta (http://www.advent.hr/proizvodi/kokos.htm)

xxGaladrielxx
07.01.2006., 00:32
i onda bikovi na stranicama generalturista citaju svoj Putni horoskop u kojem im savjetuju put na Balii i vele: Pusta plaža usred Indijskog oceana. Dva majmuna se bore za kokos koji pada tik do Vas. Dok ispijate svježe kokosovo mlijeko zaboravljate na troškove, kredite, partnera, nasmijane savršene ljude iz reklama za sportske rekvizite i zdravu hranu.
putni horoskop (http://www.generalturist.com/misc/horoskop.aspx)
:rofl:

chrissy
07.01.2006., 12:40
...najbliže kokosu sam bila onom u kolaču:zubo:

Mene je iznenadilo da kokos ustvari uopće nema isti okus ko onaj kokos iz kolača; mlijeko je apsolutno fuj (neću reći na kaj me okus asocira :o ); a meso je ko običan orah... ili sam ja kupila jedan od onih pljesnivih kokosa... :zubo:

spy
07.01.2006., 13:48
pomagajte, sve nešto kuham po nekim kao thai receptima u kojim se dosta često spominje kokosovo mlijeko.

e sad; kupila sam kokos, ne mogu ga otvorit, bušilicu nemam:zubo:

ono što se mućka u kokosu je mlijeko? :misli:

Kokosovo mlijeko se dobiva, kao što je već netko naveo iz mesnatog dijela ploda, u kućnoj radinosti tako da ga naribaš i cijediš al je to malo veća zaje...
Preporučam ti da naručiš ćevape u somunu, jeb... thai:D

bubica
07.01.2006., 15:15
Je... mene isto na to asocira! :zubo: :zubo:

tilla
07.01.2006., 15:21
i onda bikovi na stranicama generalturista citaju svoj Putni horoskop u kojem im savjetuju put na Balii i vele: Pusta plaža usred Indijskog oceana. Dva majmuna se bore za kokos koji pada tik do Vas. Dok ispijate svježe kokosovo mlijeko zaboravljate na troškove, kredite, partnera, nasmijane savršene ljude iz reklama za sportske rekvizite i zdravu hranu.
putni horoskop (http://www.generalturist.com/misc/horoskop.aspx)
:rofl:

pa kad su rogonje
:zubo:
da svježe kokovo mlijeko:rofl:
mislim se kome još pada na pamet kupit kravu, a mlijeko ionako dolazi u tetrapaku:cool:
a horoskop im je :flop:.

polly
07.01.2006., 15:35
nego si ti uspjela taj kokos otvoriti?

tilla
07.01.2006., 19:28
nego si ti uspjela taj kokos otvoriti?

evo idem sad do susjede do djetlo, ne ide ovim za boce
do ponoći operacija kokos bi trebala biti izvedena

Cats
07.01.2006., 19:32
Da djetlo :rofl: :rofl: :rofl: A s djetlićem nisi probala?? :D :D

tash@
07.01.2006., 20:02
a da probaš sa šilom i čekićem :zubo:
koliko sam shvatila ti želiš sačuvati "mlijeko", pa većina savjeta otpada :D

tilla
07.01.2006., 20:51
a da probaš sa šilom i čekićem :zubo:
koliko sam shvatila ti želiš sačuvati "mlijeko", pa većina savjeta otpada :D


ma odustala sam od mlijeka.
koje mlijeko nije:zubo:

otvoreno, nekim kineskom mačetom -nožinom:eek:

kad sam ja čekićala postojala je realna opasnost da si potučem prste.
vodica je fuj, meso fino.

Dora K
09.01.2006., 11:26
Ja sam ga otvorila vadičepom. Trebalo mi je cirka 3 sata. Tada sam se zaklela NIKAD VIŠE :rofl:

daz
10.01.2006., 07:31
Kokosovo mlijeko NIJE ona tekućina koja se nalazi u kokosovom orahu.

Kokosovo mlijeko ćeš dobiti tako što ćeš (kao što su neki već spomenuli) kokosovo brašno nekoliko sati (preko noći?) namakati u vodi. To procijediš i eto...

Inače, kokos ćeš najlakše otvoriti tako da zabušiš rupu (ja rabim šrafciger) tako gdje kokos ima malecke udubine (3 komada). Tu je najtanji... Kad ga zbušiš ide mnogo lakše..

PS. ak već imaš kokos, onda možeš isti naribati pa namakati... To bi trebalo biti isto...

butta
15.01.2008., 11:20
e, ma jeste vi nesnalažljivi!!!!!
ja, balavica od 19 godina našla rješenje prije svih vas. pa BUŠILICOM!!!!i nemaš ni živciranja, ni nereda. :usama:

Devlyn
19.01.2008., 12:58
Par puta kada sam otvarao kokos, napravio sam to na slijedeci nacin:

1. Necim spicastim (npr. silo) izbusio rupu na jednom od onih par udubina i istocio tekucinu.

2. Uzeo kokos, stavio ga u plasticnu vrecicu, zavezao ju i opalio par puta po betonskom pragu na balkonu. :mirko:

I to je to. :D

Giraffe
19.01.2008., 18:59
Evo jos jedan nacin:


http://www.howtoopenacoconut.com/

3007
19.01.2008., 20:30
... našla rješenje prije svih vas...:

...samo sa dvije godine zakašnjenja :rofl: (NHF)

butta
29.01.2008., 12:00
3007, nemoj balavit. nije tak, našla sam rješenje već prije 4 godine jer sam naprosto opsjednuta tim voćem još odmalena..
sve u svemu, dobro si me skurio... svaka čast :rofl: :top:

Kiki
30.01.2008., 04:31
Kad god recept trazi kokosovo mlijeko, ja kupim ono u limenci.
Apsolutno mi ne pada na pamet da se bakcem otvaranjem kokosa machetom (tako ga uvijek otvaraju u zemljama u kojima kokosi rastu) te zatim sjeckanjem mesa i mljevenjem istog.

Likvid koji se nalazi u kokosu je kokosova voda i izvrsna je i iznimno zdrava za pit.
Nakon sto popijes vodu, meso mos sastrugat nozicem i jest sirovo.

absoluta
31.01.2008., 18:09
Par puta kada sam otvarao kokos, napravio sam to na slijedeci nacin:

1. Necim spicastim (npr. silo) izbusio rupu na jednom od onih par udubina i istocio tekucinu.

2. Uzeo kokos, stavio ga u plasticnu vrecicu, zavezao ju i opalio par puta po betonskom pragu na balkonu. :mirko:

I to je to. :D

dobra neka vrećica :eek::rofl:

i jel zbilja uspije?

ja to običnom pilom za drva - ne Shtilovkom :mirko:

Devlyn
31.01.2008., 22:14
dobra neka vrećica :eek::rofl:

i jel zbilja uspije?

ja to običnom pilom za drva - ne Shtilovkom :mirko:

Do sada tri puta. :D A vrecica je obicna plasticna iz trgovine. :mig:

Smart_bitch
31.01.2008., 22:37
3007, nemoj balavit. nije tak, našla sam rješenje već prije 4 godine jer sam naprosto opsjednuta tim voćem još odmalena..
sve u svemu, dobro si me skurio... svaka čast :rofl: :top:

Ako ćemo u detalje, ne samo da si odgovorila dve godine prekasno na topik, i digla ga iz mrtvih, već si vrlo inteligentno odgovorila da ga otvori bušilicom, za koju je tada tilla posebno napomenula da ju nema i da joj baš zato treba drugi savjet. Skurila si se sama, hani :mig:

morino
31.01.2008., 23:01
pila za željezo.

imas za kupiti ekstrakt kokosa super stvar to ti je inace za kolace i koktele.

Gandalfa
01.02.2008., 20:59
navodno (to sam ja čitala) stavi se u mikser (onaj s noževima dolje) ribani kokos i obično mlijeko i miksa pa procijedi

ja ga uspješno otvaram s onom sjekirom za kosti
odvalim jednom i svaki poklekne
neće mene običan kokos zahebavat :E

I ja čula za ovo, tj. pročitala u nekoj kuharici. Ne znam kojoj.

igorFIUME
06.02.2008., 10:24
jucer sam kupio kokos u metrou (cca 7 kn,cula se tekucina unutra) i danas ga otvorio kako....?

odrezao vrh (siljasti dio) pilicom (lux,kupljena u pevecu,oko 30 kn ) i to oko 3 cm od vrha,uokolo

otpao vrh...onda sam sa nozem zarezao kockicu u mesu (onaj drveni dio nije jako debel) i iscijedio u casu

kada sam iscijedio,na suprotnom kraju (tamo gdje su one tri crne tocke) u jednu od tih tocaka sam zabio noz...


i koooookos puknuo na pola :) uzivajte

butta
08.02.2008., 11:21
Ako ćemo u detalje, ne samo da si odgovorila dve godine prekasno na topik, i digla ga iz mrtvih, već si vrlo inteligentno odgovorila da ga otvori bušilicom, za koju je tada tilla posebno napomenula da ju nema i da joj baš zato treba drugi savjet. Skurila si se sama, hani :mig:

joj, daj, ibokte, zamisli... a kaj se ti onda javljaš dvije godine kasnije??? fo

mush mushi
18.07.2009., 21:10
danas sam prvi put kupila kokosov orah, bili su na akciji po 3 kn komad :D pa reko ajde da i to probam ...prvo sam zbušila rupice i iscijedila tekućinu koja je btw meni bila odlična - ne znam zašto svi kažu da je odvratna, vjerojatno je ovo bio taman zrelo za pit :mig:

što se tiče samog otvaranja nije bilo problema, s čekićem smo ga riješili za pol minute...teži dio je čišćenje i odvajanje mesa od ljuske...samo meso mi ima okus po bademu

ursamajor
05.10.2009., 15:51
možda da probate kao i ovaj indijac
http://www.youtube.com/watch?v=11_MFw24Lto

trik je dakle u pola sata držanja u zamrzivaču il kuhanju(držanju) u vrućoj vodi petnaestak minuta prije razbijanja i onda se nakon puno lakšeg razbijanja oklopa i odvajanja cijele jezgre, cijela jezgra jednostavno oguli kao krumpir.

uz taj kokosov čatni i slatki đinđerov napravit neke od ovih dosa il adai palačinki i brojit dane do slijedećeg razbijanja :)
http://www.youtube.com/watch?v=-LeLnymiBVo&feature=channel

http://vahrehvah.com/Sweet+ginger+pastries:583
http://www.gayatrivantillu.com/allampachhadi
http://www.youtube.com/watch?v=b2-CNDbo6Oc&feature=related

Ereshkigal
05.10.2009., 18:17
Mi smo ga zadnji put razbili sjekirom...:rofl:

Gloria84
05.10.2009., 18:29
i mi na panj pa lagano sa sjekirom :D

Cthulhu
06.10.2009., 19:35
Za otvaranje kokosa... škrip i mala flekserica.

Kladi
06.10.2009., 20:08
:rofl::rofl: još i sad se sjećam jednog jadnička kokosa kak su ga moj muž i djeca lovili po dvorištu čekićima....ko da igraju kriket, ovak: http://www.kif.hr/images/50000931/kriket.jpg

naravno, na kraju je popustio. kokos, mislim....

:rofl:

pepad
25.01.2010., 21:53
Kokos se otvori za 2 minute, reckavim nozicem iz kuhinje. Iskopate rupicu jednu od tri i ispustite sok. Zatim zarezete malo rupicu i majmunskom metodom tresnete orah od kamen. Puknuce kao flasa, samo se nece razbiti kao flasa nego ce ostati u dva dijela.

saharasaharović
25.01.2010., 22:09
ja ga jednom na jedvite jade potukla čekićem...:rofl:

ninjanippon
25.01.2010., 22:17
uzet katanu...i....ideš....

jana_7
06.03.2010., 12:44
trik je dakle u pola sata držanja u zamrzivaču il kuhanju(držanju) u vrućoj vodi petnaestak minuta prije razbijanja i onda se nakon puno lakšeg razbijanja oklopa i odvajanja cijele jezgre, cijela jezgra jednostavno oguli kao krumpir.



znam da kasno palim.. ali tek sam sad vidjela temu :D
naime.. najjednostavniji nacin otvaranja kokosovog oraha kakav se kupuje u nasim supermarketima je da ga se stavi u pecnicu i pece dok ne pukne drveni dio
obicno pukne na pola i lako se izvadi Neosteceni mesni dio oblozen smedjom kozom koji se kako je ursamajstor reko oguli kao krumpir nozem ili onom gulilicom.. onda se plod probusi izlije se voda.. i sa mesom se moze raditi svasta.. a ako se nema ideja.. onda ga se nariba(je malo teze..) i dobije se kokos identican onome iz vrecice koji se moze kupiti u trgovinama..
toliko od mene .. pozdrav..

hellie
10.03.2010., 23:10
zar nije najjednostavniji način fino uzet kokos i par puta lupit po nekoj tvrdoj površini. uzmete kokos i držite ga onako vodoravno, i onda ga lupite, pa ga malo okrenete pa opet lupite i tako cijeli krug. trebao bi fino popucat i po sredini. i razdvoji se lako na dvije polutke.

ursamajor
11.03.2010., 13:00
zar nije najjednostavniji način fino uzet kokos i par puta lupit po nekoj tvrdoj površini. uzmete kokos i držite ga onako vodoravno, i onda ga lupite, pa ga malo okrenete pa opet lupite i tako cijeli krug. trebao bi fino popucat i po sredini. i razdvoji se lako na dvije polutke.

u zamrzivač il pećnicu kokos stavljamo da bi se meso odvojilo od oklopa u jednom komadu, kao lopta, koju onda nakon razbijanja oklopa čekićem, batom ili debljom tupom stranom noža, lagano ogulimo poput krumpira.

na tvoj način tj. standardni kako većina ljudi u početku i radi, meso je nakon razbijanja često još uvijek vezano za oklop i kad ga u komadićima napokon odvojimo opet imamo dosta posla dok te sitne komade mesa ogulimo od kore.

Nessaja
30.05.2010., 18:51
Pozdrav svima!
Ja sam svoj kokos samo zamotala u mali ručnik stavila na krevet i 2 puta lupila po njemu sa batom za tuč meso i on se otvorio bez problema :)