PDA

View Full Version : Njemački ili hrvatski ovčar?

Stana
10.01.2006., 15:03
:confused:

Zrinska
10.01.2006., 15:09
Kak izgleda hrv.ovcar?

Billi
10.01.2006., 15:38
meni je to kruske i jabule, i po izgledu i po karatkeru. ovisno kaj ocekujes od pesa.

tilla
10.01.2006., 16:39
Kak izgleda hrv.ovcar?

imaš hrpetinu slika na netu.

crni, rudlavi najkraće rečeno.

JoZ@
10.01.2006., 21:52
hrvatski

Nemruth Dagi
11.01.2006., 14:55
Njemački......krv nije voda. Toliko generacija radnih pasa stvorilo je idealni materijal za savršenog psa.

pumpkin pie
11.01.2006., 15:10
Prerazličite su pasmine.Da si usporedio hrvata i bordera, i nj.ovčara i rotta imalo bi više smisla.

52X32X52
11.01.2006., 15:22
njemački ovčar :cerek:

tilla
11.01.2006., 15:24
njemac:top:

Billi
11.01.2006., 15:34
Toliko generacija radnih pasa stvorilo je idealni materijal za savršenog psa.

ja bas sve cesce slusam da je bas ovo gore razlog zasto jako paziti od koga se i kaka pas uzima...

weiter
11.01.2006., 23:22
hrvatski, definitvno. Imala sam jednog i to je bio najpametniji pas ikada. Obozavam ih.

SunBlade
12.01.2006., 02:18
Definitivno NJO...bar je meni nekako drazi.

Nemruth Dagi
12.01.2006., 06:41
ja bas sve cesce slusam da je bas ovo gore razlog zasto jako paziti od koga se i kaka pas uzima...

To ništa ne znači u pravim rukama i pudlica će biti ubojica a doberman umilna bebica....genetika samo olakšava ili otežava ostalo je na čovjeku koji poznaje psihologiju pasa.

Valery
20.01.2006., 14:14
Ja sam imala i hrvatskog, a sada imam i ženku njemačkog ovčara i iskreno, bez obzira što je ovaj "naš", njemački ovčari su mi ljepši! Meni se jako sviđa njihova boja dlake. Po naravi su mi isti!

Toco1980
20.01.2006., 16:53
hrvatski, definitvno. Imala sam jednog i to je bio najpametniji pas ikada. Obozavam ih.Istina. Moj stric je imao hrvatsku ovčarku. To je bio toliko inteligentan pas da je još samo trebala znati govoriti....

Nemruth Dagi
20.01.2006., 19:06
Istina. Moj stric je imao hrvatsku ovčarku. To je bio toliko inteligentan pas da je još samo trebala znati govoriti....

A?

Ja sam imala švabu koji je Goethea recitirao na svojem materinjem njemačkom,
pekao štrudle, obožavao svirati Wagnera...i...uživao na vozačevom sjedištu vozeći BMW autostradom do Bonna.....

Toco1980
21.01.2006., 14:23
A?

Ja sam imala švabu koji je Goethea recitirao na svojem materinjem njemačkom,
pekao štrudle, obožavao svirati Wagnera...i...uživao na vozačevom sjedištu vozeći BMW autostradom do Bonna.....Hoćeš jedan primjer? Jednom sam gladio mačka, ova je došla do mene i kad je vidla što radim počela me gurati njuškom i šapom, htjela je da i nju gladim, bila je ljubomorna. Isto, samo je poznatima dala da je hrane i čak jela iz ruke... (od nepoznatih hranu ne bi ni ponjušila)....

Toliko o tvojim "pametnim" nebulozama... :rolleyes:

Nemruth Dagi
21.01.2006., 18:50
Hoćeš jedan primjer? Jednom sam gladio mačka, ova je došla do mene i kad je vidla što radim počela me gurati njuškom i šapom, htjela je da i nju gladim, bila je ljubomorna. Isto, samo je poznatima dala da je hrane i čak jela iz ruke... (od nepoznatih hranu ne bi ni ponjušila)....

Što? Samo to....? Vidla žaba da se konj pokiva i digla ona nogu....:D

Pa moj glumi u svim dječjim serijama. Preko noći nauči tekst, jednom isproba ispred ogledala i od prve odglumi....nema kod njega ponavljanja.

A nogomet......to se ne da ispričati, to treba vidjeti...a nebuloze o glađenju mačka....samo ti mogu reći da moj prede kao mačak samo što mu turbina bolje radi, dok se gladi i usput želi izbaciti mačka da se samo on gladi....
ne trpi konkurenciju kad se masira....

Toco1980
21.01.2006., 22:23
Pa moj glumi u svim dječjim serijama. Preko noći nauči tekst, jednom isproba ispred ogledala i od prve odglumi....nema kod njega ponavljanja.

A nogomet......to se ne da ispričati, to treba vidjeti...a nebuloze o glađenju mačka....samo ti mogu reći da moj prede kao mačak samo što mu turbina bolje radi, dok se gladi i usput želi izbaciti mačka da se samo on gladi....
ne trpi konkurenciju kad se masira....Na čemu si ti? PCP? LSD?... Ili su te prerano pustili s psihijatrije? :rolleyes:

Nemruth Dagi
22.01.2006., 09:54
Na čemu si ti? PCP? LSD?... Ili su te prerano pustili s psihijatrije? :rolleyes:

Na Pravilniku kinološkog saveza RH...4X3

a ti vjerovatno nikad nisi čuo/la za sve sposobnosti njemačkih ovčara:rofl:

troglodit
27.01.2006., 17:26
O bože; Izvedi narod moj

tilla
27.01.2006., 19:57
Hoćeš jedan primjer? Jednom sam gladio mačka, ova je došla do mene i kad je vidla što radim počela me gurati njuškom i šapom, htjela je da i nju gladim, bila je ljubomorna. Isto, samo je poznatima dala da je hrane i čak jela iz ruke... (od nepoznatih hranu ne bi ni ponjušila)....

ozbiljno?
to samo rvacki ovčar more ili si čuo da i drugi psi to rade?

btw. to radi i pekinezer iz mog kvarta. teško da bi nazvala tog psa pametnim:D

Rinna
27.01.2006., 20:16

isto imam hr ovcara i ne daj boze da dotaknem macku a njega ne :rolleyes: ako treba baci i mene i njega na pod dok se paznja ne posveti samo njemu :rofl: ulizica je i zna koga moze vrtiti oko prsta npr. u kuhinju mu nije dozvoljen ulaz tj. moze do vrata dalje ne. kad su starci kod kuce toga se drzi, kod mene... zaboravi :flop: najbolji je kad misli da ne gledam i onda puzi, kad se okrenem sjedi kao da nista nije bilo, sve dok ne dodje do mene i stavi glavu u moje krilo a naravno onda nemam srca vikati :rolleyes:

ma imam hrpu anegdota s njim i stvarno su inteligentni i brzo uce :top:

tilla
27.01.2006., 20:20
ma svi to psi rade kad su u kombinaciji pas; mačka.
meni trebaju 4 ruke jer kad ovo dvoje navale na maženje ne mogu stić sve ih pošteno izmazit.

nemam hrvatkog ovčara:o

Anson
28.01.2006., 13:43
njemacki ovcar, bez razmisljanja :kava:

Alik
28.01.2006., 15:26
Nisam ljubitelj ovčara ali ako želiš zdravog psa uzmi hrvatskog. Njemački ovčari su toliko uništeni da postoji velika mogućnost da ćeš plaćat veterinara. Brijem da imaju hrpetinu boleština a kukove da ne spominjem.

tilla
28.01.2006., 16:31
problem kukova ima i dobar dio velikih pasa.

nego što bi značilo da je uništen?

ozbiljan uzgajivač daje garanciju na psa, i na jelte te famozne kukove;)

Valery
08.02.2006., 11:38
Kakve boleštine?!
Ja imam ženku njemačkog ovčara staru tri i pol godine i jedini izdatak, što se veterinara tiče, jest godišnje cijepivo i to što je dva puta imala piroplazmu, odnosno krpelje!

alien33
08.02.2006., 20:31
kupujmo hrvatsko :D

a sto mislis o belgijskom ovcaru?
oni su mi zakon

zakov
08.02.2006., 21:43
Ja imam štenca križanca hrvatskog i njemačkog ovčara :top:

Stana
12.02.2006., 16:30
jeste čitali Jutarnji list prošli tjedan

stric mi je umirovio psa (pas je bio najbolji u hrvatskoj za pronalaženje droge, eksploziva i sl.)

Anson
12.02.2006., 19:39
Ja imam ženku njemačkog ovčara

jel trazi mozda muzjaka? imam jednog za nju ak ce trebat

Valery
15.02.2006., 15:48
U susjedstvu ima dva...ali hvala!

Donatella
22.02.2006., 12:06
Ja imam ženku njemačkog ovčara, stara je 10 mjeseci i da pokucam za sada je sve OK, ali je zato njen brat non stop kod veterinara - prvo je šepao na jednu nogu pa je dobivao vitaminske inekcije, pa na drugu nogu... i veterinar je reko da će mu ta boleština zahvatit sve 4 noge (svaku pojedinačno) i onda da je to to...
Ali to je sve stvar genetike (poslije smo saznali da im je i mama imala takve probleme) a moraš imat i sreće... evo ovoj mojoj ništa.

A sada da me netko pita da li bi se opet odlučila rađe za NJO ili HO, ne znam, super je ona meni, i namjenjena baš za veliki teren oko kuće koji mi imamo, ali nekako mi je pre opasna, ružno laje na druge ljude, brani svoj teren, i normalno mi je da tako reagira kad netko dođe. Svima ja kažem ma neće vas jer mi stvarno ne ide u glavu kako bi ona nekog mogla ugrist kad je tako umiljata, ali ne znaš ti sa psom šta je u njegovoj glavi... tako da mi je jedino to malo bed... nisam htjela imat baš tako oštrog i opasnog psa - ma strah me je za druge ljude, pogotovo nakon svakodnevnih natpisa u novinama, makar pokušavamo je naučit da malo blaže reagira na ljude.

Ava Adore
22.02.2006., 12:08
neki treći :D a između ta 2 njemački

tilla
22.02.2006., 12:16
ali ne znaš ti sa psom šta je u njegovoj glavi...
ne znaš ni što je u glavi vlasnika psa.

da mi je jedino to malo bed... nisam htjela imat baš tako oštrog i opasnog psa - ma strah me je za druge ljude, pogotovo nakon svakodnevnih natpisa u novinama, makar pokušavamo je naučit da malo blaže reagira na ljude.
inače, za prvenstveno njeno i vaše dobro počnite socijalizirat psa.
ne pokušavat da blaže reagira:eek: već radite s njom.
njemci oće radit, pa nema izgovora da je tebi malo bed;)

Donatella
24.02.2006., 08:59
Ma radimo mi sa njom, i do sada stvarno pokazuje da je dobra, pametna i da sluša. Vjerojatno je moj komentar ispao malo blesav... a to valjda jer sam ja uvijek neka prestrašena

Valery
24.02.2006., 13:12
A sada da me netko pita da li bi se opet odlučila rađe za NJO ili HO, ne znam, super je ona meni, i namjenjena baš za veliki teren oko kuće koji mi imamo, ali nekako mi je pre opasna, ružno laje na druge ljude, brani svoj teren, i normalno mi je da tako reagira kad netko dođe. Svima ja kažem ma neće vas jer mi stvarno ne ide u glavu kako bi ona nekog mogla ugrist kad je tako umiljata, ali ne znaš ti sa psom šta je u njegovoj glavi... tako da mi je jedino to malo bed... nisam htjela imat baš tako oštrog i opasnog psa - ma strah me je za druge ljude, pogotovo nakon svakodnevnih natpisa u novinama, makar pokušavamo je naučit da malo blaže reagira na ljude.

Moja je velika maza. Ali opet, nisam sigurna 100% u nju! Nekoliko se puta dogodilo da je u šetnji zalajala na neke ljude.
Najgore je kada nam netko uđe u dvorište. Laje ko luda, al neće napasti. Ali ona je ipak veliki pas i naravno da se ljudi boje. Kad sam ja kod kuće, moram je zatvoriti u podrum, ali pokraj mog tate, neće se ni pomaknuti. Ja jednostavno njoj ne predstavljam neki veliki autoritet. Poslušati će ona mene, ali nakon dugog natezanja. Tu sam i ja kriva, jer sam slaba na nju, a i nisam baš preiskusna u radu sa psom. Ali učim...polako!

novakorkyra
25.02.2006., 22:59
Mi smi imali ženku njemačkog ovčara kad sam bila mala. Provjereno leglo, odličan pedigre. Obožavala sam ju i ona mene, ali je znala biti agresivna prema nepoznatima (pogotovo ako su se bojali ili bili pijani i sl.) i imali smo dosta problema zato. Takva se rodila, nitko ju nije učio na to ni huškao, nije bila na lancu, spavala je u kući, po danu je bila na dvorištu, svakodnevno smo je šetali Maksimirom (nužno s brnjicom, nažalost). Bila je izuzetno pametna i odana i brižna prema nama.
Ipak, ne bih opet imala njemačkog ovčara. U našoj ulici su bila još dvojica i oba su bili preopasni (što stariji to opasniji). Ne kažem da je to pravilo, ali ta urođena pretjerana agresivnost u njih je dosta česta.:(

tornjak2301
23.01.2008., 19:02
problem kukova ima i dobar dio velikih pasa.

nego što bi značilo da je uništen?

ozbiljan uzgajivač daje garanciju na psa, i na jelte te famozne kukove;)

Definitivni naš hrvatski ovčar a ko tebi more garantirat za zdravlje psa :ne zna: jedino onaj gori :kava:

~SuNshiNe~
23.01.2008., 19:05
njemački...najpametniji peseki...moja lina je uzasno pametna...hrvatski mi se čine agresivni...ali to valjda ovisi o vlasniku...NJ.O. su mi i ljepsi:cerek:

melps
23.01.2008., 19:06
ja sam imala hrvatskog ovčara ali je uginuo jer su ga lude babe iz naselja otrovale mišjim otrovom, bio je još beba:(

tj1
23.01.2008., 19:08
joooj i LoooL, :rofl:, taj hrovčar ne bi ispo tak kak je ni da su se djeca igrala s bojicama. nit je ofca, nit je pas. :lol::lol: BMS, kad ga vidiš, rikneš od smijeha.:rofl:

btw, , me čudi, da su s tolko kontroliranim parenjima prema važećim pravilnicima, ovlašteni i vrhunski uzgajivači koji su neprikosnoveni u svom poslu i ljubavi prema psima, tak sjebali pasminu NJO. ...me čudi!

chateauxdeif
23.01.2008., 20:51
Kakve boleštine?!
Ja imam ženku njemačkog ovčara staru tri i pol godine i jedini izdatak, što se veterinara tiče, jest godišnje cijepivo i to što je dva puta imala piroplazmu, odnosno krpelje!
Ne tako oštro!
Tvoj njemački ovčar star je samo 3,5 godine.
problemi sa kukovima i stražnjim dijelom tijela, nastaju u malo većoj starosti. moja njemačka ovčarka GALA doživjela je 13 godina. zadnje tri godine vrlo teško je hodala i postala inkontinentna. uz silnu ponavljam silnu brigu i njegu, a bila je bistrog pogleda i uma, bez bolova, vedra i vesela mogla sam joj omogućiti kretanje, jest ograničeno ali kretanje. nisam joj kupila kolica za stražnji dio tijela, jer mislim da bi ju to jako smetalo i izbezumilo, već sam joj, noseći stražnji dio, omogučila da "grabi" veselo po dvorištu i livadi. ne moram ti reći koja je to bol bila kada sam uočila prvu malu ranicu od ležanja (dekubitus), a GALA je i dalje bila vedra i vesela.
bila je beskrajno poslušan i pametan pas, prošla razne dresure i imala ispit za tragača. to je bila moja nikad prežaljena GALA njemačka ovčarka.

imam i 2 hrvatska ovčara. bili su mladci kada je GALA još bila u snazi.
netko je dobro rekao da su to dvije pasmine koje je nemoguće usporediti.
hrvatski ovčar je ipak još zadržao svoj karakter radnog psa, koji su njemački ovčari silnim križanjima izgubili, i probleme sa kukovima dobili.
hrvatski ovčar je i u literaturi opisan kao "neugledan" pas. ali ono što ima u toj svojoj glavici, nadišlo je sva moja očekivanja. a kao radni pas je nenadmašan, neustrašiv i rabi mozak !!!
pustimo na stranu šapice kojima traži milovanje, guranje njuške, ljubomorne geste i sl. to su zgodne i drage bezvezarije.
psa treba odgojiti:
hranu uzima kad ja kažem
na ljude laje kad ja kažem
napada kad ja kažem
i još i još.....

ako ne trebaš radnog psa nemoj uzeti hrvatskog ovčara. bit će nesretan.
ako nisi spremna gledati kako tvoj njemački ovčar nakon 6-7 godine iz dana u dan postaje sve nepokretniji a pomoć ? postoji ali kratkog je daha, razmisli o nekoj drugoj pasmini.
onaj njemački ovčar koji je slušao wagnera - asociralo me na hitlera i njegovog njemačkog ovčara - imao je još "normalno" držanje, uzgajivaći nisu krenuli na svoj pohod i spustili mu stražnje noge i uništili ga, jer je tako niskih nogu bio nekom ljepši :confused:
i hrvatski ovčari su svake godine sve dalje od pravog, sve više su šminkerski psi, a sve manje ono što zapravo jesu.
hrvatski ovčar ZNA ime svake bitne životinje u stadu (krava, koza, svinja - svejedno) i po gazdinoj naredbi zna koju treba i kamo (bez naredbe) potjerati.
pusti da stado lunja po livadi, dok je u granicama koje njegov gazda dozvoljava. jel' tko izvan gabarita, tog će lajanjem, eventualno grickanjem slabina i sl. vratiti u stado.
i još ima ostalih vrlina i prednosti. ali umro bi za poslom. nerad ga ubija.

chateauxdeif
23.01.2008., 21:01
joooj i LoooL, :rofl:, taj hrovčar ne bi ispo tak kak je ni da su se djeca igrala s bojicama. nit je ofca, nit je pas. :lol::lol: BMS, kad ga vidiš, rikneš od smijeha.:rofl:

imaš praf. da su se deca igrala s bojicama bil bi šaren, a on je crn :D
ofca nije, imaš praf. nema papke i ne preživa :D
da rikneš od smeha kad ga vidiš, isto imaš praf. takav smeh na lice može izmamiti samo hrvatski ovčar :top:

snježana0301
23.01.2008., 21:02
Uopće nije važno. Svi su oni lijepi i pametni i voljet će te više nego bilo tko drugi. Imaj to na umu. A pas će ti biti pametan i socijaliziran onoliko koliko ćeš s njim raditi i učiti ga. Čim ćeš više biti s njim, on će ti biti bolji. To nema veze s pasminom. Pas je prazna knjiga kad ga nabaviš, a ti ju onda ispisuješ. Moj njemački ovčar je dobar prema nama kao pudlica, a čuvar je, da vidiš, užas, ljudi mi se ne usude k ogradi. A imam i mačka i oni se obožavaju, a susjedove rastjerava. Samo da ti kažem, nema veze pasmina, ti radi s njim, uči ga, voli ga i on će voljeti tebe. To je jedino važno.

animacanis
23.01.2008., 22:54
Imao sam puno dvorište dobermanna v Furstenfeld(dobermanaši znaju što je v furstenfeld), a susjed je preko puta imao Lili, hrv. ovčarku.Svi smo mi zaljubljeni u "svoje" pasmine i ja tvrdim i danas da je doberman "iberhund", ali ta Lili, koliko me je puta posramila.A nitko ju ništa nije učio.Išla je svaki dan dva puta po sat-dva u šetnju na Savu, a vrline su samo izvirale, same od sebe.
A kako izgleda, pa o ukusima se ne raspravlja.A glupane svi ismijavaju.Makar bili i psi.

Smartie
24.01.2008., 07:36
Njemci su mi dosadi i isfurani.
Hrvatici su neugledni, ali karaktrerno - nemam rijeci. Mrak!
Dakle, 'rvat'na. :top:

poa1
24.01.2008., 14:37
Bez razmišljanja njemački ovčar .........

Ava Adore
24.01.2008., 14:40
Njemački, stvarno ne volim izgled hrvatskog, stvarno :(

epolon
24.01.2008., 15:12
Želja svakog šteneta glasi:;
kad porastem biću Njemački Ovčarar!

slovenka25
24.01.2008., 18:39
Prerazličite su pasmine.Da si usporedio hrvata i bordera, i nj.ovčara i rotta imalo bi više smisla.

Slažem se.
Ja sam za hrvatskog ovčara ali - što želiš raditi s psom?

chateauxdeif
24.01.2008., 18:41
Želja svakog šteneta glasi:;
kad porastem biću Njemački Ovčarar!

a kad poraste veli: možda sam mogao biti i hrvatski ovčar :ne zna:

:D

i jedni i drugi su prekrasni :)
imala sam njemačkog i hrvatskog
sada imam samo hrvatskog
a nešto mi neda mira pa bi opet još i njemačkog

odlično se nadopunjuju kao čuvari
hrvatski ovčar laje al ne grize.
njemački niti laje niti grize, osim ako mu nisi dao drugačiju naredbu :mig:

jessy
25.01.2008., 10:55
Ja sam isto imala hrvatskog ovčara i mogu reći da je to savršen pas za čuvanje dvorišta. Jako su pametni iako pomalo svojevoljni ali inače je bio prava maza. Meni su osobno njemački ovčari preveliki, ali pošto nisam nikad imala jednog, ne mogu reći ništa drugo o njima.

Jelena-82
25.01.2008., 12:22
Ja imam njemačkog ovčara i križanku bordera što ti je jako jako slično hrvatskom ovčaru po karakteru i po radnim zadacima koje te pasmine inače obavljaju.
I ti psi su nebo i zemlja, ali iako imam oba ne mogu se odlučiti koji mi je draži jer me kod svakog neke osebine oduševljavaju.

I mislim da ti je hrvatski ovčar isto kao i border pas koji će slušati više ljudi, nešto kao obiteljski pas.
Dok njemački ovčar to nije. Iako smo mi oko našeg njemačkog ovčara provodili podjednako vremena, on recimo zna da je on moj pas inema šanse da posluša nekog ako sam ja kraj njega, ili da ga recimo netko drugi uspije prikvačit na uzicu i odvest u šetnju dok sam ja vani. Dok me nema ide u šetnju s mojim bratom ili šogoricom, ali kad sam kraj njega, ne mogu ga ni svezat.
Dok bi borderka i sa susjedom otišla u šetnju.
I da, njemački ovačri su puno manje "lajavi" nego hrvatski i mislim da hrvatskog ovčara stvarno ne bi trebao uzeti netko kome smeta pseć lavež (konstantni...)

jessy
25.01.2008., 12:27
Naš hrv. ovča je lajao samo kad bi netko dolazio kod nas i eventualno na neku mačku, ali konstantno lajao nije...

Jelena-82
25.01.2008., 12:40
Onda super... ja sam skužila da mnogi vlasnici hrvatskih ovčara kažu da laju na sve što prolazi po ulici. Ali sigurno ih ima različitih....

chateauxdeif
25.01.2008., 21:48
Onda super... ja sam skužila da mnogi vlasnici hrvatskih ovčara kažu da laju na sve što prolazi po ulici. Ali sigurno ih ima različitih....

:D
ja mislim da ovisi o tome kako su "raspoloženi".
ima dana kada laju na sve što se kreće a nije gazda ili netko iz kuće.
drugih dana laju samo na one koji su "preblizu" terena koji čuvaju
a ima dana kad ih moram zvati, jer su se uvukli nekamo i spavaju ko topovi :lol:
ali ipak u kuću im nitko ne bi mogao ući. to čuju. genijalni su :D

Miss Hyde
27.01.2008., 13:43
kupujmo hrvatsko

hrz_brzotrz
28.01.2008., 15:46
hmmmm ja ne bi uzimao njemackog ovcara.

problem je jednostavno da su se nasli idioti koji su napravili invalida iz njega.
puno danasnji nj. ovcara vec niti prek niskih prepreka ne moze skociti, a necu niti razmisljati kam to s vremenom vodi.

frustrira me kad vidim kaj je nastalo s tih predivnih peseki :(

tj1
28.01.2008., 16:28
hmmmm ja ne bi uzimao njemackog ovcara.

problem je jednostavno da su se nasli idioti koji su napravili invalida iz njega.
puno danasnji nj. ovcara vec niti prek niskih prepreka ne moze skociti, a necu niti razmisljati kam to s vremenom vodi.

frustrira me kad vidim kaj je nastalo s tih predivnih peseki :(

:top::top::top::top: četitri zvjezdice euro ncap! za post.
i nemoj se usuđivati govoriti da su HKS i "uzgajivači" , idijoti, kao što jesu.:mig:

slovenka25
28.01.2008., 20:36
Ja imam njemačkog ovčara i križanku bordera što ti je jako jako slično hrvatskom ovčaru po karakteru i po radnim zadacima koje te pasmine inače obavljaju.

Bordera i koje pasmine?

epolon
29.01.2008., 01:50

Nemoj razmišljat nije to zatebe,jer da razmišljaš znao bi da je displazija na koju aludiraš svedena na minimum.Tu se bar nešto radi za razliku od drugih pasmina koje stagniraju i još uvjek kukove snimaju po vet.fakultetu :rolleyes:
Živjele predrasude!!!
Raspitaj se malo odakle su ti koji nemogu ništa preskočit?..,
možda baš od tipova koji kao neki ovdje pitaju kako psu koji nema nabavit papire jer ON će svog pariti sa istim takvim kujama :flop:

rain_hr
29.01.2008., 02:08
šta nisu hrvatski ovčari malo "živčani" i možda malo oštri??
sjećam se, za studentskih dana sam živjela u blizini dva hrvatska ovčara.... po cijele dane su histerično lajali na sve što se kretalo po ulici (bili su pušteni u dvorištu, mislim da im nije bilo loše da bi od načina života poživčanili)... a i frendica je imala jednog... uvijek kaže "taj je bio lud"... ne znam...
ja sam imala dva njemačka ovčara, pa možda sam i zato sklonija toj pasmini... prekrasni su i uvijek mi srce zatitra kad vidim NJO, sjetim se svojih... šmrc...
hm, a i ljepši su mi od hrvatskih ovčara... možda subjektivno,ili pak ne... :)

hrz_brzotrz
29.01.2008., 10:25
@ epolon

ne moram razmisljati, jer citanje (ton) tvojeg posta mi puno o tebi govori.

za slucaj da ti oces malo razmisljati ..... ako su nj. ovcari tak super peseki, daj mi molim te objasni zasto ih policija vise ne koristi.
"nj. ovcari" koji se na novo uzimaju na obuku su iskljucivo iz istocnih linja (njemci to DDR linijom zoveju) i s ravnim su ledima.

mi treniramo dva puta tjedno na placu gdje policija vrsi obuku svojih, teneri su nam policajci i nema niti jednog koji bude ti drugo rekev.

ako te statistika interesira - 2006/2007 godini je na obuki bilo 93 peseki i NITI JEDAN nije bio "pravi" nj. ovcar ..... i to u njemackoj, gdje je ta pasmina "sveta" i gdje je lobi za njih strasno, strasno jaki.

kaj je mozda interesantno je da vise od 60% su malinoisi (kratkodlaki belgijanac).

na kraju sam kaj napomenem da sam imao cistokrvnog nj.ovcara i jako dobro znam kaj se s tim jadnim pesekima dela, koje su zdrastvene posljedice i mada naseg vise nema, vidim iste price kod x drugih ljudi koji imaju cistokrvne nj. ovcare.

kaj se tice kontroliranog parenja - absolutno se slazem, ali postoje granice kod "dizajniranja" peseki i odredeni ljudi bi morali priznati da su "zagojili" rasu i da bi se trebalo jako truditi ispraviti neke stvari.
na zalost iz njemacke taj impuls sigurno ne bude dosev, jer ima previse zatucanih ljudi koji to vec desetljecima forsiraju i nneemmaaa sanse da su oni nekaj zajebali.

rain_hr
30.01.2008., 00:17
dobro... možda Stana neće na obuku u policiju sa psom :troll: :)
ja osobno više volim njemačke ovčare :mig:

Jelena-82
30.01.2008., 11:06
Bordera i koje pasmine?

Nemam pojma, iz azila je pa tko bi to znao....
Ovak izgleda:

http://img227.imageshack.us/img227/4781/p1200238hx7.jpg

http://img227.imageshack.us/img227/9931/p1180182xq6.jpg

Znaš ti možda čega tu još ima?

JA SAM
30.01.2008., 11:37
Poklanjam u sigurne ruke ostavljene i napuštene psiće koje sam pronašao u jednom podsljemenskom zagrebačkom kvartu (Možete uzeti jednog ili više njih) stari su do 3mjeseca.Zaigrani su i uplašeni, ja ih nemogu držati dulje od dva tjedna.Molim vas pomozite mi i spasite ih.Moj broj MOB:098-9625-485.Krešo.HVALA
http://www.suza.hr/resize.aspx?filename=7782P.jpg&width=150

BB-
30.01.2008., 13:21
ni jedan ni drugi ... Border Collie mi je pas iz snova! predobar pas! a i prekokrasan :P