View Full Version : Babysitting / čuvanje djece - združeni topic (bez oglašavanja!)
stranice :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
Ovo je tema o čuvanju djece za informacije i razmjenu iskustava. Oglašavanje ovdje (ponuda i potražnja čuvanja) nisu dozvoljene.
Oglašavati se možete na pdf-u Posao i karijera, tema Forumska burza rada za one koje traže ili nude posao (http://forum.hr/showthread.php?t=277028&highlight=tra%9Eim+posao)
Zna li netko da li u Zgb postoji neka agencija ili firma koja se organizirano bavi babysittingom ?
Trebamo smisliti rješenje za dijete od 6mj nadalje (do jaslica ili vrtića) a ne možemo računati na baka-servis.
Alternativa je jedino usmena predaja ili mali oglasnik (ovo potonje je složit ćete se riskantno).
Ako ne znate za nikakvu firmu ali možete preporučiti neku osobu, slobodno to učinite.
Unaprijed hvala
prije nekoliko godina je Uspinjaca ( ime agencije ) u Tkalcicevoj organizirala ne samo au pair poslove po Engleskoj nego i bas to - babysitting po Zagrebu.
Ne znam da li jos uvijek to rade. Ako ne, mozda znaju nekoga iz branse - tko da.
LadyFel
30.01.2004., 12:01
NIKAKO kod uspinjače, ljudi, niti provjeravaju cure koje im idu radit niti obitelji kod kojih zapošljavaju...bitna im je samo njihova provizija...
Ja sam se nagledala au-pair cura kojima su obitelji kod kojih su bile obrijale kosu, oduzele sve papire i zaključale u kući, gasili čikove po njima...ma svašta...
A isto tako sam naletila na par cura koje su bile u super obiteljima, ali su one same bile toliko trknute da moja stara mene ne bi dala jednoj na čuvanje sve i da imam 30 godina, a kamoli dvije...
Just my two cents.
Garovix
30.01.2004., 14:37
s tri banke?
više bi pomogao neki operaC, ne? :D
(sori za intrudersko ponašanje...)
Garovix
30.01.2004., 14:40
a vezano za temu, baš sam neki dan pričao sa jednom frendicom o tome i veli kak je našla neku susjedu koja joj čuva dijete. dva soma kn mjesečno, i još dvoje klinaca osim njezinog.
mislim da je najbolje ak možeš tak nekaj, al je do toga teže doći.
chiquita
30.01.2004., 14:46
Garovix kaže:
a vezano za temu, baš sam neki dan pričao sa jednom frendicom o tome i veli kak je našla neku susjedu koja joj čuva dijete. dva soma kn mjesečno, i još dvoje klinaca osim njezinog.
mislim da je najbolje ak možeš tak nekaj, al je do toga teže doći. ta onda dobro zaradi ak čuva troje djece...
chiquita kaže:
ta onda dobro zaradi ak čuva troje djece...
Ne zavidim joj nimalo na 6 soma kuna zarađenih na čuvanju tuđe djece, nije to nimalo lako.
Ja nikad nikad ne bih svoje dijete dala na čuvanje nekome preko agencije. Ajd da je dijete od 2,3 godine pa da mi može reći jel mu teta paše ili ne ali tako malenu bebicu od 6 mjeseci? Nema šanse.
Zar ti Tvrdy nemaš neku drugu soluciju? Recimo neku susjedu/bakicu koja živi od mirovine a imaš povjerenja? Ili možda frendicu iz škole/faksa koja ne radi? Bilo koga?
Uh, vjerujem da ti je teško, znam da bi meni bilo:(
A da postaviš kamere po stanu? :D
Sad mi je pala na pamet ona kozurina koja je tako čuvala ljudima bebicu a oni su imali skrivene kamere. Bebu je tukla, bacala....strašno nešto:eek: , to je bilo na teveu:(
chiquita kaže:
ta onda dobro zaradi ak čuva troje djece...
varas se ako mislis da je to lako zaradjen novac.
Evo mi tipkamo po Forumu, pijemo kavice, zovu nas nasi na telefon - mislis da ona radi to isto za vrijeme svog radnog vremena ?
mimi2003
30.01.2004., 20:49
Winona isprazni mailbox!
chiquita
30.01.2004., 21:10
Winona kaže:
varas se ako mislis da je to lako zaradjen novac.
Evo mi tipkamo po Forumu, pijemo kavice, zovu nas nasi na telefon - mislis da ona radi to isto za vrijeme svog radnog vremena ?
pa nisam ni mislila da si češe onu stvar a djeca sjede pored nje pokakana i gladna.
samo sam mislila reć da je malo previše 2 soma kuna za mjesec dana, kaj nije?!:eek:
kaj ja znam, stvarno se ne kužim u te cijene čuvanja, pa kaj jaslice toliko koštaju za male bebe?!
Tija kaže:
Zar ti Tvrdy nemaš neku drugu soluciju? Recimo neku susjedu/bakicu koja živi od mirovine a imaš povjerenja? Ili možda frendicu iz škole/faksa koja ne radi? Bilo koga?
Pa da imam onda bi stvar bila riješena i ne bih pitao ovdje. Ali izgleda da će morati biti tako, raspitivati se po zgradi i kod frendova i šire. Pa razgovori, procjene. Uh, muka mi je kad pomislim.
Hmm, ona ideja sa kamerom uopće nije loša. :)
ja sam prije 3 tjedna počela raditi 4 sata dnevno pa smo morali naći dadilju za sina (on ima godinu dana). Protiv sam jaslica i zato smo se odlučili da nađemo ženu koja ga čuva kod nas doma. Ispada nam dosta skuplje od jaslica ali meni je važnije da je Kikenzi ok. Ženu smo našli preko oglasnika (i super je al kakve su se sve javljale.... :rolleyes:
Nije mi ga bilo lako ostaviti, ko nijednoj mami, mučilo me - pa gledala sam i ja te snimke s TV-a. Mi smo u dnevni boravak stavili mobitel podešen na automatsko javljenje kad zovemo tako da uvijek čujem što se u stanu dešava. Ali, po svom djetetu najbolje sam zaključila već prvi dan da je sve ok- zadovoljen, nasmijan, jeo je, odspavao, zadržao svoj ritam..
chiquita kaže:
pa nisam ni mislila da si češe onu stvar a djeca sjede pored nje pokakana i gladna.
samo sam mislila reć da je malo previše 2 soma kuna za mjesec dana, kaj nije?!:eek:
kaj ja znam, stvarno se ne kužim u te cijene čuvanja, pa kaj jaslice toliko koštaju za male bebe?!
Ako se bavi s njima cijeli dan, ali doslovno bavi, i kuha im, i uci ih, i cita im, i vodi ih u setnju onda dva soma kuna uopce nije puno.
Ja glasam za takvu jednu zenu koju sigurno nije nimalo lako naci ili baka/deda servis (pod uvjetom da su baka i deda normalni ljudi, a ne kakvih ih sve zna biti:rolleyes: ).
Moja sestra i ja smo do moje 4. a njene 3. godine bile na cuvanju kod jedne tete s jos dvoje djece i to je bilo skroz super i ostalo mi je u lijepom sjecanju tak da ak nadjes nesto takvoga uhvati i ne pustaj! :)
Blueberry
06.02.2004., 09:04
chiquita kaže:
ovisi što ulazi u ta dva soma, ali ako skuha djetetu i malo pospremi za njim, izvede ga van u park i dijete je suho, nahranjeno i mirno, onda vrijedi.
to je velika lova, ali ponekad nemaš izbora.
cijena jaslica se ne može s tim uspoređivati jer grad sufinancira cijenu koštanja boravka djeteta u vrtiću/jaslicama.
Bytheway: možda se javi netko s foruma tko ima takvu krasnu ženu koja čuva njeno/njegovo dijete, pa se možemo razmjenjivati. I meni će vjerojatno trebati netko ako poradimo na drugom djetetu.
chiquita kaže:
Koliko bi ti novca trazila za cuvanje malog djeteta puno radno vrijeme? Cijena od 2 soma kuna prema mojoj matematici daje cijenu sata 12 kn, pod uvjetom da u mjesecu ima 21 radni dan... To je premalo obzirom na angazman, djetetove zahtjeve i potrebe, ono trazi paznju onog tko je s njim u datom trenutku. (A tek koliko odgovornosti to iziskuje, ne zelim ni pomisliti). Nije to mica-maca koju ces izvesti u setnju, pa kad se vratite doma ce mirno i zadovoljno leci i presti.
Znala sam neke babysitterice iz Uspinjače. Kao što je netko spomenuo - nitko ih ne provjerava. Odnosno, možda namjerno zapošljavaju needucirane poremećene sociopatkinje.
Mislim da je najbolje staviti oglas i puno razgovarati s tim ženama, provjeriti preporuke i sl. Ili lansirat glas u radnoj sredini - da ti netko od rodbine ili kolega preporuči nekoga. To radi:top:
Čuvala sam klince od 9 mjeseci do tri godine (četvoro njih) od 17te do 19te. Bila su to djeca obiteljskih prijatelja, i mislim da najviše povjerenja možeš imati u nekog kog znaš od prije. Svi smo bili zadovoljni, i super mi je gledat sad te male ljude kad ih se sjećam u pelenama.
Kad sam probala s 22 godine preko oglasa nać dijete za čuvanje nisam mogla ispunit uvjete: tražili su me ili da se obavežem da ću dvije godine ostat s djetetom (da ga ne šokiraju promjene), ili da uz čuvanje djeteta održavam kuću i kuham ili pedagoški faks ili...iz čega zaključujem da ima stvarno puno žena koje bi čuvale djecu, i da roditelji mogu birati. Poznavajuć neke curke koje baby sittiraju preko agencija, ne bih preporučila ;)
Ah gdije sam ja. heheh cuvala bi ja kao niko. Imam skolu imam praksu imam svoje dijete kud bolje. Nije lako ali vijeruj mi prosla sam preko 12vrtica radila sa bebama od mj pa do 5 godina.
Radila i sa mojom bebom od rodenja pa kud bolje. Daleko sam ti, a da sam blize neznam da li bi me primila. Good Luck
Vjeruj u sebe a ne u to sto drugi govore, to preko agencija da nevalja nekada ti moze osoba iz agencije biti bolja nego neki poznanik mislim sto se tice dijece.
violent_femmes9
14.04.2004., 11:46
Zarada od 6 tisuca kuna mjesecno za cuvanje troje djece jest velika, u usporedbi s placama u Hrvatskoj. Uostalom, koliko zaradjuju odgojiteljice u djecjim vrticima (osobe sa zavrsenom visom ili visokom skolom)?
2.000 Kn za takav način čuvanja djeteta jest dosta, to je koliko ja znam uobičajena cijena ako žena koja čuva dijete dolazi u kuću gdje čuva dijete, i naravno čuva samo jedno dijete. Oko 2.500 Kn je za čuvanje + kuhanje. (ima svakakvih cijena, ali ove su okvirne)
violent_femmes9
14.04.2004., 11:56
Ako cuva troje djece istodobno i pri tome od svakog zaradi po 2 tisuce, znaci da joj cijena sata rada nije 12 kuna nego 36. Nije problem u tome sto ona "dosta" zaradi, nego u tome sto nije isto posvetiti se jednom djetetu 100% ili istodobno voditi brigu o njih troje. Cijena po djetetu u drugom slucaju bi trebala biti niza.
Ha, stvar je u tome što nema baš nikakvih pravila na tržištu čuvarica djece. I te agencije (ili agencija) koje postoje očito ništa ne valjaju pa se cijene zaista totalno slobodno formiraju - ja sam čula za zaista svakakve cijene. Čula sam npr. da se već traži i po 5.000 Kn i 'fina familija' za nešto što zovu vođenje kućanstva - što valjda uključuje čuvanje djeteta, kuhanje i pospremanje.
Citam pa me podsjetilo,41 godinu unatrag supruga i ja smo ostavljali dijete u Vlaskoj ulici u Jaslicama, isto kao i kasnije.
Mora da postoje i danas ustanove koje rade isto...i bili smo zadovoljni sa servisom...tete!...su bile dobre i presvlacile dijete na vrijeme.
:w :W
:) ;) :cool:
kentaur
16.04.2004., 19:01
Preko student-servisa za 20kn po satu - ali ne bi se ja usudila...
treba naći neku nezaposlenu frendicu ili susjedu ili rođakinju!
kako prvi puta naci obitelj kojoj treba cuvati dijete/cu? :)
a ja se pitam kako prvi puta naci pravu babysittericu:)
moji uvjeti su da joj je lokacija u Becu, da govori knjizevni hrvatski i tecno njemacki radi lakseg sporazumijevanja s mojom trogodisnjakinjom. Ispunjavas li uvjete?
-------------------
ugodan dan zelim...
skoro, samo sto nisam u becu :(
znas da je i meni zao...jer nikako online ne mogu naci nekoga tko ispunjava ove uvjete :(
Gospon Pes
19.01.2006., 09:56
Bec? :cerek:
Mogu ja? :D
P.S. Ako ti netko napise da ne volim djecu - laze. :D
prometej
19.01.2006., 09:59
Gospodin Pes ti zapravo obožava djecu ali ne voli da se to spominje ..;)
Gospon Pes, nadala sam se ipak nekoj gospodicnoj koja zivi ovdje.. ne sumnjam da bi ti posao radio besprijekorno no u ovom slucaju ipak Ne Hvala!
ups. ispravka: ti si zenskog roda? (sta li me navelo samo da pomislim da si muskog...?):misli:
Gdje tocno zivis, na profilu pise D..
Gospon Pes
19.01.2006., 16:06
:rofl: D für Deutschland.
Dakle, lajem na oba potrebna jezika. :D
Ne uzimaj pitanje ozbiljno. Jako volim Bec, pa se malo zezam, ali ipak ostajem gdje jesam. ;)
MOzda bi Kontra htjela u Bec;)?
kontra se trenuno vise-manje bavi faksom pa bec zvuci vrlo daleko...
probaj preko plavog oglasnika
seagirl
02.02.2006., 13:50
Odmah se ispričavam ako će moj post zvučati... napadački. To mi nije namjera.
Dakle. Prvo želim reći nešto na temu termina "čuvanje djece". Znate ono: "malo dijete, mala briga; veliko dijete, velika briga". Čuvati dijete i odgajati ga nije isto (u nekoj bijelo-crnoj varijanti). Čim dijete počne govoriti i hodati, vi ne trebate nekoga da vam (samo) čuva dijete, već da ga i odgaja. A da ne govorimo o razini odgovornosti! Nije isto preuzeti odgovornost za dijete koje još ne hoda, i za dijete koje se izgubi u trenu u vidu magle. Narafski, iz toga slijedi da je svota veća što je dijete veće.
Što se tiče iznosa, vidim da mnogi misle da je 2.000,00 kn previše. Pa, možemo reći da je to ok cijena ako čuvate dijete od, recimo, 6 mjeseci. No, ako se, primjerice, radi o djetetu od 3 godine, to može biti samo premalo. Možda ćete najbolje moći odrediti svotu ako se sami zapitate koliko biste vi tražili da odgajate tuđe, nepoznato dijete.
Netko je ovdje pitao koliko tete u vrtićima zarađuju. Ako imaju položen stručni, najniža plaća im je 4.000,00 kn, a ni nakon ne znam koliko godina staža ne prelazi 5.000,00 kn. Realno gledajući, to je PUNO PREMALO! Narafski, govorimo o tetama koje pošteno obavljaju svoj posao. S toga, usporedbe nema smisla raditi. Teta u vrtiću je još k tome prijavljena, ide joj zdravstveno, mirovinsko, staž, ima mjesec dana godišnjeg, pravo na plaćeno bolovanje, i klasična smjena joj traje 5 sati. Dakle, paralele nepotrebno povlačiti.
seagirl, imaš dijete?
Ja sam upravo našla curu da mi čuva sina. On ima 3 godine i s njim doma nema puno posla- on crta, boja, slaže legiće, "čita", malo se igra na kompu, ide piškiti i kakati na wc, pojede sam što mu se stavi na stol, pogleda crtić itd. kad je imao 6 mjeseci- pelene, zubići, plač, hranjenje, nosanje po stanu itd.
Mislim da je sad ovoj curi koja će ga čuvati puno lakše nego da ga je čuvala kad je imao 6 mjeseci tako da mi tvoja izjava gore baš i nema smisla.
Evo, ja sam našla curu preko oglasa, ima 20 godina i on ju je super prihvatio- ovaj tjedan je bila na privikavanju i cijele dane su se igrali. Plaćam joj 2500 kn. Mogla sam i manje ali dala sam trenutni maximum jer znam da je to težak i odgovoran posao.
i samo da dodam- mislim da je moje dijete od 3 godine već velikim dijelom odgojeno (odn. ima osnove koje se sad samo dograđuju kroz sljedećih xy godina)
a ja pomislila da se winona pojavila
cure, radi se o 2004.godini
svjeza su samo tri zadnja posta
ja sam mislila da je to ona tema od neki dan (ona agencija) al ionak ne čitam datum.
tek sad Vidim da sam i 2004. pisala :D
seagirl
02.02.2006., 16:20
seagirl, imaš dijete?
Ja sam upravo našla curu da mi čuva sina. On ima 3 godine i s njim doma nema puno posla- on crta, boja, slaže legiće, "čita", malo se igra na kompu, ide piškiti i kakati na wc, pojede sam što mu se stavi na stol, pogleda crtić itd. kad je imao 6 mjeseci- pelene, zubići, plač, hranjenje, nosanje po stanu itd.
Mislim da je sad ovoj curi koja će ga čuvati puno lakše nego da ga je čuvala kad je imao 6 mjeseci tako da mi tvoja izjava gore baš i nema smisla.
i samo da dodam- mislim da je moje dijete od 3 godine već velikim dijelom odgojeno (odn. ima osnove koje se sad samo dograđuju kroz sljedećih xy godina)
Kad je tvoj klinac imao 6 mjeseci veliš zubići, plač, nosanje po stanju. Znači, malo rada, puno živaca. Dakle, tvoje dijete je trebalo nahraniti i presvući. I podnositi plač jer ako mu rastu zubići nema toga što ga može utješiti. Odgovornost minimalna: dijete ti je ili u rukama ili tamo gdje ga staviš.
Dijete od 3 godine ulazi u fazu prkosa. To što je tvoje dijete sad takvo kakvo je ne znači da već sutra neće početi nešto izvoditi. (bez uvrede)
I mislim da niti jedno dijete od 3 godine ne može biti velikim dijelom već odgojeno. Jest da se dijete odgaja od samog početka, ali odgoju ne pada intenzitet, samo se neke stvari lakše provode. Uglavnom, mislim da je to neusporedivo.
I samo da ti odgovorim, ne, nemam svoje djece. Znači li to da ne znam o čemu pričam, čak i ako, recimo, radim u vrtiću?
Pitala sam te dal imaš djece zato jer sam iz tvog odgovora skužila da nemaš ;)
I znaš, puuuno više živaca treba sad kad ima 3 godine nego sa 6 mjeseci. To si i sama napisala al nisi primijetila npr.faza prkosa, koja počne i prije te 3. godine. Pa tisuću ni jedno pitanje na koje odgovoriš tisuću puta a on ga opet postavi. Toga sa 6 mjeseci nema, u toj dobi je teže zaokupiti dijete.
Odgovornost minimalna: dijete ti je ili u rukama ili tamo gdje ga staviš.
ovo neću komentirati ali možda je takav način razmišljanja uzrokom mnogih padova s kreveta, kauča, stolova za prematanje.. koji se svakodnevno dešavaju.
Gle, nisam rekla da ne znaš o čemu pričaš- ali neke stvari znaš samo ako ih proživiš. , čak i ako radiš u vrtiću. Tako da vjerujem da će ti kad budeš imala svoje dijete sve to malo drugačije izgledati.
i mislim da svaka žena koja je rodila i bila doma cijeli dan sama s djetetom kad pročita ovo malo rada, puno živaca može samo okrenuti očima. JAko se varaš ako misliš da je to malo rada. Ja sam se u ove 3 godine kolko sam doma s djetetom itekako naradila.
beautiful_garbage
02.02.2006., 18:38
Ja sam se nagledala au-pair cura kojima su obitelji kod kojih su bile obrijale kosu, oduzele sve papire i zaključale u kući, gasili čikove po njima...ma svašta...
mislis na au pair u engleskoj i americi, ajde da bude nekad losa obitelj, ali brijanje glave, gasenje cikova,ne znam to mi je nekako preuvelicano
seagirl
03.02.2006., 11:26
Ja sam se u ove 3 godine kolko sam doma s djetetom itekako naradila.
Ovako. Možda bi bilo najbolje ovu raspravu nastaviti u stilu mog vlastitog mišljenja, a ne generaliziranja (što je, uostalom, i ispravno).
Radila sam kao babysitterica van Hrvatske godinu dana. Brinula sam se o dvoje djece: jedno od rođenja do navršene prve, drugo od prve do navršene druge. Uz to sam radila sve osim kuhala i dojila.
Mlađe dijete su mjesecima mučili grčevi, svake večeri je znalo plakati satima. Meni osobno je usprkos tome bilo daleko lakše sa mlađim nego starijim djetetom.
Da opet idem to raditi, sudeći prema osobnom iskustvu, tražila bih manje novaca za brigu od 5mjesečnom djetetu nego o 5ogodišnjem.
Eto. :)
A što se tiče one minimalne odgovornosti... To ne znači da odgovornosti nema. Naravno da čovjek mora paziti gdje i kako ostavlja malo dijete. No, ako idem sa malim djetetom u kolicima u šetnju, ne može mi se dogoditi da mi se istrgne iz ruku na cestu, u dućanu zato da mi se negdje sakrije ili slično. Ja sam za, recimo, 5godišnje dijete odgovorna u svakom trenutku, ma šta god ono radilo, i kad ga vidim i kad ga ne vidim (a svi znamo da se ne može dijete držati na oku 24/7). Ne daj bože da dijete u sobi padne i slomi ruku dok sam ja, recimo, na trenutak u drugoj sobi. Roditelji se pretvore u prave "zvijeri" kad staju u obranu svojeg djeteta. Naravno, to je normalno. Ali roditelj tada može tvrditi da se to ne bi dogodilo da sam ja bila tada sa djetetom i eto ti problema. Normalni roditelji znaju razlokovati nesretan slučaj koji se uvijek i svakome može dogoditi od nebrige i nepražnje, ali mnogi u tom trenutku ne razmišljaju razumski.
A da ne spominjemo roditelje koji zahtijevaju da njihovo dijete može raditi što god želi...
Ja imam 15 i pol mjeseci curicu s kojom mi je fizicki i psihicki bilo puno lakse dok je bila mala bebica nego sada. Prije sam jos i znala na vecer ostat kasno budna a sad skup s njom zaspim u pol devet ,devet.
Nije lako cuvat tudju djecu, zato ja svojoj sitterici platim jaaako dobro i za ove uvjete ovdje. I jos uz to mi je i prijateljica koja je i sama majka. Bez toga ne dolazi u obzir, samo majka moze imat majcinske instinkte. BTW cuva mi djete samo par sati tjedno ne po cijele dane.
beautiful_garbage
06.02.2006., 00:00
Radila sam kao babysitterica van Hrvatske godinu dana.
i kako je bilo? ja planiram ici pa ako imas bilo kakav savjet bila bih ti vrlo zahvalna.
razmazena
05.06.2006., 18:48
Ukoliko bi postojala mogucnost da neko (iskljucivo iz Agencije za cuvanje djece) cuva vase dijete, u vasem domu, vikendom, praznikom ili onda kada vi to pozelite, kako bi ste otisli na kraci odmor, u kino, pozoriste, itd, da li bi ste to iskoristili?
Kakve karakteristike bi trebala imati osoba koja bi cuvala vase dijete?
Koliko bi ste novca izdvojili po satu za cuvanje vaseg djeteta?
Bejbisitera jos nisam koristila a sama ponekad radim kao bejbisiter :D
Malenu inace cuvaju nasi roditelji.
Kod mene ta "usluga" dode 50kn po satu, ne znam koliko je u Hrv.
aloevera
05.06.2006., 22:34
u Zg ti je sad od 20-30 kn/h,ovisi;
odlično rješenje za sve nas koji nemamo uvijek na raspolaganju baka-servis,ne vidim ništa loše u tome,zašto pitaš!?
dadiljala bi ili se dvoumiš ostaviti dijete?
KOd mene je jedan od uvijeta da je zena sredjena, da je poznam dobro(frendica), da je po mogucnosti i sama majka ili barem u nekoj dobi di majcinski instinkti rade i uvjet mi je da nije vise od dva,tri sata. Moze biti i u njenom domu ako je OK a moze i kod nas. Nemam baka servis u blizini pa sam si morala nac super dvije frendice koje povremeno uskacu,a uskacem i ja njima kad zatreba. Tu je to dost cesto da se babysitting razmjenjuje.
Cijene su od 60-120kn/h. Cijelodnevni boravak u vrticu je oko 300kn.
Ja sam super zadovoljna sa svojom situacijom, ali nisam nikom dala djete na cuvanje(osim bakama i dedama) do godine dana.
Koliko se obicno placa cuvanje djeteta u Hrvatskoj ( po satu, mislim)?
Na koji nacin naci kvalietnog babysittera( novine,oglasi??), da li je normalno da se provjeravaju preporuke?
Da li je jednostavno naci 'live in' tj neku curu da zhivi s tobom ( u mom slucaju u jednom gradicu na moru) i koliko se to placa?
Ideja je da 'radi' 25 sati tjedno plus 3 babysitting-a navece ( ovi vecernji babysittizi su po potrebi, tj ne mora bit ) tjedno..zivi s tobom..ovo se u V Britaniji uobicajeno placa 65 funti ( 650 kn) tjedno.. je li to za Hrvatsku puno ili malo..
Pitanja su uglavnom vezana za Dalmaciju... molim nekoga da mi pomogne s uobicajenim ciframa za Hrvatsku:)
Ili je ipak bolje da nadjem nekoga izvani?
ako radi 25 sati tjedno plus 3 čuvanja navečer, zašto bi trebala živit s vama?
Ili ukratko Kolika je satnica za pricuvat diejte na par sati?
ako radi 25 sati tjedno plus 3 čuvanja navečer, zašto bi trebala živit s vama?
Edit: Nisma dobro odgovorila.
Da zhivi s tobom jednostavnije je i jeftinije..
Jer npr da nekoga placas da ti dodja doma ( od tad do tad) je skuplje.. za onog tko placa..
Da zivi s tobom je ovdje uobicajeno.. tj 25s/tjedno+3 bbs je uobicajeno za au-pair= 65 funti tjedno.. ovdje.. to je to.. pravila se znaju..
Za te iste sate a da ti dodje doma ( live out) placas najmanje 180 funti tjedno.. ali to ti se onda odbija od poreza a i toj osobi se ta cifra oporezuje
mene zanima za Hrvatsku..
Pa jel stvarno nitko ne zna koliko se placa cuvanje djeteta?
Secundo
06.08.2006., 16:09
Strpljena, Ona007, nedjelja je, nismo svi na forumu ... ;)
Ja sam plaćala prije 9 godina 1000 kn mjesečno 5 sati (ponedeljak-petak 9-14). Penzionerka isti grad. Samo čuvanje bez kuhanja i pospremanja i nisam bila zadovoljna.
Ali zašto tražiš čuvanje za 8 godina staro dijete, bolje je stavit oglas za održavanje domaćinstva i tako je u školi od 8-14 a tih par sati pogledat će ti i susjeda što se zbiva.
Hvala puno!
To je 25 sati tjedno = 250 kn tjedno= 1000 kn mjesecno= 10 kn po satu
sto mislis da je sada : duplo,troduplo?
Nisam sigurna za susjede, ja bih radije platila i bila mirna..
koliko se placa odrzavanje domacinstva?
Ne znam za čuvanje djece. Ali žene koje čiste uzimaju 20-35 kn/sat 4 sata minimum - cijena je za Zagreb. Na selu je teže pronač radnika, ali ako ga imaš onda ti dođe jeftinije ili radi duže. Podrazumjeva se stav jednakosti, darovi u vidu 20 dkg kave/čokolada/lončanica/igračka za klinca ili što je već primjereno povremeno, za praznike obavezno. Sendvič (ne moraš ga radit samo moraš imat pun frižider) i kava kad dođe - poželjno je da doručkujete ili popijete kavu skupa. Ljudi u Hrvatskoj su pristupačni i žele pomoć, u koje mjesto ideš.
Tinkili
06.08.2006., 19:58
Moja frendica placa tetu koja joj cuva klinca od 8-16 radnim danom 2.000 kuna, mislim da se oko te cifre krece cuvanje za vrijeme radnog vremena.
Ne znam za čuvanje djece. Ali žene koje čiste uzimaju 20-35 kn/sat 4 sata minimum - cijena je za Zagreb. Na selu je teže pronač radnika, ali ako ga imaš onda ti dođe jeftinije ili radi duže. Podrazumjeva se stav jednakosti, darovi u vidu 20 dkg kave/čokolada/lončanica/igračka za klinca ili što je već primjereno povremeno, za praznike obavezno. Sendvič (ne moraš ga radit samo moraš imat pun frižider) i kava kad dođe - poželjno je da doručkujete ili popijete kavu skupa. Ljudi u Hrvatskoj su pristupačni i žele pomoć, u koje mjesto ideš.
Ajme hvala ti.. nemas pojma koliko si mi pomogla!
Ja imam malih problema sa pristupom lokalnim ljudima.. nekako sam se odvikla, mozda sam malo hladna.. tj vjerojatno se ponasam ko i Englezi 'dobar dan' i to je sve.. nikavih spika i zblizavanja.. nekad sam dok sam zivjela u HR bila posve suprotna :(
Agdje se nađu takve pouzdane tete koje čuvaju djecu?
magic blue
26.09.2006., 21:01
moja frendica cuva za 25kn po satu, ako je povremeno i u nepravilnim razmacima, a ako ju zoves svaki dan onda uzme 100kn, pa ako i premasis 4h nema beda
i da do sada je cuvala sve samo frendovima i pred diplomom je na predskolskom
MM-ova sestrična često koristi babysittericu (studentica) 25 kn/sat, ali oni je koriste rsamo kad idu negdje navečer ili ako znaju da neće stići doma na vrijeme pa ih pokupi u vrtiću i pričuva dok oni ne dođu.
Rebecca Guay
27.09.2006., 10:49
Moja prijateljica je plaćala ženu (stariju koja je u mirovini) 1500 kn mjesečno (edit: ipak je 2000kn mjesečno) za čuvanje djeteta doma dok je ona na poslu, i bila je jako zadovoljna uslugama.
Zanima me ima li tko iskustva sa tetama čuvalicama npr. iz Uspinjače? Kakve su? :confused:
cipicips
09.10.2006., 16:58
Zanima me ima li tko iskustva sa tetama čuvalicama npr. iz Uspinjače? Kakve su? :confused:
Pa nemam nikakva iskustva sa Uspinjačom, ali imam savjet: trudi se ne koristiti izraze tipa "čuvalica".
magic blue
09.10.2006., 20:09
definitivno preskupe :eek:
i zakaj ne valja teta cuvalica kad se i one same tako zovu
cipicips
10.10.2006., 14:39
definitivno preskupe :eek:
i zakaj ne valja teta cuvalica kad se i one same tako zovu
A to ti je kao sa Ciganima: kad se sami nazovu Ciganima onda je to uredu, a kad im drugi kažu da su Cigani, sikću i pljuju na sve strane. :zubo:
Šalu na stranu, imam molbu.
Elaboriraj ovu tvrdnju da su preskupe (kolika je plaća i što se sve radi).
magic blue
10.10.2006., 15:12
imas na rodama, ne da mi se kopat
uglavnom, 8 sati dnevno cuvanje, nema kuhanja, niti ista slicno 4000kn. ako kasnis s posla placas extra!
cipicips
10.10.2006., 15:21
uglavnom, 8 sati dnevno cuvanje, nema kuhanja, niti ista slicno 4000kn. ako kasnis s posla placas extra!
Hm... da me je**š nemam pojma što je tu previše. Ok, kužim da je ljudima koji rade za crkavicu nemoguće za izdvojit toliko para da bi imali svoju privatnu odgajateljicu, ali ne gledaj to samo sa strane onoga koji plaća, već i onoga koji radi.
Dakle... žena kod tebe u stanu radi minimalno 8 sati dnevno. Ne plaćaš joj zdravstveno, mirovinsko, ne ide joj staž. U potpunosti se brine, odgaja i uči tvoje dijete ili, još bolje, djecu. Koliko bi ti to naplatila?
A ovo sa kašnjenjem s posla... Mislim ako jednom mjesečno kasniš 2 puta po 15 minuta, sigurno ti neće zaračunati ništa extra. Ako često znaš kasniti s posla naravno da će ti se i to naplatiti. Međutim, ne vidim problem da ti naplati to što kasniš s posla: svako prekovremeno bi se trebalo naplatiti, zar ne?
magic blue
10.10.2006., 15:25
Dakle... žena kod tebe u stanu radi minimalno 8 sati dnevno. Ne plaćaš joj zdravstveno, mirovinsko, ne ide joj staž. U potpunosti se brine, odgaja i uči tvoje dijete ili, još bolje, djecu. Koliko bi ti to naplatila?
:nono: ovima iz uspinjace ide!
ajd trk na rode i ptaj tamo, nisam bas najupucenija u to, samo okvirno znam.
btw, frendici zenska cuva malog 10h dnevno, bez mirovinskog i zdravstvenog, pegla, malom svakodnevno kuha friski rucak i kosta ju 2000kn.
cipicips
10.10.2006., 15:32
btw, frendici zenska cuva malog 10h dnevno, bez mirovinskog i zdravstvenog, pegla, malom svakodnevno kuha friski rucak i kosta ju 2000kn.
Oprosti, ali ova ženska je deeeebelo potplaćena! :eek:
Da se razumijemo, možda tvoja frendica ne može odvojiti više i sve mi je jasno, ali sa stanovišta te žene koja radi.... deeeebelo je potplaćena... zaista.
magic blue
10.10.2006., 15:34
pitanje je bilo za ove iz uspinjace, pa da ne zasprehavamo, a ova zenska kaj radi za frendicu je sama rekla cijenu i frendica je pristala
Monica.
11.10.2006., 07:51
uglavnom, 8 sati dnevno cuvanje, nema kuhanja, niti ista slicno 4000kn. ako kasnis s posla placas extra
Meni se ovo čini skupo, kad se uzme u obzir da par cura koje znam čuvaju klince, za 2000-2500 kn i za tu lovu još i čiste, kuhaju , peglaju....mislim da ima žena koje će bez problema korektno raditi za tu lovu.;)
Pa nemam nikakva iskustva sa Uspinjačom, ali imam savjet: trudi se ne koristiti izraze tipa "čuvalica".
Čemu taj savjet :confused: , pa na rodama je to "normalan" naziv za dadilje.;)
ksenija_2
11.10.2006., 09:49
Postoji i ona agencija "Poppins", ali osobno ne znam nista o njima.
Netko je bas ovdje prije izvjesnog vremena pisao o njima: http://www.forum.hr/showthread.php?t=125168
Vidim ja da ću morati naći neku tetu iz HR da mi kad počnem delat dijete čuva. Ak bu mi još i popeglala i povremeno skuhala... ehej... :D
Malo je ljudi koji si mogu priuštit ženu za 2000-2500 a kamoli za 4000. Ali to su realne cijene i one rade 8 sati, neće nitko radit za 1000 kn.
Ja sve više razmišljam o privtnim vrtićima, 100-200 kn su skuplji od državnih, grupe su puno manje, bogatiji im je sadržaj.
Jel ima tko djecu u privatnom vrtiću? Kakvi su dojmovi? Preporuke za istočni dio grada?
Ovo baš i nije istina. U Uspinjači su mi rekli cijenu 2000-2500 kn za 9-10 sati na dan i toliko su tražile sve tete koje su mi poslali iz Uspinjače. Druge nismo pitali, ona koju smo uzeli bila je spremna i skuhati i pospremiti, ali mi smo inzistirali na tome da se posveti samo bebaču. I to je previše za te novce. Iz istog razloga smo samoinicijativno kašnjenja (naša) platili ekstra.
Poppins ima puno paprenije cijene.
Monica.
11.10.2006., 13:11
Malo je ljudi koji si mogu priuštit ženu za 2000-2500 a kamoli za 4000. Ali to su realne cijene i one rade 8 sati, neće nitko radit za 1000 kn.
Ja sve više razmišljam o privtnim vrtićima, 100-200 kn su skuplji od državnih, grupe su puno manje, bogatiji im je sadržaj.
Jel ima tko djecu u privatnom vrtiću? Kakvi su dojmovi? Preporuke za istočni dio grada?
Privatni vrtići su bili ono o čem sam razmišljala sve dok nisam upoznala curu koja je i u jednom radila..Dakle cijena je veća, nude se ljepše/nove sobe i igračke, ali klopa, briga oko klinaca i sve ostalo nije ništa bolje nego u državnom vrtiću, a često se zna desiti da bude i lošije...I grupe uopće nisu puno manje, jel pohlepa za lovom je jača od svega. ;)
magic blue
11.10.2006., 20:54
.....
pa vec sam rekla da o voj temi znam samo sto sam nacula/procitala i da nisam strucnjak.
eto, sad bar znamo iz prve ruke, hvala! :kiss:
magic blue
11.10.2006., 20:56
privatni/drzavni vrtici!?!
predajte papire i u jedne i u druge jer je tolika navala da bute sretne ako dobijete odgovor i iz jednoga, pa koji god da bude
cipicips
12.10.2006., 12:37
Čemu taj savjet :confused: , pa na rodama je to "normalan" naziv za dadilje.;)
Savjet je bio dobronamjeran jer, zapravo, izraz "čuvanje" niti približno ne opisuje posao dadilje. Moglo bi biti uvijeđenih... ;)
cipicips
12.10.2006., 12:46
Meni se ovo čini skupo, kad se uzme u obzir da par cura koje znam čuvaju klince, za 2000-2500 kn i za tu lovu još i čiste, kuhaju , peglaju....mislim da ima žena koje će bez problema korektno raditi za tu lovu.;)
Jesi li spremna tu ženu koja će ti za 2000 kn raditi sve ovo navedeno prijaviti ju u svoje domaćinstvo i plaćati za nju mirovinsko i zdravstveno?
Monica.
12.10.2006., 14:10
Jesi li spremna tu ženu koja će ti za 2000 kn raditi sve ovo navedeno prijaviti ju u svoje domaćinstvo i plaćati za nju mirovinsko i zdravstveno?
O čem pričaš :confused: imaš u plavom oglasniku gro žena koje pristaju raditi bilo šta za 2000 kn i ne zanima ih ni mirovinsko ni zdravstveno, jer doma dobivaju svoje mizerne mirovine...;)
cipicips
12.10.2006., 14:22
O čem pričaš :confused: imaš u plavom oglasniku gro žena koje pristaju raditi bilo šta za 2000 kn i ne zanima ih ni mirovinsko ni zdravstveno, jer doma dobivaju svoje mizerne mirovine...;)
aaa... oprosti.. nisam imala pojma da misliš na penzionerku... Međutim, osobno nikad ne bih tražila ženu (pogotovo ne neku koja je duplo starija od mene i mama mi može biti) da radi za 2000 kuna "bilo šta" samo zato što žena na to pristaje.... Pa ajde ti za te pare odgajaj djecu, kuhaj, spremaj, čisti... :eek:
Nemoj moju reakciju shvatiti osobno... ali iz tvojih postova prepoznajem onaj puno puta do sad susretnuti stav: ajmo iscjedit sve što se može za minimalne pare.
Međutim... možda griješim. :)
Monica.
12.10.2006., 14:54
aaa... oprosti.. nisam imala pojma da misliš na penzionerku... Međutim, osobno nikad ne bih tražila ženu (pogotovo ne neku koja je duplo starija od mene i mama mi može biti) da radi za 2000 kuna "bilo šta" samo zato što žena na to pristaje.... Pa ajde ti za te pare odgajaj djecu, kuhaj, spremaj, čisti... :eek:
Nemoj moju reakciju shvatiti osobno... ali iz tvojih postova prepoznajem onaj puno puta do sad susretnuti stav: ajmo iscjedit sve što se može za minimalne pare.
Međutim... možda griješim. :)
Gle, te žene trebaju očajnički posao i ima ih mlađih od moje stare, a uostalom niti jedan posao nije za pocjenjivanje, a pod bilo šta bi išlo čišćenje bilo čega, odnosno bilo šta, a ne vidim šta je nenormalno u tome da ti žena koja treba novce spremi stan;)
Inače, ja sam mama kućanica tako da si očito stekla krivi dojam o meni.;)
magic blue
12.10.2006., 19:30
a.... da radi za 2000 kuna "bilo šta" samo zato što žena na to pristaje.... Pa ajde ti za te pare odgajaj djecu, kuhaj, spremaj, čisti... :eek:
pa ja cu to i radit za 0kn, kao i vecina majki :rofl:
tough_cookie
12.10.2006., 21:56
ja sam kolegici koja je strankinja i ima bebaca ispod godine dana rekla za poppinsice, pa me molila da dodjem do njihovog formulara i do sastanka za dogovor. cijelo ljeto sam zivkala na telefon, na mobitel, slala mailove i - nista. bez ikakvog odgovora. najesen sam opet otisla na njihovu stranicu, tamo su na komentarima jos neki razocarani roditelji pisali kako im se nitko ne javlja i cak je to ostalo medju ranijim pohvalama. nekoliko tjedana kasnije probala sam otvorit njihovu stranicu i - nije radila. :confused: :flop:
Lavica02
12.10.2006., 22:36
Moram se malo ubaciti sa svojim stajalištem o temi....
Kada Ti daješ novce iz svoga đepa svaka cijena je previsoka... No kada radiš za 2.000 kuna onda je to crkavica.
Osobno nikada nisam koristila tete čuvalice ( do 3. godine baka servis :s ) no da ih nisam imala mislim da bi se sigurno odlučila na jaslice ili vrtić. Zašto? Zato što nikada ne znaš tko je ta osoba kojoj povjeravaš svoje najveće blago i daješ stan na raspolaganje. Ne znaš što se dešava kada odeš na posao.
Moja mama se neko vrijeme brinula o mlađem osnovnoškolcu ( ne pitajte zašto). Prvobitni dogovor je bio 4 sata i samo se brinuti o njemu i školskim obvezama....za 1.600 kuna. Ok to joj je pasalo, bilo je blizu nas i tako.
No onda je počelo s kuhanjem ručka ( za koji je obavezno morala izmišljati jer ništa nije bilo u frižideru), sa spremanjem, peglanjem, čišćenjem, pranjem, ni smeće nisu sami znali odnijeti do kontejnetra, pa niti suđe izvaditi iz perilice.... pa je onda došlo i drugo dijete ... pa je onda ono prvo otišlo u drugi plan...pa onda to više nije bilo 4 sata nego po 6 i više, a sve nešto prešutno, bez dogovora.... dok mama nije zatražila da popričaju jer to više nije bilo normalno... a ova se čudi u čemu je problem, bla,bla,bla.... e onda je mama rekla da je po satu cijena ta i ta..... naravno ona se pobunila, kaj bu ona njoj plaćala ... no kako je moja mama izrazito brižna i odlično kuha ( ko i svaka mama, ali ona fakat odlično kuha, iz ničeg napravi svašta) bilo ih je frka ako im ona stavi ( godinama je kod njih, klinci se navikli, oni se navikli, povjerenje i to)....pristali su na njezinu cijenu i kako su je sada plaćali po satu počeli su paziti na vrijeme i stvari su sjele na svoje mjesto.... no onda je joj je počela plaćati dan dva kasnije pa nekoliko tjedana kasnije .... i na kraju se mama ( jako teška srca zbog klinaca ) odlučla oprostiti od njih i zahvaliti....
Mislim zašto sam se ovo napisala? Ovdje govorim o tetama koje pošteno odrađuju svoj posao.
Zato što svaka medalja ima dvije strane. U ovom slučaju su na jednoj strani vi koji tražite tetu koja će vam čuvati, spremati, kuhati.... za neku sitnu lovu ( i smatrate da je to u redu jer bi trebale biti sretne da rade i nešto dobivaju)
S druge strane imate isto osobu koja ne radi iz hobija, već da pridonese svom kućnom buđetu. I fakat odradi tih 8 - 10 sati, a za koju lovu? Mislim kod mene na poslu čistačica ima mizernih 1.000 kuna za 4 sata, ona bi bila zadovoljna i s1.400 kuna, no da li bi njoj ( baš ovoj koja kod mene na poslu čisti) dala da mi čuva dijete.... bogme ne bi.... ne bi joj dala niti da mi počisti stan dok sam ja doma....
Monica.
13.10.2006., 08:17
A šta kad si u situaciji da ti se dijete nije upisalo u jaslice, a ti moraš raditi i nemaš izbora, a imaš skup s mužem 6000 kn primanja, kako odvojiti 4000 za čuvalicu ???? :confused:
Lavica02
13.10.2006., 11:19
A privatni.... o cifri od 4000 nisam govorila.
Htjela sam reći da ako je dogovor da se čuva dijete za 2000 kuna onda se čuva dijete, ne sprema se, ne pere, ne pegla....i drži se dogovora i oko isplate novaca toj teti.
A šta kad si u situaciji da ti se dijete nije upisalo u jaslice, a ti moraš raditi i nemaš izbora, a imaš skup s mužem 6000 kn primanja, kako odvojiti 4000 za čuvalicu ???? :confused:
Uzela bih neplaćeni porodiljni dok dijete ne navrši 3 godine i čuvala još barem jedno dijete za lovu kod sebe doma. Ne vidim drugog izlaza u toj situaciji.
cipicips
13.10.2006., 12:00
Jednostavno.
U tom slučaju za početak budeš zahvalna na činjenici da od tih novaca možeš odvojiti 2000 kn za dadilju (što, recimo, da si samohrani roditelj ili obitelj sa manjim primanjima ne bi nikako mogla).
Onda budeš zahvalna kad nađeš nekoga tko će dobro i kvalitetno brinuti o tvom djetetu.
I, na kraju, ne padne ti ni na kraj pameti da pristaneš na to da ti ta ista žena za te novce pere, kuha, posprema i čisti (ma koliko se ona nudila i ma koliko god se to tebi činilo super isplativim).
Monica.
13.10.2006., 14:16
Jednostavno.
U tom slučaju za početak budeš zahvalna na činjenici da od tih novaca možeš odvojiti 2000 kn za dadilju (što, recimo, da si samohrani roditelj ili obitelj sa manjim primanjima ne bi nikako mogla).
Onda budeš zahvalna kad nađeš nekoga tko će dobro i kvalitetno brinuti o tvom djetetu.
I, na kraju, ne padne ti ni na kraj pameti da pristaneš na to da ti ta ista žena za te novce pere, kuha, posprema i čisti (ma koliko se ona nudila i ma koliko god se to tebi činilo super isplativim).
:confused: :eek:
Ovo je dio mog prvog posta:"...par cura koje znam čuvaju klince, za 2000-2500 kn i za tu lovu još i čiste, kuhaju , peglaju....", pa mi nije jasno otkud ideja da ja nekoga izrabljujem...:confused:
Inače moje dijete je do tri godine bilo doma samnom, i ja sam sve sama radila, jedino mi je dolazila jedna žena peglati i za to bi dobivala 35kn/h.
Eto toliko od mene.:)
cipicips
13.10.2006., 15:15
:confused: :eek:
Ovo je dio mog prvog posta:"...par cura koje znam čuvaju klince, za 2000-2500 kn i za tu lovu još i čiste, kuhaju , peglaju....", pa mi nije jasno otkud ideja da ja nekoga izrabljujem...:confused:
Inače moje dijete je do tri godine bilo doma samnom, i ja sam sve sama radila, jedino mi je dolazila jedna žena peglati i za to bi dobivala 35kn/h.
Eto toliko od mene.:)
Ne napadam ja tebe osobno. :) Postavila si pitanje "što u slučaju kad..." i ja sam ti odgovorila. Pritom nisam mislila da si ti taj slučaj. ;)
Međutim, tvoje rečenice:
Meni se ovo čini skupo, kad se uzme u obzir da par cura koje znam čuvaju klince, za 2000-2500 kn i za tu lovu još i čiste, kuhaju , peglaju...
imaš u plavom oglasniku gro žena koje pristaju raditi bilo šta za 2000 kn
a ne vidim šta je nenormalno u tome da ti žena koja treba novce spremi stan...
..., a sve u kontekstu uzimanja dadilje o čemu je ovdje riječ, miriše na onaj stav ajmo iscjedit sve što se može za minimalne pare kao što sam već ranije i napisala. No, tamo sam također napisala i da možda griješim, iza čega i sada stojim. :)
Uglavnom, ako netko uzme ženu da mu čisti, pegla, pere i kuha te ju za to donekle adekvatno plaća, nemam ništa protiv.
Međutim, ukoliko netko uzme dadilju, plaća ju 2000 kuna za brigu o djetetu i još od nje traži (ili pristaje) da radi i sve ostale kućanske poslove za tu paru... o tome sam izrekla svoje mišljenje.
:zubo:
Ne napadam ja tebe osobno....
Ne znam koga ti tu napadaš, ali mi nešto govori da čuvaš dicu.
E sad, sve je stvar dogovora, ako je gospođa spremna za 2500 kn mjesečno čuvat dijete, peglat i kuhat OK. Ako nije, opet OK, što se mene tiče. Ja to ne bih radila za tu lovu, pa to niti ne radim. Sve je stvar dogovora između onog tko radi i onog tko plaća dok se obje strane drže dogovora i ponašaju se korektno.
Što si se obrušila na moniku?
Masa ljudi ne može izdvojit ni tih 2000 kuna da im netko djecu čuva. Tko u HR ima plaću 4000 kuna? I što sve rade za tu svoju plaćicu?
Uf, meni bi trebala pouzdana teta čuvalica, ali je problem što su:
a) preskupe
b) treba mi iznenadno, nepredvidljivo i većinom navečer
c) ne želim da svaki put bude druga
Monica.
13.10.2006., 18:19
Ne napadam ja tebe osobno. :) Postavila si pitanje "što u slučaju kad..." i ja sam ti odgovorila. Pritom nisam mislila da si ti taj slučaj. ;)
Međutim, tvoje rečenice:
Meni se ovo čini skupo, kad se uzme u obzir da par cura koje znam čuvaju klince, za 2000-2500 kn i za tu lovu još i čiste, kuhaju , peglaju...
imaš u plavom oglasniku gro žena koje pristaju raditi bilo šta za 2000 kn
a ne vidim šta je nenormalno u tome da ti žena koja treba novce spremi stan...
..., a sve u kontekstu uzimanja dadilje o čemu je ovdje riječ, miriše na onaj stav ajmo iscjedit sve što se može za minimalne pare kao što sam već ranije i napisala. No, tamo sam također napisala i da možda griješim, iza čega i sada stojim. :)
Uglavnom, ako netko uzme ženu da mu čisti, pegla, pere i kuha te ju za to donekle adekvatno plaća, nemam ništa protiv.
Međutim, ukoliko netko uzme dadilju, plaća ju 2000 kuna za brigu o djetetu i još od nje traži (ili pristaje) da radi i sve ostale kućanske poslove za tu paru... o tome sam izrekla svoje mišljenje.
Ti stvarno "čitaš" ono čega nigdje nema....:confused:
Možda ne čuvaš ti djecu, već netko od tebi bliskih, pa si nekaj raspaljena..
Inače žene, a i muškarci rade svakakve, loše i normalne poslove za minimalne plaće , pa mi nije jasno o čem pričaš, kao da živiš u zemlji Utopia.
BTW-nekome su 2000 kn pravo bogatstvo (na žalost !).;)
cipicips
13.10.2006., 21:26
Ti stvarno "čitaš" ono čega nigdje nema....:confused:
Možda ne čuvaš ti djecu, već netko od tebi bliskih, pa si nekaj raspaljena..
Inače žene, a i muškarci rade svakakve, loše i normalne poslove za minimalne plaće , pa mi nije jasno o čem pričaš, kao da živiš u zemlji Utopia.
BTW-nekome su 2000 kn pravo bogatstvo (na žalost !).;)
[QUOTE=monika13]Ne znam koga ti tu napadaš, ali mi nešto govori da čuvaš dicu.
E sad, sve je stvar dogovora, ako je gospođa spremna za 2500 kn mjesečno čuvat dijete, peglat i kuhat OK. Ako nije, opet OK, što se mene tiče. Ja to ne bih radila za tu lovu, pa to niti ne radim. Sve je stvar dogovora između onog tko radi i onog tko plaća dok se obje strane drže dogovora i ponašaju se korektno.
Što si se obrušila na moniku?
Masa ljudi ne može izdvojit ni tih 2000 kuna da im netko djecu čuva. Tko u HR ima plaću 4000 kuna? I što sve rade za tu svoju plaćicu?QUOTE]
Dakle, da se ponovim. Ne napadam nikoga osobno.
Nemam ništa protiv pranja i čišćenja za novce, i sama sam svojedobno to radila. Ono protiv čega imam nešto protiv je uzimanje sitterica koje se prvotno uzimaju za čuvanje djece da bi se kroz par mjeseci sitterice pretvorile i u domaćice, a sve za iste novce.
Monikini postovi su mi u jednim svojim dijelovima zazvučali tipa: ne budi luda, ne uzimaj sitterice koje traže više od 2500 kad ih imaš ko pljeve koje će ti za te pare raditi baš sve. Međutim, da se ponovim po treći put, možda griješim. :)
Osobno smatram da je to čisto iskorištavanje (ma što god tko rekao o tome)i time ne podcjenjujem bilo koji posao već mislim da svaki posao ima svoju adekvatnu cijenu. Za početak sam ionako komentirala kako mislim da su te žene koje za tu paru rade sve deebelo podcijenjene.
Ispričavam se ako se činilo da nekog napadam, ali da stav imam - imam. Iako ga možda, priznajem, prežestoko branim. :)
Mary Bellows
14.10.2006., 00:13
tržište diktira cijenu, ako su primanja obitelji 6000 kn, a dadilja (ii što već) dođe 2000kn, a to je 1/3 primanja, to je ok.
svatko može odbit posao, i uvijek će biti netko ko će ga prihvatit.
Galileo
14.10.2006., 00:35
Oprosti, ali ova ženska je deeeebelo potplaćena! :eek:
Da se razumijemo, možda tvoja frendica ne može odvojiti više i sve mi je jasno, ali sa stanovišta te žene koja radi.... deeeebelo je potplaćena... zaista.
Samo mi nije jasno na kojoj ti planeti živiš... I koje je tvoje mjerilo plaćanja... Ili možda si i sama teta čuvalica pa se reklamiraš, ili si se ovdje došla preseravati s tim koliko novaca imaš. Nađi mi prosječnu hrvatsku obitelj koja bez problema može odvojiti 4.000 kuna mjesečno za čuvanje djeteta. I bez lažnog morala i kojekakvih licemjerja. Provjeri koliko žene zarađuju na mukotrpnim poslovima u robnim lancima, pa onda postavljaj mjerila, jer je ova tvoja izjava prilično bahata.
Monica.
14.10.2006., 09:02
Osobno smatram da je to čisto iskorištavanje (ma što god tko rekao o tome)i time ne podcjenjujem bilo koji posao već mislim da svaki posao ima svoju adekvatnu cijenu. Za početak sam ionako komentirala kako mislim da su te žene koje za tu paru rade sve deebelo podcijenjene.
Ispričavam se ako se činilo da nekog napadam, ali da stav imam - imam. Iako ga možda, priznajem, prežestoko branim. :)
A ti ne smatraš da je iskorištavanje rad po dvanaest sati, rad vikendom i praznikom bez mogućnosti slobodnog dana po dva mjeseca, a sve za fiksnu plaću od npr.2700 kn, mislim, to je tebi u redu ??? :confused: :confused:
tough_cookie
14.10.2006., 16:35
pa dajte ljudi citajte jedni druge bez usijane glave. cipicips je samo rekla da je takav posao ogromna odgovornost prvo i osnovno zato sto se radi o cuvanju necijeg DJETETA. ne znam jel ijedna druga od vas imala prilike cuvati djecu, i je li pritom osjecala tremu ili strah pri pomisli da bi se tom djetetu/toj djeci nesto moglo dogoditi dok je s vama. nije dijete neka stvar da se moze popraviti, zamijeniti ili kupiti drugo ako se nesto desi. da ne spominjem ni kljucne godine u odgoju kad dijete usvaja neke navike, ideje, spoznaje djelomicno i sa tom osobom, koja nije njegov roditelj. za mene taj posao nema cijene.
druga stvar je platezna moc roditelja i potreba za poslom osobe koja taj posao radi i cijena na koju pristaje.
a mislim da na ovom topicu nema mjesta za pitanje radnika/radnica u trgovackim lancima, naprosto zato sto to nije tema. i iako jako dobro znam kako izgleda rad u trgovackom lancu, i kolike su place, i iako smatram da je i jedno i drugo neljudski i nemoralno, opet moram ponoviti da je briga za dijete nemjerljiva s bilo cim drugim.
i da ne bi netko i mene krivo shvatio, mislim da su place kod nas potpuno nerealne i neoprostive, kako za dadilje, tako i za djelatnike u trgovackim lancima. ali nije mi se cinilo da je to tema ove price.
cipicips
15.10.2006., 15:32
tržište diktira cijenu, ako su primanja obitelji 6000 kn, a dadilja (ii što već) dođe 2000kn, a to je 1/3 primanja, to je ok.
svatko može odbit posao, i uvijek će biti netko ko će ga prihvatit.
Točno.
Međutim, ovo ne utječe na koliko-toliko objektivnu procjenu da je dadilja, konkretno u ovom slučaju, premalo plaćena za svoj posao ukoliko radi 8 ili 9 sati, još pogotovo ako u dogovor i cijenu upada čišćenje, peglanje, pospremanje i slični poslovi kao što je bilo govora na ovom topicu.
Zmijica
15.10.2006., 15:36
Meni zvuci jako tesko da uz jedno-dvogodisnje dijete uopce stignes skuhat, a kamoli pospremit, popeglat.... Jedino ak imas srece pa spava popodne :)
Meni ce teta cuvalica bit prije svega da vodi moje dijete u setnju, igra se s njim, prica, hrani ga i premata.
Ak uz to stigne nesto i skuhat - :s:
I 2000 kn mi je gornji novcani limit.
Rado bih je platila 4000 kn, kad bih ja imala placu barem 8000.
Znam tetu koja cuva 2-4 djece kod sebe u stanu, kao mali vrtic, i to mi je jedna varijanta.
"Pravi" vrtic je super, ali:
a) vrtic je za 3 god dijete
b) ja radim do 17h, i nemam pojma kako cu ga i kad pokupit, al otom-potom
A jaslice su mi :eek: 20-tak beba, 2 tete... Ne dolazi u obzir.
cipicips
15.10.2006., 15:49
Samo mi nije jasno na kojoj ti planeti živiš... I koje je tvoje mjerilo plaćanja... Ili možda si i sama teta čuvalica pa se reklamiraš, ili si se ovdje došla preseravati s tim koliko novaca imaš. Nađi mi prosječnu hrvatsku obitelj koja bez problema može odvojiti 4.000 kuna mjesečno za čuvanje djeteta. I bez lažnog morala i kojekakvih licemjerja. Provjeri koliko žene zarađuju na mukotrpnim poslovima u robnim lancima, pa onda postavljaj mjerila, jer je ova tvoja izjava prilično bahata.
Izgleda da se nismo sasvim razumjeli.
Svaki posao ima svoju cijenu. To ne treba brkati sa time koliko netko tko plaća neki posao može izdvojiti iz svog budžeta za to.
Činjenica da većina familija zarađuje malo novaca i jedva da može izdvojiti 2000kn za dadilju koja će ti brinuti o djetetu min. 8 sati dnevno i uz sve to možda još i čistiti, kuhati, pospremati i peglati ne mijenja na činjenici da je taj posao debelo potplaćen. Podjednako tako bismo mogli ustanoviti da je onaj tko je negdje u nekom kućanstvu za taj isti posao plaćen 10000kn debelo preplaćen. Razumiješ?
Što se tiče ostalih poslova, o njima ne bih ovdje jer oni nisu tema rasprave, ali ako kažem da je dadilja sa 2000 kn potplaćena, to ne znači da mislim da drugi koji rade neki drugi posao za iste novce nisu potplaćeni.
Mnogi u ovoj državi rade za premale novce, pa tako i dadilje koje rade sve prethodno navedeno za 2000kn.
cipicips
15.10.2006., 15:56
A ti ne smatraš da je iskorištavanje rad po dvanaest sati, rad vikendom i praznikom bez mogućnosti slobodnog dana po dva mjeseca, a sve za fiksnu plaću od npr.2700 kn, mislim, to je tebi u redu ??? :confused: :confused:
Ne, to nije uredu. To je također iskorištavanje. (zar sam ja svojim izjavama tvrdila suprotno?)
Međutim, jedno iskorištavanje ne poništava drugo. Odnosno, tvoj primjer nikako ne pobija moju izjavu da su dadilje koje brinu o djetetu, kuhaju, spremaju, čiste, peglaju (i ne bivaju plaćene za prekovremeno) i za to dobivaju 2000kn do 2500kn deeebelo potplaćene.
Monica.
16.10.2006., 07:22
Ne, to nije uredu. To je također iskorištavanje. (zar sam ja svojim izjavama tvrdila suprotno?)
Međutim, jedno iskorištavanje ne poništava drugo. Odnosno, tvoj primjer nikako ne pobija moju izjavu da su dadilje koje brinu o djetetu, kuhaju, spremaju, čiste, peglaju (i ne bivaju plaćene za prekovremeno) i za to dobivaju 2000kn do 2500kn deeebelo potplaćene.
Moj primjer ne mora ništa ni pobijati...to je realnost u Hrvatskoj, moja frendica i dalje čuva dijete, pegla i kuha za 2500, jer ako neće ona bude netko drugi....to ti je isto kao kad se npr. prodavačica žali svom poslodavcu, on joj lijepo kaže, ako ti ne valja odi...;)
Zar još postoji "firma" koja isplaćuje prekovremene?:zubo: :zubo:
Međutim, jedno iskorištavanje ne poništava drugo. Odnosno, tvoj primjer nikako ne pobija moju izjavu da su dadilje koje brinu o djetetu, kuhaju, spremaju, čiste, peglaju (i ne bivaju plaćene za prekovremeno) i za to dobivaju 2000kn do 2500kn deeebelo potplaćene
Naravno da su potplaćene... kao i 80% državljana naše RH ( ako ne i više...).
Ekvivalentno je (po plaći) radu od 8-10 h u nekom trg. lancu.
Ovdje nitko nije rekao da ne treba dati ženama koje ti čuvaju djete 4000 kn, što realno gledajući, nije puno za tako odgovoran posao, ali isto tako treba dati i mamama i tatama dovoljno "bogatu" plaću kako bi mogli dati toj ženi zasluženu lovu.
Nitko te nije napadao ... možda eventualno se začudio ( kao i ja osobno) što misliš da nije problem prosječnoj Hr obitelji odvojiti taj novac- jer je, teško je.
Nisam shvatila kada govorite o tetama čuvalicama, da li mislite na školovane odgajateljice ili osobe sa završenom bliskom školom, ili mislite na osobu koja možda ima samo osnovnu školu?
Ako mislite na prve i zahtjevate od nje da se služi svim pedagoškim i psihološkim znanjima u radu ( a ne čuvanju djeteta), tada bi se mogla i složiti sa činjenicom da je 2000 kn premalo, ali i tada isto ne mogu zamisliti šta će ta teta raditi u vremenu kada dijete spava.
Ako će čitati, gledati Tv ili i sama spavati, onda se plaća sama pripravnost ( stari socijalistički termin, ali to je tako) i ona se uvijek plaća 50% satnice.
Kada bih ja čuvala dijete sigurno ne bih mogla sjediti skrštenih ruku i ostaviti prljave pelene u lavoru ili da bi mi bilo teško skuhati djetetu ručak.
To sve ovisi o samoj osobi.
S druge strane, šta mislite koliku plaću ima osoba bez školske spreme, koja u bilo kojoj firmi radi kao crnac za 2000 kuna i mislite da nju netko ponižava, jer joj to nije sigurno dovoljno za život.
Spustite se na zemlju, zakon ponude i potražnje određuje vrijednost rada i ja mislim da je humanije omogućiti nekome kome je potreban novac da ga zaradi u obitelji, na toplom, gdje sigurno ima i doručak i ručak i kavu, a da se baš ne pretrgne od rada.
Ovo vam govorim jer sam odgojila dvoje djece, a sada odgajam unuka i uz svoj vrlo odgovoran posao i život u široj obitelji sigurno nisam imala lagan život.
Sve je stvar pogleda na život i mislim da kada ne bih imala sredstava za život, vrlo rado bih čuvala dijete za 2000 kuna i nadopunila kućni budžet, nego da gladujem i obijam pragove karitativnih ustanova.
Po vama, koliko bi se trebala plaćati njega stare, bolesne osobe?
ljudi, ja trazim posao, a ne mogu ga raditi upravo zbog sina i rado cu za cijenu po dogovoru cuvati necije dijete u mom stanu, pouzdana sam, primalja po struci itd.. ukljuceno je i hranjenje, kuhanje i sve.
magic blue
19.10.2006., 09:10
adonia: rodit cu u prvom mjesecu, a javim ti se za godinu dana :D
mada se iskreno nadam da ces do tada vec nesto naci.
offtopic: btw, jesi probala zavrsit neki kozmeticki tecaj (nokti, masaze, elektro-laser i ini strojevi i sl.) pa radit u nekom salonu. Obicno ti takvi poslodavci na dupe padaju kad kazes da si medicinar, a imas doskolovanje (nije jeftino u startu, ali barem neku perspektivu imas)
ma, znam, al sad nemam para za tecaj
magic blue
19.10.2006., 15:38
digni kredit :mig: jbga, nije neko rjesenje, ali dugorocno gledano, isplati se!
Galileo
19.10.2006., 18:21
Vidim da živiš u nekom svom "savršenom" svijetu.... Daj nam reci, koliko onda ti zarađuješ?
Ili kako misliš kategorizirati spremanje i peglanje (bez imalo potcjenjivanja za te poslove)? U istom rangu s čuvanjem djeteta?
I kad već si tako socijalno osviještena, reci nam što dadilje pružaju djeci osim čuvanja (koje je samo po sebi vrlo zahtjevno)? I zar ne misliš da bi bolje plaćene dadilje trebale i neku kvalifikaciju?
digni kredit :mig: jbga, nije neko rjesenje, ali dugorocno gledano, isplati se!
:lol: :lol:
ne znam kako, samohrana sam majka studentica, bez smjestaja i 1 kn.. sve banke se trgaju da mi daju kredit..
magic blue
20.10.2006., 11:11
e, onda se ponasaj ko da je smak svijeta i probaj nac bogatog decka :D
nije moj stil.. ja sam ti vise za put kroz trnje..
magic blue
21.10.2006., 10:49
ko kaze da ove sto se udaju za pare ne idu kroz trnje?
onda cekaj dok se ne moram vratit na poso, pa kad vidim kolika ce mi biti placa, zvat cu te za cuvalicu :)
cipicips
23.10.2006., 17:41
Vidim da živiš u nekom svom "savršenom" svijetu.... Daj nam reci, koliko onda ti zarađuješ?
Kakvom "savršenom" svijetu? Savršeni svijet bi bio onaj u kojem bi svi bili placeni onoliko koliko njihov posao zaista i vrijedi. Ustanoviti da netko radi za premalu plaću je sve samo ne savršeni svijet.
Koliko zarađujem? Čist pristojno za moje potrebe (koje su trenutno vrlo male), međutim, i ja sam premalo plaćena za ono što radim.
Ili kako misliš kategorizirati spremanje i peglanje (bez imalo potcjenjivanja za te poslove)? U istom rangu s čuvanjem djeteta?
Ni slučajno. Spremanje, peglanje, čišćenje spada u kategoriju "domaćice", "čistačice", "premačice", ne dadilje. Dadilja brine o djetetu i eventualno onome što će dijete jesti (pritom mislim na kuhanje za dijete). Ukoliko dadilja radi sve prethodno nabrojane poslove, ona zapravo radi posao za dvoje ljudi. Naravno da je u tom slučaju sa 2500 kn debelo potplaćena.
I kad već si tako socijalno osviještena, reci nam što dadilje pružaju djeci osim čuvanja (koje je samo po sebi vrlo zahtjevno)?
Ne razumijem ti ja taj termin "čuvanje". S druge strane razumijem termine kao što su "odgoj", "briga", "skrb", "njega" i slično. A dadilja obavlja sve od navedenog. Dadilje su djetetu u datom trenutku (nedostatna) zamjena za mamu, tatu, dedu, baku, prijatelja, neprijatelja, učiteljicu, odgajateljicu i sve ostalo....
I zar ne misliš da bi bolje plaćene dadilje trebale i neku kvalifikaciju?
Ne. Zna se što je prava dadilja (i bilo koja osoba koja se kvalitetno bavi djecom). To se ne može naučiti u nekoj knjizi... to je poziv! Prema tome, ako si ciljao na izobrazbu, diplomu i slično, super ako imaš, ali to ti ne donosi na cijeni.
Ako si ciljao na iskustvo... ono ti može dobro doći da se brzo snađeš u situaciji, ali ti također ne donosi na cijeni.
Prema tome, ukoliko imaš 5 osoba različitih kvalifikacija i pozadina koje podjednako dobro obavljaju posao dadilje, ne vidim razloga da jedna od njih bude više plaćena zato što ima diplomu.
Kad je u pitanju osoba kojoj povjeravaš život svog djeteta, nema kompromisa. Dijete uz osobu koja brine o njemu mora biti sretno i napredovati. Ona brine o sigurnosti i dobrobiti djeteta te ga odgaja onako kako sama najbolje zna i umije, a u skladu sa djetetovim potrebama i pravima. Ukoliko ijedan od nabrojanih elemenata nedostaje, nema kompromisa u stilu "ok, platit ću te manje" već ta osoba nije za bavljenje djecom i ne može se nazivati dadiljom već osobom koja ne zna raditi dotični posao.
A ti sad sam procjeni koliko taj posao vrijedi, kolika bi trebala biti realna plaća i da li je prava dadilja premalo plaćena sa 2000 kn plaće.
U POTPUNOSTI JE DRUGI PAR RUKAVA platežna mogućnost obitelji u kojoj dadilja radi, stanje u državi, financijske potrebe dadilje i slično.
Dobro, nakon svih silnih rasprava o (pod)plaćenosti dadilja i izobrazbi istih, ja ne procitah niti jedan konkretan post s iskustvom o Uspinjaci. I mane to jako zanima jer moram poceti raditi iza nove godine. Takodjer sam cula da je prosjecna cijena cuvanja djeteta oko 2500 kn. Ja osobno za to ocekujem i da djetetu skuha svaki dan frisko i popegla njegovu robicu da ja ne moram ko mahnita navecer peglati i kuhati za sutra dan. Moje dijete u prosjeku spava 3 sata dnevno i ne vidim zasto dadilja za to vrijeme ne bi obavila ove poslove. Ne ocekujem da pere prozore, zavjese, riba pločice i pegla veliki veš, ali ako dijete nešto prospe ili proslije ocekujem da to ocisti.
Zato molim iskustva, da li se placa preko agencije ili izravno zeni, koja je cijena satnice i sl., prije nego njih nazovem
Dobro, nakon svih silnih rasprava o (pod)plaćenosti dadilja i izobrazbi istih, ja ne procitah niti jedan konkretan post s iskustvom o Uspinjaci.¸
Bas sam htjela reci da je topic otisao u potpuno krivom smjeru. Na koncu se poceo baviti socijalnim nepravdama..
Ja sam takodjer cula da se cijena dadilja (jel to politicki korektan izraz?) krece negdje oko 2500kn. Za cuvanje i nista drugo. Ima zena koje pristanu uz to i pospremati. Osobno, ne bih voljela da mi zena koja cuva djete i posprema jer onda se ne moze posvetiti djetetu. Svi mi znamo koliko klinci iziskuju paznje. Naravno da mi kao poslodavci voljeli da se za cim manje novaca obavi cim vise u kuci, no budimo relani. I one zasluzuju barem pola sata pauze ako i mi imamo na to pravo.
Ja koristim baka-servis. Meni je to najbolja teta cuvalica, naravno za one koji imaju takvie mogucnosti. Vrtice smatram nuznim zlom. Osobno mi i ne bi koristili previse jer ne znam koji bi mi vrtic cuvao djete do 2230h kad se vracam s posla iz popodnevne smjene.
Eto toliko od mene.
Ne znam cime se konkretno tu ponosis. Moje je djete bilo doma samnom do 6 mjeseci, sve i dalje sama radim, nitko mi ne dolazi ni peglati pa smatram da nam je relativno svima takav zivot. Malo je tih koji su u poziciji da si placaju kucne pomocnice, dadilje i jos sjede kod kuce ili cak da i rade - mogu se smatrati sretnicima.
Dobro, nakon svih silnih rasprava o (pod)plaćenosti dadilja i izobrazbi istih, ja ne procitah niti jedan konkretan post s iskustvom o Uspinjaci. I mane to jako zanima jer moram poceti raditi iza nove godine. Takodjer sam cula da je prosjecna cijena cuvanja djeteta oko 2500 kn. Ja osobno za to ocekujem i da djetetu skuha svaki dan frisko i popegla njegovu robicu da ja ne moram ko mahnita navecer peglati i kuhati za sutra dan. Moje dijete u prosjeku spava 3 sata dnevno i ne vidim zasto dadilja za to vrijeme ne bi obavila ove poslove. Ne ocekujem da pere prozore, zavjese, riba pločice i pegla veliki veš, ali ako dijete nešto prospe ili proslije ocekujem da to ocisti.
Zato molim iskustva, da li se placa preko agencije ili izravno zeni, koja je cijena satnice i sl., prije nego njih nazovem
no, i ja sam ti rekla da sam spremna raditi sve to, tp se pdrazumijeva, iako nisam u toj agenciji.
balkanska princeza
05.11.2006., 22:07
Ja sam dadilja pa ću vam reći informacije iz prve ruke. Preko Poppinsa (koji je btw propao) za dadilju se plaćalo 23kn/h za guvernantu 25kn/h. A u Uspinjači su cijene veće,a dadilje vam nisu provjerene,već zapošljavaju svakoga,bez iskustva,bez preporuka i sl. To se plaća agenciji koja uzima 15-20% i daje plaću dadiljama.
Moja prvobitna cijena bila je 20 kn/h, a kasnije sam ju povisila na 25. Čuvam jednu curicu i nijedan dan ne znam koliko dugo ću ju čuvati,jer joj roditelji dolaze u različito vrijeme doma. Moj posao se sastoji u tome da joj ujutro dam već napravljen doručak,igram se s njom vodim ju u šetnju uspavljujem,kad se probudi skuham joj već pripremljeni ručak,opet odemo van,naravno presvlačenje i kupanje ponekad, su uključeni. Nema peglanja i čišćenja,ali obavezno za djevojčicom počistim sve i operem njeno posuđe i ako nešto zaprljamo počistim i prije odlaska obavezno spremim njene igračke. To možda je nekom velika plaća,ali ja s posla odlazim umorna jer se ja potpuno predajem tom djetetu,nikada nije samo niti ju mogu staviti u krevetić već smo non stop zajedno. A netko tko za 2000 stigne još i čistiti i spremati,zapitajte se koliko vremena stigne onda posvetiti vašem djetetu i što ga može naučiti. Ako tražite tetu čuvalicu uzmite samo dadilju a ne nekog tko će uz to raditi i sve ostale poslove da se prvenstveno može posvetiti odgoju djeteta.
Moja prvobitna cijena bila je 20 kn/h, a kasnije sam ju povisila na 25.
to mi je ok satnica za dadilju koja će doći par sati mjesečno :zubo: , no moj sin je kod tete čuvalice devet sati dnevno i tako cca 22 dana mjesečno, po tvojoj satnici to bi ispalo 4.950 kn, ja plaćam 1 500 kn :eek: .
Kad dolazimo po njega, muž i ja se svađamo tko će se taj dan sramotiti jer mali redovno hoće još ostati kod tete :D
magic blue
07.11.2006., 18:34
Ja sam dadilja pa ću vam reći informacije iz prve ruke.
kad budes imala vise od jednog posta, mozda se i upustim u raspravu s tobom kad mi prestanes smrdit na neciji klon, a do tada cu zvati tetu Adoniju kad mi bebac stigne :kiss:
balkanska princeza
07.11.2006., 22:09
kad budes imala vise od jednog posta, mozda se i upustim u raspravu s tobom kad mi prestanes smrdit na neciji klon, a do tada cu zvati tetu Adoniju kad mi bebac stigne :kiss:
nisam ničiji klon,studiram na Učiteljskoj i puno mojih kolegica uz faks čuva klince od 6mj do 6 godina i znam kako ima različitih cijena. Prvo pitanje ovdje bilo je u vezi Uspinjače i nitko nije ženi odgovorio konkretno za Uspinjaču,a ja znam jer kad mi se bebač kojeg sam čuvala odselio,htjela sam posao kod provjerene obitelji,a mislila sam da će to lakše ići preko agencije,ali nisu mi odgovarali njihovi uvjeti. Pa sam našla posao preko Poppinsa,ali kako su oni kasnili sa plaćama i na kraju nestali,sad sam sama svoj šef. I onih 25kn/h sada ide meni.
bigblue2010
08.11.2006., 00:00
Na sat se plaćaju bebisiterice koje se zovu po potrebi. Ako kod nekog teta čuva dijete redovito, plaća joj se i kad je na godišnjem i to je prihod na koji ona može računati, onda se ne plaća po satu. Ja ne poznajem nikog tko plaća preko 3000. Sve te žene i kuhaju i pospremaju dok djeca spavaju.
Osobno nisam zaposlila tetu preko Uspinjače, ali sam bila u kontaktu s njima dok sam tražila odgovarajuću osobu. Poslali su mi na razgovor 10-ak žena, od svih njih jedna je bila onakva kakvu sam tražila (ali nisam ju na kraju zaposlila, uzela je posao koji joj je bio bliži doma). Poslali su mi žene koje su im tih dana nailazile, rekla bih, a da se nitko nije potrudio pogledati moje kriterije.
S druge strane, frendica je zaposlila ženu preko njih i prezadovoljna je.
:top: thanks!
btw. slazem se sa tashom- ta satnica vrijedi kad ides na domijenak pa ti netko pricuva jednom tjedno klinca, ali svaki dan..??!!
za tu lovu kupis drugog tatu, jedan radi, drugi cuva :cerek:
Galileo
13.11.2006., 14:21
nisam ničiji klon,studiram na Učiteljskoj i puno mojih kolegica uz faks čuva klince od 6mj do 6 godina i znam kako ima različitih cijena. Prvo pitanje ovdje bilo je u vezi Uspinjače i nitko nije ženi odgovorio konkretno za Uspinjaču,a ja znam jer kad mi se bebač kojeg sam čuvala odselio,htjela sam posao kod provjerene obitelji,a mislila sam da će to lakše ići preko agencije,ali nisu mi odgovarali njihovi uvjeti. Pa sam našla posao preko Poppinsa,ali kako su oni kasnili sa plaćama i na kraju nestali,sad sam sama svoj šef. I onih 25kn/h sada ide meni.
A, curo, što ti sebe visoko cijeniš.... Studiraš i čuvala bi klince za pet milja mjesečno.... :bicedobro: Stvarno imaš prejake reference.... :zvrko:
Urazumi se i razmisli koja bi žena radila u uredu za tri milje, ili u kauflandu za jedva dvije milje.... Sve bi čuvale djecu.... dakle, imali bi vrtić-naciju :cerek:
A za unajmit nekog na par sati.... Sorry, ne vjerujem da bi kod mene prošlo.... Ne zbog cifre, već zbog nepoznavanja osobe...
Ah da, ovo nije poduzetnički inkubator, niti reklamni prostor, ovo je forum... :zubo:
Mi smo nasli dadilju preko uspinjace i jaaaako sma zadovoljni. Dobili smo penzionerku, VSS (pedagogija) koja obozava maloga i odlicno se brine o njemu. Radi od 9 do 17. Uz to skuha za nas rucak, i opere stan
i ispegla robu.
Cijena u pocetku je bila 2500 Kuna, ali smo povisili na 3200 Kuna.
Mi smo nasli dadilju preko uspinjace i jaaaako sma zadovoljni. Dobili smo penzionerku, VSS (pedagogija) koja obozava maloga i odlicno se brine o njemu. Radi od 9 do 17. Uz to skuha za nas rucak, i opere stan
i ispegla robu.
Cijena u pocetku je bila 2500 Kuna, ali smo povisili na 3200 Kuna.
OK, daj mi reci da li ste im vi zadavali neke kriterije (pretpostavljam da jeste) i da li su ih oni postivali kad su vam slali zene na razgovor.
Dobila sam broj telefona i informaciju da oni u principu ne provjeravaju osobe koje salju, vec se napise CV i donese iz policije potvrda o nekaznjavanju.
Bas sam ih sutra mislila zvati, daj molim te opisi malo proceduru kako je to islo kod vas.
BTW meni vrijeme otkucava i postala sam strasno nervozna. Sve osobe koje su mi do sad preporucili su se u nekom smislu izjalovile (nasla drugi posao, zivi predaleko, trazi placanje po satu 22 kn-meni neprihvatljivo, i sl.). Zato mi se cini da ce Uspinjaca biti rjesenje.:s
OK, daj mi reci da li ste im vi zadavali neke kriterije (pretpostavljam da jeste) i da li su ih oni postivali kad su vam slali zene na razgovor.
Dobila sam broj telefona i informaciju da oni u principu ne provjeravaju osobe koje salju, vec se napise CV i donese iz policije potvrda o nekaznjavanju.
Bas sam ih sutra mislila zvati, daj molim te opisi malo proceduru kako je to islo kod vas.
BTW meni vrijeme otkucava i postala sam strasno nervozna. Sve osobe koje su mi do sad preporucili su se u nekom smislu izjalovile (nasla drugi posao, zivi predaleko, trazi placanje po satu 22 kn-meni neprihvatljivo, i sl.). Zato mi se cini da ce Uspinjaca biti rjesenje.:s
Isli smo u ured Uspinjace osobno (U Tkalcicevoj je), porazgovarali (mislim da je bio gazda) i rekli sto zelimo, on nam dao broj osobe za koju misli da je primjerena, i to je to.
lili p.
15.11.2006., 11:26
jeftinije možete proći ako uz Vaše dijete čuvalica može uzeti i drugu djecu. Takve obično čuvaju u svom prostoru. Osobnu dadilju malo ljudi može plaćati, pogotovo ako je stručna osoba.
ALE ALE
23.01.2007., 10:51
Molim malu pomoc, dobila sam mrak posao i startam uskoro, no imam bebu od pet mjeseci i nemam baka servis (na zalost) pa sam primorana naci babysittericu, u cemu uopce nemam iskustva. Zanima me koliko se placaju i sta je ukljuceno u tu cijenu ?! PUNO HVALA !!!
barbika
23.01.2007., 11:58
Molim malu pomoc, dobila sam mrak posao i startam uskoro, no imam bebu od pet mjeseci i nemam baka servis (na zalost) pa sam primorana naci babysittericu, u cemu uopce nemam iskustva. Zanima me koliko se placaju i sta je ukljuceno u tu cijenu ?! PUNO HVALA !!!
A bedara je sto je beba jos jako beba, ne znam sto bih ti rekla......
Inace u Os se placa 1000 kn za cuvanje djece!
Ja sam ti za isto tako malu bebu uzela super babysitericu preko agencije Uspinjača. Plaćam je 25oo kn mjesečno, 8h dnevno, bez vikenda, isključivo rad sa djetetom bez kućanskih poslova i jako sam zadovoljna
barbika
24.01.2007., 10:44
Ja sam ti za isto tako malu bebu uzela super babysitericu preko agencije Uspinjača. Plaćam je 25oo kn mjesečno, 8h dnevno, bez vikenda, isključivo rad sa djetetom bez kućanskih poslova i jako sam zadovoljna
2500 kn???????????? TO JE JAKO PUNO, u Osijeku max. 1500 kn.
meni ne treba sitterica na 8 sati, trebala bi mi na 2-3 sata da malo učim, ja sam studentica i majka:D pa me zanima jel se može unajmitina tako kratko?
tnx:s
hmmm7, pogledaj malo oko sebe,mozda ima jos koja studentica koja ti moze pomoci.Frendica, rodjaka, susjeda.Srednjoskolka koja bi htjela popravit si budzet. Nikad ne znas, pitaj.;)
neobična
12.02.2007., 19:09
Odgojitelj sam sa iskustvom, imam 29 godina , živim u Splitu, rado bih čuvala djecu u svom ili tuđem stanu, dala sam oglas u Malom oglasniku, danas je izašao. Imam jedno pitanje, možda mi možete pomoći.
Nisam sigurna koliko da tražim za tu uslugu, ne znam koliko to ljudi u Splitu plaćaju (nažalost, čula sam, puno manje nego u Zagrebu). Čuvala sam dvoje djece prije 5-6godina i dobivala sam 60 kn po danu, to je jako malo, čini mi se da bi trebalo tražiti barem 100 kn po danu (8 sati čuvanja+lakši kućanski poslovi, bez kuhanja).
Šta vi mislite? Ima li koga iz Splita? Možda vi nekome plaćate? Koliko?
Možda je malo čudno ovo pitanje, ali molim pomoć.
Tamara999
13.02.2007., 10:35
Ja svojoj sitterici plaćam 25 kn po satu. Neke cure svoje plaćaju 20 kn po satu. Ima i mjesečnih paušala za 2500 kn za 8 sati dnevno ovisi o dogovoru.
ja u zg dobivam 30 kn po satu. ljudi sami predlozili. bez ikakvih kucanskih poslova. mama mu sve skuha. ja samo hranim, igramo se, idemo u park. citamo knjige. crtamo. mali ima 1.5 god i vec prica naveliko.
OnlySky
11.05.2007., 20:13
Tražim djevojku ili gospođu za povremeno čuvanje trogodišnje djevojčice. Uglavnom bi je trebalo pokupiti u vrtiću kada kasnim sa posla. Pomoć u stanu bi također dobro došla :). Jel znate nekoga? Eh da, stanujemo u Utrinama, pa bi bilo odlično kada bi bila negdje iz blizine.
sculture
12.05.2007., 08:47
Ja sam išla preko agencije,pa kad smo dogovorili sastanak nitko se nije pojavio.Poslije sam zvala tel. ,slala mailove,ni traga ni glasa.Nisam mogla vjerovati da je neka agencija za čuvanje male djece tako neodgovorna i neprofesionalna.Nikad bnisam saznala što se zbiva.TO JE AGENCIJA POPPINS koja se čak reklamirala na televiziji.Čak sam čula da u Hrvatskoj po zakonu i ne postoje agencije za čuvanje djece.Ja sam se nakon duge potrage snašla sa maminom frendicom koja je u mirovini i koju svi dobro poznajemo.Super je i prezadovoljna sam . 5 sati dnevno 1300 kn.Vikendi slobodni.Čak mi malo i pospremi dok mali spava ,što nisam tražila.Ali imam još dvoje većih tak da ima posla.Njih ne čuva ali baci oko .Nađe se i preko oglasa,ali to je upitno.
Tražim djevojku ili gospođu za povremeno čuvanje trogodišnje djevojčice. Uglavnom bi je trebalo pokupiti u vrtiću kada kasnim sa posla. Pomoć u stanu bi također dobro došla :). Jel znate nekoga? Eh da, stanujemo u Utrinama, pa bi bilo odlično kada bi bila negdje iz blizine.
imam mali savjet...
najpametnije da sama daš oglas na internet stranice (www.moj-posao.net i www.posao.hr, te na razne oglasnike.... u kojima opišeš kakvu osobu otprilike tražiš) i uzmeš si jednu subotu i obaviš razgovore sa svima koje ti se jave...izabereš onu koja ti se najviše svidi
Ja imam sittericu. Plaćamo je 1000 kn mjesečno. Radim u smjenama, tako da žena čuva malog ovisno o mojim smjenama. Ako radim ujutro doručkuje, ruča i spava kod nje. Ako radim drugu odvedemo ga oko 11 da se izigra s djecom, slijedi ručak, spavanje i deda ga kupi oko 6-7.
U manjim sredinama poput Kutine nemaš agencija. Ja bih isključivo išao na preporuku od nekoga koga poznaješ. Mislim da ti djete treba čuvati netko sa iskustvom, ne srednjoškolke, studentice, po mogučnosti i da su i same mame. Dobro tvoj je već veliki, ali ipak...
ja sam sam studentica i cuvam dijete. jednog dana kad cu biti mama definitivno cu izabrati mladu curu jer ta sigurno ima energije za skakanje i trcanje za djetetom. svaki dan gledam te starije gospodje koje cuvaju djecu. sjednu u parku ( zapale) a djete neka pada. kazu mora se nauciti hodati. jednoj je neki dan dijete palo sa tobogana sa visini 1.5 m i lupilo se na zatiljak. mali je imao oko 3 god. jos ona na njega vice sto se penje svukuda...
prvo sto cu paziti je da li moje dijete odmah ide toj osobi ili si lagano skriva. djeca znaju prepoznati pravu osobu...
ja sam sam studentica i cuvam dijete. jednog dana kad cu biti mama definitivno cu izabrati mladu curu jer ta sigurno ima energije za skakanje i trcanje za djetetom. svaki dan gledam te starije gospodje koje cuvaju djecu.
prvo sto cu paziti je da li moje dijete odmah ide toj osobi ili si lagano skriva. djeca znaju prepoznati pravu osobu...
slažem se s ovim da za djecu treba energije...ali isto tako smatram da nije ok prema životnoj dobi određivati tko je bolji u čuvanju djeteta...jedina moja zahtjevnost po pitanju samih godina je da je osoba punoljetna
ali ostali kriteriji su jako bitni - npr. kako dijete prihvaća tu osobu, njen vanjski dojam (urednost), način komunikacije s djetetom i štošta još
I ja trazim babysittericu u Dubrovackoj Zupi! :( nikako da je nadjem...
slažem se s ovim da za djecu treba energije...ali isto tako smatram da nije ok prema životnoj dobi određivati tko je bolji u čuvanju djeteta...jedina moja zahtjevnost po pitanju samih godina je da je osoba punoljetna
ali ostali kriteriji su jako bitni - npr. kako dijete prihvaća tu osobu, njen vanjski dojam (urednost), način komunikacije s djetetom i štošta još
slazem se da treba osoba biti punoljetna. cak ne bi uzela ispod 20...
ja sam apsolventica i u cuvanju djeteta mi jako pomaze sto sam polagala na faxu psihologiju, pedagogiju... jos sam imala za ispit iz pedagogije procitati 5 knjiga o djeci...
uopce mi nije bilo ni na kraj pameti cuvati djecu. trebala sam se naci sa frendicom posto je ona sutradan isla doma. nazvala ju je teta da treba poslati nesto njenima doma.kako smo bile u blizinu zamolila me da podjem sa njom...dok su njih dvije spremale te stvari ja se igrala sa malim...(inace obozavam djecu). mali dopuzao meni. ja se sa njim igrala na podu i onda njegova mama pitala bi li ga ja htjela cuvati. ja rekla da bi i besplatno kad im zatreba...Ona nije htjela i onda se dogovorile da dodjem tjedan dana probno cuvati da ja vidim da li mi je to napredno i kako ce me mali prihvatiti. sve je proslo u najboljem redu... i tako ja cuvam. i nema mi nista draze, nego kad dodjem i on me zagrli i kaze "kini aknu, igati"..(skini jaknu idemo se igrati)...
sretno svim mama u potrazi dadilje, ali dobro otvorite oci... cak neplanirano se vratite koji put doma ili navratite u park... mozda malo bezobrazno ali ipak je to vase djete i opreza nikad dosta
OnlySky
13.05.2007., 18:38
Jooj Ancika ja bih jednu takvu kao što si ti :). Zapravo imam jednu studenticu koja mi povremeno čuva moju djevojčicu, ali nije mi pouzdana što se tiče dogovora. Dogovorimo se unaprijed za dva tjedna i onda mi dan prije no što ju trebam javi da mora kod "zubara". Što da onda napravim?
OnlySky
13.05.2007., 18:40
imam mali savjet...
najpametnije da sama daš oglas na internet stranice (www.moj-posao.net i www.posao.hr, te na razne oglasnike.... u kojima opišeš kakvu osobu otprilike tražiš) i uzmeš si jednu subotu i obaviš razgovore sa svima koje ti se jave...izabereš onu koja ti se najviše svidi
Pa ako ništa drugo ne upali morat ću i to..., ali radije bih nekoga preko preporuke. Vjerujte mi, došlo mi da otvorim svoju agenciju :). Sutra pišem oglase i lijepim po susjednim zgradama :).
Pa ako ništa drugo ne upali morat ću i to..., ali radije bih nekoga preko preporuke. Vjerujte mi, došlo mi da otvorim svoju agenciju :). Sutra pišem oglase i lijepim po susjednim zgradama :).
pomisljam na isto!!!
Jooj Ancika ja bih jednu takvu kao što si ti :). Zapravo imam jednu studenticu koja mi povremeno čuva moju djevojčicu, ali nije mi pouzdana što se tiče dogovora. Dogovorimo se unaprijed za dva tjedna i onda mi dan prije no što ju trebam javi da mora kod "zubara". Što da onda napravim?
mislim da nikako nije u redu odgadjati ako se ranije dogovorite.
ja sam uvijek bila malo i preodgovorna tako da mi je to nepojmljivo. meni je mali na prvom mjestu. ipak je to ljudski zivot, sve je drugo odgodivo...
Jooj Ancika ja bih jednu takvu kao što si ti :). Zapravo imam jednu studenticu koja mi povremeno čuva moju djevojčicu, ali nije mi pouzdana što se tiče dogovora. Dogovorimo se unaprijed za dva tjedna i onda mi dan prije no što ju trebam javi da mora kod "zubara". Što da onda napravim?nađi drugu ako možeš. osim ako ju je upravo počeo krvnički boljet zub, nijedan zubar, AFAIK, ne naručuje za idući dan. bar nek poštuje tvoju inteligenciju dovoljno da ne smišlja takve "pas mi je pojeo zadaću" isprike. :D
ja sam sam studentica i cuvam dijete. jednog dana kad cu biti mama definitivno cu izabrati mladu curu jer ta sigurno ima energije za skakanje i trcanje za djetetom. svaki dan gledam te starije gospodje koje cuvaju djecu. sjednu u parku ( zapale) a djete neka pada. kazu mora se nauciti hodati. jednoj je neki dan dijete palo sa tobogana sa visini 1.5 m i lupilo se na zatiljak. mali je imao oko 3 god. jos ona na njega vice sto se penje svukuda...
Ima nas svakakvih, i mladih i starih. Kad tražiš sittericu svašta se naslušaš. Tu dob ne igra toliko ulogu.
Zato ti kažem ja sam isključivo odabrao preko preporuke nekoga koga znaš. Nikad ne bih išao preko agencije. Tu ciljaš k'o čorava kokoš- možda pogodiš, možda ne.
No nakon tjedan-dva-tri vidiš i po djetetu kako reagira. To je najbolji pokazatelj
Jooj Dogovorimo se unaprijed za dva tjedna i onda mi dan prije no što ju trebam javi da mora kod "zubara". Što da onda napravim?
moj savjet.... - ako joj dosad nisi rekla koliko te to smeta i da te stavlja u težak položaj, jer se u zadnji čas moraš snalaziti oko čuvanja djeteta (a računala si na nju)- lijepo reci da ne možeš tako dalje i ukoliko ne promijeni način ponašanja (naravno...ako je to otkazivanje napravila par puta već) da ćeš morati naći nekog pouzdanijeg...
gle...ta preporuka isto ne mora biti garancija da će ta osoba i tebi dobro sjesti...a naravno - i tvom djetetu
slazem se da treba osoba biti punoljetna. cak ne bi uzela ispod 20...
ja sam apsolventica i u cuvanju djeteta mi jako pomaze sto sam polagala na faxu psihologiju, pedagogiju... jos sam imala za ispit iz pedagogije procitati 5 knjiga o djeci...
gle...nemoj se uvrijediti, ali to što si ti položila psihologiju i pedagogiju nema baš velike veze s odgojem djece, jer kao 1. postoje posebne grane psihologije i pedagogije vezane uz predškolsko dijete...a kao 2. čak i kad te predmete odslušaš i pročitaš brdo knjiga o djeci, ne znači nužno da znaš s djecom
ok...u tvom slučaju očito nije tako....ali gledajući općenito - ove stvari vezane uz faks nemaju apsolutne veze s čuvanjem i odgojem djece
gle...nemoj se uvrijediti, ali to što si ti položila psihologiju i pedagogiju nema baš velike veze s odgojem djece, jer kao 1. postoje posebne grane psihologije i pedagogije vezane uz predškolsko dijete...a kao 2. čak i kad te predmete odslušaš i pročitaš brdo knjiga o djeci, ne znači nužno da znaš s djecom
ok...u tvom slučaju očito nije tako....ali gledajući općenito - ove stvari vezane uz faks nemaju apsolutne veze s čuvanjem i odgojem djece
ako te djeca ne zanimaju nece ti nista pomoci. medjutim ako te zanima jako ti pomognu. naucis hrpu stvari...
ako te djeca ne zanimaju nece ti nista pomoci. medjutim ako te zanima jako ti pomognu. naucis hrpu stvari...
pa eto...upravo o tome i ja govorim....:top:
Hella Good
15.05.2007., 09:45
Pa.. vama koji tražite sitterice, a sumnjivi ste za mlade cure (studentice) tražite odgajatelje ili pedagoge-studente jelte. Bar odgajatelja ima vie nego dosta, mladi su, valjda energije imaju i nadobudni :)
Ima nas svakakvih. Tu godine nisu važne. Kad tražiš sittericu svašta se naslušaš. Zbilja svašta. Normalno mlađe imaju više energije. No kada dođe situacija stani-pani starije imaju više iskustva, znaju šta napraviti. Posebno kod male djece.
Zato mislim da bi se trebalo ići preko preporuke nekoga koga poznaješ. Ako ideš preko agencije, imam osjećaj, da ideš kao čorava kokoš- možda upikneš, možda ne.
Naravno dijete je najbolji pokazatelj
Pa.. vama koji tražite sitterice, a sumnjivi ste za mlade cure (studentice) tražite odgajatelje ili pedagoge-studente jelte. Bar odgajatelja ima vie nego dosta, mladi su, valjda energije imaju i nadobudni :)
Srećo ostavljaš svoje dijete. Kome? Kakva si osoba? Što znači ta diploma? To je samo komad papira. Vani kad završiš faks počinješ od nule, tek se trebaš dokazivati. Kod nas očekuješ, maltene, da si ispod direktora.
Druga stvar sittericu tražiš pred kraj porodilnog. Dijete ide na čuvanje kad počneš raditi. Normalno na privikavanje prije po sat, dva tri. Ako mu se teta ne sviđa, ti si počela raditi, posla doma koliko hoćeš- kad ćeš je tražiti?
Srećo ostavljaš svoje dijete. Kome? Kakva si osoba? Što znači ta diploma? To je samo komad papira.
potpisujem
blue.eye
17.05.2007., 09:54
ja imam sittericu, koju dobro znam, uciteljica i sama majka dvoje djece koju moja mala obozava, placam je 20kn po satu, s tim da joj ona kuha.
prezadovoljna sam:) samo sto postoji mogucnost da se zaposli sada, smrc, smrc. a cijene se rszlikuju puno, moja poznanica placa sittericu 1000kn mj 7 h dnevno, mislimda je to malo, premalo, dok mi je jedna prijateljica iz Dubrovnika dobivala 1250kn za 4 h dnevno, a druga 3000kn za 6h, al ova druga je svaku kn zaradila- mali totalna neman, obe sad rade kao tete u vrticu:)
georgehrri
17.05.2007., 14:06
Jedno iskustvo iz Rijeke , trebale su nam hitno jaslice , nasli smo kod jedne tete doma , cuvala je 4 bebe , sredjeni krevetici za spavanje , klopa , kuhani rucak (puno povrca) sustav za filtriranje vode. Bili smo jako zadovoljni i cjena je bila 1300kn mjesecno. Poslje smo dijete upisali u normalne jaslice koje rade do 17 sati (najblize da se ne vozimo predaleko.Imao sam problem tko ce mi sakupljati djete iz jaslica i otpeljati u baka servis , pitao sam nezaposlenu daljnju rodbinu , rekao da cu nabaviti jos jedan auto , nisam mogao sakupljati djecu jer supruga radi tri tjedna popodne , a ja 50 km izvan Rijeke. Nisam pitao za cijenu usluge. rezultat napustio sam posao koji sam zelio raditi cijeli zivot i u ponjedljak cu moci sakupi svoje klince razvesti ih doma , na trening itd. Nije mi zao ,jer u svemu tome biti cu vise sa mojim klincima.
putnica
17.05.2007., 14:18
ja bih rekla da ce te mnogi proglasiti ludim, ali ja cu ti samo reci: malo je takvih kao ti, george. svaka cast :)
ja bih rekla da ce te mnogi proglasiti ludim, ali ja cu ti samo reci: malo je takvih kao ti, george. svaka cast :)
ja ga ne smatram ludim, ali definitivno mislim da je trebao ostati na poslu koji obožava i još upornije potražiti osobu koja će razvoziti djecu, jer bi se moglo dogoditi da ipak jednog dana požali za tim poslom...
Trebam savjet.
Mi već sada polako tražimo osobu koja će malu čuvati kad ja počnem raditi. Naime, ne bi je dali u jaslice prije nego napuni 2 godine, a možda je čak ni ne damo u jaslice, već u vrtić s tri godine, to ćemo još vidjeti.
Da li je okej cifra od 2000 kuna mjesečno plus prijevoz (plaćen godišnji ofkors) za čuvanje djeteta 4 dana u tjednu od 8-17? Riječ je o Zagrebu. Pri tom ne tražimo nikakvo čišćenje, pranje, kuhanje. Isključivo čuvanje djeteta. Što se vama čini?
putnica
17.05.2007., 16:49
ja ga ne smatram ludim, ali definitivno mislim da je trebao ostati na poslu koji obožava i još upornije potražiti osobu koja će razvoziti djecu, jer bi se moglo dogoditi da ipak jednog dana požali za tim poslom...
vecina roditelja zali za svakom sekundom koju nisu proveli s djecom.
osobito onih prezaposlenih.
ovo je radikalno, ali ce znati da je ucinio sve sto je mogao u odredjenom trenutku.
Elektra
17.05.2007., 16:57
Ja imam sittericu. Plaćamo je 1000 kn mjesečno. Radim u smjenama, tako da žena čuva malog ovisno o mojim smjenama. Ako radim ujutro doručkuje, ruča i spava kod nje. Ako radim drugu odvedemo ga oko 11 da se izigra s djecom, slijedi ručak, spavanje i deda ga kupi oko 6-7.
U manjim sredinama poput Kutine nemaš agencija. Ja bih isključivo išao na preporuku od nekoga koga poznaješ. Mislim da ti djete treba čuvati netko sa iskustvom, ne srednjoškolke, studentice, po mogučnosti i da su i same mame. Dobro tvoj je već veliki, ali ipak...
A koliko je ovo sati?
Ako mali spava kod nje i sl. meni se ovo čini jako malo. :eek:
Ja sam danas razgovarala sa jednom osobom, trazi 3500 KN?! Ne znam...Ima nesto malo iskustva...Meni se to cini puno za pocetak...6h, 5 radnih dana.
Ja sam danas razgovarala sa jednom osobom, trazi 3500 KN?! Ne znam...Ima nesto malo iskustva...Meni se to cini puno za pocetak...6h, 5 radnih dana.
definitivno previše...baš sam sad računala...ispada da joj je satnica 30kn što je too much...takva satnica se eventualno daje ak se na večer ili vikendom čuva dijete...plaća od 2400 (znači da je 20kn satnica) je čist pristojna, a naći ćeš ljudi koji će raditi i za manje
vecina roditelja zali za svakom sekundom koju nisu proveli s djecom.
osobito onih prezaposlenih.
ovo je radikalno, ali ce znati da je ucinio sve sto je mogao u odredjenom trenutku.
ok...ovo stoji da ima roditelja koji žale za svakom sekundom koju nisu proveli s djecom
ali to što će on misliti, osjećati i znati jednog dana...ne zna ni on...a pogotovo ne nas dvije...ak ćemo bit iskrene
definitivno previše...baš sam sad računala...ispada da joj je satnica 30kn što je too much...takva satnica se eventualno daje ak se na večer ili vikendom čuva dijete...plaća od 2400 (znači da je 20kn satnica) je čist pristojna, a naći ćeš ljudi koji će raditi i za manje
i ja to mislim, bez podcjenjivanja.
Ja sam rekla da cu je naravno drugacije placati za navecer, u slucaju ad idemo negdje - 30KN/sat. Ali ovo za dnevno cuvanje mi zvuci zaista pravo puno :(
ako se placa preko sc-a cijena sata je 25 kn + 17 %. sto te na kraju izadje opet 30 kn.
ne znam nekome je to puno nekome je mozda malo.
meni kad je gospodja sama rekla da ce mi placati 30 kn za cuvanje meni se to ucinilo jako puno. ali mislim se ako imas meni super. :) iako sam mislila pristati raditi i za 20 kn.
medjutim sad kad vidim koja je to prevelika odgovornost cuvati tudje dijete ne bi ga cuvala ni za kakve pare... koliko god ti pazio svoje dijete moze se dogoditi neko sranje...
ne daj Boze da se nesto dogodi, roditeljima ce biti puno lakse ako nadju nekog "krivca" a za to uvijek nastrada dadilja...
Autosjedalica
18.05.2007., 15:16
Da sam dadilja i da se nešto loše dogodi djetetu, puno bi mi veći problem predstavljalo suočavanje sa samom sobom i brinula bih za eventualne posljedice ozljede, nego to hoću li "nastradati" od strane roditelja.
Da sam dadilja i da se nešto loše dogodi djetetu, puno bi mi veći problem predstavljalo suočavanje sa samom sobom i brinula bih za eventualne posljedice ozljede, nego to hoću li "nastradati" od strane roditelja.
mislim da se to podrazumjeva...
ja sam samo htjela naglasiti da je to jako odgovoran posao. ipak je neciji zivot u pitanju. nema tih novaca koji mogu rjesiti situaciju ako se sto dogodi. sto se tice ozljeda, savjesti ili bilo cega...
inace ja sam se dogovorila sa mamom da cu joj sve reci bez obzira sto se dogodilo. sama sam to predlozila. hvala bogu da je ona normalna zena koja je i sama rekla da se sranja mogu dogoditi i ako gledas dijete kao oko u glavi... uvijek se sjeca kad su sve mame sjedile a ona za svojim djetetom hoda i njeno djete padne na beton, razbije glavu. koliko god oprezan bio glupost se moze dogoditi.
A koliko je ovo sati?
Ako mali spava kod nje i sl. meni se ovo čini jako malo. :eek:
Ako radim prvu od 8-8.30 do 16 sati. Tada spava od 12,30-13 do 16 sati. Doručkuje i ruča kod tete. Ako sam druga ( 14-22 ) dovodim ga u 11. Spavanje isto 12,30-1 do 16, deda dolazi po njega oko 17,30-18. Ruča i dobije nešto poslije spavanja za jelo. Ako radim noćnu ili sam iz noćne vrijedi isto kao i kad idem u prvu. Ja sam iz Kutine...
ako se placa preko sc-a cijena sata je 25 kn + 17 %. sto te na kraju izadje opet 30 kn.
ne znam nekome je to puno nekome je mozda malo.
meni kad je gospodja sama rekla da ce mi placati 30 kn za cuvanje meni se to ucinilo jako puno. ali mislim se ako imas meni super. :) iako sam mislila pristati raditi i za 20 kn.
medjutim sad kad vidim koja je to prevelika odgovornost cuvati tudje dijete ne bi ga cuvala ni za kakve pare... koliko god ti pazio svoje dijete moze se dogoditi neko sranje...
ne daj Boze da se nesto dogodi, roditeljima ce biti puno lakse ako nadju nekog "krivca" a za to uvijek nastrada dadilja...
hm...a kak ti privatna osoba plaća na ugovor preko sc-a? a i zašto bi to radila? bolje joj je naći nekog za 20kn (naravno...uz uvjet da zadovoljava sve druge bitne kriterije)...a to što si ti našla ženu kojoj nije problem platiti ti 30kn - super za tebe...ali moraš ipak uzeti u obzir da si većina ljudi u Hrvatskoj ne može priuštiti takvo plaćanje babysitterice
a o odgovornosti za djecu mi ne moraš ništa pričati...bila sam babysitter godinama
i ja to mislim, bez podcjenjivanja.
Ja sam rekla da cu je naravno drugacije placati za navecer, u slucaju ad idemo negdje - 30KN/sat. Ali ovo za dnevno cuvanje mi zvuci zaista pravo puno :(
da... i to je čist realna i fer ponuda od tebe...tak da ne pristaj na tu lovu... traži nekog drugog ak ona inzistira na toj plaći
da... i to je čist realna i fer ponuda od tebe...tak da ne pristaj na tu lovu... traži nekog drugog ak ona inzistira na toj plaći
To ću i uraditi!
hm...a kak ti privatna osoba plaća na ugovor preko sc-a? a i zašto bi to radila? bolje joj je naći nekog za 20kn (naravno...uz uvjet da zadovoljava sve druge bitne kriterije)...a to što si ti našla ženu kojoj nije problem platiti ti 30kn - super za tebe...ali moraš ipak uzeti u obzir da si većina ljudi u Hrvatskoj ne može priuštiti takvo plaćanje babysitterice
a o odgovornosti za djecu mi ne moraš ništa pričati...bila sam babysitter godinama
znam ja da sam imala srece. ali ona i cistacicu placa 30 kn. kaze da bi djete trebalo placati i vise jer ipak je to odgovorniji posao. mislim da mi placa toliko jer je svjesna da ja sa svojim faxom mogu zaraditi za sat vremena duplo (instrukcije). zeli da ja ostanem kod nje. ako nekog zanima zasto onda ne dajem instrukcije... odgovor ovo dijete mi se djete previse uvuklo u koze i jednostvano ga obozavam. posto mi sad nije stiska za pare mogu si priustiti da za manje love radim ono sto me uistinu veseli:)
ja radim kao baby sitter nekoliko dana u tjednu. plaćaju me 40 kn po satu, to je bio njihov prijedlog da tolika bude satnica. u zagrebu smo. ti me ljudi znaju otkako sam bila klinka, tako da nisu do mene došli preko neke agencije ili oglasa. imam 23 godine. pitanje za one koji rade kao sitteri: zar vam nije premalo 20 - 25 kn po satu?
ja radim kao baby sitter nekoliko dana u tjednu. plaćaju me 40 kn po satu, to je bio njihov prijedlog da tolika bude satnica. u zagrebu smo. ti me ljudi znaju otkako sam bila klinka, tako da nisu do mene došli preko neke agencije ili oglasa. imam 23 godine. pitanje za one koji rade kao sitteri: zar vam nije premalo 20 - 25 kn po satu?
gle...naravno da je uvijek dobrodošla što veća satnica... ali draga moja, diplomirani odgajatelji, koji se fakat narade sa 20-30 djece nemaju satnicu 40kn tak da ako ćemo biti realni...za hrvatske prilike...satnica od 40kn za sittericu
je dosta visoka... al super za tebe:top:
meni je isprva bilo puno 30. mozda zato sto ja toliko ne bi mogla placati svojoj sitterici. medjutim kad sam saznala da i cistacicu placa 30 kn to me pogodilo. ruku na srce, cistiti moze bilo tko. uzmes krpu, usisivac, peglo... a za cuvat dijete ipak trebas biti jako kreativan, strpljiv, dobre volje i imati puno ljubavi za djecu.
moja mene plaća 40 kn jer može i hoće... koju god curu znam da je ikad radila kao baby sitter, nijedna nije imala toliku satnicu. znam da sam malo izvan prosjeka. zašto te toliko pogodilo što si plaćena kao čistačica? ja k svojima odlazim jednom tjedno pospremiti stan tj. mahom peglati odjeću jer moja poslodavka to rijetko radi... tada se djecom ne bavim, dolazim samo to obaviti, plaćena sam jednako, 40 kn po satu. ponekad mi je to napornije nego gurat kolica po maksimiru. plus, moja mama ( koja ne živi u Zg ) održava jedan javnobilježnički ured. plaćaju joj 35 kn po satu. usporedbe radi. a ona je još kao u provinciji, tj. u Zagorju. poanta honorarnog posla je u tome da za manje vremena zaradiš što je moguće biše novca. kud bi dospjela da ima satnicu 20 kn.
gle. koliko ti treba koncentracije za baviti se djetetom a koliko za peglanje. ?znam da ne valja podcjenivati nikoga ali nije mi ok isto placati. sad mi je svejedno. pogotovo kad cujem koliko su drugi placeni.
ali iskreno kad sam saznala da je cijena ista malo me to pogodilo...
malo sam razmisljala o tome. to je bila moja reakcija. ja cuvam u prosjeku od 4 do 6 h dnevno. od toga bebac uvijek spava min jedan sat...
Ja sam u fazi da baka servis otkazuje i moram nešto smisliti.
Razmišljala sam o Uspinjači:confused: ali imam tako komplicirano radno vrijeme
da neznam tko bi htio radit kod mene.
Radm svaki dan drugačije, ponekad par dana u tjednu i ne radim, ali zato se
dogodi da radim vikendom.
A kako tek dogovoriti plaću?
Našla sam bila tetu za 2000 kuna, tu u kvatu, koja je mogla uvijek uskočiti, ali
nešto joj se u obitelji zakompliciralo, pa i ona otkazala.
Nemam sreće!!!!!
Trenutno bi dala i više samo da nađem nekoga tko bi uskočio kad treba!
Trenutno bi dala i više samo da nađem nekoga tko bi uskočio kad treba!
pa zar je moguće da se danas tako teško pronalaze osobe za čuvanje djece?!
daj oglase i na netu...na moj-posao i posao, pa će ti se možda posrećiti
blond lady
20.05.2007., 21:33
Isto ću trebati tetu čuvalicu kad mi beba bude imala godinu dana i ja se vratim raditi ali nebi nikada uzimala anonimnu osobu preko oglasa, novina jer to mi je previše nesigurno i nikad ne znaš ko će ti se javiti...uzet ću samo osobu preko preporuke ... a sa privremeno babysiting (navečer ili vikendom) bi se isto dalo izkombinirati sa drugim mamama u kvartu da ja ponekad pričuvam njegovo djete a oni ponekad moje ....
Nije bas lako naci osobu za cuvanje...Ja am probala preko poznanika, prijatelja, susjeda...Nista.
Nisam pametna sta da radim :(
Elektra
21.05.2007., 00:02
gle...naravno da je uvijek dobrodošla što veća satnica... ali draga moja, diplomirani odgajatelji, koji se fakat narade sa 20-30 djece nemaju satnicu 40kn tak da ako ćemo biti realni...za hrvatske prilike...satnica od 40kn za sittericu
je dosta visoka... al super za tebe:top:
Visoka? Ne bih rekla. Čini mi se kako se na ovom topicu previše podcjenjuje sitterice.
Mislim kako niti jedna satnica nije dovoljno velika za bavljenje djecom, odgajanjem itd. Pitaj molim te tete u vrtiću - koliko se one uspiju kvalitetno posvetiti pojedinom djetetu a koliko to uspije jedna sitterica?
Walpurgas
21.05.2007., 00:24
Nije bas lako naci osobu za cuvanje...Ja am probala preko poznanika, prijatelja, susjeda...Nista.
Nisam pametna sta da radim :(
Ja jesam i čuvala bih za 25 kuna po satu. I da je više ne bih se bunila. Na manje ne bih pristala. Ipak je to velika odgovornost.
Moja prijateljica radi osam sati svaki dan, pet dana u tjednu i to još i kućanske poslove i plaćaju je 1800 kuna za to. Satnica od 10ak kuna već je čisti bezobrazluk.
25 mi se čini najrealnijom cifrom. Ima cura, mladih i sposobnih, i za manje od 3500. Ne gubi nadu. :top:
Mislim kako niti jedna satnica nije dovoljno velika za bavljenje djecom, odgajanjem itd. Pitaj molim te tete u vrtiću - koliko se one uspiju kvalitetno posvetiti pojedinom djetetu a koliko to uspije jedna sitterica?
popisujem.
jedino sto mogucnosti nisu najbolje pa se ne moze ocekivati previse :)
ali 25 kn je realno
Slazem se da kad bi imali mogucnosti dali bi mi i vise!
Niko ovdje ne podcjenjuje cuvanje djece i odgovornost koju to predstavlja. Mislim da su mnogi cuvali djecu, pa znaju i iz svog vlastitog iskustva.
Ipak, trebamo se prilagoditi ekonomskoj situaciji, u nadi da ce ona ici na bolje i da cemo svi imati bolja i bolja primanja!
Visoka? Ne bih rekla. Čini mi se kako se na ovom topicu previše podcjenjuje sitterice.
gle...kao 1. radila sam kao sitterica 4 godine... a već 3 radim kao odgajateljica...
tako da smatram da sam dovoljno kompetentna za komentiranje ovog topica, mnogo kompetentnija od tebe... i prema tome me, molim te, nemoj učiti o tome koji je posao teži
kao sitterica mogla sam i sjediti 2h u tišini i miru dok je dijete spavalo i čitati nešto... dok je dijete bilo budno, pazila sam na to jedno dijete, igrala se s njim i razgovarala, šetala itd.
a kad sam čuvala 3 djece odjednom, bilo je naravno teže...
kao odgajateljica zadovoljavam potrebe 25-ero djece....znači...igram se sa hrpom djece, pomažem im, rješavam razne konflikte (što ne moraš dok čuvaš jedno dijete)... uglavnom, ne sjedim ni 5 min. u miru i tišini... i radim non- stop
naravno da se pojedinom djetetu ne stignem posvetiti onoliko koliko se to može dok čuvaš to jedno dijete, ali to bi bilo i nerealno za očekivati
i za kraj DEFINITIVNO NE PODCJENJUJEM SITTERICE, JER NIJE TO NIMALO LAK POSAO...i jedino što sam komentirala jest da sam savjetovala ženu od koje netko bahato traži 3500kn da je to ipak previše...a o usporedbi težine odgajateljskog i sitterskog posla više stvarno ne bih... pametni će i iz ovog sve shvatiti
Slazem se da kad bi imali mogucnosti dali bi mi i vise!
Niko ovdje ne podcjenjuje cuvanje djece i odgovornost koju to predstavlja. Mislim da su mnogi cuvali djecu, pa znaju i iz svog vlastitog iskustva.
Ipak, trebamo se prilagoditi ekonomskoj situaciji, u nadi da ce ona ici na bolje i da cemo svi imati bolja i bolja primanja!
da...s ovim se slažem...
naravno da bi bilo super da sveukupno društvo ima bolja primanja...ali kako da netko tko npr. zarađuje 3-4000 plati sittericu 3500?:eek:
da...s ovim se slažem...
naravno da bi bilo super da sveukupno društvo ima bolja primanja...ali kako da netko tko npr. zarađuje 3-4000 plati sittericu 3500?:eek:
To ja govorim...
Ja sam citav svoj studij cuvala djecu - svih narastaja, te davala casove. Naime, nisam odgajatelj, ali sam profesor i tu je to negdje, iako ne radim u struci.
Dobro si rekla da ima sati da nista ne radimo, kad spavaju, a pogotovo navecer, a ja bih tada ucila, a ima sati gdje ne znamo gdje je glava, a gdje rep. Sto je vise djece, vise posla, mda ih je lakse zaigrati! Ja sam sa svojima dok sam cuvala djecu isla i na odmor, tako i proputovala. Naravno, cijene su uvijek bile prilagođene stnadradu - ja sam djecu čuvala u inostranstvu.
Iskreno se nadam da ću naći razumnu osobu što se tice primanja, koja će shvatiti da ni malo ne podcjenjujem svoj rad, jer ipak, prepuštam joj svoje najmilije!
da...s ovim se slažem...
Čekaj malo... nije mi nešto jasno. Kažeš da je sitterstvo previše naplatiti 3500 kuna,a ranije si rekla da je satnica od 20 kuna čist pristojna?
Ako me služi matematika 20kn puta 8 sati na dan puta najmanji mogući broj radnih dana u mjesecu - 20 jednako je 3200 kuna.
Gdje je problem?
Čekaj malo... nije mi nešto jasno. Kažeš da je sitterstvo previše naplatiti 3500 kuna,a ranije si rekla da je satnica od 20 kuna čist pristojna?
Ako me služi matematika 20kn puta 8 sati na dan puta najmanji mogući broj radnih dana u mjesecu - 20 jednako je 3200 kuna.
Gdje je problem?
Jeste, ali kad se dogovara na mjesec, drugačiji je dogovor. Ova satnica 20, 25 Kn, ili 30Kn, je za koji sat.
bez ljutnje, ne možemo si svi priuštiti toliko za sittericu i da nešto imamo od plaće.
Jeste, ali kad se dogovara na mjesec, drugačiji je dogovor. Ova satnica 20, 25 Kn, ili 30Kn, je za koji sat.
bez ljutnje, ne možemo si svi priuštiti toliko za sittericu i da nešto imamo od plaće.
Pa tim bolje. Ako dogovorite 3500 kn na mjesec to znači da će uskočiti i više od satnice, možda ponekad i vikendom koji sat.. s obzirom da je to fixna cijena tebi će se više isplatiti.... ako tako dogovoriš, naravno.
nema nikakve ljutnje.... :)
Razumijem da ti je 3500 kn puno, također razumijem da sitterica treba od nečeg normalno živjeti.
A sitterstvo je nomalni posao kao i svaki drugi, samo bez zdravstvenog, mirovinskog, staža, prijevoza, plaćenog godišnjeg i slično. Pa mi se 3500 ne čini puno.
:)
pa zar je moguće da se danas tako teško pronalaze osobe za čuvanje djece?!
daj oglase i na netu...na moj-posao i posao, pa će ti se možda posrećiti
Moguće. Neće ljudi raditi za male novce. Trebaju i oni od nečeg živjeti.
Moguće. Neće ljudi raditi za male novce. Trebaju i oni od nečeg živjeti.
ma kaKvi mali novci?!:eek: dA JE MENI KAO STUDENTICI NETKO PLAĆAO 3500KN ZA ČUVANJE KLINCA SKAKALA BIH OD SREĆE
ALI SVI JAKO DOBRO ZNAMO DA JEDNA PROSJEČNA HRVATSKA OBITELJ NEMA TOLIKO NOVCA ZA ČUVANJE DJETETA
Gdje je problem?
problem je u tome što ti uopće ne čitaš pažljivo i onda kritiziraš
u tom slučaju za 3500kn se radilo o tome da cura radi 6h dnevno, 5 dana u tjednu...i tu sam ja rekla da je neka realna cijena 2400...i to je bilo usmjereno gospođi koja to treba platiti, a kojoj je previše 3500
i sad ću još jednom ponoviti - super je kad ljudi sami ponude satnice od 30 ili 40 kn (ALI TO SIGURNO NE PONUDE ONI KOJI ŽIVE OD PROSJEČNE PLAĆE)...ali satnica od 40kn je stvarno visoka satnica....za hrvatske prilike, jer ni mnogi s diplomama nemaju toliku satnicu
ma kaKvi mali novci?!:eek: dA JE MENI KAO STUDENTICI NETKO PLAĆAO 3500KN ZA ČUVANJE KLINCA SKAKALA BIH OD SREĆE
ALI SVI JAKO DOBRO ZNAMO DA JEDNA PROSJEČNA HRVATSKA OBITELJ NEMA TOLIKO NOVCA ZA ČUVANJE DJETETA
Nemoj vikati, dobro te čujem. ;)
Ovo o čemu ti pričaš je klasičan raskol između zaposlenika i poslodavca: jednom previše, drugom premalo.
Znam da prosječna hrv. obitelj nema toliko novaca za čuvanje djeteta, ali iskreno, odobno poznajem svega dvije obitelji koje imaju sitericu. I to zato što im znam sittericu. :) Sigurno nije reprezentativan uzorak, ali procjenujem da su familije koje imaju sittericu u Hrvatskoj ipak u manjini upravo iz tog razloga što prosječna hrv. obitelj koju ti spominješ ne može odvojiti niti 1000 kuna za nju.
To znači da onaj koji si ne može priuštit sittericu ju niti nema (a ne da ima neku za 500 kuna) pa se ljudi svakako, ali baš svakako snalaze. I žive bez sitterice.
:top:
A kad smo kod studentica koje čuvaju djecu... Zašto bi one trebale biti manje plaćene? Osobito ako student živi u unajmljenom stanu i nema pomoć od mamice i tatice? Zar posao nije posao bez obzira radio ga student ili nestudent?
sto bi trebalo biti jeftinije kad dijete cuvas u svom domu ili kad ides u njihov stan. mislim da bi se trebalo manje placati ako svoje dijete vodis kod sitterice jer dok ono spava ona moze raditi sebi sto hoce. Dok je ipak u vasem stanu, moze pospremati Vas stan ili ne znam sto...
problem je u tome što ti uopće ne čitaš pažljivo i onda kritiziraš
u tom slučaju za 3500kn se radilo o tome da cura radi 6h dnevno, 5 dana u tjednu...i tu sam ja rekla da je neka realna cijena 2400...i to je bilo usmjereno gospođi koja to treba platiti, a kojoj je previše 3500
i sad ću još jednom ponoviti - super je kad ljudi sami ponude satnice od 30 ili 40 kn (ALI TO SIGURNO NE PONUDE ONI KOJI ŽIVE OD PROSJEČNE PLAĆE)...ali satnica od 40kn je stvarno visoka satnica....za hrvatske prilike, jer ni mnogi s diplomama nemaju toliku satnicu
Čitam pažljivo. Loulou mi se već javila po tom pitanju. Ona bi ustanovila mjesečnu cijenu, a ne po satu. Znači, bez satnice. Pa se dodatni sati ne bi plaćali dodatno. Ja osobno za takav dogovor ne bi išla ispod 3000 kn.
Ti si došla do računice 2400 kn za mjesec. No računica ti ne bi uvijek bila takva... dobar dio mjeseca kroz godinu ima 22 radna dana. Pa ispadne 2640 kn.
Što se tiče prosječne hrvatske plaće.... zaista mislim da to ne možeš gledati tako.
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 4.649 kuna.
Iako ja zaista ne znam kome je to prosječna plaća... ali, u ime rasprave.
Neka otac i majka djeteta koje treba čuvati rade za tu tvoju prosječnu plaću, zajedno zarađuju preko 9000kn. Zašto bi za sittericu bilo previše odvojiti minimalno 3000 (što je još uvijek debelo ispod tvoje famozne prosječne plaće).
Pretpostavljam da misliš na familije koje žive od jedne prosječne plaće. Slažem se, to im je definitivno previše, ali oni si onda ne mogu priuštiti sittericu.
Nego, imam jedno pitanje za tebe. Što bi preporučila samohranoj majci koja zarađuje 3000kn mjesečno i želi sittericu? Koliko bi sitterica od nje trebala tražiti za svoj posao?
I smatraš li općenito da bi se zaposlenik trebao ravnati po onome što mu poslodavac može dati?
sto bi trebalo biti jeftinije kad dijete cuvas u svom domu ili kad ides u njihov stan. mislim da bi se trebalo manje placati ako svoje dijete vodis kod sitterice jer dok ono spava ona moze raditi sebi sto hoce. Dok je ipak u vasem stanu, moze pospremati Vas stan ili ne znam sto...
Zašto bi ti sitterica pospremala stan?
I u njezinom stanu ne bi trebalo biti jeftinije. Samo bi trebala cifra biti umanjena za prijevoz (to ti je 210 kn). S time da ti, naravno, svojoj sitterici skup sa djetetom dofuraš sve ono što djetetu treba (hranu, igračke, robicu itd). Jest, kompliciranije je, ali stterica radi isto kod tebe ili kod sebe - posvećuje se djetetu bez obzira u kojem se prostoru nalazili.
Zašto bi ti sitterica pospremala stan?
I u njezinom stanu ne bi trebalo biti jeftinije. Samo bi trebala cifra biti umanjena za prijevoz (to ti je 210 kn). S time da ti, naravno, svojoj sitterici skup sa djetetom dofuraš sve ono što djetetu treba (hranu, igračke, robicu itd). Jest, kompliciranije je, ali stterica radi isto kod tebe ili kod sebe - posvećuje se djetetu bez obzira u kojem se prostoru nalazili.
ma ne palo mi je napamet da bi trebalo placati jeftinije mozda ako vodis dijete sitterici jer dok dijete spava ona moze obavljati svoje poslove. spremati svoje stvari. dok dijete spava u vlastitom domu ona mora blejati okolo.
ja ne pospreemam nista. tako smo se dogovorile. u biti kad malizaspe pospremim njegove igracke ako nismo stigli skupa. onda ne znam kud bi sa sobom. na tv-u nema nista pametno. sve bebe vec znam napamet :) da nosim knjige za uciti ne isplati mi se za 2 h
ma ne palo mi je napamet da bi trebalo placati jeftinije mozda ako vodis dijete sitterici jer dok dijete spava ona moze obavljati svoje poslove. spremati svoje stvari. dok dijete spava u vlastitom domu ona mora blejati okolo.
ja ne pospreemam nista. tako smo se dogovorile. u biti kad malizaspe pospremim njegove igracke ako nismo stigli skupa. onda ne znam kud bi sa sobom. na tv-u nema nista pametno. sve bebe vec znam napamet :) da nosim knjige za uciti ne isplati mi se za 2 h
Aha... Čuj, čitaj. Ne znam koliko godina imaju klinci koje čuvaš, ali ako su dovoljno stari za igru i "likovnu umjetnost" imaš milju knjiga na temu raznih aktivnosti. Dva sata ti ne bu dosta za pročitat i pripremit se za dotičnu aktivnost. :zubo:
Uostalom, uzmi si pol sata za odmor. Radiš li prije toga aktvno sa djetetom svake sekunde, bar pol sata odmora si zaslužila. ;)
Walpurgas
21.05.2007., 23:23
Gle, srećo. Osam sati na dan, pet sati u tjednu ne vodi se pod honorarni posao. To je kao da imaš pravi posao. A bez određenih beneficija koje stalan posao donosi.
I da, isključi caps. Ovako izgleda kao da se dereš. :)
Aha... Čuj, čitaj. Ne znam koliko godina imaju klinci koje čuvaš, ali ako su dovoljno stari za igru i "likovnu umjetnost" imaš milju knjiga na temu raznih aktivnosti. Dva sata ti ne bu dosta za pročitat i pripremit se za dotičnu aktivnost. :zubo:
Uostalom, uzmi si pol sata za odmor. Radiš li prije toga aktvno sa djetetom svake sekunde, bar pol sata odmora si zaslužila. ;)
mali je jako aktivan. nekad padam a nogu. ima 21 mj. tako da aktivnosti ne dolaze u obzir. svaka 2 tjedna na 2 sata pazim i na sestru mu je koja je sama po sebi jako kreativna. tad smisljam sto cu. kupujem svakakve stvarcice da bi mogle nesto "lijepo" napraviti.
Gle, srećo. Osam sati na dan, pet sati u tjednu ne vodi se pod honorarni posao. To je kao da imaš pravi posao. A bez određenih beneficija koje stalan posao donosi.
I da, isključi caps. Ovako izgleda kao da se dereš. :)
ma gle...ne da mi se više uopće o tome...ja sam radila taj posao 4 godine...bila sam u nekoliko različitih obitelji sa različitim financijskim situacijama...znam kako je to raditi s jednim djetetom, a znam kako je i s tri
i još jednom - ne podcjenjujem, ne omalovažavam i sl. čuvanje djece, kao što uostalom ne omalovažavam niti jednu struku, koja pošteno radi....
i ajd, molim vas, otkačite se više od mene...jer jedino od čega sam krenula je da smatram da 3500kn malo previše za 6h dnevno kada ih netko izričito zahtijeva...
a svi vi kojima je to premalo, plaćajte i 5000 (super za vas ak si to možete priuštiti)...što se mene tiče, tak mi je svejedno koliko će tko dati za čuvanje...a najiskrenije - drago mi je zbog tih cura koje su tak plaćene
Nemoj vikati, dobro te čujem. ;)
Ovo o čemu ti pričaš je klasičan raskol između zaposlenika i poslodavca: jednom previše, drugom premalo.
morala sam ti malo capsati, jer vidim da ne čitaš pažljivo ono kaj nij scapsano;)
gle...ajmo iskreno...jel ti ovo pišeš gledajući iz neke subjektivne perspektive (pošto očito jako dobro znaš neku sittericu) ili iz objektivne?
ja stvarno gledam iz najrealnije moguće, jer tko to nije probao raditi...ne zna kakav je to posao...i ne zna kakvi ljudi mogu biti (naravno, mislim na roditelje)
i stvarno ima dana kad padaš snogu, ali isto tako...ima i dana kad je sve divno i krasno
uostalom...nismo tu da komentiramo taj posao nego lovu za taj posao
pa gle...trebalo bi biti malo jeftinije dok ti ga dovode, ali ne iz tog razloga kaj ti sebi možeš nešto raditi nego iz razloga - prijevoz + tvoje vrijeme potrošeno na put
npr. meni bi ta solucija bila super da mi netko dovodi i odvodi klinca da ne moram trošiti svoje vrijeme na putovanje (a trošila sam ga stvarno dosta)
uostalom...kak ti se ne isplati uzeti si bar 1 skriptu i čitati ju ta 2h?
Nego, imam jedno pitanje za tebe. Što bi preporučila samohranoj majci koja zarađuje 3000kn mjesečno i želi sittericu? Koliko bi sitterica od nje trebala tražiti za svoj posao?
I smatraš li općenito da bi se zaposlenik trebao ravnati po onome što mu poslodavac može dati?
toj majci bih preporučila vrtić, jer ona kao samohrana majka ima prednost prilikom upisa djetea i dijete bi joj sigurno primili i za 200kn(jaslice) bilo bi dobro zbrinuto, nahranjeno 4 puta, i s mnogim svakodnevnim sadržajima...a u vrtiću za 400kn
...u biti...čak mislim da je za nju to još jeftinije zbog njnog statusa
a ako baš inzistira na sitterici, može eventualno potražiti neku stariju gospođu koja bi radila za 1000kn
ne, ne mislim da se zaposlenik treba ravnati prema tome...zaposlenik može tražiti dalje ako mu ne odgovaraju postavljeni uvjeti...
gle...ajmo iskreno...jel ti ovo pišeš gledajući iz neke subjektivne perspektive (pošto očito jako dobro znaš neku sittericu) ili iz objektivne?
ja stvarno gledam iz najrealnije moguće, jer tko to nije probao raditi...ne zna kakav je to posao...i ne zna kakvi ljudi mogu biti (naravno, mislim na roditelje)
i stvarno ima dana kad padaš snogu, ali isto tako...ima i dana kad je sve divno i krasno
uostalom...nismo tu da komentiramo taj posao nego lovu za taj posao
Paa... ne znam što znači pisati iz subjektivne ili objektivne perspektive jer, ako pričam iz pozicije sitterice, subjektivna sam, pričam li iz pozicije familije, subjektivna sam.
No, subjektivna si i ti jer također taj posao i radiš. :zubo:
A sad... objektivno gledano... :)
To je odnos zaposlenik-poslodavac. Jest, ima divnih familija, ima poslušne djece za poželjeti.... ali to je posao. Posao koji se mjeri po utrošenom vremenu i odgovornosti koju preuzimaš, a ne po danima kad padaš s nogu, a kad ne.
:D
...u biti...čak mislim da je za nju to još jeftinije zbog njnog statusa
a ako baš inzistira na sitterici, može eventualno potražiti neku stariju gospođu koja bi radila za 1000kn
E gle... Tu ja imam problem.
Kod tebe očigledno postoje neke kategorije koje ja ne razumijem. Uzmeš li za identičan posao studenticu, dipl. odgajateljicu bez posla, majku bez posla sa svoje dvoje djece i stariju gospođu (pretpostavljam umirovljenicu), ti bi njih sve drugačije platila.
U čemu se razlikuje satnica studentice, nekoga tko to nije i umirovljenice uzmemo li u obzir da bi sve tri radile 8 sati dnevno, 5 dana u tjednu sa istim djetetom?
E gle... Tu ja imam problem.
Kod tebe očigledno postoje neke kategorije koje ja ne razumijem. Uzmeš li za identičan posao studenticu, dipl. odgajateljicu bez posla, majku bez posla sa svoje dvoje djece i stariju gospođu (pretpostavljam umirovljenicu), ti bi njih sve drugačije platila.
U čemu se razlikuje satnica studentice, nekoga tko to nije i umirovljenice uzmemo li u obzir da bi sve tri radile 8 sati dnevno, 5 dana u tjednu sa istim djetetom?
ma neee...joj...stalno imamo neki kratki spoj u komunikacji...ne bi ih ja različito platila...nego znam da postoje starije gospođe koje rade za stvarno malo novca...pa bih u tom slučaju ta majka mogla naći takvu osobu
Paa... ne znam što znači pisati iz subjektivne ili objektivne perspektive jer, ako pričam iz pozicije sitterice, subjektivna sam, pričam li iz pozicije familije, subjektivna sam.
No, subjektivna si i ti jer također taj posao i radiš. :zubo:
ne radim...radila sam
Uf, ne razumjem neke reakcije.
osoba koju sam ja nasla je trazila 3500 KN za 6h, 5 dana u sedmici. Ona nista drugo ne radi, sem cuva dijete, probala par dana i vidjela, cak ne skloni ne pelenu koju promijeni. Sorry, uz veliko postovanje prema osobama koje cuvaju djecu, necu dati tolike pare! Usput, cak cu napraviti distinkciju izmedju baby sitterice i "tete". tetu ne mislim plaćati po satnici, zna se ako mi treba dok radim, to je 8h, 5 dana u sedmici. Sitterica - izlasci, 1,2 eventualno 3h i sl.
Moja teta, kad je nadjem, ce imati placen odmor i prijevoz.
Subjektivno, objektivno, ili kako li god, ne smijemo se zavaravati, ipak je standard u Hrvatskoj premal, da bi punudili tu placu. da imamo mogucnosti, sigurno bi smo!
dalje, stoji da starije tete traze manje od mladjih, s toga je bila ta razlika u novcu!
Teta koju sam ja bila nasla u ZG - sad vise nisam tamo nego u DU - je trazila 1500KN, kod nje, plus donosenje hrane. Vise nego super, ja bih joj svaki mjesec i vise dala! A cuvala je jos jedno dijete uz moje, sto meni ni najmanje ne smeta!
Ja bih bas volila malo cuti mame koje imaju tete i/ili baby sitterice koliko ih palcaju, a ne outsidere - sorry, bez uvrede.
Uf, ne razumjem neke reakcije.
osoba koju sam ja nasla je trazila 3500 KN za 6h, 5 dana u sedmici. Ona nista drugo ne radi, sem cuva dijete, probala par dana i vidjela, cak ne skloni ne pelenu koju promijeni. Sorry, uz veliko postovanje prema osobama koje cuvaju djecu, necu dati tolike pare! Usput, cak cu napraviti distinkciju izmedju baby sitterice i "tete". tetu ne mislim plaćati po satnici, zna se ako mi treba dok radim, to je 8h, 5 dana u sedmici. Sitterica - izlasci, 1,2 eventualno 3h i sl.
Moja teta, kad je nadjem, ce imati placen odmor i prijevoz.
Subjektivno, objektivno, ili kako li god, ne smijemo se zavaravati, ipak je standard u Hrvatskoj premal, da bi punudili tu placu. da imamo mogucnosti, sigurno bi smo!
dalje, stoji da starije tete traze manje od mladjih, s toga je bila ta razlika u novcu!
Teta koju sam ja bila nasla u ZG - sad vise nisam tamo nego u DU - je trazila 1500KN, kod nje, plus donosenje hrane. Vise nego super, ja bih joj svaki mjesec i vise dala! A cuvala je jos jedno dijete uz moje, sto meni ni najmanje ne smeta!
Ja bih bas volila malo cuti mame koje imaju tete i/ili baby sitterice koliko ih palcaju, a ne outsidere - sorry, bez uvrede.
Ako je ovo išlo mene... nema uvrede. :) ;)
Niti jednom rečenicom nisam osuđivala tebe zašto tražiš osobu kojoj ćeš platiti manje. To je tvoje pravo. Sretno.
Osvrnula sam se na zgražanje prema teti koja ima satnicu 30kn odnosno traži preko 3000kn mjesečno. I ono - to je previše za početak, pa to je ipak čuvanje po danu, niš drugo ne radi sem čuva dijete... Čemu zgražanje? Cijena je sasvim normalna. To je samo posao i živi li samo od toga nije se baš puno ni sa tom satnicom obogatila. To što si to mnogi ne mogu priuštiti je drugi par rukava.
Apropo ove tete koja prljavu pelenu ne skloni... nju ne bi zaposlila ni da traži 500kn na mjesec jer stvara nehigijenske uvjete za život djeteta. Ali, ona očito nije reprezentativan uzorak.
A sad zaista iskreno... nitko koga ja poznajem ne može si priuštiti dadilju. Točnije, jedva da preživljavaju sa plaćom koju imaju. O tome da izdvajaju i 1000 kuna za ikoga mogu samo sanjati. Toliko o pravom standardu u Hrvatskoj. ;)
Tako da...s druge strane ne razumijem na koji se to loš standard ljudi koji uspjevaju odvojiti preko 2000kn za dadilju zapravo žale?
Bez uvrede. :D
Ne znam kome je islo, ali zelila sam da se malo vratimo na temu i napravimo neke razlike.
Ja sam do sada prosla 10ak osoba u 2 drzave. Moram priznati da nekad traze tako puno za ono malo sto nude!
jako je tesko priustiti se dadilju/sittericu/tetu, ali mora se raditi. U europskim zemljama, drzava daje subvenciju, tj. palca dio novca za dadilju, sto je velika pomoc.
S druge strane, da su stvari drugacije - da imaju jaslice - ja bih svoju dala u jaslice, jer nekad je to sigurnije od nekih teta, ali toga ovdje nema. Vrtic je valjda nekad u septembru, ako bude mjesta...
S toga, treba teta!
Evo da se i ja uključim. Imam curicu od 14 mjeseci i do sada smo imali divnu djevojku koja ju je čuvala proteklih 8 mjeseci. Djevojka je dobila posao u struci i mi smo na 100 muka što sada. Moji su roditelji u godinama i nemaju fizičku snagu čuvati ju 10 sati dnevno, tako da ni to neće potrajati. Plačali smo ju 2500 kn mjesečno fiksno, što znači bez obzira dal je uzimala slobodne dane ili smo bili na godišnjem... Znam da je to jako puno za izdvojiti, a jako malo za primiti.
I tek sada vidim kako je jako teško naći nekoga pouzdanog. U biti, jako bi me bilo strah uzeti nekoga preko oglasnika bez preporuka od prijašnje obitelji, a to ne daje nitko.
I tek sada vidim kako je jako teško naći nekoga pouzdanog. U biti, jako bi me bilo strah uzeti nekoga preko oglasnika bez preporuka od prijašnje obitelji, a to ne daje nitko.
teško je, ali ne i nemoguće...raspituj se kod svih poznanika, rođaka i sl.
ali i daj si oglase na svim mogućim mjestima...obavi razgovore s nekima...i odaberi
sretno:top:
caterina
13.06.2007., 15:42
Evo da se i ja uključim. Imam curicu od 14 mjeseci i do sada smo imali divnu djevojku koja ju je čuvala proteklih 8 mjeseci. Djevojka je dobila posao u struci i mi smo na 100 muka što sada. Moji su roditelji u godinama i nemaju fizičku snagu čuvati ju 10 sati dnevno, tako da ni to neće potrajati. Plačali smo ju 2500 kn mjesečno fiksno, što znači bez obzira dal je uzimala slobodne dane ili smo bili na godišnjem... Znam da je to jako puno za izdvojiti, a jako malo za primiti.
u kojem si gradu? ja poznajem jednu dobru curu sa jako puno iskustva
Cavtat-Dubrovnik...
zeppelinka7
16.06.2007., 11:25
ja bi baš voljela..kad malo odrastem onak..ko studentica..možda i ranije..
bi voljela čuvat dijecu..jer imam živaca ua njih
ali..neznam kolko godina moram imat da bi mi roditelji nekog dijeteta dali da čuvam njihovo dijete:)
caterina
17.06.2007., 00:37
Cavtat-Dubrovnik...
nažalost nije taj grad:zubo: . Više sreće drugi put.
ali ako netko pogodi grad- cura je stvarno divna, sa jako puno iskustva, može dobit jako puno preporuka (čuva dicu već godinama a sve su mame uvijek jako zadovoljnje)
Sandra October
17.06.2007., 14:34
ja sam izgleda konačno našla tetu čuvalicu nakon poprililčno duge potrage, tako da idem na posao sa njegovih 5,5 mjeseci a planirala sam sa njegovim 4 mjeseca života.. tako da tetu obzirom na malog bebaća plaćam zbilja pošteno (barem mislim tako) a i radi toga jer želim nekog na dulji rok, barem 2 godine i da njemu ne izazivam stres prečestim promjenama teta (ako bog da :moli: ) .. dakle za posao 8,5 sati 5 dana tjedno i to samo poslovi vezani uz bebu (higijena, čuvanje, igra, šetnje, kuhanje kad krene dohrana) plaćam: 3,500,00 kn za prva tri mjeseca probnog roka, nakon toga 4.000,00 + plaćeni godišnji 18 radnih dana + 30 kn svaki ekstra sat.
a što sam sve vidjela tijekom potrage za tetom, ajme majko...:flop:
Elektra
18.06.2007., 12:21
gle...kao 1. radila sam kao sitterica 4 godine... a već 3 radim kao odgajateljica...
tako da smatram da sam dovoljno kompetentna za komentiranje ovog topica, mnogo kompetentnija od tebe... i prema tome me, molim te, nemoj učiti o tome koji je posao teži
kao sitterica mogla sam i sjediti 2h u tišini i miru dok je dijete spavalo i čitati nešto... dok je dijete bilo budno, pazila sam na to jedno dijete, igrala se s njim i razgovarala, šetala itd.
a kad sam čuvala 3 djece odjednom, bilo je naravno teže...
kao odgajateljica zadovoljavam potrebe 25-ero djece....znači...igram se sa hrpom djece, pomažem im, rješavam razne konflikte (što ne moraš dok čuvaš jedno dijete)... uglavnom, ne sjedim ni 5 min. u miru i tišini... i radim non- stop
naravno da se pojedinom djetetu ne stignem posvetiti onoliko koliko se to može dok čuvaš to jedno dijete, ali to bi bilo i nerealno za očekivati
i za kraj DEFINITIVNO NE PODCJENJUJEM SITTERICE, JER NIJE TO NIMALO LAK POSAO...i jedino što sam komentirala jest da sam savjetovala ženu od koje netko bahato traži 3500kn da je to ipak previše...a o usporedbi težine odgajateljskog i sitterskog posla više stvarno ne bih... pametni će i iz ovog sve shvatiti
Ti si mene malo krivo shvatila. I to malo dosta. :) I ovdje uopće nije stvar kompetentnosti i nit te ja učim tome koji je posao teži. Kako si samo to uspijela shvatiti iz jedne rečenice koja o tome uopće nije govorila?
Ono što sam ja htjela reć je to da po meni nije puno 3500kn za sittericu. Naravno, puno radno vrijeme (ili kako to već ide) iz razloga što jedna sitterica jako puno može raditi sa tim djetetom i sigurna sam da će im se to višestruko isplatiti ukoliko nađu ok sittericu.
Što se teta u vrtiću tiče - naravno da su one potplaćene i to uopće nisam dovela u pitanje niti da je taj posao užasno težak. Kako li je tek onim tetama koje rade u jaslicama i imaju cca 15 djece?
ileana_
19.06.2007., 20:00
...par godina sam bila babysitterica (uglavnom dok sam izvaredno studirala)...u Splitu za čuvanje djece uglavnom neće se dobiti više od 2 000kn, teta koja čuva djete a usput radi i kućanske poslove oko 2 500-3 000 kn...mislim da je to ok cijena...nisam nikad čula da netko uzima 3 500 kn za samo čuvanje djece mislim da je to za prosječnu plaću (u Splitu bar) zaista previše..inače za jednog samohranog roditelja (ili za roditelje s prosječnim primanjima) stvarno je luksuz priuštiti tetu čuvalicu, kad pogledamo da vrtić otprilike košta 300 kn..
... 3 500 kn za samo čuvanje djece mislim da je to za prosječnu plaću (u Splitu bar) zaista previše..inače za jednog samohranog roditelja (ili za roditelje s prosječnim primanjima) stvarno je luksuz priuštiti tetu čuvalicu, kad pogledamo da vrtić otprilike košta 300 kn..
tko si ne moze priustiti poslat ce djecu u vrtic. zato i postoje jaslice. Dadilju pronalaze ljudi koji je mogu i platiti.
tko si ne moze priustiti poslat ce djecu u vrtic. zato i postoje jaslice. Dadilju pronalaze ljudi koji je mogu i platiti.
ne slazem se jer u nekim mjestima nema jaslica, a recimo moras raditi, da bi uopce egzistirao!
putnica
20.06.2007., 16:52
3,500,00 kn za prva tri mjeseca probnog roka, nakon toga 4.000,00 + plaćeni godišnji 18 radnih dana + 30 kn svaki ekstra sat.
a što sam sve vidjela tijekom potrage za tetom, ajme majko...:flop:
catch je u tome da se za ovako pristojnu cijenu stvarno svakakvih zena javlja, za manje novce mogu raditi oni kojima je to nuzno ili koji to doista vole.
kvaka 22
Sandra October
20.06.2007., 17:12
catch je u tome da se za ovako pristojnu cijenu stvarno svakakvih zena javlja, za manje novce mogu raditi oni kojima je to nuzno ili koji to doista vole.
kvaka 22
ne, nisam nigdje obznanila koliko nudim, to sam rekla tijekom intervjua.. a apsolutno NAJGORA iskustva tj najgore ženturače (sorry al ne znam kako ih drugačije nazvati a da odgovara istini) mi je poslala uspinjača.. njima agencija garantira 2.500 kn 8 sati dnevno + 25 kn extra satovi .. dakle nisu mogle znati koliko nudim........ isuse bože što mi slali.... :flop: :flop: :flop: spremam se nazvati ihi popričati sa vlasnikom
prvenstveno sam mislila na veca mjesta.
u parku u kojem sam svaki dan, ima dosta dadilja. dvije cure su mi posebno upale u oko. one su se lijepo sprijateljile i svaki dan sa djecom lijepo u kafic umjesto u park.
stvarno sam svasta vidjela.
smatram da roditelji koji traze dadilje bi mozda platili i vise ali da znaju da se ta osoba posvecuje maximalno djetetu.
Znam osobu koja vec 4 mjeseca trazi dadilju i ne moze naci. mislim javljaju joj se na oglase, samo kakve su... ona bi sigurno platila vise samo da je to prava osoba.
ileana_
21.06.2007., 00:14
A oni koji ne upadnu u vrtić? :confused:
a oni kojima treba čuvanje u vrijeme kad vrtić ne radi?
franzferdinand
22.06.2007., 01:30
Sjecam se jos dok je moja baka to radila. Ona je bila u mirovini a ja sam imala oko 5 godina. Bila je stvarno bliska sa zenom i njenim sinom kojeg je cuvala iako je mali bio malo hiperaktivan :) . Baka je s njim igrala tenis u njihovom ogromnom hodniku, monopoly koji nijedno od njih nije znalo igrati... Uglavnom stalno je skakala s njim, ali eto nije joj je bilo tesko jer joj je to djete bilo drago. Najvaznije je samo naci dobru osobu, a sad kako znati koja je osoba nemam pojma... Imam jos vremena to otkriti jer sam tek srednjoskolka. Sto se tice posla bejbisiterice, smatram to veoma teskim poslom i punim odgovornosti, osoba kojoj date svoje dijete na cuvanje mora voljeti to sto radi i uzivati u provodjenju vremena s djetetom. Sa negdje 10, 11 godina sam cuvala sestricnu koja je imala 2. Cijelo ljeto sam se brinula za nju i odraslima nije bilo jasno kako sam to sve uspijevala jer sam i sama bila mal odijete. Pretpostavljam da je razlog tome sto sam to zaista htijela. Da.. Nisam sigurna koja je poanta ovog posta, ali eto... Nakon sto sam prisustvovala umiranju jadnog decka danas na jarunu malo sam pod stresom pa pisem nesmislene posteve.
Ti si mene malo krivo shvatila. I to malo dosta. :) I ovdje uopće nije stvar kompetentnosti i nit te ja učim tome koji je posao teži. Kako si samo to uspijela shvatiti iz jedne rečenice koja o tome uopće nije govorila?
Ono što sam ja htjela reć je to da po meni nije puno 3500kn za sittericu. Naravno, puno radno vrijeme (ili kako to već ide) iz razloga što jedna sitterica jako puno može raditi sa tim djetetom i sigurna sam da će im se to višestruko isplatiti ukoliko nađu ok sittericu.
Što se teta u vrtiću tiče - naravno da su one potplaćene i to uopće nisam dovela u pitanje niti da je taj posao užasno težak. Kako li je tek onim tetama koje rade u jaslicama i imaju cca 15 djece?
hm...rečenice zbog kojih sam ja tako reagirala i tako to shvatila su upravo ove:
no dobro...ajde...da se više ne raspravljamo bezveze...s ovim završavam
babysittingnatalija
01.07.2007., 15:31
Pozdrav!
Evo, prošla je uskoro još jedna godina mog povremenog babysittanja,
sada trenutno me informativno zanima da li ima zainteresiranih za POVREMENO čuvanje od 9,10.-tog.mjeseca?
U obzir dolazi centar grada i bliža okolica.
Još sam u fazi razmišljanja, imam nešto više vremena jer sam apsolvent,
ali ne mogu čuvati svaki dan iako znam da se takvo čuvanje najviše traži.
Tko je zainteresiran neka se javi pp-om, sa info: koji ste kvart, koliko je dijete staro i koliko Vam otprilike treba čuvanja tjedno?
Pitanja su dobrodošla i svima ću se s vremenom javiti.
Također postoji mogućnost vikend čuvanja ili kada roditelji izlaze, sve se možemo dogovoriti, također i prilagođavanje neko vrijeme prije.
U Zagrebu. Sorry kaj me nije dugo bilo. Mi još nismo nikog našli. Starci su se uhodali pa više nije tako strašno, ali htjela bi da imaju slobodno bar dio ljeta. Uspinjaču nisam ni zvala, jer sam svašta čula pa to nije dolazilo u obzir. Angažirala sam jednu drugu agenciju i sada sam u fazi čekanja.
Još uvjek tvrdim da je jako teško naći nekog pouzdanog i tko ti odgovara, pogotovo za vrijeme ljeta.
smatram da roditelji koji traze dadilje bi mozda platili i vise ali da znaju da se ta osoba posvecuje maximalno djetetu.
Znam osobu koja vec 4 mjeseca trazi dadilju i ne moze naci. mislim javljaju joj se na oglase, samo kakve su... ona bi sigurno platila vise samo da je to prava osoba.
Točno. Ipak ta osoba odgaja tvoje djete i to u najosjetljivijoj dobi, oni su sada ko spužvice, upijaju baš sve.
blaenka
11.07.2007., 23:33
potpuno se slažem, da sam roditelj vjerojatno bi stavila neku skrivenu kameru da mogu provjerit kakva je osoba kad je sama s bebom:zubo:
ja cu to sigurno napraviti. postoje kamere ugradjene u igracke. npr oko u medi je kamera
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.