View Full Version : Trebaju li znanstveni novaci drzati nastavu?
Potaknut jednom drugom raspravom, otvaram ovaj topic ovdje.
Daklem - trebaju li, ili ne? Osobno mislim - NE! Gornja granica, ali apsolutni plafon bi morao biti 50 sati (ako i to). Mladi covjek mora izgradjivati sebe i raditi na sebi. Biti potpuno u onome sto radi.
Stribor cumez
19.01.2006., 17:55
Mislim da da. Problem je u nedostatku znanstvenih novaka, a pogotovo znanstvenih novaka na fakultetima. Manje vjezbe, vise seminara i veci broj ljudi. Hrvatska je po broju znanstvenika per capita na samom europskom zacelju i upravo zato imamo problema sa nastavom.
Dozvoljavam da od znanstvenog do znanstvenog podrucja moze biti drugacije, ali za PMF sam siguran u svoje rjeci.
Ja sam za apsolutno sudjelovanje u nastavi. Naravno opterećenje ne može biti veliko. Mislim da svaki student doktorskog studija mora sudjelovati u nastavi. Doktorski studij se upisuje na sveučilištu i ti ako hočeš doktorat izvoli u nastavu. Ja bih to uveo kao obvezno. Ako nečeš, onda moraš platiti razliku školarine tako da sveučilište može nekoga zaposliti umjesto tebe kako ne bi ostali doktoranti morali rmbati previše jer ti to ne želiš. Slično kao research assistantship i teaching assistantship. Nadalje, ako ne radiš u nastavi uopće se ne možeš natjecati na fakultetu za poziciju jer ne možeš ispuniti uvjete rektorskog zbora što zatvara svakome takvom mogučnost zaposlenja. Meni se ovaj sustav znanstvenih novaka ne sviđa. Ako se ne varam sustav je uveden kako bi se na institucije uvelo više ljudi jer je već 10 godina na snazi zabrana otvaranja novih radnih mjesta (u ono doba je sve bilo na neodređeno), pa su plaće novaka zapravo plaćene iz sredstava znanstvenih projekata a ne iz riznice što ne otvara nova radna mjesta koja se moraju pokrivati iz riznice newgo iz varijabilne stavke gdje je vlasti svejedno hočete li ulupati lovu u znanstvene projekte ili dio u projekte a dio u plaće.
Ja bih uveo američki princip poslijediplomskih škola (graduate school) gdje si u radnom odnosu na ugovor i to sa nekim studentskim pravima. Nakon toga, se natječeš za mjesta jal u institutima, jal na faksu, jal u industriji ili kao samostalni umjetnik;)
Apsolutno da, ali smatram da bi trebalo na neki nacin priznati i valorizirati razliku izmedju onih koji drze nastavu, i onih koji ne.
Da bi netko tko na faksu radi doktorat i uz to drzi nastavu doktorirao, jednostavno mu treba vise vremena i truda nego nekome tko radi doktorat na IRB-u. A jednako su placeni (vise ili manje), dano im je jednako vremena da doktorat zavrse.
Po sadasnjem (apsolutno losem sustavu "bodova"), mislim da bi za drzanje nastave trebalo dodijeliti neke bodove, tako da se tim studentima prizna taj rad u nastavi. Tako bi morali slusati manje (besmislenih) kolegija...
Gornja granica, ali apsolutni plafon bi morao biti 50 sati
BTW, 50 sati STO???
Zabrana prijema u državne-javne službe nije na snazi već drugi niz godina. Ako odnekud stvoriš pare (ministarstvo, komercijalni projekti, donacije), možeš i 100 ljudi zaposliti...
Inače, koliko sam ovdje čitao, mislim da toliko nije problem u opterećenju za držanje nastave, koliko u činjenici da se novaci koriste za obavljanje poslova koji u državnoj službi spadaju pod opis zanimanja - adiministrativni referent.
Mislim osobno da oni koji rade na faksu svakako trebaju sudjelovati u nastavi, pa i - ako se spremaju za rad na faksu - položiti određene nastavne predmete na filozofskom fakultetu, nastava se uči kao i sve drugo.
Tko se želi potpuno posvetiti znanosti - tu su instituti.
Stribor cumez
20.01.2006., 14:57
Hrvatska ima previse instituta po glavi stanovnika, a premalo fakulteta (kvalitetnih). I na univerzitetu se mozes itekako posvetit znanosti. U amsterdamu sam imao ravno 4 sata svaki tjedan 10 puta godisnje, sto je sa pripremom - oko 80 sati - dakle dva tjedna. Nek budu dva mjeseca posvecena nastavi - 9 mjeseci koji ostaju je sasvim dovoljno za kvalitetno bavljenje znanoscu . . .
Zabrana prijema u državne-javne službe nije na snazi već drugi niz godina. Ako odnekud stvoriš pare (ministarstvo, komercijalni projekti, donacije), možeš i 100 ljudi zaposliti...
Tko se želi potpuno posvetiti znanosti - tu su instituti.
U ono doba je ta zabrana bila kada se napravio sustav novaka i sad nema nazad. Može institut sa svojim ljudima što-god hoče ali imaj na umu da doktorate daju sveučilišta. Ako mladi čovjek hoče raditi samo znanost bez kvalifikacijskog rada (doktorat etc).. be my guest, ali ako hočeš titulu primi se nastave ili plati nekog da je napravi umjesto tebe (veća školarina za one koji to ne žele). U US ti dobijaš plaću (zapravo stipendiju) koja se zove teaching assistantship (TA) i moraš učiti studente. Ako nakon nekog vremena tvoj mentor smatra da mu više vrijediš u labosu nego raditi sa studošima plaća te sa svojih sredstava i prelaziš u research assistantship (RA) a tvoja lova od teachinga ostaje departmentu tak da tvoj odlazak ne optereti dodatno preostale TA-ove. Velim, da sam ja sveučilište savršeno me ne zanima jel onaj tko upisuje školu "slobodni umjetnik", jel radi na institutu ili na sveučilištu...svima ista obaveza za istu školarinu. Take it or leave it.
Hrvatska ima previse instituta po glavi stanovnika, a premalo fakulteta (kvalitetnih). I na univerzitetu se mozes itekako posvetit znanosti. U amsterdamu sam imao ravno 4 sata svaki tjedan 10 puta godisnje, sto je sa pripremom - oko 80 sati - dakle dva tjedna. Nek budu dva mjeseca posvecena nastavi - 9 mjeseci koji ostaju je sasvim dovoljno za kvalitetno bavljenje znanoscu . . .
Ne mogu se s tobom složiti više nego se slažem. Instituti u velikoj mjeri koče sveučilište (barem je moj dojam u prirodoslovlju takav), uzimaju gro teške opreme. Evo recimo sad na DAAD stipendije od 10 stipendija 5 je otišlo na rugjer, 2 na ifs a svega tri na sveučilište. Daj zamisli rugjer i ifs imaju zajedno valjda 500 ljudi a sveučilište barem 25000, eto ti ga na. I još gotovo uopće ne drže nastavu osim šake profesora i tu i tamo kojeg od onih koji stvarno rade u labosima. A DAAD je služba pazi vamo za akademsku razmjenu s time da rugjer uopće nije akademska institucija nego samostalni državni institut. Zašto? Zato jer je komisija uglavnom s tih institucija. Eeee frigaj ga. Nemoj me krivo razumjeti na rugjeru su vrlo kvalitetni ljudi ali ovakva koncentracija opreme i uvjeta je štetna za sveučilište jer jasno da manje publiciraš ako si na sveučilištu zbog uvjeta. I MZT ponovno gro sredstava daje tamo. Valjda će sad nakon lump-suma biti drukčije.
Stribor cumez
20.01.2006., 15:48
Slazem se :) Iako postoji kod Rudjera jos jedna stavka. Fakultet koliko sam ja informiran takodjer NE ZELI da ljudi sa rudjera rad na faxu (ili barem nije do nedavno) jer im se tada skida satnica, a to je kod profesora na neki nacin vezano uz money (mozda grijesim - to sam nacuo, a fakat imam i pametnijih stvari od svakodnevnih seksualnioh odnosa sa znanstvenom politikom. Imam prilke gledati ljude koji su od dobrih znanstvenika postali z.-politicki muljatori i ta pretvorba mi se malo previse gadi).
Slazem se :) Iako postoji kod Rudjera jos jedna stavka. Fakultet koliko sam ja informiran takodjer NE ZELI da ljudi sa rudjera rad na faxu (ili barem nije do nedavno) jer im se tada skida satnica, a to je kod profesora na neki nacin vezano uz money (mozda grijesim - to sam nacuo, a fakat imam i pametnijih stvari od svakodnevnih seksualnioh odnosa sa znanstvenom politikom. Imam prilke gledati ljude koji su od dobrih znanstvenika postali z.-politicki muljatori i ta pretvorba mi se malo previse gadi).
Vidi, nisu problem predavanja nego seminari i vježbe, tu ide gro vremena i opterečuje one koji najviše rade eksperimentalno. Satnica je bitna jer imaš norma sate koji ti definiraju broj ljudi, ako si ih smanjuješ onda ne možeš dobiti nove ljude. Problem kod tih norma sati je u tome kaj se broje samo predavanja, vježbe i seminari. Nastava je puno šira, recimo ja imam 5-6 diplomanata godišnje, s njima se naradim ko konj i to jedan na jedan (bologna jelte) a oni upisuju mislim 150 sati diplomskog to mi donosi ukupno 0 norma sati. Ima ljudi koji uopće ne rade s diplomandima i nikom ništa. Te norma sate treba renormirati za sav rad u nastavi koji postoji, ali to je druga priča. Plača ljudima u stalnom odnosu ne ovisi o norma satima osim novo zaposlenih koji ak nemaju normu dolaze na insitutciju s recimo 50 %. Kod nas je to slučaj za ove predavače sociologije i sl. Tak da taj mora na dva faksa predavat. Sustav norma sati nije najsretnije rješenje jer imaš kolegija koji su mali, a nemreš sad tri manja kolegija dat jednom predavaču zbog kompetencija.
Ja sam za apsolutno sudjelovanje u nastavi.
Nikako da shvatim - zasto? :confused:
U US ti dobijaš plaću (zapravo stipendiju) koja se zove teaching assistantship (TA) i moraš učiti studente.
Mislim da je ovo ovisno o sveucilistu. Bio sam kratko vrijeme i nitko o studenata nije znao nista o nastavi; ni tada, niti se do danas ista promijenilo.
Stribor cumez
20.01.2006., 17:16
A ja mislim da mozda ovisi o znanstvenoj disciplini. Postoje mnoge razlike medju disciplinama i ljudi cesto rade logicku pogresku razmisljajuci kroz kriterije i praksu svoje discipline o drugima. To se recimo cesto vidi na connectu ;)
Nikako da shvatim - zasto? :confused:
Da si ne ograničavaju karijeru. Doduše znam za prirodne znanosti, kaj se tiče društvenih nemam pojma ali frend kaj je bil na PhD ekonomije na istoj univerzi kao i ja je moral držat nastavu. Pazi, ne moraš ti ak nečeš, ali ti je onda školarina skuplja i sve je O.K. Ja ne želim zato kaj netko ne želi držati nastavu da ostali koji žele moraju više raditi, a da jednako košta i jednog i drugog. Kako to propisuje sveučilište, njegova se pravila i slušaju.
Da si ne ograničavaju karijeru
Ovo je, moram reci, jako lijep odgovor. :)
BTW, 50 sati STO???
E, sori, nisam ovo vidio prije. 50 sati nastave godisnje.
violent_femmes9
21.01.2006., 17:29
Da si ne ograničavaju karijeru.
ja bih bila drzala nastavu, jer stvarno volim poducavati, ali me sefovi nisu pustili ;)
ali diplomande imas i po institutima
Mislim da NE. U krajnjoj liniji nisu radi toga zaposleni. Osim toga, kakvu će oni to nastavu držati kad su praktički jučer izašli sa fakulteta?? Možda sa visokim prosjekom i sve je to lijepo, ali o mnogim stvarima pojma nemaju. Sam sam povremeno svjedok takve "nastave" u medicinskim vodama i to nikakvog smisla nema.
Fakultetima bi pametnije bilo da žešće kontrolira koliko im nastave drže oni koji nastavna zvanja imaju, a koliko je transferiraju drugima, a sate "pišu" sebi
Mislim osobno da oni koji rade na faksu svakako trebaju sudjelovati u nastavi, pa i - ako se spremaju za rad na faksu - položiti određene nastavne predmete na filozofskom fakultetu, nastava se uči kao i sve drugo.
Ovdje puno precjenjujes filo faks. To isto se moze, a k tome bolje, napraviti u okrilju vlastitog fakulteta.
Ovdje puno precjenjujes filo faks. To isto se moze, a k tome bolje, napraviti u okrilju vlastitog fakulteta.
Forma nije bitna - ali jednostavno mislim da ne postoji previše argumenata u korist teze da je dobar znanstvenik i automatski i dobar predavač...
Inače, kada smo već kod predavanja, zar institucija predavača/višeg predavača, koja je kod nas potpuno zapostavljena, ne bi trebala biti više korištena, posebno u redovnoj nastavi na nižim godinama.
Generalno, da li je i koliko potrebno da redoviti profesor drži sva predavanja npr. prvoj godini faksa? Kako je to vani rješeno? Naime, konkretno kada sam ja bio student, imali smo par vrsnih predavača (puna dvorana, zanimljiva predavanja, ljude baš znali zagrijati za temu), a kojima je "visio" posao jer nisu na vrijeme doktorirali ili nisu imali dovoljno radova za napredovanje. Zašto takvi ne bi dobili status npr. višeg predavača (u pravilu su bili magistri znanosti) i fino imali zadatak jednostavno predavati studentima?
Forma nije bitna - ali jednostavno mislim da ne postoji previše argumenata u korist teze da je dobar znanstvenik i automatski i dobar predavač...
Inače, kada smo već kod predavanja, zar institucija predavača/višeg predavača, koja je kod nas potpuno zapostavljena, ne bi trebala biti više korištena, posebno u redovnoj nastavi na nižim godinama.
Generalno, da li je i koliko potrebno da redoviti profesor drži sva predavanja npr. prvoj godini faksa? Kako je to vani rješeno? Naime, konkretno kada sam ja bio student, imali smo par vrsnih predavača (puna dvorana, zanimljiva predavanja, ljude baš znali zagrijati za temu), a kojima je "visio" posao jer nisu na vrijeme doktorirali ili nisu imali dovoljno radova za napredovanje. Zašto takvi ne bi dobili status npr. višeg predavača (u pravilu su bili magistri znanosti) i fino imali zadatak jednostavno predavati studentima?
Sa svime se slazem.
naravno da trebaju znanstveni novaci držati nastavu. zakaj bi se profesori s tim zamarali kad mogu samo potpisat indexe i upisat ocjene?
tak profesorima ostaje više vremena da mogu visit po birtijama! (čast izuzecima)
naravno da trebaju znanstveni novaci držati nastavu. zakaj bi se profesori s tim zamarali kad mogu samo potpisat indexe i upisat ocjene?
tak profesorima ostaje više vremena da mogu visit po birtijama! (čast izuzecima)
Ne lupetaj, nije nastava jedino što se radi na institucijama visokog školstva. I još izuzeci??? Ne vrijeđaj ljude o čijem poslu ništ ne znaš.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.